Crack voor pc-versie Resident Evil Village lijkt prestatieproblemen te verhelpen

Een nieuwe crack voor de pc-versie van Resident Evil Village lijkt de prestatieproblemen die zich voordoen wanneer men bijvoorbeeld zombies ombrengt, te verhelpen. De crackmaker stelt dat de kopieerbeveiligingen van ontwikkelaar Capcom en Denuvo het probleem waren.

"Alle ingame-stotteringen zoals wanneer je een zombie afmaakt, zijn verholpen omdat Capcoms entry points eruit zijn gehaald dus de meeste van hun functions worden nooit meer uitgevoerd," vertelt crackmaker Empress in de .nfo van de crack. "Wat het nog erger maakt, is dat Capcoms drm volledig verborgen werd in Denuvo's vm, waardoor de boel nog langzamer draaide."

De problemen met het gestotter werden rond de release al aangekaart door onder andere Digital Foundry, die het in een video uiteenzette. Die tekenen ook aan dat er flinke prestatieproblemen optreden wanneer de speler de heksen tegenkomt, die omringd worden door een zwerm vleermuizen. Ook die prestatieproblemen lijken verholpen.

Verschillende partijen hebben de proef op de som genomen en claimen dat de crack inderdaad de prestaties verbetert. Dat zijn zowel kanalen op YouTube, als John Papadopoulos van Dark Side of Gaming.

Crack lijkt wel een ander probleem te introduceren

Een keerzijde van de crack lijkt wel te zijn dat bepaalde animaties, waarbij de drm zijn checks vermoedelijk uitvoert, geheel verwijderd lijken te zijn. Reageerders op een piraterijwebsite wijzen naar een andere vergelijkingsvideo waarbij een van de heksen het spelerspersonage in de gewone versie nog op allerlei manieren beetpakt en in de gekraakte versie voornamelijk de speler aanstaart. Hoeveel animaties dan ontbreken, is niet bekend. Let overigens op dat de prestaties in die video niet zomaar te vergelijken zijn omdat de videomaker twee verschillende gpu-driverversies gebruikt.

Dat Denuvo en andere kopieerbeveiliging de prestaties van de games die ze beschermen, negatief beïnvloeden, is niet nieuw. Een uitgebreide benchmarksessie van het YouTube-kanaal Overlord Gaming toonde dit bijvoorbeeld al aan in 2018.

Dat kanaal tekende ook aan dat een crack niet per se de prestaties van een game zal verbeteren, terwijl een verwijdering van Denuvo door de ontwikkelaar zelf een veel grotere kans heeft om dit te bewerkstelligen. Resident Evil Village en de crack van Empress lijken de uitzondering daarop, met het addertje onder het gras in de vorm van de ontbrekende animaties. Wellicht dat Capcom nu de crack er is, de kopieerbeveiliging er zelf uit haalt, wat vaker gebeurt met Denuvo.

Update, woensdag 14 juli: Digital Foundry heeft een video gewijd aan de situatie. Ze bevestigen dat de crack de prestatieproblemen verhelpt en stellen dat het gebruik van RE Framework, een mod framework voor onder andere deze game, kan helpen om vermiste animaties terug te brengen.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

11-07-2021 • 10:34

181

Lees meer

Reacties (181)

181
165
95
7
0
48
Wijzig sortering
Man man man, wat waren die devs denkende dan. 8)7 Vind dit wel een mooie middelvinger naar zowel de ontwikkelaar als Denuvo :) Als je op zo'n knullige manier je eigen game vernaggelt dan zoek je 't maar uit ook.

[Reactie gewijzigd door Saven op 22 juli 2024 13:20]

De devs dachten "manmanman wat is dit een kut oplossing zeg, dit kan 100x beter/efficiënter" maar helaas zijn de devs niet de personen die hier over mogen beslissen.
Eeh,.., DRM is een lastig probleem en veruit de meeste programmeurs zullen niet in staat zijn een goede eigen DRM te implementeren.
Zijn punt is dat de developers hier niet over beslissen. Hij suggereert nergens dat ze zelf DRM willen maken of dat DRM niet een 'lastig probleem' is (wat dat dan ook betekend)..

Ik zou er ook niet blij mee zijn. Je bent letterlijk jaren bezig om alles zo optimaal te laten draaien en ondertussen heb je zo'n DRM die alles weer onderuit haalt. Zie het als een racechauffeur met een verplichte zware aanhangwagen. Het rijd gewoon nooit echt lekker.
Devs zullen waarschijnlijk wel sneller iets hebben van "dit kost te veel performance, dus wellicht niet deze drm gebruiken"
Anoniem: 420148 @Gropah11 juli 2021 23:21
Devs zijn niet de personen die deze keuzes maken. Dat is het leiderschap boven hen. De klagende minderheid is precies dat; een klagende minderheid. 90%+ van de kopers zal dit voor lief nemen, niet doorhebben, de settings wat naar beneden gooien of de eigen hardware de schuld geven.
Juist omdat de devs deze beslissing niet nemen zit denovo in zo veel games terwijl het redelijk wat prestatie scheelt.
Anoniem: 420148 @Gropah12 juli 2021 00:58
Je commentaar doet me eigenlijk heel erg geloven dat je nooit binnen een tech-bedrijf hebt gewerkt. Developers (van verschillende niveau's) werken daar vaak in kleinere teams aan bepaalde onderdelen van een product en zijn gewoon medewerkers, geen management. Het kan zijn dat een team van x mensen binnen Capcom volledig is toegewijd aan het implementeren van de DRM, zonder dat andere teams daar verder iets mee kunnen of aan kunnen veranderen. Software != 1 grote groep mensen die allemaal in dezelfde repo committen en 100% van elkaar's acties weten en afhankelijk zijn.

Daarnaast is er een CTO en leiderschap onder hem/haar die keuzes maken over het product. Waar tijd ingestoken moet worden, welke trade-offs er gemaakt gaan worden voor security, etc. Wanneer dat besloten is, wordt dat gewoon doorgegeven aan de betreffende teams als een opdracht in de aankomende sprint(s). Niet anders dan dat een financieel medewerker de opdracht krijgt lonen uit te betalen, of een schoonmaker die de afdeling moet stofzuigen. Je kunt hoogstens een opmerking maken over de gang van zaken of bezwaar indienen, maar de opdracht negeren of de software expres onklaar maken zorgt voor een enkeltje ontslag en wellicht een rechtzaak. Vooral in Amerika of Japan, waar de wetten omtrent ontslag niet zo in het voordeel zijn van de werknemer als hier.

Daarnaast is er in Azie een ijzersterke hierarchie, dus een developer die denkt wel 3 keer na voordat hij tegen een manager zegt dat het bestuur een fout besluit heeft gemaakt.
Op zich sluit je verhaal aan op Gropah's reactie.
Als een softwareontwikkelaar het voor het zeggen had in de organisatie, dan was dit waarschijnlijk niet gebeurd. En dat is wat jij ook uitgebreider uitlegt, volgens mij.

Desalniettemin is het handig om iemand in het management te hebben zitten die verstand heeft van zaken. Ik denk dat bijvoorbeeld Apple daarom ook soms goede stappen heeft kunnen zetten, doordat er sterke keuzes gemaakt zijn. Ik zie dat in de organisatie waar ik werk ook op verschillende plekken, maar ook sterk in de zorg: daar zie je de administratieve druk heel sterk toenemen en de daadwerkelijk zorg gekoeioneerd worden door protocolmanagement. Als zorgverlenende ben je steeds meer een pion, wordt je minder geacht na te denken en steeds meer administratie te doen en daardoor minder het vak wat je lief is. Gelukkig zie je daar nu dat er (gelukkig) steeds minder afgestudeerden zijn. Die trappen er niet meer in.

En datzelfde geldt ook voor ons als kopers van games: als dit soort taferelen daadwerkelijk realiteit worden, zijn wij in staat het gedrag van de studio te beïnvloeden door ons koopgedrag.
Daarom probeer ik bijvoorbeeld weg te blijven van EA. Al zo'n tien jaar geleden hebben ze hun ware aard laten zien met SimCity, doordat DRM spelen in het begin praktisch onmogelijk maakte.
Nu blijft EA bezig met allerlei activiteiten die het spelplezier bederven. Het begrip is er gewoon niet en het gaat ook niet komen als de spellen toch wel gekocht worden. Maar dat gebeurt blijkbaar wel.
Anoniem: 420148 @Nas T12 juli 2021 11:38
Als een softwareontwikkelaar het voor het zeggen had in de organisatie, dan was dit waarschijnlijk niet gebeurd. En dat is wat jij ook uitgebreider uitlegt, volgens mij.
Als een softwareontwikkelaar het voor het zeggen heeft, komt het product nooit af :+

Ik snap het management hierin ook wel. Als de DRM maar sterk genoeg is om de eerste dagen/weken de cracks/hacks weg te houden, dan is de grootste bak geld met de release in ieder geval binnen zonder piraterij. RE: Village is nu 2 maandjes uit en nu is er pas een workaround/crack, dus de initiële "burst" aan verkopen is al geweest.

RE7 had 8 miljoen verkopen over de gehele periode van release -> RE: Village en Village zit nu al round de 5 miljoen. De rest zal over de komende jaren binnen druppelen, met veel verkopen onder de nieuwprijs (Steam sales, key sites, budgetbak, etc.)
Het begrip is er gewoon niet en het gaat ook niet komen als de spellen toch wel gekocht worden. Maar dat gebeurt blijkbaar wel.
Zoals ik in een eerdere comment al zei; zeiken over wat haperingetjes, always online en DRM is een klacht van een minderheid. De meeste mensen gaan gewoon de grafische settings wat naar beneden schuiven en dan is het klaar. De doorsnee-speler ziet het verschil tussen 30/60 FPS nauwelijks of nemen dit voor lief, dus wat drops van 60-30 op drukke momenten maakt ook niet erg uit. Wifi staat ook altijd aan, dus geen probleem. Daar komen consoles al jaren mee weg, want die houden zelden een stabiele frame rate in 3D games als het pittig wordt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 420148 op 22 juli 2024 13:20]

Daarnaast is er in Azie een ijzersterke hierarchie, dus een developer die denkt wel 3 keer na voordat hij tegen een manager zegt dat het bestuur een fout besluit heeft gemaakt.
Daar staat tegenover dat Azië en vooral Japan op professioneel vlak ontzettend prestatiegericht is, dus reken maar dat er flink ‘overlegd’ (en daarna mogelijk als een malle gecruncht) wordt als ze als team een ondermaats presterend product afleveren. Of de kritiek nou van de devs of van hogerop komt, uiteindelijk gaan ze zeker wel fouten eruit proberen te halen.
klopt, omdat een manager die geen verstand heeft van gamen, aan aandeelhouders niet kan uitleggen wat de meerwaarde is van géén DRM
Anoniem: 420148 @dwarfangel12 juli 2021 22:34
Volgens mij is er nergens vastgesteld dat het gebruik van Denuvo tot verlies lijdt. Het aantal mensen dat niet koopt zal een verwaarloosbaar groepje zijn.
klopt.. en het clubje dat koopt ómdat je denuvo gebruikt, is ook klein. en het clubje dat de game gecracked download is hetzelfde. ze moeten alleen misschien 1 dag langer wachten.
m.a.w. drm kost je budget, die je beter had kunnen stoppen in andere goede doelen.
Anoniem: 420148 @dwarfangel13 juli 2021 17:26
De gemiddelde crack voor Denuvo ligt klaarblijkelijk rond de 75 dagen, dus dan is de grootste bult verkopen voor een spel al de winkel uit. RE: Village is 7 mei uitgekomen en pas ergens in juli gebrekkig gekraakt.

Dus het is of maanden wachten, of kopen. De personen die het al gingen kopen, hebben dat al gedaan, de rest wachtte al op piraterij of een sale.
Ik zie her en der inderdaad de claim van 75 dagen. ben beneiuwd over welk "gemiddelde" ze het hier hebben. Als je verdere berichten leest, dan zijn alle grote titels met Dunovo binnen 2 maanden gecracked, waarvan enkele zero day in 2019.

neemt niet weg dat mensen die willen kopen, zullen dat doen voor de prijs die ze ervoor willen geven. en het maakt in mijn ogen niet uit of iemand direct voor 80+ euro wil kopen, of cracked en later voor een sales gaat. ik heb nog niemand bewijs zien aandragen dat DRM helpt, behalve de DRM-bedrijven.
De reden dat ontwikkelaars met aandeelhouders dit gebruiken, is dat ze tijdens de vergadering kunnen zeggen dat ze íets doen. maar zoals dunovo zegt: alles wordt gecracked.
het is alleen uitstel, om inderdaad misschien tijdens de lancering niet te hoeven vertellen aan de aandeelhouders: 'we hebben 10.000 verkocht, en onze game is 100.000 keer illegaal gedownload'
wat, als je het zo stelt, klinkt als derving. maar als je de DRM toepast, verkoop je misschien 11.000 vs. 0 downloads in het eerste weekend. En dan heb je dus 100.000 spelers minder, die géén gratis reclame maken áls je een goede game hebt afgeleverd. die geen video's of streams aanbieden. dus ja.. ik kan toch niet anders dan redeneren dat het zonde van je budget blijft, en dat de 'niet tastbare winst' ondergewaardeerd wordt.
Anoniem: 420148 @dwarfangel13 juli 2021 19:45
Goed, ook alles wat jij zegt is pure speculatie. Wanneer je claimt dat argumenten voor DRM onzin zijn zonder onderbouwing, dan zijn verhalen die tegen zijn ook onzin zonder daadwerkelijke onderbouwing. Kun je met grote cijfers gooien, maar die slaan natuurlijk nergens op.
moet je mij even uitleggen waar je onderbouwing mist?

volgens mij zijn de volgende stellingen namelijk een feit:

1. afhankelijk wie het rapport financiert, verschilt het inzicht in hoe groot het verlies door piraterij. de uitgeverijen zeggen dat ze verlies lijden, en "onafhankelijke" onderzoeken zeggen dat het wel meevalt.
Als je tweakers afgelopen 20 jaar gevolgd hebt, dan zou je deze berichten met deze conclusies over deze onderzoeken terug moeten kunnen vinden. ik ben geen archivist, sorry.

2. alle games worden vroeg of laat gecracked;

3. Gamers kopen games van uitgeverijen of developers die ze graag steunen, vanwege de (kwaliteit van) de games

4. gamers die geen geld hebben om games te kopen, zullen deze niet kopen als er DRM op zit

5. gamers die wel geld hebben, vinden games vaak (te) duur

6. steam verkoopt zijn meeste games in sales

7. beste reclame, én gratis bovendien, is mond tot mond

ik weet niet welke onderbouwing je zoekt, maar ik zie hier sterke verbanden, die bovenstaande onderbouwen.

edit, kleine toevoegingen

[Reactie gewijzigd door dwarfangel op 22 juli 2024 13:20]

Anoniem: 420148 @dwarfangel14 juli 2021 01:46
7. beste reclame, én gratis bovendien, is mond tot mond
Ik mis hier feitelijke onderbouwing. Dit is weliswaar een gezegde, maar ik heb eigenlijk nooit statistieken gezien welke marketingvorm er wint tussen reclames vs. "ik heb van een vriend gehoord dat". Zal ook flink per product verschillen en persoon tot persoon betekent niet per se positieve reclame, waar advertenties/reclamespotjes altijd positief zullen zijn.
gamers die geen geld hebben om games te kopen, zullen deze niet kopen als er DRM op zit
Citatie benodigd. Welke gamers? Als deze gamers geen geld hebben, dan kunnen ze toch ongeacht DRM een spel niet kopen? Heb je ergens een bron die vermeld dat gamers zonder geld altijd de keuze maken voor DRM-vrije games (overigens lastig, want -elke- Steam game heeft DRM, enkel niet altijd Denuvo)
Als je tweakers afgelopen 20 jaar gevolgd hebt, dan zou je deze berichten met deze conclusies over deze onderzoeken terug moeten kunnen vinden. ik ben geen archivist, sorry.
Sorry, geen argument. Zo kan ik ook wel roepen dat DRM voor meer inkomsten zorgt, "want da hep op feesboek gestaan, doe je eigen research en google maar"
6. steam verkoopt zijn meeste games in sales
Irrelevant wat Steam doet, elke populaire game verkoopt het meest in de eerste dagen/weken na release, wat vaak wel voor het moment is dat er een goed werkende crack uitkomt. Niet altijd, maar steeds vaker wel.

Ik zoek dus eigenlijk nog heel veel feiten met bronnen en onderbouwing, want ik lees enkel speculatie en meningen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 420148 op 22 juli 2024 13:20]

Als Dev kan je de business enkel begeleiden bij de keuzes die ze maken. Als zij voor een (goedkope) partij kiezen die een kopieerbeveiliging aanbied kan je aangeven dat het performance kost. Als de business denkt dat het product goed genoeg is met deze performance lag, dan is het aan hen om die keuze te maken.
Zo werkt het in de praktijk natuurlijk niet. Want dan sta je inderdaad zonder inkomen op straat. Als je dat nou als compleet ontwikkelteam doet maak je een vuist, als je dat als eenling of met een paar man doet... Voor jou tien anderen en trek je de deur achter je dicht?
Wie betaalt bepaalt. Dat is altijd zo geweest en zal helaas ook wel zo blijven.
De klant betaald. En heb voor vrijwel elke RE betaald maar ik doe niet aan Denuvo. Maar inderdaad de devs zijn gewoon werknemers en het idee dat je opstapt bij je werkgever als je het ergens niet mee eens bent kan alleen van iemand komen die nog nooit gewerkt heeft.
Jouw baas betaalt jou en die bepaalt dus wat jij doet. Zo werkt dat.
Tot op zekere hoogte dan heh ....
Allicht. Maar je bent aangenomen om een project voor je baas uit te voeren, of in vaste dienst als programmeur. In de regel (vast niet altijd natuurlijk) bepaalt 'de baas' wat je bouwt. Natuurlijk kan je als team of zelfs individu een andere visie aankaarten. Een goede manager zal hier ook wel wat mee doen en jou vertellen waarom wel of niet. Maar er zijn in dit soort bedrijven zoveel lagen dat de manager of teamlead van de developpers ook weer iemand boven zich hebben. En daar heeft hij weer naar te luisteren.
https://live.staticflickr...80812339_59fe17fbd3_z.jpg
Voor iemand met een hond als avatar en naam Rataplan, vind ik dit een zeer passende opmerking. :D
Ik zei iets anders dan? Mijn klant betaald me overigens. Had ik in dienst geweest dan was het mijn werkgever. Een hond heeft een baas. :Y)

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 22 juli 2024 13:20]

De klant betaald.
Dat klopt helemaal. Als "gamers" (een groep van ik weet niet hoeveel miljoen mensen) vandaag unaniem besluiten dat ze dit niet meer pikken, hun rug recht houden en nooit meer een spel met DRM kopen, dan komen we vanaf morgen DRM alleen nog tegen in de geschiedenisboeken. Maar als iedereen heel lafjes forums vol blijft schrijven over hoe stom DRM is... maar meteen na het schrijven van die post toch weer een pre-order plaatst, tja, dan schiet het natuurlijk niet op.
Tien anderen? Alles behalve goede programmeurs.
Genoeg sollicitaties maar de mediaan is van een lage kwaliteit.
Die tien volgenden in de rij zijn waarschijnlijk minder goed. (statistisch gezien)
En laat performance en anti-tampering nou net binnen het kader van programmeren vallen.

Oja, en het is ook pokke irritant om elk half jaar een nieuwe programmeur te onboarden.
Met zoveel churn ben je als manager ook niet goed bezig.
Ook een manager heeft gewoon samen te werken met zijn programmeurs.
Een zuiver dominantie-gebaseerde leiderschapsstijl gaat een bedrijf echt niet groot brengen.
www.harpersbazaar.com/nl/...baas-dominantie-prestige/
Anoniem: 420148 @Suspiria11 juli 2021 23:23
In de gaming-industrie is het erg moeilijk om een baan te krijgen, dus studios hebben mensen voor het oprapen.
Er is een vertekening, en dat is dat alle sollicitanten die geen baan kregen massaal opnieuw (bij anderen) (blijven) solliciteren. Dus ja je hebt gelijk dat er voldoende sollicitaties zijn, maar het probleem voor recruiters is dus dat de beste sollicitanten er telkens al uit gepikt zijn. Vraag of Google het maar eens.
Als het grotendeels zo werkt, en game ontwikkelaars, een verwerpelijke of en oneerlijke creatieve modus of operandi heeft met dit soort praktijken en dat van jouw verwacht dat jij daar jouw levenskracht in stopt als developer, dan kun jezelf afvragen of het de juiste plek of beroep is voor je die je op die manier wilt hanteren.

[Reactie gewijzigd door Clifhearth op 22 juli 2024 13:20]

Anoniem: 420148 @Clifhearth12 juli 2021 01:02
Welkom bij de gamingindustrie. Crunch is real:
https://kotaku.com/crunch...h-insane-hours-1704744577
dat. En het valt me ook op dat er geen 'vakbond' voor (game) developers is. Dus waarop kan je terugvallen als je zegt "genoeg is genoeg"?

De crunch is imo een uitkomst van verkeerd verwachting/project management. De "oplossing" is meer tijd stoppen in iets in de overtuiging dat dat alles fixed. Vaak werkt dat niet of nauwelijks.
Uiteindelijk betaalt de consument, dus als je die verneukt ben je toch niet goed bezig. De info ligt nu op straat dus niemand koopt je product nog tot de DRM er uit is en bij je volgende spel kijken ze ook nog even de kat uit de boom.
Ik denk dat je de invloed die developers op de games waar ze aan werken overschat. Ikzelf als lighting artist heb vrij weinig invloed op bijvoorbeeld het gameplay design van de games waar ik aan werk, laat staan DRM of monetization praktijken. Dat word doorgaands van bovenaf besloten en de devs voeren het uit, wat zij er persoonlijk van vinden is niet zozeer relevant zolang het werk maar gedaan word.

Aan het einde van de dag moeten wij devs ook ons brood verdienen, en zeker in een industrie als deze waar er 10 anderen klaar staan om je te vervangen zullen mensen niet snel opstappen om dit soort relatief minor zaken.
Daarom moet je ook met alle ontwikkelaars binnen het bedrijf of binnen een afdeling samen optrekken, het liefst nog met de vakbond.
Lijkt me meer dat deze macht bij de consument ligt, de consumenten moeten de vuist op tafel slaan want zij worden benadeeld niet de developers.
Trek dit door naar een supermarkt, daar verwachten we ook niet dat de vakkenvullers protesteren als een product van onvoldoende kwaliteit is.
Lijkt me meer dat deze macht bij de consument ligt, de consumenten moeten de vuist op tafel slaan want zij worden benadeeld niet de developers.
Het enige wat je als consument kunt doen is het spel niet kopen.
En het enige signaal wat de uitgever daarvan ziet is dat de verkopen op PC niet lopen, maar op andere platformen niet, dus zal er op dat platform wel geen interesse zijn. Gevolg: volgende release niet op dat platform meer uitbrengen, want niet winstgevend.

Nee; wil je dit probleem oplossen dan moet er regelgeving komen die een bepaald kwaliteitsniveau afdwingt en uitgevers wettelijk verplicht om bij dit soort evidente gebreken hun zaakjes op orde te maken.

Gevallen zoals Cyberpunk wat uit PSN terug getrokken werd; en daarvoor Batman Arkham Knight wat van Steam terug getrokken werd, dat zijn helaas de uitzonderingen. Maar het zou de regel moeten zijn, van hoe dit soort gevallen afgehandeld worden. Een grote stinkende, breed uitgemeten PR issue en verlies van consumentenvertrouwen in de uitgever; en een hoop extra kostenposten ivm refunds. Dat zijn, helaas, de benodigde motivators voor dit soort bedrijven.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 22 juli 2024 13:20]

Het enige wat je als consument kunt doen is het spel niet kopen.
En het enige signaal wat de uitgever daarvan ziet is dat de verkopen op PC niet lopen, maar op andere platformen niet, dus zal er op dat platform wel geen interesse zijn. Gevolg: volgende release niet op dat platform meer uitbrengen, want niet winstgevend.
Of: pc-gamer koopt spel inderdaad niet, maar wil het spel toch spelen, en downloadt een illegaal kopietje. Gevolg: uitgever ziet dat er tóch vraag naar het spel is, en vindt dat nog draconischere drm gerechtvaardigd is.
waarom zou alleen de macht bij de consument liggen? Je kunt toch als team ook een middelvinger naar je chef steken en zeggen dat hij zelf de boel mag programmeren/testen/etc ? Je hebt ook nog iets als rechten op rust, herstel, prive-tijd uberhaupt?

Het feit dat jij een +2 krijgt en @Cerberus_tm een -1 nu geeft aan hoe vertekend het beeld is. De macht ligt zowel bij de consument alsmede bij de 'arbeider' (developer). Het is in die zin niets anders dan toen de vakbonden werden opgericht. (en nu ook afgebroken worden, door hetzelfde gebrek aan gevoel voor eenheid).
Dan zijn er nog steeds andere prioriteiten zoals crunch (extreem overuren werken - waarbij mangment eigenlijk het project niet goed georganiseerd heeft - geen reële deadlines doorgeven - te weinig man enz.. ), acceptabele, eerlijke en redelijke concurrentiebeding i.p.v. een wurgcontract enz..

DRM staat dan wel helemaal onderaan het lijstje, want het is een filosofisch/ideologisch iets - waar veel ontwikkelaars het wel mee eens zijn. (Ik ben een web developer en ontwikkelaar)

[Reactie gewijzigd door Remzi1993 op 22 juli 2024 13:20]

Dat snap ik natuurlijk. Maar er werd gesteld dat je er als ontwikkelaar weinig aan kon doen. Als de wil er is, en je goed samenwerkt kan het op zich juist wel. Alleen is dat lastig.
In principe kan je er niet veel tegen doen, ook ga je je baan daarvoor niet riskeren. Dat is anders als we met z'n allen in opstand gaan voor die extreme overuren werken genaamd crunchen. Mensen nemen niet zo gauw risico's behalve als het dus de spuigaten uit loopt.
hoe denk je dat vakbonden vroeger zijn begonnen? Met risico dat je je baan verloor. Maar dat deed je samen. Zodat als er 1 werd weggestuurd, de hele afdeling wegliep en je als bedrijf doodbloed. Mes op de keel dus. Dat werkte toen. Dat kan nog steeds.
Helemaal mee eens, echter de jonge generatie (waar ik dus bij hoort - 28 jaar) is zo mak als een schaap. Ik heb nog nooit eerder zulks brave jongeren gezien in mijn leven. Als ik de verhalen hoor van mijn ouders en andere Boomers, die hadden echt schijt aan autoriteiten.

Ik denk dat door de huidige jongeren vakbonden op een gegeven moment ophouden te bestaan, want bijna geen jong iemand van onder de 30 of zelfs 40 is lid van een vakbond.
Dit dus.

Even om een (anekdotisch) beeld te schetsen: Voor mijn huidige baan ben ik 6 jaar naar school geweest, een periode indie game dev gedaan en vervolgens overgestapt naar AAA waar ik nu een aantal jaren werkzaam ben in mijn huidige rol bij verschillende studios die de meesten hier bij naam zullen kennen.

Als we even heel eerlijk kijken naar de kansen om in deze positie terecht te komen zijn die zacht gezegt niet al te groot en heb ik, naast het harde werken, gewoon domweg veel geluk gehad door op de juiste plaats te zijn en de juiste mensen te kennen. Gezien al dat ben ik persoonlijk bereid vrij veel te slikken voordat ik dat opgeef, inclusief een zekere mate van crunch, onbetaalde overuren, vrij weinig input op het eindproduct en ga zo maar door.
Heck, ik heb een gruwelijke hekel aan lootboxes en andere MTX praktijken anders dan de aanvankelijke prijs voor de game en evt expansions. Het feit dat mijn werkgever dat soort games uitgeeft (waaronder bepaalde games waar ik aan gewerkt heb) is dan jammer maar geen reden om op te stappen.

Dan hebben we het nog niet gehad over hoe weinig mensen uberhaupt de opleiding die ik gedaan heb binnenkomen, laat staan hoeveel het daadwerkelijk weten af te ronden en vervolgens ook nog eens werk weten te vinden in deze industrie. Ik kan zo naar een x aantal medestudenten uit die tijd wijzen die ondanks de opleiding nu iets totaal anders doen dan games maken. Granted dit komt deels door eigen keuze (ik ben bijvoorbeeld uit NL vertrokken voor betere kansen op werk) maar voor een deel ook door de kei en keiharde competitie voor dit soort banen. Gooi daar WfH bovenop en waarschijnlijk de grotere invloed die outsourcing gaat hebben in de toekomst en de pool van competitors voor de weinige posities die er al beschikbaar zijn word kleiner en kleiner.

Om dat op het spel te zetten voor een DRM? nee dankje, dat is het me niet waard, en ik heb het vermoeden dat ik daar niet de enige in ben.
Wat voor werk doe jij dan? Als ik altijd opstap als ik niet iets mag mee beslissen, dan zat ik allang gewoon thuis. Je moet wel leren wanneer je "nee" moet zeggen, maar als de manager dan even nadenkt en zegt "ja", dan was dat het.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 22 juli 2024 13:20]

hangt af waar het over gaat. Als je werkweigering overweegt en het is een fundamenteel probleem (zoals het hele bedrijf/team overwerken vanwege slecht werk management) dan kun je als team nee zeggen. (en niet als individu).

En ja, risico is zonder werk te zitten. Maar als je als team elkaar steunt en dan zegt: "als hij hierom eruit moet, dan stop ik ook" dan steun je elkaar en is het (potentieel) een aderlating voor dat product. Net zo min als dat je niet cruncht... Bovendien, je kunt los van werk ook als medemens respect voor elkaar opbrengen. Crunch time eisen is respectloos naar je werknemers.
Het is altijd afwegen, er gebeuren, overal, dagelijks zaken waar ik het niet mee eens ben, ook op het werk of in de relatie. Soms probeer je iets te veranderen, soms accepteer je, als het echt fundamenteel is en je voelt je er zoslecht bij dan kan je denken over weggaan en de gevolgen daarvan, jou verlies MAW.

Als je telkens gaat weglopen omdat je het ergens niet mee eens bent dan ben je vooral bezig met weglopen.
Hangt inderdaad af of het fundamenteel is of niet. Soms lopen dingen niet lekker en moet je even harder aan de bak. Daar gaat het niet om. Crunch time is niet "een paar uurtjes overwerken vandaag".

En als Crunch time de norm is, dan zit er fundamenteel iets fout in een industrie. Dan mag je best dwars gaan liggen. Maar dat moet je niet alleen doen. Je kan iets niet fundamenteels veranderen in je eentje.
Als die devs dat 100x beter/efficiënter kunnen, dan hadden ze het voorgelegd en hadden ze die vrijheid gekregen. Ze hadden dan ook 100% een bedrijf gestart om die oplossing te verkopen.
Jij denkt dus dat dit een keuze van de developers was?
Als je maanden elk weekend hebt moeten overwerken en trots bent op waar je aan gewerkt bent. Als je weet dat zonder drm iedereen daar gratis van kan profiteren, de verkoopcijfers de eerste maanden lager zijn en daardoor je bonus en baanzekerheid ook.
Dan ben je misschien geneigd iets genuanceerder dan consumenten (legaal dan wel illegaal), media en publiek naar drm te kijken.
Dat werkt net zo goed twee kanten op. Jaren hard gewerkt met trotst een product neerzetten en dat verkloot zien worden door het gedrocht Denuvo is ook niet fijn. Ik koop geen Denuvo crap, zonder, had ik de game gekocht. Krakers zullen altijd wel kraken, drm in deze extreme mate zorgt eventueel juist voor minder verkopen dan voor meer. Genuanceerder ;)

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 22 juli 2024 13:20]

het gaat ook niet over wordt het gekraakt maar wanneer wordt het gekraakt
veruit de meeste verkopen gebeuren in de eerste weken na release en daarvoor zit er DRM in om die niet te verliezen aan piraterij.
Ik denk dat er zich geen enkel bedrijf illusies maakt dat hun gebruikte DRM nooit zal gekraakt worden maar elke extra week intact zijn meer inkomen.
En dat jij het niet koopt omdat er DRM inzit zullen ze echt niet van wakker liggen. Je hoort dat constant wel iemand roepen maar de realiteit is dat het een zeer kleine minderheid is en de meeste gewoon hun schouders ophalen en de game gewoon halen.
Ik ben zo iemand die er inderdaad geen probleem mee heeft. Het blijkt nodig te zijn DRM te hebben om in de eerste weken goed te verkopen, dus zijn de downloaders het schuld, niet de ontwikkelaars.

Zolang het spel redelijk loopt heb ik er geen moeite mee.
Jij hebt informatie dat de devs hier tegen waren? Of denk jij devs zijn altijd goed, managers zijn altijd evil?
Wat voor nut zouden de developers erbij hebben om dit zo te maken?
Niet elke dev is het zelfde, er zullen er pro en anti zware drm zijn. Om verschillende redenen. Zoals bijvoorbeeld de devs die überhaupt geen werk zouden hebben omdat het hun taak is Denuvo in te bouwen.
Denuvo is sowieso een gedrocht van een DRM, games waar het in gebruikt wordt komen niet op mijn PC te staan. Wordt tijd dat het als virusscanners wordt gemarkeerd als minimaal een potential unwanted application (PUA).

Lijst om te checken voor het kopen van een game: https://www.game-debate.com/games/gamesWithDenuvo
Deels mee eens. Voor online shooters zoals Warzone zou het wél een uitkomst zijn, maar gaat helaas niet gebeuren.
De publisher kiest hiervoor. Denuvo biedt contracten aan waar de publisher een fikse schadevergoeding krijgt als een game gecrackt wordt binnen een bepaalde tijd (langere tijd is duurder, volgens mij gaan ze tot 12 maanden ofzo).

De developers hebben daar geen keuze in, de publisher maakt de financiële afweging omdat heeft gebleken dat de tijd die ze daarmee veiligstellen zoveel meer sales afdwingt met Denuvo dat het het mogelijke verlies aan inkomsten door mensen die het niet kopen door Denuvo waard is t.o.v. dat mensen op dag 1 al een gratis kopie kunnen vinden.
Je reactie zou kloppen als je 'devs' zou vervangen door 'managers' (of soortgelijk).

Geen enkele zelf respecterende dev gaat namelijk zijn werk zo vernaggelen.

Verder ja bizar dit.
Nu het gekraakt is komen ze hopelijk met drm free
Anoniem: 454358 @Barsonax11 juli 2021 11:45
Ik weet dat het in de mode is om managers voor alles en nog wat de schuld te geven. Maar ik ken anders genoeg devs die denken, "och, zo kan het ook, en dan ben ik vandaag lekker op tijd vrij"
teammeeting:
manager: we gaan denuvo gebruiken
dev: dat onding zal onze performance om zeep helpen
manager: de beslissing is al genomen
dev: :|
Helaas werkt het vaak zo. Ik werkte lang voor een grote multinational, en als daar een nieuw product moest komen, moesten wij drie business cases schrijven. 'Maar de keuze wordt Microsoft.'
'Ja maar, wie hou je dan voor de gek? Kost me een hoop tijd om business cases te schrijven en de keuze is al gemaakt?'
'Jep. Moet voor de aandeelhouders.'

En zo zal het op veel plaatsen gaan helaas.
Niet enkel voor de aandeelhouders he, Sarbanes-Oxley... Ik ben er veel van mijn arbeidsvreugde door verloren.
Helaas werkt het vaak zo. Ik werkte lang voor een grote multinational, en als daar een nieuw product moest komen, moesten wij drie business cases schrijven. 'Maar de keuze wordt Microsoft.'
'Ja maar, wie hou je dan voor de gek? Kost me een hoop tijd om business cases te schrijven en de keuze is al gemaakt?'
'Jep. Moet voor de aandeelhouders.'
Uhm... kan zoiets wettelijk eigenlijk wel door de beugel? Dat is namelijk opzettelijk foutelijk rapporteren ('voor de bühne') aan de aandeelhouders.
De technisch beste oplossing is niet per se de goedkoopste of beste voor het bedrijf. Er spelen vaak veel belangen.

En in dit geval het belang dat de game niet gekraakt werd.
En in dit geval het belang dat de game niet gekraakt werd.
Het bericht wat ik aanhaalde heeft niet met de RE:Village situatie te maken; maar ging over de algemene situatie om een vooringenomen keuze onder valse argumentering aan aandeelhouders te presenteren als weloverwogen...
Triest, maar spot on. Heb het zelf ook wel meegemaakt als dev op een ander vlak. Soms hebben managers er dan ook nog een ander belang bij en zijn ze trots opzichzelf dat ze het binnen hebben gehaald.
Sorry als iedereen van die dev's zou zeggen we doen het niet kunnen die managers helemaal niks, samen sta je sterk.
niet iedereen is zo anarchistisch en wil bovendien op het einde van de maand wel een dak boven z'n hoofd en eten op tafel ipv ontslag om dringende reden omdat je werk weigert uit te voeren
Behalve dat..als er een goede manager was geweest had'ie niet als spreekbuis of verlengstuk van de laag boven de devs moeten fungeren maar juist zich sterk moeten maken voor wat de devs (degene die er echt verstand van hebben).
Managers zijn tegenwoordig slapjanussen die enkel voor targets gaan ipv een coördinerende sturende tussenlaag te zijn.
een manager is een aanspreekpunt voor beiden, maar moet vooral ook zijn volk de lijn van het bedrijf laten volgen. matrozen moeten roeien in de richting dat de kapitein aangeeft. Het is niet omdat in het ene bedrijf er al meer inspraak is dan in het andere dat dat overal zo is. Indie-studio's hebben vaker een korte bedrijfsladder (vaak zelfs zonder tussenlaag) maar capcom is een grote multinational in de sector waar programmeurs gewoon moeten uitvoeren wat er is beslist van bovenaf, net zoals ze zelf vaak niet kunnen kiezen wat voor titels ze maken
Toch wel onhandig dan als je in een roeiboot zit en je ziet als roeier een ijsberg voor je opduiken en er wordt niet naar je geluisterd omdat de stuurman opdracht heeft om rechtuit te varen
niet iedereen is zo anarchistisch en wil bovendien op het einde van de maand wel een dak boven z'n hoofd en eten op tafel ipv ontslag om dringende reden omdat je werk weigert uit te voeren
En dat is het probleem, omdat (bijna) iedereen bang is om hun baan te verliezen en dus (bijna) niemand er wat tegen doet zal niks veranderen, en zal alles alleen maar erger woorden.
hoeveel keer heb jij je (droom)baan al opgezegd omdat je het niet eens was met corporate decisions?
Maar bepaald wel welke beveiliging er toegepast moet worden.
Daar doelt @Barsonax op.
Nee. Een dev team gaat over de technologie. Een manager over budget, tijdlijnen, etc.
In een ideale wereld, ja. In de echte wereld doet de dev gewoon wat gevraagd wordt. Voor jou 10 anderen.
Maakt niet uit. Een manager verzint niet de technische implementatie, in dit geval dus dat o.a. bij elke NPC animatie eerst de DRM word aangekieteld. 8)7
Hoewel ontwikkelaars macht hebben worden dit soort besluiten uiteindelijk via een manager genomen (vaak nog een laag hoger). De criteria dat de game beveiligd moet zijn komt daar vandaan. Overigens hebben veel managers ook een technische achtergrond en laten ze zich informeren.

Managers gaan dus ook over technologiekeuze.
Hiermee toon je toch aan weinig te begrijpen van hoe een bedrijf werkt.
Je kan prima begrijpen hoe het "werkt" maar er is een verschil in hoe iets vaak gaat, in als hoe iets hoort of beter zou kunnen. Videogames die in allerzijnde manieren creatief ethisch en moreel gemaakt worden.
Het zijn wel managers die bepalen waar de focus van developers moet zijn. Als je, je volledige programmeer tijd in content moet steken kan je moeilijk als developer "gratis" aan bugfixes/performance improvements gaan werken... Dus ja, het zijn vaak managers. Als het niet de managers zijn dan is het een level boven de developers.
Jij als programmeur doet gewoon wat er van je gevraagd wordt. Het is al jaren lastig om werk te vinden in de gaming industrie en dan wil je ook nog cherry picken wat voor werk je doet.

Zo werkt het niet.
"Als je niet achter je werk staat, misschien dan maar niet doen."

Je inkomstenbron opgeven omdat je niet achter gebruik drm staat. Klinkt logisch..

Ps. Elke zin die je start met "ja maar" staat al 1-0 achter

[Reactie gewijzigd door Source90 op 22 juli 2024 13:20]

Waar zijn je principes als programmeur?
Die principes zijn daar waar je eten op tafel kunt krijgen...
Volgens mij wordt je dan als game programmeur zo ontslagen en nemen ze gewoon iemand anders aan. Ik zit zelf niet in de sector maar hoor wel vaker geluiden dat omdat games maken allemaal zo leuk klinkt er een groot aanbod is van game ontwikkelaars/programmeurs.
Wat heeft dit te maken met morelen? Ga je hier nou echt een dev gewetenskwestie hiervan maken? De kracht ligt bij de consument, de dev is werknemer. Denuvo inbouwen is mijn inziens zeker idioot, maar je doet alsof elke keer dat Denuvo opstart er ergens een kitten vermoord wordt. Ja dan speelt moraliteit bij de dev wel mee. Zorg nou maar dat mensen deze spellen niet kopen ipv de devs uitmaken voor immoreel omdat ze software maken voor hun werkgever naar de specificaties de de werkgever voorlegt. Uit jouw reacties hier merk ik eigenlijk dat het juist met jouw morelen en realiteitszin niet al te best is gesteld. Beetje ongefundeerd lopen afgeven op werknemers van een bedrijf omdat JIJ het niet eens bent met de beslissingen die ze nemen.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 22 juli 2024 13:20]

Als je tegengas geeft vlieg je er tegenwoordig snel uit, bedrijven willen alleen ja-knikkers.
Niet helemaal mee eens. Een kritisch denker word wel gewaardeerd in de bedrijven waar ik heb gewerkt als ontwikkelaar.
Een groot deel is hoe je het brengt. Beetje politiek spelletje af en toe.
Het ligt ook vaak aan het bedrijf waar je voor werkt. Je hebt bedrijven waar veel politiek plaatsvindt en bedrijven waar dat niet of nauwelijks gebeurd. Niet iedereen heeft de luxe om te kiezen voor een bedrijf uit de laatste categorie en sommigen renderen persoonlijk beter in het eerste soort bedrijf.
Als je leidinggevende iets vraagt heb je weinig keus anders is het werkweigering. Zo simpel is het
Je hebt altijd keus. Pro tip.
Als jij je baan kwijtraken in een krappe markt bechouwd als je hebt altijd een keus, dan be my guest. IN de praktijk is dit voor vele mensen toch anders en het toont alleen maar aan hoe er gje out of touch bent met de deze realiteit.

In eht geval van Capcom hebben we het ov ereen enorm bedrijf met stakeholders die werken met miljoenen investeringen. Als jij als developer dit gaat tegenwerken dan wordtje gewoon uitgekleedt legaal.
Door dit soort reacties ben ik geneigd gewoon uit de ICT te stappen. Lekker alles afschuiven op de developer. Eigenlijk is ICT helemaal niet zo leuk meer nu ik er over denk.
Wat een onzin. Iemand op z'n bek slaan is een misdaad, drm invoeren is een consessie.

Als ik als ontwikkelaar bij elke consessie die voor een van de vele stakeholders moet doen meteen m'n ontslag indien, dan kan ik maar beter iets anders gaan doen.

Als dev wil je de mooiste coolste software schrijven, maar je bent niet de enige in de organisatie (en daarbuiten) waarom zou je als dev een game maken waarvoor de settings omlaag kunnen? Dat is toch een consessie waardoor de game er niet zo cool uit ziet! Maar dat willen bepaalde eindgebruikers.

Zo ook met drm. Wil je het als developer? Nee, maar het is een consessie die je doet omdat bepaalde stakeholders het willen.
Je bent manager neem ik aan? :) Dit is precies waarom ik, hoewel ik probeer mijn loopbaan te veranderen naar IT, bang ben een bedrijf binnen te stappen. Ik ga veel liever de veel moeilijkere weg op om voor mijzelf te beginnen of voor een startup die nog niet zo denkt. Management is overduidelijk en al jaren HET grote probleem. Het moeten een samenspel zijn, niet 1-richtingsverkeer. Dat is echter niet de realiteit geloof ik.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 22 juli 2024 13:20]

In dit geval kan het dus ook iets anders zijn als er dus ineens bepaalde animaties niet meer afgespeeld worden, zou dus ook kunnen liggen aan de selectie/laden van de animatie die nu niet meer gebeurd.

Als iedereen gewoon netjes zn games kocht (of op andere legale manieren als bv game pass), dan hoeven een hoop devs hier helemaal geen aandacht aan te besteden en was het allemaal niet nodig. Helaas is dit dus te danken aan al die mensen die in het verleden dus 'gejat' hebben ipv netjes gekocht. Denk er meteen bij, games zijn luxe producten, geen eerste levensbehoefte waar sommigen denken rechtvop te hebben.

Dit zal in de nabije toekomst sowieso steeds minder een probleem worden bij de grote games aangezien langzaam alles toch naar streaming only zal gaan voor nieuwe games, komende jaren nog niet, maar over een jaar of 10-15 zal het waarschijnlijk de standaard zijn.
Als ik naar de verschillen kijk zie ik bij de gekraakte verzie 20% meer gpu core clock en ondanks de hogere fps wat cpu load verhoogd een lagere cpu load.
Ook de gpu temp is lager ondanks de hogere clocks wat ook niet echt klopt. En alsof dat nog niet genoeg is is de cpu heter ondanks een lagere load...

Helaas staat er geen cpu clock bij. Al met al vind ik dit dus een vaag filmpje waar je niet op kan vertrouwen doordat er informatie mist en de vergelijking niet onder identieke situatie is.
Als de GPU flink wordt tegengehouden door de CPU (en dus Denuvo), dan kan het wel degelijk zijn dat de clocks lager zijn. Kijk maar eens naar filmpjes waarbij er een CPU bottleneck is, je ziet direct dat de clocks vaak lager zijn.
Dan gaat normaal gesproken als eerste de core load naar beneden en niet de clocks. Althans bij alle 4 de kaarten die ik hier heb.
En dat verklaard als ook niet dat de cpu temp een lagere load maar hogere temps heeft.

Hoe meer ik er over na denk des te meer ik denk dat dit op een laptop getest is en dat de power budgetten verschillen en ook de semi passieve koeling van de laptop (zoals de meeste dit hebben) het verschil in temps kan maken en dus ook de peformance verschillen kan veroorzaken.

in geval 2 staat de cpu koeler dan dus niet volop te pompen omdat de load lager is en geeft het wat power budget aan de gpu wat een hogere clock veroorzaakt. Want clocks = meer power.

Deze situatie zou de gehele video nutteloos maken. Als we cpu clocks hadden gezien had dit duidelijker geweest aangezien we dan konden zien dat door het lagere benodigde cpu budget de clocks naar beneden zouden gaan.

Ik heb echt moeite met het vinden van meer bewijs (videos) met wel alle beschikbare data. er is maar 1 andere goof die het 'getest' heeft maar zijn rivatuner instellingen zijn zo belabberd dat de data onbruikbaar is omdat er geen echte load vast te stellen is door een te hoge data refresh rate.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 22 juli 2024 13:20]

Hoe bedoel je de core load naar beneden?
De CPU load zal juist hoger zijn met een bottleneck, zoals je ook kunt zien komt de i5 een paar keer bijna op 100%. Als de GPU op de CPU moet wachten zal hij dus ook nooit op zijn hoogst presteren en zal de clock dus ook omlaag gaan, het hoeft immers niet op zijn tenen te lopen.

Als je overigens met 4 kaarten een CPU bottleneck hebt dan weet ik niet welke CPU je hebt, maar dat zal zeker geen recente zijn dan.

Ik heb zelf meerdere keren een CPU bottleneck gehad in Battlefield:
BF1: 1070 met 4690k = lage GPU clock/utilisation, flinke drops, hoge CPU load
BF5: 6900XT met 5600x = lage GPU clock/utilisation, flinke drops, hoge CPU load

Bij geval 1 een upgrade naar een i7, probleem opgelost. Bij geval 2 een upgrade naar 5900x, opgelost. Clocks waren en zijn daarna prima in orde.

Dat Denuvo een flinke performance hit geeft is een feit, dit al meerdere keren aangetoond in verschillende games.

[Reactie gewijzigd door vliegendehommel op 22 juli 2024 13:20]

De core load zonder crack is lager maar de temps zijn hoger dit klopt niet in een normale situatie.

En nee bij een cpu cap gaat vaak eerst de gpu usage naar beneden niet de clocks. je zou dus iets van bijvoorbeeld 70% load ipv 100% load zien met dezelfde clocks.

Ik zeg nergens dat ik met 4 kaarten een cpu bottleneck heb dus ik weer niet waar je dat vandaan haalt. Dit is gewoon te testen door je cpu naar beneden te clocken om dit effect te reproduceren en de gpu clock te monitoren onder cpu load. Bij mij gaat in alle gevallen de load naar beneden in niet de clock. Bij mijn GTX 1070 gaat zelfde de clock omhoog ondanks dat de load en temp omlaag gaat. Ik weet dit omdat ik het effect van de cpu per frequency getest heb uit interesse om te zien of de prestatie linair schaalt met clocks om te zien of meer cache per clock de prestatie beïnvloed (antwoord daarop is nope).

Dat denuvo de prestatie beinvloed geloof ik meteen en ook dit heb ik zelf getest maar ik geloof niet dat de waardes in deze video logisch zijn voor een normale computer omdat temps simpelweg niet zo werken in een normale computer. Je gpu kan niet met hogere clocks cooler zijn terwijl je cpu lagere load heeft met hogere clocks. Dit kan alleen als je de hoeveelheid stroom die door de gpu/cpu gaat beïnvloed of koelers vervangt wat ook de test irrelevant maakt.

Al met al ben ik van mening dat hier meer speelt. Ook gezien de uiterst lage graphics settings vermoed ik dat het om een laptop gaat.
De core load zonder crack is lager maar de temps zijn hoger dit klopt niet in een normale situatie.
Waarom kan dit niet kloppen? Als Denuvo de moeilijke berekeningen tegenhoudt en ergens op laat wachten, kan dat zeker wel een fluctuatie in temperatuur veroorzaken. Bij de gekraakte versie is de CPU volledig beschikbaar voor de game, wat dus mogelijk de hogere temperatuur veroorzaakt.
Er is toch ook een verschil in temperatuur met Prime95 en een video encoding die 100% cpu load veroorzaakt?
Ik zeg nergens dat ik met 4 kaarten een cpu bottleneck heb dus ik weer niet waar je dat vandaan haalt. Dit is gewoon te testen door je cpu naar beneden te clocken om dit effect te reproduceren en de gpu clock te monitoren onder cpu load. Bij mij gaat in alle gevallen de load naar beneden in niet de clock. Bij mijn GTX 1070 gaat zelfde de clock omhoog ondanks dat de load en temp omlaag gaat. Ik weet dit omdat ik het effect van de cpu per frequency getest heb uit interesse om te zien of de prestatie linair schaalt met clocks om te zien of meer cache per clock de prestatie beïnvloed (antwoord daarop is nope).
Je schrijft letterlijk:
Dan gaat normaal gesproken als eerste de core load naar beneden en niet de clocks. Althans bij alle 4 de kaarten die ik hier heb.
Nu zeg je dat je hem downclockt? Dat mis ik in je vorige reactie.

Ik stel voor dat je eens een game test waarbij je kaart niets hoeft te doen, waar je bijvoorbeeld makkelijk 300 FPS kan halen (om maar iets te noemen).
Je zult zien dat je GPU op 100% clock snelheid zal draaien.

Beperk nu de game tot 144 FPS, je zult zien dat de clocks van je GPU flink zullen dalen omdat deze niet op vol vermogen de frames meer hoeft te trekken.
Je CPU load zal zeer waarschijnlijk omhoog gaan, terwijl de clocks van de GPU OF de utilisatie omlaag gaan.
Al met al ben ik van mening dat hier meer speelt. Ook gezien de uiterst lage graphics settings vermoed ik dat het om een laptop gaat.
Om hier dan maar even op te reageren, de i5 stamt uit 2011. De RX 560 stamt uit 2017.
Hoe kan dit een laptop zijn?
Verbaasd mij ook niets van empress.

*knip*

Hij/zij(te lui om te zoeken). Wil alleen maar aandacht. En vertrouw dus niets wat van haar komt.
Admin-edit:Linken of vragen naar onofficiële bronnen van software met copyright, gratis of niet, is niet toegestaan.
Lees de Algemene voorwaarden (art. 4.2.v) voor meer info.

[Reactie gewijzigd door Dirk op 22 juli 2024 13:20]

Die nfo ook al. Betalen om in het nfo tje te staan....
Mooi werk, een beetje crack nieuws op Tweakers. Dat is lang geleden! Waar is deze te downloaden? Hastalavista?
Laat de H vallen en je komt er wel :) of de piratenbaai of LEET
Ik ben trouwens wel benieuwd wat DPG er van zou vinden als tweakers zou over een crack die het mogelijk maakt om alle dpg content zonder abonnementen te kunnen lezen. Veel columns op bijvoorbeeld Ad.nl zijn alleen maar beschikbaar voor abonnees. Daar kan toch ook wel iets op worden verzonnen?
Een betaald abonnement 😉
Er zijn natuurlijk gewoon extensies zoals Unpaywall (staat in de officiële Chrome web store, maar ik zal 'm hier niet direct linken) of Bypass Paywalls (op GitHub). Veel van dit soort dingen werken door het nabootsen van een betaalde gebruiker, d.m.v. betaalde gebruikers die hun abonnement delen, of door het crowdsourcen van de content vanuit betaalde gebruikers.

Dus daar is zeker wat op verzonnen, maar de uitgevers zijn er inderdaad niet heel blij mee
Ik ben trouwens wel benieuwd wat DPG er van zou vinden als tweakers zou over een crack die het mogelijk maakt om alle dpg content zonder abonnementen te kunnen lezen. Veel columns op bijvoorbeeld Ad.nl zijn alleen maar beschikbaar voor abonnees. Daar kan toch ook wel iets op worden verzonnen?
Begin eens met 'openen in een privé venster'
LOL schiet me nu ineens alles tebinnen van die site :P :)
Een nieuwe crack voor de pc-versie van Resident Evil Village lijkt de prestatieproblemen die zich voordoen wanneer men bijvoorbeeld zombies ombrengt, te verhelpen.
Lycans. Zombies waren ver te zoeken in deze game.
Allemaal 1 pot nat
Ik neem het deze keer @Mark_88 niet kwalijk. De cracker/crackster spreekt ook over zombies.
Eigenlijk doet Denuvo zijn werk dus nog steeds hier, want je weet nu dat je kapotte animaties hebt als je het spel pirateert.
Dat heeft te maken met capcom drm triggers zelf, en niet door denuvo
En er komt vast wel een crackfix die de missende animaties ook goed te krijgen
"De crackmaker stelt dat de kopieerbeveiligingen van ontwikkelaar Capcom en Denuvo het probleem waren."

Ja no shit.... 😬
enkel jammer dat er blijkbaar een reeks animaties uitgeschakeld worden. Op deze mannier kan je namelijk de prestaties niet rechtstreeks vergelijken. Komen de prestatieproblemen door de animaties of door de beveiliging (of door beide)?
Die tekenen ook aan dat er flinke prestatieproblemen optreden wanneer de speler de heksen tegenkomt, die omringd worden door een zwerm vleermuizen.
Uhm welk spel hebben zij gespeelt dan want volgens mij zijn het toch echt een zwerm bugs? (no pun intended)

Maar on-topic;

Dit is wel echt een middle finger naar Denuvo toe! 😏
Dit zie je heel vaak, dat die beveiligingen performance om zeep helpen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.