Spellenkrakergroep Codex en subgroep Plaza leggen hun werk na acht jaar neer

De releasegroep Codex legt zijn werk neer. Deze groep heeft in zijn acht jaar aan activiteit de kopieerbeveiliging van in totaal ongeveer 12.600 pc-games gekraakt. De cracking scene is volgens de groep 'minder interessant' geworden.

Afscheid scene-releasegroep Codex

In een afscheidsbericht, dat in de .nfo voor hun release van The Sims 4 My Wedding Stories te vinden is, doet Codex zijn verhaal. Ze stellen dat de groep in het leven geroepen werd om aan Reloaded, een indertijd dominante groep, het hoofd te bieden. Hun versie van het verhaal is dat Reloaded 'al snel uit elkaar begon te vallen en de scene minder interessant werd'. De groep doet verder zijn beklag over andere groepen, die namen van weer andere groepen uit het verleden zonder toestemming gebruiken in plaats van een eigen reputatie op te bouwen.

De groep kreeg in 2017 veel bekendheid nadat het de beveiliging van Middle-Earth: Shadow of War kraakte op de Afscheid scene-releasegroep Plazadag van diens release. Niet alleen was de groep er snel bij, maar het ging daarbij ook nog eens om de Denuvo-kopieerbeveiliging, die erom bekendstaat dat hij moeilijk te kraken is. In sommige Denuvo-gevallen laat een crack maanden of jaren op zich wachten, of komt hij er nooit.

Plaza is een subgroep van Codex, die ongeveer 5300 van de releases op zijn naam heeft staan, aldus de tekst bij The Sims. Als afscheidscadeau heeft de groep besloten om toch nog een populairdere game vrij te geven: Elden Ring. Dat kan dus officieel gezien worden als de laatste release van Plaza en min of meer ook Codex.

Naast de gekraakte games staat de groep er ook bekend om dat het in zijn installers een podium bood aan artiesten die muziek maken in tracker format, ook wel bekend als chiptunes. Dat is 8- en 16-bits-eske muziek die klinkt als wat te horen was op oude consoles en in arcadegames van decennia geleden.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

27-02-2022 • 11:20

189

Reacties (189)

189
181
93
1
0
43
Wijzig sortering
Hoewel Codex lang een heel actieve groep is geweest met veel releases zijn zij toch vrij nieuw in "de scene". Zij zijn, zoals ze zelf aangeven, om concurrentie te geven" in de crackscene die er toen was. Dit was in 2014, ver nadat de neergang in de scene al was begonnen. De hype die er nu ontstaat omdat de hun assembler aan maarten geven vind ik een beetje overdreven.

Het is niet alsof een legendarische groep er mee ophoud zoals Fairlight. Als die zouden stoppen, ja, dan is een hype als deze terecht. De manier waarop ze praten in die nfo vind ik ook getuigen van een lichtelijk overmatige eigendunk. De keren dat Conspiracy, Alcatraz en of andere groepen een crack hebben moeten fixen van van Codex omdat die borkt was is aanzienlijk, en laten we vooral de keer niet vergeten dat een "codex" crack van een denuvo versie niet goed ge-encrypt was zodat de origionele code van de crack ineens voor iedereen beschikbaar kwam (met als gevolg dat die methode in no time niet meer werkte bij daaropvolgende denuvo beveiligen)

En dat de scene niet meer interessant is interpreteer ik anders dan de meesten. Ik lees "De kick en de glory van het cracken is het stijgende risico niet meer waard" waarmee dan de risico's op invallen en arrestaties voor schenden van copyrights. Dat risico is er altijd wel geweest, maar is pas echt een factor gaan worden sinds de opkomst van de pirating van films en muziek. Ook toen al verkondigde ik dat de crackscene zich daar ver van moest houden en zich daartegen moest uitspreken. Niemand luisterde natuurlijk, ik was maar een klein tandwieltje in de chain.

Maar dat was het punt waarop de scene veranderde en dat de aandacht van de copyright waakhonden zich ook op game en app cracks ging richten. Vaak waren namelijk de 2e en daaropvolgende treden van de release ladder mensen en groepjes die naast game en app releases ook films en muziek distribueerden. Daar kwam naar verloop van tijd ook nog eens bij dat die kanalen ook dik verdienden aan de "pirate scene" waar dus ook de crackscene in was geassimileerd.

Voor dat films en muziek rips samen met cracks werden gedistribueerd was de druk van copyright autoriteiten en organisaties helemaal niet zo bezig met de crackscene. De publishers en devs hadden niet de middelen om daaraan uit te geven en de overtuiging dat de scene hen geld kostte was ook niet overal even diep doorgedrongen. De niet onterechte gedachten gang dat de cracks zelfs meer verkochte exemplaren opleverde en het goede reclame was als je product een van de meest populaire releases van dat moment was werd door vele publishers en vooral ook devs gehouden.

Maar goed, er gebeurde wat er gebeurde en sindsdien zijn er steeds meer en vaker groepen en individuen door autoriteiten aangepakt en ontmantelt, en is de wetgeving steeds strenger geworden. Nu is het echt af en toe of er op piracy op dezelfde manier gejaagd word als op criminele drugs operaties met infiltraties en maandenlange observatie operaties.

De buzz die er tegenwoordig bij en/of over een release rondgaat over de interwebz, hetgeen waar het de actual crackers zelf om te doen is (hoeveel word er gepraat over onze crack) is daarentegen voor het gevoel een stuk minder, zo niet bijna nul. Ik kan begrijpen dat, vooral als je hoort dat "die en die van die groep is opgepakt en zijn shit is in beslag genomen" de motivatie om jezelf en je spullen op het spel te zetten om de eer van het met een release andere groepen te snel af te zijn een stuk minder word.

Een andere factor is natuurlijk ook de tijd. En dan bedoel ik het verloop van tijd. De jongens in die groepen worden ook ouder. Die gaan studeren of een carriere en de meesten vinden uiteindelijk toch een vriendin. Daar gaat veel tijd in zitten en uren lang, s'nachts vaak, achter de schermen zittend met een ratelend geluid op de keyboard zitten rammen word door niet heel veel vrouwen als sexy en aantrekkelijk gevonden. Als je die dingen samenvoegd is het heel gewoon dat als er weinig nieuwe instroom is een steeds kleinere kern van crackgroepen over blijft.

Maar ik twijfel er niet aan dat het stoppen van Codex zal worden gecompenseerd door de nog wel actief blijvende groepen en individuals. De populariteit van de repacks tegenwoordig geeft aan dat er op zich nog steeds evenveel behoefte is aan de releases en de repackers (dat zie je nu al, vooral bij fitgirl) zoeken steeds meer de samenwerking met crackers. Als er geen cracks gereleased worden hebben zij ook niets te repacken.

Zelf ben ik vroeg bekend geraakt met die kant van gaming, en heb voor de tijd van internet en de populariteit van BBSen mezelf nuttig gemaakt als spreader. Daarna geadminned op een bbs voor een tijdje en de overgang naar internet mee geleeft, maar ook ik ben toen inactief in de scene geworden toen het zorgen voor je inkomen om je huur te betalen en te kunnen leven belangrijk werd, wat niet echt compatibel is met de uren die in beide bezigheden gaan zitten. Op een gegeven moment moet er ook nog tijd zijn voor triviale dingen zoals slaap, niet?

Maar goed, TL;DR: De scene overleeft het vertrek van Codex wel. De scene was er al toen ik mijn eerste stappen op de Vic20, C16 en verder (C64, Amiga en uiteindelijk x86) maakte, de scene is er nu nog, en die zal er voorlopig ook nog wel blijven. Daarnaast is, of was, Codex niet helemaal de legendarische groep die ze zich zelf noemen, maar gewoon een van de spelers in de scene die contacten had in de retail branche waardoor ze originals voor weinig(niets) heel vroeg na release (soms daarvoor al) ter beschikking hadden. Jammer dat er aan de top van de release chain weer een crack producerende groep minder is maar die plek word vast wel door anderen opgevuld hoor.
Ik game niet veel/nauwelijks, en al helemaal niets wat gekraakt is, maar ik ben benieuwd wat repacks (opnieuw ingepakt alleen) zijn, en waarom dat ze bestaan.
Een videogame kan 70 gigabyte groot zijn.
Een repacker herpakt zo'n spel en maakt er 40 gigabyte van. Zie het als een heel ingewikkelde WinZip.

Repackers zijn populair in landen waar het internet slecht is of waar data limieten bestaan. Een repacker maakt ook de installatie van een videogame heel makkelijk: alle DLC en patches zitten er al in.
Naast compressie en een installer die Cracks en DLC's er in packaged zoals @YangWenli al aangaf worden er soms ook assets uit gehaald. Denk bijvoorbeeld aan een andere taal of cutscenes.

Dit is nu niet meer heel gangbaar, maar vroeger wel. Denk bijvoorbeeld aan Twilight CD's / DVD's waar tientallen spellen en apps op stonden.
Zo die twilight cd's ja...
Ik kreeg ze vroeger altijd maar wist nooit waar ze echt vandaan kwam haha.
De laatste keer dat ik een 'crack' gebruikte ligt alweer een tiental jaren achter me, ik ben dan ook niet bekend met deze groep.

'De cracking scene is volgens de groep 'minder interessant' geworden.' Vraag me serieus af, zijn er nog tweakers die hier gebruik van maken (of maakten)? Vroeger draaide ik alles illegaal, van OS tot muziek, tegenwoordig netjes een licentie voor Windows en een Spotify/Netflix abbo ;)
Voor mij is het meer de onbetrouwbaarheid en security. Je weet nu niet meer wat voor malware er allemaal in zit. Vroeger was het nog wel prima maar nu proberen ze allemaal data te jatten en miners te installeren. Het ging ze vroeger om de prestige, nu is het gewoon business.
Je weet nu niet meer wat voor malware er allemaal in zit. Vroeger was het nog wel prima
Dan ben ik van mening dat je gewoon niet heel veel ervaring hebt met hoe dat vroeger ging, 25+ jaar geleden hadden we toch echt last van malware/virussen/trojans, ik ben toen heel veel data kwijt geraakt. Zelfs pre internet zat er nare meuk in veel bronnen die werden gedeeld onder groepen. Het enige waar ik het niet heb meegemaakt is in het C64 en Amiga 500 tijdperk...

Een reden waarom je pre internet er veel minder last van had was dat je in een lange chain zat waarbij als er iets naars naar bovenkwam de meeste dat niet verder zouden delen, dus als je verderop in de chain zat je er veel minder last van had.

En vroeger was het ook gewoon business, hoeveel van de geperste collectie CDtjes had je toen wel niet? Betaalde BBSen?
Ik werdt thuis gebeld dat er een virus op mijn Amiga diskette zat. Een wat?!? Juist.
De eerste die ik had dus op de A500, pre-PC.
twilight cd's stonden er ook bekend om vol met virussen te zitten
Dan had je de verkeerde release te pakken van een immitator. ;)
Dat komt ook nog voor.

Maar aan de andere kant, als ik lees dat bepaalde games anti cheat invoeren die een kernel level driver draait... vraag ik mij af of dat niet een grotere security risk is.

Als ik naar mijzelf kijk is er weinig veranderd voor mij, 10 jaar terug ging ik cracks downloaden in bepaalde gevallen om performance op mijn PC te testen (voordat ik geld neersmijt voor een gebroken game) en 10 jaar terug ging ik ook bepaalde anime series downloaden die nooit in EU uitkwamen omdat "licenties".

(en als een game gebroken was speelde ik de crack ook niet, ik gebruik ze puur voor de performance test)

Het is 2022 en ik doe nog steeds dat, met enig verschil dat ik tegenwoordig game muziek wel importeer in plaats van naar crappy YouTube kwaliteit te luisteren, en dat ik veel meer research doe of ik een game echt wel wil (vooral qua content).

rant: ik mis de tijden van demo's, dat vond ik vroeger ook een prima manier om performance van een game te kunnen testen
Mja klopt uitproberen is fijn. Al is het ook prima om een game te kopen en dan refunden. Mede vanwege die cracks en anti cheat ben ik naar console verhuisd. En bij Xbox heb je gamepass of free play weekends om games te proberen. Mede vanwege die laatste al een paar games gekocht. Bij gamepass speel ik ze meestal gewoon meteen uit.

Voor series Ian de industrie inmiddels ook het heen en weer krijgen met de 30 verschillende diensten waar dan 1 of 2 interessante series staan.
Ik heb de afgelopen 5 jaar 1 game gekocht:"Supraland". De reden? Er was een demo.
Bijna alles wat ik toch wil kopen heeft vaak een demo, het zijn altijd die twijfel gevallen die deze nooit hebben.

Zo irritant.
Het is echt de enige demo die ik de afgelopen 10 jaar heb gezien. Ja indie games hebben demo's, maar de AAA titels niet, want dan zou niemand het meer kopen.
De laatste keer dat ik een 'crack' gebruikte ligt alweer een tiental jaren achter me[...]
Hier net zo, vaak was het een kwestie van goed zoeken, en belangrijker nog je gezond verstand gebruiken, een key was zo gevonden. Copy/paste en gaan, wel de code kopiëren en plakken in de naam van het bestand of programma zodat je hem niet kwijtraakte.

Tegenwoordig ben ik een soort van fatsoen rakker en betaal voor het product.
Mogelijk is er ook een causaal verband: Hoe ouder je wordt, hoe meer geld je hebt (en je het je kunt veroorloven om dingen te kopen ipv te stelen), en hoe minder tijd je hebt om alle spellen te spelen, en hoe minder je de puberale drang hebt om "alles" te hebben. Zelf heb ik 20 jaar geen cracks of illegale keys meer gebruikt
Het schenden van het auteursrecht is strafbaar, maar geen diefstal. Verder gok ik dat ik ongeveer net zou oud ben als jij. Ik ben begonnen met een Atari en een C64. Ik torrent nog zat, maar alles dat me bevalt wordt gekocht. Het gene dat getorrent is daar had ik sowieso nooit geld aan uit gegeven.

Een groter verschil met vroeger zijn diensten als Xbox gamepass, ook de vele gratis Epic games had je vroeger niet.

[Reactie gewijzigd door nullbyte op 23 juli 2024 05:24]

Het gene dat getorrent is daar had ik sowieso nooit geld aan uit gegeven.
Tja, maar je hebt de content inmiddels wel geconsumeerd, en daarmee dus een verloren verkoop.
In mijn geval niet helemaal waar. Ik doe alles behalve games gewoon netjes volgens de regeltjes. Maar zodra het op de laatste games aan komt download ik ze geregeld van Codex. Daar heb ik meerdere redenen voor, bijvoorbeeld het niet meer hebben van demo's om te kijken of je de game leuk vind, je pc het fatsoenlijk draait en je dus ook daadwerkelijk die 100 euro (wat de AAA games tegenwoordig kosten) waard vind.

Ik moet er ook bij zeggen dat alle Codex games na een paar uur spelen of van de PC verwijderd worden of daadwerkelijk aangekocht wordt om van de volledige inhoud te kunnen genieten.
Lees je express over deze zin heen vraag ik me af
Het gene dat getorrent is daar had ik sowieso nooit geld aan uit gegeven.
Zucht nee, daar had ik niet overheen gelezen, daar sloeg nu net de hele opmerking op. Als je dus binnenhaalt en kijkt, dan heb je de content geconsumeerd. Consumeren kan officieel alleen als je er voor betaalt, dat heb he niet gedaan en daarmee is het dus een verloren verkoop. Maar begrijp wel dat je dat niet wilt begrijpen of erkennen.
Dat is niet helemaal waar.

Er is troep dat ik misschien wel zou willen zien qua films, maar nooit zou missen of geld aan zou uitgeven. Dus het downloaden heeft geen impact op de inkomsten van de grote bazen zoals hier beschreven: https://screenrant.com/ha...ox-office-loss-explained/

Voor de winst die ze maken door het op lichten van hun eigen artiesten kan ik meerdere volledige levensjaren aan film materiaal kopen.

[Reactie gewijzigd door dieAndereGozer op 23 juli 2024 05:24]

Zoals ik al zei, je wilt het het expres gewoon niet begrijpen.
Denk ik, inmiddels ben ik 51 en je weet hoe ouder hoe hoe grijzer maar ook wijzer ;)
Ik gebruik ze nog met regelmaat voor de twijfel gevallen die duur zijn.

Zo heeft dat mij meerdere keren in eerste instantie geld bespaard door een game niet te kopen omdat het slecht draait, en dat of kocht ik de game gewoon nooit (want geen fix) of later in een sale omdat het dan pas gepatched was.

Als ik wist dat een game goed draait of dat ik een bepaalde game toch koop, dan ging ik geen crack downloaden, want mijn beslissing was toch al gemaakt.

Qua of het mij geld bespaard had voor slechte games (qua content), antwoord is al jaren niet meer omdat ik gewoon goede research doe voor ik een game koop dus is de kans op miskoop in mijn geval zo goed als nul.

P.S. game niet kopen hield in helemaal niet spelen, de cracks gebruik ik in bepaalde gevallen alleen om te kijken of het goed draait, de ene PC is de andere niet namelijk.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 23 juli 2024 05:24]

Vrijwel alles draait slecht op PC op launch day. Dat wordt ook gebruikt als een soort van DRM door developers vermoed ik. Neem nu Elden Ring, ja geen Denuvo en een zero day crack die dan wel de patches voor de stuttering gaat missen.
Ahhh, dus cyberpunks release kwaliteit is gewoon een soort van DRM ;)
Ahhh, dus cyberpunks release kwaliteit is gewoon een soort van DRM ;)
LOL, Hij was sarcastisch bedoeld. En er zat volgens mij niet eens Denuvo op Cyberpunk 2077. Maar zo zou je hem wel kunnen zien ja. :P
Oh er wordt nog zat gedownload hoor.
Ik ben ook met heel veel producten legaal gegaan, aangezien ik het veelvuldig gebruik, maar de dingetjes die ik effe 1x nodig hebt, die tig veel geld kost, mwa, daar ga ik niet helemaal een dure licentie voor aanschaffen. Soms gebruik ik ze ook als trial, aangezien veel producten gewoon totaal geen probeer-functie hebben.
Ik "leef" tegenwoordig ook beter. ;-)
Qua PC games is een belangrijke oorzaak hierbij ook dat Steam ook oude spellen aanbiedt, vaak met grote korting. De makers hebben zo ook een motivatie om deze werkend te houden op de nieuwste Windows. Dat was vroeger wel anders. En nieuwe spellen komen vrij vlot in de Summer of Winter Sale.
.
Ik heb nu een flinke buffer van klassiers, deels nog nooit gespeeld.
Fijn door de *hele* Wolfenstein serie heen gaan en actueel Black Mesa (Half Life remake).
Absoluut. Games als The Sims 4, City Skylines en Anno 1800 krijgen zoveel DLC content dat vrijwel niemand dat allemaal koopt.

Een groot aantal repackers zoals FitGirl maakt handige all-in-one installers voor die games maar gebruiken altijd cracks van Codex in de basis
We worden ouder gaan werken en kunnen alles betalen.
Dat is anders dan vroeger toen je nog 10 was haha.
Het is voornamelijk de jongere generatie die er gebruik van maakt.

Maar het cracken zelf heeft niet met de consumenten ervan te maken.
De crack groepen interesseert het eigenlijk vrij weinig wat de consument vind.

Het is gewoon een soort sport onder crackers.
Zie het bijvoorbeeld als voetbal.
Waar elke bekende game een wedstrijd is wie hem als eerst kraakt en werkend krijgt.
Daar gaat heel de scene eigenlijk over.
Dat er mensen zijn die het gebruiken etc is allemaal bijzaak.
Zijn er nog mensen die het risico nemen om malware binnen te halen?
Zijn er nog mensen die het risico nemen om malware binnen te halen?
Een beetje suggestieve post. Het hedendaagse piratenlandschap is niet meer dat eDonkey/LimeWire/Gnutella/FastTrack netwerk van vroeger. Rotzooi wordt snel genoeg blootgelegd en verwijderd.

Hiermee keur ik overigens piraterij niet goed of af. Wel is het een stuk professioneler dan dat het ooit was. Je hebt meer kans dat je rotzooi met een legitiem spel binnenhaalt (zoals Denuvo en andere malware dat op kernel niveau draait) dan met een spel dat illegaal is gedownload uit primaire bronnen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 05:24]

Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @The Zep Man27 februari 2022 16:53
Primaire bronnen bestaan voor illegale software niet behalve het betrekken bij de krakersgroep zelf. Daarnaast klopt wat je zegt ook niet; illegale software is nog steeds een van de meest voorkomende manieren om malware makkelijk te verspreiden.
Primaire bronnen bestaan voor illegale software niet behalve het betrekken bij de krakersgroep zelf.
Dus ze bestaan niet, behalve dat ze wel bestaan? :?
Daarnaast klopt wat je zegt ook niet; illegale software is nog steeds een van de meest voorkomende manieren om malware makkelijk te verspreiden.
Nergens claim ik het tegendeel.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @The Zep Man27 februari 2022 17:12
Direct illegale software betrekken bij de krakersgroep is geen optie gezien de krakersgroep niet graag gepakt wil worden. Je bent dus altijd afhankelijk van minimaal één 3e partij maar meestal gaat het over veel meer schijven.
Direct illegale software betrekken bij de krakersgroep is geen optie gezien de krakersgroep niet graag gepakt wil worden.
Nog nooit van FitGirl (re)releases gehoord? Die zijn een stuk betrouwbaarder dan officiële releases, zeker in het geval van Denuvo en andere kernel drivers.

Ja, FitGirl kraakt zelf niets, maar is een primaire bron van 'releases' voor velen. Daar wordt crack en officiële software gecombineerd efficient gecombineerd tot een release.

Van een site als FitGirls is de software naar ratio betrouwbaarder dan bijvoorbeeld Steam. Dat ligt niet aan Steam zelf, maar aan de crap die soms wordt verkocht.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 05:24]

Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @The Zep Man27 februari 2022 17:28
Ja, FitGirl kraakt zelf niets, maar is een primaire bron van 'releases' voor velen.
Om vervolgens met malware gecombineerd te worden gezien vrijwel niemand hashes controleert. Betrouwbaarder dan officiële releases is nogal een statement; kan je dat ook objectief onderbouwen? Meer dan eens introduceren hacks issues en bugs en meestal is er geen enkele support; volgen er geen patches.
Van een site als FitGirls is de software naar ratio betrouwbaarder dan bijvoorbeeld Steam. Dat ligt niet aan Steam zelf, maar aan de crap die soms wordt verkocht.
Dit is gewoon onzin.

[Reactie gewijzigd door Bor op 23 juli 2024 05:24]

Om vervolgens met malware gecombineerd te worden gezien vrijwel niemand hashes controleert.
De groep stelt releases direct beschikbaar op diens website. Verder is hash verificatie geïntegreerd. Het lijkt er echt op dat je niet goed geïnformeerd bent. Zoals genoemd is piraterij nu een stuk professioneler.
Dit is gewoon onzin.
Geen enkele FitGirl release bevat Denuvo. Sommige spellen op Steam bevatten Denuvo. Dat maakt het al geen onzin. Dat je het wel zo noemt, toont aan dat je je laat leiden door vooroordelen.

Andersom mag jij ook aantonen dat er wel FitGirl releases op de website van FitGirl worden aangeboden met malware. Dan zou je een punt hebben. :)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 05:24]

illegale software is nog steeds een van de meest voorkomende manieren om malware makkelijk te verspreiden.
Ik dacht dat het door advertentienetwerken juist meer verspreid werden?
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @The Zep Man28 februari 2022 11:22
Het hedendaagse piratenlandschap is niet meer dat eDonkey/LimeWire/Gnutella/FastTrack netwerk van vroeger.
Bij het piratenlandschap hoort dus ook P2P (en andere distributievormen)? Ik heb even de proef op de som gedaan en wat gedownload uit nieuwsgroepen. Van de 8 geteste downloads bevatten er in mijn test 5 malware. Dat is niet zo heel veel anders dan tijdens de tijden van de eDonkey etc. Zodra je "buiten" de eerste ring komt (distributie door de krakersgroep zelf) ben je alle controle kwijt en neemt het risico snel en extra toe.

[Reactie gewijzigd door Bor op 23 juli 2024 05:24]

Tja ik heb er geen idee van, ik krijg mijn eigen backlog in steam (humble bundles) en epic (140 games, allemaal gratis geclaimed) en uplay (eigenlijk enige games die ik de laatste jaren nog leuk vind) nooit weggewerkt.
Waarom stel je zo'n suggestieve vraag als je er geen idee van hebt?
Ik stel juist een vraag omdat ik er geen idee van heb, het niet weet en graag feedback wil van andere tweakers. Niet om persoonlijk aangevallen te worden op een forum omdat ik het waag een vraag te stellen. Wat is je probleem, voel je je persoonlijk aangesproken?
Als het slechts een vraag was had je hem ook minder suggestief kunnen stellen zoals "Loop je met het downloaden van gekraakte games niet het risico om malware binnen te halen? " of iets in die trant...
Wat ik wel weet is dat je tegenwoordig al heel goed moet opletten wanneer je een legaal programma niet van de eigenlijke maker download maar van één van de honderden websites die het herverpakt hebben en gratis malware/spyware meeleveren. Maar voor illegale gekraakte spellen is de situatie beter blijkbaar?
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @StGermain27 februari 2022 17:20
Maar voor illegale gekraakte spellen is de situatie beter blijkbaar?
Nee, "de juiste bronnen" waarnaar sommige mensen verwijzen bestaan eigenlijk niet. Warez bevat meer dan eens malware. Het is een makkelijke manier om mensen te verleiden om malware te installeren; gratis software waar je eigenlijk voor moet betalen.
De juiste bronnen zijn er zeker wel, ze zijn alleen niet makkelijk te vinden. Aan jouw comment te zien heb jij ze nog niet gevonden.

Malware is er binnen de scene niet, zoals ook al hierboven uitgelegd door anderen. De controle op malware is binnen de scene beter dan op de meeste plekken op het internet.
Maar voor illegale gekraakte spellen is de situatie beter blijkbaar?
Ironisch genoeg wel, als je de gekraakte spellen uit de juiste bronnen haalt.
Het probleem is dat virusscanners als Windows defender zo veel mogelijk cracks als malware markeren waardoor het heel moeilijk is te weten of een crack daadwerkelijk malware bevat of niet.

Het is ms er natuurlijk ook aan gelegen dat mensen producten inclusief dan van hunzelf legaal kopen.
Ik denk niet dat Windows Defender het probleem is. In mijn ervaring doet Defender weinig aan cracks en van anderen hoor ik ook dat Defender niks meldt.
Ligt eraan of het een microsoft spel/programma is, dan gaat defender gewoon de boel verwijderen voordat jij de melding hebt gekregen.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @bartje27 februari 2022 20:15
Het probleem is dat virusscanners als Windows defender zo veel mogelijk cracks als malware markeren waardoor het heel moeilijk is te weten of een crack daadwerkelijk malware bevat of niet.
De reden hiervoor is dat veel cracks technieken gebruiken welke ook door malware worden ingezet. Hierdoor triggeren ze de gebruikte detectiemaatregelen. Veelal door bijvoorbeeld heuristic analysis. Je ziet er dan ook veelal een vrij algemene detectienaam aan gekoppeld worden.
Dit soort grappen zijn de reden dat ik defender uitzet. Ik heb nog nooit last van mallware gehad, ook niet door cracks. Als je maar blijft op gerespecteerde sites. Enkele keren dat ik twijfels had van cracks via wat vagere sites heb ik dat op een virtuele pc gedaan. Is soms wel leuk om te zien wat ze in korte tijd met je installatie kunnen doen :Y)
Als je het kan zien is het “slechte” malware. Geloof me, zelfs met de beste a/v ben je snel slachtoffer. Goeie fuzzers/crypters of gewoon custom code, geen scanner die ‘m detect hoor! En dan voel je je veilig, installeer je ‘t op je main system, en je bent done.
Als ik twijfels heb en het uittest, kijk ik natuurlijk ook naar schijf- en netwerkactiviteit en wat er allemaal gestart wordt. Aantal keer herhalen en tijd vooruit zetten. Weinig die zich dan nog niet laten zien. Iig sinds internet met inbelverbinding heeft voorzichtigheid mij behoed van enig besmetting. Ik heb wel pre internet tweedehands systemen gehad waar al mallware op stond. Je had toen ook vooral virussen die zich in het bootsector nestelde om een format te overleven.

Virusscanners maken mijn systeem alleen maar traag. Zoals je zelf al aangeeft, zelf de beste scanners herkennen de "goede" mallware niet. De "slechte" kan ik zelf ook zien. Defender een tijdje aan gelaten. Moest hem toch tevaak uitzetten door falsepositives, veel whitelisten en beslist altijd op de meest rare momenten je systeem te scannen terwijl de pc heel de dag idle aan staat. Dan zit ik weer de service te killen omdat ik de resources zelf nodig heb. Ik raad het anderen niet aan, maar zelf ben ik beter af zonder.
Heel veel mensen, zeker in armere landen en als je van betrouwbare bronnen downloadt is het risico ook niet bijster groot meer.
Zeker nu Steam de zelfde prijzen voor de EU moet hanteren wat resulteert in het feit dat games in Polen idioot duur zijn geworden vergeleken met de koopkracht.

[Reactie gewijzigd door Horatius op 23 juli 2024 05:24]

Zeker nu Steam de zelfde prijzen voor de EU moet hanteren
Dat moet Steam helemaal niet.

Steam mag best lagere prijzen bieden die gebonden zijn aan een shopfront gericht op een economisch zwakkere lidstaat. Steam mag alleen niet bezoekers uit andere lidstaten weren van deze shopfront gebruik te maken.

Het zijn uiteindelijk de uitgevers die ervoor kiezen om hun product universeel over geheel Europa tegen de west-Europese prijs weg te zetten. Ze kunnen dat ook gewoon scheiden. En bijv. een oost-Europese SKU maken zonder de Engelstalige schermteksten om koop vanuit west-Europa te ontmoedigen.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 juli 2024 05:24]

[...]

Dat moet Steam helemaal niet.

Steam mag best lagere prijzen bieden die gebonden zijn aan een shopfront gericht op een economisch zwakkere lidstaat. Steam mag alleen niet bezoekers uit andere lidstaten weren van deze shopfront gebruik te maken.
Ja meer nuance is op zijn plaats, maar dan zou iedereen gewoon naar de Poolse storefront gaan en dus om niet echt houdbaar zijn voor Steam. Het mes snijdt aan 2 kanten en ben niet perse voor of tegen.

Het heeft zijn voordelen in sommige situaties maar daar zijn andere lidstaten soms de dupe van. Moeilijk moeilijk, lastig lastig.

En de region lock die jij voorstelt is zeer migratie onvriendelijk, wil je ook niet echt aanmoedigen denk ik.

[Reactie gewijzigd door Horatius op 23 juli 2024 05:24]

Het is toch meer een languagelock dan een region lock? Ik zou geen game willen spelen die volledig in het Pools of Roemeens is. Als Pool of Roemeen zal het je niet uitmaken of je in je thuisland aan het spelen bent of in Nederland.
Nou ik zou de meeste spellen toch echt niet verplicht in het Nederlands willen spelen maar gewoon in het Engels, buiten wellicht simulatiespellen. Kan me zo voorspellen dat hetzelfde wellicht geldt voor een deel van de mensen in dat soort landen.

[Reactie gewijzigd door !mark op 23 juli 2024 05:24]

Ik zou geen enkel spel in het Nederlands willen spelen. Het is een prachtige taal, maar leent zich niet echt voor games / IT naar mijn mening.
Ik hou ervan als een plan samenkomt. :+
En ik stap niet in het vliegtuig, jij dwaas :+
Ik heb medelijden met de dwaas. :+

[Reactie gewijzigd door flippy op 23 juli 2024 05:24]

Oeh... Beyond Good and Evil als de uitzondering op de regel. Echt hele goede, goort droge humoristische kwaliteitsvertaling.

On topic: ik speelde vroeger wel eens gekraakte games, heb nog een tijd geprobeerd om met een paar vrienden een bedrijfje op te zetten dat donaties accepteerde aan game makers of goed doel als compensatie voor het gratis spelen van iets dat geld kost. Geen succes geworden, wel leerzaam geweest en een hoop lol aan beleefd. Het is jammer en tegelijkertijd goed dat deze scene kleiner aan het worden is, ook al is het in enkele situaties wel te rechtvaardigen om een spel op deze wijze te spelen.
Nog nooit van een pirated game malware gehad. Wel van Ubisoft en EA, die zich rechten toe eigenen op je PC. En van Ads voordat de adblocker permanent aan ging..
Stel je deze vragen ook als een developer weer eens een rootkit installeert? Of je vraagt hun "legitieme" .exe te whitelisten in je AV voor hun brakke DRM?

Of als Denuvo in weer een game performance issues veroorzaakt? Wat meer recente gevallen: Resident Evil 7, Humankind of de net uitgekomen Total War: Warhammer III. Zie ook dit artikel van Extremetech die hier in 2018 al wat dieper op zijn ingegaan.

Gekraakte software is echt niet allemaal *malware*.

[Reactie gewijzigd door Vyo op 23 juli 2024 05:24]

Nee, ik installeer games die dat flikken bewust niet in de hoop dat als iedereen dat doet ze het afleren.
Je moet even weten waar je deze zooi moet downloaden en dan zijn er nog manieren om de bestanden extra te controleren.
In de praktijk zie je dan vooral dat de sites waar je deze bestanden kunt downloaden, waaronder van die sites die de download daadwerkelijk mogelijk maken, dat ze je daar via browser allemaal troep proberen te installeren.
Daarnaast dubieuze advertenties en abonnementen voor sneller downloaden.
Tja, die crackers willen er ook op verdienen blijkt.
Tenslotte heb je dan ook nog zoiets als een stichting BREIN die een dreiging kan vormen.

Maar uiteindelijk moet je dus wel wat kennis in huis hebben wil je zo min mogelijk risico lopen bij het illegaal downloaden, wat dus voor de meesten in westerse landen niet meer de moeite waard zal zijn.
Alhoewel er dus wel games zijn met Denuvo, die beter speelbaar zijn als ze gecracked zijn zoals iemand anders al opmerkte.
In de praktijk zie je dan vooral dat de sites waar je deze bestanden kunt downloaden, waaronder van die sites die de download daadwerkelijk mogelijk maken, dat ze je daar via browser allemaal troep proberen te installeren
Wat je hier zegt is onzin. Momenteel is er maar 1 persoon op deze aardbol die actief Denuvo kraakt en dat is Empress. Zij zelf maakt het bestand beschikbaar in torrent vorm.
In wat jij quote had ik het over gecrackte spellen over het algemeen, niet over Denuvo specifiek... geen idee hoe je daarbij komt.
via browser allemaal troep proberen te installeren.
Daarnaast dubieuze advertenties en abonnementen voor sneller downloaden.
Als je via vage sites aan het downloaden bent dan ben je niet geschikt voor het piratenvak.
Het zal er aan liggen wat jouw definitie van '' vage sites '' is :)
Welke malware? Als je gekraakte games van de juiste bronnen download zit er geen malware in.
Dat weet je nooit zeker
Alle releases uit de (warez) scene zijn malware vrij. Met uitzondering van de activiteiten van de groep 'MeGaHeRTZ' uit 2013. Nadien kan er natuurlijk van alles achteraf aan toegevoegd zijn door derden. Het is afhankelijk van uit welke bron je downloadt.
Dat zou ik niet zo zeker zeggen. Nogmaals, er is teveel te verdienen in malware, hacks, botnets en ransomware om het niet te doen. Ik denk dat ze ook wel weten dat je niet meteen een blue screen of advertentie popups moet komen omdat het dan wel duidelijk is waar het vandaan komt. Die gasten zijn ook niet gek. Maar zeker met de digitale oorlog weet je nooit of je niet uiteindelijk deel gaat maken van ddos aanvallen
Trackrecord in al die jaren is bekend. Dus je kan het gewoon met zekerheid zeggen. Deze mensen doen het niet voor geld, het gaat om de race, spanning en reputatie. Het kóst ze zelfs geld. Spellen worden gewoon gekocht, tijd die erin zit en server kosten.
Zo eenvoudig is het niet. Er bestaan strakke regels omtrent het releasen van een titel. Voldoet de release daar niet aan, dan wordt je release 'genuked' - dus ook als er malware in zit.

Zie de diverse pre-channels of e.g. predb.me als website.

Deze scene heeft niets te maken met de 'malware, hacks, botnets en ransomware' wereld die je noemt. Maar zoals ik al zei, de releases kunnen later, verder op in de p2p keten altijd voorzien worden van malware.
Regels? Je bedoelt eerder gentleman agreements. Bovendien ga je er vanuit dat ze gepakt worden.
Overtreed je de regels, dan lig je uit de scene.

Overigens: In de periode dat Codex/Plaza actief waren (2014 - 2022) was dit het aantal releases versus nukes: -

CODEX 7.300 releases (0.5% nuked)
PLAZA 5.300 releases (0.3% nuked)

Gepakt worden ? De wares scene heeft ook de laatste bust doorstaan (SPARKS Piracy Bust).

[Reactie gewijzigd door Kakhark op 23 juli 2024 05:24]

Wat boeien die zogenaamde regels van een scene je als je doel is om malware te verspreiden, wetende dat de gemiddelde piracy-consument echt niet gaat checken of een release wel een 'echte' scene-release is en wel of niet 'genuked' is?
Zo is dat. Rules waaraan een release moet voldoen kan je o.a. vinden op https://scenerules.org verspreiden gebeurd via private FTP servers en daarna 'gelekt' naar o.a. usenet / private .torrent trackers. Dit lekken wordt bestraft met een scene ban mocht men erachter komen. The Warez scene leeft nog echt in zijn eigen bubble.

[Reactie gewijzigd door et36s op 23 juli 2024 05:24]

De warez scene doet het niet voor het geld. Voor de lui de gekraakte versies verkochten op CDs moest je oppassen.
Scene releases - mits uit de juiste bronnen - zijn malware vrij; zoiets levert je naast een nuke ook een negatieve reputatie op. Scene houdt zichzelf in de gaten door regels en concurrentie. Malware is vooral een issue met naderhand gemodificeerde spullen die via websites, torrents en andere publieke kanalen naar buiten druppelen… :)

Jammer dat codex / plaza ermee stoppen, maar er komt wel weer een nieuwe groep op… er zijn over de jaren al genoeg busts en hiaten geweest en er kwam altijd weer een concurrerende groep op…duurt gewoon even :)
Je weet in het leven überhaupt nooit iets zeker. Gelukkig bestaan er allerlei middelen om zo veilig mogelijk te werken.
Jewel uiteindelijk zullen je ogen sluiten en niet meer open gaan, dat is het enige zeker waar je vanuit kan gaan ;)
Genoeg lijken waar de ogen open blijven :+
Nog nooit malware van fitgirl gehad
Fitgirl released / cracked zelf geen games. Die repacked alleen maar bestaande releases die door dit soort groepen worden uitgegeven.
Weet ik, en er zit volgens mij zelden malware bij. Maar ik kan me vergissen natuurlijk.
Welk risico? Ik download alleen direct van bekende release groups en via private trackers, waar alles door anderen (met veel meer kennis dan ik) gecontroleerd wordt.

Dus het risico op malware is niets groter dan bijvoorbeeld Steam, waar een developer grotendeels ongecontroleerd binaries kan uploaden.

De enige reden dat ik steeds meer legale spellen speel is dat het makkelijker is en ik er nu het budget voor heb, maar in mijn tienerjaren heb ik heel wat 'minder legale' spellen gespeeld zonder ook maar één keer iets anders binnen te halen.

[Reactie gewijzigd door Oon op 23 juli 2024 05:24]

Het is echt niet alleen mensen in arme landen, het zijn ook gewoon veel van de jongere Tweakers die hele collecties opbouwen (net zoals wij dat vroeger deden). Die hebben gewoon niet het besteedbaar inkomen om hun vrije tijd te vullen met het kopen van games.

Vergeet ook niet dat die veel meer gedreven zijn om mee te gaan in de nieuwe hype en de tijd hebben om alles uit te proberen. Of het geduld hebben te wachten op flinke sales. Steam, GOG, Origin, Humble Bundle, Fanatical, etc. hebben er voor gezorgd dat PC gaming een heel stuk betaalbaarder is geworden dan vroeger. Zeker tegenwoordig met de abo's voor PC/console zo je met een relatief klein bedrag per maand relatief veel kunnen spelen...

Daarnaast zullen er nu ook veel meer jonge gamers zijn die de Steam collectie van mama of papa kunnen gebruiken of mee kunnen gamen met de aankopen van de ouders (zodra ze ermee klaar zijn natuurlijk). En dan hebben we natuurlijk de bergen F2P games die men kan spelen zonder er daadwerkelijk geld in te steken...

Zelf nu alweer decennia lang geen illegale software in huis, niet alleen is het risico aanwezig voor malware, virussen en Trojans (wat echt niet alleen een recent verschijnsel is), het is ook een risico voor strafrecht en boetes. Daarnaast kost het eigenlijk behoorlijk wat tijd om updates bij te houden, etc. Terwijl iets installeren met Steam in 99 van de 100 keer zonder issues gaat. En als je niet bereid bent om €60+ bij release te betalen, kan je altijd prima wachten totdat het wel in jou prijsklasse terecht komt, er zijn tegenwoordig zoveel (relatief goedkope) games (tijdens sales) dat je je eigenlijk nooit hoeft te vervelen...
Als je beetje ervaring hebt dan sleep je geen malware meer binnen.
Als je weet waar je het haalt is er niets aan de hand.
Heb gisteren Elden Ring dat gecracked was door Plaza binnengehaald, nadat ik een refund heb aangevraagd. Kreeg mijn controller niet werkende. Met de instal van Plaza werk mijn controller het wel.. wilde het spel toen weer kopen, maar kwam er gelukkig snel achter dat het niets voor mij was. Maar bizar dat ik een gecrackte game moest uitproberen, om te zien of het ik het spel wel leuk zou vinden..
Eerder bijzonder dat je een gecrackte versie moet hebben om je controller goed te laten werken. Welke controller gaat het om?
Xbox serie X. Alleen mijn analog knoppen werkten.. Dus kon niks anders dan rondlopen
Daar had ik ook last van. Bij mij werkte het aansluiten van de controller met een kabel wel.
Het zou fijn zijn als meer games aan demo's doen om het even voor het kopen uit te proberen.
Gelukkig kan ik nu met Steam Next Fest indie-spellen uitproberen die al een tijdje op mijn verlanglijst staan _/-\o_
Je hebt immers betaald voor een gebruikerslicentie. Het is dus legaal om een kopie te downloaden en te gebruiken.

Dit principe ontstond ooit met het kopen van een LP (een vinyle zwarte schrijf met groeven; voor de wat jongeren) en waarvan een kopie (op bijvoorbeeld een casettebandje (analoog plastic tape met metaaldeeltjes)) gemaakt mocht worden, om zo de muziek ook te kunnen luisteren in de auto.
De groep doet verder zijn beklag over andere groepen, die namen van weer andere groepen uit het verleden zonder toestemming gebruiken in plaats van een eigen reputatie op te bouwen.

Ik ben gruwelijk out of the loop, welke groepen zijn dat? Kan me uit het verleden nog Razor 1911 en TRSI herinneren.

OT: het is natuurlijk wel een beetje van deze tijd met de all you can eat diensten van tegenwoordig, de hevige concurrentie tussen de verschillende pc storefronts en de daardoor scherper dalende prijzen.
Ik heb in ieder geval goede herinneringen aan de vette cracktro's en tunes (die Afterburner track!) die gebruikt werden. Het is met recht een stuk computercultuur.

[Reactie gewijzigd door oef! op 23 juli 2024 05:24]

De insinuatie is geloof ik Skidrow, maar zo diep zit ik er ook niet in.
Fairlight, hoodlum en paradox.
Deviance, razor1911 en fairlight voor games waren de grootste. Flt was de eerste met xbox games bijvoorbeeld
Ah ja, dat lees ik ook op Torrentfreak inderdaad.
Sorry op zondag wordt het nieuws wel vaker geïnspireerd van Torrentfreak hier op tweakers. Meestal met een nette link terug naar het artikel.
Toevallig dat je het nu ook op Torrentfreak lees... :X
Dit gaat richting off-topic, maar ik ga er graag op in. Zal ik een Geachte Redactie-topic voor ons aanmaken, en dan zie ik je daar?
https://www.pouet.net/prod.php?which=90962
Deze maand nog een nieuwe demo van Razor 1911 uitgebracht 35 jaar kraken hehehe.
Top! Dank voor de link! _/-\o_
EDIT: Prachtige demo. Blij dat ik hem niet heb gemist! :)

[Reactie gewijzigd door poktor op 23 juli 2024 05:24]

De groep doet verder zijn beklag over andere groepen, die namen van weer andere groepen uit het verleden zonder toestemming gebruiken in plaats van een eigen reputatie op te bouwen.
Ik dacht dat kopiëren geen diefstal was, of is dat alleen als het om anderen gaat?
Dit heeft niks met kopieren te maken.
Dat is gewoon regelrechte scamming...
Als het goed gekopieerd was, zouden de cracks ook goed zijn, welke ze niet zijn...
Ze hebben de naam alleen gekopieerd, niet gestolen. De oorspronkelijke groep kan de naam nog steeds gebruiken.

Ik vind de analogie wel mooi gevonden :)
Wat een stomme redenatie. *kuch*
Mvg, _Pussycat_.

Ik teken even met jou naam, maar jij kunt je naam nog gewoon zelf gebruiken. ;)

Maar serieus namen 'lenen' is wat de Engelsen 'stolen valor' noemen.
Van die mensen die nooit in het leger hebben gezeten en met 'hun' Vietnam uniform rondstappen.
Ik vind het not-done.

En de analogie was inderdaad leuk gevonden door @wolfos :)
Made me smile. :)
Wat, hoe kan je dit vergelijken? De een is schijnheilig gedrag en liegen om naamsbekendheid op te bouwen, de ander omzeilt de beveiliging van een stuk software en windt er ook geen doekjes om wat ze doen illegaal is.
In beide gevallen, het niet respecteren van intellectueel eigendom.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 23 juli 2024 05:24]

Klopt helemaal daar heb je gelijk in.

Maar Codex krijgt het voor elkaar om te kraken. Vervolgens gaan andere die iets minder kwaliteit aan de haal met dezelfde naam. Codex krijgt hierdoor een besmette naam. Terwijl je weet Codex kun je blind pakken dat is goeie kwaliteit terwijl dat dan vervolgens rotzooi blijkt te zijn.
Erg jammer aangezien games kopen nog altijd erg riskant is omdat ie niet weet of het goed werkt.
In mijn geval is het nog erger. Als linkshandig persoon moet ik eigenlijk altijd wel rebinds doen en vaker als ik zou willen in .ini filers kloten om een game speelbaar te maken en voor zon 10% van alle games is het gewoon onmogelijk. En zou dat dus weggegooid geld zijn. En die uur trail is leuk maar ik ben gemiddeld al uren bezig met het goed werkend krijgen van de controls waarna een refund al onmogelijk is.
Ik heb best veel originele spellen maar download eigenlijk alles eerst. En games die nooit gekraakt worden speel ik of de beta of helemaal niet wat erg jammer is.
Dus je bent eigenlijk illegaal bezig :-)
Jep en daar schaam ok me totaal niet voor gezien de staat van veel games. Ik heb gewoon wen aantal uur nodig om te kijken of een game überhaupt speelbaar is voor mij. Veelal moet ik na rebinds in de game en in ini files nog steeds game profielen aanmaken voor mijn toetsenbord en muis om op die manier rebinds te regelen en dan nog heb je de ui die oude binds weer geeft wat niet lekker speelt.
Maar dat betekent niet dat ik alles illegaal speel.

Sterker nog ik koop meer spellen als ooit sinds er toetsenborden met volledige rebinds on demand zijn en muizen met extra knoppen (1 in mijn geval) omdat zo meer speelbaar is. En ze moeten zich gelukkig prijzen omdat ik in feite moet werken om hum product bruikbaar te maken...
[...] muziek maken in tracker format, ook wel bekend als chiptunes.
Tracker muziek, ook wel MOD files genoemd, zijn niet per definitie chiptunes.
Chiptunes is de 'synthetische en nerveuze '8-bit' muziek zoals vaak uit oudere computers kwam' en kan o.a. met een tracker gemaakt worden. Net zoals klassieke muziek of house muziek dat ook kan.
Klopt, voor een goede historische beschrijving van het fenomeen trackers (en ook een behandeling van termen als chiptune) raad ik de video van Ahoy aan.
Hoe ontzettend veel 90's dance, eurohouse, gabber, jungle, drum n bass en noem zo nog maar wat belangrijke genres zijn er juíst in een tracker gemaakt! Laat staan alle compilatie/megamix cd's. Allemaal in een tracker gemaakt.

Naast o.a. de juno's en de 909 zijn de trackers hét belangrijkst geweest voor de ontwikkeling van de elektronische muziek!

Namen als Amiga EP van Hardsequencer en The Three Amiga's van Neophyte ga ik straks eens op de draaitafel leggen :) Maar ook de eerste 2 albums van Opgezwolle zijn in een tracker geschreven.

[Reactie gewijzigd door DeVins op 23 juli 2024 05:24]

FitGirl zal het een stuk rustiger krijgen nu. Jammer hoor voor de scene.
Ik vond haar repacks altijd wel goed. Neemt minder ruimte in op je HD, kan niet worden verwijderd of negatief worden aangepast (audio tracks eruit slopen).

Hopelijk staan er wat nieuwe groepen op.
Fitgirl gebruikt de meest extreme compress techniek met als gevolg een zeer trage install time.
Geef mij Dodi maar met een fatsoenlijke install time.
Het gaat jullie goed Codex en Plaza. Bedankt.
Ook leuk om te zien dat regelmatig games waar de DRM uitgesloopt is, beter draaien dan het origineel met DRM.

[Reactie gewijzigd door Dacuuu op 23 juli 2024 05:24]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.