Actieagenda voor Brainport-gebied rond Eindhoven noemt fotonica als speerpunt

Het kabinet, Brainport Eindhoven en de provincie Noord-Brabant hebben vrijdag de zogenaamde Brainport Nationale Actieagenda gepresenteerd, die onder meer fotonica noemt als een van zijn speerpunten. Zo zouden er investeringen nodig zijn om de techniek verder te ontwikkelen.

De agenda spreekt van 'gerichte investeringen' die de komende jaren moeten plaatsvinden op het gebied van geïntegreerde fotonica. Er moet bovendien een publiek-private samenwerking komen die de naam Photon Delta draagt, waarin partijen als TU/e, Universiteit Twente, Technische Universiteit Delft, Radboud Universiteit en TNO samenwerken met de provincies Overijssel, Gelderland en Noord-Brabant. Fotonica speelt onder meer een rol bij de ontwikkeling van chips. Door licht in plaats van elektronen te gebruiken voor de communicatie op chipniveau, kunnen componenten kleiner, zuiniger en sneller worden. Volgens de agenda moet de techniek ook een rol gaan spelen bij een '5g testbed'.

Andere speerpunten uit de agenda zijn het opstarten van een zogenaamde Eindhoven Engine en het oprichten van een 'Cyber Weerbaarheid Centrum', dat eind dit jaar gereed moet zijn en dat bedrijven ondersteunt om zich te beschermen tegen 'digitale spionage en sabotage'. De Eindhoven Engine is dan weer een samenwerking tussen kennisinstellingen en het bedrijfsleven. De agenda stelt zich bovendien tot doel dat binnen vijf jaar alle scholen in de Brainport-regio programma's hebben die zich richten op internationalisering en 'future skills'.

Brainport Development, waarin onder meer bedrijven als ASML, Philips, VDL en NXP zijn verenigd, zei vorig jaar dat er een overheidsinvestering van 8,3 miljard euro nodig is voor de ontwikkeling van de regio. Het presenteerde toen een eigen actieagenda. De huidige bekendmaking van het kabinet zegt niets over specifieke investeringen, behalve dat het ministerie van Economische Zaken een bedrag van 5,7 miljoen euro investeert in een fonds dat 'snelgroeiende bedrijven in de maakindustrie' ondersteunt. Onder een eerdere Regio Deal was er al 370 miljoen euro geïnvesteerd in de uitvoering van de agenda.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

06-07-2018 • 19:30

28

Reacties (28)

28
26
20
0
0
2
Wijzig sortering
Nice! Misschien ook even glasvezel aanleggen in Eindhoven centrum.
Ligt er toch al voor een groot deel?

Besides, Fotonica heeft niet zo heel veel met Glasvezel (of althans het aanleggen ervan) te maken. Het is een wetenschappelijke richting die zich bezig houdt met het omzetten van licht naar stroom en andersom.
Wel heel erg interessant en ook leuk dat er meer financiering naar Eindhoven komt!
KPN heeft Reggefiber overgenomen en de aanleg stop gezet. Nu zitten 3 wijken zonder glasvezel. Veel mensen hadden gehoopt op glasvezel, nu zitten die mensen met VDSL dat natuurlijk niet kan tippen aan glasvezel.

Even unrelated, maar KPN heeft ook alle lokale providers opgekocht, waaronder stadsprovider ON. Nu gaat KPN stoppen met de diensten van ON en moeten die mensen maar over naar KPN. Veel mensen hebben boven nog een TV met de coaxkabel aangesloten of radio op coax, dat is dan niet meer mogelijk.

Gelukkig bieden providers als TriNed dit wel nog allemaal en TriNed stopt er voorlopig niet mee. Ter verduidelijking, dit is dan een coax signaal dat door het glasvezel modem wordt gegenereerd, niet nog over koper door de grond.

[Reactie gewijzigd door lepel op 24 juli 2024 20:41]

KPN heeft Reggefiber overgenomen en de aanleg stop gezet. Nu zitten 3 wijken zonder glasvezel. Veel mensen hadden gehoopt op glasvezel, nu zitten die mensen met VDSL dat natuurlijk niet kan tippen aan glasvezel.
Ze hebben tenminste nog VDSL (vaak met pairbonding, dus tot 400Mbit). Helmond is ook onderdeel van die Brainport maar moet het voor een heel groot deel nog stellen met maximaal 20Mbit over koper.....
Misschien wel tot 400Mbit/s maar veel minder stabiel en dan is vaak de upload nog steeds om te janken. Je hebt nog steeds het probleem dat je "aan het einde van de straat" kan wonen en nooit aan de geadverteerde snelheid komt. Ik heb 100/100 glasvezel en ik haal geregeld de 150Mbit/s, dat zie je niet snel bij VDSL. Zeker hier in Eindhoven waar iedereen een eigen vezel heeft.

[Reactie gewijzigd door lepel op 24 juli 2024 20:41]

Reggefi er is alzo een 7 jaar in handen van KPN. Dat was in de tijd dat ik nog klussen deed voor KickXL.

Jammer, wel. Ik hoop wel meer op glasvezel in NL.
In het centrum is het redelijk beroerd. Erg veel grote delen hebben nog geen glas.
Reggefiber had beloofd om Eindhoven te verglazen maar toen KPN dit overnam is dit gecancelled.
"In de praktijk betekent het besluit van KPN dat woningen in Gestel, Strijp en de binnenstad van Eindhoven niet rechtstreeks op het glasvezelnetwerk aangesloten worden."

Ik vind het nogal apart dat je het gebied gaat marketen als een Sillicon Valley 2.0 om dan vervolgens te stoppen met het uitrollen van glas.

En ja ik snap dat dit redelijk offtopic is :X
Bedankt voor je link, dat had ik inderdaad niet meegekregen! Voor mij ook niet al te best aangezien ik net in een straat woon waar inderdaad nog geen glasvezel ligt :(

Maarja ik verwacht ook eigenlijk niets anders van KPN. Zowel prive als in professionele capaciteit altijd enorm veel problemen gehad met de bedrijfsvoering van ze.

[Reactie gewijzigd door supe op 24 juli 2024 20:41]

Ik snap wel wat hij bedoeld.
Eindhoven is zogenaamd de slimste regio. Brainport.

En qua bedrijven klopt dat wel. Maar Philips en ASML en andere grootmachten moeten KPN onder druk zetten om technieken uit te rollen in die regio. Dit geld voor glasvezel. Maar ook voor de nieuwe telecom standaard in dit geval 5g.

Leuk dat je met de techniek die erachter zit voorop loopt. Maar maak de regio (oost brabant en zuid gelderland) eens 'trots' door dergelijke nieuwe technieken ook daar uit te rollen.

Edit:
Overigens als je ziet hoeveel geld er naar de 'Randstad' gaat met visies rondom Schiphol en Rotterdam haven dan is het echt een schande dat de enige regio die de economie draaiende wist te houden geen politieke prioriteit krijgt.

[Reactie gewijzigd door Kevinp op 24 juli 2024 20:41]

In de rand van Eindhoven is veel glas. Maar down town is het dramatisch. Wij hadden moeite om het kassa systeem te laten werken. Uiteindelijk uitgeweken naar een local server zodat de kassa's altijd blijven werken. Het is dat de pin transacties nu niet meer altijd fout gaan. Dat is ook drama. Voorstander voor Glas ook hier dus. 4g geen optie want we zitten in een bunker zo ook Ziggo niet omdat het zo creatief is aangelegd dat ze niet eens weten waar de groene kabel uit komt. Ja ergens onder die vloer onder vloer onder tegels, O hebben we ook nog een kelder, daar zit ook een meterkast. Waarom zit dat daar? Wie heeft dat verzonnen.
Glasvezel werkt toch met fotonen? ;)
yup, net als mijn fietslamp.. the point being ?
Lijkt mij ook. Van die 8,3 miljard die er mocht komen, kan vast voor een fractie de rest van de stad verglaasd worden. Behoorlijk bedrag zeg.
Er is dus alleen niet vastgelegd dat het geld er komt, helaas.
Dat bedrag is natuurlijk wel een investering in bedrijven en werjgelegenheid, voor een dusdanige investering zou je ook meer omzet (en dus meer belasting) verwachten.

Zolang het geld hoofdzakelijk ten goede van Nederlandse bedrijven gaat vloeit een groot gedeelte terug in de staatskas
Stimuleren en profileren lijkt me goed, maar ik begin wat moe te worden van de Nederlandse manier van pr en rethorisch taalgebruik rond de initiatieven. Zoveelste delta naam, interresant doen door woordkunstjes als mainport hernoemen naar brainport, weer eentonige vorm van communiceren. Huren ze steeds dezelfde fantasieloze pr mensen in of is dit het niveau dat je krijgt bij dit soort samenwerkingen? Het kan zo veel beter. Gaat het ze wel om het initiatief of meer om het laten merken wie er nu even toe doet? Zolang de effectiviteit geen onderwerp is noem ik dit geen goed hollands ondernemerschap.

[Reactie gewijzigd door kodak op 24 juli 2024 20:41]

Het is Nederlandse manier Eindhoven ligt niet in Holland.
Overigens kwam brainport als naam juist uit de regio om een verbinding te krijgen met het Holland centrische main port beleid. Het heeft ze wel 17 jaar gekost voordat de overheid het ook in zag.
Volgens mij zien ze dat in Den Haag nog altijd niet zo, kijk eens naar hoeveel de rijksbijdrage (per inwoner) verschilt tussen Eindhoven en de 4 grotere steden: https://www.ed.nl/default...an-gijzel-video~a5fb0fb7/
Weliswaar een oud linkje, maar wel illustratief: Tot 2017 slechts 1,53 euro per inwoner tegenover 140-195 in de Randstad. En dat terwijl de problematiek op eigenlijk alle gebieden vergelijkbaar is, met uitzondering van bijvoorbeeld het aantal monumentale panden, die zijn er in Eindhoven niet veel. Criminaliteit, laaggeletterdheid, armoede, verpaupering van bepaalde wijken, dat is echt niet aan de "grote vier" voorbehouden.
Ook economisch gezien is de regio van groot belang; het is momenteel zelfs de snelst groeiende regio van Nederland. Er mag best eens wat meer aandacht komen voor die nogal vreemde verdeelsleutel, die niet bestaat uit het rechtstreekse geld, maar ook in andere politieke keuzes. Denk bijvoorbeeld aan infrastructuur, waar de wegverbredingen, nieuwe stations en nutteloze landtunnels in de klei niet aan te slepen zijn, terwijl de tweede Martinus Nijhoffbrug en Maasbrug bij Empel nu pas op het lijstje komen, net zoals de A58.
[/soort-van-rant]
Dan misschien de salarissen voor technici in dit soort projecten ook maar eens optrekken naar Silicon Valley niveau. Dus €120k als startsalaris en €200k voor ervaren personeel om toptalent te krijgen en te behouden. Eigenlijk moet er nog veel meer betaald worden want de belastingdruk ligt hier veel hoger dan in Silicon Valley.

Een paar maanden geleden was er nog een documentaire over ASML op tv. Hun personeel kan geen woonruimte vinden voor het salaris wat ze verdienen. Waar ben je als technologie centrum dat wereldwijd moet concurreren dan mee bezig??
Cost of living is in Silicon Valley ook wel anders hoor. Een ton daar is veel minder waard dan een ton hier.

Overigens is het ASML helemaal vrij om personeel meer te gaan betalen als ze moeite hebben met werven, maar volgens mij gaat dat tot nu toe prima.
Niet met subsidie van de overheid..
Als het personeel moeite heeft met woonruimte vinden voor het salaris, waarom zouden ze dan voor dat bedrijf gaan werken? Blijkbaar is het salaris samen met andere voordelen goed genoeg om in personeel te voorzien. Dat een bedrijf dat fose winsten maakt er voor kan kiezen om meer in het personeel te investeren ligt voor de hand. Maar vaak zijn er ook belangen als herinvestering om de toekomst zeker te stellen.
ASML is een van de best betalende werkgevers uit de regio. Wat je zegt is echt de grootste onzin. Welke documentaire was dat? Ik ben benieuwd.
Of het een van de best betaalde werkgevers is weer ik niet, maar ze betalen zeker erg goed. Kortom, als ASML medewerkers geen huis kunnen vinden kan bijna niemand dat.

En dat is toevallig precies wat er aan de hand is. De startersmarkt is compleet oververhit. Huizen in Eindhoven worden ver boven de taxatie waarde verkocht en een redelijk geprijsd huis rond de 3 ton heeft 20-30 biedingen in een week. Ik ben zelf vaak genoeg op kijkdagen geweest met 10 andere geïnteresseerden. Bod bij de deur achterlaten en onder de vraagprijs wordt niet serieus genomen.

Edit: dit geldt enkel in Eindhoven, voornamelijk in de buurt van Veldhoven.

[Reactie gewijzigd door AJediIAm op 24 juli 2024 20:41]

Nou dat is maar betrekkelijk. Als je een uurtje of meer wilt rijden heb je naar mijn idee genoeg optie’s?
Is volgens mij in de Silicon Valley ook redelijk normaal?

En kosten levensonderhoud is daar ook nogal wat hoger dan in regio Eindhoven.
Je vergelijk gaat niet echt op.
Financiële zekerheid bij gelijk inkomen ligt hier volgens mij een stuk hoger dan in Silicon Valley; ik zou persoonlijk voor geen geld naar Silicon Valley verhuizen. Misschien is niet enkel denken in termen van financiële beloning ook wel een idee..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.