Europese Commissie: Apple misbruikt macht door NFC op iPhones te beperken

De Europese Commissie vindt dat Apple zijn macht misbruikt door NFC op iPhones te beperken tot de eigen betaaldienst Apple Pay. Daardoor beperkt Apple innovatie op het gebied van het gebruik van de telefoon als portemonnee, redeneert de Commissie.

De Europese Commissie heeft haar bevindingen naar Apple gestuurd, blijkt uit een bericht maandag. Daarin legt de Commissie de bezwaren uit tegen het gesloten houden van de NFC-chip in iPhones. Die chip zit sinds 2015 in alle iPhone-modellen. NFC is ook de gangbaarste manier om met telefoons in winkels te betalen in Europa, redeneert de Commissie.

Door NFC te beperken tot Apple Pay, blokkeert Apple concurrentie en beperkt de fabrikant innovatie op het gebied van mobiele betalingen. Dat is in strijd met Artikel 102 van het Verdrag over de werking van de Europese Unie, dat machtsmisbruik verbiedt.

De stap van de Commissie komt niet als een verrassing. Vorige week kwam al naar buiten dat de aanklacht eraan zat te komen. Apple heeft nu de gelegenheid om zich te verdedigen of zijn gedrag aan te passen. Als dat niet gebeurt, kan een boete volgen van maximaal tien procent van de jaaromzet. De boete kan in het geval van Apple maximaal uitkomen op 36,5 miljard dollar, want Apples jaaromzet in het boekjaar 2021 was 365 miljard dollar. Dat zou veruit de hoogste boete zijn die de Europese Commissie tot nu toe heeft uitgedeeld.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

02-05-2022 • 13:47

351

Reacties (351)

351
340
145
22
0
109
Wijzig sortering
Zou mooi zijn als alternatieven mogelijk worden op iPhone. Ik gebruik Apple Pay met veel plezier, maar banken betalen Apple er volgens mij vrij veel voor. Dat wordt uiteindelijk gewoon doorbelast aan klanten, inclusief non-gebruikers.

Concurrentie mogelijk maken zorgt er in ieder geval voor dat Apple competitief moet blijven qua kosten. En wie weet kunnen andere aanbieders een nog betere service neerzetten.

Edit: en het zou het ook mogelijk maken om al je betaaldata gewoon bij je bank te houden, in plaats van het ook weer doorspelen aan Apple.

[Reactie gewijzigd door RCdeWit op 22 juli 2024 23:08]

Fun (inside) fact: In NL betalen de banken er (bijna) niet voor. Komt met name omdat in NL wireless betalen met de pinpas al ingeburgerd was, waardoor banken 0 incentive hadden om ApplePay te implementeren, klanten mistte het namelijk niet en betalen was al supereenvoudig. Daarom duurde het ook zo lang voordat ApplePay in NL kwam en Apple is uiteindelijk overstag gegaan en pakt amper marge op de betalingen in NL. Daarom waren alle grootbanken vrijwel tegelijk onboarded.

[Reactie gewijzigd door RobbieB op 22 juli 2024 23:08]

Als je je zo kunt (?) beroepen op inside facts, weet je ook wel dat fraude met (met name) credit cards door ApplePay redelijk fors terugloopt en dat deze (CC) fraude op ApplePay NUL is? Misbruik en verloren passen behoort met ApplePay/GooglePay/SamsungPay echt tot het verleden omdat het veel veiliger is. Je gebruikt geen pincode meer, je hoeft geen CVC code meer af te schermen, etc.

Wat denk je dat de daarmee gepaard gaande kostenbesparing voor een bank is? Daar vallen de extra kosten van ApplePay voor een bank (0,5% per transactie) bij in het niet.
Fraude is in Europa al jarenlang enorm klein door het gebruik van de chip. Dat heeft weinig met NFC betalingen te maken, maar meer dat wij de magneetstrip niet meer gebruiken, de magneetstrip op vele plaatsen niet meer uitgelezen kan worden en je bijna nergens meer de kaart in een automaat moet steken waardoor skimmen nagenoeg onmogelijk is geworden.

In de VS, waar de magneerstrip nog wel veel gebruikt wordt, zie je inderdaad een sterkere terugloop in misbruik, maar dat komt omdat men daar betalingen met een PIN nooit helemaal heeft willen doorvoeren, daar nemen handelaars liever het risico op een chargeback af en toe dan het tijdverlies dat hoort bij betalingen met PIN en chip.
Je bent blijkbaar al een tijdje niet meer in de US geweest.
Vroeger was het inderdaad zo dat fraude/misbruik risico bij de bank lag, tegenwoordig ligt dat bij de acceptant. Als die risico wil lopen door magneetstrip betalingen te accepteren is deze ook aansprakelijk voor de ontstane schade bij fraude.
Daarom zie je meer en meer bedrijven overgaan op chip en kan de magneet strip niet meer gebruikt worden als de kaart ook voorzien is van een chip.
Bovendien heb ik (tot 2019) vrijwel elk jaar dat in in de US wel een poging tot fraude gehad omdat je daar makkelijk je cc meegeeft in bv restaurant, met risico op Skimmen. Nu er een two way authentication verplicht is lukt dat vrijwel niet meer.
Ik betaal overigens in de US vrijwel alles met ApplePay, tot en met de Vending Machines aan toe.
De banken betalen sowieso al zelden voor fraude op credit cards omdat bij de grote partijen Mastercard/Visa/ICS ligt.

En sinds de invoering van PSD2 is een tweede factor check op credit cards ook verplicht bij online betalingen, naast de CVC-code. Een stuk minder gebruiksvriendelijk dan ApplePay, maar de fraude gevallen zijn daardoor ook aanzienlijk verlaagd.
Klopt, dus de CC maatschappijen hebben baat bij systemen zoals Apple/Google/Samsung Pay omdat de fysieke kaart niet meer gebruikt hoeft te worden. Door ApplePay enzo heb je dus in je transacties die tweede factor authorisatie niet meer nodig: die heeft al plaatsgevonden middels FaceID of pincode op je iPhone.
Alleen hebben de CC maatschappijen door het wijdverbreide gebruik van betaalpassen, PIN en iDeal niet echt voet aan de grond. De Nederlandse banken hebben gewoon een beter, goedkoper systeem. Dus dan moet je als Visa of Mastercard (of Apple) wel met hele scherpe tarieven komen, wil je de banken mee krijgen.
Men wordt ook te makkelijk naar de mobiel en app`s verwezen, terwijl de bankpas gewoon en normaal net zo makkelijk werkt en niets extra kost.
En het argument, gemak :F is bull, pas pakken en naast de betaalautomaat houden voor de NFC betaling, gaat net zo snel, zo niet nog sneller, dan je mobiel pakken, app aanklikken en pas omhoog halen en dan pas betalen.

Voor de een handig, voor de ander is het niks, een ieder zijn mening en hoe te gebruiken ;)
Dat argument van gemak vond ik ook suf.

Totdat ik zelf Apple Pay ging gebruiken.

Ik heb mijn bankpassen tegenwoordig niet eens meer bij me. (sterker nog, soms niet eens mijn mobiel, alleen horloge)

Een groot nadeel van de NFC op de pas is dat je eens in de zoveel tijd tegen een limiet aanloopt en weer eens keertje moet verifiëren.

Bij Apple Pay hoeft dat niet, want je bent al geverifieerd.
En hoe vaak wissel je van mobiel? Koop je die nieuw of bij abbo inbegrepen?
Stel je doet 5 jaar met je mobiel, dan is het een toch nog een zeer dure pas voor het "gemak".
O en wacht, mijn pas is stuk, nieuwe is binnen 5 dagen op mijn adres weer en oude geblokkeerd, zo gedaan. Maar nu, mobieltje stuk :P ajaijaijai en dan? Dikke onkosten, nieuwe mobiel, en alles wat op de oude staat en geactiveerd is, blokkeren, en dan alles wat je weer erop wil hebben, app`s downloaden etc.
Wat een gemak toch die mobiel _O-

edit; typo en bankpas doet het "altijd" en heeft geen stroom nodig, alleen een werkende geldautomaat of betaalautomaat.

[Reactie gewijzigd door GameNympho op 22 juli 2024 23:08]

Ik snap je punt niet helemaal denk ik.

Het overzetten van Apple Pay naar een ander apparaat is niet heel complex. Het is namelijk gebonden aan je iCloud account en je activeert het voor een apparaat.

Heb het geluk tot nu toe gehad dat mobiel nooit dusdanig stuk is geweest dat ik hem langere tijd niet kon gebruiken, maar ze verkopen telefoons in iedere stad, dus ik denk dat ik binnen 24 uur een nieuwe mobiel heb, inclusief backups terug gezet.

Dat is een stuk sneller dan die 5 dagen.

De betalingsfunctie is wel het minste dat ik dan zou missen. Eerder 2FA logins.

Zoals gezegd, ik heb nog altijd mijn horloge als backup. En voor het kopen van die nieuwe telefoon kan ik anders een creditcard gebruiken, of aan een goede vriend vragen om het voor te schieten.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 22 juli 2024 23:08]

Punt is, gebruik van nfc chip op de mobiel, is duur, gebruik van bankpas met nfc relatief goedkoop.
Hoezo dat? Die telefoon heb ik sowieso. Beetje zeggen alsof foto’s met een telefoon nemen duur is.

Ja, als ik hem alleen voor dat doeleinde zou aanschaffen, maar dat is natuurlijk niet zo.

De telefoon heeft enorm veel functies overgenomen van dingen die je anderszins los zou meeslepen.

Betalen is daar nu een van.
Maar wat voor veel mensen pas echt duur is, is dat ze het overzicht over hun betalingen kwijt raken. Je geeft met contactloos betalen namelijk heel makkelijk geld uit. Banken, winkels en ook Apple en Google hebben daar helemaal geen probleem mee en zullen je graag willen helpen bij het 'makkelijk' consumeren. En als mensen in de financiële problemen raken, dan worden ze gewoon afgesloten. Ik denk dat het voor menigeen zeer nuttig zou zijn om alle automatische incasso's en snelle betaalmethoden in de ban te doen en de uitgaven een goed in de gaten te houden.
Maar hoe kopen ze die nieuwe mobiel wanneer hun mobiel kapot is en ze de betaling dus niet kunnen bevestigen? :+
Ssst laat ze in de waan ;) :+
je bent zelf in een waan, Dit is gewoon een non issue, je hebt je bankkaart zelf toch ook nog steeds. ik gebruik mijn telefoon al een tijdje voor te betalen. en ik zie je punt niet zo. bij een nieuwe telephone activeer je hem weer en de telefoon staat zo ie zo aan. dus niets duurder.
Lol
Wat kost je nieuwe mobieltje? Elke 2 jaar, elke 5 jaar nieuwe? Duur gebruik voor iets wat normaal met de pas ook kan.
Maar het mobieltje is belangrijker dan je bankpas :+ :F

[Reactie gewijzigd door GameNympho op 22 juli 2024 23:08]

Ik koop het mobieltje toch niet om er enkel mee te betalen ? wil je het niet begrijpen of zoek je gewoon iets om toch je gelijk te halen?
Dat is het precies, gemak. Niet de handeling maakt het gemakkelijker, maar het vergeten van mijn pasje kwam vaak voor. Sta ik in de rij in het bedrijfsrestaurant, whoops pas vergeten. Dit heb ik nooit meer meegemaakt omdat ik voel of ik mijn iPhone wel/niet bij me heb en dus nooit vergeet.
Tsja, omgekeerd neem ik mijn mobiele telefoon nooit mee naar een kantine. Vaak ook niet naar de supermarkt en voor betalingen in huis vind ik het helemaal bagger dat je om dat ding steeds ergens vandaan te moeten halen.
Hoezo app aanklikken en pas selecteren? Werkt gewoon direct vanaf het lockscreen hoor.

Alleen als ik de niet standaard pas nodig heb moet ik even handmatig wisselen.
Ik heb mijn pas nooit meer bij me en vind dat erg gemakkelijk ja.
Als je 1 pas hebt: werkt prima, maar met meerdere passen en ook nog eens verschillende banken wordt het al iets gecompliceerder. Dan werkt ApplePay ineens wel heel handig.
nee dan werkt apple pay niet onhandig, dan is jou setup van betalen onhandig.
Ik zeg juist dat ApplePay handig is…
ik reageer ook niet op you, :) al staat mijn berichte wel onder die van jou.
Ik kan met alleen mijn horloge om de deur uit zonder me zorgen te hoeven maken of ik kan betalen. Heb daarnaast nooit pasjes bij me, als ik mijn bankpas gebruik dan sleep ik die dus mee om te kunnen betalen.
en daarom hebben vrijwel alle banken in NL inmiddels mogelijkheid voor ApplePay (sosm ook Google/SamsungPay) ingevoerd voor hun klanten.
Precies. Concurrentie werkt. Ik weet nog toen Apple Pay live ging, dat in elk land slechts 1 bank toegang kreeg tot Apple Pay. Zat je bij een andere bank met je iPhone, dan had je pech.
Dat lag niet aan Apple, maar aan de deal die ING heeft gesloten met Apple. Die hadden een exclusieve deal gemaakt met Apple voor x maanden. Daarna mochten de andere banken pas ApplePay uitrollen.

Ik kan je uit betrouwbare bron vertellen dat er een groot aantal mensen toentertijd de overstap hebben gemaakt.
Ik kan je uit betrouwbare bron vertellen dat er een groot aantal mensen toentertijd de overstap hebben gemaakt.
Overstap? Aangezet bedoel je. De meeste mensen gebruiken verschillende betaalmethodes. En iets melden uit betrouwbare bron is niet zo heel nuttig, zo kan iedereen war claimen en zeggen dat het uit betrouwbare bron komt.
Er zijn behoorlijk wat mensen overgestapt omdat de ING bank ApplePay invoerde.
Net zoals ineens banken/kaarten zoals Bunq en N26 ineens populair waren omdat die al lang voor de ING bank ApplePay ondersteunden.
Zonder bron vind ik dat niet heel erg overtuigend. Meeste mensen blijven nogal lang bij een bank zitten en stappen maar heel zelden over. Wellicht dat er een kleine groep is die dat doet, maar zonder bron betwijfel ik het echt.
https://www.opinionstage....k-wisselen-voor-apple-pay
https://www.iculture.nl/nieuws/ing-apple-pay-datum/
Interne onderzoeken/memo's kan ik helaas niet delen, maar er kwam een significant aantal nieuwe klanten bij ING toen ApplePay werd aangekondigd/uitgerold.

[Reactie gewijzigd door Isheara op 22 juli 2024 23:08]

Ik heb het meer specific over de uitrol over de wereld. In de VS was het eerst alleen beschikbaar bij Bank Of America, in het VK alleen bij RBS etc, etc. Dus wat Apple deed was de banken tegen elkaar uitspelen voor een het verkrijgen van een alleen recht. Dat heeft in Nederland voor ING, in vergelijking met het buitenland, maar kort geduurd.
Was dat Apple die de banken uitspeelde? Welk belang heeft Apple daarbij dan volgens jou? Hoe meer transacties hoe beter voor Apple toch?
Net als in NL was het waarschijnlijk de bank die exclusiviteit heeft afgedwongen.
Dat lag niet aan Apple, maar aan de deal die ING heeft gesloten met Apple.
En waarom lag dat niet aan Apple?
De deal ging uiteraard over geld.
Dus ik kan ook stellen, uit betrouwbare bron uiteraard ;-) , dat de tarieven van Apple de zaak frustreerden.
Dat kan wel zo zijn want uiteraard gaat het over geld. Het kost Apple immers ook geld en resources.

Maar schijnbaar vond de ING het dermate interessant om toch met Apple in zee te gaan. Als het ze niets had opgeleverd hadden ze het vast niet gedaan, of denk je dat de ING een liefdadigheidsinstelling is zonder winstoogmerk.
Visa/Mastercard is heel wat anders dan ApplePay.
Grote aankopen en reizen/overnachtingen betaal ik vrijwel alleen met creditcard door de uitstekende verzekeringen, zoals diefstal/schade en reis/annuleringsverzekering.

Ook kun je bv in de US niet in een hotel overnachten (tenzij je borg betaalt) of een auto huren zonder betaling met een creditcard.
Je gebruikt geen pincode meer
Net had je nog geen pincode nodig...

En alles wat je als voordeel noemt heeft vrij weinig met -partij-pay te maken, maar met het feit dat je geen credit card gebruikt. Geef banken de kans het zelf te implementeren (wat dus belemert wordt) en je hebt exact hetzelfde maar dan zonder bemoeienis van een derde partij.
Dat hebben ze bij verschillende banken geprobeerd en is allemaal mislukt. En wie denk je dat die kosten heeft betaald?
?? Hoe hebben ze dat kunnen proberen als dat totaal is afgeschermd door Apple?
Helaas is die tweede factor lang niet altijd nodig bij online betalingen
Heb je bronnen? Dit zijn nogal grote bevindingen.
Hoeveel de banken precies betalen is moeilijk te vinden helaas. Als je enig vergelijkingsmateriaal wil, dan kan je kijken naar Zwitserland
In 2020, Swiss banks paid a fixed commission 0.275 CHF (US$0.26) quarterly on every card to Apple. Additionally, they paid 0.12% for credit card transactions, and 0.17% for web or app based transactions.
Qua debitkaarten zou je dan ongeveer een euro per jaar kwijt zijn per klant. Ik verwacht dat het in Nederland niet heel veel hoger zou zijn :)
Lezen is ook een vak. Hij zegt duidelijk inside info, dus ofwel hij weet dit omdat die er al dan niet zijdelings bij betrokken is met zijn werk ofwel hij liegt. Maar bewijs ga je uiteraard niet krijgen, mensen zijn niet gek.

[Reactie gewijzigd door rl3092kl op 22 juli 2024 23:08]

Oh ja... Is idd een vak met "(inside)". Maar klinkt als een lekker gerucht gezien er geen bronnen te vinden zijn. Misschien dat t.net met hem een plus artikel kan schrijven, mits hij meer doet dan op de spreekwoordelijke werkvloer de koffie halen.
Het is geen gerucht hoor. Het is een feit dat de tarieven in Nederland voor elektronisch betalen, dankzij de concurrentie en innovatie, laag zijn in vergelijking met omringende landen.
UnionPay in China betaald ook niets. Op zich niet zo spannend hoor. Nieuwe producten/diensten worden wel vaker met verlies verkocht. Soms jarenlang.
Correctie: In NL betalen de banken er _nog_ niet voor.
We weten gerust wel hoe dit in de toekomst gaat lopen natuurlijk.
Wat zegt je glazen bol daar dan over?
Waarom moeten ze überhaupt marge pakken? Op Android heeft de bank gewoon zelf een app die gebruikt maakt van jouw eigen NFC chip, die je hebt gekocht met je telefoon.

De enige reden dat Apple een marge kan eisen is omdat ze het softwarematig dicht zetten voor iedereen behalve zichzelf. Dat is gewoon machtsmisbruik.
Ligt wel aan je bank. ABN Amro heeft bijvoorbeeld geen eigen app om te betalen op Android. Die gebruikt gewoon Google Pay.
Vroeger hadden ze deze app wel voor Android, maar die hebben ze stop gezet: nieuws: ABN Amro stopt met Android Wallet wegens te weinig gebruikers
Dat is ook precies waarom de consument helemaal niet zit te wachten op geneuzel vanuit Brussel. Je wil een uniform, gebruiksvriendelijk en veelgebruikt betaalmiddel. Als consument heb je er niks aan dat elke bank weer zijn eigen app rondom dezelfde nfc chip gaat maken, het enige dat je ermee krijgt is onduidelijkheid als je bijv via je baas met meerdere banken moet werken, en veel meer risico op (beveiligings)bugs. Je kan als consument kiezen voor Samsung, Apple, Google Pay en nog wat kleinere. Genoeg keus lijkt me (eigenlijk al te veel).

Zelfde bureaucratische onzin gaat bij het verplichten van de usb c oplaad standaard. Net op het moment dat het hele parlement in al hun wijsheid besluit dat dit verplicht moet zijn, zijn de telefoon bouwers net over aan het stappen op draadloos betalen en omzeilen zo de wetgeving :Y) . Al die discussie en uren turen met juristen naar de teksten zijn dus voor niks geweest.

Ach ja, ze moeten iets te doen hebben in Brussel, stel je voor dat ze iets nuttigs zouden doen }:O

[Reactie gewijzigd door DeNachtwacht op 22 juli 2024 23:08]

Ik heb liever niet dat Android en Apple al mijn betaalgegevens bijhouden.
Dat gebeurd niet bijv. met de Rabo Wallet, maar op Apple wel, want dat loopt allemaal via hun servers...
Dus tja, consumenten hebben er uiteindelijk wel baat bij, dat een of andere bedrijf als Apple al je betalingen kan bijhouden... Want dat doen ze namelijk wel....
Sorry hoor, maar als je dat beweert laat je alleen maar zien dat je niks begrijpt van hoe Apple Pay op de achtergrond werkt.
Wetgeving zegt dat ze moeten loggen.
Dus hoezo begrijp ik dat niet ?
Weet je uberhaupt niet dat alles gelogged wordt ?
https://support.apple.com/en-us/HT212786
Hier, hun eigen website geeft zelfs aan dat het gelogged wordt, dus tja...

[Reactie gewijzigd door Power2All op 22 juli 2024 23:08]

Apple ziet niets. Daar gaat t juist om. Laat t zo blijven
Hoe weten we dat zeker ?
Het is een Amerikaans bedrijf, ze kunnen doen wat ze willen.
Volgens de wetgeving ook, moeten ze alles loggen, want wetgeving.... Ja, Europese wetgeving.

[Reactie gewijzigd door Power2All op 22 juli 2024 23:08]

Ik stel voor dat je je een beetje inleest in hoe Apple Pay werkt: https://codeburst.io/how-...ctually-work-f52f7d9348b7

Kort samengevat: transacties lopen niet via Apple. Dus ze kunnen ze simpelweg ook niet opslaan of loggen.
Leuk, maar er wordt gewoon een history aan transactions bij gehouden.
En nee, dit is niet lokaal op je device, aangezien je ze online ook kan inzien.
Kortom, bullshit, er wordt gewoon gelogged.
Waar kan je dat online terug zien dan?
Staat op hun eigen website:
https://support.apple.com/en-us/HT212786
Staat heel duidelijk dat je je Apple Pay transacties op alle machines kan inzien.
Kortom, er wordt wel duidelijk gelogged, dus om te beweren dat dit niet gebeurd, is onzin.
Op zich is het goed (en nuttig) dat ze in Brussel over dit soort dingen nadenken. Maar ik ben bang dat je gelijk hebt. Er zijn goede, veilige, stabiele platforms voor betalen met je telefoon, en dat is waarschijnlijk veiliger dan dat banken zelf wat in elkaar knutselen. Met andere woorden: klanten worden er niet beter van.
Als consument heb je er ook niks aan als een monopolie op betalen ontstaat op het iPhone platform.
Apple verdient al abnormaal veel geld. Dat zou dan alleen maar meer worden. Met dat geld kunnen ze vrijwel onbeperkt invloed inkopen. Zoek in Google (nog zo'n monopolist ;-) maar eens op antitrustzaak om te zien wat het gevaar is voor de consument. Gelukkig dat er EU wetgeving tegen is. Nederland zou in zijn eentje een speelbal worden van de groten en rijken der aarde
Als consument heb je er ook niks aan als een monopolie op betalen ontstaat op het iPhone platform.
Zeker niet als die monopolist kan dreigen het betalingsverkeer plat te gooien als ze voor een EU rechter staat. Of als ze uit politiek activisme betalingen aan bepaalde shops weigeren.
Vergezocht? In de VS weigerden sommige payment providers zaken te doen met webshops die Trump petjes verkochten.
Ik gebruik gewoon lekker de ING app en vind dit dikke prima. Ik heb er helemaal geen zin in dat Apple of welke smartphone maker dan ook mij gaat dwingen om hun diensten te gebruiken terwijl er uitstekende goedkopere alternatieve zijn.
Je kent het gezegde; Zolang het onze boterham botert :+ :X
Het gebruikt misschien dan wel Google Pay intern, maar je moet het nog steeds gewoon instellen via de ABN Amro app.
Dat is dan ook precies het punt van de EU. Ik geef alleen maar aan dat in NL de banken best wel wat macht hadden om Apple een andere kant op te drukken, in veel andere landen was/is dit niet zo, dus wat mij betreft volledig terecht dat de EC Apple hier op zijn vingers tikt.
dat is net zo iets als met auto pilot van Tesla. Waarom moet je extra betalen? Je hoeft het niet te gebruiken en ik wil best betalen voor meer veiligheid. Ik weet niet hoeveel misbruik wordt gedaan met draadloos betalen maar het is wel een ding.
Anoniem: 420148 @Blokker_19992 mei 2022 15:31
Wellicht wel of niet waar, maar kun je dat ook onderbouwen? Is Apple Pay onveiliger of veiliger dan met een pasje swipen? Mijn bankpas zal altijd dagelijks per transactie 25 euro met een limiet van 250 euro overmaken, wie dit ook gebruikt, waarbij Apple Pay vereist dat ik een vingerafdruk, wachtwoord of FaceID invoer voor elke betaling.

Ook toont mijn telefoon bij verlies niet mijn volledige naam, bankrekening en in het geval creditcard de security code. Al met al voel ik me veiliger met Apple Pay dan met een draadloos bankpasje.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 420148 op 22 juli 2024 23:08]

ik denk uiteindelijk inderdaad veiliger dan een gewone bankpas met draadloos betalen. Je moet immers nog steeds unlocken. Daarnaast kan het ook andersom: een dubieuze applicatie die anderen scant? Die kans lijkt me groter bij random app stores.
Je kan het meer vergelijken met een fabrikant voor bussen. Die plaatsen een stuur, maar deze kan alleen gebruikt worden als je een buschauffeur van hen in dienst neemt.
In dit geval niet. Het is vanaf dag 1 bekend geweest dat applicaties geen toegang zouden krijgen.
en NFC chips natuurlijk niet gratis.
Zijn iPhones wel gratis dan? Heb ik vast ergens een memo gemist. Of betaalt de gebruiker eigenlijk al gewoon voor de NFC-chip die erin zit?
Heel Apple Pay zit ik niet op te wachten, of beter gezegd, Pay door een andere partij dan mijn bank of pasuitgever zit ik niet op te wachten. Geen enkele noodzaak voor, zeker als ingebouwde zaken als NFC-chips die extra tussenpartij overbodig maken.
Deze vat ik even niet. Stel Apple Pay werkt op een Windows-laptop of Android-telefoon, waarom zou Apple dan geen marge kunnen pakken? Alle betaalverzoeken gaan door dezelfde APIs richting de bank, ongeacht de bron.
Heel Apple Pay is niet nodig. Kijk naar Android, waar sommige banken gewoon een app voor hebben en andere (zoals ABN) een app voor hadden. Geen tussenpartij nodig. Net als met je PayPal-voorbeeld. Prima dat PayPal een marge pakt als ik met CC via PP betaal. Maar ik kan ook direct met CC aan de verkoper betalen zonder PP, dus die marge zit er dan ook niet tussen. Waar ik die transactie vandaan start maakt verder ook niets uit. Alleen op een Apple gaat Apple er zelf tussen zitten zonder dat daar een technologische aanleiding voor is. Daarom kunnen ze marge pakken omdat alle betalingen via de (generic) NFC-chip in iPhones via Apple moeten, omdat Apple dat softwarematig zo heeft bepaald. Het gaat er dus niet om of Apple Pay op andere apparaten wel of niet werkt, het gaat erom dat normale bankbetalingen niet op iPhones werken zonder Apple Pay.
Ik zit er juist wel op te wachten, ik hoef niet zo'n pruts oplossing van een bank welke de ene keer wel werkt of niet of niet veilig is of niet met de laatste os update niet meer werkt. Ik wil gewoon een universeel iets zoals Apple Pay wat veilig is en werkt en direct ook voor alle banken hetzelfde, plus dat ik het ook al mijn Apple apparaten kan gebruiken (watch, laptop, Mac mini etc). Kwaliteit kost geld en daar heb ik geen problemen mee.

Die mensen die er niet op wachten bezitten meestal ook geen Apple telefoon of helemaal niks van Apple, prima dat is dan je alternatief.

[Reactie gewijzigd door epo op 22 juli 2024 23:08]

Kan het niet zo zijn dat je wel een iPhone hebt maar niet zit te wachten op Apple Pay en liever dat van je bank zelf gebruikt, omdat je die meer vertrouwt met je financiële data dan Apple? Moet alles bij Apple-gebruikers zo godsgruwelijk mutually exclusive zijn? Waarom zou Apple niet gewoon Apple Pay kunnen aanbieden op hun eigen devices *EN* (en, dus niet of, maar en) daarnaast ook de NFC-chip openstellen zodat banken met hun eigen app OOK die betalingen kunnen verzorgen? Dat is toch helemaal niet zo heftig, dat je keuze krijgt op het platform wat je gebruikt? De keuze om gewoon te blijven gebruiken wat je nu gebruikt terwijl ook de mensen die het jouwe niet willen gebruiken hun eigen keuze kunnen maken, dat is alleen maar mooi toch?
Omdat de kans groot is dat banken dan helemaal geen apple pay meer willen ondersteunen. Die willen natuurlijk heel graag hun eigen brakke systeem ontwerpen, die natuurlijk niet samenwerkt met dat van de concurrent. Als Apple gebruiker ben ik zeer content dat Apple de Nederlandse banken min of meer dwingt om het via hun systeem te laten lopen.
Dat banken Apple Pay niet hoeven te ondersteunen wil toch niet zeggen dat Apple geen (kwaliteits)eisen meer kan stellen aan de implementatie?!

Overigens werkt ING op Android ook uitstekend, dus ik zie het probleem niet.
Ze kunnen vast zekere kwaliteitseisen stellen, maar als ze niet kunnen dwingen dat het compatibel is met apple pay is het dus brak. Want dan werkt het niet samen met andere banken/betaalproviders, werkt het waarschijnlijk niet meer samen over meerdere devices, en kan je er ook vergif op innemen dat er geen enkele zekerheid is dat features die nu vlekkeloos werken ook gaan werken bij een alternatieve implementatie (misschien vind bank x het bijv. helemaal niet meer belangrijk op semi-random id's te gebruiken voor betalingen om je privacy te beschermen etc). Vanuit mijn oogpunt is het zeer wenselijk dat Apple in staat is om een standaard te forceren.
Anoniem: 420148 @azortje3 mei 2022 11:16
Overigens werkt ING op Android ook uitstekend, dus ik zie het probleem niet.
Op het moment dat het niet werkt, doet niemand er werkelijk enige zak aan, en Samsung/LG/<insert China-foon> boeit het ook geen fuck. De Rabo Pay app doet het op mijn moeder's 2020 LG niet. Komt elke keer succesvol door alle fases heen, maar wil vervolgens niets afrekenen. Alles al geprobeerd, app eraf, pasje opnieuw koppelen, device reset, etc. etc. Alles wat je redelijkerwijs van een gebruiker kunt verwachten en meer. Maar het werkt gewoon niet. Wiens verantwoordelijkheid is dit probleem? Denk je dat die Chinese/Koreaanse/Amerikaanse partij dit voor haar gaat oplossen wanneer ze na 2-3 jaar alle device updates/support al laten varen?

Laat dat nou de garantie van Apple devices zijn; Apple Pay werkt gewoon.
Waarom zouden die banken dat niet meer willen ondersteunen? Als het niks extra's kost is er geen probleem toch? Of zou het komen doordat ze hoge kosten vragen bijvoorbeeld? Als ik nu een nieuwe bank wil beginnen, komt mijn bank dan direct in Apple Pay zonder dat ik daar wat voor hoef te doen? Of moeten er opeens contracten komen en geld betaald worden aan Apple om daarin opgenomen te worden? Het kost Apple immers werk om transacties met mijn bank te faciliteren. Een eigen app maken kan niet, dus Apple kan vragen wat ze willen. Anders heb ik straks een bank die niet ondersteund wordt door Apple Pay. Zal dan wel veel klanten opleveren toch?
Wat is nou eigenlijk je punt behalve dat je geen punt hebt?
Ben je een iPhone/Apple gebruiker?

[Reactie gewijzigd door epo op 22 juli 2024 23:08]

Kan het niet zo zijn dat je wel een iPhone hebt maar niet zit te wachten op Apple Pay en liever dat van je bank zelf gebruikt, omdat je die meer vertrouwt met je financiële data dan Apple?
De bank had natuurlijk al jaren geleden een eigen systeem kunnen ontwikkelen. Een QR code, een Bluetooth implementatie, een NFC sticker die je in het hoesje van de telefoon plakt, whatever.

Nu dat het er is, lekker werkt en een aanzienlijke groep klanten heeft (de iPhone en/of Apple Watch groep) moet het dan maar open gegooid worden?

Gooi dan ook de bankpas maar open. Dan wil ik dat mijn NL bankpas ook gebruikt kan worden voor aanbieder van EV laadpas abbonementen, parkeerabbonement, of om een deel auto te openen.
Nu doe je net alsof Apple dit heeft verzonnen en bovendien de enige is. Elders in de comments hier heb ik gezien dat ING in 2015 al een Android-app had hiervoor. Andere banken bieden dit ook aan op Android. Die banken hebben dit al van begin af aan ook op Apple willen aanbieden, maar hebben die mogelijkheid nooit gekregen omdat het systeem altijd gesloten is gehouden.

Maar waarom of of, waarom niet en en? Ik kan nog wel iets anders van Apple verzinnen wat "heel goed is" en vroeger bijna gratis was, totdat het voldoende gebruikt werd en er opeens 30% afgetikt moest worden. Wat let Apple om de commissie op elke transactie elk jaar een procentje omhoog te gooien? Er is toch geen concurrentie. Als je ziet hoe vaak ze nu op de vingers getikt worden zou ik toch niet het vertrouwen hebben dat ze dit wel uit consumenten-oogpunt doen met een 100% filantropische insteek.

En wat betreft "de bankpas open gooien", beetje offtopic zou ik bijna zeggen. Maar goed, ik kan er in sommige parkeergarages al prima mee in- en uitchecken. Al die andere systemen kunnen daar vast ook mee werken, maar keer op keer kom je weer terug op eigenlijk hetzelfde als wat Apple heeft gedaan: er moet altijd maar een eigen systeempje komen. Maar kan je met Apple Pay dan ook een deelauto openen bijvoorbeeld?

[Reactie gewijzigd door DataGhost op 22 juli 2024 23:08]

Het gaat er niet om wie wat/wel niet verzonnen heeft. De Commissie stelt dat Apple aanzienlijke macht heeft in een markt, en die misbruikt.

Als de markt het betalen van iets in een winkel, cafe of online is: de bankpas, creditcard, iDeal, paypal, etc. zijn alternatieven die niet klein zijn. Een consument op zoek naar een betaalmethode heeft veel te kiezen. Stel dat een consument met een iPhone zegt nul extra hardware te willen gebruiken maar wel software is de keus beperkter dan op bijv. Android. De vraag is dan: misbruikt Apple haar machtspositie op die deelmarkt? Wat mij betreft is het alternatief (een plastic pasje mee) zo'n kleine drempel dat misbruik en machtpositie op de markt voor betalingen nogal overtrokken is.

Dan vraag ik mij af: ING heeft 8 miljoen klanten in Nederland die een ING pas gebruiken, misbruikt ING dan haar machtpositie op die deelmarkt door de passen niet toegankelijk te maken voor anderen? Ja je kan betalen in de parkeergarage, maar via Meastro/Vpay. Je kan geen Qpark abbonement op je bankbas zetten zonder tussenkomst ING toch? En ook geen FastNed abbonnement direct op de bankbas zonder tussenkomt ING toch?
Maar waarom of of, waarom niet en en? Ik kan nog wel iets anders van Apple verzinnen wat "heel goed is" en vroeger bijna gratis was, totdat het voldoende gebruikt werd en er opeens 30% afgetikt moest worden. Wat let Apple om de commissie op elke transactie elk jaar een procentje omhoog te gooien? Er is toch geen concurrentie.
Dat geldt natuurlijk ook voor PIN, of betaalrekeningen in het algemeen.

[Reactie gewijzigd door Flo op 22 juli 2024 23:08]

Wat is volgens jou dan het equivalent van die schappen in dit geval? Volgens mij is dat in dit geval de telefoon, en die is niet van Apple maar van de consument.
Omdat ik het gek vind dat iemand iets opeist wat je niet hebt gekregen. Er zit een NFC-chip in voor hun eigen toepassingen. Dat je er andere dingen mee zou kunnen doen is niet relevant.

Een BMW 316i is precies dezelfde motor als een 320i, alleen omdat je niet genoeg betaald wordt ie softwarematig geknepen. Bij Tesla zit in elke auto Autopilot, je moet het alleen nog voor een paar duizend euro extra activeren. Waarom zijn die gevallen dan anders?

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 22 juli 2024 23:08]

Alleen is er naast de Albert Heijn ook nog een alternatief voor de consument.

Het huismerk van Ah staat in de schappen naast de Calve pindakaas.

Dus wat voor punt probeer je nu eigenlijk te maken? Wat is mijn alternatief voor het huismerk Apple Pay?

[Reactie gewijzigd door Proliges op 22 juli 2024 23:08]

Je alternatief is heel simpel: een andere telefoon nemen dan een iPhone, of een losse NFC-chip, of whatever. Als je een vrije NFC wilt, dan past de Apple-filosofie niet bij jou, even goeie vrienden.
Dat is geen alternatief, zeker niet als ik alles in het Apple ecosysteem heb hangen en producten heb aangeschaft in de app store.

Overstappen naar een compleet ander systeem waar honderden, zo niet duizenden euro's aan kosten aan zijn verbonden is geen realistisch alternatief, dat weet je zelf ook wel.
Hoe bedoel je ...gevangen in een systeem van apple....en nog op vrijwillige basis ook ;)
Dat is het idee van een ecosysteem. Alles werkt met elkaar samen, maar zodra je een ander product wil werkt het niet meer. En alle grote tech bedrijven doen er net zo hard aan mee, iedereen probeert je in hun ecosysteem te lokken (het liefst zo jong mogelijk) en als je er eenmaal in zit is het vaak lastig om er weer uit te stappen zonder enorme kosten te maken.
Net zoals bij het hele multiple appstore verhaal zie ik niet in hoe ik hier als klant beter van ga worden.
De kosten die mijn bank me in rekening brengt zijn nog nooit gedaald, en dat gaat ook nu niet gebeuren, maar laten we wel wezen 3.25euro per maand is best wel OK wat mij betreft.
Het mooie aan meer keuze is dat het jou ervaring niet beter hoeft te maken, maar die van anderen misschien wel.

Als jij Apple pay geweldig vindt,veel plezier, niemand houdt je tegen. Maar voor mensen die er niet zo blij mee zijn komen er nu hopelijk alternatieven.

Zelfde met de appstore.
Zoals de Europese Commissie aangeeft gaat het zelfs verder buiten keuze vrijheid, houdt Apple progressie tegen. Immers niemand anders kan een app ontwikkelen en heeft het voor Apple zelf weinig nut om hier verbeteringen aan te maken.

Dit is een uiterst ongezonde ontwikkeling. Echter.. qua straf is dit natuurlijk veelste mak. Waarom een straf alleen, dwing Apple tot het openbreken van deze standaard, zo niet verban ze. Ze verdienen miljarden aan commissie via NFC transacties. 36 miljard is natuurlijk gigantisch veel geld maar Apple had in 2021 124 miljard winst. Daarnaast mag je je afvragen hoeveel hebben de burgers teveel betaald dankzij deze misbruik. Ook vind ik het zelf vreemd dat men een straf kan opleggen maar dat men dan in hoger beroep kan en toch tijdens het afwachten van, misbruik door kan laten gaan. Ook dit moet gewoon niet kunnen. Apple staat bekend om het oprekken van rechtzaken, dus hier gaat Apple wellicht nog steeds jaren geld onterecht verdienen van de gebruiker.
Exact.

Het is dan ook zo komisch om te zien dat iedereen aan zichzelf en de consumentenkant denkt, terwijl de EC juist moeite heeft met de zakelijke kant van dit verhaal. Het gebrek aan concurrentie betekent ook een compleet gesloten markt waar veel geld in omgaat. Uiteindelijk heeft dat zeker effect op de consument die via via natuurlijk meer moet betalen, maar het grote directe probleem zit 'm erin dat betaalproviders geen kansen hebben om hun diensten te leveren, terwijl die diensten steeds meer gebruikt worden vanaf smartphones en wearables. Apple forceert dus kogelhard hun positie, niet vanuit een mogelijk wel of niet superieur product, maar omdat ze de macht hebben. En dát is dus het fenomeen machtsmisbruik waar de EC over valt. Of hun product dus wel of niet goed is, waar 95% van de reacties hier over gaat, doet er totáál niet toe. Dat is compleet off topic.
Toch hoor ik niemand klagen dat Visa en Mastercard alle macht hebben. (Dus Apple en Google). Kunnen we die dan ook direct aanpakken, opengooien, ik wil een pasje van de kaasboer op de hoek, of van Jan de fietsenmaker. Want ik wil dat nou eenmaal open.

Zo werkt dat dus niet en is naar mijn mening puur en zuiver weer om ‘macht’.

De EU heeft de banken strak aan de lijn. Apple minder, dus gaan ze zeiken.

Edit/toevoeging; Tevens over elk artikel van Apple Pay heb je al tientallen reacties geplaatst hierover, en vlieg je van hop naar her met je reacties over dit onderwerp. Nu is de rest offtopic.

Puur uit interesse, Mag ik vragen, ben jij een iPhone gebruiker? Of wil je dat niet delen, dan mag ook.

[Reactie gewijzigd door slijkie op 22 juli 2024 23:08]

Ik wil het zelfs nog erger, laat mijn werkgever mij maar weer cash betalen, ik haal elke maand die envelop wel op. Kost helemaal niks.
Maar dan komt het argument weer, gevoelig voor diefstal, verlies etc., maar dit is toch een ieder zijn verantwoording? Op je geld letten.
Jammer dat we van de politiek, de bankrekeningen opgelegd gekregen hebben, je kan nu niet meer terug en wil je een andere bank, succes, het grootste gros is allemaal hetzelfde.
Gemak? an me hoela |:(

[Reactie gewijzigd door GameNympho op 22 juli 2024 23:08]

Ik zou ook met alle liefde cash terug willen. Diefstal en verlies neem ik er voor lief bij.
Heb je trouwens onderbouwing voor jouw miljarden aan transacties via NFC? Even los van de transactie kosten, die dus CC gerelateerd zijn?

Ik kan dat zelf namelijk niet vinden. Voor NL bijv wat voor kosten het zijn voor een transactie via maestro. Moeilijk voor te stellen dat dat in de miljarden oploopt.
The 2019 Federal Reserve Payments Study estimates the total value of US card transactions for 2018.

Total card payments grew to 131.2 billion with a value of $7.08 trillion in 2018, up 29.7 billion and $1.56 trillion since 2015.

Call it $7T in round numbers. If 5% of those payments are made via Apple Pay, then that’s $350B worth of transactions. If Apple takes 0.15% of that, then it made a cool $525M in 2018. If Bernstein is right that the percentage doubles to 10% by 2025, then that’s a billion-dollar business – from one country in one year.
We praten hier dan dus inderdaad over miljarden.

Realiseer je dat Apple specifiek in Nederland nagenoeg nul vangt, mag het duidelijk zijn dat consumenten weer jaarlijks honderden miljoenen teveel betalen.
Maar dat bedoel ik, het is “if” en je sprak over miljarden. Als het daadwerkelijk die 0,15% is. Zou persoonlijk liever iets concreters zien dan wat gok werk en aannames.
Totdat banken Apple Pay uitsluiten en jou forceren hun app te gebruiken. Hoelang voordat de EUC die banken op de vingers tikt? in de tussentijd dus een hele slechte ervaring voor de gebruikers die wel plezier hadden aan apple pay.

Een argument uit wantrouwen omdat ik net zo veel vertrouwen heb in banken als Apple en andere big tech. En ook nog een beetje uit de ervaring toen banken NFC betaling probeerde te implementeren en het 9/10 niet werkte, voor mij was AP echt een frisse ervaring.
En ook nog een beetje uit de ervaring toen banken NFC betaling probeerde te implementeren en het 9/10 niet werkte, voor mij was AP echt een frisse ervaring.
Hoeveel tijd zat daartussen? Je kan per definitie met een iPhone geen NFC-betalingen geprobeerd hebben zonder dat dat via AP ging. Dus waarschijnlijk heb je in de eerste begindagen daarvan, toen veel terminals nog geen support voor telefoon-NFC hadden, met een Android-toestel geprobeerd en dat bij slechte ervaringen maar niet herhaald, en dan maanden/jaren later toen het wel redelijk ingeburgerd was het nog eens geprobeerd vanaf een iPhone. Dan trek je al snel de onterechte correlatie/causatie dat AP beter is dan "normaal" NFC.
Klopt, en klopt niet. toen de tijd was er wel al veel ondersteuning voor nfc betalingen (vandaar dat AP wel goed werkte), Betrefte een flagship android toestel met betaling via de app van de bank. Heel vaak geprobeerd maar zoals ik zei 9/10 mislukte het gewoon. geloof dat dit ergens voor 2019 was?

Kort daarna overgestapt naar IOS omdat ik onder andere ook het belabberde update beleid zat was op Android toestellen.
Dus jij houdt liever machtsmisbruik in stand omdat anders mogelijk andere partijen proberen in een positie van machtsmisbruik te komen?

Dat is toch een ietswat vreemde redenatie, zeker aangezien je zegt alle big tech te wantrouwen. Dan moet je toch juist staan te springen dat 1 van de grootste big tech bedrijven wordt aangepakt?

Daarnaast is er maar 1 bedrijf die AP aanbiedt. Maar alleen in nederland zijn er al een flink aantal banken en payment processors. Dus de kans dat die allemaal AP de deur uit schoppen lijkt me klein.
Omdat overstappen naar een andere bank omdat deze AP niet meer ondersteund en alleen nog maar een eigen app gebruiken meer gedoe is dan niet een Iphone kopen.

Een goed voorbeeld is Epic, ze zouden eerlijk concurreren met Valve hadden ze belooft. Vervolgens kopen ze constant exclusiviteit deals waardoor je dus geen vrije keuze hebt. Wat weerhoud banken ervan om hetzelfde te doen?

Als het aan mij lag had ik de volgende oplossing aangeboden:

Apple moet hun NFC openzetten voor banken, op voorwaarde dat banken niet Apple Pay ondersteuning stopzetten of extra kosten eraan verbinden voor de klant. Als banken de moraal ridder willen spelen is prima, maar dan gaan we er echt een gelijke keuze van maken toch?
Apple moet hun NFC openzetten voor banken, op voorwaarde dat banken niet Apple Pay ondersteuning stopzetten of extra kosten eraan verbinden voor de klant. Als banken de moraal ridder willen spelen is prima, maar dan gaan we er echt een gelijke keuze van maken toch?
Wat een onzin en reinste concurrentie vervalsing. Als AP duurder is dan een eigen implementatie van een bank dan is het toch logisch dat jij als consument extra moet betalen als je AP wilt gebruiken?
Wat een onzin en reinste concurrentie vervalsing. Als AP duurder is dan een eigen implementatie van een bank dan is het toch logisch dat jij als consument extra moet betalen als je AP wilt gebruiken?
Ik dacht dat jij voor meer keuze was? Want dan heb je dus helemaal geen keuze tenzij je voor alles meer wilt betalen.
Dit is dus exact de reden waarom ik er tegen ben, en je zei het zelf al in jou vorige reactie:
Dus jij houdt liever machtsmisbruik in stand omdat anders mogelijk andere partijen proberen in een positie van machtsmisbruik te komen?
Ik dacht dat jij voor meer keuze was? Want dan heb je dus helemaal geen keuze tenzij je voor alles meer wilt betalen.
Dit is dus exact de reden waarom ik er tegen ben, en je zei het zelf al in jou vorige reactie:
Je hebt toch meer keuze? Kosten zijn gewoon onderdeel van die keuze, net als bij praktisch elke dienst/product die je gebruikt.

Als jij vindt dat AP een superieur product is ten opzichte van de eigen implementatie dan betaal je daar toch extra voor? En als je het te duur vindt kun je kiezen voor wat anders.

Spoiler alert. je betaald nu ook al extra voor AP, alleen zijn die kosten verborgen.
Alleen jammer dat Bank X Apple opzegt in de hoop meer te verdienen en ik alsnog specifieke app X nodig heb. Zelfde bij de App Store; app A in appstore Y, app B alleen in die van bedrijf X, etc. Ondertussen proberen zowel de banken en de Appstores zoveel mogelijk te tracken en ben ik in ieder geval verder van huis. Maar, inderdaad, jippie, meer keuzes!
Zelfde bij de App Store; app A in appstore Y, app B alleen in die van bedrijf X, etc.
Dat is niet de schuld van ontwikkelaars of overheden maar direct het gevolg van voorwaarden van Apple. Zowel op toelating van apps en op betaalmethodes/afdracht heeft Apple zo'n invloed dat ontwikkelaars liever naar hun app in een andere appstore zetten.
Is dat dan de schuld van de ontwikkelaars die een boterham willen verdienen, of de schuld van Apple, die slechte voorwaarden heeft voor de Appstore?
Klinkt als de streaming video aanbieders. Meer markt en meer keuze levert niet automatisch meer tevredenheid op.
Zou mooi zijn als alternatieven mogelijk worden op iPhone.
Ik hoop dat het er niet voor zorgt dat banken nu hun Apple Pay ondersteuning gaan stoppen en dat je dan kunt gaan betalen via de app van de bank. Het gemak van Apple Pay zit hem er juist in dat je niet eerst je telefoon hoeft te ontgrendelen, de app van de bank moet openen en ontgrendelen om vervolgens je betaling te kunnen doen. Nu is het twee keer klikken op de zijknop, naar te telefoon kijken en betalen. Dat zou ik wel een gemis vinden als dat straks niet meer mogelijk zou zijn,.
[...]
Het gemak van Apple Pay zit hem er juist in dat je niet eerst je telefoon hoeft te ontgrendelen, de app van de bank moet openen en ontgrendelen om vervolgens je betaling te kunnen doen. Nu is het twee keer klikken op de zijknop, naar te telefoon kijken en betalen. Dat zou ik wel een gemis vinden als dat straks niet meer mogelijk zou zijn,.
Op mijn android telefoon met de rabobank app hoeft dat ook niet hoor. Ik hoef enkel de telefoon te ontgrendelen en hem tegen de betaalautomaat aan te houden. Hij betaald dan automatisch. Het is helemaal niet nodig om de bank app te openen. In het geval van mij S21 is het dus even de vinger op het scherm houden en hem tegen de terminal aanhouden. Kei gebruiksvriendelijk en veilig dus.
Ik weet niet hoe het bij Android zit, maar op iOS kan ik heel eenvoudig de kaart selecteren waarmee ik wil betalen. Aangezien ik nogal wat betaalpassen heb (prive, zakelijk, huishouden gezamenlijk, credit card, etc...) is dit essentieel voor mij. Als ik iedere keer een losse app moet openen pak ik wel een pas ipv mijn telefoon.
lol er wordt juist gezegd dat je op Android geen app hoeft te openen
Ik heb het over meerdere passen...
Van meerdere banken...dan heb je dus, zonder ApplePay, steeds een andere app nodig...lekker onhandig.
Waarom? Ik heb al de app van mijn bank waar NFC betalingen ingebakken zit en vind het super dat hier zo min mogelijk partijen tussen zitten. Zeker gezien het gaat om partijen zoals Apple en Google.
Apple is een facilitator van betalingsverkeer, meer niet.
Jij hebt de APP van je bank zeg je? Fijn dat jij alles bij 1 bank hebt, dan werkt de app van je bank prima, ook op een iPhone.
Maar ik ben dus een van de mensen die dat niet heeft, ik heb meerdere banken, meerdere bankpassen en nog een zwikje credit cards. Gezien de recente ontwikkelingen wordt het straks waarschijnlijk ook mogelijk om je OV chip kaart en je ID kaart/Rijbewijs aan je Apple Wallet toe te voegen.
Heel praktisch en gebruiksvriendelijk toch?
Of je gebruikt Google Pay op Android.
Wat gezegd wordt over ApplePay geldt min of meer ook voor SamsungPay en GooglePay.
Met dit verschil dat die laatste twee op het Android platform met elkaar en anderen concurreren.
Ik zie geen reden waarom er geen alternatief voor Apple pay zou kunnen bestaan waarin meerdere banken rekeningen van verschillende banken bestaan. Per slot van rekening is dat wat Apple pay doet, en concurrent zou niet ook moeten kunnen doen.
Dus? Waarom zou dat een argument zijn dat er geen alternatief kan zijn voor Apple pay? Ik kan nu toch ook mijn bank onderbrengen onder Apple pay, waarom zou een bedrijf x niet precies het zelfde kunnen doen?
Als je de aan/uit knop paar seconden ingedrukt houd, dan komen je verbonden passen naar boven. Dan kun je dus kiezen met welke pas je wilt betalen met een swipe. Altijd erg handig bij gebruik van meerdere passen of als bijvoorbeeld je creditcard/andere pas niet meewerkt.
Ah, okee, dat was voor mij niet duidelijk. Ongeveer hetzelfde als bij iOS dus.
Het werkt gewoon met ontgrendelen en telefoon bij de pinautomaat te houden. Als de betaling hoger is dan een bepaald gedrag moet je eventueel nog een pincode invoeren.

Het is wel bijzonder hoe sommige mensen met iPhones denken dat het plebs moet leven.
Je spreekt met een zekerheid waar menig mens jaloers op is, maar alsnog klopt er niets van. Ik hoef mijn bank app echt niet te openen, niet eens mijn scherm te unlocken. Maar hey, geloof wat je wilt.
Het werkt als volgt:

Zet het scherm van je mobiel aan (ontgrendelen hoeft niet).
Controleer het bedrag op de betaalautomaat en houd je mobiel ernaast.
Hoor je drie piepjes? De betaling is gelukt!

(ING)
Weet je echt wel hoe ApplePay werkt? Het maakt de transactie voor de eindgebruiker (jou) juist een stuk veiliger en anoniemer. Kijk maar eens op een kassabon van bv de jumbo als je betaalt met ApplePay en vergelijk die maar eens met de transactie informatie als je betaalt met je bankpas.
Apple pay genereert een betaaltoken naar de bank met een anoniem transactie nummer op de gebruikte terminal. De bank autoriseert dit token en de betaling wordt uitgevoerd ZONDER dat de acceptant of Apple jouw persoonlijke info krijgt, zoals bij een pin transactie. Veiliger kan het niet.
Nee, maar wel even veilig, goedkoper en eerlijker.
Hoe eerlijk en goedkoop denk je dat brood is van de enige (hypothetische) bakker in Nederland, omdat hij exclusief toegang heeft tot meel. En dan kan je je afvragen of hij überhaupt nog zijn best doet om beter brood te doen ontwikkelen. Een beetje concurrentie doet wonderen.
Dezelfde wonderen als bij het OV en in de gezondheidszorg?
non-vergelijking...sorry
Vandaar....verdiep je in hoe ApplePay (maar ook SamsungPay en GooglePay) werkt dan kunnen we daarna een zinnig gesprek voeren.
Dit is onzin natuurlijk. De informatie is enkel verschoven naar een andere partij (en juist een partij (Apple/Google) waar je dit niet wilt want hier heb je je bank voor)
Je aanname is onjuist. Apple krijgt/ziet die gegevens niet in: de transactie informatie wordt versleuteld in de SecureEnclave chip op je iPhone. Bron: https://support.apple.com...security/sec59b0b31ff/web
Nogmaals, verdiep je eens in de technologie voordat je onzin roeptoetert.
MueR Admin Discord @Isheara2 mei 2022 15:46
Je mag zelf ook beter lezen hoor. Ze sturen je pasnummer niet, maar apple weet wel degelijk dat jij op datum X bij winkel Y voor Z bedrag hebt gewinkeld.
Nee hoor, Apple weet alleen dat EEN gebruiker bij winkel x bedrag y heeft afgerekend.

De gebruikersinformatie is al versleuteld als je je iPhone bij de terminal houdt. Het gegenereerde token wordt approved door de bank en terug gestuurd naar de acceptant als autorisatie van de betaling.

Apple berekent vervolgens aan de bank het percentage van het transactiebedrag en de bank draagt dit af aan Apple.
Amen een open minded Apple gebruiker! Ik mag jou denk wijze _/-\o_
En dan is het open, en leggen we de macht bij de banken. Sorry, iedereen absoluut vrij om zijn mening te hebben. Maar ik zie alweer de brakke bankoplossingen komen, en Apple Pay er natuurlijk uit, want dat is duur.

“Kleine moeite om je telefoon te unlocken, app te zoeken, te openen, weer unlocken, betalen”

Maar ach, als er echt nog mensen geloven, dat zodra de banken de ‘macht’ krijgen om het zelf te doen, Apple Pay er niet uit donderen, zijn naar mijn mening zo naïef als het maar kan.
Helemaal eens.

En niet alleen banken, maar ook andere bedrijven moeten de NFC kunnen gebruiken: OV, smartlocks, etc.
Ik was verbaasd dat de ING app. op de iphone via Google pay liep bij mijn zwager? Ik zei pardon hoe bedoel je dat. Hij zei jij moet toch google pay gebruiken. Ik zei nee dat hoefde al niet op mijn blackberry 5 jaar geleden met android. Dit gaat gewoon via de app van ING zelf. Hij was verbaasd en ik nog meer :)

Het blijkt dus dat Apple een monopoly heeft op ios draadloze payments en je dus alleen via Apple pay combi dit kunt gebruiken blijkbaar en geen enkele andere apps. en dacht nog steeds dat zal toch niet tot ik dit nieuws lees en denk dat het dus echt waar is.
Kan iemand die dit vaak gebruikt zijn/haar bevindingen over delen? Is het ook (erg) beperkend voor de consument of is hetgeen wat Apple doet alleen nadelig voor andere bedrijven?
Ik gebruik het bijna elke dag en het werkt erg handig. Maar er is geen enkele reden waarom Apple hiertussen moet zitten of geld aan verdient. Ze kunnen die nfc api gewoon vrijgeven aan banken zodat het exact hetzelfde werkt zonder dat Apple eraan verdient. Zie bijvoorbeeld ook de ing implementatie op Android die echt even handig werkt.

Dus zeer terecht dat Apple hierop wordt aangesproken. Dit is puur het misbruiken van hun marktmacht in iPhones en iOS om in een andere markt een oneerlijk voordeel te creëren.
Apple Pay werkt inderdaad perfect. En erg makkelijk want je hoeft geen App te openen en/of te ontgrendelen (of iWatch, of 2x op aan/uit knop drukken).

Wat ik me afvraag of de banken hun marktmacht gaan misbuiken als de API opengezet moet worden. Oftewel stoppen ze met de ondersteuning van Apple Pay, en moet je - omslachtig of niet - weer HUN app gebruiken als je wilt betalen.

Het zou dan zeer terecht zijn als de banken dan hierop worden aangesproken namelijk :D
meeste banken zullen waarschijnlijk bij het gemak van apple pay blijven, maar ik verwacht vooral dat dit gebruikt zal worden door apps die NFC gebruiken voor andere doelen dan betaling.
Dat mag al, die aanvraag kan je via Apple doen.
op aanvraag, en als apple nee zegt werkt je app niet.

op android kan je vandaag iets verzinnen waar je NFC voor kan gebruiken, en voor het einde van de dag er gebruik van maken.
Kan bij Apple ook, je kunt alleen geen betalingen doen via NFC, ook niet via een homebrew app.
Ja en dan krijgen we straks een bank app die de NFC van apple mag gebruiken. Ik heb meerdere bankpassen die ik wil gebruiken. Hoe zie je dat voor je? Volgens mij moet je op Android kiezen welke bank als 'default' wilt gebruiken en als je wilt wisselen (tussen bankpassen van verschillende banken), hoe omslachtig is dat?
Dat kan nu ook al. Er wordt een virtuele pas aangemaakt in het beveiligde gedeelte van de iPhone. Maar dat kunnen er ook meerdere zijn. Op het moment dat jij een pas selecteert wordt die actief op de NFC chip. Ik heb zelf een ING card, ING CC en een AMEX CC op mijn iPhone staan. Werkt allemaal vlekkeloos...
Op Apple Pay werkt dat perfect, heb hier ook passen van 3-4 banken actief. Moet er niet aan denken om dat op Android te moeten doen. 😂
GPay werkt precies hetzelfde, het is allemaal niet zo speciaal wat Apple doet. Dit is ook hoe de passen van de meeste virtuele banken werken.

[Reactie gewijzigd door NC83 op 22 juli 2024 23:08]

Ow maar Google Pay wordt bijna niet ondersteund in NL, toch?
Ik woon niet in NL, in Canada wordt het gewoon volledig ondersteunt en werkt gewoon als een virtuele CC. Het ligt een beetje aan in NL welke CCs worden ondersteunt heb vaak problemen gehad met Visa.
In Nederland werken we niet met CCs maar met debit cards, vervolgens moet je bank dus wel ondersteund worden bij Google Pay en dat is dus bijna geen enkele traditionele NL bank. Apple Pay doet het stukken beter, bijna alle grootbanken worden ondersteund (en nog een hele rits anderen).
Het accepteert hier mijn debit card ook. GPay is niet bank gerelateerd meer Betalings provider wat het in feite makkleijker maakt, van wat ik kan googlen accepteert GPay gewoon Maestro wat de meeste nederlandse bankpassen zijn.
Dat is (helaas) niet correct:
Lang niet alle banken ondersteunen Google Pay. Sterker nog, de kans is aanwezig dat jij er niet mee aan de slag kunt. Voornamelijk kleinere (internet)banken kunnen vooralsnog met Google Pay overweg.

Op moment van schrijven kun je bij deze banken met Google Pay afrekenen: ABN AMRO, Adyen, Bitpanda, Bunq, Curve, iCard, Monese, N26, PayrNet, Revolut, Swan, Viva Wallet, Wise en ZEN.COM

Grote instituten als ING, SNS en Rabobank hebben (nog?) geen Google Pay-ondersteuning. Maar: misschien kun je alsnog contactloos met je Android-telefoon betalen. De meeste Nederlandse banken, zoals ING, Rabobank en ASN Bank, hebben namelijk een eigen digitale betaalpas.
Bron: https://www.androidplanet.nl/nieuws/google-pay-nederland/

[Reactie gewijzigd door TheVMaster op 22 juli 2024 23:08]

maar dat is weer iets anders dan de NFC toegankelijk maken natuurlijk, of zie ik dat verkeerd ?
normaal gesproken wordt automatisch je standaard NFC app geopend, tenzij je een andere NFC app open hebt.

alleen weet ik nog dat de OV app heel slecht ontworpen was, ook als een andere app de standaard NFC app was drong deze voor en begon te praten met pin automaten.
dan had je dat zowel de bank app als de OV app probeerden te betalen voor je boodschappen.
Alsof dat niet op te lossen is, als het op iOS vrij was om nfc voor banken te gebruiken hadden ze dat wissellen tussen passen ook gewoon gemaakt maar dan niet in de Apple pay app maar in het OS zelf.

Waarom zou je je af vragen of iets mogelijk is in een OS wat een app ook kan? Het kan altijd wat apps kunnen en meer.
Een vraag over de Android implementatie, werkt die ook offline? Dit is wel het geval bij Apple Pay namelijk.
Ja, net als bij Apple pay doet Android ook een virtuele betaalpas aanmaken. Je huidige pas werkt ook offline, idem voor dit. Er is technisch dan ook op je apparaat tussen iOS en Android geen verschil, het enige is dat je zelf die betaalpas niet mag genereren op je iOS device. Dat is een virtuele beperking, geen technische.
Google Pay werkt ook offline voor x aantal keer.
Daarna moet hij weer een keer verbinding hebben om een nieuwe set tokens op te halen voor offline gebruik. Elke keer dat je online een betaling doet worden die tokens ook vernieuwd.
Mijn bankpas heeft nooit internet gehad en werkt ook gewoon.
Waarom zou internet dan nodig zijn voor betalingen met een smartphone ?
Zeg ik ergens dat internet nodig is? Volgens mij niet. Ik zou het vanuit een development perspectief begrijpen dat er toch nog een soort call plaatsvindt alvorens de betaling gedaan kan worden. Gelukkig lijkt dit niet het geval te zijn bij Android, want dat leek me wel iets wat Apple dan beter zou doen.
Contactloos betalen met de ING app voor Android werkt bij mij prima online en offline. Ik ga er van uit dat Google Pay ook offline werkt, maar gezien ik die niet gebruik, kan ik daar weinig over zeggen.
Kan jij “prima” definiëren? Want de UX voordeel van zowel Apple als Google Pay is er zeker tegenover de app van ING.

[Reactie gewijzigd door GeforceAA op 22 juli 2024 23:08]

Ik unlock de telefoon, ik hou hem bij het pinapparaat, de app start op en regelt de betaling. Voor mij gaan vrijwel alle betalingen op die manier en heb ik dus eigenlijk geen interactie met de app zelf.

Bij grote bedragen (>EUR 50) moet ik een pincode invoeren in de app en de telefoon nogmaals bij het pinapparaat houden. Dit kan ik voorkomen door vantevoren de app zelf op te starten en de pincode in te vullen.
Zonder apple was er geen apple pay of google pay…. Kortom zou je het NOOIT gebruikt hebben
Als Apple gebruiker kan ik vooral ook aangeven wanneer het niet werkt en waar ik het wel zou verwachten:
  • Bij reizen met OV zou je verwachten dat je met NFC kan inchecken
  • Bij boarden van vliegtuiden zou je verwachten dat je met NFC in combinatie met de app van de maatschappij zou kun en inchecken
  • Op mijn nieuwe Sony Camera staat een NFC icoontje, maar daar kan ik niks mee
Wat wel werkt:
  • Apple Pay werkt erg goed, ik heb pasjes van 2 banken zo altijd virtueel bij me. Het werkt gewoon overal waar draadloos betalen werkt.
  • Op terrassen kun je menukaarten via NFC openen. NFC voor websites openen werkt dus wel gewoon, weinig mensen die dat weten.
  • In San Fransisco heb ik even reizen via Apple Wallet kunnen ervaren. Dat werkt ook heel goed
Dus als Apple het doet doen ze het wel goed, imo. Zie hier bijv een info page over OV via Apple's systeem.
Als Apple gebruiker kan ik vooral ook aangeven wanneer het niet werkt en waar ik het wel zou verwachten:
[list]
• Bij reizen met OV zou je verwachten dat je met NFC kan inchecken
Apple Pay ondersteund ook OV kaarten (in de VS momenteel, nog niet in Nederland. Maar daarvoor moeten OV bedrijven met Apple samenwerken)
• Bij boarden van vliegtuiden zou je verwachten dat je met NFC in combinatie met de app van de maatschappij zou kun en inchecken
Dat zou in principe moeten kunnen. Gezien je wel kan schrijven naar de NFC chip in de iPhone. (alleen betaaltransacties zijn niet toegestaan)
• Op mijn nieuwe Sony Camera staat een NFC icoontje, maar daar kan ik niks mee[/list]
Tja is dat de fout van Apple of van Sony? Gezien Apple dit gewoon ondersteund.
Dat ligt aan Apple, want het werkt wel op Android. Met Apple kun je geen NFC ondersteunen als ontwikkelaar, dat is nu juist het hele punt van dit artikel.

Ter illustratie: Op Android icm die camera: als je NFC tapt opent de app en kun je gelijk foto's oversturen.

[Reactie gewijzigd door Menesis op 22 juli 2024 23:08]

Dat is onjuist. Ook op iOS kan je gewoon de NFC chip aanspreken. Alleen niet voor betalingen. Bron; ik bouw zelf NFC-enabled apps voor o.a. iOS.

En ik heb ook meedere (non-Apple) devices die gewoon met mijn iPhone via NFC kunnen communiceren. Bv een YubiKey, een set slimme speakers en een camera.

[Reactie gewijzigd door ShadLink op 22 juli 2024 23:08]

Zelf heb ik juist om deze reden voor Apple gekozen. Met Android continue gezeik dat afhankelijk van toestel model, versie, Android versie of ROM iets wel of niet werkt. Daarnaast moet je maar hopen dat de app van je bank het ondersteund etc. Met Apple nergens last van en kan altijd en overal betalen met de Apple Watch of iPhone.
Laten we even wat van je chaos uit elkaar proberen te trekken, want je gooit losstaande issues op één hoop.
Met Android continue gezeik dat afhankelijk van toestel model, versie
Onzin. Sommige extreme low budget toestellen hebben geen NFC chip. Staat in de specs. Verder is er geen reden dat iets niet zou werken.
Android versie
Alle recente Android versies doen 't gewoon, heb je voorbeelden van situaties waarin het niet werkt op apparaten jonger dan 6 jaar?
of ROM iets wel of niet werkt.
De ROM is verder je eigen keuze. Dan kies je er zelf voor om te klooien met je apparaat. Als je je iOS device gaat jailbreaken moet je ook niet klagen dat iets niet werkt.

Overigens is het vrij off topic, want of NFC wel of niet open moet zijn doet niet af aan de kwaliteit van de feature. Dat is een losstaand iets.
Goed, mijn eerste reactie was wat mij betreft niet off-topic want ik reageerde op iemand die ervaringen vroeg. Heb zelf ook niet heel veel zin om hier off-topic te gaan. Een voorbeeld waar je om vraagt zou bijvoorbeeld de Redmi Note 11 Pro kunnen zijn die op het moment van schrijven voor ruimschoots 300 euro verkocht wordt als mid-range toestel.

Zie daarnaast dit soort verhalen: Verkochte toestel wel of niet terug nemen?
Aha, dus omdat Xiaomi een zootje maakt van hun regiospecifieke modellen (in veel landen heb je wél NFC) is het gelijk helemaal mis met Android? Tja, ik kan dat persoonlijk alleen Xiaomi aanrekenen. Maar nogmaals, NFC staat dan op de specsheet.

Dat linkje naar het forum gaat over iemand die een telefoon heeft gewonnen zonder NFC en zonder widevine, jeetje, wat erg. Maar wat treft mijn oog daar, wederom het merk Xiaomi? Ojee, misschien is het toch Xiaomi dat er met de pet naar gooit. Tja, als één merk er een puinzooi van maakt, betekent dat toch echt niet dat de techniek niet werkt. Als je een iphone koopt zonder NFC doet appel pay het ook niet bij betaalterminals hè.

Jij projecteert een slechte ervaring met één extreem budgetmerk dat sowieso al bekend staat om de problemen rondom regiospecifieke modellen op alles rondom Android, vind ik wel een beetje lomp van je hoor. Je hebt het hier echt over een Xiaomi issue en niets anders.
Dat is dus exact wat ik bedoel. Zo hanteren wel meer (Android) merken regiospecifieke modellen waardoor je moet oppassen met wat je koopt en waar je het koopt. Ik zeg niet per definitie dat Android slecht is, alleen dat het kopen van een telefoon en bijbehorende zaken een stuk meer onderzoek vereist. Terwijl als ik een iPhone/Apple Watch ergens koop ik zeker weet dat, in dit geval, Apple Pay gewoon werkt.

Heb niets specifiek tegen Android, en iedereen die het gebruikt, ik persoonlijk vind iOS/Apple veel fijner door het dichte eco-systeem en de bijbehorende "zekerheid" en dat was de de comment waar ik op reageerde. Dat het direct gezien wordt als aanval op Android of zijn gebruikers kan ik niet zoveel aan doen. :)

[Reactie gewijzigd door xh3adshotx op 22 juli 2024 23:08]

Het gaat verder dan zeggen "Android is niet per definitie slecht" - Het is juist: "Android is per definitie beter omdat hierbij veel minder vendor-lockin optreedt".
Natuurlijk kun je dan aandragen dat het handig is dat 1 fabrikant alles regelt en levert maar dat levert vooral ook voor de fabrikant een veel hogere marge - die jij als klant dus betaald.

Diversiteit maar wel met bepaalde standaarden levert altijd een betere situatie op voor de consument.

Het is ook juist veel indrukwekkender dat het werkt met allerlei verschillende merken waarbij alleen specifieke onderdelen aan een afgesproken standaard moeten voldoen.
Het is ook niet zo dat Apple Pay straks verboden wordt, hé? Het gaat de EC er om dat er geen concurrentie mogelijk is op het platform; met een beetje mazzel kun je straks kiezen tussen (het inderdaad goed werkende) Apple Pay en alternatieven van bijvoorbeeld je bank, Paypal, Google, etc.
Klopt en ik hoop ook van harte dat de banken Apple Pay blijven ondersteunen. Echter vrees ik dat als de apps zelf het betalen gaan ondersteunen de ondersteuning voor Apple Pay afgebouwd/weggehaald wordt. Via de eigen app is immers goedkoper dan per transactie afdragen aan Apple.
Wat is volgens jou de reden dat banken massaal gaan stoppen met Apple Pay dan? Hé, misschien dwingt het Apple juist wel tot het hanteren van fatsoenlijke tarieven, zou ook weleens leuk zijn hè.
Volgens mij voel je je redelijk aangevallen door mijn comments, wat niet de bedoeling was. Ik heb niets tegen Android of zijn gebruikers. Maar reageer gewoon met mijn ervaring/mening op de vraag die gesteld werd.

Of Apple zijn tarieven wel of niet fatsoenlijk zijn maakt mij als consument bitter weinig uit. Links of rechtsom betaal ik ze toch wel aan mijn bank. Als Apple zijn tarieven omlaag gaan weet ik zeker dat die van mijn betaalpakket niet omlaag gaan. Plus voor het gemak betaal ik graag iets extra's. Dat is iedereen zijn eigen keus door wel of geen Apple device te kopen.

Doordat Apple Pay gewoon goed en snel werkt met al mijn bankpassen in één app in plaats van verspreid zit ik er niet echt op te wachten dat de banken in hun apps een half brakke implementatie van contactloos betalen gaan bouwen en afstappen van Apple Pay.

[Reactie gewijzigd door xh3adshotx op 22 juli 2024 23:08]

Nou ja, sinds PSD2 zouden banken baat kunnen hebben bij een (nog) beter inzicht in jouw betalingsverkeer. Combinatie van locatie, betaling en gebruikt apparaat bijvoorbeeld. Dat maakt Apple Pay immers niet goed mogelijk.
Maar ik denk eerder dat partijen als AH een eigen betaalapplicatie combineren met een winkelapp die ze al hebben. De Apple Pay variant blijft dan gewoon bestaan.
Ik vraag me af of het wel zoveel goedkoper is want het moet alsnog gebouwd en onderhouden worden wat ook gewoon harde knallen kost zeker met de developer schaarste op dit moment in Nederland en de bijbehorende hoge salarissen. ABN heeft bijvoorbeeld op Android ervoor gekozen om het niet meer zelf te gaan doen maar Google Pay te gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Cubidotnl op 22 juli 2024 23:08]

Apple kan zie terug trekken… dan heeft de eu een ander probleem… geen concurrentie voor android… oeps dan kan niet
Wanneer heb jij voor Apple gekozen? Want je verhaal klinkt als iets uit 2012 of zo. Android is een enorm volwassen platform.

Als je telefoon NFC ondersteunt dan werken alle apps van NL banken er gewoon mee. Dit kon op Android trouwens al ver voordat Apple Pay naar Nederland kwam.

Oh, en Google Pay werkt probleemloos langs andere bank apps, dat is ook geen enkele beperking. Het enige verschil is dat Google nu niet een % van elke transactie kan afdwingen, zoals Apple wel doet.
Zou het niet oké zijn om keus te hebben?

Als je ervaring met Apple perfect aansluit bij je gebruik om te kunnen betalen met ApplePay. Dan zal dat mogelijk in de toekomst je eerste keuze zijn.

Het zou wel eerlijk zijn om middels de juiste bevoegdheden en beveiliging als bank ook toegang te krijgen tot deze nfc chip die ingebakken zit in een iPhone of iWatch. Als de veiligheid niet in het geding is zijn de kansen evenredig en gelijk. Een monopolie van Apple om te kunnen betalen met een eenvoudig systeem zoals nfc op een iPhone of iWatch is duidelijk niet wenselijk volgens de commissie.

De bal is nu naar Apple gespeeld dus het is even afwachten wat hun reactie is.
Ik maak sinds de ING Apple Pay ondersteund alleen nog maar gebruik van Apple Pay en heb m'n pinpas vanaf dat moment niet meer gebruikt en ik merk niets van deze beperkingen..

Wat ik tot nu zie is dat Google Pay later ondersteuning had voor contactloos betalen dan Apple.

Apple - 11 Juni 2019
Google - 7 December 2021

Wel is het zo dat NFC bij Apple niet zo 'open' is als bij Google maar naar mijn idee is de innovatie qua NFC betalingen niet geremd..

[Reactie gewijzigd door Evernote op 22 juli 2024 23:08]

Maar op android had de ING app voor Google Pay al contactloos betalen. In juni 2015 zelfs al.

Ik gebruik het nog steeds dagelijks en het werkt gewoon, ook al zou ik ooit overstappen naar apple (kans is heel klein) dan zou ik liever de ING app blijven gebruiken dan geforceerd te worden in het apple ecosysteem
dan zou ik liever de ING app blijven gebruiken dan geforceerd te worden in het apple ecosysteem
Waarom zo dwars? Apple Pay werkt oprecht perfect, met alle passen bij elkaar, en makkelijke toegang door tweemaal op de zijknop te drukken. Voor de klant is Apple Pay veel gebruiksvriendelijker dan allemaal losse apps.
Omdat ik sowieso de app al gebruik voor al mijn bankzaken, en waarom zou ik apple mijn betaal informatie geven? ik hoef alleen mijn scherm aan te zetten en ik kan contactloos betalen. Ik zie niet in waarom apple pay gebruiksvriendelijker voor mij als klant zou zijn.
Je betaal informatie wordt alleen lokaal opgeslagen.

Apple Pay werkt ook indien je geen netwerk/internet hebt. Integratie met Apple Watch en met andere passen is ook ideaal. (andere bank, creditcard en dergelijke maar bv ook de IKEA, Pathé, AirMiles etc etc.)
Waarom wel? Dat is de betere vraag, de bank app levert het aan. Als je apple pay gebruikt gaat er geld naar een of andere Amerikaanse multinational zonder dat die wat toegevoegd heeft.
Ah helder! Maar goed ik merk er dus verder weinig van, ik druk 2x de aan/uit knop in en m'n ING kaart komt tevoorschijn.. werkt allemaal prima.

[Reactie gewijzigd door Evernote op 22 juli 2024 23:08]

Ik zie dat de meeste banken koppelen met Apple Pay. Dus ik ben ook benieuwd wat hier dan mis gaat.
En waarom gaat het dan wel goed bij Android?

Heeft dat inderdaad te maken dat Android meer inzage geeft in het verkeer?
Of vraagt Apple meer provisie voor het gebruik van de dienst?

Hoe anders is Apple Pay dan Android Pay?
De reden dat de meeste banken koppelen met Apple Pay heeft wellicht ook te maken met het feit dat het anders niet mogelijk is te betalen met de iPhone. Vergeet niet dat Apple banken per transactie een % in rekening brengen, dit betaal jij als Apple Pay gebruiker niet. Echter worden die kosten wel indirect doorberekend aan iedereen die bij de bank zit, ongeacht of deze wel of niet Apple Pay gebruikt.

Als de bank via de bank app gewoon betalingen kan doen (zoals dat bijv op Android werkt) blijft alles in beheer van de bank zelf. Daarnaast hoef je dan ook niet een derde partij (zoals Apple) toegang te geven tot de transacties die je via NFC doet.
Ja inderdaad. Zo'n vermoeden had ik al.

Thanks.
Ik betaal ook (indirect) voor mensen die nog steeds niet willen internet bankieren bij een bank.
Moet de Europese Commissie zich daar ook druk over maken?
Dat betwijfel ik. De meeste banken (zo niet, alle banken in NL) vragen een extra vergoeding als je met acceptgiro's wilt betalen en uitgeprinte bankafschriften wilt ontvangen.
Klopt misschien, maar in de doorberekende kosten van een betaalpakket zitten bv ook kosten voor kantoren die in stand moeten worden gehouden voor mensen die langs gaan bij een bank omdat ze niet via apps willen bankieren, contant geld willen opnemen of acceptgiros willen blijven gebruiken.
Daar betalen ook alle klanten aan mee.

[Reactie gewijzigd door Isheara op 22 juli 2024 23:08]

Ik betaal ook (indirect) voor mensen die nog steeds niet willen internet bankieren bij een bank.
Moet de Europese Commissie zich daar ook druk over maken?
Doe eens niet zo raar, je hebt het over het argument van een collega tweaker, niet dat van de EC. De EC maakt zich helemaal niet druk over wat jij indirect wel of niet betaald. Die ziet een hele grote markt compleet dichtgezet worden door Apple zonder dat daar een technisch goede reden voor is.
Audi houdt je in dat voorbeeld toch echt niet tegen om een Garmin, Tomtom of andere GPS in te bouwen... BWM levert alleen geen losse gps.
Afhankelijk van het model kun je zelfs de headunit vervangen door een Android unit waar je elke willekeurige GPS app op kunt draaien.
Gaap.... die hebben we nu wel vaak genoeg gehoord, er is ook niemand die jouw tegen houdt Apple Pay te blijven gebruiken.
(en kom maar met "maar als mijn bank het niet meer ondersteunt".... niemand die je tegen houdt naar een andere bank over te stappen)

[Reactie gewijzigd door Zer0 op 22 juli 2024 23:08]

Dat argument gebruikte je zelf al in een andere reactie.
Ik snap alleen de heisa niet waarom de EC zich er nu weer mee moet bemoeien...
Ec heeft heeeel veeel geld nodig. Want tja het zuiden moet gefinancierd worden…

Zonder gekheid, er zitten te veel nonos in de eu politiek. Het lost nl niets op…. En waar stopt het
Sorry van bank wisselen is echt wel een stuk moeilijker dan van mobiel OS. Trouwens, ik heb al 2 verschillende banken
Je komt wel met rare dingen hoor. Het navigatiesysteem van auto's blokkeert geen complete markt voor Audirijders. Dat kan overigens wel veranderen, want zodra er content aangeboden gaat worden en verdient gaat worden aan zaken op die navigatiesoftware en Audi gooit de hele boel op slot, dan gaat de EC daar ook gewoon op af. Dat is alleen nog niet zo. Dat komt deels omdat je de flexibiliteit van Android Auto/Carplay tegenwoordig hebt.

Een navigatiesysteem in een auto vergelijken met een zaak als NFC is een beetje kinderachtig. Dat is een compleet ander product met een compleet andere impact op de markt. Het enige dat je zo doet is laten zien dat je totaal geen flauw benul hebt wat de EC probeert te doen en waarom. Je hebt je dus niet in de materie verdiept, maar er wel een uitgesproken mening over. Klinkt niet zo slim hè.
NFC op iOS is gewoon opengesteld voor allerhande functionaliteit. Alleen op betalingsverkeer hebben ze eisen aan o.a. Het eisen dat privacy gewaarborgd wordt. Ook dan zijn er zeker mogelijkheden om het open te stellen voor derden, zoals bv het OV in New York City.
Ook zijn ze begonnen in een aantal Staten in de US met het digitaal maken van rijbewijzen en ID bewijzen.

Een reactie in dit topic van een developer gaf ook al aan dat de NFC chip gewoon te gebruiken is in een app, maar niet voor alles wordt toestemming gegeven. Als je een goed verhaal hebt wordt het dus wel toegestaan.
Ik gebruik Apple Pay al jaren en ik heb werkelijk geen idee wat precies het nadeel zou zijn (behalve dat de bank er dan mogelijk een klein % voor moet betalen, maar volgens mij moet een bank dat ook bij andere aanbieders, zoals Mastercard, VISA, etc). Daarbij zijn er aan de Google kant ook banken die overstappen van hun eigen native NFC oplossing naar Google Pay.

Daarnaast zou ik zeggen dat 'één wallet' per device voldoende zou moeten zijn. Alles kan in die Apple Wallet (van huissleutel, autosleutel, bankpas, spaarkaarten, boardingpassen). Geen idee waarom ik van iedere verschillende aanbieder een andere wallet zou moeten willen.

[Reactie gewijzigd door TheVMaster op 22 juli 2024 23:08]

Volgens mij komt het percentage van Apple bovenop wat betaalt moet worden aan Mastercard/Visa. Het kost banken dus meer geld. Niet dat een eigen oplossing gratis is, maar als een andere partij dezelfde service aan zou bieden op iOS dan zou er dmv concurrentie misschien een lagere prijs uitkomen.
En de banken is verboden de extra kosten door te berekenen aan de betreffende klant. Dus betalen alle klanten mee voor de Apple Pay gebruiker.
Er komt geen lagere prijs. De klant is immers als gewend om een bepaald bedrag/commissie te betalen.
Wat mogelijk wél gaat gebeuren is dat banken de besparing voor zichzelf houden en daarmee een extra bron van inkomsten hebben. Niemand is heilig.
Geen idee waarom ik van iedere verschillende aanbieder een andere wallet zou moeten willen.
Je hoeft het niet te willen, maar het zou moeten kunnen. Als wat jij zegt klopt... Dan kun je ook zeggen dat je geen idee hebt waarom er meer dan 1 OS is voor een device. Ofwel jij wil de hele PC/mobiel markt aan Apple of Microsoft toekennen. Want waarom zou je keuze willen hebben.?

Keuze is belangrijk. Anders word Apple een gatekeeper en weerhoud niets ze ervan om op elke transactie 50% kosten te rekenen. En je kunt nergens anders heen want 1 was genoeg....

Ik stel het een beetje extreem, maar ik denk dat zo duidelijk is waar ik naartoe wil. Keuze moet je hebben, maar je hoeft het niet te gebruiken. Jij staat niet voor elke consument.
De mobiele telefoonmarkt is natuurlijk verdeelt tussen Google en Apple en in NL is het grootste deel ook nog eens Android. We hebben keuze en ik denk dat de meeste Apple eigenaren blij zijn met Apple Pay en niet zitten te wachten op een Android-experience.

Natuurlijk gaat Apple geen 50% kosten rekenen, dan stoppen de banken met Apple Pay ondersteuning en stappen klanten over naar Android.

Denk overigens dat er best afspraken gemaakt mogen worden over de wallet/secure enclave die Google en Apple aanbieden op hun platform en daar dus regels/beperkingen op van toepassing zouden mogen laten zijn. Vraag me af waar we het nu werkelijk over hebben. Over welke bedragen gaat het en hoe gaat Google hier mee om?
Inderdaad er is al een keuze genaamd android, waar je die opties allemaal heb.
Ik zit dus op iphone om die hele android experience niet weer te willen, het werkt allemaal perfect zo en zonder gedoe.

Je hoeft niet op elk product alles te moeten kunnen, als er alternatieven zijn die meer open zijn en het wel bieden kan je dat gebruiken als je dat wil.
Het idee dat het allemaal perfect is op iOS is natuurlijk niet waar. De OOB android experience werkt ook zonder gedoe bovendien. Begrijp me niet verkeerd, ik heb inmiddels een iPhone, 2 macs en een apple Watch in minder dan 1,5 jaar gekocht dus ik snap echt wel wat je bedoelt, maar de houding van Apple ten aanzien van zelfs een eigen payment provider willen gebruiken is imo schofterig te nnoemen. Waarom zou Apple zeggenschap moeten hebben over wie ik als payment provider wel of niet kan gebruiken op devices waar ik veel geld voor heb neergelegd?
Waarom zou Apple zeggenschap moeten hebben over wie ik als payment provider wel of niet kan gebruiken op devices waar ik veel geld voor heb neergelegd?

ja geen idee ik vind niet dat elk systeem alles maar moet kunnen, en overal open voor moet staan met alle mogelijkheden.
Nu heb je een keuze en een echt alternatief met een ander soort systeem, wil je heel veel mogelijkheden Android, vind je wat minder keuze prima en prettig kan je voor IOS kiezen.

Ik kan toch ook niet mijn xbox controller op de Switch aansluiten, en daar een xbox spel kopen in de Microsoft store ?.
Ik kan alleen met nintendo/ namaak controllers gebruiken, en alleen betalen met mijn nintendo te goed of gekoppelde creditcard in de nintendo store.
Je scenario is een beetje scheef, immers de switch en de xbox hebben een beduidend verschillende architectuur en daarmee is codebase van xbox niet 1-op-1 compatible op een switch. Als microsoft echter een eigen store zou willen uitbrengen voor de switch dan zou ik vanuit principe zeggen dat ik niet vind dat die geweigerd mag worden door nintendo, immers de hardware is jouw eigendom.

Aangezien een moderne xbox controller gewoon bluetooth kan zie ik, buiten drivers, technisch geen bezwaar die controller op een switch te gebruiken. ik verwacht in dat geval natuurlijk niet dat nintendo die drivers aanlevert, maar als ik dat zelf voor elkaar krijg, why not?

Als ik vervolgens via een browser xCloud wil spelen (om de code compatibility issues te omzeilen) is dat toch aan mij? Vooral in het geval van de switch (die met winst wordt verkocht, in tegenstelling tot de andere courante consoles) vind ik dat apart, maar ook op andere consoles vind ik dat principe van toepassing. Als de hardware daardoor duurder wordt dan is dat maar zo (*insert mopperen over de prijs van een steamdeck, wetende dat dat hypocriet is).

Strekking van mijn verhaal blijft echter:
Als je hardware jou eigendom is, moet je zelf kunnen bepalen wat je daar mee doet. Als ik met een schroevendraaier een spijker wil vasthameren is dat toch aan mij?
En deze reactie is dus precies wat @bzuidgeest bedoeld. Blijkbaar vind jij en het grootste deel van de Apple-gebruikers het niet nodig dat er andere mogelijkheden komen dan Apple Pay, maar voor degene die dat wel willen is die optie er nu niet (Apple device + eigenbank). Dat is een (mogelijk) monopolie en dat is dus waar de EC op aanslaat. Dat is niet om Apple te pesten, maar dat is simpelweg haar taak.
En wat dat nog als die NFC-chip inderdaad beschikbaar wordt gemaakt voor derden, voor de gebruiker komen er slechts mogelijkheden bij, je kunt er gebruik van maken of je kunt alles lekker bij het oude laten.
Overigens gaat reikt het gebruik van de NFC-chip verder dan alleen bankbetalingen.
Voor die gene die dat wel willen kunnen ook android nemen, daar heb je alle vrijheid die je maar wil.
Als je IOS zo volledig open gaat stellen als android is er geen alternatief meer wat zich onderscheid, zo heb je tenminste nog een ander soort systeem waar je gebruik van kan maken(niemand verplicht je een iphone te kopen).
Je maakt nu nogal wilde sprongen;
Nee, er wordt niet gezegd dat iOS zo open moet zijn als Android.
Nee, er worden je geen Apple-only features afgenomen.
Er wordt alleen op gestuurd dat er toegang van derde tot de NFC-chip komt. Dit betekend dus dat er meer concurrentie komt en daarmee meer mogelijkheden voor de consument. Daar kun je gebruik van maken, maar dat hoeft niet. In dat geval veranderd er ook niets. De implementatie door die derde loopt ook gewoon via Apple want de Store is en blijft de enige deur in de muur rond het keurig aangeharkte Apple-tuintje.
Volgens jouw logica moet ik mijn iPhone dan maar buitengooien als, ik zeg maar wat, ik mijn huis vol zou willen hangen met NFC chips om mijn lichten, gordijnen, radio, ... mee te bedienen.
Of het gemakkelijk koppelen van bluetooth devices via NFC (mis ik overigens niet, maar is gewoon wel gemakkelijk).
Of eigenlijk gewoon elke NFC use case die voor iemand nuttig kan zijn.

Kortom: het afschermen van de NFC chip gaat veel verder dan enkel Apple-Pay (waar ik overigens ook niet zeker van ben of ik dat deel per se open wil stellen, het werkt gewoon zo vlot nu).
Je zegt dat Apple geen 50% kosten gaat rekenen. Maar dat suggereerde ik alleen in het scenario waar Apple Pay de enige optie was op de hele markt. Alleen heersers kunnen bij definitie alles doen wat ze willen.

Mijn hele reactie was omdat jij stelde (in mijn interpretatie) dat je keus niet belangrijk vond of overbodig.
Ohw, maar ik heb nergens gezegd dat ik keuze niet nodig zou vinden. Er is een keuze, we hebben Android (veruit het grootste aandeel in Europa) en iOS.
Ben blij dat de EC wel begrijpt dat je je keuze niet van 1 maar 100den of zelfs 1000den (on)bewuste keuzes af kan laten hangen...
Zou wel net zo handig zijn moest ik mijn maaltijdcheques ook kunnen gebruiken via de nfc chip van men iPhone
Ben het grotendeels met je eens. Alleen is 'geen concurrentie' is een duidelijke trigger voor de EU om onderzoeken te starten. Ik heb ook geen andere app nodig dan de standaard Apple wallet, want deze kan nagenoeg alles. Het is alleen wel zo dat er geen concurrentie is, en banken nu moeten betalen voor ApplePay transacties wat waarschijnlijk weer heeft geleid tot het verhogen van de tarieven op 'bank-producten'. Een bankapp zou dit natuurlijk ook makkelijk zelf kunnen afhandelen zonder bijkomende kosten (naast de ontwikkeling dan). Was privacy nog een vraagstuk wat betreft ApplePay?
Ik vraag me af waarom we dan in de hele wereld bijna alleen Mastercard en VISA kaarten gebruiken en er dus geen Europese varianten zijn. Heb er helemaal geen probleem mee als de 'digitale' variant van de betaalpas in een wallet van Apple of Google wordt opgeslagen. Voor de consument is het denk ik belangrijk dat het werkt en veilig is.
Al één goede reden, betalen met je bankapp ipv de verplichting om dit via Apple Pay te laten lopen.
Ik had zo’n bank app van ABN op Android. Werkte prima. Totdat ABN besloot er plots mee te stoppen.
Dat ligt dan juist bij ABN en niet aan de telefoonfabrikant toch? ;)
Dat is wel het laatste wat ik wil. Ik wil betalen via het beveiligde systeem wat Apple daar speciaal voor ontworpen heeft. Zonder dat details van wat ik koop aan de bank wordt doorgespeeld.
Ik wil betalen via het beveiligde systeem wat Apple daar speciaal voor ontworpen heeft. Zonder dat details van wat ik koop aan de bank wordt doorgespeeld.
Die details komen dan bij Apple terecht. Waarom heeft dat je voorkeur?
Ze zien niet de inhoud van de transactie, of naar wie het gaat.
Dat lijkt me onwaarschijnlijk. Ze kunnen geen geld overmaken als ze niet weten naar wie het moet.
Apple maakt ook geen geld over. Apple Pay loopt via jouw bank naar de bank van de ontvanger. Vergelijkbaar dus met een pintransactie. En, vergelijkbaar met een pintransactie, rekenen ze daar een klein deel als transactiekosten voor.

[Reactie gewijzigd door ShadLink op 22 juli 2024 23:08]

En in je bankafschrift staat ook niet "aankoop bij xyz" of iets dergelijks?

Dat klinkt wel interessant. Ik vergeleek het in mijn hoofd met Fitbit Pay (wat ik zelf gebruik). Als ik iets betaal dan weet zowel mijn bank als Fitbit (tegenwoordig is dat Google geloof ik) waar ik iets heb gekocht en hoe duur dat was.
Dat kan je aanzetten, maar dat loopt via het systeem van je bank. Dus je doet een betaling, de bank verwerkt die betaling en geeft je daar een notificatie van terug. Die wordt dan weer lokaal op je telefoon opgeslagen.
Bij ApplePay weet Apple niet wat je gekocht hebt, en de acceptant ziet niet dat jij het bent die iets gekocht heeft. Alleen je bank weet dat. De acceptant en Apple zien jouw gegevens niet.
dus als je met je bankpas betaalt ziet de bank niks, en als je met Appel betaalt ook niet en als je met NFC betaalt via android is dat ook gewoon via een virtuele pas die exact dezelfde inhoud heeft als de eerste twee. Het zijn namelijk allemaal speciaal beveiligde systemen die daar speciaal voor ontworpen zijn, alleen duldt Apple daar geen concurrentie bij.

En gebruiken ze weer hetzelfde smoesje als altijd, dat concurrentie afbreuk doet aan de veiligheid. Overigens zonder dat te onderbouwen
Dus je kan nergens meer zien waar je voor betaald hebt? Dat klinkt erg ongeloofwaardig en lijkt mij een vreselijk systeem om gebruik van te maken.
Zie mijn reactie hierboven. Dat kan je aanzetten, de transactie geeft een notificatie van je bank naar je telefoon. Apple zit daar niet tussen en het wordt enkel lokaal opgeslagen.
Dus als je je telefoon kwijtraakt ben je je complete betaalgeschiedenis kwijt? Handig.
Hoe weet jij dat Apple niet meer ziet dan enkel de kale transactie? Omdat zij dat zeggen en jij ze op de blauwe ogen gelooft? Je presenteert hier iets dat je graag zelf wilt geloven als feit, maar zo stellig kun je niet zijn. Wat Apple precies meekrijgt van een transactie weet je simpelweg niet, hooguit wat ze daarvan aan jou presenteren in Apple Pay en via je bankafschrift.
Overigens heb ik persoonlijk evenveel vertrouwen in Apple als in mijn bank, en iets minder in Google. Maar ook dat is een onderbuikgevoel.
Omdat Apple de specificatie van Apple Pay heel duidelijk heeft omschreven op hun website en in de ondersteundende documenten en in de gebruikersovereenkomst? Tja, als ze zich daar niet aan houden zitten ze fout, maar daar heb je geen bewijs voor.
Ik wil betalen via het beveiligde systeem wat Apple daar speciaal voor ontworpen heeft.
Tja, en wat is dan het probleem als er ook andere systemen mogelijk zijn? Apple Pay wordt niet verboden of iets dergelijks, als jij Apple Pay wilt blijven gebruiken kan dat gewoon nog.
Als de banken Apple Pay blijven aanbieden dan blijf ik het natuurlijk gewoon gebruiken. Maar daar hebben ze geen toezegingen over gedaan.
Ach, je hebt toch keuze, je kunt gewoon naar een andere bank }>
(net zoals er steeds geroepen wordt dat als Apple je niet bevalt je maar naar Android over moet stappen)
Tuurlijk effe alle hypotheken, leningen, spaarrekeningen, verzekeringen, aandelfnportefeuilles overzetten is makkelijk dan wisselen van Mobiel OS 8)7
Moet je eens proberen alle gekochte iOS Apps over te zetten naar Android, dat is onmogelijk...
Apple Pay doet toch gewoon een afschrijving op je bankaccount (wanneer je met een debit card betaalt)? Dus op je bankrekening zie je sowieso wel waar en wanneer je je aankopen doet; eigenlijk op dezelfde manier als wanneer je je pinpas gebruikt. Daarbij ziet de bank ook niet wát je koopt.
Eh, ja, en nu verzamelt Apple al die gegevens ipv je bank, en dat vind je wel goed? Okee...
Om heel eerlijk te zijn , ik vertrouw apple meer dan mijn eigen bank.
Mijn bank weet oneindig veel meer over mijn financiële toestand dan apple
Dus jouw oplossing is om nog een extra partij inzicht te geven in jouw financiën? En dan bovendien eentje die ook toegang kan hebben tot jouw adresboek, e-mail, foto's e.d.? Ja je moet het zelf weten, maar ik houd dat soort dingen liever zoveel mogelijk gescheiden en in eigen hand waar mogelijk.
Is dat vertrouwen verder ook ergens op gebaseerd of gewoon een gevoel? Mag hoor, maar ik ben oprecht benieuwd.
Apple is niet mijn bank, dus ze hebben totaal geen inzicht in mijn financiële toestand.
Mijn bank daarentegen kan veel makkelijker alle eindjes aan mekaar knopen.

even een uitreksel uit de voorwaarden van mijn bank :

"Het is mogelijk dat je helemaal niet wilt dat KBC je persoonsgegevens verwerkt om je direct marketing te sturen. KBC respecteert dat. Op eenvoudig verzoek kan je je recht van verzet tegen direct marketing voor financiële producten en/of niet-financiële producten uitoefenen. Stuur gewoon een e-mail naar mypersonaldata@kbc.be, ga langs in je KBC-kantoor of je KBC-agent, of contacteer de collega’s van KBC Live "

jij moet dus actie ondernemen om dit te verhinderen , hoeveel mensen lezen deze voorwaarden en doen dit daadwerkelijk ?

....

Zo verwerkt KBC persoonsgegevens in verschillende situaties:
Ondersteuning van commerciële activiteiten op basis van doorgedreven data-analyse
Met inzichten verworven uit analytische modellen bouwt KBC klantprofielen. KBC past het model nadien zowel op jou als individu of op niveau van je gezin toe en kan het in uitzonderlijke gevallen ook toepassen op iemand anders, voor volgende doeleinden:
Het samenbrengen van data uit verschillende vennootschappen van de KBC Groep in deze analytische modellen maakt het mogelijk data gedreven inzichten te krijgen die de KBC Groep ondersteunen om strategische keuzes te maken; en
Het commercieel beleid te ontwikkelen, rekening houden met het gedrag en de wensen van klanten.

dus nee banken zijn niet te vertrouwen

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 22 juli 2024 23:08]

Ik heb mijn bank verboden om mijn gedrag te gebruiken - zelfs niet voor intern gebruik (tenzij het om beveilging gaat) - dus hun marketteers mogen verhongeren (of beter nog - gedropt worden boven de russische linies als kanonnenvoer).
Door Apple Pay te gebruiken krijgen zij inzage in jouw complete transactiegeschiedenis, in welke winkel je hoeveel besteed op welk moment. Je verplaatst het probleem alleen maar. Als je dit niet fijn vindt moet je dus lekker contant blijven betalen.
Ah, check. Ik begreep je comment verkeerd!

Nu weet ik eigenlijk niet in hoeverre je bank extra zou kunnen verzamelen met een eigen implementatie. Een pinterminal geeft toch niet je hele bonnetje door?
Klopt, de gegevens kun je op het (wettelijk verplichte) pinbonnetje terugvinden. Het betalingsverkeer is allemaal goed streng gereguleerd. Een bank kan niet "eindeloos veel meer gegevens verzamelen" omdat die informatie simpelweg niet voorhanden is in een dom pasje.

Voor eindeloos veel meer gegevens verzamelen zal je iets moeten hebben dat eindeloos veel meer gegevens bevat.

Zoals een telefoon. Waarbij je maar moet geloven dat die veilig is...
Er kan een behoorlijke berg aan metadata aan die dingen worden meegestuurd. En dat kan allemaal door de bank verzameld worden.
Euh, volgens mij kan dit toch echt niet hoor. Volgens jouw redenering kan mijn bank zien welke kazen ik op de markt koop als ik betaal via mijn smartphone? Dat zou wel knap zijn aangezien die vrouw enkel een bedrag invult en ik vervolgens de qr-code scan...

Met alle respect maar ik roep keihard BS.
Maar ga je bv bij de MediaMarkt betalen is de kans 1000% dat ze het wél kunnen zien.
Bron? En hoe komt dat dan dat ze dat kunnen zien? Denk je dat de Mediamarkt de hele kassabon meestuurt aan de betalingsprovider?
Is het ook (erg) beperkend voor de consument
Het is (erg) beperkend voor de consument, want die is verplicht Apple Pay te gebruiken als hij draadloos wil betalen met zijn telefoon. Er is simpelweg geen keuze.
Gebruik het al jaren vanaf dag 1 dat de ING het ondersteund, en het is helemaal niet beperkend.
Het werkt perfect ja de bank moet het extra ondersteunen, verder geen gedoe niks of beperkend voor de consument.
Dit is natuurlijk niet eenduidig te beantwoorden.

Toen ik nog Android gebruikte in combinatie met een OnePlus 7 Pro heb ik ooit 4 of 5 maanden lang niet contactloos kunnen betalen via de Rabobank omdat die combinatie met tap & pay om de een of andere reden niet werkte en de oplossing op zich liet wachten. Een van de redenen dat ik weer teruggekeerd ben naar Apple is Apple Pay, omdat dat als native oplossing altijd werkt. Ik durf mijn bankpas zonder problemen thuis te laten, want ik weet dat ik altijd met Apple Pay kan betalen. In dat opzicht is een native OS oplossing beter. Het feit dat we nog steeds wachten op Google Pay toont wat mij betreft aan dat als je banken de keuze geeft om hun eigen app te gebruiken, dat ze dat dan ook doen.

Wat ook zo is, is dat mobiel bankieren via Android altijd extra geld gekost heeft (ik meen bij de Rabo 0,50 cent of een Euro per maand extra), Apple heeft afgedwongen dat banken niet extra mogen rekenen voor deze service, en op dat moment is deze extra kostprijs ook voor Android gebruikers afgeschaft. Uiteraard is het mogelijk dat ze dit via andere prijsverhogingen alsnog terug hebben verdient, dat kan ik niet zeggen of bewijzen.

Zolang alles 100% werkt, en dat kan Apple ook zonder Apple Pay bereiken met hun API's, hopelijk, zou het voor de consument lood om oud ijzer kunnen zijn. Maar als het dat niet doet, zoals mijn ervaring met de Rabobank en de OnePlus, dan zou het jammer zijn om Apple Pay te verliezen.

[Reactie gewijzigd door Aiii op 22 juli 2024 23:08]

Het
Kan iemand die dit vaak gebruikt zijn/haar bevindingen over delen? Is het ook (erg) beperkend voor de consument of is hetgeen wat Apple doet alleen nadelig voor andere bedrijven?
Het beperkt mij iig in niets en of het voor banken duurder is? Ik heb nu wel het gemak van 2x op mijn powerknop drukken of Apple wacht om te kunnen betalen zonder een app van een bank te hoeven openen. Die functionaliteit gaat Apple vast niet toevoegen voor derden.
Ik heb mijzelf een iPad Mini gekocht maar een iPhone komt er niet in. Er was simpelweg geen alternatief beschikbaar op Android met vergelijkbare kwaliteit en grootte.

De beperkingen voor als tablet vallen mee maar toch storen ze mij een beetje. Het "handje vasthouden" als het gaat om toegang tot de data en het "moeten gebruiken van iTunes" om een stom mp3 bestand toe te voegen storen mij het meest.
Wat betreft NFC beperken. Ik ken uit interne bronnen van sommige banken dat ze ermee stopt zijn op Android omdat het te complex was uit te leggen dat het op het ene wel werkt en de andere niet. Ook was er geen groot intern draagvlak als een grote meerderheid van de gebruikers automatisch uitgesloten zijn om de functie te gebruiken. Vandaar dat in België eigenlijk bijna geen enkel bank NFC ondersteunt in hun eigen bank app op Android. De vragen van Apple gebruikers "waarom niet op Apple" en de consistentie (het kunnen uitleggen) waren de reden om het niet te doen.
Ik gebruik Apple Pay sinds ING het aanbiedt en had het liever eerder gehad. Of dit een probleem is van het gesloten NFC-systeem of de koppeling met een bank is mij onbekend. Maar het had wellicht eerder ingeschakeld kunnen worden.

Verder denk ik wel dat Apple hoge eisen stelt aan het deelnemen aan die NFC-mogelijkheid waardoor ze enigszins wel wat tegen kunnen houden. De enige die ik nu mis is Mastercard, maar ik vind het allemaal geen miljardenboete waard.
Ik werk in een winkel waar veel met de telefoon betaald word. De mensen met een iPhone/Apple Pay gaat de betaling altijd in één keer goed, Google pay trouwens ook.
Maar zodra iemand met zijn eigen bank app en een Android toestel wil betalen, gaat het 1 op de 10 keer niet goed. Waar dat dan aan ligt weet ik natuurlijk niet. Maar het valt wel op.
Ik zou Apple Pay ook niet willen missen, de bank mag er zelf wat extra voor vragen. Het werkt gewoon zo goed en makkelijk. En alle passen toegangskaarten enz binnen handbereik met 2 keer op de zij knop drukken.
Ik heb hier als fervent iPhone betaler absoluut geen probleem mee. Mijn bank misschien wel, die zal wel een klein beetje af moeten staan aan Apple. Ik dacht iets van 2%.

Maar hey... ik weet nog goed dat ik ooit gevraagd werd door een winkelier om aub NIET met mijn credit card te betalen, omdat hem dat 5% over het bedrag kostte (!!).

Daarbij denk ik dat Apple de gebruiker een meer solide en veilige ervaring geeft dan dat elke (klein) bankje een zulke functionaliteit moet gaan programmeren.

En in deze lijn: Mag ik BMW, Audi, Mercedes of noem nog eens wat merken, aanklagen dat ik hun ingebouwde navigatie moet gebruiken en daarvoor updates moet kopen, terwijl ik eigenlijk TomTom, Waze of iets anders zou willen gebruiken?
Ik heb hier als fervent iPhone betaler absoluut geen probleem mee. Mijn bank misschien wel, die zal wel een klein beetje af moeten staan aan Apple. Ik dacht iets van 2%.
2% is per transactie misschien een klein bedrag, maar je hebt het snel over miljoenen als je het over alle transacties zou betalen. Daar betalen alle klanten van de bank aan mee, iets wat ik als niet-gebruiken niet helemaal fair vind.
Daarbij denk ik dat Apple de gebruiker een meer solide en veilige ervaring geeft dan dat elke (klein) bankje een zulke functionaliteit moet gaan programmeren.
Het gaat om het beschikbaar maken van de NFC API, dan kunnen de leverende partijen daar zelf iets mee gaan doen. Het zou mooi zijn als de consument vervolgens de keuze krijgt tussen betaalmogelijkheden (Apple Pay of de bank-eigen oplossing).

En in deze lijn: Mag ik BMW, Audi, Mercedes of noem nog eens wat merken, aanklagen dat ik hun ingebouwde navigatie moet gebruiken en daarvoor updates moet kopen, terwijl ik eigenlijk TomTom, Waze of iets anders zou willen gebruiken?
De geintergreerde systemen van een auto zijn een ander verhaal dan "gewoon" een telefoon. Apple kan triviaal de NFC API ontsluiten, een compleet auto infotainment systeem vrijgeven, incl. dev. support en meer van zulks is niet 1-2-3 geregeld.
Het is geen 2% maar 0,5%. Zelfs betaalintermediairs (wat ApplePay is), zoals Adyen of Mollie rekenen ook een percentage tussen acceptant en bank. Ik zie het probleem niet waarom de EC zich hiermee moet bemoeien.
Ik zie het probleem niet waarom de EC zich hiermee moet bemoeien.
Het gaat de EC niet om alleen betalingsverkeer, het gaat om het gebruik van de NFC chip in de totale breedte. Je kan heel veel leuke dingen met NFC doen, maar die werken niet onder iOS omdat Apple de NFC API dicht houdt voor alle partijen behalve zichzelf. Dat is waar de EC op aanslaat.
Noem eens een voorbeeld dan? Apple stelt de NFC chip wel open voor andere users dan eigen apps, maar er zijn wel voorwaarden aan verbonden die er voor moet zorgen dat de privacy van de gebruiker wordt gewaarborgd.
Apple stelt de NFC chip toch open om betalingsverkeer mogelijk te maken voor de aangesloten banken?
Wat de EC wil van Apple is net zoiets als van de acceptanten eisen dat iedereen AMEX moet accepteren.
Als Apple oprecht zo begaan is met je privacy zouden ze je de optie geven om gewoon je betaalverkeer direct via je bank (app) af te handelen in plaats van dat ze er zelf als een hongerige proxy voor gaan staan met ApplePay en dus een heel transactieprofiel van je gaan opbouwen.

Hoe is dat goed voor je privacy.

Apple is alleen maar goed voor je privacy als je in Apple's specifieke smaakje van privacy geloofd en het bedrijf impliciet, exclusief en behoorlijk absoluut vertrouwd met al je data.
Een iPhone is in dit opzicht heel snel irritant als je Apple zelf ook als bedrijf ziet waar je voor moet waken wat je privacy aan gaat.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 22 juli 2024 23:08]

Je hebt een erg gekleurde mening waaruit blijkt dat je met een onderbuik gevoel reageert ipv te kijken naar feiten die er gewoon liggen.
motiveer dan eens het volgende:
als een hongerige proxy voor gaan staan met ApplePay en dus een heel transactieprofiel van je gaan opbouwen.
Waarop baseer je "hongerige proxy" en "transactie profiel": zo werkt het niet lees maar over hoe ApplePay werkt.
Apple's specifieke smaakje van privacy
Leg eens uit wat je bedoelt met specifieke smaakje?
De 'ik heb er geen probleem mee' redenering is niet zomaar relevant. Het gaat er niet alleen om of je er nu geen probleem mee hebt, maar dat Apple haar klanten niet zomaar kan beperken bij een te groot marktaandeel ongeacht of je het nu of later mogelijk die functionaliteit wil gebruiken.

De vergelijking die je daarna geeft gaat daarbij dan ook niet op. Geen van die fabrikanten legt je belemmeringen op als je de auto die je koopt wil gebruiken. Je krijgt de mogelijkheid om het te gebruiken voor de prijs die ze bieden, maar als jij een ander apparaat in je auto wil gebruiken of laten inbouwen kan een fabrikant dat echt niet tegen houden.

[Reactie gewijzigd door kodak op 22 juli 2024 23:08]

En in deze lijn: Mag ik BMW, Audi, Mercedes of noem nog eens wat merken, aanklagen dat ik hun ingebouwde navigatie moet gebruiken en daarvoor updates moet kopen, terwijl ik eigenlijk TomTom, Waze of iets anders zou willen gebruiken?
Op welke manier moet je ingebouwde navigatie gebruiken?
Krijg je een boete van Mercedes als je gewoon je smartphone gebruikt voor navigatie? Of een tomtom aan je autoruit hangt? Of je hele centerconsole/infotainment vervangt voor wat anders?

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 22 juli 2024 23:08]

Ik wist niet dat dit zo werkte op een iPhone, ik vind dat vrij bizar.

Ik ben toch wel blij dat mijn telefoon gewoon interfaced met de bank app zelf want ik voel er bizar weinig voor om al mijn betaalverkeer te delen met wie er allemaal achter mijn smartphone zit.
Ook als ze pretenderen het beste met mijn privacy voor te hebben.
Ik ben toch wel blij dat mijn telefoon gewoon interfaced met de bank app zelf want ik voel er bizar weinig voor om al mijn betaalverkeer te delen met wie er allemaal achter mijn smartphone zit.
Ook als ze pretenderen het beste met mijn privacy voor te hebben.
En dat is exact wat de EU wil implementeren. Nu moet alles via Apple_pay op IOS.

zodra apple is geforceerd dit open te gooien, dan krijgen we alle banking apps volledig werkend met hun eigen systeem.
----
Het enigste wat apple in protest kan doen is Apple_pay niet meer laten werken in de EU.
Dus het is ALLES of Niets, wat de EU apple opdraagt.

En omweggetjes maken zodat apple pay toch werkt ondanks de NO_APPLE_PAY restricties in de EU, gaat de EU gelijk de kop afhakken, als er maar een gerucht is dat het toch nog werkt in de EU.
Voor de gebruiker is ApplePay echt zeer gebruiksvriendelijk, en veel beter dan allemaal losse apps. Makkelijk te openen door tweemaal de zijknop in te drukken, ook wanneer je telefoon gelockt is, en je hebt al je passen bij elkaar. Daarnaast is ApplePay ook een soort iDeal, waarmee je binnen veel apps (Thuisbezorgd bijvoorbeeld) makkelijk kan betalen, ook dat scheelt je weer een extra stap doordat je niet eerst de app van de bank moet openen. Niets meer aan doen dus.

Ik snap het idee van deze aanklacht natuurlijk wel, maar je gaat daar als gebruiker écht niet op vooruit als het open wordt gegooid en je ineens zou kunnen betalen via de ABN-app, ik zie daar werkelijk het nut niet van in.

(Overigens zijn banken wel de laatste met wie je medelijden zou moeten hebben; de afdracht is minimaal en het hele 'dan hoeven we het niet meer door te berekenen aan de klant' is natuurlijk een wassen neus.)
Voor de gebruiker is ApplePay echt zeer gebruiksvriendelijk, en veel beter dan allemaal losse apps.
Dit het klinkt voor veel mensen misschien raar.... of weet ik hoe je het wilt noemen maar apple pay is 1 van me de meest beste features en is in veel gevallen een goed alternatief voor me portemonnee

Ik kan snel tussen pasjes wisselen (inc. verschillenden banken) of wanneer ik weer eens vlieg is dit echt een uitkomst t.o.v. 20 apps om al me bonuskaarten/betaalpassen/vluchtkaarten in kwijt te kunnen.
persoonlijk vind ik het idee van de "wallet" echt ondergewaardeerd (zelfs een groot gemis op Android onder sommige vrienden van me) ze zouden natuurlijk wel met een goed alternatief kunnen maken, dat de "wallet" app blijft bestaan maar betaald kan worden direct vanuit de app
Dit is juist de reden dat mensen apple willen. Moet er niet aan denken dat de banken en andere diensten toegang krijgen tot de nfc. Apple Pay is een zegen voor de consument. Laat t zo
Dat is wat ik ook zo ingewikkeld vindt aan deze aanpak van overheden. Ik snap dat je je burgers wil beschermen, maar het is niet alsof er geen keus is. Nu heb je als consument juist de keuze welke werkwijze je graag steunt. Door te verplichten de NFC-chip open te stellen voor betalingsdoeleinden, heb je daarom als consument geen keus meer te kiezen voor dat strenge toezicht.
Toch vraag ik mij af waarom dit specifiek met Apple te maken heeft.

Ik kan met mijn Garmin Smartwatch ook niet met elke bank betalen en deze heeft ook gewoon een NFC chip. Zou de EC dan niet (beter) elke leverancier met NFC producten moeten verplichten deze 'vrij' te geven voor algemeen gebruik waaronder betalingen door banken.

Dan is het eenduidig voor alle leveranciers, alle gebruikers, elke implementatie en staat het los van weer iets met Apple.
Uiteraard, maar je moet ergens beginnen.
En Garmin heeft een veel kleinere marktpositie dan Apple, natuurlijk.
Als je kan bewijzen dat de grootste fout zit, kan je daarna makkelijker de rest dwingen ;)
Het lastige is dat de groten "fout" zitten omdat ze groot zijn, die argumentatie en beslissingen kun je dus niet zomaar op iedereen toepassen.

Als men de openheid wil zou men gewoon met wetgeving moeten komen die op iedereen van toepassing is, doe er een overgangsperiode bij en er ontstaat een werkbare situatie. Ik krijg steeds vaker het idee dat het regeringen meer te doen is om de schadevergoedingen dan om de verandering voor de consument. Ze zouden een keer een grootste enquete moeten opzetten of Apple gebruikers wel zitten te wachten op al die veranderingen, uitslag zou ze nog vies tegen kunnen vallen.

[Reactie gewijzigd door Groningerkoek op 22 juli 2024 23:08]

Ik krijg steeds vaker het idee dat het regeringen meer te doen is om de schadevergoedingen dan om de verandering voor de consument.
Als Google dit ook gaat doen heb je een snoeiharde duopolie van twee techgiganten op mobiel betalingsverkeer, 2 bedrijven wie het daarbij in de basis helemaal geen drol aan gaat wat jij allemaal koopt die opeens tot in uiteenlopend detail jou bestedingspatronen gaan leren.
Ik krijg toch best last van mijn nekharen van dat idee en vind het consumentenbelang alles behalve troebel in deze.
Ze zouden een keer een grootste enquete moeten opzetten of Apple gebruikers wel zitten te wachten op al die veranderingen, uitslag zou ze nog vies tegen kunnen vallen.
Maar waarom zou er iets veranderen aan de manier waarop je met je telefoon betaald als Apple dat zou loskoppelen?
Het zit er natuurlijk dik in dat je bank niet langer via Apple Pay wil gaan als dat niet langer nodig is maar dat lijkt me niet heel raar als die dienst verder geen waarde toevoegt anders dan het nu een moetje is.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 22 juli 2024 23:08]

Dit is ook belangrijk voor horloges, welke ook volledig dichtgeramd zijn. Enkele bekenden:
  • Garmin Pay
  • Samsung Pay
  • Fitbit Pay
  • Huawei Pay
Er is met zo'n horloge geen mogelijkheid om een eigen provider te kiezen, net zoals bij Apple het probleem is. Dus als Apple verplicht wordt er wat aan te doen, dan zijn zij de volgende
De bemoeizucht van de EU begint een beetje over the top te gaan. Wat is nou het probleem? Het is een privaat bedrijf (Apple) wat voor deze opzet kiest. Onder het mom van innovatie mag dit dan niet? Ik kan die redenatie niet volgen. Als een bank wil innoveren met NFC dan heeft die bank toch de keuzemogelijkheid voor Android? De fees die Apple verdient (ofwel hun omzet) stromen toch ook naar innovatie?

Ik denk dat de EU moeite heeft met het verdienmodel van Apple. In de VS hebben ze er kennelijk geen moeite mee, althans niet zover mij bekend.

Ik vraag me af of dat de EU ook echt in belang van de consument handelt. Ik denk ook niet dat de kosten die je betaalt bij een bank plots gaan dalen wanneer de bank niet meer afhankelijk is van Apple Pay voor contactloos betalen met de mobiele telefoon.
Ben ik nou de enige die ondertussen bang begint te worden dat Apple eens een keer de handdoek in de ring gooit en ik straks geen iPhone meer kan kopen in Nederland? Alle aanklachten tegen Apple tot nu toe zijn gegaan over dingen waar ik geen (of onwetend) last van heb ondervonden.
Als ze de EU markt daarvoor verlaten brengt dat alleen maar meer schade met zich mee voor Apple en het is niet alsof de EU de enige die Apple van alle kanten onderzoekt. Ze liggen overal ter wereld onder de loep voor uiteenlopende dingen. Wat gaan ze doen? Op ieder continent dreigen uit de markt te stappen? De EU lacht zich een bult...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.