Taiwan overweegt chip-samenwerking met Oost-Europese landen

Taiwan kijkt naar mogelijkheden om 'samen te werken aan chips' met drie Oost-Europese landen. Taiwan gaat onder meer geld geven voor technische trainingen van mensen in Slowakije, Tsjechië en Litouwen.

De voornemens volgen een bezoek aan Slowakije, Tsjechië en Litouwen van Kung Ming-hsin, het hoofd van Taiwans nationale ontwikkelingsraad. Dat meldt persbureau Reuters. Alle drie de landen zouden aan Taiwan hebben verteld dat ze hopen samen te werken aan chips, zei Kung.

De landen gaan gezamenlijk bespreken hoe ze precies met elkaar kunnen samenwerken. "Het complete halfgeleiderecosysteem is enorm en veel landen kunnen verschillende rollen spelen", vertelde Kung. Hij geeft verder aan dat Taiwan geld zal geven in de vorm van beurzen voor het opleiden van technisch personeel. Het is nog niet concreet bekend welke rollen de Oost-Europese landen in zouden kunnen nemen.

Taiwan is een belangrijke speler in de chipsector, en onder andere de thuisbasis van grote chipfabrikant TSMC en andere chipbedrijven zoals UMC en VIS. Europa probeert al langer haar chipsector te versterken, onder andere vanwege de chiptekorten en geopolitieke spanningen. De regio wil daarvoor samenwerken met andere partijen, waaronder Taiwan en TSMC. Taiwanese politici en diplomaten waren eerder kritisch over de bouw van een TSMC-fabriek in Europa, maar het bedrijf heeft inmiddels zelf aangegeven een nieuwe chipfabriek te overwegen in Duitsland. Het is niet bekend of TSMC betrokken zal zijn in de samenwerking met Slowakije, Tsjechië en Litouwen.

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

25-11-2021 • 12:20

16

Reacties (16)

16
16
4
2
0
9
Wijzig sortering
Erg interessant qua geopolitiek. Vooral omdat deze landen openlijk kritisch zijn naar China. Lijkt als een beloning van Taiwan naar deze landen.

[Reactie gewijzigd door Reutemeteut op 29 juli 2024 19:21]

Nou je kunt er vergif op in nemen dat een bepaalde buurman van taiwan weer sancties op de oostblok landen gooit voor het samenwerken met taiwan.
China beperkt de diplomatieke banden met Litouwen, nadat dat land had besloten om Taiwan een officieuze ambassade te laten openen in de hoofdstad Vilnius. De diplomatieke post werd deze week in gebruik genomen.
Opzich wel mooi dat ze high-tech ook in oost europa plaatsen ( ja kosten zullen ook een groot % van beslissing zijn) maar alles in west europa helpt niet de ontwikkeling van Europa als geheel en zoals @Reutemeteut meldt kan het inderdaad ook een beloning zijn voor kritisch zijn tegen China.

[Reactie gewijzigd door Zyphlan op 29 juli 2024 19:21]

Sowieso is centraal Europa een vrij logische plek voor redelijk wat tech industrie. Toen die landen nog deel uitmaakten van het Oostblok was er ontzettend veel focus op technisch onderwijs en dat is eigenlijk nooit verdwenen.

Ook nu zie je dat bijvoorbeeld ontzettend veel cyber security research, development, software etc. allemaal uit CEE landen komen. Kijk alleen al naar grote namen als Avast, AVG, ESET, Bitdefender en nog een reeks anti-malware bedrijven die allemaal uit CEE komen. Ik heb een klant in de cybersecurity gehad in Tsjechië en altijd als we daar naartoe vlogen mochten we tijdens de vlucht niet over werk praten omdat het halve vliegtuig waarschijnlijk voor een van de concurrenten werkte.

Kijk hoe landen als Estland onbetwist Europees koploper zijn in aantal tech unicorns per hoofd van de bevolking, zeven unicorns op een bevolking van 1,3 miljoen.

Silicon Saxony rond Dresden, wat nu zo’n beetje hét Europees hart van de chipindustrie is, lag tot 1989 aan de oostkant van het IJzeren Gordijn.

Kortom, als het gaat om het vullen van arbeidsplaatsen met technisch geschoold personeel zit je daar wel goed.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 29 juli 2024 19:21]

De reden van cyber security is niet omdat ze centraal liggen maar omdat Rusland hun buurland is en de focus op technisch geschoold was in die tijd ook in het westen maar de opleiding lag hier veel hoger. Waarom?Omdat in de tijd van het communisme je job hoofdzakelijk werd bepaald door de staat, waren je ouders arbeiders waren de kinderen ook arbeiders heel zelden kon je bijvoorbeeld een leraar worden of een ambtenaar.Je diploma betaalde je gewoon maakte niet uit of je geslaagd ben je had gewoon direct werk en uw gewerkte jaren kon je kopen .
Het domme was in die tijd dat hun knowhow niet verder evolueerde of werd toegepast voorbeeld 2takt wagens.Maar dat is allemaal gelukkig verleden tijd .
Kosten weet ik zo nog niet. Tsjechië is erg duur geworden. Denk dat het meer te maken heeft dat Tsjechië goeie banden heeft met Taiwan.
Goede banden zouden er zeker mee te maken hebben plus inderdaad als deze landen economisch aangepakt worden door China dan kunnen ze dit als doekje voor het bloeden gebruiken.

Ook omdat het gewoon echt goed is voor de innovatie en ontwikkeling in die landen.
Nou je kunt er vergif op in nemen dat een bepaalde buurman van taiwan weer sancties op de oostblok landen gooit voor het samenwerken met taiwan.
die kans is klein. China zelf werkt ook samen met Taiwan. Foxconn bijvoorbeeld is een Taiwanees bedrijf, niet chinees. (hoewel dat voor hun hetzelfde is). En foxconn heeft ook overal ter wereld fabrieken.

China gaat meestal alleen over de zeik als je Taiwan bepaalde diplomatieke status gaat geven. Dat is wat we recentelijk ook aan het doen zijn overigens. (Pas geleden was er nog een EP delegatie op bezoek in Taipei, en de week daarvoor was een Taiwanese minster op bezoek in Brussel)
Positief nieuws !!

Hopelijk kunnen die Europese landen veel leren , van de kennis van Taiwan :Y)
Ik kan het alleen maar toejuichen die samenwerking met een land zoals Taiwan 8-).

Ik ben alleen benieuwd of Rusland niet nieuwschierig om de hoek komt kijken
Prima zet. Het zou fijn zijn als het westen Taiwan volledig omarmt. Dat hele One China politiek mag wat mij betreft de prullenbak in. Kunnen we gelijk betwisten of Tibet, Binnen Mongolië en Turkestan wel bij China horen..
Interessant hoor! Maar volgens mij is Litouwen geen onderdeel van Oost-Europa?
Hoe dan ook, een verminderde afhankelijkheid van landen buiten Europa voor tech-industrie lijkt mij een goede ontwikkeling :)
Tsjechië ook niet
Anoniem: 291380 @V1C7OR25 november 2021 14:50
als je die op de kaart kon aanwijzen dan had je geen twijfels
Er word vaak op 2 manieren gerefereerd naar oost Europa.

1. de landen in het voormalig oostblok (niet allemaal oostelijk gelegen);
2. de landen die geografisch gezien in het oosten van Europa liggen.

Vaak word het eerste nog toegepast al is het geografisch niet correct.
Mooi zo. Als de rest van de wereld economische banden met Taiwan aanhaalt en het als een eigen land erkent kan China weinig doen.
Behalve Litouwen positief nieuws!

We willen natuurlijk niet dat wat er nu voor de kust van China aan politieke spanningen aan de orde is zich straks aan de grens met Rusland herhaalt!

Poetin zou namelijk in staat kunnen zijn om Litouwen te annexeren als daar hoogwaardige technologie voor handen is......
Poetin zou namelijk in staat kunnen zijn om Litouwen te annexeren als daar hoogwaardige technologie voor handen is......
Daar zet ie de FSB wel voor in. Het is simpeler (en minder kostbaar) om die techniek gewoon te stelen (wat landen en bedrijven al doen zolang er landen en bedrijven zijn), dan er een bak oorlog tegenaan te meppen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.