Nieuwe Intel-ceo Lip-Bu Tan heeft meer details gedeeld over zijn plannen rondom chipproductie. Hij benadrukt opnieuw dat Intel volledig is toegewijd aan zijn Foundry-divisie. Tan deelde ook een bijgewerkte chipproductieroadmap en meer details over het toekomstige Intel 14A-procedé.
Lip-Bu Tan deelde zijn strategie tijdens Intel Foundry Direct Connect, een jaarlijks evenement waar het bedrijf zijn chipproductieplannen voor de komende jaren uitstippelt. De topman, die nu vijf weken aan het hoofd van Intel staat, begon zijn presentatie door te benadrukken dat hij 'volledig is toegewijd' aan Intel Foundry.
Er gingen de afgelopen maanden geruchten rond dat Intel zijn chipproductiedivisie zou willen afstoten. Het was bovendien de vraag of Tan de koers van zijn voorganger wilde voortzetten. Het belangrijkste doel van de vorige Intel-ceo, Pat Gelsinger, was om van Intel een succesvolle chipproducent te maken. Daarvoor investeerde Gelsinger tientallen miljarden in zijn chipproductietak, maar eind vorig jaar werd hij plotseling het bedrijf uitgewerkt.
Vooralsnog lijkt het erop dat de eerdere productieplannen van Intel gewoon worden doorgezet. Tan is naar eigen zeggen 'heel enthousiast' om van Intel Foundry een succes te maken en het bedrijf deelde een bijgewerkte roadmap die tot in 2028 doorloopt. Het bedrijf gaf updates over zijn cutting-edge 18A- en 14A-procedés en hun plannen om oudere 16nm- en 12nm-nodes beschikbaar te stellen aan klanten.
Tan sprak tijdens zijn presentatie ook met verschillende ontwikkelaars van eda-software. Zulke software wordt gebruikt om chips mee te ontwerpen. Voorgaande procedés van Intel waren notoir lastig om mee te ontwerpen, aangezien ze vooral bedoeld waren voor intern gebruik door Intel zelf. Tan legde veel nadruk op compatibiliteit tussen industriestandaarden en Intels nieuwe nodes, zodat bedrijven in de toekomst makkelijker naar Intel kunnen uitwijken om hun chips te laten maken.
:strip_exif()/i/2007447208.jpeg?f=imagenormal)
Intel 18A-plannen: productie dit jaar en een nieuwe 'PT'-variant
Misschien wel het belangrijkste procedé op de roadmap, is Intel 18A. Deze node wordt gepositioneerd in de '1,8nm'-klasse, hoewel de daadwerkelijke afmetingen daarvan zoals gewoonlijk zullen afwijken. 18A wordt de apotheose van Intels 'five nodes in four years'-plan, waarmee Tans voorganger Pat Gelsinger Intel weer aan de technische top wilde helpen. Gelsinger zei ooit in een interview met Dr. Ian Cutress dat hij 'het hele bedrijf heeft gewed op 18A'.
Intel zegt al langer dat 18A later dit jaar in massaproductie gaat en benadrukte ook nu weer dat die planning ongewijzigd is. De zogeheten riskproductie, waarbij kleine aantallen chips worden geproduceerd, begon vorige maand al, en 'volumeproductie' begint eind dit jaar.
18A wordt de eerste node van Intel die gebruikmaakt van zogeheten gate-all-around-transistors, die het bedrijf zelf 'RibbonFET' noemt. Het bedrijf stapt daarmee af van de finfets die het bedrijf in 2011 voor het eerst gebruikte. Bij gaa-transistors is er meer contactoppervlak tussen de siliciumkanalen en de gates. Dat betekent in de praktijk dat ze beter om kunnen gaan met lekstromen, die kunnen optreden naarmate transistors verkleind worden.
Intel stapt met 18A ook over op backside power delivery, iets wat het bedrijf zelf PowerVia noemt. Daarmee worden de stroomverbindingen van de chip verplaatst naar de achterkant van de chip. Momenteel zitten die aan de voorkant, samen met verbindingen voor de signaalverwerking. Nu chips steeds kleiner worden, zitten die twee elkaar steeds meer in de weg; backside power delivery voorkomt dat. Tweakers schreef eerder al een achtergrondverhaal over PowerVia.
18A biedt met deze verbeteringen ruim 15 procent betere prestaties per watt dan Intel 3, de geavanceerdste node die Intel momenteel aanbiedt. Tegelijkertijd ligt de chipdichtheid tot 30 procent hoger dan voorheen, zo zegt de fabrikant op dinsdag.
Intel-cto Naga Chandrasekaran zei tijdens de presentatie dat de ontwikkeling van 18A met 'ups en downs' verloopt, maar dat het geheel op schema ligt en dat het inmiddels is begonnen met kleinschalige 'riskproductie'. Later dit jaar begint dus de grootschalige productie en komen ook de eerste 18A-chips op de markt. Dat zal gaan om de Panther Lake-laptopprocessors, waarvan Intel op dinsdag bevestigde dat de eerste modellen dit jaar nog verschijnen, met meer varianten in de eerste helft van 2026.
Zoals Intel eerder al bevestigde, komt de fabrikant later nog met meerdere varianten op 18A. Klanten kunnen kiezen voor die varianten op basis van hun wensen. Volgend jaar komt het bedrijf bijvoorbeeld met een '18A-P'-procedé, dat ongeveer 8 procent betere prestaties per watt moet leveren dan de gewone 18A-node.
Nieuw op de roadmap is 18A-PT: een variant op 18A-P met ondersteuning voor tsv-verbindingen. In de praktijk betekent dit dat Intel chiplets boven op de Intel 18A-PT-chips kan stapelen via Intels Foveros Direct 3D-techniek. Je kunt dat vergelijken met TSMC's SoIC-techniek, die bijvoorbeeld door AMD wordt gebruikt om Ryzen X3D-processors met extra cache te maken.
Intel 14A: high-NA-euv en PowerDirect
Intel deelde ook meer details over de eerder aangekondigde opvolger van 18A. Dat wordt 14A, een procedé dat gepositioneerd in de '1,4nm'-klasse. Het duurt nog even voordat die in productie gaat; Intel verwacht riskproductie in 2027, gevolgd door massaproductie ergens in 2028. Maar een concretere planning is nog niet bekend.
Wel zei de topman dat het bedrijf nu al vroege versies van de process design kit voor 14A heeft gedeeld met zijn belangrijkste foundryklanten. Zulke pdk's bevatten gegevens, documenten en designregels waarmee klanten chips kunnen ontwerpen. Volgens Tan hebben 'verschillende klanten' al aangegeven dat ze 14A willen gaan gebruiken om testchips mee te maken, maar het is niet bekend wie dat zijn.
14A wordt in ieder geval een node die voortbouwt op de technieken die Intel heeft geïntroduceerd met 18A; het gebruikt een tweede generatie gaa-transistors, die naast een hogere dichtheid ook voor hogere kloksnelheden moeten zorgen. 14A krijgt daarnaast een verbeterde implementatie van backside power delivery: PowerDirect.
Zoals de naam doet vermoeden, staan de stroomvoorzieningsdraden hiermee direct in contact met de individuele transistors. Bij PowerVia, de implementatie in 18A, staan de stroomverbindingen nog vanaf de zijkant in verbinding met een 'standaardcel', een groepje transistors. De nieuwe PowerDirect-versie zorgt onder andere voor een lagere weerstand en een hogere efficiëntie. Vermoedelijk bespaart Intel daar ook nóg meer ruimte voor een hogere transistordichtheid.
Intel lijkt hiermee, in ieder geval op papier, de stroomvoorzieningsaanpak van TSMC te evenaren. Dat bedrijf komt in 2026 met zijn eigen backside power delivery-versie als onderdeel van zijn A16-node. De Taiwanese chipmaker noemt zijn aanpak Super Power Rails en zei vorig jaar al dat het daarvoor individuele stroomverbindingen vanaf de achterkant verbindt met individuele transistors.
Met deze nieuwe aankondiging deelt Intel ook voor het eerst prestatieverwachtingen voor 14A, ten opzichte van de 18A-node die later dit jaar verschijnt. Zo moeten de prestaties per watt 15 tot 20 procent hoger liggen. Bij gelijke prestaties gebruiken 14A-chips naar verwachting 25 tot 35 procent minder stroom. De chipdichtheid met 14A zou daarnaast met 30 procent stijgen ten opzichte van zijn voorganger.
Intel benadrukte ook opnieuw dat 14A het allereerste procedé wordt dat de overstap maakt naar high-NA-euv. Dat is de tweede generatie euv-machines van Nederlandse machinemaker ASML. Deze machines bieden een hogere 'numerieke apertuur', wat in de praktijk betekent dat chipmakers daarmee kleinere transistors kunnen maken met een enkele belichting. Ook andere chipbedrijven, zoals TSMC, hebben high-NA-euv-machines besteld, maar lijken voorlopig nog niet van plan te zijn om die op grote schaal te gebruiken.
Intel benadrukt dat klanten met de introductie van 14A kunnen kiezen voor zowel high-NA-euv als de huidige 'low-NA'-machines, afhankelijk van hun wensen. Het bedrijf zegt daarnaast dat zijn high-NA-testmachines, waarvan Intel er inmiddels twee heeft, yield parity vertonen ten opzichte van hun gewone euv-machines. Dat wil zeggen dat het aantal defecten op high-NA vergelijkbaar is met die van low-NA.
Oudere nodes: 16- en 12nm
Tot slot deelde Intel nog wat updates over zijn mature nodes. Dat zijn minder geavanceerde procedés, die beschikbaar komen voor externe klanten. Intels '16nm'-procedé heeft bijvoorbeeld een tape-out in de Ierse fabriek van het bedrijf. Intel 16 wordt een aangepaste variant van zijn 22nm-procedé uit 2011, maar dan met een simpeler ontwerpproces.
Daarbij werkt Intel nog altijd samen met Taiwanese chipfabrikant UMC aan een nieuw 12nm-procedé. Chips op die node, die voornamelijk bedoeld is voor netwerken, mobiele netwerken en communicatie-infrastructuur, worden vanaf 2027 gemaakt, zo benadrukte het bedrijf opnieuw. Dat zal gebeuren in een aantal van Intels fabrieken in Arizona.