Zoek je op 'sushi' in Apple Maps, dan krijg je nu keurig organische resultaten te zien, maar wellicht staat daar op een gegeven moment een gesponsord zoekresultaat bovenaan. Apple wil meer advertenties in eigen apps gaan tonen, op basis van data en tracking.
Het is steevast iets waar veel tweakers over vallen: advertenties in software. Dat is je goed voor te stellen; je koopt een product, soms zelfs duur, en dan blijkt dat je in de software ook nog moet kijken naar aanprijzingen waarvoor de fabrikant betaald krijgt, alsof je dubbel betaalt voor een product. Toch gebeurt dat vaak. Op telefoons en tablets gaat het daarbij vaak over Xiaomi, dat in advertenties en diensten een belangrijke manier van geld verdienen ziet. Daardoor houdt de fabrikant de prijzen lager. Ook andere fabrikanten hebben advertenties in hun software gezet.
Google, de maker van Android, is wereldwijd de koning van de online advertentie. Het bedrijf verdient veel van zijn omzet op die manier en zet dus in veel van zijn apps advertenties. Apple heeft ook al langer advertenties in software; denk bijvoorbeeld aan de betaalde posities in de App Store. Maandag kwam naar buiten dat Apple meer advertenties wil gaan tonen in apps.
Wie zegt dit?
Het verhaal komt van Mark Gurman. Deze journalist van financieel persbureau Bloomberg staat al meer dan tien jaar bekend als iemand met veel bronnen binnen Apple en die vaak informatie over onaangekondigde producten en diensten op een juiste manier naar buiten brengt. Het is dus een heel betrouwbare bron van Apple-nieuws en het is niet de enige die dit zegt. Volgens CNBC heeft analistenbureau Needham gezien dat Apple erg aanwezig was op de Cannes Lions-bijeenkomst voor de advertentie-industrie.
Ook lijkt Apple veel mensen aan te nemen die gespecialiseerd zijn in advertenties. Dat wijst er volgens het analistenbureau op dat Apple een mobiel advertentiebureau aan het opbouwen is. Op Apples eigen vacaturesite is dit ook te zien. Er staan momenteel meer dan 600 vacatures open in de Services-divisie, waarvan minimaal tien procent te maken heeft met adverteren. Daarin staat ook dat Apple werkt aan nieuwe advertentievormen. "Kom bij ons team om de volgende generatie van advertentie-ervaringen voor Apples wereldwijde klanten te bouwen", staat in een van de vacatures. In de tekst spreekt Apple over een 'privacy first-advertentieplatform' en de kandidaat gaat onder meer aan de slag met dataverwerking en het veilen van advertentieposities.
Waarom zou Apple dit doen?
Gurman schreef deze week in zijn Power On-nieuwsbrief, die elke zondag verschijnt en over Apple gaat, over de stap van de iPhone-maker om meer advertenties te gaan tonen in eigen apps. Hij schetst daarbij ook duidelijk de context. Apple verdient nu vier miljard dollar per jaar aan advertenties en wil dat flink verhogen, naar in totaal meer dan tien miljard dollar per jaar.
:strip_exif()/i/2003867062.jpeg?f=thumblarge)
Dat Apple zich meer richt op advertenties, is onder meer te zien aan de bespreking van de kwartaalcijfers vorige maand. Daarin ging het een aantal keer over advertenties. Apple-directeur Tim Cook zei bijvoorbeeld: "Als je naar onze Services-afdeling kijkt, zijn er diensten die getroffen zijn door de economische omstandigheden, zoals digitale advertenties." En in antwoord op de vraag hoe Cook de nabije toekomst ziet, zei hij: "We zullen minder snelle omzetgroei boeken bij de Services-afdeling. We zien de wolk boven digitale advertenties in de komende maanden blijven hangen."
Apple zegt daar dus dat het kampt met tegenvallende resultaten uit advertenties. Een beproefde manier om dan de omzet toch op te voeren, is simpelweg door het aantal advertenties op te voeren. Dat lijkt dus precies Apples plan te zijn. Apple is zich al jaren aan het omvormen van een bedrijf dat alleen producten verkoopt, naar een bedrijf dat ook leeft op diensten. Daar zijn uiteraard de abonnementen als Music, TV+ en iCloud onderdeel van, maar ook de advertenties. Als de rek eruit is bij de abonnementen en Apple wil toch groei bewerkstelligen, dan is het vergroten van de omzet uit advertenties een logische stap.
Wat gaat er gebeuren?
Volgens Gurman zal het aantal advertenties in apps van Apple zelf 'in de loop van de tijd' toenemen. Er zitten nu advertenties in de App Store, in de vorm van aangeraden apps, en banners in Nieuws en Aandelen.
De advertenties komen volgens Gurman bijvoorbeeld in Kaarten. Restaurants kunnen dan een plek kopen aan de top van zoekresultaten in Kaarten. Dan zie je dat restaurant als eerste als je zoekt op een bepaald restauranttype. Apple heeft daar intern al mee getest, zegt Gurman. Andere apps waar advertenties in kunnen komen, zijn de apps met digitale goederen, zoals Books en Podcasts. Daarin zouden bepaalde boeken en podcasts met advertenties hoger in de zoekresultaten kunnen komen. Ook zouden podcasts voor zichzelf kunnen adverteren op diverse plekken in de app.
Een andere mogelijkheid is doen wat Netflix en Disney+ ook gaan doen: een goedkoper streamingabonnement aanbieden met advertenties. Daarbij kan Apple ervoor kiezen om alleen oudere shows in het goedkopere abonnement te stoppen. Wat Apple in elk geval niet zou gaan doen, is advertenties aanbieden in apps van derden. Het blijft voorbehouden aan de eigen apps. Daarbij is het effect op gebruikers beperkt. Veel gebruikers zullen Kaarten, Books en Podcasts niet gebruiken, of niet vaak.
Zijn het gepersonaliseerde advertenties met tracking?
Het gaat om advertenties die inderdaad zijn aangepast op basis van data die Apple over gebruikers heeft verzameld, meldt Gurman. Daarbij gaat het om data uit het Apple-account en 'uit zijn andere diensten'. Gurman vermeldt niet welke data dat precies is, maar het ligt voor de hand dat de advertenties onder meer zijn aangepast aan de locatie en interesses van gebruikers. Om een voorbeeld in Podcasts te gebruiken: iemand die alleen techpodcasts beluistert, een advertentie laten zien voor een podcast over kantklossen of The Beatles zal vermoedelijk weinig effect sorteren.
:strip_exif()/i/2005293476.jpeg?f=thumblarge)
De advertenties zullen niet vereisen dat Apple de eigen pop-up voor toestemming voor tracking moet gebruiken. Het gaat immers alleen om data die Apple zelf heeft verzameld en niet om data die Apple binnenhaalt via websites en apps van derden. Die pop-up is er sinds vorig jaar, maar is hier niet nodig. Dat maakt deze stap ook ironisch; Apple heeft door 'app tracking transparency' eerst de inkomsten voor concurrenten als Meta verminderd en wil daarna zelf meer geld verdienen aan advertenties op het eigen platform.
De personalisatie in advertenties van Apple is uit te zetten en dat is al langer zo; daarvoor is er een schuifje in het instellingenmenu. In iOS 15 staat dat onder 'Apple reclame' in de Privacy-instellingen van iOS. Apple waarschuwt dat het uitschakelen de hoeveelheid reclame niet vermindert, maar dat de advertenties dan simpelweg minder gepersonaliseerd zijn.
En nu?
Na de verhalen van Bloomberg en CNBC is het verder stil gebleven. Dat is logisch; grote bedrijven reageren nooit op speculaties en geruchten, en dat is precies waar dit onder valt. Apple reageert in principe nooit op iets en ook Meta heeft zich nog stilgehouden over deze stap.
Het opbouwen van een nieuw advertentieplatform kan maanden tot enkele jaren in beslag nemen. Het zal ook geen aankondiging zijn die Apple op grootse wijze tijdens een keynote onder de aandacht brengt. Dit zal dus vooral zichtbaar worden in de apps zelf. De vraag is hoe gebruikers erop zullen reageren. Aan de ene kant zullen sommige gebruikers het als vreemd ervaren om meer advertenties te zien na betaald te hebben voor een dure telefoon, aan de andere kant is dat in apps van derden én op Android natuurlijk niet anders.