Intel en TSMC hebben een voorlopige overeenkomst gesloten voor het vormen van een joint venture om de chipfabrieken van Intel te beheren. Dat schrijft The Information op basis van twee bronnen die betrokken zouden zijn bij de gesprekken.
Volgens Reuters zou TSMC 20 procent van de aandelen van de joint venture bezitten. Het is niet duidelijk wie de overige 80 procent vertegenwoordigt of wat voor impact de joint venture zou hebben op de chipfabrieken van het Amerikaanse bedrijf.
The Information stelt dat het Witte Huis en het Amerikaanse ministerie van handel druk hebben uitgeoefend op beide partijen om 'een deal te sluiten om de langlopende crisis bij Intel op te lossen'. In februari schreven verschillende kranten, zoals Bloomberg en The New York Times, over soortgelijke gesprekken.
Reuters zei vorige maand al dat TSMC een joint venture wilde oprichten om Intels chipfabrieken te beheren. De Taiwanese chipmaker zou daarbij maximaal 50 procent van de aandelen in handen krijgen, om te voorkomen dat de meerderheid in de handen komt van een buitenlands bedrijf. TSMC wil naar verluidt verschillende Amerikaanse bedrijven betrekken bij de joint venture, waaronder AMD, Broadcom en Nvidia. Het is niet duidelijk in welke mate deze techgiganten een rol moeten spelen in de nieuwe overeenkomst.
Intel Foundry, de chipproductietak van het bedrijf, draait al jaren verlies. Het gebrek aan resultaten na de vele investeringen wordt gezien als een voorname reden voor het plotselinge vertrek van ceo Pat Gelsinger. Lip-Bu Tan, die sinds 18 maart aan het roer staat, gaf begin deze maand aan dat Intel weer een ‘foundry van wereldklasse’ moet worden. Het is niet duidelijk hoe het bedrijf dat doel precies wil bereiken. Intel houdt op 29 april een Intel Foundry Direct Connect-keynote, waar het bedrijf naar verwachting meer informatie zal delen over zijn chipproductiestrategie.