Google levert Stadia-servers aan AT&T zonder vermelding van eigen merknaam

Google blijkt achter de schermen servers van de Stadia-gameservice aan AT&T te leveren. Klanten van de Amerikaanse provider kunnen op deze manier Batman: Arkham Knight gratis spelen. De naam 'Stadia' is daarentegen niet aan de promotieactie gekoppeld.

Klanten van AT&T kunnen in de Verenigde Staten na het invoeren van hun telefoonnummer en postcode gratis Batman: Arkham Knight spelen onder de noemer 'beta streaming'. 9to5Google merkte in eerste instantie op dat de dienst een connectie via Google Chrome of een andere op Chromium gebaseerde browser vereist. Eenmaal verbonden, blijkt dat gebruikers een directe connectie met Google-servers maken en dat de code verwijst naar 'cloudcast', een term die veelal in Stadia-code gebruikt wordt. Ook is de gebruikersinterface volgens het medium nagenoeg identiek aan dat van Google Stadia.

Het is nog niet duidelijk of Google het leveren van de back-end voor streamingdiensten van derden op een grotere schaal wil doen. Vooralsnog is alleen Batman: Arkham Knight op deze manier beschikbaar gemaakt, hoewel de betreffende game niet via Google Stadia zelf verkrijgbaar is.

Mogelijk heeft het leveren van de betreffende dienst iets te maken met het sluiten van Googles eigen Stadia-gamestudio's. Begin dit jaar besloot Google de ontwikkeling van eigen games voor Stadia stop te zetten. Toen beloofde het bedrijf: "Ons doel blijft gericht op het creëren van het best mogelijke platform voor gamers en technologie voor onze partners." Het is niet duidelijk of dit statement verwijst naar het eventuele verhuren van Stadia-servers en -technologieën aan derden.

Google bracht gamestreamingdienst Stadia eind 2019 uit. Er zijn momenteel twee abonnementen beschikbaar; met de gratis variant kunnen gebruikers maximaal in een 1080p-resolutie gamen. Met het Pro-lidmaatschap kunnen gebruikers in 4K-resolutie spelen en krijgen zij maandelijks gratis games. Gebruikers moeten hoe dan ook spellen via Stadia aanschaffen voordat deze middels de streamingdienst speelbaar zijn.

Door Yannick Spinner

Redacteur

22-10-2021 • 18:21

50 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Reacties (50)

50
48
26
2
0
12
Wijzig sortering
Wat ik als Stadia gebruiker vooral interessant vind is dat deze port van Batman PC-like instellingen heeft.
Te zien in deze video vanaf 1:44. Waar je onderandere schaduwkwaliteit en fps kan instellen. Ben benieuwd of dit ook naar Stadia komt. Gerucht doet de ronde dat dit de eerste game is die is geport naar Google for Games (de b2b naam van whitelabel Stadia) met behulp van de Stadia Porting Toolkit

Kleine toevoeging: het is in de settings ook voor het eerst dat de kaart/server zichtbaarbaar waarop de game draait. Radeon PRO V340L McGPU

[Reactie gewijzigd door Jasphur op 22 oktober 2021 21:22]

Was niet het hele idee van Stadia dat ze ook gewoon 4k-games op hoge settings konden doen?

Uiteindelijk betaal je met een jaar Stadia meer dan als je een game-PC bouwt die dezelfde settings aan kan als Stadia nu biedt voor 99% van het aanbod..

[Reactie gewijzigd door Oon op 22 oktober 2021 18:58]

Een jaar Stadia kost of niks of 120 euro (10 euro pm PRO abbo) even los van de gekochte games. Eventueel ben je max nog eens 150 euro kwijt aan een controller en chromecast ultra als je een actie voor een gratis premier bundel (controller plus ccu) hebt gemist. Nou ben ik absoluut niet thuis in de PC wereld, maar een game PC voor 270 euro? :P

[Reactie gewijzigd door Jasphur op 22 oktober 2021 19:09]

Ieder kwartaal is er wel een aanbieding waarbij je bij aankoop van een spel de controller en chrome cast gratis krijgt. Ik heb de mijne vandaag binnen gekregen vanwege farcry 6 aankoop op stadia. Ik vind het voor mij een ideaal platform. Soms kwartiertje/half uurtje even casual gamen tussen de bedrijven door. Op iedere pc (bv mijn mac, of linux dev machine). Zodra het chrome draait werkt het feilloos. Ook shooters goed te doen. Ben onder de indruk na de nodige scepsisme.
Nouja, gezien de kwaliteit die ik tot nu toe van Stadia gezien heb kun je voor 270 op V&A best in de buurt komen
Moest je het nog niet weten, maar met een pc kan je wat meer dan gamen alleen …
Dat verandert niets aan de stelling waar hij op reageert. Een game pc bouwen kost niet slechts 270 euro.
Klopt, waar je wel van uitgaat is 1 jaar. Volgens mij bouw je een gamepc niet voor 1 jaar. Uiteindelijk zal de levensduur van de gamepc langer zijn dan de kosten van Stadia. Daarnaast als je stopt ben je alles kwijt bij Stadia, op de pc niet.
Dat neemt allemaal niet weg dat het hebben van Stadia een fijn alternatief is voor mensen die geen gamepc willen of gewoonweg een maand of meerdere willen spelen.
Kijk je naar de langere termijn dan verandert het plaatje wel naar mijn mening qua voordeligheid Stadia.
De stelling waar het mee begon was:
Uiteindelijk betaal je met een jaar Stadia meer dan als je een game-PC bouwt die dezelfde settings aan kan als Stadia nu biedt voor 99% van het aanbod.
Deze stelling is niet waar. Wat jij doet is wat als wat als. Niemand ontkent dat je langer kan doen met een game pc. Dus ik weet niet waarom je het nodig vind om open deuren in te trappen. Ik ga niet uit van 1 jaar. De claim(niet mijn claim) gaat uit van 1 jaar en daar reageer ik op.
Moving goalposts, toegegeven, maar voor mij wel. Mijn pc is hetzelfde of ik nou wel of geen spelletjes speel. De game-module (gpu + Xbox One controller) kost zo'n 200-300 euro. :)
Je kan geen 4k 60fps halen met een kaart van 2-300 euro.
https://tweakers.net/pricewatch/zoeken/?keyword=rtx+2060
https://tweakers.net/pricewatch/zoeken/?keyword=rtx+2080

Hoe ver je de goalpost ook zet, het blijft onzin. Je kan voor 2-300 euro wel een patato-kaart kopen.
En wat dacht je van de voeding en geheugen die erbij komen. Of je hebt al een voeding en geheugen wat al overkill is voor wat je nu doet.

[Reactie gewijzigd door Dabbel op 24 oktober 2021 21:17]

Ziet die "4k60" er ondertussen al beter uit dan de 1080p60 die ook een "potato" als pakweg een RX 480 of GTX 1060 uitspuugt in het type games waar je het over hebt? ;) Je moet je niet blindstaren op wat betekenisloze nummertjes.

De voeding kun je eventueel over discussiëren, wellicht dat je daar een paar tientjes op zou kunnen besparen als je echt denkt nooit een gpu te willen gebruiken, dus vooruit, tel een extra voeding erbij, jij ook weer blij.

Maar wat geheugen betreft, het zijn juist spelletjes waar wat minder geheugen prima volstaat. 16 GB overkill voor normaal gebruik, wat een idee. :D
Dat bedoel ik onzin met je goalpost verplaatsen. 8)7
Jij komt hier gewoon met een straight face zeggen dat je rx480 hetzelfde doet als een vega 56 kaart.
Ik vind 16gb zeker overkill voor een beetje browser werk, youtuben, beetje word en wat teams meetings.
Misschien moet jij zelf eens stadia gebruiken voordat je blindstaart op je denkbeeldige prestaties van de rx480.
Voor 250eu:
5.1 surround sound
4k
HDR 8)7

[Reactie gewijzigd door Dabbel op 25 oktober 2021 08:37]

Jij komt hier gewoon met een straight face zeggen dat je rx480 hetzelfde doet als een vega 56 kaart.
Nogmaals, het kan zijn dat de situatie over het afgelopen jaar verbeterd is, maar dat is niet wat ik schreef. Toen ik Stadia gezien heb was de beeldkwaliteit van "4k60" prima, helemaal acceptabel, maar zeker niet beter dan pakweg een RX 480/GTX 1060 op 1080p60. Dat er een Vega 56 achter zit is leuk om te weten, maar verder niet relevant.

[Edit: voor de goede orde, het argument voor Stadia lijkt me vooral iets als gemak. Of de beeldkwaliteit nou wat beter of juist wat slechter is boeit niet zoveel. Het moet enkel goed genoeg zijn, en dat geldt in beide richtingen.]
Voor 250eu:
5.1 surround sound
4k
HDR
Um, ok?

[Reactie gewijzigd door Frenziefrenz op 25 oktober 2021 11:35]

Voor 2-300 een game pc toch? Dat zei je.
Zei ik dat? Ik denk 't niet. :)

Wat ik zei is mijn pc nagenoeg hetzelfde zou zijn met of zonder gpu. Behalve dus een iets krachtigere gpu, een controller, en wellicht een hdd-tje/ssd-tje extra. Voor jou geldt dat kennelijk niet, geen probleem, ieder zijn ding, dan is de afweging anders.

Ik vind het wel jammer dat je er de lol niet van inziet om lekker eens wat te lullen over wat je met een oude workstation van rond de driehonderd zoal kan, om maar eens een alternatief te noemen dat wel inferieur is, maar minder dan je wellicht zou denken. Dat lijkt me veel interessanter dan muggenziften over hoe goed de beeldkwaliteit van Stadia precies is. ;)
Jij zegt toch letterlijk met 2-300 euro erbij heb jij een set-up die games kan draaien net zo goed als Stadia? De voeding laten we nu zelfs achterwege? Je gebruikt blijkbaar een oude workstation met 16gb geheugen? Het wordt steeds gekker. 8)7
Hmmm, ik lach mezelf eigenlijk stuk om jouw beweringen. Want dat zijn we nu toch gewoon aan het doen, lullen. Lol heb ik zeker wel. Alleen ik lul over echte dingen. Jij over fantasie dingen.
Jouw 2-300 euro kaart bestaat niet. Want je hebt een rtx2060 nodig. Maar ik ben wel entertained door jouw fantasie set-up.
Als je er niet tegen kan dat jouw 2-300 euro geen Stadia-waardige settings kan halen, misschien moet jij niet zitten muggen ziften.

[Reactie gewijzigd door Dabbel op 25 oktober 2021 21:33]

Klopt. Is eerder rond de 1000,
Maar als stadia eens AA games levert dan pas word het interessant. Ik zie geen enkel game dat mijn interesse kan opwekken.
Dus is je vorige post niet gewenst en zeker niet to the point. Verder heeft het niet veel te maken met jouw voorkeuren.
Dat laatste is wat anders dan geen AAA games leveren. En sommige games zullen nooit naar oa Stadia komen door twee business modellen die niet verenigbaar zijn. En die 1000 is wat laag aangezien een 2060 al voor 6 a 700 over de toonbank gaat.
Mag ik eens vragen waar je dit allemaal vandaan haalt?

Als eerste heeft de moderne mens nog altijd een desktop pc. Sterker nog, de vraag en aanbod is nog nooit zo hoog geweest. Kom niet aanzetten met "Dat komt door mining." Ook de game wereld is flink gestegen. Ik ken juist mensen die weer terug zijn gegaan naar een desktop PC.

Waarom? Ze zijn nog altijd superior als het aankomt op performance. Een RTX 3080 mobile is niet hetzelfde als een RTX 3080 in een desktop.

Daarnaast is een desktop ook makkelijk upgradebaar. Mobile devices kunnen ook niet zoveel warmte verdragen als desktop pc's. Gaming laptops sterven sneller als gaming desktops en zijn meestal ook nog eens prijziger ook.

Het enige nadeel is, ze zijn niet mobiel. Maar niet iedereen heeft dat nodig, en als ik dat nodig heb, koop ik me een laptopje van 300 tot 400 euro en laat alle heftige rekenkracht over aan mijn gaming desktop.

Omdat jij het nutteloos vindt, hoeft het niet te betekenen dat iedereen zo denkt of dat het ook zo echt is.

Nogmaals de vraag en aanbod is nog nooit zo hoog geweest. Waar jij het vandaan haalt dat de moderne mens geen desktop meer heeft, geen idee. De desktop is de laatste jaren juist weer terug aan het komen.

Ik vind het leuk om met game engine's te spelen of eigen personages te maken. Ik zie me dit niet doen op een laptop van 2000 euro. Dat geld kan ik dan beter investeren in een 2000 euro desktop PC die dan dubbel zo meer rekenkracht heeft. :9

Ben je iemand die alleen een nieuwsbericht leest of een text verwerkt, ja dan heb je geen hevige pc nodig, dan volstaat een laptop. Maar juist die mensen zijn er steeds minder. Ik zie steeds meer mensen games spelen, 3D software gebruiken, mining, fotobewerking etc. Dan is een desktop toch nog echt superieur.

[Reactie gewijzigd door Toonen1988 op 23 oktober 2021 16:22]

Je hebt allang geen abbo meer nodig
Heb laatst cyberpunk 2077 gekocht voor €59,99
Er was toen ook een deal dat je stadia premier edition gratis kreeg bij een aankoop van €59,99 of meer (dus een Chromecast+stadia controller)
Heb inmiddels cyberpunk 2x uitgespeeld, bevalt me prima.
Ook Hitman 2 gekocht voor een tientje

Daarnaast
Wat een bs comment, stadia gebruikt een vega 56 per server, dan kom je een stuk goedkoper uit dan überhaupt de videokaart

[Reactie gewijzigd door MR501 op 22 oktober 2021 19:06]

Imho is de doelgroep die ze proberen aan te boren compleet anders. Wat Stadia bijv nog steeds fout doet is om betere marketing te doen dat de service voor 1080p gratis is. Ofwel, koop een game en je kan deze vervolgens ongelimiteerd spelen. Er zijn daarnaast zo vaak acties, dat je er maandelijks wel een gratis controller + Chromecast Ultra bij kan krijgen.

Waar ze met Stadia Pro wat proberen toe te voegen is op het bieden van 4k/60fps, maandelijks gratis games en net wat hogere kortingen. Voor de hoeveelheid die ik betaal kreeg ik de rekensom van een game-pc helaas niet rond.

Ook m'n hele familie kan overigens gratis alle games spelen, zonder eerst iets hoef te installeren of ooit een update te downloaden.
4K op hoge settings? Ik denk het niet. Het idee is niet om 'het beste' in grafische kracht te leveren. Stadia geeft juist een prachtige ervaring door het gebruikersgemak. Het werkt gewoon erg comfortabel.
McGPU 😬 Wist niet dat Macdonalds aandelen AMD had
Google is de long game aan het spelen, ze hebben geprobeerd een game Studio Stadia met allerlei exclusives te maken maar zijn hier heel snel van afgestapt. Die race gaan ze niet winnen.

Cloud Gaming is denk ik wel de toekomst, we gaan games consumeren net zoals we series of film gaan consumeren. Er zullen mensen zijn welke naar de bios gaan (consoles/pc) en er we zullen dit gaan consumeren via tv/mobile/apps even kort in de cloud of voor mensen waarbij het afrekenmodel meer aansluit. Dit is wel een linke situatie omdat je hierdoor mogelijk een scheiding tussen huren en kopen aan het aanbrengen bent, deze trend kan je zelf wel plotten op je eigen situatie.
Ik weet alleen niet zeker of het model van Stadia wel zo'n voltreffer zal zijn.

Ik had initieel ook een abbo bij Stadia, maar was teleurgesteld dat ik nog eens om en bij € 60 moest neertellen voor een A-titel. Ik heb nu sinds 2 maanden GeForce Now, en dat is toch een stuk interessanter: ik betaal minder, en ik kan gewoon zowat heel m'n Steam & UPlay library spelen. Kwaliteit is ook echt top.

Enige nadeel is dat je telkens moet inloggen (dus dat random password uit de LastPass overtypen, want copy/paste gaat niet, en 2FA bij UPlay of Steam), als ze dat nog eens zouden aanpakken is het echt top.

Gaming as a service zou kunnen, als de titels gewoon in de prijs zouden zitten. Maar dan zullen uitgevers & cloud gaming platformen toch iets beter moeten samenwerken.
Ik ben niet bekend met Geforce now maar waar zit dat het verschil? Bij Stadia betaal je de abonnement en de game. Bij Geforce now betaal je dus de abonnement en bij Steam de game. Klinkt mij als dezelfde situatie. Ja je heb waarschijnlijk al langer een Steam account en dus al grotere library aan games. Maar voor iemand zoals ik die dus nog geen 1 game op Steam heb zie ik geen verschil behalve dat ik bij Stadia maar 1 account nodig heb en dat Geforce now blijkbaar vanuit meerdere externe shop de games combineert.
Het grootste verschil is denk ik dat je Steam library toch nog nét iets meer van jou is: die kan je onafhankelijk van een specifieke dienst gebruiken. Bijvoorbeeld lokaal of op een andere cloudgaming dienst: GeForce Now is het bekendst, maar er zijn tal van die diensten die eisen dat je de aangeboden games op Steam bezit waarna je ze kunt spelen. Er zijn ook diensten waar ze gewoon Steam/andere stores in de cloud draaien, met als groot voordeel dat je niet meer bent beperkt tot het aanbod van een dienst maar alle games naar keuze in de cloud kan draaien.

Het voordeel van Stadia is trouwens dan weer dat je juist helemaal geen abbo nodig hebt, dat is voor optionele extra's. Je kunt daar de game kopen net als op Steam, en hebt verder geen kosten voor het gebruik van de cloud zonder beperkingen. Ik kan zo snel niet veel alternatieven opnoemen waar dat ook zo is, en heb er toch wel heeel veel gehad inmiddels. De enige is dan GeForce Now, maar toch is dat niet hetzelfde, want daar heb je bij de gratis versie wel beperkingen, zoals wachtrijen en een maximum speeltijd van een uur.
Hoe bevalt GeForce Now eigenlijk?

Ik zit er ook naar te kijken voor bijvoorbeeld MS Flight Simulator, maar ik weet niet hoe lekker dat loopt qua input lag en latency. Ik ben overgestapt op Linux maar op zijn tijd even rondfladderen in MSFS is ook wel leuk, maar ik wil niet een paar honderd GB opofferen op mijn desktop aan een sim die ik vrij onregelmatig opstart, om er dan (misschien!) achter te komen dat het niet helemaal lekker werkt.
Sorry voor de late reactie. Ik heb geen getallen paraat, maar qua algemene ervaring is er niets mis mee. Ik laat me bewust niet beinvloeden door de details uit de ingebouwde meettools door er niet naar te kijken, ik probeer te oordelen op mijn daadwerkelijke ervaring (en ik vergelijk dat dan met mijn lokale ervaring met dezelfde games).

Op Wi-Fi is het niets. Maar dat is zo bij alle diensten die ik heb geprobeerd, behalve bij Stadia. Mogelijk heeft Stadia een goede compressie oid. Bij de andere diensten merk je soms dat het beeld hapert en of dat er toch wat latency inzit.

Op de kabel werkt ook GeForce Now goed. Alles reageert bij mij even snel als lokaal en ik weet ook gewoon te winnen in Battle Royale games etc. Beweegreden is ook hetzelfde: het kost me geen GBs meer, en updates hoeven ook niet meer.
Stel jij wil over een jaar of 4 toch de overstap maken naar lokaal gamen op de PC. Voordeel van Geforce Now is dat al je games gewoon op Steam en andere PC platformen staan, dus je kunt naadloos overstappen zonder verlies van games. Je kunt het zelfs combineren zoals oudere games op je eigen hardware en de zwaardere titels in de cloud.

Bij Google investeer je in een eigen platform dat verder niet te gebruiken is buiten Stadia o.m.
Dat is eigenlijk alleen de antwoord waarom Geforce now beter is dan Stadia. En niet waar de haat vandaan dat je bij Stadia ook nog eens de game moet kopen. Terwijl dit dus voor allebei de diensten geld en Geforce now hier nog nooit is voor aangevallen.
Je weet toch dat je bij Stadia geen abonnement verplicht bent? Je kunt ook alleen je games kopen (Dat doe ik vaak)

Bij GeForce Now is de enige optie voor een serieuze gamer juist dat je én een abonnement hebt en je games koopt. Al vind ik het zelf ook een prima service.
cloud gaming is inderdaad de toekomst maar het model is hopeloos verouderd
waar moderne cloud diensten als netflix, disney+, spotify, xcloud, psnow een "all you can consume" model aanbieden met ruime beschikbare keuze zonder ( meestal ) meerprijs houdt stadia vast aan het koop principe waar geen aanbod wordt aangboden behalve hetgeen je zelf binnenbrengt

en dat is nu net niet meer de toekomst
Ik denk dat Google hiermee dezelfde strategie volgt als met Android TV. Ook daarmee kunnen klanten (fabrikanten, providers) wat customisen, maar uiteindelijk gaat alle data langs Google zelf.
Als meerdere service providers gaming willen aanbieden in hun abbo pakket, is dat nu dus mogelijk, net zoals je een HBO of Film1 e.d. bij je Ziggo abbo bij kan plakken. Met deze strategie kan Google serieus wat gaming marktaandeel opsnorren.
Interessant, is dit dan misschien het uiteindelijke plan van google? Stadia as a service. Techniek heeft zichzelf bewezen, nu de uitgevers zelf het laten inzetten voor hun doelgroep. Benieuwd waar het naar toe gaat.
Dat Google Stadia als white label product wilt was al langer gespeculeerd:
https://9to5google.com/20...-white-label-job-listing/
Ik vind het fascinerend hoe de reddit aan het omslaan is van "stadia is de beste" naar "ooh, we krijgen weer die AAA game niet. Maar kijk! we hebben nu peppa pig!"
het sarcasme druipt van die sub af, de sub die enkele maanden geleden nog vol enthousiaste fanboys zat.

Is het einde ingezet? Als ik eens door die sub lees heb ik het idee dat er niet heel veel tevreden stadia gebruikers meer zijn.
Stadia gebruikers zijn mensen die doorgaans weinig gamen. Die gaan ook geen tijd stoppen in het surfen naar een stadia forum denk ik...
Ik spreek voor mezelf vooral :-)
Ik heb 2 spelletjes gekocht, zit nog niet in de helft van het eerste, en speel al meer dan een jaar... Betaal geen pro trouwens.
Dit zou wel eens een serieus probleem kunnen worden voor de consoles als onafhankelijke game uitgevers zomaar hun games op eigen platform kunnen aanbieden door gewoon de servers van Google te huren, branding sausje erover en gaan.
Dat denk ik niet, dat zal vast wel in de kleine lettertjes en achterkamers in banden en contracten besproken zijn dat het niet is toestaan om exclusief iets naar ander platform te brengen als je platform MS of Sony is.

Cloud gaming is iets leuks voor erbij. Ik ben nu prima tijdelijk uit de brand geholpen met een down 3080, maar kan met GFN en Stadia toch alles spelen zonder dat ik steeds een testkaart moet lenen. Al is die eigen bak wel zo handig als je settings moet willen doornemen. Stadia is soms op bepaalde fronten niet mooier dan mijn 1060 die nu mijn scherm aanstuurt. Terwijl dit toch minimaal 4K 30/60 moet zijn met alle grafische praal open en werkend.
Mwa, ik weet het niet hoor, de consoles hebben de games nodig om te verkopen. Niemand koopt een console zonder games.

Maar de games hebben geen console nodig met google for games en kunnen dus gewoon verkocht worden.

Alle TVs met Google TV zullen dit ondersteunen.

Ik voorzie voor de console dezelfde toekomst als de DVD/blueray spelers. Je hebt ze nog maar niemand gebruikt ze meer.

[Reactie gewijzigd door The_Woesh op 22 oktober 2021 21:01]

Ik snap je standpunt, zeker in vergelijking met DVD/BR, alleen vergeet niet dat Sony en MS beide ook eigen studios hebben en ik denk dat zij niet zomaar zullen toestaan dat er geen PS of XB meer in de kamer staat...

Dat zou enigszins opgelost kunnen worden door beschikbaarheid op alle fronten weer terug naar het niveau van 2019.
Dat je gewoon de winkel in kan lopen en met je artikel voor market value de deur weer uit kan / andere discussie - maar ik vermoed dat je altijd wel een market zou hebben voor console en pc.

Al is het maar stukje bank gamen of in mijn game room. Dat is toch een verschil hier. :)
Sony weet ik niet, maar Microsoft verkoopt alleen maar consoles omdat er veel mensen zijn die nou eenmaal zo'n ding willen hebben. Het gaat hun er echter vooral om dat je hun diensten afneemt. Vandaar dat ze hun games ook naar pc brengen en dat ze hard werken aan hun eigen streaming dienst in gamepass ultimate. Ze maken ook geen winst op de hardware, dus als ze even veel kunnen blijven bedienen op games en abonnementen en geen hardware hoeven te verkopen dan zit Microsoft daar niet mee denk ik.

Maar ik denk dat er toch een aanzienlijk deel is van gamers die de extra latency van game streaming niet acceptabel gaan vinden en daarom toch die console willen blijven gebruiken. Wat betreft de stelling dat een uitgever hun game alleen nog streaming aan zou bieden en niet meer op console, ik zie niet waarom ze dat zouden willen doen. In ieder geval niet zolang er een aanzienlijke installed base is van die dingen. Ze laten dan namelijk een aanzienlijk deel van de markt liggen. Als we ooit zouden komen tot het punt dat console gebruik nog maar een niche is, ja dan zal het niet meer de moeite waard zijn en zul je steeds minder games zien, maar ik denk dat als dat ooit gebeurt het nog best een tijd zal duren.
Ze maken ook geen winst op de hardware, dus als ze even veel kunnen blijven bedienen op games en abonnementen en geen hardware hoeven te verkopen dan zit Microsoft daar niet mee denk ik.
Toch verwacht ik dat ze hier wel een klein beetje mee zitten. Iemand die een console heeft zal vaker geneigd zijn om bij die merk te blijven. Ik vermoed als Microsoft en Sony alleen cloud gaming gaan doen dat het vaker heen en weer gaan. Er is een nieuwe Halo game uit laat ik nu even Microsoft pass activeren. Er is een nieuwe Ratchet and Clank game uit dus maar weer even naar de PlayStation. De kans is gewoon dat omdat dus de laatste geactiveerde account Sony is dat ze dus daar maar blijven want het is toch al actief tot er weer een nieuwe game uitkomt bij Microsoft. Ook vooral dat cross play steeds meer gebruikt wordt heeft het nog minder zin om te switchen als je veelal dezelfde online games speelt.
Ik geef het tot de komst van de volgende generatie consoles, als die al komt. Maar ik verwacht dat console gaming uit eindelijk local console gaming zal overnemen. Thuis PC gamen op high end builds zal waarschijnlijk nog wel langer blijven.
De console markt toont nog geen tekenen van krimpen. Verkopen over de generaties heen, de nieuwe hardware die niet aan te slepen is, de Switch die nog als warme broodjes over de toonbank gaat en het ontbreken van een grote groeispurt bij cloud aanbieders verwacht ik niet dat er geen volgende console generatie komt. Al was het maar om een optie te bieden voor men die niet wil of kan, de server hardware verpakt in een consument vriendelijk doosje. Beetje zoals de PSNow en xCloud servers consoles met lichte modificaties zijn.

Uiteindelijk zal lokale hardware meer verdwijnen, helaas, maar dat zie ik op dit moment nog niet gebeuren.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 22 oktober 2021 21:06]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee