Apple skipt iPadOS 16.0 en brengt iPadOS 16.1 later uit

Apple zal iPadOS 16.0 niet uitbrengen en gelijk doorgaan met een release van iPadOS 16.1. Daarvan kwam deze week de eerste bèta uit. Het bedrijf zegt dat de release enige tijd zal plaatsvinden na iOS 16.0 voor iPhones.

Apple neemt die stap, omdat iPadOS dit jaar meer eigen functies heeft ten opzichte van iOS, zegt het bedrijf tegen Techcrunch. "Dit is een groot jaar voor iPadOS. Het is een eigen platform met functies die ontworpen zijn voor alleen de iPad en dus hebben we de flexibiliteit om een eigen planning aan te houden voor de release van iPadOS. Dit najaar komt iPadOS uit na iOS, als iPadOS 16.1 in een gratis update."

Het is voor het eerst dat Apple de release van iOS en iPadOS helemaal lostrekt van elkaar. Het is ook voor het eerst dat Apple een iPadOS x.0-release helemaal overslaat sinds iPadOS 13.1. Apple zegt niet waarom het daarvoor heeft gekozen.

Er ging al eerder een gerucht dat Apple iPadOS zou willen uitstellen. Apple komt onder meer met Stage Manager als nieuw onderdeel van iPadOS 16, een functie waarmee apps en vensters aan de linkerkant van het scherm worden weergegeven, zodat gebruikers sneller daartussen kunnen wisselen.

Ontwikkelaars hadden veel kritiek op Stage Manager vanwege bugs, een verwarrende interface en het gebrek aan compatibiliteit met de meeste iPads. Stage Manager werkt namelijk alleen op iPads met een M1-soc, dus de iPad Pro 2021 en de iPad Air van dit jaar. Bovendien wil Apple iPads vermoedelijk later in het najaar uitbrengen en de release van iPadOS 16.1 daarmee laten samenvallen. Het meest waarschijnlijk is dat iOS 16 in september uitkomt, met een release van iPadOS 16.1 in oktober.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

24-08-2022 • 09:11

94

Reacties (94)

94
94
53
1
0
21
Wijzig sortering
Ontwikkelaars hadden veel kritiek op Stage Manager vanwege bugs, een verwarrende interface en het gebrek aan compatibiliteit met de meeste iPads.
Ik vraag me ook een beetje af hoeveel mensen hier nou ook echt op zitten te wachten. Het hele Stage Manager gebeuren op een tablet. Ik snap uiteraard het concept, en het concept is niet slecht in mijn optiek, maar ik zie een tablet (net als een telefoon) toch nog altijd primair toch echt als een single-fullscreen-app-device'. Ik snap prima dat er mensen zijn die de splitscreen (wel is) gebruiken voor heel specifieke dingen. Ik vind het persoonlijk verschrikkelijk dat ik die drie balletjes boven in beeld niet uit kan zetten, maar goed, dat ben ik. Ik snap dat er mensen zijn die het fijn kunnen vinden.
Ook PiP snap ik nog wel (dus dat je aan het werken bent en dan een mini-Facetime of mini-filmpje afspeelt. (doe ik zelf ook weer niet, maar die snap ik nog, en ik vind het ook jammer dat je niet volledig kan uitzetten (dus dat het icoontje in beeld blijft bij filmpjes)).
Maar echt met die schuitbare venstertjes op een tablet.. Het voelt voor mij heel erg 'niet-tablet' aan, en dat komt voornamelijk door de manier van de interface (vingerbediening).

Disclaimer:
Misschien denk ik iets te conservatief, maar dit is in elk geval mijn idee erbij.


Edit:
Verschillende hieronder hebben me gewezen op het feit dat je op de moderne iPads ook gewoon een monitor, muis en toetsenbord kan hangen. Hierdoor wordt de iPad in principe een soort laptopje/pc'tje (is er krachtig genoeg voor tenslotte). In die context begrijp ik het dan weer wel. Dan zullen allicht de gebruikte apps denk ik wat aangepast moeten worden her en der, maar dan snap ik Stage Manager zeker wel. Alleen voor mijn gebruik echter (op de bank met een tablet in de klassieke vorm) zie ik dan echt geen toegevoegde waarde.
@all bedankt voor het inzicht :)

[Reactie gewijzigd door lenwar op 24 juli 2024 19:25]

Snap je punt, echter zijn er best veel mensen die hun iPad steeds meer als laptop gebruiken. Met het magic keyboard en een muis eraan gehangen.

Ze maken steeds stapjes die deze usecase wel aantrekkelijker maken.

Zeker voor de 12.9Pro. En er gaan geruchten dat een volgende Pro ook nog groter wordt, wat dan eigenlijk als traditionele tablet niet meer makkelijk is. Samsungs laatste tablet is hier ook een mooi voorbeeld van.

Er zal uiteraard nooit zoveel kunnen op een iPad als op een Mac of PC, maar voor de niet-poweruser is het wel ideaal omdat een tablet een veel simpelere interface heeft en compacter en lichter is, over het algemeen.
Ik snap de mensen niet die de iPad als een laptop gebruiken. Kun je een adblocker instellen op de iPad browser? Of een plugin die die EU cookie-warnings weghaald? Hoe kun je nu normaal Youtube kijken op een iPad als je halverwege elke video een reclameboodschap in je maag gesplitst krijgt?
Ik snap de mensen niet die de iPad als een laptop gebruiken. Kun je een adblocker instellen op de iPad browser? Of een plugin die die EU cookie-warnings weghaald? Hoe kun je nu normaal Youtube kijken op een iPad als je halverwege elke video een reclameboodschap in je maag gesplitst krijgt?
Volgens mij is het antwoord op bijna al je trollende vragen "Ja".
Paywalls omzeilen op een mobiel/iPad OS is vele malen lastiger dan op een desktop. Een groot deel van mijn computergebruik bestaat uit het lezen van artikelen die bv. vanuit Twitter gelinked worden. Dan kun je op een mobiel or tablet OS echt niet goed uit de voeten.
Ja hoor, je kunt gewoon een ad blocker installeren, en Safari ondersteund ook plug-ins :)
Snap je punt, echter zijn er best veel mensen die hun iPad steeds meer als laptop gebruiken. Met het magic keyboard en een muis eraan gehangen.
Maar het was toch Apples doel om de boel gescheiden te houden, dus dat de iPad géén Mac-vervanger zou moeten worden?
Daar kunnen ze natuurlijk op teruggekomen zijn na x-jaar?

Ze hadden ook ooit de insteek dat telefoons altijd met één hand bedienbaar moeten zijn. De grotere telefoons zijn dat in de praktijk natuurlijk niet. (je kan natuurlijk op een bepaalde manier je scherm een stukje naar beneden trekken, maar dat is natuurlijk niet optimaal).
Nee, dat mag niet. Als Apple eenmaal een keuze gemaakt heeft, zeker onder ander leiderschap, dan mag dat nooit meer veranderd worden.

Daarom lees je zelfs vandaag nog comments dat Steve Jobs 15 jaar geleden ooit eens gezegd heeft dat pennetjes voor tablets niet cool zijn.
Tja, context... Volgens mij ging dat over touchscreens die alleen met een stylus te bedienen waren. Denk even aan windows mobile devices. Need I say more?

Ik denk zelf dat de moderne apple pencil zeker wat toevoegt: pen input. Heel handig voor als je wat wil tekenen ofzo.

Maarja je ziet hetzelfde met bijbelverzen. Daar werd x duizend jaar geleden iets mee bedoeld, en vandaag de dag ook volledig uit context getrokken. Nu wordt door dezelfde groep mensen Steve Jobs ook tot een soort God verheven, dus ik sta er niet van te kijken...
Daar had ik inderdaad nog niet aan gedacht.

Met een muis erbij is het natuurlijk een heel stuk werkbaarder. Ik heb zelf ene ipad pro nogwat met zo'n keyboardfolio (of hoe ze het ook noemen). Echt heel blij met dat ding, maar het blijft toch echt een single-app apparaat voor mij.
Maar ik kan me voorstellen dat als je er een muis aan hangt dat dan het werken met vensters e.d. wel goed/beter zal kunnen.

Maar. Noemen we het dan nog een tablet, of meer een laptop met goede touchscreeninterface? :) (uiteraard is er heel veel overlap in het gebruik van tablets en laptops)
Dat noemen we een "convertible" of een "2-in-1."

Dat bestaat al lang als productcategorie, maar is pas echt populair geworden sinds de Surface serie van Microsoft, wat mij betreft.
Er zal uiteraard nooit zoveel kunnen op een iPad als op een Mac of PC, maar voor de niet-poweruser... .
Weet je het zeker? Ik zie een iPad Pro die bijna net zo snel is als een Macbook Air, maar dan met touch screen en pen. Die gaat er op sommige gebieden al overheen dus. Over nog een generatie kan dat op meer punten. Dat er altijd nog een Macbook Pro is met meer power in de processor en meer aansluitingen zal vast. Maar het is ook aan software ontwikkelaars om te definiëren wat je eruit kunt halen. Als je de maximale power niet nodig hebt kan je met een tablet misschien meer dan met een laptop.
Ze zijn zeker wel snel inderdaad, maar er zijn toch ook wel echt beperkingen.

Zo zijn iPads niet actief gekoeld bijvoorbeeld. Dus je zult nooit dezelfde prestaties krijgen ten opzichte van een luchtgekoelde laptop of een watergekoelde PC. Denk aan gaming (streaming daargelaten, dat is voor de 'echte' gamer echt niet hetzelfde als native je eigen library draaien), en zware programma's zoals videobewerking en 3D rendering etc..

Daarnaast is ook veel software simpelweg niet beschikbaar op iOS / iPadOS.

Maar inderdaad, voor de 'niet-poweruser' is het super interessant, helemaal mee eens :)
Power is het woord hier inderdaad. Want een ipad kan dingen die ook voor professionals interessant zijn en die een macbook /laptop /pc niet kan.

Wat Apple uiteraard graag ziet en in stand zal houden, want dan hebben mensen vaker beide (zoals ik).

[Reactie gewijzigd door brabbelaar op 24 juli 2024 19:25]

Anoniem: 1733082 @lenwar24 augustus 2022 09:52
Het is toch prima als je op een grotere tablet hetzelfde kan werken als op een laptop? Zeker als je het over 14 inch en groter hebt, is het werken in losse app vensters een prima idee op een tablet. Dat heeft Samsung al ruimschoots bewezen met Dex. Ik zou best een 15 inch tablet Samsung willen kunnen gebruiken als volwaardige laptop-vervanger die ik dan ook wel 's kan gebruiken als full screen app apparaat voor op de bank. Dex doet dat overigens een stuk beter dan wat ik in filmpjes van Apple's Stage Manager heb gezien. Bij de laatste kreeg ik het idee dat hun tablets niet teveel met hun laptops moeten gaan concurreren. Dex kan vrijwel elke app vrijelijk resizen en verplaatsen. Echte multitasking.

Jammer alleen dat veel Android apps nog steeds niet correct ontwikkeld worden voor grotere schermen, ondanks dat Google daar al jaren duidelijke richtlijnen voor heeft. Zelfs Firefox weigert bijvoorbeeld om echte tabs te laten zien in hun Android-browser net als op de desktop, zelfs als je een groot scherm voor je hebt. Dus ondanks een veel groter schermoppervlak dan je telefoon zit je toch met dezelfde workflow opgescheept. Dat blijft gewoon jammer en alleen al daardoor is zo'n grote, dure tablet niet aan mij besteed.
Zoals @B0KIT0 al terecht opmerkt is mijn 12.9-inch iPad gewoon mijn laptop. En externe monitor support met scalable windows is wat dat betreft gewoon een heel goede feature. Idem voor bijvoorbeeld Samsung DeX.

Dat is dan ook waar Stage Manager voor bedoeld is. Niet voor niks staat de feature standaard niet aan, maar is het een verstopte toggle die pas automatisch inschakeld als je een externe monitor in je device plugged. Je hebt gelijk dat het niet voor tablet gebruik bedoelt is, dat was ook niet de insteek.

De insteek is om de iPad een convertible optie te maken, daar is Stage Manager een onderdeel van.
Ik vraag me ook een beetje af hoeveel mensen hier nou ook echt op zitten te wachten.
Ik zat erop te wachten. En kijkend naar de reacties op berichten waarin staat dat dit alleen naar de M ipads komt, (een hoop teleurstelling) maak ik eruit op dat een hoop mensen deze functie graag willen.

Sommige functies voelen misschien "raar" of "onlogisch" maar het zou goed kunnen dat er heel veel opties geprobeerd zijn en dat uiteindelijk gebleken is dat dit toch het fijnste werkt. Eventueel na een periode van gewenning.
ik zie een tablet (net als een telefoon) toch nog altijd primair toch echt als een single-fullscreen-app-device'
Ik ook wel, maar eerlijk gezegd gebruik ik mijn Mac ook 90% van de tijd als "single-fullscreen-app-device".
Ik snap prima dat er mensen zijn die de splitscreen (wel is) gebruiken voor heel specifieke dingen. Ik vind het persoonlijk verschrikkelijk dat ik die drie balletjes boven in beeld niet uit kan zetten, maar goed, dat ben ik.
Dit is juist de reden dat ik graag een nieuwe manier van multitasking zie op de iPad.
Ik wordt er ook een beetje prettig gek van, ik wil helemaal niet multitasken op mijn Ipad.
Ik doe 1 ding tegelijk het zelfde als op de mobiel, die bolletjes zijn zo irritant.

Ik druk er zo vaak per ongeluk op als ik op de adressenbalk wil drukken, en ook schijnbaar kan je meerdere safari browsers open hebben(Mij ook al overkomen).
Als je Safari dan opent zie je kleine venters onderin, dat betekent dus dat je meer dan 1 safari browser open heb.

Ook dat PIP is gewoon vervelend en niet fijn, je wil een filmpje toch goed kunnen zien.
Niet half en dan nog eens afgeleid te zijn door een ander scherm, waardoor je weer gedeelte kan missen van het filmpje.

Echt verschrikkelijk vervelend dit allemaal niet uit kan, of laat ze eventueel net als in ios de adressenbalk naar beneden verhuizen.
Je heb dan in ieder geval al geen last van die bolletjes boven in, aangezien je er dan toch niet meer hoeft te drukken(Alleen eens een swipe beweging naar beneden).

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 24 juli 2024 19:25]

Wat ik voornamelijk super vervelend vind, is dat je bijvoorbeeld de Youtube app, niet op de achtergrond muziek kunt laten afspelen. Zeer storend.

edit: ah, dat wist ik niet, dank voor de verduidelijking.Youtube blokkeert dat blijkbaar.

[Reactie gewijzigd door mhnl1979 op 24 juli 2024 19:25]

Maar dat is toch iets dat Youtube niet toelaat? (of alleen toelaat bij betaalde abonnementen?). Dat staat toch los van iPad/iOS laat gebeuren?
Inderdaad youtube heeft dit achter een betaal muur gestopt.
Ik heb youtube premium en kan gewoon PiP gebruiken.. Ik vind het ook raar dat het achter een betaalmuur zit bij Google maar het werkt verder prima. Das doe 12 euro in de maand wel waard.
Die drie balletjes boven in het scherm zijn er alleen als stage manager aan is. En dat kan je gewoon uitzetten.
Ik heb nu die drie balletjes ook (iPadOS 15.6? - in elk geval de huidige stabiele iPadOS), en ik kan de balletjes niet uit zetten. Dat hadden ze er uit gehaald. In het verleden kon je de splitscreenfunctionaliteit uitzetten, maar nu niet meer. (net zoals dat je de PiP niet kan uitzetten. Alleen maar het automatisch activeren ervan.
iPad OS 16 (Publiek Beta) :

HomeScreen & Multitasking
Stage Manager

Die bolletjes verdwijnen als je hem op 'off' zet.
Dan ben ik nu al fan van iPadOS 16! :)
Ik heb zelf een iPad Pro met M1 en kan deze gebruiken met mijn 27” scherm via USB C. Dan is stage manager (of in ieder geval niet alles full screen) erg fijn. En dat is denk de gedachte van Apple. Neemt niet weg dat de het op dit moment buggy is.
Mijn eerste reactie was “wauw, dan moet de beta wel heel erg slecht werken”

Aan de andere kant, Apple heeft wel vaker releases van software en producten gehad die zijn uitgesteld (Snow Leopard, maar sindsdien wel vaker) of zelfs afgesteld (Air Power).

Ze vinden het absoluut niet leuk om naar buiten te moeten toegeven dat iets niet goed werkt (Antennagate) en soms duurt het lang voordat ze toegeven (Butterfly toetsenborden), maar uiteindelijk geven ze om hun reputatie.

Wat nieuw is, is het overslaan van een versie. (thanks @Donstil ) Dan vraag ik me af: in hoeverre is het nog belangrijk om de iOS/iPadOS versies gelijk te houden?

Niemand boeit het dat WatchOS of MacOS op een ander versienummer zitten, dus waarom zou je 16.0 overslaan voor iPad?

Aan het einde van de rit: het is al langer duidelijk dat het rommelt bij Apple op gebied van software-kwaliteit, ik ben blij dat ze geen halfbakken OS gaan uitbrengen.

Nog wel de beetje terzijde vraag hoe dat dan straks werkt met de nieuwe functies van Messages en Facetime: je hebt dan een slechtere ervaring op iPad dan iPhone/Mac, wat maar aangeeft dat die functies gewoon Apps zouden moeten zijn en geen onderdeel van het OS.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 24 juli 2024 19:25]

Mijn eerste reactie was “wauw, dan moet de beta wel heel erg slecht werken”

Het lijkt echt voornamelijk in Stage Manager te zitten. Vanaf de allereerste DB op 3 iPads in huis echt géén bug gezien, die is net als iOS16 verassend goed. Maar Stage Manager is net het enige wat we thuis niet gebruiken.
Stage Manager is wel even wennen maar wauw wat handig als je een extern scherm gebruikt. Alleen zitten er wel wat kleine bugs in op gebied van landscape mode gaat het niet altijd goed en herkenning van de interne camera gaat niet goed als je een app als teams op het scherm gebruikt en soms als die het doet staat ie in portret mode terwijl de Ipad op z'n kant staat. Maar niet iets dat on
overwinnelijk is lijkt mij.
Vergeleken met vorige jaren vond ik de beta van iPadOS net onstabieler. Ik heb zelf ook voor het eerst ooit echte bugs gezien die het device onbruikbaar maakten en moeten rapporteren. Bijvoorbeeld de bug waarbij je iPad automatisch stopt met opladen na 1%. Dat was me wel een grote.
Wat nieuw is, is het overslaan van een versie. (thanks @Donstil ) Dan vraag ik me af: in hoeverre is het nog belangrijk om de iOS/iPadOS versies gelijk te houden?

Niemand boeit het dat WatchOS of MacOS op een ander versienummer zitten, dus waarom zou je 16.0 overslaan voor iPad?
Omdat in tegenstelling tot wat Apple naar de wereld probeert uit te brengen, er eigenlijk helemaal niet zoveel anders is tussen de situatie voor iOS en iPadOS 13 en erna. iPadOS is nog steeds gewoon zwaar gebasseerd op iOS (om niet te zeggen dat het gewoon iOS is). Zelfs een OS als tvOS wijkt niet af van die versienummer. De enige iOS-afgeleide die zijn eigen versienummer heeft is watchOS.
iPad OS is idd gewoon iOS, maar dan met o.a. pencil support, stage manager, multitasking, etc. De basis is hetzelfde, want dan kan je ook iOS apps op iPad gebruiken (en andersom).

Dat ze de versienummers gelijk houden, komt omdat dat verwarring bespaart.

[Reactie gewijzigd door ShadLink op 24 juli 2024 19:25]

Alleen kan je je nu afvragen of het in de toekomst zo zal blijven of dat de 2 OSen niet verder uit elkaar gaan groeien. iOS zelf is ooit ook ontstaan als een fork van OS X maar is vandaag helemaal niet meer compatibel met de codebase ervan. Doordat men enkele jaren terug de naam al gesplitst heeft met de komst van ipadOS heb ik het gevoel dat het slechts een kwestie van tijd is voordat je daar een verdere opsplitsing gaat zien.
Gaan ze niet doen, ze schuiven de OS-en juist dichter naar elkaar toe. OS X is vandaag de dag ook iets wat niet meer dan verleden is, want het heet tegenwoordig macOS en met universal binaries draaien apps vrijwel 1-op-1 op iOS/iPadOS én macOS.
macOS en iOS delen juist vele overeenkomsten onder de motorkap. Ik durf wel te stellen dat iPhone OS 1 destijds minder shared code had met Tiger dan iOS en macOS nu, zeker sinds M1. Je kan bijvoorbeeld op Apple Silicon machines ook iOS apps draaien.
Het verschil is denk ik dat iPadOS vermoedelijk geen fork is, maar een branche van iOS, een aanpassing op iOS 16 voor tablets. Als ze dus de branche van iOS weer over zetten naar iPadOS verandert dan automagisch het versienummer.
Hoe kom je bij het idee dat splitsen van de naam inhoudt dat de hele codebase gesplitst is?
Geen enkel softwarebedrijf laat de kans liggen de kosten van code onderhoud te verdelen over zoveel mogelijk producten.
Zelfs de security issues zijn vaak grotendeels hetzelfde tussen macOS en iOS...
Marketing en communicatie.
Apple heeft zijn eigen ecosysteem met apple en ipad, en deze worden vaak als 1 serie gepositioneerd. Het is makkelijker om te roepen: Download nu de nieuwste versie: 16.1 dan om te zeggen:
Download nu de nieuwste versie voor iPhone: 16.2 en voor iPad: 16.1.1
De gemiddelde gebruiker geeft niet om versies maar klikt gewoon op 'installeren' wanneer een iOS apparaat aangeeft dat er een update is...
Niemand boeit het dat WatchOS of MacOS op een ander versienummer zitten, dus waarom zou je 16.0 overslaan voor iPad?
Misschien omdat er in iOS 16.1 support komt voor feature X, welke nog niet in iOS 16.0 zit. Als je dan iPadOS 16.0 hebt waar feature X in zit, kan dat lastig communiceren. Dan kun je beter iPadOS 16.1 uitbrengen, en communiceren dat feature X aanwezig is vanaf versie (iOS/iPadOS/tvOS/...) 16.1.
maar uiteindelijk geven ze om hun reputatie aandeelhouders.
Zo, gefixt.

[Reactie gewijzigd door sypie op 24 juli 2024 19:25]

“als iPadOS 16.1 in een gratis update."
Subtiele hint naar betalende OS updates in de toekomst voor IPad & IPhone ?
Interessant. Op macOS zijn ze van betaalde naar gratis updates gegaan en met i(Pad)OS lijken ze nu ineens van gratis naar betaalde updates te gaan?
Nee.

Apple benadrukt altijd dat hun updates gratis zijn. Ze gaan niet naar betalende updates dat is niet hun verdienmodel.
Gebruikersprofilering tbv reclame was ook niet hun verdienmodel... ik wil maar zeggen, zeg nooit, nooit.
Klopt maar volgens mij doen ze ook geen profilering maar tonen ze gewoon reclames gebaseerd op zoekwoorden? Vind ik een groot verschil (al ben ik van beiden geen fan).
De informatie van Apple Reclame hoe ik het lees op m'n telefoon bij de Privacy-instellingen. Als je 'gerichte reclames' aan hebt staan:

Er wordt geprofileerd op:
Accountgegevens (NAW-gegevens, leeftijd, geslacht) van je Apple ID
Categorien die je volgt en artikelen die je leest op Apple News/Aandelen
Downloads/aankopen/abonnement in de App Store (muziek/films/in-app aankopen/abonnementen) (en dat is dan alleen op basis van de eigenaar van de app. Spotify mag naar Spotify-app-gebruikers adverteren, maar niet naar Netflix-app-gebruikers)
Interacties met reclames

Daarnaast kan je ook nog locatiegebonden advertenties kopen.

Wat ik ooit begrepen heb, is dat je op basis van bovenstaande in een segment gestopt wordt met nog minimaal 30000 andere mensen (getal kan anders zijn, even ter illustratie, dat je dus schijnbaar moeilijk persoonlijk bent te targetten)

Je zou dus bijvoorbeeld kunnen adverteren op basis van:
Iemand die zich identificeert als vrouw, tussen de 30 en 40 jaar oud is, die op dit moment in de regio Oost Gelderland is, graag nieuwsartikelen leest over dieren en apps gebruikt om foto's te bewerken.
Gebruikersprofilering tbv reclame was ook niet hun verdienmodel... ik wil maar zeggen, zeg nooit, nooit.
Dat is het nog steeds niet. Het is hooguit "bijvangst".

Wat Apple wil, is dat je hun diensten afneemt. Dus ja, ook gerichte reclame naar jou voor de juiste (Apple) diensten. Apple TV+, games, iCloud opslag, dat moet je kopen. Niet eenmalig, maar elke maand weer.
iOS was eerst ook een betaalde upgrade. Dan heb ik het wel over de tijd van 2.0 :)
De een IOS updates voor mijn ipod touch 2 was toch echt betaald... Toen die tijd iets van 20 euro voor betaald om die te kunnen updaten.
Nee, puur en alleen taalgebruik dat ze al sinds jaar en dag gebruiken.
Betalende updates. Zou dat wat zijn zeg! Leuke incentive om up-to-date te blijven! :+
Het is voor het eerst dat Apple de release van iOS en iPadOS helemaal lostrekt van elkaar. Het is ook voor het eerst dat Apple een iPadOS x.0-release helemaal overslaat. Ook bij iOS is dat nog niet eerder gebeurd. Apple zegt niet waarom het daarvoor heeft gekozen.
Dit is overigens niet de eerste keer, met iPadOS13 gebeurde het ook die kwam direct als 13.1 uit.

Edit: Bij iOS deden ze het op de originele iPad ook een keertje, toen ging deze van 3.x direct naar 4.2

[Reactie gewijzigd door Donstil op 24 juli 2024 19:25]

Het is ook voor het eerst dat Apple een iPadOS x.0-release helemaal overslaat.
Tsja iPadOS bestaat ook net. Dat is natuurlijk een uitspraak waar we niet heel veel waarde aan kunnen hechten.
Edit: Bij iOS deden ze het op de originele iPad ook een keertje, toen ging deze van 3.x direct naar 4.2
Ik herinner me dat nog goed. Maar of dat nou officieel geldt voor zo'n manier met de iPad ...
The release of iOS 4.2.1 brought compatibility to the original iPad
voorgaande versies zijn dan wel degelijk uitgebracht aangezien het toen nog iOS was.
Als we dat namelijk als maatstaf nemen zijn er nog wel meer releases die het op die manier niet hebben gehaald:
The release of iOS 8.1 brought support for the iPad Air 2 and iPad Mini 3, and the release of iOS 8.4 brought support for the iPod Touch (6th generation).
The release of iOS 10.2.1 brought support for the iPad (5th generation), and iOS 10.3.2 brought support for the iPad Pro (10.5-inch) and the iPad Pro (12.9-inch, 2nd generation).
iOS 11.0.1 brought support for the iPhone X and iOS 11.3 brought support for the iPad (6th generation).
iOS 12.1 brought support to the iPad Pro (12.9-inch, 3rd generation) and iPad Pro (11-inch, 1st generation) and iOS 12.2 brought support to the iPad Mini (5th generation) and iPad Air (3rd generation).
iOS 14.1 brought support for the iPhone 12, the iPhone 12 Mini and the iPhone 12 Pro and Pro Max.
Best wat voorbeelden van apparaten die direct met een x.1 release kwamen, maar niet doordat de software zelf nooit is uitgebracht.
Het iPadOS bestaat net als aparte smaak, maar dat komt alleen omdat ze er nu achter zijn gekomen dat devices zo krachtig zijn geworden dat een tablet functies kan hebben die voor een telefoon niet interessant zijn. De oudere versies van iOS voor de iPad worden gewoon als iPadOS gerekend.
Eens. Maar als we dat dus doen dan is dit dus alles behalve de eerste keer dat de iPad een software versie overslaat zoals ik hierboven met voorbeelden ook aangeef.
Juist, de eerste versie van iPadOS was dan ook niet 13 maar 13.1
De release van iOS 13/iPadOS 13.1 was ook wel een grote ramp waarbij de ene update de andere in sneltempo volgde. Hopelijk vermijden ze dat nu maar met de staat van de beta lijkt dat wel goed te komen.

[Reactie gewijzigd door AppleFan2007 op 24 juli 2024 19:25]

Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @Donstil24 augustus 2022 10:13
Dank, ik heb het aangepast. Helemaal vergeten dat het zo ging met 13.1 en 3.x!

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 24 juli 2024 19:25]

iPadOS1.0 t/m iPadOS12.0 werden ook overgeslagen :+
Ze mogen dat groots jaar voor iPad iOS dan wel mogen waarmaken. Iedereen zonder een M1 erin zal enkel kunnen genieten van een nieuwe weer app en hmmm dat is het zo een beetje.

Ik verwacht echt geen stagemanager op mijn iPad, maar iets beter dan een gewoon copy van mijn scherm als ik het aansluit op een externe display zou ik wel enorm waarderen. Ik zou dan graag de resolutie willen kunnen bepalen en dat de muis ervaring een pak beter wordt (niet dat idiote bolletje dat een vinger moet nadoen).
Dat zou voor mij een grote update zijn waar ik graag wel extra voor wil wachten. Niet om eindelijk een weer app in iPad formaat te hebben. Wat is het dan volgend jaar, het rekenmachine?
BiG-GuY Moderator Wonen & Mobiliteit @SMGGM24 augustus 2022 09:47
Ik kwam er laatst achter dat als je de Apple TV+ app gebruikt op de iPad Mini 6 en je via USB-C een scherm aansluit. Je de Apple TV media als extended scherm krijgt. Op je iPad kan je dan andere dingen doen. Dit werkte echter niet met de Netflix app. En zag ook nergens instellingen dat je hierin iets kon aanpassen. Dus extended view wordt wel ondersteund, maar geen idee welke apps het allemaal kunnen.

[Reactie gewijzigd door BiG-GuY op 24 juli 2024 19:25]

Microsoft PowerPoint kan het ook, zodat je een scherm of beamer aan kunt sluiten voor de presentatie, terwijl je op de iPad de 'presenter view' hebt.

Dus het lijkt me een feature waar developers gewoon gebruik van mogen maken (en niet alleen voorbehouden is aan Apple's eigen apps)?
Ik zou graag willen dat als ik bijvoorbeeld genshin impact speel op mijn tv dat ik mijn ipad scherm gewoon uit kan zetten.. Echt wat een stroom verspilling om steeds dat scherm aan te houden terwijl ik er toch niet naar kijk.
Hoewel de iPad nog steeds superieur is als het aankomt op prijs/kwaliteits verhouding, vind ik wel dat Apple de plank met iPadOS16 mis slaat.
Vooral met Stage Manager. Alleen iPads met een M1 chip kunnen deze functie gebruiken. Jaren marketen ze de iPad Pro's als desktop vervanging, en nu kan ineens een duizend euro apparaat van nog geen 2 jaar oud niet multi-tasken? Belachelijk. Dat terwijl bewezen is dat pre-M1 developer chips (geloof gebaseerd op de A12X chip ) wel Stage Manager kunnen gebruiken. Deze functie wordt bewust niet geïmplementeerd door Apple zodat meer mensen M1 iPads kopen. Diep, diep triest. Zit je dan met je 2019 iPad Pro...
Maar ook met stock apps als het weer en de rekenmachine. Apple zei pas deze apps op de iPad te gaan uitbrengen wanneer ze een interface kunnen verzinnen die iPad-waardig is. Nou, de weer app is er. Het is gewoon dezelfde app als op iPhone maar dan uitgerekt. Op zich niks mee, maar er is nog steeds geen rekenmachine. Alsof dat zo lastig is om te maken. Die kan toch ook uitgerekt worden?
Lock screen. Waarom kan iPadOS niet direct dezelfde nieuwe lock screen functies krijgen als iOS? Voelt aan alsof iPadOS achter loopt op iOS.
Er worden overduidelijk keuzes gemaakt puur gebaseerd op geld. Niks mis met geld verdienen. Maar als rijkste bedrijf van de wereld mag je toch echt wel eens een kee je huidige klanten voorop stellen. Dan groei je maar wat langzamer. Maar met Stage Manager slaan ze echt een flater. Niet-M1 iPad Pro bezitters worden gewoon keihard voorgelogen dat hun duur apparaat niet krachtig genoeg is om wat apps in een balk te kunnen weergeven.
Ik begrijp dat je manjaren aan usability studies hebt gedaan en op basis van honderden zo niet duizenden scenario's hebt besloten dat een pre-M1 iPad naar behoren kan multitasken en Apple uiteraard alleen voor het geld gaat. (je zou ook kunnen zien dat het eindeloos prutsen aan oude hardware ontwikkelcapaciteit kost die niet ingezet kan worden om functionaliteit en verbeteringen voor nieuwe hardware te realiseren)

Er is maar 1 regel voor het kopen van electronica en dat is _niet_ kopen wat er vandaag niet in zit. Je hebt in 2019 betaald voor wat een iPad in 2019 kon. Apple had toen niet beloofd dat er volledige multitasking ondersteund zou gaan worden dus waarom ga je er vanuit dat ze nu door hoepels moeten springen om het jou naar je zin te maken?
Omdat Stage Manager wel op Intel Macbooks werkt maar niet op niet-M1 iPads. Terwijl iPad Pro uit 2019 sneller is dan een Intel Macbook. Leg dat maar eens uit.
Sneller in wat? GPU performance (zeker icm multitasking) is misschien een reden dat het niet optimaal werkt.
Mij maak je niet wijs dat je voor die halfgebakken Windows Vista feature een M1 met 8gb nodig hebt. Dit is gewoon mensen oplichten voor een feature die ze na een halfuur kotsbeu zijn en daar ligt de nest. Dit is gewoon een geldkwestie. Ik kan multitasken op een surface 3 met een onnozele atom processor met EMC flash en 4gb ram en dat ding draait Windows 11. Dat ding van 2015 is nog meer up-to-date qua multitasken dan die vodden iPads van Apple met hun M1. Dit is gewoon geld uit de mens zijn zak kloppen’ leuk zon Vista feature met een wisselbestand als swap wat je opslag van je Mac en iPad naar het gort schrijft. Apple is heer en meester in dit soort troep uitbrengen en geplande veroudering is de main feature. Ssds en ram kosten bij Apple een half mensenlijf. Laten we dat ook naar de knoppen helpen door hun software. Ben je vlug toe aan een nieuwe. Apple wordt creatief met het vernielen van hun hardware. De deugnieterij is hun software. Is dat het enige waar die chips voor dienen ? Voor mij geen M1 of een m2. Wat de iPad gebruiker wil zal nooit komen. Een open desktop os met pro apps. De iPad air en pro M1 is niks dan een swap pad air/pro met ingekorte levensduur. Ik heb Tim cook al lang in mijn zakken zitten dat ik dit soort rommel niet meer koop. Het ene vodden product na het ander of hij zorgt er voor dat het een slecht product wordt door de software. Apple is pure evil. Een sekte waar de deze al lang is uitgestapt. Als techniek alleen maar dient om mensen te naaien blijft de deze er van weg. Er zijn zoveel alternatieven.
Samengevat: Apple is duur en levert niet wat jij wil. Gelukkig zijn er andere leveranciers die dat wel doen. Vanwaar dat eindeloze gebash dan?
De realiteit eens onder ogen zien en die oogkleppen afzetten. Heeft niks met bashen iets te zoeken. Wat is het nut om een tech bedrijf blind te volgen en alles maar op te hemelen zonder gegronde kritiek ? Kunnen ze nog meer van die troep naar je kop gooien want je koopt het toch mentaliteit ? Apple in een paar zinnen. Volgens jou zoals de staat zou de mens maar alles moeten slikken want wij betalen toch redenering ? 8)7
Tja ik heb zelf een ipad air 2019 en vind het ook vreemd dat deze feature niet uit komt voor mijn ipad air. Dat gezegd hebbend gebruik ik mijn ipad alleen op de bank en is het nog niet voorgekomen dat ik meer dan 2 apps wil draaien. Ik heb vaak youtube PiP open staan en lees dan het nieuws. Dat gezegd hebbend er zit sowieso niks in deze nieuwe update die iets toevoegd aan mijn ipad wat ik per direct wil. Mijn ipad doet wat hij moet doen.
Voor hoe ik m'n Mac en iPad gebruik zie ik mezelf ook geen Stage Manager gebruiken. Waar het mij meer raakt is de hebberigheid van Apple. Ze kunnen het best maar doen het niet. Dit is een keuze gebaseerd op iets niet willen doen, ipv de capaciteit van een apparaat.
Tja zo is Apple altijd geweest, helaas zijn er gewoon geen goeie alternatieven voor een tablet. Android tablets hebben te weinig apps. Windows tablets zijn vaak zwaarder en duurder. Ik heb zelf wel gewoon een Android telefoon en een Windows laptop.
Even ter kleine toevoeging. De eerste beta van 16.1 die deze week uit kwam lijkt nog geen public beta te zijn. Als je een public beta profiel hebt, dan blijft 16.0 de laatste update. Ik ben wel benieuwd wanneer de 16.1 als public beta beschikbaar komt.

Ik gebruik zelf een M1 iPad en stage manager is inderdaad buggy en nog niet klaar voor release. Voor de rest is er zeker op de iPad weinig anders en zie je meer verschillen op iOS16 zoals het lockscreen.
De "iPadOS 16.1 beta" is uitgekomen als de "iPadOS 16.0 beta 7". Zelfs al zit je op de 16.1 beta dan nog zal iPadOS zeggen dat je versie 16.0 draait (een beetje net zoals de eerste macOS 11 beta zichzelf nog gewoon macOS 10.16 noemde in de instellingen).
Dit blijkt niet het geval. De iPad draait namelijk nu wel de 16.1 versie van de beta.
Nou blijft m'n iPAd Air-2 dus langer ondersteund omdat Apple iPad OS 15.6.1 langer gaat onderhouden. }:O
*Apple slaat iPadOS 16.0 over en brengt iPadOS 16.1 later uit

"Skipt" is geen Nederlands woord.
"Skippen" is wel degelijk een Nederlands woord.

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 24 juli 2024 19:25]

Een onnodig Engels leenwoord waarvan er tegenwoordig zo veel zijn dat de eigen taal onbegrijpelijk wordt. Het verloedert de taal alleen maar en veroorzaakt onnodige verwarring. Zo is mij nog altijd niet duidelijk of "long covid" nu iets met de longen te maken heeft of langdurige covid is. Puur omdat sommigen zoveel nep-Engels gebruiken dat de betekenis van een simpel woord niet meer duidelijk is. Dus laten we dat "skippen" lekker in het Engels, noem het gewoon "overslaan".
"long covid" slaat op langdurige klachten als gevolg van een COVID-19 besmetting.
Klinkt heel stoer, maar wist dit de eerste paar keren dat ik dit in het nieuws hoorde ook niet direct zo te duiden.
really?! Ik dacht dus echt dat het om de klachten tav de longen ging ... #eyeopener.
Exact mijn punt waarom dat onnodig Engels voor onnodige verwarring zorgt :) .
Als het met de longen te maken zou hebben, zou het "longcovid" zijn, zonder spatie. Aan de andere kant hebben mensen net zo veel moeite met juist spatiegebruik als met hij-vormen van werkwoorden op een t te laten eindigen, dus van spelling mag je ook niet uitgaan.

Je hebt gelijk, het hoort gewoon "overslaan" te zijn. Iedereen kent dat woord en weet wat het betekent, dus elke afwijking is simpelweg slechter communiceren.
Talen evolueren nu eenmaal en in deze wereld zal dat voornamelijk tot gevolg hebben dat talen steeds meer en meer woorden van elkaar gaan lenen. Of je het nu wilt of niet, "skippen" is Nederlands, of het een leenwoord is maakt niet uit.
Precies. Het hoort gewoon "overslaan" te zijn. Ik had het vanmorgen ook al gemeld via Feedback, maar de redactie wenste er niet over in discussie te gaan.
Iedereen die skippen als leenwoord voor overslaan wil gebruiken moet maar eens Vlaams geskipt worden (even aannemend dat vlaamswoordenboek.be correct vlaams kent... zoniet dan zie ik dat graag gecorrigeerd door de Vlaamse tweakers)
Welke impact heeft dit op universele apps iOS/iPadOS/tvOS al iOS en tvOS eerder al op 16.X zitten. Als iOS 16 uit gaat komen blijft iPad dus nog op 15.x hangen. Lijkt me onwenselijk met zaken als Shared Photos Libary en alle veranderingen in alle andere apps.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.