Chipfabrikant TSMC is begonnen met de bouw van zijn derde chipfabriek in het Amerikaanse Arizona. Deze fabriek kan straks '2nm'- en '1,6nm'-chips produceren met behulp van de N2-, N2P- en A16-procestechnologieën van het bedrijf.
De bouw van TSMC's derde fabriek in de VS is op woensdag begonnen, meldt persbureau Bloomberg. De fabriek is onderdeel van TSMC's uitbreidingsplannen in de Verenigde Staten, ter waarde van 165 miljard dollar. Het gaat om een uitbreiding van de Fab 21-locatie in Phoenix, Arizona. De campus daar bestaat uit 4,5 vierkante kilometer, waar in zes fasen op wordt gebouwd. De uitbreiding waarvan de bouw nu is begonnen, is de derde fase.
Fase 3 wordt de eerste fabriek waarmee TSMC chips onder de '2nm' gaat maken buiten Taiwan. De fab in kwestie gaat produceren op TSMC's N2- en A16-procedés. Die worden respectievelijk gepositioneerd in de '2nm'- en '1,6nm'-klasse, hoewel die naamgeving weinig te maken heeft met de daadwerkelijke afmetingen. De fabriek moet uiterlijk 2030 klaar zijn.
De eerste twee fases van TSMC's campus in Arizona moeten al eerder klaar zijn. De eerste fase richt zich op de bouw van N5- en N4-nodes, die al in massaproductie zijn. De tweede fase draait om N3 en moet in 2028 afgerond zijn. Op de campus komen verder nog twee geavanceerde packagingfabrieken en een r&d-centrum.
De uitbreiding komt gelijktijdig met internationale druk op de chipindustrie. De Taiwanese overheid gaat vanaf eind dit jaar de export van geavanceerde halfgeleidertechnologie beperken. TSMC mag daardoor zijn allernieuwste productieprocessen niet meer in het buitenland toepassen. Tegen de tijd dat TSMC zijn derde fabriek in de Verenigde Staten heeft geopend, is A16 echter al niet meer de nieuwste node van TSMC; het bedrijf is dan minstens al overgestapt op A14-productie binnen Taiwan. Dat betekent dat de A16-fabriek in Amerika wel gewoon voldoet aan de wet.
In de VS heeft president Donald Trump importheffingen opgelegd aan diverse sectoren. Trump overwoog in maart nog om importheffingen op te leggen aan de wereldwijde chipindustrie. Door de grote investering in Amerikaanse fabrieken, zou TSMC daar niet aan hoeven te voldoen, aldus Trump destijds. Halfgeleiders zijn vooralsnog uitgezonderd van importheffingen, net als diverse andere techproducten. Deze uitzonderingen moeten techbedrijven de tijd geven om hun productie naar de VS te verhuizen.