Realme werkt aan draadloze magnetische lader voor aankomende telefoon

Realme werkt aan een draadloze magnetische lader voor de aanstaande Realme Flash-smartphone. De lader is vergelijkbaar met Apples MagSafe, maar komt met een ingebouwde ventilator om oververhitting tegen te gaan. Dat heeft GSM Arena bevestigd gekregen.

De MagDart is vooralsnog de eerste draadloze en magnetische lader die aangekondigd is voor een Android-telefoon. De lader werkt vrijwel hetzelfde als de MagSafe van Apple, zegt GSM Arena. De lader klemt met magneten achterop de telefoon om vervolgens draadloos de telefoon op te laden. In tegenstelling tot de MagSafe is deze lader voorzien van een ventilator om ervoor te zorgen dat de lader niet oververhit.

GSM Arena zegt Realme nog niet gezegd heeft hoe snel de lader zal opladen. De website zegt bevestiging te hebben gekregen dat de lader zal laden met meer dan 15W, dus sneller dan Apples MagSafe-lader die maximaal met 15W laadt. Daarnaast komt de lader met een usb-c-aansluiting voor als draadloos laden geen optie is.

De lader is in eerste instantie gemaakt voor de aankomende Realme Flash-smartphone van het Chinese merk. Die telefoon is voorzien van een Snapdragon 888 met 12GB RAM en 256GB opslag. De telefoon heeft een afgerond scherm met een pinhole-camera linksboven. De Realme Flash draait op Android 11 met Realme UI 2.0.

Geruchten over de lader lekten een aantal weken geleden al via een listing bij het European Union Intellectual Property Office. Veel meer dan een naam was toen nog niet bekend. Vorige week werd bekend op basis van een lek dat Realme werkt aan twee verschillende soorten draadloze laders: een ronde lader voor op een bureau en de grotere magnetische. GSM Arena voegt daar nu details aan toe en de bevestiging van Realme.

Wanneer de lader op de markt komt, voor welke prijs en of deze ook te gebruiken is met andere Android-telefoons met draadloos laden, is nog niet bekend.

Door Stephan Vegelien

Redacteur

27-07-2021 • 07:25

40 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Reacties (40)

Wijzig sortering
Ik krijg een dubbel gevoel bij draadloos laden. Dat wordt nu versterkt doordat er een ventilator onder zit.

Ik heb een Huawei Mate 20 Pro, en kreeg er bij aanschaf een draadloze lader bij. De draadloze lader moet ook in het stopcontact, wat zat er dus bij: een Supercharge oplader met USB C. Precies hetzelfde als bij mijn telefoon zat, en daarmee laadt de telefoon letterlijk 2.5 keer zo snel op.

De telefoon wordt bij draadloos laden hartstikke warm, en laadt met "maar" 15 watt. Die ventilator is bij dit artikel dus niet voor niks. Gevolg: de draadloze lader gebruik ik niet, en ik heb nu twee bedrade opladers. De telefoon laadt nog steeds in 75 minuten van 0% naar 100%, daar kan ik dan minimaal een etmaal mee doen.

Het dubbele zit in het gemak. Tuurlijk is draadloos laden makkelijker. Maar is het nou zoveel moeite om een kabeltje in te steken?
Of gewoon het kabeltje zelf met een magneetje te laten verbinden...

Ik heb van die magneetjes in de USB-C poorten, micro-USB poorten en Lightning poorten zitten, met een speciaal kabeltje dat daar aan klikt. Ideaal. 1 laadkabel voor alle apparaten.
Heb zelf ook zo'n kabeltje maar gebruik 'm alleen voor een goedkope telefoon vanwege dit: https://www.reddit.com/r/...bles_are_not_recommended/ . Ik vermoed dat het voor alleen chargen wel losloopt (?) maar weet het niet zeker en dus zelf riskeer ik het niet voor duurdere telefoons.
Rare ontwikkeling, laat 1x per mijn Note 20 Ultra op en doe daar de hele dag met veel gebruik. S'avonds aan mijn fatboy met Nokia Qi lader uit het jaar nul. Die heeft 4 uur nodig de telefoon vol te zetten. Moet er niet aan denken dat ik dat met een lader doe die een ventilator heeft in mijn slaapkamer.
Zoals je zegt dan een kabel erin en in een uur vol.
Dat draadloos laden vreet ook stroom. Doe dat keer een miljard en je hebt toch weer een paar kolencentrales.
Ja, dat is ook waar de warmte vandaan komt. Of liever gezegd: draadloos laden is zo inefficiënt dat er zoveel warmte vrijkomt. Het is een rare trend eigenlijk. Die extra kolencentrales moeten we niet willen, maar die zijn inderdaad wel realistisch als we met z'n allen draadloos gaan laden.

Voor elektrische auto's zijn ook al proeven gedaan met draadloos laden op de oprit. Is tot nu toe niet van de grond gekomen, door hetzelfde warmteprobleem.
Het is simpel weg een gemak, kom aan bij mijn computer leg m'n telefoon op m'n muismat en laden maar :)
Maar is het nou zoveel moeite om een kabeltje in te steken?
Genoeg mensen die te lomp zijn en hun connector vernielen. Ander punt kan zijn dat je geen draden wilt en dus de lader bv netjes in het bureau, plank, whatever hebt weggewerkt.
Mensen die te lomp zijn, die zijn er natuurlijk ook nog altijd. Maar zijn ze dan wel in staat om de telefoon op precies de goede plek op de draadloze lader te leggen? O wacht, dat is opgelost door de lader magnetisch te maken. Een hoog gehalte "gemak dient de mens"...
Ik vind het vreemd dat je op deze manier wilt gaan laden. Ik prefereer nog altijd via kabel, mijn iphone laad vele malen sneller op daardoor. Enige keer dat ik wireless charging gebruik is in de auto, dat is ook om even paar procent accu lading te krijgen als het bijna leeg is en geen tijd gehad om te laden.

Dit ziet er ook niet uit om zo een grote blok en een venitlator te hebben die uiteindelijk ook geluid gaat maken tijdens het laden.
Ik laad 'm voornamelijk draadloos op wanneer het niet snel moet gaan. Bijvoorbeeld, als ik op kantoor zit ligt mijn telefoon op de draadloze lader. Tegen het einde van de dag is ie vol en hoef ik 'm niet meer aan de lader te leggen tot de dag erna als ik weer eens op kantoor zit.

Bovendien loop ik vaak weg van mijn bureau - naar de keuken, een vergaderruimte of het terras, toilet of receptie. Al dan niet bellend. En dan is het net zo makkelijk om 'm van de lader af te nemen en weg te lopen. Gebeurt minstens keer of 10 per dag.

Als ik 10x per dag kabeltje in kabeltje uit zou doen, m'n kabeltjes zouden niet lang mee gaan (en ik ben bang de poort ook niet). Verder is het echt een gewoonte om mijn telefoon links van me op m'n bureau te leggen, waar de Qi charger ligt, maar kabeltje in kabeltje uit vergat ik vroeger altijd met als gevolg lege batterij 's avonds.

In het weekend gaat ie gewoon 's nachts aan de lader met een kabel, zodat ie doorlaad tot 80% en dan wacht tot ik bijna moet opstaan voor de overige 20%.

[Reactie gewijzigd door b12e op 27 juli 2021 09:48]

Ik vraag me sterk af of in ieder geval de laadport echt zo gevoelig is voor slijtage.

Mijn iPhoneX heb ik ‘nooit’ draadloos opgeladen maar hangt de hele dag tethered aan mijn laptop voor development doeleinde, de telefoon gaat waar ik ga en dus ook minstens 4-10x per dag van/aan de kabel. Toestel is inmiddels 3,5-ish jaar oud en het gaat nog prima. Mijn iPhone 6s kreeg dezelfde behandeling en wordt tot heden door mijn vader gebruikt die hem ook minstens dus 1x per dag nog aan de lader hangt zonder issues..

Alleen soms wat ‘navelpluisjes’ hahaha
Ik heb nog maar 1 keer een kapotte poort gehad - geen idee wat de oorzaak was. Dat is overigens wel al weer 6 jaar geleden.

Maar als ik geen slijtage _moet_ veroorzaken dan doe ik dat ook niet. Mijn iPhone 11 gaat enkel aan de lader in het weekend als ik door de week op kantoor werk (draadloos) of 's nachts (als ik thuis werk, wat tegenwoordig quasi altijd is).
Ik vind het vreemd dat je prefereert om met kabeltje op te laden als draadloos zoveel makkelijker is. Ik kan me voorstellen als die bijna leeg is en je snel weer veel stroom nodig hebt.

Dat dit er niet uit ziet geef ik je groot gelijk.
Dat is een flink blok. Misschien dat het in gebruik allemaal niet zoveel uitmaakt maar het is niet mijn smaak. Mooi ontworpen én erg groot. Als dit de snelheid van het opladen verhoogt dan is het voor een groot deel van de markt misschien wel prima maar in een of andere standaard geplaatst zou ik dit beter kunnen hebben :)

[Reactie gewijzigd door KroeT op 27 juli 2021 07:38]

Ik heb te weinig stopcontacten, dus ik vindt een draadloze lader een goede ontwikkeling. Helemaal niet erg als die wat te groot is.
zie je dat kabeltje dat onderuit dat blok komt? Dat moet ook ergens heen. Een stopcontact of een usb-poort. Precies waar je ook een kabel vanuit je telefoon in kan steken.
Ik heb dat nooit begrepen wat is er nu draadloos aan draadloos laden als je evenzeer een stopcontact kwijt bent. En dan zo n prul wat amper sneller is dan het toestel rechtstreeks aan de muur hangen. Zijn ze hier zo idioot of mis ik iets. 8)7
Idd, het voordeel is er pas echt als de laadpoort ook dicht kan en er meer ruimte is voor de batterij of dat de telefoon nog beter tegen water kan. Tot die tijd plug ik hem wel in.

Misschien is het handig als je al je gadgets op 1 plek kunt opladen in je woonkamer bijv, maar dan moet de lader ook wel weer erg groot zijn.
Ik heb dat nooit begrepen wat is er nu draadloos aan draadloos laden als je evenzeer een stopcontact kwijt bent.
Wat is er automaat aan een automaat? De auto rijdt nog altijd niet zelf en in het geval van bijv. een snoepautomaat moet je ook nog altijd zelf geld inwerpen en een keuze maken.

En waarom zit er een slot op de deur van een tankstation dat 24/7 open is?

En waarom moet je in Windows op Start klikken om af te sluiten?

Heb ik ook allemaal nooit begrepen.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 27 juli 2021 12:24]

Het idee was/is.. gebruikersgemak. Je legt je mobieltje op de draadloze pad en that's it, geen gedoe met een stekkertje gewoon neerleggen en je bent klaar. Echter het is niet gewoon neerleggen, je moet best precies zijn, iets wat nu wordt verholpen. Maar met magneten moet ik weer moeite doen om mijn mobieltje los te krijgen. Daar bovenop draadloos gaat zo gruwelijk langzaam, verbruikt enorm veel stroom meer voor hetzelfde en maakt je mobieltje nog eens warm ook nog.

Ik zou veel liever een mag-safe connector zien in plaats. Ik heb het draadloos geprobeerd en net zoals jezelf hoeft het van mij zo niet.
Ik heb te weinig stopcontacten,
Misschien helpt iets als dit? Universeler, en werkt ook met apparaten die niet draadloos kunnen laden. ;)

Dat is verder ook minder verspilling, want je gebruikt niet een accu (die slijt) om een accu (die slijt) op te laden in een situatie waar dat eigenlijk niet nodig is.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 27 juli 2021 07:53]

Juist met draadloos laden mag het van mij allemaal iets minder snel omdat je hem er even op weglegt. Dus dan een ventilator, nope.
Ik vind het ook een beetje een vreemd product. Wat is hier nu de beoogde use-case? Dat je de GSM kan blijven gebruiken terwijl hij draadloos oplaadt? Waarom dan niet gewoon een USB-C "magsafe" maken, zodat hij gewoon aan de stekker kan? Als ik mijn telefoon gebruikt terwijl hij oplaadt, durft de USB-C er inderdaad wel eens uitvallen. Maar zo een gigantisch blok achterop vind ik nu ook niet echt een oplossing.

Gewoon op tafel leggen gaat in ieder geval niet, want daarvoor zit de grille van de fan verkeerd. Misschien kan hij dubbelen als "kijkstandje" voor aan tafel?
Vreemde combinatie inderdaad. Zelf laad ik mijn telefoon of oortjes alleen 's nachts draadloos op, door 'm op de wekker met ingebouwde (5 Watt) lader te leggen. Bij intentief gebruik is het overdag soms nodig om de accu even een boost te geven. Dan prefereer ik ook snelladen via een kabeltje.
Een stuk minder elegant dan Apple’s oplossing… De reden dat Apple het beperkt tot 15W is wellicht juist omdat ze er logischerwijs geen ventilator in willen steken :D

Misschien toch terug eerst naar de tekentafel om uit te zoeken hoe dit zonder zo’n ventilatorblok kan want dit trekt op niet veel naar mijn bescheiden mening.
En dan leg je 'm met de ventilator omlaag, want uiteraard wil je je telefoon bovenop voor als er iemand belt. Zit ie warme lucht naar beneden te blazen waar er geen ruimte is om de lucht weg te krijgen. Zit je daar met je verwarmingsblok die je bureau / tafel / ... en alles eromheen nog warmer maakt.
Ik snap niet helemaal wat er mis is met een ventilator? Computers, en zeker laptops, hebben altijd ventilators gehad en wel om een goede reden. Dat er nu een ventilatorloze trend is maakt nog niet meteen dat ze er niet meer in moeten, al was het maar tot aan het moment dat we met meer dan 15W zónder ventilator kunnen opladen.
Weet iemand hoe dit zit qua patenten. Want Apple was hier de 1e mee, hebben het vast ergens vastgelegd. Hoever kan je hier mee gaan? I mean, we hadden 10 jaar geleden de Apple vs Samsung rechtzaak, en nu is iedere telefoon een kopie van elkaar, en niemand klaagt elkaar aan. Maar Citroën wint gewoon even een rechtzaak van Volvo omdat ze het logo van Polestar te veel vinden lijken op dat van DS automobiles. Daar denk ik dan weer huh.
Apple is zeker niet de eerste. In 2009 had ik een Palm Prē, met draadloze lader. De telefoon en lader werden ook met magneten op elkaar gehouden in de juiste posities (portrait en landscape).
Artikel hier over: https://www.wired.com/2009/04/palm-slips-new/
Draadloos is de toekomst, dat we het nu niet perse nodig hebben en een kabel nodig hebben is toch geen serieus argument om het niet te gebruiken, door tweakers-leden nota bene nog wel :-)
Als je de telefoon neerlegt op tafel, dan blokkeert dat toch de hele functie van de ventilator?

En heel raar misschien, maar waarom zie ik een kabel op de eerste foto als we het hebben over een draadloze lader.. oke hij kan ook via usbc maar dan had ik wel een andere foto verwacht?
Hoe denk je dat de oplader aan z'n stroom komt?
Zit daar geen accu in dan? Dan snap ik het doel niet zo goed haha.
Nee ik ook niet :D . Zo werken alle 'draadloze' laders... Behalve powerbanks met draadloze laadfunctie natuurlijk.
Wat denk je van wifi dan? Dan is ook draadloos maar toch heeft de modem wel een snoertje voor de internet aansluiting. Draadloze huistelefoon https://image.allekabels....oek-maximaal-20-contacten heeft ook een snoer om het signaal door te geven. Me scheerapparaat is ook draadloos maar me houder heeft toch wel een stroomkabel. Waarom zou dit dan ineens wel echt compleet draadloos moeten zijn? Ja het zou zeker wel handig kunnen zijn mits je dit niet vergeet op te laden. Maar voor deze scenario bestaat natuurlijk ook al de powerbank.

De doel is vooral dat je de telefoon snel kan pakken en terug leggen en dan laat de telefoon weer op zonder de kabel los te halen of erin te doen. Dit is vooral handig als je vaak gebeld wordt of berichten krijgt. Ook mede dat je eigenlijk een apparaat als dit eigenlijk 1 keer neerzet en dan kan die blijven staan. Bii opladers gebeurt het wel dat de oplader uit de stopcontact gehaald wordt en opgeruimd. Of kabels bij een bureau die weer naar beneden vallen. En een ander mogelijk voordeel is dat mensen er mogelijk beter van afblijven. Bij ons op kantoor zijn er wel eens opladers kwijtgeraakt omdat iemand (ongevraagd) de oplader even leent en vergeet terug te brengen. Nu wil ik niet zeggen dat men deze zou willen stelen maar wel dat men door de haast vergeet terug te brengen of door gewoontes de oplader gewoon in hun tas doen. Zoiets als dit verwacht ik niet dat ze snel zullen verplaatsen.
De doel is vooral dat je de telefoon snel kan pakken en terug leggen en dan laat de telefoon weer op zonder de kabel los te halen of erin te doen.
Je moet hem eerst nog van de magneet aftrekken.. dus hoeveel handelingen scheelt het dan? niks.
Dat moet misschien als je weg gaat en de telefoon mee moet nemen maar dat hoeft niet als je even moet bellen of bericht moet sturen. Dan is het wel gewoon oppakken en weer neerleggen.
Ik dacht hier meteen aan een late 1 april grap eigenlijk
Komend vanaf een OnePlus 8T gebruiker, die eigenlijk nog nooit draadloos opladen heeft gebruikt;

Is het hebben van draadloos laden zon "voordeel" ten opzichte van het gebruik van een kabeltje met Dashcharge (of welke gelijke technologie) ?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee