De TU Eindhoven krijgt een productielijn voor fotonische geïntegreerde schakelingen. Onderzoeksfaciliteiten en bedrijven krijgen toegang tot de faciliteit, wat de productie en r&d-kosten flink moet verlagen.
De productiefaciliteit komt in de NanoLab@TU/e-cleanroom van de TU Eindhoven. Het gaat om het front-endprocedé voor de productie van photonic integrated circuits, kortweg pics, op wafers. Europese bedrijven kunnen ook van de high-end apparatuur in de cleanroom gebruikmaken.
Er zijn al wel productielijnen voor bedrijven die werken met fotonische chips, maar die zijn traag en kennen volgens de TU Eindhoven een grote uitval. De nu op te zetten lijn voor testchips moet de kosten en de tijd voor het maken van nieuwe producten flink verlagen. De bedoeling is om pics van verschillende bedrijven op een enkele wafer te plaatsen, om de kosten te drukken.
De productielijn is onderdeel van het Oip4nwe-project, waarmee een investering van 14 miljoen gemoeid is. De TU Eindhoven werkt met twaalf partners aan de productielijn. Naast de vestiging in Eindhoven omvat het project twee andere locaties. Bij de Vrije Universiteit Brussel komt een back-endproductielijn, voor de optica voor bundelvorming en lichtkoppeling. Het Tyndall National Institute in het Ierse Cork krijgt een productielijn voor de assemblage van verbindingen met glasvezels en elektronica. Alle stappen vereisen volgens de TU/e precisie op nanoschaal om productgebreken te voorkomen.
Ook de Universiteit Twente en de Novio Tech Campus in Nijmegen richten zich op de productie van fotonische chips. De verwachting is dat fotonica een grote vlucht gaat nemen. Het gebruik van licht in plaats van elektrische signalen maakt op termijn aanzienlijke energiebesparingen en snelheidswinsten mogelijk.