'Kabinet wil 300 miljoen euro uittrekken voor technologie- en chipsector'

Het demissionaire kabinet wil extra geld uittrekken voor digitalisering. Dat melden De Telegraaf en NOS op basis van anonieme bronnen. De regering zou 300 miljoen euro willen steken in de technologie- en chipsector.

Haagse bronnen bevestigen tegenover De Telegraaf en NOS dat het kabinet op Prinsjesdag details over de plannen bekendmaakt. Voor het initiatief mag Nederland 'goedgekeurde' projecten volledig financieren, zonder dat dit in strijd is met de strenge staatsteunregels van de EU.

Volgens de bronnen zou het geld onder andere gestoken worden in de chipsector en voor het opzetten van een Europese cloud-infrastructuur. Dat is niet verrassend; de EU heeft al langer plannen om te investeren in cloudcomputing en chipproductie. Daarmee wil de EU op deze gebieden minder afhankelijk worden van regio's als Azië en de VS.

Rondom deze twee sectoren moeten op termijn Important Projects of Common European Interest worden opgezet in de EU. Binnen die projecten moeten bedrijven, instellingen, EU-lidstaten en de Europese Commissie samenwerken om 'maatschappelijke uitdagingen op te pakken die de markt niet alleen kan oplossen', schrijft de NOS. Zulke projecten zijn niet nieuw; er bestaat bijvoorbeeld al een IPCEI voor microelektronica, waaraan chipbedrijven als GlobalFoundries, STM, Infineon, NXP en Bosch meewerken.

Eerder deze week kondigde de Europese Commissie al een Chip Act aan, waarmee het chipproductie in Europa wil stimuleren. De Europese Unie spreekt bovendien al langer over het versterken van Europa's chipsector. Tweakers publiceerde daarover eerder een achtergrondverhaal.

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

16-09-2021 • 11:57

48

Submitter: EJlol

Reacties (48)

48
46
21
4
0
17
Wijzig sortering
Benieuwd hoeveel van die 300 miljoen opgaat in 'advies en begeleiding' bureautjes die gewoon geld binnenharken en nooit enig succesresultaat kunnen neerzetten, IT, digitalisering en overheid.. gaat nog steeds niet altijd goed samen.

Maar wat is nu echt 300 miljoen? Een beetje chipfabriek die intel wilde neerzetten in VS kan tegen de 120 miljard kosten?
nieuws: Intel: nieuwe chipfabrieken in VS gaan 60 tot 120 miljard dollar kosten
De Europese Unie heeft een aantal projecten op het gebied van digitalisering vastgesteld die door lidstaten mogen worden gefinancierd zonder dat sprake is van staatssteun
We doen stiekem hetzelfde, maar we noemen het een 'uitzondering', dus dat is dan niet hetzelfde als China doet.

Telegraaf haalt dan bv waterstof aan:
Bij twee eerdere rondes over waterstof en batterijen heeft Nederland niet meegedaan. Na druk uit Brussel en het bedrijfsleven gaat het kabinet nu wel meedoen aan de twee digitale missies.
Puur gekeken naar de nederlandse tech industrie lijkt het nog het meest effectief om ASML een directe kapitaalinjectie te geven.
Als er een bedrijf is die dat niet nodig is dan is dat ASML.

Wil je toch een injectie / boost geven dan is 300 miljoen te weinig voor ASML.
lol ASML heeft €5,373,300,000 in kas. En met een beetje dilution kunnen ze makkelijk 10 miljard extra ophalen. Hebben ze niet nodig.

Productiefaciliteiten van elke sector stimuleren is hard nodig. Dat is dus ook klimaat bestendigheid. Denk ook aan metalen gescheiden recyclen om elektrische auto's van te maken!
Ze hebben zo veel in kas omdat ze al voor een paar jaar contracten hebben om spullen te leveren die ook al volledig vooruitbetaald zijn, dus elk jaar gaan alle kosten die ze maken er vanaf. Als straks met een crisis er geen contracten meer binnenkomen, dan hebben ze toch binnen afzienbare tijd een groot probleem.

Bron: Ik ben een tijdje geleden met collegas zelf daar geweest voor een tour e.d., daar hebben ze een heleboel verteld, echt een aanrader voor de geinteresseerde :)
Interessant. Klinkt een beetje als Nederlandse voorzichtigheid: "ja ik ben niet zo rijk, want als dit en dat gebeurt dan...". Misschien dat ze inderdaad dan bij de volgende kwartaalresultaten aankondigen om 8 miljard op te halen op de beurs gezien de prijs nu hoog lijkt te staan.

Maargoed, dan moet je wel uitbreidingsplannen hebben, zoals bijvoorbeeld Tesla dat heeft. Tesla had 10 miljard opgehaald, en heeft nu 16 miljard cash voor hun uitbreidingsplannen. In elk geval, ASML is nu hardstikke rijk en kan ook zo 10 miljard euro ophalen op de beurs (zonder terug te betalen!).

[Reactie gewijzigd door Harm_H op 22 juli 2024 17:01]

Ik hoop het voor ze, tis toch een beetje dutch pride dat ik voel bij dit bedrijf.
ASML geniet in Nederland een veelvoud van die 300 miljoen aan belastingvoordeel: waar normaal de winstbelasting in NL 25% is, geld voor ASML een gereduceerd tarief van 7%. Al zal dit tarief voor 2021 naar 9% verhoogd worden. Zie pagina 82 van het jaarverslag:

https://www.asml.com/en/investors/annual-report/2020
Laat de Nederlandse staat dan AMSL aandelen kopen. Dan verdienen ze er ook nog wat op.
Helemaal mee eens... Ik zie een bedrag als dit ook geen doden aan de zeik zetten... (zoden aan de dijk?) Het zou beter zijn als een overheid bepaalde regelgeving (desnoods tijdelijk) zou versoepelen, waardoor de tech sector bepaalde ontwikkelingen makkelijker door kan voeren en zo zichzelf kan stimuleren door netto effectiever met de beschikbare middelen om te kunnen gaan. Bij de tech bedrijven zitten immers reeds de kundige mensen... bij de overheid.. tja.. je zei het al.
misschien kan het met doden ook wel, maar gaat meuren en komt ongedierte op af

zoden aan de dijk
Spreekwoorden: (1914) Dat brengt (of zet) geen zoden (of aarde) aan den dijk
d.w.z. dat helpt, baat niet; dat brengt geen turf aan den wal (Harreb. II, 434 b); eig. dat brengt geen zoden om den dijk te stutten, die op het punt staat van door te breken (Gijsbr. v. Aemstel, 1288). In de middeleeuwen beteekende soden setten ...
Gevonden op https://www.encyclo.nl/lokaal/10778
Haha, helemaal gelijk.....die adviesburotjes van de vriend, neef, nicht, vrouw van de staatssecretaris/ minister zullen het meeste opeisen.
ASML is wel een Nederlands bedrijf, dus de infrastructuur is er wel in Nederland. Hopelijk, heeft iemand visie voor een Europese chip architectuur.
Met de overname van ARM, moet Europa wel met een nieuwe architectuur komen, anders vloeien alle inkomsten gewoon weer naar de VS en Azië.

[Reactie gewijzigd door EMR77 op 22 juli 2024 17:01]

Loopt zeker in de miljarden maar die 60 tot 120 miljard bij Intel slaat toch echt op meerdere fabrieken.

Echter die 300 miljoen is toch niet voor de fabrieken zelf maar om de onderliggende structuur te verbeteren waardoor fabrikanten die fabrieken hier misschien gaan bouwen (en die moeten zelf de kosten dragen voor de fabriek).

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 17:01]

Dan nog praat je over getallen die in maat verschillen. Als de 120 miljard voor vier fabrieken is, praat je nog altijd over 30 miljard per fabriek, dan is 300 miljoen 1%...

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 17:01]

Een chipfabriek kost geen 120 miljard. In het artikel waar je naar linkt staat dat het bedrag de totale investering is die Intel wil doen de komende jaren.
Een chipfabriek kost afhankelijk van hoe geavanceerd die is een paar miljard.
Je hebt wel een punt:
300 miljoen is verre van voldoende voor een fab. Dat gaat op zich niet veel zoden aan de dijk zetten.
Daarentegen kan het wel gebruikt worden om Europa competitief te houden. Het kan net dat zetje geven om in Europa een fab te starten ipv elders.
Een beetje chipfabriek die intel wilde neerzetten in VS kan tegen de 120 miljard kosten?
Het feit al dat je dit stukje marketing neerzet betekent al dat de marketing werkt.

Intel is een commercieel bedrijf met Europa als afzetmarkt. Als ze zelf niet in de EU gaan produceren wat hier grotendeels wordt afgezet dan heb je daar import-tarieven voor.


Het idee al dat je een bestaand bedrijf met een excessief beloningsbeleid heeft en jarenlang aan belastingontwijking heeft gedaan wilt gaan ondersteunen 🤯
Investeringen van dergelijke machinerie moet zijn gereserveerd, net zoals bestaande machinerie is afgeschreven. Als zij die buffers niet hebben en alles hebben ingezet op maximaal winstbejag, dan ben je als overheid wel heel dom bezig om daar nog geld van burgers in te gaan stoppen.


https://ycharts.com/companies/INTC/stock_buyback
Terugkopen van aandelen wat een vorm van belastingontwijking is. Leg maar uit waarom Intel dan meer een eurocent moet krijgen van de maatschappij.

China stopt in ieder geval het geld in eigen bedrijven,
nieuws: Counterpoint: Unisoc gaat Samsung voorbij op markt smartphone-socs
Precies, digitalisering, overheid en begrotingen zijn nog steeds schrikbarend slecht op elkaar afgestemd.

Bij mij roept dit meteen herinneringen op aan de het digitaliseren binnen het rechtsysteem:
https://nos.nl/artikel/22...k-nog-groter-dan-gevreesd
TLDR: 7 miljoen begroot, pas op de rem getrapt bij een uitgave van 200 miljoen. Dat is bijna 3000% van de originele begroting!
Even uit de losse pols dit extrapoleren op een begroting van 300 miljoen kom ik akelig dicht in de buurt van die 120 miljard die je noemt.
Laat de overheid dat geld in verbeteren van het Wetenschappelijk Onderwijs stoppen.

Het bedrijfsleven in Nederland heeft onder de vleugels van ASML geld zat om te investeren en die kunnen dat meestal beter dan de overheid.

Het universitaire onderwijs (en onderzoek) is de afgelopen jaren kapot gekaasschaafd, terwijl juist dat een belangrijke bron is om de innovatiemotor draaiende te houden.
Precies, in dezelfde adem willen ze ook geld geven om Tata steel groen te maken.

Maar extra geld voor onderwijs of het zorg personeel, ja daar hebben we echt geen geld voor...

edit: bron: https://nos.nl/artikel/23...gde-ombouw-naar-waterstof

[Reactie gewijzigd door Captain_Code op 22 juli 2024 17:01]

Laat dit slome kabinet maar eerst met een beslissing komen of nieuwe verkiezingen ipv nieuwe geld slurpende ideetjes :F
Precies, en met geweld die huizencrisis oplossen. Geen woning, geen chipsector!
Ze trekken 1 mld voor nieuw bouw woningen. Maar dat is echt geen beleid.
Ik mis een groot plan. Zoals weg sanering van bureaucratie. Verhuurders heffing afschaffen met eis dat geïnvesteerd wordt in woningen. Middel om provincies gemeente te overrulen wanneer ze te lang doen met beslissingen. Soms duurt het wel 20 jaar.
Die 1 miljard is alleen een post op de begroting. Dit demissionair kabinet moet wel de begroting maken, maar de exacte besteding gaat het volgende kabinet over.

Gezien de grootte van de crisis denk ik dat we serieus moeten gaan nadenken over het simpelweg afschaffen van de bouwvergunning. Het middel is erger dan de kwaal.
Laat dit slome kabinet maar eerst met een beslissing komen of nieuwe verkiezingen ipv nieuwe geld slurpende ideetjes :F
Dat is een gevolg van jullie democratie :')
Wat is het alternatief?
Republiek, scheelt 1 miljard in de 3 jaar door enkel dat koningshuis af te schaffen. Kan men dan makkelijk een goed project opstarten met genoeg gelden ;)
Democratisch gekozen keizerrijk? Dan worden de belissingen meteen genomen... zonder eindeloos gezeur van meerdere partijen! Echt flinke tijdbesparing!!! big thumb!!!
Voor dat geld hadden ze Mapper Lithography kunnen redden |:(
Dan had ASML teminste nog concurentie gehad...
Dat zou geldverspilling zijn geweest. Mapper ging failliet om een inferieur product
EUV van ASML was ook een inferieur product. Dus waren er Miljarden nodig om het beter te maken...
EUV is niet inferieur en had potentie. Mappers techniek met ebeam lithografie was gewoon veel te langzaam en daardoor niet productief/te duur en daarom ook geen potentie.
Dus de overheid en andere bedrijven hebben miljoenen geïnvesteerd in een techniek die geen Potentie had?
Klopt. Dat zag Mapper op het eind ook en gingen ze haastig op zoek naar andere applicaties voor hun IP, maar het was al te laat
Ik vermoed dat je te jong bent om gehoord te hebben van de RSV-affaire. Onze overheid is nogal beducht om te investeren in verliezers. Mapper had hetzelfde probleem als RSV - ze legden het af tegen de concurrentie. Geld er tegenaan smijten helpt niet.
{quote]Daarmee wil de EU op deze gebieden minder afhankelijk worden van regio's als Azië en de VS.[/quote]

Daarom moet hele planeet eerst daadwerkelijk verenigd worden, dan is het geen probleem meer ;)
Goed plan, laten we daar eerst op wachten. :)
Daarom moet hele planeet eerst daadwerkelijk verenigd worden, dan is het geen probleem meer ;)
Gezien die kans vrijwel 0 is kunnen we beter doen wat wel reëel is natuurlijk.

Daarnaast is het nog steeds niet handig om alles van de andere kant van de wereld hierheen te halen (als eindproduct maar ook niet qua grondstof), dus de grondstoffen hier winnen en gebruiken (waarschijnlijk ook met betere milieustandaarden) blijft gewoon een goed idee :)

Als we wel met z'n allen op de planeet samenwerken dan nog is het verstandig om niet alle fabrieken op 1 plek te zetten want een natuurramp gebeurd vaker op 1 plek dan wereldwijd.
Heel leuk dat geld maar je hebt ook mensen nodig om het process te besturen. Is er uberhaupt een goeie ontwikkel traject voor mensen die high end chips kunnen designen en productie lijnen kunnen ontwikkelen en optimaliseren. Waar gaat de EU het talent weg halen tegen de tijd dat jij hier binnen de EU institutionele kennis hebt ben je zo 10~15 jaar verder.
Wedden dat dit dan opgaat aan een datacenter. Ow en die vreten stroom. Ow wacht nog meer windmolens. |:( Ze zijn nu al kolen aan het stoken omdat het gas zo duur is.

Of weer 1 of ander advies Bureau inderdaad.
De hele wereld wil in 1x zijn eigen chip productie fabriek zoals TSMC die heeft in Taiwan.
Een "simpele" chipproductie waar alle soorten chips van de band rollen.

De reden is dat de druk op Taiwan toe neemt vanwege het chinese plan om in 2049 een 100% verenigd china te hebben.
En de Verenigde staten hebben inmiddels laten zien dat zij niet de meest betrouwbare partners zijn en hun belofte Taiwan te beschermen tegen China niet waar kunnen of willen maken..
Dus iedereen heeft Taiwan nu al opgegeven en wil niet afhankelijk zijn van de chip productie daar.
Daarom is er nu overal geld te halen om in andere delen van de wereld een chip productie op te zetten.
300 miljoen is niks vergeleken met Samsung dat $200 miljard gaat investeren in chip
Ach, zo kan onze regering tenminste zeggen dat ze het geprobeerd hebben.
Zullen we dit even niet over laten aan een demissionair kabinet dat de politiek momenteel gijzelt :+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.