'EC wil voor 2024 een USB-C-oplader voor alle draagbare elektronische apparaten'

De Europese Commissie wil dat voor 2024 telefoons, tablets, speakers en andere oplaadbare apparaten allemaal gebruik gaan maken van een oplader met USB-C-aansluiting, zo schrijft Reuters. De Commissie zou het nog vertrouwelijke voorstel donderdag gaan presenteren.

Volgens een anonieme bron die Reuters heeft gesproken, wil de Commissie dat de verkoop van laders wordt ontkoppeld van de verkoop van apparaten. De Commissie zou een universele oplader handiger vinden voor consumenten, en beter voor het milieu. Er zou gekozen zijn voor USB-C omdat die volgens de Commissie technologisch het beste zou zijn.

De EC probeert al langer een standaardoplader voor alle draagbare, elektronische apparaten te realiseren. Elf jaar geleden tekenden telefoonproducenten een Europese memorandum van overeenstemming waarin ze op vrijwillige basis beloofden over te stappen op een standaardoplader. De Commissie zou niet tevreden zijn met het resultaat, en het daarom via een wet willen verplichten.

Vele oplaadbare apparaten maken al gebruik van een USB-C-aansluiting, maar onder meer Apple rust zijn iPhones nog steeds uit met een eigen Lightning-kabel en -aansluiting, ondanks dat het bedrijf met andere apparaten al wel is overgestapt op USB-C. Als dit wetsvoorstel erdoorheen komt, zou dat dus betekenen dat Apple voor 2024 de Lightning-oplader moet vervangen met USB-C. Eerder zou Apple dat niet van plan zijn geweest, omdat het tot inkomstenverlies zou leiden. Overigens zet het bedrijf zich ook steeds meer in op draadloos opladen, waardoor het in de toekomst ook mogelijk kan zijn dat de iPhone helemaal geen oplaadpoort meer meekrijgt.

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

22-09-2021 • 18:16

227

Submitter: SmokingSig

Reacties (227)

227
225
73
19
0
130
Wijzig sortering
Gaat dit dan ook gelden voor draagbare draadloze apparaten zoals een scheerapparaat? Want volgens mij heb je daar ook te maken met tig aansluitingen die net weer een ander nokje of hoekje hebben en uiteraard een ander voltage waar ze mee laden.

[Reactie gewijzigd door LA-384 op 22 juli 2024 17:06]

Klopt, maar het voorstel gaat over telefoons, tablets en koptelefoons. Scheerapparaten blijven dan ook vooralsnog buiten schot, hoewel ik denk dat er weinig redenen zijn waarom ze niet meegenomen kunnen worden. Ze werken meestal op 12V, dat vereist USB power delivery om dat uit te onderhandelen, maar USB PD is tegenwoodig breed beschikbaar op laders.
Denk niet dat het ideaal is voor scheerapparaten die je onder de douche kan gebruiken, de contacten van USB-C zitten veel dichter bij elkaar en het vocht lijkt me ook niet goed voor het mechanisme.
Zou wel fijn zijn als er dan wel een proprietary naat USB-C kabel komt voor dat soort dingen.
De USB-C zou wellicht niet op het apparaat zelf hoeven te zitten, maar kan op de contactloze lader zitten, of zelfs aan het einde van het snoertje daaraan.
Anoniem: 1657372 @ATS23 september 2021 12:36
Het lijkt me dat, als deze wetgeving er überhaupt komt, ze die loophole wel zouden dichten. Dat is namelijk waarom Apple nog steeds apparaten met lightning kan leveren (of kon leveren), omdat ze de kabel en adapter los van elkaar hadden en de adapter zelf wel USB was.
Dat zou niet anders zijn dan dit voorbeeld, je hebt immers nog steeds de verplichte niet-usb-c oplader nodig om het scheerapparaat op te laten :) (allemaal hypothetisch aangezien het er dus niet onder gaat vallen)
Toch denk ik wel dat het die kant op gaat. Als Apple, zoals de geruchten gaan, helemaal afstapt van een laadpoort op haar toestellen en alleen nog draadloos gaat laden dan is een dergelijke oplossing de enige die mogelijk is: de draadloze lader heeft USB-C, het toestel helemaal niets. Het lijkt me niet dat de EC deze ontwikkeling zou willen blokkeren?
Denk dat het weinig verschil geeft met telefoons die een IP67 rating hebben.
onlangs nieuwe tondeuse gekocht, was voorzien van USB om op te laden :)
Wel handig als je een firmware update wilt doen.
Hoezo? Je tondeuse heeft toch wel BT? :+
Als beetje zelf respecterend bedrijf wil je minimaal een phone home functionaliteit hebben.
Dus wifi en een app die alleen werkt als je internet heb. En natuurlijk maar 2 jaar software ondersteuning sinds release, dus over 3 jaar heb je een bitcoin miner in huis :)
Product moet ook minimaal de term 'smart' 'cloud' of 'block-chain' op de verpakking hebben.

[Reactie gewijzigd door Splorky op 22 juli 2024 17:06]

Product moet ook minimaal de term 'smart' 'cloud' of 'block-chain' op de verpakking hebben.
Hoezo óf smart, óf cloud, óf blockchain? Rian, kom er maar in!
https://www.google.com/se...ckchain+Rian+van+Rijbroek

Of hier uiteraard: https://smartblockcloud.com/
Anoniem: 1657372 @Splorky23 september 2021 12:38
Logisch toch, waarom zou je niet in een app willen zien hoeveel haar je hebt verwijderd met je tondeuse en op welke dagen dit gebeurt is? Zo kun je namelijk analyses maken om je tondeuse gebruik nog efficiënter te maken, of misschien zelfs automatische herinneringen wanneer het weer tijd is voor een knipbeurt!
Nah, firmware update over BT raad ik af. Mocht de verbinding weg vallen is het apparaat gebricked al zal er wel ergens een unbricking methode te vinden zijn voordat je met uart aan de gang moet gaan.
Heb ook recent een nieuw scheerapparaat aangeschaft (Xiaomi) met USB-C poort om op te laden.
Heb ook al een kruimeldief van Xiaomi die ook met USB-C op te laden is.
Ook laptop, telefoon en hoofdtelefoon met USB-C, dus ik begin de voordelen wel te zien.
Heb nu 1 lader met 2 usb-c en 1 usb-a poort die tot 120W max kan leveren en die kan ik dus eigenlijk voor al mijn aparaten gebruiken.

Edit: Bedenk met net dat er eigenlijk nog meer elektronica al met USB-C werkt. Een Raspberry Pi voor domotica/mediacenter, fotografie-lampje en zelfs de keukenweegschaal kan opgeladen worden met USB.

[Reactie gewijzigd door Adion op 22 juli 2024 17:06]

Het doel is om de verkoop van adapters los te trekken van de verkoop van apparaten. (onder het kopje van 'ieder huishouden heeft een zwerm adapters in een lade liggen).
Bij menig scheerapparaat (zoals Philips en Braun) zie je dat de adapter in het apparaat zelf zit en je 'gewoon' 230v op het apparaat aansluit. (tevens hebben dit soort apparaten vaak Ni-MH accu's (in de vorm van penlites met 'flapjes'), waar de apparaten waar je meestal een (USB-x) adapter bij krijgt Li-ion accu's zijn.
Ik zie veel op iPhone... Nou die voldoet er al aan. Als de tekst klopt allemaal gebruik gaan maken van een oplader met USB-C-aansluiting. Volgens mij wordt er sinds de iPhone 12 geen oplader meer meegeleverd, enkel een kabel lightning -> USB-C
En de oplader die je er dan eventueel bijkoopt is USB-C dus helemaal conform wat de EU gevraagd heeft...
Pas als Apple alle lightning aansluitingen heeft vervangen door usb-c, dan pas gaan ze aan regelgeving voldoen.
Het bronartikel zegt:
The Commission wants the sale of chargers to be decoupled from devices, and also propose a harmonised charging port, the person said.
Apple zal die geharmoniseerde oplaadpoort moeten aanbieden.
De vraag is in welke vorm moeten ze die oplaadpoort aanbieden? Mag dit een dongle zijn in de Europese doos, of moet dit verplicht aan het apparaat vast gemonteerd zitten? Want in beide gevallen gaat dat om 'aanbieden'.
Ga er maar niet vanuit. Het gaat er om dat er potentieel minder e-waste is. Dus dat er überhaupt minder geproduceerd hoeft te worden in de toekomst (lange termijn) dus Apple zou moeten afstappen van lighting. plus het hele probleem wat ze hebben is dat USB -C niet genoeg power levert dus zo'n dongle zou lighting ook niet ten goede komen en is dus nutteloos.
USB-C kan 100W leveren, binnenkort zelfs 240W, hoezo niet genoeg power?

https://www.theverge.com/...-extended-power-range-epr
Dat was in elk geval een aantal jaar geleden in elk geval hun reden. Niet zo zeer voor hun iPhones maar voor de iPad's
iPads en Macbooks laden al via USB-C?
Tsja, een aantal jaar geleden had je nog de USB-2 standaard met 5V en max 500mA. Dat is niet veel als je wilt opladen.
K*tsmoesjes van Apple. Ze verdienen gewoon veeeeeel en veeeel te veel aan snoertjes en laders.
Die charging port kan ook verwijzen naar de poort op de lader.

Dan voldoet Apple er al aan.
Gezien er ook staat dat het met name Apple treft denk ik niet dat die interpretatie de juiste is. Maar... pas als het voorstel er ligt kennen we alle details.
En wat als er een nieuwe en betere standaard komt dan USB-C? Dit houdt dan feitelijk wel in dat je innovatie tegenhoudt
Inderdaad, hadden alle standaard fetisjisten hun zin, zaten we nu opgescheept met een tergend irritante micro usb aansluiting. Een bijzonder niet toegankelijke aansluiting die voor heel veel mensen echt lastig is om te gebruiken.

Het was juist Apple met de Lightning poort liet zien hoe veel beter het kan zijn. En het duurde nog jaren voordat USB-C beschikbaar was, en laten we nu niet zeggen dat het zo’n success is geweest met al het gedoe met wat die stekker nu kan en hoe mensen dat maar moeten uitzoeken.
Als ik zie dat zelf 6 of 7 jarige kinderen makkelijk gebruik maken van usb-c er er met honderde laders maar zeer zelden eentje kapot gaat, en ik weer de zoveelste defecte lightning kabel zie dan weet ik wel wat ik kies.
jah ik heb nog nooit een defecte lightning kabel meegemaakt. Tis denk ik gewoon een kwestie van persoonlijke ervaringen en die kunnen zeer wisselend zijn.
Gebruik nu denk ik een jaar of 5 a 6 iPhone. Nog geen enkele kapotte lightning kabel. Andere gezinsleden ook niet. Denk dat dit toch aan goedkope Ali-kabeltjes of enorm ruw mee omgaan ligt. :)

Overigens ook nog geen kapotte USB-C kabel gehad, maar het probleem daar is eerder dat je poort verrot gaat dan de kabel.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 juli 2024 17:06]

Als oud medewerker van elektronica shop: de originele Apple kabels kwamen ontzettend vaak versleten en kapot terug. Daarmee wil ik zeker niet zeggen dat usb C perfect is, want ook daar kwamen defecte poorten/kabels voor.

Maar het viel me wel op dat er erg veel origine Apple kabels waren die kapot gingen.
Bij usb-c poorten heb ik pas 1 keer op 1500 poorten gezien, dat ze kapot zijn gegaan in 3 jaar tijd. En een paar kabels die waarschijnlijk aan de konijnen waren gevoerd ;). En dit met kleine kinderen, die echt niet voorzichtig zijn. Het aantal originele apple kabels wat ik kapot heb zien gaan is zeker het 5 voudige daar van. En omdat ze veel duurder zijn , word er dan vaak weer namaak gekocht, met alle gevaren van dien.

[Reactie gewijzigd door karelvandongen op 22 juli 2024 17:06]

Ook mijn ervaring. Originele Apple kabels, ze gaan bij bosjes kapot. Nooit defecte laders, of poorten die stuk gaan (vies worden ze wel). Maar met usb-c echt nooit problemen. En die hebben heel wat te lijden als ze voor de honderdduizendste keer opgerold in een tas verdwijnen.
De stekkerkant van usb-c is dan wel weer fragieler dan lightning. Ik heb zelf ook meerdere iPhones gehad en gebruik nog steeds mijn kabel van de iPhone 6, terwijl ik het wel voor elkaar heb gekregen een usb-c aansluiting kapot te krijgen…
Niet alleen kapot maar ook ontzettend vuil en lastig schoonmaken door die opstaande rand in het midden.Lightning poort heb ik ook al te vol met zooi gehad, maar dat krijg je als je vrijwel niet aan de kabel oplaadt.
Schoonmaken van lightning ging echter eenvoudiger.

Micro usb heb ik daarentegen nooit problemen mee gehad.
(Ik vergelijk hierbij mijn ervaringen met :
Samsung galaxy S7 en vrijwel alles daarvoor (micro usb), Galaxy S9 (usb-c), iPhone 11 (lightning).
De usb-c was na 1,5jaar nauwelijks meer te verbinden. Die moest aan de draadloze lader.

[Reactie gewijzigd door GAIAjohan op 22 juli 2024 17:06]

Ik heb nog een microusb datakabel van Sony Ericsson met van die trekontlastingen aan beide kanten. Het was een witte kabel, nu helemaal geel, weet niet hoe oud precies maar iig nog voor de smartphones. Maar het werkt nog steeds! Wat ik ermee wil zeggen is, je hebt kabels en je hebt kabels. Usb C kabels heb je nu al voor 50 cent, daar moet je niet de kwaliteit verwachten van kabels die voor €20-30 worden verkocht.
Maar voor 20 € koop je dan wel al snel 4-5 goedkope kabels. De enige kabels die hier kapot zijn gegaan niet door slijtage waren duurdere Anker kabels. Amazon neemt ook met veel plezier blijkbaar mijn defecte goedkope kabels terug na een jaar, no questions asked.

Zolang goedkope rommel de beste keuze is voor mijn portemonnee blijf ik dus ook nodeloos e-waste genereren. Als Apple nu is een duurzame en quasi onbreekbare kabel zou meeleveren... 😅
Er moest iets gekozen worden. honderden verschillende stekkertjes maakte alleen nodeloos afval.
De fabrikanten deden niets dus deed de EU wat. Nu updaten we die keuze.

Er zijn meer manier om te innoveren en niets verbied een fabrikant om naast USB-C een andere optie aan te bieden dus innovatie is best mogelijk. Dit is zoals alles met de EU gewoon een baseline een minimum vereiste. Meer mag altijd.
Nou dat valt wel weer mee. Volgens mij heb je sinds de smartphones hoofdzakelijk
  • USB-Mini
  • USB-Micro
  • USB-C
  • Lightning
In het begin van de smartphone tijdperk was er nog wel wat met diverse ronde varianten, maar dat was redelijk snel over naar een USB variant.
Dat is dus deels te danken aan de EU:
The question of chargers has been preoccupying the EU institutions for more than a decade. In 2009, 14 cell phone manufacturers – including Apple – agreed on a uniform standard for power supplies under pressure from the EU Commission.
Dus nu doen alsof het alles wel snor zit gaat hier aan voorbij.
agreed on a uniform standard for power supplies under pressure from the EU Commission.
En dit deel van je quote laat zien dat Apple er netjes aan voldoet door een USB lader te leveren met een USB naar Lightning kabeltje.
Ze voldoen er dus niet aan. Het idee is om een universele lader te kunnen gebruiken, wat niet kan ivm de lightning poort.
Ze voldoen er zeker aan. De lader (= adapter) is gewoon een universele variant die van AC DC maakt en deze beschikbaar stelt op een USB poort (A of C). Er is ook een kabel die van die USB A/C poort naar de USB (micro/mini/etc) of Lightning poort op het device connecteert. Voldoet compleet aan de regel.
De letter van de regel wellicht, maar niet de intentie. Want op die manier zijn er weer extra verloopstukjes die moeten worden gemaakt en overbodig kunnen worden. Het lijkt een kleintje, maar op wereldschaal is dat een hoop afval. De intentie was dat elke lader op elk aparaat past in 1 keer zonder tussenstapjes. Minder afval en minder opladers nodig.

USB-4 en lightning zijn behoorlijk met elkaar verweven dacht ik, dus wellicht maakt het uiteindelijk niet meer uit.
Ik heb veel laders gehad waarvan het kabeltje niet meer werkte. En omdat hij vast aan de lader zat, kon ik meteen de lader weggooien. Geef mij maar een losse lader en een los kabeltje.

Als het kabeltje los te verkrijgen is, kan je ook een langere kopen. Zodat je niet je toestel pal naast het stopcontact moet houden tijdens het opladen.
Beetje langs de kwestie neuten, he? Context niet verliezen - men wil standaardiseren en af van allerlei vendor-specifieke aansluitingen, tussenstukjes en godweetwat.
"...telefoons, tablets, speakers en andere oplaadbare apparaten allemaal gebruik gaan maken van een oplader met USB-C-aansluiting..."
Dus, één USB-C lader en aansluiting. Geen andere nest. Apple blijft achter uit geldgewin.
Nee, men wil af van de massale e-waste van ieder apparaat een eigen adapter
Dat is toch wat ik zeg?
nee, jij voegt er alle kabeltjes aan toe, maar de primaire focus waar men van af wil is de AC>DC converter e-waste
Nee ze willen van alle e-waste af. Niet alleen de adapter, maar ook alle nutteloze snoertjes. Usb-c is een stap in de goede richting, en liever nog zoveel mogelijk draadloos.
De lader (= adapter)
Volgens mij is "de lader" een combinatie van netstroomadapter, snoer en connector. Als ik aan iemand vraag of ik zijn lader kan lenen dan wil ik niet alleen maar een adapter in mijn handen gedrukt krijgen.
2 poorten? Er is al nauwelijks ruimte voor 1 poort. Imho staat dit inderdaad innovatie in de weg en het is daarnaast sowieso al echt enorm geleuter in de marge. Dat de adapters zowat universeel zijn is vele malen belangrijker dan het kabeltje en de poort.

Gelukkig komt er geen verplichting om überhaupt een poort te hebben, dus maak het dan maar lekker poortloos, zijn we meteen van het gedoe af en hoeft de EU geen geld meer over de balk te jagen om dit te onderzoeken. Tonnen verbrast aan bedenken of we een kabeltje moeten standaardiseren, ongelofelijk.
Tonnen verbrast valt in het niet bij de kolossale schade die geldwolven als Apple veroorzaken met proprietery kabeltjes.
Het was juist Apple met de Lightning poort liet zien hoe veel beter het kan zijn. En het duurde nog jaren voordat USB-C beschikbaar was
Dat is gewoonweg een leugen, want je doet nu alsof Apple gezorgd heeft dat USB-C ontwikkeld werd. Dat is niet zo: lightning kwam uit terwijl USb-C al in grote mate vorm had gekregen.

Apple zat in het comité dat USB-C heeft opgesteld. Apple kreeg echter niet 100% z'n zin, en ze hebben dan maar hun eigen kabeltje gemaakt. Het idee van een omkeerbare aansluiting, daar was iedereen het over eens. Waar de mening over verschilde was de opbouw: Apple wilde een zo eenvoudig mogelijke aansluiting (lighning is 1 connector die in de poort past), maar dit stond haaks op de wensen van anderen, die een zo veelzijdig mogelijke en toekomstzekere aansluiting met hoge doorvoersnelheid en features zoals alt-mode wilden.

USB-C heeft namelijk veel meer hoogwaardige lanes dan lightning, maar die zijn gevoelig en moeten dus afgeschermd zitten. Daarom zitten de conenctors op de kabel aan de binnenkant. Lightning is eenvoudiger, met minder en dus grotere connectoren, en kan daardoor tegen een stootje, waardoor de connectors op de kabel gewoon exposed kunnen zitten.

Het resultaat zie je nu: USB-C is ingewikkelder, maar kan makkelijk thunderbolt 4 aan. Lightning zit echter op USB-2.0 snelheden (of is het USB 3.0? Apple is niet heel duidelijk) en zal nooit noemenswaardig beter worden. Thunderbolt of USB alt mode over lightning zal nooit kunnen, dat red je niet met 8 pins. Erg leuk als je je 4K prores filmpjes van je nieuwe iPhone 13 Pro wil halen...

Apple koos keihard voor form over function en zit nu met een hopeloos verouderde connector, terwijl USB-C nog jaren meekan.

Overigens was de USB-C spec 20 maanden na lightning uitgebracht. Sure, later, maar dat krijg je als je met veel partijen samen zit, maar jouw bewering dat er "jaren" overheen ging is dus technisch fout: het was minder dan 2 jaar later dat de spec gefinaliseerd werd.

[Reactie gewijzigd door kiang op 22 juli 2024 17:06]

Apple had dan ook makkelijk praten; 1 bedrijf die alles zelf kan beslissen. Een samenwerking met de hele rest van de wereld is wel ff wat anders he. :)
Niet te vergeten dat ze nu ook nog een technisch hoogstandje laten zien met USB 2.0 lightning poorten
Superhandig om je 4K ProRes-bestanden van je iPhone 13 Pro naar een ander apparaat te krijgen
USB-C is nog tamelijk flexibel, USB 2.0, 3.0, 4.0. laden, turbo laden tot inderdaad theoretisch 100W.
Daar zit ook wel een beetje het probleem met universele laders, je koopt een nieuwe telefoon die tot 40W kan laden, maar die oplader ging maar tot 15W. Hoezo universeel?
Valt prima op te lossen door bvb te zeggen dat dit de standaard moet zijn tot 2030. Intussen mag iedereen dan met een voorstel komen voor een opvolger vanaf 2030 en wordt dan gekeken wat dan het beste is.
Ik denk niet dat we bang hoeven te zijn technologisch stil te staan of terug te vallen naar de steentijd. Heel veel verandert er de afgelopen jaren niet sinds USB-C, en USB-C laat zien erg veelzijdig te zijn. If anything, als ik mijn toekomstglazen opdoe, is de volgende innovatie dat veel poorten overbodig zullen worden door draadloos opladen. We kunnen altijd in de toekomst gezamelijk overstappen op een nieuwe standaard.

Als er grote voordelen zijn als consument en voor het milieu, zou ik zo een universeel mandaat wel ondersteunen. Ik vind het idioot dat Apple nog steeds maar die lightning poorten pusht voor haar iPhones en assecoires, terwijl vrijwel alles op USB-C aan het overstappen is, inclusief haar eigen iPads en Macbooks. Zoals het artikel zegt, gaat het vrijwel alleen om geld/inkomstenverlies voor Apple. Prima dus om daar een eind aan te maken. Ook zijn we dan af van al die fabrikanten die nog steeds met micro-usb op de proppen komen in 2021. Over innovatie gesproken!

[Reactie gewijzigd door saren op 22 juli 2024 17:06]

Het gaat hier alleen om draadbare electrische apparaten en een USB-C oplader. Dus er zijn nog genoeg apparaten waarvoor de micro-USB of een andere crisisaansluiting gedrukt gaat worden vanwege budget redenen. Daarnaast mag de iPhone gewoon lightning houden zolang de adapters maar een USB-C aansluiting hebben...

Ik ben het trouwens erg met je oneens dat USB-C handig is: er zijn ladingen apparaten die allemaal verschillende permutaties van versies van USB (2.0, 3.0, 3.1, 3.2superspeedwhatever), Power delivery (wattageverschillen, maar ook foute implementaties zoals die van Nintendo), HDMI en/of Displayport over alternate modes, Thunderbolt wel of geen support dat de kans dat je een poort + kabel + device combinatie bij elkaar sprokkelt die werkt redelijk klein is tenzij je alles in 1x aanschaft... leg dan maar eens uit aan je schoonmoeder waarom een Thunderbolt verloopje niet in een USB-C poort kan.
En dan staat er in piepkleine lettertjes wat de ampère is van zo'n lader. Waarom niet wat groter afbeelden?
Op mijn Motorola lader staat in enorme cijfers 20 omdat het een 20W lader is.Dat heeft dus niets met een standaard te maken.
er zijn ladingen apparaten die allemaal verschillende permutaties van versies van USB (2.0, 3.0, 3.1, 3.2superspeedwhatever), Power delivery (wattageverschillen, maar ook foute implementaties zoals die van Nintendo), HDMI en/of Displayport over alternate modes, Thunderbolt wel of geen support dat de kans dat je een poort + kabel + device combinatie bij elkaar sprokkelt die werkt redelijk klein is tenzij je alles in 1x aanschaft... leg dan maar eens uit aan je schoonmoeder waarom een Thunderbolt verloopje niet in een USB-C poort kan.
Daar kan ik zeker niets tegen inbrengen, USB is als protocol / groep een enorme rotzooi met tientallen verschillende specificaties, afwijkingen en weet ik het nog wat. Maargoed, mocht er een nieuwe poort komen die al deze problemen oplost, dan zal dat vast wel overwogen worden, hetzij met vertraging. Voor nu heb ik liever dat overal dezelfde kabel op gebruikt kan worden (het liefst zelfs laptops).

[Reactie gewijzigd door saren op 22 juli 2024 17:06]

Sowieso kun je altijd nog binnen de USB-C-stekker innoveren, de USB-C-kabel kan ik weet niet hoeveel protocollen aan (hetwelk zeker niet alleen maar positief is), dus toekomstige protocollen kunnen ook binnen de stekker bedacht worden.
Dan kun je natuurlijk de wet aanpassen met een tussenperiode waar de oude en nieuwe standaard gebruikt mag worden en een jaar/datum kiezen waarbij nieuwe producten de nieuwe standaard gebruikt.
Misschien te vergelijken met milieu en veiligheid eisen bij auto's en oldtimers. Oldtimers zijn legaal op de weg maar niet als nieuwe verkoop en striktere eisen heeft innovatie bij auto's niet tegen gehouden.
Nee hoor. Dan heb je 2 aansluitingen. USB-C en nog 1. Er mogen nog 2 andere manier bij gevoegd worden. Dus geen enkel probleem. En als die standaard duidelijk is zal het wel veranderen.
*Huilt in CCS2*

Vraag me af of de EU capabel genoeg is, we hebben geen Europese mobiele providers zoals beloofd, radar installaties die je wifi storen, geen goede health platformen, een logge auto-laad kabel, level 2 autonoom rijden kan hier veel minder bochten veilig navigeren, nog steeds die verschrikkelijke cookie-meldingen en 27 regio's voor digitale content. 8)7

Goed op sociaal niveau, maar van soft en hardware hebben ze minder verstand. :+
OT: cookiemeldingen komen niet door de EU. De EU beschermt je privacy. De cookiemeldingen komen van quasi-criminele advertentiebedrijven.
Anoniem: 368883 @yorroy23 september 2021 11:16
Backwards-compatibility is a real thing ;)

Het gaat hier enkel over opladen, niet over data-overdracht. Ik neem aan dat een connector nog altijd mag, als er een USB-C verloopstuk wordt meegeleverd die kan gebruikt worden om het toestel op te laden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 368883 op 22 juli 2024 17:06]

De traditionele USB poort houdt het ook al 25 jaar vol, en kan met steeds weer nieuwe iteraties nog prima mee. Het feit dat je elk usb apparaat met dezelfde aansluiting kunt verbinden is al 25 jaar een verademing, en weegt meer dan op tegen de voordelen die een kleiner model in de tussentijd had opgeleverd. Het poortje is niet veranderd, enkel de techniek er achter. En dat heeft extreem veel e-waste bespaard. En dat is niet alleen wenselijk, dat is strikt noodzakelijk om deze wereld leefbaar te houden. Het is absurd en verachtelijk hoeveel elektronica we per jaar weg flikkeren.
Echt EC.....bemoei je er niet mee.
Destijds met dat gedoe met geen lader meer meeleveren om minder E-waste te maken is ook niks geworden. Bij bijna elke telefoon krijg je nog steeds een nieuwe lader.
Ga je bezig houden met belangrijker onderwerpen.
Bij de meeste elektronische spullen krijg ik anders alleen een kabel mee. Zou mooi zijn als ik alles gewoon met 1 kabel kan doen.
Toch denk ik dat lang niet iedereen er over denkt zoals jij. Wat mij betreft is dit in ieder geval een prima ontwikkeling, één standaard voor opladen / aansluiten, ongeacht het merk van het apparaat.
Dus ik ben wel blij dat de EC zich met deze 'onbelangrijke' onderwerpen blijft bemoeien, net als de roaming tarieven in het buitenland een aantal jaren geleden bijvoorbeeld.
Helemaal prima! Hopelijk gaan ze dan wel ook direct kiezen voor een communicatiestandaard PowerDelivery 3.0. Ik mis laptops in dit lijstje, of zal het meer generiek omschreven worden? Maar ook de Google Hubs bijvoorbeeld hebben allemaal een stomme plug.

Ik denk dat met 100Watt je echt de meeste apparaten wel mee dekt. Zelfs een zuinige koelkast gebruikt niet meer dan dat... In huis heb je daarmee eigenlijk eindelijk een generieke DC standaard.
USB-C als primary lader voor laptops is niet robuust genoeg voor intensief gebruik op lange termijn, vooral direct op moederbord gesoldeerd maakt deze connector dan kwetsbaar en moeilijk te vervangen.
Wel is het natuurlijk handig om USB-C als extra laad optie te kunnen gebruiken.
Heel veel MacBooks zijn het nu oneens met je. Daar gaat het al jaren prima mee.
Ik weet niet waar je die onzin vandaan hebt, maar 80% van alle nieuwe zakelijke laptops worden geladen via USB-C. Ik heb nog maar één lader bij me voor mijn headset, laptop en telefoon.

En op de zaak en thuis heb ik die lader voor mijn laptop niet eens nodig die wordt gevoed door de monitoren.

Ook nooit meer dat geleur op de zaak omdat iemand zijn laadkabel is vergeten voor welk apparaat dan ook. Nu wordt er helaas nog dagelijks gebedeld om iPhone laders. Alleen daar al voor, is het een top idee.

[Reactie gewijzigd door Seth_Chaos op 22 juli 2024 17:06]

mwa.. dr zijn n paar laptops die met 2 bricks komen en dus met meer dan 300watt laden / verbruiken

edit, wel toevallig vd week over nagedacht, maar denk dat de USB PD standaard dan dus nog ff opgekript moet worden tot 60Volt x5 ampere (zodat je dus ook die 300watt bricks van usb zou kunnen voorzien ipv de barrelplug die nu nog vaak gebruikt word) ...

[Reactie gewijzigd door JWL92 op 22 juli 2024 17:06]

Hoewel 300W al een heel eind is, heeft USB PD in de volgende versie een zogenoemde extended power range, hierbij kan er tot 48V/5A geladen worden voor 240W. Daar moeten de meeste laptops wel mee overweg kunnen toch? En anders kunnen ze altijd nog twee laders mee leveren zoals ze nu ook al doen.
Liefst gelijk PD 3.1.
240w, kan gelijk het AC stroomnet het huis uit afgezien de keuken, alleen wordt je smartphone een beetje warm als die dat moet ondersteunen :+
Nou dan zal de iPhone in 2024 wel helemaal draadloos gaan door middel van MagSafe. Hoeven we de reports van Kuo ook niet meer te lezen.
Dan mag dan niet, want MagSafe is geen universele laadstandaard :o
Maar Qi laden wel en wordt bij Apple sinds de introductie van draadloos laden (iphone 8 als ik me niet vergis) gebruikt. Snelladen zal dan waarschijnlijk alleen via magsafe kunnen.
Maar als men usb-c opladen verplicht voor elk mobiel apparaat? Of je het nou nodig vind of niet in jou apparaat. Ligt aan de exacte wettekst, maar als er staat dat er een USB-C poort MOET zijn voor opladen kom je er niet onderuit door ook een andere optie te hebben. Er is niemand die Apple verbied een lightning poort en een USB-C poort te hebben. Of USB-C en Qi laden.
heb bij mijn apple iPhone Se 2020 model gewoon een USB C naar lightning kabeltje gekregen.
wat mij bij dit artikel alleen niet zo duidelijk maakt is, moet nu elke lader USBC hebben, of elke nieuwe apparaat in die tijd.
of moet de lader USBC zijn maar mogen fabrikanten hun apparaten alsnog van een eigen plug voorzien die met USBC laad
Dat is mij ook nooit helemaal duidelijk. Ik lees ook zat verhalen dat apple zich aan alle richtlijnen houdt omdat ze een usb-c naar lightning kabel aanbieden, anderen spreken weer over de verplichting van echt een female usb-c in het apparaat. Persoonlijk denk ik dat iedere iphone over een paar jaar geen poort meer heeft.

Lekker efficiënt laden... 8)7 dacht dat Apple zo begaan was met het milieu, ze willen nu niet naar usb-c want dan zijn alle lightning kabels waardeloos, maar ze willen wel draadloos opladen wat voor een verlies zorgt ten opzichte van bedraad laden.
Airpower is vrij efficient en het meerverbruik valt compleet in het niet vergeleken met de standby van je andere apparaten thuis. (ook: goede reden om minder op je telefoon te kijken ;) )
Apple is een commercieel bedrijf en geen milieuorganisatie.
Zal inderdaad liggen aan de exacte verwoording.
Kun je dan niet wegkomen met een usb-c poort op je draadloze oplader?
Kunnen ze een bedrijf wel verplichten dat er een oplaadpoort op zit? Als Apple het poortje weghaalt voldoet Apple aan de wet elk poort op het device voldoet aan de standaard (er zijn er geen, dus ook geen die niet voldoen). Magsafe is in feite gewoon Qi + magnetische positionering.

Maar gaat de wet elk bedrijf verplichten om een oplaad poort op het device te hebben, dan gaat dat problematisch worden. Want wat als je bv een bedrade koptelefoon hebt. (zonder accu) moet die dan ook USB-C zijn?

Verder kan Apple vrij eenvoudig de poorten vervangen door USB-C. Ze zijn al jaren lightning aan het uifaseren op de nieuwe iPads.

[Reactie gewijzigd door ShadLink op 22 juli 2024 17:06]

Je voorbeeld gaat een beetje mank, een bedrade koptelefoon is geen mobiel apparaat dus waarom zou die een usb-C oplaadpoort verplicht krijgen? De wet kan specifiek voor mobiele apparaten zijn met een accu. Eventueel zelfs met een capaciteits bereik voor die accu (zodat een auto er niet onder valt) etc etc.

Maar zoals ik al zei gaat dat liggen aan de exacte worden van de wettekst. Als het hebben van die poort voor mobiele toestellen met een accu verplicht is ongeacht andere opties dan ontkomt apple niet. Echter als de tekst zegt dat het usb-C moet zijn ALS je een oplaadport hebt dan kunnen ze hem weglaten voor een andere onbedraade techniek.

Totdat de wettekst bekent is, is het gewoon speculeren.
Die dan alleen optimaal laadt met een Apple-oplader. :-)
Apple houdt zich op dat vlak netjes aan de USB-PD standaard. Dus dat lijkt me sterk dat ze dat dan zouden gaan veranderen.
Afhankelijk van wat de EU gaat eisen kan het zijn dat dat niet voldoende is en dat Apple dus een USB-C poort moet voorzien om het apparaat te kunnen laden.
Gaan ze dat dan ook voor die draadloze oortjes eisen? Want als een verloopstukje niet mag moeten die dus ook een onhandig grote USB-C poort krijgen.
Zou je denken? Zou een MagSafe lader met usb-c kabel, wat hij al heeft, niet voldoende zijn?
Maarja, magsafe is in principe gewoon een aansluiting, en daarmee zouden ze dus niet er mee weg lunnen komen, wel door bv alleen nog qi-draadloos.
Zijn alle huidige laders eigenlijk niet al USB-C? Ook Apple’s (losse) adaptors hebben tegenwoordig een USB-C aansluiting?
Het gaat over meer.
Ook over fietslampen, headphones, speelgoed, ...
Dat zijn de adapters. Het gaat hierbij om de adapter én poorten van de apparaten zelf en Apple heeft tot dusver bij 'mobiele apparaten' Lightning gebruikt. Bij Macs en iPads die ze Mac-light beschouwen zijn ze wel over naar USB-C.
Alle iPads behalve de iPad zijn over naar USB-C. Best apart eigenlijk.
Dat komt omdat de iPad nog geen redesign heeft gehad. Elke iPad kreeg USB-C na de redesign. (Pro, Air en nu Mini). Elke Mac heeft al een tijdje USB-C. De iPhones, keyboards, muis, trackpad en Siri remote (Apple TV) en AirPods zijn nog wel lightning. Dus die zullen aangepast moeten worden.
Airpods zijn niet lightning, alleen de charging case. Als je de EU regels heel strikt lees moet de USB poort op de oortjes komen ;)
En als een 'verloop' er tussen wel toegelaten wordt zie ik niet waarom Apple haast moet maken met de iPhones van lightning af te migreren. De andere kant van de bijgeleverde kabels is nl wel USB-C.
AirPods Max zijn wel lightning. Maar ik voorzie dat het uberhaupt niet mogelijk is om een USB-C poort in een oordopje te maken. ;) Gezien de connector al net zo groot is als het oordopje zelf. De charge case ís een onderdeel van het apparaat en dus komt daar de USB-C poort op.
De AirPods (Max) hebben geen (fe)male Lightning connector, alleen de case heeft er een. Als je Reuters beschrijving heel letterlijk neemt zou elk individueel oortje een USB-C connector moeten krijgen omdat er een batterij in zit, maar dat lijkt me inderdaad ook onzin, lol.
Het mag ook (uitsluitend) wireless hebben toch? Dan ben je er al.
Ah, dat had ik nog niet zien staan, maar dat zou het wel oplossen ja. Is nog de vraag of de gebruikservaring/oplaadsnelheid er zwaar door achteruitgaat en of dat een rol mag spelen, maar dat valt bij iPhones wel mee (al hebben ze met MagSafe in principe een geestelijke vervanger van Lightning, Qi mag max. 7.5W laden en MagSafe het dubbele).

[Reactie gewijzigd door Blizz op 22 juli 2024 17:06]

Volgens mij is dat omdat deze nog op een oude chip (A13?) draait. Die chip heeft nog geen ondersteuning voor thunderbolt.
Nou, dan mag Tweakers wel iets schrijven?
Er wordt hier enkel gesproken over de laders...
In elk geval een goede standaard! In tegensteling tot de CCS stekker van de EV. Wat een vreselijk lompe stekker hebben de EU ambtenaren als standaard gebombardeerd. Waarom niet een slankere stekker. Dat kan prima en is in vele landen bewezen met zeer goede laadsnelheden.
Je kunt laden met 350kW dat is echt veel energie. Dan mag die stekker en kabel dus best lomp en stevig zijn.
Een groot deel van de CCS stekker is voor het AC (traag) laden, neem de Tesla stekker in de VS die is fantastisch compact en licht. Jammer dat die het niet heeft gehaald in Europa.
Komt het niet doordat de VS 110V heeft en EU 220-240V?
110V in Amerika is AC (Alternating Current) laden net als de 240 (1 fase) en 360 (3 fase) in Nederland.

De DC (400V) laden in USA is gewoon hetzelfde als in Nederland alleen met een andere stekker.
In Amerika mooi slank Iets dikker dan de kabel. AC en DC aansluitingen zijn daar geïntegreerd.
In Europa ( dankzij de EU) een hele lompe stekker. Met gedoe voor een extra kapje vanwege de DC connector. AC en DC aansluitingen zijn gescheiden.
Het feit dat ie lomp is komt vooral door de kabel die de stroom aan moet kunnen. De dikke, stroeve kabel maakt dat je het zo moeilijk kunt hanteren. Het feit dat de stekker wat groter is doet daar net wat minder aan.
En waarom kan het in andere landen dan wel veel slanker? Zoals Amerika?
Omdat het vermogen lager is, er gaat een kleinere stroom door.

Het moeilijk kunnen hanteren van de stekker komt net doordat de kabel zich zo moeilijk laat bewegen. Als je daar wat torsie op nodig hebt dan kan dat niet zomaar. En dan heb ik, om eerlijk te zijn, liever een connector die wat groter is en die je, indien noodzakelijk, met 2 handen kunt vastnemen.
In EU 250 kW en in Amerika 250 kW Het vermogen is gelijk.

In EU sommige op 350kW en in Amerika ook sommige op 350kW. De stekkers heb ik van Amerika nog niet gezien.

M.a.w. Je kan gelijk hebben, maar eerst zien :)
Voor nu (250kW) kan de stekker 100% zeker weten kleiner want de vermogens zijn gelijk.
De stekker wordt door 2 dingen bepaalt.

Voltage voor de mate van Isolatie.
Stroom voor de dikte van de onderdelen.

Vermogen is "slechts" het resultaat van een vermenigvuldiging van die twee maar dus niet een direct bepalende factor voor het stekker ontwerp, en daar moet je je dus ook niet blind op staren. Je kunt prima 50KW door een draadje van 1mm laten lopen, dat zegt dus niets.

[Reactie gewijzigd door Groningerkoek op 22 juli 2024 17:06]

350 kW maar met 400V of straks 800V. Dat betekend dat de stroom relatief laag is

stroom= vermogen / spanning

Dat betekend dat de stekker best klein kan zijn. Wat ook het geval is in bijvoorbeeld Amerika.
Klopt, Dus bijvoorbeeld de Taycan.
De Tesla's kunnen maximaal 250 kW laden
Taycan komt ook niet op de 350kW, die blijft hangen rond de 270kW
Gaat om 3 fasen aansluitingen dus:

I = P / (U*√3 * cosinus phi)
AC kan inderdaad 3 fase.

DC kan niet in 3 fase, sterker nog er is geen alternatie.
Klopt natuurlijk, en hoe weet jij trouwens hoe die stekker eruit ziet van de 350KW, want voor zover ik weet moet de 1e V4 paal nog geplaatst worden.
Wou dat ik voorkennis had :)

Helaas, dat weet ik niet. Ik vergelijk de huidige situatie. Niet de toekomstige.
Maar wel met het verschil dat een 350KW stekker echt groter/lomper gaat zijn dan de huidige US stekker ;)
Waarschijnlijk heb je gelijk... maar ik hoop dat die dan minder lomp is dan in de EU.
Weet ik. Maar 350kW / 800 volt is nog steeds 434 Ampere. Dat is gigantisch veel voor een stekkertje.
Dat is inderdaad nog steeds heel veel, maar de stekkers kunnen het echt aan. Dat is allang bewezen.

Vraag Tesla Amerika maar :)
Maar die Tesla US stekker (charge port) doet dan weer geen 3 fasen laden. ;)
True, dat doet de EU variant wel en 250 kW laden (Tesla Model S tot midden 2019)
Die stekker is iets dikker.
De EU ontwerpt zelf geen standaarden. En je moet wel een open standaard zijn om tot verplichte standaard gebombardeerd te kunnen worden. Het enige alternatief was CHAdeMO, wat ook een open standaard is, maar tot nadeel heeft dat je een aparte stekker nodig had om te kunnen laden met wisselstroom daar CHAdeMO enkel gelijkstroom doet.
Ze ontwerpen het niet, maar roepen het wel uit tot standaard:

DC-laadkabels voor Europa
CCS-voertuiglaadconnector Type 2 voor de Europese markt
Gekoelde DC-laadkabel CCS Type 2

In 2013 werd door de Europese Commissie een belangrijke overeenstemming voor de snellaadtechniek in Europa bereikt – het zogenaamde Type 2 werd de standaard voor Europa.

De DC-laadkabels CCS Type 2 vergrendelen tijdens het laadproces elektromechanisch door een in de voertuig-inlet geïntegreerde vergrendelingsactuator. De laadkabels zijn conform de norm IEC 62196-3 en VDE-gecertificeerd

bron: https://www.phoenixcontac...d9-4efc-ae2f-ffc8b0307be2
Maar wat moet men anders als standaard uitroepen? Er is maar 1 alternatieve standaard, namelijk CHAdeMO, en die is niet handiger want die doet enkel DC laden en geen AC laden. Dan hebben wagens 2 laadpoorten nodig om te kunnen laden.

Je geeft commentaar op de keuze die ze maken, ik leg uit waarom en je slaagt er nog altijd niet in om daarna te benoemen welke andere standaard ze dan wel moeten nemen.

De EU heeft trouwens pas in 2018 een keuze gemaakt om CCS verplicht aan te bieden bij elk nieuw openbaar laadstation dat gebouwd wordt met geld vanuit de EU. Niet in 2013 zoals jij schrijft. Daarnaast is het dus geen wettelijke verplichting, maar 1 die voortkomt uit het kunnen binnenhalen van subsidies. Dezelfde reden trouwens waarom Tesla begonnen is met CCS in de EU en dezelfde reden waarom Tesla zal beginnen met het openstellen van hun snellaadnetwerk voor niet Tesla wagens in Noorwegen en Duitsland. Zo kan Tesla ook daar van nieuwse subsidies gebruikmaken. Er is nooit een verbod gekomen op het installeren van nieuwe laadstations met andere laadsystemen. Je mag vandaag perfect een laadstation neerzetten zonder CCS.

En ik ben blij dat er 1 enkele standaard is. Stel je even voor dat elke fabrikant zijn eigen systeem had zitten uitwerken.
Eens dat er 1 standaard is. Dat is zeker beter dan meerdere.

Oneens met de lompe variant die jij met 2 handen wil vasthouden. Over het ontwerp had men best wat beter mogen nadenken.
Je geeft commentaar op de keuze die ze maken, ik leg uit waarom en je slaagt er nog altijd niet in om daarna te benoemen welke andere standaard ze dan wel moeten nemen.
Ik slaag er wel degelijk in om aan te geven waar het beter moet. Jij denkt in de beperking van een bestaande variant
Nou daar zeg je wat... de EU heeft talloze instituten om zich heen die zich bezighouden met het ontwerpen van standaarden. ETSI voor televisie, CENELEC voor elektrische installaties, EECA voor electronische componenten en ga zo verder. Het is wellicht een definitiespel, de Europese Commissie ontwerpt inderdaad geen standaarden, maar dit zijn Europese instituten die je gerust tot de EU kunt rekenen. En geharmoniseerde standaarden vaststellen om handel te bevorderen is zo'n beetje de core-business van de EU.
Type 1 (US) = kan enkel op 1 fase laden
Type 2 (EU)= kan op 3 fase laden
CHAdeMO = snellader
CCS1 (US) = Type 1 + CHAdeMO eronder geplakt
CCS2 (EU) = Type 2 + CHAdeMO eronder geplakt

Of maw als je een stekker wilt die 1 fase & 3 fase & snelladen allemaal op dezelfde stekker wilt, dan heb je idd een lompe stekker.
Redelijk verklaring.
Maar in Amerika kan je wel een upgrade doen naar 2 fase en daarmee al je laadsnelheid verbeteren. Daarnaast is de integratie tussen AC en DC aansluitingen wat de stekker slanker maakt. Hier in EU kiezen we ervoor om de DC en AC gescheiden te houden. en daarom wordt die stekker zo lomp.

M.a.w. een lompe stekker is niet nodig.
De Europese Commissie wil dat voor 2024 telefoons, tablets, speakers en andere oplaadbare apparaten allemaal gebruik gaan maken van een oplader met USB-C-aansluiting, zo schrijft Reuters. De Commissie zou het nog vertrouwelijke voorstel donderdag gaan presenteren.
Vele oplaadbare apparaten maken al gebruik van een USB-C-aansluiting, maar onder meer Apple rust zijn iPhones nog steeds uit met een eigen Lightning-kabel en -aansluiting, ondanks dat het bedrijf met andere apparaten al wel is overgestapt op USB-C. Als dit wetsvoorstel erdoorheen komt, zou dat dus betekenen dat Apple voor 2024 de Lightning-oplader moet vervangen met USB-C.
Ik had toch iets meer diepgang verwacht hier... Apple heeft hier echt al zo vaak op gereageerd dat jullie toch zouden moeten weten dat het een het ander niet uitsluit.

Wat de EC wil is dat de opladers een USB-C aansluiting hebben, Apple voldoet hier al lang aan, ook met de lightning aansluiting op de iPhones want die kabels gaan van lightning naar USB-C. De EC zegt niet dat de toestellen een USB-C aansluiting moeten hebben.
Dit is idd ‘t belangrijkste punt; gaat ‘t om de poort op de lader of om de poort op ‘t toestel. Ik ga ook uit van poort op de lader. Het moet dan niet alleen om de fysieke poort gaan maar ook om de elektrische specificaties ( vermogen/spanning) maar ook ‘t protocol. Ik neem aan PD (protocol) maar dan moet ook vastgelegd worden welke spanningen en vermogens geleverd kunnen worden.
Het gaat om allebei de lader en de poort op het toestel.
The European Union executive and EU lawmakers have been pushing for a common charger for over a decade, saying it would be better for the environment and more convenient for users.

The Commission wants the sale of chargers to be decoupled from devices, and also propose a harmonised charging port, the person said.

[Reactie gewijzigd door Blizz op 22 juli 2024 17:06]

and also propose a harmonised charging port, the person said.
Oftewel, het is in tegenstelling tot wat veel mensen in dit topic denken niet zo dat USB-C verplicht is op het apparaat? Het is een voorstel?
Dat is volgens Reuters anders wel wat de EC wil.
The Commission wants the sale of chargers to be decoupled from devices, and also propose a harmonised charging port, the person said.
Slaat ook nergens op dat je alsnog een speciale kabel moet hebben om je iPhone op te laden.

Apple hun verweer dat het een hoop e-waste gaat opleveren slaat ook kant nog wal, iedereen die nu allemaal speciaal extra verpakte Apple laders moet kopen want ze zitten niet meer in de doos, en alles wat je thuis hebt liggen past niet. Scheelt ook weer die collega op het werkt die alle kantoren afloopt op zoek naar een Apple kabel.
Ik denk dat er op korte termijn even een e-waste zal zijn. De goedwerkende lightning kabels zullen bij de volgende telefoons dus overbodig zijn wat dus een e-waste is. Ook zal niet iedereen (ja de meeste wel) een USB-C-oplader hebben liggen. Die die moeten een nieuwe oplader kopen wat dus extra plastic afval is. Maar op langere termijn zal dit inderdaad wel minder afval geven. Uiteindelijk geeft elke verandering gewoon een waste. Ik heb bijvoorbeeld nog ide kabels liggen waar niemand nog iets mee kan omdat dit te oud is. Dit is dus infeite ook een e-waste omdat sata toen de standaard werd.
Klopt, al zijn er waarschijnlijk orde groottes minder IDE kabels gefabriceerd dan lighning kabels. Toen was 1 pc per huishouden al veel (in de westerse wereld), nu loopt werkelijk iedereen met een mobiel rond.

Denk aan als die lighning naar USB verloopjes die in 1 klap waardeloos worden - voordeel is dat ik dan geen nieuwe meer nodig heb ;)
Ide kabel was natuurlijk ook maar 1 voorbeeld. Ik had ook scart kabel kunnen zeggen. Of apparatuur zelf zoals floppy drives, cdrom spelers, dvd spelers. Ook natuurlijk buiten de computer om audio bandjes en cassette recorders, videobandjes en de video recorder. Voor genoeg mensen was het gewoon het nieuwste kopen ook al deed de oude het nog goed. Voor andere was het weer dat hun apparatuur het nog wel deed maar niet meer ondersteund werd en dus wel nieuw moesten kopen. Al zullen het voor een hoop mensen wel geweest zijn dat het oude stuk ging en dus een nieuwe nodig hadden. Maar vooral de kabels zijn vaak nog wel goed.
Kabels zijn denk ik maar een afrondingsfout bij de productiekosten van een apparaat en relatief goed te recyclen (de metalen tenminste). Ik vraag me serieus af of kabels hergebruiken een zinvol besparingspunt is en zo niet, waarom daar zoveel aandacht aan wordt gegeven...
Moet de oplader zelf alleen een usb aansluiting hebben? (zoals nu ook bij de iPhone is) of moet de aansluiting op het device usb-c zijn?
Aangezien die truuk van Apple de hoofdreden is dat deze richtlijn er komt kan je er van uitgaan dat een usb-c aansluiting op het device verplicht gaat worden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.