Capcom brengt DirectX 11-versies Resident Evil 2, 3 en 7 opnieuw uit na kritiek

Capcom maakt de DirectX 11-versies van Resident Evil 2, 3 en 7 na kritiek van spelers weer beschikbaar voor pc's. Capcom kwam eerder met nieuwere versies van die games, die onder meer raytracing introduceerden, maar daardoor ook hogere systeemeisen hadden.

Capcom schrijft op Steam dat het bedrijf de vorige versies van de Resident Evil 2-remake, Resident Evil 3-remake en Resident Evil 7 weer beschikbaar maakt op Steam na 'een overweldigende reactie van de community'. Gebruikers kunnen de oude versies installeren via de Steam-instellingen. Gebruikers kunnen in hun Steam-bibliotheek met de rechtermuisknop op de Resident Evil-game in kwestie klikken, 'eigenschappen' selecteren en daar naar het bèta's-menu gaan. In dat menu kunnen gebruikers hun game downgraden naar versie 'dx11_non-rt'.

Capcom bracht eerder deze week een upgrade voor de drie Resident Evil-games uit op Steam en current-gen consoles. Die updates ruilden op de pc DirectX 11 in voor versie 12 en brachten onder meer betere graphics met raytracing en verbeterde 3d-audio met zich mee. Daardoor hadden de nieuwe versies hogere systeemeisen en draaiden de games niet meer op oudere besturingssystemen als Windows 8. Spelers klaagden daarom dat ze de game niet langer konden draaien op hun pc. Door de updates werkten ook verschillende mods niet meer.

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

16-06-2022 • 11:37

53

Reacties (53)

53
50
22
3
0
23
Wijzig sortering
Het is ook wel erg lullig om na de release de systeemeisen omhoog te gooien.
DirectX 12 is al van 2015..
En nog steeds is de performance voor veel mensen een issue.
Ik dacht juist dat DX12 zorgde voor een performance boost. Closer to the metal, minder afhankelijk van de CPU.
Of de performance van de nieuwe DX12 engine is een issue of Capcom heeft grafische verbeteringen toegevoegd die niet uit te zetten zijn.
Ik werk zelf met de Unity engine en DirectX12 levert daar in de meeste gevallen slechtere prestaties op. Dat komt omdat ze deze functionaliteit hebben gebruikt:
https://docs.microsoft.co...ect3d12/direct3d-11-on-12

Hierdoor kunnen ze wel nieuwe features zoals ray tracing gebruiken. Gelukkig staat deze backend dan ook nog als "preview" gemarkeert, en het plan is om dat ergens in de komende jaren op te gaan lossen.

Ik vermoed dat meer ontwikkelaars 11on12 gebruiken, want Unity is lang niet de enige engine die slechter presteert met 12.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 23 juli 2024 08:30]

Volgens jouw link kent het inderdaad performancebeperkingen:
D3D11On12 has not been optimized for performance. There will likely be moderate CPU overhead compared to a standard D3D11 driver, minimal GPU overhead, and there is known to be significant memory overhead. Therefore it is not recommended to use D3D11On12 for complicated 3D scenes, and it is instead recommended for simple scenes, or 2D rendering.
Dat is de theorie inderdaad. Helaas blijkt maar al te vaak dat de DX12 versie van een game minder goed werkt dan de DX11 versie.
DirectX 12 kan in theorie veel betere performance opleveren, maar het hangt af van de engine en de specifieke eisen van de game of dat ook werkelijk het geval is. DX12 vereist van de engine developers dat ze een hoop werk overnemen dat voorheen in de graphics driver zat, en niet iedere developer kan daar even goed mee overweg. Een hoop developers komen er nu achter hoeveel werk DirectX 11 ze voorheen uit handen nam, en hoe goed geoptimaliseerd DX11 wel niet was in de praktijk.
Ik merk dat bij veel DX12 spellen het genereren van shader cache een probleem is. Bij Forza Horizon 4 wordt dit gedaan voordat het spel inlaadt, maar bij Battlefield V gebeurt dit bijvoorbeeld tijdens het spelen van het spel wat er voor zorgt dat er ontzettend veel stutters zijn bij elk nieuw shader effect dat moet worden gecached.
Die belofte is nooit echt ingelost.
DLSS aan RTX uit, probleem opgelost
Dat is een workaround, geen oplossing.
Dat maakt de performance alleen maar beter. Alleen je hebt een geschikte videokaart nodig.
Je snapt het niet. Graphics verlagen omdat DX12 slechter draait dan DX11 is geen oplossing maar een workaround.

DX12 zou op papier beter moeten draaien dan DX11. Helaas is dat in de praktijk vaak niet zo vanwege allerlei verschillende oorzaken.
Desanniettemin DLSS aan levert meer performance op dan DX11 ooit halen kan, workaround of niet. Zelf nooit verschil gemerkt tussen DX 11 of 12, maar goed ik game niet op een aardappel.
Ik game ook niet op een aardappel. DLSS ziet er minder mooi uit dan native dus dat gebruik ik niet als het even kan. Upscaling technieken zijn juist voor aardappels (consoles) :).

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 23 juli 2024 08:30]

Helaas 4k op een rtx 3080 haal je nog steeds niet 60 fps bij moderne spellen als je alle toeters en bellen aanzet dus het is niet alleen voor aardappels
Als jij altijd Digital Foundry kijkt dan zou je moeten weten waar ik het over heb... DLSS artifacts zijn daar vaak genoeg aan bod gekomen en zijn vooral goed zichtbaar bij beweging. De ene game heeft er meer last van dan de andere. Gamers met minder scherp zicht zal het misschien niet opvallen 8)7.

DLSS en andere reconstructie/upscaling technologieën zijn niet perfect, het is inherent aan de techniek dat je scherpte verliest. Misschien moet je wat beter opletten als je Digital Foundry filmpjes kijkt en/of artikelen leest want Alex en co benoemen vaak genoeg de nadelen. Native resolution is en blijft mooier. Zie bijvoorbeeld het recente filmpje over God of War waarbij FSR 2.0, DLSS en native vergeleken werd.

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 23 juli 2024 08:30]

Hmmm, ik zal me wel vergissen dan. Ik zal dat filmpje straks eens gaan bekijken als ik thuis met een goudgele rakker in de hand op de bank zit.
Maakt niet uit. Mensen kochten die game en konden het draaien, en ineens brengt de ontwikkelaar een update uit waardoor dat niet meer kan.

En hoewel DirectX12 breed ondersteund word (zelfs GPU's van voor 2015) levert het in veel gevallen alsnog verminderde prestaties op.
Al was het van 1999. Als ik een spel wat ik heb gekocht door een "upgrade" niet meer kan spelen dan verwacht ik een oplossing.
Ja, en?

Het moet natuurlijk niet zo zijn dat je een game koopt omdat het op hardware van 2012 goed draait, maar dat er na een update ineens hardware uit 2020 nodig is om het nog fatsoenlijk aan de praat te krijgen. Zorg er dan voor dat die update selectief uitgerold wordt, en laat hem bij systemen die geen DX12 support hebben achterwege.
Ja, maar raytracing vraagt veel gpu power, en vereist dus een moderne DX12 videokaart waar je een hele sloot geld voor neertellen moet. Terug naar DX11 is voor velen dan de beste optie, omdat genoeg gebruikers (ikke!) niet over een videokaart beschikken dat raytracing ondersteund (*kuch* RX480 *kuch*) ;)

[Reactie gewijzigd door John Stopman op 23 juli 2024 08:30]

Sorry, ik heb het verkeerd gelezen / begrepen. De update zorgde er dus voor, dat raytracing sowieso aan stond.. ?

Ok, dat lijkt mij niet handig inderdaad |:(
Volgens mij was de raytracing nog wel optioneel.
Lijkt me wel handig dat ze ook de versie online houden waarin hij uitgekomen is, zeker als een game toch al een tijdje uit is. Je zou de game maar net gekocht hebben en dat hij het net deed op je PC en door deze upgrade opeens niet meer. Gelukkig luisterd Capcom naar de klachten en doen ze er wat aan.
Gelukkig luisterd Capcom naar de klachten en doen ze er wat aan.
Zo niet had je altijd nog je geld terug kunnen vragen bij Steam, omdat de opgedrongen update de essentiële producteigenschappen dermate verandert dat het product niet meer overeenkomstig leveringafspraak (min. systeemvereisten) is, zonder dat daar een noodzakelijke reden voor is.

Had je het spel gekocht op 1 jan 2022 of later, had je onder artikel 19 van de nieuwe EU richtlijn voor verkoop en levering van digitale inhoud (EU 2019/770) nog sterker gestaan. Deze richtlijn stelt ronduit dat elke vorm van after-sale modificatie van digitale inhoud die de toegang tot of het gebruik van die inhoud significant hindert, grond is om de koopovereenkomst op te mogen zeggen en restitutie te ontvangen. Enige alternatief wat een verkoper heeft om daar onderuit te komen, is de oude versie van de inhoud blijven leveren - met de kanttekening dat deze met behoud van conformiteit moet zijn.


Dat laatste kan trouwens nog voor een leuke verrassing voor Capcom zorgen:
doordat ze nu zowel de oude als nieuwe versie ondersteunen als één en hetzelfde product zijn ze ook gehouden de oude versie te blijven ondersteunen. Wordt er bijv. een security issue gevonden in de nieuwe versie, dan moeten ze die ook in de oude versie patchen. Althans: Steam zal het als verkopende partij niet leuk vinden als Capcom dat niet doet, en Steam daardoor de gebeten hond wordt die haar verplichtingen niet meer na kan komen...

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 juli 2024 08:30]

doordat ze nu zowel de oude als nieuwe versie ondersteunen als één en hetzelfde product zijn ze ook gehouden de oude versie te blijven ondersteunen. Wordt er bijv. een security issue gevonden in de nieuwe versie, dan moeten ze die ook in de oude versie patchen. Althans: Steam zal het als verkopende partij niet leuk vinden als Capcom dat niet doet, en Steam daardoor de gebeten hond wordt die haar verplichtingen niet meer na kan komen...
Dit klopt dus niet helemaal.
Je bent niet verplicht om oude versies te blijven ondersteunen. eenzelfde situatie geld namelijk voor genoeg producten. Waarvan Simpel gezegd wordt dat het product niet meer ondersteund wordt en je gratis over kan naar een nieuwere versie.
Dat deze nieuwe versie vervolgens niet ondersteund wordt door jouw systeem, is niet het probleem van de ontwikkelaar. zij bieden immers de update gewoon gratis aan en komen daarmee hun verplichting na.

Het is je eigen keuze om de downgrade versie te kiezen. Je kan dit bijna vergelijken als je abonnement op Adobe Creative cloud. In theorie kan je je abonnement gebruiken om bijvoorbeeld "Fotoshop CC 2014 t/m 2017" te installeren. (deze versies werken nog met windows 7)
Maar verwacht geen updates meer voor deze producten.
Wil je de modernste versie gebruiken, dan ben je verplicht om Windows 10 te gebruiken.
Hoe bedoel je downgrade versie? De versie die je gekocht hebt is dé versie. Dat er later een úpgrade versie komt die het hele product voor jou nutteloos maakt, daar gaat het om. Daarvoor moet de fabrikant volgens mij terecht een oplossing verzinnen (of gewoon de oude versie beschikbaar houden, wat met software volgens mij altijd zou moeten kunnen).

Zelfde gezeik had ik met Ziggo een aantal jaren terug. Ik had (relatief oude) kabels liggen in huis, die prima werkten met analoge TV abo die ik had. Ook overstap naar digitaal ging prima. Echter ging Ziggo ineens een paar honderd kanalen aanbieden, wat problemen opleverde voor bekabeling binnenshuis. "Ja, dat komt omdat we ons productaanbod hebben uitgebreid. U moet bekabeling controleren en evt vervangen". "Hoezo? Ik ontvang nog steeds alleen de 33 afgesproken kanalen, conform abonnement die ik bij jullie afneem. Gisteren werkte het nog perfect, vandaag ontvang ik nul kanalen. Wat voor boodschap heb ik aan dat uitgebreide productaanbod?". Vanuit klant gezien is dat natuurlijk niet heel prettig.
De oude versie houden ze ook beschikbaar.
Alleen hoef je hier geen verdere updates meer voor te ontvangen.

@R4gnax gaf aan
Wordt er bijv. een security issue gevonden in de nieuwe versie, dan moeten ze die ook in de oude versie patchen
Ik geef alleen dat dat niet klopt, er is een moderne versie beschikbaar die je mag gebruiken.
Ze zijn hierbij niet verplicht om de vorige versie nog verder te onderhouden. Je hebt tenslotte een gratis mogelijkheid de moderne versie te gebruiken.
Ik geef alleen dat dat niet klopt
En ik heb al aangegeven waarom het wel klopt:

https://eur-lex.europa.eu...TML/?uri=CELEX:32019L0770
Artikel 19 - Wijziging van de digitale inhoud of digitale dienst
1. Wanneer in de overeenkomst is bepaald dat de digitale inhoud of digitale dienst moet worden geleverd of beschikbaar moet worden gesteld aan de consument gedurende een bepaalde periode, kan de handelaar de digitale inhoud of digitale dienst onderwerpen aan wijzigingen die verder gaan dan wat nodig is om de conformiteit van de digitale inhoud of digitale dienst overeenkomstig de artikelen 7 en 8 te handhaven, als aan de volgende voorwaarden is voldaan:

a) de overeenkomst staat dergelijke wijzigingen toe en geeft er een gegronde reden voor;
b) dergelijke wijzigingen worden aangebracht zonder extra kosten voor de consument;
c) de consument is op duidelijke en begrijpelijke wijze van de wijziging in kennis gesteld; en
d) de consument wordt in de in lid 2 genoemde gevallen binnen een redelijke termijn van tevoren op een duurzame gegevensdrager in kennis gesteld van de kenmerken en het tijdstip van de wijziging, en van zijn recht om de overeenkomst te ontbinden overeenkomstig lid 2 of over mogelijkheid om de digitale inhoud of digitale dienst zonder wijziging te behouden overeenkomstig lid 4.

2. De consument heeft het recht de overeenkomst te ontbinden indien de wijziging negatieve gevolgen heeft voor de toegang van de consument tot of het gebruik door de consument van de digitale inhoud of digitale dienst, tenzij die negatieve gevolgen slechts gering zijn. In dat geval heeft de consument het recht de overeenkomst kosteloos en binnen 30 dagen na ontvangst van de informatie, of vanaf het tijdstip waarop de digitale inhoud of digitale dienst door de handelaar is gewijzigd, indien dat later is, te ontbinden.

3. Indien de consument de overeenkomst ontbindt overeenkomstig lid 2 van dit artikel, zijn de artikelen 15 tot en met 18 van overeenkomstige toepassing.

4. De leden 2 en 3 van dit artikel zijn niet van toepassing indien de handelaar de consument de mogelijkheid heeft geboden om zonder extra kosten de digitale inhoud of digitale dienst zonder de wijziging te behouden, en de digitale inhoud of digitale dienst conform blijft.
Onder lid 2 heb jij het recht de koop te ontbinden wanneer een modificatie (dwz update buiten wat strict noodzakelijk is om conformiteit te bewaken) significante negatieve gevolgen heeft voor jouw toegang tot de digitale inhoud. Als dus bijv. de systeemeisen verschuiven waardoor je de nieuwe versie niet meer kunt spelen.

Krachtens lid 3 gelden hierbij dezelfde artikelen als bij ontbinding in een geval van non-conformiteit wat niet afgehandeld wordt door de verkoper; waarbij je recht hebt op restitutie van de volledige aankoopsom.

Onder lid 4 heb je dat recht enkel niet wanneer de verkoper jou toestaat om de oude versie te blijven gebruiken met behoud van confirmiteit.

Ofwel: de verkoper moet zorgen dat zaken als beveiligingsproblemen, die onder conformiteit vallen, ook op de oude versie gepatched worden. Doen ze dat niet, vervalt de toepasbaarheid van lid 4 en komt lid 2 terug in actie: consument heeft het recht koop te ontbinden.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 juli 2024 08:30]

De inhoud Conform is zeer ruim te interpreteren.
De nieuwe versie is tenslotte veilig bevonden, De foutjes in dit spel, zaten tenslotte ook al in het product toen je deze kocht, waardoor je zonder belemmering het product kan gebruiken zoals je dit toen ook al deed.
Ook heeft een ontwikkelaar het recht om de inhoud van een spel te wijzigen (denk aan het stopzetten van multiplayer functionaliteit)

Ik zeg ook niet dat in elke andere situatie eenzelfde verhaal ontstaat.
Maar een deze specifieke situatie bied een ontwikkelaar 2 versies aan, waarvan de oude omwille van compatibiliteit blijft aangeboden.
De ontwikkelaar kan zich ook rechten ontlenen aan het feit dat oude windows versies ook door Microsoft niet meer ondersteund wordt. (windows 7, 8 en 8.1 krijgen voor het gros van de markt geen updates meer)

"met behoud van confirmiteit" laat zich vertalen naar "behoud met wat je mag verwachten".
-Kan je verwachten dat een ontwikkelaar oude systemen blijft ondersteunen?
-Kan je verwachten dat een oude versie nog updates ontvangt als er een gratis upgrade is naar een modernere versie?

Deze vragen bieden heel veel ruimte voor alle partijen, en je geld makkelijk terugvragen kan dus echt nog wel een gedoe gaan worden.
De inhoud Conform is zeer ruim te interpreteren.
De richtlijn stelt dat zaken als beveiligingsproblemen onder (non-)confirmiteit vallen.
En inderdaad; conformiteit is per definitie van de richtlijn ruim te interpreteren. Op alles wat een verkoper niet vastnagelt middels duidelijke communicatie vooraf aan de koop, mag een consument nl. aannemen wat er redelijkerwijs gewoon is voor soortgelijke producten in dezelfde prijsklasse.
De nieuwe versie is tenslotte veilig bevonden, De foutjes in dit spel, zaten tenslotte ook al in het product toen je deze kocht, waardoor je zonder belemmering het product kan gebruiken zoals je dit toen ook al deed.
De nieuwe versie heb je niets mee te maken als de richtlijn stelt dat de oude versie behouden moet kunnen blijven in een staat die conform is, wil lid 2 en 3 niet langer van toepassing zijn.

Dat een defect er sinds dag één al in heeft gezeten maar nog niet eerder opgemerkt is, doet verder niet ter sprake. Er kan middels lidstatelijke wetgeving sprake zijn van een verjaring op basis van het moment waarop het defect geconstateerd is en je moet bij non-conformiteit het tijdig melden vanaf het moment dat het geconstateerd is; niet vanaf het moment dat het defect daadwerkelijk aanwezig was.
Ook heeft een ontwikkelaar het recht om de inhoud van een spel te wijzigen (denk aan het stopzetten van multiplayer functionaliteit)
Alleen als ze zich dat recht expliciet toe-eigenen. Als het daarnaast een essentieel onderdeel van de aard van het product is, geldt dat deze een onlosmakelijk deel van het koopcontract zijn waarvan niet afgeweken kan worden tenzij daar expliciet andere afspraken over gemaakt zijn. Dat expliciete is belangrijk: uit richtsnoeren van de EU over hoe de wetgeving hier geinterpreteerd dient te worden, wordt duidelijk dat dit inhoudt dat zulke rechten niet via algemene voorwaarden toegeeigend kunnen worden.

Concreet betekent dit dat als een spelontwikkelaar van plan is een multiplayer-onderdeel na verloop van tijd stop te zetten, ze verplicht zijn de datum van stopzetten vooraf aan te kondigen op hun verkooppagina. Een andere methode voldoet naar de letter niet.
De ontwikkelaar kan zich ook rechten ontlenen aan het feit dat oude windows versies ook door Microsoft niet meer ondersteund wordt. (windows 7, 8 en 8.1 krijgen voor het gros van de markt geen updates meer)
Nee, dat kan de ontwikkelaar niet.
Kan je verwachten dat een ontwikkelaar oude systemen blijft ondersteunen?
Kan je verwachten dat een ontwikkelaar een bestaand product door een compleet ander product vervangt wat niet meer conformeert aan de eerdere hardware-vereisten en daardoor ineens niet meer werkt?
Kan je verwachten dat een oude versie nog updates ontvangt als er een gratis upgrade is naar een modernere versie?
Ja; wel voor wettelijk verplichte updates om die oude versie conform te houden.
Deze vragen bieden heel veel ruimte voor alle partijen, en je geld makkelijk terugvragen kan dus echt nog wel een gedoe gaan worden.
Oh; ik ben het helemaal met je eens dat de verkopende partij vast een blik advocaten open zal willen trekken om te pogen hun reet onder een geval als bovenstaande weg te draaien; al was het maar omdat ze geen precedent neergezet willen zien wat hun bedrijfsmodel in gevaar zou brengen.
Dus Ziggo biedt digitale televisie aan volgens duidelijke normen. Jij gebruikt kabels die daar totaal niet aan voldoen, maar het werkt toevallig. Dan is het toch niet heel gek dat als het door veranderingen niet meer werkt dat jij dan eindelijk aan de afgesproken standaard moet gaan voldoen? Dat is toch niet hun schuld, zij houden zich toch netjes aan de in het contract afgesproken specificatie? Zij kunnen toch niet jouw eigen specificatie op dat ene adres gaan ondersteunen? Jij hebt verzuimd de juiste wijzigingen aan te brengen en te voldoen aan de overeenkomst. Ziggo levert volgens die overeenkomst. Dat het eerder wel werkte is leuk, maar niet wat was afgesproken in het contract voor digitale TV.

[Reactie gewijzigd door Sannr2 op 23 juli 2024 08:30]

Toen ik mijn contract afsloot, was er helemaal geen sprake van digitale televisie én 300+ zenders. Dus die afspraken golden toen niet. ;). Als je goed leest zie je dat ik een analoog TV abo had. Toen Ziggo overging op digitaal en veel meer data over de coax ging pompen ging het mis. Volgens voorwaarden kon ik ook gewoon kostenloos de overeenkomst ontbinden. Ik stond echter toch al op het punt over te stappen en het ging om de TV in slaapkamer waar ik niet veel keek, dus verder geen actie ondernomen.
Voor digitaal heb je nieuwe voorwaarden gekregen. Bij wijziging van de voorwaarden heb je het recht om te stoppen. Zo niet, dan is dat je nieuwe afspraak. Dus dat is dan je contract.
Dit klopt dus niet helemaal.
Je bent niet verplicht om oude versies te blijven ondersteunen.
Je bent als verkoper verplicht om oude versies te blijven ondersteunen als je deze oude versie aan consumenten aan blijft bieden als alternatief voor een nieuwere versie die voor hen niet meer werkt, bijv. omdat de hardware-eisen verschoven zijn zoals hier het geval is.

Als je me niet gelooft, lees dan zelf maar even artikel 19 van de EU richtlijn er op na.
Daar staat het vrij duidelijk in.
In dat artikel gaat het om een product waarin een bepaalde gebruikersperiode in is afgesproken, ik weet niet in hoever dat van toepassing is met een product wat je eenmalig koopt, het klinkt meer alsof dit bedoeld is voor een product waar je een 'abonnement' op hebt.
Het gaat hier niet over een eenmalige download. Digitale distributie-platformen waar de inhoud op afroep geinstalleerd kan worden vallen onder continue levering over een periode van bepaalde of onbepaalde tijd.

Zie ook de overwegingen bij de richtlijn. O.a. overweging nummer 57. Aangezien jij alleen toegang hebt tot de inhoud die je via Steam koopt zolang de overeenkomst tussen jou en Steam aanhoudt, is er sprake van continue levering, waarbij de periode is vastgesteld op: zolang als die overeenkomst voor onbepaalde tijd strekt, dwz zolang als jouw Steam account blijft bestaan.

(Artikel 19 is nou juist bedoeld om consumenten te beschermen wanneer ontwikkelaars op platformen zoals Steam, die pogen iedereen evergreen up-to-date te houden op hun volledige library-inhoud, fratsen uithalen zoals Capcom hier poogde te doen voordat ze terecht door het publiek uitgejoeld werden en ze terug moesten krabbelen.)

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 juli 2024 08:30]

Kan je dan bijvoorbeeld ook je geld terugvragen als de ontwikkelaar een modus eruit haalt? B.V. Battlefield 2042. Ik dacht destijds al dat het behoorlijk lullig was voor de spelers die juist graag om 128 spelers het spel gekocht hadden.

nieuws: DICE verwijdert Breakthrough-modus met 128 spelers uit Battlefield 2042
Kan je dan bijvoorbeeld ook je geld terugvragen als de ontwikkelaar een modus eruit haalt?
Als deze modus middels een latere modificatie weggehaald wordt; ja. Technisch gezien wel, lijkt me.
Het wegnemen van een hele spelmodus is vrij evident een negatief gevolg voor het gebruik van de content. Een deel van de content is gewoon letterlijk weg.
Capcom moet ook nog bij wat versies de Windows Live eruit slopen. Geloof dat 1 RE game zelfs momenteel niet te koop is vanwege dat de LIVE app zo goed als dood is en je daardoor dus niet kan spelen. Dat gaat voor mij om Racoon City(deze is daarom geloof ik uit de store) en RE5 bijv.

Zou mooi zijn als ze die ook gelijk fixen

[Reactie gewijzigd door logix147 op 23 juli 2024 08:30]

Resident Evil 5 op Steam is al een aantal jaren volledig losgekoppeld van LIVE.
RC niet, recent niet RE5 opgestart en wist niet zeker of die nog GFW had :-)
Gelukkig niet, mijn laatste playthrough op PC was in 2015, dus ik kan het mis hebben, maar volgens mij was de game toen al volledig geïntegreerd met Steam. Ook de oude PC-prompts waren toen aangepast aan de controler die je op PC gebruikte.

Raccoon City is inderdaad nooit aangepast, maar die is ook op console niet meer te spelen. Ik vraag mij af of daar nog wel vraag naar is.
Wel heel begrijpelijk eigenlijk. De games lopen als een tierelier op de net uitgebrachte Steam Deck en daar ben ik heel blij mee. Mede door de 60fps van de RE2 remake heb ik de RE3 remake ook nog op Steam gekocht al had ik beide games al op de PlayStation... Als ze vervolgens de systeemeisen verplicht gaan verhogen snijden ze zichzelf ook in de vingers, want ik denk dat de sales voor die games juist door de Steam Deck omhoog kunnen gaan...
Aan de andere kant, als je nu nog Windows 8 draait, een OS dat volgens mij niet meer door Microsoft ondersteund wordt, vraag je anno 2022 ook om problemen. Als je dan toch nog support daarvoor houdt, helpt dat niet om de klant te mirgeren naar iets wat wél ondersteund is.

Zelf heb ik op mijn huidige PC (een i7 7700k) van Windows 7, naar acht, naar 10 gekunt, dus zelfs voor een gedateerde PC die nog prima mee kan, kun je ook nog gewoon een ondersteunde Windows-versie installeren.

Ik kan mij dus niet voorstellen dat er (qua software) een beperking zou zijn, alleen de hardware is dat en als RT niet ondersteund is, kan je dat ook niet aan zetten. Beetje vreemd dus dat er een aparte build nu beschikbaar wordt gesteld als beta.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 23 juli 2024 08:30]

Dat was toch wel te verwachten of niet :+ Jokers bij Capcom even denken wat beter is voor PC gamers of hun nu wel of niet de systeem eisen hebben kom niet aan de keuzes van een PC gamer want er komt een reactie.
Ik weet niet hoe het bij de console updates zit. Maar bij de pc hoef je raytracing helemaal niet aan te zetten. Sterker nog, je kan zelf weten of je het op low,medium of high of zelfs helemaal uit zet.

Of zijn er nog steeds performance degradaties omdat je van dx11 naar dx12 gaat ook zonder raytracing?

Het is bij mij een beetje lastig om te zien omdat ik met een 3080ti sowieso al mijn framerate moet cappen op 120fps zelfs op 4k.

Overigens vind ik het een leuke update maar het verandert niet zoveel aan de grafische presentatie. Je kan duidelijk zien dat het een game is die niet standaard ontworpen is met raytracing in het achterhoofd.

Bij cyberpunk bijvoorbeeld is het effect van Ray traced reflections veel groter omdat ze de game van de grond af hebben opgebouwd met raytracing in het achterhoofd.

Maar goed alsnog is het top dat capcom dit gratis uitbrengt.

[Reactie gewijzigd door Rixos op 23 juli 2024 08:30]

Lijkt me toch handiger als je binnen directx12 die opties gewoon weer uit kan zetten? 8)7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.