De Nintendo Switch is al enige jaren een van de populairste consoles die het zich geeft, en misschien wel een van de populairste consoles die Nintendo de laatste jaren gemaakt heeft. Als we nu in 2023 kijken, dan kun je kiezen uit 3 modellen. De normale Switch, met OLED en de Lite. Zelf heb ik op moment van schrijven een Switch OLED Zelda editie, maar mijn dochter heeft al enige jaren een Switch Lite. Nu heb ik een tijdje voor deze review met de Switch Lite gespeeld, en in deze review vertel ik jullie daar wat over.
Om te beginnen, ik heb al een Switch console sinds de dag van release, dus ik wist ongeveer wel wat ik van deze Lite kon verwachten. En om dan maar meteen met de deur in huis te vallen, nee dit is geen hybride zoals de normale Switch, deze kan alleen maar als handheld gebruikt worden. Helaas kun je hierdoor ook de Joy-Cons niet vervangen of loshalen. En vooral dat loshalen kan voor bepaalde games misschien een probleem zijn, denk hierbij aan games als 1-2 Switch, maar ook aan de Wario Ware Games. Wat ook een nadeel kan zijn, is als je last krijgt van Drift problemen, dat je hem niet kunt vervangen. En helaas zijn die drift problemen iets waar de Joy-cons bekend om staan. Gelukkig kun je losse Joy-Cons of zelfs een Pro controller via Bluetooth alsnog verbinden met de Switch Lite, maar echt praktisch is het natuurlijk niet.
Voor mensen die zich nu afvragen, wat bedoel je met drift probleem, hier een korte uitleg van wat dat precies is. Een drift probleem, ook wel stick drift of joystick drift genoemd, is een ongewenste beweging van je controller, waarbij je personage of voertuig in een game onbedoeld begint te bewegen. Dit gebeurt zonder dat je de stick aanraakt of beweegt.
Het idee van een Hybride console is zeker iets dat zeer goed is aangeslagen, voorheen moest je altijd apart games kopen voor zowel een handheld als voor je console. Nu met de Switch kun je dezelfde game onderweg en thuis op het grote scherm spelen. Dit was natuurlijk het oorspronkelijke idee van de Switch, de Lite kan gewoon alle games aan, alleen kun je deze niet op de TV spelen.
De handheld mode werkt prima, het scherm is mooi duidelijk en ook in de zon prima uit te lezen. De games spelen in handheld mode op 720p af, en dat is voor een handheld meer dan genoeg. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik niet het idee heb gehad dat een spel niet goed uitzag of niet goed speelde. Ik heb verschillende games op de Switch Lite getest, en alleen bij The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom had ik soms even het idee dat de frame rate soms wat inzakte. Voor de rest heb ik geen enkele problemen gehad met het spelen van games. De accu duur is zo tussen de 4 en 6 uur, het verschilt nogal per game, ik merk dat hij bij Zelda net iets onder de 4 uur leeg is, terwijl ik bij hele simpele spelletjes, zoals Super Nintendo games, dat ik daar z’n 6 uur mee haal.
Normaal zou ik nog uitgebreid iets kunnen vertellen over de Joy-cons, echter zitten deze vast aan de Swtich zelf, en heb je daarom niet alle functies tot je beschikking. Toch zitten verschillende functies ook verwerkt in de Switch Lite, zoals de NFC-functie in de rechter stick, deze kun je bijvoorbeeld gebruiken voor de Amiibo figuurtjes. Helaas ontbreekt de rumble functie wel, iets dat wel een beetje jammer is. Helaas is er ook geen kickstand aanwezig, mocht je hem toch ooit willen gebruiken met een extra Joy-con setje of pro controller, dan zal je dus zelf iets moeten verzinnen om hem in een bepaalde hoek te zetten. Het zijn geen groot gemis, maar wel dingen die er voor mij opgezeten hadden mogen hebben.
Het grootste verschil tussen de normale switch (en OLED) en de Lite is dat hij de TV mode mist en de kickstand bijvoorbeeld mist. Maar ook dat hij de Joy-cons niet kan loshalen. In deze video die ik gemaakt hebt laat ik de verschillen van alle 3 aan jullie zien.
Ondanks dat de Switch Lite geen Joy-Cons heeft die je los kunt halen, wil ik er toch iets over vertellen, vooral omdat je wel een extra setje kunt gebruiken. De Joy-cons zijn zeg maar de nieuwe soort Wii Remotes, alleen dan compacter en verbeterd. Deze bevat allerlei functies, zoals de Motion control en ook Rumble. Met de rechter stick kun je tevens ook de NFC-functie van de Amiibo gebruiken. De bandjes omdoen is niet moeilijk, alleen moet je wel even goed op de + en – aansluiting letten, want anders doe je ze scheef vast maken en dan krijg je ze bijna niet meer los. Het vast klikken op de console zelf is heel makkelijk, gewoon erop schuiven en klaar. De knoppen zelf vind ik wat aan de kleine kant, vooral die van de A, B, X, Y. Voor de rest werken ze prima. Eens in de zoveel tijd kun je deze controllers via het menu heel makkelijk voorzien van een software update, dat is zeker een pluspunt.
Ook even bij de Pro controller het idee dat je hem kunt gebruiken, ook al is dat zonder kick stand niet echt handig. De pro controller lijkt misschien veel op die van een Xbox, maar is toch ook weer op zijn buurt net iets anders, en een goede verbetering van die van de Wii U, die ik zelf ook wel fijn vond. De Pro controller is zeker een must have controller, hij is stevig, voelt goed aan en heeft fijne grote knoppen. De accu gaat ook lekker lang mee, dus ook dat is een hele mooie toevoeging. In het Switch menu kun je ongeveer zien hoe vol de accu nog is, en ook dat is heel fijn. Binnenkort zal ik nog een uitgebreide review doen van deze controller, deze zal ik dan ook hier op Tweakers plaatsen.
De spellen komen bij Nintendo niet meer op schijfjes, maar op speciaal ontworpen geheugenkaartjes. Deze zijn snel en moeilijk te kraken, maar daardoor zijn ze ook best duur en merk je dat sommige games, vooral goedkopere games of bundels gedownload moeten worden. Voor mensen die bang zijn voor slik gevaar door kleine kinderen, Nintendo heeft een stof toegevoegd waardoor als je hem in je mond zou stoppen, je hem direct weer uitspuugt. Game Card zijn er in verschillende groottes, maar daar merken wij als consument niks van. Op de doosjes zelf staat duidelijk aangegeven wat er nog gedownload dient te worden.
Nog een handige tip, bij nieuw gekochte games kun je gouden munten claimen via het menu, waarmee je weer korting kunt krijgen op digitale aankopen, punten claimen kan per game maar door 1 persoon, de punten blijven na het claimen 1 jaar geldig.
De Switch komt standaard met 32GB aan opslag, waarvan 24GB overblijft. Dat is voor save files misschien wel genoeg, maar voor game updates, uitbreidingen of zelfs volledig gedownloade games een beetje weinig. Gelukkig kun je deze met een Micro SD kaartje tot 2TB uitbreiden, dit is zeer handig. Wel moet je opletten dat je bij het kopen ervan dat hij een bepaalde snelheid heeft, hoe sneller hoe beter, beste is de XC1, of eentje waar Nintendo Switch al opstaat. Op moment van schrijven krijg je al een 128GB kaartjes voor €26,00, waar je zeker een hele lange tijd mee vooruit komt, let wel op dat je eentje pakt die ook de snelheid heeft. Je hebt kaartjes van SanDisk die in de stijl van Nintendo zijn, die zijn prima. Maar ook de extreem van Samsung werkt prima, die zijn vaak ook nog een stukje goedkoper.
De Switch Lite wordt regelmatig voorzien van nieuwe updates, en meestal zijn het verbeterings-update, maar soms ook nieuwe functies. Via het menu kun je instellen dat je deze automatisch geïnstalleerd wilt hebben, zodat je nooit hoeft te wachten als je wilt spelen. Dit kun tevens ook doen met de games, zodat deze ook automatisch voorzien worden van nieuwe updates.
Om online te kunnen spelen heb je een Nintendo Online abonnement nodig, deze begint bij €19.99 per jaar voor 1 gebruiker of €35,00 voor een familieaccount, daar kunnen maar liefst 6 mensen aan deelnemen. Naast het online spelen kun je tevens ook gratis NES en SNES-spellen spelen, die je via de speciale app kunt downloaden. Op moment van schrijven heb je ook nog een add-on voor het abonnement, deze is €39,99 voor 1 persoon of €69,99 voor familie. In dit abonnement krijg je ook de Animal Crossing uitbreiding, maar ook Sega Megadrive en Nintendo 64 Games. Tevens worden bij alle abonnementen ook je save file in de Cloud opgeslagen, dat zeker handig is.
Voor Teamchat met andere spelers, dien je helaas een aparte App op je telefoon te downloaden, en via die App kun je dan met elkaar praten. Persoonlijk vind ik dat heel omslachtig en erg verouderd. Ook het zoeken van vrienden doet Nintendo weer erg ouderwets, waar je bij de Wii U nog met een Game naam elkaar kon vinden, zijn ze bij de Switch weer terug gegaan naar een Friend code. Voor het aankopen van games of het downloaden van updates is geen Nintendo Online abonnement nodig.
In het algemeen is de Switch Lite een zeer fijne handheld, je kunt heel veel grote titels lekker onderweg spelen, met een betrouwbare besturing en software die goed werkt. Het gebruik maken van Game Cards is zeker een pluspunt op het gebied van portable en snelheid, maar brengt ook wat minpunten met zich mee. De ingebouwde Joy-cons doen hun werk, allen hebben ook deze soms helaas last van drift problemen, iets wat ik gelukkig op deze nieuwe switch Lite nog niet heb meegemaakt, de vorige die mijn dochter had, had hier 1x wat last van. Het idee van de Switch is zeker goed, maar perfect is hij zeker niet, als je denkt aan bijvoorbeeld het online game.