'TSMC en Intel bereiken akkoord over joint venture voor chipfabrieken'

Intel en TSMC hebben een voorlopige overeenkomst gesloten voor het vormen van een joint venture om de chipfabrieken van Intel te beheren. Dat schrijft The Information op basis van twee bronnen die betrokken zouden zijn bij de gesprekken.

Volgens Reuters zou TSMC 20 procent van de aandelen van de joint venture bezitten. Het is niet duidelijk wie de overige 80 procent vertegenwoordigt of wat voor impact de joint venture zou hebben op de chipfabrieken van het Amerikaanse bedrijf.

The Information stelt dat het Witte Huis en het Amerikaanse ministerie van handel druk hebben uitgeoefend op beide partijen om 'een deal te sluiten om de langlopende crisis bij Intel op te lossen'. In februari schreven verschillende kranten, zoals Bloomberg en The New York Times, over soortgelijke gesprekken.

Reuters zei vorige maand al dat TSMC een joint venture wilde oprichten om Intels chipfabrieken te beheren. De Taiwanese chipmaker zou daarbij maximaal 50 procent van de aandelen in handen krijgen, om te voorkomen dat de meerderheid in de handen komt van een buitenlands bedrijf. TSMC wil naar verluidt verschillende Amerikaanse bedrijven betrekken bij de joint venture, waaronder AMD, Broadcom en Nvidia. Het is niet duidelijk in welke mate deze techgiganten een rol moeten spelen in de nieuwe overeenkomst.

Intel Foundry, de chipproductietak van het bedrijf, draait al jaren verlies. Het gebrek aan resultaten na de vele investeringen wordt gezien als een voorname reden voor het plotselinge vertrek van ceo Pat Gelsinger. Lip-Bu Tan, die sinds 18 maart aan het roer staat, gaf begin deze maand aan dat Intel weer een ‘foundry van wereldklasse’ moet worden. Het is niet duidelijk hoe het bedrijf dat doel precies wil bereiken. Intel houdt op 29 april een Intel Foundry Direct Connect-keynote, waar het bedrijf naar verwachting meer informatie zal delen over zijn chipproductiestrategie.

Door Idriz Velghe

Redacteur

04-04-2025 • 08:47

16

Submitter: defcon84

Lees meer

Reacties (16)

16
16
11
0
0
4
Wijzig sortering
In een paralelle universum in het land van nooit zouden Intel, AMD, Apple, Samsung, Qualcomm, ARM, Nvidia, TSMC en Europese chipmakers gezamenlijk werken aan de chip van de 22ste eeuw. Wie weet brengt dat mogelijkerwijs de enthousiasme die consumenten ooit hadden ruim twintig jaar geleden, die inmiddels lang vervlogen is, weer terug.
Dan zou je nu met een Intel Radeon snapdragon 4800ti zitten die de prestaties heeft van een pentium 3 processor. Want als er geen concurrentie is, waarom zou je dan geld verspillen aan het ontwikkellen van een nieuw product?
Case in point: 2009 - 2017. AMD was de markt uitgespeeld. Intel had geen reden om te innoveren en de generaties Ivy Bridge, Haswell, Skylake geraakten niet verder dan 4 cores met marginale verbetering tussen generaties. Gelukkig liet dat AMD toe om in stilte Zen en Ryzen te onwikkelen.
Intel had wel degelijk plannen om grote stappen vooruit te zetten. Dit volgens hun standaard tick/tock aanpak.

Ze gingen met hun 10 nm proces veel kleinere transistoren maken. Daarmee zouden ze dan even grote/dure chips als AMD kunnen maken, maar met veel meer cores -- en dus een veel hogere verkoopprijs.

Maar het 10 nm proces is mislukte, waardoor ze opnieuw moesten beginnen en ze jaren bleven steken op 14nm.

De procesgeneraties zijn Haswell (22 nm) - Broadwell (14 nm) - Skylake (14 nm) - Kaby Lake (14 nm) - Coffee Lake (14 nm) - Coffee Lake refresh (14 nm). Cannon lake (10 nm) was onwerkbaar slecht en werd geschrapt. Ice Lake (10 nm) kwam pas eind 2019 -- met 12 nm specs en vier jaar nadat 10 nm had moeten uitkomen.

[Reactie gewijzigd door florizla op 4 april 2025 11:43]

Je hebt gelijk maar er was natuurlijk wel Omni-Path/Optane, Knight's Landing Xeon Phi en hun welles nietes met ARM en FPGA's (Altera/Xilinx).
Eens en natuurlijk ben ik ook voorstander van gezonde concurrentie en vooruitgang. Wat ik bedoelde was samenwerking "in de ontwikkeling van standaarden" voor applicaties, besturingssystemen, games, productiviteit, veiligheid en websecurity, enz en wat mij part ook een nieuw internet/SSL en email protocol waarvan de nieuwe chip optimale versnelling biedt, en het hufterproof afdichten van spamgaten in de huidige http(s) netwerken, kortom samenwerking niet om gezamenlijk zonder winstoogmerk een liefdadigheidsproduct te maken, maar samenwerking om de industrie als geheel naar een nieuw en volgend niveau te tillen op een manier dat de techniek de maatschappij als geheel op een wenselijke en prettige vooruit helpt. Kennelijk lukt ze dat afzonderlijk van elkaar momenteel niet meer zo goed, als dat ze ooit twintig jaar geleden wel of beter lukte. Maar het is complexer geworden en juist daarom is samenwerking nodig denk ik vind ik om een gezond gebruik van de techniek in goede banen te leiden bij de consument.
Waarom zou je alle chipmakers laten samenwerken? Concurrentie betekend ook dat je meerdere bedrijven met meerdere visies hebt, en dat houd elkaar weer scherp. Elk bedrijf werkt aan de overtreffende trap van de concurrent.
Als iedereen behalve TSMC verlies draait op EUV duurt die concurrentie niet lang (behalve dram, omdat TSMC zo aardig was nog niet mee te doen ... maar die pret is ook over nu SK Hynix ze hun HBM gaat laten maken).
Dat wil je net niet - historisch gezien lijkt innovatie vooral goed te gaan met verschillende partijen die elkaar het vuur ad schenen leggen.

En je moet 2 grote takken binnen de SEMI uit elkaar houden
  • De fabs aka foundries - waar de productie gebeurt - hier wil je innovatie dat leidt tot betere yield
  • De chips designs aka products - waar je dingen ziet geboren worden zoals FINFET, GAA, ... - hier wil je innovatie dat leidt tot betere producten (warmte, snelheid, efficientie, specialized archietectures eg TPU)
In dit artikel gaat het over de foundries, en daar is TSMC meester in tot nu toe, omwille van een CEO die bezeten is van yield en fabs die er compleet van doordrongen zijn zonder de focus te verliezen richting product design. Bij Intel is de fout geweest dat je teveel interactie tussen de twee hebt (wat jij beschrijft in je post), en net dat wil je vermijden.

[Reactie gewijzigd door bramv101 op 4 april 2025 09:31]

Maar ze werken al lang samen via organisaties als IMEC. En daar worden werkelijk de chips van de 22e eeuw ontwikkelt.
Lip-Bu Tan zegt dat Intel weer een foundry van wereldklasse moet worden. Maar dat was nu net exact de strategie van zijn voorganger Gelsinger. En die laatste is weg, waarschijnlijk omdat zijn plannen te duur werden.

Het wordt dus een foundry van wereldklasse, maar wel eentje die niet (helemaal) van henzelf is. En Intel gaat zijn centjes dan verdienen als AMD-concurrent. Als ze al hun fabs volledig verkopen is er misschien zelfs nog wat geld over om te blijven investeren in hun GPUs.
Ik snap het ook niet helemaal. 18A moet toch het proces worden waarmee ze weer kunnen concurreren? Dat is Pat zijn werk. Waarom ga je dan als dat net voor de deur staat de boel uit handen geven? Of weten zij dingen die wij nog niet weten.
Ik denk dat het probleem is dat Intel nu externe klanten nodig heeft om zijn Foundries zonder verlies te kunnen laten draaien. Hun eigen productie is niet meer genoeg om rendabel te kunnen zijn.

Echter is het binnenhalen van concurrenten altijd lastig. Door nu een Joint Venture te starten met TSMC is dit in een klap een mindere horde geworden. Het Foundry bedrijf komt hiermee in principe los te staan van Intel's chip divisie, waardoor het makkelijker wordt om deze concurrerende klanten binnen te halen en daarmee de financiën te verbeteren.

De joint venture is ook van belang voor TSMC omdat ze hiermee de tariffs van Trump op producten uit Taiwan kunnen omzeilen.
TSMC brengt waarschijnlijk ook zijn procestechnologie mee naar de joint venture. Dat kan nodig zijn als Intel 18A niet presteert zoals het hoort.

Dat is zeker mogelijk, aangezien de tussenstap 20A al geannuleerd is.
18A is ofwel te laat, ofwel niet goed genoeg tegenover de concurrentie (TSMC). Daardoor kost het een paar tientallen miljarden maar dan gehoopt om het te lanceren. Namelijk: nieuwe fabs bouwen aan 20 miljard per stuk, en die dan niet op volle capaciteit kunnen gebruiken.

Intel heeft simpelweg beslist om die grote investering niet te maken.
Europese chipmakers ? Infineon, ST en NXP stonden vroeger in de top 10, maar zijn niet meer zichtbaar. Ze ontwikkelen nog wel eigen processen trouwens, maar vooral analoog (bv. high voltage).

Er gaan trouwens ook geruchten van een fusie/samenwerking van UMC (HQ zit naast TSMC HQ trouwens, ben er ooit geweest) en Global Foundries.

[Reactie gewijzigd door loekf2 op 4 april 2025 09:28]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.