Overheid wil honderden miljoenen euro's bijdragen aan projecten van ASML en NXP

De Nederlandse overheid heeft de Europese Commissie gevraagd om 230 miljoen euro subsidie te geven aan projecten van NXP, ASML en Nearfield Instruments, ThermoFischer en SMART Photonics in het kader van Important Project of Common European Interest.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft zes Nederlandse projecten aangemeld voor het Ipcei ME2-traject van de Europese Commissie. Dat traject is bedoeld om de Europese techindustrie te helpen om een concurrentievoordeel te behouden en de productieketen te versterken. Nederland hoopt toestemming te krijgen 230 miljoen euro te geven voor twee projecten van NXP voor de ontwikkeling van radar- en 6G-technologie, voor nieuwe machines voor geavanceerde halfgeleiderproductie van ASML en Nearfield Instruments, voor 'ontwikkelingen voor innovaties' in het testen van halfgeleiders van ThermoFischer en voor geïntegreerde fotonica-oplossingen van SMART Photonics. Dat schrijft de Rijksoverheid.

De projecten die het ministerie van EKZ aandraagt, moeten door de Europese Commissie worden beoordeeld en goedgekeurd. Als de Europese Commissie akkoord is, mag Nederland de projecten financieel ondersteunen via het Ipcei-traject. Naast de 230 miljoen voor micro-elektronicaprojecten, vraagt de overheid 70 miljoen subsidie voor projecten gericht op cloudinfrastructuur en -diensten. Welke projecten dat zijn, maakt de overheid later bekend.

De overheid heeft de zoektocht naar projecten om te financieren via het Ipcei ME2-traject een jaar geleden uitgezet. Projecten die van Europees belang zijn en die binnen Nederland worden uitgevoerd, met aantoonbare 'spillovereffecten' voor andere EU-landen, komen in aanmerking. Ze moeten de toekomstbestendigheid van de 'halfgeleiderwaardeketen' in Europa toekomstbestendig maken en de projecten moeten zonder publieke financiering niet mogelijk zijn. De nadruk ligt daarbij op innovatieve projecten.

Het Ipcei ME-traject werd in 2018 opgezet. In eerste instantie deden Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Italië mee. In 2021 diende ook Oostenrijk projecten aan. Inmiddels doen 32 bedrijven en instellingen mee aan het traject. Nederland doet mee aan de tweede fase van het traject, Ipcei ME2. Het geld komt uiteindelijk uit de zak van de rijksoverheid. Het kabinet had de 230 miljoen hiervoor eerder al gereserveerd.

Door Stephan Vegelien

Redacteur

20-04-2022 • 12:20

102 Linkedin

Reacties (102)

102
102
47
5
0
38
Wijzig sortering
NXP en ASML zijn volgens mij de meest succesvolle bedrijven met hoogste winsten in ons land. Waarom zou je de zuur verdiende subsidie aan hen schenken en niet aan bedrijven die het geld echt goed kunnen gebruiken en ook goed besteden?

Edit: links toegevoegd
Denk hierbij aan computermusea, extra scholing voor kinderen met arme ouders of digitale cursussen voor ouderen.

[Reactie gewijzigd door Kiswum op 20 april 2022 12:31]

Omdat NXP & ASML nog maar 1 vd. weinige high-tech producenten zijn, in Nederland, die wij zo goed mogelijk moeten koesteren! Nederland was vroegah een grote speler door Philips (en toeleveranciers) & nu hebben we alleen nog maar NXP & ASML over (spin-offs van het voormalige Philips). Het zou zonde zijn als die bedrijven op een gegeven moment in Amerikaanse, of Chinese handen zouden vallen...
ASML wordt al heel goed gekoesterd door de expat regeling, waar ook zij veelvuldig gebruik van maken. Zo besparen ze 30% op loonsbelasting, het nadeel natuurlijk wel dat ze daardoor minimaal mensen met Nederlands burgerschap aannemen tenzij het niet anders kan. Dat zie je ook binnen ASML bij de functies op master graad+. Desondanks hebben ze Amerikaanse offices geopend waar ze tot twee keer zo veel salaris uitbetalen als hun Nederlandse tegenhanger en meer entry-level functies hebben waar zij in Nederland nog nauwelijks de moeite voor nemen. Ik heb geen probleem met het koesteren van mooie Nederlandse bedrijven, maar deze bedrijven moeten vervolgens ook hun eigen bevolking koesteren als zij gesteund worden door gigantische bedragen belastinggeld en de Nederlandse infrastructuur.
Dit is flauwekul, ik kan je vertellen dat ASML alles bij alles zet om technische mensen in Nederland te werven. Van de studenten (technische) natuurkunde, werktuigbouw, elektrotechniek en dergelijke gaat en fors percentage aan de slag bij ASML en haar leveranciers.

De vijver is simpelweg niet groot, waardoor ook buitenlands talent moet worden gehaald. Dat is ook nog eens goed voor de diversiteit.
Wel eens een paar gesprekken gehad met ASML. Naast dat de vacatures vaag zijn, zijn die gesprekken ook heel raar.

Dan weet je dat je door je ervaring en kennis een baan makkelijk moet kunnen, zeggen ze gewoon nee.

Veel van mijn collega's zijn ex ASMLers, en die beamen dit. Het is gewoon een heel apart bedrijf, van binnen en van buiten.
ASML wordt al heel goed gekoesterd door de expat regeling, waar ook zij veelvuldig gebruik van maken. Zo besparen ze 30% op loonsbelasting, het nadeel natuurlijk wel dat ze daardoor minimaal mensen met Nederlands burgerschap aannemen tenzij het niet anders kan.
Dat is echt de grootste onzin. Iedereen die bij ons van de studie kwam met een relevante master kon (en kan nog steeds) direct beginnen daar. Ik ken er niet 1 die geweigerd is.
Valt Master Microelectronics onder relevant? Of Master Electrical Engineering?

Misschien nemen ze nu weer aan, maar 10 jaar geleden heb ik meerdere afgestudeerden geweigerd zien worden.
10 jaar geleden. Lekker actueel.
Er zijn meerdere redenen waarom Nederlandse salarissen laag zijn vergeleken met andere 1ste wereldlanden. Onze ontslagregeling, salarisbescherming, pensioenregeling, en goedkope sociale voorzieningen zijn veel grotere redenen waarom de Nederlandse salaris lager kunnen zijn (en daarom ook zijn).
Het is ook de reden dat wij geen silicon valley hebben in Nederland. Je kunt geen talent-hub zijn of business-incubator als de inkomsten-, omzet- en winstbelasting torenhoog zijn.
Nou, als iemand die 10 jaar in Eindhoven heeft gewoond, 2 jaar in San Jose heeft gewoond, en al 6 jaar tussen Singapore (thuisbasis), Seoul, en Tokyo pendelt voor tech bedrijven, kan ik je zeggen dat Nederland een buitengewoon sterke tech sector heeft. Professionaliteit is hoog in Nederland. In heel europa eigenlijk. Maar met name de open kennisdeling dat in omgeving Eindhoven plaatsvind nemen we veelsteveel voor lief. Het feit dat iedereen in elkaars keuken kijkt en meeloopt maakt de ingenieurs in Eindhoven echt van wereldklasse. Dit is geen veer in mijn eigen reet steken. Ik heb de digitale transformatie bij veel bedrijven in zuid Nederland meegemaakt tussen 2007 en 2014. Diezelfde revolutie vindt nu pas plaats in Azie, maar veel langzamer, en mensen snappen nog steeds vaak niet waarom het nodig is. En de valley is compleet anders. Veel energie, weinig kwaliteit.

De Nederlandse cultuur is zeer geschikt voor techbedrijvigheid. En dat herkende ik alleen door erbuiten te stappen. Wij zijn veel efficienter, en combineren dat beter met een prive leven.

Als je knaken wilt verdienen stel ik voor dat je tot je 35ste naar het buitenland gaat. Maar ik ben nu 36, en ik hunker naar een normaal leven in Nederland (of ergens anders in Europa). Het geld is het het op de lange termijn niet waard.
Wat weinig mensen zich realiseren is dat er geen groot concern zoals Philips meer in NL aanwezig is en dat bedrijven zoals ASML en NXP ook nooit meer zullen kunnen ontstaan in dit land.

Zonder zo'n grote moeder die het enorme kapitaal wat nodig was om deze bedrijven op te zetten en jaren er in te investeren zouden deze bedrijven zich nooit ontwikkeld kunnen hebben in dit land.

Ik denk dat dit niet veel goeds voorspeld voor de toekomst...

[Reactie gewijzigd door Godson-2 op 20 april 2022 14:05]

Die is er wel degelijk. Je hebt bijv. een Topicus, welke actief start-ups vanuit eigen gelederen financeert. Hier zijn diverse bedrijven in de fintech, zorg en onderwijs uit voortgekomen.
Dit is een grapje toch zeker? Een bedrijf dat een incubator nodig heeft kun je bijna op voorhand al afschrijven. Hun hoogste ambitie is om zo hoog mogelijk te verkopen. Dat zijn geen echte tech spelers.
De doelstelling van Topicus is om totale softwaredekking in hun doelmarkten (onderwijs, zorg en finance) te realiseren, waardoor ze een bedrijf dat opereert in deze markten totaal kunnen bedienen met hun verschillende software producten. Er zijn diverse bedrijven die gewoon al jaren verlies lijden terwijl ze in de groei fase zitten.
zijn punt is dat het niet de taak van de overheid is om winstgevende bedrijven nog meer geld toe te schuiven terwijl andere bedrijven zonder geldberg daar dus nooit mee zullen kunnen concurreren op technisch en financieel vlak
Even in Jip- en Janneketaal:

Omdat het bedrijf in principe uit winstoogmerk handelt en dus werkzaam is daar waar het meeste winst te halen is, wat dus kan betekenen dat sommige projecten die voor Europa belangrijk kunnen zijn, niet actief door ASML of NXP nagestreefd worden als daar geen goede winstprognoses te zien zijn. De winst van het bedrijf wordt dus ingezet daar waar het meeste winst te behalen is, wat dus niet perse datgene is waar Europa het meeste aan heeft.

Tegelijkertijd hebben deze bedrijven wel de meeste specifieke kennis en kunde in huis, en zouden ze voor zulke projecten wel het meest geschikt zijn. Als je die projecten dus door deze bedrijven wil laten uitvoeren, kun je dat met subsidie incentiveren - gewoon betalen dus eigenlijk om hun expertise in te zetten voor de vooruitgang die Europa graag ziet.

Een klein bedrijf zal met datzelfde geld niet kunnen doen wat deze grote jongens ermee kunnen.

[Reactie gewijzigd door Boxman op 20 april 2022 12:59]

Goed punt, klinkt logisch dat dit soort bedrijven dan toch subsidie krijgen!

[off topic]
Als "winstoogmerk", "nagestreefd", "winstprognoses", "incentiveren" al tellen als Jip- en Janneketaal ben ik benieuwd welke woorden je normaal gebruikt ;)
[/off topic]
Vaak is het ook zo dat als je een euro subsidie krijgt je zelf ook een euro moet bijleggen. Dus 1 miljoen dan moet je zelf ook 1 miljoen investeren, kleinere bedrijven hebben dat niet maar zo liggen zeg maar.

We moeten dus niet óf, of doen maar én, én om onze kenniseconomie nieuw leven in te blazen. Alleen is een groot probleem werknemers. Zijn nauwelijks nieuwe studenten in zulke interessante richtingen.
In het artikel staat geschreven dat een project de subsidie kan aanvragen. Dat suggereert op zijn minst dat dit onderzoek zonder de subsidie ook wel uitgevoerd zou zijn. Alleen zou het dan door ASML en NXP uit eigen zak betaald worden.

Mogelijk is dat niet zo en is de subsidie alleen maar aanvullend aan het geld dat ze zelf zouden investering. In dat geval zorgt de subsidie regeling er voor dat het onderzoek sneller of beter resultaat op levert. Vooral sneller kan interessant zijn ivm patentaanvragen natuurlijk.

Zonder dat we hier echt informatie over hebben blijft het gissen of het echt concurrentievoorsprong oplevert of alleen maar nog dikkere winsten voor de genoemde bedrijven.

[Reactie gewijzigd door Ivolve op 20 april 2022 14:36]

Waarom zou je de zuur verdiende subsidie aan hen schenken en niet aan bedrijven die het geld echt goed kunnen gebruiken en ook goed besteden?
Omdat deze bedrijven het beste voldoen aan het doel van het EU potje.

Specifiek gaat het om een EU breed project om oa. de chip productie/industrie/keten in de EU te verbeteren, wie beter dan NXP en ASML (plus vier andere bedrijven die minder bekend zijn) daar aan laten werken in NL. Daarnaast is er ook een stukje voor EU cloudinfrastructure weggelegd.

Projecten:
- radar- en 6G-technologie => NXP
- realiseren van de nieuwste machines voor geavanceerde halfgeleider productie => ASML en Nearfield Instruments
- ontwikkelingen voor innovaties in het testen van halfgeleiders => ThermoFischer
- geïntegreerde fotonica oplossingen => SMART Photonics
Dan nog, waarom?
NXP recordomzet in 2021, 11miljard https://www.iex.nl/Nieuws/739063/Recordomzet-NXP.aspx
ASML in 2021, netto winst 695 miljoen euro https://www.trouw.nl/econ...3A%2F%2Fduckduckgo.com%2F
Bestuursvoorzitter Peter Wennink en financieel directeur Roger Dassen denken over 2022 zeker 20 procent meer omzet te halen dan over 2021. Dat betekent dat ASML’s jaaromzet voor het eerst boven de 20 miljard euro zal uitkomen. Tien jaar geleden, in 2021 (10 jaar geleden? foutje van de artikelschrijver ;)), was dat nog 4,7 miljard euro.

edit; foutje in de tekst door de schrijver ervan, aanpassing gedaan.

[Reactie gewijzigd door GameNympho op 20 april 2022 13:21]

Omdat het er is en iemand het gaat gebruiken, als het niet Nederland, dan iemand anders. Dit is wat de EU momenteel belangrijk vind, dat laten ze zien dmv. subsidies. Een bedrijf dat flink winst maakt laat zien dat ze goed werk leveren. Je wil ook geen startup waarbij het nog jaren kan duren (if ever) totdat ze resultaten laten zien...

Note: Volgens mij kloppen er verschillende cijfers niet in je reactie.
Volgens mij kloppen er verschillende cijfers niet in je reactie maar je vat wel wat ik bedoel, 250 miljoen is geen kattepis en als zo`n bedrijf, zo`n winst draait, waarom dan zoveel?
Omdat lang niet alle nieuwe techniek voor een bedrijf economisch aantrekkelijk is om geld in te steken.
En moet dan de belastingbetaler daar voor opdraaien? De enige die er wat aan hebben zijn de grote jongens die op elke cent proberen te besparen en de politiek, maar voor de rest?
De belastingbetaler profiteert hier ook op de lange termijn van, tenminste dat is de intentie van subsidies. Dat het niet altijd goed gaat is een feit, maar dat betekent niet dat we het niet meer moeten doen.

Om maar het voorbeeld van scholing aan te halen, waarom moeten we als belastingbetalers betalen voor de scholing van onze kinderen? Kunnen ze dat niet zelf doen met leningen? Want al die studenten verzuipen toch al dat geld maar of het gaat naar feeststudies waar ze toch nooit banen in krijgen.....
Het antwoord is natuurlijk dat we meer belastinggeld binnen harken als mensen hoger opgeleid zijn, want dit betekend over het algemeen dat mensen een hoger salaris gaan ontvangen en dus meer belasting gaan betalen over de lange termijn. Na 20 jaar betalen is die investering al lang terug verdiend.
Deels mee eens, maar er is een keerzijde. Wat als een bedrijf zoveel verdiend (netto winst), verdient deze dan subsidie of beter besteed aan beginnende bedrijven? Beide bedrijven kunnen dit nm makkelijk zelf.
ik zie zo veel fouten in je comment dat ik niet meer snap wat nu de bedoeling is.
je hebt t bij NXP over omzet en bij ASML ineens over een kwartaalwinst.
Verder staat er in je schuine tekst laatste zin: Tien jaar geleden, in 2021.... Leef jij inmiddels in 2031?
Copy paste uit het artikel, zal het aanpassen.
En ind, foutje in de tekst (maar is ook copy paste), ik zal er een vraagteken bijzetten.
Is door de auteur ook verbetert, thnx @denkster

Maar in het kort, deze bedrijven verdienen genoeg, dan hoeven deze in mijn ogen niet zulke hoge subsidies te ontvangen.

[Reactie gewijzigd door GameNympho op 20 april 2022 19:50]

thanks voor de verduidelijking :-)
De tekst in het artikel van Trouw is inmiddels gecorrigeerd, er staat nu: ".. Tien jaar geleden, in 2012, was dat nog 4,7 miljard euro..."
Welk EU potje? Deze aanvraag gaat erom om toestemming te verkrijgen dat Nederland deze projecten mag financieren.
Ik denk niet dat je met een digitale cursus voor ouderen de Nederlandse economie op het volgende niveau tilt, maar misschien kan je het beter pompen in veelbelovende kleine bedrijven.
Lees het hier niet echt terug maar o.b.v. concurrerende nieuws sites kan je het zien als motivatie om iets nieuws te doen en buiten de eigen bubbel te treden

Oftewel ambitieuze projecten die niet zozeer direct commercieel vatbaar hoeven te zijn in samenwerking met andere bedrijven.
Belemmeringen voor vooruitgang wegnemen heeft wel degelijk waarde. Als er een grote groep gebruikers alleen maar gaat zitten zeuren als bijv. de bank wat nieuws wil proberen omdat ze geen zin hebben hun gewoontes aan te passen of met allerlei aannames alweer 3 stappen verder zijn met wat er allemaal mis mee is. Dan gaat die bank er geen serieus geld in steken.

Hoe vaak mijn ouders bij een betaling rustig 10 minuten met de desktop bezig zijn om daar omslachtig meerdere malen met een rabo reader in te loggen en de betaling uit te voeren ipv. de app te installeren. Want die telefoon is minder veilig dan de desktop, ondertussen hebben ze voor beide apparaten geen flauw idee wanneer de laatste beveiligingsupdate is geweest en vinden ze het herkennen van twijfelachtige links/e-mails etc. ook lastig.

Die afkeer tegen verandering geldt zeker niet alleen voor ouderen en is niet altijd onterecht, fatsoenlijke voorlichting en waar nodig cursussen om het onderliggende niveau omhoog te tillen zijn dus zeer belangrijk.
Dat sluit elkaar niet uit.
Ander doel.
Tevens ook een ander potje.

[Reactie gewijzigd door boschhd op 20 april 2022 12:32]

Omdat over het algemeen onze economische positie niet beter zal worden met de punten die je opnoemt, afgezien van extra scholing van kinderen van arme ouders.

Subsidie voor het ontwikkelen van nieuwe technologie zorgt mede voor het aantrekken van additioneel hoogwaardig personeel en kan voor neveninvesteringen zorgen in de waardeketen.

[Reactie gewijzigd door ELD op 20 april 2022 12:34]

Liever vooral helpen om een cultuuromslag te maken in Nederland, dat we sneller elkaar inhuren ipv "dat kunnen we zelf wel". De hightech bedrijven (grofweg alles wat verder gaat dan digitalisatie) werken voor buitenlandse bedrijven of met EU-subsidie. Dit zorgt voor veel isolatie, terwijl samenwerkingen juist het verschil kunnen maken.
Omdat het een rat-race to the bottom is. Doe je het niet vertrekken ze naar een land dat wel subsidies geeft.

Mooi recent voorbeeld is Intel,
een beleid van jaren winsten uitkeren en aandelen terugkopen;

nu ze zijn ingehaald door de werkelijkheid, vragen ze zonder schroom overal en nergens subsidies om maar daar fabrieken neer te zetten omdat ze meer dan “100mld” moeten gaan investeren. Alleen bij een normaal beleid zou je dat opzij hebben gelegd/gereserveerd .
Intel heeft best wel veel cash, maar wat het geval is, is dat overheden nu graag fabrieken zien op plaatsen die voor Intel economisch gezien veel minder aantrekkelijk zijn. Dan lijkt het mij normaal dat je stelt: "Als jullie het verschil bijleggen kunnen we ook bij jullie bouwen en anders bouwen en produceren we daar waar het goedkoop is."
En vervolgens gaan ze 'shoppen' en landen tegen elkaar uitspelen. Tenzij je zoveel subsidie geeft dat het land er alleen maar op achteruit gaat komt de fabriek gewoon weer in China te staan.
Het gaat er dan ook niet zozeer om of een land er nu wel of geen winst op maakt, het gaat erom dat een gemeenschap minder afhankelijk van andere gemeenschappen wordt, en dat kan ooit heel veel geld schelen maar misschien verdienen we het ook nooit meer terug. niemand die het weet. Maar fabrieken hier niet dicht hoeven te gooien omdat China fabrieken sluit wegens Corona scheelt ook enorm veel geld.
Het is een initiatief om Europa minder afhankelijk te zijn laten van buitenlandse technologie. We hebben de afgelopen 2 maanden met energie gezien hoe zo'n probleem dat is als zo'n land als Rusland ineens gekke dingen gaat doen. Met China zitten we in dezelfde spagaat, en laat die nu net vriendjes zijn met Rusland.

Europa en de VS willen minder afhankelijk worden van staten die niet in lijn liggen met onze normen en waarden. China en Rusland zijn daar twee uitstekende voorbeelden van.

Geld pompen in een computermuseum is leuk voor 't dorpskrantje, maar daar schiet je verder natuurlijk niets mee op en is zeker geen oplossing voor het probleem om minder afhankelijk te zijn van buitenlandse technologie.

Deze investeringen zijn niet raar. Nederland, maar ook andere landen, hechten veel waarde aan het zelfvoorzienend zijn qua voedsel. Nederland is dat grotendeels. Dat is namelijk cruciaal in oorlogstijd maar ook verdomd handig bij bijvoorbeeld sancties (zie de schappen in Rusland) maar ook wanneer er door bijvoorbeeld oorlog in een land als Oekraine andere landen ineens in de problemen komen qua voedselvoorziening (Israel en India kopen veel Oekrains graan). Maar naast eten en drinken zijn we ook steeds afhankelijker van technologie, en daarom is het niet raar dat we technologie nu ook 'in house' willen hebben.

Dit geld gaat dus niet zozeer naar de bankrekening van deze bedrijven.. Het is om projecten op te starten zodat Nederland en de EU zelfvoorzienender te maken. Dus als nu bv. China bezig is met 6G dan kan het verstandig zijn om in de EU dat ook op te tuigen, zodat we geen Chinese technologie hoeven te importeren in onze mobiele netwerken.
En dan gaan we dus subsidie geven aan bedrijven die miljardenwinsten maken?

Als we echt minder afhankelijk willen worden van China zouden we het volgens mij beter om kunnen draaien. Als we nu eens extra belasting heffen op producten uit China. Er vanuit gaande dat een product altijd wordt geprijsd op wat de consument ervoor wil betalen zou er dus minder overblijven in China. Dan is daar dus simpelweg minder geld om te innoveren en kunnen we ze bijblijven.
Begrijp je het niet of doe je alsof?

Het is geen subsidie aan bedrijven die miljarden winst maken om hun eigen bankrekening te spekken. Het is een subsidie om een heel project op te tuigen. Een nagenoeg nieuwe bedrijfstak in Europa uit de grond te stampen. Dat gaan deze bedrijven niet op eigen kosten doen, maar deze bedrijven hebben wel de middelen, contacten en de know-how om dat te doen.

Laat ik de vraag anders stellen.. Als jij zou moeten kiezen welke commerciele partijen in Europa moeten zorgen dat we niet langer afhankelijk zijn van oa. China voor onze chipproductie... Aan wie zou je dat dan vragen? Ik zou dat neerleggen bij partijen die kennis van de sector hebben, die ook zelf gebaat zijn bij het slagen van het project en partijen die de contacten om dit te kunnen laten slagen.

Dit is *geen* subsidie voor deze bedrijven. Dit is een subsidie om een project te starten. Een partij als ASML gaat dus participeren in een nieuwe BV 'EU ChipSubsidie BV' en leent haar mensen uit aan die BV. De BV krijgt subsidie en kan daaruit oa. die mensen van ASML mee betalen.

Dit is niet wezenlijk anders dan wanneer wij een drinkwatervoorziening in Roemenie subsidieren. Er is een geldpotje dat een overheid kan uitgeven aan een project. Voor zo'n drinkwatervoorziening in Roemenie gebruiken ze dan bij voorkeur lokale aannemers om die drinkwatervoorziening te laten bouwen. Dat is geen subsidie voor die lokale ondernemers, dat is gewoon een opdracht. De lokale economie is er wel mee gebaat en die lokale ondernemer zal er ook wel wat vruchten van plukken. Maar dat is wat anders dan dat de EU een paar miljoen aan een Roemeense ondernemer geeft en zegt 'Doe er maar wat leuks mee. Iets met drinkwater is leuk, maar zie maar even'.
Toegegeven ik neem een wat radicalere stelling in dan ik eigenlijk vanuit mezelf heb. Dit doe ik omdat anderen hier ook vrij stellig zijn en zich moeilijk bereid tonen om de andere kant te bekijken. Desalniettemin, ik zal proberen je antwoord te geven.
Het is geen subsidie aan bedrijven die miljarden winst maken om hun eigen bankrekening te spekken. Het is een subsidie om een heel project op te tuigen. Een nagenoeg nieuwe bedrijfstak in Europa uit de grond te stampen. Dat gaan deze bedrijven niet op eigen kosten doen, maar deze bedrijven hebben wel de middelen, contacten en de know-how om dat te doen.
Hoezo nieuwe markt? ASML zit al in de top van de halfgeleiderindustrie. Een deel van de subsidie ging naar ontwikkeling van 6G, daar is ook wel markt voor.
Laat ik de vraag anders stellen.. Als jij zou moeten kiezen welke commerciele partijen in Europa moeten zorgen dat we niet langer afhankelijk zijn van oa. China voor onze chipproductie... Aan wie zou je dat dan vragen? Ik zou dat neerleggen bij partijen die kennis van de sector hebben, die ook zelf gebaat zijn bij het slagen van het project en partijen die de contacten om dit te kunnen laten slagen.
Mijn stelling is dus dat subsidies misschien niet helemaal the way to go zijn. Wellicht zou je ook met belastingen eea kunnen regelen. Daarnaast zijn bedrijven ook niet helemaal gek en zien die ook de spanningen in de wereld oplopen. Slimme bedrijven zullen zich vast realiseren dat 'alle productie in China' in het huidige klimaat niet meer de beste lange termijn strategie is. Ik snap dat je de omslag wilt versnellen. Idealistisch zou een moreel appél daar ook aan bij moeten kunnen dragen. In de praktijk blijkt de overheid helaas maar 2 middelen ter beschikking te hebben om de markt te sturen, subsidies en belastingen. Subsidies vraag ik me dus af of dat altijd in the interest of te people is......
Dit is *geen* subsidie voor deze bedrijven. Dit is een subsidie om een project te starten. Een partij als ASML gaat dus participeren in een nieuwe BV 'EU ChipSubsidie BV' en leent haar mensen uit aan die BV. De BV krijgt subsidie en kan daaruit oa. die mensen van ASML mee betalen.
Dat zeg jij. Ik heb in een eerdere post al aangegeven dat ik niet exact op de hoogte ben van hoe deze dingen lopen. Key factor wat mij betreft is wie eigenaar wordt van het ontwikkelde intellectueel eigendom. Als ik iets slims bedenk in de tijd van de baas dan gaat het patent ook naar het bedrijf. Als ASML/NXP iets ontwikkeld met subsidiegeld gaat het intellectueel eigendom dan naar de staat? Of gaan ze de patenten gebruiken om nog meer producten te verkopen en winst te maken.
Dit is niet wezenlijk anders dan wanneer wij een drinkwatervoorziening in Roemenie subsidieren. Er is een geldpotje dat een overheid kan uitgeven aan een project. Voor zo'n drinkwatervoorziening in Roemenie gebruiken ze dan bij voorkeur lokale aannemers om die drinkwatervoorziening te laten bouwen. Dat is geen subsidie voor die lokale ondernemers, dat is gewoon een opdracht. De lokale economie is er wel mee gebaat en die lokale ondernemer zal er ook wel wat vruchten van plukken. Maar dat is wat anders dan dat de EU een paar miljoen aan een Roemeense ondernemer geeft en zegt 'Doe er maar wat leuks mee. Iets met drinkwater is leuk, maar zie maar even'.
Deze vergelijk gaat niet helemaal op. De ondernemen is Roemenië heeft alleen de opdracht om de put te slaan maar verkrijgt geen intellectueel eigendom door de subsidie. Als hij vervolgens nog eens het water uit de put zou verkopen tegen hoge winsten zou de vergelijk wel opgaan.
Begrijp je het niet of doe je alsof?
Beetje van beide :)
Je begriijpt toch wel dat de hele wereld afhankelijk is van ASML, en dat een 100 miljoen daar niks aan gaat veranderen.
Nogmaals.. Het project is opgezet om Europa minder afhankelijk te laten zijn van buitenlandse partners voor wat betreft de chipindustrie. Europa heeft op dit moment vziw geen chipfabrieken. Of in ieder geval geen fabriek die wat zinvols kan betekenen.

Dit project is opgestart om daar wat aan te veranderen. In Europa moet dus een chipfabriek komen die kan opboksen tegen de bestaande fabrieken in China en dergelijke. Daar zullen we ASML voor nodig hebben, en omdat ASML ervaring heeft is het niet heel raar om ASML een rol te geven in dit project.

Dat de wereld afhankelijk is van ASML daar zal de rest van de wereld ook niet gelukkig mee zijn. Reken maar dat partijen als China ook druk bezig zijn om daar wat aan te doen
Hebben we eigenlijk niets aan als al die ASML Machines over de grenzen verdwijnen.
Helemaal mee eens, te gek voor woorden dat een afdeling van de staat, niet eens genoeg geld en mankracht krijgt (AVG) en dan een bedrijf wat al heel goed boert, een hele dikke subsidie geven :F
Hele andere doelstellingen... We willen als Europa nog beter kunnen boeren, dus gaat er geld naar innovatie.
NXP en ASML zijn volgens mij de meest succesvolle bedrijven met hoogste winsten in ons land. Waarom zou je de zuur verdiende subsidie aan hen schenken en niet aan bedrijven die het geld echt goed kunnen gebruiken en ook goed besteden?
Het feit of een bedrijf winst maakt of niet zou geen factor moeten zijn in de keuze waar subsidies heen gaan. Subsidies zijn er niet om verliesgevende bedrijven overeind te houden. Ik vind het zelfs goed dat er geen miljoenen aan subsidie gaan naar bedrijven die zo slecht draaien, dat ze zonder subsidie niet mee kunnen komen.

ASML en NXP hebben een enorme inpact op het Nederlandse bedrijfsleven. In Eindhoven en omgeving, maar ook in Twente en ongetwijfeld in Delft zitten bedrijven die toeleverancier zijn van ASML en door kennisdeling betaalt dit soort subsidie zich heel snel terug.

Dat doet niks af aan dat er ook subsidie zou moeten gaan naar computermusea (dat is wel bizar specifiek trouwens), extra scholing voor kinderen met arme ouders of digitale cursussen voor ouderen.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 20 april 2022 13:21]

Als je al subsidie uitkeert aan bedrijven kun je dat beter aan bedrijven geven die wel succesvol zijn, dan aan bedrijven die falen en het geld in feite verbranden. Maar uiteraard is het absurd om überhaupt dit soort subsidieregelingen te hebben. Het wordt alsmaar voordeliger en belangrijker om je als bedrijf te richten op belastinggeld wegsnoepen. In EU verband is het nog erger, want als je als land niet meewerkt gaat het geld gewoon naar bedrijven in andere landen.

[Reactie gewijzigd door julesjacobs op 20 april 2022 13:49]

NXP en ASML zijn volgens mij de meest succesvolle bedrijven met hoogste winsten in ons land. Waarom zou je de zuur verdiende subsidie aan hen schenken en niet aan bedrijven die het geld echt goed kunnen gebruiken en ook goed besteden?
Europa zegt zelf over deze subsidie:
We have no time to lose. Our capacity to produce the most advanced semiconductors will contribute to the development of all our industrial ecosystems, of our future industrial leadership
Omdat er geen tijd is te verliezen wil je bedrijven pushen die al grote spelers zijn, om hun ontwikkeling en productie in de EU te doen. Je gaat niet wachten op een startup die pas over 15 of 20 jaar iets kan betekenen.

Smartphotonics is om een andere reden geselecteerd. Het is een soort van startup, maar wel eentje die super hard groeid. Maar is geselecteerd omdat deze lasesr, waveguides en optische schakelaars op chip produceren voor derden. Dit kan heel goedkoop om dat de wafer word gedeeld met andere klanten. Door zo'n bedrijf kunnen opeens allerlei NL bedrijven experimenteren met eigen ontworpen optische chips, die Smartphotonics dan voor hun kan produceren.
ASML wel, want dat is feitelijk een monopolist die ook nog eens een heel gewild product maakt.

NXP betwijfel ik. Het is echt een conjunctuurgevoelig bedrijf welke ook hele slechte jaren heeft gekend. Ze zijn volgens mij bijna een keer op de fles gegaan.
Ze krijgen de subsidie niet omdat ze zo arm zijn, of omdat ze te weinig winst maken.

Ze krijgen dat om een specifiek project te doen waar ze zonder subsidie niet aan waren begonnen. Die subsidie word niet uitgekeert aan de slager om de hoek, omdat hij niet de kennis of resources heeft voor dat specifieke project.
Anoniem: 590973
@Kiswum20 april 2022 16:03
Triest, dat alle we wel antwoord kunnen geven op het eerste deel van de vraag, maar daarbij niet ingaan op het tweede deel. :O
Hoezo ThermoFischer? Dat is een Amerikaanse firma voor zover ik weet. Ik begrijp niet goed hoe de EC bij zou moeten dragen aan de ontwikkeling. Voor ASML en NXP is het logisch, die zijn (nog) Nederlands.

Toch wel enigszins trots dat zowel NXP, ASML als Smart Photonics uit de regio komen.

[Reactie gewijzigd door stfn345 op 20 april 2022 12:35]

Ik vermoed dat dit met de historie van de specifieke vestiging te maken heeft. Thermofisher in Eindhoven was eerst FEI, een spin-off van Philips die bekend stonden om hun meest geavanceerde electronenmicroscopen. Geen idee of ze nog steeds aan de top zitten, maar volgens de site worden er nog steeds een hoop gebouwd.
Thermofisher bouwt in Eindhoven 's nog steeds werelds meest geavanceerde elektronenmicroscopen. Deze zijn ingezet om vaccins tegen covid te ontwikkelen en worden door leidende semiconductor fabs ingezet om hun proces te inspecteren. voor meer info zie: https://youtu.be/Ll9HB6PrJLo
Goed nieuws, Nederland moet meer investeren in onze technologie!
Wat Nederland (en Europa) vooral moet doen is methodes verzinnen om tech die hier is ontwikkeld ook hier te behouden en daarmee dus voorkomen dat de tech opgekocht wordt door de grote Amerikaanse spelers.

Het is alleen voor kleine innoverende bedrijven best moeilijk om leuke tech te ontwikkelen en niet te zwichten voor de miljarden die Facebook/Alphabet/Amazon/Microsoft/Apple voor je product willen en kunnen betalen.
Tja, ik vond dit ook bizar: nieuws: Telenet verkoopt zendmasten aan Amerikaans bedrijf voor 745 miljoen euro . Nu is het in handen van een buitenlandse partij en kwetsbaar voor sancties...
Niet zo bizar voor een bedrijf dat al bijna 60% in handen is van een Brits bedrijf https://www.libertyglobal.com/operation/belgium/
Enige nuance is hier wel op z'n plaats. Het gaat hier alleen om de fysieke mast.. Dat ding van staal.
De techniek die in de mast hangt is gewoon van Telenet en dus niet onderhevig aan eventuele sancties.
Wellicht, tot de stroom toevoer wordt ontkoppeld. Dit had andersom nooit gebeurd, dan hadden de Amerikanen het geblokkeerd in het kader van "national security". Militaire diensten gebruiken ook zulke masten.
Stroomtoevoer wordt contractueel afgesloten door de beheerder van de installatie en niet door de eigenaar van de mast.
Mee eens. Maar nu doet het overkomen alsof wij achterlopen, terwijl wij het als land al heel erg goed doen. NXP en ASML zijn gigantsiche bedrijven. En dat voor ons kikkerlandje.
Maar NXP en ASML maken geen chips.

De 1e zin in dat linkje naar europa.eu zegt: "A major step for a more resilient EU chips supply chain"

Dat is hier het enige doel.. We willen in de EU chips kunnen bakken zodat we bij sancties van China niet compleet kapot gemaakt worden, omdat nou eenmaal overal chips in zitten tegenwoordig.

Dat ASML chipmachines maakt is mooi, daar daar maak je geen chips mee. Het is ook niet zo dat als ik een ASML machine in mijn zolder neer zet, dat ik dan morgen chips van de band heb rollen. Daar komt heel wat meer bij kijken, waar die ASML machine maar een klein onderdeeltje van is.
NXP maakt wel degelijk chips! Ik woon vlakbij de 1e Fab in Nederland (van het voormalige Philips).
Prachtig, waarschijnlijk een productiecapaciteit van een paar duizend chips per maand van 1 soort chip. Daar redden we het niet mee helaas.
Dacht het toch niet, aangezien hier diverse NFC/Mifare chips & chips voor de autoindustrie vandaan komen! Natuurlijk kun je deze faciliteit niet vergelijken met die van TSMC, maar dit is zeker een relevante chipfabriek!
Alleen als Nederland in verhouding meer profiteert van de technologie. Voorkom het privatiseren van winsten behaald met maatschappelijk gedragen investeringen.
Nederland moet meer investeren in onze technologie!
Volgens mij heeft Nederland alleen de projecten aangemeld bij een EU potje, niets Nederland, maar meer EU investeringen.
Uit het artikel:
Nederland doet mee aan de tweede fase van het traject, Ipcei-ME2. Het geld komt uiteindelijk uit de zak van de rijksoverheid. Het kabinet had de 230 miljoen hiervoor eerder al gereserveerd.
Het lijkt er op dat de subsidie alsnog door Nederland betaald wordt. Waarom dit dan via de EU aangevraagd wordt? Dat weet ik niet, misschien om aan een voorwaarde van de EU te voldoen om X bedrag te investeren in dit doel de komende jaren.
Omdat overheden toestemming moeten hebben voor dergelijke subsidies aan bedrijven om te voorkomen dat landen met subsidies gaan smijten en we onderling in een rat-race belanden.
Zitten we al niet in "rat-race"? Shell en Unilever en er zullen meerdere zijn, zijn al verhuisd naar het buitenland ivm minder subsidies en meer belasting betalen.

edit; typo

[Reactie gewijzigd door GameNympho op 20 april 2022 15:32]

huh. En van de week hoorde ik nog op het nieuws dat wij als land enorm moeten besparen i.v.m. een begrotingstekort van aantal miljarden ...
".... projecten aangemeld bij de Europese Commisie. ... Nederland hoopt 230 miljoen euro te krijgen ... "

[Reactie gewijzigd door boschhd op 20 april 2022 12:33]

Als hier toestemming voor komt betaald Nederland zelf die 230 Miljoen.
Hier zijn gewoon gereserveerde potjes voor en het is een investering in de toekomst, dat zich in meervoud terug zou moeten kunnen verdienen.
De belastingbetaler ziet er niks van terug, alleen de politiek en de aandeelhouders.
Die bedrijven zijn groot zat en hebben genoeg kapitaal om dit zelf te kunnen bekostigen.
En van de week hoorde ik nog op het nieuws dat wij als land enorm moeten besparen i.v.m. een begrotingstekort van aantal miljarden ..
[VVD-modus on]
Die besparingen zijn alleen maar bedoeld voor "onzinnige linkse hobbies, zoals gezondheidszorg & het sociaal stelsel"
[VVD-modus off]
Wat ik zie is dat men weer geld aan de "usual suspects" geeft zoals NXP, ASML en andere grote concerns (oké, er zitten ook een paar kleintjes tussen). Maar niet meer aan Shell en Unilever (omdat deze bedrijven niet meer Nederlands zijn).

Ik zie veel liever dat ze een paar honderd miljoen euro aan LightYear geven zodat dit land eindelijk weer eens een volwaardige auto-industrie kan opzetten.

Ik geloof heilig in industrie politiek, voornamelijk omdat de durfkapitaal markt in dit land sterk onderontwikkeld is en alleen maar gericht is op bestaande bedrijven, niet start-ups.

[Reactie gewijzigd door Godson-2 op 20 april 2022 14:07]

Wat moeten wij met een volwaardige auto-industrie? Duitsland, Frankrijk en Italië hebben dat al.

Laat ons maar focussen op hetgeen waar wij goed in zijn.
De auto-industrie is kapitaal en arbeidsintensief.

Het is niet voor niets dat alle grote landen een eigen auto industrie hebben maar geen consumenten elektronica industrie meer.
Ik snap niet zo goed waarom ASML in dit lijstje staat
Ze zijn monopolist op het gebied van EUV, en er is nog geen enkel bedrijf wat maar een beetje in de buurt komt
En de nieuwe high NA EUV machines hebben per stuk een prijskaartje wat bijna gelijk is aan die hele subsidiepot
Vorig jaar boekten ze €5,8 miljard winst en afgelopen kwartaal €695 miljoen
Als ze een zesde van die €230 miljoen krijgen, is dat grofweg €38 miljoen
Dat is zo'n 5% van de kwartaalwinst van Q1 van dit jaar
En nog geen 1 van de winst van 2021

Het zou beter zijn om te focussen op wat kleinere bedrijven die de hulp ook echt nodig hebben
Misschien kunnen ze dat geld investeren om de woningnood in die regio op te lossen...
Zo lang gunstige subsidieregelingen voor expats voor enorme aanwas zorgt gaat dit probleem alleen maar groter worden.
Huizen zijn zo gebouwd. Het is vrijwel onmogelijk om bouwgrond te vinden in dit land want de gemeenten willen alles "groen" houden en vertikken het om land vrij te maken.

Het wordt gewoon tijd dat er eens regie wordt genomen door de overheid en dat er gebieden worden aangewezen. Ook moet er goed worden nagedacht over de infrastructuur zoals wegen en openbaar vervoer.

Ik heb het gevoel dat er steeds minder kennis aanwezig is bij de ambtenarij over bouwprojecten want ik zie de laatste tijd de meest vreselijk ontworpen industrieterreinen ontstaan waar alles letterlijk tot op de vierkante centimeter is volgebouwd.
Dusss... Wanneer krijgen we nou eindelijk een ministerie van digitale zaken?
Volgens mij is van Huffelen al minister van Digitale Zaken.
Staatssecretaris Digitalisering.
Ok, geen minister misschien maar het is feitelijk hetzelfde.
6G? Asjeblieft niet... stop het dan liever in AI of nog beter, energiezuinige chips voor AI.
Nederland hoopt 230 miljoen euro te krijgen

Moet zijn:

Nederland hoopt toestemming van de EU te verkrijgen om deze subsidies te mogen verstrekken.

@SirRosencrantz

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee