Nokia en Amazon stoppen lopende rechtszaken tegen elkaar na patentendeal

Nokia en Amazon hebben een patentenovereenkomst ondertekend. Daarmee staken de twee bedrijven hun lopende patentzaken tegen elkaar. Met de overeenkomst mag Amazon de videotechnieken van Nokia gebruiken voor zijn streamingdiensten en -apparaten.

Nokia bevestigt de overeenkomst met Amazon in een persbericht, maar deelt verder geen details. Het Finse bedrijf schrijft dat de voorwaarden van de deal, inclusief het bedrag dat ermee gemoeid is, 'vertrouwelijk blijven'. Nokia schrijft wel dat alle lopende patentzaken tussen de twee bedrijven wereldwijd worden stopgezet. Ook mag Amazon met de deal Nokia's videotechnieken gebruiken in zijn streamingdiensten en apparaten, schrijft het Finse techbedrijf.

Het juridische geschil tussen de twee bedrijven liep sinds eind 2023. Nokia klaagde Amazon toen aan wegens vermeende inbreuk op zijn multimediapatenten. Het Amerikaanse techbedrijf zou inbreuk op die patenten maken met zijn Prime Video-streamingdienst en zijn streamingapparaten. Het betrof patenten rondom videocompressie, contentdelivery, contentaanbevelingen en 'aspecten gerelateerd aan hardware'.

Het Finse bedrijf deed aanklachten in de Verenigde Staten, Duitsland, India, het Verenigd Koninkrijk en bij het Europees Octrooigerecht, dat uitspraak kan doen over patentzaken in deelnemende EU-lidstaten, waaronder Nederland en België. Die komen nu dus allemaal te vervallen.

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

31-03-2025 • 18:04

13

Submitter: wildhagen

Lees meer

Reacties (13)

13
13
8
0
0
2
Wijzig sortering
Bij het aanspannen van een rechtzaak en het daarna staken ervan heeft de rechtspraak al wel kosten gemaakt. Rechters hebben misschien al afspraken gehad, tijd ingeruimd, voorbereidingen getroffen.... Zit er in het terugtrekken nu ook een schadeloosstelling aan de overheden die kosten hebben moeten maken?
Daar moet je nooit naartoe willen. We gaat er nog proberen zijn gelijk te halen tegen een groot bedrijf als bij een schikking later alsnog enorme kosten moeten worden gemaakt? Die kosten behoort de maatschappij te dragen.
Zover ik het online vind:
De kosten van de rechtspraak in civiele zaken deels gedekt door de griffierechten die de eiser betaalt bij aanvang van de procedure.
Ik weet niet wat voor compressie patenten Amazon heeft gebruikt van Nokia, maar 't is niet veel soeps. Van alle streamingdiensten die ik heb gebruikt is Prime het minst.
In welk opzicht het minst? Weergavekwaliteit of buffertijd/dataverbuik? In mijn ervaring ziet Amazon Prime er beter uit dan Netflix, maar wel niet bij alle streams. In elk geval steekt Disney+ er qua weergavekwaliteit ver boven uit imo.
Idd, HDR beelden op Prime blijven mij verbazen.
Qua dienst vind er niet veel aan
Qua beeldkwaliteit is het voor mij:

1: Apple TV+
2: Disney +
3: Netflix
4: Amazon Prime
5: MAX

Vooral bij films die ook op BluRay worden aangeboden maar ook op die streaming services staan kun je mooi side by side vergelijken, en op mijn Samsung S95B is dit een relatief consistente uitkomst.
Volgens mij is HMD "gewoon" het bedrijf dat de fysieke telefoons maakt voor Nokia. Ze hebben daar een licentiedeal (of iets van die aard) mee gesloten, maar het zijn twee aparte bedrijven.
Ze maken niks "voor" Nokia. HMD heeft de Nokia merknaam gekocht. Het is een onafhankelijk bedrijf, dat hiermee het recht heeft om smartphones op de markt te brengen met een Nokia logo.
Niet helemaal correct; Nokia is een nog steeds bestaand bedrijf met veeeeel dochterbedrijven die o.a. netwerktechnologie ontwikkelen, van daaruit liepen deze zaken ook steeds. HMD is opgericht door een aantal oud-Nokia medewerkers en heeft licentie op de merknaam voor het maken van telefoons. Inmiddels heeft Nokia bijna 15% van de aandelen van HMD in handen, dus zo onafhankelijk en losstaand is dat allemaal niet.
Precies. Ik heb een tijd met Nokia te maken gehad bij het plaatsen van DWDM-apparatuur. Een hele grote speler in glasvezelapparatuur en -techniek.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 1 april 2025 01:50]

Uhm ook dat is niet helemaal waar Oud werknemers en zoals van Sailfish en bvolgens mij ook HMD konden startkapitaal lenen waarmee Nokia dus (groot)aandeelhouder werd/is.

Dus volledig onafhankelijk van Nokia. Ligt eraan hoeveel al is afgelost onder andere.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.