De Amerikaanse president Donald Trump wil de US Chips and Science Act schrappen. Die wet maakt tientallen miljarden vrij voor de bouw van nieuwe chipfabrieken in de Verenigde Staten. Trump wil dat geld gebruiken om Amerikaanse staatsschulden af te betalen.
Trump zei deze week tegen het Amerikaanse Congres dat de chipwet afgeschaft moet worden, schrijft onder andere persbureau Reuters. De president noemde het subsidiepakket een 'verschrikkelijk ding'. Hij riep de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Mike Johnson, op om de wet te schrappen en om 'wat over is [van de subsidiepot]' te gebruiken om de Amerikaanse staatsschuld te verminderen.
De Amerikaanse president is van mening dat dreigen met importheffingen hetzelfde effect zou hebben als subsidies. Door extra belasting te heffen op het importeren van geavanceerde chips, zouden buitenlandse chipbedrijven aangespoord worden om nieuwe fabrieken in de VS te bouwen. In ruil daarvoor zouden ze gespaard worden van die extra importheffingen.
Taiwanese chipmaker TSMC kondigde deze week al nieuwe uitbreidingen binnen de VS aan, ter waarde van 100 miljard dollar. Daarvoor krijgt het bedrijf geen directe subsidie. Tijdens de aankondiging van die nieuwe uitbreidingen beloofde Trump wel dat TSMC niet onderhevig wordt aan eventuele importheffingen op de chipsector. Die nieuwe investering van 100 miljard dollar valt bovenop eerdere uitbreidingsplannen van TSMC, die werden gesteund met de Amerikaanse Chips and Science Act die Trump hoopt af te schaffen.
De Chips and Science Act werd in 2022 aangenomen in de Verenigde Staten. De chipwet maakt bijvoorbeeld 52,7 miljard dollar vrij voor de chipsector. Chipbedrijven kunnen daar aanspraak op maken om nieuwe chipfabrieken op Amerikaans grondgebied te bouwen. Ze krijgen dan een deel van de kosten als subsidie.
Tot op heden heeft de Amerikaanse chipwet geleid tot investeringen van meerdere chipmakers. Naast TSMC ontvangen ook Intel, Samsung, Micron, SK hynix en GlobalFoundries subsidies. Intel krijgt bijvoorbeeld 7,86 miljard dollar van de Amerikaanse overheid, dat wordt ingezet voor de bouw van fabrieken ter waarde van ruim 100 miljard dollar.
Het is niet bekend of de Chips and Science Act daadwerkelijk afgeschaft gaat worden. Daarvoor heeft Trump een meerderheid in het Amerikaanse Congres nodig. Bij introductie in 2022 werd de wet gesteund door zowel Democraten als Republikeinen.