EU-samenwerking investeert 133 miljoen euro in Nederlandse fotonischechipfabs

Een publiek-privaat Europees samenwerkingsverband zal 388 miljoen euro uittrekken om een Europese proeffabriek voor fotonische chips te ontwikkelen. De productiefaciliteiten worden in Eindhoven en Enschede gebouwd. Daarvoor wordt een budget van 133 miljoen euro vrijgemaakt.

Uit een persbericht van de overheid blijkt dat de productiefaciliteiten door kennisinstituut TNO, de TU Eindhoven en de Universiteit Twente zullen worden gerealiseerd. Er zullen ook verschillende Nederlandse bedrijven en organisaties met de nodige kennis worden betrokken. Het persbericht vermeldt bijvoorbeeld het bedrijf Smart Photonics en het Nationaal Groeifonds-project PhotonDelta. De bouw van de fabrieken zou midden 2025 van start kunnen gaan.

De beslissing werd genomen door de Chips Joint Undertaking: een Europees publiek-privaat samenwerkingsverband dat onderzoek en ontwikkeling van halfgeleidertechnologieën ondersteunt. Het samenwerkingsverband bestaat uit bedrijven, kenniscentra en overheden van verschillende Europese en niet-Europese landen, en de Europese Commissie. Het samenwerkingsverband heeft PIXEurope voor het proefproject uitgekozen. Dat is een consortium dat bestaat uit partijen uit elf landen, waaronder Nederland.

De Chips Joint Undertaking wil projecten financieren die bijdragen aan het versterken van de Europese concurrentiepositie op het gebied van halfgeleidertechnologieën, waaronder fotonicatechnologie. Fotonica is een technologie die met licht werkt, in plaats van met elektronen, om informatie te verwerken. Fotonicachips kunnen informatie verwerken, bewerken en transporteren met optische signalen, in plaats van enkel met elektriciteit. Hierdoor zou het op termijn mogelijk worden om meer informatie over langere afstanden tegelijkertijd te versturen. De technologie moet ook goedkopere, snellere en energiezuinigere apparaten mogelijk maken.

Door Jay Stout

Redacteur

11-11-2024 • 14:32

18

Submitter: wildhagen

Lees meer

Reacties (18)

18
17
14
0
0
0
Wijzig sortering
Ik hoop dat we dit soort berichten in de toekomst veel vaker gaan zien!
Wordt tijd dat we op eigen benen leren staan zodat we weer kunnen concureren op het wereld toneel.
Dan wordt het wel zaak om de vergaarde kennis binnen Europa te houden of op zijn minst te patenteren. Ik heb zo'n donkerbruin vermoeden dat als dit succesvol wordt er een of ander bedrijf uit de VS komt met een gigantische zak geld en heel de boel overneemt.
Dat dus, zo gaat het eigenijk altijd
Maar dat zegt vooral wat over de mentaliteit in Europa. Een bedrijf kan pas wat overnemen als een partij zich will laten overnemen.
Het zegt ook iets over de mentaliteit van grote bedrijven. Kleinere partijen opkopen voordat ze een concurrent kunnen worden.

Ik denk overigens dat de welwillendheid toch wel wat minder zal worden komende periode. Van zowel bedrijven zelf als de EU om er groen licht voor te geven. Het is alleen te hopen dat die niet zal buigen voor dreigementen zoals "Als jullie onze rijken niet voortrekken zoals wij stappen we uit NATO :'( "

Kunnen beter nu de pijn nemen dan machteloos staan op het moment dat de VS eindelijk besluit ons te laten vallen. Want dat zullen ze zeker gaan doen in de komende jaren.
Daar heb je een punt inderdaad.
Daar moeten we dus als EU een stokje tegen gaan steken.
Doet de VS zelf ook, dus wordt tijd dat ze een koekje van eigen deeg krijgen.
Zou ASML hier nog een rol gaan spelen?
Bij fotonicachips moet je ook minuscule componentjes op een waver maken, dus daar zal lithografie een rol in spelen. De wedstrijd is evenwel niet direct om 200 miljard fotonische transistoren op een chip te persen, voorlopig zal de dichtheid van fotonicachips vele ordes lager liggen dan die van chips met elektronische transistoren, dus daar zal niet onmiddellijk een EUV-machine voor nodig zijn.
Is een EUV machine niet ook onoverkomenlijk bedoeld om electronische chips te maken, en het procédé voor fotonische chips op dezelfde schaal best wel eens fundamentaal anders zou kunnen zijn?

Ik verwacht dat het antwoord is dat we dat nog niet weten :)
Er zullen best aanpassingen nodig zijn, maar in basis is wat de lithografiemachine doet het belichten van een wafer. Het zijn chemicaliën die zorgen dat door dat belichten halfgeleidermateriaal wordt aangebracht, in beginsel moeten de chemicaliën veranderd worden als je ander materiaal wilt aanbrengen, niet het belichtingsproces. Dus ik denk dat EUV in theorie bruikbaar zou kunnen zijn, al zal de fotonica wellicht nog decennia zo ver niet zijn dat EUV zinnig wordt.
Fotonische structuren zijn ordes groter dan electrische vanwege de golflengte van het gebruikte licht, mircometer vs. nanometer ruwweg. Hierdoor kunnen we waarschijnlijk nog heel lang toe met 'simpel' Deep UV (DUV) ipv EUV.
Wellicht dat in de toekomst er materialen komen waardoor de structuren kleiner kunnen worden maar dat is lastig omdat bij lagere golflengtes er doorgaans meer verliezen optreden. En zelfs dan schat ik dat DUV ook nog prima geschikt blijft.
Prachtig nieuws,

investeren in onze eigen Europese economie en toekomst is niet enkel belangrijk voor de komende generaties maar ook voor verdere technologische ontwikkeling.

.. :)
Precies hierom zijn de bezuinigingen op universiteiten zo'n slecht idee.

Willen we in Nederland onze levensstandaard hoog houden, dan is educatie de enige manier. Daardoor trekken we investeringen als deze aan waar alle lagen van de bevolking van profiteren.
Dat wil niet zeggen dat er geen keuzes kunnen (zouden moeten) worden gemaakt.
Ik houd het er maar op dat je niet helemaal weet waar je het over hebt. Als je wel weet waar je het over hebt is het een hele enge mening die je hebt.
Ter kennisgeving aangenomen.
Met het achtervoegsel "hel" lijkt me jouw mening helemaal niet zo "humble", mocht je toevallig nog niet weten wat IMHO betekent.

Maar laat je vooral uit. Kom met een gedegen set argumenten, ipv whatever jouw opmerking moet voorstellen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.