Europees verbod op Lightning-poort op iPhones stap dichterbij

Het verbod voor Apple om alleen een Lightning-laadpoort op iPhones te zetten in Europa is een stap dichterbij. Een commissie van het Europees Parlement stemde in met het voorstel. Het hele Europees Parlement stemt er volgende maand over.

Met de bijna unanieme instemming van de commissie die over dit onderwerp gaat, is het aannemelijk dat het Europees Parlement ook als geheel gaat instemmen met het voorstel over het standaardiseren van laadtechnieken. Als de regelgeving er komt, moeten iPhones óf een USB-C-poort hebben, óf geen enkele laadpoort bevatten. De Lightning-poort als enige laadpoort is dan niet langer toegestaan op nieuwe modellen.

Voor dat draadloos laden wil het Europees Parlement dat er ook een enkele standaard komt. Daarbij gaat het om nieuwe laadtechnieken vanaf 2026, zegt het comité van het Europees Parlement dat over dit onderwerp gaat. De Europese Commissie had al voorgesteld om draadloze laadtechnieken te standaardiseren, maar dat zou naast voor kleinere apparaten ook voor laptops moeten gelden, vindt het Europees Parlement. Er zijn nu weinig laptops met ondersteuning voor draadloos laden, maar dat kan in de toekomst veranderen.

Het comité voor consumentenbescherming van het Europees Parlement nam bijna unaniem het voorstel aan, met 43 stemmen voor en 2 tegen. Dat voorstel is al langer in de maak. Na stemming in het Parlement volgende maand gaat de Europese Commissie met lidstaten in gesprek over de precieze tekst van de regelgeving, waarna het in kan gaan.

iPhone X met USB-C
iPhone X met USB-C

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

21-04-2022 • 10:18

562

Submitter: vverbeke

Reacties (562)

562
550
195
20
0
267
Wijzig sortering
Dit is echt een hele rare uitspraak en ik denk dat ze (EU) zich hiermee in de voet gaan schieten:
" Als de regelgeving er komt, moeten iPhones óf een USB-C-poort hebben, óf geen enkele laadpoort bevatten."

Kortom, een telefoon zonder laadpoort, met enkel inductie-laden wordt toegestaan. Dat is zeer vreemd, want aangezien vrijwel alle nieuwere modellen reeds inductieladen hebben voldoen ze aan de minimale functionaliteit.

Vervolgens USB-C toevoegen als tweede optie mag wel. Lightning + USB-C toevoegen mag óók. Maar een Lightning toevoegen als tweede optie mag niet. Dat zaakje stinkt natuurlijk aan alle kanten, want dit lijkt op pure pesterij. De Lightning wordt niet verboden, USB-C wordt ook niet verplicht, en inductieladen is afdoende.

Wat is dan de reden dat er geen lightning naast inductie op mag zitten?
> Wat is dan de reden dat er geen lightning naast inductie op mag zitten?

Voorkomen van de productie van méér kabels die maar bij een hele selecte groep apparaten werken. Genoeg mensen willen bekabeld opladen (die opladers zijn sneller en goedkoper), die groep wordt niet voor niets door Apple bediend. En zij zijn gewoon aangewezen op Lightning zolang dat de enige kabelingang is.

[Reactie gewijzigd door KRBM123 op 23 juli 2024 11:22]

Alle iPhones tezamen noem ik geen hele selecte groep apparaten. Men heeft of een iPhone of een Android. Dat alle verschillende Android telefoons eenzelfde USB-C lader moeten hebben snap ik heel goed. Maar de iPhones hebben al dezelfde lader. Deze werkt goed, de contactpunten hechten beter dan bij USB-C.

Ik snap de ophef niet zo. Wat mij betreft houden ze de verplichting op USB-C bij Android en houd de iPhone lekker zijn lightning aansluiting.
Wereldwijd heeft Apple slechts zo'n 13% marktaandeel.
Je hebt het nu enkel over iPhone, maar als je kijkt naar welke laad technieken Apple zelf allemaal wel niet gebruikt: iPhone gebruikt lightning, iPad Pro gebruikt USB-C en de Apple Watch gebruikt dan weer een speciale Apple Watch draadloze oplader. Als je in het apple ecosysteem zit en dus deze 3 producten hebt, moet je dus al 3 kabels meenemen.
Men heeft of een iPhone of een Android.
Ja en een IPhone is van Apple, en je hebt keuze uit 3/4 modellen.
Een Android is van Sony/Samsung/LG/Xiaomi/OnePlus/etc/etc met allemaal ook 5-10 modellen.

Zoals anderen zeggen, wereldwijd heeft Apple veel minder aandeel en aangezien USB-C een oplossing is die niet alleen in android wordt gebruikt maar ook in computers, koptelefoons en allemaal andere apparatuur, terwijl Lightning alleen door Iphones en Macbooks wordt gebruikt (Apple producten), is het niet gek dat er getrokken wordt naar de standaard die iedereen behalve 1 bedrijf gebruikt in plaats van andersom.

[Reactie gewijzigd door CoMaestro op 23 juli 2024 11:22]

Ik heb een telefoon en een laptop die via USB C laden. Maar de laptoplader kan enkel de telefoon heel traag opladen. En de telefoonlader doet het helemaal niet op de laptop.

Dat veruit de meeste telefoons dezelfde 2 á 3 aansluitingen hebben is in de praktijk wel praktisch. Maar vind het erg raar dat de EU zich hier mee moet bemoeien. Als merk X een eigen aansluiting wil gebruiken moet dat gewoon kunnen. Het is aan de consument om dan wel of niet iets van merk X te kopen.
Dat is op zich wel logisch hè: een laptop heeft veel meer stroom nodig dan een telefoon.
Ja je zou denken dat de telefoonlader alsnog de laptop langzaam op kan laden. Maar m'n punt is vooral dat we nu 1 stekkertje hebben voor alles. Maar dat het stekkertje past nog lang niet betekend dat de lader/dock/monitor/enz dan ook werkt. Dat is imho verwarrender dan verschillende stekkertjes waarbij je wel weet dat het werkt als het past.
Wat mij betreft houden ze de verplichting op USB-C bij Android en houd de iPhone lekker zijn lightning aansluiting.
Dus als een fabrikant een ander/geen OS gebruikt in zijn mobiel/tablet/laptop/monitor/etc., is hij 'exempt' zoals dat heet, en mag hij wel een eigen exotische poort/connector exclusief inbouwen.
Ik vind het wel goed dat er gewoon standaarden zijn die voor de hele markt gelden, net zoals verschillende soorten stopcontacten nu nog steeds een ontzettend gezeik zijn - nog zelfs in de EU.

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 23 juli 2024 11:22]

Dat alle verschillende Android telefoons eenzelfde USB-C lader moeten hebben snap ik heel goed.
Wat heeft een OS met de oplaadpoort te maken?

Het gaat er juist om dat er standaardisatie komt voor alle mobiele apparatuur. Een hele goede zaak.

iOS of Android staat hier volledig buiten. Het gaat om de hardwarefabrikanten.

Toevallig is dat voor Apple telefoons dezelfde als voor het OS maar dat is irrelevant.
Vanwege het milieu dus? Maar als er én een USB-C én een Lightning op zit, dan worden die kabels niet geproduceerd? Want dat mag dus wel. Dat zal inderdaad wel leiden tot een afname in productie van lightning kabels, maar in dat geval schaf ik wel een hele sloot USB-C kabels aan om op verschillende plekken te kunnen laden met een comfortabel lange kabel.

Maar ik doel meer op het feit dat inductieladen als enige optie ook mag. En juist dat is sterk milieuvervuilend omdat de overdracht van energie vrij inefficiënt is. We gaan dan dagelijks met miljoenen mensen (bijna 1 miljard iPhones zijn dagelijks actief) circa 30 tot 50% aan laadenergie weggooien ,afhankelijk van hoe goed de telefoon gecentreerd op de spoel wordt gelegd. En dat gaat niet om misselijke laadvermogens tegenwoordig.

Ik zie Apple nog wel alles inductie doen uit protest. En dan mogen we 1 miljard inductieladers produceren, wat een averechts effect heeft natuurlijk milieutechnisch. Door de grootte van de spoel afwijkend te maken of gecombineerd met een magnetische positionering kunnen die laders ook Apple-eigen worden gemaakt, en dan zijn we weer terug bij af. Kunnen ze daar weer regels voor gaan verzinnen.
Ik zie Apple nog wel alles inductie doen uit protest. En dan mogen we 1 miljard inductieladers produceren, wat een averechts effect heeft natuurlijk milieutechnisch. Door de grootte van de spoel afwijkend te maken of gecombineerd met een magnetische positionering kunnen die laders ook Apple-eigen worden gemaakt, en dan zijn we weer terug bij af. Kunnen ze daar weer regels voor gaan verzinnen.
Het staat letterlijk in de samenvatting, "Voor dat draadloos laden wil het Europees Parlement dat er ook een enkele standaard komt. Daarbij gaat het om nieuwe laadtechnieken vanaf 2026, zegt het comité van het Europees Parlement dat over dit onderwerp gaat.".
Dus Apple mag eerst zelf verzinnen hoe inductieladen wordt geimplementeerd, aangezien de EU nog geen duidelijke richtlijn heeft, laat staan duidelijke regels waaraan moet worden voldaan.

En dan ergens in 2026 dan willen ze een keer regels gaan opstellen, dus verwacht het ergens in 2030 tot 2035 dat er duidelijkheid is. En dan moeten alle fabrikanten hun ontwerpen weer op de schop gooien omdat de EU eindelijk hun ei heeft gelegd.

De EU zou nu al 10 jaar vooruit het doel en de te gebruiken standaarden vast moeten hebben liggen. Dan zorg je dat fabrikanten zich ook daadwerkelijk kunnen en willen conformeren. Nu verwacht je innovatie van bedrijven, maar ga je die innovatie later weer teniet doen.

En het ergste is dat je nu een huidige techniek (USB-C) middels regelgeving afdwingt, wat innovatie óók in de weg staat. Immers loont het niet een nieuwe en betere connector te ontwikkelen aangezien je de (over 10 jaar) stokoude USB-C moet blijven leveren op al je toestellen.

Let maar op dat de USB spec meer richting Lightning zal gaan. Het is namelijk veel robuuster, en makkelijker schoon te maken dan USB-C. Het is een heel slim idee om het male gedeelte ook echt male te laten zijn, en het female gedeelte female. USB-C is exact omgekeerd wat het opschonen van stofophopingen een lastige klus maakt langs fragiele componenten, waarbij vrij vaak de connector wordt beschadigd.
hoe bedoel je pesterij? Men had dit altijd al gewild dat je met 1 kabel universeel kan laden.
Dat Apple mensen op kosten jagen om een aparte lader hiervoor aan te bieden is pas Pesterij.
Dat Apple mensen op kosten jagen om een aparte lader hiervoor aan te bieden is pas Pesterij.
Volgens mij haal je twee dingen door elkaar. De laders van Apple zijn universeel. Het zijn gewoon USB-A of USB-C laders. Altijd al geweest.

Het gaat enkel om de verbindingskabel, en de EU zegt nu dat draadloos laden voldoende is. Waarom er dan niet een extra Lightning poort op mag zitten is mij een raadsel, ze voldoen immers aan de minimale eis van inductieladen.

Het was anders geweest als de EU een bekabelde USB-C poort verplicht had gesteld als minimale laadoptie. En dat had op zich hout gesneden aangezien bedraad laden veel energiezuiniger is. Maar ze hebben als minimale eis inductieladen. En als pesterij mag Apple geen extra Lightning er op zetten. Maar als Huawei een nieuwe connector verzint... laten we het 'SuperSmartCable' noemen.... dan mogen zij die er wél op zetten omdat het géén Lightning is. Zolang ze maar óók QI (inductie) er op hebben zitten.

Daarom is het pesterij. Alle innovaties mogen zolang je maar QI hebt. Behalve als het Apple Lightning betreft, dan mag het niet.
Men kijkt inderdaad alleen naar Apple, maar de regelgeving is juist bedoeld dat andere fabrikanten straks niet hetzelfde gaan doe en je echt wildgroei krijgt.

Stel je voor voor elk merk telefoon een eigen unieke kabel. Ik vind het nu al irritant dat voedingsfabrikanten van PSU voor PC's allemaal net een afwijkende aansluiting hebben op hun voeding en je nooit oude kabels kan gebruiken.
De lader zelf is niet anders dan anderen. Het is gewoon weer de zoveelste ongewenste bemoeienis van de EU dictatuur.
Dit is echt een hele rare uitspraak en ik denk dat ze (EU) zich hiermee in de voet gaan schieten
Zo geweldig kan Brusselse betutteling zijn

[Reactie gewijzigd door JaDatIsPeter op 23 juli 2024 11:22]

Dan de volgende, we hebben in het gezin voor de iphones nu 12 kabels voir iphone en accecoires. Die moeten we bij aanschaf allemaal weggooien en nieuwe kopen.
Wordt zeer veel verontreiniging door weggooien kabels en kopen van nieuwe kabels door vervoerkosten verpakingskosten, etc
ik worstel met mijn gedachte over dit onderwerp. Ik ben zelf een iPhone gebruiker en die lightnight poort moet inderdaad maar eens gestandaardiseerd worden. De iPads zijn inmiddels ook al over op USB-C.

Maar ik vraag me af of het goed is dat de EU zicht met dit soort details gaan bemoeien? Het staat innovatie in zekere zin enorm in de weg en dat is wat we juist zoeken bij de tech giganten.
Ze verbieden het niet, maar Apple moet dan twee laadpoorten op zijn toestellen hebben.

Los daarvan vond ik het prima dat de EU alle smartphone fabrikanten dwong om USB te gebruiken om te laden. Dit heeft enorm veel afval bespaard omdat voorheen alle fabrikanten hun eigen laders en stekkers gebruikten. Voor de consument is het ook een enorm voordeel omdat je overal kan opladen.

Ik begrijp je punt, en het zit inderdaad op het randje, zeker ook omdat Apple een groot marktaandeel heeft en er dus genoeg laders voorhanden zijn.
Ik begrijp niet helemaal wat er straks verplicht wordt maar gezien de snelheid van EU besluitvorming lijkt het me niet heel wenselijk dat we wetten gaan opzetten waarin we bepaalde technologieën verplichten. Wat nu als er straks een beter alternatief komt met een net iets andere standaardisatie moeten we dan eerst een paar jaar wachten totdat de EU alle neuzen dezelfde kant op heeft staan?

Daarnaast moet ik eerlijk zeggen dat ik mijn iPhone eigenlijk nooit meer aan een kabel hang vandaag de dag. Lang leven Qi wireless charging :-)
Ik begrijp niet helemaal wat er straks verplicht wordt maar gezien de snelheid van EU besluitvorming lijkt het me niet heel wenselijk dat we wetten gaan opzetten waarin we bepaalde technologieën verplichten. Wat nu als er straks een beter alternatief komt met een net iets andere standaardisatie moeten we dan eerst een paar jaar wachten totdat de EU alle neuzen dezelfde kant op heeft staan?
Volgens mij is het vooral zo dat het de bedoeling is dat de industrie er samen voor zorgt dat er 1-2 oplossingen zijn en niet meer dan dat. In principe is meer dan 2 ook niet nodig. Je kunt er een wat langer toestaan omdat men natuurlijk de tijd moet krijgen om over te stappen op de opvolger, ik meen ooit gelezen te hebben het zo moet werken.
Daarnaast moet ik eerlijk zeggen dat ik mijn iPhone eigenlijk nooit meer aan een kabel hang vandaag de dag. Lang leven Qi wireless charging :-)
Met dat laatste stukje heb ik echt moeite. Ik begrijp het gemak van draadloos opladen, maar er wordt bizar veel elektriciteit mee verspild. Misschien dat het aan de andere kant weer slijtage van kabels en oplaadpoorten scheelt, maar toch. Ik vind draadloos opladen nog steeds een beetje nutteloos in dat opzicht.
Ik begrijp het gemak van draadloos opladen, maar er wordt bizar veel elektriciteit mee verspild.
Ik vind dit ook maar raar inderdaad. Als ik snel iets wil laden doe ik dat alsnog via een kabel.

Maar als ik er over na denk valt energieverspilling door draadloos laden nog wel mee. Op de grote schaal is elektriciteitsverbruik van smartphones sowieso al beperkt, en 50% er bovenop is dan niet eens zo veel.

Even wat bierviltjeswiskunde: als je een iPhone accu van 3000Mah hebt, dat is 11,6 Watt. Dat opladen gaat met een kabel ook niet perfect efficient, dus laten we zeggen dat je die in drie uur oplaad met een 15 Watt lader. Dat is 45 per dag. 365 * 45 = 16,5 kilowatt. Per jaar.

Het is wat natte vinger werk en er scheelt vast van alles aan, maar het lijkt mij niet super veel zo. En als een kilowatt iets van een kwartje kost, ben je € 4,- per jaar aan stroom voor je smartphone kwijt. Met een draadloze wordt dit dan € 6,-.
Watt != Wattuur

3000mAh@3.7v = 11.1Wh

Die laad je niet op met 15W*3 uur. Dan zou je 45Wh verbruiken, oftewel >30Wh aan verliezen.
Efficientie van bekabeld opladen ligt zeer hoog, maar ik kan de cijfers zo snel niet vinden. Zeg 95% (denk eerder 99). Dan zit je aan ca 11.7Wh/dag of 4.3kWh.

Qi zit geloof ik inderdaad rond de 50%. Dus dan zou je op 8.1kWh komen.

95% van Nederland zou een smartphone hebben in 2021. Met 17.6Miljoen inwoners is dat dus 63.5GWh per jaar of (ca 650g/kwh) 41.000 ton CO2 per jaar, in Nederland alleen, om geen kabeltje in te pluggen.

Dat gezegd hebbende. De productie en distributie van al die QI hardware zorgt misschien nog wel voor meer uitstoot bij elkaar.
En deze discussie kun je voeren op letterlijk elk vlak.

Die terrasheater die "maar een paar uur" draait
Die 60" tv omdat die oude 42" wel heel armzalig was
De lamp laten branden, "want het is toch maar LED"
De auto pakken omdat het toch handiger uitkomt
Een onsje meer bij de slager.

Hoewel nadenken over je keuzes verstandig is, kun je iets, omgerekend naar een landelijk verbruik, al snel imposant laten klinken
Ik zou je een +2 geven, maar kan reacties op mijn comment niet modden.

Fijn dat je de cijfers even correct maakt; ik had in het hoofd dat een telefoon er langer dan een uur over doet om te laden, maar dat heb ik dan overschat. Alsnog, het aantal Kwh is erg weinig.

Je maakt een goed punt wat betreft hardware productie. Dit geld natuurlijk voor elke tak van tech, maar één beste wat je voor het milieu kunt doen is dingen hergebruiken, met name dingen als auto's.

Ik wilde niet de moeite afdoen als compleet nutteloos, maar in verhouding tot veel andere dingen (onder meer de dingen die jij noemt) die je kunt doen heeft het laden van een smartphone niet zó veel invloed. Het is absoluut goed om er over na te denken, maar fabrikanten doen gelukkig al hun best om batterijleven helemaal kapot te optimaliseren.
Het kan prima zijn dat de telefoon langer laad dan een uur. Hij hoeft immers niet continu het maximale vermogen te trekken.

Snelladen werkt vaak alleen tussen bepaalde percentages (bijvoorbeeld 30 tot 80%). Daaromheen duurt het langer.

Zou overigens niet zeggen dat fabrikanten het batterijleven maximaal optimaliseren.
Dan was er wel een makkelijke manier om laadsnelheid te beperken of gewenste maximum niveau te beperken (bijvoorbeeld opladen tot 80%). Ook zorgen snelladen en draadloos laden voor een hoop extra warmteontwikkeling wat niet bevorderlijk is voor de levensduur.
De telefoon een fractie dikker maken zou ook de mogelijkheid geven om een groter accu te plaatsen, die daardoor minder slijt, waardoor het toestel langer mee kan.
Prima als mensen het omrekenen naar landelijk verbruik, zolang ze dat dan met alles doen.

Die 41.000 ton moet je dan ook zien in het perspectief van de totale 155.125.000 ton jaarlijkse Nederlandse CO2 uitstoot. Dan kom je op 0,00026 0,026 procent van het totale verbruik.

Vooral meepakken al die kleine beetjes, maar de gemiddelde Nederlander kan al meer besparen door zijn autobanden beter op spanning te houden.

[Reactie gewijzigd door laptopleon op 23 juli 2024 11:22]

Oh dan heb je mijn stuk niet helemaal goed begrepen.

Ik noem daarna ook dat je op die manier alles kunt berekenen. En zeker als je het uitrekent voor de hele bevolking klinkt het al snel als veel.

Er stil bij staan is goed, maar laat je niet gek maken.
Dat is precies wat ik bedoel. We zijn het eens. Het is geen aanval ;)
Kleine correctie:
41 / 155 125 geeft 0,026% (nog steeds weinig).
Klopt, individueel valt het wel mee. Het is vooral zo dat heel veel kleine beetjes een heel groot beetje maken. Vandaar dat ik niet zo'n fan ben van draadloos opladen als daar geen goede reden voor is :)
Ja fair en goed hoor. Daarbij is het denk ik wel belangrijk om prioriteit te geven aan dingen die een grote invloed hebben op je rekening / milieu, zoals autorijden/vliegen.

Als het milieu belangrijker is dan je rekening veranderen die prioriteiten een beetje, maar niet veel. Dan kun je het beste openbaar vervoer gebruiken (zonder te vliegen), geen geld aan bepaalde corporaties geven (Shell, Nestle, vast nog meer), en stemmen op een partij die inzet op duurzame energie.

Volgens mij heb je dat draadloos laden er al uit als je een rondje fietst in plaats van de auto te nemen, zelfs in het geval van een elektrische auto.
Ik heb zelf meer dan een dozijn usb-A en een handjevol usb-C lightning kabels, maar zou het op dit moment wel fijn vinden als Apple apparaten voortaan wél allemaal USB-C hebben.

Fabrikanten hebben (misschien?) bewust gekozen voor hun eigen kabels voorheen. USB-C is op dit moment een prima oplossing. Ook voor Apple.

Toevoeging: op kantoor zoek ik nu ook buro’s met monitoren die een USB-C kabel hebben (ipv HDMI of Dell docking) om mn MBP aan te hangen. Puur uit gemak dat je met 1 standaard kabel uit de voeten kunt voor beeld en opladen.

[Reactie gewijzigd door twkr18526 op 23 juli 2024 11:22]

Gezien ze het ook gebruiken op Macs, iPads en zo voort, denk ik dat Apple het daar mee eens is. Ze zijn alleen nogal log met het overstappen naar USB-C voor een aantal apparaten.
Gezien ze het ook gebruiken op Macs, iPads en zo voort, denk ik dat Apple het daar mee eens is. Ze zijn alleen nogal log met het overstappen naar USB-C voor een aantal apparaten.
Dat heeft niet zozeer met 'logheid' te maken maar simpelweg met denken aan oudere en huidige kopers van iPhones. Die hebben al hun randapparatuur zoals uiteraard laders maar ook oortjes, koptelefoons, microfoons, kaartlezers, muzieksystemen en wat er nog meer aan accessoires te koop was verbonden via lightning.

Apple heeft niet zo'n zin om die bestaande klanten in 1 keer voor het blok te zetten en tegen zich in het harnas te jagen door per direct al die accessoires op de afvalberg te laten gooien, wat de EU vreemd genoeg graag wil blijkbaar, en daarom voeren ze de USB-C bus voor telefoons geleidelijk in. Dan kunnen kopers nu nog hun bestaande accessoires gebruiken en zich een beetje aanpassen aan dat over een paar jaar hun nieuwe telefoon een andere aansluiting heeft.
Apple heeft niet zo'n zin om die bestaande klanten in 1 keer voor het blok te zetten en tegen zich in het harnas te jagen door per direct al die accessoires op de afvalberg te laten gooien,
Apple heeft dit letterlijk meerdere malen gedaan. De overstap van de 30 pin naar de lightning. Macbooks uitbrengen met alleen maar USB-C toen de wereld daar nog lang niet klaar voor was. iPhones uitbrengen zonder 3,5mm jack, etc etc.

Als er 1 bedrijf is wat geen moeite heeft om zijn klanten voor het blok te zetten dan is het Apple wel.
Je moet af en toe van plug wisselen, anders kan je nooit innoveren. Zo zijn we ook van USB-A naar USB-C aan het gaan (iets wat Apple al langer ondersteunt dan de meeste anderen, met uitzondering van bepaalde iPhones en iPads op het apparaat zelf).

De MacBooks met USB-C hebben meer opgelost dan dat het problemen heeft veroorzaakt. Zakelijk heb ik verschillende Windows notebooks van verschillende merken, en allemaal hebben ze een andere laadpoort met een andere adapter. Dát is pas echt om te huilen. Gelukkig krijgen steeds meer apparaten USB-C, en als je mazzels hebt kan je daar dan ook mee opladen. Maar vooralsnog zit je vaak aan een mengelmoes van proprietary en dure laders vast.

Als de EU dan toch zo graag zich met bedrijven wil bemoeien, en naar mijns inziens onredelijke wetten wil aannemen, laat ze zich dan ook focusen op de laptop-industrie. Daar gaat pas een hoop puin in rond wat betreft laders.
De MacBooks met USB-C hebben meer opgelost dan dat het problemen heeft veroorzaakt.
Pertinent niet waar. Die MacBooks waren een hel in het begin en nu nog steeds. Dongle fever is niet voor niets een meme. Hoe vaak ik wel niet ergens heb gestaan en iets niet aan kon sluiten omdat het USB-A was. Een tas vol dongles, voor usb, utp en sd, is geen oplossing maar je klanten het gewoon moeilijk maken. Echt ieder ander merk heeft usb-c altijd gecombineerd met usb-a poorten. Tot op de dag van vandaag is usb-a nog steeds gangbaarder dan usb-c. De aantallen muizen en toetsenborden met usb-c zijn bij voorbeeld op 1 hand te tellen. We zijn niet van USB-A naar USB-C gegaan, USB-C is er bij gekomen en we zitten wellicht in de transitie. Die transitie duurt jaren en Apple deed net of zij dat met een flick of a switch ineens af konden dwingen. De hoeveelheid dongles die ik versleten heb en kwijtgeraakt ben is niet mals.

[Reactie gewijzigd door cmegens op 23 juli 2024 11:22]

Het is een meme omdat ze sneller waren dan de meeste consumenten en bedrijven. Ik noem het het Samsung-effect. Apple belachelijk maken over een keuze, om diezelfde keuze drie maanden later te maken. Makkelijk scoren, maar dat is niet verboden. Apple doet zeker niet alles goed. Maar die USB-C stap, was een gouden stap. Ik kan gelukkig al jaren genoeg aansluiten, en zelf kiezen wat ik aan wil kunnen sluiten, op m'n Apple PCs. Vier USB-C poorten, kies zelf wat je er mee doet. Dat is een stuk toffer dan een enkele USB-C poort, of een enkele Display Port en niets anders, of alleen USB-A en geen SD-card slot. Ik ben één USB-C hub die alles kan, en die kan ik op elk USB-C apparaat aansluiten.

Die dongels, daar ontkomt je bij USB-C écht niet aan. Dat is ook het idee, dat je het probleem van poorten van het apparaat verplaatst naar dongels. Dus het heeft er vooral voor gezorgd dat die beweging, op beperkte schaal, sneller zou gebeuren.
Toch grappig, met de nieuwe MacBook Pro’s heb ik anders een stuk minder dongles nodig, want Apple heeft toch ook wel ingezien dat een HDMI poort wel een vereiste is.
Begrijp me niet verkeerd, het is niet erg als er andere poorten op zitten. Ik heb ook een nieuwe MacBook Pro, maar waag me niet aan die andere poorten omdat ik een USB-C hub heb.

Apple was echter een van de eerste met mainstream systemen die vol in hebben gezet op USB-C. Dat ze daar een beetje in doorgeschoten zijn is jammer, maar ik heb het altijd een hele goede zet gevonden.

De nieuwe MacBooks hebben wat mij betreft het beste van twee werelden. Ik moet toegeven dat MagSafe erg fijn is, zeker onderweg of wanneer de MacBook niet op m'n bureau staat.
Als er 1 bedrijf is wat geen moeite heeft om zijn klanten voor het blok te zetten dan is het Apple wel.
En zoals je aan het uitbrengen van de modulaire MacPro 2019, de nieuwe Macbooks met veel beter toetsenbord, Mac Studio met veel meer aansluitingen etc etc hebt kunnen merken is Apple de laatste jaren onder druk van klanten toch redelijk terug gekomen op het niet luisteren naar kritiek.

Weliswaar alleen naar kritiek van mensen die hun producten kopen, niet naar kritiek van mensen die uit een soort universeel rechtvaardigheidsgevoel over hoe bedrijven hun businessmodel horen in te richten überhaupt nooit iets van Apple zullen kopen...
Juist, Apple heeft zelf toegegeven klanten voor het blok te zetten door nu MacBooks uit te brengen waar wel meer poorten opzitten. Door nu te laten zien wat eigenlijk de zinnige keuze was. Dus ja, ze zijn soms de goede weg in geslagen, maar toch heeft de iPhone nog steeds Lightning. We hadden een situatie kunnen hebben waar je met 1 charger je MacBook, iPad en iPhone had kunnen opladen. Weet je hoe handig dat is op reis? Maar nee, Apple vertikt het.

En grappig dat je de Mac studio noemt. Daar zit een verwisselbare ssd in, maar je kunt hem niet verwisselen omdat de Mac studio geen enkele andere ssd accepteert. Dus wel de m2 interface inbouwen, maar hem niet als dusdanig gebruiken. Dat is inderdaad helemaal geen voorbeeld van wat we hierboven bedoelden.

[Reactie gewijzigd door cmegens op 23 juli 2024 11:22]

Precies, en het gaat nog wel verder: powerpc naar Intel, Intel naar M1, een heleboel apparaten die ineens niet meer optimaal zijn, en dus al snel door de trendvolgers worden afgedankt.
Heel mooi spul, van Apple, maar je weet nooit waar je aan toe bent.
Op Macs en MacBook idd wel, maar op iPhones is het nog altijd lightning. Ook op de airpods, terwijl dat al lang USB-C had kunnen zijn. Even opzoeken of dat ook zo is voor de andere headsets.
Wat is een “MBP” dan weer?
Een Macbook Pro
https://www.apple.com/macbook-pro/

[Reactie gewijzigd door kipppertje op 23 juli 2024 11:22]

Oh, gewoon een laptop dus.
Zeg dat dan gewoon.

[Reactie gewijzigd door dirk161 op 23 juli 2024 11:22]

Ik neem aan: Mac Book Pro...
Ik begrijp het gemak van draadloos opladen, maar er wordt bizar veel elektriciteit mee verspild.
Gemak dient de mens toch? Als je een PS5, XBox of gaming rig hebt verspil je nog veel meer energie. Laat staan wat een overbodig autoritje omdat je niet nat wil regenen wel niet kost.
Gemak dient de mens toch?
En wat is dan precies de moeite om een kabeltje in te pluggen? :+ Sterker nog, ik zou zeggen dat een kabeltje idealer in gebruik kan zijn. Ik gebruik magnetische kabels van ugreen, die zijn ideaal en zorgen ervoor dat ik niet regelmatig weer stof uit die poortjes hoef te halen. Tevens een stuk minder slijtage van mijn kabels en oplaadpoort :)

Het is uiteindelijk een persoonlijke keuze hoor, maar ik zie de hele hype van het draadloos opladen thuis niet zo. Zou zelfs zeggen dat ik het onhandiger vindt daar je je telefoon steeds op dezelfde plek moet laten liggen, tenzij je een powerbank gebruikt. Die powerbanks die je telefoon draadloos kunnen opladen begrijp ik dan weer wel; scheelt een kabel die uit je broek bungelt :')
Ik laad mijn telefoon 's nachts op en doe dat draadloos. Dit heeft voor mij een paar voordelen:

Ik wil graag 's morgens met een volle accu beginnen want daarmee kom ik normaliter de dag wel door. Als ik met kabel zou (moeten) werken, dan zou dat voor mij betekenen dat ik ofwel de telefoon de hele nacht in laat geplugd (meest waarschijnlijke scenario) of op verschillende tijden van de dag met een oplader in de weer moet. Dat laatste wil ik niet, want ik wil er zo weinig mogelijk gedoe mee hebben. Dat eerste is minder goed voor de accu.

Tweede voordeel is wanneer je USB-poort wat brak is, dat je dan nog steeds kan opladen. Mijn vorige telefoon kon niet draadloos, maar had wel een USB poort die niet helemaal fris en meldde regelmatig dat er vocht in zat. Dan is opladen vrij lastig als bekabeld je enige optie is.

Mijn telefoon laadt langzaam op, want mijn oplader doet max 5V. Dat hindert niet want het is beter voor de accu en 's morgens is hij toch wel vol. Sterker nog: ik heb al eens gekeken of hij met een nog lager voltage kan werken maar dat kon niet.

En voor al deze voordelen heb ik wel een paar euro per jaar over

@arnoudwokke is dit nog eens een leuk onderzoekje waard: hoeveel duurder is draadloos opladen?

[Reactie gewijzigd door P_Tingen op 23 juli 2024 11:22]

Het maakt weinig uit of je hem de hele nacht aan een snoer laat hangen of de hele nacht op een draadloze lader legt.

Sowieso wordt het effect daarvan overdreven. De accu wordt niet permanent bijgeladen. Hij wordt opgeladen en daarna betrekt de telefoon enkel nog zijn gebruiksstroom uit de lader.

En anders kun je bij veel telefoons gewoon slim laden instellen waarbij hij het laatste deel van het opladen pas kort voor de wekker doet.

En als je je accu wil sparen kun je hem beter helemaal niet volladen. Ik laad hem elke dag op tot 90% ipv 100. En helemaal leeg trekken is dan ook niet aan te raden.
Doen mensen die draadloos opladen dat dan niet, die fietsen altijd als het regent of gamen niet? :9
Ik vind het een beetje sneu om je helemaal suf te focussen op een klein beetje vermeend extra verbruik als je veel andere "nutteloze" dingen doet die veel meer extra verbruiken.
Zoals? Ik loop naar de supermarkt en woon in een dorp wat bekent staat als 'het' fietsvriendelijke dorp in Nederland, oftewel overal naartoe fietsen.
Dat sommigen (jij?) overal de auto voor pakken betekent niet dat ik dan maar ook dat doe ;)
Dat leerde we vroeger op de basisschool 'als Marco uit het raam springt, doe jij dat dan ook?' vroeg de juf dan als je weer eens riep 'ja maar Marco deed het ook hoor!'.
Ook is het niet een klein beetje extra verbruik maar al gauw het dubbele, of is de redenatie 'een datacenter verbruikt meerdere megawatt aan energie dus 4 kilowatt aan verbruik thuis is prima'?
Je hebt helemaal gelijk. Dat je een tandenborstel draadloos oplaadt ivm schokgevaar in een natte omgeven daar kan ik inkomen. Maar het opladen van allerhande apparaten in huis is zeker geen verwaarloosbaar percentage van het stroomverbruik. Dta gewoon maar even x2 doen wegens 'het gemak dient de mens' is in deze tijden van energiecrisis wel bijzonder kortzichtig.

Wat mij betreft wordt het hele draadloos opladen verboden/aan strenge regels gelegd.
Ook is het niet een klein beetje extra verbruik maar al gauw het dubbele, of is de redenatie 'een datacenter verbruikt meerdere megawatt aan energie dus 4 kilowatt aan verbruik thuis is prima'?
MagSafe claimed 75% efficiency dus geen verdubbeling van verbruik.
Op 4 kilowatt kook ik. Je eet ook uitsluitend groente 'al dente' om energie te besparen?
En dat datacenter kan ook een stuk voordeliger als je niet constant op tweakers post ;)
Tja ik leef niet zo zwart-wit dat het of alles of niets is ;)
Dus nee ik kook niet op 4KW, kan wel maar is niet nodig als het met 1200W ook al lukt, het hoeft niet allemaal zo snel mogelijk, soms wil je ook energie (en geld) besparen.

Magsafe claimt ~75% efficient te zijn, Qi riep vroeger ~60% te doen maar bleek vaak rond de 50% te hangen, lijkt tegenwoordig ook 75% te roepen.
Punt is dat veel mensen het vrij zonde vinden om letterlijk energie om te zetten in hitte omdat het teveel moeite is om 1 kabeltje in je telefoon te prikken ;)
Dan zijn er twee opties volgens jou: alle energie verspillen of nooit meer energie gebruiken.
Ik zie twee andere opties: Kabeltje inprikken of werken aan zuinigere en efficientere draadloze laders, oftewel innoveren ;)
MagSafe is toch een zuinigere/efficiëntere draadloze lader?

Door automatisch te alignen (met magneten), zit je coil op de optimale plek.
Mensen fietsen niet in Hout omdat het fiets vriendelijk is. Maar auto onvriendelijke Hell.
Geen of bijna geen door steek punten naar andere wijken waardoor even wat ophalen bij iemand 500 meter verderop maar andere wijk je gelijk kilometers moet omrijden omdat je buiten om via een 2 balans ringweg naar de volgende wijk moet. Vroeg toen de BCC nog hip was en er nog geen media markt in Nederland bestond was Houten mijn grootste nachtmerrie. Op die hobbels in de wijken zijn door uren ringweg file en te veel frustratie gas heel wat tv’s/meubels gesneuveld.
S’morgens met 25.duizenden auto’s over 1 rijbaan houten uit en s’middags houten weer in na voor 11;00 en na 14;00 deed ik er 5 uur over om een vanaf laagraven (industrie terrein houten /utrecht max 10km) een tv te installeren (20 min met uitleg) in houten. Die 4 en half uur was verplicht stilstaan op ring en de zoveelste kapotte jvc plasma tijdens mijn zoektocht naar lage stoepranden om met de bus door de struiken naar de volgende klant een wijk verderop te kunnen.
Mensen fietsen wel degelijk hier omdat het fietsvriendelijk is, dat komt uit ieder onderzoek en enquete terug ;)
Geen fietspaden waar je door auto's geschept wordt, de bus langs knalt en eindeloze stoplichten maar gewoon fietspaden waarmee alles bereikbaar is.
Kilometers omrijden, tja dan moet je via de Rondweg gaan en niet via Utrecht/Nieuwegein/Culemborg ;) Dan is het nog geen 800 meter van wijkingang naar wijkingang gemiddeld, dat kan de gemiddelde auto wel aan. Ook dan zou je denken dat een bakfiets of gewoon lopen voor een stukje van 50 meter makkelijker is dan de auto pakken en 800 meter rijden is, het is maar net welke keuze je zelf maakt natuurlijk.

Hobbels in Houten, ik ken er een handjevol maar moet echt mijn best doen om er meer dan tien aan te wijzen, juist als ik in tradionele wijken zoals in Zeist en Amersfoort kom wordt ik gek van de drempels, hier kom je ze nauwelijks tegen.
S’morgens met 25.duizenden auto’s over 1 rijbaan
Tja je moet wat als je miniatuur-autotjes vervoert :+ Duizenden auto's op de Rondweg komt iig niet zo voor dus dan zat je waarschijnlijk in Utrecht ;)
met de bus door de struiken
Ik zou zeggen probeer de Rondweg en ook in de wijken de straten ipv door de struiken te proberen te rijden :+

Houten is niet auto-onvriendelijk maar fietsvriendelijk, Utrecht en Amsterdam zijn auto-onvriendelijk, niets fijner dan alles en iedereen over de stoep en dwars op straat te zien rijden, uren zoeken naar een parkeerplekje waar je ook nog uren voor moet werken om het te betalen.
Ow. Ik ben al decennia student af en hoef gelukkig ook geen boodschappen meer te doen op basis van het aan het aantal door elfjes gemaakte mee verkocht gouden scart kabels mee te verkopen. Vab het uitleggen dat die muis met zelfde aansluiting van als de Sega controllers niet meer past vanwege de groen en paarse ps2 poort. Wordt je niet rijk van monster cable verkopen wel. USB bestond toen nog alleen op papier. In die tijd ging je voor een nieuw pc, radio of TV naar de BCC. Om er dan na de kassa achter te komen dat je net gekochte 21” monitor of tv never nooit op de fiets mee kon en dat je transport busje of aanhanger moest huren om je hele pc of tv thuis krijgen. Dus daar ging de op provisie basis werkende Xbeam weer als meest tech savvy person vanaf west-Ravan (Utrecht) naar Houten om de collega’s eerder verkochte woningen tv,s en computer aan te sluiten en uren in de file te staan omdat die rondweg het verkeer niet aan kan/kon. Maar je snapt mijn frustratie als toen 18 jarig student dat ik liever ieder uur een monster scart of speaker cable van 35 tot 120 gulden met een tv of radio mee verkocht waar ik zelf 50% van kreeg. Dan dat ik voor dat mijn mini stukje naar houten 3 tot 4 uur onderweg was om fooi van 5 tot 10 gulden of niets. Krijg voor het uitpakken van die toen mega TV dozen en de tv aansluiten.

Is wel opvallen dat de A27 afrit van houten extreem langs en vaak nog te kort soms kom ik en begint de vluchtstrook file naar buurt super bijna op de A12

[Reactie gewijzigd door xbeam op 23 juli 2024 11:22]

Een overbodige autoritje omdat het regent, kost ook bijna niets (als je het anders zou fietsen, want dan heb je het over een kleine afstand). Zeker niet in vergelijking tot alle andere verbruik die je in je huishouden doet.

Stroom:
Wassen en drogen (20%)
Koeling (20%)
Verlichting (15%)
Overige elektrische apparaten (45%)

Bron: (houhetwarm.nl)

Volgens mij valt dit onder het kopje 'Overige elektrische apparaten (45%)'. Dus daar valt wel wat winst te behalen.
Dat is wel een hele rare conclusie. Ja er valt te besparen op ‘overige elektrische apparaten’, maar daar valt ook je waterkoker onder. En je TV, en je laptop, en je speakers, en je stofzuiger. Allemaal vele malen meer energieverbruik dan je smartphone, of je die nou met of zonder draad oplaad.
Hij begon met je auto laten staan als het regent... ;)
Ik hoop dat de tekst inderdaad niet te star wordt, maar zoals het jaren geleden was, was echt niet normaal. Voor elk apparaat met een baatterij had je een andere nodig, hele lade vol, en altijd zoeken naar de juiste.
Daarom vind ik het curieus dat hier zo specifiek op Apple wetgeving en telefoons wordt gemaakt. Volgens mij is Apple qua aantallen geen marktleider, dus gaan Samsung en consorten nu ook allemaal op USB-C over voor alle toestellen?
En wanneer moeten fabrikanten van powerbanks, scheerapparaten, draadloze koptelefoons, gitaareffecten en alle andere rommel waar een batterij in zit over?
Wat bedoel je? Denk je dat Samsung geen usb c gebruikt?
Er zijn vast nog wel budget telefoons die geen USB-C hebben...
Zal flink zoeken worden. Van samsung in ieder geval niet, tenzij je heel veel jaren teruggaat, maar telt dat? Ik denk dat het lastig zoeken gaat worden naar een telefoon die na 2020 is uitgekomen met iets anders dan USB C
Er is ook nog een hele categorie feature phones. Die hebben vaak nog micro usb of iets anders vaags.
Maar mijn punt is: waarom stoppen bij smartphones?
Wie zegt dat het stopt bij smartphones? Je moet ergens beginnen en de letterlijke lades vol bij iedereen thuis met tig verschillende opladers voor iets wat prima met USB kon worden opgelost was een goed punt om te beginnen.

Tegelijk is het opladen van een auto via USB wat onhandig, vandaar de telefoon die prima via USB oplaadt.

Daarom begonnen telefoons Micro USB te gebruiken, daarna USB C, USB C begon dan met USB 2.0 en gaat nu door richting USB 4 (hoe dat dan vandaag weer heet, geen idee, die USB versie-namen veranderen met het uur).
In ieder geval veel ruimte om te upgraden binnen de huidige USB C poort, waarom specifiek dit op Apple? Omdat Europa al duidelijk was dat je telefoon USB moest kunnen gebruiken, Apple riep dat hun telefoons dat niet konden want onmogelijk en jarenlang heeft iedereen dat geaccepteerd als oplossing dat het onmogelijk is om USB C op iPhones te plaatsen, nu is de EU eindelijk opgewekt dat het natuurlijk gewoon kan maar Apple het niet wou...

Heb je een voorbeeld van een Europese mobiele telefoon waar geen USB op zit?
Apple riep dat hun telefoons dat niet konden want onmogelijk
Dat hebben ze nooit beweerd. Apple heeft wel een punt (net als veel andere lightning gebruikers in deze thread) dat de huidige stekker wat degelijker is.
Heb je een voorbeeld van een Europese mobiele telefoon waar geen USB op zit?
Er zijn nog best was low-end toestellen met micro USB in omloop. Heb je ook niks aan je USB-C lader.
Tja, de EU heeft de industrie een flink aantal jaar de tijd gegeven maar Apple bleef volhouden dat ze het niet willen/kunnen/willen... Daar is dan de grap van gemaakt dat ze het 'niet konden want onmogelijk' ;) Alle andere fabrikanten hebben uitgevogeld hoe ze een USB C connector op hun telefoon plaatsen, alleen Apple krijgt het maar niet voor elkaar, hoewel het ze wel lukt op de Macbooks en meeste iPads.

Micro-USB is (maar ik kan het mis hebben) nog steeds USB, daar ging de EU wetgeving dan ook over, elke telefoon moest via USB op te laden zijn, ondertussen zijn we naar USB C bewogen inderdaad.

Zoals al eerder, heb je een bron/voorbeeld van zo'n 'low-end toestel' wat nu nog met Micro USB gemaakt wordt?
Zoals al eerder, heb je een bron/voorbeeld van zo'n 'low-end toestel' wat nu nog met Micro USB gemaakt wordt?
Geen hippe dingen, maar volgens mij hebben die Nokia featurephones nog micro USB.
Die logica volgende zou Apple niets hoeven te veranderen, omdat de ene kant van de kabel USB-C is en de andere kant Lightning.

Apple wil denk ik niet van die Lightning af op iPhone, ik denk dat het weinig met kunnen te maken heeft. De geruchten zijn dat ze de overstap naar USB-C al jaren aan het plannen zijn. Het moet denk ik vooral in hun totaal plaatje voor een iPhone passen. Ik zou me zo voor kunnen stellen dat het bij de 14/15 Pro gaat beginnen en vervolgens naar andere modellen gaat.
Vreemde definitie van heel veel. 2018 en 19 werden nog veel telefoons verkocht met miniUSB.
3-4 jaar vind ik niet heel veel

[Reactie gewijzigd door Ikzellef op 23 juli 2024 11:22]

Samsung A03 van dit jaar heeft volgens de pricewatch microusb.
De wetgeving zal zeker niet Apple specifiek noemen, maar of alle apparaten er onder gaan vallen durf ik te betwijfelen. Maar Apple heeft tijd genoeg gehad, dit is niet van gisteren.
Volgens mij hebben alle andere fabrikanten allang geen nieuwe telefoons in Europa meer, die geen USB(-C) hebben.
Denk dat de wetgeving niet specifiek op apple wordt gericht, maar op de hele markt.
Alleen net nieuws maakt er een apple wet van.

Dat genereert clicks en eerlijk is eerlijk, Apple is de grote dwarsligger op dit vlak.


Jaren geleden heeft de EU op hetzelfde punt gestaan, toen hebben fabrikanten het heft in eigen handen genomen om wetgeving te voorkomen. Daarmee ging iedereen toentertijd naar micro-usb. Nu een aantal jaar later is het overgrote deel van de markt (misschien wel de hele markt) op een "natuurlijke" manier overgestapt of aan het overstappen op USB-c. Werkt prachtig dus.

Behalve dat Apple, vanaf dag 1, weigert mee te spelen.

Daar is de wetgever nu klaar mee. Daar kun je het mee eens zijn of niet, maar dit is geen nieuw standpunt. Apple wist dit al jaren, en heeft al jaren de kans gehad om zich te conformeren.
Dat ging om de lader, en de laatste die Apple leverde was gewoon met usb-c
Dat ging oorspronkelijk vgm om de telefoonpoort zelf.

De usb-lightning kabel was apple's lapmiddel vziw (wat vrij lang goed ging).

De stap naar een USB-C oplaadblokje was juist raar. De voltallige markt levert USB-A. Elke la ligt vol met USB-A laders.
Maar uit "milieuoogpunt" laat Apple de oplader weg uit de doos en levert een kabel die je op die wereldvoorraad laders niet kan toepassen. 8)7

Nu zal er alsnog een moment moeten komen waarop ook de oplader zijde naar USB-C gaat. Maar hun timing is alles behalve filantropisch te noemen.
Samsung heeft ook gewoon usb-c laders , misschien omdat het vermogen hoger ligt dan usb a
De OnePlus nord 2 heeft een 65wat lader met USB a, dus kan ook relatief hoge vermogens aan.
Je kan vast 230v op die usb a kabel zetten, maat is niet volgens de specificaties
Mag ik zeggen dat ik dat soort eigenwijsheid wel waardeer? De hele wereld frot gewoon micro USB k*t aansluitingen in hun mobieltjes (je beschadigt de stekker als je verkeerd plugt en je hebt geen idee of je goed plugt). En Apple ontwerpt gewoon een eigen poort die veel degelijker is en waar je de stekker niet verkeerd kan pluggen.
Persoonlijk vind ik dat hier wetgeving over maken compleet nutteloos is. Niemand behalve anti-Apple figuren die toch geen iPhones hebben zitten hier op te wachten en het ongemak van een extra kabeltje staat toch niet in verhouding met andere problemen. Net zoals je geen wetten gaat schrijven tegen de ongemakken van treinvertraging, rotte appels bij de supermarkt of reclame op TV.
Heb persoonlijk liever dat de politiek echte problemen aanpakt, maar dit verkoopt kennelijk beter.
Als je de originele gelinkte tekst van de EU erbij haalt, zie je dat het helemaal niet Apple specifiek is, het gaat over telefoons, tablets, digitale camera’s, etc. Dat heeft Tweakers ervan gemaakt omdat dat lekker veel discussie geeft hier.

Er wordt ook nergens gezegd dat de lighting poort verboden wordt, usb-c wordt verplicht (het resultaat is hetzelfde, ik zie apple geen 2 poorten plaatsen).

Verder eens dat het nog veel te beperkt is… Al denk ik dat de standaardisatie vanzelf wel verder zal doorgevoerd worden, niet in het minst omdat ze dan kunnen gaan besparen op laders en kabels in de doos.
Klopt. Daarom vond ik de verplichting ook geen slecht plan en was er zelfs groot voorstander van.

Er is ook niet zoveel innovatie op het gebied van laders. Alleen de stekker is gestandaardiseerd. Het laadproces kan nog steeds aan innovatie onderhevig zijn zolang er maar een fallback modus is die altijd werkt.
Apple gaat niet twee verschillende iPhones maken voor de VS met alleen Lightning en voor de EU met zowel USB-C als Lightning.

Ga er maar vanuit dat ze gewoon over zullen gaan.
In China heeft de iPhone 2 Sim slots…
Waarschijnlijk gewoon hetzelfde PCB met een andere bestukking.

Voor China kan ik nog wel voorstellen dat ze een eigen model maken, maar voor de VS en Europa niet.
Dat kan dan toch ook voor USB-c/lightning?

D'r zal vast een land pattern zijn welke beide lightning en USB-C aan kan, zo schokkend is de verandering ook weer niet.
Ja, dat zou kunnen, maar de behuizing zou dan toch aangepast moeten worden (idem dual SIM).
En waarom? Nou hierom:

"Apple said it made the exception for Chinese iPhones because of China’s resistance against eSIMs."

Exact hetzelfde als hier met de EU en USB-C dus; als de markt maar groot genoeg is krijgt die markt wat ze wil! In dit geval is dat of allemaal USB-C, of meerdere aansluitingen waarvan minimaal 1 USB-C, of geen aansluitingen en alles draadloos.

Ook als blijkt dat er mensen zijn met 'overmatig veel gevoelens voor hun lightning kabeltje' gaat dit toch gewoon gebeuren. ;)
Want?

Dan niets want Apple gaat zich gewoon conformeren.
Dan zou het geconfisqueerd kunnen worden door de douane omdat het geen typegoedkeuring heeft in Europa. Maar ik acht de kans hierop vrij klein.

Maar er zal ook geen enkele Europarlementariër wakker liggen van jouw "boycot"
Dat is dan maar gewoon een gevolg van de fabrikanten hun eigen rotgedrag. Ze hebben alle kans gehad samen tot een overeenkomst te komen. Het was namelijk eerst gewoon een suggestie.

Echter de commercie en elkaar in de weg zitten enz enz. hadden de overhand. En nu zeggen we gewoon: dan leggen we het maar vast. Hindert dat innovatie? Zeker niet. Apple mag prima naast USB-C een lightning poort aanbieden om op te laden. Van mijn part een port om hem aan een watermolen te koppelen om op te laden. Zolang er maar een USB-C poort is.

Hopelijk leren ze hiervan iets meer samen te werken
Precies! Apple doet het juist heel erg goed. Het is meer dan 10 jaar geleden sinds de introductie van Lightning. En dat is een zeer handige uitbreidbare stekker die telkens weer (softwarematig) is aangepast aan de nieuwste technieken. Vergeleken met Lightning is usb-c een gedrocht.

Ik moet toegeven dat het wel handig is dat m'n nieuwe iPad usb-c heeft, en dat ook softwarematig netjes ondersteunt. Maar het lijkt me heel slecht als via wetten wordt voorgeschreven welke techniek gebruikt moet worden. 2 laadpoorten is natuurlijk niet haalbaar op een telefoon en volledig draadloos opladen is ook niet ideaal. Fabrikanten moeten zelf kunnen beslissen welke soort aansluiting ze op hun apparaten plaatsen. Zolang ze naar consumenten luisteren kan dat ook prima.

Er wordt helemaal niets bespaard op afval. Telkens als er een nieuw apparaat uitkomt wil je ook een nieuwe oplader. Niet vanwege de poort, maar wel vanwege de nieuwe mogelijkheden (of laadsnelheid). En nu de laders apart worden verkocht levert dat alleen maar meer transportbewegingen en afval op, want nu moeten ook de laders apart worden ingevlogen en verpakt. Lekker bezig...
welkom in de moderne wereld :)
Theoretisch klopt het, maar in de praktijk was het verwijderen van de lader uit de doos natuurlijk voornamelijk commercieel gedreven. Zeker omdat het samenviel met de aanpassing van een USB-A -> Lightning kabel naar USB-C -> Lightning kabel in de doos. Iedereen had inmiddels een grote verzameling USB-A laadblokken thuis liggen, maar USB-C was op dat moment helemaal nog geen standaard. Begint eigenlijk nu pas te komen, waarschijnlijk ook gedreven door de aanpassing van Apple om over te stappen van USB-A naar USB-C.

Wel had ik veel laders met een USB-C male stekker als uitgang, waar ik weer niets mee kon omdat de telefoon een lightning female heeft.

Waar veel consumenten helaas aan voorbij gaan is dat de laders van Ali en de Action toch wel van dermate inferieure kwaliteit zijn dat je je moet afvragen of je daar je 1000 euro kostende telefoon of tablet mee wil opladen.

Dus standaardisatie prima, maar ga dan ook dat CE keurmerk eens wat beter handhaven zodat al die brandgevaarlijke zooi niet in woningen terecht komt.
AliExpress is allang niet meer de rommel verkoper van vroeger.
Je kunt daar bijzonder hoogwaardige producten komen en vaak voor een heel schappelijke prijs.

Zo heb ik bij AliExpress een hele kleine zaklantaarn van topkwaliteit en 4000 Lumen gekocht terwijl ik bij de bouwmarkt een stuk blikken bagger dat drie keer zo groot is en meer dan drie keer minder lumen heeft zie liggen dat dubbel zo duur is.

Je moet bij Ali wel uit je doppen kijken.
Als iets zeer onwaarschijnlijke specificaties voor een zeer lage prijs heeft dan kun je er donder op zeggen dat het nep is.
Van veel producten, zoals die zaklantaarns, zijn echter meer dan zat goede Youtube reviews te vinden.
Het probleem van Ali is dat het gebruik van keurmerken niet gereguleerd is. Je kunt dus er dus van alles verkopen met willekeurige keuringsstempels zonder dat er ooit iets gekeurd is.
Jij als consument kan zelf moeilijk beoordelen of een apparaat veilig in gebruik is.

Nu is het in NL ook mogelijk om dat soort producten op bol.com te verkopen (en dat gebeurt ook). Echter:
Ten eerste wordt (sporadisch) bij de douane gecontroleerd of er voor een partij goederen wel papierwerk bij het keurmerk aanwezig is.
Ten tweede val je onder dezelfde juridische aansprakelijkheids-paraplu van Nederland wanneer het toch mis gaat. Bovendien is het in NL verboden om producten te verkopen die een vals keurmerk hebben.
Dat is in Nederland niet anders. Ali plakt een China Export CE logo erop. In Nederland doet de fabrikant dat CE logo ook zelf. Daar hoeft geen enkele keuringsinstantie voor geraadpleegd te worden en zegt dus net zo weinig.
De producent zal voor die apparaten dan toch zelf moeten toetsen of het product aan de voorwaarden voldoet. Je mag zonder check geen CE logo op je product plakken.
Het probleem van Ali is dat het gebruik van keurmerken niet gereguleerd is.
Dat is geen probleem van Ali, dat is een algemeen probleem.
Bestel jij iets bij Ali dan ben jij de importeur en ben jij bijv verantwoordelijk voor de CE-keuring. Daar is de fabrikant niet voor verantwoordelijk.
Je kunt dus er dus van alles verkopen met willekeurige keuringsstempels zonder dat er ooit iets gekeurd is.
Voor zoiets als een CE-keurmerk hoef je ook niets te keuren, het is gebaseerd op vertrouwen en controle achteraf en de importeur (jij dus in het geval van Ali) is aansprakelijk als het niet blijkt te kloppen.
Je mag in NL niks verkopen met een CE keurmerk zonder dat je verifieert dat dat keurmerk verdiend is. Ook al hoef je niets onafhankelijk te laten testen, je zal als importeur bijvoorbeeld het ontwerp moeten verifiëren of communicatie/contract met de fabrikant moeten kunnen tonen waarin de fabrikant aangeeft dat het product voldoet aan de voorwaarden.
Fabrikant heeft niets met het CE-keurmerk te maken, dat ligt echt 100% bij de importeur.

Als importeur kan je leuk een contract met de fabrikant hebben, op het moment dat het artikel niet voldoet is dat gewoon een papieren vodje en blijf jij als importeur aansprakelijk.

Dat is ook waar zo ongeveer het broodje aap verhaal van China Export vandaan komt.
Importeurs gingen aan de fabrikanten vragen om een CE-logo op de artikelen te zetten (ongeacht of er aan voldaan werd of niet). Chinese fabrikant deed gewoon wat er gevraagd werd.
En bij een controle na een ongeluk bleek het dan nergens aan te voldoen en op dat moment hadden de importeurs opeens geen actieve herinneringen meer aan het feit dat het op hun vraag gedaan werd en verzonnen de importeurs dus maar het China Export verhaal.
Je moet bij AliExpress enorm opletten wat je besteld. Er zijn inderdaad relatief gezien kwaliteitsmerken maar er is enorm veel rommel. Iedereen kan verkopen op AliExpress.
Dat is niet het punt. Vroeger had je gewoon helemaal geen keus om een andere lader te kopen omdat de fabrikant zijn eigen stekkertjes en voltage had die uit de lader kwam.

Nu heb je keus en er zijn op Ali zeker ook goede laders te vinden als je wat meer betaald.
Dan moet je dus apart een oplader over laten vliegen uit China omdat Apple er verzuimt een in de doos te doen. Ik had onlangs precies dit met mijn Apple watch, 180 laders in huis met USB-A uitgang, een USB-C male was ook nog te vinden, echter de lader met USB-C uitgang dus niet.
Hier breng je wel een interessant onderwerp op.
Weet @arnoudwokke misschien of dit ook voor accessoires zoals de Apple Watch moet gaan gelden?
Die is momenteel niet op te laden met een standaard draadloze Qi oplader.
De Apple Watch valt onder ‘geen enkele laadpoort’, dus dan is USB-C niet verplicht.
Mijn vraag is meer of accessoires zoals de Apple Watch (met de genoemde plannen voor draadloos laden) in de toekomst moet kunnen worden opgeladen met een Qi lader.
Vooralsnog geldt het voor: "Mobiele zaktelefoons, tablets, digitale camera’s, koptelefoons, headsets, draagbare videogameconsoles en draagbare luidsprekers".

https://ec.europa.eu/docs...ions/nl/renditions/native
Waarschijnlijk gaat de standaard voor draadloos opladen niet Qi worden zoals we die nu kennen (mogelijk een nieuwere versie dat kan wel weer)
Qi in zijn huidige vorm kan simpelweg niet genoeg stroom produceren.
Ik heb zo'n toetsenbord die laadt met USB-C. En verder geen enkele USB-C aansluiting in huis. Helemaal geen lader met USB-C uitgang nodig. Maar wel een usb-usb-c kabel. Laat dat nu gewoon te koop zijn.

https://www.bol.com/nl/nl...-allteq/9300000061088725/
Is dat het een CE of C E (Chinees Export) logo dat ik daar zie op de verpakking, ik kan namelijk het verschil niet zien en op bol.com en amazon vind je gigantisch veel ali spul alleen dan 3 keer duurder.

Dus als je denk ik koop het wel via bol.com want dan heb ik iets beters(volgens onze norm) blijkt veel van zulke dingen gewoon daar niet aan te voldoen.
Enige reden die ik kan verzinnen om daar te kopen is dat het vaak sneller is, maar ook dat is niet altijd het geval, soms kan je via Ali sneller het thuis hebben want die hufters bieden dan iets aan en bestellen het pas zelf op Ali als ze het al verkocht hebben en sturen het achteraf gewoon door.
Is dat het een CE of C E (Chinees Export) logo dat ik daar zie op de verpakking, ik kan namelijk het verschil niet zien
Heel simpel, het ene logo bestaat en het andere is een broodje aap verhaal. Dat verschil is toch niet zo moeilijk te zien?
Wow maar 1 apparaat met USB C??
Ik heb enkel een JBL mobiel luidsprekertje dat USB-C gebruikt, is altijd rot zoeken naar een kabel waarmee ik hem kan opladen. Heb letterlijk nog geen enkel ander apparaat dat het gebruikt.

iPhone gebruiker, dusja, heb de kabel niet liggen voor mn telefoon. Lightning kabels zat ...

Als voor iedereen de telefoon op zijn minst usb-c gebruikt, dan wordt het wellicht ook een stuk meer gemeengoed.
Grappig, vaak zie je bij iPhone gebruikers wel een MacBook of iPad.
iPads en MacBooks gaan best lang mee. Hier ligt er een uit 2019 en die is nog als nieuw, kan nog jaren mee, maar heeft nog gewoon een Lightning aansluiting.

Hier wordt ook nog dagelijks een Macbook Pro gebruikt, uit 2013…
Het probleem is simpelweg dat als je niet elk jaar al je apparaten vervangt dat usb-c geen vervanger is, maar enkel een toevoeging aan je kabel-chaos.

Ik meen dat ik voor alle usb-standaarden apparaten heb waardoor ik alle kabels alsnog nodig heb.

Ik ga bijv geen nieuwe Kindle kopen omdat er dan usb-c opzit ipv mini-usb :)

Op die manier gaat het hier ook niet echt hard qua USB-C aansluitingen...
Usb A naar usb C kabeltje kopen? hangt bij elke supermarkt.
Het punt is dat die Apple watch een eigen draadloze laadpad heeft die in een lader met USB-C aansluiting gestoken moet worden. Een USB-A naar C kabel heb ik wel zoals je kon lezen in mijn post, maar daar heb ik zonder kroonsteentjes en wat plakband dus niets aan.
Die kabel heeft aan de ene kant een usb-c aansluiting en kan dus in de lader en aan de een usb. Die op de uitgang van jouw usb-stekker past. (Wat Apple altijd meeleverde). Of aan je computer kan hangen.

En anders gebruik je https://www.bol.com/nl/nl...RFBg_0_13.16.ProductTitle wat nauwelijks iets kost.

USB -> USB-C kabels (male/male - female/female or female/male) zijn er zat te vinden. "Dan moet je apart een lader uit China laten overvliegen" is wat ik ongelofelijk vind.
USB-A male naar USB-C female adapter?

180 laders... _/-\o_ Ongeveer wat men met deze regels wil voorkomen.
Vroeger? 20 jaar geleden misschien maar hoe ver moeten we werkrlijk terug gaan dat alle laders USB A aan suiting hadden? Niet echt . Ik snap totaal de hype niet ja je kunt een 120 watt lader kopen om je telefoon op te laden maar waarom? Je batteries zal niet lang mee gaan daar had de F@%&## EU iets aan moeten doen zelf je batterij moeten kunnen vervangen!
Aan de andere kant komt het nu steeds vaker voor dat er naast een normale stroom aansluiting op een stekkerblok ook een usb aansluiting zit. Op kantoren is dit al vrij normaal. Als dit straks thuis ook de standaard wordt. Heb je helemaal geen opladers meer nodig. Standaardisatie maakt vaak ook weer nieuwe innovatie mogelijk die anders niet zo snel zou gebeuren.
Dat is inderdaad geschikt om in een paar uur op te laden. Er is nog een ander innovatie "snelladen". Dat kan gelukkig prima via de (juiste) USB-C kabel. Maar daar heb je wel een oplader voor nodig die de "snellaad protocollen" ondersteunt.
Vandaag een nieuwe telefoon gekregen uiteraard zonder oplader maar wel USB-C naar USB-C kabel. Uiteraard heeft mijn oude oplader een USB-A aansluiting en koop ik nu alsnog een nieuwe laadblok.

Zo'n universele laadblok is ook onzinning nu elke fabrikant z'n eigen snellaadsysteem implementeert en checks in bouwt om te kijken of de oplader van het juiste merk is of anders je telefoon met 200mA gaat opladen.
Dit dus. Nu moet de snellaad techniek ook gewoon verplicht usb-pd worden. Geen super vooc of qualcomm proprietary rommel meer
Bijna alles ondersteunt tegenwoordig wel USB-PD, als ze daarnaast nog wat anders willen anbieden is dat prima
Theoretisch klopt het, maar in de praktijk was het verwijderen van de lader uit de doos natuurlijk voornamelijk commercieel gedreven.
Nou dat was natuurlijk precies ook het idee. Denken dat de EU dit niet zag aankomen is onzinnig: Juist omdat ze dat zagen zou het direct voor resultaat zorgen.
Daarnaast 'commercieel' kan ook zijn dat je veel geld verdient aan laders die inkoop een kwartje kosten maar als 'origineel' onderdeel €10
De titel van het artikel zou dan ook moeten zijn: Europees verbod op iPhones met alleen Lightning-poort stap dichterbij
Dat scheelt helemaal geen afval
Nieuwe telefoons, kunnen sneller laden, en hebben dus daar voor een nieuwe lader nodig omdat de oude dat niet ondersteunt.
Daarnaast wordt de oude laders gewoon megeleverd als de telefoon verkocht wordt
Maar dat hoeft niet, ze kunnen ook langzamer laden, dus kun je een lader lenen van iemand. Nu hebben veel mensen 2 of 3 laders, 1 voor thuis, 1 op het werk, ...
Ik gebruik mijn oude lader ook voor mijn nieuwe telefoon, laad ie iets langzamer op 's nachts.
Veel telefoons worden zelfs al zonder lader geleverd tegenwoordig.
Anoniem: 221563 @amigob221 april 2022 11:05
Ben je de tijd daarvoor vergeten? Ieder model telefoon met zijn eigen lader. Wat een gedoe was me dat toch zeg.

Daarnaast heb je niet meer standaard een lader bij iedere nieuwe telefoon. Bij vele modellen nog wel, maar het is geen gegeven.
Nu liepen de meeste rond met Nokia's en die hadden hun laders redelijk gestandaardiseerd :P
jij hebt zeker niet de begintijden van de mobiele telefoon meegemaakt.
Telefoons gingen sowieso niet zolang mee om te beginnen. Dus na 2 jaar was je toch al snel toe aan iets nieuws. Iedere fabrikant had zijn eigen aansluiting en nog veel erger (Samsung kuch kuch) had ook verschillende aansluitingen per telefoon. Dit is dan het oplader stukje, dat gold ook nog eens voor koptelefoons etc... Dus iedere 1-2 jaar zat je dus weer te kijken tegen een hoop oude troep die maar ergens in een lade lag te verpieteren.
Toen de EU die standarisatie van usb er door heeft gedrukt dat heeft er toe geleid dat we allemaal dezelfde laders konden gebruiken, maar ook accessoires hoef je niet iedere paar jaar te vervangen.
Zeker geen Nokia gehad, ik heb er nog een liggen, werkt nog steeds
jawel, meerdere zelfs. Maar reden van vervanging was niet zozeer dat ze kapot waren. Hoewel de batterijen van de 3310 echt snel achteruit gingen overigens. Nee reden van vervanging was gewoon meer mogelijkheden en serieus snellere telefoon. De mobiele telefoon was nog niet zo volwassen als dat de smartphone tegenwoordig is.
Dit is natuurlijk onzin, je hoeft niet sneller te laden. Het is namelijk ook nog eens beter voor je accu.

Mensen willen vaak meerdere kabeltjes, meerdere laders. Dat hoeft dan niet meer.

Er zijn nogal wat verhalen van mensen die van het werk een android krijgen, zelf een iphone hebben. Dan heb je dus twee kabels nodig. Alles alles dezelfde poort heeft, heb je niet meerdere kabels nodig.

Wetgeving maak je niet over wat er gisteren is geleverd, maar voor wat er morgen moet worden geleverd.
Als bonus is dat langzaam laden ook nog eens beter voor je accu.
Ik zit al een dag een powerbank te laden, ik zie dat niet echt als bonus,
Da's ook geen telefoon ;)
Ik denk dat de besparing op afval tegenvalt. Zolang er bij een telefoon nog steeds min of meer standaard een kabel en een lader wordt geleverd verandert er niets.
Dit wilde ze al 10 jaar, maar Apple en Samsung kwamen het niet overeen.

Het zou goed zijn om voor alle aparaten tot 100 Watt dit te verplichten.

Ze wilde ook accus die vervangbaar waren. Maar daar zijn ook alle mazen in de wet opgezocht om toch de huidige telefoons te krijgen.

Dit is nog veel te lief. De industrie is niet in staat zichzelf te reguleren.
Toch voelt het erg oneerlijk. Juist apple was degene die jaar en dag dezelfde porten gebruiken en ik kon altijd tussen de verschillende devices dezelfde kabels en laders pakken.
Het waren juist de Nokia's, Motorola's en de zovelen andere mergen die steeds een nieuwe laadkabel of laadplug bedacht...
Lightning is wat mij betreft prima, alhoewel ik nu wel eindelijk kan zeggen dat USB-C ook prima in orde is, alle vorige USB-C connectoren waren wel bagger.
Moet wel zeggen dat kwa protocollen USB-C nog steeds een geklooi is om iets werkend te krijgen...
Het gaat eigenlijk alleen om de kabels. De USB-laders zijn in principe allemaal hetzelfde.
zeker ook omdat Apple een groot marktaandeel heeft
Dat valt met 13% wereldwijd best mee.
Heeft de EU dat afgedwongen? Kan mij geen smartphones herinneren zonder usb aansluiting. Mijn eerste smartphone had nog een mini usb aansluiting.

Sowieso komen tegenwoordig de meeste andere gadgets ook met USB. Terwijl een radio fabrikant prima een radio mag uitbrengen met een willekeurige pinnetje als aansluiting.
Tja, het vastleggen dat telefoons/tablets allemaal USB-C moeten gebruiken is prima en voor de komende jaren geen probleem, totdat USB-C ooit een keer niet meer genoeg is.
Zie reactie van lilmonkey, de EC heeft aangegeven deze regels regelmatig te herevalueren. Aardige stap in de goede richting. Helaas moet er nog veel meer gebeuren, maar dit is een goede stap (als dit word aangenomen in elk geval).
Het probleem is alleen dat de EU poeptraag is én daarnaast wil dicteren wat de hele industrie moet gebruiken. Dus je gaat dan krijgen dat men weinig zin heeft in innovatie, want je mag het toch niet gebruiken of riskeert dat een andere techniek tot standaard wordt uitgeroepen en dan zit je met al je over de balk gesmeten geld.

En als het wel gebeurt, dan is dat niet voordelig voor de consument noch industrie want als er dan superieure techniek en poort komt: dan wordt dat helemaal de ziekte in gepatenteerd en wordt het fors duurder.

Dat de EU zich hiermee bemoeit slaat al nergens op, die hebben echt veel teveel macht en dat stijgt ze naar het hoofd, maar goed voor de consument is het in de verste verte niet. Het is juist heel slecht voor de consument.
De EU dicteert dat de hele industrie een standaard moet kiezen, oftewel verplichten van de industrie om te innoveren naar 1 goede standaard ipv duizend slechte zoals eerst.
Zodra de industrie roept 'USB C is te achterhaald, USB D is het nieuwe' dan schuift de markt naar USB D, zo ook de EU's eigen voorstel om dat zo te doen.
Oftewel je mag innoveren, maar je moet wel innoveren in iets wat beter is, niet alleen maar anders.

Juist dit is iets waar de EU perfect mee om gaat, of ben je al vergeten waarom ze hiermee begonnen?
Iedereen had een lade thuis met tig opladers, die oortjes van je vorige telefoon passen niet op je nieuwe en de lader ook niet... Sommige merken hadden per model telefoon een aparte connector, andere merken per jaar...

Hoe exact is dit slecht voor de consument? USB C is vanaf USB 2.0 tot in ieder geval USB-4 prima, grote kans dat tegen de tijd van USB-5 USB C ook niet prima mee kan dus de komende 15 jaar is USB C prima, dan heeft de industrie 15 jaar de tijd om USB D te bedenken, maar ipv zonder EU tig bedrijven die elk hun eigen connector bedenken moeten al die bedrijven nu door de EU samenwerken.
Ipv tig eilandjes heb je nu 1 industrie die samen innoveert, veel meer mensen en veel meer budget dus om veel beter en sneller te innoveren.
En wie weet wordt USB D wel backwards compatible. Dan kan 't nog langer mee.
Het is juist heel slecht voor de consument.
Juist, 2 aparte kabels/connectors is wèl consument vriendelijk natuurlijk. 8)7
Het ligt er maar aan hoe je het bekijkt. Je kan ook zeggen dat de EU zeer vooruitstrevend is. Vaak is het de enige, of anders iig de eerste wetgever wereldwijd die dit soort wetgeving invoert. En heel vaak hobbelt de rest van de wereld er daarna achteraan.

Dit staat ook wel bekend als "The Brussels Effect".

En uiteindelijk pakt dit meestal positief uit, met name voor het milieu en de consument.
Om 1 nieuwe wet door het hele systeem te krijgen, ben je zeker minstens 7 tot 10 jaar bezig… dus dat er minder innovatie is straks.. moet je naar de blauwe vlag met sterretjes kijken.. Brussel dus.
Helaas fout. Als iemand iets nieuws verzint kan dat er gewoon bij. Innovatie gaat gewoon door. Zolang ze maar USB-C ook aanbieden. Er is ook kans op MEER innovatie omdat de fabrikanten gedwongen zijn nu samen te werken om tot 1 standaard te komen. Dat is alleen maar beter.

Dan is er ook nog het feit dat deze wet een regelmatige review krijgt. Dus geen 7 of 10 jaar.
Dan kunnen de tech giganten samenwerken aan een nieuwe standaard die voor iedereen werkt. Als ze hierover goed en duidelijk communiceren met de EC gaat de EC hier echt niet moeilijk over doen. Het boeit hun niet welke standaard gebruikt wordt, zolang dat iedereen gewoon dezelfde gebruikt. Ze beseffen echt wel dat USB C niet voor de komende 100 jaar gaat dienen, maar op dit moment is er simpelweg geen reden om iets anders te kiezen. Als er ooit een betere aansluiting komt met brede ondersteuning, dan gaat er zeker een overgang regeling zijn, zodat we stapsgewijs kunnen upgraden net zoals dat kon van micro USB naar USB C.

Als Apple hier niet zo ongelooflijk koppig over deed, dan was deze wetgeving niet eens nodig geweest. De EC moeit zich bijvoorbeeld niet met welke aansluiting er nodig is om beeld in je TV te krijgen. Letterlijk iedereen ondersteunt HDMI, dus de markt kan zelf kiezen hoe ze nieuwe versies daarvan uitbrengen. Standaarden van organisaties zoals ISO of IEEE worden al ettelijke decennia afgedwongen vanuit overheden. Dit is echt niet nieuw of speciaal.
... op dit moment is er simpelweg geen reden om iets anders te kiezen.
Zo te lezen in dit topic zijn er vele redenen om niet voor usb-c te gaan.
Als Apple hier niet zo ongelooflijk koppig over deed, dan was deze wetgeving niet eens nodig geweest. De EC moeit zich bijvoorbeeld niet met welke aansluiting er nodig is om beeld in je TV te krijgen. Letterlijk iedereen ondersteunt HDMI, dus de markt kan zelf kiezen hoe ze nieuwe versies daarvan uitbrengen.
Ik denk niet dat Apple hier koppig is. (wellicht wel op andere vlakken) Wel willen ze een goede connector op de iPhone en andere apparaten.

Welke HDMI aansluiting bedoel je? Ik zie er 3. Naast ook displayport en andere standaarden.
Je hebt gelijk dat de EU/EC zich beter kan richten op een ander vlak dan de specifieke connector op een smartphone.

[Reactie gewijzigd door purge op 23 juli 2024 11:22]

De hele wereld kan omgaan met USB-C connector,behalve APPLE , dat heeft alles te maken met koppig en niets met de kwaliteit van de connector. En anders hadden ze dat kunnen aanbieden tijdens de ontwikkeling van USB-C.


HDMI en DVI gebruiken voor beeld dezelfde signalering. Vereist alleen een passieve converter. En beide zijn voor een ander gebied. HDMI voor TV en DVI voor monitors. Displayport heeft ook een geschiedenis. Gewoon omdat het een andere marketingnaam heeft, maakt het niet ineens technisch spannend.
Apple is inderdaad heel erg eigenwijs. Zoals ik het zie is dit vaak wel in het voordeel van een consument en Apple zelf. Bij andere bedrijven denk ik wel eens dat alleen het eigenbelang voorop staat.
Dus ja, Apple is hier koppig of eigenwijs en gaat zeker niet met de massa mee.
Wat er bij de onwikkeling van usb-c wel of niet is gebeurt weet ik niet. Kennelijk vond Apple het nodig om toch lightning te ontwikkelen.

Wat betreft HDMI, DVI, die laatste noemde ik niet specifiek. Ik denk dat er ook een hoop ophef zou bestaan als de EC zal besluiten om de HDMI connector te verbieden en iedereen een DVI aansluiting moet gebruiken. Dat is wel zo'n beetje wat hier gebeurt. Nu is DVI in plaats van HDMI verre van realistich aangezien HDMI de nieuwere versie is. Maar ik hoop dat je het voorbeeld begrijpt.
De enige reden voor Apple om lightning te ontwikkelen is omdat Apple dan beter controle had over de accessories. Ofwel om klanten een poot uit te kunnen draaien door gebrek aan keuze. Lightning producten hebben een authenticatie chip en Apple bepaald wie die wel en niet krijgt en hoeveel ze moeten afdragen. Dit in tegenstelling tot USB. Waar iedereen een goed product voor kan leveren en niets hoeft af te dragen (aan de telefoon fabrikant).
Uiteraard zal het financiëlestuk zeker van invloed zijn geweest. Maar als ik de lightning connector zo zie dan weiger ik te geloven dat dit de enige reden is geweest. Hij zit namelijk vrij goed in elkaar.
Maar voordat we verzanden in een wellus/nietus wil ik het hierbij laten ;) Ik heb in ieder geval geen kennis van interne stukken bij Apple die dit kunnen ondersteunen.
Misschien is die connector beter. Maar dan hadden ze die gewoon kunnen inleveren zonder licenties e.d. bij het usb consortium en op kunnen laten nemen. Wellicht hadden andere fabrikanten dat best fijn gevonden. Maar als je alles voor jezelf houd. Tja dan kan bovenstaande gebeuren en ben je "af".
Zo te lezen in dit topic zijn er vele redenen om niet voor usb-c te gaan.
Tjah, als Apple hun standaard open had gemaakt vanaf het begin, dan was alles misschien nu een geavanceerde variant van Lightning. Ik stel voor dat Apple voor de volgende generatie connector gewoon meewerkt met de rest, om het beste van beide werelden te kunnen inbouwen.
Ik denk niet dat Apple hier koppig is. (wellicht wel op andere vlakken) Wel willen ze een goede connector op de iPhone en andere apparaten.
Als het zo'n rotte connector is, waarom hebben ze dat dan zo hard zitten pushen op hun MacBooks en tegenwoordig ook bij de high end iPads? En waarom hebben ze dan gewoon niet gepusht voor een betere connector aangezien ze letterlijk mee in de board van USB-IF zitten? Dat argument raakt echt kant noch wal. Kan je mij een bron geven waarin dat überhaupt Apple zegt dat USB C geen goede connector is?
Welke HDMI aansluiting bedoel je?
Zoek nu eens een TV die niet de "gewone" HDMI aansluiting heeft. Zoek mij een game console, setup box, Chromecast etc die niet de gewone aansluiting heeft. Die kleinere HDMI poorten kom je vooral tegen in niche situaties waar de meeste mensen gewoon niet mee in aanraking komen. Hoeveel mensen beseffen zelfs dat er verschillende soorten HDMI zijn? Vergelijk dat eens met hoeveel mensen zich bewust zijn van welke soort laadkabel hun telefoon nodig heeft. Dat is enkel wat geeks/professionals tegenover de hele populatie.

DisplayPort is een andere connector voor een andere use-case met een heel andere feature set, en zie je dan ook enkel terugkomen op PC schermen. PC schermen die trouwens allemaal ook HDMI ondersteunen. Dus weeral: voor de gewone burger kan je met een HDMI kabel gewoon alles met alles verbinden op een paar lastige uitzondering na, die dan ironisch genoeg vaak van Apple zijn en USB-C gebruiken voor het beeldsignaal. Sorry, maar dit is toch gewoon absurd? Een van de grote uitzonderingen op mijn voorbeeld van de facto standaardisatie is een gloednieuw product van Apple dat de poort gebruikt waarvan je net zegt dat Apple die niet goed vindt 8)7 .
Als het zo'n rotte connector is, waarom hebben ze dat dan zo hard zitten pushen op hun MacBooks en tegenwoordig ook bij de high end iPads? En waarom hebben ze dan gewoon niet gepusht voor een betere connector aangezien ze letterlijk mee in de board van USB-IF zitten? Dat argument raakt echt kant noch wal. Kan je mij een bron geven waarin dat überhaupt Apple zegt dat USB C geen goede connector is?
Ik zeg nergens dat usb-c een slechte of rotte connector is, integendeel. Deze is prima voor een hoop toepassingen. Is het raar om te denken dat een leverancier een specifieke aansluiting kiest wat het beste past bij een specifiek apparaat.
Ik geloof gewoon niet dat Apple de huidige usb-c aansluiting op een iPhone gaat zetten. Niet omdat de usb-c zo slecht is, niet omdat Apple zo graag tegendraads is. Wel omdat Apple vind dat het niet de meest geschikte aansluiting is voor een iPhone. Als dat wel het geval zou zijn, dan zou deze al ruim 2 generaties erop gezeten hebben. Welke afwegingen Apple hiervoor maakt is voor ons natuurlijk gissen. Inkomsten vanuit royalties op de lightning kabels is er zomaar een. Maar ik geloof ook sterk dat de duurzaamheid en kwaliteit als laadconnector voor een iPhone minder geschikt is dan een lightning.

Wie weet komt er binnenkort een mix tussen usb-c en lightning vanuit de USB-IF. Met het beste van beide.

De reactie over hdmi/displaypoort was meer ter illustratie dat er inderdaad meerdere fysieke aansluitingen zijn voor deze. Zelf heb ik meerdere apparaten met een mini-hdmi aansluiting. Ook hier heeft een leverancier gekozen voor een best passende fysieke connector voor een apparaat. Nog los van het feit dat hiervoor aparte kabels en/of verloopstekkers nodig zijn.
Als er een wet is die lader x verplicht stelt.. dan gaan bedrijven al helemaal niet meer denken om dat aan te passen, als ik een telefoon bedrijf had, had ik dan tenminste niet gedaan.. dan had ik gezegd; we wachten tot wet x is aangepast, dan zien we wel verder.
Als er een wet is die lader x verplicht stelt.. dan gaan bedrijven al helemaal niet meer denken om dat aan te passen
Zoals alle telefoons eerst Micro USB hadden hierdoor en toen naar USB C over gingen? Oftewel we weten al dat het prima werkt, waarom dan paniek zaaien over iets wat zich al bewezen heeft prima te werken?
Ik heb geen vertrouwen in de Europese unie…
In order to address any future developments in charging technology and to ensure the minimum common interoperability between radio equipment and the charging devices for such radio equipment, the power to adopt acts in accordance with Article 290 of the Treaty on the Functioning of the European Union should be delegated to the Commission to amend the categories or classes of radio equipment and the specifications regarding the charging interfaces and charging communication protocols, as well as the details on the information in relation to charging.
Dus vrij makkelijk aan te passen zodra er een nieuwe standaard is. Zal ook nog wel even gaan duren, zo gebruikt bijvoorbeeld USB-4 (de nieuwste standaard) ook gewoon USB-C als aansluiting.
Het probleem is dat er geen nieuwe standaard meer komt als je niet zeker bent of die standaard er wel komt. Stel dat deze wet er meer dan 10 jaar geleden al was geweest, dan zaten we in Europa nog steeds op Micro-USB.
Het betekent inderdaad dat niet elk bedrijf zomaar nieuwe soorten opladers kan gaan meeleveren, maar dat via USB-IF moet doen. In de USB-IF zitten vertegenwoordigers van de meeste grote electronicabedrijven, en die kunnen daar relatief makkelijk nieuwe standaarden mee uitbrengen, zolang er consensus is. Als die consensus er is, komt de standaard er sowieso, want de grootste bedrijven zijn het er al over eens.

Zodra er dus een idee is om de connector substantieel te verbeteren gaat het dus nog steeds mogelijk zijn om de standaard aan te passen.
Het is zeker mogelijk om de standaard aan te passen. Maar dat gaat in de praktijk pas gebeuren tegen de tijd dat de rest van de wereld al heel lang op die nieuwe standaard zit.
Dan maak je een iets bredere poort, met een extra aansluitmogelijkheid voor propietary zaken.
Zo past de standaard USB-C lader, maar ook een "uitgebreide" lader met extra functionaliteit.
Je bent natuurlijk niet de eerste die dit opmerkt. Het is ook Apple's primaire verdediging geweest tegen dit voorstel.

Het staat fabrikanten ten eerste vrij om naast de gestandaardiseerde poort ook nog een andere poort te leveren, en ten tweede heeft de EC aangegeven de poortkeuze regelmatig te her-evalueren.
Het probleem lijkt mij echter dat her-evalueren geen zin heeft. Want wat valt er te evalueren als er geen alternatieven meer gemaakt worden. Het heeft 0,0 zin voor een fabrikant om een andere poort / kabel te ontwikkelen als ze deze toch niet mogen gebruiken. Denk niet dat de EU zelf een innovatie tank of subsidie gaat creëren voor het ontwikkelen van een nieuwe standaard.

Voorlopig voldoet USB-C nog wel maar als er in de toekomst bijvoorbeeld meer dataoverdracht gewenst is en de fysieke connector dat niet kan dan blijven we enorm lang hangen in oude troep.
Innovatie op het gebied van dit soort connectoren en protocollen wordt echt niet gevoed door mobiele apparaten, maar door mass-storage apparaten, beeldschermen, videokaarten, etc. Dat gaat dus ook niet geremd worden door deze wetgeving, die puur gericht is op het opladen van mobiele apparaten.
Menig mid-range smartphone (voorbeeldje) gebruikt nog steeds het 20 jaar oude USB2 protocol voor data transfer.

USB4, dat ook gebruikt kan worden met de USB Type-C connector, gaat tot 40 Gbit/s.

Ik zou me meer zorgen maken over de motivatie van de industrie, dan de beperking vanuit de EU een specifieke connector te moeten gebruiken. Zonder EU restricties zit je op een mid-range telefoon op technologie van 20 jaar geleden.
Dat is ook wel zo, maar kun jij in de toekomst kijken? Bij Apple bijvoorbeeld komen de desktops en mobiele devices nu ineens gevaarlijk dicht bij elkaar. Wie weet, denk het persoonlijk niet, maar wordt de trend wel dat een mobiel een volwaardig desktop PC gaat vervangen. Telefoon in het dock en werken / gamen maar. Dan zou het zomaar kunnen dat USB-C tekort schiet. En probeer dan de EU maar eens te overtuigen over te gaan op een andere connector. Ze zijn al ruim 10 jaar aan het steggelen nu om überhaupt een standaard door te voeren. Lijkt mij erg belemmerend...

Niet dat ik dit snel zie gebeuren, maar het is onmogelijk om te voorspellen wat de toekomst gaat doen en zonder duidelijk beeld op hoe innovatie beschermd blijft vind ik dit een ronduit slechte zaak vanuit de EU.

Ik begrijp de standaard om milieu te besparen maar probeer dan individueel met Apple overeen te komen op USB-C. In plaats van een poort te verplichten op alles.
Je hebt zeker gelijk dat een wetgeving zoals dit (allerlei) negatieve effecten kan hebben wanneer de wetgeving een belemmerende werking heeft op de (door)ontwikkeling van technologie.

Gelukkig is er in deze mogelijk aanstaande wetgeving wel opgenomen dat een herevaluatie onderdeel is van de wetgeving. Ik ben in ieder geval erg benieuwd.
Regelmatig.. jaja.. en Brussel zou ook democratischer worden, voor de burger zijn en tegen lobbyisten zijn…
Hoezo?

Moeten we dan weer allemaal terug naar 2005 waar elke telefoon zn eigen draadlaadkabel had ?
Ikzelf heb geen problemen met mn lightning poort , maar ik zie geen reden voor Apple om bij lightning te blijven.

Maargoed , het artikel zegt alleen iets over de poort , niet de protocollen die er overheen lopen, Apple kan net zo goed een propriatary protocol maken , voor welke reden dan ook :z :z
De reden voor Apple is met name (dat heb ik een keer van een medewerker van Apple gehoord) dat USB onderhevig is aan standaarden en goedkeuringen vanuit een commissie. Als Apple iets wil toevoegen aan het protocol over Lightning kunnen ze dat gewoon doen. Bij USB zitten daar maanden aan goedkeuring aan vast. Ze zijn dus veel flexibeler met hun eigen poort. Daarnaast vind ik persoonlijk Lightning veel beter qua poort, als in; de aansluitingen zitten in de rand. USB-c is echt minder met aansluitingen in het midden. Er kan rommel in het stekkertje komen en de poort kan veel makkelijker beschadigen.
Dat licht aan de bouw kwaliteit van de usb poort, op het werk , ik heb het met mijn vorige lenovo laptop gehad waar de usb-c poort na 1,5 jaar gewoon beschadigd was omdat t van goedkope metalen (dun alluminium ) gemaakt was, terwijl je met mn surface-pro en macbook air, het er letterlijk uit kon trekken aan de andere kant van de kabel.. en het was nooit een probleem
Het is logisch dat een groot bedrijf zoals Apple de voorkeur heeft om iets dergelijks compleet in eigen beheer te doen.

Dat betekent echter niet dat het voor de gemiddelde consument prettig is om voor hun iPhone (Lightning) en iPad Pro (USB Type-C) een andere kabel te moeten gebruiken. Of voor hun iPhone (Lightning) en Macbook Pro (USB Type-C) een andere kabel te moeten gebruiken.

Laat staan mensen die durven een Android telefoon (USB Type-C) en iPad (Lightning) durven te hebben.

Of een partner, huisgenoot of collega die toevallig een telefoon/tablet heeft met "de verkeerde" kabel.
Maargoed , het artikel zegt alleen iets over de poort , niet de protocollen die er overheen lopen, Apple kan net zo goed een propriatary protocol maken , voor welke reden dan ook :z :z
Nee, volgens mij stond er in de Europese wet/regel dat telefoons standaard USB-C opladers moesten ondersteunen. Niet dat alleen de fysieke stekker de bouwgrootte van USB-C heeft.

Lomp gezegd: Het moet dus niet alleen passen maar ook werken. ;)
Het oplaadgedeelte wel ja, het interfacen niet. ;)
Als een iPhone gewoon weigert om op te laden met een standaard USB-C oplader dan kunnen ze waarschijnlijk wel een boze brief uit Brussel verwachten.

Er is natuurlijk niks gezegd over support voor snelladen, dus als een Apple toestel over USB-C alleen 'dom' oplaadt met 5V en 500mA dan voldoen ze ook gewoon aan de standaard.
Mijn volgende iPhone kom in ieder geval uit de states…
Alleen de pro's geloof ik. heb hier 2 nieuwe normale ipads en beide met lightning nog.
Nee, de 'normale' iPad is nog de enige met lightning. De Pro, Air en Mini hebben allemaal usb-c.
Omdat bedrijven niet opschieten met dit te standardiseren gaat de EU nu ingrijpen. Het gaan dan vooral om Apple volgens mij want verder zijn de meeste nieuwe apparaten met usb c op te laden.

De apparaten die ik nog heb en geen usb c zijn zijn eigenlijk allemaal best wat jaartjes oud al (zitten nog op micro usb dus al wel usb). Alleen de nieuwe iphone van mijn vriendin heeft dan natuurlijk weer geen usb c want Apple.
Alsof er geen belangrijkere zaken zijn dan Apple bashen… te denken aan armoede bijvoorbeeld.
Mooi dat je Apple en armoede bij elkaar brengt :+ Zoals kinderarbeid, geen slecht idee om vanuit de EU gewoon bedrijven die kinderarbeid gebruiken te verbieden :')
Welke innovatie?
Zonder de EU gebruikten wij nu allemaal nog steeds verschillende opladers per telefoon.
Dat was met name een Nokia-probleem.

Voordat ik naar iPhone overstapte gebruikte ik Siemens telefoon en in al die jaren heb ik maar 1x van oplader hoeven wisselen, toen ze naar een dunnere versie van hetzelfde overstapten. Beetje hetzelfde idee als toen Apple van de 30-pin naar Lightning ging; vanaf dat moment hadden alle nieuwe Siemens telefoons die nieuwe connector.

Meanwhile Nokia had een net iets andere maat DC barrel connector voor elk model.
Er waren meer merken dan Siemens en Nokia ;)
Vrijwel elke mobiele telefoon in die tijd had een andere connector, Samsung had zowat per telefoon een andere connector, Nokia ook, Sagem, Sony Ericson en LG hadden volgens mij ongeveer per jaar een andere connector enz enz.
Pas toen telefoons naar Micro USB gingen kon ik een nieuwe telefoon kopen en dezelfde oplader gebruiken, daarvoor moest je of met een lege telefoon rondlopen of overal extra opladers neerleggen want collega's hadden net de Samsung van het vorige jaar, of net een ander model van hetzelfde merk...
Wat ze moeilijker maken is vendor-lock-in.
Elke keer een nieuwe stekker is een manier om stekkers te verkopen en geen innovatie.

USB-C kan waanzinnig veel, tot een monitor aansluiten aan toe. Laat ze dáár de innovatie maar op richten en niet op het incompatibel maken van stekkers.

Dit is geen detail, dit heeft te maken met standaarden en het raakt honderden miljoenen consumenten.
Ik vind dit verre van een detail. Immers elke dag gebruiken we die poort.
Ahhh, het is dus de schuld van de EA dat apple niet innoveert?
Ik vind dat ze in deze wet ook moeten vastleggen dat om de zoveel jaar (pakweg 5 of 10 jaar) een evaluatie moet gemaakt worden van de beschikbare technologie door experts om te oordelen welke poort het beste geschikt is.

Anderszijds: USB-C laat snelheden toe tot 40 Gbps (en kan misschien zelfs nog meer worden later), dus qua snelheid zal dat hoogstwaarschijnlijk niet de bottleneck zijn. 40 Gbps is snel genoeg om zelfs de grootste iPhones in ongeveer een minuut helemaal te vullen.
Het staat innovatie in zekere zin enorm in de weg en dat is wat we juist zoeken bij de tech giganten.
Hoe dat dan? Voordat de telefoonboeren zelf gingen standaardiseren hadden ze elk hun eigen laders, en voor zover ik herinner zat daar geen innovatie in, alleen exclusiviteit, en die exclusiviteit was om wat extra geld te verdienen aan vervangende laders, of om vendor lock-in te krijgen doordat je met een nieuw model geen nieuwe lader nodig had. Dit veroorzaakte veel extra e-waste en daar wou de EU een stokje voor steken.

Dat gezegd hebbende, Apple introduceerde de Lightning poort als vervanging voor hun eigen 'brede' poort en als verbetering over Micro-USB, want USB-C was nog jaren ver weg.
Nee hoor het instap model heeft nog steeds lightning. USB-C is alleen voor de duurdere modellen zoals de air en pro. Ik zou trouwens niet zonder USB-C willen dit geeft zoveel voordelen.
Laten we die lightning poort maar niet standaardiseren, maar een stille dood laten sterven.
Ik vind dat de EU juist dit soort ‘details’ moet regelen. Je kunt het details noemen maar in feite gebeurt precies hetzelfde bij elke categorie apparaten: Tig types autobanden met nét een andere specificatie. Elk auto/vrachtauto/tractormerk heeft nét een andere connector op de achteruitrijcamera, vaak zelfs per (vracht)auto/tractor-serie(!) waardoor er letterlijk tientallen, zoniet honderden connectors in gebruik zijn met allerlei camera’s die uiteindelijk allemaal dezelfde beeld-chip hebben en uit dezelfde fabriek komen.

Hetzelfde gaat op voor onderdelen voor… zo’n beetje alles.

Waarom hebben we in vredesnaam 100 verschillende maten knoopcelbatterijtjes die allemaal maar 1 millimeter platter of breder zijn?

Wel ben ik het met je eens dat dit niet moet gaan leiden tot een kafkaëske situatie waarbij EU-anti-versnipperingsregels innovatie tegen gaan werken. Maar daar kan de industrie zelf ook wat aan doen door bijvoorbeeld samen met een nieuwe standaard te komen.
"Dit soort details" zijn *juist* waar de EU over gaat. Tenminste, het belangrijkste dat de EU doet is de gemeenschappelijke markt en dat betekent praktisch gezien een eindeloze hoeveelheid gedetailleerde regels zodat een Pools schroefje ook op een Slowaakse boor past, je een Finse telefoon kan opladen met een in Spanje gekochte oplader en dat je Italiaanse tomaten niet bespoten zijn met pesticiden die hier verboden zijn, etc. Andersom zijn afwijkende standaarden een manier om je eigen markt te beschermen, zowel voor landen als voor een producent als Apple.
Maar ik vraag me af of het goed is dat de EU zicht met dit soort details gaan bemoeien? Het staat innovatie in zekere zin enorm in de weg en dat is wat we juist zoeken bij de tech giganten.
De stompzinnige click-bait kop ("Europees verbod op Lightning-poort op iPhones stap dichterbij") van het artikel insinueert inderdaad dat het over 'dit soort details' gaat.

De subtitel met de toevoeging van het woord 'alleen' maakt al duidelijk dat er helemaal geen verbod op de Lightning-poort komt.

@ArnoudWokke: shame on you

Een Lightning-poort mag er best nog steeds in; naast een USB Type-C poort dan wel. Lijkt me niet voor de hand liggen, maar wie weet.

Maar goed, in bredere zin wil men proberen een aanzienlijk deel van de e-waste van 'chargers for portable devices shipped in Europe each year (11,000 to 13,000 tonnes)' te voorkomen.
Ik vind het een goede ontwikkeling om tot standaard poorten te komen. De adoption van USB-C loopt lekker en dat is mooi, een frustratievrije poort waar je in elke richting je kabel kan inpluggen. Echter is de connector van USB-C niet volledig probleemvrij, zeker wat betreft onderhoud.

Een Lightning-poort kan je namelijk makkelijk schoonmaken, aangezien er in de poort geen 'connector' meer zit. Met een USB-C die vol stof zit, blijf je zitten, dat vuil krijg je er nooit uit. Je kan er niet langs om stof eruit te 'schrapen'. Qua duurzaamheid is het dus weer minder, want een USB-C-poort kan je niet zomaar vervangen. Dan gaan er nu plots meer devices weggegooid moeten worden door defecte USB-C's, wat minder het geval is bij Lightning.
De EU moet zich juist met dit soort dingen bemoeien. De EU wil innovatie niet in de weg staan, maar consumenten beschermen tegen consument onvriendelijke praktijken.

Het mooiste voorbeeld vind ik dat er stofzuigers waren die méér energie gebruikten dan nodig, zodat er op de doos 1500 Watt kon staan. De consument dacht, hoe meer Watt, hoe beter. De EU stak hier een stokje voor, beperkte de maximum wattage voor stofzuigers, en nu heeft niet alleen Europa, maar de hele wereld veel zuinigere stofzuigers.
Mijn gedachte is voornamelijk is dat standardisatie prima is, maar vraag me vooral af of de prioriteiten van de EU niet op andere vlakken moet liggen.
Ik vind bemoeienis van de EU rond standaardisatie eigenlijk best prima. Hadden ze veel eerder moeten doen. Ook rond bijvoorbeeld laptop laders.
Dat hele oerwoud wat je had aan verschillende laptop laders voordat USB-C een beetje zijn intrede deed is ook allen maar vervelend en diende echt geen fatsoenlijk nut.

Apple heeft in de iPhone alleen nog maar die lightning poort zitten zodat ze premie kunnen blijven ontvangen voor al die accessoires die gebruik maken van lightning en daartoe dus licentiekosten afdragen aan Apple.

Heb ik verder niet een heel zwaarwegend probleem mee maar echt voor het grotere belang is dat ook niet, iPhones zijn letterlijk de enige courante apparaten die je niet kan opladen met een USB-C kabel inmiddels.

Voor mijn vriendin's iPhone zit ik nog altijd te harnassen met een apart kabeltje, de rest van het repetoire apparaten bij ons thuis (telfoon, ipad, laptops, switch, controllers, hoofdtelefoons, speakers, powerbanks etc) kunnen allemaal op hetzeflde kabeltje.
Zelfs mijn vriendin, Apple gebruiker van het eerste uur, wil dat ze gewoon een USB-C poort op de iPhone gaan zetten.

Ik denk verder dat het dicteren van een stekkertje niet echt een reële belemmering is voor innovaties. Ook niet ten aanzien van het laadproces.
Het lukt Oppo en co ook prima om bizarre laadtechnieken te ontwikkelingen die gewoon met USB werkt.
USB-A poorten zijn verder nog steeds de norm, die zijn al 25 jaar niet van vorm veranderd.
Dus als je eenmaal een poortje hebt die behoorlijk ideaal is hoef je daar ook niet aan te trekken.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 23 juli 2024 11:22]

De innovatie is niet afhankelijk van een poort of stekker, al wordt dat wel veel geroepen. Zelfs met een gestandaardiseerde poort blijven er voldoende innovaties mogelijk. Het standaardiseren van een poort betekent namelijk niet dat het protocol niet kan veranderen. Zelfs de kabels kunnen nog veranderen. Zeker met een extra chipje in de connectoren worden innovaties nauwelijks beperkt.

Als je nu al ziet waar de usb-c poort (zo nodig met adapters) voor gebruikt kan worden zie je gelijk wat ik bedoel.
Regulering in een corrupte markt is altijd goed.
Boeiende ontwikkeling. Ik ben alleen wel benieuwd als die lightning poort verdwijnt (volgens mij heeft iedereen die kabel nu wel) en Apple over gaat op Magsafe hoeveel impact dit op het milieu heeft. Gevoelsmatig kan het energieverlies van wireless laden bij zoveel telefoons misschien ook nog een forse (milieu) impact hebben. Heeft iemand hier meer kennis over?
https://debugger.medium.c...ng-to-happen-48afdde70ed9
Deze site heeft een vergelijking gemaakt met een Android telefoon.
Bedraad kostte 14.26Wh en draadloos kostte 21.01Wh (een verschil van meer dan 45%). Dat is in elk geval een significant verschil.

Maar we hebben met veel meer te maken natuurlijk dan alleen de stroomoverdracht. Er is nu een extra adapter bij gekomen. (eerst had je alleen een adapter, nu komt er een adapter en een QI-adapter). Die moet je er dus ook bij kopen (eenmalig), weer extra electronica. Aan de andere kant van het spectrum zullen er minder kabeltjes vervangen moeten worden en telefoon-entree's gerepareerd (je hoef niks meer ergens in te prikken).
Goede ontwikkeling dat er een verbod komt op iPhones, waarbij de lightning poort als enige laadpoort is! Waarschijnlijk gaat Apple dan helemaal geen poort meer leveren bij de iPhones.


Update: reactie aangepast, ter verduidelijking.

[Reactie gewijzigd door z4b0rg op 23 juli 2024 11:22]

Goede ontwikkeling! Waarschijnlijk gaat Apple dan helemaal geen poort meer leveren bij de iPhones.
Draadloos laden is ook een optie :P
[...]
Draadloos laden is ook een optie :P
Ik denk dat ze gewoon een verloopstukje gaan meeleveren (dat vervolgens door niemand gebruikt wordt natuurlijk, maar het voldoet aan de wet).
En dan alleen mogelijk om op te laden met een Apple ©® draadloze lader. Zou wel typisch Apple zijn.
Dat zou typisch Apple zijn, maar zoals in het artikel te lezen is wil het Europees Parlement ook draadloos laden standaardiseren.
Draadloos laden is al redelijk standaard toch? Apple producten ondersteunen gewoon Qi-chargers, net als de meeste andere telefoons.
Naar mijn weten klopt dat inderdaad.

Je hebt de Magsafe maar dat is vooral voor Apple hun oplossing (die ook nog sneller kan laden) terwijl Qi ook een optie is die met vrijwel alle draadloze laders werkt.

Echter ik behoud liever de kabel, draadloos is leuk maar niet als het mijn enige optie is (want geen poort)
Nee daar ben ik het mee eens, hoor. Een fysieke oplaadpoort met kabel moet altijd aanwezig zijn.
MagSafe is gewoon Qi maar dan met een magnetische koppeling zodat de laadspoelen optimaal zitten en er dus sneller en met minder verlies geladen kan worden.
ik kan anders wel zonder problemen m'n iphone 13 opladen met de Samsung draadloze oplader die ik bij m'n S5 gekregen heb.
Daar blijkt het minder een probleem te zijn.
iPhones ondersteunen AL JAREN QI opladers. Dus nee, dat gaan ze niet doen. Ze bieden enkel een extra optie (magsafe) maar dat is feite gewoon Qi + magneetjes.
Vreemde opmerking aangezien draadloos laden al gewoon werkt met iPhones volgens standaarden
En dan alleen mogelijk om op te laden met een Apple ©® draadloze lader.
Die een Lightning-poort heeft om de oplader op aan te sluiten. :+
Hier is niet eens twijfel over mogelijk 100% :) en de volgende wetgeving over draadloos laden staat gepland voor 2026. Paar keer uitstellen en we blijven achter de feiten aan lopen voorlopig.
dat is een optie maar voor iphones die stuk zijn is een poort toch handig voor troubleshooting etc, dat gaat niet via draadloos als de iphone niet meer opstart.

dan kopen we wel sneller een nieuwe ... dat is wel een voordeel voor appel

[Reactie gewijzigd door Mastofun op 23 juli 2024 11:22]

Ze hebben een MagSafe-achting kabeltje voor de Watch die lokaal dmv 60Ghz band een netwerk aanmaakt om te interfacen met de Watch via kabel. Zoiets zullen ze waarschijnlijk ook wel voor iPhone gaan maken.
Maar dan moeten auto’s met Apple CarPlay ook allemaal standaard draadloos in gaan bouwen. Nu sluit ik m’n iPhone aan met een snoertje (wat prima werkt).
Dat snoertje blijft prima werken op je huidige toestel.

Misschien hebben toekomstige toestellen echter een usb-c kabel nodig om te laden of ondersteunen ze enkel draadloos laden.

En Apple Carplay communicatie kan vast ook wel draadloos (als het dat al niet is).
Dat kan prima wireless, maar dat zit niet standaard in iedere auto.
Waarschijnlijk gaat Apple dan helemaal geen poort meer leveren bij de iPhones.
Goede ontwikkeling? Mijn voorkeur heeft nog altijd om op te laden via een kabeltje. Zou dit erg jammer vinden. Waarom die noodzaak om 1 poort te verwijderen?
Neen men wil 1 standaard poort en qua smartphone is apple zowat de enige die niet USB-c gebruikt.
Apple zou gewoon USB-C kunnen aanbieden.
Zit ook gewoon op iPad Pro dus zie ook geen reden waarom Apple dat sowieso niet doet, ik vind lighting tegenwoordig ook maar irritant, want USB-C kabels heb ik altijd wel bij me, maar lightning vergeet ik nog wel eens. Lightning was een geweldige oplossing pre USB-C, maar is nu obsolete.

[Reactie gewijzigd door jopiek op 23 juli 2024 11:22]

Helemaal Obsolete zou ik het niet noemen. Lightning kan ik toch met een hand inpluggen terwijl ik met USB-C twee handen nodig heb.

Daarnaast heb ik de ervaring (mensen die bij mij komen klagen) dat hun USB-C stekkertje stuk is. Terwijl ik voor de lightning poort daar letterlijk nooit iemand over gehoord heb.
Lol als er iets snel stuk gaat is het die brakke dunne kabeltjes van Apple. Mijn vrouw heeft een iPhone en heeft al een paar kabels versleten. Tot vorig jaar heb ik bijna 6 jaar gedaan met de originele kabel van mijn oneplus 3. Je hoeft de kabels alleen maar naast elkaar te leggen om het verschil te zien. usb c kabel van mijn op3 en nu pixel6 zijn een heel stuk dikker dan die lightning kabels.
Tja goeie N=1. Ik heb al sinds de iPhone 2G een iPhone en er is nog nooit een kabel stuk gegaan (30-pins of lightning). Zeg net zo weinig als jouw verhaal :).
Dat zou best kunnen maar dat heeft niets met de lightning poort te maken maar met het kabeltje dat is geleverd door Apple. Er zijn Lightning kabeltjes van meerdere fabrikanten. Ik ben het er trouwens wel mee eens dat Apple moet overstappen op USB C.
maar dat ligt meer aan de kabels dan de plug en poorten. ze hadden bij appel best een wat beter kabeltje kunnen maken.
Die kabeltjes kunnen prima lang meegaan. Veel mensen vergeten alleen dat ze niet aan de draad maar aan de stekker moeten trekken en niet te strak moeten oprollen. Bij verkeerd gebruik krijg je alle kabeltjes stuk.
Bij USB-C krijg ik helaas toch vaker mee dat de poort op de telefoon stuk is terwijl ik eigenlijk nooit hoor dat de lightning-port op een Apple device stuk is.

Dus als ik moet kiezen tussen af en toe een kabel vervangen (de meeste lightning kabels gaan ergens anders stuk dan bij de plug) dan de poort van mijn toestel vervangen dan weet ik het wel :)

[Reactie gewijzigd door Yucko op 23 juli 2024 11:22]

Dat is logisch aangezien alle andere fabrikanten USB-C gebruiken en dus de grootste groep mensen daarmee werken. Ik heb in het verleden vaak genoeg gehoord dat Lightning ook problemen oplevert.
Klinkt alsof je vrouw er niet al te best mee omgaat, de kabel van m’n iPhone 6S of 7 heb ik hier na jaren nog in gebruik liggen en wordt door meerdere mensen in huis vrijwel dagelijks gebruikt. Echt nog nooit een originele Apple lightning kabel kapot gehad. Wel namaak die iBOOD als origineel leverde. :+
Ow zonder twijfel, ze is een beetje hardhandig. Maar dat neemt niet weg dat als ik die kabeltjes zie ik er ook geen vertrouwen in heb dat ze gemaakt zijn om lang mee te gaan. En ik ga wel voorzichtig met mijn spullen om ;)
Die kabels zijn er ook van derden, inclusief Kruidvat en Ikea. Ik vervang liever eens per 2 á 3 jaar een kabeltje van een paar euro dan dat ik met een kapotte USB-C connector zit in mijn telefoon waardoor je hem waarschijnlijk af kan schrijven.
En ik en mijn vrouw gebruiken nog onze iPhone 7 kabels :D
Ik heb thuis nog een retro computer, alle kabels doen het al ruim dertig jaar goed :D

[Reactie gewijzigd door cc12 op 23 juli 2024 11:22]

Jawel, want het zijn kwaliteitslabels, dit i.t.t. wat Apple blijkbaar levert.
Weet niet wat jij allemaal doet hoor, maar USB-C kan je ook makkelijk met 1 hand inpluggen.
Als ITer had ik nooit een USB-C kabel bij me, ik had er zelfs geen eentje thuis. Nu is er in de afgelopen twee jaar wel wat Windows PC hardware binnengekomen wat een USB-C ingang heeft, maar tot op heden nog niet gebruikt. Nu heb ik in diezelfde periode een iPhone SE en een iPad Air gekocht, de SE had gewoon nog een Lightning aansluiting, dus daar had ik kabeltjes voor. De Air moest zo nodig een USB-C aansluiting hebben, waar ik dus geen kabeltjes voor moest aanschaffen. Waar ik voorheen in huis opladers had met 1 kabeltje, moesten daar nu twee kabeltjes bij liggen om op te laden... Ja! Wat goed voor het milieu! En over een jaar of vijf, als de iPhones SE worden vervangen door nieuwe modellen, etc. Kunnen we al die Lightning kabels gewoon weggooien... Ja! Wat goed voor het milieu!

Hetzelfde gelazer met de 3.5mm jack, of het ontbreken daarvan, mocht ik ook een nieuw setje oordopjes voor kopen... Met Lightning aansluiting... |:( Maar ik moet nog steeds een setje 3.5mm hebben om aan te sluiten op een laptop of andere hardware.
Inderdaad, de 3,5 mm jack! Je bent er niet bij geholpen voor je inmiddels aangeschafte producten helaas, maar hoe meer mensen geen telefoons kopen zonder 3,5 mm jack, hoe meer kans dat fabrikanten dat ding een keer laten zitten.
Het is misschien wat onhandig maar een extra kabeltje is natuurlijk ook niet het eind van de wereld.

Overigens zou ik het omgekeerde kunnen zeggen, mijn hele huis draaide op USB C totdat ik het Apple ecosysteem instapte. Potato Potatoe.

Aangezien USB C veel wijdverbreider is dan lightning is het onder de streep logisch dat dat de standaard wordt. Bij standaardisatie zal er altijd wel iets het onderspit delven, dat is nu eenmaal inherent en ergens moet je een knip maken.
Het is misschien wat onhandig maar een extra kabeltje is natuurlijk ook niet het eind van de wereld.
Wil je dat ook nog even aan de EU doorgeven? Vermoedelijk hebben de limousines van de politici die nu maanden vergaderd hebben over dit non-onderwerp meer uitstoot opgeleverd dan we ooit aan opladers gaan besparen.
Je doet net alsof ze daarvoor apart naar toe gaan om over te praten. Vaak is het zo dat er een scala aan onderwerpen in een vergadering aan bod komen.

Maar waarschijnlijk reageer je niet omdat het milieu je wat kan schelen maar dat je onderbuikgevoelens weer parten speelt.
Natuurlijk is het niet het einde van de wereld. Maar mensen willen 1 standaard, hun standaard, ook al zitten anderen op een andere standaard. Daarnaast het hele argument voor 'beter voor het milieu' is hiermee kolder. Het natuurlijk laten verlopen is veel beter imho. Dingen gaan weg wanneer ze stuk zijn. Nu moet je extra gaan aanschaffen (en die Apple kabeltjes zijn niet goedkoop!*)...

Leuk dat USB-C een bredere standaard is. De kabels die ik nu gebruik gaan nog steeds van USB(A) naar USB-C... Want de betreffende Apple opladers gebruiken allemaal USB(A). Als dat straks weer veranderd door wetgeving kan je weer nieuwe kabels aanschaffen...

En als je hele huis op USB-C draait (wat ik trouwens zeer betwijfel), dan heb je waarschijnlijk nooit een Apple product gebruikt, waarom zou je er dan nu mee beginnen?

*Yes, yes, I know! Je heb geen Apple kabeltjes nodig... Maar ik was tevreden over de Apple kabeltjes, zeer ontevreden over de lokale Action! troep en had geen zin om uit te zoeken wat daadwerkelijk kwaliteit USB-A naar USB-C kabels zijn.
Leuk dat USB-C een bredere standaard is. De kabels die ik nu gebruik gaan nog steeds van USB(A) naar USB-C... Want de betreffende Apple opladers gebruiken allemaal USB(A). Als dat straks weer veranderd door wetgeving kan je weer nieuwe kabels aanschaffen...
Dat zou onfortuinlijk zijn maar in de praktijk zijn alle laadkabels tegenwoordig USB A naar USB C.
En als je hele huis op USB-C draait (wat ik trouwens zeer betwijfel), dan heb je waarschijnlijk nooit een Apple product gebruikt, waarom zou je er dan nu mee beginnen?
Google. En alles draaide inderdaad op USB C (telefoons, tablet, laptops). De uitzondering is een Kindle maar die is alweer wat jaren oud, destijds was er geen USB C variant en dat ding hoef je toch praktisch niet op te laden.
Maar ik was tevreden over de Apple kabeltjes, zeer ontevreden over de lokale Action! troep en had geen zin om uit te zoeken wat daadwerkelijk kwaliteit USB-A naar USB-C kabels zijn.
Als je het safe wil spelen koop je voor relatief weinig geld een officieel Samsung USB kabeltje bij de Mediamarkt, die dingen zijn altijd "goed". Amazon Basics altijd vind ik ook altijd een goed startpunt voor kwaliteitskabels.
Als je het safe wil spelen koop je voor relatief weinig geld een officieel Samsung USB kabeltje bij de Mediamarkt, die dingen zijn altijd "goed".
Wait... What! Maar dan ontvlamt m'n iPhone spontaan! ;-)

Side note, ik zie ze per twee verpakt bij de mediamarkt voor €19, dat is niet veel goedkoper dan het €10 per kabeltje bij de Apple... Qua kwalitiet durf ik er niets over te zeggen.
Daarom ook relatief weinig :P Ach, je koopt die dingen 1 keer en je gebruikt ze daarna jaren.

Zie het zo: ik moest een Apple TV van €190 euro o.i.d. kopen om mijn Chromecast van 35 euro te vervangen :'(
Tja als je exclusief apple producten koopt is het misschien een ding dat je nieuwe kabels moet. Maar in een huishouden waar men ook van andere merken koopt merk je al gauw dat daar USB-C al een tijdje de standaard is voor de meeste electronica. Zo gebruik ik dezelfde USB-C adapter voor mijn muis, headset, laptop en telefoon.

De enige fabrikant die achterblijft is apple, die zo lang mogelijk aan lightning vast blijft houden vanwege het geld wat ze ermee verdienen en omdat mensen dan sneller neigen om apple accessoires te kopen die opladen met lightning ipv van een ander merk.
Uit je hele verhaal blijkt dus duidelijk dat je een Apple freak bent. :)

Apple zorgt zelf voor een hoop extra vervuiling door van de defacto standaard af te wijken.

Vroeger zag je dit vaak dat fabrikanten hun eigen proprietary standaarden aanhielden; speciale aansluitingen en de daarbij benodigde kabels met connectors, speciale geheugen zoals Memory sticks.
Allemaal proprietary om de zakken van het bedrijf en zijn aandeelhouders te vullen en dat ten koste van de consument en het milieu.
Apple zorgt zelf voor een hoop extra vervuiling door van de defacto standaard af te wijken.
Lightning is oude dan USB-C, hadden we dan met mini of micro USB moeten stellen?
En nu dan? Apple levert zowel apparatuur met USB-C als met Lightning. Dus Apple blijft maar verschillende kabels rondstrooien terwijl ze dat op dit moment nog niet verplicht zijn om USB-C te gebruiken.
Hiermee bedoel ik ermee dat het een goede ontwikkeling is dat ze niet langer alleen lightning-poort mag leveren. Ik zal mijn reactie even aanpassen . :)
Ik ben langer bezig met de telefoon goed te positioneren op de draadloze lader dan met het inpluggen van een kabeltje.
Dat zal per apparaat dan verschillen Apple heeft daarom Magsafe geïntroduceerd, nooit problemen met positionering.

Kans is daarom ook aanwezig dat over 2/3 jaar iPhones helemaal geen poorten meer hebben.
En dan heb je nog de verliezen die optreden bij draadloos laden.
Mijn voorkeur heeft nog altijd om op te laden via een kabeltje.
Waarom?

Ik heb er juist helemaal afscheid van genomen, kabeltjes die stuk gaan, poorten vol stof, etc. ik was er klaar mee. Nachtkastjes, keuken, bureau's, overal waar vaak de telefoon wordt neergelegd, zit nu een Qi lader ingebouwd. Werkt perfect. Kabel wordt alleen gebruikt in hotels, want daar kom je de Qi nog niet tegen.

Nu nog wachten op Macbook's die ook met Qi kunnen worden opgeladen. Al werkt het laden via USB-c wanneer deze is verbonden met een display, ook prima.
En hoe ga je de smartphone dan opladen als de accu katsleeg is ?
Draadloos opladen werkt toch alleen als er nog een druppeltje stroom in zit zodat het apparaat herkend wordt of zie ik dat verkeerd?

En ja kom genoeg mensen tegen die regelmatig hun toestel katsleeg hebben en gerust nog een tijdje wegleggen zodat die nog verder leeg loopt alsvorens op te laden want "geen tijd".

Ik heb die vendor-lock overgens ook nooit begrepen waarom ze niet gewoon ook USB-C willen supporten net als alle andere fabrikanten.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 11:22]

Mijn mooie S9 die al haren geen werkende USB poort meer heeft word nog steeds herkend; ook al is deze enkele degan geheel leeg. (Leeg als in geen idee hoe leeg leeg is in dit geval.)
Ik denk dat als de accu maar leeg genoeg is, dat dit niet gaat werken.

Kennis had zijn oude LG G3 gevonden paar maanden terug en wou deze nog even verkopen, maar hij moest hem testen.

Geen MicroUSB kabel in huis dus probeerde hij draadloos laden en dat werkte niet, uiteindelijk wees ik hem erop dat zijn PS4 controller laadstation MicroUSB gebruikt, dus na wat geklooi op die manier opgeladen.

Draadloos laden was niet stuk, maar dat ding was gewoon totaal leeg en alleen bedraad laden werkte.
Als de telefoon 'leeg' is, blijft er altijd een beetje vermogen over in de accu dat weken of maanden kan duren alvorens ook dit helemaal op is. Kan best zijn dat het draadloos laden dan dus ook niet meer werkt.
Ik zou dit wel eens kunnen testen met mijn oude 920 die ik al een jaar of wat niet opgeladen heb.
Een goeie... Ik heb mijn 920 even op m'n oplader gezet. Het duurde wel een minuutje of 5 (geen snellader), maar hij is opgestart. Niet meer opgeladen sinds december 2019 (tenminste, dat is de laatste entry in mijn BatteryX applicatie)
Ah, dan haalt ie voor het draadloos opladen dus ook het benodigde vermogen uit de lader en niet de accu.

Handig om te weten, ik was van plan dit vanavond even te proberen
En hoe ga je de smartphone dan opladen als de accu katsleeg is ?
Draadloos opladen werkt toch alleen als er nog een druppeltje stroom in zit zodat het apparaat herkend wordt of zie ik dat verkeerd?
Dat druppeltje stroom zou je ook via beweging op kunnen wekken.
Een QI-lader zend pulsjes uit. Als je een spoeltje met ledjes op een QI-lader legt zal dat ledje knipperen, zoals bigclive hier laat zien. Het lijkt mij niet onmogelijk dat met die energie een apparaat met de QI-lader kan onderhandelen dat de QI-lader moet gaan laden.
Ik zit toevallig met een defecte poort en batterij (wachtend op onderdelen) waardoor mijn telefoon geregeld volledig leeg leeg is. Starten van draadloos laden gaat wat trager, maar uiteindelijk als ik 10min later kijk is die wel zichtbaar begonnen met laden. Moet wel minimaal een 10watt lader zijn anders werkt het niet, ook niet na uren.
Ik uit brabant met een zachhhhhte Gggggg JONGUH
En om het milieu te sparen, zit de inductielader dan niet in de doos. Apart te kopen voor €149. :)
sja om het milieu te sparen vind ik niet zo een goede reden, dat zijn miljoenen lightning kabels die dan weg gesmeten gaan worden. Voor iemand die iphones ipads enzo heeft gaat het dan wel ambetant zijn
Zolang iPhone's langzaam aan de enige producten zijn die lightning gebruiken is het argument van "nieuwe kabels kopen" niet heel valide. Bijna alle overige producten van Apple gebruiken ondertussen USB-C, ipads, laders voor de watch, macs, enkel de iphone is nog niet met USB-C te krijgen.

Zou ik overstappen naar iOS dan mag ik een zwik aan extra lightning kabels kopen om hetzelfde laadgemak te hebben wat ik nu heb, waar ik vervolgens mijn huidige USB-C kabels naast mag hebben liggen voor alle andere niet-iPhone hardware.
sja in theorie zijn beide poorten op nieuwe toestellen de beste oplossing maar dat is niet haalbaar vermoed ik
Bijna alle overige producten van Apple gebruiken ondertussen USB-C, ipads, laders voor de watch, macs, enkel de iphone is nog niet met USB-C te krijgen.
Mwuah. Toetsenborden, Apple TV-afstandsbediening, EarPod-laaddoosje, enz enz enz hebben ook allemaal Lightning stekkertjes. Het zijn er nog best een boel. Je kan beter zeggen dat een paar producten al usbc hebben :)

Maar goed. Het is fijn dat door er nu doorheen komt. Scheelt een hoop gezeur met verschillende kabeltjes voor alles en nogwat.
Dat argument konden we vroeger ook gebruiken toen ieder merk een eigen aansluiting had.
Ik gok dat je alleen die "puck" er bij krijgt die aangesloten kan worden op een lightning kabel
De Watch wordt al geleverd met een puck met USB-C aansluiting, dus dat zal wel weer meevallen.
De Apple draadloze-oplader-puck heeft een geintegreerde kabel met USB-C aan het andere eind.
Nee die kost 45 euro, maar elke Qi oplader werkt gewoon ;)
Dat denk ik niet, bij bijna alle auto's moet carplay met kabel worden aangesloten. Dat zou betekenen dat alle nieuwe telefoons niet meer aangesloten zouden kunnen worden op carplay.
hoezo niet :? kwestie van een andere kabel gebruiken met aan 1 kant iig de USB-C om je telefoon te verbinden.

en als je doelt op alleen draadloos, er zijn after-market apparaten om wireless carplay in een bestaande auto met carplay te krijgen.

[Reactie gewijzigd door Yucko op 23 juli 2024 11:22]

Ik reageerde inderdaad op het geheel verwijderen van een poort en puur draadloos laden gaan.

En ja er zijn after-market draadloos, maar hoe vaak zie jij Apple een after-market non-licenced product support geven? Er is tegenwoordig ook draadloos Carplay van Apple zelf alleen zijn er nog zeer weinig auto's die het hebben. En het gaat nog wel even duren voor de gemiddelde auto rijder zo'n auto heeft.

Vandaar dus mijn reactie dat ik niet denk dat het zo snel zal gebeuren. Ik kan het natuurlijk mis hebben.
Niet dus, want dan moet ik dus allerlei nieuwe spullen aanschaffen om een telefoon op te laden.
Een draadloze lader in de auto is niet echt heel praktisch, mijn huidige powerbank heb ik niets meer aan en moet een andere oplader kopen.
Kortom, lekker milieu belastend als ze dit zouden doen.
Niet dus, want dan moet ik dus allerlei nieuwe spullen aanschaffen om een telefoon op te laden.
Een draadloze lader in de auto is niet echt heel praktisch,
Een plaatje achter/als onderdeel van een autohouder moet prima kunnen.
mijn huidige powerbank heb ik niets meer aan en moet een andere oplader kopen.
Je kan natuurlijk je powerbank aansluiten op een draadloze lader. Efficient is wat anders. :+
Kortom, lekker milieu belastend als ze dit zouden doen.
Klopt, en ook daarom is het jammer dat Apple eigen aansluitingen gebruikt.
Een draadloze lader in de auto is niet echt heel praktisch
Uhhh, die wordt door diverse fabrikanten al in de fabriek ingebouwd. Waarom zou dat niet praktisch zijn?
Er zijn gewoon verloopjes lightning <-> usb-c.
Je hebt niets aan een verloopstukje als de hele poort wordt weggelaten.
Oh, sorry, verkeerd gelezen. Maar er komen dan heus wel verloopstukjes met een draadloos uiteinde.
Huh, waarom niet praktisch? Ik vind het ideaal. Ik zet m’n iPhone in de telefoonhouder en hij begint meteen met laden. Hoef niet te klooien met kabeltjes en het kabeltje naar de houder is netjes weggewerkt. Telefoon verbindt met Bluetooth met de radio, voert dan meteen een opdracht uit (start flitsmeister, start Apple Music) en hatseflats.
En m’n CarPlay dan?
In mijn BMW is CarPlay gewoon draadloos, verbindt automatisch en werkt perfect. Dan moeten de andere merken dat nog wel gaan ondersteunen natuurlijk maar de techniek is er.
Dat is een veel nieuwere techniek. De eerste CarPlay systemen waren altijd bedraad.
M’n instap polo heeft dat voorlopig nog niet denk ik ;)
Koop nu de Apple CarPlay Wireless Adapter (349 EUR). ;)
Ik ben niet zeker of ‘geen kabel’ een goede ontwikkeling is. Draadloos laden gaat vaak heel traag en niet overal beschikbaar terwijl usb-c nu overal opduikt: battery packs, latops, auto’s etc.

Men Tesla en ikea-lamp heeft ook draadloos laden maar dat is zo traag en men telefoon wordt heel warm. Het werkt allesbehalve optimaal.

Ik hoop echt dat usb-c lightning zal vervangen. Lighting was beter dan micro-usb maar zeker niet meer beter dan usb-c.
Ik vind lightning connector wel veel beter dan USB-C. Het protocol is niet meer beter, USB-C kan immers veel hogere (laad)snelheden halen dan Lightning, wat dat betreft is Lightning inderdaad niet beter. Maar de connector… Ik baal er echt van dat ze met USB-C weer een female kabel hebben gemaakt ipv andersom zoals bij Lightning, wat echt de superieure en veiligere optie is.
Draadloos laden is voor luie mensen is mijn mening, voor een goede energie overdracht komt het redelijk precies hoe de lader en het apparaat tov elkaar liggen. Daarom heeft een tandenborstel zo'n mooi uitlijn mechanisme. Hoe hoger de laadstroom, hoe meer verliezen als het niet goed is uitgelijnd. Ook een reden waarom draadloos laden bij auto's nog steeds niet aanslaat.
En daarom heeft die MagSafe oplader een magnetische koppeling zodat de spoelen perfect uitgelijnd zijn...
Of een draadloze dongle. :)
Zou me er niet aan storen. Sinds de 12 heb ik op mijn primaire plekken MagSafe laders staan. Syncen doe ik via Airdrop of SMB, zou theoretisch ook moeten kunnen met een MagSafe connectie.
Goede ontwikkeling! Waarschijnlijk gaat Apple dan helemaal geen poort meer leveren bij de iPhones.
Ja, het heeft wel veel te lang geduurd natuurlijk. Als ze dat tien jaar geleden toen dat ging spelen gelijk goed hadden aangepakt hadden we al jaren van die handige universele micro-USB 2.0 aansluiting op onze telefoons kunnen genieten.
En dat levert wat op? Met een poort kan je nog accessories verkopen (minder dan voorheen) met "extra functionaliteit" t.o.v de normale meuk.
Zonder poort valt dat compleet weg en je moet alsnog oplaad standaarden ondersteunen.
En die draadloze hebben een slechter rendement. Dus hoezo goede ontwikkeling
Er komt geen verkoop verbod want Apple zet er dan gewoon usb-c op, ze hebben dit al op alle Ipads ondertussen(Op de normale Ipad na).
Dus de iphone was 1 van de eerst volgende geweest, eventueel waren ze alleen met de pro begonnen.

En de oude devices kunnen ze gewoon blijven verkopen zo

De Lightning-poort als enige laadpoort is dan niet langer toegestaan op nieuwe modellen.

Dus de 13 serie van vorig jaar, en de se2022 van dit jaar kunnen met lightning verkocht blijven worden(Dit zijn oude modellen).
Opmerkelijke wet, dus als er straks een opvolger is voor USB-C moet de EU dat eerst gaan goedkeuren als "standaard" voordat we deze op telefoons terug gaan zien? Gaat de rest van de wereld dan over op nieuwe technieken en mogen wij met de verouderde standaard blijven werken tot er na twee of drie jaar een besluit is genomen door de EU?
We hebben dat al meegemaakt met micro usb naar usb c en is geen probleem geweest.
Als er een wet was geweest die fabrikanten verplicht had een micro-USB poort te voeren, dan lijkt me dat er wel een probleem was geweest. Ik herinner mij nog prima een periode dat de meeste toestellen micro-USB hadden terwijl er slechts een paar USB-C toestellen waren.

[Reactie gewijzigd door Aiii op 23 juli 2024 11:22]

En vergeet Lightning dus niet. Dat was zwaar superieur over Micro-USB in echt elk opzicht. Dat soort innovatie krijg je niet meer te zien met dit soort rare wetgeving.
brr, gelukkig is die fragiele micro-USB port nooit echt veel gebruikt. Zit helaas nog wel op een aantal draadloze headphones van onze kids. Die maar voorzien van zo'n magnetische connector, anders waren de USB ports en/of connectoren allang kapot geweest. Beetje dezelfde hekel die ik aan micro-HDMI op oudere (Asus) laptops had.
Ja zo werkt wetgevingen.
Men schrijft letterlijk in steen " alle telefoons moeten voortaan een USB-C connector bevatten".
Men kan niet vooruit denken en wetgeving als volgende opstellen "laad poorten van devices moeten aan universele standaarden voldoen".
En wie bepaalt wat de universele standaard is? En vanaf wanneer mag een nieuwe standaard zijn intrede doen? Hoe wordt een standaard de standaard? Moet dat altijd USB blijven? Qi? Kan er geen andere techniek ontstaan of ontwikkeld worden die beter is dan deze?
Leuk dat je nu de doelpalen verplaats van "heel de wereld zit zo op de nieuwste versie terwijl wij nog op USB-C zitten "naar maar wie bepaald het allemaal".
Gewoonlijk ook weer bedrijfscommissies. Dus Samsung, Apple, Sony en andere grote marktaanbieders mogen nu lobbyen voor wat het moet gaan worden.
Dan mogen fabrikanten USB-C + de nieuwe poort gebruiken
Maar als er een nieuwe poort is die significant beter is dan USB-C en die universeel gebruikt kan worden, dan zal de EC die snel genoeg goedkeuren als eventuele vervanging
Wellicht dat ze dan alleen dwingen een adapter bij te leveren
Maar ik denk niet dat we heel bang hoeven te zijn voor die vertraging
Als je ziet hoe de EU functioneert, zou ik er niet vanuitgaan dat dit op enige wijze snel gaat noch dat bedrijven in de EU zin hebben om geld te investeren gezien er extreme risico’s mee gepaard gaan door dit soort stompzinnige en compleet nutteloze wetgeving.
Dan is het toch zaak van een fabrikant om tijdig een voorstel te doen. Dat de EU tijd nodig heeft voor goed onderzoek is een gevolg en daar kan rekening mee gehouden worden.

Verder ben ik niet eens met de wijze waarop de usb-c tot standaard is verkozen. (zie mijn andere reacties hier). Maar dat doet niets af aan de manier waarop wetgeving werkt.
Niet bang voor vertraging? Sorry… maar gaat er wel komen… EU parlementariërs weten niet eens wat werken betekend. Zij tekenen voor aanwezig en krijgen 100% uitbetaald.
Jup. De EU heeft jaren geprobeerd het de fabrikanten via een gentleman's agreement te laten regelen, maar Apple werkt niet mee. Hoeveel fabrikanten met actuele modellen met andere poorten dan USB C ken je nog? Ik alleen Apple. Mijn oma kocht in het micro USB tijdperk en ouderen telefoon, zelfs daarop zat netjes micro USB.
Een erg slechte ontwikkeling. Wat mij betreft is de lightning poort beter dan USB-C. Vooral kwa foutgevoeligheid is USB-c een ramp in je broekzak. Veel stof ophoping wat bij een lightning poort er makkelijk uit te schrapen is, lukt dat bij USB-C niet.

Hopelijk drukken ze dit niet door.
Ik snap niet dat je omlaag gemod wordt, want qua mechanische verbinding is in mijn ervaring lightning ook verreweg beter dan usb-c. Alle lightning-apparaten in huis doen het nog prima, waar ik bij usb-c al een paar stekkers en connectors heb die niet meer stevig blijven zitten. Ik vind usb-c een stuk fragieler dan lightning.
Klopt. De connector van Lightning is superieur ten opzichte van USB-C.
Zie deze hele thread. Tweakers is soms net Reddit. Apple bad, ofzo.
@kevinwalter wordt omlaaggemod omdat het appels met peren vergelijken is wat hij doet. Lightning is slechts USB 2.0, en heeft maar een heel beperkt aantal contactpunten. Tja, dan is het niet zo moeilijk om een plugsysteem te maken dat weinig stofophoping veroorzaakt en altijd een goede connectie maakt. USB-C kan werken met snelheden van 40 Gbps. Dat is bijna honderd keer zo snel als Lightning (480 Mbps).

Overigens lijken de verhalen overwegend negatief hier. Ik vind het zeer goed van de EU dat men een open standaard afdwingt voor alle telefoons.
Het zou kunnen dat Lightning beter is dan USB-C, maar het probleem is vooral dat Lightning proprietary is, en dat andere bedrijven het niet zomaar ook kunnen overnemen. Als Apple de standaard open had gemaakt, net als USB, dan was er best de kans geweest dat het de de facto standaard was geworden. Nu zit je met het probleem dat Apple als enige die dingen gebruikt, en dat het enorm zonde is om meerdere verschillende aansluitingen te hebben die effectief hetzelfde doen.
Proprietary of niet, Lightning heeft wel een gigantisch marktaandeel, dus zorgt het verbieden van de poort alleen maar tot meer e-waste. Want heel veel kabels kunnen dan na de koop van een nieuwe iPhone de prullenbak in. En dat USB-C e-waste tegen gaat is een wassen neus. Vaak is je oude kabel helemaal niet geschikt om bijvoorbeeld je telefoon te laden op de beloofde snelheid.

[Reactie gewijzigd door MadDogMcCree op 23 juli 2024 11:22]

Waarom is dat enorm zonde? Omdat je een verloopkabeltje bij je moet hebben? Vind je nou niet dat de EU hiermee enorm zit te muggenziften en de energie misschien beter in iets met echte maatschappelijke impact zou moeten steken?
Komt er niet juist sneller stof in een lightning port omdat er geen connector in het midden zit? Dus dat je lightning vaker moet schoonmaken, maar dat je usb-c met een spelt moet schoonmaken?

Persoonlijk heb ik trouwens al 2 jaar een usb-c telefoon en heb ik de port nog nooit schoongemaakt.
Hier ook veel apparaten met een USB-C poort en heb er 0,0 problemen mee en ook nog nooit schoongemaakt. Dat Lightning superieur aan USB-C is, is onzin.
Lekker dan. Hierdoor wordt Apple op kosten gejaagd een usb kabel te ontwikkelen die net zo kort mee gaat als een lightning kabel.
lang*

Heb een paar kabels die al meer dan 5 jaar oud zijn. Wees gewoon zuinig.
Ik ben zeer zuinig op mijn spullen, maar die Apple kabels knikken zo snel... Als je er elke dag mee gaat sjouwen overleven ze dat echt niet. Braided kabels zijn zo veel steviger. De kwaliteit van Apple zit echt in dat laadblok met alle logica, en zelfs dat is nog met de premium price.
Vreemd samen met mijn familie zijn we met zijn zessen apple gebruikers van ipads en iphones. Ik heb tot nog toe 1 apple kabel weggegooid, niet omdat het geknikt was maar omdat de isolatie gescheurd was. En hier zijn we 5,9,11,19 jaar. Waar je toch wat minder zorgvuldig handelen ziet.
Als je zuinig wilt zijn, moet je geen Apple kopen ;)

En dat jouw kabels 5 jaar oud zijn is een beetje een N=1 hè. Apple kabels staan er om bekend om hun 'breekbaarheid' als in ze gaan verdomd snel kapot voor de prijs die je ervoor betaalt. Zie ook dit filmpje van Apple Explained - Why iPhone Cables Break So Easily
Geen Apple kopen? Ik doe al mee met mobiele telefoontjes toen je nog alleen kon smsen met een monochroom scherm, en toch heb ik pas 3 iPhones hoeven kopen (4, SE en SE 2020), en alleen tussen de 4 en SE heb ik eventjes geen beveiligingsupdates gehad. Dit is dus over een periode van 8 jaar, en met m’n nieuwe SE kan ik nog zeker 2-3 jaar doen voordat ie weer aan de langzame kant wordt. Doe dat maar na.
Dit soort verhalen zijn er ook te vinden over andere merken. Zelf ken ik een oud-collega die een telefoon had van een bepaald merk en die telefoon meer dan tien jaar lang had gebruikt.

Zegt dit iets? Nee. Je kan dit soort verhalen alleen gebruiken in het kader van: 'wij van wc-eend adviseren: wc-eend'
Tja, maar dan zit je toch zonder beveiligingsupdates :D
Edit: verkeerd gelezen op wie je reageerde

[Reactie gewijzigd door Argantonis op 23 juli 2024 11:22]

Dit soort verhalen zijn er ook te vinden over andere merken. Zelf ken ik een oud-collega die een telefoon had van een bepaald merk en die telefoon meer dan tien jaar lang had gebruikt.

Zegt dit iets? Nee. Je kan dit soort verhalen alleen gebruiken in het kader van: 'wij van wc-eend adviseren: wc-eend'
Ehm nee, want ik ben niet van wc-eend, ik héb een wc-eend. En verhalen over 10 jaar een telefoon gebruiken zijn leuk, ik heb vast ook nog wel een Nokia liggen die technisch gezien nog werkt, maar bij mijn telefoons konden ze ook echt nog meekomen en afgezien van 1 exemplaar tegen het einde van z’n levensduur kregen en krijgen ze ook gewoon nog beveiligingsupdates. M’n SE van 2016 krijgt die nog steeds als ik die eens aanzet om te updaten.
Als je zuinig wilt zijn, moet je geen Apple kopen ;)
Mwah, als ik gemiddeld met een iPhone 2x zo lang doe dan iemand met een android, en minder dan het dubbele betaal, zit ik goed. ;)
Je heb mensen die voorzichtig zijn met hun meuk en je heb rausdauwers! Dat het bekend staat bij de rausdauwers als snel breekbaar is ook N=1.

Laat iemand eens onafhankelijk testen zonder de insteek iets te bewijzen wat ze van te voren al hebben vastgesteld...
Wel bijzonder dat dan alleen lightning kabels stuk gaan als het verschil enkel voorzichtig vs rauwdouwer is.

Maar goed, ik wist wel dat mijn reactie de apple fanboys zou triggeren.
eeuh, ik heb in de 5 jaar dat ik Apple producten heb anders nog geen lightning kabel stuk gehad (behoudens die ene waar mijn dochter op meende moeten gaan knagen :'))
Ik hoor vaker bij bepaalde producten oa. iPad Air, Surface tablets, smartphones dat een hoop mensen maar vinden dat ze zo snel stuk gaan... Als je dan voor je werk duizenden van die dingen heb uitgeleverd over de laatste 10-15 jaar en mensen in actie ziet waarbij het 'snel stuk' gaat dan gebruik ik de term rauwdouwer echt niet verkeerd. Op een gegeven moment had je gewoon door bij wie je de child-proof cases moest meeleveren en de kabels moest bestellen die je ook kon gebruiken als sleepkabel...

Ik gebruik al heel, heel lang smartphones, PDAs en tablets. Ik gebruik geen screen protectors en heb zelfs na zes jaar gebruik eigenlijk geen krasjes op het scherm... Voor de eerste iPhone (4) gebruikte ik een HTC Advantage X7500, formaatje ijskast, welke in m'n borstzak ging. Die is ooit eens van een betonnen trap gevallen met van die nare schelpen en kiezels er in, er zaten wat moeten in de solide aluminium behuizing, maar that's it. Dat hoef je eigenlijk met geen enkele moderne smartphone te proberen (tenzij je er een mega case omheen hebt). Ver daarvoor heb ik een Siemens SL45 gehad, die op een moment kuren vertoonde na vele jaren gebruik en alleen maar aanging als je hem hard op de grond smeet (I'm not kidding!).
Ik moet die kabel serieus iedere 2 jaar vervangen. En er gebeurt niks geks mee. Die kabel gaat nooit mee, ligt aan de lader bij de bank, ik trek niet aan de kabel maar aan de connector zelf. Zelfs de verkopers waar ik een nieuwe kabel haal geven toe dat die kabels gewoon kut zijn.
USB kabels sjouw ik wel continu mee, ga ik minder zachtzinnig mee om en gaan echt NOOIT stuk.
Nou, micro-usb is anders ook echt een hel hoor. Die breken gewoon af ín je apparaat. Of het tongetje in je apparaat breekt af, da's pas lachen. Lightning is qua connector veel minder breekbaar, objectief gezien.
Je raakt een gevoelig punt ;)
Hoezo, kunnen ze gewoon bulk inkopen op Alibabba voor 3 cent en verkopen voor 80 euro per "apple gecertificeerd" kwaliteitskabeltje.
Mijn iPad Air heeft gewoon een USB-C poort. Dat "op kosten jagen" valt dus wel mee.
Die hebben ze al gemaakt voor de iPad :9
Ik neem elke 3 jaar een nieuwe iphone. Mijn huidige iphone heb ik nu een jaar of 2, en gebruik nog steeds de kabel van mijn vorige telefoon. Met andere woorden: nergens last van bij normaal gebruik.
Apple op de kosten jagen. Meer dan 3000 miljard voorbij geweest. DUIZEND - MILJARD.

Wat je ziet is dat TB/USB gewoon dezelfde poort worden, al dan niet met andere mogelijkheden net als nu. Ik verwacht dat we straks een iPhone krijgen met gecombineerde poort, en USB laadt met 5KWH want tja wat een rot standaard en oud en bah. MAAR! Koop TB en hoppa, 100KWH! En dat voor maar 200 euro.
100KW... nice... kan in straks m'n EV ook met USB opladen :+
Tja, helaas niet, want Apple wordt nu tegen gehouden! Arme Apple.
Het enige wat ze er aan ontwikkelen in een chip die interfaced met de iphone zodat je super traag laadt als je geen apple tm kabel koopt. Mark my words.
wellicht valt een magnetisch contactpunt niet onder deze rare wet. magsafe naar de iphone? Ik ben voor
Waarom is het een rare wet? Het idee is e-waste voorkomen dat een daadwerkelijk groot probleem is. Ik zie de meerderheid van de tegenstanders van dit soort wetgeving zich vooral bijzonder egoïstisch opstellen.
Het voorkomen van e-waste is niets mis. Wel zet vraagtekens bij de uitwerking en dan vooral met de kracht waarop usb-c als standaard is gekozen. Ik denk dat voor veel apparatuur (waaronder computers, laptops, televisie, settopbox, speelgoed, huishoudeljke apparatuur, ...) dat op 12/24v werkt usb-c een prima aansluiting.
Maar voor dunne apparaten (zoals: smartphone) vind ik het geen logische keus. De connector is vrij hoog waardoor de behuizing kan buigen. Ook de rare pin in het midden zorgt ervoor dat er makkelijk stof blijft kleven. Dit zijn in ieder geval voorbeelden die ik meerdere malen zelf heb meegemaakt en mij ergenis geven.
Daarbij, hoe erg is het als er twee of drie verschillende aansluitingen komen. Al dan niet dat deze wel verplicht compatibel moeten worden, zodat verloopstukjes mogelijk worden/zijn.

Ik zie liever dat er veel meer druk op andere apparatuur (elektrische tandenborstel, scheerapparaat, speelgoed, afstandbedieningen, ..) wordt gelegd. In plaats van al een goed gereguleerde smartphone markt.

[Reactie gewijzigd door purge op 23 juli 2024 11:22]

Eerst was de apple groep tegen usb want het kan maar via 1 manier erin en zo'n open poort gaat snel kapot. Nu heb je defacto een dezelfde design en is het weer niet goed. Best grappig.
Je zou eens moeten kijken wat Apple aan lightning verdient. Die laders en kabels worden gemaakt voor rond de €1,20 voor de oplader en de kabels voor rond de 11 cent. Nou eens kijken waarvoor je ze bij Apple kunt kopen.
Ik weet het, 20 euro voor de kabel en 20 euro voor het stukje wat in de muur gaat. Prachtig, en ze eten het maar. 40 euro om je telefoon van 1200 euro uberhaupt te kunnen gebruiken.

[Reactie gewijzigd door dieAndereGozer op 23 juli 2024 11:22]

Ik probeer mij niet in een specifiek 'kamp' te zetten. Jammer dat je die suggestie wel wekt.
Wel vorm ik op basis van ervaring en argumenten een mening. Daar mag een ieder het mee eens of oneens zijn. Ik heb niets tegen usb, integendeel.
Wel ben ik het oneens met veel anti-apple reacties zonder goede onderbouwing. Daarbij is het zo erg om Apple gewoon de lightning te laten gebruiken en eerst te focussen op apparaten (niet smartphone).
Het gaat niet gebeuren maar fijn als alle smartphones straks een usb-c aansluiting hebben. En ik thuis alsnog tientallen kabels nodig heb voor alle andere elektrische oplaadbare apparaten.
Kan aan mij liggen, maar ik vind usb standaarden qua plugjes niet echt top.
Usb micro vond ik zelf echt een ramp, en usb c is wel beter, maar ook niet perfect, athans ik heb meerdere apparaten liggen waar de connectie toch sneller defect is dan zou moeten.

Ik heb dit niet met de lightning poort?

We kunnen dan wel een standaard introduceren, maar maak dan gebruik van 1 die daadwerkelijk lang mee kan gaan.
Anders wordt de e-waste ook niet minder. Of ik nou 2 verschillende kabels heb liggen, of dat ik elk half jaar weer een nieuwe kabel moet gaan, en hopen dat de hoofd connector het wel blijft doen.
- Menig consument zal een connector ook niet vervangen/repareren.

Draadloos laden, is in mijn ogen gewoon zonde van de verloren energie.
Dan doe je toch echt iets verkeerd. USB-A is ontworpen voor 1500 keer verbinden en USB-C voor 10.000 keer. Als je in een half jaar een USB-C kabel verslijt moet je hem 55x per dag gebruiken...
Usb A is ook niet het probleem

Usb-micro daarin tegen.

En technische specs wijken wel af van hoe het in de praktijk uiteindelijk werkt.
Micro-USB is denk ik inderdaad de aller aller slechtste connector die ooit ontworpen is. Ik kan me geen ergere bedenken.

Dus ik ben blij dat Apple het gebruik daarvan altijd weerstaan heeft; Lightning is ver superieur.

Maar USB-C is ook best prima. Lightning is ietsje beter qua ontwerp voor een connector voor een mobiel apparaat (geen flapje in het midden) maar dat ontloopt elkaar niet veel.
USB Micro was inderdaad niet geweldig. Wel heel klein en makkelijk verkeerd aan te sluiten waardoor er schade kan ontstaan. Aan de andere kant, je zegt ook dat je USB-C apparaten stuk gaan. Wat doe je er dan precies mee? Misschien gebruik je het apparaat terwijl hij laadt? Waardoor er spanning op de stekker komt te staan?
Ik heb nog nooit een usb kabel of poortje kapot gekregen. Ik heb die smartphones al sinds het begin, ik til de telefoons op via de kabels et cetera. Letterlijk nog nooit eentje gesloopt.

De kabeltjes van de apple apparaten van vrouwlief kan ik echter wel elke 6 maanden vervangen. De meeste breken op dat verdikkingspunt[1], maar ook eentje waarvan op een dag de connector afgebroken was.

[1] https://cdn.businessinsid...36ab87de0284f-800x532.jpg < komt zo vaak voor dat iphone cable break googlen letterlijk deze plaatjes gelijk voorschotelt + artikelen hoe je dit moet voorkomen.
Het probleem bij Apple is ze moeten het altijd weer anders doen net als vroeger bij opladers door er alsnog een chip in te maken dat het alleen op Apple producten werkt, mij maakt het niet uit wat erop zit maar zou prettig zijn als fabrikanten aan 1 standaard houden ivm e-waste want het slaat nergens op.

De wet is niet raar want waarom zou je geen andere oplader mogen gebruiken en moet je perse weer een Apple product erbij kopen terwijl je 10 andere adapters in de la liggen die prima functioneren.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 11:22]

De adapters zijn altijd al gewoon USB-A of USB-C dus is helemaal geen enkel probleem.
Europees verbod op Lightning-poort op iPhones stap dichterbij
Wat een clickbait titel zeg, er is helemaal geen verbod op Lightning poorten.
Verbod op enkel een lightning poort zonder bijbehorende USB-C poort?

[Reactie gewijzigd door Accretion op 23 juli 2024 11:22]

Je hebt gelijk maar het lijkt me sterk dat ze twee ports op de iPhone zetten.
Ik vind het artikel wat eentonig op apple gericht. De wet is niet specifiek op Apple/lightning uit. Het gaat om een group van consumenten electronica producten die nu allemaal met usb-c moeten worden opgeladen (indien opladen niet draadloos gaat):
Mobile phones, tablets, digital cameras, headphones and headsets, handheld videogame consoles and portable speakers, rechargeable via a wired cable, would have to be equipped with a USB Type-C port, regardless of the manufacturer. Exemptions would apply only for devices that are too small to have a USB Type-C port, such as smart watches, health trackers, and some sports equipment.
Dat viel mij ook al heel erg op.
Ik blijf het ook erg jammer vinden dat ze een specifiek lijstje hebben benoemd, en niet gewoon 'alle consumentenelectronica' of hoe het ook beter verwoord kan worden. Als ik puur naar m'n eigen huis zie ik zo veel apparaten die niet met een USB-C lader zijn en ook niet benoemd worden in het wetsvoorstel. Nou zal het vast wel gebeuren dat de betreffende fabrikanten het in de nieuwe modellen wel gaan doen (want of ze nou micro-USB of USB-C gaan doen, zal ze waarschijnlijk niet zo veel schelen), maar het is jammer dat het niet specifiek is benoemd.

(( voor de nieuwsgierigen: Een huisparfumdispensor, babyfoon, barbecuethermometer, ebooks, melkopschuimer, acculader van een staafmixer, enz. enz. ))
Er kan nog veel meer op usb-c dan het lijstje aangeeft. Scheerapparaat, tandenborstel en zo is er nog wel met te verzinnen denk ik. De Boombrush tandenborstel van mijn vriendin, wordt ook al opgeladen via usb-c en gaat 90 dagen mee. Dit is een zgn. Milieu vriendelijk tandenborstel die je iedere 2 maanden een nieuw borsteltje stuurt als je de oude opstuurt. Waarom doen oral b en Philips dit niet? Die hebben notabene ook allebei een eigen lader dit niet universeel is.
Vriendien’s “tandenborstel” en andere “apparaten”, hehe ;)
Ik snap niet wat er milieuvriendelijk aan is? Je vervangt het iedere 60 dagen terwijl het eigenlijk wel 90 dagen mee kan?
Sttt, op de een of andere manier krijg ik deze indruk wel vaker met soortgelijkse nieuwsberichten. Heel erg op de man (lees Apple) af geschreven. Ik ben gestopt met het lezen van de broninformatie aangezien die vaak een ander beeld schetst. Alles voor de vele reacties(/pageviews) eronder.
De discussie gaat naar mijn idee veel vaker off-topic dan nodig.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.