Trump wil einde aan miljardensubsidies voor chipsector VS

De Amerikaanse president Donald Trump wil de US Chips and Science Act schrappen. Die wet maakt tientallen miljarden vrij voor de bouw van nieuwe chipfabrieken in de Verenigde Staten. Trump wil dat geld gebruiken om Amerikaanse staatsschulden af te betalen.

Trump zei deze week tegen het Amerikaanse Congres dat de chipwet afgeschaft moet worden, schrijft onder andere persbureau Reuters. De president noemde het subsidiepakket een 'verschrikkelijk ding'. Hij riep de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Mike Johnson, op om de wet te schrappen en om 'wat over is [van de subsidiepot]' te gebruiken om de Amerikaanse staatsschuld te verminderen.

De Amerikaanse president is van mening dat dreigen met importheffingen hetzelfde effect zou hebben als subsidies. Door extra belasting te heffen op het importeren van geavanceerde chips, zouden buitenlandse chipbedrijven aangespoord worden om nieuwe fabrieken in de VS te bouwen. In ruil daarvoor zouden ze gespaard worden van die extra importheffingen.

Taiwanese chipmaker TSMC kondigde deze week al nieuwe uitbreidingen binnen de VS aan, ter waarde van 100 miljard dollar. Daarvoor krijgt het bedrijf geen directe subsidie. Tijdens de aankondiging van die nieuwe uitbreidingen beloofde Trump wel dat TSMC niet onderhevig wordt aan eventuele importheffingen op de chipsector. Die nieuwe investering van 100 miljard dollar valt bovenop eerdere uitbreidingsplannen van TSMC, die werden gesteund met de Amerikaanse Chips and Science Act die Trump hoopt af te schaffen.

De Chips and Science Act werd in 2022 aangenomen in de Verenigde Staten. De chipwet maakt bijvoorbeeld 52,7 miljard dollar vrij voor de chipsector. Chipbedrijven kunnen daar aanspraak op maken om nieuwe chipfabrieken op Amerikaans grondgebied te bouwen. Ze krijgen dan een deel van de kosten als subsidie.

Tot op heden heeft de Amerikaanse chipwet geleid tot investeringen van meerdere chipmakers. Naast TSMC ontvangen ook Intel, Samsung, Micron, SK hynix en GlobalFoundries subsidies. Intel krijgt bijvoorbeeld 7,86 miljard dollar van de Amerikaanse overheid, dat wordt ingezet voor de bouw van fabrieken ter waarde van ruim 100 miljard dollar.

Het is niet bekend of de Chips and Science Act daadwerkelijk afgeschaft gaat worden. Daarvoor heeft Trump een meerderheid in het Amerikaanse Congres nodig. Bij introductie in 2022 werd de wet gesteund door zowel Democraten als Republikeinen.

Donald Trump voor het Amerikaanse congres, 4 maart 2025. Bron: Win McNamee / Getty Images
Donald Trump voor het Congres, met op de achtergrond vicepresident JD Vance en Mike Johnson, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden.
Bron: Win McNamee / Getty Images

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

05-03-2025 • 15:22

211

Submitter: wildhagen

Lees meer

Reacties (211)

211
204
108
6
0
76
Wijzig sortering
Ze lijken zich helemaal te focussen op de industrieen waar ze in de 50s en 60s goed in waren. Denk aan de importtarieven voor Mexico en Canada. 1 van de doelen daar is hopen dat de auto-industrie het werk terughaald naar de VS. Maar als je zo gaat schrappen in toekomstige technologie, daar waar grote concurrent China juist fors investeert in nieuwe technologie, dan is het toch een disaster waiting to happen lijkt me.

En voor het terugbrengen van de staatsschuld zou je natuurlijk ook gewoon de big-tech (en andere grote) bedrijven normaal belasting laten betalen. Dan investerer je in nieuwe technologie die vervolgens veel geld gaar opbrengen. Er moeten toch wel wat economen en bedrijfskundigen in Washington rondlopen die hem dat kunnen influisteren.
Ik vind dat hij te veel intellectueel krediet krijgt bij elke onlogische beslissing die hij neemt. Telkens wordt gesuggereerd dat dit onderdeel is van een grotere strategie om een bepaald doel te bereiken.

In werkelijkheid is hij veel simplistischer. Zijn beslissingen worden grotendeels bepaald door zijn buikgevoel of door degene die het laatst iets in zijn oor heeft gefluisterd. Dit varieert van het plotseling opkrikken van cryptomunten met een tweet tot het willekeurig instellen van importtarieven. Het feit dat deze tarieven steevast afgerond worden op 10 of 20% suggereert dat er weinig doordacht beleid achter zit.

De beslissing om de chipwet af te schaffen, zonder verder te kijken dan zijn neus lang is, komt waarschijnlijk voort uit het simpele feit dat deze wet werd ingevoerd door de vorige president, Biden, en dus per definitie als slecht wordt beschouwd. Daarnaast ziet hij het niet hoeven uitgeven van subsidies als een besparing, en besparingen vormen de kern van zijn beleid. Denk aan de golf van ontslagen bij de overheid en het opheffen van allerlei instanties.
Heb je wel gehoord van project 2025?
Er is meer aan de hand..

Zijn achterban bestaat uit voornamelijk laag opgeleide mensen die het niet zo breed hebben. Die kun je laten geloven dat hun problemen veroorzaakt worden door [kies random groep of land]. Dat heet fascisme.

Wat hij nu doet, is de economie van Amerika verder uithollen. Zijn achterban wordt er geen cent beter van. Maar er zullen meer mensen in armoede komen. Dus zijn potentiële achterban wordt groter.

De rijken kunnen blijven profiteren en het volk kun je laten geloven dat de armoede de schuld is van [kies random doelgroep / land]

Zo kwam ene Duitser 100 jaar geleden ook aan de macht.
Precies dit.
En dan straks eisen dat hij meer macht / bevoegdheid nodig heeft om de problemen, die hij grotendeels zelf heeft veroorzaakt, het hoofd te kunnen bieden.
Hij heeft publiekelijk gezegd dat er over 4 jaar niet meer gestemd hoeft te worden, want dan is alles 'gefixed': https://www.youtube.com/watch?v=84It8d9Wt0I

Flirt openlijk met het idee van een derde termijn: https://www.youtube.com/watch?v=wHPxoNEmZ7k

Hij lijkt het volk er dus al op voor te bereiden dat hij de macht niet meer uit handen gaat geven. Wordt nu nog om gelachen, maar hoe serieus is hij daadwerkelijk?
Zijn achterban bestaat uit voornamelijk laag opgeleide mensen die het niet zo breed hebben. Die kun je laten geloven dat hun problemen veroorzaakt worden door [kies random groep of land]. Dat heet fascisme.
Ach, ik zie ook veel WO of hoger opgeleid die steevast hun vingertje wijzen naar groepen en dan roepen dat die de schuld zijn van alle problemen. Maar die zeggen inderdaad wel hetzelfde als jij nu zegt.

Al met al is het niet alleen het "domme" klootjesvolk, maar iedereen doet dit, en niemand lijkt dat te begrijpen.

Even voor alle helderheid, zelf ook WO geschoold en merk echt heel erg een versimpeling hier op de universiteiten van de politiek die men bedrijft. Vroeger goed doordacht, nu een echo uit een kamer. Schrikbarend vind ik het.
Die Duitser kwam toch echt uit Oostenrijk.
Een Oostenrijker-Hongaar, die Duitser werd om aan politiek te kunnen doen.
Die twee situaties zijn niet te vergelijken. De armoede in Duitsland was een direct gevolg van het Verdrag van Versailles en niet een ingebeeld iets.
De armoede was niet ingebeeld, maar de oorzaak (dat het door joden kwam) natuurlijk wel. En armoede is ook relatief, he. Vergeleken met toen heeft iedereen in de westerse wereld het beter - maar ja, er is nog steeds pijn en zeker in de VS waar je enorm onderuit kan gaan aan bijvoorbeeld medische kosten. En de enorme inkomensverschillen zijn ook een flinke factor. En net als in de jaren 30 zijn de voorgestelde oplossingen natuurlijk volkomen counter-productief.
Eens. Je ziet heel veel dat commentatoren (en zelfs zijn eigen beleidsmakers) hem proberen te duiden, alsof er lagen aan diepte en nuance zit in de kreten die hij slaakt. In werkelijkheid lijkt het eerder een vrij simplistische man te zijn, die wordt gedreven door een aantal vrij basale emoties en impulsief reageert. De beslissingen die hij neemt ten aanzien van de economie zoals de importtarieven gaan echt desastreus zijn voor de economie, ook iets waar economen zowel aan de linker of rechterzijde het over eens zijn. Natuurlijk zit er ook een conservatieve denktank achter veel van zijn overige decreten zoals die over de culture war, daar is wel langer over nagedacht. Maar door de bank genomen doet hij maar wat. Ben benieuwd hoe lang het duurt voordat het Amerikaanse volk zich realiseert dat ze voor de zoveelste keer een poot uitgedraaid zijn.
Well allemaal goed voor het nationalisme....

In het buitenland dan, in Canada zijn alle Amerikaanse whiskeys en wijnen uit de schappen gehaald.

Als je een Canadese super markt binnen loopt staan daar allemaal borden met buy Canadian.

Sommige supermarkten hebben zelfs al een Amerikaanse hoek waar alle Amerikaanse produkten liggen.....(Waar dus geen hond meer komt)

Persoonlijk heb ik nog minder goedkeuring voor Amerikanen dan ik al had, je kunt wel zeggen dat de gewone Amerikaan er niets aan kan doen, maar ze hebben toch mooi democratisch deze oranje drol op de troon geholpen
Ik durf rustig te zeggen dat ik meer respect voor de Russen heb dan de Amerikanen (en dat is voor de Russen al 0).

Maar de Russen worden al (1000 jaar?) onderdrukt en weten niet beter. De Amerikanen gaan puur door dommigheid af op een dystopie
Ja, zit wel wat in. Ik zie China ook als een structureer risico, maar zou nu liever met China zaken doen dan de VS... Van de zotte, eigenlijk.

Maar laten we hopen dat de chaos zorgt dat onze politici hun zaakjes op orde krijgen, dat zou al mooi zijn. Meer Europese integratie, minder beurocratie en meer doorpakken zou allemaal goed zijn.
Ben benieuwd hoe lang het duurt voordat het Amerikaanse volk zich realiseert dat ze voor de zoveelste keer een poot uitgedraaid zijn.
Gelukkig staat Trump niet voor alle Amerikanen hoor. Een flink deel vind het verschrikkelijk wat hij allemaal uithaalt.
Maar in plaats van alleen maar klagen, waarom niet actief iets doen? Ik zou zeggen, vote with your wallet! Dat wil zeggen: koop zo weinig mogelijk Amerikaanse producten.
[...]
vote with your wallet! Dat wil zeggen: koop zo weinig mogelijk Amerikaanse producten.
Die heb ik meer gehoord. En daar heb ik een vraag bij. Want wat zijn Amerikaanse producten? Even los van de alcohol en de lelijke (mening, geen feit) auto's? Hoe staat je mobiele telefoon hier in? Je PC of console? De software die er op draait? Je sociale platforms? Je diensten zoals GPS? Internet?

Geloof me, ik wil wel. Maar kan het echt?

En even gericht op het hoofdonderwerp hier. Heeft Amerika niet juist heel veel baat bij een goede chipsector?
Helemaal geen enkel Amerikaans product meer kopen is lastig, daar heb je gelijk. Maar je kan wel proberen zo weinig mogelijk te kopen. Bv op het terras naar een ander merk vragen dan Coca Cola of Pepsi, ik noem maar wat.
Ik snap je reactie wel, maar ik denk dat als we enkel kijken naar dit soort dingen zoals Cola, het meer symbolisch is.

Naar mijn idee zit Amerika veel meer verweven in ons dagelijks leven op een onzichtbare manier. Wederom, kijk naar de sociale media platforms en naar de consumenten PC's met Windows.

En hoewel ik ook niet vrolijk word van dit soort acties (stoppen met subsidie voor chip industrie) vraag ik me soms toch af of de enige oplossing inderdaad terugslaan is / het monster worden dat jou dwars zit.

Ik denk dat de echte oplossing veel moeilijker is, namelijk blijven praten en handelen op een redelijke manier met elkaar. Gaat op voor de hele wereld trouwens. En nee, ik zie mezelf dat ook niet doen op een regenachtige maandagochtend.
Ik zie het vooral als vriendjes sponsoren. Trump heeft wel vriendjes bij de Social Media, en duidelijk niet in de chip-sector. Daarnaast heeft ie vermoedelijk vriendjes bij de auto-industrie, dus ook die krijgen nu even gratis geld. Pork maar dan van de president.

Het probleem nu is dat het overheidsbeleid aan het zwalken is, en bedrijven dus wel 2x nadenken of ze op dit soort constructies vertrouwen. Dat is an sich niet slecht (ik vind dit soort sponsoring uberhaupt fout) maar heeft nu wellicht wel als effect dat grote bedrijven ook kleur moeten bekennen. Zou Intel soms die fabriek ergens in Europa willen bouwen? Komen ze daarna met het hoofdkwartier naar Amsterdam, rekenen wij ze gewoon 1% belastingtarief (en ja, ook dat is fout, maar het is wel gratis geld schijnbaar).
Maar zijn chips niet super belangrijk juist voor de autoindustrie? Ik meen me te herinneren dat een paar jaar terug er grote tekorten waren bij auto chipsets
Chips zijn tegenwoordig belangrijk voor vrijwel alles wat je niet bij de Action koopt.

Auto's, stofzuigers, wasmachines, drogers, tv's.. zelfs die slimme ventilatoren voor onder je radiatoren hebben vaak wel een of andere chip erin zitten.
Veel dingen die je bij de Action koopt zitten ook wel chips in haha
Zeker die zakken met paprika en naturel chips!
Niet nuttig voor het artikel. Wel grappig.

Waarschijnlijk waren de subsidies dus indirect bedoeld voor het tegen gaan van American obesitas.
Hehe gelukkig kon je er om lachen :P
Dat zijn de relatief simpele chips, die kunnen iedereen maken.
Praktisch alles waar stroom in gaat zit tegenwoordig een paar chips in: spanningsregelaars, kleine 8-pin microcontrollers, een detectiechip voor overspanning, etc.

Overigens zijn veel van die dingen in oude FABs te produceren en die heeft de VS wel bij Microchip, TI (en vele anderen).
Dat zijn vziw redelijk basic chips meestal, van een paar nodes geleden. Daarvoor worden geen of weinig nieuwe fabs voor gebouwd, maar word hoofdzakelijk gebruik mekaakt van oude productielijnen.
Zeker zijn chips belangrijk, maar niet specifiek _deze_ chips, en de chipjes die je in de auto vindt zijn vooral gebakken door TSMC. De vette bonusjes uit deze wet gingen naar best veel partijen, zie hier. Daarnaast worden die auto-chips toch wel gemaakt, de grote vraag is door welke partij (Bosch is er een grote jongen, en zo nog wat Europese fabrikanten).

Daarnaast denk ik dat het Trump en z'n vriendjes zal jeuken of er ergens supply issues komen, hij kan nu X miljard wegsluizen van de overheid naar zijn eigen goede doelen, en gaan golfen.
Dat golfen van Trump, dat kost niet zo veel geld. Als dat een probleem is gaat het voor de rest wel erg goed met de VS.

Ik snap de miljarden die hij van de staatsschuld af wil krijgen. Opzich een heel goed iets. Hoef je er ook geen rente over te betalen. Ga je ook weer meer te besteden hebben. Dat is iets wat Rutte ook goed deed in zijn tijd. Niet kijken naar de extreme staatschulden van andere landen, maar onze eigen staatschuld omlaag brengen, zodat Nederland minder en minder rente betaalt.
Door extreme belastingverlagingen voor miljardairs en het kapot maken van de belastingdienst IRS zal de VS dramatisch minder geld innemen. Deze paar miljard zijn een paar heel kleine druppel op een enorme gloeiende plaat, waar hij een gigantisch vuur onder stookt.

Onder zijn we presidentschap steeg het tekort enorm (ook pre-Covid), ik verwacht hier niets anders.
Kan je dat eten chips? Wellicht dat Trump dacht dat het de snack industrie betrof :P
De vraag is ook of het werk terughalen in vier jaar tijd lukt. We weten immers niet of de Republikeinen de volgende keer weer winnen, en als ze niet winnen, dan komt er een einde aan dit beleid.
Het gruw'lijk lot van een tweepartijenstelsel.

Dat geldt natuurlijk evengoed andersom ook. Probeer je als democraat een behoorlijk zorgstelsel op te zetten, vier jaar later gaat toch de botte bijl erin. Het is een tragisch.
Nuja, of dat beperkt is tot het tweepartijenstelsel weet ik niet. Als GroenLinks-PvdA hier een links iets opzet, dan zie ik ook wel dat bij de verkiezingen erop de VVD daar de botte bijl in zet. Het enige verschil is dat het hier wat minder rigoreus gaat en er ook geen presidentiële veto's zijn, maar uiteindelijk snoeit men hier ook heus wel wat.
In Nederland wordt er zelden de botte bijl in beleid van de voorgaande regering gezet, en al helemaal niet per decreet, en dat is voor een groot deel ook de reden dat het welvaartsniveau tot nu toe alleen maar stijgt*. Een stabiel en betrouwbaar bestuur is, dat niet zomaar wetten intrekt of budgetten opeens naar 0 zet, draagt daar significant aan bij. Toezeggingen die eerdere regeringen hebben gedaan, worden over het algemeen ook nagekomen.

Ja, er wordt naar links of naar rechts bijgestuurd, maar dat is toch echt iets anders. Het komt echt maar weinig voor dat ergens zonder pardon de sloophamer op wordt gezet. De laatste jaren hebben we dat alleen gezien (en dan zelfs nog in beperkte mate) bij Rutte I en de huidige regering - misschien ook niet helemaal toevallig regeringen waar een populistische partij met volgens sommigen autoritaire trekken deel van uitmaakte...

*ja, dat is geen ononderbroken lijn, en ja, niet iedereen in Nederland profiteert daar van; maar op macroniveau gaat het tot nu toe sinds WO2 eigenlijk alleen maar "beter".

[Reactie gewijzigd door Tc99m op 5 maart 2025 21:07]

In het Amerikaanse systeem wint de winnaar van een staat, direct de hele staat. Dat maakt dat een eventuele nieuwe die stemmen afsnoept van de partij die het dichtst bij ze staat, juist de tegenpartij in de kaart speelt.

In deze situatie:
Republikeins: 45%
Democratisch: 40%
Potentiële andere 'linkse' partij: 15%

Dan wordt de hele staat Republikeins. En dat maakt het nagenoeg onmogelijk een derde partij op te richten.

[Reactie gewijzigd door MartijnGP op 6 maart 2025 15:51]

Maar daar had ik het niet over? Ik begrijp dus niet zo goed wat je bedoeld als reactie op wat ik zei.
Ah, excuus. Ik las dat je stelde dat de VS niet beperkt werd door een tweepartijenstelsel - dat er ook een derde mogelijk zou zijn dus.

Maar dat schreef je inderdaad niet. Ik denk wel dat een dergelijk stelsel radicalisering en dus het om en om afbreken van elkaars beleid in de hand werkt. Een coalitie is toch vrijwel altijd gematigder.

Al roept de VVD ook nu het hardst dat het dramatische linkse beleid van de afgelopen 13 jaar moet worden teruggedraaid :')
2 jaar, hopelijk. Dan zijn er midterms die het congress weer democratisch kunnen maken. Again, hopelijk.
Als je ziet hoe snel het nu gaat, zou het me niets verbazen als over twee jaar het congres ook is afgeschaft. Of omgetoverd tot een applausmachine waar je in China en Rusland nog jaloers op zouden zijn.
En ook al zou het congress blijven zoals het is, dan zijn er nog altijd die presidentiële veto's.
Er moeten toch wel wat economen en bedrijfskundigen in Washington rondlopen die hem dat kunnen influisteren.
Wel, niet echt in zijn directe omgeving op dit moment. Maar dat zou niet veel uitmaken, Trump heeft zijn eigen idee. Zijn liefde voor 'ouderwetse' industrie is ingegeven door zijn achterban en door het feit dat een foto van een Ford F150 met V8 gewoon wat beter oogt dan een doorbraak op AI gebied. Daar heeft ie gewoon niets mee. Zie ook zijn vreemde liefde voor kolen. Hij wil weer mijnen openen maar niemand heeft ook maar een idee wie die kolen zou moeten kopen.

Voor Trump moet alles tastbaar, groot en luid zijn. Zoals voor een kleuter. Die hebben ook niets met priegeldingen.
De EU komt, als je de landen optelt (cijfers 2023) qua aantallen uit boven de VS. Er zijn best veel landen die nog auto's maken, zelfs België en Portugal.
En dan tel ik het VK niet mee.
Trump lijkt te denken dat importheffingen betaald worden door de landen waar de producten vandaan komen, terwijl ze in werkelijkheid uiteindelijk door Amerikaanse burgers betaald worden. Eerste schattingen zijn al dat een gemiddeld gezin $2000 per jaar meer kwijt zal zijn.

En dan heeft niemand het over de gederfde kosten door exportdaling vanwege contratarieven in andere landen. Een land als Canada reageert zeer heftig met hoge importtarieven en een boycot van Amerikaanse producten; zo heeft b.v. BCLiquor alle Amerikaanse drank en wijnen uit de schappen gehaald.

Maar ja, Trump heeft geen economische adviseurs nodig, hij vind zichzelf de ideale dealmaker. Ondertussen is de hele financiele wereld in rep en roer vanwege het volkomen onvoorspelbare beleid van Trump.
Ergens is er een hoop te optimaliseren in de VS. De GDP is het hoogste in de wereld per persoon (iets van 80000 dollar per inwoner). Toch een hoop armoede in de VS. Verschil tussen rijk en arm is enorm daar.

Trump wil niet zoveel doen daaraan, maar waarom deed een Biden daar niet meer aan.
Dus het is een derde wereld land???
In Marokko heb ik ook familie die (rijk) zijn en andere die bijna niks hebben...
Daar zit ook echt een groot verschil tussen mensen.
VS heeft al een auto auto-industrie...Wat ze echter niet hebben in de volledige distributie van wat er nodig is om een auto te produceren.

Volgens wiki nummer 2 in de wereld.
Wikipedia: List of countries by motor vehicle production

Wikipedia: List of the largest automotive suppliers

Je geeft Trump teveel crediet door te denken dat er een idee hierachter zit.
En dat een belangrijk deel van die toeleveringsketen van de Amerikaanse auto industrie in Canada zit is dan weer het resultaat van akkoorden die 50 jaar terug zijn gesloten nadat de Canadese auto industrie stilaan begon in te storten (iedereen wenste een automaat en de know-how zat ten zuiden van de grens) waarna Canada besloot om invoerheffingen in te voeren op Amerikaanse wagens.

En de cirkel is rond.
Nog 3 jaar en 10 maanden................
Trump blijft nog wel iets langer. Hij krijgt het voor elkaar om minimaal 3 termijnen te mogen blijven, en op den duur net als Poetin, tot aan zijn dood.
Ik denk toch echt dat er een hoop Republikeinen zijn die zich achter de oren aan het krabben zijn...

Boeren die contacten van usaid geannuleerd zien worden...

Aannemers die geen personeel op de bouwplaatsen meer hebben omdat die bang zijn gedeporteerd te worden

Mensen die hun centjes op de beurs zitten verdwijnen als sneeuw voor de zon...

Stijgende prijzen in de winkels...

Allemaal zaken die Trump stemmers raken, nu al....

Het is wachten op een impeachment, er hoeven maar een paar senatoren overtuigd te worden....

En hun stemmers staan nu al te schreeuwen bij de poorten van de overheids gebouwen..

En dan moet het grote snijden in Medicaid big ham beginnen
Die mensen kunnen straks allemaal kiezen: Trump blijven stemmen, en hard roepen dat dit nodig is, en dat Trump Himself ze wel zal compenseren, ooit. (hersens uit, en doorgaan dus)

Het alternatief is Democraat stemmen, en dat is net zo pijnlijk als FvD stemmen voor jou (of PvdD voor de verdwaalde FvDer hier). De hele Republikeinse partij is gekidnapt door Trump, en lijkt zich daar prima in te kunnen vinden. De tegenstemmers gaan met pensioen, of gaan iets anders doen.

Verder blijft het natuurlijk Amerika, hell no dat je gaat betalen voor andermans kosten, ook al kost dat jou (bij pech) veel meer. Pech heb je namelijk niet, dat is je eigen schuld. Moet je maar geen rotziekte krijgen. Degenen met iets meer inzicht zijn helaas nog in de minderheid.
Optimist. :)
Alle Trump critici zijn al bijna de republikeinse partij verdwenen. Het is 1 groot meeklap circus, je ziet niets anders in de Doema. Ik zou zeggen, kijk naar Rusland, en zie je daar iemand nog tegenstribbelen? Trump dendert over alles en iedereen heen, en gaat ook zijn derde termijn binnenslepen. De kiezers kan Trump missen als kiespijn, er zal voldoende brainwash zijn. En nieuwe stemregels gunstig voor Trump voordat de nieuwe verkiezingen zijn. Vele democraten zullen niet meer in staat zijn zich te registreren als kiesgerechtigde en stemdistricten zullen zo herverdeeld worden dat de republikeinen nog machtiger worden.
Nou ja een wijs iemand zei ooit, it's the economy stupid...

Kan mij niet voorstellen dat die economie binnen vier jaar opbloeit, eerder zwaar in verval ...

In ieder geval als ik naar de beurs jij zijn de Amerikanen al behoorlijk wat pensioengeld kwijt ...

Afgelopen maand minus 5 procent, een dat is ongeveer precies net zo lang als dat hij aan de macht is

[Reactie gewijzigd door well0549 op 6 maart 2025 18:09]

Inderdaad. Als je een "anti-US retoriek" omarmt (wat ik gezien de huidige ontwikkelingen steeds minder onwaarschijnlijk acht), dan zijn chips-gerelateerde producten (met name ontwerp) een van de weinigen waar de US nog echt een monopolie in heeft.

Wil je moderne rekenkracht? Koop maar van Intel, AMD, Apple of Qualcomm. Allemaal US komaf met vergaande sancties welke landen deze producten mag ontvangen. Chips=rekenkracht=modern arsenaal. Wanneer er schaarste speelt dan raken die machines/chips ook wel verkocht aan landen waar men niet met modder aan het gooien is, lijkt me.

Ze hadden die supplychain juist nog sterker kunnen aantrekken door zoveel mogelijk hoogwaardige productie binnenlands te halen. Maar tot mijn verbazing stoten ze het zo nog meer af. Ik heb echt het idee dat "het schip" van de regering daar niet links of rechtsom aan het varen is, maar gewoon doormidden wordt gezaagd.
VS heeft een tax gap van bijna $700 miljard. 150 miljard daarvan zijn van miljardairs. Dat zijn belastingen die niet zijn betaald, maar wel betaald hadden moeten worden. Als een miljardair 5 miljard belasting schuldig is, kan de miljardair ervoor kiezen om het niet te betalen en een oneindig lange juridische druk te zetten op de belastingdienst. Die kiest er dan bijna altijd voor om ze net te vervolgen. Het is veel makkelijker om achter halve miljoen mensen aan te gaan die elke $10.000 belasting schuldig zijn, dan achter 1 persoon aan te gaan die $5 miljard schuldig is. Het is een andere machtsbalans.
Nee Trump is vooral omringt met mensen die liever geen belasting betalen, en liever de belastingen bij de burger houden.
Precies dit he.

En wanneer straks enkel het noodzakelijke overheid overblijft (in hun ogen), is het rechtse gedachte dat iedereen er rijker van wordt.

Ik ben benieuwd waar er straks aan gespendeerd zal worden als er geen overheidsbouwstenen en vangnetten meer zijn.
In mijn mening worden dit soort uitspraken van Trump zwaar overdreven in het nieuws gebracht. Trump kan en mag alles roepen wat hij wil, maar heeft datgene wat hij roept vlees?

Nee, want de macht om dit te beslissen ligt bij het congres.

Al uitspraken en streken van de afgelopen weken zijn allemaal voor de bühne.

In essentie is het net niks, maar het wordt wel zo gigantisch neergezet dat je er haast niet omheen kan.
Congres is een tandeloze tijger.
Trump slaat compleet de bal mis met de dollar als reservemunt.

Daardoor kunnen ze zich permitteren hoge schulden & handelstekorten te hebben, want dat zorgt voor voldoende dollars in de wereld. Het zorgt er ook voor dat je geen "industriële" macht wordt zoals China.

Met de huidige acties, zal de dollar minder gebruikt worden als reservemunt ( minder beschikbaar door het terugdringen van handelstekorten) en worden de schulden plots wel (veel meer) relevant.

Dat terzijde, voorzie het einde van de dollar als reservemunt.
Trump heeft een totaal achterhaald en simplistisch wereldbeeld.

En dat spreekt aan bij het soort kiezer dat voor hem gestemd heeft: Veel mensen die opgegroeid zijn in de jaren 50 en 60, en maar weinig informatie en goed onderwijs gehad hebben.

Die jaren waren een uitzondering, want de VS was het enige land dat niet kapot was na WW2, en het was voor de hele wereld een ongekend lange periode van groei en wederopbouw na de Crisis van de jaren 30 en de wereld oorlog. Het was ook een tijd van ongekende solidariteit, samenwerking en in de jaren 60 en 70 ook grotere gelijkheid en emancipatie voor allerlei groepen die daardoor meer konden bijdragen aan de maatschappij.

De afbraak begon in de jaren 80 met Reagan en Thatcher, en is daarna steeds versneld naarmate de generaties die de lessen van de jaren 30 en 40 geleerd hebben er steeds minder zijn.

Het is een nostalgisch wereldbeeld dat niet meer terug kan komen, al was het alleen maar vanwege de automatisering. We hebben geen duizenden mensen meer nodig om een auto in elkaar te zetten. Het kan nog niet helemaal met alleen robots, hoe hard Musk dat ook probeert.

Het gaat niet de banen en welvaart opleveren die Trump z'n aanhangers zich voorstellen, want die welvaart kwam vooral doordat na de oorlog, de belastingen veel meer geheven werden op de rijken en daarmee de verzorgingstaat opgebouwd is, in een tijd voor de vergrijzing.

De vergrijzing is nog zo'n punt waardoor de jaren 50 en 60 niet meer terugkomen. We hebben nu een heel andere bevolkingsopbouw dan in de tijd van de hippies.
Ze focussen helemaal nergens op, dit valt helemaal in het straatje om de VS af te breken. In iedere departement wordt de ene na de andere nog grotere gek als nieuwe leider voorgesteld, dat is als posities worden gevuld immers duizenden posities blijven helemaal leeg. Ze trekken zelfs kinderen aan om Amerika "effecienter" te maken met Randdebiel in Chief Musk die nog hulp nodig heeft om Excel te gebruiken. Tegelijkertijd is de debt ceiling met 4.5 triljard verder opgetrokken. Dus.. hoezo schuld afbetalen? Miljardairs krijgen nog meer miljarden terwijl de arme alle laatste beetjes sociale voorzieningen zien verdwijnen. Het is schandalig wat gebeurd.
Op zich grappig om jouw bericht en de eerste reactie daarop te zien. Het is alsof ik Fox News op MSNBC zie reageren.

Ik denk dat de waarheid in het midden ligt.
In iedere departement wordt de ene na de andere nog grotere gek als nieuwe leider voorgesteld, dat is als posities worden gevuld immers duizenden posities blijven helemaal leeg.
Deels mee eens, een hoop van de leidingevende rollen worden toegewezen aan mensen met een dubieuze achtergrond. Het is echter bekend dat overheden log zijn en alhoewel ik er weinig vertrouwen in heb dat voor de juiste redenen wordt gedaan is duizenden posities leeg niet noodzakelijk een probleem. Een hoop is nodeloos omslachtig en uiteindelijk daardoor te duur, niet overal hoeven een dozijn mensen bij te betrokken zijn in lange vergaderingen die over niets gaan.
Ze trekken zelfs kinderen aan om Amerika "effecienter" te maken
Precies dit is waarom ik eerder MSNBC aanhaalde. Een beetje jong bloed (deze "kinderen" zijn 20+) is juist positief als je iets wilt veranderen. De huidige manier is klaarblijkelijk niet efficient en als je iets anders wilt aanpakken dan gebruik je daar mensen voor die dat anders doen. Dezelfde mensen hetzelfde dingetje laten doen werkt zorgt niet voor verandering. Leeftijd is niet relevant als de motivatie en intelligentie in orde is.
Hier tegenwoord in te brengen door op de leeftijd af te geven brengt zorgt er juist voor dat het moeilijker is om de rest serieus te nemen.
met Randdebiel in Chief Musk die nog hulp nodig heeft om Excel te gebruiken.
Ik ben geen fan van Musk, maar een randdebiel is hij zeker niet. Dat gezegd, ik vertrouw hem ook voor geen meter om dit juist te doen.
Tegelijkertijd is de debt ceiling met 4.5 triljard verder opgetrokken. Dus.. hoezo schuld afbetalen? Miljardairs krijgen nog meer miljarden terwijl de arme alle laatste beetjes sociale voorzieningen zien verdwijnen. Het is schandalig wat gebeurd.
Tjah, daar zijn de mensen die op Trump gestemd hebben (wat de meerderheid was) toch behoorlijk hunzelf schuld aan. Iedereen die erin getrapt is dat hij het voor de common person zou verbeteren is behoorlijk naief, het moge duidelijk zijn dat motivatie altijd hetzelfde is geweest. Het beter voor zichzelf maken en hij is nou niet bepaald arm.

Dat de tarieven eenzijdig kunnen worden ingevoerd wat blijkbaar de denkwijze van Trump en een deel van de stemmer was is behoorlijk naief. Een tarief wordt uiteraard tegemoetgekomen door een tarief van de andere kant. Afhankelijk van hoe de verhoudingen liggen zal er uiteindelijk iets meer of iets minder geld aan de ene of andere kant blijven plakken. Maar dat alles naar Amerika gaat en het alleen voor hun beter wordt is niet hoe de wereld werkt.
En als de tarieven te hoog zijn dan gaat het product gewoon naar een aantrekkelijkere markt waar dat niet het geval is (zie b.v. nu dat Europa gas/olie gat afnemen van Canada).

Heel simpel gezegd "Ikke ikke ikke en de rest kan stikken" of "America first" zorgt er natuurlijk voor dat de rest er niets mee te maken wil hebben. Amerika sluit zich op die manier behoorlijk af van de rest van de wereld. Of dat hun in voordeel uitvalt... misschien, misschien niet.
Ze hebben het geluk dat ze een land rijk in natuurlijke resources hebben in tegenstelling tot b.v. de meeste Europese landen en dat er voor de meeste industrieën in ieder geval een basis is om het zelf te doen.

[Reactie gewijzigd door Xthemes.us op 5 maart 2025 18:07]

Helemaal off topic, maar wat heeft Trump ooit aangepakt dat een succes gebleken is?
En denk je dat de voorgaande presidenten daar nooit wat aan gedaan hebben?

hij zou de inflatie oplossen, de oorlog in Oekraïne binnen 1 dag beëindigen enz.
Zijn heffingen jagen juist inflatie aan, de beurzen staan diep in het rood sinds zijn aantreden en zijn oplossing voor Oekraine is heulen met Rusland en Oekraïne laten barsten.
Kijk op truflation, en je ziet dat de inflatie het laagste is sinds 2021.
Zijn heffingen zijn nog niet eens allemaal ingegaan, ik sprak dan ook niet in voltooide tijd.

Maar lees het economisch nieuws maar eens even, elke econoom vreest dat dit de inflatie zal aanjagen.
Mijn fout, niet goed gelezen.
Maar is dat door Trump, of is hij gewoon aan het profiteren van het werk wat Biden heeft gedaan?
Zelfs Trump als profielfoto. Dat zegt toch wel veel over de invloed die hij via social heeft op de mensen. Blijf me verbazen dat we dat social media niet veel harder aanpakken.
U behoort duidelijk tot zijn doelgroep.. mensen die van Sterke Mannen houden in plaats van mensen met hersens die problemen op een intelligente manier oplossen.

Voor sommige zaken zoals die oorlog bestaat geen simpele oplossing zonder andere nare consequenties. Daarom duurt het zo lang. Maar Trump lost het natuurlijk wel even op 8-)
Des te minder iemand ergens iets vanaf weet, des te stelliger iemand is.
Trump is zeer stellig... Probeert vooral veel te doen maar denken,,,,
Graag geen aantoonbaar onware argumenten gebruiken. Je kan de transcriptie nalezen van een gesprek van biden die probeerd de oorleg te de-escaleren door putin te bellen.

https://ua.usembassy.gov/...vladimir-putin-of-russia/

En de inflatie was ook al weer twee jaar niet meer door het dak

https://www.usinflationca.../current-inflation-rates/
Trump pakt tenminste eens dingen aan en staat zelf de pers te woord zonder vooraf gedeeld script.
Tenzij je de president openlijk tegenspreekt op triviale zaken. Dan mag je niet eens in de buurt komen van het witte huis: https://apnews.com/articl...506053249598e807f8e91e1ae
zelf de pers te woord
Alleen de pers die niet kritisch is, het AP is niet meer welkom omdat ze niet Golf van America wil gebruiken. Wat een f*cking kleuter ben je dan.

Als jij Trump gelooft dan betekent het dat de propaganda werkt.
Allerlei niet ter zake kundige mensen aanstellen omdat ze vriendjes zijn
Allerlei beloftes afzwakken of wegwuiven nadat hij verkozen was (inflatie, de prijs van eieren, etc)
Allerlei heffingen naar bondgenoten om onzin redenen (als fentanyl het probleem is, wanneer worden de heffingen dan verminderd?)
Nul acties om Putin als agressor ter verantwoording te roepen, hem eerder nog verheerlijken.

Ik zeg, lekker naar the US verhuizen waar ze 5 vrije dagen per jaar hebben en mensen fallliet kunnen gaan van zorgrekeningen (waar Trump dat beetje zorgverzekering wat ze hebben nog wil afbreken) als je gelooft in Dear Leader
Ha, kom je weer trollen? Nou ja, negatieve aandacht is ook aandacht, zal ik maar zeggen :+
Aan u dan om te bewijzen dat dit geen onjuistheden zijn met bronmateriaal.

Voor alsnog lijkt het wel mee te vallen wat DOGE allemaal bespaart (veel oude projecten die al lang gestopt zijn, rekenfouten ed) het is zeker goed om te besparen waar het kan, maar wees daarin ook eerlijk hoeveel het daadwerkelijk is

- https://economictimes.ind...ow/118737762.cms?from=mdr

https://abcnews.go.com/US...arlier/story?id=119408347

En op de DOGE site staat bijvoorbeeld dit.

Grants

Displaying 6289 grant terminations totaling ~$15B in savings. Descriptions are forthcoming

Wanneer komen die omschrijvingen? Als het allemaal niks meer uit maakt? Wees transparant en doe dat meteen zodat mensen weten waar het geld precies vandaan gehaald wordt
(...) Wat je ook van Musk vind, ik weet vrij zeker dat ie heel veel slimmer is dan mening troller hier in de reacties.
O, de ironie.
Zeker slimmer dan jou :)

Je zou beter eens de reactie waarop je reageert verifiëren, want wat hij zegt klopt gewoon :)
Door extra belasting te heffen op het importeren van geavanceerde chips, zouden buitenlandse chipbedrijven aangespoord worden om nieuwe fabrieken in de VS te bouwen.
Dit klopt tot op zekere hoogte, wanneer de klanten gebonden zijn aan een locatie.
Een Amerikaan verhuist bijvoorbeeld niet naar Duitsland om een Volkswagen te rijden, maar Volkswagen zou wellicht wel een fabriek in de VS willen bouwen om de importheffingen te ontwijken.

Trump lijkt alleen te vergeten dat de grootste afnemers van deze geavanceerde chips datacenters zijn, en die kunnen in principe overal ter wereld staan.
En aangezien de importheffingen alleen in de VS gelden, hebben de techgiganten (vooral de Ai-bedrijven) nu juist heel veel incentives om te verhuizen naar andere gebieden, zoals de EU en Azië. Daar krijgen ze namelijk effectief 20% korting op hun chips t.o.v. de VS.

(Prijs is 100, wordt 125 in de VS. Van 125 in de VS terug naar 100 in de EU is 20% korting).

Bovendien is het heel wat makkelijker, sneller, en voordeliger om een nieuw datacenter te bouwen (buiten de VS), dan een nieuwe chipfabriek (in de VS).

Daarnaast, van wie denkt Trump dat alle chipfabrikanten afhankelijk zijn?
Ik weet dat de VS graag ASML allerlei regeltjes oplegt over export, maar ze lijken daar te zijn vergeten dat het nog steeds een Nederlands (en dus Europees) bedrijf is.

(De VS kan die regels opleggen omdat ASML afhankelijk is van een aantal Amerikaanse onderdelen en patenten, maar ASML is ook héél erg afhankelijk van allerlei Nederlandse/Europese onderdelen en patenten.)

Misschien dat wij ook maar eens hetzelfde spelletje moeten gaan spelen als Trump...

[Reactie gewijzigd door Stijnvi op 5 maart 2025 15:49]

Ik heb gelezen dat ASML afhankelijk van Amerikaanse patenten en toeleveranciers. Alhoewel ik me die niet echt kan herinneren toen ik er werkte (VDL, Zeiss etc.) maar ze zullen er wel zijn.
Maar chicken gaan spelen met ASML zou ik afraden, maar de Donald kan het daar wel op uit draaien.
Als er een handelsoorlog uitbreekt, met allerlei acties en reacties, zou er ook een moment kunnen komen dat een van de landen roept 'patenten uit land X zijn bij ons niet geldig'.
Als er een handelsoorlog uitbreekt, met allerlei acties en reacties, zou er ook een moment kunnen komen dat een van de landen roept 'patenten uit land X zijn bij ons niet geldig'.
Dat doet de VS trouwens zelf ook. Ik zit met wat aandelen van HIMS die een tijdje een Ozempic variant verkocht hebben. Dit is een wat simpele voorstelling, omdat er varianten zijn, waarvan ook minder effectieve, waarvan het patent verloopt.

In ieder geval is het zo dat een patent voor medicijnen in de VS niet geldig is zolang er een tekort is voor dat medicijn. Wanneer dat tekort voorbij is volgen er nog wat rechtszaken, waardoor ze nog wat langer kunnen verkopen.
Als er een handelsoorlog uitbreekt, met allerlei acties en reacties, zou er ook een moment kunnen komen dat een van de landen roept 'patenten uit land X zijn bij ons niet geldig'.
Of in ieder geval de patenten die Europese landen erkennen in ruil voor vrije handel zonder importheffingen. Zie https://pluralistic.net/2025/03/03/friedmanite/
Als er een handelsoorlog uitbreekt, met allerlei acties en reacties, zou er ook een moment kunnen komen dat een van de landen roept 'patenten uit land X zijn bij ons niet geldig'.
Dat doet Rusland al jaren. En toch slagen ze er amper in om hoogwaardige producten te maken. Daarnaast ga je dan al snel van tarieven naar sancties.
China kan het wel, heeft met de industrie en mankracht eerder te maken dan wetgeving lijkt mij.
Off-Topic
Ik heb gelezen dat ASML afhankelijk van Amerikaanse patenten en toeleveranciers. Alhoewel ik me die niet echt kan herinneren toen ik er werkte (VDL, Zeiss etc.) maar ze zullen er wel zijn.
Niet alleen maar de de VS.
ASML heeft o.a. leveranciers van onderdelen in Nederland, Duitsland, België, Frankrijk en Oostenrijk.

Al deze leveranciers ken ik persoonlijk omdat ik daar als externe de lokale beheerders ondersteun met complexere vraagstukken.

ASML is door patenten gewoon afhankelijk van deze bedrijven, maar deze bedrijven ook weer 100% afhankelijk van ASML. (Deze bedrijven hebben gewoon geen andere klanten, dus bij elkaar ongeveer met 20.000 mensen die indirect voor ASML werken op deze manier. En dat nog los van de leveranciers van deze bedrijven)

Ontopic
Ergens kan ik deze beredenering ook wel begrijpen, mits de leveranciers van chips dit ook daadwerkelijk zelf zouden voelen.
Er zijn voor chips tenslotte weinig alternatieven, dus de consument zal gewoon moeten kopen. Met daarop de extra kosten voor de import.

Voor zaken zoals auto’s is de keuze wat ruimer, daar kunnen de Amerikanen gewoon kiezen voor een fort ipv een Volkswagen als voorbeeld te noemen. (Als Volkswagen geen fabrieken had gehad in de VS uiteraard)
Maar als je high-end chips wilt, ben je toch gebonden aan Intel, AMd en Qualcomm. En die chips worden ook weer door een beperkt aantal leveranciers gemaakt.
Klopt, de vader van een vriendin van me is vandaag zijn baan kwijtgeraakt door deze ellende, dus we worden hier zeker door geraakt.
ASML is voor een groot deel afhankelijk van Cymer en Cymer is weer afhankelijk van Duitse en Italiaanse toeleveranciers.

DeAmerikaanse overheid heeft wetten aangenomen dat de tech en patenten van Cymer onderhevig zijn aan exportregulering en worden gezien als een Nationaal geheim.

ASML mag de Cymer lichtbron niet zomaar doorverkopen zonder een akkoord van de Amerikanen.
Maar de energie is wel veel goedkoper in de VS dan in Europa.
Nog wel, totdat Canada hun dreigement doorvoert en energie leveranties stopzet.
Als die datacenters overal kunnen staan, waarom bouwt Google er dan in Europa?
Volgens mij ben je wat onzin aan het verkopen.

Als de markt groot genoeg is, dan is het wel degelijk mogelijk om ze af te schermen. China is het grootste voorbeeld op dit moment...
Google bouwt op dit moment datacenters in de EU omdat EU-wetgeving in sommige gevallen vereist dat data binnen de EU blijft.
Geen idee wat de exacte details daarvan zijn overigens, maar ik weet dat de verplichting er is.
De bewerign klopt niet.

Heffingen zorgen er niet voor dat een bedrijf dan maar gaat beslissen om de productie te verhuizen. Heffingen kunnen net bestaande producenten beschermen en dienen primair om dumping vanuit het buitenland te voorkomen, zodat buitenlandse bedrijven de binnenlandse markt niet kapot kunnen maken.

Maar er is op dit moment amper binnenlandse productie van high end chips. Daar waren deze subsidies net voor, om die fabrieken naar de VS te brengen. Een bedrijf als TSMC gaat niet ineens miljarden extra investeren en het product voor dezelfde prijs blijven verkopen, dus moeten ze kiezen tussen ofwel de prijzen verhogen, ofwel de fabrieken niet bouwen en de chips importeren, waarna de prijzen verhoogd worden.

Voor de klant blijft het resultaat gelijk. Die betaald een hogere prijs. Dus waarom zou je als bedrijf dan een land willen plezieren dat toont geen loyale partner te zijn, dat vindt dat gemaakte afspraken en getekende contracten een vodje papier zijn waar je niet aan moet voldoen?
Jij concentreert je op high tech, maar je vergeet dat de industrie nergens is zonder de vele bouwstenen die nodig zijn om die high tech chips aan de gang te krijgen.

Waarom denk je dat de Russen maar al te graag chips van NXP willen kopen?

High tech houdt meestal in dat het niet robuust is, het moet worden gebruikt in hele specifieke omgevingen.

Militaire eenheden, automotive, zelfs keukenapparatuur maken gebruik van hele simpele bouwblokken, puur omdat ze heel robuust zijn. Zonder die shift registers van NXP ben je dus nergens omdat de hele CAN bus van je auto uitelkaar valt.

Zonder condensatoren en MOSFET's geen spanningsregelaars voor je CPU en GPU, doei doei.

Wat betreft de productie van die componenten zitten we in Europa redelijk, maar nog niet super. In Amerika hebben ze op dat vlak bijna niks, alles komt uit Japan of China.

Dat is waar alle chipwetten op focussen. De infra die nodig is om high tech te ondersteunen. High tech redt zichzelf wel.

Ja kan wel high tech willen bouwen, maar dan ben je overgelaten aan de wil van Amerikaanse bedrijven om er gebruik van te maken. Als een Intel, AMD of Nvidia geen chips bij jou wil produceren dan kan je er nog niks mee.
De chips fabricatie is ongelooflijk complex en heeft toeleveranciers van over de hele wereld. ASML is daarin een belangrijke, maar er zijn er duizenden meer.

De hele keten kan vrij makkelijk uit elkaar vallen als ook maar een paar van die toeleveranciers in problemen komen.

De VS heeft decennia lang wereldwijd de vrije handel ondersteund en verdedigd. Daardoor zijn deze enorm verweven handelssystemen ontstaan, met hoge specialisatie totdat er maar 1 of 2 producenten overgebleven zijn.

Trump lijkt nu zich terug te trekken uit die ondersteuning en verdediging van de vrije handel. Dan zijn er maar een paar incidenten nodig, en het hele kaartenhuis valt uit elkaar.

We kunnen heel snel terecht komen in een crisis vergelijkbaar met de jaren 30 qua schaal. Bijv. als er op meer plekken schepen op zee aangevallen zouden worden, zoals nu bij Yemen gebeurt. De wereld is ongelofelijk afhankelijk van bulk transport van olie, voedsel en containers, maar de VS is de enige met een marine groot genoeg om dat realistisch te kunnen beschermen. Transport over zee kan heel snel moeilijk en duur worden, bijvoorbeeld als China en India daar ruzie over zouden maken.

[Reactie gewijzigd door RogerWilco2 op 6 maart 2025 16:24]

Trump is natuurlijk kierewiet. Maar de stelling dat dreigen met heffingen buitenlandse bedrijven stimuleert binnen de vs te investeren zou per ongeluk wel eens kunnen kloppen

Verder maakt het weinig uit want juist de manier waarop hij dingen regelt maakt hem onbetrouwbaar en onvoorspelbaar.

Van beide houden investeerders niet

[Reactie gewijzigd door gaskabouter op 5 maart 2025 15:34]

De theorie klopt natuurlijk. Als het uit het buitenland duurder wordt, dan kan het uit eigen land relatief goedkoper worden. Maar dan moet je wel de capaciteit hebben om alles wat je nu in andere landen laat maken of daar inkoopt zelf te kunnen doen. Maar volgens mij is de werkeloosheid ook in de VS heel laag dus hoe ga je die producten maken als je geen mensen hebt?

Importheffingen werken alleen als je zelf al een bestaande industrie hebt die wordt weggedrukt door prijsdumping vanuit andere landen. Denk aan Chinese auto's waar de Chinese overheid een leuk bedrag aan bijdraagt. Dan ga je een importheffing er op gooien om een level playing field te krijgen.
Maar relatief goedkoop is nog steeds duurder dan het was. Als je buitenlandse producten duurder maakt om d relatief dure producten uit de vs concurrerend te maken moet die relatief goedkope maar absoluut duurdere prijs betaald worden door:

De Amerikaanse consument
En dan zijn we weer bij af. Als je importheffing introduceert om je eigen productie te redden, dan betaald de klant de meerprijs. Als je importheffingen introduceert om externe partijen de productie in de VS te laten doen, dan betaal je daar als consument waarschijnlijk ook meer voor omdat arbeidsloon in de VS hoger is. Hoe dan ook, de consument is degene die uiteindelijk betaald.

Het enige wat je doet met importheffingen is je eigen industrie (en banen) veiligstellen van (oneerlijke) praktijken uit het buitenland. Wat Trump nu doet is geen van beide, want zijn eis heeft niks te maken hiermee maar de andere dwingen tot actie. Dat is zijn manier van zaken doen.

Totaal onbetrouwbaar voor investeerders, dus over 4 jaar als deze beste man het veld ruimt dan begint alles weer opnieuw. Een betrouwbare overheid is cruciaal voor grote bedrijven. Ik zou nu als groot bedrijf oppassen met investeren in de US. Voor je je het weet komt Trump met een decreet om buitenlandse ondernemingen verplicht hun assets te laten verkopen aan bedrijven in de US, zie tiktok en wat er allemaal in Rusland gebeurd. Wat dat betreft hebben beide heren dezelfde autoritaire trekjes.
Maar volgens mij is de werkeloosheid ook in de VS heel laag dus hoe ga je die producten maken als je geen mensen hebt?
Als de cijfers erg laag zijn is de werkloosheid vaak (vrij) hoog. Mensen die de moed opgeven om een baantje te vinden zijn geen werkzoekenden en komen dus niet in de werkloosheidcijfers.
Als de economie aantrekt zal de werkloosheid vaak stijgen omdat die mensen weer hoop krijgen en weer op zoek kaan naar werk.

https://www.investopedia....isguised-unemployment.asp
Daarvoor heb je de U-6 rapportage, die houd rekening met de verborgen werkloosheid: https://www.bls.gov/news.release/empsit.t15.htm
Het zijn vooral de illegale immigranten die Trump aan het deporteren is, die werken in de bouw e.d.
Hij heeft straks geen mensen om de fabrieken te bouwen.

Daarnaast is het zo dat als het al goedkoper zou zijn om in eigen land te produceren, dan zou dat al gedaan worden. Dus de producten worden duurder.

Hoge importtarieven haalt ook concurrentie weg, waardoor er minder drang is om te innoveren en prijzen laag te houden.

De hele tarief discussie is daarnaast ook een denivellerende belasting. Het is een vast percentage op wat mensen kopen, ongeacht je inkomen. Het treft daarmee de mensen met het minste geld het meeste, ook omdat die minder mogelijkheden hebben om importtarieven te ontwijken dan de miljonairs en biljonairs waar Trump zich mee omringt. Het is een verkapte belastingverlaging voor de rijken.

Meer inflatie, hogere prijzen, en minder belasting voor de aller rijksten.

[Reactie gewijzigd door RogerWilco2 op 6 maart 2025 16:31]

Subsidies is een wortel voorhouden
importheffingen zijn een stok om mee te slaan

Met beide kan je dieren, mensen en bedrijven motiveren jouw wens uit te voeren.
Welke van de twee effectiever is, daar verschillen de meningen over. En is afhankelijk van de tegenpartij, of die weerstand kan bieden door bij de stok te zeggen, "nou dan niet".
Of ze berekenen die kosten door aan de eindklant. Oftewel, zaken gaan duurder worden voor de Amerikanen. Dat probleem heb je niet bij subsidies. De enige manier waarop dit kan werken is wanneer het delven van grondstoffen in de VS weer rendabel wordt. Maar daarvoor moet bijvoorbeeld buitenlands staal zo veel duurder worden, dat het niet meer efficient is om het eindproduct te maken en te verkopen, zoals een auto. Dus dit zal leiden tot minder consumptie, economische stagnatie en daarmee armoede. Maargoed, Trump zal de schuld daarvan wel weer bij een ander neerleggen.
Wat in ieder geval niet werkt is een wortel voorhouden, en dan vervolgens alsnog gaan slaan. Het enige wat dat oplevert is een onbetrouwbare overheid. En dat is helemaal funest voor investeringen. Als je wilt zorgen dat je land in een afgrond raakt, moet je een onbetrouwbare en instabiele overheid hebben. Daar loopt iedereen als de pest omheen. Zo'n imago kan ook lang aanhouden. Als de democraten de boel over vier jaar weer omgooien, ga je dan wel weer investeren? Nee tuurlijk niet, de schade van Trump houd decennia aan. Voor je het weet wordt je een paar later weer weggepest en krijg je die stokslagen weer. Steeds meer bedrijven zullen hun groei buiten de VS gaan zoeken, en maar minimale investeringen willen doen.
Trump is natuurlijk kierewiet. Maar de stelling dat dreigen met heffingen bedrijven stimuleert binnen de vs te investeren zou per ongeluk wel eens kunnen kloppen
Of niet, natuurlijk.
Sorry.

Voor buitenlandse bedrijven kan het een stimulans zijn. Binnenlands zijn heffingen alleen maar een verhoging van de prijs die bedrijven juist stimuleert in het buitenland te gaan investeren
Voor buitenlandse bedrijven kan het een stimulans zijn.
Ik denk dat buitenlandse bedrijven de komende vier jaar eerst even de kat uit de boom gaan kijken en geen hele zware investeringen gaan doen in zo'n onrustig land.
TSMC dus blijkbaar niet. Maar ik zou het inderdaad ook niet doen
Ik denk dat bij TSMC oftewel Taiwan semiconductor ook andere zaken, zoals de altijd dreigende inval van China een rol spelen.
Ik denk dat bij TSMC oftewel Taiwan semiconductor ook andere zaken, zoals de altijd dreigende inval van China een rol spelen.
En die dreiging wordt onzekerder door de onzekere positie van de VS. Dus eens met dat dit op een risicomijdende actie lijkt.
Ik heb zomaar het vermoeden dat TSMC binnenkort het nieuws naar buiten gaat brangen dat ze toch niet in de VS gaan investeren. Of Trump moet ze verteld hebben dat hij Taiwan op gaat geven en dat is de reden dat ze in de VS willen investeren.
Lekker naar Europa halen dus. Ik denk dat dit een gouden kans is om een deel van onze verloren bedrijvigheid terug te halen.
Met TSMC in Eindhoven is de supply chain ook lekker kort.
Honda wilde een fabriek bouwen in Mexico. Dat is nu Indiana geworden.
Hoe de voors en tegens tegen elkaar opwegen is een andere discussie maar er zijn al enkele grote bedrijven binnegehaald.
Er waren geruchten op een uitspraak van vorig jaar:
Chief Operating Officer Shinji Aoyama warned in November that Honda would have to think about shifting production if the U.S. were to impose permanent tariffs on imported vehicles.
en nu heeft Trump het hardop gezegd maaaaaar Honda wil er zelf niks over zeggen:

https://www.wrtv.com/news...mpany-denies-announcement

Dus ik weet niet precies waar je je informatie vandaan haalt, Honda weet iig nog van niks.
Wanneer je nog op het punt staat een beslissing te nemen, kan dat en factor zijn. Wanneer je al een draaiende fabriek aan de verkeerde kant van de grens hebt, kan verhuizen zomaar een stuk duurder zijn dan een mogelijk verlies aan omzet vanwege de importheffingen.

Wat ook een factor is bij een dergelijke beslissing is de beschikbaarheid van personeel.
Trump zit er nog maar vier jaar, investeringen vergen veel tijd.
Maar de stelling dat dreigen met heffingen bedrijven stimuleert binnen de vs te investeren zou per ongeluk wel eens kunnen kloppen.
Dat klopt, maar wel alleen wanneer de klant niet ook gewoon uit de VS kan verhuizen.
OpenAI etc. is heel erg afhankelijk van Nvidia etc. en andersom. Consumenten genereren maar een klein deel van de omzet van Nvidia etc..
Gaat Nvidia dan verhuizen naar de VS zodat ze OpenAI niet verliezen als klant, of gaat OpenAI verhuizen naar Europa, Azië of Australië zodat ze geen importheffingen hoeven te betalen?
Ik acht het tweede scenario waarschijnlijker dan het eerste. Immers, een datacenter heb je sneller, makkelijker en goedkoper gebouwd dan een chipfabriek.
Trump is natuurlijk kierewiet. Maar de stelling dat dreigen met heffingen buitenlandse bedrijven stimuleert binnen de vs te investeren zou per ongeluk wel eens kunnen kloppen
Dit werkt alleen als de VS als enige heffingen gebruikt om dit te stimuleren.
Zie het zo: Intel is van plan om €20 miljard in locaties in de EU te investeren. Trump gebruikt heffingen om Intel te dwingen meer te investeren in Amerika. Intel zet hun investeringen in de EU op een zijspoor.
Vervolgens heeft de EU twee keuzes, of ze accepteren het, of ze dreigen naar Intel dat ze importheffingen van 25% op Intel producten kunnen verwachten tenzij ze hun omgeleide investeringen alsnog in de EU doen.
En in Azië of Australië kan men dat net zo goed doen.

Het enige dat heffingen doen is de wereldeconomie minder efficient maken. Ik heb op bepaalde vlakken weinig op met neoliberaal beleid, maar een vrije wereldhandel is iets dat dat uiteindelijk netto positief is.
Intel gaat natuurlijk geen producten in Europa maken om ze in de vs te verkopen. Ze gaan producten maken in Europa omdat ze subsidie krijgen en ze ze vervolgens in Europa kunnen verkopen.

Met dezelfde reden investeren ze in de vs, omdat ze subsidie krijgen om producten te maken die ze in de vs kunnen verkopen.

Dus juist een bedrijf als Intel kan zich om alle heffingen heen begeven. Als het op een iets normaler tempo gaat dan nu natuurlijk
Dat gaat pas werken als de heffingen zo hoog zijn dat het opzetten van binnenlandse productie, én de daarbij passende hogere loonkosten, onder de streep goedkoper is.

Maar als je nu iets uit China haalt voor 10 dollar, wat je in de VS ook wel kunt produceren, maar dan kost het 1000 dollar, dan moeten het al deftige heffingen zijn wil je dat verschil eruit halen.
Ja, laat de autoindustrie maar weer terug verhuizen naar de VS.

Echter, worden de auto's niet goedkoper op, en ruim de helft van de onderdelen worden in Mexico gemaakt. Die ook terug halen, dan, maar dan heb je wel het probleem dat er extra heffingen op de grondstoffen daarvoor zitten. Je vat hem inmiddels wel denk ik.

En uiteindelijk als al die industrieën terug moeten, waar haal je de werknemers vandaan? Daar zijn er niet genoeg van, Amerika is een service industrie met een redelijk lage werkeloosheid. Op deze manier komt met tientallen miljoenen mensen tekort, en dat jaag weer de inflatie aan.

Zo word je auto, broodrooster, en boormachine wel heeeeel erg duur. Te duur voor velen, die dan terug moet grijpen naar goedkoper spul uit het buitenland, ondanks de heffingen.
"De Amerikaanse president is van mening dat dreigen met importheffingen hetzelfde effect zou hebben als subsidies."

Wanneer zullen de Amerikanen door gaan krijgen dat ze zelf alle importheffingen moeten betalen?
Nou, wellicht dat de Amerikanen zélf dat al wel doorhebben, omdat door die importheffingen de prijzen voor consumenten dus stijgen. Want die worden door de leveranciers immers doorberekend in de produkten die ze aanbieden.

Echter is het niet direct die "gewone Amerikaan" die dit beleid bepaald, maar uiteindelijk president Trump zélf.

En het vervelende is dat die lijkt te denken dat niet de consument dit betaalt, maar het land in kwestie waar de importheffingen tegen zijn opgelegd (dus een Canada, Mexico, China etc). Dat heeft hij vorige week enkele keren in interviews gezegd.

Helaas voor de gewone Amerikaan werkt het dus niet zo. Uiteindelijk zijn zij degene die opdraaien voor die importheffingen, helaas voor hen. Dit zal hun koopkracht inderdaad geen goed doen.
Ik ben totaal geen Trump fan, maar in principe denk ik dat Trump dondersgoed weet hoe het werkt. Hij wilt juist dat de Amerikaanse burger meer betaalt voor deze 'buitenlandse' producten, zodat zij mogelijk juist Amerikaans goed gaan kopen 'want goedkoper'.

Wees eerlijk: veel mensen boeie het geen ene zak waar iets vandaan komt, zolang maar 'goed en goedkoop'. Amerikaans mag dan wel goed zijn, 'goedkoop' komt toch echt uit China (en wellicht Mexico en Canada qua eten, geen idee).

Voor Europese middelen is het Trump denk te doen om het feit ons te naaien, puur als dat. Maar ik kan zijn kop helaas niet inkijken.

Edit: ja ik snap dat de prijzen omhoog gaan, maar ze (lees Trump) wil dat buitenlandse producten dus duurder worden dan Amerikaanse, om het juiste effect op koopgedrag te bewerkstelligen.

[Reactie gewijzigd door tw-backdoorbug op 5 maart 2025 15:38]

Ik ben totaal geen Trump fan, maar in principe denk ik dat Trump dondersgoed weet hoe het werkt. Hij wilt juist dat de Amerikaanse burger meer betaalt voor deze 'buitenlandse' producten, zodat zij mogelijk juist Amerikaans goed gaan kopen 'want goedkoper'.
Ten dele wellicht, maar het is niet alleen de eindprodukten he die geraakt worden. Ook grondstoffen, halffabrikaten etc.

Neem als voorbeeld nou die importheffingen op Europees staal (wat o.a. Nederland raakt ivm Tata Steel in IJmuijden). Die produceren een bepaald soort staal wat in de VS niet geproduceerd wordt, maar wat de VS wél van ons afneemt om er weer andere produkten van te maken.

Aangezien de VS dit zelf niet produceert zal dit staal voor hen dus duurder worden (door die extra heffingen), en daarmee het eindprodukt dus ook.

Je kan niet zomaar alles los van elkaar zien, het zijn vaak hele produktieketens, van grondstof via halffabrikaten tot eindprodukt. Als één van die schakels door die heffingen duurder wordt, en je geen lokaal geproduceerd alternatief hebt (zoals dat staal), wordt het eindprodukt daarmee ook duurder.

Sowieso lokaal geproduceerd (in de VS dus) spul zal per definitie vaak duurder zijn door de (fors) hogere arbeidskosten daar.

Extra zuur is dat door dit beleid ook de dollarkoers achteruit gaat (zie Dollarkoers gaat onderuit terwijl euro in de lift zit van vandaag), wat de prijzen nóg verder opdrijft.

Dus linksom of rechtsom, de Amerikaanse consument is er de dupe van. Die ziet zijn koopkracht teruglopen, en de inflatie oplopen (en dat laatste zorgt voor nóg hogere prijzen, dat is dus een zichzelf versterkend proces).

Van een handelsoorlog profiteert de consument nooit op de (middel)lange termijn. Wie wél profiteren zijn beleggers en speculanten, doorgaans de hogere inkomens dus. Tsja.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 5 maart 2025 15:44]

Het is zelfs nog erger. Als de keten staal vanuit Europa nodig heeft, zal mogelijk een deel van de keten dat het staal verwerkt naar het buitenland verhuizen, zeker wanneer er voor het buitenland geproduceerd wordt. Zo hoeft er immers minder te worden ingevoerd en kan de keten dus goedkoper elders plaatsvinden. Misschien kunnen we wel wat Amerikaanse productie naar Europa halen.
Dit zijn best complexe fabrieken, die ook veel eisen stellen aan hun omgeving om goed te functioneren. En het kost vaak miljarden om de installatie zelf te bouwen, terwijl de marges flinterdun zijn. Dat verhuis je niet zo snel meer, gewoon omdat de business case niet rond te krijgen is.
Precies. Geldt ook bij de fabrieken van de autofabrikanten in Mexico & Canada die nu ook getroffen zijn. Trump ziet het heel kinderlijk eenvoudig: verhuis je fabriek naar het Amerikaans vaste land en je hebt geen last van importtarieven.

Waarom zou een fabrikant miljarden dollars investeren in nieuwe fabrieken als de kans reëel is dat er binnen vier jaar een compleet andere administratie & president is die deze tarieven opnieuw ongedaan maakt?

Het is zo ongelofelijk kortzichtig en dom op zoveel niveaus. En uiteraard zal Trump & co de problemen die er ongetwijfeld zullen komen, afschuiven op de Biden administratie, de Democraten of de "diepgewortelde corruptie". Of gewoon de realiteit negeren en zoals op z'n toespraak van vannacht, gewoon een hele lijst van cijfers uit zijn duim zuigen. Afgewisseld door applaus en evil smiles van de Republikeinen.
Mijn idee ook. Deze kan kan liegen als de beste. Hij weet donders goed dat hij de gewone man naait en de rijksten der aarde werderom beloont. Iemand hier nog een GOLD (green card) Card a 5 Miljoen dollar?

Je ziet precies waar hij naartoe wilt, een armere bevolking met lage lonen en een steenrijke elite. Nog rijker dan ze al waren.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 5 maart 2025 15:45]

Hij vecht gewoon voor z'n eigen centen, en daar is hij de enige niet in. Het verrassende vind ik dat zoveel mensen het schitterend vinden, en die kunnen lang niet allemaal miljonair worden (alhoewel... met een beetje inflatie zit dat er nog wel in ook). Dus heel veel mensen neppen zichzelf door pro-Trump te zijn, en ze zijn er trots op ook. Then again, het gemiddelde onderwijs in de US of A was al niet denderend, dus rekenen kunnen ze toch niet. Misschien voor Nederland ook maar eens doorvoeren, dan kan ik hier ook proberen dictatortje te spelen.
Zeker, maar van een president van een vrije wereld aka democratie mag je meer verwachten dan alleen eigenbelang. Wat veel mensen erin zien, is mij ook een raadsel. Maar goed, als je bijv. alleen FOX kijkt en alles gelooft wat er in dat kringetje geroepen word en vooral niet zelf kritisch nadenkt tja. dan gebeuren dit soort dingen.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 5 maart 2025 16:26]

Dat GOLD card bestaat al veel langer in de VS onder verschillende namen. Met investeringen in bepaalde regio's van iets van 800k of meer, kun je al permanent residency krijgen, waarmee je in vijf jaar een paspoort kunt aanvragen voor jezelf en je gezin. Let wel: dit gaat om investeringen, dus je geld is niet weg. Koop je een deel van nieuw te bouwen hotel bijvoorbeeld, dan krijg je gewoon dividend en na een paar jaar mag je je aandelen verkopen. Dus je moet wel geld hebben om binnen te komen, maar het kost je niet perse iets om in de VS staatsburger te worden.
Ken jij de voorwaarden van die "GOLD card" dan al? Voor zover ik weet is 5mil. doller betalen al voldoende, tot de definitieve voorwaarden bekent zijn.
De nu huidige vooprwaarden vindt je onder EB5-visa:
Om in aanmerking te komen voor het EB-5-programma, moeten investeerders een kwalificerende investering doen van ten minste $ 900.000 in een goedgekeurde commerciële onderneming . Investeerders kunnen zich ook kwalificeren door $ 1,8 miljoen te investeren als hun investering zich in een TEA bevindt.
https://en-m-wikipedia-or...&_x_tr_hl=nl&_x_tr_pto=rq
Hier wat meer uitleg hoe je naar de VS kan emigreren : https://www.esta-aanvragen.nl/emigreren-naar-amerika/111/61/

[Reactie gewijzigd door Ronald_VR op 6 maart 2025 14:50]

De voorwaarden weet uiteraard nog niemand, waarschijnlijk weten ze het zelf nog niet eens. Het lijkt er op dat het bedrag wordt opgetrokken naar 5 miljoen, en wellicht vervalt het investeren deel. Dus effectief een directe betaling aan de schatkist. In nieuwsberichten staat dat ze het gelijk willen trekken aan de green card, dus in die zin veranderd dat niet. Er staat niet dat je direct een USA paspoort krijgt, dat zal wel een aantal jaar duren nadat je een green/gold card hebt.

Ik heb het programma al eens uitgezocht uit interesse, het ging me er met name om dat dit soort programma's al lang bestaan, al sinds '92 als ik het zo snel lees. Dit is niet zomaar een wilde kreet van Trump, maar gewoon iets wat al langer bestaat wat af en toe wordt aangepast.

Dit lijkt mij weer zo'n idee van Trump wat ie "zelf" bedacht heeft, terwijl het al lang bestaat. Het staat leuk in de media, maar effectief veranderd er niks. Het zou "miljoenen" mensen aantrekken naar de VS. Onzin natuurlijk, want de huidige bedragen zijn nog geen eens een miljoen. Dus waarom 5x zoveel rekenen dan opeens miljoenen mensen aantrekt? Niks van waar, leuke praat maar slaat nergens op zoals wel vaker met politici.
Maar de vraag is óók of Amerikanen zo goedkoop kunnen produceren, want mankracht is in de VS een stuk duurder.

Verder hebben ook andere landen importtarieven tegen de VS ingevoerd. Als je ook steeds minder buitenlandse valuta binnenkrijgt en niemand je product wilt kopen omdat het duurder is, dan schaadt dit je economie.
Probleem is wel dat er sommige zaken bijvoorbeeld totaal niet in de VS gemaakt worden(computerchips).
En zelfs zaken die in de VS zelf gemaakt worden(auto's) bevatten nog altijd veel buitenlands materiaal.
Zelfs als je fiets koopt, zal die nog onderdelen bevatten afkomstig uit verschillende landen.
Kleine correctie. De Amerikaan is heel erg "Buy Local" gericht. Niet alleen kopen in eigen community maar ook USA made. Locale bedrijven weten dit en locale goederen zijn dus ook al duurder. Kortom de amerikaan is al gewend aan hoger prijzen en zolang het leven op credit niet wordt aangepast.... zal er niet zoveel veranderen..

Ik woon in Virginia, in rural (buitengebied)
Grappig ook hoe niemand zich hier lijkt te realiseren dat het gaat om de "Reciprocal Tariff Act". Ofwel, zoals de naam al zegt trekt men de tarieven simpelweg gelijk met de tarieven die wij in de EU, de Canadezen, etc. al decennia heffen. Daar hoor ik nooit zoveel ophef over.
Ik snap vooral niet dat niemand kan of durft aan Trump uit te leggen dat een fabriek misschien wel vlug kan gebouwd worden maar wat ben je met een leeg gebouw, je moet machines hebben om de chips te maken, je moet personeel vinden om in de fabriek te werken, je moet mensen hebben om chips te ontwerpen. Hoeveel Amerikanen gaan er staan te springen om in een chipfabriek aan de band te gaan staan, buiten al degene die hij juist gedeporteerd heeft? Importheffingen gaan de Amerikanen meer kosten daarom wil hij fabrieken in eigen land maar wat zijn de loonkosten in de VS tegenover in China want zelfs zonder importtarieven gaat elektronica nog steeds duurder zijn dan het in China laten maken. China heeft ondertussen al jaren voorsprong, mede door financiële steun van de regering en dat haal je niet in van vandaag op morgen. Probleem is hoe krijg je dit uitgelegd aan een narcist die enkel gelooft wat hij zelf denkt.
Heel veel Amerikanen staan er om te springen.

Dit argument dat amerikanen dat werk niet willen doen werd een paar jaar geleden ook gegeven bij een grote slachterij in Californië die duizenden illegalen zat uit te buiten.
Die illegale immigranten werden uitgezet en iedereen riep dat die slachterij geen werknemers zou kunnen vinden.

Een week later draaiden ze echter gewoon hun normale productie, alleen nu met amerikaanse werknemers. En die gaven aan dat die slachterij beter betaalde dan een heleboel andere banen.
Dat kan je in één fabriek doen. Maar er is geen massawerkloosheid waar fabrieken onbeperkt uit kunnen putten wanneer ze van de goedkope immigranten af willen, of productie in de VS willen opstarten/ uitbreiden vanwege de om importheffingen.

Amerikanen wilden blijkbaar graag in de slachterij werken, omdat die beter betaalde dan een heleboel andere bedrijven. Wie betaalt dat verschil in loon tussen uitgebuite illegalen en beter betaalde Amerikanen? Nemen de eigenaren genoegen met minder winst? Of wordt dat doorberekend is de vleesprijs?
En die heleboel minder betaalde banen waar die Amerikanen vandaan kwamen, wie werkt daar nu? Die banen zullen nu werknemers moeten trekken met hogere lonen, omdat er niet genoeg werklozen zijn om al die plaatsen in te vullen.
Dat wordt een geweldige loon-prijsspiraal bovenop de inflatie die er al is en bovenop de inflatie die de importheffingen zal veroorzaken.
Ik krijg de kriebels van conspiracy theories, maar die man doet toch echt heel hard zijn best om de US van binnenuit te saboteren. Putin wrijft in zijn handen ...
Of hij is gewoon heel dom op economisch gebied. Hij heeft wel een track record van slechte zakelijke beslissingen.
De man die bijna al zijn ventures failliet heeft laten gaan, tot casino’s aan toe, welke bekend staat om mensen niet te betalen.

En hij wil de US runnen als één van zijn bedrijven. Enkel om zichzelf (en vriendjes) te verrijken.

Zelfs zonder invloed van Rusland zou het deze kant op gaan, misschien niet in zo’n sneltreinvaart.
Nee Putin en co zijn letterlijk voor televisie aan het zeggen dat de VS handeld naar "hun visie", dus zo subtiel als "wrijft in handen" is het helemaal niet.
Wat een nonsense het maakt niet eens een deuk in de schulden van de VS.

Wat is die schuld nu: $27500 mrd en dan wil je een subside van 52,7mrd terugdraaien? Hoe vertelde een republikein dat pas... een dag van overheidslenen op zijn hoogst. Ze betalen alleen al 3mrd aan rente IEDERE DAG
Tja, is dat niet een beetje een erg simpele manier van denken? Veel kleintjes maken een groot. Omdat de staatsschuld zo immens is, moeten ze maar niet proberen er iets aan te doen?

Waarmee ik niet wil gezegd hebben dat ik akkoord ga met Trump.
Hij zou er iets aan kunnen doen, door bijvoorbeeld de belastingen voor bedrijven en de (super) rijken te verhogen.

Maar dat zijn zijn vriendjes en donateurs, dus dat kan niet, daarom heeft hij tijdens zijn vorige term de belastingen voor de rijken verlaagd, en voor de gemiddelde Amerikaan juist verhoogd.
Ja, Trump zou wel heel goed voor het land zijn als hij dit soort dingen deed die je beschrijft. Dan kan het er zo rooskleurig voor de VS uitzien.

Jammer dat Biden niet meer gedaan heeft, of was hij ook als Trump ......
Biden had geen trifecta tot zijn beschikking dus moest hij schipperen met de republikeinen. Dat beteken dat hij dat gewoon niet kon doen.

En natuurlijk was biden ook een Amerikaanse kapitalist. Maar als Trump, nee dat zeker niet.
Dat is een manier van denken die weg laat dat een investering van dit type geld gaat opleveren :)

Een schuld is pas ongewenst zodra het niets oplevert.
Een investering moet wel meer renderen dan de rente op die staatschuld.

Rutte is ook flink aan het afbetalen geweest in Nederland de afgelopen vele jaren. En dat is goed voor het land gebleken. Veel minder rente betalen betekent ook dat je meer te besteden op die manier hebt. Best veilig en zonder risico wat investeringen wel in zich hebben.
Dat klopt, maar is ook te simpel gedacht. De chips act leverde ook werk, banen en dus belasting inkomen op. Als ze willen inperken op die schuld voor zover dat mogelijk is zullen ze echt grotere problemen moeten aanpakken.
Zo’n schuld zal werkelijk nooit terugbetaald worden natuurlijk.
Als je een miljard per dag aan rente betaald , is de druk om de schuld af te lossen erg groot. Hoewel een staatsschuld niet per definitie slecht is, is het niet hebben van een staatsschuld bijzonder aantrekkelijk.
Maar dat was niet het punt toch. Het punt is dat die chip act en dingen als hulp aan oekraine gewoon niets uitmaken. Het zijn druppels op een gloeiende plaat.

Dus waarom dan die wet intrekken met het excuus van besparen?
Mijn inziens zijn alle besparingen zodat het bestaande systeem nog verder faalt, en dit daarna "netjes" opgepakt kan worden door "the free market" AKA vriendjes van Trump (bijvoorbeeld maar niet exclusief Musk).

Bijvoorbeeld hier krijgt Musk "geheel unbiased" ineens een stuk meer subsidie voor StarLink en hier mag hij "unbiased" Cybertrucks verkopen aan DoD.

[Reactie gewijzigd door ZpAz op 5 maart 2025 22:19]

Voor de gein eens opgezocht wat de schuld van de USSR was ten tijde van het uiteenvallen van het sovjet-rijk (wat, als ik me niet vergis, één van de redenen was voor het uiteenvallen) ...

"Ten tijde van het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 had de USSR een externe schuld van ongeveer 66 miljard dollar. Deze schuld werd overgedragen aan de opvolgstaat, de Russische Federatie, samen met beperkte goud- en buitenlandse valutareserves"
Ik weet niet wat je daar mee wil zeggen.
Zeer verstandig.
Deze industrie kan zonder overheids inmenging zijn eigen boontjes prima doppen.
In de concurerende markt komt de beste vanzelf naar boven.
Daar is geen staatsinmenging voor nodig, het reguleert zichzelf zonder dat de belastingbetaler daar aan mee betaald.
En dan wel gigantische bedragen in AI steken?
Want die hebben dat wel nodig?

En dan wel gigantische bedragen in de olie industrie?
Want die hebben dat wel nodig?

En dan wel gigantische bedragen in de wapenindustrie?
Want die hebben dat wel nodig?

Dat is zo iets van 2 maten/2 gewichten?
En dan wel gigantische bedragen in de olie industrie?
Want die hebben dat wel nodig?
Nodig of noodzakelijk? Of jij hebt een oplossing om morgen de hele wereld electrisch of andere vorm te maken (en alle sideproducten van ruwe olie), hebben wij olie gewoon nog nodig om de wereld te laten draaien.

En dan wel gigantische bedragen in de wapenindustrie?
Want die hebben dat wel nodig?
Zolang er een idioot ergens rondloopt die of landje wil pikken, mensen boos wil maken of gewoon wat uitroeien, zal je ergens bescherming nodig moeten hebben, met praten kom je niet bijzonder ver.
Oei. Mijn punt was niet duidelijk.
Ik bedoelde dat er een subsidiepost geschrapt wordt, maar dat veel grotere posten ongemoeid gelaten worden. Het is idioot om chipsubsidies af te schaffen, maar de rest niet.

Los van dat, ik denk wel dat de olie industrie geen extraatjes nodig heeft. Als je die monsterwinsten bekijkt, dan denk ik wel dat ze zouden overleven.
Misschien dat hun CEOs dan wel geen choco meer kunnen smeren op hun boterhammen. :+
Ik reageer hier slechts op 1 onderwerp.
De onderwerpen die jij hier noemt zijn toch net even anders.
Misschien is het ook wel verstandig hier geen subsidie meer op te geven.
Scheelt toch weer.
Trump wil dat geld gebruiken om Amerikaanse staatsschulden af te betalen.
Ik blijf van mening dat elk land dit als prioriteit 1 zou moeten hebben! Het zou weer vanzelfsprekend moeten zijn dat schulden gewoon altijd slecht zijn. Je hebt natuurlijk periodes gehad met negatieve renten waardoor geld lenen daadwerkelijk geld opbracht, maar dit is over het algemeen niet de realiteit. Staatsschulden omlaag brengen tot eigenlijk 0 zou echt is wat meer prioriteit moeten krijgen. Helemaal in Amerika waar de staatsschuld belachelijk hoog is. Dat er hierdoor subsidies moeten sneuvelen heb ik dan ook totaal geen probleem mee. Ik ben van mening dat je pas subsidies kan geven op het moment dat je geld over hebt. Zolang je met een schuld zit heb je dus geen geld over en al helemaal niet als de schuld elke dag oploopt. In Amerika met bijna 6 Miljard per dag! Ja dan kom je met deze wet afschaffen uiteindelijk maar 9 dagen verder, maar je moet ergens beginnen lijkt mij.
Ik blijf van mening dat elk land dit als prioriteit 1 zou moeten hebben! Het zou weer vanzelfsprekend moeten zijn dat schulden gewoon altijd slecht zijn.
Dat zijn economen niet met je eens. Zeker niet als het over investeringen (subsidies) gaat die een industrie helpen die voor omzet en werkgelegenheid. Zie het zo, zonder subsidies zou de gehele Amerikaanse auto en vliegtuig industrie niet bestaan. Alle fabrikanten van auto's en vliegtuigen zijn wel eens falliet gegaan.

De staatschuld van de VS is hoog, erg hoog, maar als de economie groeit is dat economisch gezien geen probleem.
Dan mag TSMC nog een nadenken als ze verder willen investeren n.a.v. hun recente $100 miljard investering in de halfgeleiderindustrie van Amerika
Het gaat niet erom dat hij het een verschrikkelijk ding vindt. Het was een initiatief van Biden en daarom wilt hij het schrappen. Net als de rest van zijn beleid is het aftakelen van het werk van Biden zijn primaire drive.
Een beetje kortzichtig denken als het gaat om continuïteit van overheidsbeleid.
Terwijl hij dit bedrag wilt bezuinigen sturen ze ongelimiteerd militaire en financiële hulp naar een staat in het Midden Oosten die de hele regio terroriseert. Niet echt consistent beleid.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.