Lenovo hervat verkoop van laptops, desktops en tablets in Duitsland

Lenovo mag van de Duitse rechter weer laptops, desktops en tablets verkopen. De fabrikant mag dat doen zolang de zaak in hoger beroep tegen de verkoopstop loopt. Lenovo is met Nokia in Duitsland verwikkeld in een patentstrijd.

Lenovo is maandag weer begonnen met het verkopen van laptops, desktops en tablets via zijn Duitse website en de fabrikant gaat winkels weer bevoorraden. Dat bevestigt de fabrikant tegenover Heise. Op 22 oktober stopte Lenovo met de verkoop van die producten in Duitsland, omdat dit was opgelegd door een rechter. Die beslissing is door Lenovo aangevochten en de rechtbank in München heeft nu bepaald dat Lenovo door mag gaan met de verkoop van producten zolang de procedure loopt.

Nokia heeft Lenovo in Duitsland aangeklaagd wegens het gebruik van de H.264-videocodec. Volgens het Foss Patents-blog is het Finse Nokia recent begonnen met het te gelde maken van patenten die het in bezit heeft. Het bedrijf wil op die manier mogelijk nieuwe inkomsten verkrijgen. Nokia heeft ook autofabrikant Daimler aangeklaagd in een andere zaak. Lenovo zegt in een verklaring er vrijwel zeker van te zijn dat de aanklacht van Nokia geen stand zal houden in het hoger beroep.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

03-11-2020 • 19:07

29 Linkedin

Reacties (29)

29
29
23
1
0
4
Wijzig sortering
Lijkt me niet echt een goede situatie als de h264 patent eigenaren ieder zelf een beetje gebruikers van deze codec gaan aanklagen...
Tja, als je gebruik maakt van een gepatenteerde technologie, dan moet je er rekening mee houden dat je ervoor moet betalen. Nokia zal waarschijnlijk geen pijlen richten op eindgebruikers (kosten/baten zou dat niet zo goed uitdraaien), maar hardware fabrikanten en grote professionele gebruikers kunnen maar vast een provisie beginnen aanleggen (ofwel uiteraard overstappen op een free codec - zo zijn er ook wel een mooi aantal)
het gaat erom dat er chips (producten) in de laptops (producten) zitten die inbreuk zouden maken op het patent. ipv dat enkel de originele fabrikant wordt aangepakt, willen ze bij iedereen of eender wie aan de kassa passeren, omdat die betaling door een tussenpartij niet gedaan is. Als jij morgen een pc in elkaar steekt als winkel en die verkoopt, dan zou je ook moeten afdragen. Het is immers niet zo dat Lenovo bepaalde eigen software of hardware levert die inbreuk maakt, maar het geheel waarvan slechts een onderdeel dat doet.
En die chips blijken van Nvidea af te komen die al betaalt aan nokia voor die patenten. Nokia wil twee keer betaalt worden voor het zelfde, het is een patent trol aan het worden.
niet enkel van NVIDIA, maar ook cpu's die hardwarematig h.264 kunnen decoden, al dan niet met een ingebouwde gpu
Dat is juist zo lekker (voor de patenthouders) als technologie die jouw IP (intellectual propery) gebruikt een standaard wordt en omdat degenen die beslissingen nemen wat een standaard wordt allemaal hun eigen IP (beschermd door patenten) opgenomen willen zien onderhandelen ze net zo lang tot alle relevante grotere partijen aan bod komen.
Het geeft de patenthouders jaren inkomen als een standaard heel breed gedragen wordt in de markt. Er zijn wel wat "nadelen" omdat opname in een standaard ook verplichtingen meebrengt mbt de tarieven en voorwaarden die je mag stellen, maar dat weegt goed op tegen de voordelen. Aan de andere kant: ontwikkeling en research is kostbaar en heel veel uitvindingen beschermd door patenten levert nooit wat op terwijl je wel de kosten voor ontwikkeling gemaakt hebt alsook de kosten om patenten aan te vragen, verdedigen en evt naleving af te dwingen. Allemaal duur en goudmijn voor advocaten en bedrijven die 'ip protection services' aanbieden.
Voor consumenten allemaal kostprijs verhogend; maar zonder patenten zou er ook minder geinvesteerd woŕden in R&D...
Zonder patenten zou er nog steeds gewoon geïnvesteerd worden in R&D. Patenten zorgen niet voor innovatie maar houden het juist tegen: https://www.washingtonpos...-innovations-worst-enemy/
Hoewel ik het absoluut eens ben dat de huidige toepassing van patenten verre van ideaal is en zeker het gedoe van patentrollen slecht kan zijn voor innovatie is imo het onderzoek waar het artikel naar verwijst te kort door de bocht. Natuurlijk zal je ook innovatie krijgen en dan via 1st to market dat proberen terug te verdienen; maar op andere zaken kan het ook innovatie beperken en is er bijvoorbeeld potentieel veel minder intetesse in de markt om tot standaarden te komen waardoor je mogelijk een nog grotere warboel aan technologien krijgt die niet compatible zijn waardoor er meer technical lock-in kan ontstaan omdat je Samsung tv niet meer overweg kan met je Nokia set top box en Sony playstation.
Was voorheen ook van mening dat patenten enkel slecht zijn maar denk nu wat genuanceerder; maar dat het huidige systeem vernieuwd moet worden staat buiten kijf.
Edit: PS: Vergat te zeggen: hoewel het onderzoek imo te kort door de bocht is, is dat niet perse de schuld vd onderzoekers (hoewel het lijkt dat ze al een duidelijk idee hadden wat de uitkomst zou moeten zijn en mogelijk resultaat bias meespeelt in de resultaten) is het ook lastig vergelijken omdat het patenten systeem er nu eenmaal is en zal dat altijď invloed hebben, ook al wordt voor bepaalde innovaties geen patenten oorlog gevoerd

[Reactie gewijzigd door tonkie_67 op 4 november 2020 18:51]

Anoniem: 483854
@Guus...5 november 2020 04:17
Als ik China was zou ik vrienden worden met washingtonpost.com. Handig, dan kan ik mijn agenda mainstream maken met anti westerse economische standaarden bij useful idiots, die het zonder meer herhalen, langzaam maar zeker met economisch gewin voor china. Because why not?
Daarom AV1.
Zolang er nog zoveel oud spul is dat AV1 niet snel genoeg in software kan decoderen en geen hardware decoding ondersteuning heeft, zal H.264 niet snel verdwijnen.

AV1 is leuk op papier, net als DisplayPort. Als puntje bij paaltje komt dan kiest men in het gros van de gevallen toch voor de standaard die het breedste ondersteund wordt, om zoveel mogelijk use cases af te dekken. Die paar euro licentiekosten wordt dan maar doorberekend aan de gebruiker.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 3 november 2020 19:44]

Wat is er, op papier, leuker aan DisplayPort dan de nieuwste HDMI interface? Niet confronterend of rhetorisch bedoeld. Ik ben gewoon benieuwd.
Doorvoersnelheid is hoger, dus hogere resolutie/refresh en meerdere monitoren op 1 kabel
Displayportkabel zit ook beter vergrendel in de videokaart.
Displayportkabel zit ook beter vergrendel in de videokaart.
Helaas wel.
Nu is dat voor een vaste pc geen issue, maar voor laptops wel.

Ik werk bij verschillende bedrijven en geen hebben een docking voor mijn laptop.
Monitoren hebben vaak hdmi en display port.... mijn laptop heeft geen hdmi.... dus is het displayport.

Mini display port zou wel oke zijn.
Maar dat vergrendelen is toch juist fijn?
Smaken verschillen.

DisplayPort zal wel heel veel voordelen hebben ten opzichte van HDMI, maar de vergrendeling is er in mijn ogen geen van.
Je ziet ook steeds meer laptop fabrikanten afstappen van DisplayPort op de laptops zelf en enkel nog toepassen op de dockingstation.

Mini DisplayPort daarentegen is dan wel weer fijn, maar voorlopig heb ik liever HDMI
Misschien is het ook mijn obsessie ermee.... Ich schroefde ook altijd de schroefjes van de VGA-stekkers aan, wat niemand anders doet. Kan best mijn eigen probleem zijn :)
als jij op bezoek gaat of werkt als externe, dan moet je daar zelf voor zorgen, desnoods dmv dongles.
als jij op bezoek gaat of werkt als externe, dan moet je daar zelf voor zorgen, desnoods dmv dongles.
Dat ligt aan de afspraken die gemaakt zijn, maar dat zal jij waarschijnlijk niet weten.

Maar goed ik wil de dongles best meenemen, die worden toch 1-op-1 gefactureerd bij de opdrachtgever.
Mag volgens contract.

Zelfs mijn netwerk (ze geven geen guest account op het netwerk en geen eigen laptop) dus 4G wordt gewoon doorberekend.

Dat alles is makkelijker voor de project manager, dat zijn namelijk materiaal kosten voor het project.
Wel veel duurder.
DisplayPort is op veel monitoren de enige aansluiting waarop FreeSync goed ondersteund wordt.
Het valt mij op dat op mijn HP 650 laptop enkel een displayport zit en op mijn collega zijn 650 (die een generatie nieuwer is) een hdmi poort.
Nu is het wel zo dat je ook displayport kan aansluiten via de USB-C, maar dan heb je wel een adapter nodig en moet HP de hdmi licentie betalen.

Ik vind het ook heel vreemd dat veel zakelijke beamers enkel hdmi poorten hebben en geen displayport. (Mogelijks de reden dat HP terug hdmi poorten voorziet?)
displayport kan ook geluid (wat wij nooit gebruiken, maar anderen misschien wel), dus dat is het niet.

Misschien een kip-ei verhaal. Maar uiteindelijk is het jammer, want duidelijke standaarden is veel gemakkelijker.
Dus Medion mocht niet meer verkocht worden in Duitsland? Is toch groter daar dan Lenovo?
Medion is onderdeel van Lenovo.
H.264 wordt ook gebruikt door de KPN bij het uitzenden van TV beelden het vroegere Digitenne. Mag dat wel van Nokia?
H.264 wordt ook gebruikt door de KPN bij het uitzenden van TV beelden het vroegere Digitenne. Mag dat wel van Nokia?
Wanneer je bereid bent om de licentiekosten te betalen, zal Nokia het geen probleem vinden lijkt me.
Waarom Lenovo? Gewoon een pijltje op het dartbord gegooid door Nokia of is er echt iets specifiek met Lenovo computers aan de hand wat er bij MSI / Acer / Asus etc etc niet speelt?
Als ze een Codec installeren H.264 of implementeren in een videochip zal het bingo zijn. Andere laptop fabrikanten doen dat blijkbaar niet. Anders had Nokia die ook wel aangeschreven en $$$ gevraagd. Maar wie het beter weet mag het zeggen :-)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee