Europese Commissie wil met Chips Act chipproductie in Europa stimuleren

Ursula von der Leyen, president van de Europese Commissie, zegt een European Chips Act te willen presenteren. Met deze Act wil Von der Leyen ervoor zorgen dat er een 'Europees ecosysteem van chips' komt inclusief Europese productie van chips.

Von der Leyen wil een eigen chipecosysteem ontwikkelen omdat we nu volgens de Europese Commissie te afhankelijk zijn van met name Azië. De gevolgen daarvan zouden nu te zien zijn bij de chiptekorten. "Ondanks groeiende vraag moeten fabrieken nu langzamer draaien, omdat er een gebrek is aan halfgeleiders."

Binnen de Chips Act moeten onderzoek, ontwikkeling en testen binnen de Europese Unie aan elkaar gekoppeld worden. Ook moeten Europese en nationale investeringen gecoördineerd worden. Zo wil Von der Leyen ervoor zorgen dat de chipproductie in de Europese Unie op gang komt. Wanneer de Act gepresenteerd moet worden, is niet duidelijk. Het is eveneens onduidelijk om wat voor act het zal gaan; het is dus niet duidelijk of het om bindende wetgeving zal gaan of niet.

Thierry Breton, commissaris voor de interne markt, zegt volgens Tech Crunch dat met de Act voorkomen moet worden dat nationale subsidies voor een gefragmenteerde markt zorgen. Daarom wil de Europese Commissie één Europese halfgeleiderstrategie opzetten. Breton zegt verder dat de Chips Act uit drie elementen zal bestaan. Met het eerste element wordt een onderzoekstrategie opgezet dat werk van het Belgische IMEC, het Franse CEA-LETI en het Duitse Fraunhofer moet combineren.

Met het tweede deel moet er een plan worden opgezet om de chipproductiecapaciteit binnen Europa te kunnen verhogen. De Europese Commissie wil dit bereiken door de chipleveringsketen beter te monitoren om zo de veerkracht van onder meer de ontwikkeling, productie en packaging te kunnen versterken. Uiteindelijk moeten er Europese 'mega-fabs' ontstaan die veel chips van 2nm en kleiner kunnen produceren.

Breton benadrukt dat het plan niet is bedoeld om alles in Europa te gaan doen, maar dat ze de lokale productie meer veerkracht willen geven. "We moeten een strategie ontwikkelen om onze leveringsketens te kunnen diversifiëren om onze huidige over-afhankelijkheid van een enkel land of enkele regio te kunnen verminderen." Daarom wil de Europese Commissie met het derde onderdeel van de Chips Act internationale samenwerking verbeteren.

Het is niet voor het eerst dat Europa de wens uitspreekt om zelf meer chips te ontwikkelen en te produceren. Eerder startte de Europese Commissie nog een alliantie om de productie van 'geavanceerde chips' te kunnen bevorderen. In 2030 moet daarnaast de halfgeleiderproductie verdubbeld zijn tot twintig procent van de wereldwijde productie. Tweakers schreef eerder een achtergrondartikel over de wens van de Europese Commissie om de Europese chipsector te versterken.

Door Hayte Hugo

Redacteur

15-09-2021 • 15:26

68

Lees meer

Reacties (68)

68
64
26
2
0
27
Wijzig sortering
Hoewel laat, zie ik nog altijd wel een kans van slagen. Er is momenteel een trend gaande dat de globalisering terug afgebouwd wordt, en er dus weer meer naar Europa gehaald wordt. Ik zie dit als een goede verbetering, niet alleen vanuit een supply chain perspectief, maar ook om de Europese economie robuuster te maken. We zien nu dat China heel veel macht heeft over de globale supply chain, en die macht zou dus beter verdeeld moeten gaan worden. Dit initiatief draagt daar zeker aan bij.
Het beste moment om er iets aan te doen was 30 jaar geleden, het eerst volgende moment is nu?
30 jaar geleden hadden we een chipproductiebedrijf in de wereld top 10 (Philips).
Nu zijn we no1 in de productie van chipmachines (ASML). Daarnaast heeft Europa topbedrijven in fijnmechanica en dito onderzoeksinstituten. Op basis hiervan is en moet er veel mogelijk zijn in de EU.
Gezien al de sancties die nu door VS patenten mogelijk zijn is het hoogtijd dat de EU een echt onafhankelijke chip industrie ontwikkeld. China is een goed excuus.

[Reactie gewijzigd door janbaarda op 23 juli 2024 09:33]

Vind ik ook. En aangezien er zo veel hij komt kijken kan je het mooi gespreid doen. Daarbij heeft de EU een aantal vitale onderdelen in handen. Waarom zouden we dan ook niet zelf chips ontwerpen en bakken die ons onafhankelijker maken. De internationale handel is definitief veranderd door het mercantilistische optreden van de VS. Het is belangrijk dat wij uit de chantage positie komen.
Achteraf is makkelijk praten, én mooi wonen...

Maar bizar eigenlijk wel dat Philips aan de wieg heeft gestaan van NXP, ASML en TSMC. Maar dat zelfs met die kennis ze geen grote wereldwijde speler zijn geworden qua chipproductie.

Terwijl men achteraf gezien goud in handen had...
Anoniem: 85014 @XO10115 september 2021 16:11
Philips zijn boekhouders, managers en zeer extreem slechte salesmensen die eigenlijk slechte Peters Principle omgeschoolde boekhouders waren.

Zelfs Zonnedael is klaar met hen. Tijd om met de tank de villa die Philips heet op te blazen.

ASML en zo is waar nu de hersenen van Eindhoven zitten.

Philips: vergeten en vergeven graag.
Nou alleen met de kennis van ASML kom je er niet, de chip producenten doen zaken met ASML's machines waar ASML zelf geen kennis van heeft. Uiteraard trots op ASML, maar er komt veel meer bij kijken.
Daarnaast, het is de EU zelf die de oorzaak is van het chip te kort, en daarnaast ook het wispelturig bestel gedrag van de chip producenten. Er staan genoeg fabrieken van de chipproducenten, alleen de fabrieken kunnen niet gevuld worden met machines omdat de productie van de machines de vraag van de chip producenten niet kan bij benen. Daarnaast helpt de blokkering van US niet echt (verbieden van EUV machines te verkopen aan China)
Ik vind de semi conductor industrie juist een voorbeeld voor de wereld, enorme samenwerking over meerdere continenten en culturen, alleen in ASML zitten meer dan 80 nationaliteiten... en dit wordt juist gerealiseerd door de uitstekende aanpak van die managers waarover jij het hebt.
EU maakt de lithografische machines, high end chipdesign voor consumenten chips komt hoofdzakelijk uit US en Korea (Samsung) en de productie ligt hoofdzakelijk in US, Taiwan, Korea en China (opkomende industrie).
Produceren in de EU, vind ik tof, maar niet nodig, zelfs niet haalbaar, zal het alleen maar duurder maken. Chip design en technieken ontwikkelen om dat chip design op een wafer te krijgen met een hoge yield, daar sta ik volledig achter

[Reactie gewijzigd door mmboy op 23 juli 2024 09:33]

Produceren in de EU, vind ik tof, maar niet nodig, zelfs niet haalbaar, zal het alleen maar duurder maken.
Dit is juist het punt. Doordat het duurdere producten opleverden is het naar het buitenland verhuisd. Maar hierdoor kregen we op de lange termijn minder stabilitieit waardoor het alsnog duurder of minder leverbaar werd, waardoor er overal tekorten ontstonden. Juist om te zorgen dat het op de lange termijn stabieler blijft willen we consistent iets meer gaan betalen zodat we niet af en toe hele grote kosten op ons krijgen.

Zeg maar een verschil tussen korte en lange termijn visie

[Reactie gewijzigd door Ghostier op 23 juli 2024 09:33]

Maar de instabiliteit en het productie tekort aan chips wordt niet veroorzaakt omdat chips buiten de EU worden geproduceerd. Dat is wat ik juist wil uitleggen, een groot deel van de chipmachines wordt door bedrijven in de EU geleverd, maar juist zij kunnen niet aan de vraag van chipproducenten voldoen, als machines niet geleverd kunnen worden, wat voor zin heeft het dan om een cleanroom fabriekshal in de EU te bouwen.... Hetgeen wat EU doet is de schuld onterecht aan anderen geven, en door te proberen de productie naar hier te halen, zal EU de chipproductie markt nog meer polariseren, Trump heeft het startschot gegeven. Deze markt is juist ongepolariseerd door een top samenwerking tussen US, EU en Azie. Als de EU dit verder gaat verstoren, dan zullen landen waar de grondstoffen van komen ook gaan steigeren bv, en nog heel wat andere dingen die we niet kunnen voorspellen zullen gebeuren
Philips heeft naast al die techniek ook de grondslag voor de bedrijfsboekhouding gelegd.
Momenteel zijn ze top in medische systemen ...
Haha daar denken de FDA en TÜV wel anders over...
Momenteel zijn ze nog steeds top in medische systemen. De grondslag voor de bedrijfsboekhouding van Philips is hard aan het werk om ook dat te verkutten.
30 jaar geleden waren ze een van de top 4 mondiale elektrotechnische bedrijven , een absolute grootmacht. Daar is nu weinig meer van over. Alles is in de uitverkoop gegaan.
Ze maakte een karton fabriek om hun spullen te verpakken, gelijk de grootste van Europa.
Ga je eens inlezen over de historie van Philips ipv domme dingen te zeggen.
Is gewoon de waarheid. Verder hadden mijn ouders een wc bril van Philips, of moet ik dat ook ergens anders gaan lezen.

Philips & Co produceerde 10 jaar na de start al zo’n 1,5 miljoen lampen. Om de productie te kunnen blijven doen, waren meer en meer ruimte, grondstoffen en mensen nodig. Om niet afhankelijk te zijn van leveranciers, liet Anton in 1916 de eerste fabriek bouwen op Strijp-S, die Philips van glas voorzag. Er kwam een kartonfabriek, een gasfabriek en een Natuurkundig Laboratorium (NatLab) om nieuwe technologieën

Ik begrijp werkelijk niet waarom u onzin reactie plaatst
Philips was wel groter dan alleen lampen en karton. Als multinational een absolute wereldspeler, 1 van de grootste werkgevers in nederland, grootste onroerendgoed bezitter in nederland.
Nog wat lees voer, misschien snap je het dan

om de golfkartonfabriek op volle capaciteit te laten draaien. De output van deze combinatie mocht dan indrukwekkend zijn, enkele jaren later was dit al weer achterhaald door de alsmaar stijgende behoefte aan verpakkingskarton. Dit was reden voor de directie om een andere weg te gaan bewandelen. Samen met het emballage- en houtbedrijf Emba NV werd in 1959 de gezamenlijke onderneming Movi opgericht die over een fabriek in Rotterdam en later nog één in Etten-Leur beschikte. Een jaar later kwam er een samenwerking tot stand met het Engelse verpakkingsconcern Bowater dat voor Philips een golfkartonfabriek liet bouwen in het Belgische Gent. Deze joint ventures liepen vooruit op de kentering die zich binnen Philips zou gaan inzetten om branchevreemde activiteiten af te stoten. De papier- fabriek werd in 1977 gesloten en in gebouw TAA werden later industriële veilingen gehouden. Kartonfabriek TK werd eind jaren tachtig verkocht aan h
Tegelijkertijd ook beter laat dan nooit. Hoewel het zeker niet in een paar jaar zal gebeuren denk ik dat het toch de moeite waard is om dit soort strategische productie terug te halen naar Europa.
20 jaar geleden was het al te laat, en over 20 jaar zal het weer 20 jaar te laat zijn.

M.a.w. Nu is het perfect om er mee te starten. Zoals het 20 jaar geleden was, en zoals het over 20 jaar zal zijn: nu, maintenant, is goed.
Veel en veel te laat daar ben ik het mee eens.
Maar kansloos?

Hetzelfde zien we bij het voorbereid zijn op pandemieën: vrijwel nihil. Het was niet accuut was en de urgentie werd niet gevoeld, dus was er wereldwijd amper geld beschikbaar voor onderzoek. GGD's waren behoorlijk uitgekleed en de IC's op ziekenhuizen gemarginaliseerd.
Toch heeft de urgentie van de coronacrisis niet geleid tot 'het heeft geen zin meer', maar tot een hernieuwde belangstelling en steun om beter op toekomstige pandemieën voorbereid te zijn. Hopelijk ebt dat gevoel van urgentie niet weg.

Of denk aan iemand die de urgentie niet voelt zijn levensstijl aan te passen, totdat een medische check-up hem of haar wakker schudt. Heeft het dan nog wel zin om je levensstijl aan te passen? Natuurlijk! Alles beter dan niets, ook al was het veel beter geweest er heel veel eerder mee te beginnen.

Kortom, de wetenschap dat het goed is om een sterke eigen Europese chip-industrie te hebben, is niet nieuw, maar heeft blijkbaar een crisis nodig om echt serieus aandacht te krijgen. Beter laat dan nooit.

[Reactie gewijzigd door Timfonie op 23 juli 2024 09:33]

Het is nooit te laat...
Grappig, jarenlang moest alles naar andere landen uitbesteed worden. Nu komen we er achter dat we daarmee onszelf bijzonder kwetsbaar opgesteld hebben, niet alleen productie, maar ook de situatie met de evergiven heeft een grote kwetsbaarheid aangetoond. En nu moet alles weer terug.

Het is net politiek. :+
Nog erger dan dat.


Jarenlang is onder het motto uitbesteden maximale winst betaald dat vervolgens naar alle mogelijke landen is gesluisd om zo weinig mogelijk belasting te betalen,

en nu moet de burger bijdragen om hier commerciële activiteiten te ontplooien…


Dank u wel overheid.
De overheid heeft dat uitbesteden niet gedaan. De bedrijven zelf en dan vooral hun kostenbesparende managers deden dat helemaal zelfstandig.
Dan vergeet je wel dat de EU eist dat grote uitgeven door de overheden moeten lopen via een openbare aanbesteding en dat dit naar de goedkoopste moet gaan.
Hoe denk je dat bedrijven goedkoper konden zijn dan hun buren? Inderdaad, door alles zo veel als mogelijk uit te besteden naar lageloonlanden.
Dan vergeet je wel dat de EU eist dat grote uitgeven door de overheden moeten lopen via een openbare aanbesteding en dat dit naar de goedkoopste moet gaan.
Dat openbare aanbesteding betekent dat de goedkoopste aanbieder wint hoor je vaak en is echt niet waar.

De aanbestedingsregels stellen dat je van te voren aangeeft op welke criteria je gaat kiezen en dat je daar dan ook aan houdt. Je kan ook criteria als garantie, lokale werkgelegenheid, branchekennis of het hoogste aantal My Little Pony plakplaatjes opgeven, dáár zijn geen regels voor.

@cadsite : Ja, dat soort verhoudingen zie je vaak. Maar dat is de keuze van de aanbesteder, die was zonder aanbestedingsregels waarschijnlijk ook voor de goedkoopste gegaan. Het hangt ook van de branche af. In mijn ervaring (custom software) is overdracht van kennis naar eigen personeel vaak een belangrijk criterium, en langjarige ondersteuning.

Het belangrijkste effect van die regels is dat je je vriendjes niet meer onderhands grote klussen kan toeschuiven, niet dat de goedkoopste wint..

[Reactie gewijzigd door TheekAzzaBreek op 23 juli 2024 09:33]

Ik weet ook wel dat het niet per definitie de goedkoopste is die wint.
Ik weet ook, uit ondervinding, dat het quasi altijd de goedkoopste is die wint.

Je moet al met extreem goede papieren komen om als 'niet goedkoopste' volgende aanbesteding te winnen:

Criteria:
Prijs: 70%
kwaliteit: 15%
uiterlijk: 15%

Ga er maar voor.
(en ja, dit zijn criteria die realistisch zijn)
Naja, dat alles moest worden uitbesteed aan het buitenland was zeker geen politiek doel. Waar je wel gelijk in hebt is dat er niet genoeg incentives waren voor chipfabrikanten om alsnog in de EU te komen bouwen. Dat was in onder meer Azië wel het geval, plus lagere lonen. Individuele lidstaten hebben hun eigen subsidiestelsels, maar ook daar wordt vaak heel slecht tegen aangekeken door delen van de bevolking. De fabs in Oostduitsland waren nog best lang belangrijk. Helaas kon GlobalFoundaries hun beloftes qua kleinere procedures niet waarmaken en is op grote dies blijven hangen.
Klopt niks moest echter als je kijkt naar de productie kosten in China en Azie in het algemeen dan is het logisch dat je naar daar uitbesteed.
China heeft belachelijk veel van de grondstoffen die essentieel zijn voor de productie van XYZ.
Nu komen we er achter dat we daarmee onszelf bijzonder kwetsbaar opgesteld hebben,
Dat is niet de primaire reden dat het terugkomt. Als je een land decennia productie laat doen, dan gaat daar een hele hoop geld naartoe, waardoor de lokale economie beter wordt. Alles wordt duurder, inclusief het daar laten maken van producten. Tel daarbij op de steeds duurder wordende transport tussen landen aan de andere kant van de wereld en je heb een relatief lange tijd tussen productie start en de eerste product sales, plus constant hogere kosten van productie en transport. Daarom zijn er in bepaalde branches al 15 jaar trends gaande waarbij de productie langzaamaan weer naar de consumptie plaats verhuist.

Chips zijn echter erg klein, hebben altijd al een lange productie periode nodig en hebben een relatief hoge waarde, daarom is het nog altijd interessant om in lage lonen landen te produceren waar vaak de grondprijzen voor fabrieken ook relatief laag zijn.
Het goedkoopste zou zijn om een exportverbod op ASML EUV machines in te voeren.

Dan zullen TSMC, Intel en Samsung vrij snel hun productie naar de EU verplaatsen
Dan zullen de VS en China flink steigeren, dan krijgen we niet The Hague invasion act, maar The Veldhoven invasion act...
Anoniem: 85014 @TLLRS15 september 2021 16:19
Zet hier dan eerst geintegreerde en werkende fabs neer (met die ASML dingen). En begin dan met uw uitvoerverbod.

Momenteel zou je enkel maar de EU economie letterlijk kapotmaken hiermee.
Ik stel voor dat we Chipz inhuren om een lied te maken voor de marketingcampagne!

Goed om te horen dat we meer zelf gaan doen. Uiteindelijk wil je niet afhankelijk zijn van buitenlandse grootmachten.
Zullen we dan beginnen met het verhogen van salarissen van iedereen die werkt aan "chips" ? Zowel embedded software engineers, electrical engineers, fpga designers, chip designer etc...
En willen ze dat dan doen door miljarden te geven aan chipbakker, zodat die hier ergens een fabriek neer zet, en alle winst naar het thuisland afroomt, via Ierland, of willen ze dat doen door iets structureels Europees op te bouwen?

Dat zijn nogal fundamenteel verschillende manieren om het probleem 'op te lossen'.
"Ondanks groeiende vraag moeten fabrieken nu langzamer draaien, omdat er een gebrek is aan halfgeleiders."

Hebben we in Europa dan geen gebrek aan halfgeleiders? If so, dan kunnen we die toch met een flinke marge exporteren? :)

[Reactie gewijzigd door ferry01 op 23 juli 2024 09:33]

De fabrieken die de chips verwerken (zoals VDL Nedcar) draaien op halve kracht. Niet de chipfabrieken zelf.
Of we nu moeten willen dat de EU met hun vadsige vingers diep in de Chip-pap gaat roeren denk ik niet.
Hopelijk is het alleen met subsidies ter stimulatie.
PS: Van der Leyen zit natuurlijk met een legertje automerken in die Heimat die problemen hebben gehad bij productie omdat er niet genoeg chips waren. Zal er zeker iets mee te maken hebben. De autolobby is machtig.
belasting heffen op import van dit soort goederen uit lage lonen landen en dan met name china. dit stimuleert productie dichter bij huis. beter voor de werkgelegenheid en beter voor het milieu.
Anoniem: 532949 @tja15 september 2021 15:40
Mee eens maar dan moeten er wel een lokaal alternatief zijn. Anders schieten we onszelf in de voet door dat bedrijven in Europa een slechtere concurrentie positie krijgen opzichte van landen waar ze die importheffing niet invoeren. Dus dit soort directives zijn een goed begin, waar het geld opgehaald via importheffing direct naar toe kan.
Om te beginnen belastingen heffen op stookolie en kerosine, of de brandstoffen voor de scheepsvaart en luchtvaart, daardoor wordt het transporteren uit deze lage lonen landen al duurder. Maar of dit genoeg is om dichterbij te produceren weet ik niet.

Wat ik vooral als oplossing ziet is meer produceren in afrika, daarmee creëer je welvaart in deze landen waarmee je een hele hoop problemen in één keer kan aanpakken. Het is wel duidelijk dat alle ontwikkelingshulp van de afgelopen 50 jaar relatief weinig effect heeft en als we dan naar China kijken hoe die in 25 jaar, of minder, van derde wereldland naar supermacht is gegaan is het wel duidelijk hoe je landen uit de armoede kan halen: zorgen dat ze produceren en exporteren.
china koopt al havens op en investeert in infrastructuur in afrika. de Afrikaners zelf hebben daar weinig aan. kijk maar op youtube " how to steal a country" . en wat china doet is bekent investeren of leningen verstrekken aan landen en daarna grip krijgen op de economie aldaar. staat me iets bij van havens opkopen in afrika en griekenland en van mijnen opzetten in afrika waarbij alles direct naar china gaat en de lokale bevolking niet heel veel beter wordt.
Dat "kunstje" van how to steal a country hebben de Chinezen zoals veel andere dingen gekopieerd van het beschaafde Westen... ;)
vind het lelijk om hun onbeschaafd te noemen. los daarvan is daarmee niet minder lelijk dat we dat laten gebeuren. aan de andere kant slavernij hebben ze ook niet van een vreemde.
De prijzen van scheepscontainers zijn het afgelopen jaar verachtvoudigd. Dus de prijs stijging is er al.
Als je geen productie hebt in Europa is de import duurder maken zinloos.
Ik heb erg weinig met de EU, maar ik denk echt dat hoogwaardige technische producten in Europa moeten worden gemaakt.
Philips had ooit voor miljarden een fabriek in Azië gezet toen kwam de olie crisis en kwamen ze er achter dat het toch wel erg duur was om de eindproducten naar Europa te vervoeren
Hoeveel belasting wil je heffen? 100%? 1000%? 10000%?
Op loon is dat prima te rekenen, maandsalaris daar, maandsalaris hier, et voila.

Maar dan grondstoffen? Hoe bepaal je de prijs wat bij 'ons' eerlijk zou zijn? Ok fijn, doen we gewoon inkoopprijs ASML en trekken we dat door, hoppa, geregeld. Ok, fab zelf. Wederom, de technici, onderhoud, monteurs, transport, huisvesting, energiekosten, goed, fijn, wederom wat lokale informatie versus China, doen we dat. Gefeliciteerd, je hebt zojuist electronica zo goed als onbetaalbaar gemaakt.

Hypocriete bullshit is het, hard gillen als het gaat om chips, maar welk woord over voedsel, kleding, grondstoffen, gas, electra, oh wacht.. mankracht? De halve bouw bestaat uit buiten aangetrokken personeel (al zegt BN zelfs tot 70%), 90% van onze kleding komt niet eens uit de buurt van Europa. Wij zijn geen continent van grondstoffen, wij zijn geen continent van exotisch voedsel, grondstoffen hebben wij niet als alternatief.

Ok fijn fijn, we gaan 100% all in met Afrika! Goed plan toch? Mwah.. daar ging dat 40 jaar geleden als niet zo slim, 80 jaar geleden zeker niet, en over 20 jaar hebben we een 'nieuwe' China, beginnen we weer opnieuw.

[Reactie gewijzigd door SinergyX op 23 juli 2024 09:33]

grondstoffen zijn een onderdeel van kostprijs berekening, alsook personeelskosten. het produceren en in meer of mindere maten afhankelijk zijn van een communistisch land zoals china is niet goed. vanuit riskmanagement moet je dit al niet willen. dan nog IE, china komt nu opeens met technologie die de westerse tech kan evenaren. ik verwacht dat binnen 5 jaar we spreken over intel/AMD/Chinees merk en NVIDIA/AMD/Chinees merk. vergis je je niet hoe ver china al is op andere vlakken. ik ben niet alleen vanuit economische perspectief voor meer lokaal produceren maar ook vanuit milieu en mensenrechten perspectief.

check dit en onderaan hoeveel artikelen en hoe snel deze zich opvolgen. china is geen gewoon ontwikkelingsland maar een land met een missie en een langetermijnstrategie. ze vormen op elk vlak een groter gevaar dan Rusland.
30 jaar te laat, jaren 80 hadden ze met Tech kunnen beginnen (in Nederland dan).
We worden geleid door bestuurders, ambtenaren, managers, leraren en mooipraters.

Ik weet nog goed hoe mij collega naar China vertrok halverwege de jaren 90,
omdat hij 3 keer meer ging verdienen dan de nederlandse directeur, zoals het BETAAMT!

En met Tech bedoel ik geen software! :p

(Met je EU boetes)
De laatste jaren niet meer in de Eindhoven regio geweest neem ik aan. Daar schieten de tech kantoren de grond uit (ASML, BIC, etc). Daar worden letterlijk miljarden verdiend met (high)tech.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.