Europese Commissie wil USB-C-poort en USB Power Delivery standaard maken

De Europese Commissie gaat een wetsvoorstel indienen waarin verplicht wordt dat smartphones en andere apparaten in de toekomst allemaal een USB-C-poort krijgen. Ook moeten snellaadtechnieken geharmoniseerd worden en telefoons zonder lader te koop komen.

Dat maakt de EC bekend in een persbericht. Het gaat naast nieuwe, bedraad oplaadbare smartphones ook over nieuwe tablets, digitale camera's, hoofdtelefoons, headsets, draagbare speakers en handheld-consoles, eveneens bedraad oplaadbaar. Apparaten die enkel draadloos oplaadbaar zijn, worden niet verboden. Naast de USB-C-poort is het alsnog toegestaan om een ander soort poort op te nemen in het apparaat, hoewel te betwijfelen valt of fabrikanten twee poorten op hun apparaten willen plaatsen. Zeer veel fabrikanten gebruiken al USB-C, maar een prominente uitzondering daarop is Apple, hoewel dat ook al deels is overgestapt naar deze poort.

Op het gebied van snelladen moet er eveneens geharmoniseerd worden, meent de Commissie. In het voorstel valt te lezen dat alle apparaten die 'laden met meer dan 5 volt, meer dan 3 ampère of meer dan 15 watt' verplicht moeten worden om het USB Power Delivery-protocol te ondersteunen. Andere snellaadprotocollen zijn nog steeds toegestaan, zolang ze de aanwezigheid van USB Power Delivery niet in de weg zitten.

Wat inbegrepen laders betreft wil de EC dat de optie om een apparaat zonder lader te kopen, verplicht aangeboden wordt. Daarnaast moeten producenten verplicht worden om op de verpakking van hun producten aan te geven of een apparaat snelladen ondersteunt en met welke protocollen. Ook moet duidelijk opgegeven worden hoeveel energie een lader bij de consument thuis gaat gebruiken.

De Eurocommissaris sprak bij de persconferentie de verwachting uit dat de wetgeving aan het einde van het jaar door het Europees Parlement heen is, waarna een transitieperiode van twee jaar volgt om fabrikanten genoeg tijd te geven om hun aanbod aan te passen. Daarmee valt dus te verwachten dat deze regels, als ze door het parlement heen komen, rond eind 2023 gaan gelden.

De Europese Commissie motiveert het besluit door te argumenteren dat deze voorschriften grondstoffen en geld besparen, de vorming van e-waste voorkomen en het gemak voor de Europese consument vergroten. De Commissie erkent verder dat de technologie-industrie in de afgelopen tien jaar op vrijwillige basis al 'van 30 naar 3 soorten laders is gegaan', maar meent dat wetgeving nodig is voor de laatste loodjes.

Wat de vraag betreft hoe dan om te gaan met nieuwe, algeheel betere standaarden, zegt de EC:
"Eventuele technologische ontwikkelingen op het gebied van bekabeld opladen kunnen worden weerspiegeld in een tijdige aanpassing van technische vereisten en specifieke normen onder de Radioapparatuurrichtlijn. Dit zou ervoor zorgen dat de gebruikte technologie niet verouderd is."

Door Mark Hendrikman

Redacteur

23-09-2021 • 14:18

248

Lees meer

Reacties (248)

248
232
110
27
0
80
Wijzig sortering
Goede ontwikkeling, kan best flink wat elektronica-afval gaan schelen. En voor degenen die menen dat dit zomaar wordt opgelegd door de EU: Een paar jaar terug is hierover een publieke consultatieronde geweest, waarbij iedereen een vragenlijst hierover kon invullen (heb ik zelf ook ingevuld, was ook behoorlijk compleet). Ik ben ook blij dat er nu voor een standaard voor snelladen is gekozen, want daar zat volgens mij ook best veel verschil in tussen fabrikanten, met een paar verschillenden 'standaards'.
Inderdaad, al vind ik dat ze dit best mogen doortrekken naar andere apparatuur.
Er is zijn nog zoveel bulk aan "oude" stroomvoorziening methodes op nieuwe apparatuur.
Van telefoontoestellen die 12v gebruiken tot routers, switches, tv kastjes of zelf alarmklokken. Allemaal maken gebruik van een dunne of dikke vorm van een adapter, PoE als standaard zou daar heel goed in passen. Gereedschap apperatuur die een accu aansluiting hebben, met allemaal hun eigen laadsysteem. Ik geloof dat EV die kant opgaan, een universeel oplader (op Telsa na). Dan heb je nog alle IoT of huis apparaten, die allemaal een draadloos functie zouden moeten ondersteunen, scheerapparaten, tandenborstels, dyson stofzuigers etc.

Niet alles hoeft naar USB-C (PD), maar een je zou voor ieder sector/beoogd gebruik-gebied een standaatf poort of oplader kunnen maken.
- USB C voor mobiele telefoons een draagbaare/mobiele electronica
- USB C PD voor Laptops en zwaardere electronica
- Standaard 12v adapter, voor niet draadbare electronica
- * voor netwerk en telefonie
- * voor badkamer (een tandenborsten en scheer/epileer apparaat kunnen beste dezeflde houder gebruiken)
- * schoonmaak producten (alles wat een batterij heeft)
Lijkt me een goed idee. Het enige is wel dat ze rekening moeten houden met dat over 5 jaar ofzo de standaard mogelijk achterhaalt is en men deze wet moet bijschaven.
Vaak wordt het wel algemeen omschreven en niet 'hardcoded' bijvoorbeeld USB-C gezet. Al zal Apple wel met een loophole de dans weer willen ontspringen, gok ik zo. Net zoals men dat nu doet met hun Lightning stekker.
De huidige regels gaan over een USB aansluiting op de oplader, de trafo zeg maar, niet over op het toestel. Apple zat dan ook bij de eerste lichting die destijds dat Memorandum of Understanding ondertekende. Dat was makkelijk omdat Apple nooit opladers zonder USB heeft geleverd, de kabel zat nooit vast aan de oplader maar altijd met USB-A.

Dat heeft er destijds voor gezorgd dat opladers uitwisselbaar werden. Ik heb jarenlang mijn iPhone met een oude BlackBerry oplader opgeladen bijvoorbeeld. Dat was voor 2009 vrijwel onmogelijk omdat iedere fabrikant zijn eigen stekker had en het snoer meestal ook nog vast zat aan de oplader. Daar kreeg je die laden vol met oude opladers van omdat je je Nokia oplader niet kon gebruiken op je Sony/Ericsson toestel etc.

Dit voorstel gaat over iets anders, over de aansluiting op de telefoon zelf.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 23 juli 2024 21:56]

Zelfs nu hebben ze smerige trucjes met de laders. Mijn vrouw heeft een nokia met bij behorende fast charger. Die doet alleen fast chargen op haar nokia. Als ik er een ander apparaat op aansluit is het gewoon 500 mah wat eruit komt.

Ik kreeg bij mijn S20 zo'n super charger, en die laad gewoon alles snel.
En dat is dus precies waarom Power Delivery verplicht wordt zodra er sprake is van snelladen.
Het is alleen jammer dat door de verschillende (niet verplichte) USB-PD profielen hetzelfde probleem kan blijven bestaan. Een snellader die alleen 5 en 15 volt kan leveren in combinatie met een toestel die enkel 5 en 10 volt aan kan. Het toestel wordt dan wel van stroom voorzien, maar snel-laden kun je dan echt vergeten.

Apple heeft zichzelf daarmee al in zijn vingers gesneden.
* The Apple 29W USB-C Power Adapter isn't compatible with the MagSafe Duo Charger.
https://support.apple.com/en-us/HT211925
Deze regel kun je nog steeds interpreteren als zijnde dat het gaat over de USB aansluiting aan de oplader. In het artikel waarna verwezen wordt staat immers:
A harmonised charging port for electronic devices: USB-C will be the common port. This will allow consumers to charge their devices with the same USB-C charger, regardless of the device brand.

Er staat nog steeds nergens dat deze poort in het device moet zitten, alleen dat het device opgeladen moet kunnen worden via een USB-C charger
staat duidelijk in het bericht dat het apparaat moet zijn voorzien van een USB-C poort om op te laden.
"smartphones en andere apparaten in de toekomst allemaal een USB-C-poort krijgen"
Daarom verwijs ik ook naar het bericht waarnaar dit bericht verwijst. Daar staat toch echt iets anders. Het is maar hoe je het wil interpreteren.
...
Daar staat toch echt iets niets anders.
...
There you go, fixed that for you!

"USB-C will become the standard port for all smartphones, tablets, cameras, headphones, portable speakers and handheld videogame consoles."

Is toch echt niet 'voor interpretatie vatbaar'.

[Reactie gewijzigd door HuisRocker op 23 juli 2024 21:56]

In het bericht waar naar verwezen wordt zit overigens ook een document welke het duidelijk maakt dat de poort in het device USB-C moet zijn.
Deze had ik eerst gemist. Goed dat het dus niet op een andere manier interpreteerbaar is!
Koptelefoon ook? Ben prima tevreden met de 3,5 mm plug eigenlijk!
Dat was ik, tot plug nummer zoveel begon te kraken en ik een setje Bluetooth oortjes als premie kreeg. Nooit meer snoertjes voor mij.
(zeg nooit nooit, maar bij wijze van spreken)
Vind ik toch vreemd. Zeg je als EU we willen minder e-waste. Flikker je oortjes maar weg en koop Bluetooth oortjes (die je meestal ook vervangt zodra de accu lam is)
Minder afval blijft voorlopig nog een droom. Te veel en te snelle vernieuwing. Grotendeels gadgets waar we prima zonder kunnen, maar die we maar al te graag kopen.
En de IoT wereld staat nog maar in de kinderschoenen, er komt nog heel veel handige rommel in ons leven.
Met de 3,5 mm plug kun je je (draadloze) koptelefoon niet opladen. En er zijn nu al toestellen met USB-C èn 3,5 mm. Dat kan ook zo blijven.
Klopt. Ik vind de EU hier te ver in gaan. Als jij als fabrikant een USB-C-kabel meelevert, en dat doet Apple tegenwoordig, mag er wat mij betreft aan de toestelkant een 5 kantige plug zitten. Laten ze zich bezighouden met de grote dingen. Huisvesting, veiligheid.
Euhm, en hoeveel kabels denk je dat er zo voor de hele EU geproduceerd en vervolgens ongebruikt worden weggegooid, voor bvb de komende 10 jaar?
Ik vind dit best wel groot, zowel in het kader van correct gebruik van grondstoffen als in het kader van milieuwetgeving. Dit is echt inzetten op de eerste pilaar van 'Avoid, Reuse, Recycle'.
Waarom zou je ze ongebruikt weggooien? Je koopt een iPhone met een kabel, dan gebruik je die toch?
Nou ehh… nee.

Mijn prive iPhone 11 en die van mijn vriendin gaan ‘s nachts op de Ikea Qi laders op de nachtkastjes. Die hebben een usb-c aansluiting. Die usb-a - usb-c kabel is dus niet de meegeleverde kabel.

Mijn zakelijke IPhone staat doorgaans overdag op een bureaustandaard die tevens als lader dienst doet. Die heeft een voeding met het welbekende ronde pinnetje.

Dan onze beider iPads met lightning connector, die laden ombeurten op dezelfde lader op het bureau. En die stamt nog uit de tijd van onze iPhone 7s.

Gevolg is dat er hier in een ladenkastje 4 iPhone 11 laders en 2 iPad laders liggen. Allemaal van hetzelfde type, en een enkeling heeft die lade kortstondig verlaten als wij op vakantie gingen of bezoek even snel een lader nodig had. Maar eigenlijk gaan die binnenkort nagenoeg ongebruikt naar de recycling.
Mijn prive iPhone 11 en die van mijn vriendin gaan ‘s nachts op de Ikea Qi laders op de nachtkastjes. Die hebben een usb-c aansluiting. Die usb-a - usb-c kabel is dus niet de meegeleverde kabel.
- Dus 2 iPhone 11 laders en 2 USB-A to lightning blijven in de doos. O nee, in een kastje. Doosjes gooi je vast netjes bij het karton en het plastic bij het plastic.
Die laders en kabels hoeven dus niet naar de recycling en kun je vast meeverkopen met je iPhones.

Mijn zakelijke IPhone staat doorgaans overdag op een bureaustandaard die tevens als lader dienst doet. Die heeft een voeding met het welbekende ronde pinnetje.

- welbekende ronde pinnetje is dus een andere standaard waar jij of je werkgever zelf voor gekozen heeft. Maar kabel en eventuele lader kunnen bij retourneren iPhone vast ingeleverd worden. Handig voor de volgende gebruiker.

Dan onze beider iPads met lightning connector, die laden ombeurten op dezelfde lader op het bureau. En die stamt nog uit de tijd van onze iPhone 7s.
- een, ik neem aan iPad-lader in gebruik, met een USB-A naar lightning kabel. Oorsprong kabel onbekend, zal ook wel uit het 7s tijdperk komen. Kabel is nog heel? Anders kun je een kabel van de iPad zelf of zelfs die van een iPhone 11 gebruiken. Best handig, een extra kabel.

Gevolg is dat er hier in een ladenkastje 4 iPhone 11 laders en 2 iPad laders liggen. Allemaal van hetzelfde type, en een enkeling heeft die lade kortstondig verlaten als wij op vakantie gingen of bezoek even snel een lader nodig had. Maar eigenlijk gaan die binnenkort nagenoeg ongebruikt naar de recycling.
- dat jij ongebruikte laders (niet de kabels? Of is het toch wel handig, een extra reservekabel?) naar de recycling brengt en niet meelevert als je je telefoon verkoopt is natuurlijk een onzinverhaal. Dan geef je dus echt niks om het milieu. Die qi laders zijn ook nog eens minder efficient en totale onzin als die op een vaste plek liggen. Kun je net zo goed je iPhone aan een kabel aansluiten.

[Reactie gewijzigd door Dancing_Animal op 23 juli 2024 21:56]

Hoe je het ook went of keert, als je een lader of kabel nodig hebt, dan kun je prima los aanschaffen. Want de persoon aan wie ik mijn iPhone doorverkoop kan ook zijn oude lader (van een Apple, Android, of een compleet ander apparaat) of draadloze lader gebruiken.

Een lader gaat doorgaans langer mee dan een telefoon. Dus waarom worden ze standaard gebundeld?
*zucht*
Goed dan, vervang in mijn vorige post 'ongebruikte' door 'gebruikte'. Wat is nu je punt? Heb je nog niet genoeg USB-kabels bij jou in huis om je de komende 10 jaar te voorzien van opgeladen toestellen?
Ik las op een andere site dat de EU verwachte hiermee 11 ton e-waste per jaar te besparen. Natuurlijk een goede zaak. Maar 11 ton op 450 miljoen mensen nou niet héél veel ofzo. Ik weet het soortgelijk gewicht van een oplaadsnoertje niet maar ik stel me zo voor misschien 4 zeecontainers?
En zal mijn telefoon een tientje goedkoper worden (voor mij!) als er geen lader en snoertje meer in de doos zitten? Of gaat er meer dividend naar de aandeelhouders? Achtereenvolgens moet ik voor twee tientjes een snellader en kabeltje kopen, want ik wil natuurlijk wel de nieuwste mogelijkheden ..
(Ja, ik heb vier opladers in de lade liggen, van 0.5 tot 2.1 ampère, heb een stopcontact met USB naast mijn bed, en vijftien of meer bijna overbodige micro USB kabels. Het is vreselijk, maar wel de realiteit. Ik heb een 12v snellader voor in de auto gekocht, de auto-usb laadt met 0.5A, dat is nogal teleurstellend na een half uurtje rijden...)
Sterker nog je had oude en nieuwe nokia laders waarvan de nieuwere een dunner pennetje had waardoor ze niet uitwisselbaar waren.
Daar was wel een verloopstukje voor.
Als ik me goed herinner was de laadspanning anders. Dat is bij USB (vóór usb-C) niet zo.

[Reactie gewijzigd door akooijman op 23 juli 2024 21:56]

Goedkeuring Europese wetgeving gaat via:
* Europees parlement (directe verkiezingen, aantal zetels per land)
* Raad van de EU(portefeuille ministers, in Nederland juridisch gezien indirect gekozen, gevolg uit verkiezingen en formatie). Ongekozen zijn ze dus deels, maar wel krijgen ze democratische steun vanuit de 27 verschillende nationale parlementen.
Uitvoerende macht kies je nu ook niet (ik veronderstel dat je in NL woont). In Nederland hoeft de minister-president niet de nummer 1 te zijn van de winnende lijst (al gebeurt, verkiezingen 1977).
Daarbij vermoed ik dat de minister-president (MP, ik neem aan dat je de minister-president bedoelde) niet over deze wet zal stemmen, maar dat de minister van economische zaken dat zal doen.

Leye is een uitkomst van verschillende onderhandelende partijen geweest (vermoedelijk europees parlement in combinatie van regeringsleiders).

Mijn punt is: de EU heeft zeker democratische processen, maar is ook veel coalitie door verschillende groepen. Er zijn ook vergelijkingen te maken met nationale overheden. Maar inderdaad, niet alles is hetzelfde. En het staat best wel ver van ons vandaan. In ieder geval goedkeuring en adoptie van Europese wetgeving is democratisch te noemen.
Als Europa als geheel dicteren we de (wereldwijde!) standaarden. Als individuele landen ben je kansloos. Als Nederland zegt dat het A moet zijn en Duitsland zegt B, denk je dan serieus dat een fabrikant aanpassingen voor Nederland zal doen?
Moet Lightning weg dan? Dan deze vraag;
welke irritatie geeft het jouw als bedrijven hun eigen poorten gebruiken?
Moet de ander verantwoordelijk zijn omdat jij bijvoorbeeld je spullen niet oplaad, je oplader niet bij je hebt of geen power bank bij je hebt?
Van mij hoeft het in dit specifieke geval niet nee, ik vind Lightning wel prima. Ik reageerde op je "4e rijk" opmerking en dat landen dit beter zelf zouden kunnen regelen. Dat laatste klopt dus gewoon niet: als je zoiets wil regelen, dan kan je dat veel beter in EU-verband doen. Dan heb je zoveel meer impact dan als los land.
Je laatste zin is compleet irrelevant. Het gaat om het stimuleren van uitwisselbaarheid, zodat je niet voor elk apparaat een andere lader nodig hebt. Die uitwisselbaarheid heeft als prettig bij-effect dat je inderdaad elkaars lader kan gebruiken.

Wat mij betreft is het echter een non-probleem: laders hebben in de praktijk al vrijwel altijd een USB-C aansluiting, oudere types een USB-A. Hooguit is het kabeltje, dat je sowieso zo af en toe moet vervangen, niet uitwisselbaar. Ik zie het probleem niet zo.
VonderLeyen is niet direct gekozen, maar de Commissie neemt dan ook geen besluiten. Ze neem initiatieven. De Commissie is wel door de Raad en het EP vastgesteld. De besluiten worden, zoals @meifter al zegt, genomen door de Raad (vertegenwoordigingen van regeringen van de landen, hoe die ook tot stand gekomen zijn) en het EP (direct verkozen). Afhankelijk van het onderwerp is er in de Raad grofweg unanimiteit nodig (en is er dus een veto mogelijk van elke lidstaat) of is er een gekwalificeerde meerderheid nodig (minstens 55% van de landen (=15 landen) stemt voor, én de voorstemmende landen vertegenwoordigen minstens 65% van de bevolking van de EU).

Oh, en de regels die dat allemaal bepalen liggen vast in verdragen. Die verdragen zijn door alle relevante parlementen geratificeerd, in Nederland dus door de Tweede en de Eerste Kamer, in België door een trits parlementen.

Dat geblaat over "ongekozen bobo's" is echt van zo'n blaartrekkende domheid... Er is heel veel te verbeteren aan het functioneren van de EU, en ook het democratisch gehalte kan wel een boost gebruiken. Maar dat het niet democratisch zou zijn of dat we als Nederland maar steeds door de EU gedwongen worden is gewoon klinkklare onzin.
Nee dus, zo werkt het niet. Wij draaien niet op omdat "zij" (wie?) te weinig aan pensioenen betalen. Dat is een compleet ander onderwerp trouwens.

Dat er zo weinig gestemd wordt voor het EP is m.i. vooral een kwestie van onbekendheid met het onderwerp. De deelname is inderdaad te laag. Het zou al helpen als de media eens wat serieuzer over Europese politiek zouden berichten. Gelukkig zijn er wel enkele goede podcasts die je kan volgen, waaronder Europa Draait Door en de podcast van Politico Europe. Ook Bellen met Bas is vaak wel verhelderend.

Ik stem uiteraard wél voor het EP. Zou jij ook moeten doen.
Wie zij "wij" en "zij" in dit verhaal?
"Wij" Limburgers (nou ja ik dan :)) betalen ook voor de regering in den Haag. Is dat ook fout?
Anoniem: 1657372 @M3m3023 september 2021 16:15
En dat is dan misschien maar een goede indicatie dat jij nooit de politiek in moet. In de politiek, zeker als hoofd, moet je soms beslissingen nemen die misschien niet helemaal in lijn staan met je eigen principes maar wel beter zijn in de algemene zin. Daarnaast is het natuurlijk niet zo dat die vrouw in d'r eentje een beetje dingen zit te bedenken, ik zie dat veel mensen dat idee met Nederland ook hebben. Je bent uiteraard verantwoordelijk, en die verantwoordelijkheid moet je ook uitdragen, maar het is niet alsof ze alle wetten zelf bedenkt en dan zegt 'doe dit maar jongens'.

Plus aanvullend natuurlijk nog wat hier al meer beschreven is, dat het veel gecompliceerder en genuanceerder ligt dan 'EC maakt een wet en jij hebt je er aan te houden', ben wel benieuwd of het VK ook zo'n wet invoert en jij dan zegt dat Brexit slecht was, maar ik gok niet dat je na Brexit ook maar enigszins hebt gevolgd hoe goed dat ging.
Sowieso beslist de Europese Commissie niet, daar hebben ze de bevoegdheden helemaal niet voor.

De EC mag voorstellen doen en als die zijn aangenomen door de indirect gekozen Raad van de EU (namens Nederland dus Mark Rutte) of het direct gekozen Europees Parlement (namens Nederland dus de 29 Europarlementariers) mag ze die uitvoeren. De EC mag niet beslissen, alleen uitvoeren.
In Nederland zijn de ministers ook allemaal niet gekozen. We kiezen alleen parlementsleden, net zoals we Europarlementsleden kiezen.
Anderen hebben al uitstekend gereageerd, ik wil het alleen even over het Brexit puntje hebben.

Het enige wat de Brexit in dit specifieke geval heeft bewerkstelligd is dat de Britten nog steeds wel te maken zullen krijgen met de gevolgen van dit besluit (let op mijn woorden, er is geen enkele serieuze telefoonfabrikant die dit besluit gaat negeren dus de Britten, de Colombianen, Vietnamezen, Amerikanen, Zimbabwanen, Chinezen enz. enz. krijgen ook telefoons met USB-C) alleen hebben de Britten nu geen leden meer in de technische staf van de Europese Commissie die hun expertise kunnen verlenen, hebben ze geen Europarlementariërs meer om voor of tegen te stemmen en kan hun nationaal parlement geen invloed meer uitoefenen op wat de Britse Minister President in de Raad van de Europese Unie besluit omdat de Britse Minister President sinds Brexit niet meer in die Raad zit.

De Britten zijn van rule-makers rule-takers geworden. Daar zijn ze voor gewaarschuwd maar net iets meer dan een derde van de kiesgerechtigden heeft dat in de wind geslagen en nu zit de rest op de blaren.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 23 juli 2024 21:56]

Ik denk dat je je even moet verdiepen in de staatsinrichting van de EU.
Ja want het is helemaal niet de schuld van apple dat dit nu gebeurt.
Je wordt offtopic gemod maar het klopt als een bus, zonder Apple was dit niet eens nodig want dat had elke telefoon al usb-c, dan blijft het snelladen over al merk ik dat 9/10 telefoons daar ook altijd goed mee overweg kunnen.
Dat is een nogal grote beschuldiging, en die hebben groot bewijs nodig. Heb je enige aanwijzing dat dat zo is?
En als ik iets doe wat van de wet niet mag is het zeker ook een anti-watercoolertje wet :Y)
Gokje: Apple stopt een adaptertje in de doos van lightning naar usb-c? En gebruikers van een ‘oude’ iPhone kunnen deze los aanschaffen voor 15 euro.

[Reactie gewijzigd door ZZP op 23 juli 2024 21:56]

"Naast de USB-C-poort is het alsnog toegestaan om een andere soort poort te includeren in het apparaat, hoewel te betwijfelen valt of fabrikanten twee poorten op hun apparaten zullen willen plaatsen. Zeer veel fabrikanten gebruiken al USB-C, maar een prominente uitzondering daarop is Apple, hoewel die ook al deels is overgestapt naar deze poort."

Dus nee, geen extra onderdelen maar de poort daadwerkelijk op het apparaat aanwezig
Mijn gok: Apple haalt de bekabelde laadpoort compleet van het toestel af en gaat alleen nog maar inductieladen.
Yes please! Ondanks de vermogensverliezen is het meest irritante deel van mijn (niet-Apple) telefoon veruit de oplaadpoort. En die is USB-C.
No please!
Draadloos laden lost een probleem op dat er in de eerste plaats nooit was, laadt inferieur (verliezen + warmteontwikkeling), is onhandig tot zelfs onmogelijk bij gebruik tijdens laden,...

Ik snap echt niet in welk opzicht sommigen draadloos laden vooruitgang vinden t.o.v. bedraad.

Ik zie maar één enorm miniem nadeel aan bedraad: die ene seconde die het kost om je kabel in te pluggen. Al de rest doet bedraad laden beter.

'Draadloos laden' (Wat eigenlijk totaal niet draadloos is, nog steeds contact nodig) is voor mij hét symbool van willen vernieuwen hoewel daar niet de minste noodzaak voor is, puur omdat het kan.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 411179 op 23 juli 2024 21:56]

Precies. Als alternatief is het leuk. Niet als vervanger.

Zelfde discussie als toen de jack verdween. "Ja, maar er wordt toch een verloop meegeleverd"? "Ja, maar je kan toch ook bluetooth gebruiken"? Van die kul-argumenten.
Ik laad mijn iPhone elke nacht op de draadloze Qi standaard. Zo ook mijn Watch.
De volgende dag hoef ik dus echt niet ergens tussendoor op te laden. Nooit.
Meestal gaat hij het rond 00:00 op met 50% of meer en 's-ochtend 07:00 is ie altijd 100%.

Van mij mag de poort eraf als het USB-C moet worden.
Qua degelijkheid ben ik blij met de lightning poort. Voor mij geen USB-C aub.
Zelfs de 5-6 jaar oude iPhone 7 van mijn kids hebben een volledig werkende Lightning poort en die gaan continue aan de lader.
Ik heb ook een aantal Nokia's met USB-C. Die zijn dus fysiek al kapot. Nog geen 6 maanden oud.
Hier 3 Nokia's, Macbook, Pixel 5a, Nexus 6p, Canon R, Woojer strap en Oculus Quest. Allemaal USB-C, 0 kapotte poorten.
Ik laad mijn iPhone elke nacht op de draadloze Qi standaard. Zo ook mijn Watch.
De volgende dag hoef ik dus echt niet ergens tussendoor op te laden. Nooit.
Meestal gaat hij het rond 00:00 op met 50% of meer en 's-ochtend 07:00 is ie altijd 100%.
Ik zeg niet dat QI niet werkt. Ik vind het alleen in alles inferieur aan koper-op-koper laden. Behalve die zeldzame keer dat je hem eens op een openbare plek een paar procenten kan bijladen via QI.

Laat het aub dus nooit een vervanging worden voor koper-op-koper laden, als alternatief is het prima.

Geen enkele van mijn USB-C poorten (tot 5 jaar oud) is stuk trouwens. Lightning is wel iets steviger is mijn indruk.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 411179 op 23 juli 2024 21:56]

Ik ben niet een Apple fan maar USB-C is in mijn ogen fysiek een fragiele connector met dat dunne plastic plaatje in het midden waar de connector baantjes op zitten.

Ik heb het niet over de technische mogelijkheden van USB-C die zijn volgens mij superieur aan Lightning.
Die kabels van Apple zelf gaan in mijn ervaring wel super snel kapot, toch zou ik het een substantieel nadeel vinden als er geen externe connector op zou zitten, al was het maar om een bedrade kabel aan te sluiten, of iets als een irig interface aan te sluiten.
Ik doe al bijna 2 jaar met de kabel die bij m'n iPhone zat, er is amper slijtage aan te zien.
Gewoon een kwestie van netjes bij de stekker beetpakken als je de stekker eruit haalt.
Apple zal het in dat geval waarschijnlijk hebben over echt draadloos laden, dus niet een laad oppervlak wat alsnog met een power adapter aan een stopcontact zit.
Apple zet vol in op de techniek vergelijkbaar met wifi: een router die een laadsignaal stuurt naar apparatuur die binnen bereik is. Daartoe hebben ze een aantal jaar geleden al een acquisitie gedaan.
Het zou me niks verbazen als dat tegen 2025 (als dit besluit van de EU misschien eindelijk geconcretiseerd zal worden) al de nieuwe techniek is.
Er is nog een voordeel van draadloos laden: je USB c aansluiting van je apparaat verslijt niet. Dat was het probleem van mijn vorige telefoon, verder was hij nog prima in orde. (nee, er zat geen stof in, al geprobeerd)

Wat dat betreft vindt ik dat een zeer valide argument om draadloos te laden, ook al gebruik ik het niet.

Als je zelfs nog verder zou gaan, kun je de aansluiting weglaten en is je apparaat gelijk beter bestand tegen water. Dat gaat mij persoonlijk te ver, maar zou mij niets verbazen als een bepaald bedrijf dit zou doen...
Nog een nadeel van bedraad, die kabels gaan doorgaans snel stuk. Een laadstation blijft meestal op dezelfde plek liggen en die kabel dus ook. Wie de kabel een beetje handig wegwerkt hoeft die dus bijna nooit te vervangen.
Nee dat is absoluut een nadeel. Ik wil 's middags thuis kunnen komen met 20% en op de bank gaan liggen met de laadkabel aangekoppeld. Dat wordt onmogelijk als alleen inductieladen een optie is, dan ben ik verplicht mijn telefoon op een vaste plek neer te leggen zonder dat ik hem kan gebruiken tot hij is opgeladen.

Daarnaast is het laden veel trager dan via de kabel, nog even snel 30% erbij pompen voor je weg gaat zit er niet meer bij.
MagSafe opladers zijn een oplossing daarvoor.
Maar MagSafe opladers zijn dus gewoon bedrade opladers. Je koppelt een ding met draad aan je toestel. En het is nog irritanter om er af te koppelen ook.

Dan ben je dus weer mooi terug bij af. Prima bij het uitlijnen van de oplader hoor, maar als je het toestel gewoon in de hand neemt met die MagSafe lader er aan geplakt ben je dus precies terug bij af: draad vast aan telefoon.

Dan kan dat ook gewoon met een kabeltje in je telefoon. Nog zuiniger ook.
Maar hoever verschilt het dan nog van een gewone laadpoort?
Er is contact nodig tussen lader&product, je moet het er precies opleggen/insteken, de lader hangt vast aan het product,...

Da's toch gewoon bedraad laden dan... Kan je evengoed koper op koper efficiënter en sneller laden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 411179 op 23 juli 2024 21:56]

Ik gebruik het in de auto en ik hoef niet meer te priegelen met de kabel om het er juist in te steken. Ik hoef nu alleen nog maar mijn telefoon tegen dat ding aan te zetten en hij begint op te laden.
Ook thuis ben je niet meer gebonden aan een bepaalde vorm van de poort. Die bestaat simpelweg niet.
Het is een gulden middenweg tussen bedraad en draadloos opladen.

Je kan je uiteraard ook verzuipen in semantics, maar op het eind is MagSafe vele malen meer convenient dan een USB-C of Lightning poort
MagSafe vele malen meer convenient dan een USB-C of Lightning poort
Mijn beide comments gaan volledig over waarom ik dat absoluut niet vind. (En jij het andersom vindt, niet is)
Steek gerust die spoel in mijn telefoon, maar dwing me niet het te gebruiken door de poort weg te halen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 411179 op 23 juli 2024 21:56]

Nog los van dat het 'een oplossing is voor een probleem dat nauwelijks bestaat'...

Is het zeker niet als 'standaard aansluiting' een oplossing aangezien MagSafe een 'Apple only aansluiting' is.
USB-C als 'standaard aansluiting' daarentegen:
"The USB-C connector was developed by the USB Implementers Forum, ...
The USB-IF counts more than 700 companies in its membership, among them Apple, Dell, HP, Intel, Microsoft, and Samsung."
Maar je kunt toch gewoon draadloos opladen mét poort? Ik laad mijn toestel elke avond draadloos op, dat gaat echt niet beter als die poort opeens weg is.

Laat die poort lekker zitten.
Een telefoon zonder USB-C poort mag volgens deze regel niet verkocht worden in de EU. Dus een telefoon met alleen draadloos laden ook niet.
Nee, dat staat er dus niet. Er staat in dat een laadpoort in een bepaalde categorie devices de USB-C standaard en het Power Delivery protocol moet volgen. Er staat niet dat een product een laadpoort moet hebben.
En in plaats van kleine kabeltjes met minimale hoeveelheden metaal en plastic, gaan we naar die grote plastic schijven met grote koperspiralen erin...
Hoop dat de EC hier direct een stokje voor steekt. Desnoods via rechtzaak: want als je draadloze opladers moet kopen dan zorgt dat voor nóg meer afval. Plus extra energieverlies die bij draadloos opladen komt kijken.
Dat gaat ze enorm veel klanten kosten die "gamen" op de iPhone.
En dan gamen in de brede zin van het woord dus van de Pokemon Go spelers tot aan de candycrushers.
Die gaan echt niet allemaal met een draadloze powerbank onder hun telefoon lopen.

Maar ook voor degene die bedraad carplay willen gebruiken, of gewoon het toestel gebruiken voor navigatie, of die hem gebruiken op een gimbal en zo zijn er vast nog vele mensen die ze daarmee tegen het verkeerde been gaan schoppen.
Er zit al een USB-C naar Lightningkabel bij, dus ik weet niet wat de EU loopt te zeuren.
Waarom zou Apple nog vast willen houden an lightning. Is toch naar hun eigen klanten ook irritant. Heb je een macbook, iPad met usb-c en dan moet je alsnog 2 opladers (of kabeltjes) meeslepen.
Als we deze wet 15 jaar geleden hadden gehad, was er geen USB-C geweest om te laden. Wie gaat nu iets ontwikkelen als je potentiële markt 0 is omdat het wettelijk niet is toegestaan.

Wat een idioot besluit dit.
Wanneer in de richtlijn zelf al de escape gegeven is voor goedkeuring van nieuwe ontwikkelingen, en de USB een industrie-brede standaard is, waar ook industrie-breed aan gewerkt wordt om deze verder te ontwikkelen, zie ik geen enkel probleem.
Tijdens de ontwikkeling van USB-D, met allerlei fancy features, naast nog sneller laden, wordt de Europese commissie op de hoogte gehouden. Tegen de tijd van de introductie is de richtlijn aangepast, waarna een transitie-periode komt van twee jaar, die ongeveer gelijk is met het uitfaseren van USB-C ten gunste van USB-D van de fabrikanten. Van je oude spullen heb je nog genoeg USB-C opladers liggen om je oude spullen en nieuwe budgetversies met oude USB-C aansluiting op te laden. Terwijl de meeste nieuwe producten al met een USB-D lader opgeladen kunnen worden.
Dat je je als fabrikant niet mag onderscheiden houdt dus in dat er op dat vlak niet geconcurreerd kan worden en dus ook veel minder tot niet meer in geïnvesteerd zal worden.

Dit is all-round een verschrikkelijk dom idee en compleet nutteloze wetgeving. De EU verzint een probleem om zo een standaard nodeloos door iedereens strot te duwen en verbiedt innovatie effectief omdat het zelf de absolute macht wil hebben.

Als er in de VS een superieure poort wordt ontwikkeld maar de EU vindt het “niet standaard waardig”, dan mag je dus niet leveren aan/verkopen in de EU. Dat slaat nergens op, we moeten wmb absoluut niet willen dat de EU zich hier nodeloos mee bemoeit en het alleenrecht krijgt om te beslissen wat innovatie is en wat niet en wat de geforceerde standaard moet zijn.
Maar je doet alsof dat dit innovatie in de weg staat terwijl dat helemaal niet is. Men kan nog steeds innoveren zolang de poort ook maar USB-C-compatibel is. Voor de EU part plaats je er een Thunderbold 4 poort op en klaar. En dan nog kunnen fabrikanten alsnog gezamelijk overeen komen om een nieuwere poort in gebruik te nemen. Alsof er hierdoor geen ontwikkelingskosten meer in zouden gaan... Want dat is ook exact wat er gebeurde toen de wereld overstapte op USB-A, nee? Zijn we ook al vergeten dat de originele regel die fabrikanten overeen kwamen was om Micro-USB-B te implementeren? Dat is ook van kracht geweest en toch zitten we nu met USB-C.
Prima toch, het hele idee van USB is dat meerdere fabrikanten het erover eens worden wat een zinvolle toevoeging is aan een standaard. Ideaal dat de Universal in USB eindelijk eens gaat gelden. Tegen de tijd dat we 16K beeldmateriaal met 128 audiokanalen over een kabel gaan proppen dan hebben fabrikanten echt wel de tijd om gezamenlijk te bedenken welke kabel/connector daar het best geschikt voor is.

Wmb is de volgende stap het oprichten van een richtlijn waar telefonie fabrikanten zich aan moeten houden mbt tot ondersteuning en repareerbaarheid.
En wat als de rest van de wereld ook zo dom zou doen als de EU? Nu kan er nog innovatie komen buiten de EU en misschien dat dan geaccepteerd wordt, maar als ieder land zich zou moeten houden aan dit soort belemmeringen, dan stopt de innovatie.

En voor iedereen die zegt, we hebben de afgelopen 20 jaar zo veel verschillende kabels en standaarden gehad, tijd dat aangepakt moet worden en USB-C is goed genoeg. USB-C is ontstaan omdat er jarenlang allerlei kabels en aansluitingen en pogingen en verbeteringen hebben plaatsgevonden. Neem dit proces weg en er is geen innovatie.
Je mag je wel onderscheiden, alleen moet je een bepaald ebasis ondersteunen.

Zolang de usbc kabel werkt en er in past mag je er een poort naast maken of diezelfde poort ook op een andere manier bruikbaar maken...
Alleen zou dat, zelfs onder deze regels, wel gewoon toegestaan zijn en kunnen er nieuwe poorten geadopteerd worden waarbij de gehele industrie volgt.

En laten we niet vergeten dat het de fabrikanten van al deze toestellen al meer dan een decenia lang duidelijk is gemaakt dat ze overeenkomst moesten zoeken als ze geen reguleringen hiervoor in de wet wouden hebben staan. Ze hebben dat nu nog steeds niet gedaan, dus nu gebeurd het.
En daarom is dit geen goed idee. Want nu rem je innovatie.
Als je kijkt hoe snel de europese commissie zaken belegd dan duurt een nieuwe verandering ook weer 2 jaar om het er doorheen te krijgen.

Het niet meeleveren van een adapter kan misschien wel e-waste tegengaan, maar levert ook weer meer transport op. Want die losse adapters worden dan weer apart verpakt wat altijd meer verpakkingsmateriaal vraagt dan direct met de telefoon meeverkopen. Ook moeten die losse adapters weer vervoerd worden.

En met usb-c ondersteunen, bedoelen ze dan zowel de adapterkant als de telefoonkant (want dan moet uiteindelijk alsnog iedereen allerlei kabels gaan vervangen)? Mag een kabeltje nog wel meegeleverd worden met de telefoon en wat voor type kabel moet dat dan zijn?
En daarom is dit geen goed idee. Want nu rem je innovatie.
In theorie ben ik het met eens dat het innovatie belemerd, maar pragmatisch gezien maak ik me daar niet zo'n zorgen over. Hoeveel ontwikkeling verwachten we nog in stekkertjes? De hele aansluiting wordt door de meeste mensen alleen gebruikt voor opladen. Data overzetten doen ze niet via die kabel maar draadloos.
Ik verwacht niet dat het oplaadproces op korte termijn significant gaat veranderen. Fundamenteel is er niks veranderd sinds de eerste batterij. De stopcontacten in onze huizen zijn compatible met een standaard uit 1925 en dat gaat nog steeds prima. Kabels en stekkers zijn eigenlijk helemaal niet spannend. Alle moeilijke stukjes zitten in de apparaten.

Praktisch gezien zit de vooruitgang in dat we steeds meer stroom door hetzelfde kabeltje zijn gaan jagen. Daarvoor moesten we wel een handshake bedenken zodat je dat alleen doet met apparaten die het ondersteunen. Maar dat mag nog steeds. Dat kun je prima doen via een USB-C kabel en stekker. Je hoeft er niet per se alleen maar het USB-C protocol over te spreken. Als je telefoon en lader iets anders kunnen mag dat ook, zolang je ook maar compatible bent met USB-C.
Als je kijkt hoe snel de europese commissie zaken belegd dan duurt een nieuwe verandering ook weer 2 jaar om het er doorheen te krijgen.
Als we eens in de 10 jaar een nieuw stekkertje kiezen lijkt mij snel genoeg. Ik verwacht dat we het nooit zullen doen. Tegen de tijd dat USB-C stekkertjes een probleem gaan vormen verwacht ik dat iedereen al draadloos oplaadt (of dat nu een goed idee is of niet).
Heel misschien dat een ander apparaat ooit een ander soort stekkertje zo populair maakt dat we besluiten om telefoons ook maar om te zetten naar die andere standaard. Op dit moment kan ik alleen power-over-ethernet bedenken als interessante standaard omdat ik verwacht dat we ooit ons elekriciteitsnetwerk samen voegen met ons datanetwerk, maar de huidige RJ45-stekkertjes zijn veel te groot voor een moderne telefoon dus ook dat zie ik niet zo een-twee-drie gebeuren.
En met usb-c ondersteunen, bedoelen ze dan zowel de adapterkant als de telefoonkant (want dan moet uiteindelijk alsnog iedereen allerlei kabels gaan vervangen)? Mag een kabeltje nog wel meegeleverd worden met de telefoon en wat voor type kabel moet dat dan zijn?
Volgens mij gaat het hier om de telefoon en hebben we al een regel dat adapters compatbile moeten zjn met USB.
Het niet meeleveren van een adapter kan misschien wel e-waste tegengaan, maar levert ook weer meer transport op. Want die losse adapters worden dan weer apart verpakt wat altijd meer verpakkingsmateriaal vraagt dan direct met de telefoon meeverkopen. Ook moeten die losse adapters weer vervoerd worden.
Per adapter zal het inderdaad meer vervuiling opleveren dan voorheen maar als het goed is hebben we een stuk minder adapters nodig. Welk huishouden heeft er nu nog geen USB oplader? De meesten hebben er misschien wel 5. Die hoeven de komende 10 jaar geen nieuwe adapter meer te kopen. Ik denk dat er nu zelfs mensen zijn die gloednieuwe adapters weggooien omdat ze er al zo veel hebben.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 23 juli 2024 21:56]

Die usb-oplader waar jij het over hebt, is waarschijnlijk niet compatible met usb-PD. Ik heb een hele berg usb-laders die het niet meer doen met mijn S21 (en ook al niet meer met de nokia 8 of 9 die ik hiervoor had.. die zeggen wel dat ze laden, maar lopen dan langzamer leeg)
Grote kans dat die mensen die nu gloednieuwe adapters weggooien, wel klagen dat hun telefoon zo langzaam laadt terwijl de telefoon van het buurjongetje wel in 45 minuten vol zit.

En het gaat hier niet alleen om telefoons, maar een hele reeks aan apparaten
waarin verplicht wordt dat smartphones en andere apparaten in de toekomst allemaal een USB-C-poort krijgen
Die usb-pd standaard heeft verschillende vermogens. Oftewel lader A kan mogelijk straks wel apparaat A laden, maar niet apparaat B omdat die meer vermogen vraagt (maar wel dezelfde aansluiting heeft).
Dan kun je wel terugschakelen naar lager vermogen, maar dat wil niet zeggen dat apparaat B dan ook kan werken of kan werken en laden tegelijkertijd.

We schieten er naar mijn inzien dan ook niets mee op. Leuk dat de stekkerkant bij het device gelijk wordt getrokken, maar het probleem van de adapters die mogelijk niet werken, die blijft.

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 23 juli 2024 21:56]

Staat toch duidelijk dat ze dit ook willen gaan aanpakken.
Op het gebied van snelladen moet er eveneens geharmoniseerd worden, meent de Commissie. In het voorstel valt te lezen dat alle apparaten die 'laden met meer dan 5 volt, meer dan 3 ampère of meer dan 15 watt' verplicht moeten worden om het USB Power Delivery-protocol te ondersteunen.
[...]

In theorie ben ik het met eens dat het innovatie belemmerd, maar pragmatisch gezien maak ik me daar niet zo'n zorgen over. Hoeveel ontwikkeling verwachten we nog in stekkertjes? De hele aansluiting wordt door de meeste mensen alleen gebruikt voor opladen. Data overzetten doen ze niet via die kabel maar draadloos.
Ik verwacht niet dat het oplaadproces op korte termijn significant gaat veranderen. Fundamenteel is er niks veranderd sinds de eerste batterij. De stopcontacten in onze huizen zijn compatible met een standaard uit 1925 en dat gaat nog steeds prima. Kabels en stekkers zijn eigenlijk helemaal niet spannend. Alle moeilijke stukjes zitten in de apparaten.

Praktisch gezien zit de vooruitgang in dat we steeds meer stroom door hetzelfde kabeltje zijn gaan jagen. Daarvoor moesten we wel een handshake bedenken zodat je dat alleen doet met apparaten die het ondersteunen. Maar dat mag nog steeds. Dat kun je prima doen via een USB-C kabel en stekker. Je hoeft er niet per se alleen maar het USB-C protocol over te spreken. Als je telefoon en lader iets anders kunnen mag dat ook, zolang je ook maar compatible bent met USB-C.


[...]

Als we eens in de 10 jaar een nieuw stekkertje kiezen lijkt mij snel genoeg. Ik verwacht dat we het nooit zullen doen. Tegen de tijd dat USB-C stekkertjes een probleem gaan vormen verwacht ik dat iedereen al draadloos oplaadt (of dat nu een goed idee is of niet).
Heel misschien dat een ander apparaat ooit een ander soort stekkertje zo populair maakt dat we besluiten om telefoons ook maar om te zetten naar die andere standaard. Op dit moment kan ik alleen power-over-ethernet bedenken als interessante standaard omdat ik verwacht dat we ooit ons elekriciteitsnetwerk samen voegen met ons datanetwerk, maar de huidige RJ45-stekkertjes zijn veel te groot voor een moderne telefoon dus ook dat zie ik niet zo een-twee-drie gebeuren.


[...]

Volgens mij gaat het hier om de telefoon en hebben we al een regel dat adapters compatbile moeten zjn met USB.


[...]

Per adapter zal het inderdaad meer vervuiling opleveren dan voorheen maar als het goed is hebben we een stuk minder adapters nodig. Welk huishouden heeft er nu nog geen USB oplader? De meesten hebben er misschien wel 5. Die hoeven de komende 10 jaar geen nieuwe adapter meer te kopen. Ik denk dat er nu zelfs mensen zijn die gloednieuwe adapters weggooien omdat ze er al zo veel hebben.
Dit regelt dat de telefoon bedraad opgeladen moet kunnen worden met een USB-C aansluiting. Dat is gewoon handig. Innovatie kan nog steeds, maar dan moet je naar onbedraad gaan kijken.
Aangezien het hier met name om Apple gaat die een eigen standaard wenst de hanteren zal dit waarschijnlijk betekenen dat die zich nog sneller op wireless opladen gaat richten, richting een toestel zonder enige aansluiting (bluetooth headphone, wireless charger).
Dit gaat om veel meer dan Apple. 2 jaar geleden waren het nog veel meer fabrikanten. 4 jaar geleden was het grootste deel nog niet naar usb-c terwijl die al wel uit was. Elke 5 jaar de regels updaten is te weinig.
Een usb-c op de telefoon wil niet zeggen dat een usb-A outgang lader deze nog kan opladen als de telefoon meer verwacht dan die geleverd krijgt. De USB power specificatie gebruiken is ook niet genoeg, want daar zijn meer versies van. Er zitten hier dus nog wat gaten in het verhaal.
(ik kan mijn huidige telefoon met enkele oudere laders niet meer opladen, ondanks dat er een usb-c op de telefoon zit en de kabel gewoon in de usb-A lader kan)
Blijkbaar wordt er al jaren alleen geïnnoveerd door Apple met een oudere aansluitingstandaard die alleen door Apple gebruikt mag worden.

Ze hebben speciaal voor jou het zo gemaakt dat alle kabels usb-c aan de apparaatkant moeten hebben en usb micro B aan de andere kant moeten hebben.
Precies daarom is het een heel slecht idee. Zo kan er nooit een nieuwe standaard ontstaan en zitten we voor altijd (10+) jaar vast aan USB-C.

Of Apple gooit gewoon helemaal de lighting aansluiting eruit. Voor mij helemaal prima.
Nee hoor, als USB-IF met USB-D op de proppen komt en dat algemeen geaccepteerd wordt, kan de EC eenvoudig besluiten die standaard over te nemen.
Dus de EU heeft de macht om te besluiten of iets goed genoeg is of “de standaard” moet worden. Dat is belachelijk en staat innovatie in de weg. Het kost ook geen enkel bestaand probleem op, is enkel de EU die weer nodeloos nóg meer macht nodeloos naar zich toe wil trekken.
Alsof innovatie het enige is wat telt, en ten koste van alles maar altijd moet kunnen 8)7

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 23 juli 2024 21:56]

Net als met stekkers aan al je elektronische appraten die al sinds jaar en dag hetzelfde zijn. Sjonge, kun je nagaan hoeveel innovatie dat in de weg heeft gestaan... 8)7
...en aangezien USB-IF met USB 4 nu ook USB-A aan de kant heeft geschoven ten voordelen van de nu nog enige overblijvende USB-C, zal dat heel waarschijnlijk nooit gebeuren tenzij de USB-C poort fysiek te groot zou worden, maar tegen die tijd hebben fabrikanten al lang veel technisch moeilijker liggende problemen moeten oplossen waardoor het waarschijnlijk niet eens meer logisch is om überhaupt een fysieke poort te hebben.
Ik ga er even heel naïef vanuit dat de betreffende mensen netjes bij de USB-IF heeft gevraagd wat de verwachtte veranderingen zullen zijn voor de komende jaren. Onthoud ook, dat het makkelijker is om een wet uit te breiden dan een nieuwe te maken.
De EU heeft 10 jaar geleden gevraagd aan de markt om het zelf te doen. Het resultaat. Allerlei stekkertjes en aansluitingen voor allerlei apparaten. Het is wel de goede kant op gegaan, maar het einddoel was bij lange na niet bereikt. (zeker als we verder kijken dan telefoons en tablets)

Dus mocht het, om welke reden dan ook, ineens nodig blijken, kan de EU de wet uitbreiden met USB-D (ofzo)

Dit gezegd hebbende, hadden ze dit wat mij betreft nog veel breder mogen trekken dat de huidig benoemde apparaten. Gewoon alle draagbare consumentenelektronica (tandenborstels, parfumdispensors, MP3-spelers, scheerapparaten, babyfoons, enz. enz. enz.) Ik vind het persoonlijk van de zotte dat ik voor al dit soort apparaten niet dezelfde laders en kabels kan gebruiken. (nou zal er vast iemand zijn die een specifieke productgroep kan bedenken waar het bijzonder onpraktisch voor is om USB-C te verplichten :) )
Dit valt volgens mij redelijk makkelijk te ondervangen als de wet niet beschrijft dat het usb-c moet zijn, maar een standaard die wordt vastgesteld door een technisch onderlegd commite.
In dat licht vind ik het goed dat ze ruimte laten. PD wordt verplicht om te ondersteunen (logische keuze, dit is de enige open snellaad standaard volgens mij), maar andere technologiën worden niet verboden. Zo weet ik dat er vandaag ook al meerdere toestellen zijn die zowel QuickCharge als PD ondersteunen.

Het feit dat PD nu verplicht wordt maakt het voor 3rd party accessoiremakers simpeler. Zij weten nu dat als ze een PD lader of powerbank maken dit zal werken op alle devices. Tot nu toe moesten ze zowel een PD als een QuickCharge variant hebben (of een deel van de markt links laten liggen).
Klopt, en dat weten ze ook. In Richtlijn 2014/53/EU, Artikel 47 staat ook:
The Commission shall review the operation of this Directive and report thereon to the European Parliament and to the Council, by 12 June 2018 and every five years thereafter.

Anderszijds is USB altijd backward compatible geweest, dus qua gebruik van je oude apparatuur uit 2021 met nieuwe opladers uit 2028 voorzie ik geen problemen.

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 23 juli 2024 21:56]

Eh, probeer jij je smartphone met USB-B aansluiting maar op te laden met een USB-C charger...

Voor USB 2.0, 3.0, 3.1, 3.2 en 4.0 hoef je je geen zorgen te maken, die zijn allemaal gedekt door USB-C.
USB-B? Wordt dat niet alleen gebruikt door printers?
Klopt, ik bedoelde de mini-B...
Ja, genoeg verloop snoertjes te vinden… ik kan zelfs een oude Nokia opladen met een usb c poort…
Ik denk dat het innoveren en bijschaven van de standaard vooral zal komen vanuit de industrie. Indien usb-c niet meer voldoet zullen de grote partijen exclusief Apple tot een nieuwe standaard moeten komen. Dan is er vanuit de EU ook weinig bezwaar om naar een nieuwe standaard te bewegen.

Waar ik me wel een beetje zorgen om maak, is dat de usb-c aansluiting vrij complex en overpowered is voor soms erg simpele apparaten. Voor apparaten die niet veel worden verplaatst is het misschien een dure oplossing voor het kleine beetje stroom dat nodig is.
Ik zie niet in hoe USB Type C of PD achterhaald kunnen worden, aangezien PD tot 100 watt kan opladen momenteel (binnenkort misschien wel 210 watt) en Type C een max bandbreedte van 40 Gbps haalt. Dit is meer dan genoeg voor wie dan ook, zelfs de zakelijke/industriële sector
Juist niet... straks moet ook de EC het ermee eens worden ivm wetgeving.. en wat als je importeert?
Daarnaast gaan telefoons makkelijk 8 jaar mee.. wat de EC regelt is juist het tegenovergestelde.. want er moeten weer meer dongels/verloopstukjes worden gemaakt.. tot slot sloopt dit de innovatie.
Wat importeerd? EU regelgeving op dit soort vlakken heeft vaak ertoe geleid dat de hele wereld volgde. En als je al importeerd met iets dat niet volgt, dan veranderd er toch niks?

Hoezo zou een telefoon niet "makkelijk 8 jaar mee" gaan omdat de EU verplicht dat ieder toestel nu USB-C moet gebruiken? Wat is het verschil met vandaag waar je telefoon hoogst waarschijnlijk al USB-C heeft? Hoezo zouden er nu meer dongels/verloopstukjes gemaakt moeten worden?

Tot slot sloopt dit innovatie? Innovatie in wat? USB-C is ondertussen al enkele jaren een standaard en andere poorten zoals Thunderbolt zijn er juist zelf ook naar geëvolueerd. Als er nog innovatie op dit soort poorten komt, dan is dat het schrappen van die poort, wat deze regels niet in de weg staan. De kans dat we ooit nog een andere poort gaan zien, die waarschijnlijk eerst en vooral dan ook al aanzienlijk kleiner/compacter moet zijn is klein, en dan nog kan die gewoon bijgevoegd worden aan de regelgeving met een overgangsperiode zoals er nu zou komen.
Als je importeert? Geen probleem, in de Volksrepubliek China is USB Type C al de standaard! Zover ik mij kan herinneren al sinds 2016 besloten door de Politbureau.

De enige die dwarsligt is 1 speler uit de VS: Apple

Ik verwacht dat onder Biden, en anders wel het Californisch Congres, ook wel USB Type C als standaard wordt verplicht.
Door het Afghanistan debacle is Biden niet meer populair...
Daarom is de federale overheid ook niet meer van belang, als Californië dit invoert dan is er al genoeg om Apple overstag te krijgen.
Niet echt... en zie Cali dit niet doen.. omdat Cali ook spullen van Apple met korting krijgt en zodra Corona periode voorbij is verdient Californie weer goud door Apple.
Denk maar na, de 4 pers conferenties.. kunnen meer dan duizend man naar toe.
ticket alleen al kost 1600 dollar... en dan moeten mensen nog vlucht, accommodatie en bus/OV/auto etc. regelen... wat de staat bakken met geld oplevert... daarnaast heeft Apple, Apple park paar jaar geleden geopend wat weer draait op zonne energie.
Dus in Cali heeft Apple best veel macht... in de politiek is geld wat de macht schenkt.
Nee hoor, dit regelt dat je geen toestellen mag verkopen waar je een dergelijke dongel/verloopstuk voor nodig zou hebben. En het regelt dat ze elke 5 jaar kunnen heroverwegen een nieuwere standaard (USB-D of wat dan ook in de mode is) aan te nemen. Prima dus. Nooit meer het hele kantoor langs hoeven om iemand anders te vinden die dezelfde telefoon al jij heeft, zodat je zijn oplader kan lenen.
Nooit meer het hele kantoor langs hoeven om iemand anders te vinden die dezelfde telefoon al jij heeft, zodat je zijn oplader kan lenen.
Ah ja, een 'quest' die ik vaak maakte tot ik twee laders had. 1 thuis, 1 op werk.
Toen werd mijn 'quest' op mijn werk soms 'wie heeft mijn lader'.

Dat is nu mijn 'lifehack': Altijd 2 voedingen voor telefoon en laptop en voor laptop indien van toepassing 2 docking-dingen.
je kan ook importeren ;-)
Dat kan, maar dat is ALTIJD je eigen risico. Importeer een console of PC, zit je met een US (of dichter bij huis, UK) stroomsnoer dat hier niet past. Ik neem aan dat als je importeert, je accepteert dat je niet die universele lader kan gebruiken en je de juiste lader er meteen bij bestelt. Echt, ik zie het probleem niet.
Nu niet meer, aangezien je daar importheffing over mag betalen. Point still stands.
Alleen als je wordt gepakt als het ware... en die kans is alleen maar kleiner zolang mensen stemmen op de VVD.
Dat gaat dus nooit gebeuren. We hebben het hier over politici en ambtenaren. We zullen dus tot het einde der tijden vast zitten aan USB-C.
Lees je ook het artikel?
Wat betreft de vraag hoe dan om te gaan met nieuwe, algeheel betere standaarden, zegt de EC:
"Eventuele technologische ontwikkelingen op het gebied van bekabeld opladen kunnen worden weerspiegeld in een tijdige aanpassing van technische vereisten en specifieke normen onder de Radioapparatuurrichtlijn. Dit zou ervoor zorgen dat de gebruikte technologie niet verouderd is."
Probleem is: hoe ontwikkel je een verbeterde standaard als je die niet mag gebruiken? Je legt ontwikkeling stil op deze manier. Was USB-C ooit van de grond gekomen als destijds mini-USB (of micro-USB) echt de verplichte standaard geworden was? Ik betwijfel het ten zeerste.
Probleem is: hoe ontwikkel je een verbeterde standaard als je die niet mag gebruiken? Je legt ontwikkeling stil op deze manier. Was USB-C ooit van de grond gekomen als destijds mini-USB (of micro-USB) echt de verplichte standaard geworden was? Ik betwijfel het ten zeerste.
Ik zie dat als feature, niet als probleem.
USB, wat we nu gebruiken, is helemaal niet bedoelt om telefoons mee op te laden. Het is in de eerste plaats een dataverbinding. Omdat die standaard zo breed gedragen wordt was het voor telefoonfabrikanten handig om daar bij aan te haken.
Zo zal het in de toekomst ook gaan. Ooit komt er een nieuw soort datakabel en stekker omdat USB-C niet meer snel genoeg is. Als dat een succes wordt groter dan USB-C dán zullen de fabrikanten aan de EU vragen om de standaard aan te passen.

Wat we vooral niet moeten doen is een nieuwe standaard bedenken die geen ander doel heeft dan telefoons op te laden.

Sterker nog, ik verwacht dat we op een gegeven moment voeding en data gaan combineren in één kabel. Alles is tegenwoordig "smart". Als er dan toch al een voedingskabel naar toe moet dan is het wel zo praktisch om er ook data over heen te sturen. Ik weet nog niet of we onze netwerkkabels gaan gebruiken om onze slimme koelkast mee aan te sluiten, of dat we data gaan vesturen via onze stroomkabels, of dat we beide kabels in 1 jasje stoppen. Maar die twee systemen combineren lijkt mij een logische stap.
Was USB-C ooit van de grond gekomen als destijds mini-USB (of micro-USB) echt de verplichte standaard geworden was?
Waarom niet? USB-C is niet echt ontwikkeld voor telefoons, maar voornamelijk als snellere vervanger van de standaard USB poorten op pc's.
Een tweede connector is nog steeds toegestaan. Al zal dat niet direct de voorkeur hebben. Andere optie is een uitbreiding op USB-C PD. Dell doet dat nu al met ondersteuning voor meer dan 100W in docking stations.
Een tweede connector? Serieus? Dat is natuurlijk volstrekt kansloos in de huidige tijd waarin bijvoorbeeld de headphone jack al heeft moeten sneuvelen van telefoons. Het zorgt voor kosten fabrikanten, meer ingenomen ruimte, meer potentiële problemen qua waterdichtheid, en voor wat precies?
Geld.

Ik zie dit serieus gebeuren wanneer Usb-C straks achterhaalt is, dan is dat als fabrikant een mooie marketing/verkoop truc omdat hun toestel een snellere/betere/nieuwere connector of wat dan ook heeft. Apple weet bijvoorbeeld het toch wel te verkopen en de extra gemaakte kosten verdienen ze wel terug. En wanneer genoeg toestellen het als tweede connector hebben kan het misschien nog de nieuwe standaard worden ook.

Uiteraard dit alles alleen als usb-c straks achterhaalt is en er geen duidelijke afspraken gemaakt zijn over een opvolger.
Ja, precies wat ik zeg dus: de EU moet die regels tijdig aanpassen en dat gaat dus zo traag als dikke stront in een trechter.
Dat niet alleen, alle fast charging technologie moet worden gestandaardiseerd...
Ik ben benieuwd hoe ze daar uit gaan komen want goedkope apparaten gaan echt geen fast charging ondersteunen (kosten)? Gaan we dan standaardiseren op de laagste snelheid? Mogen de chinese fabrikanten straks geen super-fast charging oplossingen meer uitbrengen?
Mogen de chinese fabrikanten straks geen super-fast charging oplossingen meer uitbrengen?
Natuurlijk mag dat! Sterker nog, dat gebeurt al! Super VOOC wordt geleverd via laders die ook als baseline USB Power Delivery ondersteunen. Zelfs backwards compatibel met de USB Battery Charging 1.2 spec!

Volgens mij doet Samsung precies hetzelfde. En Qualcomm QuickCharge is ook vaak aanwezig als extra optie, naast USB Power Delivery!

[Reactie gewijzigd door Pyronick op 23 juli 2024 21:56]

Check, ik had die opmerking over het hoofd gezien:
Andere snellaadprotocollen zijn nog steeds toegestaan, zolang ze de aanwezigheid van USB Power Delivery niet in de weg zitten.
beter belasting verminderen op telefoons met de juiste standaarden ipv verplichten.
Wireless… dat scheelt nog meer kabels 😉
Goed punt. Dat hebben ze ook behandeld en ik heb er een alinea over toegevoegd.
Het betreft de usb3.2 spec, de usb type C connector en de Powerdelivery specificatie. En het gaat niet over adapters; het gaat over globale, vendor-agnostische standaarden die samen de digitale wereld verspreid naar endpoints. De EU stelt paal en perk, maar importeert ook de zwaktes sinds usb1: Die zelfde vendordriven architectuur.

Het integreren van draadloze standaarden is de volgende stap, qua endpoint beveiliging, en als we niet opletten importeren ze wederom alle zwaktes uit het verleden. Wat dat betreft is het C2000 project graadmeter.

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 23 juli 2024 21:56]

Technische kwestie vs. principiële verschillen, goed voorbeeld.
Enige verschil lijkt dat 't gister van een anonieme bron van Reuters kwam, nu een persbericht van de EC zelf.

Ik vind het persbericht wel iets duidelijker: het gaat dus over de poort op mobiele apparaten, niet zo zeer de opladers. Dat vond ik in de eerdere berichtgeving wat verwarrend overkomen soms.
Inderdaad, het vorige bericht ging enkel over opladers. Deze berichtgeving van de EC is veel duidelijker.
Ik vind het persbericht wel iets duidelijker: het gaat dus over de poort op mobiele apparaten, niet zo zeer de opladers. Dat vond ik in de eerdere berichtgeving wat verwarrend overkomen soms.
Niet helemaal correct. De gemeenschappelijke oplader volgt later dit jaar:

"Daarnaast stelt de Commissie voor om de verkoop van opladers los te koppelen van de verkoop van elektronische apparaten. Dit zal het gemak van de consument verbeteren en de ecologische voetafdruk verkleinen

Margrethe Vestager , uitvoerend vicevoorzitter voor een Europa dat klaar is voor het digitale tijdperk, zei: "Europese consumenten waren lang genoeg gefrustreerd over incompatibele opladers die zich in hun lades opstapelen. We hebben de industrie ruimschoots de tijd gegeven om met eigen oplossingen te komen, nu is de tijd rijp voor wetgevende maatregelen voor een gemeenschappelijke oplader.

Om uiteindelijk een gemeenschappelijke oplader te hebben, is volledige interoperabiliteit nodig aan beide zijden van de kabel: het elektronische apparaat en de externe voeding. De interoperabiliteit aan de kant van het apparaat, wat verreweg de grotere uitdaging is, zal worden bereikt door het voorstel van vandaag. De interoperabiliteit van de externe stroomvoorziening zal worden aangepakt bij de herziening van de verordening inzake ecologisch ontwerp van de Commissie. Dit zal later dit jaar van start gaan, zodat de inwerkingtreding ervan kan worden afgestemd op het voorstel van vandaag."
Dat was een onofficieel doch geloofwaardig bericht dat we toen overnamen, vandaar ook de aanhalingstekens in de headline
En wat weerhoud de USB-IF er nu van om flinke licentiekosten te gaan rekenen om een USB poort in je telefoon te bouwen ? Het is niet alsof de telefoon fabrikanten nu nog kunnen weigeren een licentie af te nemen. Dat ze dit tot nu toe niet gedaan hebben is natuurlijk geen enkele garantie dat dit in de toekomst zo blijft.
Bijvoorbeeld dat het een open standaard is...

Bovendien is alle deelnemers er veel te veel aan gelegen om deze standaard ook standaard te houden. Niemand (behalve Apple) wil terug naar de tijd waarin iedereen zijn eigen oplader standaard had.
De laatste keer dat ik zo'n bericht voorbij zag komen gingen gingen we net allemaal over van microUSB naar USB-C. Zou er nu dan een vervanger voor USB-C komen? :P
Ik vind deze niet helemaal eerlijk. De EC heeft namelijk wel degelijk de authoriteit om een standaard af te dwingen en is niet de zoveelste partij die denkt 1 extra standaard toe te voegen. Bovendien wordt er, als ik het artikel zo lees, nu juist ook rekening gehouden dat er niet nog een competing standard bij kan komen:
Naast de USB-C-poort is het alsnog toegestaan om een andere soort poort te includeren in het apparaat, hoewel te betwijfelen valt of fabrikanten twee poorten op hun apparaten zullen willen plaatsen. Zeer veel fabrikanten gebruiken al USB-C, maar een prominente uitzondering daarop is Apple, hoewel die ook al deels is overgestapt naar deze poort.

Op het gebied van snelladen moet er eveneens geharmoniseerd worden, meent de Commissie. In het voorstel valt te lezen dat alle apparaten die 'laden met meer dan 5 volt, meer dan 3 ampère of meer dan 15 watt' verplicht moeten worden om het USB Power Delivery-protocol te ondersteunen. Andere snellaadprotocollen zijn nog steeds toegestaan, zolang ze de aanwezigheid van USB Power Delivery niet in de weg zitten.
Dus je kan als fabrikant zoveel standaarden bedenken als je wil en misschien volgen er anderen ook wel. Maar zolang USB-C altijd als back up blijft is er nu dus daadwerkelijk 1 standaard die grotendeels iedereens use cases dekt

[Reactie gewijzigd door Michael_OsGroot op 23 juli 2024 21:56]

Maar USB-C power delivery is ook niet 1 standaard. Je hebt v.z.i.w. 15W, 20W, 30W, 60W, 100W en 240W opladers *en* kabels. Een 20W kabel in een 60W oplader kan maar 20W leveren.

Toevallig net vandaag een nieuwe USB-C PD kabel gekocht, een 100W versie. Je kan op geen enkele manier aan de kabel zien dat ie 100W ondersteund. Hetzelfde geld voor de 60W en 20W kabels die ik heb. Hetzelfde geld trouwens ook voor veel opladers.

Dus in praktijk heb je nog een heleboel verschillende laders en kabels nodig, alleen hebben ze nu allemaal hetzelfde stekkertje zodat je ze echt niet meer uit elkaar kan houden.
Ja, maar in ieder geval heb je dan wel de optie om wat op te laden. Hopelijk komen ze ook met standaardisatie over kabels. het voordeel van usb pd is wel dat 5v opladen door alles ondersteund word, dus of het gaat om een draadloze muis, telefoon, tablet, koptelefoon of laptop. Veel van deze apparaten hebben al usb c, dus het standaardiseren is dat extra stapje.

Ik hoop wel dat er een betere standaard komt voor laden over usb-c voor laptops. 100W is gewoon te weinig voor veel laptops die 200/250 adapters hebben.
Maar de enige eis is dat je zou kunnen opladen met USB-C, als je daarnaast een barrel jack hebt voor de >250 watt adapter is dat toch prima? De meeste laptops gebruiken het grootste deel van de tijd toch minder dan 250 watt, de accu kan eventuele pieken in het verbruik prima opvangen.
Ze hadden ook kunnen kiezen voor de standaard 19.5V barrel welke veel Laptops hebben (waar sommige fabrikanten helaas een centrale pin aan hebben toegevoegd om te verifiëren dat het een 'genuine' charger is).
dat klopt ook, er zijn ook game laptops die beide hebben zoals de gigabyte aero. Het probleem is alleen dat het zo onduidelijk is voor mensen die ze gebruiken. Zelfs redelijk technische (buiten IT) mensen denken dat een usb C poort is voor opladen. Als je dan bij harder werken ineens een leeglopende accu hebt is dat toch problematisch.

Hopelijk komt er ook iets vanuit windows die laat weten of je accu leegloopt vanwege extra stroom vraag.
Ik heb het ook lang geprobeerd en toen maar gewoon de Apple USB-C USB-C kabel gekocht. Ongeveer de enige partij waarvan je echt zeker weet dat je krijgt wat je wil. En dat om een Thinkpad op te laden :D
Er zijn hier echter wat gaten:
a) de usb-c standaard is niet echt een duidelijk standaard. Daar zijn nogal wat variaties in. De poort kan er wel hetzelfde uitzien, maar dat zegt niet zo veel.
b) de usb power delivery protocol is niet duidelijk genoeg. Welke versie hebben we het over? (zie https://wiki.st.com/stm32...B_Power_Delivery_overview). Is dat de usb-c 1.5/3.0 versie? Zo ja, dan krijg je alsnog e-wast omdat een groot deel van de adapters die mensen thuis hebben moeten worden veranderd.
c) moet die usb-c poort alleen aan de kant van de telefoon zitten of wil je die ook aan de kant van de adapter (is direct verbonden met punt B)

Daarnaast remmen ze nu de ontwikkeling. Leuk dat je er een andere poort naast kan zetten, maar dat werkt natuurlijk niet. Daar is helemaal geen plek voor in een telefoon en maakt het nodeloos ingewikkeld. En wat als de usb-c aansluiting gewoon niet meer voldoet? hoe lang doet de EC erover om dan de regels te veranderen? Maanden? Jaren? En moeten dan alle fabrikanten in de tussentijd maar op alle telefoons een dubbele aansluiting zetten totdat de EC weer helemaal bij is?
Het staat letterlijk in het artikel dat je linkt, het gaat hier dus om USB-PD ondersteuning, wat max 5A per 20V ondersteund aka 100 watt. Per apparaat mag je dus wel minder stroom verbruiken, zoals een ultrabook misschien een 35W of 65W lader heeft, maar zal elke lader altijd op elke PD lader werken, en niet zoals snel laden nu waar je vast zit aan de USB standaard als je telefoon niet wordt ondersteund. Nu heb je Qualcomm quick charge, OnePlus warp charge, Samsung fast charge, Xiaomi hyper charge en ga zo maar door. Dit is anders dan de standaard power ondersteuning die USB-C die jij noemt, danwel 1.5A @ 5V of 3A @ 5V, wat weer voor apparaten als USB sticks en externe HDDs wordt gebruikt.

Ook zal de USB-IF met een evt. USB-PD2.0 rekening (Xiaomi HyperCharge is al 200W bijv en een Dell XPS 15 gebruikt een USB-C lader van 125W, dus een uitbreiding is nu al nodig) houden met ondersteuning van de oude standaard. Het enige waar jij dus rekening mee moet houden door dit besluit van de europese comissie is of het wattage van de lader hoog genoeg is voor je apparaat.

[Reactie gewijzigd door FLUPSIE op 23 juli 2024 21:56]

ja, dus wat je al aangeeft, niet elke lader is straks geschikt voor elk apparaat ("of het wattage van de lader hoog genoeg is voor je apparaat". Daar moet ik rekening mee houden.
En wat is dan het verschil met nu???? niets. Op dit moment moet ik ook kijken of mijn lader geschikt is of niet. Ik blijf als consument zitten met het "probleem" dat er mogelijk een andere lader nodig is, net zoals we dat nu hebben.
Enfin, we schieten er niets mee op, behalve dan dat er juist technische beperkingen worden gezet voor de toekomst door dit maar 1x in de 5 jaar te evalueren.
Jawel, we schieten weldegelijk wat op, je apparaat zal altijd met het aangegeven wattage opgeladen worden, echter zijn er apparaten die meer stroom verbruiken dan sommige laders. Zoals bijvoorbeeld een krachtige laptop die niet geladen kan worden met het kleine stroomblokje van je telefoon. Dit is een logische limitatie en geen artificiele. Nu is de situatie zo dat een lader wel een hoog wattage ondersteund, maar alleen met specifieke toestellen, anders zal je terugvallen op de oude USB standaard van 5W wat vaak niet genoeg is voor een moderne telefoon.

Zoals ik al aangaf zal de USB-IF ongetwijfeld met een USB-PD 2.0 komen aangezien fabrikanten nu al over de specificatie van 100W heen gaan. Ook zij worden nu verplicht om de standaard van USB-PD te ondersteunen. De Dell XPS 15 deed dit al, echter door het lage wattage zal de lader deze laptop niet altijd kunnen bijbenen. De verwarring komt hier echter door Dell, want geen andere producent van dergelijke laptops gebruikt USB-C als aansluiting voor hun hoge wattage laptops. Zij hebben hier bewust een standaard verloederd, want evenmin zal hun lader de Xiaomi telefoon opladen met 125W. Een normale laptop met lager stroom verbruik zal hier ook geen last van hebben.

Bij een Xiaomi telefoon is dit een hele andere situatie, aangezien die niet 200W nodig heeft om te functioneren. Zij kunnen dus alsnog HyperCharge ondersteunen op 200W, zolang hun USB port maar USB-PD ondersteund net zoals de Dell laptop. Voor telefoons en tablets en dergelijken, wat ook het oogmerk van de Europese Commissie is met dit voorstel, is dit zeker weten een stap de goede richting in. Op zijn minsts kan je straks eindelijk je ultrabook opladen met het oplaadblokje van je telefoon. Dit was altijd de belofte van USB-C, maar door de vele losse standaarden kon dit zich nooit realizeren.

[Reactie gewijzigd door FLUPSIE op 23 juli 2024 21:56]

Wat is precies het probleem als het kleine telefoonladertje niet genoeg stroom levert? Er zijn toch maar 1 gevolg: de accu laadt langzamer op. Dat is pas een probleem als deze ook ontlaadt, en dan op een tempo groter dan de lader kan leveren. Maar als ik op vakantie mijn lader van de laptop vergeten ben vind ik het een enorme uitkomst als ik dan op zijn minst met de telefonlader de laptop kan laden. Duurt dan wel wat langer, maar bon. Als het alternatief is dat ik helemaal niet kan laden dan is de keuze snel gemaakt.

Ik zie overigens in deze thread (niet van jou) van meer menen vragen als 'ja maar wat als X, waarom denken ze niet over Y". Geen oplossing is perfect. Laat het perfecte niet in de weg staan van voortgang. Ik ben al lang blij dat elke androidtelefoon met USBc kan laden en ik zie dat graag bij alle apparaten.
Ja het ding is, het zou niet langzaam hoeven gaan omdat de lader door snellaad technieken vaak al 30W of zelfs meer levert en de gemiddelde ultrabook daar prima op zou kunnen draaien waren het niet dat snellaad technieken een enorme shit show aan standaarden is en niks elkaar ondersteund. Genoeg laptops die te veel stroom gebruiken om goed op standaard USB stroom op te laden. Nu wordt iedereen die in Europa een telefoon of e-reader of whatever wil verkopen verplicht om de USB-PD standaard te ondersteunen, dus is dit probleem verholpen. Ik snap het probleem ook niet van het moeten begrijpen dat een 16" Macbook Pro het niet gaat redden op de lader van je smartwatch, dat is nu ook het geval. Het enigste dat er verandert is dat je nu met het aangegeven wattage van je lader welk apparaat dan ook op kan laden en dat is in mijn optiek fantastisch. Innovatieve apparaten die te klein zijn voor USB-C maken maar gebruik van alternatieve oplaad methodes zoals draadloos laden.
Het leuke is ook dat deze regelgeving nog eerst moet worden goedgekeurd en er daarna een 'wenning' termijn is van 24 maanden (zie persbericht). Ik ben benieuwd maar 2,5 jaar is een lange tijd in IT.
Prima wetgeving. Ik vind de connector van Lightning net wat fijner dan die van USB-C, maar je moet toch iets kiezen en dan heeft een open standaard natuurlijk de voorkeur. USB-C is een prima connector verder, dus geen bezwaar.

Echter, is dit nu tot in de diepe toekomst verplicht USB-C? Los van het achterliggende protocol leg je hierbij wel een vormfactor heel erg vast, en eventuele ideeën van een "laadpoortloze" telefoon kunnen zo de prullenbak in.
Hoezo denken meerdere mensen hier dat een standaard niet aangepast kan worden? Voor nu is USB-C de gekozen standaard, maar wellicht ontwikkelt iemand straks mini-usb-c of wat dan ook. Het is geen enkel probleem om over een aantal jaar te zeggen dat de standaard veranderd gaat worden. Als je dan met een verloopsnoertje van USB-C naar mini-usb-c je oude oplader kan gebruiken in de overgangsfase is er niets aan de hand.
En voor de EU er eindelijk een keer over uit is of het toegestaan is die poort te gebruiken, zijn we weer tien jaar verder. De EU laten beslissen wat voor poort een apparaat wel of niet mag hebben is op alle vlakken gekkenwerk en compleet onnodig.
Dit voorstaal haalt letterlijk aan dat de gekozen poort makkelijk gewijzigd kan worden indien fabrikanten dat willen. Stop toch met die onzin te verspreiden als je het niet leest...
als je verder leest geven ze ook aan dat ze het 1x in de 5 jaar gaan evalueren.
Dus als je als fabrikant in jaar 2 een verzoek indient wordt het over 3 jaar een keer aangepast.
Ik lees het anders. Als er niemand 'een verzoek' indient evalueren ze sowieso na 5 jaar. Andere verzoeken bekijken ze natuurlijk wel, maar verwacht niet dat die standaard elk jaar verandert want dan zitten we natuurlijk met hetzelfde probleem.
Dus jij wilt geen innovatie meer?
Want fabrikanten kunnen nu niet meer de mogelijkheden van de poort verbeteren?

De USB-C-specificatie-compatibele poort wordt nu al gebruikt voor verschillende dingen (tegelijk), zoals oa. Thunderbold 4. Fabrikanten kunnen daar gewoon op blijven uitbreiden zolang ze maar de fysieke backwards compatibility behouden, wat toch al sinds decenia lang het idee van USB is om überhaupt mee te beginnen. Als je echt denkt dat er nu nog een volledig nieuwe fysieke aansluiting gaat komen... Wel... veel succes daarmee. De volgende stap is veel waarschijnlijk gewoon alles draadloos, want tegen de tijd dat fabrikanten tegen problemen aanlopen met USB-C wegens diens formaat hebben ze al lang veel grotere problemen moeten oplossen...
“ Want fabrikanten kunnen nu niet meer de mogelijkheden van de poort verbeteren?”

Dat kan, maar je kan geen superieure poort meer ontwikkelen; vooral niet op kleine apparaten waar geen ruimte is voor tig poorten. De EU draait hiermee effectief innovatie de nek om, maar gebruikt dan een zwak excuus als “dan stop je er 2 poorten op” om te doen alsof het niet zo is. Ook beslist de EU welk bedrijf mag gaan cashen met een standaard en wat wel of geen standaard wordt en het mag maar één standaard zijn. Heel ziekelijk wat mij betreft.
Ja, want USB-C is momenteel die limiterende factor in het dunner maken van toestellen. Feit is dat de dikte van toestellen gestagneerd is, niet vanwegen USB-C, maar vanwege letterlijk alle andere componenten en de algemene integriteit van een ontwerp van een toestel. Tegen de tijd dat toestellen daadwerkelijk te klein worden voor USB-C zullen we al enkele decenia verder staan. Er worden vandaag de dag nog toestellen uitgebracht die, mochten fabrikanten het echt willen, voldoende dikte bieden om een volledige USB-A poort in te verwerken, laat staan USB-C.

Jij hebt hier als consument alleen maar voordeel bij, je hebt hier als bedrijf geen last van, tenzij je je eigen propriatary standaard hebt. M.a.w. alleen Apple heeft hier last van, en ook zij zijn Lighting al jaren aan het uitfaseren.
Vergeet de snellaad technieken die 'gestandaardiseerd' worden ook niet. Ik ben benieuwd hoe ze daar in vredesnaam uit gaan komen. En daarna is ook een raadsel... Veel vragen staan nog open, dat is zeker.
Welke innovatie verwacht je bij een laad poort? De enige "innovaties" die er in de afgelopen 5 jaar zijn geweest, zorgen voor meer energie verspilling. Laat dat op dit moment nu net het meest hekelen punt zijn.

De voordelen wegen op tegen de nadelen die hier aan kleven.
Lightning is een male connector zonder shield ring en is daardoor is iets compacter. De enige reden die ik nog verzinnen dat Apple er aan vast houdt. Eco systeem is onzin. Ze zijn voor de iPads Pro, Air en Mini ook naar USB-C gegaan.

Ik had verwacht dat de iPhone 13 Pro dit jaar al naar USB-C zou gaan, maar blijkbaar blijft Apple goeie redenen hebben.
Ik had verwacht dat de iPhone 13 Pro dit jaar al naar USB-C zou gaan, maar blijkbaar blijft Apple goeie redenen hebben.

Ik twijfel bij die goede redenen... Uiteindelijk weten we dat een iPhone prima thunderbolt aankan want ze gebruiken dezelfde chips als de iPads. Maar ook praktisch is het mij een raadsel, met IOS 15.1 komt (waarschijnlijk) ProRES ondersteuning voor video. Om die data over een Lightning kabel te moet trekken (USB 2.0 snelheden) is geen doen...
Goede zaak, mits we dit dan weer een jaar of 10 kunnen vasthouden.
Enerzijds ben ik er wel blij mee als Apple verplicht een usb-c aansluiting op iPhones moet doen (scheelt weer een kabeltje), maar anderzijds vraag ik me wel af of dit wettelijk moet worden vastgelegd waardoor we mogelijk veel te lang aan usb-c vast gaan zitten.

Oh well, die USB-c lader voor m’n laptop en iPad was in elk geval geen slechte investering ;)
usb-b en usb-c als standaard is prima, want straks geen gedoe meer met losse adapters voor keyboard, muis, tondeuse en scheerapparaat. Gewoon alles op de macbook lader (waar ik al 3 jaar probleemloos mijn telefoon mee oplaad).
Bizar ook dat ik met mijn macbook pro-lader wel mijn sony telefoon kan opladen, maar niet een iphone.
Alles USB-c lijkt me voor Apple ook wel een uitkomst hoor.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.