Capcom brengt in maart 2023 Resident Evil 4-remake uit voor consoles en pc

Capcom werkt aan een remake van Resident Evil 4. Hierbij neemt het bedrijf het verhaal van de oorspronkelijke game niet een-op-een over, maar spreekt het over een dieper verhaal dat de 'essentie' van de game behoudt. De remake komt naar de PlayStation 5, Xbox Series en pc.

De Resident Evil 4-remake gaat de RE-engine gebruiken; de engine die voor het eerst bij Resident Evil 7: Biohazard is gebruikt. Capcom zegt dat de game grafisch wordt opgepoetst voor de current-gen-consoles en gemoderniseerde gameplay krijgt. De verhaallijn wordt voor de remake 'vernieuwd' en verdiept, waarbij de essentie en de legacy van de game behouden blijft.

De remake speelt zich twee jaar na de gebeurtenissen van Resident Evil 2 af. Hoofdrolspeler Leon S. Kennedy krijgt van de president van de Verenigde Staten de taak om de ontvoerde dochter van de president te redden, een taak die Kennedy naar een Europees dorp brengt.

Het is niet het eerste Resident Evil-spel dat een remake krijgt; Resident Evil 2 en 3: Nemesis kregen vergelijkbare remakes. Resident Evil 4 verscheen in 2005 voor de Nintendo GameCube en kwam later naar pc en veel meer consoles, tot aan de PlayStation 4 en Xbox One. De remake verschijnt op 24 maart.

Door Hayte Hugo

Redacteur

03-06-2022 • 08:45

35 Linkedin

Lees meer

Reacties (35)

35
35
34
0
0
1
Wijzig sortering
De enige RE remake waar ik echt op zat te wachten. Nog op de switch geprobeerd maar de controls waren zo super slecht en gedateerd dat het voor mij alle fun uit de game haalde. Ik kon er niet meer aan wennen en heb hem maar aan de kant gelegd.
Deze zal er bij mij zeker voor de pc komen.
Residen Evil 2 Remake is een meesterwerkje.
Ik wil net antwoorden @Enyalios2011 dat dit niet de enige remake is die het wachten waard was. Ik snap persoonlijk niet die adoratie van mensen met RE4??? Ik heb 1 vanaf het begin op de psx gespeeld en als het gaat om remakes, dan vond ik 2 en 3 echt de beste. Ik zit alweer op Round 11 met uitspelen van deel 2. Resident Evil 2 vind ik persoonlijk ook de beste die ooit is uitgebracht op de hele reeks, dus misschien dat het daaraan ligt :9
Omdat het min of meer verschillende categorie games betreft. Iemand die zit te wachten op een nieuwe paper Mario of Mario rpg of Mario kart of Mario party of tennis of etc etc hoeft niet persee op de rest te wachten. Re4 is een ander soort spel dan re2. That's all. (Ik ben van beiden genoten maar re4 denk ik toch met grotere vreugde aan terug)
Same here RE2 staat bij mij op nr1, RE4 was leuk maar was een doodsteek. Gelukkig heeft Capcom zich herpakt vanaf deel 7.
Vooral scenario A en B voor beide Leon en Claire waren gewoon briljant. Daarna Extreme Battle, The 4th Survivor en The Tofu Survivor. Heb RE2 grijs gepeeld.
Van mij mogen ze Outbreak ook een remake geven.

[Reactie gewijzigd door Jay47 op 4 juni 2022 18:50]

Ik ben toch wel eens benieuwd waarom je 4 de beste vind? Dat vinden er meerdere en ik snap dat niet :)
Ik heb ze allemaal gespeeld maar Leon S Kennedy in 2 betekend voor mij toch de definitie van Resident Evil.

Ben je toevallig later in gestapt met gamen of ben je na 84 geboren? :)
Helemaal mee eens. Ik hoop dan ook stiekem dat het actie-aspect in RE4 remake een fractie terug wordt geschroeft. Het mag van mij meer een ouderwetse survivalhorror ipv een actieshooter zijn.

Angst vanuit onwetendheid, het gevoel hebben dat munitie en planten schaars was... ookal was dit bijna nooit het geval.
Eens! Het uitspelen als de switch voelde daardoor wel dubbel als een overwinning: eentje voor het uitspelen voor het spel, en de ander voor het niet boos weggooien van de switch als ik weer eens dood ging omdat ik niet fatsoenlijk kon mikken en rennen tegelijk. :9
Hier hetzelfde, alleen had ik deze nog eens op de PC geïnstalleerd met het RE4HD project. Maar het spel voelt inderdaad zo gedateerd, zowel grafisch als door de controls. Ik kijk uit naar deze remake.
Ik vond de controls toen het spel oorspronkelijk uitkwam al archaisch. Volgens mij was linkerstick links / rechts draaien i.p.v. strafen. Ik kon het echt níet spelen helaas. Was met 5 nog hetzelfde geloof ik. Als de controls nu wel lekker up to date zijn, dan waag ik wellicht nog een poging :).
Niet de enige, res 2 en 3 waren ook top.
4 heb ik destijds 8x uitgespeeld op de Gamecube, wat een vet spel blijft dat.
Upgrades van je guns waren ook altijd leuk om te krijgen.
Jammer, had gehoopt dat hij nog op de ps4 zou uitkomen.
Nope, we zijn bijna uit de multi gen hel.
blij van dat ze de xbox one en ps4 overslaan!
Zolang ze al Leon zijn slechte one-liners maar in het spel houden.

"Where's everyone going? Bingo?"
Ik ben bang dat we "Your right hand comes off?" en dergelijke niet terug gaan zien...
Zolang ze maar niet fucken met "your right hand comes off", dat is een klassieker.
Toch eigenlijk wel weer benieuwd! Ik was echt enorme fan vroeger, maar de interesse is in de loop der jaren aanzienlijk afgenomen en ik mag me eigenlijk geen fan meer noemen denk ik. Hier hoe ik de reeks heb beleefd:

RE = Top, blijft de engste voor mij. Vooral de ongecensureerde Japanse versie vaak gespeeld.
(ong 50x uitgespeeld)

RE director's cut = idem

RE2 = Beste uit de serie, vooral door de vele verhaallijnen; elke keer was er wel iets anders als je het verhaal weer opnieuw speelde. Zombie's kon je hier ook met een shotgun door de helft schieten, en dan kroop het bovenlichaam verder door. Heerlijk!
(ong 100x uitgespeeld op verschillende consoles)

RE3 = Hoewel leuk, erg afgeraffeld door de maker. Geen uitgebreide verschillende verhaallijnen meer en zombie's kon je ineens niet meer door de helft schieten? WTF? Slordig!
(ongeveer 5x)

RE Remake op Gamecube: Erg vet om alles weer opnieuw te kunnen beleven en het spel had ook prachtige graphics. De zombies zagen er goed uit. Wel jammer dat sommige elementen niet aansloten op het origineel, dat moet je niet doen imo (net als RE3 remake, dat gaat helemaal nergens over)
(ong 5x uitgespeeld)

RE Zero Gamecube = Slecht, totaal niet boeiend.
(1x uitgespeeld)

RE Code Veronica = Supervet en vernieuwend. Wel jammer dat enemy-damage achteruit was gegaan.
(ong 10x uitgespeeld)

RE Code Veronica X = Iemand ervaring hiermee en is het heel anders? Nooit de gelegenheid gehad om het te spelen

RE4 = Wennen, maar uiteindelijk vond ik het op dat moment even goed als RE2, alleen had ook RE4 helaas minder replay waarde; geen uitgebreide meerdere verhaallijnen meer. Hoewel ik een hekel heb aan de Wii, was dit wel echt de juiste console om te spelen voor mij. Dit doordat hier de besturing zo goed werkte. Wat ik ook wel erg slecht vond, was dat elke vijand op dezelfde manier dood neerviel. Kom op zeg? Wel enorm vet verder. Hoewel geen zombies, waren de vijanden supereng! Misschien wel beter dan zombies zelfs, of mag ik dat niet zeggen?
(ong 10x uitgespeeld)

RE5 = Vond het in tegenstelling tot sommige anderen, best een vette game. Ik begon uiteindelijk wel de horror te missen.
(ong 10x uitgspeeld)

RE6 = Geen idee, heb de 3 games allemaal ong 20 minuten gespeeld, maar het pakte me niet (meer) ... Misschien te oud voor gamen geworden of moet ik het nog een kans geven?
(0x uitgespeeld)

RE7 = Wel 'aardig' voor een keer, ben alleen niet zo van de First person ... en het spel had nauwelijks vijanden.
(1x uitgespeeld)

RE2 Remake = In eerste instantie vet, maar dan kom je erachter dat de game geen goede replay waarde heeft. Waar zijn de uitgebreide verschillende scenarios van het origineel? Luie makers, jammer. De zombie's vond ik wel erg vet gemaakt en het eraf knallen van ledematen voelde wel weer aangenaam.
(4x uitgespeeld)

RE3 Remake = zag geen verband met het origineel en het pakte me niet. Ik word denk ik echt te oud, misschien dat ik het nog een kans moet geven?!

RE Village = Wat is dit? Had totaal geen feeling met het spel... voelde niet echt een impact als ik een vijand doodschoot, zoals ik voorheen wel altijd had in de oude games. Het gaf me geen voldoening meer en alles voelde nep; de graphics spraken me helemaal niet aan.

De andere RE games, heb ik te kort gespeeld om over te oordelen.

Als ik het zo teruglees, is voor mij vooral de replaywaarde achteruit gegaan door het ontbreken van verschillende verhaallijnen. Dat maakte de originele RE2 zo goed! Wel had je in sommige nieuwe RE games ook van die bonusgames waar je binnen de tijd zoveel mogelijk vijanden dood moest maken, dat was wel weer heel cool gedaan, maar ben tegenwoordig te zenuwachtig geworden hiervoor. Bij het aftellen van de klok raak ik gestrest. Niet goed voor m'n hart! Verder spreken de graphics me niet aan en first person al helemaal niet.

Hopelijk krijg ik wel weer zin in RE, vroeger beleefde ik namelijk een prachtige tijd met deze games! Misschien wordt Resident Evil 4 Remake wel weer vet en gooit dit het roer om voor mij. Ik hoop ook op veel uitgebreide verschillende scenarios. Laat maar komen!
De resident evil revelations games zijn ook aanraders, vooral deel 1 met de 3d effecten op de 3DS.
Zelf vond ik 6 echt verreweg de minste van alle games, zero vond ik best vermakelijk eigenlijk.
Ah ja, daar heb ik eens een episode van gespeeld. Volgens mij een demo, ik ga die nog eens checken indien mogelijk. Gek genoeg niet mee verdergegaan. (volgens mij vanwege de splitsing in episodes en graphics die me niet pakten, maar ik ga nog eens kijken)
Ik ben hier heel erg benieuwd naar. Resident Evil 4 was de reden waarom ik destijds een Gamecube heb gekocht. Van wat ik uit de trailer opmaak lijkt het erop alsof de game iets meer horror is dan actie. Dat is niet per se slecht maar het origineel was juist meer actierijk dan zijn voorganger. Ook ben ik benieuwd of ze delen geschrapt hebben. Bij de RE3 remake zijn er wel delen uit het origineel weggelaten (met name het clock tower stuk). Uiteraard ook geinteresseerd in de opgepoetste 'ballistics' van Ashely O-). Ik ga alvast een vrije dag inplannen.
RE4 was inderdaad een geweldige reden voor een GC maar o.a Windwaker, Twilight princess, Super mario Sunshine, Metroid Prime enz. waren betere redens en inderdaad kan niet wachten op wat komen gaat voor Leon en met name Ashley in deze Remake en hopelijk laat Capcom de censuur hamer liggen want dat hoort er gewoon bij }>
Is dit nou een first-person game? Of third person? Ik hoop op first person. Ik vond RE7 en RE8 fantastisch maar die oudere games hebben me nooit echt kunnen boeien.
Third person. Als je first person wilt zul je de VR2 game moeten spelen.
"Hierbij neemt het bedrijf het verhaal van de oorspronkelijke game niet een-op-een over, maar spreekt het over een dieper verhaal dat de 'essentie' van de game behoudt"

Wacht... wat? Het zat allemaal prima in elkaar

[Reactie gewijzigd door jellybrah op 3 juni 2022 09:03]

Ik ben er echt bang voor dat ze alle campy zooi die RE4 zo goed maakte er uit gaan halen. Geen one-liners van Leon, geen opmerking over Ashley's ballistics, geen dramatische "MIIIIIIIIIKE", geen Ada in een avondjurk en geen Napoleon wannabe met een robot standbeeld van zichzelf... Qua gameplay zal het wel goed in elkaar steken verder...
Heel goed deel. Niet super eng, maar wel heel vermakelijk. Ook grappig: toen ik de game op de GameCube kocht dacht ik nog dat graphics bijna niet beter zouden kunnen als destijds. Boy, was I wrong xD Mooi om te zien dit!

[Reactie gewijzigd door Kusanagi op 4 juni 2022 16:23]

Ik heb de Gamecube, Wii en PS4 versie, deze moet ik ook meteen hebben, dit lijkt me dan nu ook pas een echte remake van dit spel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee