Eindhoven krijgt startloket voor techstart-ups in de Brainportregio

Eindhoven krijgt een nieuw startloket voor techstart-ups: The Gate. Verschillende organisaties waaronder de TU Eindhoven gaan samenwerken bij het ondersteunen van techstarters in de regio.

Het startloket moet startende techbedrijven in de regio Eindhoven, ook wel de Brainportregio genoemd, helpen om makkelijker van de grond te komen. "Studenten of onderzoekers met een innovatief idee hebben vaak niet alle kennis en vaardigheden om een succesvolle onderneming te starten. Er zijn al allerlei voorzieningen om ze daarbij te helpen, maar dat was nog te versnipperd", vertelt directeur Jeroen van Woerden van The Gate.

Naast de TU Eindhoven dragen Brainport Development, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij, Fontys Hogescholen en Summa College bij aan het initiatief. De vijf regionale partijen hebben daartoe een 'memorandum of understanding' getekend in het bijzijn van burgemeester John Jorritsma en gedeputeerde Martijn van Gruijthuisen. De afdeling business development van de TU/e wordt ondergebracht in The Gate en het krijgt hulp van de bedrijfsadviseurs van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij en Brainport Development. Fontys Hogescholen en het Summa College sluiten The Gate aan op hun eigen centrum voor ondernemerschap en Fontys-studenten gaan starters helpen met deskundig advies.

Brainport Development, waarin onder meer ASML, Philips, VDL en NXP zijn verenigd, draagt voor een groot deel de kosten: het brengt 400.000 euro communicatiebudget in en draagt 500.000 euro bij aan een nieuw fonds voor techstarters. Dat fonds is bedoeld voor het verstrekken van financiering aan ondernemingen 'in de eerste startfase', als zij nog geen geld kunnen krijgen van andere investeerders. The Gate komt op de campus van de TU/e, in de 'start-up-hub'. Daar hebben andere start-ups ook al bedrijfsruimte.

De samenwerking is vooral gericht op studenten, maar ook op onderzoekers. De TU Eindhoven telt zo'n 12.000 studenten, Fontys een kleine 44.000 en het Summa College in de regio zo'n 15.000 studenten. Starters met een goed techidee kunnen zich bij The Gate melden als ze nog aan het oriënteren zijn op het starten van een onderneming, maar ook als ze al hun eerste klanten hebben. "Bij ons kunnen ze kennis krijgen over patenten, huisvesting regelen, hulp bij het maken van bedrijfsplannen, coaching en natuurlijk hulp bij het verkrijgen van financiering, zegt Van Woerden. En benadrukt daarbij dat elke starter maatwerk krijgt.

De Brainportregio is een samenwerkingsverband tussen verschillende gemeenten in de metropoolregio Eindhoven, bedrijven, en de universiteit, hogescholen en ROC's. Dat samenwerkingsverband is gericht op het stimuleren van de hightechindustrie rondom Eindhoven.

Door Stephan Vegelien

Redacteur

18-01-2021 • 17:39

39

Reacties (39)

39
34
19
9
0
8
Wijzig sortering
Mooi initiatief. In Delft heb je een startup campus waar onder andere Swapfiets zit, dat hebben ze daar goed aangepakt. Eindhoven heeft binnen Europa echt een van de sterkste locaties voor een Europese Silicon valley, een hoop synergie. Het zit daar ook nog niet zo vol als in de Randstad.
Ik hoop dus echt dat er een Europese Silicon Valley komt. Ik roep het al jaren want we zien wat het kan doen als je van andere landen en wetten afhankelijk bent. Dit soort initiatieven kan ik dus alleen maar aanmoedigen want ik denk dat het van vitaal belang is om Europa/EU sterker te maken.
Als er een Silicon Valley van gemaakt moet worden mag Den Haag er ook wel eens wat meer geld in steken. Eindhoven is een goed voorbeeld van hoe alles wat niet Randstad is sterk onderbelicht wordt in de landelijke politiek.
Dat is inderdaad het kromme. Al regelmatig zijn er vanuit de regio Eindhoven verzoeken richting Den Haag gedaan maar keer op keer wordt hier niks mee gedaan. Volgens mij hebben ze een paar jaar geleden 20% gekregen van waar ze aanvankelijk om vroegen.
Natuurlijk is er veel geld nodig, maar als Nederland belangrijk wil blijven op dit toneel zullen ze wel moeten, want er zijn genoeg andere landen waar dit soort bedragen wel uitgegeven worden.
Silicon valley is niet succesvol geworden door overheidssteun maar door een andere investeringscultuur. Als hier een investeerders geld steekt in een bedrijf lees je vooral negatieve reacties. Dat moet veranderen.
Europa is veel te links om de juiste voorwaarden te creëren voor een Europese tegenhanger van Silicon Valley. Daarnaast zijn de omstandigheden nu al zo dat het gewoon heel lastig is om door imitatie een evenknie te creëren.
Te hoge belastingen zuigen geld weg van de kerntaken van een bedrijf en maken het lastiger om fouten te maken. Als burger krijg je er veel voor terug, maar als bedrijf is dat niet helemaal hetzelfde. Daar komt nog eens bij dat veel belastingen verkapt worden geheven door deze door bedrijven te laten betalen. naast het belastingverhaal is het aannemen van personeel veel risicovoller en duurder omdat je hier gewoon een ontslagbescherming hebt waar je U tegen zegt. Daarnaast is er in Europa, en al helemaal in Nederland, voor elk wissewasje een stel regels die alles lastiger maken.
Door deze factoren kan groei alleen worden gerealiseerd als je zeer zeker van je zaak bent. Laat een start-up nu meer een experiment zijn dan een zekere zaak.
Vrij experimenteren door middel van "Fail Fast & Fail Early" is in zo'n omgeving gewoon een bijna onbegonnen zaak. Daarnaast heb je ook nog het kleine probleempje dat we cultureel een nogal divers gezelschap zijn dat niet dezelfde taal speekt, waardoor snellere uitbreiding veel duurder is dan in de VS.
Het is beter om een tak van sport te vinden die wel interessant is, maar waarvoor in de VS weinig animo bestaat. Iets anders dan software dus.

[Reactie gewijzigd door ocf81 op 22 juli 2024 16:49]

Veel onderzoek ten behoeve van innovatie wordt nog altijd voor overheden gesubsidieerd, bedrijven vinder er vervolgens een markt voor. Vaak betalen ze pas in een laat stadium mee. Een silicon valley is juist gebaat bij een klimaar waarbij er een hoge investering in onderwijs, logistiek, woonomgeving enzovoorts wordt gedaan. En dat gaat nu eenmaal via belastingen. De ontslagbescherming is tegenwoordig met de toegenomen flexibilisering van de arbeidsmarkt ook geen probleem meer. Dat was het overigens al niet als een bedrijf failliet ging.

De laat alles maar aan de markt over filosofie is juist waarom we een achterstand hebben opgelopen op het gebied van innovatie. De kern daarvan is onderwijs en onderzoek. En dat is door het marktgericht denken de afgelopen 40 jaar behoorlijk achtergebleven qua investeringen.

Maar goed de mythe van marktdenken doet goed zijn werk nog altijd.
Dat is wel erg kort door de bocht. Allereerst is dat in casu Silicon Valley niet helemaal het geval omdat een groot deel dan de Amerikaanse topuniversiteiten helemaal niet publiek gefinancierd zijn. Is er totaal geen bijdrage van publieke geld? Nee, die is er wel, maar het beeld wat jij schetst is gewoon een zeer overdreven rechtvaardiging om dan toch maar veel belasting te heffen. Daar komt nog eens bij dat een heel groot deel van die belasting helemaal niet maar universiteiten gaat. Die gaat naar het financieren van uitkeringen. De markt is nog lang niet flexibel genoeg vanuit het oogpunt van bedrijven. Dat jij dat wel oké vind betekent nog niet dat bedrijven dat ook zo vinden. Bedrijven geven telkens aan dat dit niet zo is. en als je gaat kjjken naar de verschillen in regelgeving dan is dit gewoon in het voordeel van Silicon Valley.
Een groot probleem voor een Europese silicon valley is dat durfinvesteerders in Europa direct als paria's of halve criminelen worden gezien die alleen maar als doel hebben om bedrijven af te breken. Van dat beeld moeten we af zodat investeerders ook hier flink durven te investeren.
Dat is in sillicon valley niet anders hoor. Ik kan je uit persoonlijke ervaring vertellen dat de meeste startups ook daar huiverig zijn voor investeerders in een vroeg stadium. Er hangt vooral een hustle-cultuur om zoveel mogelijk zelf of gratis te laten doen (ofjah, quid pro quo).
Dit verschilt natuurlijk sterk per product/dienst waar je als startup mee bezig bent. Wij waren bezig met een product waar het verdienmodel pas op de lange termijn zat en zeer afhankelijk was van groei en churn rate. Gaf je de zeggenschap uit handen aan een investeringspartij dan wordt je vrijwel meteen gedwongen om short-term verdienmodellen te implementeren die vrijwel altijd negatief voor de gebruiker én het product zijn.
Wat een onzin type je zeg. De 'studentjes van de TU' hebben weinig tot geen werkervaring ja, dat is met alle schoolverlaters zo. Ook in Amsterdam waar jij naar refereert. Alleen is de gemiddelde TU student aanmerkelijk technischer dan de niet-technisch onderwezen studenten uit Amsterdam.

Feit is dat de Randstad voornamelijk dienstverlenend is en de Brainport regio technisch. Dat blijkt ook wel uit het aantal patenten dat jaarlijks wordt aangevraagd: meer dan 50% van alle patenten in Nederland worden jaarlijks in Noord-Brabant aangevraagd. Noord-Holland zit net op 10%.

Bron: https://innovationorigins...rlandse-octrooiaanvragen/

[Reactie gewijzigd door Bux666 op 22 juli 2024 16:49]

Your ignorance is showing.... |:(
Ik zit al 30 jaar in de Hightech als SW ontwerper/ architect.. En als Eindhovenaar neem ik aanstoot aan jouw neerbuigende, ongefundeerde mening over mentaliteit/werkcultuur.. Randstedelijke arrogantie...
F.Y.I: Hightech is zoveel meer dan IT, dat dat nog uitgelegd moet worden... 8)7
Dat je Eindhovenaar was hoefde je natuurlijk niet uit te leggen, dat was geheel duidelijk! ;-)

En natuurlijk is Hightech meer dan alleen IT en kan ik het alleen maar bekijken vanuit een IT en IT gerelateerd perspectief van de afgelopen 20 jaar. En deel van het issue is wat ik beschrijf is aantallen, bijna de helft van de bevolking van Nederland woont in/rond de randstad. Zelfs als je per 1000 inwoners een groter percentage toppers hebt in Eindhoven, dan nog zit je met zoveel minder mensen dat je keuze pool om personeel aan te nemen veel en veel kleiner is. Dan moet je als bedrijf gaan roeien met de riemen die je heb, dat is zeker lastig als je een snel groeiend bedrijf bent, want dat kleine pooltje toppers is in die periode dan zo leeg als je die snel nodig heb.

Ook in de randstad wordt je overspoeld door prutsers en ik heb met echte toppers gewerkt in het zuiden van het land. Het komt echter puur neer op aantallen.

Qua mentaliteit, in de randstad is het vaak erg gejaagd en dat is zeker in veel gevallen zo dat men zelf rondjes zit te draaien naar de eigen staart bijten. In het zuiden is het een stuk relaxter en soms is het wel eens te relaxt... ;-)

Wat betreft cultuurverschillen die heb je niet alleen met het zuiden van het land, maar ook met het oosten en noorden van het land. Dit is gewoon een realiteit. Je IT activiteiten rond carnaval plannen is niet iets wat je in de randstad doet... ;-) Maar zo heeft de randstad andere meuk waar je omheen moet plannen.

Ook buiten de IT om zijn kleine bedrijfjes in bv. Limburg een hele andere ervaring (als leverancier) dan bedrijfjes in de randstad, of dat beter of slechter is, ligt geheel aan de individuele bedrijfjes natuurlijk!
Als je de ruimte langs de A2 tussen Amsterdam en Eindhoven opvult met high-techbedrijven heb je ongeveer een silicon valley zoals in de US. Oftewel: het feit dat er high-tech in Amsterdam en Eindhoven zit kan prima. En dus het liefst nog een hoop tussen die steden in.
Welke high-tech zit er in Amsterdam? Zo'n beetje alle high-tech klontert samen bij soortgelijke bedrijven, omwille van werknemers, kennis en toeleveringsbedrijven. Daarom zit/komt praktisch alle high-tech in/naar Eindhoven en omgeving (Helmond heeft automotive tech) omdat je bedrijven als VDL, NTS, etc. in je directe omgeving wilt hebben.
Het gaat om meer dan IT (ik geloof graag dat zoiets wel in Amsterdam blijft) maar denk bijvoorbeeld aan ASML, General Electric, DAF en Philips. Dat is ook technologie en past gewoon heel goed bij de 'Brainport' zoals ze dat noemen.

[Reactie gewijzigd door Highlow9 op 22 juli 2024 16:49]

Ik ben betrokken geweest bij ICT projecten op de Zuidas waar de mentaliteit/bedrijfsvoering vooral gericht was op interne politiek en onnodig uren verbranden. Waar 6 developers bezig zijn aan iets wat één developer ook prima kon. Omdat een manager het tof vond om het fenomeen "design sprint" van Google over te nemen, maar dit totaal ondergeschikt was aan het project.
Als dat de mentaliteit/cultuur is waar je op doelt? Toegegeven.. dat soort bureaucratie en wanbeleid vind je ook buiten de randstad natuurlijk.

Er zit écht wel niveau in het zuiden, wat nu nog vaak (jammergenoeg) naar het overbevolkte en dure randstad moet verhuizen voor werk. Het zou toch mooi zijn als regio Eindhoven oost en zuid hier beter in kan voorzien? Zeker in de ICT is er veel uitstroom naar de randstad en misschien wel meer naar het buitenland.

[Reactie gewijzigd door quintox op 22 juli 2024 16:49]

Dat klinkt niet onbekend in de oren, maar over het algemeen zijn dat geen startups, maar eerder al grote (Enterprise) bedrijven. Bij (kleine) MKB en startups gaat dat over het algemeen iets anders (zowel in Amsterdam als Eindhoven). Natuurlijk zit er wel niveau in het zuiden, maar de pool waar je uit kan putten is gewoon veel kleiner en dat maakt de keuze dan niet 'reuze'.

Wat betreft 'allemaal' naar de randstad, dat is er ook gewoon buiten de IT/techniek. Ik woon sinds een jaar of twaalf in een 'gehucht' in Flevoland zo een 50km afstand van Amsterdam en het jonge folk wil juist naar Amsterdam toe, terwijl mensen die zijn opgegroeid in Amsterdam (en andere grote steden) en wat ouder zijn juist eerder uit dat soort grote steden vertrekken.

Als IT freelancer merk je gewoon dat je toch vaker richting randstad zal moeten dan richting bv. Zwolle, Apeldoorn, Arnhem of Nijmegen...
Wat betreft 'allemaal' naar de randstad, dat is er ook gewoon buiten de IT/techniek. Ik woon sinds een jaar of twaalf in een 'gehucht' in Flevoland zo een 50km afstand van Amsterdam en het jonge folk wil juist naar Amsterdam toe,...
Die willen daar niet naar toe om hard te werken, maar om feest te vieren.
Vergelijk die mentaliteit nou eens met Chinezen of Siliconvalley.

Met Amsterdamminnend personeel verover je de wereld niet.
Of misschien toch nog, als je vermaak business doet..., maar dat zijn geen tech-startups (werken op een laptop is nog lang geen "tech", meestal is IT domweg iets administratiefs).
Dat 'verdelen' is verdelen en kapot maken. Het is heel erg Nederlands ("PvdA kiezen is eerlijk delen", maar dat delen is consumeren tot het op is).

Ik heb vroeger in wat ontwikkelingslanden gereisd/gewerkt.
Daar zag je per straat allemaal dezelfde soort bedrijfjes: fietsenmakersstraat, kleermakersstraat, potteriestraat, groentestraat, vleesstraat, enzovoorts.
Die ondernemers waren niet elkaars concurrenten maar vulden elkaar aan. Samen konden ze elk probleem (of in ieder geval: grotere problemen) op hun vakgebied aan. Samen ben je sterker!
Je geeft exact de kern van de zaak aan "Het is heel erg Nederlands". Het is een mentaliteit/cultuur die ga je niet zomaar veranderen, dat gaat (veel) generaties kosten om dat eruit te krijgen, als je dat er al uit krijgt. In alle ontwikkelingslanden is de cultuur heel anders dan in Nederland en wat je zegt, het zijn ontwikkelingslanden, dus ben je veel meer geforceerd om samen te werken dan in een regio zoals Europa en specifiek Nederland. De Nederlandse MKB gaat zodra men in elkaars vaarwater zit echt niet zo denderend met elkaar om en je zit heel snel in elkaars vaarwater. Het is natuurlijk een ander verhaal als je daadwerkelijk elkaar aanvult, de ene maakt bakstenen en de andere maakt er huizen van. Maar in veel gevallen is de synergy om met z'n allen op een hoopje te zitten er ook niet echt. Grondprijzen zijn al toren hoog in Nederland, laat staan als je straks alle techbedrijven van Europa op een hoopje gooit in Eindhoven... Daadwerkelijke kleine startups zonder flinke financiële backing zouden daar gewoon geen ruimte hebben.
Bedrijven die bij elkaar in de buurt zitten gaan makkelijker samenwerken. In de techwereld is het niet ieder voor zich. Eigenlijk is het hetzelfde als een horecaplein in een stad. Horecabedrijven die daar zitten draaien meer omzet dan als ze niet bij elkaar in de buurt zouden zitten. Heel afgezaagd kan je zeggen dat het geheel groter is dan de som der delen, maar het klopt wel.
Zijn er ook cijfers van het succes op langere termijn? Ik bedoel, niet elke starter is een ondernemer en het zou heel goed kunnen dat een mooi idee mislukt doordat het ondernemen nou eenmaal niet in het bloed zit.
Zo'n loket kan ook averechts werken. Even op weg helpen om daarna de afgrond in te fietsen.
Dat hoort er gewoon bij. Daarnaast kan je een hoop vaardigheden die een ondernemer nodig heeft gewoon leren en daarbij kan zo'n loket helpen. Ook kan je andere ondernemers laten investeren in je bedrijf en met die combinatie succesvol worden Je hoeft het niet allemaal zelf te doen en uit te vinden. En we moeten ook accepteren dat zaken wel eens mislukken en dat je die fouten een tweede keer (als het goed is) niet meer maakt.
Correct, dit is eigenlijk een ‘next-gen’ HTC project. Veel weten het niet maar ASML, VDL, NXP en vele andere (on)bekende bedrijven hebben Philips (HTC) als roots.
Echt wel iets om trots op te zijn als Nederlander zijnde. Ken een locale startup in Veldhoven welke waken over wereldwijde royalties, is nu miljoenen bedrijf en afkomstig uit Philips. Deze 400k wordt makkelijk een 4 miljoen.
We moeten eerst maar eens af om iedereen die aan het modderen is te benoemen tot fraudeur. Dat is politiek, cultuur van de lage landen, op z’n rechts maar ook links cultiveert dit.

Het zou een verademing zijn als je mensen gewoon een kans kunt geven om uit hun gedreven hoek te komen zonder een pak slaag.

En dat zou in de basis in het onderwijs verweven kunnen zijn. Nu is nog altijd de sterkste leidend.
Heel goed idee. Hoewel in mijn ervaring er al best veel hulp voor start-ups was in de Brainport ben ik groot voorstander ervan om deze hulp te bundelen in één loket, gezien dit voor meer duidelijkheid zorgt.

Dat gezegd te hebben moeten de onderwijsinstellingen eerst eens wat gaan doen aan hun patent afspraken met de leerlingen. Bij veel universiteiten en hogescholen in Nederland zijn studenten niet de patenthouder van de uitvindingen die zij tijdens hun studie doen, zo ook bij de TU/e en (gedeeltelijk) bij Fontys Hogescholen (Bron: NOS)
Was het met het oog op de internationale concurrentiepositie niet verstandiger geweest voor Nederland wanneer alles op één locatie gezet wordt. Kies dan Delft of Eindhoven, maar nu gaat de focus van beide liggen op de concurrentie met de ander, in plaats van concurrentie met de rest van Europa.

Nederland kan nog steeds niet groot denken. En dat heeft natuurlijk alles te maken met het polderen, waarbij iedereen z'n plasje wil kunnen doen. Dus krijgt elke universiteit z'n incubator, en blijven we met z'n allen in de zandbak aanklooien terwijl de volgende techgiganten elders worden gekweekt. Niet zelden met Nederlands talent aan het roer, dus daar ligt het niet aan.
Alles op 1 locatie is gewoon heel Nederland. In internationaal opzich heb je het dan nog steeds over een klein gebied waar alles dichtbij is. JIj hebt het over dat Nederland niet groot kan denken en je komt zelf met het idee om het dan in een middelgrote provinciestad te doen.

En we hebben best wel wat grote bedrijven voortgebracht, in het verleden en nu nog steeds. Van de nieuwe bedrijven zijn Booking.com en Just-Eat Takeaway wereldmarktleiders en die komen allebei hiervandaan.
Nederland kan nog steeds niet groot denken.
Nou ze konden het ooit wel hoor. We waren goede scheepsbouwers.
Nooit van Cornelis Verolme gehoord? Of Philips of Stork?
In Appingedam, zo'n lullig plaatsje maakten ze joekels van scheepsdiesels, er zijn in Groningen honderden/duizenden schepen gebouwd.

Maar heel veel van waar we goed in zijn geweest is verhuist naar goedkope landen.
We hebben door slimmer te zijn wat alternatieven gevonden, maar ook hier leveren ze in het buitenland geleidelijk aan meer waar voor hun geld.
Tsja, wij (onze jeugd) hoeft ook niet zo nodig, want geld komt er toch wel: velen verdienen meer met erven dan hard werken.
Ze hebben het wel in de gate!
:+
Nadat HighTechXL het startup-coachen had verlaten om zich te gaan richten op Deep Tech, was er uiteraard ruimte om weer met startups aan de slag te gaan. Ik mis hier echter wel de duidelijke focus. Een "Techidee" is wel heul erg breed.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.