Google zoekt ontwikkelaars met VR-ervaring voor Stadia

Google heeft vier vacatures geplaatst voor nieuwe Stadia-ontwikkelaars. Daarbij geeft het bedrijf voorkeur aan mensen met ervaring in VR. Google biedt momenteel nog geen VR-titels via Stadia en het bedrijf geeft niet aan of dit in de toekomst wel gaat gebeuren.

De vier vacatures werden opgemerkt door Road to VR. Google zoekt onder andere een staff software developer voor Stadia, naast drie engineering managers, respectievelijk voor de front-end van Stadia, de Stadia Client Software Development Kit en Stadia Discovery. Bij al die vacatures geeft het bedrijf voorkeur aan ontwikkelaars met enkele jaren ervaring in verschillende specialisaties, waaronder virtual reality.

Het wordt niet duidelijk waarom Google op zoek is naar ontwikkelaars met VR-ervaring. Het bedrijf sloot eerder dit jaar zijn Stadia Games & Entertainment-studio's en ontwikkelt sindsdien geen eigen games meer voor de dienst. Het is mogelijk dat het bedrijf op termijn VR-games van andere ontwikkelaars wil aanbieden via zijn cloudgamingplatform, hoewel Google dat niet bevestigt in de vacatures. De vacatures richten zich op verschillende aspecten van het Stadia-platform, van de sdk en ontwikkelaarsfuncties tot features voor de eindgebruiker.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

16-09-2021 • 10:37

50 Linkedin

Lees meer

Reacties (50)

50
49
17
5
0
25
Wijzig sortering
Ik vraag me vooral af of ze hier een goede oplossing hebben voor evt voorkoming van stutters etc. VR native draaien is soms al een uitdaging soepel te krijgen.
Daar is 1 truuk voor en dat gebruiken ze lokaal ook al: De afbeeldingen hebben positie data waarop ze gerenderd zijn dus als ze iets later aankomen (wat ze altijd doen) en je hoofd heeft zich al verplaatst dan worden de afbeeldingen verschoven zodat het haast niet op valt. Ook als het volgende beeld iets later komt blijf de bril de laatste afbeelding verschuiven om de bewegingen van je hoofd te compenseren. Zo houd je een hoge verversing snelheid voor je ogen ook al is de framerate wat lager of is de lag wat groter. De beleving blijft zo aardig goed.
Klopt geheel, maar er zitten wel limieten op. Wat jij beschrijft werkt prima voor rotaties van je hoofd. Wat mooi is, gezien we daar het gevoeligste voor zijn. Waardoor het zelfs nodig is bij lokaal gerenderde content.

Nu zijn er ook nog wel mogelijkheden voor als de positie van je hoofd gewijzigd is sinds de render, maar die werken toch al snel significant minder. Gelukkig zijn mensen minder gevoelig voor dit soort vertragingen. Maar bij een systeem als stadia zijn de vertragingen natuurlijk wel behoorlijk veel groter dan bij lokaal renderen.

Mijn eigen vermoeden is dat best case het fatsoenlijk gaat werken voor rustige content. Wat behoorlijk wat nog is hoor, maar een beat saber op expert+? Ik zou iig heel erg onder de indruk zijn als ze dat via stadia werkende krijgen.
Key is hier de vertraging inderdaad. Lokaal is het 30-40ms, via internet zou daar 10 bij komen bij een goede verbinding. Dat is een verschil, maar is het zo groot? Ik speel geen beatsaber en sommige zeuren al dat lokaal streamen te traag is, dus wellicht werkt het voor dat soort spellen inderdaad niet. Ligt er ook aan wat je gewend bent uiteraard. Als je uitsluitend streamt zal het misschien wel meevallen.

[Reactie gewijzigd door Tadango op 16 september 2021 13:09]

10 is heel optimistisch en echt enkel waar in een land als Nederland waar de afstanden niet zo groot zijn. Reken maar gauw op een 20-30 ms in de meeste Westerse landen in optimale omstandigheden, 30-40 in een groot land als de VS, en nog wel meer in een hoop andere landen (en dit kan makkelijk meer zijn, afhankelijk van je lokatie en type internetverbinding, glas vs kabel vs DSL heeft nog zeker een noemenswaardig verschil in initiële latency).
Het grote probleem met VR is dat Stadia's latency soms al een issue kan zijn voor non-VR content, maar met VR content wordt dat probleem waarschijnlijk alleen maar groter.

Dat gezegd hebbende, is het goed dat ze hier dingen mee gaan doen, want wellicht verzinnen ze slimme trucjes om de latency nog beter te maskeren, en zou dat wellicht ook bruikbaar zijn voor "reguliere" VR :)

[Reactie gewijzigd door TheKmork op 16 september 2021 12:56]

Streaming heeft altijd een goede verbinding nodig. Een standaard ziggo lijn hier (glasvezel upgrade is volgend jaar pas mogelijk) doet een ping van 12ms naar google servers, dus 6ms van server naar mij. Als dat de overhead is valt het erg mee en is het geen groot verschil. Stabiliteit is een groot probleem waar je meer last van hebt.
Klopt, maar zoals ik al zeg is de lage latency zoals we die in Nederland hebben lang niet zo standaard buiten Nederland, en aangezien ze dit als globale oplossing bouwen zou dit ook globaal moeten werken.
Zelfs als je een goede internet verbinding hebt in de VS is je gemiddelde latency al een stuk hoger simpelweg door de fysieke realiteit van afstanden.

Wat ik hiermee wil zeggen is dus dat de latency waarmee gewerkt moet worden als aanname een stuk hoger zal zijn dan "+10 ms" zoals je die noemt. De realistische latency op een meer wereldwijde schaal (en dat is nog steeds uitgaande van een goede internetverbinding op die lokaties) zit al meer rond de 40 ms extra, wat toch zeker wel een groot verschil is, zeker bij VR.
Dat latency bij VR een groter issue is dan bij non-VR games hoeft niet per se zo te zijn. Ik heb het niet heel uitgebreid onderzocht of zo, maar toen ik net mijn Quest had en virtual desktop ging uitproberen heb ik als eerste een gewone game gespeeld waarbij in VR het beeld gewoon voor je neus geprojecteerd wordt. Ik speelde toen geloof ik Borderlands 3 gewoon met muis en keyboard. Daarbij had ik best wel last van latency, vooral doordat de bewegingen van mijn muis vertraagd in het beeld aan kwamen. VR games echter heb ik 9 van de 10 keer helemaal geen last van de latency. Alleen beat saber wat hierboven genoemd werd (en in het algemeen rhythm games denk ik) werkt niet lekker, maar bv games als fallout VR of Borderlands VR (:+) heb ik er juist helemaal geen last van. Het is wat mij betreft vaak dus juist wat minder kritisch.

Ik denk dat de oorzaak daarvan zit in dat je met een muis de feedback loop nodig hebt of je ver genoeg bewogen hebt om je beeld/crosshair daar te krijgen waar je wil, terwijl in VR beweeg je gewoon je arm naar de juiste positie of draai je je hoofd. Dat is zo natuurlijk, dat doe je vanzelf goed. Als de game niet om timing draait dan komt het voor mij al snel goed.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 17 september 2021 08:21]

Sommige YouTubers streamen al in 360 dus de veel componenten zijn er al, maar nu komt de vraag om alles ook klaar te krijgen voor het grote publiek. Als ze dit voor elkaar krijgen is een fatsoenlijke VR-bril met zeg een 20.000 mAh battery-pack in je broekzak en fatsoenlijke WiFi/Internet voldoende.
YT 360 is toch wel anders. Dat is een lage kwaliteit 360 graden stereo stream, wat heel anders is dan een VR stream. Een video stream van YT kan bufferen, een VR stream niet.

[Reactie gewijzigd door Tadango op 16 september 2021 14:54]

Ben ik ook erg benieuwd naar. Ben ook wel benieuwd wat voor een type VR het gaat worden. Echt met zo’n set of ala Google Cardboard
Ben ik ook erg benieuwd naar. Ben ook wel benieuwd wat voor een type VR het gaat worden. Echt met zo’n set of ala Google Cardboard
Ja precies hier ben ik ook heel benieuwd naar.

Want in de basis zie ik 2 sterkte punten in Stadia
- high fidelity voor lage prijs (oude Onlive propositie)
- toegankelijkheid (werk makkelijk en ook dat schakelen op Youtube, etc.)

In principe een recept om een gigantische doelgroep te bereiken.
Maar... bij de games heb ik de indruk dat ze de plank compleet hebben misgeslagen.

En nu.. VR.
In essentie is dat echt een niche markt. Ik hoop dat het groot wordt hoor, maar dat is het nog lang niet.
Dus die gigantische doelgroep is er niet perse.
Dan, welke VR optie kies je. Want daar ga je dus mogelijk inboeten op die toegankelijkheid. En ga je voor toegankelijker (cardboard), dan is het weer minder high fidelity.

Dus dit snijdt aan allerlei kanten. Althans, dat is mijn indruk.

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 16 september 2021 12:01]

Volgens mij willen ze ook concurreren met Facebook op het gebied van sociale interactie enzovoort (misschien iets als Google Meet in VR?). Dus dan zullen ze partneren of zelf met een set komen met iets betaalbaar.
Maar dat native fatsoenlijk draaien heeft vooral met de GPU te maken. Als ze via cloud een superduper GPU hebben, dan is het niets meer dan videostreamen. En kijk naar de Quest2 als je die op de PC gebruikt dan is dat ook via streaming. Ze zijn nu mogelijk op zoek voor de nabije toekomst, niet voor morgen.
Ondanks dat Stadia volgens mij best goed werkt - en er in ieder geval een paar Tweakers positief over zijn - vind ik Google's visie hierop zo rommelig.. Of eigenlijk ontbrekend.

Ze starten met toffe tech, maar de positionering ervan is er rommelig.
Dan gaan ze zelf games maken, maar daar wordt vrijwel meteen de stekker uit getrokken. Dit heeft nooit een serieuze kans gekregen.
Nu gaan we naar VR, maar ook zonder een heel duidelijk doel/visie of ik mis het compleet.

Het is op zich geen probleem dat ze een beetje door kabbelen, maar ergens ook zo jammer dat het vooral dat blijft. Want wat ik tot dusver meekreeg is dat het sentiment rondom de Stadia tech eigenlijk verrassend positief is. Bij de launch van Xcloud leek meer mixed en deze draaide ook op lagere fidelity? (geen 4K 60fps, correct me if Im wrong). Edit: ik bedoel hiermee niet dat Stadia BETER is, enkel dat de tech side dus best in orde lijkt)

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 16 september 2021 11:30]

Side note. Je hoeft geen abbo af te sluiten. Je aanmelden en een game kopen is genoeg. ;)

Abbo afsluiten is alleen als je in 4K met surround sound wilt spelen of graag maandelijks 3 - 5 games gratis wilt hebben.

Oh en je installeert bij CloudGaming niks :P

[Reactie gewijzigd door Jasphur op 16 september 2021 11:32]

Je hoeft niet eens een game te kopen, je kan je aanmelden bij een gratis game: https://stadia.google.com/games/destiny-2?hl=en
Doe eens relax man, ik zeg helemaal niet dat Stadia als totaal BETER is dan.
Jij pakt meteen weer game pass erbij terwijl het enkel over de TECH ging.

Ik was verrast dat de eerste reacties puur over de tech eigenlijk vrij positief waren en dat was bij Xcloud meer 'mixed'.
Maar de positionering en het eindproduct vind ik iets zwakker. Dat is weer een andere discussie.
Edit: ter aanvulling. O.a. resolutie was in het begin wel een topic. Toen Xcloud bij release op 720p zat, had Stadia 4K al bijna een half jaar draaien. En nee, daarmee zeg ik niet dat resolutie alles is waar het om draait. Echter, als je in streaming 4K 60fps goed draait, dan doe je (denk ik) in ieder geval IETS goed. Aan de tech kant dus.

Het was in ieder geval geen uitnodiging tot een Stream-war-discussie. Bovendien vind ik de Xcloud propositie op dit moment al sterk, daar is niet NOG een game pass sales pitch voor nodig. Die zie ik sowieso de hele dag al.

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 16 september 2021 11:46]

De tech achter Stadia is zeker tof! Mocht je het niet al volgen: check de Stadia developers blog :)

https://stadia.dev/blog/
Je brengt wel een interessant punt op waar de @redactie weleens tijd aan mag spenderen. Alle Game Pass dingen en abonnementen waar iedereen zo gek van is. Wat zijn ze en krijg je waar voor je geld? Als ik naar de line ups kijk dan is het om te huilen op alle platformen en voor de extra korting om spellen te kopen? Het valt een beetje in dezelfde categorie voor mij als mensen die hun wasmachine met wasmiddel of overpriced matras leasen.

Het probleem met Stadia is dat de markt nieuw is en dat het niet onder het merk Google thuishoort, maar eigenlijk onder hun YouTube merk waar ze al hun entertainment positioneren. YouTube Gaming zijn ze nu alleen aan het inzetten voor hun Twitch alternatief. Android TV/Google TV versus YouTube TV is ook z'n dingetje en ze nu kijken naar YouTube Movies&Series. Het interessante is nu wel dat Ubisoft sinds deze maand eigenlijk een reseller van Stadia is geworden. Als je business kijkt dan kiest Google duidelijk de positie van tussenpersoon door studios via Stadia aan gebruikers te koppelen. Een model waar ze goed in zijn. Microsoft en Sony kiezen meer het pad de studios, waarbij Microsoft een dubbelrol neemt. Ik voorzie hier nog wel een anti-trust zaak komen.

Aan het einde van de dag gaat het om entertainment en genieten van iemands creativiteit. De kleur van het team daarachter hoort eigenlijk niet uit te maken. Gaming is een commodity geworden eigenlijk net zoals IPTV dat aan het worden is. Of zoals internet toegang, want wie heeft het nog over AOL, Planet, WordOnline of Sonera bijvoorbeeld?
Je hebt je goed verdiept in Stadia zie ik al wel. Je hoeft dus geen abonnement af te sluiten van X euro per maand om Stadia te gebruiken.

Technisch staat Stadia als een huis. Goede kwaliteit, werkt gewoon super. Het concept met de WiFi controller direct naar de cloud is in mijn ogen de toekomst.

Overigens spreekt het verdienmodel van Xcloud mij helemaal niet aan. Ik vind dat een ontwikkelaar zelf zijn prijs moet bepalen, zodat een langere ontwikkelingstijd ook beloond kan worden. Verder wel blij dat Microsoft inzet op cloud gaming, ik ben al helemaal om en wil niet meer terug.

[Reactie gewijzigd door 12345j op 16 september 2021 11:23]

Bij Stadia kan je een game kopen en deze dan spelen zonder een abbo nodig te hebben. Dat is op zich best prettig vind ik zelf. Is dit ook mogelijk met Xcloud of heb je daar alleen abbo's?
Een hoge meneer bij Take2 heeft al eens aangegeven het gamepass model niet fijn te vinden en een dergelijke model als dat van Stadia beter te vinden. Juist omdat ze dan inderdaad zelf hun prijzen kunnen bepalen.

Edit - bron:
nieuws: Uitgever Take Two vindt Game Pass-model niet geschikt voor grote games

[Reactie gewijzigd door Jasphur op 16 september 2021 12:00]

Stadia is geheel gratis. Je koopt een spel (voor eenzelfde prijs als op een PC of console) en krijgt de "hardware" gratis. Je speelt gewoon in een browser op een PC/laptop die je al hebt, of je gebruikt Stadia hardware (controller) via een ChromeCast op je TV.

Ik kocht het spel CyberPunk 2077 op Stadia in de voorverkoop, en kreeg er gratis en voor niks een Stadia controller en een Chromecast Ultra bij.

CP2077 speelde ik in de browser op allerlei laptops (oude beestjes), maar ik wou toch ook die controller eens proberen. Kocht ik in de aanbieding GRID, Hitman en Tomb Raider, voor een paar euro.
Over allevier die spellen ben ik prima tevreden, en al helemaal over de tech, latency, etc.

Wel je Chromecast even met lan-kabel aansluiten, niet wifi proberen. Zelfde voor de laptops.

De controller gebruikt overigens wel wifi, maar dat gaat wonderwel toch goed.

Maar maandelijkse kosten zijn dus 0 (nul). Alleen de eenmalige prijs van de spellen zelf.
Is toch hetzelfde bij de Pixel telefoons? Tevreden gebruikers, maar het gaat van klein en midrange (4A) naar terug high end (6) en niemand weet wat ze juist willen zijn.
Ja absoluut eens. Ik zou ook veel meer interesse moeten hebben in Pixel dan ik daadwerkelijk heb.
Het is gewoon niet exciting en je weet ook niet waar ze heen willen. Dat geeft gewoon geen vertrouwen.

Sony heeft eigenlijk ook een beetje zon probleem gehad. Ze hebbe gewoon geen richting gekozen in de smartphone tak, hun USPs (muziek, waterdicht, design) ook totaal niet benut. En ondanks dat ze echt wel een paar hele mooie producten hadden zijn ze gewoon ondergesneeuwd. Zeker toen Samsungs er ook meer premium uit gingen zien, in plaats van die goedkope troep van alles voor de S5 ofzo? Er is niet zoveel ruimte voor de premiums naast Apple en Samsung. De Chinezen zijn ook vooral gigantisch geworden door prijs p spec. Daar kun je niet mee concurreren.

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 17 september 2021 16:35]

Qua pixels is het niet helemaal een juiste vergelijking.
Een "a" versie is altijd al een midrange telefoon geweest, in jouw geval kwamen ze het ene jaar met de "high" end, in twee afmetingen (gewoon en XL) een het jaar erop met de "a" versie.

Corona en leveringsproblemen hebben dit schema afgelopen jaar een beetje in de war geschopt, maar nadat de pixel 5 uitgebracht was is onlangs de 5a op de markt gekomen.

Nu is het weer tijd voor een niet "a" versie, namelijk de 6 waarbij de XL aanduiding vervangen is door "pro".

Dus op zich niet zo heel verwarrend, een beetje zoals apple met "s" versies op de markt kwam om het jaar.

Qua stadia is het ook niet zo verwarrend. Het gaat Google om de dienst, niet de spellen (deze zijn er slechts om de dienst aan de man te brengen).
Zelf spelen maken is een mogelijkheid, naar ik denk dat Google erachter kwam dat dat best een lastig en kostbaar iets is om goed te doen. Dat laten de liever over aan bedrijven die daar ervaring mee hebben.
Ondertussen blijven ze wel werken met de techniek en dienst om deze ook te verkopen aan andere bedrijven
Qua stadia is het ook niet zo verwarrend. Het gaat Google om de dienst, niet de spellen
En daar gaat het volgens mij ook helemaal mis. Je kunt als nieuwe platformhouder hier niet zo onverschillig in staan. Het 1 kan niet zonder het ander. En je kunt niet gaan zitten afwachten of studios die mogelijk een beetje willen gaan oppakken of iets dergelijks. Je moet er meten staan. BAM, dit zijn wij en hierom wil je ons hebben.

Ik ben er 100% van overtuigd dat vooral de games day 1 heel slecht gepositioneerd zijn. Voor wie was dit? De fidelity freaks? Nee joh. Oude games en niet beter op Stadia dan PS4/Xbone, laat staan de volgende generatie die al voor de deur stond.
"Ja nou voor de niet PS4/Xbone houder dan"... Wie waren dat einde generatie precies? PC/Switch owners ofzo?
En dat echte casual gamer dan? Nee, ook niet. Want wederom, kijk naar het type games.

Eigenlijk hadden ze maar 1 taak.
Youtube helemaal STUK spammen met reclames die maar 1 ding laten zien: ik zit op Youtube -> vlam -> en nu speel ik de game. Klaar. Hier is je use case. Zorg dat iedereen dit snapt. Deze generatie gaat over 'convenience'. Youtube kijken -> one click -> Game spelen = zo ongeveer het stijlicoon van convenience.

Maar wellicht zit ik er compleet naast natuurlijk.
Ik snap er niks meer van. Was ik nu echt de enige die het idee heeft gekregen dat Google op den duur ging stoppen met Stadia? Eerst sluiten ze de studio's maar nu zoeken ze wél weer terug game developers? Een beetje tegenstrijdig allemaal.
Stadia zoekt geen game developers als in developers die games gaan maken. Maar waarschijnlijk meer in de trant van developers die meekunnen helpen de SDK’s beter te laten aansluiten om andere game-developers.

Ik denk dat ze hun Stadia Porting Toolkit willen gaan uitbreiden. Dit zou het game devs makkelijker moeten maken hun games om te zetten naar een Stadia versie.

[Reactie gewijzigd door Jasphur op 16 september 2021 11:42]

Moeilijk te zeggen. Ze maken zelf geen games, maar de dienst werkt wel top. Wat dat betreft heeft google goud in handen met Stadia en zou het vreemd zijn om ermee te stoppen. Maja, we weten ook hoe het gegaan is met bv Video 2000. Met alleen een technisch goed product ben je er niet.

Het platform lijkt de laatste tijd wel steeds vaker naast het net te vissen betreft grote releases.

[Reactie gewijzigd door 12345j op 16 september 2021 11:26]

Ja, er wordt door meer mensen over gespeculeerd, maar jij bent de enige die het ook echt het idee heeft.
Dat is je eigen interpretatie geweest. Ik denk dat - om Stadia goed te lanceren en bestaande developers te overtuigen - Google eerst de standaard heeft neergezet. Dat heeft Microsoft bijvoorbeeld in het verleden ook gedaan, door Apps te ontwikkelen voor Windows 10 of Windows Phone.
Dat idee heb ik nooit gehad, het besluit om studio's af te stoten was een logische keuze. Op die manier kan Google zich focussen op waar zij goed in zijn. Namelijk een goede en betrouwbare dienst neerzetten voor games.
Streaming VR? Ben erg benieuwd. Er zit nogal een verschil tussen 4k 60Hz en 4k 160Hz (2 ogen x 80Hz) voor een beetje goede VR ervaring. Latency mag ook zeker niet te hoog zijn. Het kan natuurlijk prima gezien een hoop mensen ook al vanaf cloud VM's streamen naar een Quest edg maar het zal wel meer moeite kosten.
Het meest lachwekkende aan Stadia is dat ze op hun website enkele games promoten die je kan spelen met hun 'pro' abonnement, maar tegelijkertijd tonen ze een lijst die 10x zo lang is met games waarvoor je de premium prijs mag betalen. 8)7 8)7

Misschien een idee om eerst je library wat uit te breiden vooraleer je store nog wat verder aan te vullen.
Water is nat, Google promoot hun pro abonnement. Natuurlijk promoten ze hun pro abonnement want dat is namelijk het verdienmodel voor Stadia. Ieder zichzelf respecterend bedrijf promoot hun verdienmodel, wat had je dan verwacht?

Ze hebben ruim 200 titels in hun aanbod binnen 2 jaar na hun lancering, dat vind ik geen kleine library. Bovendien noem je dat hun aanbod oninteressant is, dat klopt niet. Jij persoonlijk vindt het oninteressant, dat is heel wat anders.

Wellicht heb je persoonlijk iets tegen Google of Stadia, prima. Maar niemand kan ontkennen dat hun techniek gewoon ontzettend goed is. Vooral voor de mensen die maar af en toe een game spelen zoals ik. Ik heb geen dure game PC meer nodig, ik hoef niet eerst 6 uur updates te installeren zoals bij de PS4, het is gewoon aanzetten en gelijk spelen.

[Reactie gewijzigd door Audiowaste op 16 september 2021 14:56]

Ik denk dat er hier een misunderstanding is.
Met oninteressant doelde ik niet op de games zelf, tuurlijk is dat iets subjectief en smaken verschillen.

Ik had het ook niet over hun totale library. Hoeveel van die 200 games zijn inclusief bij hun pro abonnement? Die je dus vrij kan spelen zonder extra kosten.

Dat ze eerst maar hun abo gedeelte wat interessant maken, vooraleer VR stuff te gaan toevoegen voor een heel select groepje dat sowieso al over de hardware beschikt om alles zelf te kunnen doen.
Even een account aanmaken en dan in de winkel kijken welke games er onder "Pro Games" staan die je kan claimen. Op dit moment zijn het er 32 die je gratis kan claimen met een Pro account. Heb je al langer een Pro account, dan zij het er veel meer.

Daarnaast krijg je met een Pro abonnement ook extra kortingen op spellen, die vaak echt de moeite waard zijn. Enkele voorbeelden van kortingen die alleen voor Pro abonnementen gelden:
Immortals Fenix Gold Edition van 99,99 voor 59,99
Assassins Creed Origins Deluxe van 79,99 voor 15,99
Assassins Creed Origins Deluxe van 99,99 voor 23,99
The Crew 2 van 59,99 voor 11,99
En zo is de lijst nog veel langer

Wat zou je dan nog meer verwachten bij een Pro abonnement?
Every absurdity has a champion to defend it.
Waarom op deze manier beginnen? Ik geef gewoon twee voordelen van een Pro abonnement aan, namelijk:
- Gratis elke maand games claimen
- Extra hoge kortingen op spellen

Oprechte vraag wat jij dan nog meer zou willen zien aan een pro abonnement, zonder gelijk te beledigen.
Deze snap ik niet, er wordt je keurig antwoord gegeven waarom pro wel een meerwaarde is voor gebruikers. Helpt totaal de discussie niet.
Zo werkt Stadia Pro niet.

Naast de verhoogde video en audo kwaliteit biedt het Pro abbonement, dat nu 10 euro per maand kost, elke maand 3 tot en met 5 games aan die die maamd je kan claimen. Deze games kun je gratis blijven spelen zolang je een pro abbonement hebt lopen. Er zijn nu in het totaal 101/102 games gratis te claimen geweest. Dus als je er vanaf dag 1 bij was heb je nu dat aantal aan games “gratis”. Naast deze gratis games kun je andere games met soms tot 70% korting kopen. Deze games kun je altijd spelen. Ook als even geen pro abbo hebt lopen.
Ik snap je post niet icm het artikel over VR? :)
Wel, waarom moeite gaan steken in
vr features/vr support terwijl je huidige aanbod oninteressant is.

Als ik naar Stadia kijk, heb ik nou niet meteen zoiets als: "het lijstje met store items mist VR".
VR features/support is toch een groter aanbod?
Hoeveel mensen die een half-decent VR set hebben zullen niet de hardware bezitten om het te gebruiken?
M.i. is het hierdoor een subset van de subset VR-bezitters/geïnteresseerden die je daarmee zou pogen te targeten ipv een veel breder publiek :)
Google zelf zorgt niet voor het aanbod, dat doen de uitgevers.

Ze doen precies wat je van ze mag verwachten, namelijk het platform uitbouwen voor de ontwikkelaars om hun ding ermee te doen.

[Reactie gewijzigd door 12345j op 16 september 2021 14:50]

Interessant waar deze vacature toe gaat leiden. Ik heb me nooit echt verdiept in de vr gaming, dus als de techniek laagdrempelig (dus lage kosten) wordt aangeboden misschien wel leuk!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee