Apple stopt met ondersteuning nieuwe Apple SIM-abonnementen op iPad

Apple ondersteunt vanaf 1 oktober geen nieuwe activeringen van data-abonnementen voor iPads via Apple SIM meer. Met de dienst konden gebruikers abonnementen van bepaalde providers afnemen door via Apples meegeleverde simkaart een soort e-simverbinding te activeren.

Onder meer de iPad Air 2, mini 3 en 4, iPad 5, iPad 6 en de eerste 12,9"-iPad Pro werden met een Apple SIM-kaart geleverd. De de tweede generatie 12,9"-iPad Pro, en de 9,7"- en 10,5"-iPad Pro werden met een ingebouwde Apple SIM geleverd. Al deze modellen kunnen dus niet meer gebruikt worden om via de Apple SIM-kaart een data-abonnement te activeren, zo schrijft Apple op een supportpagina gespot door MacRumors. Gebruikers kunnen nog wel gewoon een e-sim of een fysieke simkaart van de provider gebruiken. Voor bestaande abonnementen die eerder geactiveerd werden via Apple SIM verandert er niets.

Voorheen werden iPads met ondersteuning van een cellulaire verbinding geleverd met een 'blanco' simkaart van Apple waarmee vervolgens een abonnement met bepaalde providers geactiveerd kon worden. Dit principe lijkt erg op wat tegenwoordig e-sim heet, waarbij een interne simkaart verbindingen met uiteenlopende providers aan kan gaan. Volgens Apple was deze functie vooral handig voor gebruikers die in het buitenland eventueel tijdelijk een ander abonnement wilde gebruiken.

Overigens geldt voor alle iPads met ondersteuning van een cellulaire verbinding die vanaf 2018 uitgebracht werden dat er standaard e-simondersteuning is; zo kunnen data-abonnementen volledig digitaal geactiveerd worden. Het activeringsproces verschilt per provider; soms is er een app nodig en soms kan er een qr-code gescand worden maar er is voor deze nieuwere iPads niet per se meer een fysieke simkaart nodig.

Door Yannick Spinner

Redacteur

03-10-2022 • 21:30

81

Reacties (81)

81
80
41
1
0
35
Wijzig sortering
Ben er nog steeds niet over uit of het nou handig is als je veel reist om een e-sim te hebben. Een fysieke simkaart kan je op elke hoek van de straat bij wijze van spreken kopen. Zelfs in Afrika.
Ik ben er onlangs achter gekomen hoe handig het is. Tijdens mijn doorreis in Europa richting Turkije rij ik altijd door Servië en als niet EU-land is daar mijn bundel niet geldig. Normaal moest ik dan een uur in de rij staan bij een tankstation voor een simkaart om vervolgens daarmee te kloten om bundels te activeren in een taal die ik niet ken. Nu ga je gewoon naar de Play-/Appstore en type je e-sim en je hebt een hele lijst aan internationale aanbieders die dan roamen op verschillende lokale netwerken. Die bieden als een soort van MVNO bundels aan welke je als e-sim installeert. Erg makkelijk en kan je thuis alvast doen. Ik heb zelf dit jaar Gigsky gebruikt, welke door de welkomstbonus ook nog eens gratis was.

Vind het zo handig dat ik het zelfs jammer vind dat ik nu één fysieke en één e-sim heb. Zou liever twee e-sims hebben. In je telefoon heb je gewoon een lijst met je e-sims waaruit je kan kiezen welke je nu actief wilt hebben. Ik heb zelf nu bv Nederlandse e-sim, Turkse fysieke sim en Gigsky e-sim. Achteraf gezien had ik liever de Nederlandse als fysieke sim, omdat ik die sowieso altijd actief wil hebben en de Turkse als e-sim zodat ik die kan wisselen met GigSky afhankelijk van waar ik ben.

Handige vooruitgang iig. Ik hoop in de toekomst zelfs op 3 actieve e-sims in een toestel :) Één Nederlands, één internationale en ééntje voor spam welke ik om de tijd wissel.
Om iedereen een idee te geven: GigSky kost rond de 50 euro voor 5GB in Thailand, tegenover 8 euro voor 20GB snel en daarna onbeperkt langzaam internet lokaal fysiek. India is het super lastig om een fysiek sim kaart te kopen, maar als het lukt was het 15 euro voor 30GB tegenover 47.50 euro voor 10GB bij GigSky. Georgië was het rond de 10 euro lokaal voor 20GB zowel fysiek als voor een esim, terwijl het 60 euro (!!!) voor 3GB (!!!) via GigSky is.

Punt is: als je rijk genoeg bent zijn deze diensten leuk, en er zijn diensten die goedkoper zijn dan GigSky, maar het is zeker niet iets wat ik in het algemeen kan aanraden. Zelfs als je 50% korting krijgt (wat GigSky volgens mij soms geeft) kost het nog steeds significant meer. Wat deze diensten bieden is in essentie een roaming optie die goedkoper is dan je eigen provider.

[Reactie gewijzigd door AlRoke op 22 juli 2024 13:22]

Ja de bundels zijn zeker duur. Maar ik had bv genoeg aan 1GB voor €5 en dan is het handig. Ben aan bet rijden dus heb internet puur nodig voor bv file informatie, voip, hotel zoeken enz. Het wordt straks wel interessant als de lokale aanbieders het allemaal makkelijk maken online bij hunzelf een prepaid esim te nemen, met graag een pagina in het Engels. In geval van Servië, zover ik met Google translate kwam, hadden ze wel prepaid e-sim die je online kon bestellen, maar kwam het per post aan.. 8)7
Is het voor jou niet handiger om Vodafone te gebruiken in Nederland? Je neemt namelijk je bundel mee naar Turkije. En mocht je nou weer langs Servië komen, dan gebruik je Gigsky.

Scheelt je een (e)Sim :)
Dat heb ik idd al en gebruik het ook in Turkije. Alleen moet je in Turkije zelf echt letterlijk overal je telefoonnummer geven voor de meest uiteenlopende dingen en dan heb je ook een lokaal nummer nodig.
Dat doet ie toch al? Dat Gigsky gebruikt hij alleen tijdens de doorreis in Servië.
Op dit moment denk ik dat het niet handig is. Zelf heb ik wel een e-Sim voor tmobile en dat werkt prima alleen ik als ik naar het buitenland ga. Bijvoorbeeld mijn vrouw komt uit zuid Korea, voor ik daar een e-Sim gekocht heb en geactiveerd ben ik wel even bezig. Mijn vrouw kan Koreaans lezen, maar ik zelf kan dat niet.. succes met het lezen van een website van bijvoorbeeld lg+. Dan loop ik liever een random winkeltje in, wijs op een simkaart en druk hem in mijn telefoon.
Dat is pas na activatie te gebruiken. Kip-ei probleem...
Er zijn daar vast ook wel internet-café’s, openbare wifi op vliegvelden etc..
Hoeft niet, die app biedt ook een offline mogelijkheid aan voor veel talen. Die hele trend dat al-les online moet staan heeft ook zijn nadelen he.
dan zakt de kwaliteit overigens in mijn ervaring wel tot ZEER slecht bijna onbruikbaar
Dat kan, maar is ook niet perfect en dat gaat er nog vanuit dat ze e-sim support hebben.. genoeg providers doen dat nog niet.
Er bestaat ook zo iets als internationale* providers zoals Truphone of Airalo.
Het is heel handig met reizen juist!

Je zit nog in de ‘oude mindset’ dat je aankomt en iets moet afsluiten. Dat kan nog, maar het hoeft niet zo. Zeker niet voor een data sim.

Voor vertrek bestel je in een app een e-sim voor je bestemming (betaal je makkelijk met Apple pay of credit card). Zodra je land en je vliegtuig stand er vanaf mag heb je data :)

Je hebt wifi/mobile data en een betaalmethode nodig, en een app als Airalo. Het mooie is dat je dit voor vertrek al kan regelen. Zulke apps werken met voordelige roaming tarieven, waardoor je ook lokale vereisten voor een sim kaart omzeilt (in steeds minder landen kan je even snel een sim kaart kopen).
er zijn ook apps waarmee je dat zelf regelt, zoals Airolo

Dan hoef je niet meer naar zo'n winkeltje en heb je binnen een paar minuten een abonnement voor welk land dan ook...

De prijzen zijn wel vaak wat hoger, maar alsnog goed betaalbaar.
E-sim kan je ook al kopen thuis. Voor vertrek. Ik heb as I speak een Mexicaanse esim actief aangezien data hier idioot duur is via Europa.

Die E Sim had ik op Schiphol al gekocht. Kwestie van voorbereiding op je trip
Als je veel reist is het waarschijnlijk beter om een abo in de VS af te nemen, bepaalde providers (T-Mobile, Verizon en een reeks virtuele providers) hebben onbeperkt internationaal roamen. Holafly is een andere eSIM provider voor reizigers. Beter dan beetgenomen bij een toeristenval.
Ik heb T-Mobile zakelijk en KPN en beiden kost me een fortuin om in Mexico te internetten. De VS/EU is prima maar buiten deze zone is een digitale simkaart echt wel prettig. Ik heb zelfs een tweetal apps waar ik tegoed kan kopen.

Via O365 personal zit ook 60 Skype minuten, die heb ik dus lokaal hier al 45 minuten van moeten gebruiken omdat mijn niet nader te noemen reisbureau mijn stoel op ECO zette ipv mijn huidige klasse… op 1 uur boeit me dat niet maar 12 uur krap zitten en dan wel betalen was 45 minuten discussie wel waard ;-)
Ik bedoelde abo afsluiten bij T-Mobile VS. Die bieden “unlimited” roaming international in 200+ landen aan voor $70/maand, Canada, Mexico en de US is “echt” unlimited, daarbuiten krijg je 5GB op 4G en daarna gelimiteerd tot 256k.

Zolang Musk’s satelliet niet overal beschikbaar is toch :D

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 22 juli 2024 13:22]

Voor LycraMobile prepaid betaal ik $30 voor 2x30 dagen.
2x 1 GB 4G, daarna onbeperkt traag.
Onbeperkte wereldwijd bellen en SMSen vanuit VS.
Met mijn TMNL zakelijk kan ik in Amerika kosteloos mijn bundel gebruiken. Die kost me 27 exclusief alleen zit daar dan Mexico en Canada niet vanuit NL bij. Misschien als ik er meer ga zijn dat het dan wel voordeliger uitkomt.

Die esim kost me nu eenmalig 40 dollar voor onbeperkt data en lokaal bellen. Wat prima is voor de tussentijd, die esim gooi ik morgen weer weg en data gaat tussentijds gewoon alleen via de Mexico esim.

Ik zou idd een abo bij Musk afsluiten als die overal 4G aanbied via Starlink… geloof dat iedere zakelijke gebruiker dat wel interessant vind die veel op reis is.
Op luchthavens in de meeste landen staan stands van providers met medewerkers die je binnen een paar minuten op weg helpen. Scheelt veel uitzoekwerk en die paar euro's op een dure reis maakt het verschil ook niet toch?
Google en je vind genoeg blogs en info van mensen die al geweest zijn.

Ik heb een esim gekocht vanuit NL op Schiphol en mijn vriendin pas in Mexico bij een lokaal winkeltje. Op het vliegveld koop ik nooit wat: zelden goedkoop en als je aan de lokale werknemers op je hotel hier hulp mee vraagt kom je een stuk verder - zeker hier zijn ze behulpzaam.
Werkt juist handig als dual-sim.

Je NL E-sim blijft er "gewoon" op staan en een plaatselijk fysieke sim in het toestel plaatsen, alleen even in je settings de juiste op actief zetten.
Dat voordeel is niet anders dan dat van fysieke dual-sim ondersteuning.
Als je die hebt wel;
Iphone met fysieke dual-sim is er niet in NL, hun dual-sim is 1x fysiek + e-sim ;)
Als je die hebt wel;
Iphone met fysieke dual-sim is er niet,
Onwaar:
Due to government regulations, iPhones manufactured in mainland China, Hong Kong, and Macau are the only models that let you use two physical nano-SIMs.
Wist niet dat er in Macau iPhones gefabriceerd werden... en dacht dat veel van onze iPhones ook in mainland China gemaakt werden.

Duidelijk een site die het onderscheid niet kent tussen productie voor en verkoop in
Mijn reactie aangepast... In NL niet.
Mijn reactie aangepast... In NL niet.
Onwaar (even scrollen).

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 13:22]

Ach ja, fabrikanten genoeg die het wel doen, de keuze is reuze.
Klinkt meer als iets waar de overheid iets mee moet. Moderne regelgeving die dit afdwingt hebben ze in andere landen ook, waarom niet gewoon in heel Europa?
Hetzelfde geldt overigens voor het afdwingen van USB-C, en wat mij betreft het afdwingen van 3.5mm jacks. Verplicht die dingen gewoon voor alle nieuw geproduceerde apparaten per 2023 en over een jaar hoor je niemand meer over dat ze een 3.5mm jack niet mooi zouden vinden of dat ze graag e-sim willen.

E-sim mag daarnaast overigens best blijven bestaan, maar het zou gewoon mogelijk moeten zijn om 2x fysiek, 2x digitaal, of 1x fysiek en 1x digitaal te gebruiken.
Het is alleen technisch totaal overbodig om nog een dom fysiek chipje fysiek in je telefoon te moeten plaatsen, dus het zal eerder zo zijn dat fysieke sims verdwijnen.
Het hele punt van deze discussie is dat er dus wel voordelen zijn. Een fysieke SIMkaart kun je op iedere straathoek kopen, een e-SIM niet. Als ze dat oplossen (door bijv. een fysieke SIM om te kunnen zetten naar een e-SIM) dan ben ik het wel met je eens, maar dat is vooralsnog niet het geval
Ja maar dat dat nu zo is wil niet zeggen dat dat zo blijft. Als er nú nog regulering geschreven gaat worden dat fysieke sims verplicht zijn dan lijkt me dat behoorlijk mosterd na de maaltijd. Zelfs hier in Indonesië waar ik woon heeft echt elke simkaartwinkel gewoon verbinding met het internet. In een hoop landen is ook identiteitsregistratie nodig als je een nummer koopt dus dan is dat al helemaal vereist.
Het is alleen technisch totaal overbodig om nog een dom fysiek chipje fysiek in je telefoon te moeten plaatsen, dus het zal eerder zo zijn dat fysieke sims verdwijnen.
Fysieke chip is juist heel handig als je tijdelijk een ander toestel moet gebruiken omdat je hoofdtoestel een lege accu heeft of gerepareerd moet worden. Bij T-mobile moet je voor iedere wissel €10 betalen of zo. Nu, als je dus 2-3 keer moet wisselen op een dag loopt dat toch behoorlijk op.
Dat is inderdaad een goeie use-case, vooral het repareren dan want ik denk dat er meestal eerder een extra laadkabeltje aanwezig is dan een ongebruikte telefoon.
Dat is inderdaad een goeie use-case, vooral het repareren dan want ik denk dat er meestal eerder een extra laadkabeltje aanwezig is dan een ongebruikte telefoon.
Veel telefoons moeten - als de accu echt leeg is - toch echt wel een tijdje aan de lader hangen voordat ze terug opstarten, vooral als het ding geen snelladen ondersteund, wat tot een jaar geleden nog echt niet universeel was..

De meeste tweakers hebben vast nog wel een oude reservetelefoon liggen als ze die niet standaard doorschuiven naar hun bejaarde ouders (die er toch niets anders op doen dan bellen en whatsappen) of kinderen. Ik helaas niet, want de laatste keren moest er steeds met spoed een nieuwe komen omdat de oude ofwel in een bootloop terecht kwam, of plotseling helemaal niet meer wilde starten.

Als je 's ochtends wakker wordt, het uitzetten van je alarm je telefoon laat crashen en in een bootloop gooit, je accu vol is en je 8 tot 12 uur moet wachten voordat die leeg is en het ding na weer laden wel opnieuw start, dan ben je blij als je een reservetoestel hebt om je sim in te steken for the time being.

Het enige toestel tot nu toe waar ik die problemen nog niet mee gehad heb zijn de LG G6 en mijn huidige ultra-budget motorola.
Ok, tja dat heb ik gelukkig nog nooit gehad, met iPhones en daarvoor nog een Nokia N70. De telefoons daarvoor waren sowieso te dom voor een loop, op misschien eentje na die ook mp3’s kon spelen maar waarvan ik de naam al lang kwijt ben.
Ok, tja dat heb ik gelukkig nog nooit gehad, met iPhones en daarvoor nog een Nokia N70.
Die Nokia N70 is 15 tot 17 jaar oud en nog een toestel met Symbian, dat wel issues had met gebruiksvriendelijkheid, beheer in bedrijfsomgevingen en voor Nokia zelf met groeiend onderhoud van de software, maar wel uitermate stabiel.

De iPhones zijn in dit opzicht beter, al zijn die ook niet helemaal probleemvrij. Met name met iOS 16 is er nu een probleem met o.a. Itsme en ook iOS16.0.3 bevat al een fors aantal fixes.

De toestellen waarmee ik deze problemen had waren een Nokia 8 (toendertijd topmodel), Wileyfox Swift 2X, Acer 630Z en Samsung Galaxy Gio. De huidige Motorola heeft alleen issues met snelheid, wat kan liggen aan een te volle lokale opslag (64GB (49GB available) eMMC 5.1) of dat de soc, Qualcomm Snapdragon 662 SM6115, voor de huidige eisen van Android 11 te zwak is. Met mijn zoon's duurdere Motorola zijn er dan weer problemen met de NFC-chip en het uitlezen van paspoort e.d.

Zoals aangegeven, de enige fabrikant die geen issues gaf was LG, en die zijn gestopt.
Moderne regelgeving die dit afdwingt hebben ze in andere landen ook, waarom niet gewoon in heel Europa?
EU is er alleen voor de commercie.
Hetzelfde geldt overigens voor het afdwingen van USB-C, en wat mij betreft het afdwingen van 3.5mm jacks.
Mag ik vragen voor 6,3mm jacks? In tegenstelling tot die 3.5mm gevallen gaan die namelijk - bij mijn weten - niet zomaar kapot. En ja je telefoon gaat 8-9 mm dik moeten zijn, dat lijkt me ook geen probleem, extra accuduur is altijd welkom, evenals zelf kunnen wisselen, of losmaken na een vastloper (Acer 630Z, Wileyfox Swift 2X, Nokia 8, volgens mij Samsung Galaxy Gio ook).
Verplicht die dingen gewoon voor alle nieuw geproduceerde apparaten per 2023 en over een jaar hoor je niemand meer over dat ze een 3.5mm jack niet mooi zouden vinden of dat ze graag e-sim willen.
_/-\o_
E-sim mag daarnaast overigens best blijven bestaan, maar het zou gewoon mogelijk moeten zijn om 2x fysiek, 2x digitaal, of 1x fysiek en 1x digitaal te gebruiken.
Doe maar drie keer maximaal, altijd minimaal 1× fysiek en 1× digitaal, derde en volgende mag de fabrikant kiezen.
Mag ik vragen voor 6,3mm jacks? In tegenstelling tot die 3.5mm gevallen gaan die namelijk - bij mijn weten - niet zomaar kapot. En ja je telefoon gaat 8-9 mm dik moeten zijn, dat lijkt me ook geen probleem, extra accuduur is altijd welkom, evenals zelf kunnen wisselen, of losmaken na een vastloper (Acer 630Z, Wileyfox Swift 2X, Nokia 8, volgens mij Samsung Galaxy Gio ook).
Nadeel is dat daar 99% van de oortjes ook weinig mee kan zonder koppelstukje, en dat dus iets is waar fabrikanten wel echt moeite voor moeten doen. Vrijwel alle huidige telefoons zijn dik genoeg dat een 3.5mm jack moet passen, maar niet veel dikker dan dat.
Nadeel is dat daar 99% van de oortjes ook weinig mee kan zonder koppelstukje,
99% van de oortjes gaat de 3.5mm jack (of eigenlijk het draadje dat er uit komt) binnen drie weken van stuk. Daarom moeten die dus juist ook een 6.3mm jack krijgen.De enige 3,5mm die niet kapot ging was die van Sennheiser oortjes die ik voor ƒ30 kocht in begin jaren 90. Die sneuvelde uiteindelijk door grof geweld.

En heb je al eens een verloopje van 3,5mm jack male naar 6.3mm female gebruikt, dan is dat koppelstukje geen enkel probleem als je per sé oortjes met 3.5mm jack wilt blijven gebruiken.
linkje linkje 2
of gewoon dual e-sim :-) Sinds de iPhone 13 heb je geen fysieke sim meer nodig om hem dual-sim te kunnen gebruiken.
En voor een e-Sim hoef je nog niet eens van je bank af voordat je ook nog maar vertrokken bent. Zelfs als je naar Afrika gaat.

[Reactie gewijzigd door Aiii op 22 juli 2024 13:22]

Dat vraag ik mij ten zeerste af, zelf merk ik dat in bijvoorbeeld Zuid Amerika het eenvoudiger is om iets fysiek te kopen en af te rekenen dan online te kopen.
Het kost je nog geen minuut in je gebruikelijke e-sim app voor reis data. E-sims hoef je niet bij een lokale provider te bestellen ;)
Nee, maar tot nu toe vind ik die esom providers niet echt goedkoop. Bv bij Airalo voor zuid america betaal je gewoon 15 dollar voor 1 GB.
Ja, het verschilt erg per land. In Japan zijn ze 6 dollar voor 1GB en hier is dat redelijk competitief (zeker goedkoper dan lokale provider die foreigner friendly zijn).
Anoniem: 767041 @W00fer3 oktober 2022 22:17
Vodafone prepaid sim nemen, 14eur 1 week onbeperkt internet… en sommige konden meer dan 100gb verbruiken
Ik gebruik nu enkele maanden met heel veel succes Airalo.
Je kunt hier in 2 minuten een e-sim kopen en activeren op je toestel, makkelijk data opwaarderen etc.
Inmiddels gebruikt in Thailand, USA, Servie, Vietnam, Barbados, etc.

No spon, gewoon enthousiaste gebruiker.
Ben er nog steeds niet over uit of het nou handig is als je veel reist om een e-sim te hebben. Een fysieke simkaart kan je op elke hoek van de straat bij wijze van spreken kopen. Zelfs in Afrika.
Afrika ken ik niet maar in noord-Amerika en Azië is het in ieder geval geen enkel probleem, daar is e-Sim al super gangbaar.

Maar los van dat blijf je zulke zaken altijd wel houden in een overgangsperiode, e-Sim wordt de standaard.
Afgelopen jaar heb ik veel tijd doorgebracht in letterlijk elk land van zuid oost azië (behalve de filipijnen) en zolang je geen roaming opties wilt gebruiken, maar gewoon een echte lokale (e)sim wilt dan is "in [...] Azië is het in ieder geval geen enkel probleem, daar is e-Sim al super gangbaar" gewoon niet waar. Esims zijn hier vaak geen optie voor prepaid simkaarten (of enkel op duurdere 'tourist plans'[1]) of uberhaupt geen optie.

[1] Providers die ze wel aanbieden weten dondersgoed dat enkel de echt rijken op dit moment telefoons met een esim hebben (=mensen die Apple producten kunnen kopen), dus marktwerking zorgt voor de rest 😅 . Zelfde reden waarom je in veel landen geen sim op het vliegveld moet kopen.
Afgelopen jaar heb ik veel tijd doorgebracht in letterlijk elk land van zuid oost azië (behalve de filipijnen) en zolang je geen roaming opties wilt gebruiken, maar gewoon een echte lokale (e)sim wilt dan is "in [...] Azië is het in ieder geval geen enkel probleem, daar is e-Sim al super gangbaar" gewoon niet waar.
En in de Filipijnen heb ik ook nergens e-sims aangeboden gezien.
100% onhandig. Ik reis langdurig en m'n vrouw heeft een fysieke+esim telefoon en ik heb dual fysiek. Zelfs in de paar landen waar je wel een esim kunt kopen is het 1) niet altijd beschikbaar voor buitenlanders (bijv. enkel voor langdurige abonnementen (dit was het probleem met het 'thuisnummer' van m'n vrouw)), 2) als het beschikbaar is vaak duurder en 3) vaak niet te activeren vooraf.

Om het wat concreter te maken, van de 10 landen waar we het afgelopen jaar geweest zijn is het gelukt in 2 landen, en in 1 van de 2 was het nog steeds duurder dan bij mijn sim kaart. Punt is: Als je een keuze hebt en je wilt reizen raad ik absoluut af om een telefoon met esim te kopen.

Let wel, als je geld teveel hebt zijn esims geweldig, want er zijn veel dure roaming-like opties die internationaal werken.

[Reactie gewijzigd door AlRoke op 22 juli 2024 13:22]

Enorm handig. Bijna elke telefoon is tegenwoordig dual sim, zelfs Apple, met minimaal 1 e-sim.
Zelf heb ik een e-sim van Simyo, gebruik ik voor sms van bank/inlog etc en voor whatsapp.
Daarnaast koop ik een fysieke simkaart in het land zelf voor data en bellen.

Voordeel van de NL e-sim is dat als je telefoon kapot of kwijt raakt, je de Simyo app download op je nieuwe telefoon en binnen no time weer toegang hebt tot je telefoonnummer.
Daarom heb ik e-sim als abonnement. Het fysieke slot is dan vrij. Omgekeerd is het inderdaad wat minder handig. Edit: Maar dat is uiteraard op mijn telefoon, iPad met sim vind ik te duur.

[Reactie gewijzigd door Het.Draakje op 22 juli 2024 13:22]

Anoniem: 368883 @W00fer4 oktober 2022 07:30
Ik denk dat je fysieke SIM en een e-SIM tegelijk kan gebruiken, en bijgevolg dual-SIM hebt. iPad's of iPhone's hebben bij mijn weten geen modellen met 2 fysieke SIM-kaarten.
Het is voor mobiele providers ook best veel gedoe om zo'n simkaart van provider te laten wisselen, maar dat zien klanten niet, helaas. Al met al komt er best veel bij kijken: de ene provider moet dan zowel het simkaart- als het mobiele nummer van het netwerk verwijderen waarna de andere provider beide nummers pas kan registeren. Afhankelijk per provider moet dat dan ook in meerdere systemen. Het is dan altijd simpeler en sneller om gewoon een nieuw data abonnement af te sluiten bij een andere provider en die simkaart in het slot te stoppen van de iPad.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 13:22]

Ik betwijfel of het echt veel meer moeite kost. Zeg ik alleen mijn abonnement op de moet de huidige provider ook dingen regelen. Ik verwacht zelf dat het verschil tussen verwijderen van het systeem of de klant zelf loskloppen van de mobiele nummer en simkaartnummer niet echt een groot verschil zal zijn. Het toevoegen zullen ze vast niet erg vinden aangezien dit inkomsten levert.

Daarnaast is het per provider maar 1 taak. Het verwijderen en toevoegen. Voor mij als klant moet ik ook veel doen om te zorgen dat alles weer up to date is. Alle contacten moet ik informeren (en hun moeten het ook wijzigen). Alle plekken waar je je echte nummer heb gegeven moet je ook aanpassen of informeren. Ik weet niet hoe het met jou zit maar op belangrijke plekken geef ik ieder geval mijn echte nummer op. Bank, verzekeraars, gas water en licht, internet provider, websites waar ik wel veel bestel. Dus ja wat is sneller?

Daarnaast verwacht ik eigenlijk anno 2022 (waar eigenlijk dagelijks wel meerdere mensen wel overstappen) dat ze hun systemen wel redelijk op orde zullen hebben en dat het dus niet te veel moeite kost.
Ik gok dat de problematiek zit in de routing van het verkeer en dat de sim-kaarten normaal in series/blokken aan een providernetwerk gekoppeld worden. Lekker makkelijk technisch routeren op sim-blocknivo ipv voor iedere individueel technisch sim ID.

Dat niet alle sims in het block op tijdstip x actief zijn doet er dan niet toe. Het gaat er dan om dat zodra je weet dat het een sim uit block x is je met provider y schakelt.

Dat gaat voor de Apple sims uiteraard niet op, die komen uit een block waarbij je voor iedere individuele kaart nog weer moet uitzoeken bij welke telecomprovider die uithangt
Ik zeg eerlijk dat ik hier geen verstand van heb. Dus misschien wat ik hieronder zeg zal misschien dom klinken. Maar ik zie niet in hoe ze routing van verkeer al kunnen instellen. Het is een mobiel. Bij veel mensen gaat de telefoon het hele land door. Hierdoor lijkt het mij dat dus een van te voren bepaalde routing niet gaat werken omdat ze niet weten waar je heen gaat (of überhaupt de telefoon gaat gebruiken na registratie). Het lijkt mij waarschijnlijker dat de routing bepaald wordt bij de servers waar de antennes staan. Deze route zal niet gauw veranderen met uitzondering van storing of dat er nieuwe locaties gebouwd zijn. Hooguit dat misschien databases met elkaar moeten synchroniseren zodat ze lokaal kunnen zien dat je een actieve abonnement heb. Maar dit zal dan wel automatisch gaan en is het dus geen extra werk.
Het aanmelden gaat via een centrale HLR, dat is zeg maar de DHCP server (+ extra's) voor simkaarten. Die weet dan steeds idd je locatie en bepaald de routing.
Uitgeporteerde nummers geven idd extra moeilijkheden ondanks dat het geautomatiseerd is, je blijft altijd ook via de routers van de provider gaan aan wie de nummerblok is toegewezen. Dat zijn dus extra hops, extra kansen op storingen enz.

In sommige landen waar je nog 1000/10.000 minuten bellen binnen dezelfde provider krijgt, geldt dat daarom soms niet voor geporteerde nummers.
Ik heb zelf voor een provider de technical support gedaan voor voornamelijk hun website. Maar we spraken regelmatig met mensen van die provider die toevallig ook hadden gewerkt bij een MVNE in het verleden. Hij vertelde dus regelmatig hoe procesmatig een en ander in elkaar stak voor de techniek van de daadwerkelijke belkant, zal ik maar zeggen. ;)
Daarnaast is het per provider maar 1 taak. Het verwijderen en toevoegen. Voor mij als klant moet ik ook veel doen om te zorgen dat alles weer up to date is. Alle contacten moet ik informeren (en hun moeten het ook wijzigen). Alle plekken waar je je echte nummer heb gegeven moet je ook aanpassen of informeren. Ik weet niet hoe het met jou zit maar op belangrijke plekken geef ik ieder geval mijn echte nummer op. Bank, verzekeraars, gas water en licht, internet provider, websites waar ik wel veel bestel. Dus ja wat is sneller?
Zoals ik al zei, het is echt zo simpel niet als het lijkt. Ondanks dat porteringen bijvoorbeeld gestroomlijnd zijn tegenwoordig en via een centraal punt eigenlijk min of meer een verkeersregelaar heeft, gaan porteringen soms nog best wel dramatisch en overschrijden ze in zeer uitzonderlijke gevallen ook de maximale termijn van 90 dagen. En dat is alleen maar voor het mobiele nummer. Doe je daar ook de simkaart bij, wordt het alleen maar complexer. Providers houden soms de data bij in meerdere systemen, al verschilt dit per provider. Dat maakt 'een simpele handeling' voor het verwijderen en/of toevoegen meteen heel anders. De data wordt soms niet uit 1 systeem geput. ;) Het gaat hier om een datasim, dus een 097-nummer en geen 06-nummer (als het goed is), het bellen met een iPad lijkt mij een gek gezicht. :+ Je hoeft dus geen nummers naar derden te communiceren, maar de techniek is natuurlijk wel hetzelfde, alleen de variabelen (simkaartnummer en "telefoonnummer") zijn anders.

Het is dus voor jou (als klant), sneller en gemakkelijker als je van provider wisselt, gewoon een nieuwe (data) simkaart in de iPad te steken dan te moeten wachten op twee providers die eerst een simkaart en mobiele nummer moeten verwijderen, voor een andere provider beide nummers op hun netwerk kunnen registreren. :) Niet vergeten dat ik over de technische en administratieve kant heb die providers moeten doen en niet de praktische die jij als consument moet doen.
Daarnaast verwacht ik eigenlijk anno 2022 (waar eigenlijk dagelijks wel meerdere mensen wel overstappen) dat ze hun systemen wel redelijk op orde zullen hebben en dat het dus niet te veel moeite kost.
Voor porteringen van normale 06-nummers is er zelfs een partij aangewezen door de overheid om de porteringen als verkeersleider op te pakken. Maar ook dan gaat het nog wel eens mis, omdat de providers zelf verschillende manieren hebben waarop ze de porteringen verwerken (T-Mobile doet dat anders dan een KPN of VodafoneZiggo en voor MVNO's, zoals Simpel, HollandsNieuwe, Robin Mobile en noem ze maar op) is het zelfs nog weer anders), omdat de providers andere systemen gebruiken en er soms ook om verschillende redenen wel eens wat dingen fout kunnen gaan. Daarnaast gaat dat dus alleen over het telefoonnummer, zonder ook de simkaart, wat hier bij deze Apple simkaarten wel diende te gebeuren. Dat maakt een portering veel complexer dan eigenlijk noodzakelijk is.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 13:22]

Ik denk dat je dan wel de iPad moet hebben die het ondersteund. Zelf heb ik een iPad Air 2 WiFi versie en ik betwijfel of die een simkaart ondersteund
Dat is een vanzelfsprekende doch hele belangrijke nuancering, dus ik heb het artikel verduidelijkt. Dank voor de feedback!
Geen punt :) was ook geen kritiek maar meer constatering. Mooi dat het opgenomen is in het artikel.
E-sim lijkt me helemaal niet handig, ik swap regelmatig mijn sim-kaartjes, ik heb zelf een ipad pro 2021 en gelukkig heb die nog een sim kaart, ik snap echt niet dat apple elk stukje hardware weg wilt halen en opvullen met plastic, zelfs de speakers zijn al kleiner gewoorden dan de ipad pro 2018, waarom als apple die ruimte tog niet benutten, elke interface verdwijn op apple en iedereen volg dat , en het maakt het er niet beter op aangezien draadloos nog steeds niet in de buurt is van bedraad om het even zo te zeggen, en dat zal nooit even goed of beter zijn,
Zelf ervaar ik de esim als erg prettig. Binnen enkele seconden actief, direct online te regelen. Met diverse internationale* ISP’s geen vage voorwaarden of lokaal in een taal die je niet begrijpt.
tja, er zijn ook dingen zo als annoniem .. wat je niet ken hebben als e-sim
Zelfs daar zijn oplossingen voor.
Het kan aan mij liggen hoor, maar als je regelmatig wisselt, dan is het hele e-sim verhaal toch juist iets dat je graag zou willen ?
Even met de slag om de arm dat je een gelijk aanbod hebt, dat wel.
Maar je bent op vakantie in het buitenland, moet eerst wachten tot winkel/postkantoor open is om dan een fysiek kaartje te gaan halen. Al dan niet opwaarderen etc etc.
of je regelt online een esim abbo/prepaid en activeert het zodra je het wil gebruiken en wisselt binnen een paar seconden indien nodig.
Het enige wat je niet kunt doen is zonder tussenkomst van de provider je SIM overzetten naar een ander toestel. Voor elk ander scenario is het makkelijker.

Het heeft geen zin om al te veel logica in het marketing praatje te zoeken bij Apple, dat geeft alleen maar hoofdpijn. Het gaat bijna altijd het neerzetten en handhaven van het luxe-merk imago, met daaronder als motivatie het vergaren van geld en/of macht: met e-sim verdwijnt er macht bij de providers, want het kan in principe via volledig geautomatiseerde systemen online afgesloten worden.

Wegbezuinigde onderdelen, tjah, "omdat ze ermee wegkomen" - ik zie dat hun alternatief dusdanig goed geimplementeerd is dat de massa het niet alleen accepteert, maar zelfs als beter ervaart. De schermen, speakers, batterijen zijn over de gehele linie portables en laptops, zeker bij de goedkopere modellen, specwise zeer ondermaats - naar het presteert desondanks best in class. Bluetooth was echt véél meer gehannes pre-Airpod. Hoewel het me zeer irriteert dat de verschillende MagSafe implementaties gepatenteerd zijn lossen ze twee significante problemen op, het meetrekken van de laptop aan de oplaad kabel en het verlies van vermogen bij slechte uitlijning van de spoelen.
De nieuwe eSIM is gewoon een manier voor Apple om nog meer geld te verdienen aan de gebruiker
Als jij een simkaart koopt via de provider, heeft Apple daar niks mee te maken
Maar eSIM's zullen vooral via een app uit de AppStore gekocht worden, en van iedere transactie via een app pakt Apple toch een flink percentage mee
Ik vind het ondersteunen van een eSIM prima, maar laat mensen ook nog gewoon normale SIM-kaarten gebruiken
Zeker als je ziet dat de ruimte van de SIM-slot nu gewoon gevuld is met een plastic blokje in de US iPhone 14
Nee ik vind het een logische keuze van Apple. Dat blanco simkaartje was een workaround voor het feit dat er nog een fysieke kaart nodig was. e-Sim is veel simpeler. Je hebt toch ook geen fysiek pasje nodig voor andere 'accounts', zoals je e-mailadres? Een band met de App Store is ook vergezocht. Ik heb mijn KPN e-sim gewoon zonder App Store kunnen activeren. Dat er e-Sim providers in de App Store staan, waar Apple iets van meepikt, is juist een bewijs van de flexibiliteit die e-Sim biedt t.o.v. simkaartjes.
Lijkt mij eigenlijk veel te ingewikkeld via zo'n Apple SIM als je ook een gewoon simkaartje kan gebruiken. In feite veranderd er dus verder niet echt iets en alleen dat een extra Apple service verdwijnt. Althans voor zover ik het dan begrijp uit het artikel.
Kan ook op de lijst: killedbyapple.com

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.