Gerucht: Sony komt binnenkort met Pro-controller voor PlayStation 5-consoles

Sony komt mogelijk met een Pro-controller voor de PlayStation 5. Dat claimt insider Tom Henderson op basis van eigen bronnen. Sony zou de controller binnenkort al aankondigen, hoewel nog niet bekend is wanneer precies.

De controller zou lijken op de huidige DualSense-controller, maar wel verschillende nieuwe features krijgen, schrijft Henderson voor Try Hard Guides. De doorgaans goed ingelichte Henderson zegt foto's van de controller te hebben ontvangen op voorwaarde dat ze niet gepubliceerd worden en dat de bron anoniem blijft.

Volgens Henderson krijgt de Pro-controller onder meer triggerstops die het mogelijk maken om de L2- en R2-knoppen sneller in te drukken. De controller zou ook paddles aan de achterkant krijgen, die functioneren als extra knoppen. Onder meer fabrikanten als Scuf en Nacon bieden dergelijke features in hun controllers.

Verder zijn de analogsticks volledig verwisselbaar. Het is niet bekend of Sony verschillende formaten thumbsticks levert, zoals Microsoft dat bijvoorbeeld doet bij de Xbox Elite Controller; het kan ook bedoeld zijn om een analogstick te verwisselen als deze stickdrift ontwikkelt. De foto's tonen volgens Henderson ook verwijderbare grips aan de zijkanten van de controller, die het makkelijker moeten maken om de controller vast te houden. Er wordt verder gesproken over 'software-upgrades', hoewel niet wordt vermeld wat dat inhoudt.

Volgens bronnen van Henderson kondigt Sony de Pro-controller 'binnenkort' aan. De insider verneemt van andere bronnen dat Sony 'in de komende weken' nieuwe hardware aankondigt, hoewel niet bekend is of de Pro-controller dan ook wordt getoond. Henderson benadrukt in ieder geval dat Sony tijdens dat evenement geen nieuwe console toont.

De huidige DualSense-controller

Door Daan van Monsjou

Redacteur

16-06-2022 • 11:00

106 Linkedin

Reacties (106)

106
105
42
3
0
58
Wijzig sortering
Misschien een vraag aan xbox-elite controller gebruikers hier: biedt zo’n controller echt een voordeel in competitieve games? Als dit zo is wordt het een hardware-variant op pay-to-win lijkt mij..

Qua repareerbaarheid zou het sowieso handig als consumenten zelf de analog-sticks zouden kunnen vervangen. Snap sowieso niet dat die stick-drift zo’n probleem is geworden terwijl ik mij niet kan herinneren dat dit veel voorkwam in de ps2-era
Als dit zo is wordt het een hardware-variant op pay-to-win lijkt mij..
Zeker, maar dat geldt natuurlijk evengoed voor PC hardware (en randapparatuur). Een überdikke PC met nieuwste Ryzen/i9, RTX 3090Ti, dikke 240hz monitor, mechanisch keyboard en volledig customizable muis met tienmiljoenmiljard DPI plus headset met surround... dan heb je een enorme P2W voorsprong op gebruikers met een midrange PC en randapparatuur van de action.

Dit is altijd al zo geweest en het is maar net hoe serieus je het gamen neemt en een kwestie van budget. Daar doe je niets aan vrees ik, zelfs niet als we over 10 jaar alleen nog maar games 'streamen' (as a Service).
Ik vraag me oprecht af in hoeverre dat het voor de gemiddelde gamer verschil maakt. Met veel van die zaken zit je vooral in de marge te werken, waarbij de gemiddelde gamer niet eens goed genoeg is om efficiënt die extra responstijd te benutten. Iemand met talent is met middelmatige hardware nog altijd beter dan iemand zonder dat talent (of met minder talent) met het beste spul. Een leipe controller, mechanisch toetsenbord, state-of-the-art muis of een supersnel scherm* zijn geen remedie voor een gebrek aan reactievermogen bijvoorbeeld. Al helemaal wanneer je het over fracties van een seconde hebt.

Volgens mij is zo'n pro-controller vooral heel fijn door de duurdere materialen en mogelijkheden (extra) knoppen te customizen. Die milliseconde dat je sneller kunt zijn gaat het gros van de gebruikers van z'n leven niks van merken.

*een hogere refreshrate kán overigens wel voor een merkbaar verschil zorgen, maar dan nog moet je wel een beetje weten wat je doet waarschijnlijk. Een slechte gamer wordt niet opeens goed met meer beelden per seconde voor z'n snuffert.

[Reactie gewijzigd door SomerenV op 16 juni 2022 15:16]

Ik ben echt een gemiddelde gamer. Wanneer ik shooters speel doen ik dit met de elite controller. De triggers staan dan op de kortste stand. In Halo betekent dit dat ik met de sidearm veel sneller meerdere schoten kan lossen omdat de travel van de trigger milimeters betreft. Als ik warzone op de ps5 speel haal ik mindere resultaten dan op de series x. Verschil, de controller. Kortere triggers en om te springen dan wel slides hoef ik m’n rechter duim niet van de stick te halen (want paddles aan de onderkant).
Ik moet wel zeggen dat het even heeft geduurd voor ik die paddles echt gebruikte, dat was een leer curve. Kortere triggers, paddles en een langere rechter analoge stick maken voor mij echt een groot verschilt tussen winnen en verliezen.
Edit: typos

[Reactie gewijzigd door thijssie83 op 16 juni 2022 15:44]

Heb precies hetzelfde, de elite controller op mijn XSX biedt echt een competitive advantage Voor mij, jammer ben met Halo Infinite net wat sneller met mijn side kick, omdat ik de RT helemaal niet diep hoef in te drukken. Daarnaast heb ik Right Click van mijn thumbstick uitgezet en naar achteren verplaatst op de paddles en dan haal ik veel minder N00B acties uit als het allemaal net ff te spannend wordt en per ongeluk de right thumbstick inklikte.


PS: Waarom geen Warzone op je XSX dan?
Ik speel(de) warzone altijd op ps5 omdat daar crossplay uitgeschakeld kan (weet niet of dat nog steeds zo is) worden waardoor ik niet tegen pc gamers speel. Echter als ik warzone op de series x speelde had ik simpelweg een beter k/d.
Ahh aight, zou kunnen inderdaad. Dacht dat hij performance wise altijd beter liep op de XSX, omdat die op PS 5 de backward compatible van de PS4 pro draaide, maar lees dat ze dat gelukkig al hebben aangepakt bij Activision :)
De resolutie op de ps5 is inderdaad iets lager dan SeriesX volgens mij. Is al weer even geleden en Sony heeft sinds dien ook (eindelijk) vrr dus wellicht dat ze meer backwards compatible verbeteringen hebben doorgevoerd.
Klopt, het zit ook altijd een beetje in de marge, maar dat kan best een verschil maken. V1C7OR sprak van "een voordeel in competitieve games" en daar valt het wel onder. Heel veel softwarematige upgrades die je kunt kopen (P2W) zijn vaak niet enorm 'overpowered' maar wel nét even wat krachtiger/sneller/etc. waardoor een speler die al weet wat hij doet, er echt voordeel uit haalt.
Zo dus ook met hardware. Uiteraard blijft het principe van talent/kunde vs beschikbare mogelijkheden staan en is inderdaad een pro-gamer op middelmatige hardware altijd beter dan een middelmatige gamer met de best mogelijke outfit. Dat neemt niet weg dat er voordeel gekocht kan worden: software en/of hardwarematig.

Denk in dit onderwerp aan de extra triggers/peddels op de Elite controller, bij de PC kan het ook gaan om een 'snipe' knop of een '180' knop, waarbij je direct achterstevoren staat in shooters. Competitief kan het verschil tussen constante 120fps of rond de 40fps een heel groot verschil maken, wat goeddeels van de aanwezige hardware afhankelijk is (i.t.t. consoles). Keyboard macro's, muis macro's, Ultrawide 21:9 vs. reguliere 16:9 schermen (meer zichtveld), you name it.
Ik weet nog dat we HALO speelde op een crt online, toen kocht ik een LCD TV die een slag groter was(niet heel veel voor de afstand). Ineens ging mijn rating heel erg omhoog. Ergo, je HW kan ervoor zorgen dat je beter of slechter speelt. Maar dan moet het wel in de gamer al zitten natuurlijk. Maar dingen sneller kunnen zien(hogere framerate en resolutie) is natuurlijk altijd beter.
Zelfs nog veel algemener: dit hetzelfde voor elke hobby: een dure camera <-> goedkope camera, een dure fiets <-> goedkope fiets, een dure tennisracket <-> goedkope tennisracket, ...

Wanneer je een hobby hebt die compititief is, waar je wilt uitblinken, dan is goed materiaal belangrijk en daar hangt vaak een aardig prijskaartje aan.

Maar in mijn ogen is het concept van pay-to-win wel een hele grote stap verder met twee belangrijke voorwaarden, namelijk:
 • Hoeveel geld je hebt speelt grote rol in vergelijking met hoeveel skills je hebt om te winnen/goed te zijn
 • Je kan er immens veel geld in blijven steken (meestal unlimited)
Toch zie ik het anders. Ja je hebt inderdaad gelijk dat een pc inderdaad te veel verschillen om een "gelijkwaardige" strijd te hebben. Maar voor een console vind ik dit anders. Er is maar 1 PS5 (oke er zijn technisch gezien meer versies maar eigenlijk allemaal verder gelijkwaardig). Daarom vind ik het jammer dat de console "verpest" wordt met pro controllers. Dit voelt dus een beetje pay to win aan. En ja verder zou de tv nog wel iets kunnen uitmaken maar dit zie ik niet als pay to win. Mensen kopen een tv eigenlijk voor een mooi beeld in het algemeen. Er zullen maar weinig mensen zijn die zeggen "ik ga voor deze tv want dan heb ik de meeste voordeel bij / die is het beste voor (naam game)".
Drift met de PS5 controller lijkt bij ons tot nu toe mee te vallen. Met de standaard PS4 controller op de PS4 was dit een groter probleem waardoor we een aantal NAVCON Revolution Pro's hebben geprobeerd. Hoewel deze veel lekker speelden en accurater (b)leken ontstond ook hier drift na 2-3 maanden waardoor tot zeker 5 maal toe een vervangende controller ontvingen.
PS4 en PS5 controllers gebruiken dezelfde sticks. En, voor zover ik weet, Xbox en Switch controllers ook. Het ligt niet aan het type controller, maar meer aan de kwaliteit van de thumbsticks zelf. Mijn oudste PS4 controller heeft helemaal geen last van stickdrift, terwijl ik in een half jaar tijd al de 2e PS5 controller aan het verslijten ben, omdat de eerste al snel stickdrift had.
Volgens mij had ik ergens gelezen of gezien dat de eerste serie (nummer eindigend op 1) snel last heeft van stickdrift en dat ze dat in de verbeterde versie aangepakt hebben (nummer eindigend op 1A)

https://www.youtube.com/watch?v=u0iGwazuHxU
Precies dit. Het lijkt er een beetje op dat het vrij 'random' is? of dat je geluk moet hebben. Van alle controllers heb ik bij 1 Switch pro controller een probleem gehad met een stick. PS4 en PS5 helemaal niet.
Ik heb inmiddels mijn beide DualSense controllers al meerdere malen voor reparatie naar Sony verstuurd, onder andere vanwege driften van de analog stick.
Ik heb de tegenovergestelde ervaring; PS4 controllers hebben geen stickdrift (wel 1 van de 3 heeft een kapotte rumble), na jaren gebruik (ook door jonge zoon).

PS5 controller heb ik na 8 maanden al moeten ruilen ivm stickdrift (en vrij extreem ook).
Kan je die controller niet zelf open schroeven dan? Ik heb bij mijn Xbox 360 en Xbox One controllers al meerdere malen sticks vervangen.

Wat betreft pro controllers: jazeker, die bieden absoluut een competitief voordeel, gezien het feit je knoppen kunt programmeren en combineren om zo short cuts voor moves/commando's te maken, en je dus sneller bent dan iemand met een reguliere controller. En ook in single player tegen de computer heb je er natuurlijk voordeel van, vooral bij lastige tegenstanders of bijvoorbeeld quick time events.

Al werkt dat in het laatste geval wel alleen als de combinaties steeds hetzelfde zijn... ;)

[Reactie gewijzigd door ThanosReXXX op 16 juni 2022 11:31]

Analoge sticks worden gekalibreerd af fabriek. Heb al eens meegemaakt dat na vervangen van de analoge stick het midden opeens een eind uit de deadzone was :)
Heb bij PS4 iig niet ontdekt hoe je dat kunt kalibreren, dus maar een weerstand je over de de potmeter gesoldeerd om em naar het midden te trekken.
Hm, ik heb die sticks altijd gewoon vervangen, verder nooit problemen mee gehad. Oude eraf, nieuwe erop, even checken dat ie recht staat voordat ik de boel weer in elkaar schroef en klaar is Kees.

Heb ook nog een setje sticks klaar liggen voor mijn Switch, dus die moet ik eerdaags ook nog even omwisselen. ;)
Bij de playstation 4 was vervangen van de sticks goed te doen (meerdere keren gedaan). Sticks zijn een paar euro op aliexpress (in allerlei kleuren verkrijgbaar). Kwalitatief zijn ze niet beter dan de originele, maar je kunt ze aardig vaak vervangen voor je de kosten van een nieuwe controller eruit hebt.

Playstation 5 heb ik geen ervaring mee.

Edit: Ik lees iets over kalibreren na vervangen sticks: ik heb dat nooit gedaan. Werkte bij mij prima zonder kalibreren...

[Reactie gewijzigd door electropruts op 16 juni 2022 12:11]

Ik heb zelf geen Sony consoles, alleen Nintendo en Xbox, maar sowieso bestel ik nooit reserve onderdelen op dat soort goedkope prullen sites. De sticks voor zowel de Xbox 360 en Xbox One heb ik laatst bij een Duitse reparatie site besteld, en de sticks voor mijn Switch bij Amazon.

Kalibreren heb ik ook nooit gedaan. Tenminste: wel even checken na het vervangen, maar niet tijdens het vervangen een hele meet sessie uitvoeren of iets dergelijks...
Niet alleen de knoppen zijn een voordeel. De grip van de Elite controller vind ik ook beter, en door het hogere gewicht lijkt hij ook soort van beter in je handen te liggen.
Ook zeker een pluspunt. :)
Persoonlijk vind ik de Dualsense al aardig qua gewicht. Nog meer zou voor mij denk ik juist minder fijn zijn verwacht ik. Persoonlijk vind ik de Dualshock 4 gewoon fijner in de hand liggen. Ik gebruik de Dualsense eigenlijk alleen maar als het niet anders kan (of beter gezegd mag van Sony). Ik verwacht het niet maar ik hoop nog steeds dat ze Dualshock 4 gaan toestaan voor PS5 games.
Ik heb op mijn Elite V2 een apart profiel voor het besturen van een vliegtuig in Battlefield 5. Standaard kijk je achterom als je één van de thumbsticks indrukt. En ja dat gebeurde nog wel eens als ik in een gevecht met een ander vliegtuig was. Gevolg was dat ik dan crashte.

Door een apart vlieg profiel in te stellen waarbij ik het indrukken van de thumbsticks heb uitgeschakeld (en nog wat andere instellinge toevoeg) heb ik dat probleem niet meer.

Verder heb ik naas een Series X met Battlefield 5 ook een PS5 met Battlefield 5. Op de PS5 versie vlieg ik dus nooit nadat ik weer tig keer gecrasht was omdat ik door de intensiteit van het gevecht per ongeluk weer de thumbstick indrukte en achterom keek.

Verder nog dit:
het kan ook bedoeld zijn om een analogstick te verwisselen als deze stickdrift ontwikkelt.
Stickdrift komt niet door de analoge stick, maar door het onderdeel eronder dus waar je de analoge stick op vastklikt. Om dat onderdeel te vervangen, dien de de gehele controller open te maken en ben je zo een uur kwijt om eea te fixen. Volgens mij moet je bij de Xbox controllers zelfs nog solderen.
Tenzij Sony's controllers compleet andere onderdelen gebruiken, klopt de zin dus niet in het artikel.
Er wordt verder gesproken over 'software-upgrades', hoewel niet wordt vermeld wat dat inhoudt.
Er zal iig een app moeten komen om de diverse instellingen te kunnen configureren. Daarnaast zou de input lag/latency nog door middel van software/firmware upgrades verlaagt kunnen worden. Dat heeft Microsoft ook zo gedaan bij hun huidige controllers.

Verder natuurlijk mooi om te zien dat Sony eventueel ook met zo'n controller komt. Ik kan nauwelijks meer zonder paddles aan de achterkant spelen. Verder start ik op de Xbox ook bepaalde Apps of instellingen door de paddle als shift knop te gebruiken icm een andere knop. Linker bovenste paddle + A start bij mij dan de Xbox Accessory app zodat ik snel een profiel kan bewerken.
De L3 knop vind ik ook veruit de meest verschrikkelijke knop. In een hectisch moment wil ik die nogal vaak indrukken. In how to survive 2 switch je daar dus de map mee van corner naar full screen. Alsof je dat kan gebruiken op het moment dat je wil vluchten 😄 en in Elden Ring ga je crouchen, erg handig in een bossfight
Qua repareerbaarheid zou het sowieso handig als consumenten zelf de analog-sticks zouden kunnen vervangen. Snap sowieso niet dat die stick-drift zo’n probleem is geworden terwijl ik mij niet kan herinneren dat dit veel voorkwam in de ps2-era
Ik zat met dezelfde gedachte... Ik ben zelf controllers maar een beetje als verbruiksartikelen met een beperkte levensduur gaan zien, ik merkte dat ik daardoor een stuk minder giftig werd als een controller het weer ging begeven...

Het zou me ook echt niet verbazen als controllers daar ook een beetje op ontworpen worden, om te zorgen voor een gegarandeerde verkoop van accessoires.
Verbruiks artikelen ? Ik vind het belachelijk dat ze zo snel mankementen gaan vertonen, we moeten toch naar duurzaam toe ipv een consumptiemaatschappij ?! Zo worden de afvalbergen nooit kleiner, blablabla maar aan dit soort dingen word maar niets gedaan en mensen lijken het ook wel prima te vinden en het te blijven slikken…
Nou, niks ervan, gewoon retour voor reparatie hoor, net zo vaak als nodig. En dat toegegeven; dat wordt over het algemeen ook gefaciliteerd.
Heb zelf PDP (ooit Afterglow) controllers liggen naast een elite controller en een NAVCON controller. Met thumbgrips heb ik het liefst de PDP controllers qua ergonomics en feel. Alleen stick drift geconstateerd op de Elite controller, deze is al een keer opgestuurd voor reparatie. Aim/precisie is niet perse beter IMO, maar consistenter als je muscle memory hebt opgebouwd binnen bepaalde spellen.

[Reactie gewijzigd door SkillZ4LollZ V2 op 16 juni 2022 11:19]

Ik speel vrijwel geen competitieve games zelf, maar het lijkt me dat het wel wat voordeel biedt ja. Je kunt dingen als springen en bukken/sliden aan een pedal achterop toewijzen bv en dan kun je die dingen doen terwijl je je duim op de stick houdt om te richten.
Anoniem: 459533
@V1C7OR16 juni 2022 11:39
Ik heb zelf 2 elite series 2 controllers, ik heb namelijk 2 xboxxen, 1 in de woonkamer, 1 op de slaapkamer. Ik kan ze echt aanbevelen! Alleeerst zijn ze van zwaardere kwaliteit. Er zit meer gewicht in. Je merkt gewoon als je ze in handen hebt dat je echt iets in handen hebt. Zie het alsof je autosleutels van een ford in handen hebt en dan autosleutels van bv een lexus in handen krijgt, je merkt direct kwaliteit verschil.

Ten tweede de triggers kun je de afstand van instellen van hoe diep je ze in drukt. De joysticks kun je de spanning op aanpassen. Bij mij staan ze heel strak en niet losjes. Ik merk als ik bv the division speel dat ik sneller kan omdraaien en schieten etc. Bij call of duty zet ik de triggers op kort zodat ik niet diep in hoef te drukken om granaten te gooien of te schieten etc. Je kan ook meerdere game profielen aan toevoegen omdat je onderop de controller 4 extra METALEN knoppen kunt toevoegen of eraf halen (magnetisch) die je ook aparte functies of een knoppen combo kunt geven. Ideaal dus met dead or alive, mortal kombat of soul calibur etc.

De dpad kun je wisselen en alles is magnetisch. Dus geen speciale tools om ze eraf te halen gewoon je vingernagel gebruiken en klaar. De verwisselbare items vallen er ook niet zomaar af ondanks dat het magnetisch is want dat was mijn angst.

Ik heb er keihard mee lopen schudden alsof het van die sambaballen zijn (de aeensing test) maar ze vielen er niet af.

Spanning van de knoppen pas je aan met een soort plat druppel achtig sleutelje.

De trigger afstand pas je aan met 2 schuifknopjes onder op de controller (1 schuifknopje voor de linker trekker, en 1 voor de rechtertrekker)

De hele controller ademt gewoon kwaliteit. Je krijgt meerdere joysticks bij de aankoop zoals met een bolletje bovenop ipv een kuiltje of met extra relief erop etc etc. Usb c kabel die echt lang lang is. Oplaadblokje etc etc met een pouch waar alles in kan.

Ja ze zijn prijzig en nee ik heb er geen moment spijt van! Ik keek er eerst naar en dacht jemig wat een geld, maar zodra je die bad boy binnen hebt en in je handen hebt weet je waar het geld in heeft gezeten!

Enige nadeel vind ik, is dat de accu ingebouwd zit en je niet als de normale xbox controller een accu in kunt doen en bv een pdp gaming oplaadstation kunt gebruiken dat is het enige nadeel wat ik kan verzinnen.

Ik heb ook de ps4 pro en daar dat blokje op voor 2 extra knoppen maar dat blijft plastic en geeft je alleen maar een lcd schermpje en 2 knoppen om in te stellen maar dat is alles. De xbox elite 2 controller is totaal andere kwaliteit en is dus onvergelijkbaar.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 459533 op 16 juni 2022 11:53]

Mij zou het vooral gaan om de L3 en R3 knoppen te rebinden naar achterop, dat meer omdat ik nogal vaak perongeluk de L3 indruk bij een hectisch stukje. En van wat ik heb gelezen schijnt het veelvuldig gebruik van die stick knoppen ook niet bevorderlijk te zijn voor de levensduur.

Wat me wel tegen staat is het binden van combo’s, dat is toch in feite cheaten? Vooral in fighter games is het correct en snel uitvoeren van een combinatie juist de kracht van skill? Als je nu de combo met 1 druk kan uitvoeren omzeil je de moeilijkheid.
Anoniem: 459533
@Bulls16 juni 2022 14:17
Klopt maar als je net als mij bent en je hebt een zoon die je ass wil whoopen met een fighting game en hij gaat zeggen jij bent oud etc dan is een combo op de knoppen zetten een must. Vooral wanneer je zegt dat leeftijd niet aan snelheid van je vingers gebonden is :+ }>
Combo's binden is niet dat je onder een knop met een druk A+B+RB+Pijltje omhoog (of wat dan ook indrukt) maar bijvoorbeeld LB+RB zoals je die normaal ook tegelijk in zou moeten drukken op een niet Elite controller.
Geweldig, alleen zijn, zover ik heb gezien alle 'Pro' controllers draadloos... En bedraade hebben geen gyroscoop- of versnelling- sensoren... Of?
Anoniem: 459533
@n0np3r50n18 juni 2022 11:37
Je kan zowel bedraad als draadloos aansluiten. Enige verschil is dat die bedraad ook gaat opladen en misschien gaat de latency wat omlaag maar dat weet ik niet zeker.
Bedankt, ik vraag me dan nog alleen of men dan de Bluetooth ook kan uit zetten?
Anoniem: 459533
@n0np3r50n22 juni 2022 11:25
Nee dat wil niet, er zit niet een knop ervoor op. Enige knop die erop zit is aan de voorkant om hem in pair modus te zetten en uiteraard de game knoppen 8)7 :+
Begrijp ik, maar ik wel, en ik wil deze ook open maken als het moet. Daar heb ik mijn redenen voor die ik niet zo in de groep wil uitten want dan ben ik weer de gekke... Als je begrijpt wat ik bedoel.
Anoniem: 459533
@n0np3r50n26 juni 2022 12:46
Open maken is niet moeilijk. Het is net als de normale xbox controller open maken maar dan alleen stugger.
Misschien een vraag aan xbox-elite controller gebruikers hier: biedt zo’n controller echt een voordeel in competitieve games? Als dit zo is wordt het een hardware-variant op pay-to-win lijkt mij..
Als eigenaar van zowel een Elite als Elite V2 controller: het kan je een voordeel geven, mits je 'm goed weet te gebruiken en je goed bij de paddles kan. De paddles aan de achterkant maken het mogelijk om je A/B/X/Y (of equivalent) in te drukken terwijl je je duimen op de sticks kan houden. Hierdoor kan je reactietijd sneller zijn (je hoeft je vinger niet te verplaatsen), of kan je dingen doen die normaal niet kunnen (zoals verder richten (r-stick) terwijl je springt (A-button)) omdat je normaliter dezelfde vinger nodig hebt voor beide handelingen.

Hoe het in de praktijk uitpakt is volledig aan de speler. Het is ook geenzins zo dat de controller bepaalt wie wint, daarin is skill net zo belangrijk. Lees: in een potje Halo op de bank is het nog steeds stuivertje wisselen tegen een maat van me met een normale controller, afhankelijk van wie het betere wapen heeft in die situatie of wie de ander eerder ziet.
Door de paddles achterop kan je ook wat makkelijker een 'misclick' produceren, bijvoorbeeld door je controller net wat te stevig vast te houden en daarmee per ongeluk de paddle te activeren.

Het speelt naar mijn mening, na wat oefening, wel vele malen lekkerder. :) (maar ik speel dan eigenlijk ook nooit online competitief...)
Ik heb een tijdje een elite controller gebruikt op de PC, het was prima, maar ik had meer het idee dat het het comfort tijdens lange speelsessies wat verhoogde ipv dat het je daadwerkelijk beter maakte.

Het was in bijvoorbeeld rocket league fijn dat ik niet met dezelfde duim meerdere knoppen tegelijk hoefde te bedienen, want die zaten nu ook gewoon gemapped op de pedaaltjes aan de achterkant.

Na 4 maanden gebruik ben ik overigens gewoon weer op de DS4 over gestapt. Die ligt mij comfortabeler in de hand.
Je kan de trekkers afstellen waardoor net als met een echt wapen de trekkerweg verkort wordt. Verder ligt een elite beter in de hand en vind ik de analog sticks wat meer weestand bieden waardoor ik wat precieser ben. ;)
Qua repareerbaarheid zou het sowieso handig als consumenten zelf de analog-sticks zouden kunnen vervangen.
Dit is bij de Joy-cons dus super eenvoudig. Die zijn namelijk niet gesoldeert.
Ik hoopte dat dat bij Switch Pro Controller ook was.. nope. Echt 12 soldeerpunten ofzo. Nah...gewoon opgegeven. Wellicht dat dit nodig is bij de grotere controllers? Maar ik zou die repareerbaarheid enorm toejuichen
Ik vroeg mij af of de controller een lager latentie zou krijgen zou deze bedraad worden?

Volgens Vincent Teoh van HDTVtest https://www.hdtvtest.co.uk/news/about Samsung S95B Review - Stunning QD-OLED TV Debut! https://youtu.be/VpDBAZ0vNuo heeft de nieuwe QD-OLED van Sony 4.7 ms latentie op 1080p, 120Hz. Volgens mij was de LG C2/G2 OLED iets langzamer.

Hier wat vergelijkingen https://www.rtings.com/tv/tests/inputs/input-lag maar die heb ik niet gecontroleerd.

[Reactie gewijzigd door n0np3r50n op 17 juni 2022 21:17]

het kwam veel minder voor omdat het dooie punt van de stick veel groter is.
Ik speel nu af en toe op mijn ogXBOX, dan merk je dat de controller van de PS5 veel nauwkeuriger is ondanks dat de stick net zoveel kan bewegen. Dit komt dus door het dode punt in het midden. Hoe kleiner deze is, ook hoe gevoeliger hij wordt voor stick drift.
ja die back paddle's mis ik wel, ik heb nu de instelling, bumper jumper tactical flipped op de controller, maar soms druk ik in een gevecht nog de rechter stick in waardoor ik ga liggen. standaard is dit melee. dat is helemaal drama want als je in gevecht melee doet dan stop je met schieten en verlies je gegarendeerd de gun fight. ik heb wel eens zitten denken over een "pro" controller. maar als ik deze samenstel op de site en uiteindelijk aan de 200 dollar/euro zit dan klik ik de site weer weg. en er stond ook 6 weken wachttijd op.
scuff word slecht beoordeeld met bouwkwaliteit, dat geld ook voor de elite controller van xbox.
dan is er nog wel een battle beaver, maar zoals ik aangaf. door de prijs doe ik het niet en neem ik genoegen met een standaard dualsense of xbox controller.

maar hoe fijn zou het zijn als je de duimen op de sticks kan laten en met de extra vingers knoppen aan de achterkant kan bedienen voor wapen wisselen, laden, melee attack of stim (selfheal)

een uitdaging voor een camo waarbij je melee kills moet maken is niet goed te doen (als je mijn instellingen gewend bent)

dit gaat dan puur over call of duty.
Ik heb paddles van ExtremeRate erop gebouwd, goedkoper dan Scuff oid en werkt prima. Ik heb dezelfde instellingen als jij en hoef nooit mn vingers van de sticks af te halen, uiterst relaxed! Nu nog leren spelen ;-)
Puur theoretisch wel. Het scheelt natuurlijk of ik een trigger voor de volledige 2(?) cm moet indrukken of maar 1 mm. Maar of dit ook echt in de praktijk merkbaar is? Het kan natuurlijk zijn dat ik met mijn 1mm trigger een grotere lag heb dan iemand zonder aangepaste trigger. Dan is het effect natuurlijk 0.
Hetzelfde geldt natuurlijk voor het menselijke reactie vermogen. Dat van jou is anders dan het mijne.

Maar in een identieke situatie/omgeving zou dat dus voordeel op kunnen leveren.

Ik heb zelf een elite controller en vind de aanpasbaarheiad van de buttons wel fijn. Maar ook de gebruikte materialen. Als ik nu een standaard xbox controller vastpak, dan voelt dat echt als een cheapass plastic ding.
Niet echt anders dan de hardware op een PC lijkt me.

Ja de consoles zijn identiek aan elkaar (totdat de pro/light/new new 32DS XLI Small uit komt) maar dat maakt het in dit geval dan alsnog beter dan hoe het bij PC is.

Plus de edge is echt minimaal. Als je verliest omdat iemand een duurdere controller heeft gekocht dan zou je hoe dan ook hebben verloren, met uitzondering van misschien die ene keer dat je iemand tegenkomt die precies even goed is als jij.
Mijn rede om een elite Xbox controller te gebruiken en direct een nieuwe aan te schaffen mocht de huidige stuk gaan:

Het is een oerdegelijk apparaat van een hele hoge bouwkwaliteit. Mijn huidige controller gaat al mee sinds 2016 en er is nog niets aan versleten o.i.d. Iets wat mij met een reguliere controller echt niet lukt, die zijn na een paar jaar gewoon “op” en versleten.

Het is dus een dure aanschaf, maar zijn geld wat mij betreft wel waard. Daarnaast ligt hij ook gewoon erg lekker in de hand en zijn de customizations voor mij als casual gamer ook gewoon mooi meegenomen.
Ja, backbutton kan je veel sneller mee reageren dan met de default controller. Ook vanwege de instelmogelijkheden.

Ikzelf vind mijn Nacon fijner dan de DS4 bijv. De DS is prima, maar voor “competitive” games is een pro controller toch weer een extra streepje voor: mits je “spieren” deze extra knoppen kunnen benutten.
zou goed zijn als sony hall effect sensors zou gebruiken. Dit zijn sticks die zijn voorzien van magneten om de positie van de stick te meten. stick drift komt door slijtage aan de verschillende onderdelen van de stick en de petentiometer. de stick wrijft over andere onderdelen heen waardoor het plastic over langere tijd weggeschaafd word. vroeger wereden hall effect sensors wel in sticks gebruikt. het schijnt nbiet eens duurder te zijn om ze te gebruiken. de rede dat dit niet wordt gedaan is zodat sony/microsoft en ninto meer controllers kunnen verkopen. er is bv nu voor de switch een controller (gulikit king kong pro 2) die adverteerd met no drift sticks. deze controller gebruikt hall effect stick en triggers. jammer genoeg geen back paddles.
Ik ben inmiddels echt verliefd geworden op de ps5 controller. Niet normaal wat ze allemaal met de force feedback, het geluid en de triggers kunnen doen. Wat mij betreft is dit echt wel een usp. Als casual gamer heb ik nog nooit een pro controller o.i.d. aangeschaft. Maar dit klinkt allemaal wel interessant.
Persoonlijk vind ik het echt een gimmick. Het is leuk als ik net een nieuw spel heb gekocht om te kijken hoe het toe word gepast. Als vibratie zet ik het daarna gelijk weer uit. Het geluid dat er uit komt vind ik wel weer leuk.
Ik zou zeggen, speel GT7 ermee. Je mist het daarna omdat je de ondergrond ermee voelt en dat kan invloed hebben op je rijgedrag. Je weet immers hoe de wegdek voelt, hoeveel gas je kan geven en wanneer je onderstuur ervaart.

Het is totaal geen gimmick te noemen.
Maar dan moet ik wel gt7 leuk vinden hahaha. Enige spel waar ik het wel leuk vond is die demo(weet zo ff de naam niet). Hfw, Spiderman en andere exclusives vind ik het meh.

Edit: astros playroom.

[Reactie gewijzigd door MissMe NL op 16 juni 2022 13:18]

Het ging er meer om dat het geen gimmick is. Daarbij kan je sensitivity ook aanpassen van de haptics en rumble.

Het klinkt misschien als marketing, maar ik merk in GT7 dat dit echt help om beter te rijden. Je weet dat een bepaalde bocht anders aanvoelt dan de ander.

[Reactie gewijzigd door Recon24 op 16 juni 2022 13:41]

Ja maar voor competitive shooters is het een nadeel dus het per game verschillend. Als ik race games leuk gevonden had zou dat een van de weinige games waar HF wel tot zijn recht komt.

Daarbij komt HF triggers pas tot zijn recht met de vibraties. En vibratie irriteert me. Dus alleen de triggers is dan weer niets aan.

HF is pas in mijn ogen geen gimmick als je echt niet zonder kan. Maar dat kan bij zowat elk spel dus blijft het een gimmick in mijn ogen.

[Reactie gewijzigd door MissMe NL op 16 juni 2022 13:54]

Geluid was op de ps4 al een ding. Dat je input kan voelen is geen gimmick. Games maken er nog niet genoeg gebruik van maar denk straks eens aan de VR2 icm touch sensitive feedback. Dan “voel” je als je over iets ruws voelt bijv of dat je regendruppels kan voelen. En ik ben geen dev die ermee iets kan doen maar zo zullen er genoeg opties zijn om haptische feedback te geven. Zoals Astro Playroom bijv moet er nog meer uitkomen.
Gimmick is niet perse een slecht woord heh. Het is absoluut een leuke toevoeging. Maar lees mijn reactie hier onder. Je was net iets sneller dan ik.
Uit mijn ervaring zou ik kopers adviseren te wachten met het kopen van de eerste badges van dit product. Bij de Elite 1 en 2 waren veel problemen pas later opgelost (stickdrift, uitgezette grips, struck buttons, etc.).
Omdat de doelgroep van zulke pro producten minder groot is dan de standaard controller, zal Sony naar verwachting ook dit product minder uitgebreid testen
Bij de Elite controllers is het gewoon hit or miss, dat was vanaf het begin af aan al zo en dat is helaas nog steeds het geval.

Ik heb onlangs een Elite 2 gekocht (de nieuwste batch) en ik had pas een goede nadat ik hem 3 keer omgeruild had.
Sony != Microsoft, gelukkig
Sony PS5 controllers hebben toch anders ook last van drift
https://www.pcmag.com/new...ting-class-action-lawsuit
Sony heeft ook 'stiekem' een controller hardware revisie toegepast en levert nu dus een nieuwe versie met verbeterde triggers en joysticks om defecten en drift tegen te gaan: https://www.tomsguide.com...des-heres-how-to-spot-one

Mijn PS5 van 1 maand oud heeft ook al deze nieuwe controller. Op het oog zie je geen verschil, je moet achterop kijken naar het versienummer.
een zwaardere batterij past wmb ook wel bij een pro uitvoering van de controller voor de PS5.
Mijn huidige controller is echt veel te snel leeg, gaat soms nog geen twee uur mee.
Een controller die amper een jaar oud is met maar 2 uur batterijleven is defect. Gewoon terugbrengen.
Alaloge sticks met HAL sensoren? Mag toch wel voor een dergelijke Pro prijs...
En een matte black kleurstelling om 'Pro' nog wat kracht bij te zetten.
De controller zou ook paddles aan de achterkant krijgen, die functioneren als extra knoppen.
Hopelijk zit dit er in ieder geval op en dan gelijk vier stuks.

Het is zeker even wennen maar het speelt zoveel fijner, ook gewoon tijdens een rustige/casual speelsessie :) De controller ligt een stuk comfortabeler in je handen en het is een stuk rustiger voor jouw duimen doordat je niet steeds wisselt tussen de analog stick en de face buttons.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 16 juni 2022 11:09]

Ik speel niet competitief maar ik zou graag een button willen hebben specifiek voor het vervangen van het indrukken van de pookjes waar ik rsi achtige klachten van krijg.
Zeker zolang de meeste games geen auto-run optie hebben en tegelijkertijd iedereen wel 95% van de game de ren knop indrukt.
Ik speel ook niet competitief ;) Als ik online multiplayer speel is dat puur casual. Ik gebruik paddles met name voor het comfort en de extra rust in mijn handen.

Maar wat jij beschrijft is ook prima mogelijk met paddles.
Neem een controller met Paddles zoals de Xbox Elite of de 8Bitdo pro 2 en remap de L3 en R3 Knoppen
Ik heb op mijn PS4 controller een Strikepack zitten met twee paddles. Er zitten ook allemaal macrofuncties op, maar die gebruik ik niet.
Het is echt zoveel fijner spelen omdat ik voor veel voorkomende handelingen mijn rechter duim niet meer van de stick hoef af te halen.

Maar in mijn geval doen die paddles wat driehoek en rondje doen. Het zijn dus geen extra knoppen, begrijp ik goed dat het in het geval van deze pro controller dat wel zo is? Dat zou best wel fijn zijn, dan kan je een hoop extra commando's er aan toevoegen. Beetje zoals die MMORPG muizen met allemaal knoppen aan de zijkant. Hoewel je je dan kan afvragen of dat wel een eerlijk voordeel is.
Ik ben hier wel blij mee, de Elite V2 is helaas een wanproduct. Ik heb veel plezier gehad van mijn eerste Elite, maar deze V2 is echt kwalitatief zeer slecht. Heb er inmiddels wel 10 gehad en omgewisseld via Microsoft. Er was iedere keer iets.

Stop hem eens in een input tester en je zal zien dat deze controller regelmatig de "A" input niet pakt (voornamelijk als je de knop niet compleet centraal indrukt). Ik heb dezelfde tests uitgevoerd met andere controllers en dit is nergens een probleem. Maar bij mijn Elite V2s controllers, iedere keer.

Voor een controller van 160,- kan dit natuurlijk echt niet. Dit is nog maar een probleem, er zijn vele klachten te vinden van facebuttons die vast komen te zitten, tot aan schouderknoppen die het na een paar maanden niet meer doen.

Een lang leuterverhaal, maar ik vind het erg jammer dat deze problemen door geen enkele reviewer zijn opgepakt toen deze controller uitkwam. Ik kon gelukkig mijn geld nog terugkrijgen via Microsoft na al deze retourzendingen.

Ik kijk dus uit naar deze Playstation Pro controller, en voor mij nooit meer een Elite V2.
Misschien een beetje offtopic maar er komen best veel PS5 announcements aan.

Vanavond is ook de Final Fantasy VII 25th anniversary en wordt onder andere het tweede deel van Final Fantasy VII Remake verwacht voor aankondiging. Stream is vanavond om 0:00 te kijken op het YouTube channel van Square Enix https://www.youtube.com/squareenixna

edit Link naar stream:
https://www.youtube.com/watch?v=wohQiEysqIA

[Reactie gewijzigd door Snowfall op 16 juni 2022 11:13]

Ja het is soort van E3 tijd. Hoewel die niet doorgaat, pakken veel bedrijven wel het moment voor hun eigen events/aankondigingen
Ik mist me back buttons wel hoor op de ps5 dus ben wel blij dat ze voor de ps5 ook 1 gaan maaken :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee