Europese Commissie start alliantie voor productie geavanceerde chips

De Europese Commissie start een alliantie ter bevordering van de productie van geavanceerde chips. De alliantie moet gaan onderzoeken op welke manieren de chipproductie kan worden opgevoerd en hoe Europa meer onafhankelijk kan worden op dit gebied.

De Europese Commissie kondigt de nieuwe alliantie voor halfgeleiders aan samen met nog een tweede alliantie ten behoeve van cloudtechnologie. Publieke en private partijen kunnen zich aanmelden voor deze initiatieven. Daarvoor moeten ze wel gevestigd zijn in de EU en voldoen aan een aantal criteria op het gebied van cybersecurity. De commissie bepaalt vervolgens welke partijen aansluiten bij de twee allianties.

Met de alliantie voor halfgeleiders wil de Europese Commissie in eerste instantie onderzoeken wat er voor nodig is om de productie van geavanceerde chips te verbeteren. Wereldwijd blijven de chiptekorten aanhouden en daar is Europa geen uitzondering in. Naast het op termijn oplossen van deze tekorten wil de Europese Commissie met de alliantie ook gaan kijken naar hoe Europa beter kan concurreren.

De wens van de commissie is dat de EU productiecapaciteiten ontwikkelt voor het produceren van 5nm- tot 2nm-nodes. Volgens commissaris voor Interne Markt Thierry Breton "moet de alliantie voor halfgeleiders zorgen voor een wereldwijde herverdeling van de productiecapaciteit van halfgeleiders en ervoor zorgen dat er in Europa capaciteit is om de meest geavanceerde chips van 2nm of minder te produceren".

De komst van de alliantie werd eerder dit jaar al aangekondigd als onderdeel van het plan van de EU om haar chipsector te versterken. Fabrikanten reageerden wisselend op het initiatief van de Europese Commissie. Het is afwachten wie zich gaan aansluiten en wat deze alliantie kan betekenen voor de ontwikkeling van halfgeleiders in de EU.

De tweede alliantie is gericht op het ontwikkelen van clouddiensten. Ook hier vindt de Europese Commissie het van belang dat de EU onafhankelijker wordt. Met hulp van de alliantie moeten er nieuwe diensten en technologieën worden ontwikkeld voor zowel consumenten als bedrijven.

Door Robert Zomers

Redacteur

20-07-2021 • 18:14

60 Linkedin

Lees meer

Reacties (60)

Wijzig sortering
Ter verduidelijking, wil de EU een eigen versie van de hele supply chain opzetten of alleen een fabriekje a la TSMC ergens in de EU plempen? We hebben natuurlijk al ASML binnen de grenzen maar die machines zijn natuurlijk maar een enkele stap binnen het proces (alhoewel wel een van de meest geavanceerde?). Vraag me af waar de schoen het meest zal knellen.
Wat betreft de processors en andere high end chips gaat het voornamelijk om productiefaciliteit. De chips kunnen gemakkelijk in licentie worden gemaakt. Dat maakt Europa niet helemaal onafhankelijk, maar wel grotendeels. Ook chip-ontwerpers zijn welkom, maar dat is maar een optie voor uitbreiding op de basis plannen. Ook de nodige materialen en chemicaliën zouden idealiter in Europa geproduceerd moeten worden. Ook dat is een toegevoegde optie. De levering uit Japan is immers zelden een probleem.
Het traject na de productie (inspectie, testen, verpakken enz.) en de machines die daar voor nodig zijn zijn in Europa al voorhanden, of kunnen we binnen Europa al prima zelf produceren.

Voor de cloud diensten is het de bedoeling dat binnen Europa één of meerdere bedrijven komen die grootschalige cloud-diensten aanbied(en). Die moeten dan vooral op de Europese markt gericht zijn en worden gehost in Europese datacenters die niet in handen zijn van da Amerikaanse grote tech-bedrijven.
Het opzetten van een cloud-dienst is niet heel ingewikkeld, maar om te voorkomen dat de dienst in de beginfase al wordt opgekocht is lastiger. Als men dat overleeft moet men de concurrentie met de tech-reuzen noch aan kunnen.
Klink op zich allemaal best goed.

Wat betreft dat opkopen van kleine bedrijven door de giganten: zou daar geen regelgeving voor kunnen komen? We zien dat dit vaak ongewenste gevolgen heeft (smoort concurrentie in de kiem, levert veelbelovende kennis en mensen over aan buitenlandse giganten).
Met het idee is ook niets mis.
Een regeling tegen het opkopen van kleine bedrijven is lastig. Sommige start-ups beginnen zelfs met het idee om zich op te laten kopen. Voor de eigenaren is dat gewoon lekker cashen.
Voor grotere bedrijven bestaan er wel regelingen die men kan gebruiken om een overname te blokkeren. Die zou men aan kunnen passen, zodat ook kleinere bedrijven daar onder gaan vallen.
Ja dat is wat ze willen.
Het is niet de moeite waard om de hele supply chain in Europa op te zetten. Dit kost simpelweg 100en-1000en Miljarden die dan een paar fabs in de EU kunnen voorzien en mogelijk niet dezelfde kwaliteit zijn als de Japanse/Amerikaanse tegenhangers simpelweg omdat ze 30 jaar ervaring missen.

Europa streeft naar strategische onafhankelijkheid, dus enkele sectoren in house laten produceren zodat wanneer er problemen zijn in de internationale handel niet meteen heel je economie vastloopt. Maar ze willen als geen ander ook actief blijven op de wereldmarkt. Als wij geen producten meer kopen in China zullen ze waarschijnlijk ook ophouden met het kopen van BMW's en Mercedessen etc.... Internationale handel is niet alleen maar kommer en kwijl en heeft al veel oorlogen voorkomen :)
ASML is Nederlands en de japanners en Amerikanen maken daar dankbaar gebruik van.
Ok, we missen de productie ervaring. Dat kost zeker 10 jaar. Maar voor de onafhankelijkheid wel een goede investering
ASML is dan wel Nederlands en zorgt voor veel werkgelegenheid in Nederland en Europa maar zit ondertussen ook wereldwijd waar submodules worden gemaakt. Personeel van ASML is ook al lang niet meer zo Nederlands. Dus zo Nederlands is het allemaal niet meer. Het heeft 35 jaar geduurd om te komen waar ze nu staan waar ze onderweg meerdere malen op de rand van faillissement hebben gestaan. Waar de investeringen 35 jaar geleden nog te overzien waren maar er ook veel meer concurrentie was is zijn er nog maar een beperkt aantal producenten over en zijn de investeringen om de markt te betreden ook steeds hoger geworden.
Hoe succesvol denk je dat bedrijven worden als ze 1000 miljard krijgen van Europa om etchers, tracks etc… En waarom zou TSMC of Samsung deze dan ineens kopen?
Je krijgt Chinese praktijken, Miljarden gaan over de balk. Dat wordt gewoon niet geaccepteerd in een democratie.
Je krijgt Chinese praktijken, Miljarden gaan over de balk. Dat wordt gewoon niet geaccepteerd in een democratie.
Zeker? ;)

South Korea joins global chipmaking race with $450 billion spending plan
Je hebt litho machines nodig (Nikon, Canon, of marktleider ASML), chemische stappen (tracks, etchers, depositie (Japan/VS is daar groot in), en chemie/materialen (wafers, kwarts voor reticles, resist, zuren (ook daar is Japan de grootste).
Daarnaast snij- en packaging machines (is kunst op zich, naast fabriceren van de dies) en natuurlijk inspectie machines (microscopen, e-beam inspectie, dunne film, x ray etc).
Packaging, Die Molding, zagen en inspectie (BESI in Arnhem)

laser zagen (ALSI in Beuningen) zijn gecoverd

Pick and place (Assembleon nu onder andere naam)

En dat is alleen nog maar in nederland. De EU heeft know how en techniek zat. We moeten er alleen eens in investeren....
Zo goed als elk chemisch proces is verkrijgbaar bij BASF, en als er iets is dat ze nog niet aanbieden dan zullen ze dat graag doen voor EU subsidies. Er is voldoende institutionele kennis in Europa.
BESI zit in Duiven ipv Arnhem
Voor depositie kun je het Nederlandse ASM toevoegen. Is de belangrijkste concurrent voor Japan / VS marktleiders, maar de gemiddelde Tweaker weet dat niet :z
Voor Automtive chips is het Belgische Melexis een top 3 speler in de wereld. Is misschien iets helemaal anders, maar heeft waarschijnlijk ook nuttige knowhow.
Dat haal ik idd ook niet uit het artikel... Alléén productiefaciliteit lijkt me niet voldoende; als je echt wil meedoen op de wereldmarkt, moet je in totaaloplossingen denken, wellicht op lange termijn zelfs tot aan processorarchitecturen.
Ook die zijn aanwezig, als rechtsopvolger van Motorola heeft NXP de intellectuele rechten op de 6800, 68000 en PowerPC-architecturen. Alleen die processoren zijn niet concurrerend genoeg om in je laptop of server te stoppen en dat is precies de reden dat de hele halfgeleiderindustrie in Europa niet zo concurrerend is: De wil om de Eredivisie mee te spelen is afwezig.
De wil is er zeker wel, en ipv 6800 wordt er natuurlijk gefocust op RISC-V:

https://www.montblanc-project.eu/european-processor

Het project is alleen nog klein op dit moment, en vooral een Frans / Spaans 'onderonsje'.

Het is absoluut niet dat er geen "wil" is in Europa, het probleem is dat er geen klanten zijn.

Kijk je waar we wel meespelen:
Automotive chips: In Europa worden veel auto's gemaakt.
Supercomputer-chip ontwerp (ARM / RISC-V): Bull Atos
FD SOI UTBB proces: Ontworpen voor Franse kerncentrales.
PLC chips: Siemens ivm. industriele automatisering
MEMS: Voor de auto-industrie (hierin is Europa marktleider vziw),.
Power IC's: Voor de auto-industrie.

Kijk je waar we niet meespelen:
Smartphone chips: Smartphones worden met het verdwijnen van Sony-Ericsson en Nokia niet meer in Europa gemaakt,
Laptops / Desktop: Fujitsu-Siemens was volgens mij de laatste die ze nog in Muenchen maakte, is nu ter ziele.
Servers: Geen idee wanneer die voor het laatst in Europa gemaakt werden
Cloud: Is allemaal Chinees / Amerikaans

Waar we ooit meespeelden:
Sinclair --> Was voor electrische rekenmachines
CPU Co Ltd --> Voor gok-automaten (die met dat fruit en zo'n hendel),
ARM: O.a. voor het BBC Literacy Project
Philips: Chiptak voor o.a. TV's, videorecorders etc.

Maw, je chip-industrie gaat ter ziele in de sub-takken waar je geen klanten hebt.

Dus als je als Europa echt wil meedoen, zal je moeten beginnen met moederborden, smartphones en servers gaan produceren; en daar gegarandeerde klanten voor regelen. Dat laatste ligt ivm. aanbesteding / staatssteun / anti-trust regels moeilijk denk ik.

[Reactie gewijzigd door kidde op 21 juli 2021 20:58]

Er bestaat inderdaad al de nodige jaren een wil vanuit de EU om Europese processoren te maken en er is met name vanuit Franse hoek (Bull) een lobby om daar geld voor opzij te zetten. Het gevolg is vaak dat er voor veel geld iets ontwikkeld wordt, er dan een paar supercomputers voor neergezet worden en de boel dan weer stilvalt en we een paar jaar later weer opnieuw beginnen. Die RISC-V-initiatieven moet je in deze hoe zoeken.

Ik zal niet zeggen dat de ideeën niet slecht zijn, maar om echt in de markt binnen te breken zet dit geen zoden aan de dijk, er is een degelijkere aanpak nodig om een Europese computerindustrie op poten te krijgen.
Ik ben wel benieuwd naar hoe zo'n degelijker aanpak er dan uit zou moeten zien. Niet wat er in het artikel besproken wordt?
Arm kwam ooit uit de UK.
Waarschijnlijk is een groot deel al voldoende. Anders lieten ze het niet aan anderen over om met voorstellen te komen en mee te bepalen wat er mogelijk is. Daarbij is er wetgeving zijn er handelsafspraken en waarschijnlijk beperking in locatie van grondstoffen om het volledig zelf te kunnen.
ICT en overheid. Niets geleerd?
Subsidie aan grote bedrijven en de innovatie van onderaf daarna compleet missen.
Het enige succes wat ik gezien heb is de staatssteun in Frankrijk.
Ik heb er voor de EU geen vertrouwen in.
In China gaat dat anders kennelijk best goed...
Hopelijk dat het ook allemaal echte Europese bedrijven/mensen zijn en geen externe uit Amerika of Azie
Uiteindelijk hebben we die ook gewoon nodig, omdat er bij puur Europese bedrijven simpelweg niet de kennis is om dit op te zetten.
Kennis tekort in Europa? Of bedoel je goedkope arbeidskrachten?
Ik bedoel kennis tekort. Van die mensen die in Azië significant meer betaald krijgen dan in Europa. Van mijn werkgever weet ik dat junior ingenieurs in Azië flink goedkoper zijn, want die worden met duizenden tegelijk uit een universiteit geduwd. Seniors vergelijkbaar met Europa, alles daarboven goedkoper in Europa dan in Azië. En dan hebben we het nog niet over Amerika gehad.

Dus nee, ik heb het niet over goedkope arbeidskrachten. Bij een 5nm en beyond fab is dat dan ook wel het minste van je kosten. We hebben het over zo €10MLD om een fab neer te zetten. Daar kan je dan een hele tijd je arbeidskrachten van betalen...

Maar wie hebben in Europa deze kennis? STM is tot een 20nm gegaan. NXP 65nm, maar dat is een TSMC joint venture. Als je kijkt naar een NXP Nederland/Europa is dat nog een heel stuk ouder. Bosch zit op 65nm. GlobalFoundries in Europa tot een 20nm, maar goed, die mogen we al niet meetellen want dat is geen Europees bedrijf.

Oftewel vertel het mij maar, welk Europees bedrijf heeft de kennis om een 5nm fab neer te zetten? Ik krijg het idee weer dat sommige denken dat een fab neerzetten een kwestie is van cleanroom bouwen, paar machines bij ASML bestellen, stekker erin steken, en gaan met die banaan. Maar als het zo makkelijk was, waarom lukt het Intel maar niet? Ondanks hun decennia aan ervaring en voor lange tijd voorsprong? Om het nog niet over al die andere bedrijven te hebben die al jaren geleden afgehaakt zijn bij de nanometer race.
Wat is er te kort denk je?
Er is een algemeen tekort aan goede techneuten op bijna alle niveau's, niets mis mee om naast een stel Europeanen ook een stel expats in die fabrieken te hebben zoals ook nu al vaak gebeurt.
Of een kwestie om Europese tech opgeleiden terug te halen naar Europa. Als een land kleiner dan Nederland (Taiwan) meerdere cutting edge fabs op eigen bodem kan hebben, dan kan de Europese bevolking er in ieder geval één leveren... als we het willen.
Kennis over hoe je effectief een 2nm node productie proces op zet en rendabel kan maken/een ontzettend hoge yield haalt.
Er is kennis genoeg, wij leveren dat aan Azie, wij hebben het alleen niet in voldoende hoofden om er grote volumes mee te draaien.

[Reactie gewijzigd door jeroen3 op 20 juli 2021 21:18]

wij hebben het alleen niet in voldoende hoofden
Dus we hebben niet genoeg mensen met kennis is wat je zegt...

Overigens leveren "wij" aan Azië vooral een soort machine die het mogelijk maken zoiets te produceren. Maar de kennis over het productie proces ervan hebben ze daar toch vele malen beter onder de knie. Het proces bestaat namelijk niet uit een enkele machine. Anders zou Intel het ook niet af hoeven leggen tegen TSMC, want ja de kennis is toch in Europa te krijgen.

Het is niet zo dat er Azië maar wat achterlijke mensen op knoppen drukken zoals "wij" ze instrueren.
Licht je antwoord eens toe?

Het trieste is dat westerse/europese bedrijven jarenlang naar het buitenland aan het uitbesteden en daar westerse techniek implementeren. Een simpel voorbeeld zijn call-centers dat nu op een enkele server kan draaien en verder compleet draadloos.

Wat je mist zijn meer de “handjes” alleen is dat een leercurve dat niet extreem is.

Daarnaast zijn er in landen als z-frankrijk, spanje, italië, griekenland bergen jong talent dat beetje doelloos rondloopt.
In Marokko/Algerije/Tunesië/Egypte is heb je +200mln mensen waar je mensen vandaan kunt plukken als je hier tekorten hebt. Frankrijk krijgt al het verwijt dat ze de beste studenten al uit oa Algerije wegplukken.
En hoeveel Algarijnen hebben ervaring met het opzetten fan een 5nm+ fab? Nofi, maar klinkt beetje als een projectmanager die denkt dat je bij kennis tekort maar een blik random studenten ertegenaan gooit. Maar die hebben helemaal de kennis niet die nodig is. En nee, die kan je niet opleiden met de kennis, want niemand heeft die kennis/ervaring meer in Europa. Als de EU dit 5-10 jaar geleden had bedacht was het een ander verhaal geweest.

Overigens is het nog wel zo als je daadwerkelijk die fab hebt staan, dat je ook de opgeleide techneuten nodig hebt om hem draaiende te houden. En ja, als ik kijk in Eindhoven omgeving vermoed ik dat ook daarvoor het snel neerkomt op recruiten in India/China.
🤦‍♂️

Het is een kwestie van doorgroeien. Er zijn nog zat fabrieken nodig met +10nm.
Die techniek is al redelijk uitontwikkeld en kent weinig verassingen meer.

Door andere te recruteren kun je je focus meer verleggen op verkleinen van schaal.


En het blijft me verbazen dat wij westerlingen voortdurend denken dat andere landen zo ver achterlopen,

https://en.wikipedia.org/...lectronics_and_Cryptology

crisis kwam en ze gaan de eigen keten onder de loep nemen,
https://www.dailysabah.co...-through-local-production

De techniek is een proces van meerdere stappen en de basis hebben ze al.
Daarnaast onderschatten mensen dat er compleet andere type chips bestaan als asics die gruwelijk snel zijn, zuinig en heel veel compenseren op andere gebieden indien gebruikt voor bepaalde taken. Je hebt allang geen “intel” of “amd” nodig om rekenkracht te hebben, en helemaal niet op 5nm om zuinig te zijn.
Dit hele project gaat om 5nm en beyond chips. Niet over 40nm MCUs. (Overigens ook die verplaatsen zich langzamerhand naar 28nm en beyond, en ook die kunnen we niet tot nauwelijks maken als Europese bedrijven).
Wat je mist zijn meer de “handjes” alleen is dat een leercurve dat niet extreem is.
Leercurve niet extreem? Heeft u wel eens massa-productie moeten managen?

Voor de advanced nodes <5nm:

De Amerikanen (Intel) krijgen het niet voor elkaar, ze zijn er gewoon letterlijk te dom voor,
China lukt het niet (alleen), dus die zijn er ook te dom voor,
Korea (Samsung) krijgt het niet voor elkaar, dus die zijn er ook te dom voor.

En dan gaan qua productie onervaren jongeren die nog nooit een fabriek van binnen hebben gezien uit Zuid Europa en Noord Afrika wel even oplossen wat ze in de VS, China en Korea niet kunnen?
Wat een negatieve comments.... Er is voldoende kennis in de EU aanwezig om dit te doen slagen. Je zelf in de EU met al zijn fouten en traagheden. Eindelijk proberen we het zelf dat doen Japan China VS zuid Korea Enzo al jaren en ja daar ook met de nodige miljarden van de overheid. Laat de EU nu maar lekker zijn geld in de EU stoppen. Laat ons eigen cloud uitbouwen, eigen halfgeleider markt....

Yes we can
Rome is niet op 1 dag gebouwd, ze zijn er helaas wat laat mee, visie ontbrak en Covid heeft toch wel wat ogen doen open gaan nu. Enkel tijd zal het uitwijzen. Maar met Nederland en ASML op kop moet dat misschien wel eens lukken, hebben we binnen EU nog zo'n grootheden eigenlijk ? ( als Belg ken ik er geen enkele in België, kan aan mij liggen ). Duitsland had enkele fab's van AMD ( nu Global Foundries , binnenkort Intel ? )
Nog nooit van Imec gehoord blijkbaar als onderzoeksinstelling. Vanuit dat moeten we toch kunnen bouwen.
https://www.imec.be/nl

Voor mij hoeven ze niet allemaal in Noord Europa te liggen. De EU is groot genoeg, een kennis cluster hier wat productie daar....
Er is niks mis -zelfs wenselijk- om een industriepolitiek te hebben. Wel het liefste met de juiste timing. Een heel ander voorbeeld: Machinebouw voedselproductie. We zijn nog groot, ook wereldwijd, maar om die positie te behouden is het nodig om ook te blijven innoveren en klanten (voedselproducenten) in Nederland te behouden. En vergis je niet ik de rol van overheden (en subsidie). Ik voorspel een decline van Machinebouw voor voedsel in Nederland. Door verkeerde politiek.

Terug naar productie van chips. Hebben we daar de boot niet gemist? Is dat een uphill battle? Welke klanten of ketenspelers hebben daar belang bij in de EU? Hoeveel werkgelegenheid gaat dat extra opleveren?

Ik denk dat er andere sectoren zijn waar de balans tussen subsidie, werkgelegenheid en strategie voor EU beter uitpakt.
Anoniem: 428562
20 juli 2021 18:53
Consumenten elektronica in de EU maken is onbetaalbaar, vraag me af aan wie die in EU gemaakte geavanceerde semiconductors gaat kopen ? Of is het de bedoeling dat ze naar China worden verscheept voor assemblage ?
De bedoeling zal zijn dat de overheden al dan niet via de EU bijlappen om de prijs concurrerend te houden. Jullie betalen er dus allemaal aan mee en daarvoor krijg je dan werkgelegenheid, kennis en lokale productie terug.
Er bestaat natuurlijk wel veel meer dan alleen consumentenelektronica. Veel van de grootste fabrikanten van auto's, vliegtuigen, helikopters, raketten, satellieten, treinen en nog een hoop andere machines bordenvol chips zitten allemaal in Europa. Als die minder afhankelijk worden van import uit Azië is dat een positief gevolg.
Goed om te horen, hoewel ik liever had gezien dat de EU eerst geld stopt in het opzetten van een geavanceerd spoornetwerk welke heel Europa verbind. Dan kunnen we daarna 'silicon valley' denken.

[Reactie gewijzigd door 12345j op 20 juli 2021 21:45]

Goede zaak, sta je ook sterker in onderhandelingen met andere economische blokken in de toekomst.
Ze worden wakker in de EU, hoeveel jaren te laat?!

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee