Google stopt met Stadia en gaat hardware- en softwareaankopen terugbetalen

Google stopt met gamestreamingdienst Stadia. Het bedrijf gaat alle aankopen van zowel hardware als software volledig terugbetalen aan spelers. De dienst is vanaf januari volgend jaar niet meer te gebruiken en de Store sluit per direct.

Google schrijft in een blogpost dat het de stekker uit de streamingdienst trekt. Stadia zou niet het aantal spelers hebben gekregen waar Google op had gehoopt. Cijfers noemt het bedrijf niet, maar het aantal spelers bleef zo ver achter dat de dienst helemaal stopt. Dat gebeurt per 18 januari 2023. Tot die tijd kunnen spelers hun aangekochte games nog spelen. De Stadia Store stopt per direct. Gamers kunnen geen nieuwe spellen meer kopen, maar ook geen nieuwe add-ons.

Stadia-gebruikers krijgen wel al het geld terug dat zij in de dienst hebben gestoken. Het gaat om zowel alle gekochte games en add-ons als om hardware, zolang die in de Google Store zijn gekocht. Het bedrijf noemt in een faq dat het gaat om de controller, de Founders Edition en de Premiere Edition, en Play and Watch. Stadia Pro-gebruikers krijgen geen geld terug, maar kunnen tot de einddatum wel gratis gebruikmaken van die dienst. Google verwacht de terugbetalingen eind januari volgend jaar geregeld te hebben. Spelers hoeven hun hardware niet terug te sturen naar Google.

Google zegt dat de technologie achter Stadia goed werkt op grote schaal. Daarom ziet het bedrijf mogelijkheden die technologie te integreren in andere diensten zoals YouTube, Play of augmentedrealityapplicaties. Details daarover noemt het bedrijf nog niet.

Google Stadia Party Stream
Google Stadia Party Stream

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

29-09-2022 • 18:33

344

Reacties (344)

344
336
218
7
0
82
Wijzig sortering
Heel jammer dit. Voor iedereen die z'n savegames veilig wil stellen: gelukkig kan je alles exporteren via takeout.google.com

[Reactie gewijzigd door Macfuture op 22 juli 2024 20:23]

Wel kanttekening? Misschien alleen te gebruiken voor pc? Je kans ze namelijk niet importeren naar de consoles.
Je speelde ze al op pc dus logisch dat het pc savegames zijn. Of die ook op consoles te gebruiken zijn ligt aan de devs en uitgevers van de games.
.oisyn Moderator Devschuur® @TWeaKLeGeND30 september 2022 08:44
Je speelde ze niet op de PC, je streamde ze op de PC vanaf Stadia hardware. Dat de savegames dús werken op de PC is geen conclusie die je kunt trekken. Over het algemeen is de Stadia build van een game een aparte SKU en het zou zomaar kunnen dat die niet compatible is met de PC variant.
Was dat geen geëmuleerde consolehardware in bepaalde gevallen?
Volgens mij niet? Ben zelf niet zo heel erg betrokken geweest bij de Stadia ports die wij van games hebben afgeleverd, maar wat ik ervan kan herinneren was dat Google gewoon bepaalde richtlijnen gaf wat betreft de hardware, maar dat het maar de vraag was waar het daadwerkelijk op runde.

Maar goed, het is niet de hardware die hier heel relevant is, maar het feit dat je meestal per platform een aparte build maakt. Daardoor kunnen id's van objecten bijvoorbeeld verschillend zijn per platform (en als die id's in de savegame worden gebruikt zijn ze dus niet compatible), of je zit met het feit dat memory layout van structs niet strict gedefinieerd zijn in C en C++, waardoor die dus kunnen verschillen per compiler en per platform.
Wat ik bedoel is dat waarschijnlijk veel stadia gamers geen pc gamers zijn. Dus ook al kan je ze exporteren je hebt er niets aan. Hier boven reageerde iemand al dat zelfs de saves niet te gebruiken zijn met de pc versies.
Inderdaad heel jammer, ik heb begrepen dat alle 12 gebruikers erg boos zijn hierover.

Even zonder gekheid, Google blijft blunder op blunder begaan, ze stappen in op een segment waar veel grotere spelers zitten, en moeten dan een tijd later de boel sluiten omdat het niet werkt.
Natuurlijk omdat Google hier ook zeer bekend om is, zorgt dit er voor dat klanten nog minder snel hun diensten afnemen, of overstappen naar ze.

Ze moeten echt leren op welke diensten ze echt willen concurreren, en ze moeten diensten die misschien niet winstgevend zijn, maar weinig kosten om te onderhouden, toch te laten draaien. Want ja diensten houden die verlies maken is over het algemeen niet slim, maar je wilt ook betrouwbaar overkomen, en door weinig kosten diensten te sluiten, heeft bijna niemand vertrouwen in hun dure diensten, zeker wanneer klanten moeten betalen.
Het is prima als Google blundert, net als elk ander techbedrijf dat blundert, zeker als ze het zo netjes afwikkelen als dit waar iedereen netjes al zn geld terugkrijgt. Blunderen betekent durven te experimenteren, en daar komt innovatie vandaan.
Op deze schaal blunderen vind ik toch echt niet oke meer, bedoel uiteraard moeten ze het zelf weten, en ik ben geen aandeelhouder, maar dat gezegd, wanneer je zoveel geld stopt in iets als dit, terwijl je concurrenten in een veel betere positie zitten, met name Microsoft, dan moet je slim zijn en dit niet willen proberen, of lage verwachtingen hebben.

Toen MS de Windows Phone pushte, waren zij al jaren en jaren actief op de smartphone markt, werden oude spelers weggevaagd, en kwamen Android en iOS omhoog. Zij gingen terecht hier flink in investeren. Uiteindelijk faalde het, maar het was een zeer legitieme keuze, met een goede kans van slagen.

Hier was dat gewoon niet, vanaf dag 1 wist de massa al dat ze het niet zouden halen, en omdat Google zo onbetrouwbaar is met hun diensten, heb ik zat mensen horen zeggen dat ze de dienst niet wilde afnemen, los nog van het feit dat het Xbox pakket veel completer is.
Dan heb ik nu 5 gratis zeer fijne controllers.

Zou fijn zijn als Google nog een update uitbrengt zodat deze dat de controller via bluetooth te koppelen is.
Dit was bij sommige gebruikers al mogelijk in combinatie met een Chromecast met GoogleTV
Is stadia2xbox dan niet handiger? Als je er toch nog een kabeltje aan moet hebben kan het net zo goed rechtstreeks....

https://github.com/bakapear/stadia2xbox
Was te verwachten met Google.
Wel netjes dat ze alle hard- en softwareaankopen volledig terugbetalen.
Wat een flauwekul, als je niks probeerd als bedrijf dan win je ook nooit iets. En bedrijven zo groot als google proberen het gewoon. Het werkte bij mij altijd goed. Jammer dus, maar begrijpelijk. Als de bakker bij jou om de hoek het wit brood niet meer verkoopt dan stopt de bakker er ook mee.
Google heeft dan ook niets geprobeerd. Zoals in typische Google fashion dachten ze de gaming markt binnen te stormen met een basisproduct en er direct een groot deel vd markt mee over te nemen. 0 exclusives! (kom op je bent Alphabet, zwier gewoon een zak geld naar From Software om Elden Ring exclusief op Stadia uit te brengen of koop gewoon de studio over), buiten Ubisoft geen enkele andere AAA publisher kunnen aantrekken en hun eigen studio al in een heel vroeg stadia gesloten.

De technologie erachter is indrukwekkend en dat is zo voor het merendeel van hun producten. Maar hun sales, product development & marketing teams en een groot deel van hun leadership team mogen ze daar illico presto buiten gooien. Absoluut onbekwaam.

Ik had het al sinds de Stadia aankondiging aangekondigd dat het een kort leven ging hebben. Ziet ernaar dat eender welk nieuw product van Google dat niet onmiddellijk 100'en miljoenen gebruikers heeft maar een kort leven beschoren is.
Marketing was echt het probleem, ze hadden echt moeten mikken op de casual gamer. De zogenaamde dadia's die van vrouwlief geen dure xbox/ps/pc meer mogen kopen en toch willen gamen.

Ik maakte er iig graag gebruik van, ondanks een xbox series x en pc in huis. Het was gewoon lekker makkelijk. Shield starten -> Stadia straten en gaan. Of lekker even gamen op je ChromeBook :-).

Maar ik kende het alleen door tech websites, daarbuiten heeft het maar heel weinig aandacht gehad.
...zogenaamde dadia's die van vrouwlief geen dure xbox/ps/pc meer mogen kopen...
LOL. Gaan we weer. Kotsmisselijk word ik van deze zinsnede. Hoeveel geld brengt vrouwlief binnen om dergelijke verboden op te kunnen stellen?

In mijn huishouden verdien ik 4x zoveel als mijn vriendin, dus ik breng 80% van het inkomen binnen, en betaal alle vaste lasten en gemeentelijke belastingen, behalve haar telefoonabonnement, zorgverzekering, en haar helft van het eten.

En dan nog heb ik zat geld over om te sparen, in de woning te steken, en mee te hobbyen. Als indicatie: ik kan per maand meer sparen dan dat zij verdient, mocht ik dat willen.

Als mijn vriendin mij zou gaan verbieden wat ik wel en niet zou kunnen kopen dan denk ik dat er een serieus probleem ontstaat.
Okay Jan boven modaal en grootverdiener des huizes. Ik begrijp dat je empathie je even in de steek laat, maar ik wil je hem wel even helpen zoeken.

Stel je eens voor dat er mensen zijn die het minder breed hebben. Waarbij de man niet 4 x zoveel verdient als zijn vriendin (het is mij echt volstrekt onduidelijk waarom je de noodzaak zou voelen om dit op het internet te delen maar dat terzijde). Waarbij de vaste lasten dusdanig zwaar wegen dat er weinig over blijft om te sparen.

Wellicht is het nieuws voor jou, maar deze gezinnen bestaan. Meer dan je denkt. En voor die gezinnen is het niet altijd vanzelfsprekend dat er dure spelcomputers gekocht worden met dure spellen, maar hebben ze vaker de voorkeur om hun geld uit te geven aan schoolboeken voor de kinderen.

Maar goed ik weet niet of jij je echt irriteerde aan de opmerking of dat je vooral wil laten weten hoe geweldig goed je verdient én dat je thuis de broek aan hebt. Maar laten we eerlijk zijn. Mannen onder elkaar. Ook bij jou is de vrouw gewoon de baas ;)
Wat een onzin! De rest noem jij niet, de rijken/elite met kinderen, vrijgezellen mensen, homogemeenschap etc etc.
Wellicht is het nieuws voor jou, maar deze gezinnen bestaan. Meer dan je denkt. En voor die gezinnen is het niet altijd vanzelfsprekend dat er dure spelcomputers gekocht worden met dure spellen, maar hebben ze vaker de voorkeur om hun geld uit te geven aan schoolboeken voor de kinderen.
Vooral deze opmerking, compleet absurd dat jij de moraalridder gaat uithangen terwijl onderzoek hier in Nederland dus uitwijst dat dat dus wel gebeurd, koste wat het kost en die mensen die jij noemt steeds vaker de fout in gaan on dat allemaal te kunnen bekostigen en vele schulden. Oftewel mensen hebben er schijt aan gekregen. You only life once mentaliteit wordt er op na gehouden.
Ik snap niet zo goed wat je punt is. Ik gaf aan dat er gezinnen zijn die geen dure spelcomputer kunnen kopen omdat ze niet dezelfde financiële middelen hebben als katsunami.

En nee de rest noem ik niet want daar ging het ook helemaal niet over.
Ik snap niet zo goed wat je punt is. Ik gaf aan dat er gezinnen zijn die geen dure spelcomputer kunnen kopen omdat ze niet dezelfde financiële middelen hebben...
Tussen 2012 en 2014 had ik ook niet de financiële middelen die ik nu heb, omdat ik destijds werkloos ben geworden op het hoogtepunt van de kredietcrisis. Omdat ik goed had gespaard, kon ik destijds optiefen wat betreft de bijstand (na 2 maanden WW) en eerst een serieus bedrag opmaken voordat ik ergens voor in aanmerking kwam. Dat bedrag was eigenlijk bedoeld als eigen geld voor een uis. Collega's die erop los geleefd hadden en hun woning vol hadden staan met electronica en andere zaken die de bijstand niet meeneemt kregen gewoon een uitkering, maar ik mocht opbokken.

En ja, daar koester ik nog steeds wrok over. Het geeft me het gevoel dat je in Nederland beter niks kunt hebben en niks moet proberen op te bouwen, want als het mis gaat zit je binnen de kortste keren aan de grond, met het stigma "als je in de bijstand terecht komt, dan ben je een labbekak ((c) Hans de Boer) die dat zelf schuld is." (News flash: dat is vaak zat niet het geval.) Mensen die van uitkeringen en toeslagen leven hebben het misschien niet breed, maar ze lopen ook geen risico.

Dus breek me de bek niet open over financiële middelen. Ik heb alles gezien vanaf bijstandsniveau (en soms daaronder in de kredietcrisis) tot bijna 1.5x modaal en zowat alles daartussenin tussen 2005 en nu. Ik ben allang blij dat ik 2012 - 2014 zonder schulden heb overleefd. Dat heeft me 1 ding wel geleerd: ik weet precies wanneer ik me dingen wel enniet kan veroorloven. Ik heb beide kanten meegemaakt: schrapen om aan het eind van de maand nog een beetje normaal te kunnen eten, maar ook (bijna) kunnen doen en laten waar ik zin in had.

Dat is juist waarom ik me niet door anderen laat vertellen hoe ik met mijn geld zou moeten omgaan en wat ik wel en niet zou moeten kopen. Ook niet door mijn vriendin. Dat kan ik namlijk prima zelf bepalen.

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 22 juli 2024 20:23]

Okay Jan boven modaal en grootverdiener des huizes. Ik begrijp dat je empathie je even in de steek laat, maar ik wil je hem wel even helpen zoeken.
Dat valt best mee; mijn salaris is eigenlijk best bescheiden. Het is eerder dat het salaris van mijn vriendin relatief laag is omdat ze part-time werkt. (En daar zelf voor kiest.)
Stel je eens voor dat er mensen zijn die het minder breed hebben. Waarbij de man niet 4 x zoveel verdient als zijn vriendin (het is mij echt volstrekt onduidelijk waarom je de noodzaak zou voelen om dit op het internet te delen maar dat terzijde). Waarbij de vaste lasten dusdanig zwaar wegen dat er weinig over blijft om te sparen.

Wellicht is het nieuws voor jou, maar deze gezinnen bestaan. Meer dan je denkt. En voor die gezinnen is het niet altijd vanzelfsprekend dat er dure spelcomputers gekocht worden met dure spellen, maar hebben ze vaker de voorkeur om hun geld uit te geven aan schoolboeken voor de kinderen.
Als je als gezin in die situatie zit en je moet als vrouw zijnde je man _VERBIEDEN_ om dingen te kopen, dan heb je een hork van een man die zijn verantwoordelijkheden niet op een rijtje heeft.
Maar goed ik weet niet of jij je echt irriteerde aan de opmerking of dat je vooral wil laten weten hoe geweldig goed je verdient én dat je thuis de broek aan hebt. Maar laten we eerlijk zijn. Mannen onder elkaar. Ook bij jou is de vrouw gewoon de baas ;)
Ik heb gewoon een redelijk normaal salaris hoor. Ik verdien 4x zoveel als mijn vriendin omdat zij slechts 16 uur in de week werkt. (En daar zelf voor kiest zoals ik al zei.) En wat geeft je het idee dat er in onze relatie een "baas" is en waarom dat mijn vriendin zou moeten zijn? Zoals ik al hierboven zei: kotsmisselijk word ik van die aanname / mythe / stereotype dat de vrouw/vriendin "de baas" zou zijn in de relatie en daarnaast bepaalt wat er met het geld gebeurt.

Laten we zeggen dat dit in mijn geval ver van de waarheid is. En zelfs op mijn werk heb ik op dat gebied mijn limiet; als je als leidinggevende wat mij betreft te ver gaat met "de baas zijn", dan zit je op een gegeven moment met een open vacature; zeker met de huidige arbeidsmarkt.

Gelukkig (voor mijn vriendin) heb ik mijn prioriteiten wel op een rijtje, dus alles wat betaald moet worden is betaald, voordat ik naar de leuke dingen ga kijken.

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 22 juli 2024 20:23]

en hun eigen studio al in een heel vroeg stadia gesloten.
Pun intended? :D
Humor wordt hier vaak ondergewaardeerd en met een -1 afgeserveerd, maar gebaseerd op een taalfout verpest voor mij de "pun".
Ik denk dat jouw gebrek aan humor nu wordt bestraft met een 0...

Stadia is het meervoud van stadium, de zin had iets anders moeten zijn, bv geen enkelvoud "een"...
Er was wel een Stadia exclusive: Gylt! Niet vergelijken met PS5 of XBOX exclusives als Halo of God of War, maar het was er wel.

Ik ben juist blij dat Stadia nauwelijks exclusives had; dat betekent dat er ook geen spellen verloren gaan nu de dienst (voorspelbaar) afgesloten wordt.
Misschien voorspelbaar, maar het idee is wel top! Het is natuurlijk ongelooflijk hoeveel stroom een gamingpc gebruikt, hoeveel investering het kost, hoeveel die spellen dan nog kosten... Terwijl er via dit 'Stadia' principe met zeer lichte hardware fantastisch gegamed kon worden.
Midden in de zomer met een Chromebook zonder stroom buiten op het terras een 3D game op goede framerate...
En binnen enkele tellen is het spel opgestart.. Dat is wel anders bij WOT op de pc..
Dan sluit je nu een abonnement af bij Microsoft voor GamePass. Die zijn ook steeds meer bezig met cloud gamen. Alhoewel dit nog wel in Beta zit
Je vergeet playstation plus.
Weet jij hoeveel energie die gem server bij Google stadia slurpt? En hoeveel de airco aan energie opneemt om die server te koelen? En hoeveel energie het server park en switches/routers in het datacenter om jouw spel uberhaupt buiten het datacenter te brengen om daarna naar het hardware-park van je ISP te worden getransporteerd? Dat transport kost namelijk ook electriciteit, net zoals het serverpark van je ISP ook energie verbruikt. En dan moet het ook nog eens naar jouw huis worden getransprteerd om daar op een energie-verbruikend apparaat te worden gespeeld, in een ruimte die verwarmt en gekoeld en/of verlicht moet worden. Allemaal energie en het grootste deel van heel die keten doet dat 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Maar goed jij ziet dat niet op jouw energie rekening terug, dus bestaat dat energieverbruik niet. Dat is tenminste de indruk die ik krijg van jouw post. Qua energieverbruik is de trend van streamen van video/spellen helemaal niet zuiniger dan fysieke media. Het maken en distrubeteren daarvan kost ook een heleboel energie, daar niet van, maar dat is uitgesmeerd over een veel langere periode van bruikbaarheid.

Personen die 'streams' afnemen stappen daar iets te graag over. Bedrijven die deze streams produceren hebbn nu echter wel veel meer controle over hoe, waar en wanneer zij hun streams beschikbaar maken om zo je portemonnee leeg te melken. Die extra energiekosten nemen deze bedrijven wel voor lief.
Als er nu eens een nieuwe CEO zou komen ....
Proberen is prima, maar het business model was natuurlijk compleet van de pot gerukt en dus bij voorbaat kansloos.
Wat precies was er verkeerd aan het businessmodel?
Er was natuurlijk van alles mis met het business model, anders zou Google er niet mee gestopt zijn…

Ik zeg echt al bijna 10 jaar lang, al sinds OnLive, precies hetzelfde: mensen proberen te laten betalen om games te streamen, is gewoon geen goed business model. De de doorsnede van mensen die potentiële klanten zijn is gewoon veel te klein, fanatieke gamers kopen gewoon PC’s en consoles, en casual gamers gaan niet voor een dienst betalen waar je vervolgens alsnog de games zelf moet aanschaffen. Wat hou je over aan klanten? Mensen die per se overal en altijd op elk device willen kunnen spelen en daar voor willen betalen, mensen die wel willen gamen maar uit principe geen hardware willen aanschaffen, en mensen die niks om geld geven en zich er gewoon op abonneren zonder per se hardcore gamers te zijn. Niet echt een solide klanten basis… Een all-you-can-eat Netflix achtig model zou nog kunnen werken om casual gamers over de streep te trekken, maar als je zelf de games niet maakt kun je ze ook niet voor een prikkie ‘weggeven’, want game makers en uitgevers willen ook gewoon verdienen.

Ondertussen moet je wel overal ter wereld data centers met gespecialiseerde hardware uitrollen, draaiend houden, upgraden, onderhouden etc. Dat kost klauwen met geld. Er wordt nog wel eens gesuggereerd dat je de kosten van die servers door heel veel spelers kunt delen, maar dat gaat natuurlijk helemaal niet op: voor een goede ervaring moet je redelijk dicht bij de server zitten, niet meerdere tijdzones er vandaan, dus op werkdagen tussen 9 en 17 lokale tijd staan die servers waarschijnlijk grotendeels te idlen.

Ik ben verder geen expert en denk er gewoon met boeren verstand over na, en kom elke keer tot dezelfde conclusie, en dan zijn veel mensen het daar grondig mee oneens want dit en dat en zus en zo. Maar inmiddels heb ik al zoveel van die game streaming diensten zien komen en gaan, ze gaan allemaal failliet of ze trekken de stekker eruit. Dus tja…

Overigens denk ik dat partijen als Sony en Microsoft wel degelijk iets met dit soort technologie kunnen, en daarmee de relatief kleine doelgroep kunnen bedienen. Maar dan wel als loss-leader, als extra’tje om nieuwe klanten naar je platform te lokken zodat ze daar geld uit gaan geven voor alle andere diensten en games die ze daar aanbieden.

[Reactie gewijzigd door johnbetonschaar op 22 juli 2024 20:23]

Ik vind het erg jammer dat je gelijk lijkt te hebben. Ik speel zelf tegenwoordig erg zelden en wil er geen videokaart voor kopen. Dat ding zou 99.9% van de tijd niks doen. Huren bij een datacenter is zo veel efficiënter eigenlijk... Maar het komt niet van de grond.
GeForce Now heb ik ook naar gegeven, maar dan heb ik een maandelijk abo met Flatrate. Geweldig, 10 euro of zo dokken voor 1 uur gaming... Waarom mag ik niet per minuut betalen?
GeForce Now werkt echt top, ware het niet dat NVidia zich heeft laten intimideren door grote publishers en daardoor veel spellen niet aanbied. Ze hebben wat mij betreft genoeg 'sway' om het op een rechtzaak aan te laten komen, wat in principe pro-consumer zou zijn, maar helaas.
Ik ben het grotendeels met je eens, maar de unieke kracht van Stadia was volgens mij juist dat abonnementsgeld niet verplicht was. Als casual speler kon je op 1080p gratis de games spelen die je gekocht had. Dat was op zich wel een unieke feature.
Maar dan kom je weer terug bij het grote probleem dat jonbetonschaar aanhaalt: Dat is helemaal geen goed verdienmodel. Je moet wereldwijd een serverinfrastructuur operationeel houden voor niet-betalende klanten.
Grotendeels eens met je analyse.

Significant verschil bij de concurrerende gamestreamingdienst NVIDIA GeForce NOW is echter dat je de games die je daarop speelt amper hoeft te kopen, als je iedere week alle 'gratis' games via Steam, GOG, Origin, Ubisoft en Epic claimt. En als je wel iets koopt in die een van die stores blijft het ook buiten GFN beschikbaar.

Ander significant verschil is overigens dat GFN, iig de Priority en RTX 3080 abo's, qua beeldkwaliteit en lage latency best-in-class zijn. Mijn K/D-ratio's op bijvoorbeeld CS:GO zijn via GFN zelfs beter dan wanneer ik het lokaal installeer/draai (met een competente discrete videokaart).

Voor Stadia dus helemaal eens met je analyse, maar niet met je veralgemenisering naar alle gamestreamingdiensten.
Ik vond persoonlijk dat de service die stadia aanbood niet perse slechter was dan GFN. De tagline van GFN is "Your Games. Your Devices. RTX ON." Uitstekend, ik kan dus gewoon alle games spelen die ik reeds bezit. Maar dat is dus niet zo, zo goed als alle rockstar games ontbreken (dus ook GTA V die ik ooit gratis claimde op epic), de originele witcher die gratis is op GOG is niet speelbaar. Elden Ring, Death Stranding Director Cut,... allemaal niet speelbaar op GFN. Veel van de echt kleine games die je gratis kan verkrijgen waar je naar verwijst zijn ook niet beschikbaar op GFN.

Nu viel dat argument uiteraard ook voor stadia te maken. Maar daar kreeg je voor hetzelfde abonnementsgeld over de maanden heen wel heel wat uitstekende games voor terug. Ik heb ze lange tijd beide gehad, en paste je tactiek toe om alle gratis games te claimen. Dit is wat ik gespeeld heb qua gratis content:
GFN: A Plague Tale: Innocence, Supraland
Stadia: Wavetale, Deliver us the Moon, Life is Strange Remastered (+ Before the Storm), Nanotale, Wreckfest, Mafia III, Saints Row IV Remaster, Control, Hitman, Valkyria 4, Resident Evil: Biohazard, Gylt, The Turing Test, Star Wars: Jedi Fallen Order, Submerged

De laatste maanden begonnen de games die inbegrepen waren bij 'Pro' van een lagere kwaliteit te worden in mijn ogen, dus ik zag de bui al hangen. Overigens wel zeer tevreden dat de games die ik wel effectief gekocht heb ook gewoon terugbetaald worden.
In basis eens met je reactie hoor!
Het viel mij ook tegen dat het GFN games aanbod alsnog vrij beperkt is, daar zouden ze zeker beter/eerlijker over moeten communiceren.
Vooral van Ubisoft en EA zijn er wel flink wat games beschikbaar, die afgelopen jaren ook gratis te claimen waren, naast wel een aardig aantal van Epic en Steam.
Maar het komt inderdaad totaal niet in de buurt van een 'echte' cloud gaming pc waar je alles zelf op mag installeren, enz.
Voor mij persoonlijk werkt het in ieder geval erg prima, vooral als je bij de Steam sales aankopen ook een beetje selecteert op GFN beschikbaarheid.
En zoals gezegd, technisch gezien (qua beeldkwaliteit en lage latency) zijn hun betaalde abonnementen wel echt best-in-class. Dit komt ook iedere keer weer uit testen wanneer de verschillende cloud gaming diensten met elkaar vergeleken worden. Zelf vind ik dat wel erg belangrijk, omdat ik wel het idee wil hebben dat ik daadwerkelijk op een high-end gaming pc met zeer lage latency aan het gamen ben. Bij Stadia heb ik dat gevoel nooit gehad...

[Reactie gewijzigd door Relaxations op 22 juli 2024 20:23]

Het zelf betalen voor die games is op zich geen probleem, maar "jouw" games feitelijk niet eens bezitten/in eigendom hebben, is een veel grotere issue. Ik wil bezitten waar ik voor betaal, en niet slechts een game "huren", maar er wel de volle retail prijs voor moeten betalen. Dan had het gewoon veel goedkoper gemoeten, dan hadden ze er misschien nog wel wat van kunnen maken. Een soort Netflix voor games, eigenlijk.
dus op werkdagen tussen 9 en 17 lokale tijd staan die servers waarschijnlijk grotendeels te idlen.
Dat is denk ik een aanname?
Microsoft bv heeft al aangegeven dat hun xbox blades in de cloud multipurpose zijn. Dus andere compute dan games kan hierop uitgevoerd worden. Ik sluit niet uit dat dit bij Google ook zo is.
Ik ben het deels met je eens. Ik zie in het model van Microsoft echter wel brood. Je hebt game pass als dienst en kan x aan games downloaden en spelen. Al aardig wat nieuwe titels mee uitgeprobeerd. Tegenwoordig stream ik de games eerst om uit te proberen en sommige games blijf ik streamend spelen zodat het geen schijfruimte kost.

Wat betreft idle datacenters. Die Xbox hardware wordt ingezet door bedrijven die gpu zware taken middels Azure laten uitvoeren. Dus de capaciteit wordt zeker wel benut.
Die Xbox hardware wordt ingezet door bedrijven die gpu zware taken middels Azure laten uitvoeren.
Is dat zo, dat lijkt me bijzonder onwaarschijnlijk namelijk. Alle Azure GPU compute profiles zijn volgens mij Nvidia/Cuda, terwijl Xbox op AMD gebaseerd is. Doet er überhaupt iemand cloud GPU compute op AMD hardware?…
Alles. Als ze een Netlfix-achtig model hadden gekozen was het prima geweest, want 'games in de cloud', daar gaat vrijwel niemand voor betalen. Bovendien, dan héb je een game aan volle prijs gekocht, moet je extra betalen om het op hoge kwaliteit te kunnen spelen.
Mensen zijn niet gek, die gaan gewoon niet dubbel betalen voor een enkel product.
Maar je hebt als consument niet de upfront investering hoeven doen in een console of pc. Dat is voor een casual gamer wel een grote pre. En die maakt de 1080p waarschijnlijk ook niet veel uit.
Als je met het business model de manier waarop de store werkte bedoelt dan wil ik juist zeggen dat die top was! Koop een game en speel hem. Verder geen kosten. Wil je de game 4K hdr met 5.1 spelen, dan moet je een abbo namen. En met dat abbo krijg je er ook nog eens gratis games bij.

Dat hele model van xcloud of luna vind ik maar vervelend. Hoog bedrag voor veelte veel content die ook nog eens kan verdwijnen
De free 1080p tier bij Stadia was er ook enkel maar om een user base op te bouwen. Sowieso dat die afgeschaft ging worden of volgegooid ging worden met reclame eens Stadia wat van de grond kwam.
Dat weet je helemaal niet(tenzij je hoog bij Google zit maar dat lijkt mij niet).

dit zijden ze ook met de Xbox gold naar GPU omzetten. Dat is er alleen maar om marktaandeel te krijgen. Maar vandaag de dag 5 jaar na dato werkt het nog steeds. En helpt MS je nog steeds met vpn en keys uit het buitenland.
Dus duidelijk werkte het niet goed. Het idee dat streamen gratis zou zijn, zelfs op 1080p, is gewoon al absurd. En met "business model" bedoelt lilmonkey waarschijnlijk... wel... het business model. En niet alleen de Store.
Xcloud in combinatie met GamePass werkt anders perfect, is super gebruiksvriendelijk en nog goedkoop ook.De problemen die je opnoemt, die komen nu juist voor bij Stadia, want je betaalt de volle mep voor games die je nooit echt zal bezitten, en je moet extra betalen voor hoge kwaliteit streaming.

Je betaalt 40 euro of minder per jaar voor GamePass, en de games zelf zijn met grote regelmaat gigantisch in de aanbieding. Elke week zijn er weer nieuwe deals, soms zelfs met 90% korting. En games die je hebt gekocht, worden lokaal geïnstalleerd, en heb je in die zin dus veel meer in je bezit dan met het achterlijke cloud-only model van Stadia. Plus dat je die lokaal geïnstalleerde games doorgaans ook gewoon offline kunt spelen.
Het ding is wel dat Google dit toch echt veel vaker doet dan bedrijven als een Microsoft voor mijn gevoel.

Het klinkt wellicht wat als achteraf kletsen, maar dit is dus exact de rede waarom ik vanaf het begin wantrouwig geweest ben richting Stadia als zijnde platform vanwege de reputatie van het bedrijf erachter heeft opgebouwd. Ik heb simpelweg geen vertrouwen om te investeren in een Google dienst tenzij het platform echt gevestigd is zoals Android, dat heb ik bij andere bedrijven toch een heel stuk minder.

Wel zo fair dat ze ook alle spellen volledig refunden i.i.g., dat hadden ze zeker voor aankopen die iemand al een langere tijd in bezit had of veel uren in had gestopt niet hoeven doen volgens mij.

[Reactie gewijzigd door !mark op 22 juli 2024 20:23]

Microsoft heeft er ook een handje van, hoor, het is niet alleen Google. Zo heb ik hier nog de originele Surface tablet liggen met Windows RT, wat eigenlijk vanaf het begin af aan niet lekker ondersteund werd, en enkele Windows Mobile telefoons die een stuk fijner werkten dan Android of Apple, toentertijd, maar waar de stekker ook uitging omdat de verhoopte aantallen niet werden gehaald (honderden miljoenen gebruikers was niet genoeg, in elke andere branche zou men de handen dichtknijpen...)
De tegenstelling tot Stadia is echter dat die Windows RT tablets nog steeds ondersteund worden (tot januari 2023), en dat die Windows Phones ook nog tot 2020 ondersteund werden, en na het vervallen van de ondersteuning stoppen ze niet plots met werken. Als Stadia stopt verdwijnt alles, inclusief de functionaliteit van de hardware die je ervoor hebt gekocht.
Honderden miljoenen gebruikers? Waar haal je die cijfers vandaan? Je vergelijkt ze met Android / Apple en vindt dat ze fijner werkten, dus ik neem aan dat je dan het hebt over Windows Phone en niet het oude Windows mobile, maar misschien bedoel je beide gecombineerd?

Het is moeilijk om precieze cijfers te vinden, maar ik vind bijvoorbeeld dit artikel met een mooie grafiek: https://mspoweruser.com/m...0-million-windows-phones/

Die grafiek toont dat verkopen van 'de afgelopen 24 maanden' blijft hangen op 70 miljoen en dat het totaal aantal verkochte telefoons net voorbij de 100 miljoen is gekomen.

Een ander artikel noemt dat het aantal verkochte telefoons in Q1 2016 gedaald is naar 2.3 miljoen, wat een forse daling is en het begin van het einde was: https://www.theverge.com/...ket-share-below-1-percent

Zelfs als geen enkele gebruiker vanaf het begin van Windows Phone zijn telefoon zou hebben gehouden, zou je misschien niet eens op honderden (meervoud) miljoenen gebruikers komen en dat is wel erg onwaarschijnlijk ook.

Ik kan me niet voorstellen dat er in het oude Windows Mobile tijdperk zoveel smartphones verkocht werden dat je toen aan honderden miljoenen kwam. In die tijd heerste Nokia nog en waren smartphones sowieso minder gangbaar.
...en enkele Windows Mobile telefoons die een stuk fijner werkten dan Android of Apple, toentertijd, maar waar de stekker ook uitging omdat de verhoopte aantallen niet werden gehaald (honderden miljoenen gebruikers was niet genoeg, in elke andere branche zou men de handen dichtknijpen...)
Men keek bij Microsoft dan ook alleen naar de verkopen in de USA. In Italië zaten ze dacht ik op 25% marktaandeel en in diverse andere EU-landen ook op 15 tot 20%, en dat terwijl vrijwel alle marketinggelden alleen in Amerika werden besteed, en dat was een behoorlijk fors bedrag.
Hier in Paraguay (Zuid Amerika) waren Windows Phones ook erg populair in het begin. Voor een wel heel gunstige prijs kreeg je hier heel wat telefoon voor terug. Maar het gebrek aan software en compleet gebrek aan reclame zorgden er ook voor dat de meeste winkels de Windows Phone lieten vallen, zodat er kort na de lancering het alsmaar moeilijker werd om een Windows Phone aan te schaffen. Zelf importeren is hier geen oplossing, vanwege zeer corrupte duane ambtenaren.

Had Microsoft werkelijk een succes van de Windows Phone willen maken, dan hadden ze zich veel beter op andere markten dan die van de VS/Canada moeten storten, daar een solide gebruikersbasis opbouwen om daarna de thuismarkt langzaam maar zeker over te nemen.

Maar zoals gebruikelijk staren bedrijven in de VS zich blind op hun thuismarkt. Ja, ik was een zeer tevreden Windows Phone (8.0/8.1) gebruiker. Moest wel overstappen naar Android na 4 jaar, want toen gaf de batterij van mijn Windows Phone (van het Nokia tijdperk) het op. Apple is veel te duur en te beperkend. Android vond (en vind) ik maar een bijeengeknoopd zooitje chaos. Als Microsoft een nieuwe, serieuze poging zou doen in telefonie, dan stap ik in een oogwenk weer terug van Android.
... Zelf importeren is hier geen oplossing, vanwege zeer corrupte duane ambtenaren.
Iets soortgelijks hoor ik ook op andere fora (FB Pentax-groepen), of daar Paraguay genoemd werd weet ik niet meer, één is een Engelsman in Brazilië, de andere zaten in andere Zuid-Amerikaanse landen..
Had Microsoft werkelijk een succes van de Windows Phone willen maken, dan hadden ze zich veel beter op andere markten dan die van de VS/Canada moeten storten, daar een solide gebruikersbasis opbouwen om daarna de thuismarkt langzaam maar zeker over te nemen.
Dat bedoel ik, ze hadden moeten zien dat het daar wel aansloeg.
Maar zoals gebruikelijk staren bedrijven in de VS zich blind op hun thuismarkt.
Dat zie je ook heel sterk bij Apple en ook bij Facebook, in Google iets minder, maar van de groten is Microsoft in deze wel de kampioen. Die zien Europa als dependance van de UK en de UK als verlengstuk van de UK. Alleen Spaans is vrij goed ondersteund, en tegenwoordig zie je ook een stijgende ondersteuning voor Chinees. Een beetje een uitzondering in deze is de X-box-serie die ook in Japan behoorlijk goed ondersteund is.
Maar blijkbaar kan je wel veilig investeren als Google zoiets probeert. Dat is toch het gevoel dat ze de mensen willen geven hiermee.
Je had geen verlies gemaakt gezien Google alle aankopen terugbetaald.

Je hebt bedrijven die voorzichtiger in hun hokje blijven en je hebt er die grote pogingen erbuiten maken.

Dat Microsoft niets probeert weet ik niet.
Ze hebben met de Microsoft band een wearable geprobeerd en met hun foldable nog eens een telefoon.

Google probeert wel vanalles met diensten en vindt hun draai niet echt.
Microsoft is zo sterk business gericht dat dit moeilijker gaat. Daar zijn ze niet happig op grote wijzigingen.
Ondanks heb je daar ook al Skype, een Messenger en teams.
Microsoft heeft veel diensten gericht op de zakelijke markt, maar ook wel sterke innovatieve consumenten diensten.

Als je stadia enigszins innovatief vond, dan is Microsoft’s Game Pass met de uitgebreide game library voor een vast bedrag in de maand en cloud play cross platform dat absoluut ook.
Ik heb ook Game Pass, maar Stadia en GFN waren echt wel stappen verder met cloud gaming dan MS op het moment.
Nou, dan ben ik benieuwd in welke zin, want ik heb beiden, en Stadia vind ik compleet ruk, en GamePass en daarvoor al Xbox Live Gold ligt qua kwaliteit, assortiment en services mijlenver voor. Ik kan gewoon op mijn werk op mijn telefoon via Xcloud gamen, en Stadia is gewoon mega-traag.
Hier draaide Stadia en GFN echt veel sneller en met betere graphics.
Ach, die graphics doen mij persoonlijk niet zoveel. Ik ben een oudere gamer, en sinds de vorige generatie consoles vond ik het al meer dan mooi genoeg, dus 4K plus hoeft van mij echt niet. Als je bezig bent met je spel, en het draait goed zonder irritante glitches zoals pop-in/pop-up, clipping en tearing, dan heb ik daar echt geen erg meer in.

Dat is dus geen echte meerwaarde of USP, en niet alleen voor mij persoonlijk, gewoon in het algemeen. De verkoop tactiek "want wij hebben betere graphics" is allang niet meer een hoofdreden waarom mensen voor een bepaalde oplossing kiezen. En die groep die dat wel als voornaamste reden heeft, dat zijn toch grotendeels fanboys en/of graphics whores.

Wat betreft hoe snel het draait, daar heb ik nog steeds vraagtekens over, want mijn internet is echt van prima kwaliteit, ik kan alles in 4K streamen, qua series en films, ik speel online ook vlekkeloos, en kan via xCloud ook mijn Xbox games op mijn telefoon spelen, en dat werkt allemaal prima. Ik had een paar maanden geleden Stadia op mijn LG 4K OLED TV geïnstalleerd, en het loopt echt voor geen meter, met wild variërende frame rates en beeld resoluties.
Ik heb het nooit via de app op mijn LG 4K Oled gedraaid, dus geen idee. Maar wel vlekkeloos op een Chromebook, Chromecast en een Shield Pro.

Al heb ik wel eerder mensen gehoord die soortgelijke problemen hadden met Stadia; terwijl ze een top netwerk en internet connectie hadden. Maar ook genoeg mensen die een mindere connectie hadden en toch nergens last van hadden.
Zou volgens mij niet uit moeten maken of je het via de smart TV zelf draait of via een Chromecast. De hardware die in die dongel zit, is niet beter of sneller dan die in mijn TV (LG OLED55CX6LA), dus daar zou het niet aan moeten liggen. Maar ik heb het ook geprobeerd op mijn smart phone (Samsung Galaxy A51) en op mijn PC. Die laatste is oud, dus dat het daarop niet geweldig werkt, had ik wel verwacht, maar op mijn telefoon en TV zou het gewoon goed moeten werken, als ik kijk naar hoe goed xCloud het wel doet.

En inderdaad, die verschillende verhalen zijn mij ook bekend, dus het blijft al met al vreemd waarom het zulke wisselvallige resultaten heeft. Ik had bij vlagen normaal beeld en geluid, maar meestal stotterend, met compleet crashende resoluties die van 4K of Full HD helemaal terug vielen naar wat verdacht veel leek op 360p of lager, en uiteraard daarbij ook een vreselijk haperende frame rate, dus spellen totaal niet meer speelbaar.
Microsoft cancelt en merged ook een hoop van hun diensten, programma's en platformen. Op de zakelijke markt lijken ze daar iets voorzichtiger mee, maar da's makkelijk praten omdat een aantal van hun programma's (en tegenwoordig abonnementen) daar de standaard zijn en mensen zijn eraan gewend.

Overigens, niet helemaal een dienst maar letterlijk twee nieuwsartikelen hierna kwam deze: https://tweakers.net/nieu...toetsenbord-voor-ios.html

[Reactie gewijzigd door crazyboy01 op 22 juli 2024 20:23]

Ja, Microsoft trekt hier en daar ook wel eens de stekker ergens uit, maar dat staat op geen enkele manier in verhouding tot hoeveel dingen Google uitprobeert en vervolgens nooit meer iets mee doet. En Google doet het ook altijd maar een beetje half-half. Als ze echt de moeite hadden gedaan, dan had Stadia best nog wel een tijd door kunnen draaien, maar je zag het al vrij snel na het starten afbrokkelen tot wat eigenlijk niet meer was dan een standaard streaming services voor multi-platform games. Het bood zo goed als geen enkele meerwaarde meer ten opzichte van PC of console gamers.
Natuurlijk moet je dingen proberen als bedrijf maar wat Google hier heeft geprobeerd is bijna naaien van klanten.

Vanaf het begin af aan is de ondersteuning en marketing matig geweest. Nu is het 2 jaar op de markt (niet lang genoeg om een hele markt te veroveren!!!) en de stekker gaat er al weer uit. Vergeet niet overigens dat de geruchten vorig jaar al begonnen en dit soort geruchten komen niet uit de lucht vallen
Die geruchten waren er al toen de eerste aankondiging was.

En wel leuk dat een hoop mensen roepen een gebrek aan marketing. En vervolgens ook roepen dat reclame vervelend is en niets toe voegt😁

Op mijn werkt zijn er al enkele jaren dat het schip aan het zinken is... Maar toch werk ik nog steeds en krijg ik elke maand mijn muntjes op tijd.
Bijna naaien? Zeg maar gerust volledig, of dubbel en dwars. Dure service, dure games, en gezien hun reputatie kon je dit al van tevoren verwachten, maar ze hebben toch met loze beloften nog redelijk wat klanten binnen gehaald.
Google heeft inmiddels een reputatie dat ze overal de stekker uittrekken na een tijdje. Dat is een van de redenen dat stadia geflopt is: te weinig ontwikkelaars die aanpassingen willen maken en mensen die vrezen hun geld kwijt te zijn als stadia plat gaat. Dus is het inmiddels een self fulfilling prophecy aan het worden. Alles wat Google groots aankondigt is verdacht met als gevolg dat ze steeds lastiger nieuwe zaken kunnen lanceren. Het is dat ze sloten met geld verdienen in de reclame business, anders waren ze al lang failliet.
Wat een flauwekul
Google heeft ondertussen een hele slechte reputatie met nieuwe producten die ze niet op lange termijn blijven ondersteunen. Ik ben met je eens dat je als bedrijf je producten selectie wil uitbreiden zodat je niet langer afhankelijk bent van een enkel product. Maar wat Google doet is een product uitbrengen en dan op hun klantenbase uitproberen en dan waarschijnlijk de stekker eruit trekken.

In dit geval krijgen klanten hun geld terug, dat is niet altijd het geval omdat Google niet kijkt naar het geld/tijd dat je buiten hun heb uitgegeven voor die dienst die nu opeens niet meer bestaat. Zeker zakelijk is dat enorm lastig te verantwoorden.

Wit brood kan ik ook nog bij elke andere bakker halen, dat is geen goede vergelijking. Denk meer dat je uit je gekochte huis wordt gezet door de staat, omdat ze daar een datacenter gaan bouwen...
Wat een flauwekul
Nou, er is anders nogal wat precedent.
het business plan van poep tegen de muur gooien en kijken wat plakt is long term niet de beste methode.
Nou dan ben je wel een bakker met slappe houding..

Kan die beter bruin brood blijven verkopen.
Dat komt omdat niemand iets durfte te komen. En vanaf het moment van aankondiging liepen mensen al te miepen.

En de mensen die niet direct bang waren en Stadia Pro hadden hebben een backlog van hier tot volgend jaar en zagen ook geen reden om daadwerkelijk software te kopen. En dan een klein game aanbod hielp ook niet mee. Maar de game poorts kwamen er niet omdat ze niet verkochte.
Ik had inderdaad ook weinig zin om zo'n licentie op een spel te kopen zonder enige garantie.
Net zoveel garantie als je bij elke andere store op GoG na
Dat is dubbele winst voor tweakers die een Stadio controller/Chromecast (goedkoop) hadden gekocht en met winst doorverkocht.
Ja, maar ook voor mij is het dikke prima.

Ik heb al een jaar geen Pro abbo meer, dat ding ligt te verstoffen (wie hem wil hebben, mijn aanbod staat nog steeds: https://gathering.tweaker...message/72648336#72648336 ), ik krijg €100,- terug en de Chromecast Pro en Controller hoeven ze niet terug.
Levert wel weer gigantische berg afval op.
Valt mee hoor. Chromecasts werken nog. Controllers ook op PC en Google gebruikt de servers vast voor iets anders.
Was te verwachten met hoe ze de aankoop van spellen hadden geregeld.

Er zijn weinig kersverse spelers die in deze korte periode op zoek waren naar een platform. Waarom maakt dat uit? Omdat de meeste mensen met een spel catalogus graag ook hun bestaande spellen willen spelen. Zou je dus in de periode van schaarste met video kaarten en consoles hebben besloten om over te schakelen naar Stadia, dan had je eerst nieuwe spellen moeten kopen.

Met Geforce Now is dat anders, je kan al je Steam/GOG/Epic spellen spelen die worden ondersteunt, dus kun je als je niet een hoge prijs voor een 3080 wil betalen voor een klein bedrag toch ermee spelen. Voor spellen die niet compatible zijn heb je nog je oude PC en je kan hybride spelen, helft van het spel op je eigen PC en helft op Geforce Now mocht je dit willen (voor cheats bijvoorbeeld).

Maar met Stadia moet je echt beslissen ik ga voor dit spel over en besluit je toch te stoppen ben je je spel kwijt.

Dat was gewoon geen slimme strategie van Google, JA ze verdienden aan game verkopen wat Geforce Now niet doet maar als niemand wat koopt dan moet de stekker er maar uit en nu moeten ze het allemaal terug betalen.

Google heeft wel vaker problemen met klanten aquasitie. De zoek machine was makkelijk want de concurrentie was om te huilen, niet alleen slechtere resultaten maar pagina's overlade met troep.

Voor Gmail gebruikte ze uitnodigingen die langzaam gingen maar dat is okay want Gmail is gewoon een email client die leunt op een bestaand succesvol product (email) en zelfs met maar 10 gmail gebruikers kun je volledig gebruik maken van je email zonder beperkingen.

Met Google+ ging het mis met de uitnodigingen, zonder andere mensen op een sociaal platform heb je er niets aan.

En zonder je bestaande spellen te kunnen spelen of in ieder geval een groot deel kun je bijna geen cloud gaming introduceren omdat mensen nou eenmaal huiverig zijn een spel te kopen dat ze kwijt kunnen raken als Google weer eens wat killed.
Ja Geforce now doet het gewoon better. Meer voor de gamers en minder google
Geen eigenaar van een Stadia Controller dus ben benieuwd, is deze ook als universele controller te gebruiken op de PC? Of is het nu een stuk e-waste
Ik gebruik hem op de pc. Wel bedraad. Na het installeren van een driver, herkent de pc hem als Xbox controller.
Ik herinner mij niet op Windows een driver te hebben geïnstalleerd.

Volgens mij kun je de stadia controller zonder extra driver via usb als HID Controller controller gebruiken.
Volgens mij werkt de vibratie dan sowieso ook niet
Driver is hier niet nodig, werd direct herkend als Stadia controller. Windows 10 en Windows 11.
Helaas nog steeds niet draadloos mogelijk
Voor zover google resultaten mij vertellen kun je de controller wel via een kabel gebruiken op de pc.

Wellicht dat de hackers community bluetooth aan de praat krijgt zodat je draadloos de controller kan gebruiken. Dit is ook met de PS3 controller gebeurd. Deze is met een stukje software op de pc te gebruiken.
Ik heb de hoop dat ze in de controller via een update de bluetooth aanzetten zodat je die als normale controller kunt gebruiken
Dat zullen ze waarschijnlijk nooit doen, zeker nu ze je aankoop ook nog eens volledig terug betalen.
Ze betalen jou terug als consument, maar ze hebben ook een verantwoordelijkheid tov het milieu als ze Electronica onbruikbaar maken. Door bijvoorbeeld de drivers beschikbaar te maken kun je de milieuschade voorkomen doordat de levensduur van het apparaat niet verkort wordt.
Extra milieuschade is er uitsluitend als mensen een andere controller gaan kopen om de Stadia controller te vervangen. Ik kan me niet voorstellen dat die groep erg groot is. Of je de controller nu of over een paar jaar weggooit, maakt geen verschil in milieuschade.
Extra milieuschade is er uitsluitend als mensen een andere controller gaan kopen om de Stadia controller te vervangen. ...
Als je die controller in PC-games of op een X-box kunt gebruiken hoef je dus voor die PC-games geen nieuwe controller te kopen, en bij een X-box geen tweede om samen te spelen.
Of je de controller nu of over een paar jaar weggooit, maakt geen verschil in milieuschade.
Jawel, want
1) als je Stadia-controller nu nog 5 jaar zou meegaan, maar je moet nu vervangend een PS5 of X-box-controller kopen, dan is die waarschijnlijk ook over 5 jaar versleten. Dan komt er dus toch een extra apparaat in het milieu.
2) Gezien nu Stadia eerder wordt uitgefaseerd is de kans groter dat deze op een onjuiste manier wordt weggegooid, en dus in plaats van gerecycled te worden terecht komt op de vuilnisbelt of zelfs gewoon ergens gedumpt wordt.
Precies. Alle techbedrijven lopen hoog op met hoe milieuvriendelijk en recycleerbaar alles wel niet is.

Maar hier maken ze met 1 beslissing opeens
een gigantische berg e-waste. Wat mij betreft moeten ze die controllers ondersteunen. En de rest van de rommel zouden ze moeten terugnemen en verantwoord recycleren.

Misschien dat hier nog wat regelgeving op zijn plaats zou zijn: als je als fabrikant een hardware apparaat brickt door te stoppen met bijhorende service: verplicht door fabrikant laten inzamelen en recyclen.
Dit zou voor alle hardware en software moeten gelden. Trek je de stekker uit een server. Dan moet je de bijbehorende hardware laten werken zonder die server. Eventueel de server openbaar maken voor eigen hosting.
Is er enig bewijs dat de Stadia controller überhaupt Bluetooth ondersteunt?
Bluetooth wordt gebruikt voor initiële instelling via smartphone, dus is sowieso aanwezig
Volgens deze link een tijd later.

Product contains Bluetooth Classic radio. No Bluetooth Classic functionality is enabled at this time. Bluetooth Classic functionality may be implemented at a later date
Ik gebruik de Stadia controller al voor Android games (via kabel), dus lijkt mij dat op de PC ook zou moeten werken.
Ik heb één controller gekregen en één gekocht voor 20 euro waarmee ik nu splitscreen spelletjes op de PC speel. Het zijn kwalitatief behoorlijk goede controllers, dus daarmee een prima alternatief voor alle andere 'PC controllers' die voor meer over de toonbank gaan en beduidend minder goed zijn.
De stadia controller werkt standaard via Steam en voor games die het niet gebruiken heb ik WoJ premium gekocht zodat die als Xbox controller wordt herkend door de pc.

Werkt allemaal prima. Heel fijne controller ook vind ik.
Wat is WoJ premium? Ik heb nu een Stadia controller waar ik niks mee kan maar daarnaast heb ik GamePass Ultimate dus dan zou een extra controller handig zijn!
Programmaatje die je op deze website kan downloaden:

https://www.worldofjoysticks.com/download.html

Je moet wel doneren om de versie met stadia support te gebruiken. Werkt wel echt goed dus is de 5 euro die ik betaalde zeker waard geweest.

Als alternatief kan je proberen om games via Steam te launchen door ze toe te voegen als niet-steam spel. Dat lukt niet bij alle games, zoals gta V die ik via Epic Games Store heb. Dan komt dit tooltje wel goed van pas.
Wat nou als je de controller via marktplaats heb aangeschaft, kan dan de orginele verkoper geld krijgen of ik?
Degene die bij hun geregistreerd staat als koper lijkt mij.
Ze staan op naam van de originele koper, dus die krijgt zijn geld terug. Je zal moeten proberen een regeling met de verkoper te kunnen krijgen, al lijkt me dat lastig als het via Markplaats is gekocht.
"zolang die in de Google Store zijn gekocht."

[Reactie gewijzigd door Simkin op 22 juli 2024 20:23]

Dat is een goede, ik heb ook 2 controllers via marktplaats gekocht. Die verkoper heeft dus geluk. Hij heeft mijn geld, de Chromecast Ultra, en krijgt straks 59 euro op zijn rekening terug gestort. En dan waarschijnlijk zonder dat hij enig idee heeft waarom.
Ik vermoed originele koper, (zeker aangezien er geen hardware moet terug gestuurd worden)
en ik vermoed ook dat het gewoon google store credit gaat zijn maar kan me vergissen natuurlijk.
“ We will be refunding all Stadia hardware purchases made through the Google Store…”.
Wow, dat het ging stoppen had ik zeker verwacht, maar dat ze elke cent terug gaan betalen aan de gebruikers vind ik meer dan netjes.
Is dat niet meer dan terecht? Je hebt hardware die nergens anders voor gebruikt kan worden met de controller. Je spellen zijn ook in één klap nutteloos. Zeker zo relatief kort na de release vind ik 't niet meer dan normaal. Ik denk dat als ze het niet zouden terugbetalen de class actions nog wat duurder uitpakken.
Ik vind het volledige bedrag redelijk wat. Je hebt wss toch uren en uren kunnen spelen. Denk niet dat als #insert_store stopt op de pc dat ze je het volledige aankoop bedrag terug geeft.
Ik vind het volledige bedrag redelijk wat. Je hebt wss toch uren en uren kunnen spelen. Denk niet dat als #insert_store stopt op de pc dat ze je het volledige aankoop bedrag terug geeft.
Dat zijn ze anders wel wettelijk verplicht als je een contract voor onbepaalde tijd aan gaat en waar er niet sprake is van dwang of onmacht waardoor de rechthebbende het platform op zou heffen.
Het is dan namelijk gewoon het verzaken te leveren van wat overeengekomen is en een conformiteitsgebrek wat herstelt dient te worden. Indien herstel niet mogelijk is of disproportioneel duur is mag de verkoper - de rechthebbende van het platform - dat weigeren, maar dan heeft de consument wel het recht het koopcontract te ontbinden en daarmee is de verkoper de consument de originele aankoopsom verplicht te restitueren.

Aangezien de zakken van Google en Alphabet diep genoeg zijn om makkelijk deze dienst in de lucht te houden; al dan niet tegen verlies, hebben zij geen directe dwingende reden om de dienst offline te halen. Ze voldoen dus gewoon aan hun wettelijke plicht door iedereen terug te betalen. Feitelijk plegen ze contractbreuk en geven ze iedereen gewoon meteen hun geld terug.

Je zou zelfs kunnen stellen dat als jij hardware specifiek voor gebruik met Stadia aangeschaft hebt; maar niet via Google's eigen verkooppunten, je hiervoor schade zou moeten kunnen claimen bij hen.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 22 juli 2024 20:23]

Is waarschijnlijk ook wel een indicatie van hoe weinig mensen uiteindelijk geld hebben uitgegeven aan stadia.
Ik ben er blij mee, haal ik alsnog een Xbox Series x van dat geld, en een upgrade voor mn pc ;)
Zakgeld voor zo'n bedrijf..
De controller werkt ook op pc en Android. En de andere hardware is een chromecast.

Ik heb vorig jaar nog een stadia set gekocht omdat dat goedkoper was dan een losse chromecast. Als ze dat nu terugbetalen is het helemaal leuk.
Hier ook, twee setjes van 20 euro per stuk. Mijn zoon gebruikt de Controllers, wij de Chromecasts.

Dat hele stadia 3x gebruikt :)
Mwa, de chromecast ultra uit mijn stadia premiere edition werkt gewoon als chromecast en de controller kan ik met USB koppelen aan de PC. Het werkt niet meer helemaal zoals verkocht dus terecht dat je geld terug krijgt (al had het me ook niks verbaasd als Google er een beperking in verwerkt zou hebben dus chapeau dat ze dat niet doen), maar helemaal nergens anders voor kunnen gebruiken is gewoon niet waar.
Tja ik weet niet of het terecht is, de controller werkt namelijk nog steeds prima dus daar hoeven ze je niks voor terug te geven. Chromecast doet het ook prima zonder dat je daar Stadia op speelt.
Games heb je 3 jaar kunnen spelen, en dat deden dus uberhaupt al te weinig mensen.
Ze hadden prima een deel van het bedrag uit kunnen betalen.

Ik vind het heel fijn en netjes dat ze het terugbetalen. En vanuit een goodwill perspectief moeten ze wel ja, puur zodat ze verder kunnen gaan met experimenteren.
Kennis van mij is woest en vond dit totaal onverwacht.

Voor mij was het niet de vraag of het plat gaat maar wanneer, ik heb geen interesse in Cloud gaming maar ik ben er ook niet op tegen, echter ik zie liever andere partijen dit doen dan Google die al een hele waslijst aan eigen producten/diensten heeft gekilled in het verleden.

Heeft langer geduurd dan verwacht, ik gokte dat 1 januari 2022 de stekker er uit zou gaan namelijk.
Ik denk dat als ze dit niet doen ze een class action law suit kunnen verwachten in de VS. Die kosten daarvan zijn waarschijnlijk hoger, zeker als ze verliezen, dan terug betalen.
Wel netjes dat er een refund gegeven wordt van de hardware. Ik heb een Stadia Premier pack gekocht en dat is toch inclusief een Chromecast Ultra die ik nog gebruik.

Nu zou het nog extra mooi zijn als de Stadia Controller via bluetooth te gebruiken valt met andere hardware zoals een PC maar dat zal wel ijdele hoop zijn.
Erg zonde allemaal, maar inderdaad, mooi spaarpotje voor meer pc games!
En je schijnt de controller draadloos te kunnen gebruiken via onderstaande github. Zelf nooit gebruikt maar word nu wel wat logischer misschien

https://github.com/helloparthshah/StadiaWireless
Heb dit net even uitgetest, werkt wel vlot.
Je zet eigenlijk een lokale server op waar je via je mobiel, die is verbonden met een kabel aan de controller, de input doorspeelt naar de server op de computer, die dan de input omzet tot controller inputs. Amper latency dus.

Wel 2 minpuntjes:
- controller moet altijd verbonden zijn via een kabel met een telefoon/tablet die een webpagina heeft open staan (geen idee of dit uberhaupt werkt met een ios device). Je kan dus niet tegelijk opladen. (tenzij draadloos)
- geen vibratie functie, terwijl de stadia controller zelf wel een vibratie functie heeft.
Bluetooth niet maar met een usb kabel werkt het perfect op bijna alles.
Het zou mooi zijn als Google daar nog een update voor maakt om dat wel mogelijk te maken, maar dat zal wel.niet gebeuren.
Niet via Bluetooth, wel via USB (maar dus niet draadloos).
Als Stadia gamer van bijna het eerste uur, altijd al rekening meegehouden dat dit kon gebeuren. Dit bericht komt in vergelijking met de geplande uitbreiding naar Mexico, geplande game releases in 2023, recente UI aanpassingen en nog wat andere updates, als een donderslag bij een heldere hemel.

Hoe voorbereid ik hier ook op was, toch baal ik hier heel hard van. Had ze liever de underdog/indie cloud platform willie zien blijven. Maar goed, Google…

Zonde. De techniek is, in mijn situatie, heel erg goed. Na bijna drie jaar cloud gamen heb geen zin meer in de aanschaf van een console.

Anyway: nu weer snel terug naar Cyberpunk.
Helaas typisch Google, dit is dan ook exact de reden waarom iedereen zo'n afwachtende houding had.

De eerste tekenen dat ze dit zouden staken was natuurlijk het sluiten van hen eigen inhouse studio, dit was dan ook gelijk de doodsteek en was het vertrouwen dat men had ook gelijk weg.
Maar waarom is dat helaas? Juist een bedrijf wat zo groot is moet in mijn ogen experimenteren, dat dat in de huidige maatschappij steeds meer als slecht wordt gezien zie ik juist als jammer. Als bedrijf moet je alles in 1x goed doen, wat er alleen maar voor zorgt dat innovatie trager gaat.

Dat vertrouwen is vooral door die mindset weggevaagd heb ik het idee. Het internet was in mijn ogen echt onredelijk negatief over Stadia, waarbij vooral mensen die het nooit hebben geprobeerd riepen dat 'de technologie slecht was, en cloud gaming nooit ging werken', terwijl bij GeForce Now het internet weer onredelijk enthousiast was (in mijn ervaring mindere tech, wat het voordeel van een deel van je games behouden voor mij teniet deed).

En begrijp me niet verkeerd, er is genoeg aan te merken op hoe Stadia in de markt is gezet. Te weinig landen, onduidelijke communicatie over het feit dat het abonnement geen vereiste was om te spelen etc., maar soms had ik wel het idee dat mensen hun best deden om het niet te snappen. Uiteindelijk was dat Stadia Pro echt niet zo ingewikkeld, zeker als je ziet dat de meerdere tiers van Game Pass voor iedereen opeens heel duidelijk zijn en ze precies snappen wat er gebeurt.
Stadia was een mooi product maar iedereen had een afwachtende houden doordat Google vrij rap de handdoek in de ring gooit en er was nu niet echt een duidelijke strategie. Communicatie over de dienst was ook niet optimaal en dan komt er nog bij dat ze hun eigen studio opheffen die voor een push en vertrouwen had kunnen zorgen.

Ben het wel met je eens dat de kritiek vanaf het begin soms wel een beetje teveel was.

Ik vindt het juist tof dat ze het proberen en dat moet zeker niet ontmoedigd worden.

Het heeft Microsoft jaren gekost om te zijn waar zij nu weer is met Xbox.

[Reactie gewijzigd door Jonathan-458 op 22 juli 2024 20:23]

hier zag ik het aankomen. Nauwelijks veranderingen, geen echt nieuws. Had fifa gereserveerd, maar omdat ik dit zag aankomen had ik 2 weken geleden de reservatie geannuleerd.
Dit is typisch google.
Ik vind het ook jammer, ik heb enorm veel games gekocht maar ik weet niet echt wat ik ermee moet.

Ik wil geen lompe console meer, en wil zeker geen subscriptie betalen voor cloud gaming (Geforce, Xbox Cloud).

Stadia was de perfecte cloud gaming service. Zeer treurig dit.
Dit bericht komt in vergelijking met de geplande uitbreiding naar Mexico, geplande game releases in 2023, recente UI aanpassingen en nog wat andere updates, als een donderslag bij een heldere hemel.
Stadia lag anders al een tijdje op life support.
En waar haal je dat vandaan? Het werkte prima, er kwamen nieuwe games voor uit, er kwamen nieuwe features voor uit. Vooral voor mensen die de hele Stadia app nooit hebben gezien zal dit de waarheid zijn, als je het gebruikte merkte je iedere maand wel verbeteringen.
'life support' is not what jij denkt that is means I think, maar that is the risico of using importwoorden and following het algemene sentiment van Reddit ;)
Het is absoluut wat ik denk. Stadia groeide niet (aantal released games bleef jaar na jaar hetzelfde), de games die uitkwamen waren amper boeiend buiten Cyberpunk, RDR2, de jaarlijkse FIFA release en elke Ubisoft AAA tittel (een platform wordt niet gedragen door de 99% indie rotzooi waar mensen nog geen 3eur voor zouden uitgeven op Steam), de features waar jij naar verwijst zijn amper noemendswaardig (nee, zaken zoals de search bar die er eindelijk na 2j kwam zijn zijn dat niet), geen enkele hardware upgrade sinds release, etc.

Stadia day 1 en Stadia nu zijn ongeveer hetzelfde product. Het was duidelijk een serieuze investering om het op te zetten, maar daarna is er zodanig weinig aan verbeterd dat het effectief gewoon "draaide".

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 623295 op 22 juli 2024 20:23]

Ik gebruik shadow, werkt geweldig!
Stadia Announcement FAQ
On September 29, 2022, Google announced that the Stadia servers will be turned off on January 18, 2023. The following article includes answers to common questions and will be updated as new information becomes available. Please check back for updates before contacting support.

Q: How long will I be able to play my games on Stadia?
A; We will be leaving the Stadia platform and game servers online until January 18, 2023, so you can continue to play games in your library.

Q: Will all games work as expected during this time?
A: We anticipate that there will be some gameplay issues during this period, especially any games requiring commerce, but the majority of games should continue to work normally.

Q: What about my game progress? Can I take my game progress to another platform?
A: While that may be possible for some games that support cross-progression play on other platforms, unfortunately, for the majority of games, that won’t be possible.

Q: Will I get a refund? What is available for a refund?
A: We will be offering refunds for all Stadia hardware purchases (Stadia Controller, Founders Edition, Premiere Edition, and Play and Watch with Google TV packages) made through the Google Store and software transactions (games and add-on purchases) through the Stadia store. Stadia Pro subscriptions are not eligible for refund, however you will be able to continue playing your games in Pro without further charges until the final wind down date.

Q: Do I have to return my hardware to get a refund?
A: Most hardware purchases (Stadia Controller, Founders Edition, Premiere Edition, and Play and Watch with Google TV packages) made directly from Google will not need to be returned. More details on how to obtain a refund for your Stadia hardware purchases will be posted here in the coming weeks.

Q: How/When will I get my refund?
A: We are working through this process now and will keep this article updated as we define the process for each of the countries and different situations. Our intent is to have the majority of refunds processed back to the original payment by January 18, 2023.

Q: Are you refunding my Stadia Pro subscription?
A: We will not be refunding Stadia Pro subscriptions. Players who held an active Stadia Pro subscription as of September 29, 2022 will not be charged for access to their Pro library or other subscription entitlements during the shut-down period.

Q: Why can I no longer purchase games? Can I purchase in-game transactions?
A: We have now closed the Stadia Store and disabled all commerce on the Stadia platform, including in-game transactions.

Q: I no longer have the form of payment I used to make the purchase, how will I get a refund?
A: Keep an eye out for an email from us, we’ll provide you with instructions on how to choose a new form of payment.

Q: I paid with a gift card and have since thrown it away, how do I get my refund?
A: Keep an eye out for an email from us, we’ll provide you with instructions on how to choose a new form of payment.

Q: I ordered something via pre-order - will I get charged?
A: All future pre-orders will be canceled and you will not be charged. If you were already charged, you will be refunded your payment.

Q: Can I return hardware to physical locations (Google Store, Best Buy, etc.)?
A: No. Physical locations (Google Store, Best Buy, etc.) will not be able to process any returns or refunds.
Nou dit is dan in ieder geval een prima manier om ermee om te gaan.

Ik vind het jammer, heb Pro en gebruik het veel. Het is een fijne dienst voor casual games en werkt goed. Maar goed het was voor iedereen wel duidelijk dat dit eraan kwam. De dienst kwam gewoon nooit écht van de grond.

Maar op zich: 2 chromecast ultras, 2 controllers gratis en al die tijd gratis o.a. Cyberpunk en rdr2 gespeeld.

Kan erger.

Eens kijken of die dienst van Microsoft een beetje in de buurt komt kwa kwaliteit.

[Reactie gewijzigd door ApexAlpha op 22 juli 2024 20:23]

Precies zo, heb 4 controllers liggen, het werkte geweldig. Nu wachten tot een andere partij het game streamen op het niveau van Stadia gaat leveren, dan pak ik het wellicht weer op. Het is voor mij echt de toekomst

Ik heb er geen spijt van gehad en enorm genoten. Bye bye Stadia _/-\o_

[Reactie gewijzigd door 1234567y op 22 juli 2024 20:23]

De controllers werken ook met de cloud games van Xbox Cloud.
Als koper van de € 22 black-friday sale, dit geeft me een min of meer gratis chromecast + een leuke controller voor in het archief. Niet gek
Goh verrassend. Cloudgaming is het gewoon niet.
Cloud gaming is super. Werkte als een gek, jammer van de weinige games. Mijn kinderen vonden het super.
Zal vast werken hier in Nederland, waar het internet perfect is. In andere landen is dat toch anders. Nederland is een te kleine markt.
Nederland staat nog niet eens in de 10 met snelste internet hoor. Zelfs in veel Oostblok landen hebben ze hogere snelheden. Ik denk dat marketing een groter probleem is geweest, de meeste mensen hebben er nog nooit van gehoord op wat Tweakers na. Verder was het game aanbod ook gewoon nog te weinig.
Ik denk nog steeds dat er wel toekomst in zit als het goed op wordt gezet. Vooral voor de casual gamer is het dan interessant omdat die geen dure apparatuur hoeft aan te schaffen voor die paar spellen per jaar. Maar er zijn wel meer voordelen, zo heb je op veel van die diensten niet meer te maken met die lange updates iedere keer, kun je bv doorspelen op een ander apparaat in een tijd waarin we allemaal portable zijn etc. Maar de doelgroep moet daarbij wel echt begrepen worden. Werken doet het ook nog steeds het best op een bekabelde verbinding en zelfs dan moet je niet in de theoretische latency gaan zitten duiken, maar toevallig was Stadia een dienst die ook draadloos uitstekend presteerde, beter dan iedere andere clouddienst die ik heb geprobeerd - en dat zijn er inmiddels enorm veel.
Anoniem: 1832746 @RJL8630 september 2022 15:54
Goed onderbouwd argument, waarom is het het volgens jou niet?

Het is zeker geen vervanging voor competitief gamen, maar dat is echt een hele kleine niche binnen de totale game markt. Voor een potje Fifa op de bank, wat de grootste doelgroep is, werkt het echt prima en is het een top vervanging van het hebben van een console in je huis.

Zelfs met relatief traag internet werkt het prima, ware het niet met wat lagere resolutie.

Nee Cloud gaming werkt prima, en ik denk dat dit ook een grote markt gaat worden (net als Microsoft, die alvast zieltjes aan het kopen is door mensen in Game Pass te lokken). Het zal nooit een vervanging worden, maar de 'er is maar één goede manier' mindset is sowieso iets wat hopelijk op z'n retour is want daar zijn we nog nooit verder mee gekomen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.