'GlobalFoundries en Taiwanese chipmaker UMC overwegen fusie'

GlobalFoundries en UMC onderzoeken de mogelijkheden voor een fusie. Dat zeggen ingewijden tegen Nikkei. Onder de mogelijke fusie zouden de twee chipfabrikanten een groter bedrijf vormen, met een hoofdkwartier in de Verenigde Staten en fabrieken in Azië, de VS en Europa.

GlobalFoundries heeft contact opgenomen met UMC over een mogelijke deal, zeggen twee bronnen tegen Nikkei. Overheidsfunctionarissen van zowel de VS als Taiwan zouden op de hoogte zijn van het contact tussen de twee chipfabrikanten. Onder de potentiële plannen zouden de twee chipmakers samen een groter bedrijf vormen dat is gevestigd in de VS. Het fusiebedrijf zou over fabrieken in Azië, de Verenigde Staten en Europa beschikken.

De gesprekken volgen op Amerikaanse inspanningen om zijn chipleveringen veilig te stellen. Het land wil minder afhankelijk worden van Taiwan, gezien de spanningen tussen het eiland en China. De VS wil ook beter kunnen concurreren met China op het gebied van 'oudere', minder geavanceerde chipproductieprocessen, schrijft Nikkei.

Het mogelijke fusiebedrijf zou zich gaan richten op r&d en investeringen in de Verenigde Staten, en moet op termijn een alternatief worden op TSMC. Die Taiwanese chipmaker is momenteel de marktleider, zowel op het gebied van geavanceerde als oudere chipproductietechnieken. UMC is de op één na grootste chipfabrikant in Taiwan.

Het is niet duidelijk of de twee bedrijven daadwerkelijk zullen fuseren, aangezien de gesprekken nog lopen. Het is ook niet duidelijk wie het eventuele fusiebedrijf zou gaan leiden. GlobalFoundries heeft een marktwaarde van ongeveer 18,6 miljard euro, terwijl UMC rond de 15,8 miljard euro waard was voordat het bericht van Nikkei naar buiten kwam. GlobalFoundries en UMC wilden niet reageren op vragen van Nikkei.

Ook als de twee bedrijven een overeenkomst sluiten, is het nog de vraag of die fusie door kan gaan. De deal moet dan namelijk eerst nog goedgekeurd worden door wereldwijde markttoezichthouders. Het is niet duidelijk of UMC-thuisbasis Taiwan akkoord zou gaan met zo'n overeenkomst. Ook China zal zo'n deal vermoedelijk onderzoeken, schrijft Nikkei. Intel wilde een paar jaar geleden Israëlische chipmaker Tower Semiconductor overnemen. Die deal ging uiteindelijk niet door omdat Chinese toestemming uitbleef.

GlobalFoundries in Dresden. Bron: picture alliance / Getty Images
GlobalFoundries in het Duitse Dresden. Bron: picture alliance / Getty Images

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

31-03-2025 • 18:50

13

Lees meer

Reacties (13)

13
13
4
0
0
8
Wijzig sortering
UMC had ooit een afdeling die zelf ook chips ontwierp en verkocht. Die afdeling is afgesplitst en sindsdien gegroeid als kool. De naam: Mediatek.
GlobalFoundries is afgesplitst van AMD
GlobalFoundries heeft contact opgenomen met UMC over een mogelijke deal.
Kunnen we alsjeblieft eens ophouden "deal" te gebruiken, als we het over een fusie of samenwerking hebben?
Sinds Agent Orange in het witte huis zit, wordt altijd overal een "deal" gemaakt.
Hahaha, totaal offtopic, maar kudos voor je humor "Agent Orange" :D :D :D _/-\o_
Haha ik stoor er mee ook aan hoe 'fake news' overal wordt gebruikt. En merk dat sinds het Zelensky 'gesprek' de handelspositie in een hoop dingen als 'dont have the cards' of 'has the cards' wordt beschreven.
Intel wilde een paar jaar geleden Israëlische chipmaker Tower Semiconductors overnemen. Die deal ging uiteindelijk niet door omdat Chinese toestemming uitbleef.
Zal een fusie als deze, dus GloFo en UMC, met een HQ in de VS dan niet ook ‘automatisch’ geen toestemming van de Chinese toezichthouder krijgen net als bij Intel?
Lijkt me dat de Chinezen er alles of iig veel aan gelegen is om fabricage in eigen land te stimuleren en grote bedrijven als concurrent zijn dan niet voordelig.
Een wereld wat minder afhankelijk is van Taiwan is niet perse negatief voor China.
Misschien had China daarover meer in melk te brokkelen ivm de BSI partnership tussen Tower en China?

https://towersemi.com/2017/10/30/1030/
als de dominantie van ASML en TSMC gebroken worden kan heel de wereld er beter van worden, dus als deze mogelijke fusie daar aan kan bijdragen hoor je mij niet klagen.
als de dominantie van ASML en TSMC gebroken worden kan heel de wereld er beter van worden, dus als deze mogelijke fusie daar aan kan bijdragen hoor je mij niet klagen.
Verklaar je nader? Los van de handelsbeperkingen met China is het momenteel toch geen ramp?
beiden kunnen vragen wat ze willen voor hun producten en dat is geen gezonde situatie. Als andere bedrijven concurrerende producten hebben, dan begint de vrije markt te werken, maar als er slechts 1 aanbieder is die de kwaliteit kan/mag leveren die je wilt/nodig hebt, dan beginnen prijzen de pan uit te swingen, zeker als er veel vraag is en slechts een beperkt aanbod.
Waarom is er toestemming nodig van China (en waarom zouden ze die geven, gezien het feit dat ze Taiwan als afvallige provincie beschouwen)?
Er is gewoon toestemming nodig voor de Chinese markt (het vasteland). En dan maakt het echt niets uit of China Taiwan als deel van China beschouwd of als een apart land.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.