Europese Commissie wil miljarden investeren in Europese chipproductie

De Europese Commissie heeft dinsdag onder leiding van Ursula von der Leyen de Chips Act gepresenteerd. Von der Leyen wil dat Europa in de komende acht jaar zijn marktaandeel verdubbelt en uiteindelijk marktleider wordt.

De Europese Commissie wil ruim 43 miljard euro investeren in de chipindustrie. Het marktaandeel van Europese bedrijven is om dit moment ongeveer 10 procent volgens de Europese Commissie, in 2030 moet dit 20 procent zijn.

De Chips Act moet er op de korte termijn voor zorgen dat "Europa weerbaarder is tegen crises", aldus Von der Leyen. Daarmee doelt de president van de Europese Commissie op de grote chiptekorten die tijdens de pandemie zijn ontstaan. Volgens Eurocommissaris voor de Interne Markt Thierry Breton is de chipindustrie cruciaal voor Europa: "zonder chips geen digitale transitie, geen groene transitie, geen technologisch leiderschap".

Op de lange termijn moet de Chips Act ervoor zorgen dat Europa een belangrijke speler wordt in de chipindustrie. 11 miljard euro wordt beschikbaar gemaakt voor onderzoek en ontwikkeling van halfgeleiders door bestaande bedrijven en instellingen. Daarnaast wordt er ook geld vrijgemaakt om start-ups in de chipsector te ondersteunen.

Vorig jaar maakte Von der Leyen al bekend met een Chips Act te komen. Het plan vloeit voort uit een alliantie die de Europese Commissie halverwege 2021 heeft opgericht. Dit was een eerste stap om op Europees niveau meer samen te werken en om de positie van Europa te versterken als het gaat om de productie van halfgeleiders. Nu worden daar flinke investeringen aan toegevoegd. Tweakers schreef vorig jaar zomer een achtergrond over de plannen van de Europese Commissie voor de chipsector.

Door Robert Zomers

Redacteur

08-02-2022 • 18:00

93

Submitter: flowrider84

Reacties (93)

93
86
44
8
0
28
Wijzig sortering
Men vergeet even dat de EU een paar top innovatie centra heeft op topniveau waar alle wereldspeler kind aan zijn. IMEC in Leuven is zo een voorbeeld, maar ook op de universiteiten in de EU zit er meer dan voldoende kennis. Alleen het geld om productielijnen op te starten is enorm duur en tja dat missen we. Mensen die durf hebben en die voldoende Europees kapitaal kunnen samenbrengen om dit op te starten. Dat is trouwens het grootste probleem met alles in ons oude continent. Er zijn massaal veel startende ondernemers met zeer goede ideeën en producten... Maar het is nog altijd zeer complex en duur om een product te lanceren in de volledige EU. De VS en China doen dat pak beter waardoor ze de kritische massa van hun interne markt al gebruiken als hefboom..... Durf ballen geld en mogen falen zijn de cocktail voor succes.
Als ze de productie weer op peil houden dan zou in theorie de prijzen moeten dalen.Vooral die chips die in de videokaarten zitten, want die zijn ondertussen onbetaalbaar geworden.
Waar het hier over "marktaandeel" gaat, is het me niet duidelijk om welke markt het precies gaat. Halfgeleiderproductie? Of ontwikkeling? Dat is nogal een belangrijk verschil; TSMC is een van de grootste fabrikanten maar ze ontwikkelen zelf alleen procedés, geen chips. (voor zover ik weet)
Als je het feitenblad leest, dan gaat het vooral over productie, maar als je de tijdlijn bekijkt, dan zie je dat de EC voor de korte termijn vooral aan productiecapaciteit denkt, maar voor de middelange termijn ook in ontwikkeling wil investeren.
Feiten... pff.. als het op de EU aankomt is onderbuikgevoel toch veel beter 😜

Maar zonder dollen ben ik wel blij met dit soort initiatieven, het grote deel van het geld moet van private partijen komen, maar door de (ook forse) publieke investeringen is het een relatief veilige investering voor private partijen, waardoor deze snel instappen en wij dus redelijk veel 'bang' voor onze publieke 'bucks' krijgen.

Nu wordt het waarschijnlijk touwtrekken over waar die fabrieken moeten komen te staan 🤦🏻‍♂️
Idd, de EU kennende zal het wel weer een of ander onwerkbaar compromis worden; de ene helft in Frankrijk en de andere helft in Duitsland.
TSMC is een geavanceerde FAB, die als stelregel heeft, "niet concurreren met je klant"

Saillant detail, zonder Philips had TSMC niet eens kunnen bestaan.

https://www.youtube.com/watch?v=4UG87ZLB4AY
Philips is de oorsprong van (of heeft een significante bijdrage gehad in) een groot aantal reusachtige bedrijven in de halfgeleider industrie. Naast TSMC ook ASML (lithografie machines), ASM International (depositie machines), NXP (chipdesign en productie) en nog een aantal kleinere spelers.
Als voormalige ASML'er heb bij Philips een paar maanden gewerkt op het terrein waar in 1984 ASML is begonnen. Ken de achtergrond van "Philips lithograpy" maar al te goed.

Een voormalige collega van mij was betrokken bij het "NXP project" toen dat officieel werd.

[Reactie gewijzigd door obimk1 op 22 juli 2024 16:43]

Voor mij gevoel was NXP nog niet zo lang geleden op steren na dood. Ergens na de verkoop van Philips zijn zo volgens mij groot geworden.

Maar dat eerste is vooral gevoel.
Philips maakte al wat chips voor NXP, bv de "beruchte" 555 timer chip (als student kreeg ik een opdracht mee)

En sommige 1e CD spelers van Philips zijn anno nu niet eens slecht.

https://en.wikipedia.org/wiki/NXP_Semiconductors
Die "beruchte" 555 timer is via de aankoop van Signetics door Philips een Philips (en daarmee later een NXP) product geworden.
Dit was ergens in de jaren '70 toen Philips meerdere halfgeleiderfabrikanten heeft overgenomen (bv Mullards in Engeland en Valvo in Duitsland).
Veel in de Chip productie is pas in de afgelopen 2 decades uitgekristalliseerd, toen ASML begon waren ze 11e in een soort ranglijst. (toen ze eerst genoemd werden)
Veel bedrijven zijn gestopt of overgenomen. Er was bv een VS concurrent van ASML die bijna alles mechanisch afgeregeld had, ook de optica in dit soort machines is erg belangrijk.
Een paar jaar na de verkoop van de Philips halfgeleider divisie, wat NXP is geworden, ging het inderdaad wat slecht met NXP. Door de verkoop van een business line en een focus op "high performance mixed signal" chips is het bedrijf er behoorlijk bovenop gekomen waardoor het een aantal jaren geleden FreeScale heeft kunnen overnemen.
TSMC is een van de grootste fabrikanten maar ze ontwikkelen procedés en maakt de wafers voor de klant.
Volgens mij doen ze geen packaging.. TSMC is zo groot omdat zij op het moment omdat zij gewoon voor lopen op Intel en Samsung. De twee anderen met EUV systemen.
In Europa hebben we IMEC die alleen het procede ontwikkeld, ik vermoed dat ze nog geen klanten hebben voor EUV, omdat de 3 grote het procede zelf ontwikkelen.
TSMC produceert ook gewoon voor Intel.

De chip-branche is een gekke combinatie uit enorm grote spelers met grote M&A budgetten, remmende voorsprong, politiek-strategische interessen en veel technici die graag samenwerken. Afdelingen schuiven heen en weer tussen de verschillende bedrijven, op het Infineon terrein in München wapperen vrolijk de Intel vlaggen bijvoorbeeld, vooral als antwoord op bezwaren van mededingingsautoriteiten, maar ook vanwege de technische interesses.

Aan de andere kant is er een felle concurrentie en een ingewikkelde value chain, zowel binnen als buiten Europa.

Wij werken samen met verschillende spelers om onze eigen ASICs te ontwikkelen, die op verschillende procedes worden gebakken, voor een aantal specifieke markten (automotive, luchtvaart, ruimtevaart), en dan zit je juist in Europa eigenlijk met een aantal heel goede spelers om de tafel. Maar een deel wordt ook in Taiwan geproduceerd.
Waar halen ze de kennis vandaan om te kunnen concurreren met de bestaande key-players als: Samsung, Intel en TSMC?
Europa heeft best veel instellingen en bedrijven die hier onderzoek voeren (om niet te zeggen dat men hier wereldleider in is), de kennis is dus niet zozeer het probleem, waar het schoentje wringt is voornamelijk de productie die momenteel voor het merendeel in Azië ligt, dat is dus ook waar men alvast in het begin de focus op legt. Men kijkt trouwens ook al verder vooruit richting bv. quantum chips e.d.

Meer info hierzo
de kennis is dus niet zozeer het probleem, waar het schoentje wringt is voornamelijk de productie
Dat is wel grappig, om "kennis" en "productie" als twee gescheiden werelden te zien. Deels is het waar, productie heeft veel meer boerenverstand nodig dan "research / brainstorm", maar ook productie heeft kennis nodig.
Productie heeft naast kennis vooral ook geld nodig. Heel veel geld. Het optuigen van een nieuwe productie-facilteit is een kwestie van miljarden. En natuurlijk tijd. Als je geen passend orderboekje hebt, gaat er niemand dat geld investeren, dan ga je eerder naar een bestaande fab, waar je weet dat je binnen afzienbare tijd een chip op tafel hebt liggen. Terwijl je bij een nieuwe fab naast de tijd om de productielijn op te zetten (we praten over jaren en jaren) ook de eerste kinderziekes af wilt wachten.

Een fab opzetten is eigenlijk gewoon een flink ondernemersrisico waar bestaande bedrijven zich zonder steun van de overheid niet aan willen kunnen wagen - dat is onverantwoord ondernemen en daar gaan de aandeelhouders niet mee akkoord.
IMEC ( in Belgie ) , is van het begin betrokken bij EUV en ontwikkeld procedés voor EUV system
Ok thanx, was me niet bekend.
Dat is het hele probleem. Dingen als loonkosten zijn makkelijk om je druk over te maken, maar dat is het probleem niet. Al helemaal niet omdat hoog opgeleid personeel in Azië ook goed verdient. Kijk hoe vreselijk lang Intel bezig is geweest met voorbij 14nm komen. En dan zijn er hier nog genoeg die lijken te denken dat het kwestie is van paar machines van ASML kopen en stekker in het stopcontact steken.
Voor het loon van 1 exped kan je in Taiwan een heel team jongens inhuren die harder werken, hogere kwaliteit leveren en minder eisen stellen aan locatie (ea langer blijven en genoegen nemen met een 1 ster hotel).

Zelfs dan verdienen ze een goed loon overigens.
En waarop is dit gebaseerd? Dat ze in Taiwan hogere kwaliteit leveren bijvoorbeeld? En qua lonen weet ik van mijn eigen werkgever (multinational), dat junior lonen in Azië significant lager liggen dan hier, maar voor seniors dat het behoorlijk vergelijkbaar wordt, en daarboven kosten ze meer in Azië dan Europa.
Ze maken in elk geval veel uren, echt heel veel uren.
Je kan ook TSMC verleiden om hier een fab neer te zetten ;-). Dan kan je zonder kennis best wel wat bereiken. ASML kan de machines leveren. TSMC de kennis.
Waar ik dan vooral benieuwd naar ben is wat voor mensen er in zon fabriek werken. Voor serie productie zal je niet hoog opgeleid personeel nodig hebben lijkt me. Ik zie het dan zomaar gebeuren dat er bijv. oost Europeanen voor een appel en een ei in zo'n fabriek komen te werken, iets wat je nu ook in de kassen ziet, anders zullen de kosten veel te hoog zijn.
Chipsfabrieken hebben procentueel denk ik zo ongeveer het hoogste aandeel hoogopgeleide mensen op de werkvloer in vergelijking tot elke andere industrie.
Dan is het vreemd dat er hier niet een paar fabrieken staan. Nederland en Europa kloppen zichzelf altijd zo op de borst dat ze zulk hoog opgeleid personeel hebben.
Grondprijs, belastingen, werkgeverslasten, werknemersbescherming, energieprijzen, milieuwetgeving etc.. etc.. Nederland is niet aantrekkelijk voor zulke fabrieken,
Maar ook voordelen; stabiele omgeving (qua elektriciteit bijv), hoog opgeleid personeel; dat is wel nodig, om hoogwaardige chips te maken enz. enz.
Nijmegen, NXP?....
Maar stel dat NXP i.p.v. voortborduren op een locatie waar ze al vele jaren zitten en zonder de relatie met Philips vandaag de dag deze lokatie ergens zou moeten bouwen, zou men dan ook voor Nederland kiezen?
Werkelijk geen idee waarom je gedownvote bent. Absoluut niet terecht met deze reactie. Er is ook een mooi boek over waarom de chipfabrikage en de opkomst daarvan in ZO-Azie. Een deel van dat boek gaat over de problemen met vervuiling en klachten van (ex)werknemers in Amerika. Als je die beschrijvingen van wat deze mensen moesten doen voor hun dagelijkse werkzaamheden doorleest dan voldoet dat volledig aan wat (id)init hier beschreef.
Hopelijk wordt dat niet miljarden aan intel geven zodat ze een gratis Fab neer kunnen zetten.
Om de achterstand in te halen (die denk ik al gauw zo'n 20 jaar bedraagt) zul je er niet aan ontkomen om buitenlandse partijen hierheen te halen. Anders is die 43 miljard namelijk bij lange na niet genoeg. Buitenlandse partijen zijn van grote meerwaarde om personeel op te leiden de toeleveringsindustrie op gang te helpen. Uiteindelijk wil je er echter naartoe dat Europese bedrijven geavanceerde fabs neerzetten en dat is een beetje het heikele punt: Europese chipbedrijven als NXP en ST Micro hebben geen interesse in geavanceerde fabs. Die moet je dus de juiste richting op prikkelen om de Europese chipindustrie goed op gang te krijgen.

Intel krijgt geen gratis fab, maak je daar maar niet druk over,
Ik betwijfel of die achterstand wel zo groot is.
De machines om de chips te maken komen voor een groot deel al uit Europa. Zeker als je het over de high-end chips hebt. Het ontwerpen van chips is wel een vak apart, maar binnen Europa zijn zeker een paar mensen te vinden die dat kunnen. Voor de eenvoudigere chips zijn er genoeg mensen te vinden, voor echte high-end chips zijn ze misschien wel te schaars, maar je kunt Europese chip-ontwerpers uit Amerika terug halen, of gewoon goede mensen van "all over de world" hiernaartoe halen.
Om te beginnen kan men chips van andere bedrijven (Intel, qualcom, enz) in licentie produceren, maar als je als Europa echt onafhankelijk wilt zijn zal je uiteindelijk het hele ontwikkel proces binnen Europa moeten kunnen doen.
Ik verbaas me al vaak genoeg hoeveel spullen en chemicaliën (ook) uit Europa geleverd kunnen worden. Het overgrote deel van benodigde materialen zal al binnen Europa ingekocht kunnen worden, al zullen sommige bedrijven hun productie wat op moeten schalen. Ook hier kan men, waar nodig, gewoon beginnen met buitenlandse leveranciers.

Een productie faciliteit voor high-end microchips bouwen is een kwestie van een paar jaar (inclusief vergunningen traject). Tel daar nog twee jaar bij op om de productie op gang te brengen en in vijf tot acht jaar kan men in Europa gewoon chips produceren.

Of een Europese productie-faciliteit ook winstgevend kan zijn is natuurlijk een andere vraag. Met de nodige subsidie en de huidige krapte op de markt van chip producenten mag dat eigenlijk geen probleem zijn. De chip productie is voor een heel groot deel geautomatiseerd, of afhankelijk van personeel wat in de bekende lage lonen landen inmiddels ook al een heel behoorlijk salaris opstrijkt. Het maken van winsten moet dus zeker mogelijk zijn.
Je bijdrage belicht twee aspecten: Het ontwerpen van chips en de machines om ze maken. Het maken van chips is evenwel niet zo simpel als een machientje van ASML kopen, de stekker erin doen en chips maken. Dat TSMC een uitstekend functionerend 7nm-proces had en Intel jaren extra nodig zijn kwa dichtheid nagenoeg identieke proces stabiel te krijgen is daarvan een treffend voordeel: Beiden hadden toegang tot dezelfde spullen van ASML, maar de één slaagde waar de ander faalde.

Chipproductie is grotendeels geautomatiseerd, maar er zijn weinig fabrieken waar zoveel knappe koppen nodig zijn als in de chipindustrie. Er staan chipfabrieken in lagelonenlanden en aanvankelijk week Philips ook naar Taiwan uit omdat het goedkope lonen wilde, maar uiteindelijk tellen de knappe koppen in de chipindustrie. Chipindustrie gaat zitten waar de knappe koppen te vinden zijn, bij voorkeur dicht bij elkaar zoals Silicon Valley, Taiwan en Israël. En het laatste land is een treffend voorbeeld: Een fabriek in het Midden-Oosten is een groot risico kwa stabiliteit, doch de hoeveelheid knappe koppen die de Israëlische universiteiten afleveren, zorgen dat chipbedrijven er willen zitten.

Ik gok dat je binnen de 8 jaar die je noemt een chipfabriek kan opleveren, maar niet eentje die de kennis en kunde heeft om de TSMC's en Samsungs van deze wereld bang te maken.
De 8 jaar is voldoende om met een chip productie te starten. Het ontwerpen en produceren van geheel eigen Europese high-end chips is iets wat langer gaat duren. Binnen Europa zijn wel een aantal knappe koppen te vinden die dat moeten kunnen. Heel veel van die mensen heb je uiteindelijk niet eens nodig.
Als men gelijk (of eerder) begint met het opzetten van een productie faciliteit moeten er best binnen 10 tot 12 jaar Europese high end processoren op de markt kunnen komen.

In Taiwan produceren ze vooral chips. Men ontwikkelt er geen high-end chips. Voor de productie alleen heb je minder hoog geschoold (top)personeel nodig.
Ontwerpen, we hebben het over arm en arm is Engels bedrijf, europees dus. Ze maken de basis van deze chips.

Maar voor veel industrieën gaat het niet om high tech van de laatste generatie. Dat mag best een generatie ouder zijn als het maar gemaakt kan worden.

Een nog niet genoemde reden, tsmc is Taiwanees en met de Chinese ambitie om te herenigen met Taiwan betekend dat dat als dat gebeurt een hele grote spel kan wegvallen.

Maar waar ik eerder benieuwd naar ben is waar wil men dat geld aan uitgeven. Je zal het met een externe partij moeten doen of partijen die al een kennis hebben.
Het staat gewoon genoemd waar het geld naartoe moet, en ook waar de grootste hiaten zitten in de EU:

-ARM en Imagination zijn niet Europees maar Brits (tja, zo gaat dat in de EU), de EU doet dus maar 2% van de IP-blokken die wereldwijd worden ontworpen. Mentor valt onder Siemens, dus dat telt denk ik wel weer mee binnen de 2%.

De EU chip act stelt:
Design strategy
Design is a key capability in semiconductors for conceiving novel systems adapted to different application and users’ needs. To strengthen Europe’s capacity to innovate in the design, manufacture and packaging of advanced chips, a large-scale design infrastructure for integrated semiconductor technologies will be built through a virtual platform available across Europe. Stakeholders including innovative SMEs and RTOs will have access to the design infrastructure, with clear IP rules.
-We hebben geen OSAT's, ofterwijl Outsourced Test & Assembly; en geen <7nm.

De EU chip act stelt:
The Initiative will support the development of new pilot lines such as one on FDSOI (10 nm and below), one on leading edge nodes (below 2 nm), and one for 3D heterogeneous systems integration and advanced packaging.
(UTBB) FDSOI <10nm is een technologie van ST/M / SOITEC, massaproductie vind plaats bij het beursgenoteerde GloFo Dresden (dat nu dus niet meer Arabisch is). SOITEC is recent "de-facto" genationaliseerd door de Fransen.

Leading edge nodes <2nm worden doorgaans onderzocht in Leuven bij IMEC.

Dus daar moet een test-lijntje voor komen.

Advanced packaging doen we volgens mij bijna helemaal niet; hybrid wafer bonding etc; terwijl de machines van BESI / ASM Pacific (hmm half Europees???) komen.

Dan natuurlijk nog naar opleiding:
The Chips for Europe Initiative will support education, training, skilling and reskilling initiatives. Action will support access to postgraduate programmes in microelectronics, short-term training courses, job placements/traineeships and apprenticeships, training in advanced laboratories, etc.
Het verhaal Taiwan / China wordt natuurlijk niet letterlijk geadresseerd, maar staat onder 3.3.5:
To mitigate the risks, the Union and the Member States should coordinate their actions and develop capabilities to monitor the functioning of the chips supply chains, including gathering intelligence, as well as to detect and respond to crises through correcting measures.
For this, the Union and its Member States will carry out a coordinated risk assessment that will identify early warning indicators and anticipate major risks for the supply chain. There will be two types of measures: those belonging to permanent monitoring (preparedness) and those that may be activated only under a crisis (crisis response).

[Reactie gewijzigd door kidde op 22 juli 2024 16:43]

Dat laatste is pertinente onzin, de werklieden in een chipfabriek hebben aan een universiteit gestudeerd. Taiwan heeft universiteiten met dat soort opleidingen. Dat in Taiwan geen high-end chips ontworpen worden is ook onzin, neem bijvoorbeeld Mediatek, 100% Taiwanees.

Of zoiets in 8 jaar te realiseren valt, ik heb genoeg aanwijzingen gegeven waarom dat wellicht niet het geval is... uiteindelijk zal het moeten blijken.

Hier nog een wat mij betreft prachtige video uit 1982 over hoe de Commodore 64 gemaakt werd. De video vind ik ondanks de verschrikkelijke beeldkwaliteit zeer treffend, omdat alle stappen van het maken van chips in beeld komen. Je kunt in de video bijvoorbeeld prima zien dat de lithografiemachine maar een heel klein onderdeel van het productieproces is en je goed kunt zien dat het werk beslist allesbehalve dom ongeschoold werk is. De video is ook zeer treffend omdat 'ie toont dat we onze spullen gewoon in het westen konden maken.

https://www.youtube.com/watch?v=WBqGyf8eQVk

[Reactie gewijzigd door dmantione op 22 juli 2024 16:43]

Een universitaire opleiding betekent nog niet dat je gelijk een topper bent. Die opleiding alleen is lang niet altijd genoeg. Zeker een high-end chip ontwerper moet daar nog behoorlijk bovenuit stijgen. Deels door ervaring, het meest door personal skills.
De Mediatek processoren zijn niet helemaal in Taiwan ontworpen. De basis is gewoon afgekeken van bestaande processoren. Dat is niet erg, want waarom zou je het wiel opnieuw uitvinden? Er bestaat ook een samenwerking met Zuid-Korea en via die weg zelfs met China. Die samenwerking is niet officieel (dat is verboden), maar op persoonlijke titel. De baas laat dit "oogluikend" toe. De samenwerking is niet alleen voor het chip ontwerp zelf, maar ook beter om op vragen van klanten in te spelen. De credits moet je uiteindelijk wel voor minimaal 90% in Taiwan neerleggen.
Ook op Europese Universiteiten worden chips ontworpen. Geen high-end chips, maar de kennis om dat te doen is er zeker. Men is ook al bezig met onderzoeken naar volgende generaties chips. Dat mag je van Universiteiten ook wel verwachten. Gezien de wereldwijde interesse (spionage ed) worden daar geen meldingen over gedaan.
Het is inderdaad bij lange na niet genoeg... althans volgens chipmachinemaker ASML ;)
NOS vandaag:
De vraag is wel hoe haalbaar dat doel is. In een position paper schrijft chipmachinemaker ASML dat de verwachting is dat de wereldwijde chipsector over acht jaar goed is voor 1000 miljard dollar. Als de EU dan een vijfde van de markt in handen wil hebben, betekent dat een totale investering van zo'n 264 miljard dollar. Dat is ruim vijf keer zoveel als het bedrag dat nu op tafel ligt.
Dan wordt het dus tijd om ARM over te nemen, want ik vind het bedrag wel heel erg overeen komen met het bedrag wat Nvidia over had voor ARM en wonderlijk dat ze ook tegen de overname zijn.

Dus binnenkort het bericht dat ARM in EU handen valt.
Behalve dat het hier over chipproductie gaat, en Arm produceert geen chips.
Da's maar net hoe je het maken van chips ziet. Ze maken de chips wel maar produceren het eindresultaat niet. de overname van ARM heeft juist daarom een veto gekregen aangezien Nvidia daarmee goud in handen zou kunnen hebben en heel het ARM model zoals dit nu bestaat op de schop kan gooien en bedrijven kan uitmelken. dus ARM in EU handen juich ik van harte toe omdat we daarmee die technologie binnen de EU houden.

/edit: typo.

[Reactie gewijzigd door RockmanX op 22 juli 2024 16:43]

Nou nee,

je hebt zoiets als FRAND;
https://en.wikipedia.org/...-discriminatory_licensing
Het grapje dat ze regelmatig uithalen in de VS door patenten op te kopen en te verhandelen gaat niet werken in de EU.
Dat grapje hebben ze verschillende malen al gedaan met medicijnen.


Daarnaast is er ook nog eens een Chinese tak ARM China dat een zelfstandig joint venture bedrijf is met 51% in chinese handen.
Dan kunnen ze zich wel terugtrekken uit China bij wijze van, maar de technologie tot dat moment is nog steeds in handen van Chinese bedrijven.
Het belangrijkste argument is dat, FRAND of niet, Nvidia een bepaalde mate van zeggenschap krijgt over de kostprijs van een concurrent. Een concurrerende fabrikant zou vast wel een ARM-processor kunnen blijven licenseren, ik denk dat Nvidia niet eens half het plan had om daar mee te stoppen. Maar die concurrerende fabrikant moet wel voor dat ontwerp betalen aan Nvidia en spekt daarmee de bankrekening van zijn concurrent. Dit zou Nvidia zeer veel macht geven om in bepaalde markten binnen te breken. Bijvoorbeeld de processor van de Raspberry Pi wordt door Broadcom gemaakt en heeft een dikke GPU aan boord. Nvidia heeft alle verstand van GPU's dus zou daar technisch zonder meer de concurrentie mee aan kunnen gaan. Als dat zou gebeuren, zou Broadcom in het nadeel zijn, omdat ze voor hun eigen processor geld aan de concurrent moeten betalen en om die reden de strijd verliezen.
ARM is brits en dus al min of meer Europees. Het is natuurlijk een slecht idee voor de overheid om ARM over te nemen, tenzij het doel is om ARM kapot te maken.
Brits is geen europees meer sinds de brexit. Hoezo komen jullie daar steeds bij ?
De EU en Europa zijn niet hetzelfde. De Britten zijn nog steeds Europees.
Ik dacht dat ze binnen de EU chip productie wilde hebben.
Dat is inderdaad belangrijk voor de prestige van de EU en Van Der Leyen, maar is het ook nodig voor de EU burgers?
Chips zijn essentieel voor je economie en deze stap is ook nodig
Met deze stap zal Taiwan wel zwakker staan ten opzichte van China
Eerst je eigenbelang. EU en Amerika zullen meer onafhankelijk willen zijn van Taiwan mbt chips. Sterker nog. TMSC zet fabs in Amerika.
omdat de US dat verplicht, en ik snap dat wel, heel makkelijk om dan het procedee te jatten. Want TSMC doet nog steed iets wat de concurrent niet doet , waar door zij zo ver voor lopen.
En stel je even voor dat morgen de Chinese Volksrepubliek het water oversteekt en Taiwan inneemt, dan ben je ineens nog meer afhankelijk van de Volksrepubliek.
Net zo afhankelijk ais nu al van de VS, die ASML verbiedt euv-machines te exporteren naar China.
Net zo afhankelijk ais nu al van de VS, die ASML verbiedt euv-machines te exporteren naar China.
Houd er rekening mee dat een deel van de technologie gebruikt in de EUV machine uit de US komt, en dat ASML een deel van zijn ontwikkeling in de US heeft. En ja dat geeft de US deze macht.
China heeft de EUV machine ook nog niet echt nodig, ze kunnen tot en met 7nm en dat kan met DUV.
Laat ze dat maar eerst eens doen, over een paar jaar mogen ze de NXE's kopen. In het verleden mocht immersion ook niet naar China en die kunnen ze nu gewoon kopen. Wat die amerikanen doen is gewoon markt bescherming niets ander. Is dat goed , ik vind van niet, maar het stop de Chinezen niet van maken wat ze willen maken, Ze kunnen alleen niet kleiner.
dat geeft oorlog op een veel grotere schaal en gaat dus ook niet gebeuren als Taiwan gewoon door gaat zoals ze het nu doen. Probeer Taiwan zich volledig los te maken van China dan worden de kaarten op nieuw geschut, en weten maar een paar mensen wat er echt gaat gebeuren.
Alleen weten we niet hoe in hoeverre Taiwan zich over een paar jaar Chinees moet gedragen en of Taiwan dat wel wil. En oorlog op grotere schaal. Zou niet weten welk land bereid is om zijn legers daarheen te sturen voor Taiwan, heb zelf altijd het idee gehad dat ze er gewoon overheen kunnen walsen, dan een paar jaar sancties en boze toespraken van de rest van de wereld en langzaamaan accepteren we allemaal dat Taiwan een normale Chinese provincie is. Zoiets zie je ook met bijvoorbeeld de Krim, Rusland walst eroverheen en niemand die wat doet en we weten allemaal dat in de toekomst de Krim in de Atlas als Russisch grondgebied zal verschijnen.
Een schutsluis schut maar wordt niet geschut ;)
Dat is zo, maar dat is geen excuus om niet zelfvoorzienend te willen zijn. Aan de ene kant zorgt het Taiwanese leiderschap ervoor dat wij het land wel moeten verdedigen, aan de andere kant is een oorlog om Taiwan de nekslag van onze welvaart. Er moet een plan B liggen.
Plan B, Hoop politiek gedoe en ondertussen aanvaarden dat niemand Taiwan terug gaat veroveren op de Chinezen.
China zal er zelf alles aan gelegen zijn om de Taiwanese fabrieken open te houden, en dan kunnen we wel zeggen dat we een importverbod op producten uit die fabrieken doen, dan krijgt China wat minder geld en draaien we de economie op Taiwan de nek om waar vooral de Taiwanezen zelf last van hebben terwijl wij geen producten krijgen hier, dat schiet ook niet op.
Als China invalt dan zal er alles aan gedaan worden om de fabs te vernietigen, omdat de technologie niet in verkeerde handen mag vallen. Veel ingenieurs zullen weten te vluchten. Er blijft ongetwijfeld wat over, wat China dan opnieuw mag proberen op te bouwen.

Tegelijkertijd ligt wel de wereldwijde industrie plat omdat 40% van de wereldproductie van chips is weggevallen.
Het is in het belang van bijna iedereen dat die fabrieken gewoon doordraaien zonder al te veel bemoeienis van andere partijen. De bedrijven willen hun kapitaal niet vernietigen, Er zit ook een werkgelegenheid om de fabrieken heen en je raakt dus vooral de lokale bevolking zeer hard als je al die fabrieken zou vernietigen. Ik snap wat je bedoelt, en men zou wat centrale delen van EUV machines kapot kunnen slaan zodat die stilstaan en dat zijn er maar een paar. Maar de hele fabricage platgooien nee, dat zie ik niet gebeuren. Dat zou de hele wereldmarkt ongelofelijk keihard raken, en eigenlijk doen de meeste landen het al zo in hun broek van China dat men de regering van Taiwan niet erkend, er zijn maar 14 landen die Taiwan en haar regering erkennen als zelfstandig land en dat zijn allemaal landen die op wereldniveau helemaal niets in te brengen hebben.
Denk niet dat Taiwan heel veel fabs meer zal hebben als ze worden binnengevallen door China. Sowieso is dat conflict veel ideologischer ingesteld dan wat wij in het westen vaak denken. Chips is een mooie bijkomstigheid maar zeker niet het doel
Ze zouden beter miljarden invsteren in europese energie productie.
Die ook weer chips nodig hebben
Anoniem: 428562 8 februari 2022 18:18
Weggegooid geld.

Eerst betaal je als burger de fab subsidie en daarna de te hoge prijs voor EU chips.

En de beurshandelaren harken de winst binnen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 428562 op 22 juli 2024 16:43]

Marktleider? Wishful thinking.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.