Google bleef het lang ontkennen, maar stopt toch met Stadia

Google Stadia is sinds gisteren killed by Google. Het gamestreamingplatform trok niet genoeg spelers, maar had wel een trouwe schare fans. Wat is er gebeurd in de drie jaar dat Stadia heeft geleefd en komt er een doorstart onder een andere naam, bij een ander bedrijf?

Bij de aankondiging van Google Stadia verschenen er onmiddellijk reacties die verwezen naar Googles reputatie om zijn diensten de nek om te draaien als die niet snel en goed genoeg presteren. Google+, Allo, Hangouts en Inbox werden erbij gehaald als voorbeelden. Desalniettemin leek Google echt toegewijd aan Stadia. Het beloofde 4k-resoluties op 60fps en als het de beloften kon waarmaken met acceptabele latency, zou menigeen wellicht zijn console of gaming-pc van de hand doen.

Google stadia

Google heeft veel geïnvesteerd in Stadia

Het Stadia-team was in de afgelopen drie jaar niet alleen voortdurend bezig met de ontwikkeling van het platform zelf, het investeerde uiteraard ook in games ervoor. Het aantal bij de release in 2019 beschikbare games was 22, maar Google beloofde in 2020 meer dan 120 games toe te voegen aan de dienst. In 2021 committeerde het zich aan meer dan 100 games en dit jaar bleef het bedrijf dat aantal herhalen. Wat het totaal nu is, is moeilijk te bepalen nu de Stadia-gameswinkel gesloten is, maar Wikipedia spreekt van 290 games, waarvan het merendeel ook daadwerkelijk is uitgekomen.

Google Stadia

Daarnaast werd Stadia gestaag uitgebreid naar nieuwe platforms: LG's webOS, Android TV, desktops en macOS via Safari ondersteunen allemaal Stadia. Ook kreeg het cloudgamingplatform nieuwe features, zoals de mogelijkheid om een smartphone als controller te gebruiken, 1440p-ondersteuning, gratis games voor Pro-abonnees, ondersteuning voor bèta’s, voicechat en platform exclusives.

Tekens aan de wand

Toch waren de reputatie van Google en de scepsis bij een deel van het publiek niet de enige tekens aan de wand over het lot van Stadia. In 2021, nadat de dienst net een jaar beschikbaar was, besloot Google alweer om de ontwikkeling van zijn eigen Stadia-games te stoppen. Het bedrijf zou wel gewoon doorgaan met Stadia zelf en er nog steeds volledig achter staan, maar het zou zich niet meer bezig houden met gameontwikkeling. Dat is op zich ook niet wereldschokkend voor een bedrijf dat zich tot dat moment nooit met deze tak van sport had ingelaten. Toch was dit ontnuchterend nieuws, zo kort na de release. De sceptici voelden zich al bijna in hun vermoedens bevestigd.

Daaropvolgend vertrok ook een aantal kopstukken van de Google Stadia-afdeling. John Justice, head of product, verliet Google enkele maanden na het sluiten van de studio’s en Jack Buser, Stadia's director for games, deed dat later dat jaar ook, hoewel laatstgenoemde elders binnen Google actief bleef.

Op het gebied van geruchten viel er ook wat te lezen over Stadia. Business Insider wist op basis van zijn bronnen te melden dat Google zijn focus verlegde van een gamestreamingdienst voor eindgebruikers naar een voor bedrijven. Onder andere Peloton, Bungie en Capcom zouden daar interesse in hebben. Die bedrijven zouden de dienst dan weer aan consumenten kunnen aanbieden. Zo bood de Amerikaanse telecomprovider AT&T eerder al de game Batman: Arkham Knight via streaming aan, met behulp van Google-technologie die alleen niet de Google-naam droeg. Dat wordt ook wel een white-label product genoemd. Peloton zou, ook weer zonder vermelding van Google, de technologie gebruiken voor de games in zijn slimme fitnessapparatuur.

Naar de buitenwereld toe hield Googles Stadia-afdeling altijd vol dat ze niet zou verdwijnen. Slechts twee maanden geleden liet Google nog weten: “Stadia wordt niet afgesloten. We verzekeren je dat we altijd bezig zijn met meer geweldige games naar het platform en naar Stadia Pro brengen.”

Naast sceptici ook een harde kern van fans

Natuurlijk is het de moeite waard om aandacht te schenken aan de reputatie van Google en ontwikkelingen op het gebied van firstpartygames en vertrekkende kopstukken, maar hoe zit het met de dienst zélf? De nukken van Google en sceptische fans, die elkaar wellicht ook nog eens versterken, zijn natuurlijk bijzaak als Stadia simpelweg heel goed functioneert.

Die verdiensten had Google Stadia wel degelijk, aldus fans en reviewers. Tweakers keek begin 2021, dus grofweg een jaar na de release, ook naar de kwaliteit van de dienst. De conclusies in een notendop: de games starten snel, installeren en updaten is niet nodig, en je kunt zelf kiezen op welk scherm je speelt, wat een zeer gemakkelijk totaalpakket vormt. Daarnaast concludeerde Tweakers dat het gratis aanbod van Stadia een betere keus is dan de gratis variant van concurrent GeForce Now. Wat latency betreft, het grootste pijnpunt van gamestreaming, werd geoordeeld dat dat 'voor veel games goed te doen' was, mits gebruik werd gemaakt van een bekabelde internetverbinding.

Dat sentiment leeft ook onder een harde kern Stadia-liefhebbers in de Tweakers-community. Het nieuws wordt daar dan ook met teleurstelling ontvangen. Die teleurstelling zit hem er vooral in dat users daar ook vonden dat de dienst zo ontzettend veel gebruiksgemak bood. Ze ervaren het natuurlijk wel als een troost dat alle aankopen teruggedraaid worden en ze hun geld terugkrijgen.

Stadia zou niet het aantal spelers hebben aangetrokken waarop Google had gehoopt. Wat de community betreft is dat een begrijpelijke motivatie om een dienst stop te zetten, maar men is er ook redelijk eensgezind over dat de dienst een grotere gamebibliotheek had mogen hebben. Volgens de community waren de spelers dan vanzelf naar Stadia gekomen.

Het ontwikkelteam werkte tot het laatste moment door, schijnbaar zonder kennis van het naderende einde

Stadia desktop nieuwe interface
Stadia's nieuwe interface op desktops, net geïntroduceerd

Luttele uren voordat het nieuws naar buiten kwam dat Stadia stopgezet ging worden, verscheen op 9to5Google het bericht dat de dienst op desktops nog een nieuwe interface zou krijgen. Daardoor lijkt het erop dat zelfs het ontwikkelteam niet op de hoogte was van het naderende einde. Op Reddit wordt ook een screenshot gedeeld van een vermeende e-mail van Phil Harrison, Googles vice president, die de vergadering in kwestie slechts anderhalf uur van tevoren aankondigt en erbij vermeldt: dit is vertrouwelijk en bijwonen is verplicht.

Reageerders op Reddit tekenen aan dat dergelijke e-mails vaak betekenen dat er mensen ontslagen worden. Daarover zegt Google dat 'veel van de Stadia-teamleden dit werk zullen voortzetten bij andere delen van het bedrijf', wat betekent dat een deel vermoedelijk wel op straat komt te staan.

Naast de Google-ontwikkelaars lijken de externe gameontwikkelaars nog erger verrast door het nieuws. Eurogamer heeft een round-up gemaakt van reacties van studio's op Twitter. Samengevat zeggen ze dat ze op de hoogte werden gebracht door nieuwsberichten en sociale media. Ook tonen ontwikkelaars die in de komende maanden nog games zouden uitbrengen op de dienst, hun twijfels over of ze nog betaald gaan worden door Google.

Waar gaan we de Stadia-technologie terugzien?

Het lijkt onwaarschijnlijk dat Google de voor Stadia opgebouwde technologie maar heel weinig zal gebruiken, zeker aangezien de liefhebbers juist onderstrepen hoe goed de dienst functioneert. Google zelf is daar in zijn aankondiging erg terughoudend in. Het zegt dat het de Stadia-tech wil verwerken in delen van YouTube, Google Play en zijn AR-producten, maar daar heeft de liefhebber die nu in de kou komt te staan, weinig aan.

Wat nog enige hoop geeft, zijn de woorden ‘en ook beschikbaar maken voor onze partners in de sector’. Zoals eerder geschreven is het geen geheim dat Google in het verleden heeft opengestaan voor het onder licentie beschikbaar stellen van Stadia. AT&T deed dat met Arkham Knight en naar verluidt Peloton met zijn work-outapparatuur ook. Sony, diens dochter Bungie en Capcom zouden in februari ook in gesprek geweest zijn met Google over het gebruik van Google Stream.

Veel gebruikers in het GoT-topic hopen op een soort doorstart van Stadia, zo niet bij Google, dan wellicht bij een andere partij, onder een andere naam. Kijkend naar de bekendmakingen en geruchten op dit gebied lijkt dat absoluut een mogelijkheid. De vraag lijkt eerder te zijn welk bedrijf dat dan gaat worden.

Praktische zaken: geld terug wel, bluetoothdrivers voor de controller niet?

De Stadia-controller werkt ook op andere apparaten, maar alleen met een bekabelde verbinding. In Stadia kan hij werken via wifi, maar dat is beperkt tot alleen dat gebruiksscenario. Het apparaat heeft ook bluetooth aan boord, maar dat wordt alleen gebruikt voor de initiële set-up. Het zou Google sieren om de e-wasteberg wat te verminderen door deze controller volledig bruikbaar te maken op andere manieren. Daar heeft het bedrijf tot nu toe niets over bekendgemaakt.

Google heeft wel toegezegd dat gebruikers hun geld terugkrijgen voor alle hardwareaankopen in Googles eigen webwinkel en alle gameaankopen in de Stadia-winkel. Liefhebbers verliezen dus weliswaar een platform dat ze graag hadden zien slagen, maar monetair gezien worden ze tenminste nog schadeloos gesteld. Google zal waarschijnlijk gedacht hebben dat het de killed by Google-kritiek niet kan vermijden, maar de robbed by Google-kritiek nog wel.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

30-09-2022 • 16:47

109

Lees meer

Reacties (109)

109
106
67
4
0
18
Wijzig sortering
Ubisoft is ook goed bezig.

Elke Stadia speler die een Ubisoft spel heeft gekocht, krijgt gratis PC versie voor terug.

https://twitter.com/Ubiso...&t=RuSrUkr5JdjO_wS66MLm_Q
Toch wel jammer. Mooi concept en werkte voor mij redelijk tot prima. Netjes van het geld terug, moet het nog wel eerst zien, en de Bluetooth drivers. Hoop dat er anders iemand het “reversed engineerd” om de controllers op andere platformen te gebruiken.
Software geïnstalleerd, bluetooth dongle in de PC maar draadloos werken gaat niet lukken. Controller wordt niet gezien. Is er iemand die het wel voor elkaar heeft gekregen?
De bedoeling is dat je de controller in je telefoon steekt en de page op je telefoon opent, ik hoopte ook dat je de stadia controller wireless aan je computer kon koppelen (dit is natuurlijk ook het geval maar via een wired verbinding naar je telefoon). Voor mij is dat programma dus net zo nuttig als dat ik de controller gewoon in mn pc steek. Misschien wel handig als je wat verder van je scherm wil zitten.
Werkt direct via de bijgeleverde usb kabel , speel er.diverse games mee word herkend als stadia controller door windows11
dankje! Zo kan ik de controllers toch nog gebruiken :)
Voor pc gebruik redelijk prima. Alleen beter zou zijn als ze via firmware er een reguliere Bluetooth controller van maken.

Heeft wifi verbinding eigenlijk minder of meer latency tov een Bluetooth verbinding.
Wij mijden al geruime tijd als firma zakelijke diensten van Google vanwege dit soort stuiptrekkingen. Het feit dat ze dan 2 maanden geleden nog te kennen geven dat Stadia 'zeker niet stopt' getuigt dan ook weer dat ze zakelijk gezien ook niet eens te vertrouwen zijn.
Welk bedrijf je ook pakt, iedereen kan ergens de stekker uit trekken. Nu zie je dat bij google wat vaker, maar google is ook een mega bedrijf met heel veel takken waar het wel goed gaat.
https://killedby.tech/
Google: 275
Apple: 53 (voornamelijk hardware waar gewoon een opvolger van is, rare telmethode)
Microsoft: 93

Het is een bepaalde strategie waar de eindgebruiker steeds de dupe van is. Er word teveel met hagel geschoten en totaal niet doorgezet als het even iets minder gaat dan verwacht.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 23 juli 2024 11:31]

Die cijfers zeggen toch helemaal niks. Dat Apple minder producten op de markt brengt is hun keuze. Maar heb je ook een lijst met producten die wel goed lopen? Misschien dat dat de vergelijking wel wat beter maakt.
Of een lijst producten die de markt nooit gehaald hebben.
Als je het niet op de markt brengt hoef je het er ook niet af te halen als het toch een slecht idee blijkt te zijn. De meeste bedrijven lijken dat best aardig door te hebben, maar bij Google heb ik steeds vaker het idee dat een half uitgewerkt idee gewoon live gaat met de consument als tester. Bevalt het niet, schrappen we het. Pech voor die mensen wat het wel konden waarderen, en bedankt voor jullie gebruikersdata
Het werd misschien ook wel juist een warme niche voor diegenen die het geadapt hebben. Was er brede marketing geweest had je weer massa's fanboys op Tweakers en everyhwere else gehad van het Sony, Microsoft of Nintendo kamp. In die zin had het nieuwe moderatie systeem net even eerder gekomen dan kon er een inhoudelijke discussie gevoerd worden over de (onmiskenbare, mag ik dat zeggen) voordelen van het systeem.

En begrijp me niet verkeerd, ik had zelf gewoon niet de pecunia heb om veel verschillende systemen te hebben en dan vind ik het Gamepass argument voor de Xbox gewoon leidend. Anders was ik het zeker gaan gebruiken want het is een heel mooi concept. Dus ik vind het ook jammer te zien dat het hier eindigt. Just saying dat als ze het via marketing hadden geprobeerd ze misschien ook wel zouden eindigen in het fanboygeweld want er zijn ook objectieve nadelen te zien. Hadden ze het maar langer de tijd gegeven om daar aan te werken, moet toch een kwestie van lange adem zijn. Ze zitten niet om geld verlegen..

Zou het stiekem (ranzig commercieel) inderdaad om de data gaan zoals @KingFrogzz schrijft?
Het gaat erom dat de meeste producten veelbelovende startups waren maar die werden opgekocht (opgeslokt) door de big-tech's die het vervolgens de nek omdraaien. Dat is gewoon ronduit zonde van het potentieel.
Op zich zeggen die cijfers inderdaad niet zoveel, maar het gegeven dat Google veel meer "ideeën" op de markt brengt om ze vervolgens te laten floppen of niet meer te ondersteunen of verder uit te werken tot volwaardige producten of diensten, is inmiddels wel aardig bekend, of liever gezegd berucht. Ik ben zelf niet eens een Apple fan, maar objectief gezien kan ik wel zeggen dat zij op zijn minst gezegd wel hun producten volledig ondersteunen en ook als volwaardig product of dienst uitbrengen EN het voor langere tijd blijven ondersteunen.

Wat je bij Google ook vaak ziet is dat delen van bepaalde technologie terug komen in latere producten of diensten. Dat komt dan in essentie neer op een incompleet uitprobeersel de markt in gooien, kijken wat wel of niet werkt, en dan vervolgens weer een nieuw uitprobeersel, enz. enz. Maar ondertussen maken mensen wel gebruik van die diensten, en worden ze er massaal af gedonderd als Google weer eens besluit de stekker eruit te trekken...

Een betere methode zou zijn om die concepten eerst in testfases uit te proberen, en ze niet meteen de markt op te gooien als ze nog niet helemaal overtuigd zijn of ze er wel een volledig uitgewerkt product of dienst mee aan kunnen bieden. De meeste andere bedrijven werken zo'n idee veel vollediger uit. Bij Google lijkt het wel alsof ze ook alle prototypes uitbrengen, in plaats van meteen het eindproduct.

Bijna de helft van wat je ziet op de Google Graveyard is uiteindelijk op zijn minst deel geworden van een andere service of technologie die Google aanbiedt. Maar zelfs al neem je de helft weg, dan nog gooien ze meer ideeën tegen de muur om te zien welke blijven plakken. Alleen dan wel met nogal slechte eindresultaten...

[Reactie gewijzigd door ThanosReXXX op 23 juli 2024 11:31]

Als je een dienst met kaarten gebruikt is er helaas geen dienst met de features van ome Google, maar bij GCP zou ik hard wegrennen. Ze draaien daar net zo goed diensten de nek om als in consumentenland.
Ik ben ook wel benieuwd naar welke diensten ze bij GCP de nek om hebben gedraaid. Want tot nu toe blijft alles behoorlijk goed supported. Overigens is GCP ook wel een veelgebruikte dienst en verdienen ze daar een stuk meer mee dan met Stadia
Nou, wij werken best veel hier met GCP en onlangs hoorde ik al dat de stekker uit AppEngine getrokken wordt. Dit was ook wel een flop, want je kon er maar 1 instantie per project draaien. Dus als je een simpele front en backend wilde hebben moest dat in aparte projecten.

Maargoed, ik ben erg benieuwd hoe ze dan voor zorgen dat bestaande instanties niet stuk zullen gaan, dus we gaan het zien.
Dat is echt niet waar, wij draaien volledige op App Engine (hele grote accounts) en je kan gewoon meerdere services aanmaken in 1 project. Wij draaien front end en backend in aparte services, met daarnaast nog een socket server. Elke service kan onbeperkt instances opstarten(je haalt services en instances ook nog door elkaar) afhankelijk van hoeveel je er nodig hebt. Daarnaast heb ik echt nergens gelezen of van onze account manager gehoord dat ze gaan stoppen ermee. Alles wat je zegt klopt echt totaal niet.

Wil best discussiëren, maar dan moet je wel gewoon eerlijk zijn en niet dingen uit je duim zuigen. Ik ben ook over het algemeen tegen Google met hoe zij dingen altijd vrij snel de nek omdraaien, maar oprecht hebben ze ook gewoon best goede diensten. Niet alles van Google is ruk.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 23 juli 2024 11:31]

Toch staat er in de documentatie het volgende:
Important: Each Cloud project can contain only a single App Engine application, and once created you cannot change the location of your App Engine application.
Bron:
https://cloud.google.com/...y/standard/python/console

Verder is er inderdaad nog geen officiele statement dat AppEngine gaat stoppen, dit is gewoon een rumor. Maarja, een paar maanden geleden was er ook een rumor dat Stadia zou stoppen zonder enkel bewijs en nu zien we ook dat Google daar de stekker toch uit heeft getrokken.
Ja nu haal je weer termen door elkaar.
Je kan 1 single application aanmaken, daarbinnen kan je meerdere services aanmaken en elke service kan onbeperkt instances spawnen.

1 application kan bestaan uit meerdere services, frontend, backend etc.
GCP is verlieslatend. Daar moet elk jaar een miljard bij ;) Om die reden zou ik het al niet gebruiken. Beter Azure of AWS.
Wij zijn een paar maanden geleden bezig geweest om over te stappen van self-hosted naar GCP. Hele stack omgezet, Cloud IoT Core was een grote bouwsteen. Na weken werk eindelijk de eerste klant omgezet naar nieuwe platform, 1 dag later krijgen we een mailtje dat IoT Core stopt. Onze GCP partner die ons begeleid heeft om over te stappen gaf na vragen van ons aan 'oh dat verbaasd ons niets, hier zijn wat alternatieven, success'.

Dus nu kunnen we 50% weer overnieuw gaan doen.
Over specifiek het stukje GCP, heb je daar bronnen voor oid? Ik werk voornamelijk met Azure en AWS en ben daardoor iets beter op de hoogte van ontwikkelingen voor die 2 platformen maar zou het toch ook graag vanaf de zijlijn meerkrijgen voor GCP (voor zolang het duurt).
Anoniem: 420148 @glaaj1 oktober 2022 01:00
https://steve-yegge.mediu...-killing-you-ee7525dc05dc

Deze maakte tijdens de pandemie de ronde in de devops scene. De comments hebben wat commentaar van Googlers.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 420148 op 23 juli 2024 11:31]

Dankjewel voor deze link. Zegt eigenlijk alles…
Dat kun je als groot bedrijf voor een deel niet vermijden. Je zit met een beursgenoteerde onderneming en dan kun je bepaalde dingen pas zeggen als het zo ver is. Daarnaast is het natuurlijk een volledige misser als je twee maanden geleden iets anders zegt dan we gaan zeker door. Dan heb je in ieder geval het doodsvonnis getekend van je product. Wie koopt nog spullen als de fabrikant al aangeeft dat hij niet weet of hij ermee doorgaat en welke ontwikkelaar gaat er nog spullen ontwikkelen als onbekend is of het platform nog een lang leven beschoren is?
Zakelijk gesproken kan je het echt niet maken om vandaag aan te kondigen dat je morgen een product de nek omdraait. Mocht MS pakweg Excel de nek willen omdraaien al dan niet op een opvolger te introduceren dan zou men aankondigen dat binnen 10 jaar de stekker eruit gaat.

Die enterprise ondersteuning maakt je als onderneming het leven moeilijk, je moet zaken blijven supporteren, zaken waarvan je nu al weet dat je ze de nek wilt omdraaien, waardoor je continu een berg legacy aan het meesleuren bent wat een rem zet op innovatie. En ja, dat kost een berg geld aan zaken waarvan iedereen weet dat ze EOL zijn.

Bedrijven als Google richten zich op de 1ste plaats vooral op consumers waar je sowiezo veel sneller kan bewegen. Trustzone op ARM of Secure enclave bij Apple zijn bijna zonder geruis geïmplementeerd maar als een partij als MS Trusted platform module (TPM) eindelijk in Win11 verplicht maakt schreeuwt men moord en brand want legacy support.

Echter de opmerking van @Pliskin is terecht, hoe meer Google dit soort gedrag vertoond hoe terughoudender Enterprise gaat zijn om nog met hun samen te werken.
Ik denk oprecht dat als ze het anders in de markt hadden gebracht ze echt hier een grote markt mee hadden kunnen pakken.
Het verkopen in alle Electronica winkels, reclame maken etc.
Ik maak met echt veel plezier gebruik van Stadia en vond het oprecht goed werken. Eigenlijk nooit lags gehad en Dergelijke. Baal er echt wel even van, aangezien er niet echt een goed alternatief lijkt te zijn. Het werkte gewoon zo belachelijk simpel en er waren leuke games op te spelen.
Anoniem: 306567 @psybi30 september 2022 17:58
Het blijft alleen een niche, het is gewoon niet goed genoeg voor competitieve games. Voor casual gaming is het prima, maar dan concurreren ze teveel met de mobiele telefoon. Daar zit een enorm groep casual gamers. Van wie moeten ze markt afsnoepen? De console gamers gaan vaak voor exclusives, lage input lag, competitieve games, hebben daar al aankopen etc.
competitieve gamers is een triviale markt, console gamers was het doelpubliek. Mij lijkt het dat ze de games library en promotie niet hadden. De tech werkte geweldig...
De casual gamer wil ook niet te veel geld uitgeven... Waardoor Stadia eigenlijk perfect was.
Maar dus duidelijk te weinig opbracht. 1 spel kopen, en voor de rest zo lang je wil kunnen spelen op gelijk welk scherm in huis!
Ik had in eerste instantie ook die ingeving over groter op de markt brengen, maar toen ging ik verder denken. Je zit natuurlijk wel met een beperkte capaciteit aan mensen die tegelijk kunnen spelen (=de hoeveelheid pc's van stadia). Als je het groots promoot moet je het ook wel waar kunnen maken en dus voldoende capaciteit hebben. Want als je ervoor betaalt een vervolgens in een wachtrij komt als je wilt gamen is killing voor het imago. Om dit voor te zijn moet je dus enorm investeren in hardware in voldoende capaciteit te hebben 'voor het geval dat'. Maar als de populariteit ondanks grootste marketing toch tegenvalt zit je met ongebruikte investeringen... Risico dus.

Misschien wilden ze het daarom wel langzaamaan populairder maken, zodat ze ook langzaamaan steeds wat extra servers kunnen neerzetten. Die groei ging kennelijk toch niet zoals verwacht. Of ze kwamen nu op een punt dat er grote investeringen nodig zijn (nieuwe generatie hardware? Nieuw datacenter omdat huidige vol zit?) een dan ga je wel de balans opmaken of doorgaan nog zinvol is...
Een bedrijf als Google kan deze pieken en dalen makkelijk opvangen met hun eigen datacenters.

Een van mijn klanten heeft een internationaal platform, wat ook met API’s en scripts geheel automatisch VM’s aan maakt in de regio waar er vraag naar is.
Dit zijn dus geen idle servers die gestart worden (al hebben we daar ook genoeg van) maar geheel nieuwe VM’s die bijgevoegd worden aan de omgeving.
Die gebeurd wanneer er 90% van de verwachte maximum capaciteit bereikt wordt.

Ons platform draait niet om Google-cloud maar Google is wel in de race geweest om ons platform te hosten.
En Google zou dus zeker in staat moeten zijn om hun eigen stadia dient zeer snel uit te breiden als daar behoefte aan zou zijn geweest.z
het ging hier wel over GPU's uiteraard kunnen ze schalen maar je kunt niet zomaar even 10k GPU's virtueel bijprikken...
Ik denk dat het ook wel anders had kunnen zijn. Veel mensen kenden het niet, veel mensen vertrouwden het niet. Gamepublishers vonden het de moeite niet waard en vertrouwden het misschien ook niet (je wilt ook niet dat mensen je game kopen op een platform dat weer stopt).

Maar voor mij was het goed. Het had niet alle spellen die ik wilde spelen, maar wat ik had op Stadia werkte perfect. Jammer dat het stopt, wel fijn dat we ons geld terug krijgen (ik heb ook nog spellen waar ik nog niet eens aan begonnen was gekocht).

[Reactie gewijzigd door Marzman op 23 juli 2024 11:31]

Het werd misschien ook wel juist een warme niche voor diegenen die het geadapt hebben. Was er brede marketing geweest had je weer massa's fanboys op Tweakers en everyhwere else gehad van het Sony, Microsoft of Nintendo kamp. In die zin had het nieuwe moderatie systeem net even eerder gekomen dan kon er een inhoudelijke discussie gevoerd worden over de (onmiskenbare, mag ik dat zeggen) voordelen van het systeem.

En begrijp me niet verkeerd, ik had zelf gewoon niet de pecunia heb om veel verschillende systemen te hebben en dan vind ik het Gamepass argument voor de Xbox gewoon leidend. Anders was ik het zeker gaan gebruiken want het is een heel mooi concept. Dus ik vind het ook jammer te zien dat het hier eindigt. Just saying dat als ze het via marketing hadden geprobeerd ze misschien ook wel zouden eindigen in het fanboygeweld want er zijn ook objectieve nadelen te zien. Hadden ze het maar langer de tijd gegeven om daar aan te werken, moet toch een kwestie van lange adem zijn. Ze zitten niet om geld verlegen..
Ronduit onbeschoft om zo met je medewerkers en partners om te gaan als bedrijf. Bizar gewoon.
Het zijn niet overal de Nederlandse normen.
Soms weten we niet half hoe goed wij het hier hebben, ondanks al ons geklaag. ;)
Dankzij al ons geklaag* :)
Als je weken voordat je de beslissing neemt aangeeft dat je twijfelt omdat de cijfers niet goed zijn, wat gaat er dan gebeuren denk je?

Je ziet dat wel vaker, mensen die vinden dat een bedrijf of dienst wat in moeilijkheden zit dat ook zo vroeg mogelijk moet aangeven zodat je mensen kunt ontraden van er nog zaken mee te doen waardoor het bedrijf of dienst zeker niet zal overleven. Dat getuigt helemaal niet van goed bestuur.
Nee, zo werkt dat in de Verenigde Staten. Je weet nooit of je aan het eind vd dag nog een baan hebt.
Echt niet alleen in de VS hoor, ook in Nederland kan je vanmiddag horen dat je maandag niet meer op kantoor hoeft te komen.
Ja maar hier heb je tenminste nog rechten als dat gebeurt.

Toegegeven, die worden ook steeds meer uitgehold met al die gedwongen ZZP'ers maargoed.. Dank aan de VVD stemmers.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 11:31]

dat is alleen bij ontslag op staande voet. En als je inderdaad te horen krijgt dat je ontslagen bent (niet op staande voet dus) wordt je salaris nog wel 1 of 2 maanden doorbetaald.
Het concept van Stadia was natuurlijk interessant, maar ik vond het - voor een titaan als Google - best slap uitgevoerd.

Ten eerste moest je naast het Stadia abonnement ook elke game los aanschaffen, waardoor er vanaf een handjevol games in bezit te hebben, eigenlijk al geen meerwaarde was. Dan had je immers net zo goed een Series S/X kunnen kopen met Game Pass en Xbox Remote Play.

Daarnaast werkte het - althans bij mij - alles behalve perfect. Zowel met een verkabelde verbinding op verschillende locaties, alsook over WiFi (5ghz, WiFi 6, én WiFi 6e) werd de 4K @ 60fps nooit vlekkeloos afgespeeld. Was de framerate stabiel, dan had je wel last van artifacts in het scherm. En ja, ik was een van de sukkels die extra betaalde voor Stadia Pro.

Ironisch genoeg draaien al mijn Game Pass games vanaf mijn Series X wél vlekkeloos, op welk apparaat ik ook speel.

[Reactie gewijzigd door Dennis de Vries op 23 juli 2024 11:31]

Je had geen abonnement nodig. Een game aanschaffen was genoeg.
Als je games in 4K wilde spelen wel.
Ik heb gisteren net de xbox x gekocht omdat stadia ging stoppen en ik toch flink wat geld terug krijg. Maar hoewel ik het er mee eens ben dat de xbox veel meer interessante spellen heeft en ik het tot nu toe een geweldig apparaat vind, liep het streaming op de stadia beter dan op de xbox. Het beeld is eerst wazig als het spel start en dan wordt het scherp, dit heb ik bij de stadia nog nooit gezien. Wel start het spel veel sneller op. Maar ik download nu de spellen eerst want dat cloud gaming op de Xbox werkt niet super, stuk minder dan op de stadia.
Drie jaar geleden ontving ik via de post een klein pakketje met daarin de Stadia Founders Edition.

Aangesloten, en binnen paar minuten zat ik midden in Destiny 2. Na ongeveer 15 minuten spelen legde ik met trillende handen de controller neer. Dit is gaaf, heel gaaf!!

Vanaf dat moment enorm fan geweest. Heerlijk op een 65inch scherm met surround, en savonds op bed met een laptop toch nog even doorgaan zonder herrie of wamteproductie. Binnen 5 minuten na de release van Baldurs Gate 3 zat ik al helemaal ondergedompeld in het spel.

Met het stoppen van Stadia zal ik simpelweg weer wat minder gaan gamen, af en toe een wat simpel PC game, maar console zal ik niet aanschaffen. Hopelijk weet een partij als Microsoft de leegte te vullen die Stadia voor mij achterlaat. Nu ik hiervan heb geproefd ga ik nooit meer terug naar lokale zware hardware voor gamen.

Geen seconden spijt.
Het was ook een topervaring. Baldurs Gate 3, Destiny, Humankind, allen redelijk wat gespeeld. Alleen daarna bleef het qua interessante content voor mij bijna geheel stil. Met meer interessante games had ik me dieper ingekocht, had ik anderen enthousiast gemaakt. Ik vraag me echt af of er niet zoals bij Steam meer content van andere genres had kunnen worden gerealiseerd.
Waarom overweeg je Geforce Now niet?
Erg jammer. Google was denk hier te vroeg mee, de gaming markt was hier nog niet klaar voor.
Verrassend, in een tijd dat video en muziek streaming de normaalse zaak van de wereld is, is dat blijkbaar nog niet het geval voor gaming.

Het siert Google dat iedereen 100% zijn geld terug krijgt voor de hardware en games aankopen. Het blijft alleen jammer.
Muziek en films zijn een weg verkeer. Ik denk dat gaming hier nooit klaar voor gaat zijn. Een signaal simpelweg een half continent oversturen om vervolgens de reactie weer het halve continent over terug te sturen kost nou eenmaal tijd. Zelfs licht heeft een maximumsnelheid, sneller dan dat gaat het gewoon niet. Hoe goed de technologie en verbindingen ook worden, ik denk dat het nooit snel genoeg kan zijn om er echt prettig competitive mee te gamen. Ik vind het verder ook niet jammer. Ik vind een eigen PC kast met een paar goede chips erin wel onderdeel van de charme van gaming. Ik mis persoonlijk zelfs al de grote PC game dozen in de winkels. Met de digitalisering oa Steam etc is er echt wel wat verloren gegaan in het gaming landschap. PC dozen waren echt een work of art welke ik echt kon waarderen. Ik hoefde de game niet eens te spelen om te genieten van mijn aankoop, door de boekjes heen bladeren, hele world maps bekijken die in de doos zaten, figures etc. Nu is dat gewoon maar een naampje in mijn Steam library. Sure gemak dient de mens, maar technologische vooruitgang is in mijn optiek soms ook achteruitgang. Gaming heeft echt een heel groot deel van zijn charme verloren in ruil voor het gemak van aankopen doen. In mijn optiek is game streaming alleen maar weer een stapje verder in de ziel uit games te halen. Het is gewoon digitale meuk geworden. Geen incentive meer voor developers om games ook echt af te maken. Want het is toch download, kunnen het later allemaal wel patchen etc.
Anoniem: 420148 30 september 2022 16:52
Tja, dit zag iedereen natuurlijk al maandenlang aankomen. "stop met x", "vertrekt bij x" zijn natuurlijk supergrote rode vlaggen en Google staat erom bekend dingen de nek om te draaien. Goed, de horde fanboys wilden er niet aan geloven, want zij waren nooit eerder geraakt door een "google kill", het zou te groot zijn om te falen en gaf iedereen hier en op reddit een -1 als ze ook maar durfden te beweren dat het snel afgelopen zou zijn met de dienst.

Bedankt voor de 6 -1tjes om mijn punt kracht bij te zetten boys.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 420148 op 23 juli 2024 11:31]

Achja daar leer je van toch? Ik vond het verder een fantastische dienst om te gebruiken. Gelukkig geen groot verlies voor mij.
Ik las vandaag ook een andere interessante factoid: Phil Harrison was betrokken bij de ontwikkeling van de PS3, XBO en Stadia. Zowel de PS3 als de XBO waren relatieve floppers/maakten niet de impact die de fabrikant gehoopt had. Ik vraag mij dan ook af waarom Google dacht dat het handig was om hem binnen te hengelen voor Stadia.
Wat een onzin. Kijk eens goed rond hier op Stadia forum enz, bijna iedere fan is, en was, zich ervan bewust dat het meerdere kanten op kon gaan met Stadia, incl het stoppen van de dienst. Dat is echt geen tabou.

Vaak hebben deze 'fanboys' enorm genoten van de dienst, zie ook reacties hier. Blijkbaar wordt dat erg misgunt ofzo.

Dat iemand een -1 krijgt zal misschien meer komen omdat de geleverde kritiek niet onderbouwd en ook niet constructief is geweest, maar meer in de richting van 'Killed by Google! Stadia is al lang dood!!! Fanboys!!!'

[Reactie gewijzigd door 1234567y op 23 juli 2024 11:31]

De minnetjes komen denk ik voort uit het feit dat het misnoegen eraf druipt bij de mensen die riepen dat het toch wel niks zou worden, onder elk artikel weer.
Zoals veel mensen in het stadiatopic nu ook aangeven, zagen ze dit ook wel aankomen. Dat neemt niet weg dat het vervelend was om je elke keer weer door die zure reacties heen te moeten werken om bij de zinnige posts uit te komen.
Jouw post bevestigt dit gedrag weer (waarvoor dank, punt, etc).
Misschien zou Tweakers een soort algemene melding kunnen toevoegen dat reageren niet verplicht is bij elk artikel dat je leest.
Het is ontzettend jammer dat Google Stadia wordt gestopt door Google. Er waren zeker tekenen aan de wand en het stoppen van Stadia komt niet uit de lucht vallen. Maar dat alles neemt niet weg dat Stadia een nieuwe doelgroep aanspraak die tot dusver niet werd aangesproken. Ik heb het daarmee over casual gamers en ouders met jonge kinderen. Die doelgroep valt mijns inziens nu tussen wal en schip.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.