GlobalFoundries en UMC onderzoeken de mogelijkheden voor een fusie. Dat zeggen ingewijden tegen Nikkei. Onder de mogelijke fusie zouden de twee chipfabrikanten een groter bedrijf vormen, met een hoofdkwartier in de Verenigde Staten en fabrieken in Azië, de VS en Europa.
GlobalFoundries heeft contact opgenomen met UMC over een mogelijke deal, zeggen twee bronnen tegen Nikkei. Overheidsfunctionarissen van zowel de VS als Taiwan zouden op de hoogte zijn van het contact tussen de twee chipfabrikanten. Onder de potentiële plannen zouden de twee chipmakers samen een groter bedrijf vormen dat is gevestigd in de VS. Het fusiebedrijf zou over fabrieken in Azië, de Verenigde Staten en Europa beschikken.
De gesprekken volgen op Amerikaanse inspanningen om zijn chipleveringen veilig te stellen. Het land wil minder afhankelijk worden van Taiwan, gezien de spanningen tussen het eiland en China. De VS wil ook beter kunnen concurreren met China op het gebied van 'oudere', minder geavanceerde chipproductieprocessen, schrijft Nikkei.
Het mogelijke fusiebedrijf zou zich gaan richten op r&d en investeringen in de Verenigde Staten, en moet op termijn een alternatief worden op TSMC. Die Taiwanese chipmaker is momenteel de marktleider, zowel op het gebied van geavanceerde als oudere chipproductietechnieken. UMC is de op één na grootste chipfabrikant in Taiwan.
Het is niet duidelijk of de twee bedrijven daadwerkelijk zullen fuseren, aangezien de gesprekken nog lopen. Het is ook niet duidelijk wie het eventuele fusiebedrijf zou gaan leiden. GlobalFoundries heeft een marktwaarde van ongeveer 18,6 miljard euro, terwijl UMC rond de 15,8 miljard euro waard was voordat het bericht van Nikkei naar buiten kwam. GlobalFoundries en UMC wilden niet reageren op vragen van Nikkei.
Ook als de twee bedrijven een overeenkomst sluiten, is het nog de vraag of die fusie door kan gaan. De deal moet dan namelijk eerst nog goedgekeurd worden door wereldwijde markttoezichthouders. Het is niet duidelijk of UMC-thuisbasis Taiwan akkoord zou gaan met zo'n overeenkomst. Ook China zal zo'n deal vermoedelijk onderzoeken, schrijft Nikkei. Intel wilde een paar jaar geleden Israëlische chipmaker Tower Semiconductor overnemen. Die deal ging uiteindelijk niet door omdat Chinese toestemming uitbleef.