'Switch na 33 opeenvolgende maanden niet meer bestverkochte console in VS'

Na 33 opeenvolgende maanden heeft de PlayStation 5 in de VS de Nintendo Switch van de troon gestoten als bestverkochte console wat absolute aantallen betreft, aldus analist Mat Piscatella. De PS5 werd vorige maand in Amerika het meest verkocht, in absolute aantallen en in dollars.

"De PlayStation 5 was vorige maand de bestverkopende console wat absolute aantallen betreft, maar ook wat dollars betreft", schrijft analist Mat Piscatella van NPG Group op Twitter. Daarmee komt volgens de analist een eind aan de reeks van 33 opeenvolgende maanden dat de Nintendo Switch het meest verkocht werd in de VS wat absolute aantallen betreft. Hoeveel er in september van beide consoles precies zijn verkocht en hoeveel ze in de VS hebben opgebracht, wordt niet genoemd.

Volgens Piscatella is het voor het eerst sinds november 2018 dat een andere console, buiten de Nintendo Switch, in de VS het meest verkocht is in absolute aantallen. Destijds ging het om de PlayStation 4. De Nintendo Switch blijft vooralsnog wel de meest verkochte console van 2021 in absolute aantallen, terwijl de PS5 in 2021 het meest opbracht in dollars.

Door Jay Stout

Redacteur

18-10-2021 • 16:09

109 Linkedin

Reacties (109)

109
109
41
0
0
52
Wijzig sortering
Zou het volgende maand weer andersom zijn, nu de OLED Switch beschikbaar is gekomen deze maand?
Ik gok dat dit meer te maken heeft met de PS5 productie dan de vraag naar switches.

Als MS ineens een giga-lading series-X-en ergens vandaan weet te toveren hebben zij volgende maande kroon even
Dit dus. Enorme problemen om voldoende te leveren, en inderdaad, als MS morgen 10 miljoen XboX series X kan leveren zijn die deze week allemaal nog weg.
Lijkt me sterk. De Xbox Series X verkoopt prima (en het is opmerkelijk dat beide consoles tegelijk zo hard verkopen) maar de vraag is nou ook weer niet zo hoog.
Het ding is al sinds zijn introductie continue uitverkocht. Wat er verkocht wordt is steeds voorbesteld en wordt geleverd zodra het binnenkomt. Er zal zeker een behoorlijke lijst wachtenden zijn en zo gauw er winkelvoorraad is, wordt dat meteen opgepikt.
Ja maar 10 miljoen is 1.5x het totale aantal. Denk dat ze daar wel even genoeg aan zouden hebben.
Als je doelt op het getal van 6,5 Miljoen dan is dat het cijfer voor zowel de Series X als Series S die MS tot Juni 2021 heeft verkocht. Hoeveel daarvan een X of een S zijn weten we niet omdat MS geen cijfers publiceert, maar de S ligt al vanaf de introductie volop in de winkels en ik ken zelf niemand die er 1 wil of heeft en de X is al een jaar niet aan te slepen en ik ken rond de 10 personen die hem gelijk mee zouden nemen als ze hem in de winkel zien. (doe mij er maar 2 trouwens) 10 miljoen in een week is misschien veel maar ik denk dat we het wel eens zijn dat als ze vandaag 1 Miljoen van die dingen leveren dat die een dag later zijn uitverkocht. PS5 heeft al meer dan 10 Miljoen verkocht en ook die dingen zijn nog steeds niet aan te slepen.

Het is wel jammer op zich, want we weten niet wat de populairste console is omdat 2 van de 3 grote bedrijven simpelweg niet kunnen leveren en dat zal nog wel even duren.
Laten we het jopen. Dan blijft er wellicht eentje over voor mij.
Er was afgelopen week op enkele MediaMarkt filialen toch een 30 te koop(per filiaal) die 1 a 2 dagen daar stonden.
voor mij was dat 100% de motivatie om een switch te kopen; PS5 niet beschikbaar, GPU voor PC niet betaalbaar; switch wel :P
Gegarandeerd, de meest krachtige console van dit moment, die gaan echt als broodjes. De PS5 net zo, en de winnaar is degene die het snelst het meest kan leveren.
33 maanden lang is de switch de nummer 1. 33 maanden geleden bestond de series x niet eens. Toen waren er genoeg xbox one consoles en die verkochte toen ook niet meer. Dus het is maar de vraag of de series x direct uitverkocht zijn als er 10 miljoen beschikbaar komen. Nu komen er hele kleine aantallen vrij. Er zijn er nu 6 miljoen van verkocht en van de PS5 zijn in augustus al meer dan 10 miljoen verkocht.

Het is gewoon een hele goede prestatie van Nintendo dat ze in de thuismarkt van Xbox veel meer verkopen. Beetje zoals Toyota eigenlijk ook doet in de auto business.

[Reactie gewijzigd door Ghost babel op 18 oktober 2021 16:46]

Het is makkelijk om een paar verkoopcijfers met elkaar te vergelijken, maar ik ben er niet van overtuigd dat iemand die een xbox of ps5 koopt daarom geen switch zou kopen of andersom. De keus tussen een ps5 of een xbox is logisch omdat ze voor een groot deel overlappende content bieden. De switch staat hier geheel los van en heeft voor een groot deel een andere doelgroep. De overlappende doelgroep zal eerder zowel een switch als een ps5 of xbox kopen en maar een klein deel van die doelgroep zal slechts 1 van de 3 kiezen.
10 miljoen is een hoop, dat zal niet zomaar uitverkopen, maar ik gok dat ze de aantallen voor het einde van het jaar makkelijk zouden verdubbelen als de voorraad er was. Ik zie op pepper wel eens berichten voorbij komen met een pallet xboxen bij een mediamarkt filiaal, meestal is dat binnen een uur of 2 a 3 uitverkocht.
Ik vind de content die op de Switch komt wel echt verschillen van de games bij Sony en MS. Ik hou zelf niet zo van de Nintendo games, dan ben je op de switch natuurlijk snel klaar. Ik zou dan eerder een XboxX kopen wegens de fijne controller en een PS5 voor de geweldige exclusives.
Microsoft gebruikt die XSX hardware ook in hun xCloud racks. Tja, extra schaarste dan.
Moa Switch bestaat ook al weer een aantal jaar dus de interesse is ook afgezakt.
En Sony en MS hebben nu een jaar zowat iets nieuws op de markt en mogelijk ook meer Marketing.

plus de Oled versie is niet zo heel bijzonder(meer subtiele QoL dingen dan echt een upgrade). En Nintendo zit ook tussen grote releases in volgens mij.
Maar laat nu net Metroid Dread uitgekomen zijn. Ik verwacht nog wel een kleine boost. Maar het zal nu niet meer zo hard gaan als toen Zelda en Animal Crossing de regie hadden.
Ik ben alleen bang dat die boost niet zo heel erg groot gaat zijn. In Japan doet Metroid het vanouds niet best, en voor de rest is het inmiddels zo dat de Metroid fanbase die game wel blind aanschaft, maar er loopt een hele generatie gamers rond die eigenlijk niet eens weet wat Metroid (zeker de 2D games) is. De laatste mainline Metroid is bijna 20 jaar oud...
Dat lijkt me sterk.

Ten eerste omdat de Xbox’en (nu al) beter verkrijgbaar zijn dan de PS5.

En voordat de Switch bovenaan stond was het de PS4 die het meest werd verkocht
Volgens Piscatella was het sinds november 2018 geleden dat een andere console, buiten de Nintendo Switch, in de VS het meeste verkocht werd in betreft absolute aantallen. Dat ging toen om de PlayStation 4
Dus dat de de VS de homebase is van de Xbox betekent niet de Xbox (bij uitstek) populairder is dan de Playstation daar.

[Reactie gewijzigd door er0mess op 18 oktober 2021 17:08]

De Xbox Series X is nog steeds slecht verkrijgbaar. Enkel de Xbox Series S is makkelijker te verkrijgen...
Maar wel beter als bv 6 maanden geleden. Tuurlijk moet je even zoeken en/of geluk hebben dat je in de buurt van een winkel bent die ze verkoopt. Maar het is zeker mogelijk.
Beter?

Ik woon in Zwitserland en dat ding staat al maanden bij alle winkels als "bestellen niet mogelijk en leverdatum onbekend."
Hoe het in Zwitserland gaat weet ik niet. Maar met een beetje zoeken kan zo af en toe nog wel een te pakken krijgen in Nederland.
Enkele dagen was er voorraad in MM Zwolle en Rotterdam.(van wat ik weet zonder actief te zoeken).
Ik denk dat dit ook de reden is waarom de PS5 vorige maand beter verkocht was dan de Switch. Het nieuwe OLED model was aangekondigd en dan stellen de kopers de aankoop van de Switch even uit.
Nee maar als ze 4k switch versie hadden gebracht dan waarschijnlijk wel
Nou heb toevallig een enquête ingevuld met deze reactie waarom ik geen OLED-versie heb gekocht:

"Prijzen zijn hoger dan origineel, niet verkrijgbaar en flink gescalped"

Vooralsnog denk ik dat de Switch OLED redelijk goed verkocht wordt/werd, maar de prijs was al tussen €400-500 (nu 512) voor de preorder/rond verkoop. Dusja verkocht aan preoders en scalpers, dus de getallen zullen gewoon oplopen. Vooralsnog weet ik niet of de toevoer ook hoog genoeg was, gezien de chiptekorten.

Mijn keuze was snel gemaakt en heb dus maar de normale gekocht. Handheld gebruik ik niet zo veel, al had ik hem meer gekocht vanwege de zwart/wit looks.
Er lijken wel al vlot nieuwe leveringen van de switch oled te komen. Rond release kwamen er al aanbiedingen op Pepper rond maar toen had ik het mezelf uit mijn hoofd gepraat. Later toch bedacht en spijt want ondertussen nergens meer te krijgen, maar een paar dagen later kon ik er toch weer een bestellen van Amazon.fr voor 330 euro inclusief verzenden. Als het goed is is DHL nu onderweg naar mij :+
Oh dat is mooi en ook voor de normale prijs. Veel plezier ermee!
Ik denk dat de Oled niet tot veel verkopen gaat leiden. Het was mooier geweest dan na opslag deze groter was, maar ook qua graphics mischien een hogere resolutie had in handheld modus met een iets zwaardere batterij voor 399 ,maar denk dat dit volgend jaar wel eens zou kunnen komen als de switch 2
LOL. "Volgend jaar" en "Switch 2" wordt al bijna drie jaar op een stuk geroepen. Granted, het was eerst "Switch Pro" maar ik denk dat je nog wel wat langer zult moeten wachten.
"de best verkopende console wat betreft absolute aantallen, maar ook wat dollars betreft" <= is dat laatste niet een logisch gevolg van de veel hogere prijs van de PS5? Het staat in de quote alsof het een bijzonder extra feit is, maar misschien mis ik iets.

Benieuwd of dat omslagpunt qua dollars dan al eerder bereikt is dan deze maand.... je zou denken van wel.

Update: het zou ook kunnen dat het dollar-statement ging over de (later genoemde) jaartotalen, maar dan blijft de quote verwarrend.

[Reactie gewijzigd door jamsi op 18 oktober 2021 16:18]

NPD ranglijsten zijn doorgaans gerangschikt op omzet i.p.v. verkoopsaantallen. Dus ja, dat is een logisch gevolg van de hogere prijs van de PS5; en omdat het ook een typisch meetpunt voor NPD cijfers is, is het niet perse "bijzonder" maar wel iets wat Mat Piscatella standaard vermeldt als er verwarring mogelijk is.

Het omzet-statement gaat trouwens over september én over 2021 tot nu toe.

Anyway, de openingszin is enigszins ongelukkig geformuleerd.
Na 33 opeenvolgende maanden heeft de PlayStation 5 in de VS de Nintendo Switch van de troon gestoten als best verkochte console wat betreft absolute aantallen.
Dit kan suggereren dat er nu al meer PS5's zijn verkocht dan Switches in totaal in de USA.
En nu de winst per console en switch is weer nr 1
Ik het een beetje een onnozelle vergelijking/statement gezien de PS5 nog geen 12 maanden uit is?

Daarnaast hebben artikelen die claims maken zonder keiharde onderbouwde cijfers te kunnen/mogen noemen sowieso weinig echte waarde?
Ik denk dat dat wel meevalt. Ook bij Sony zijn controllers, andere accessoires en vooral ook de games schreeuwend duur, wat Nintendo ook nogal eens verweten wordt. Dus al koopt de gemiddelde gamer maar een PS5, een extra controller en een game, dan ben je op alle vlakken al net zoveel of meer kwijt als voor een Switch. Dat tikt ook door in de omzet natuurlijk.
Het gaat niet om totale uitgaves aan hardware, maar puur om de consoleverkopen zelf. Accessoires worden individueel getracked door NDP. De aankoopprijs van een PS5 is daarom altijd hoger dan die van een Switch. De cijfers die we kennen uit landen zoals Spanje, de UK en Japan tonen dat de overgrote meerderheid van de verkochte PS5's een Disc Drive editie zijn, dus die aankoopprijs gaat relatief dicht bij de 500 USD aanleunen in de states. De average selling price van een Switch ligt daar dan weer onder de 299 USD, want ongeveer 1/3de van de verkochte Switch consoles in 'The Americas' was in FY2021 een Switch Lite. Met andere woorden, met zo'n duurdere aankoopprijs heb je een hoop minder consoles nodig om een hogere omzet te halen.

(De Switch OLED is dan ook ten dele een poging van Nintendo om die ASP hoger te krijgen.)

Belangrijk om te onthouden is dat de console markt in de USA momenteel nog steeds heel erg afhankelijk is van wat er geleverd kan worden. De cijfers zeggen eigenlijk meer over het aanbod dan over de vraag.

[Reactie gewijzigd door JackAvery op 19 oktober 2021 09:16]

Het zou ook kunnen komen door een gebrek aan games op de Switch. Ik heb zelf ook een Switch, maar de meeste games zijn ports van PC games. Behalve Zelda zie ik tot nu toe nog niks bijzonders...
Een gebrek aan games? Grapjas, je word doodgegooid met games op de Switch. Als je alleen naar Triple-A games kijkt valt er inderdaad misschien weinig te beleven, de Switch heeft genoeg goeie games, ook niet-nintendo games en weet ik veel hoeveel indie games die een fysieke release krijgen. Er is meer dan alleen Nintendo's eigen franchises. Dat zijn er inmiddels ook niet weinig overigens. En als de meeste games je niet boeien dan kun je inderdaad makkelijk zeggen dat er "een gebrek is".

Ik ken overigens maar weinig Pc ports dus dat de meeste games ports zouden zijn klopt denk ik ook niet helemaal. Civilization VI en eh.... eh... dat was het wel zo'n beetje. Weet iemand nog wat anders?

[Reactie gewijzigd door Armselig op 18 oktober 2021 20:31]

O.a. Diablo, The Witcher om er nog bij te voegen. Doom trouwens ook en Skyrim. Verder wat indie games zie ik echt niks bijzonders. Waar zijn de next gen Pokemon RPG's? of een vervolg op Zelda Breath of the Wild?
Ik heb na lange tijd weer een game voor mijn Switch besteld, welke een topper lijkt te zijn. Metroid Dread.

De release 8 oktober was mij compleet niet opgevallen.
Metroid Dread Heb ik vaker gehoord inderdaad. Ik had hem overwogen maar de 2D platformer is echt een turn-off voor mij persoonlijk. Ik heb een voorkeur aan openworld 3D, iets dat je kunt verkennen, levellen en echt in 3 dementies bekijken.

However, ik zal hem eens op YouTube opzoeken en verkennen.
Als je misschien toch een beginnetje wilt maken aan 2D games is Ori wellicht ook een hele goede keuze. Een van mijn favoriete games van de afgelopen jaren, terwijl ik eigenlijk alleen multiplayer games speelde (voornamelijk shooters).
Oja, Diablo en Witcher, dat klopt... Doom en Skyrim, yep, was ik allemaal vergeten :P Er word inderdaad aan een vervolg op Breath of the Wild gewerkt maar ik weet niet eens wanneer die komt, ergens in 2022 sowieso. Wat Pokemon betreft bedoel je denk ik Pokemon Legends Arceus? Die zou euh... volgend jaar Januari komen? Misschien? Ik help het je hopen..
Komt omdat de ps5 nu beter verkrijgbaar is, anders was dit al veel eerder het geval.
Logisch toch? De switch is toch net een mobiel apparaat. Waar ga je naartoe tijdens corona? Mobiel op het toilet gamen? Oh, wacht, dat lijkt me wel wat... gamen tot de benen slapen :D

Of ze zijn lastiger te verkrijgen misschien met de tekorten?
Mijn switch heb ik vaker gebruikt via de tv dan dat ik hem handheld heb gebruikt. Mij gaat het niet zozeer om de console maar meer het aanbod van games welke ik kies. Een gemiddeld gezin zal eerder voor een switch gaan voor de kids denk ik zo
Als 1 van de consoles nu slecht leverbaar is vanwege onderdelen tekort. Dan zouden andere consoles daar zomaar voordeel van kunnen hebben. En dan is het welke andere dat voordeel kan claimen door wel te leveren.

Het zal mij benieuwen wat de cijfers van de komende maanden gaan worden. De cadeau maanden komen er immers weer aan. Volgens mij wordt het hooitijd voor alle consoles. Nu maar hopen dat ze kunnen leveren.
Lijkt mij dat de Steam Deck de reden is. Veel krachtiger machine met PC games en console emulatie van de afgelopen 30 jaar, inclusief de Switch.
Ik zit stiekem toch wel een beetje te wachten op een "nieuwe" Switch met een krachtigere CPU/GPU die games zoals Zelda Breath of the Wild in 1080p 60fps kan draaien :)
Hangt van Nvidia af denk ik.
Stel je voor:
4x Cortex a510 vs 4x cortex A57
512c Lovelace vs 256c Maxwell
8GB LPDdr5 vs 4GB LPDdr4
5nm vs 20/16nm

...of bouw er een doosje omheen, koelblokje + factory OC en breng 'em uit als Nintendo Home. (Enkel in TV-mode)
Beetje makkelijk allemaal, van de genoemde 33 maanden waren de eerste 23 maanden er geen andere nieuwe consoles - de vorige generatie consoles waren al 4 jaar op de markt toen de Switch uit kwam en dan de leveringsproblemen/chip tekort...

Sowieso kan ik hier weinig mee zonder echte onderbouwde cijfers, maarja, die zijn blijkbaar weer eens te "concurrentie gevoelig" om te publiceren? (kapitalistische onzin)
Precies, op zo'n klein schermpje doet 4k toch niet veel.
Als het zo door blijft gaan met de verkopen dan wordt de Switch de beste verkochte Console + Handheld aller tijden want de beste tot nu toe was PS2 van 2000 tot 2013 dus 13 jaar omstreeks 155 miljoen maar in 13 jaar tijd zou de Switch op omstreeks 270 miljoen komen en ik denk wel dat Nintendo de Switch met een Pro en Switch 2 er nog een 10 jaar bij kan halen.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Nintendo_Switch vanaf 2017 tot 2021 dus 4 jaar tijd inmiddels ruim 90 miljoen verdeelt over 2 modellen en met Switch Oled erbij als derde model komt er komend jaar nog wel 10 miljoen erbij en de Switch en Switch Lite verkopen ook nog wel een miljoen stuks.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/PlayStation_4 vanaf 2013 tot 2021 dus 8 jaar tijd 117 miljoen verdeelt over 3 modellen en inmiddels is de PS4 aan het doodbloeden.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/PlayStation_5 vanaf 2020 tot 2021 dus 1 jaar omstreeks 13 miljoen stuks verdeelt over 2 modellen wat ik dus niet begrijp hoe kan PS5 de snelst verkochte Console zijn want als dat zo was dan hadden er inmiddels al meer dan 22 miljoen verkocht moeten zijn om de Switch bij te houden.

Ben benieuwd wat de verkoop cijfers de komende tijd wordt nu de Switch Oled is gekomen maar als de nieuwe generatie Consoles van zowel Microsoft en Sony de Switch niet bij konden houden dan zijn dezen kansloos nu er een nieuw Switch model op de markt is..
Waar het in dit artikel over gaat is toch duidelijk het aantal verkochte units per maand, niet het totaal?

Ik moet zeggen dat de vergelijking natuurlijk ook krom is omdat het niet eens om gelijkwaardige produkten gaat, de Switch zal nooit de performance van een niet-portable console evenaren, en afgezien van een paar hobbyprojectjes zullen een xbox en PS nooit draagbaar zijn.

En waar trekken we uberhaupt de grens? Hoeveel pc-gamers zijn er/hoeveel pc's (of voor mijn part videokaarten) worden er verkocht? Of over handhelds/mobiele apparaten gesproken, hoeveel mensen gamen op hun telefoon/tablet?
Dus voor jou is de Switch uitgesloten in deze discussie ? want het is een hybride met naast andere hardware specificaties dan XB, PC, PS, etc. zijn Nintendo games ook anders dan de rest.

Sinds de Switch van 2017 zijn er honderden vergelijkbare varianten te vinden van controllers voor smartphones en tablets tot copycat Switchen en daar is weinig interesse in.

xCloud op smartphone en tablet dat zou nog een serieuze Concurrent van de Switch kunnen worden als Microsoft het komende jaar met console exclusives komt en die trend door zet en ik ben zelf ook aan een nieuwe telefoon toe en de Microsoft Duo 2 laat mooie dingen zien met name gaming.

Candy crush etc. op een telefoon spreekt velen aan en het levert ook aardig wat centen op maar persoonlijk kan ik dat soort spellen en die markt niet serieus nemen als je ook een Switch met Zelda en of Mario kan halen.
Ik sluit niets uit, maar wil wel graag appels met appels vergelijken. Een Switch is met name draagbaar en daarmee niet echt goed 1 op 1 met een Xbox of PS te vergelijken?

Tablets en telefoons zijn dan wel ook draagbaar, maar niet primair voor spellen ontworpen.

Wat meer entertainment/gamers waarde heeft qua Candy Crush of mario kart, call of duty of the Sims wil ik m'n vingers niet aan branden.
Volgens jou is een Switch een appel en zijn XB en PS peren dus ook al waren er cijfers tot in de details van bijv. 90 miljoen in 4 jaar verdeelt is 22,500000 verdeelt over 12 is 1,875000 dan is het nog appels en peren vergelijken dus uitgesloten omdat het geen vergelijkbare hardware is of omdat er geen nieuwe hardware is uitgekomen in die maanden zijn de verkoop aantallen uitgesloten.

Er zijn wel hobby projecten gedaan met portable XB1 en PS4 en misschien ook al XB series SX en PS5 maar geen één heeft een touchscreen dus.. het is heel simpel Nintendo is uniek en is dat altijd al geweest en zal ook zo blijven maar om dan te zeggen dat hun niet concurreren op de gamingmarkt daar begrijp ik niets van...
Heb wel eens hier en daar zo simpel spel gespeeld op de telefoon en tablet en die mobile spellen zijn grappig voor een tijdje maar persoonlijk geef ik er geen één € cent er voor uit want dat soort spellen zijn vaak maar tijdelijk tot er te weinig interesse in is en het binnen een jaar weer verdwijnt inclusief de centen en die spellen zijn wel vermakelijk maar tegenover Zelda en Mario stelt het niets voor qua fun.
Niet echt , oled is niet idiaal voor gamen , ik heb nog de oude versie, ik zal ook echt niet een oled willen kopen, burn in is de oorzaak, het mag wel groter zijn maar met de zelfde pixels , een veerkeerde stap van nintendo om te concureren tegen rdna consoles,
Tegenwoordig kan dit erg worden tegengegaan. Televisies, monitoren en telefoons hebben hier toch ook geen last van? Softwarematig zijn er handige trucjes zoals het tijdelijk minder helder zetten van bepaalde pixels en de omliggenden juist weer wat feller te zetten.
Klopt maar die truukjes gebruikt de Switch dus niet.
Helaas. OLED heeft er nog steeds last van, en nog niet zo’n klein beetje ook: https://youtu.be/hWrFEU_605g
Dat gaat om een scherm dat wordt gebruikt op een reguliere desktop. Dat is m.i. wat anders dan een console waar vooral op gegamed zal worden.

Op een desktop zul je toch veel meer zien dat bepaalde dingen altijd op dezelfde plek staan. Denk aan startbalk, de klok rechts onderin.. Een fullscreen window heeft altijd een grijze balk met knopjes, etc.
Zeker ook bij bepaalde type games zal dit een issue zijn, zoals de UI elementen op het scherm.
ga is een maandje of 2 non stop minecraft spelen en kan je verzekeren dat de HUD + healthbar ingebrand in je scherm staat.
Linus gebruikt zijn PC ook vooral om te gamen, volgens mij niet geheel onbekend. Los van dat, op de Switch kan het ook zeker voorkomen, zeker de UI elementen zoals @Cergorach ook al aan gaf.
Je ziet het ook op Smartphones met OLED schermen dat na 2 jaar er burnin plekken verschijnen.
Juist. Dus omdat hij zijn pc vooral gebruikt om te gamen heeft hij burn-in in de vorm van strepen waar hij zijn Windows in de hoeken snapt... Want dat doe je in games... 8)7
Dat beweer ik nergens. Ik geef alleen aan dat hij naast de standaard Windows zaken zijn schermen dus wel afwisselt, maar alsnog burn-in heeft.
Ah op die manier, ik dacht dat je wou zeggen dat de burn-in door zijn games kwam. Op zich is afwisseling wel goed natuurlijk, maar hij zal toch een groot deel van de dag die Windows op die posities hebben wat toch een erg slecht scenario is voor oled.

Het zal verder zeker voor kunnen komen op de switch oled, maar ik maak me daar zelf niet zo'n zorgen om... Maar ik ben ook niet het type gamer wat één game heel veel speelt, ik wissel meer af. En al zou het uiteindelijk inbranden dan heb ik tot die tijd wel dat fijne scherm gehad :) (maar dat niet iedereen er zo in staat snap ik ook).
Op reddit heb je al draadjes waarbij de hartjes van Zelda ingebrand staan op een OLED-tv. Genoeg games met altijd hetzelfde icoontje op dezelfde plek. Diablo, Zelda, Mario Kart, Pokemon, Metroid, etc. Duizenden
De meeste games hebben bepaalde onderdelen op een vaste plek. En die zijn niet als een. Desktop. Als je 6 uur aan het gamen bent(de zelfde game) kan het makkelijk dat 90% van de tijd in een vaste pixel zitten. En hooguit tijdens een filmpje/laad scherm iets anders doen. Ook niet goed voor je scherm.
Anoniem: 162126
@kevints18 oktober 2021 16:23
Toch wel een dingetje nog hoor. https://m.youtube.com/watch?v=hWrFEU_605g
Als je het filmpje had afgekeken, zou je weten dat het hier ging om het gebruik van een OLED-TV als dagelijkse PC-monitor. Da's een andere "user case" dan wanneer je een OLED-TV als TV gebruikt zoals die bedoeld is. Linus meldde in diezelfde video dat hij geen inbrandproblemen had met zijn reguliere OLED-TV bij het spelen van games.
En toch zie ik op het shopping forum genoeg mensen voorkomen die er problemen mee hebben. En die zijn lang niet allemaal als pc monitor gebruikt.
Kijk ook even naar hoe oud die reviews zijn. Hoe ouder het scherm, hoe groter de gevoeligheid voor burn-in en dus ook hoe groter de kans dat je er last van krijgt.
Nou het lijkt erop dat zelfs de nieuwste high-end televisies en monitoren met alle snufjes erop en eraan toch ook niet ontkomen aan burn-in. Ik geloof meteen dat het marketingmateriaal het tegendeel wil vertellen, maar ik geloof dat de techniek gewoon nog niet helemaal daar is..

[Reactie gewijzigd door Asitis op 18 oktober 2021 16:57]

OLED is zeker nog niet burn-in proof maar als ik anekdotisch kijk naar mijn eigen ervaring ervaar ik geen burn-in.

Ik game al sinds 2015 op een OLED scherm en heb tot op heden nog geen last van burn-in.
Dan doe jij het beter dan linus
Zie mijn reactie op augustinus.

[Reactie gewijzigd door ymmv op 18 oktober 2021 16:58]

Ho even, samsung telefoons , one plus , hebben er nog steeds last van, en als je ltt videos volg , ken je zelfs bij een pixel shift / swapping niet ontkomen aan burn in https://www.youtube.com/watch?v=hWrFEU_605g

En dan zou nintendo een betere oled scherm hebben voor een 350 euro console ?

[Reactie gewijzigd door KuroHana op 18 oktober 2021 21:43]

Nintendo heeft al jaren niet meer geconcurreerd tegen Sony of Microsoft, Nintendo heeft altijd wel een eigen gigantische playerbase gehad.

Je koopt geen Switch voor Call of Duty, Halo of God of War, iets wat je soms wel verwacht bij de andere twee consoles, je koopt de Switch vaak voor Animal Crossing, Mario en Zelda.

Daarnaast is OLED wel een stuk verder ontwikkeld, burn-in gebeurt nog wel maar dan je er bijna je best voor doen.

[Reactie gewijzigd door Vagax op 18 oktober 2021 16:20]

Lekker zwart wit....

Mensen kochten de Wii omdat het geschikt was voor casual gaming (en mariokart) .

Mensen kopen de Switch voor de mogelijkheid om ook onderweg te kunnen gamen (en mariokart).

Doelgroep van de switch is eigenlijk iedere gamer (van Animal crossing tot een shooter). Die van de Playstation of Xbox de klassieke gamer.

De exclusives helpen wel de console te verkopen en en zijn zeker een belangrijkere strategie voor Nintendo. Maar dit geldt ook Sony en Microsoft (Microsoft heeft net Bethesda gekocht).

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 18 oktober 2021 16:37]

Mijn punt is meer dat Nintendo niet concureerd met Sony en Microsoft en dat heeft Nintendo een paar jaar geleden zelf ook nog bevestigd. Dat ze zichzelf aantrekkelijk zetten met portability en exclusieve games is logisch.
Natuurlijk concurreert Nintendo met Sony en Microsoft. Zeggen dat dit niet zo is lijkt mij voornamelijk een stukje propaganda of het uitspreken van een wens. Alle drie opereren in de consolemarkt en mensen geven doorgaans op dat vlak het geld maar 1x uit. Ze vissen grotendeels uit dezelfde vijver.

Sterker nog, het lijkt een matig artikel met een slechte kop. Feitelijk staat er o.a.
My competitive set is much bigger than my direct competitors in Sony and Microsoft
Ofwel, Microsoft en Sony worden wel degelijk als directe concurrentie gezien maar Reggie Fils-Aime ziet de concurrentie breder dan alleen dat.

[Reactie gewijzigd door Bor op 18 oktober 2021 21:17]

Ja en nee. Ja, ze maken consoles en concurreren in dat opzicht met de rest. Maar nee, ze gaan niet head-to-head, wat meestal bedoeld wordt. Sony en Microsoft mikken beiden op dezelfde doelgroep en vechten elkaar daar dan ook het kot uit.

Nintendo is meer die derde hond die met dat been gaat lopen waar de rest om vecht. Tuurlijk, de "hardcore" gamer zal Nintendo links laten liggen of als "erbij" console pakken, maar waar je vrijwel nooit ziet dat gamers én een Playstation, én een Xbox kopen, is een Playstation óf Xbox én een Switch wel vrij gebruikelijk.
Stemmingmakerij. Ik game/werk al jaren op oledschermen en oled tv's, niets aan het handje.

Nintendo (en Samsung, Apple, LG, enz) zijn geen idioten, die willen geen class action lawsuit aan hun broek hebben vanwege ingebrande oled schermen.
Of jij heb een super goede scherm of jij doe het veel beter dan linus, en ik zie nintendo niet eens pixel shift hebben
Linus hier, Linus daar. Linus is nou niet echt de standaard user case natuurlijk. Hij is uiteindelijk ook maar een n=1 sample group. Niet representatief, dus.
Dan zou lg er niet aan kunnen ontkomen en nintendo wel ? Terwijl lg er trchniek voor heb of gemaakt heb en nintendo niet,
Voor gaming en video moet dit niet echt een issue zijn of je moet hele felle UI elementen hebben en dat spel uren per dag spelen.
Voor desktop gebruik is OLED nog niet echt geschikt dan kan je beter wachten op MicroLED displays.
Ik denk wel dat switch gamers veel spelen hoor , ik niet meer zo dan , maar meeste wel neem ik aan ,je ga niet 30 minuten spelen op een switch
Maar zijn er zo veel mensen die issues hebben met Burn in met OLED TV's en Xbox en PS consoles? die alleen gamen? Logo's van TV zenders zijn issues dat weten we al langer.
Maar ik heb nog niet gehoord dat er grote issues zijn geweest met gaming. Maar misschien ben ik niet helemaal up to date.

Als jij een Gamer bent die een spel het hele jaar door speelt voor meerdere uren per dag zou ik het nog steeds af raden just to be sure. Maar als je wisselende dingen speelt zou het geen probleem moeten zijn.

Maar ook ik geef toe dat er wel ruimte is voor verbetering. Zelf hoop ik dat Microled snel komt en betaalbaarder wordt. Want dat zou de oplossing zijn.
Onzin. Ik speelde ook jaren op de PS Vita met een groot OLED scherm, nooit problemen gehad. Op een computer monitor met een continu stilstaande start menu, dan zou het een probleem kunnen zijn, maar daar hoor je ook weinig over.
Hoor je weinig over? Ik lees constant verhalen van mensen die hun 2600 euro kostende tv als het aan LG ligt als e-waste naar de milieustraat mogen brengen na 2 a 3 jaar gebruik..... en een game heeft ook vaak constante plekken. Laatst gekeken tijden het gamen van 6 uur. Wel geteld een loading screen van max 30 seconden. Voor de rest gewoon vol de randen van bv de minimap op 1 plek. Dus nee dat zou niet bij alleen desktop gebruik moeten zijn.
De oled tv's van LG zijn onlangs officieel uitgeroepen tot beste gaming tv's.
Burn in is al lang niet meer zo'n groot gevaar.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee