'Podcasts gebruiken ingamereclame om luistercijfers artificieel te verhogen'

Podcastmakers gebruiken volgens Bloomberg ingamereclame om hun luistercijfers artificieel te verhogen. Het opkrikken van het aantal luisteraars kan ervoor zorgen dat podcasts meer reclame-inkomsten kunnen vragen aan andere adverteerders.

Volgens Bloomberg schakelen podcastmakers advertentiebedrijven in om ingameadvertenties te vertonen met daarin een verwijzing naar hun podcasts. Als een gamer op zo’n reclameboodschap klikt, om in ruil bijvoorbeeld ingamecurrency te ontvangen of om mogelijkheden van het spel te ontgrendelen, wordt op dat moment ook een hele aflevering van die bepaalde podcast gedownload naar het toestel zonder dat een gebruiker daarvan op de hoogte is. Hierdoor krijgen de makers van de podcasts er zogezegd een luisteraar bij, ook al heeft de gamer in kwestie de podcast niet of nauwelijks beluisterd. De hogere luistercijfers die uit deze manier van reclame voortvloeit, biedt podcastmakers volgens het persagentschap meer onderhandelingsruimte tijdens het opmaken van reclame-overeenkomsten met andere adverteerders.

Bloomberg ontdekte dat het mobiele spelletje Subway Surfers enkele van zulke ingame-podcastadvertenties bevat. Het persagentschap kon in dat spelletje podcasts van de Amerikaanse krant New York Post en het Amerikaanse audiostreamingplatorm iHeartMedia onderscheiden die via de advertenties hele podcastafleveringen lieten downloaden op apparaten van gebruikers. Bloomberg deelde geen andere voorbeelden van dergelijke ingameadvertenties. Het is onduidelijk hoe wijdverspreid deze vorm van reclame bij mobiele games is.

Sreenshots Subway Surfers
Sreenshots Subway Surfers

Door Jay Stout

Redacteur

29-09-2022 • 17:50

36

Reacties (36)

36
36
17
4
0
15
Wijzig sortering
ik ken nauwelijks mensen die actief podcasts luisteren, eigenlijk helemaal niemand. Is dit een generationeel ding of zijn alle viewership (listenership?) counts gewoon enorm opgeblazen?
Volgens mij zijn er best veel goed beluisterde podcast, afgelopen week in het theater zelfs met 500 man een opname van een populaire voetbalpodcast bijgewoond (binnen no time uitverkocht).

Publiek was vanaf een jaar of 30, dus ik vermoed dat podcasts niet echt iets voor een heel jong publiek is.
De luisteraars van beschouwende podcasts als Boekenstijn & De Wijk, De EU draait door, de Amerika Podcast protesteren. Dat zijn over het algemeen juist een iets ouder publiek, en ook zij trekken een volle zaal als een live podcast wordt opgenomen met publiek. Overigens stonden de makers van de EU draait door dit jaar op Lowlands en namen ook daar een podcast op met publiek (waarmee ik mezelf iets tegenspreek aangezien het publiek daar wrs wel jonger is).
In mijn omgeving wordt er inderdaad best veel geluisterd, de meeste mensen zijn zelfs 50+. Ik zelf ben een heel stuk jonger, onder de twintigers wordt ook wel geluisterd maar dat zijn wel érg vaak gewoon YouTubers die een keer praten in een microfoon zonder beeld (of met en dan de audio ook uploaden als podcast). Hun volgers klikken de podcast dan ook wel aan. Ook podcasts die horen bij series, interviews, soms crimepodcasts of podcasts over 'probleempjes' voor jongeren krijgen wel eens aandacht. Maar de hele dag willekeurige podcasts zoeken en streamen is wel meer een ding voor de oudere generatie, van wat ik zie.
Ik heb zelf standaard een YT video op staan als ik aan het werk ben, die ik eigenlijk als podcasts behandel, dus ik snap de allure wel.

Neem nu Joe Rogan. Heeft uiteraard ook beeld, maar is perfect te volgen door gewoon te luisteren en volgens mij pusht Spotify het ook als zodanig.

Ik ben zelf 37, niet specifiek op zoek naar podcasts, maar niets in fijner dan goede muziek op de achtergrond, of een show waar je mee kunt luisteren over interessante onderwerpen.
Dat valt best mee, zoals sempy zegt: regelmatig loopt dit uit in opnames in theaters of op evenementen en afgaande op de vaak heel grote toeloop, worden podcasts toch actief beluisterd.
Vaak omdat je op bepaalde momenten (sport/auto/werk/...) dit de enige mogelijkheid is om bepaalde interesses op te volgen. Dit gaat van o.a techniek/comic/true crime/nieuws/sport/... tot kunst.
Je ziet o.a ook dat hier in België VRT er meer in investeert.
Als voorbeeld van een goed beluisterde podcast : Nerdland maandoverzicht wetenschap techniek en als uitloper Nerdland festival met +/- 10000 deelnemers.
Right..... De podcast is de Netflix voor radio. Het grote verschil is dat op het werk wel de radio aanstaat maar niet de tv en dat de groei op de individuele luisteraar aankomt. Waarom denk je dat alle grote platforms erin investeren?
Ongeveer 6,3 miljoen Nederlanders van 16 jaar en ouder (44%) luisteren wel eens naar een podcast
https://markteffect.nl/ni...aten-van-de-vijfde-editie
op het werk wel de radio aanstaat maar niet de tv
Ik zou het anders zelf meer op prijs stellen als er podcasts gedraaid zouden worden op werk i.p.v. radio.

Bij mij wordt er vaak 538 gedraaid en ik ben er echt zat van geworden. Ze draaien alleen dezelfde nummers dag in dag uit. Heb zelf noise cancelling headphones (WH1000-XM4), maar ook die wil je niet de hele dag op hebben (ze zitten namelijk niet echt comfortabel in vergelijking tot mijn Sennheiser HD600).

Wat ik zelf fijn vind, is muziek in de ochtend en middag wanneer ik onderweg ben en dan door de dag heen maakt het niet zoveel uit, zolang het maar niet alleen maar dezelfde muziek is (en oh al die reclames wanneer het half uur voorbij is, maar dat is gelukkig niet zo erg als elke dag en meerdere malen per dag hetzelfde nummer)
De grote podcast hype was alweer bijna twintig geleden, dus niet zo gek dat de meeste luisteraars al wat ouder zijn. Het is meer opmerkelijk dat het na zo lang nog steeds bestaat, de meeste andere dingen uit die tijd als Hyves, Napster en ICQ zijn allang verdwenen.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 23 juli 2024 09:03]

Echt waar!? Dat is best nieuws voor mij, dacht echt dat podcast pas recentelijk echt groter werden. Legt wel veel uit, was onder de aanname dat voor jonge mensen ernaar gingen luisteren.
Ja joh, oa grootgemaakt door de "original influencer", Adam Curry.
Ken je Joe Rogan toevallig? Die is toch echt relatief recent heel populair geworden, en heeft daarmee heel veel centjes verdiend.

De reden waarom het populair is, is omdat podcasts zich niet te hoeven houden aan bepaalde formats op de radio of tv. Dus bijvoorbeeld longform interviews, terwijl je op tv vooral korte hijgerige interviews krijgt aan tafels.
Je zou de piek van 20 jaar geleden als de eerste golf in podcastland kunnen noemen, met Adam Curry als 1 van de pioniers. Daarna zwakte het af, tot een jaar of 5 a 6 geleden, waarbij golf 2 opkwam. Deze golf lijkt echter van blijvende aard, zie daarvoor ook het artikel in de link van @redzebrax .

Interessant om terug te luisteren is het gesprek dat radio deejay Michiel Veenstra (ook fanatiek podcastmaker) nmet Adam Curry had, in 2017 over de podcast en de geschiedenis:
https://podcastluisteren....e-05-Adam-Curry-Podfather
Ik luister vrijwel dagelijks podcasts. Een deel daarvan zodat ik een radioprogramma niet hoef te luisteren op een ongelegen moment. Anderen gewoon om hun inhoud (toch zeker twee per week, soms meer).

Ik weet dat mn vrouw er iig ook 2 per week luistert, waar ze me over vertelt (ik luister die zelf niet), mijn vader ook elke dag en ik krijg soms van vrienden echt episode aanbevelingen (dus niet generieke ‘goede podcast’ aanbevelingen).

Ik interpreteer je vraag alsof het zou gaan om jongere mensen (I might be wrong), maar ik ben zelf middelbaar en mn vriendengroep loopt van middendertig tot gepensioeneerd.

Ik wordt wel vaker getipt door jongere vrienden, maar ik relateer het meer aan persoon(stype) dan aan leeftijd.

Ik heb niet de indruk dat het een generationeel ding is dus, maar observerN=1.

Ik denk dat alles wat draait op reclame wordt opgeblazen en gepimpt, want dat is hoe er verdiend moet worden (en mensen consumptie ingeduwd, maar dat is een andere discussie). In welke mate lijkt ook een integriteitsdingetje te zijn (en dat is ook van alle tijden?).

edit: spelfouten

[Reactie gewijzigd door BuZZem op 23 juli 2024 09:03]

integendeel, er zijn op het moment juist steeds meer mensen die podcasts luisteren, maar vooral boven de 30. Op mijn werk is het vaak onderwerp van gesprek wat men nu weer geluisterd heeft, en ook interviews van langer dan 5 minuten worden meer op prijs gesteld.
De platformen zijn steeds meer winstgevend, ook van de correspondent, volkskrant en nrc worden gewoon goed beluisterd, en de produktiemaatschappijen (podimo onder anderen heeft ook een eigen app) zijn overgegaan in het overnemen van andere bedrijven.
In de VS is dit al wat langer aan de hand.
Vergeet trouwens ook niet de Tweakers podcast, die ook een steeds groeiende schare luisteraars heeft.
Hier luister ik alleen in de auto, en dat is dus sinds corona niet meer zo vaak. :+
Als ik mijn favoriete Podcasts beluister en hoor wat voor een nevenactiviteiten er georganiseerd worden dan is Podcasting nog echt niet dood en ik denk zelfs de toekomst van radio.
Nu hoor je de paniek over het feit dat 3FM niet meer de zender is die het vroeger was. maar ik denk dat je nu als luisteraar gewoon je eigen ochtendprogramma in elkaar kan zetten door diverse podcasts te streamen over jouw onderwerpen.
En als ik kijk naar Maarten van Rossem de Podcast die regelmatig in Tivoli een live uitzending opneemt. Of No such thing as a fish (van de factfinders van QI) die regelmatig een theatertour doen en daarnaast ook betaalde content aanbieden. Dan lijkt mij dat er geen gebrek aan luisteraars is.
Maar ook de krokante leesmap (helaas gestopt) die nu op een betaalde Podcast dienst verder zijn gegaan als 'Radio Romano' en die ook een aantal keer terras en theatersessies deden. Niet alleen veel animo bij luisteraars, maar ook onder jongere luisteraars (alhoewel dat vooral kwam door de aanwezigheid van Noortje Veldhuizen) en blijkbaar dus interessant genoeg om nu alleen betaalde content te leveren.

Maar net zo goed als ik via NPO-Start zelf bepaal welke programma's ik wanneer kijk bepaal ik zelf hoe mijn radio er uit ziet.
Ik luisterde vaak naar Radio 1 voor de journalistiek inhoudelijke programma's maar werd gek van al die sportonderbrekingen '[...]dus uw oplossing voor het energieprobleem is... O, we gaan even naar FC dauwtrappers tegen Kneuterboys voor een update van de wedstrijd.[...]'. Vreselijk irritant.
Nu gooi ik gewoon een stel afleveringen van mijn favoriete podcasts in de wachtrij en creëer mijn eigen radio. Heb ik de zendercoördinator van 3FM niet voor nodig.
Alhoewel, misschien moet ik maar eens solliciteren op die job.

ik ben alleen nog op zoek naar een podcast die een beetje de oude sfeer van Toga party van de VPRO heeft.
Ik luister tegenwoordig meer podcasts dan muziek. Dan heb ik het over uren per dag.
Neem een blik op deze cijfers: https://audify.nl/audio-f...e-luistercijfers/nlo-pas/

Dit is een marktpartij die onafhankelijk de cijfers van podcasts meet. Dit is de top 100 van afgelopen maand. Voetnoot: volgens mij moet je betalen om mee te doen en niet iedereen doet dat (mis Podimo shows en grote shows als man man man )
Het doet me een beetje denken aan huis-aan-huis bladen.

Bij 300.000 mensen een regio-suffertje door de bus gooien, en aan adverteerders beweren dat je 300.000 lezers hebt, terwijl een groot deel (niemand weet hoe groot precies) dat ding in de oud-papier bak gooit.

Toch voelt deze truuk frauduleuzer aan. Op een digitaal platform zou je juist meer secuur kunnen inzien hoeveel luisteraars je hebt. Blijkbaar zit er geld in podcasts, wat het zijn er steeds meer en ik zie vooral op de Engelse-talige markt grote partijen als Sony Entertainment eindeloos veel true-crime podcasts pushen.

Ik vind vooral de laagdrempeligheid leuk. Fans van voetbalclubs die hun eigen invalshoek kiezen. Of prof-voetballers in de marge die met enige zelfspot hun voetballeven komen delen in de Cor Potcast. En ook daar zit dan met FC Afkicken weer een 'grotere' speler achter.

En als die grotere spelers uit zijn op geld, of er is een sales-manager die zijn bonus gekoppeld ziet aan het aantal downloads. Ja dan is het een voedingsbodem voor onfrisse praktijken.

[Reactie gewijzigd door Stpan op 23 juli 2024 09:03]

Toch voelt deze truuk frauduleuzer aan.
Dat is het ook. Niemand neemt zo'n streekkrantje serieus, ook al hebben ze 300.000 'lezers'. Maar als een of andere (politiek) commentator een podcast heeft die zogenaamd erg populair is, kan zijn gebrabbel gezien worden als 'belangrijk' en zo kun je feitelijk invloed uitoefenen. Zo worden die fake luistercijfers ineens een self-fulfilling prophecy.
Maar we zijn toch allemaal geen wereldvreemde oma's meer? Iedereen weet dat views/likes/streams volledig fictief zijn, het grootste deel van het internet bestaat uit bots en nepaccounts.
Kan niet anders concluderen dat het wel slim is van de podcast maker. Onderliggend probleem
Is denk ik meer de manier waarop een podcast afpelen word gemeten. Spotify zegt geloof ik 90 seconden, ander alleen een download.
Een download rekenen als luisteren vind ik op zich wel bijzonder. Ik luister best regelmatig podcasts, maar echt nooit door middel van een download. Altijd door luisteren via Spotify, thuis of onderweg. Als alleen het downloaden geldt, zouden mijn luistercijfers er dus nooit bij komen.

Voor de Top 40 etc wordt ook gekeken naar streamingcijfers tegenwoordig, ik denk dat ze dit bij podcasts ook zo doen.
Die komen er week bij. Veel platforms hanteren de standaard, die met de adverteerders branche(IAB) is afgesproken, van 60 seconden aan materiaal gedownload (daar valt streaming ook onder) te hebben.

Spotify geeft deze cijfers netjes door naar de statistieken van de podcast hosting platforms.
De download komt voor uit de technologie waarop dit allemaal gebouwd is. De rss feed. Alle platforms gebruiken dat om de content te distribueren naar alle players die er zijn.

Daar zit dan ook meteen de beperking, je streamt dus de content vaak niet, maar download direct een episode van een podcast in zn geheel voordat je gaat luisteren(in het overgrote deel van de apps.) De statistieken voor podcasters zijn daarom veelal gecommuniceerd in downloads IPv streams
Het aantal luisteraars van podcasts wordt al jarenlang zwaar bespeeld door podcastmakers en netwerken die er omheen hangen. Ik zeg niet dat iedere podcastmaker dit doet, maar het feit dat er een hele andere industrie bestaat om dit op te krikken geeft wel aan dat dit een serieuze industrie is. Dus dat dit nu ook wordt ontdekt verbaast me weer niets, zeker niet in combinatie met advertenties. Het levert geld op, dus er wordt alles aan gedaan om dit te maximaliseren; wat dat betreft niets nieuws onder de zon.

Voor de geïnteresseerden in dit topic kan ik aflevering 27 van (ironisch genoeg een podcast :+) Darknet Diaries aanraden. Hierin gaan ze ook in op het beïnvloeden van de charts d.m.v. het inhuren van 'externe' bureaus om die luisteraantallen zwaar op te krikken.
Off topic
Sowieso een aanrader voor tech liefhebbers!!!
Laten we dit zo spoedig mogelijk keihard de kop indrukken. Wat voor malware achtig praktijken zijn dit?
Ik hoop dat hier torenhoge boetes uit voort komen.
Die podcasts staan dan als een file op je telefoon?
Verbieden, keihard de kop indrukken, torenhoge boetes.

Wat precies? En aan wie precies? Dit soort games staan helemaal ramvol met dit soort crap, d.w.z. je start het spel op en het eerste scherm is al reclame, linkjes naar (andere) dubieuze crap, playstore-apps en weet ik het. Allemaal niet te skippen, uiteraard.

Letterlijk het hele verdien-model is de reclames, niet de zoveelste Sudoku-clone. Wat wil je dan precies verbieden ? Die hele game? En aan wie wil je de boete opleggen, de game-maker? De advertentie-provider?

Begrijp me niet verkeerd, ik zit er ook niet om te springen - maar de hele industrie is hierop ingericht. Dat er nu een 'podcast file' wordt opgeslagen is in mijn ogen niet zo specifiek anders dan de brut die je op je scherm krijgt die gedownload moet worden, incl. filmpjes en shit.
We weten van facebook dat je likes en reacties met een korreltje zout moet nemen,
op instagram wat van hetzelfde bedrijf is gaat het nog lekker door,
twitter is letterlijk een afvoergootje met soortgelijke principe,
en op Tiktok geld ook hetzelfde liedje,
hoe meer volgers en “engangement”, hoe meer geld je kunt vangen.

De grote vraag is hoe je er achter gaat komen en kunt beperken. Een mooi voorbeeld is Kim Kardashian die op instagram “330 mln volgers” heeft,
maar waar gemiddeld nog geen 1% een like geeft?


Ik ben een groot voorstander om al die accounts een keer door te laten lichten omdat de klanten zwaar worden opgelicht,
en de klanten zijn de adverteerders, niet wij die een beetje scrollen voor vertier met regelmatig talloze adblockers omdat je er hoornsdol van wordt. En dit soort oplichting is van hetzelfde kaliber. Ballon oppompen en je advertenties voor hogere prijs verkopen.
Iedereen weet al jaren dat metrics als views, likes, reacties etc zo makkelijk kunstmatig gegeneerd worden door bots en nepaccounts, geen enkele verstandige adverteerder gelooft die.
Het zijn meer adware achtige praktijken. Maar nog altijd erg ongewenst. Alles voor geld, en bij gratis apps dus ten koste van de gebruiker.
Eigenlijk sjoemelsoftware dus…
Het gebeurd ook gewoon op websites. Bijv tomshardware punt com bijv. In een geschreven artikel over ik noem maar wat release van de nieuwe AMD CPU een video dat autoplay doet en gaat over hoe je een PC kast in elkaar drukt. Nee lekker vriendelijk / 4G bandbreedte besparend ook. Juist om dit soort streken ben ik geneigd overal adguard te (moeten) gebruiken.

Men krikt hiermee de views op van Video's en om een oneerlijk beeld te schetsen over de bezoekers of hoevaak die engagement met video's aangaan bijv.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 58485 op 23 juli 2024 09:03]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.