De inhoud Conform is zeer ruim te interpreteren.
De richtlijn stelt dat zaken als beveiligingsproblemen onder (non-)confirmiteit vallen.
En inderdaad; conformiteit is per definitie van de richtlijn ruim te interpreteren. Op alles wat een verkoper niet vastnagelt middels duidelijke communicatie vooraf aan de koop, mag een consument nl. aannemen wat er redelijkerwijs gewoon is voor soortgelijke producten in dezelfde prijsklasse.
De nieuwe versie is tenslotte veilig bevonden, De foutjes in dit spel, zaten tenslotte ook al in het product toen je deze kocht, waardoor je zonder belemmering het product kan gebruiken zoals je dit toen ook al deed.
De nieuwe versie heb je niets mee te maken als de richtlijn stelt dat de oude versie behouden moet kunnen blijven in een staat die conform is, wil lid 2 en 3 niet langer van toepassing zijn.
Dat een defect er sinds dag één al in heeft gezeten maar nog niet eerder opgemerkt is, doet verder niet ter sprake. Er kan middels lidstatelijke wetgeving sprake zijn van een verjaring op basis van het moment waarop het defect
geconstateerd is en je moet bij non-conformiteit het tijdig melden vanaf het moment dat het
geconstateerd is; niet vanaf het moment dat het defect daadwerkelijk
aanwezig was.
Ook heeft een ontwikkelaar het recht om de inhoud van een spel te wijzigen (denk aan het stopzetten van multiplayer functionaliteit)
Alleen als ze zich dat recht expliciet toe-eigenen. Als het daarnaast een essentieel onderdeel van de aard van het product is, geldt dat deze een onlosmakelijk deel van het koopcontract zijn waarvan niet afgeweken kan worden tenzij daar
expliciet andere afspraken over gemaakt zijn. Dat expliciete is belangrijk: uit richtsnoeren van de EU over hoe de wetgeving hier geinterpreteerd dient te worden, wordt duidelijk dat dit inhoudt dat zulke rechten
niet via algemene voorwaarden toegeeigend kunnen worden.
Concreet betekent dit dat als een spelontwikkelaar van plan is een multiplayer-onderdeel na verloop van tijd stop te zetten, ze verplicht zijn de datum van stopzetten vooraf aan te kondigen op hun verkooppagina. Een andere methode voldoet naar de letter
niet.
De ontwikkelaar kan zich ook rechten ontlenen aan het feit dat oude windows versies ook door Microsoft niet meer ondersteund wordt. (windows 7, 8 en 8.1 krijgen voor het gros van de markt geen updates meer)
Nee, dat kan de ontwikkelaar niet.
Kan je verwachten dat een ontwikkelaar oude systemen blijft ondersteunen?
Kan je verwachten dat een ontwikkelaar een bestaand product door een compleet ander product vervangt wat niet meer conformeert aan de eerdere hardware-vereisten en daardoor ineens niet meer werkt?
Kan je verwachten dat een oude versie nog updates ontvangt als er een gratis upgrade is naar een modernere versie?
Ja; wel voor wettelijk verplichte updates om die oude versie conform te houden.
Deze vragen bieden heel veel ruimte voor alle partijen, en je geld makkelijk terugvragen kan dus echt nog wel een gedoe gaan worden.
Oh; ik ben het helemaal met je eens dat de verkopende partij vast een blik advocaten open zal willen trekken om te pogen hun reet onder een geval als bovenstaande weg te draaien; al was het maar omdat ze geen precedent neergezet willen zien wat hun bedrijfsmodel in gevaar zou brengen.