Warner Bros verwijdert Denuvo-drm uit Batman: Arkham Knight

Warner Bros. en Funcom lijken de controversiële Denuvo-drm uit Batman: Arkham Knight te hebben verwijderd. Het gaat hierbij naar verluidt om de versie die verkrijgbaar is in de Epic Games Store.

De verandering werd in eerste instantie opgemerkt door DSO Gaming. De site stelt dat de Steam-variant nog wel de drm bevat. Het is onduidelijk of Denuvo in de toekomst ook uit de Steam-versie van Arkham Knight wordt gehaald. Ontwikkelaar Funcom heeft daarnaast de drm-technologie uit Conan Unconquered gehaald.

Denuvo is anti-piraterijtechnologie die het lastig maakt om games te kraken. Gamers klagen vaak dat de drm van Denuvo prestatieproblemen oplevert voor betalende gebruikers. De makers van de technologie stellen dat dit niet waar is. Op de website van Denuvo staat: "Denuvo Anti-Cheat heeft geen negatieve impact op in-game prestaties."

Toch lijkt er een kern van waarheid in de klachten te zitten. Benchmarks toonden eerder al aan dat Denuvo een negatieve impact op framerate in games kan hebben. De director van Tekken 7 beweert daarnaast dat de prestatieproblemen in de pc-versie van die game werden veroorzaakt door de drm-software. Meerdere ontwikkelaars hebben Denuvo-drm na release uit hun games gehaald. Zo werd de drm twee dagen na release uit Rage 2 verwijderd. Ook werd de drm uit RiME en Mass Effect: Andromeda gehaald.

Batman: Arkham Knight is deze maand gratis te downloaden via de Epic Games Store. Gebruikers kunnen deze game nu dus kosteloos en zonder drm spelen.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

23-09-2019 • 15:56

73 Linkedin

Reacties (73)

73
71
35
4
0
27
Wijzig sortering
Naast piracy wordt een game ook vrijwel altijd met DRM gereleased vanuit een juridisch oogpunt. Als je een game released zonder DRM is het eigenlijk net zoals een winkel proberen te verzekeren waar de deur niet van op slot kan. Als je game ooit wordt gekopieerd als ontwikkelaar/publisher en je wilt tegenover de andere partij een rechtzaak aanspannen, kan het namelijk zijn dat je de rechtzaak verliest omdat de rechter zegt van je hebt geen moeite genomen om het te beveiligen, dus je had dit kunnen verwachten. Daarom zullen publishers sowieso bijna nooit zonder beveiliging releasen, ook al weten ze dat dit gekraakt wordt. Want op het moment dat iemand het gaat kraken, is die persoon daar bewust mee bezig en heb je als publisher/ontwikkelaar wel een poot om op te staan.

Ik heb zelf nooit echt last gehad van DRM's performance. Het zal vast wat laadtijd schelen, en wat frames. Zeker op m'n 6 jaar oude PC. Maar het heeft me nooit geïrriteerd tot nog toe :)
Nee hoor, het is eerder proberen de producten in je winkel individueel te verzekeren en individueel te beveiligen. Waarbij je je literpakken melk mét beveiliging verkoopt terwijl ze maar 3/4 gevuld zijn, t.o.v je pakken eerder zonder deze beveiliging een liter vol zaten. :+
Als er verder geen wijzingen zijn doorgevoerd dan is dit een mooi moment om een mét en zonder denunvo vergelijking te maken. Eerdere tests die ik heb gezien waren vaak wat dubieus (niet identieke runs met kleine verschillen die ook nog wel door 'ruis' en een standaard deviatie te verklaren waren).

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 23 september 2019 17:45]

De beste oplossing is nog altijd om een game te lanceren met DRM en wanneer de sales beginnen te droppen een patch te releasen om de DRM er uit te halen. Veel mensen zullen kijken of ze een gekraakte versie gratis op internet kunnen vinden, vinden ze die niet dan kopen ze waarschijnlijk de game alsnog. De meeste games maken meer dan 50% van hun sales binnen een bepaalde tijdsperiode na launch. Dus nadat het meeste geld binnen is kan de DRM er uit. Dit maakt het leven van iedereen beter.

En uiteraard een vorm van DRM die toelaat dat je offline de single player kunt spelen. Wat heb ik een schijt hekel aan games die een single player modus hebben waar je verplicht online moet zijn. Bah. |:(

Komt van mijn tijd dat ik ver van de bewoonde wereld in Canada woonde en een slechte internet verbinding had. Games waar je altijd online moet zijn ook al speelde je single player waren voor mij toen nauwelijks te spelen. :(
"Veel mensen zullen kijken of ze een gekraakte versie gratis op internet kunnen vinden, vinden ze die niet dan kopen ze waarschijnlijk de game alsnog."

Dat is dus niet zo, al uitvoerig onderzocht.
Offtopic: wat deed je zo geisoleerd in Canada? wel gaaf 8-)
Genieten van natuur en rust.
Gameontwikkelaars lijken Denuvo DRM steeds vaker te gebruiken om te zorgen dat de game niet lekt voor de daadwerkelijke release. Om het daarna er weer uit te patchen.

Als ze het standaard na een X aantal weken eruit gooien, dan vind ik dat persoonlijk een zeer valide use-case.
Dit het liefste sowieso, zodat games te backuppen zijn in de toekomst voor de tijd dat steam etc niet meer bestaat. Ik heb er 300 digitale titels. Geen idee wat er gebeurt zodra Steam de lucht uit gaat.

[Reactie gewijzigd door Sn0wblind op 23 september 2019 17:00]

als steam uit de lucht gaat dan blijven download servers nog een flinke tijd online zodat mensen kunnen downloaden
Dat HOOP je maar, want als om 1 of andere reden Valve morgen compleet failliet is, dan gaan die servers misschien wel ook meteen uit. Niet een scenario die ik denk dat snel zal gebeuren, denk eerder dan dan Epic of een andere grote partij Steam wel overneemt.
Dan moet je de license agreement nog maar eens lezen:

"This license ends upon termination of (a) this Agreement or (b) a Subscription that includes the license. The Content and Services are licensed, not sold. Your license confers no title or ownership in the Content and Services. To make use of the Content and Services, you must have a Steam Account and you may be required to be running the Steam client and maintaining a connection to the Internet."

Ergo: Steam weg, games weg. Dan is het waarschijnlijk aan de individuele uitgevers of ze een patch uitbrengen waardoor je je al gedownloade game kan blijven spelen. De games die je niet al gedownload hebt kun je waarschijnlijk zowiezo vergeten.

Je kunt dat uiteraard oneerlijk vinden, maar bij een failissement kom je als klant op de allerlaatste plaats. Mocht zoiets gebeuren, is het naast jouzelf verder in niemands belang om jou je games te geven. Je kunt bij geen partij meer aankloppen om ze op te eisen.
Ik heb zo veel games die daar niet op staan... Ja, de grote AAA games zul je zeker vinden, maar de kleinere indie games zullen toch een stuk lastiger te vinden zijn...
think again, net zoals games op disc ook niet van jou zijn, de disc is jouw eigendom, het spel heb je een licentie voor.
Enuh, om je eerlijk te zeggen, ik heb niet eens de ruimte om alle games die ik in steam heb staan op te kunnen slaan, al zou ik het dus willen..
Dat wordt dan een aantal jaren wachten. Ze zijn nu nog een beetje succesvol en mensen zijn zonder te weten afhankelijk geworden van STEAM.
Hopenlijk hebben zij zich erop voorbereid en een soort van master switch. Dit kan nog een flink controversieel probleem worden. Helemaal nu landen zoals Frankrijk games waarbij de smoes van een gebruikers licentie niet werkt en bijvoorbeeld games doorverkoopbaar moeten zijn.
Grotendeels wel mee eens, alleen helpen de prestatie-issues dus niet echt bij de launch van een spel. Juist wanneer die net uit is willen mensen (bij reviews en ervaring) een zo goed mogelijke prestatie.
Ik dacht dat ze Denuvo DRM eruit patchen op het moment dat de game ondanks Denuvo toch gekraakt is, wat meermaals al na enkele dagen is gebeurd (bijvoorbeeld bij Hitman 2 en Just Cause 4).
Ik heb ook wel eens gelezen dat Denuvo een soort garantie regeling heeft, dat afhankelijk van de licentie de game minimaal x aantal dagen niet gekraakt wordt, hoeveel daar van waar is weet ik niet .

Trouwens ook wel logisch dat ze over een gratis aangeboden game geen DRM gooien, waarom zouden ze betalen voor een service terwijl ze het spel weggeven (of ruilen tegen gebruik van hun platform, net hoe je er naar wilt kijken).
De trilogie is gratis te “kopen” bij epic store.
Wees snel bij :)

[Reactie gewijzigd door polord1 op 23 september 2019 16:05]

Inclusief alle dlc van alle drie de spellen en dan zonder DRM. Goede deal.
arkham knight is helaas zonder DLC.
Dan heb je niet goed gekeken. Bij mij zit die DLC er gewoon bij. Daar was een paar uur na release wel een 14GB update voor nodig.

Dus, zou voorstellen dat je nog een keer kijkt.
ga ik even kijken want ik klikte op DLC en hij zegt geen DLC
Inclusief de Lego Batman spellen <3
Denuvo geeft zelf aan op de website dat hun software voornamelijk bedoelt is om bij de 'launch' te voorkomen dat een game massaal gepiraat wordt.
68 – Average crack free days for titles with Denuvo Anti-Tamper software
Het lijkt erop dat veel bedrijven de software verwijderen uit hun games zodra die gekraakt is.
Is piracy nog steeds echt een groot ding bij gamen tegenwoordig? Op consoles sowieso niet meer afaik. Voor zover ik weet zijn de Xbox One, Switch en PS4 tot op heden nog niet gekraakt.

En op PC heb je tegenwoordig ook gewoon Steam sales enzo. Voor Jan Modaal is het al een tijdje vrij moeilijk om 'betrouwbare' downloads te krijgen, aangezien sites als TPB 'plat' liggen.
De switch is “gewoon” gekraakt hoor. Homebrew en “backups” in overvloed.
Had ik geen idee van eigenlijk. Maar goed, denk dat het tegenwoordig écht een klein percentage is hoor. Zeker met het oog op de online functionaliteiten enzo. Het is gewoon niet echt interessant meer.
Dat is het volgens mij altijd wel geweest. Je console ombouwen / jailbreaken is niet voor iedereen weggelegd en vaak verlies er online-mogelijkheden door (net als op pc).

Met een gejailbreakte Switch kan je er Linux opzetten, waardoor het een bruikbare Tablet wordt. Behoorlijk wat meerwaarde dan alleen games illegaal spelen.
Fair enough. Dure tablet wel :D Vroeger had je wel echt handel in illegale spellen. Mensen met een CD/DVD brander die games verkochten enzo. Kan zijn dat je dat nu nog steeds hebt, maar hoor er in mijn omgeving echt niemand meer over, terwijl dit in de tijd van de PSX bij veel mensen de standaard was.

Idem voor de DS... eigenlijk kocht iedereen er standaard zo'n R4 kaartje bij om een shitload aan games op te zetten.
Een Switch is nogal duur als tablet voor wat het is (dik, actieve koeling, 720p scherm, grote schermranden), maar op zich is +- €300 toch niet zo duur voor een tablet vergeleken met een iPad. Vergeleken met een Amazon Fire tablet is ie wel duur, dat wel. Ik zou het wel een meerwaarde vinden moest de Switch met een beter tablet OS komen, bv om Netflix/Youtube te kijken. En het is een grijs gebied, maar op een Switch met Android kun je ook veel meer oude games emuleren dan wat Nintendo nu maar met mondjesmaat aan NES en SNES games lost, en de Joycons werken zelfs.

Mijn eigen Switch is niet gejailbreakt overigens, het is een beperkte serie waar dat nu bij mogelijk is, in verband met een hardware fout in de chip (dank Nvidia), waardoor toegang tot de recovery mogelijk wordt. Bij latere revisies van de Switch zit die fout er niet meer in.

Dat je er in je omgeving niet meer van hoort, kom misschien door de leeftijd en inkomen van je omgeving. Als je nu vast werk hebt, kun je de games die je wilt makkelijker betalen. Toen ik jonger was, geen geld had, en wel massa's tijd, zou ik ook naar piraterij gekeken hebben, maar sinds ik werk heb, hoeft dat niet meer en krijg ik de games die ik dan wel koop toch onmogelijk allemaal gespeeld :).
Denk je niet dat de lage prijzen een belangrijke factor zijn? Nadat ik op mezelf ging wonen, kocht ik nauwelijks nog spellen. Ik speelde niet meer. Maar sinds de goedkope spellen op Steam geeft ik jaarlijks veel meer uit aan spellen (en krijg daar dan ook heel veel meer voor terug). Iedereen blij.
Akkoord op pc, maar op console zijn games toch niet echt goedkoper geworden? Op Switch heb je wel veel goedkopere indie games, maar first party en AAA games kosten nog jarenlang €50-60.
Ik geloof niet dat prijs er veel mee te maken had. Als puber had ik er een stuk meer geld voor (over) dan dat ik dat nu heb.
Tijd is denk ik veel belangrijker, als puber had ik zeeën van tijd, en vond ik het geen probleem meerdere dagen aan een console te knutselen om iets aan de praat te krijgen, dat geduld heb ik er niet meer voor. Ik betaal er dan liever gewoon normaal voor zodat het gewoon plug en play is (al is dat helaas niet eens altijd het geval, genoeg games met brakke releases).

Ik weet nog wel met de GameCube, met de game Phantasy Star Online die een netwerkkaart add-on had. Er was een exploit dat je een gemodde savegame kon inladen wat voor een buffer overflow zorgde zodat custom code gerunned kon worden. Die zette dan een iets van een gedeelde map op, zodat je via die netwerkkaart kon benaderen en zo ISO's kon inladen vanaf je PC. Ik had dat toen ook meer gedaan omdat het kon (ik heb alsnog al mijn GC games origineel).

Gemodde Xbox was meer voor de media center functionaliteiten (XBMC). Dat ding is nog lang in gebruik gebleven, ondanks ik er al jaren geen games meer op speelde.

Gehackte games spelen op SNES was ook zo lekker ingewikkeld, ROMS op casettebandjes, dikke ribbon kabel in plek van cardridge die naar apparaat liep, waar je met een 3.5mm aansluiting een casettespeler op aansloot. Casettebandje aan, apparaat eeprom wordt geschreven met ROM en (een uur later ofzo) SNES runned het. Later ook een gehad met diskettes. Allemaal net iets te ingewikkeld / onhandig voor de gemiddelde gamer, maar voor een tweaker nerd natuurlijk geweldig.

Grote library aan ge-emuleerde games is ook meer voor de heb. Ik zou best een gemodde Switch willen, omdat je dan best een ultiem mobiel game apparaat heb. Alle platformen tot zo ongeveer de dreamcast goed kunnen emuleren en daarnaast ook gewoon modernere games. Als ik er aan denk, begint het wel te kriebelen, maar goed beschouwd ga ik nooit al die games spelen ...

[Reactie gewijzigd door Zoop op 24 september 2019 10:28]

R4 kaarten.
Softmod Wii.
Beide zeer common
Weer wat geleerd, had geen idee dat die community nog zo actief was.
Ik kan me een tijd herrinneren dat je je PS2 kon laten ombouwen bij een 'smartphone doctor' winkel in rdam haha :p
Je kon de PS2 zelfs "ombouwen" met een speciale memory card. Dat ding had een mini USB aansluiting zodat je de firmware ook kon updaten.

Ik heb vroeger een GameCube gehad die ik volledig gemod heb. Flinke casemod, RGB met aan/uit/kleurkeuze, Viper chip met Cobra BIOS en een gigantische collectie homebrew. Echt spelen heb ik er niet echt mee gedaan, het modden was veel interessanter :)
GSM dokter that was. Zelf nog gewerkt. De telefoon stond daar de hele dag roodgloeiend met vragen over het (soft)modden; dus maar voorgesteld een FAQ online te zetten. Scheelde denk ik 50 keer telefoongerinkel op een dag :*)
Terug denkend vraag ik me af of het wel heel legaal was om zo'n service aan te bieden haha
Hacked:
 • Switch
 • PS4
Spelen op een gehackte console loont tegenwoordig voornamelijk alleen nog als je offline speelt.
Hacked:
 • Switch
 • PS4
Spelen op een gehackte console loont tegenwoordig voornamelijk alleen nog als je offline speelt.
Het heeft toch heel erg veel beperkingen hoor op de PS4 -> *klik*. Het is echt de moeite niet meer waard tegenwoordig. Veel te veel games die een nieuwe versie van de firmware / dashboard vereisen enzo.

En idd, de online functionaliteiten moet je dan altijd missen. Veel te veel gedoe. Zo duur zijn games niet meer tegenwoordig als je gewoon via cdkeys.com of iets dergelijks koopt.

[Reactie gewijzigd door Dennahz op 23 september 2019 16:35]

Er zijn ook mensen (waaronder ikzelf) die zich alle online mogelijkheden geen moer interesseert.
Ik speel alleen maar singleplayer games en soms zitten er online mogelijkheden bij (zoals bij ME3) Ik heb die multiplayer optie nog nooit gebruikt. Zelfde bij Dragon Age Inquisition, ook multiplayer optie, nog nooit gebruikt. Dat interesseert mij niet.
Voor mensen zoals ik zijn gehackte games waar je niet meer online kan geen probleem.
Nu koop ik eigenlijk alleen maar oude games in sales want ik weiger nieuwe games te kopen en daarna nog DLC erbij te kopen.
Dus ik zou Arkham Knight zeker gehaald hebben op de Epic store als ik deze nog niet in mijn steam had staan.
Jazeker, ik heb laatst nog een game illegaal gedownload om te kijken of het wat voor mij was, dat bleek het geval dus heb ik hem uiteindelijk gekocht.
Voor de PS4 is een Jailbreak als je <= 5.05 firmware hebt
Effectief betekent dit dat games tot die firmware versie te piraten zijn.

Xbox one geen idee
Zou wel interessant zijn voor een artikel om dit spel nu met en zonder drm te testen.
Dat is al gedaan door anderen. Zag deze op Reddit voorbijkomen: https://youtu.be/BLiVVILuwaA
Thanks!

Heb een aantal stukje gekeken, maar ligt het aan mij of zien ik inderdaad geen significante afwijkingen? De kleine verschillen die ik zag zouden ook door de kleine verschillen in het weergeven beeld kunnen komen.
Bij de vorige versies van Batman mocht je het spel maar 7x installeren (naar wat ik me meen te herinneren).
https://steamcommunity.co...ons/0/828937546001746563/

Het blijft raar dat je een spel koopt en vervolgens een wegwerp product koopt.

In mijn ogen moeten klanten niet de dupe worden van een enige vorm van copy protection.

[Reactie gewijzigd door aliberto op 23 september 2019 16:21]

Volgens mij is dat er al lang uitgepatcht. Als het goed is heb je voor de nieuwe uitgave(s) zelfs een extra entry in je Steam lijst.
Je koopt geen spel, je koopt een licentie om het te mogen spelen. Het spel is en blijft eigendom van de publisher.

Er zijn geen regels dat de licentie tot in de oneindigheid geldig moet zijn, het is een overeenkomst tussen koper en verkoper. Niets raar aan maar gewoon de consumentenmarkt, het hart van de huidige samenleving. Als mensen niet kopen dan werkt het niet. Elke 2 jaar een nieuwe telefoon. Elke 3 jaar een nieuwe laptop. Elke 5 jaar een nieuwe auto en televisie. Elke 10 jaar een nieuwe keuken en badkamer.

En elke game en film 2-3 keer verkopen aan dezelfde consumenten.
Volgens mij heeft anno 1800 dezelfde dunovo (niet zeker) als dat zo is, dan heeft het wel gewerkt. Na 150 dagen+ nog niet gecracked.

Bron: https://crackwatch.com/ga...comment=XhRXBz3JKatH2h8c4

Dat het negatieve impact heeft op de game is wel een nadeel. Maar om hoeveel Fps of andere effecten gaat het eigenlijk??
Het spel is niet echt gewild.
De meesten hebben het sowieso wel gewoon gekocht, maar het spel is niet echt een veel gewilde game.
Zodoende heeft er niemand echt veel interesse in (er zijn maar 2 goede crack groepen) heeft om dat spel te kraken.
Zoals Power2All zegt, heeft meer met gewildheid te maken. Als een hackergroep zich er op richt, dan is dat zo gepiept. Zet deze DRM op de volgende Battlefield ofzo en die is vrijwel gegarandeerd dezelfde week nog gekraakt (en in sommige gevallen zelfs dag van release).

De "scene" is volgens mij wel gekrompen, vroeger had je tig concurrerende hackersgroepen die allemaal die eerste wilde zijn met een game te kraken. Lijkt nu meer een hobby van een kleine groep mensen.
Denuvo is een gezwel in de gaming scene.
Het enige wat het doet, is je CPU onder druk zetten, tig veel cycles uitvoeren om zo de "kraker" moeilijker te maken, maar er zijn al tig voorbeelden gevonden die de cycles makkelijk omzeilen, en dus die cycles totaal overbodig zijn.
Sowieso, wordt het toch binnen afzienbare tijd gekraakt, in het begin duurde dat nog heel lang, maar nu er meer duidelijk is hoe Denuvo werkt, wordt het binnen een korte tijd gekraakt.
Die hele DRM is er niet voor om kraken te voorkomen, maar is meer een doorn in het oog van veel mensen die het spel netjes gekocht hebben, en ineens met vele problemen komen, door dat gezwel in je game.
Die hele DRM is er niet voor om kraken te voorkomen, maar is meer een doorn in het oog van veel mensen die het spel netjes gekocht hebben, en ineens met vele problemen komen, door dat gezwel in je game.
Die DRM is er wel degelijk voor om het kraken te voorkomen, althans zo lang mogelijk. Je theorie is toch niet dat een game distributeur geld gaat uitgeven aan een DRM oplossing om klanten te pesten?

De bedoeling is gewoon om te voorkomen dat het spel gedurende de eerste release al meteen in het illegale circuit terecht komt zodat potentiele kopers voor de gratis download gaan.

Diegene die het hier niet mee eens zijn kunnen dan zelf de beslissing maken om een spel met dergelijke DRM al dan niet aan te schaffen. Het gaat hier namelijk niet om een medicijn dat je absoluut nodig hebt, maar gewoon om een spelletje.
Het gaat mij er niet om wat de reden achter de DRM is.
Iedereen weet dat Denuvo (en zeker die Randy Pitchfork) je performance kapot maakt.
Dan gaan mensen klagen omdat het spel niet goed functioneert, lage FPS geeft, etc...
GOG doet niet voor niks DRM vrij, omdat zij donders goed weten dat spellen met DRM, de mensen weg jaagt, of juist het soort problemen geeft die BL3 heeft, wat vooral aan de DRM te linken is.
Het spel gaat sowieso gekraakt wordt, daar hoef je geen waarzegger voor te zijn, maar de Denuvo gezwel code maakt het gewoon nog vervelender voor de klanten, kijk maar naar alle bug reports en reviews...

Het geeft meer problemen dan dat het goed voor is.
Kijk ook eens naar Oblivion destijds, of Skyrim zelfs, het spel ging als warme broodjes over de toonbank, en de DRM die erin zat (of je het DRM kan noemen lawl) was zo te omzeilen, maar toch kocht het overgrote deel van de mensen het spel, en DAT noem ik dedication voor je publiek.
Helaas is Bethesda weg gegleden van een goed bedrijf dat voor zijn spelers op komt, naar een greedy EA achtig bedrijf.

[Reactie gewijzigd door Power2All op 23 september 2019 22:01]

Punt streeft zijn doel een beetje voorbij. Dat geld voor vrijwel alle anti-piraterij oplossingen.

Neem bijvoorbeeld van die on-skipbare Brein filmpjes op een legaal gekochte bluray die je voor crimineel uit loopt te maken enzo. Alleen eerlijke kopers worden daarmee gepest. Geeneen piraat die de film gedownload heeft zal dit te zien krijgen.

DRM, pest 99% van eerlijke kopers, de paar mensen die hem illegaal willen downloaden, wachten meestal wel tot hij gecracked is.

Is natuurlijk redelijk anekdotisch, hoe ik het ervaar. Zou wellicht interessant zijn om eens wat cijfers te zien hoeveel DRM nou daadwerkelijk helpt tegen piraterij (al is het maar de eerste paar weken). Ik geloof er namelijk helemaal niks van dat dit iets helpt. De negatieve publiciteit die het keer op keer haalt doet veel meer, volgens mij.

Die shit achterwege laten en de investeringen erin (welke ook niet mis zijn) gebruiken om je product goedkoper of uitgebreider te maken, zal, imo, veel meer invloed op verkopen hebben. De gemiddelde gamer zegt die DRM helemaal niks, enige wat zij zien is een bagger presterende game. Deze game scoorde echt hele slechte scores op Steam vanwege dit DRM gemekker. Dat is wat de gemiddelde gamer eerder zal zien.
Sommige games duren best wel lang hoor om te kraken. Kijk maar naar anno 1800 is nog steeds niet gekraakt, maar soms wachten ze nog even op paar patches. Ze gaan niet elke patch kraken als er denuvo op zit.
Sommige spellen zijn de moeite niet waard om te cracken (te weinig interesse), anderen hebben een irritant altijd-online component met een server welke moeilijk te emuleren is. Ja, servers kunnen geemuleerd worden, maar dat is altijd heel erg veel risico en erg veel werk.
Ligt eraan.
Als alle assets en/of AI componenten via online servers verloopt (zie Diablo 3), dan is dat lastig, maar niet onmogelijk door emulatie.
Naast de prestatieproblemen maakt het het ook onmogelijk om games met Denuvo te spelen onder Linux via Steam Play/Proton.

Erg jammer, ik mis een aantal van mijn favorieten wel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee