Nederland geeft NXP en ASML miljoenensubsidie voor 6G- en chipproductieonderzoek

ASML, NXP en Nearfield Instruments krijgen samen 230 miljoen euro subsidie van de Nederlandse overheid voor onderzoek naar innovatieve technologie bij radar, 6G en chipproductie. De subsidie is onderdeel van een Europese samenwerking.

NXP krijgt subsidie voor twee projecten: het ontwikkelen van nieuwe chips voor 6G-toepassingen, zoals 'zelfrijdende auto's en de energietransitie', en een radarchip. Die radarchip moet de functie van zender, verwerker en ontvanger combineren, en daarbij radars op basis van 'hogere frequenties' gebruiken. "Een dergelijk ontwerp biedt nieuwe mogelijkheden voor bijvoorbeeld industrie, landbouw en gezondheidszorg", zegt het Nederlandse kabinet.

ASML gaat met de subsidie een 'volgende generatie' chipproductiemachine beschikbaar stellen aan Europese partners, zodat zij kennis kunnen opbouwen en zo nieuwe chips kunnen maken. Het doel is om kleinere chips met meer functies met minder materiaal- en energiegebruik te maken.

De derde partij die steun krijgt, Nearfield Instruments, is een spin-off van onderzoeksinstituut TNO en werkt aan meetapparatuur voor chips. "Met de mogelijkheid om steeds kleinere chips te maken, moet ook de inspectie en het testen in deze ontwikkeling mee om de kwaliteit van de microchips te garanderen", schrijft het kabinet. De subsidie gaat bijdragen aan de ontwikkeling van een volledig geautomatiseerd testsysteem voor kleine chips, wat 'veel' tijdwinst op moet leveren bij de productie van betrouwbare chips.

De 230 miljoen euro subsidie is onderdeel van een Ipcei, ofwel een Important Project of Common European Interest. Dit is een traject vanuit de EU waarbij lidstaten subsidie kunnen toekennen aan belangrijke, toekomstige technologische ontwikkelingen. Voordat lidstaten subsidie kunnen toekennen, moet de Europese Commissie akkoord gaan met de voorstellen. De EC ging akkoord met deze vier voorstellen, daarom heeft het kabinet woensdag de subsidie definitief toegekend.

Een vijfde project werd ook door de Commissie goedgekeurd, maar de subsidie was hiervoor onvoldoende. Het niet genoemde bedrijf onderzoekt daarom alternatieve financiering. Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat zegt dat de subsidie belangrijk is 'omdat er binnen deze specifieke projecten nu een financieringstekort is en omdat deze ontwikkeling, vanwege het hoge risicoprofiel, anders niet goed wordt doorgezet'. De subsidie moet ook voor extra private financiering zorgen.

Door Hayte Hugo

Redacteur

08-11-2023 • 10:16

71

Lees meer

Reacties (71)

71
70
46
3
0
14
Wijzig sortering
op zich prima vindt ik. Alleen is het budget natuurlijk magertjes.
Een paar hoge boefjes en je bent zo door je miljoenen budget heen omdat je op lange termijn werkt.
Daarnaast neem je weer nieuw personeel aan neem ik voor R^D,.
Ik zit midden in de aanvraagfase van twee subsidietrajecten (al anderhalf jaar :X) en dit soort subsidies komen met een hele uitgebreide lijst aan zaken waar je de subsidie wel en niet aan mag besteden. Je zult dus ook zelden iets met alleen subsidie kunnen financieren omdat je het bijvoorbeeld niet voor grondaankoop of de aanschaf van software mag gebruiken (exacte beperkingen verschillen van geval tot geval). Er moet altijd ander geld bij.

Doorgaans zitten daar ook nog beperkingen aan dat bijvoorbeeld niet meer dan X procent van het totale budget uit subsidie (van welke bron dan ook) mag bestaan zodat je niet regionale, nationale en EU subsidies kunt stapelen om 100% van je budget te halen zonder eigen geld.

Je kunt er dus ook veilig van uit gaan dat je met dit soort subsidies geen miljoen per jaar aan een directeurssalaris mag betalen.

Er speelt, zeker op EU niveau of gevallen waarbij nationale clubs geld uit EU fondsen verdelen, ook regelmatig de 'de minimis aid' eis mee. Een bedrag mag voor jouw project een make or break verschil maken maar mag niet de concurrentieverhoudingen op de markt verstoren door één partij een oneerlijk voordeel te geven. Het moet dus een verhoudingsgewijs klein ("de minimis") bedrag zijn.

Waar het, zeker bij grotere rondes, nogal eens op neer komt is dat je moet kunnen bewijzen dat de markt (de private investeerders die je al hebt gevonden) het project voor 70% of 80% kan financieren maar dat voor die laatste 20% of 30% marktpartijen het risico niet aandurven. Investeerders in de markt zijn soms verbazend risicomijdend of willen nooit de eerste zijn. Je stapelt dan 'Letters of Interest' en 'Letters of Intent' op die je aan een subsidieverstrekker kan laten zien. Die subsidieverstrekker stapt dan, hopelijk, als eerste in voor bijvoorbeeld 20%, wordt daarmee "corner stone investor" en daarna komen de marktpartijen over de brug.

Er speelt soms ook nog iets anders mee en dat is technische kennis. Ik heb meetings gehad met mensen bij het Ministerie van Economische Zaken met een PhD van de TU Delft en die kunnen een project technisch doorlichten op een niveau dat je zelden bij institutionele investeerders vindt. Bij de derde zin in het gesprek tussen onze CTO en zo iemand haak ik al af. Een private investeerder vindt het dan een geruststelling dat een project uitgebreid doorgelicht is, dat brengt voor hen het risico omlaag.

Tot slot, de eisen voor wat betreft rapportage aan de subsidieverstrekker over de voortgang, hoe het geld besteed is etc. (minstens een keer per jaar, meestal per kwartaal, soms per maand) zijn soms zo hoog dat sommige partijen die rapportage een extern bureau inschakelen om die rapportage te schrijven. En die bureaus (net als de bureaus die je helpen bij het schrijven van de subsidieaanvraag) mag je nooit betalen met subsidiegeld.

Kortom, voor je aan een subsidietraject begint, zorg dat je redelijk wat geld en tijd hebt.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 23 juli 2024 14:21]

Waarom moeten deze bedrijven subsidie hebben voor die ontwikkeling?
Voorbeeld -geen echte cijfers-:
  • Asml budget intern 350 Miljoen voor 6G.
  • Krijgen 100 Miljoen subsidie.
  • Nieuwe budget is: 250M + 100M subsidie = ~350M
Werkt dat niet zo?
Of doen ze nu niets met 6G.

[Reactie gewijzigd door MrMonkE op 23 juli 2024 14:21]

Ik moet hier gissen want ik heb geen ervaring met afwegingen binnen een partij zo groot als ASML, maar het zal misschien neer zijn gekomen op iets als:
  • ASML ziet kansen voor een bepaald onderzoekstraject dat mogelijk leidt tot een bepaald product.
  • Ze hebben berekend dat het totale project zo'n 350 miljoen zal kosten met 70% kans op slagen.
  • Intern kunnen ze 200 miljoen vrij maken voor een project met dit risicoprofiel.
  • Ze vinden een tweede partij die 50 miljoen kan bijleggen (in ruil voor X% van de opbrengsten.
  • Voor de ontbrekende 100 miljoen kloppen ze aan bij de EU en dan begint het grote doorrekenen, overtuigen, second opinion, audits etc. etc.
  • Een jaar later krijgen ze een akkoord
In de praktijk zullen ze al wel begonnen zijn als de inschatting is dat de subsidies er doorheen komen :) Het is duurder om een jaar te wachten ivm andere partijen die ook innoveren.
Ik denk dat je moet bedenken dat het beste dat NXP momenteel in zijn eigen fabs doet 90nm is, de rest besteden ze uit aan TSMC. Nu worden NXP en ASML gevraagd EUV-jetsers in Nederland op te stellen. NXP heeft niet direct nood aan een mega-investering. Ze hebben wellicht wel chips waar het nuttig voor is, maar ze bij TSMC laten maken is wel zo makkelijk.

NXP moet het economisch kloppend kunnen maken, en investeren is ook nog eens riskant. Het kan daarmee best nuttig zijn dat de overheid een handje meehelpt, het strategisch belang van EUV-jetsers op eigen bodem lijkt me niet moeilijk om te begrijpen.
Het lijkt mij ook eens tijd worden dat we ook buiten onze grenzen leren kijken en niet alleen wegens de EU-subsidie, maar vooral wat betreft het op poten zetten van innovaties binnen de EU. Er zijn nog zoveel mensen die niet Europees denken, terwijl dat zoveel kan opleveren.
NXP werkt aan 6G.
ASML werkt aan een EUV machine met een verbeterde NA. De totale kosten van R&D van ASML in 2022 was schijnbaar 3miljard euro.
Dat we bedrijven in Nederland hebben die dergelijk onderzoek doen dient natuurlijk ook een publiek belang. Het is te verdedigen dat daar ook publiek geld aan besteed wordt. Het blijft natuurlijk een politieke keuze hoe je dat inricht.
In het 3e kwartaal 2023 heeft ASML 1.9 miljard euro winst gemaakt.
Ik heb niet de indruk dat ze dit soort subsidies echt nodig hebben.
Maar beter dat ASML het krijgt dan een ander EU bedrijf.
Niet nodig om te overleven, wel nodig om gestimuleerd te worden een bepaalde kant op te gaan met onderzoek die misschien niet perse commercieel de meest interessante is.
Misschien wel als eis stellen dat er totaal geen Amerikaanse technologie mag worden gebruikt want dan kunnen die nog steeds bepalen aan wie je dat mag verkopen.

Ik zou wel graag zien dat die subsidies wel met rente terugbetaald moeten worden als er weer zo'n super succesvol product uit rolt.
Zelfs zonder Amerikaanse technologie heeft de VS natuurlijk invloed op de handel en wandel van Europese bedrijven. Genoeg middelen waarmee ze ons kunnen beïnvloeden om iets wel of niet te doen tov handel met bepaalde landen.
Je zit nog met patenten van Amerikaanse origine. Er is veel onderzoek gedaan door de Amerikanen en dat kan je niet even zomaar inwisselen.
Dit is een goed punt wat mensen echt lijken te vergeten. Bedrijven zijn geen liefdadigheidsinstellingen en zullen commencieel oninteressante dingen dus ook niet najagen. Geld dumpen in iets wat ooit winstgevend zal zijn of om marktaandeel te pakken is een ding, maar er moet wel geld verdiend worden. Een van de dingen die ze dan niet willen is een niet-winstgevend deel subsidieren met een winstgevend deel*. Zeker ASML niet, aangezien die een zeer sterke core business heeft waar ze tot nu toe niet heel veel van afwijken. En hoe jammer het dan ook is, je zult die bedrijven dan inderdaad toch een duwtje moeten geven.

*Zeer rcent voorbeeld is western digital die weer gaat opsplitsen omdat de verwachting is dat de HDD business de SSD business naar beneden gaat trekken.
Nog een mooi voorbeeld, waar het in mijn ogen compleet mislukt is, is Philips. Die zijn nu kaal gestript tot (personal) healthcare en hebben werkelijk al het andere verkocht. ASML en NXP zijn er overigens 2 van.

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 23 juli 2024 14:21]

Nog een mooi voorbeeld, waar het in mijn ogen compleet mislukt is, is Philips. Die zijn nu kaal gestript tot (personal) healthcare en hebben werkelijk al het andere verkocht. ASML en NXP zijn er overigens 2 van.
Het probleem van dat soort kritiek is dat je niet weet hoe Philips erbij zou staan als ze op de oude voet door waren gegaan. Sommige verkochte divisies zijn veel beter gaan draaien toen ze eenmaal op eigen benen stonden. Philips koos niet zonder reden voor die strategie.
Dan moet je op zijn minst zeggen dat ze de verkeerde tak van sport hebben gekozen. Stel NXP was vandaag Philips geweest en ze hadden de aandelen van TSMC niet verkocht (al de rest nog steeds in de uitverkoop en ook gezondheidszorg verkocht). Dan was Philips nu tig maal groter (in alle opzichten, zoals omdat, winst, personeelsbestand) dan het nu is.

En omdat ook de gezondsheidszorg niet de gouden bergen naar Philips bracht, kun je er simpelweg niet omheen dat Philips zeer slecht bezig geweest is.
Philips wilde juist van die onderdelen af omdat de electronica business erg cyclisch is (hoge pieken gevolgd door diepe dalen) en de aandeelhouders meer stabiliteit wilden. De medische industrie is stabiel (mensen worden tijdens een recessie niet minder ziek) en een groeimarkt (door vergrijzing). Als markt is het daarom erg aantrekkelijk en ik kan me goed voorstellen dat Philips zich daarop wilde richten. Maar ik heb inderdaad niet de indruk dat Philips in die markt zo goed gepresteerd heeft als ze wilden.
Met als gevolg dat ze een one trick pony zijn geworden en dus ontzettend gevoelig zijn voor een problemen als er ook maar iets mis gaat. Ik neem aan dat de beademingsapparatuur problemen je bekend zijn?

De reden dat ik het niet met je eens ben is omdat ze geen conglomeraat van willekeurige bedrijfstakken waren maar juist een bedrijf die een hele verticle stack hadden. Chipmachines, chips maken, beeldschermen en medische apparatuur in een bedrijf was met de huidige markt natuurlijk fantastisch. Natuurlijk ben je nog steeds afhankelijk van goede leidinggevende, maar in potentie hadden ze alles in huis om Apple te zijn. Ook toen alles uit Philips werd gehaald waren die markten al opkomend.

Er is te veel in Philips gesneden en wat mij betreft zijn ze als bedrijf mislukt ten opzichte van wat het had kunnen zijn. Aandeelhouders en lange termijnvisie... Het blijft een ding.
Aandeelhouders en lange termijnvisie
Als kleine aandeelhouder wordt er altijd verteld dat aandelen pas op lange termijn waarde genereren, maar de grote aandeelhouders willen altijd 'nu' profijt van hun investering hebben. Ik hoop het niet, maar het is nu wachten tot ze dezelfde kant van V&D opgaan.
Ik ben een van die kleine ASML/NXP (en BESI) aandeelhouders die gelooft in lange termijn beleggen. Helaas, zo als je zelf al zegt, zijn er te veel activistische fondsen die /nu/ geld willen zien. Ten koste van de lange termijn visie. Het is eigenlijk te triest voor woorden.

Oplossing is dan toch echt lekker all world ETF's kopen...
Ik denk dat jij met jouw aandelen best goed zit. En ETF's vind ik net gokken.
Misschien leuk om te lezen, want het is andersom: https://www.investopedia.com/terms/e/etf.asp

De beta van de vanguard all world ETF is aangezienlijk lager dan die van ASML bijvoorbeeld. Wat ook wel logisch is aangezien er 3665 bedijrven in zitten. Waar je emt een aandeel op een bedrijf gokt, gok je met een wereldETF op de wereld economie. Je reduceert het risico aanzienlijk, en daarmee ook je potentiele winst.
Bedankt, leuk. Ga het lezen.
En dan hebben we het nog niet gehad over de gevolgen van de rest van het bedrijf: Je hoeft geen helderziende te zijn dat de televisiedivisie het moeilijk ging krijgen als ze geen eigen chips meer hadden en ook geen eigen LCD-panelen meer. De goedkope concurrenten kopen dezelfde chips en dezelfde panelen, ja dan krijg je een race naar de bodem, een directeur hoeft geen helderziende te zijn om dat te zien aankomen.

De geschiedenis had maar een klein beetje anders moeten lopen: Als Philips het gewild had, had LG Philips in Eindhoven een OLED-panelenfabriek neerkunnen zetten, waar ingenieurs uit Eindhoven hun eigen bijdrage aan het verbeteren van de techniek hadden kunnen leveren. We hadden allemaal op lopen kijken naar wat die mannen uit Eindhoven weer gepresteerd hadden.
Het is gewoon heel dom geweest. Ik heb niemand ooit over de cylische aard oren klagen behalve Philips. Het grote geld wordt met chips verdient, kijk naar wat een Nvidia H100 moet kosten. Kijk naar dit nieuwsbericht, overheden staan in de rij om geld in chips te pompen. Geen chipfabrikant is ooit failliet gegaan vanwege de cyclische aard, om de simpele reden dat de chipindustrie in de tijd steeds groter werd.

In de tijd dat Philips zich uit de chipmarkt terugtrok was dit voorspelbaar: ASML was net soort van monopolist geworden nadat de Silicon Valley Group dood was en bij ingelijfd werd. De hoeveelheid fabrikanten die topfabs hadden liep al terug. De prominente rol van TSMC werd in die tijd steeds beter zichtbaar, Philips kon weten dat die aandelen heel veel waard zouden gaan worden, om nog niet te spreken tussen de technologische uitwisseling van de eigen chipdivisie en TSMC.
Groot zijn is natuurlijk leuk maar niet perse het doel van een beursgenoteerd bedrijf.
Er is juist behoorlijk wat druk vanuit de investeerders om bedrijven op te knippen omdat ze los meer waard zijn dan samen.

In het geval van NXP en ASML speelt nog mee dat die waarschijnlijk niet zo groot hadden kunnen worden onder de paraplu van Philips. Dan hadden partijen als bijvoorbeeld Samsung in zee moeten gaan met een directe concurrent.
Er zijn meerdere manieren om de gezondheid van een bedrijf te beoordelen, dat is ook de reden dat ik er meerdere noem. Ik zie even wel weinig of beter gezegd geen maatstaven aan de hand waarvan ik de Philips-strategie als een succes kan beschouwen.

Ik denk dat je gelijk hebt dat Samsung waarschijnlijk geen chipmachines van Philips zou kopen, maar anderszins zouden Philips en Samsung evenwaardige elektronicaconglomeraten zijn. Belangrijke componenten maken alle elektronicafabrikanten zelf, tegelijk zijn ze nooit vies geweest om wat onderdelen van elkaar af te nemen.

[Reactie gewijzigd door dmantione op 23 juli 2024 14:21]

Ik denk dat elke kant momenteel commercieel interessant is: Canon is hard op weg ASML in te halen dankzij een doorbraak in nanoimprint lithografie. Concreet betekend dat hogere yields op 5nm met inmiddels zicht op stabiele 2nm productie (hoewel daar de yields nog even niet duidelijk zijn).

Edit: Link naar meer info over deze techniek bij canon zelf

[Reactie gewijzigd door hottestbrain op 23 juli 2024 14:21]

De winst gaat naar de aandeelhouders, dat blijft niet in de zakken van ASML. De subsidie betekent simpelweg een reductie in (R&D) kosten en de kosten te gaan maken om dus een andere tak van sport te gaan realiseren. Het is dus een stukje extra motivatie om bedrijven aan te moedigen hun horizon, expertise en kennis te verbreden.
Dat de winst naar de aandeelhouders gaat is natuurlijk ook niet zo gek, zij hebben een economisch aandeel in het bedrijf.

In 2022 is er €5.80 dividend per aandeel uitgegeven (totaal 2.6 miljard) en werd er voor 4.6 miljard aan eigen aandelen ingekocht. In totaal vloeide er dus 7.2 miljard terug naar de aandeelhouders.

Er werd 2,2 miljard euro uitgegeven aan R&D (je kan dat tov de uitkering naar de aandeelhouders weinig vinden maar het is de vraag hoeveel je kan uitgeven, je kan sowieso niet oneindig geld uitgeven aan R&D als je de mensen er niet voor hebts).

Er werd een bruto winst van 10 miljard gemaakt en overigens ook ruim 1 miljard aan belastingen betaald (buiten de loonbelastingen die de werknemers van ASML opleveren).
Letterlijk in het artikel;
"ASML gaat met de subsidie een 'volgende generatie' chipproductiemachine beschikbaar stellen aan Europese partners, zodat zij kennis kunnen opbouwen en zo nieuwe chips kunnen maken. Het doel is om kleinere chips met meer functies met minder materiaal- en energiegebruik te maken."
Door de subsidie kunnen ze de tool beschikbaar stellen.

De tool zelf kost meer dan de hele subsidie pot voor de 3 bedrijven.
De verkoopprijs van de tool is inderdaad hoger, maar wellicht is is dit de waarde van de individuele componenten oid, waardoor de toegevoegde waarde die ASML levert 'cadeau' gedaan wordt.
Het artikel vermeld het zelf....

"Door de subsidie kunnen ze de tool beschikbaar stellen."

Ze maken dus tijd vrij voor anderen om te leren werken met de fotolitografie machine die ze net ontwikkeld hebben. Het is dus meer een subsidie voor anderen dan voor ASML zelf. ASML zal van dit bedrag amper iets merken.
Ik zou het vanuit common interest, zoals dit EU traject dan heet, wel mooi vinden als de EU participaties of een aandelen pakketje krijgt, zodat wanneer de uiteindelijke resultaten beginnen te renderen er ook wat geld terugvloeit naar de EU waar ze andere dingen mee kunnen doen (bijv. nieuwe subsidies kunnen uitgeven).

De eerste gedachte die bij mij opkwam is dat bedrijven als NXP en ASML gezien hun financiële resultaten nu niet echt een subsidie nodig hebben. Zouden ze zelf niet ook op dit punt zijn aanbeland in de nabije toekomst met hun R&D (het onderzoek naar 6G chips) zonder de subsidie?

En dan, hebben de bedrijven subsidie aangevraagd (omdat het kan) of is de EU de aanjager van dit onderzoek? Het voelt namelijk dubbel, je zou zeggen als je het goed doet wordt je gestraft want dan heb je geen subsidie nodig omdat je het zelf kan betalen, van de andere kant, als er een subsidie is en je als bedrijf aan die voorwaarden kan voldoen dan heeft iedereen recht op subsidie.
Participaties komen zeker voor in deze hoek. De European Investment Bank (EIB) doet bijvoorbeeld veel financiering met participatie, en die winst wordt dan weer gebruikt voor andere projecten. In Nederland doen regionale ontwikkelingsmaatschappijen (in het geval van ASML zou dat de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij zijn) ook aan dat soort constructies en nationaal heb je Invest-NL dat aan participatie doet.

Verder bestaat dit veld niet alleen uit giften, die zijn zelfs in de minderheid, er zijn ook een hoop "zachte" leningen waarbij je het geld met rente moet terugbetalen maar alleen als het project slaagt volgens vooraf gedefinieerde mijlpalen.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 23 juli 2024 14:21]

Het kan zomaar zijn dat deze subsidie juist als doel heeft de genoemde bedrijven een bepaalde richting in te duwen:
Zouden ze zelf niet ook op dit punt zijn aanbeland in de nabije toekomst met hun R&D (het onderzoek naar 6G chips) zonder de subsidie?
Zonder deze subsidies was dit maar zeer de vraag. Nu kan de overheid zeggen: deze subsidies krijg je als je je op 6G focust. En ik ben het daar eerlijk gezegd wel mee eens, omdat je als overheid op deze manier invloed hebt op het verstevigen van je marktpositie in een branche die door de VS (Cisco) en China (Huawei) wordt gedomineerd.
De lobby heeft zijn werk weer gedaan. Alles onder het mom van subsidies...
En hoe profiteren wij als EU burger van deze innovatie ten opzichten van niet EU landen? Waar mogen wij blij mee zijn? Nieuwe werkplekken die door expats worden ingevuld met mensen van buiten de EU. Koekoek....
Wij profiteren ervan omdat ASML en NXP Nederlandse bedrijven zijn die de tech hier ontwikkelen. Zelfs als een groot deel gedaan wordt door expats. Of wil je gelijk maar omrollen en alles naar China brengen?

Maar goed, je hebt de subsidie aanvraag ook niet doorgelezen, dus je weet helemaal niet wat de voorwaarden zijn. Ik heb toevallig een ronde wetenschappelijke subsidie lopen (wat dit in essentie ook is) en geloof me, de lijst met voorwaarden is enorm.

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 23 juli 2024 14:21]

Het gaat er mij om dat wij burgers wel erg veel moeten geven voor een bedrijf als ASML.

Dit is mijn mening en ervaring. Ik heb zelf in de omgeving van ASML gewoond en weet wat daar allemaal gebeurt om o.a. de groeidrrang van ASML een plekje te geven. En wat dit bijvoorbeeld doet met huizenprijzen en de cultuur in wat voorheen woonwijken waren mensen betrokken met elkaar waren. Dit is nu wel anders 100 verschillende culturen, het zijn allemaal eilandjes. Maar dit is natuuriijk niet relevant ;-)
Geen (of minder) afhankelijkheid van twijfelachtige regimes, de omzetbelasting van ASML die gewoon hier wordt betaald, de banen die nodig zijn om die expats te verzorgen (voedsel/huisvesting/zorg etc.)

Genoeg voordelen.
Ten eerste: nieuwe werkplekken worden opgevuld omdat er een tekort is aan Nederlanders die het werk doen. Dat betekent dat de banen er dus wel zijn en dat je er als Nederlander ook gebruik van kan maken. Ten tweede: expats betalen belasting en geven geld uit in Nederland. Ten derde: belangrijke technologie blijft beschikbaar binnen de Europese grenzen. Ruzie met een China? Protectionisme van de USA? Taiwan binnengevallen door een land met een rode vlag? Allemaal geen probleem (of nou ja, minder groot probleem). Ten vierde: voor missie kritische technologie heb je nu een Europees alternatief. De 6G modem kan dan geproduceerd worden zonder dat een buitenlandse supermacht er een backdoor in kan zetten. Ten vijfde: Op het moment dat we alles aan het buitenland overlaten, hoe gaan we dan nog onze boterham verdienen? Dan worden we een soort openluchtmuseum van dingen die we vroeger deden maar nu naar het buitenland hebben verplaatst. Ten zesde: het gaat om de technologie van morgen. De apparaten van straks worden beter / handiger / veiliger / zuiniger door deze subsidie.

Ik kan nog wel even doorgaan, maar ik ben blij met dit soort nieuwsberichten.
Heb je wel eens geprobeerd iemand van buiten de EU naar de EU te halen en hun werkvergunning te sponsoren om hier te mogen werken? Het moet wel echt heel lastig zijn om de juiste kwaliteiten binnen de EU te vinden wil je als bedrijf zo'n proces starten.
Werkgelegenheid dat gecreëerd wordt, opkomst van nieuwe technologie die wij kunnen verhandelen,onderzoek in eigen land.
Die expats komen omdat er geen Nederlanders zijn die deze vacatures kunnen (!) invullen.

Daarnaast betalen ze gewoon belasting en misschien wel meer dan jij: Alleen al de hoeveelheid btw over de nieuwe spullen die ze nodig hebben voor in hun nieuwe huis. Wanneer jij een huis koopt en de rente van de hypotheek aftrekt, doe je dat tegen het hoogst mogelijke tarief. Wanneer een expat een huis koopt, doet hij/zij dat ook, alleen is het tarief lager en dus zijn hun netto lasten hoger. Dat geldt uiteraard ook voor andere aftrekposten.

Maar hoe dan ook, er zijn onvoldoende Nederlanders die op dit niveau werken, en dus moeten bedrijven wel expats inhuren. Wat overigens ook goed is voor de creativiteit in een bedrijf, anders blijft het maar bij kaas en klompen O-)
Los van werkgelegenheid: hogere omzetten en winsten en daarmee meer belastinginkomsten?
En wat is daar precies mis mee?
De technologische vooruitgang word hierdoor geholpen... wat is er miss met het subsidiëren van programma's waar wij als mens baat bij hebben? Vaccins worden doorgaans ook gesubsidieerd.

Ik snap negativiteit puur tegen subsidie regelingen niet.
Dat je het niet eens bent met een specifieke subsidie regeling want slecht okey... maar wat jij hier post is gewoon "alle subsidie regelingen zijn slecht en lobbyen is slecht"

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 23 juli 2024 14:21]

Ben ook niet tegen subsidies, maar vooral voor als het nodig is om nieuwe technologie door de massa te laten omarmen omdat het in het beging vaak te duur is. Een simpele iteratie van 5g naar 6g moet je gewoon aan de markt overlaten, dat gaat de samenleveving weinig tot niets opleveren, en adoptatie is zo goed als zeker.

Stel je vind iets uit dat milieutechnisch enorm belangrijk gaat zijn, maar pas rendabel wordt bij een grotere afname / productie. Dan kun je daar een bedrijf helpen op het punt te komen dat het rendabel gaat zijn om iets te doen. Dat is hier absoluut niet het geval.
Heeft een bedrijf als ASML subsidie nodig? Ze verdienen miljoenen (waarschijnlijk meer dan dat), maarja: dividend naar aandeelhouders, zelf geen geld meer over om innovaties (bv) te doen. Ach nee... een van de aandeelhouders zijn natuurlijk Vanguard en BlackRock en die hebben al de halve wereld in bezit (om het nog leuker te maken: Vanguard is eigenaar van Blackrock en andersom!), en daarbij de bijbehorende poppetjes. Dus schuiven ze zichzelf een subsidie toe. Onderschat dus de aandeelhouders niet.
Misschien eens verder kijken dan alleen het woord "subsidie".
NXP : het ontwikkelen van nieuwe chips voor 6G-toepassingen, zoals 'zelfrijdende auto's en de energietransitie'
Was 5G daar niet al voor bedoelt?

Los van de brakke reden voor het uitgeven van deze subsidie lijkt het me prima dat de overheid bij draagt aan het verbeteren van de stand der techniek.
Pardon EU en Nederland... waren jullie niet jarenlang tegen Chinese staatssubsidie voor Chinese bedrijven? En nu financieren jullie Europese bedrijven, precies zo'n hetzelfde manier als Chinese overheid? :')
Er is op zich niets mis met subsidie, maar China heeft het veelvuldig gebruikt voor price-dumping en dat is heel wat anders dan wat deze subsidie bewerkstelligt. Niet te vergelijken dus.
Daarbij moet gezegd worden dat de EU al decenia doet aan prijsdumpen middels subsidies. Het is bijvoorbeeld de belangrijkste reden waarom er zich amper een melkindustrie in Afrika kan ontplooien. Wordt direct doodgeconcureerd met te goedkope melk uit de EU.
Absoluut te vergelijken dus en in veel opzichten minstens net zo immoreel, zo niet immoreler dan de staatsteun van china.
Dat klopt, maar specifiek deze subsidie heeft niets met prijs dumping te maken, en dus kunnen we dat uit de discussies omtrent dit artikel laten.
Het dumpgedrag van china heeft ook niks te maken met deze specifieke subsidie maar toch haal jij ze erbij. En als ik vervolgens de EU erbij haal dan is dat opeens niet meer relevant? Beetje slinkse manier om een argument onderuit proberen te halen...

Dat nog even los van het feit dat er andere, westerse, concurenten op de markt komen waardoor b.v. een ASML centjes nodig heeft om die concurentie aan te kunnen. Het is dus niet enkel EU<->China waar er flink met subsidies wordt geschermd. Ook landen als VS doen zwaar aan zelfsubsidies om de eigen concurentiepositie te verbeteren. Alle grote wereldmarkten hebben boter op hun hoofd als ze klagen over overheidssubsidies.
Beter lezen, ik begon niet over China.
Sorry, jij ging er inderdaad enkel op in maar bracht ze niet zelf in de discussie.
Nee dit gaat over communicatie waar het ontzettend in het belang van Nederland en Europa is dat dit niet geleverd wordt door Chinese bedrijven die onder controle van de Chinese overheid staan. Op dit moment bestaat een deel van het Nederlandse mobiele netwerk nog uit Huawei apparatuur en KPN installeert nog actief deze radio's. We hebben het niet over tech als auto's etc
tja. opzich lijkt het stimuleren van dit type industrie niet verkeerd. We zijn druk bezig om alle andere zware/vervuilende industrie af te stoten en dan wordt het belangrijk om toch in een branche topspeler te blijven.

Het is alleen wel zo dat er gerapporteerd wordt dat de winst van ASML vorig jaar 5.6 miljard was. Dan is een schamele 230 miljoen (voor beide partijen begrijp ik?) makkelijk te dekken door het bedrijf zelf.
5 en 6G gaat voor nog meer energie en schoon water slurpende datacenters zorgen. Hogere bandbreedte en je krijgt automatisch apps die meer data gaan rondsturen.

Nou vind ik niet dat 6G tegengehouden moet worden ofzo, maar subsidie voor onderzoek hiernaar gaat me wel te ver.
En dan deze kennis en expertise langzamerhand laten vertrekken uit de EU / Nederland?
Dat voorkom je alleen met subsidie?
Anders heb je de kans dat dit soort expertise naar andere landen verhuist waar wel subsidie wordt gegeven, ja
Prima dat er geld is voor research, maar eerlijk gezegd begrijp ik niet dat er subsidie gaat naar een miljardenbedrijf als ASML.
Wanneer ik de jaarcijfers van ASML bekijk denk ik niet dat ze deze fooi (gezien de miljardenwinsten, zelfs al wanneer je naar de kwartaalwinst kijkt) nodig hebben.
Het antwoord voor je vraag staat letterlijk in het artikel;
"ASML gaat met de subsidie een 'volgende generatie' chipproductiemachine beschikbaar stellen aan Europese partners, zodat zij kennis kunnen opbouwen en zo nieuwe chips kunnen maken. Het doel is om kleinere chips met meer functies met minder materiaal- en energiegebruik te maken."

Het is net door de subsidie kunnen ze de tool beschikbaar stellen. De tool zelf kost meer dan de hele subsidie pot voor de 3 bedrijven. Het is dus eerder een subsidie voor bedrijven die de tool willen testen en niet voor ASML zelf.
R&D Subsidie krijg je ongeacht hoe groot je bent. Net zoals Intel EU subsidie ontvangt voor het bouwen van een fab.
6G inmiddels? Ik gebruik nog steeds 4G.
Wat zou er zo speciaal worden aan 6G tov 5G?
Het zijn algemene termen voor generaties van technologie, elke volgende generatie kan weer voordelen bieden zoals: Afmetingen, snelheid, bandbreedte, energieverbruik, functionaliteit.

Als we in de toekomst willen dat auto's zelf rijden dan dient de communicatie nog beter, uitgebreider en sneller te worden dan die nu al is zodat al die auto's ook goed kunnen communiceren met andere auto's in de directe omgeving. Elke honderdste van een seconde vertraging zorgt dat de verkeersflow iets afneemt.
Begrijpelijk! Ik moet alleen nog overstappen naar 5G.

Ben benieuwd wat de toekomst met zich meebrengt

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.