Apple maakt eerste publieke bèta van iOS 16 en iPadOS 16 beschikbaar

Apple brengt de eerste publieke bèta van iOS 16 uit voor geïnteresseerden. De testversie van het besturingssysteem bevat uiteenlopende nieuwe functionaliteiten, waaronder een aanpasbaar lockscreen en een Lockdown-modus.

De eerste publieke bèta van het aankomende iPhone-besturingssysteem volgt drie versies van iOS 16 voor ontwikkelaars op en is grotendeels identiek aan de meest recente Developer-versie. Gezien het inherent om een relatief onstabiele release van het besturingssysteem gaat, waarschuwt Apple dat testers zich bewust moeten zijn van eventuele fouten in de software. Het bedrijf raadt iedereen aan om eerst een back-up te maken van het huidige toestel alvorens de bètasoftware geïnstalleerd wordt.

Met iOS 16 introduceert Apple uiteenlopende nieuwe functies aan zijn ecosysteem, waaronder uiteenlopende toevoegingen en aanpassingen aan het lockscreen. Recentelijk werden een Lockdown-modus voor algehele cyberbeveiliging en een uitgebreidere back-up-functie aan het besturingssysteem toegevoegd.

Ook iPadOS 16 is vanaf het moment van schrijven beschikbaar als publieke bèta. Veel van de nieuwe functies van iOS komen ook naar het besturingssysteem voor tablets. Daarnaast wordt het vensterbeheersysteem uitgebreid voor iPads met een M1-soc.

Vermoedelijk komt iOS 16 gelijktijdig met de aankomende iPhone 14 uit, wat doorgaans in september is. Het besturingssysteem komt dan tevens uit voor de iPhone X, iPhone 8 en nieuwere modellen. Het vernieuwde iPadOS komt uit voor alle iPad Pro's sinds 2015 en alle overige iPads sinds 2017.

Door Yannick Spinner

Redacteur

11-07-2022 • 21:21

72 Linkedin

Reacties (72)

72
71
33
1
0
35
Wijzig sortering
Iemand enig idee hoe stabiel dit is om op een 'daily phone' te gebruiken?
Je blijft houden dat het niet hoort op je daily “bla bla” maar ik de praktijk kan dat doorgaans prima. Deze IOS16 bèta’s (Public beta is gelijk aan Closed beta 3 rev2) zijn tot nu toe prima als daily. Vrijwel alle apps werken.

Er is een leuk topic vol fanatiekelingen: [iOS 16 beta] - Ervaringen & Discussie

En er is een Google sheet waarin je app comptabiliteit vind: https://docs.google.com/s...LvVSw/edit#gid=1927743562
ABN Amro - NL: yes
ABN Amro NL: no

hmmmm.

@Donstil thx!

@Le Marquis zat op mobiel :-)

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 12 juli 2022 07:29]

ABN AMRO, die uit de Nederlandse AppStore zeg maar, werkt in ieder geval.
Kijk ook even naar de vijfde kolom. iPhone 13 Pro vs. iPhone 12 mini... Dan krijge je volledige informatie. Dat had je zelf kunnen zien als je iets verder had geanalyseerd.
De wijzigingen in iOS worden ook gewoon steeds kleiner ieder jaar. Ja natuurlijk zitten er weer nieuwe dingen in maar aan de kern wordt minder en minder gerommeld.
Als ik mijzelf aanmeld voor deze PB, kan ik dan bij de release van iOS 16 hiernaar updaten en mijzelf afmelden van het beta programma? Of moet ik dan mijn hele iphone herstellen?
Nee hoor dat kan.

Je krijgt een profiel op je toestel, zolang dat profiel erop staat download het toestel de nieuwe bèta’s. Verwijder je dat profiel dat gaat de iPhone alsnog updaten zodra de volgende final uit is en ben je daardoor beta vrij.
Bedankt voor je reactie, dat is fijn om te horen. Ik ga de lijst met werkende/niet werkende apps maar eens doornemen ;)
Bèta’s zijn nooit geschikt voor daily phones. Er kan van alles stuk zijn of gaan. Apps kunnen ineens spontaan niet werken, etc. Don’t go there.
Bèta’s zijn nooit geschikt voor daily phones
Lichtelijk overdreven al vraag je het mij, want echt gigantische issues(niet bellen, geen webbrowser) treden zelden op.
(even in het achterhoofd gehouden dat hij het hier vraagt op tweakers.net, waar men best weet wat een 'beta' is).
Het alternatief is dat ik zeg “doe maar, kan prima, ga je gang maar” en dat de person in kwestie vroeg of laat waarschijnlijk tegen een probleem aanloopt en dan gaat klagen “maar jij zei…”

Bèta’s draaien doe je op eigen risico. Hier vragen of dat op daily devices kan is vragen naar de bekende weg…

[Reactie gewijzigd door Odie op 11 juli 2022 23:40]

Van sommige softwareontwikkelaars durf ik blind beta's te gebruiken. Van andere ontwikkelaars weet ik dat hun beta's garant staan voor een eindeloze stroom gebroken functionaliteit.
Hij lijkt gewoon op zoek te zijn naar ervaringen wat dat betreft, en een principieel antwoord als 'beta's zijn niet geschikt bevonden voor de massa'...tja, dat wist ie zelf waarschijnlijk ook al wel.
En de middenweg is dat de huidige beta stabiel werkt en met hier en daar wat problemen.
Het is verstandig de eerste reacties van een publieke bèta af te wachten. Als tweaker (bestaat ie nog?) weet je dat er functionaliteit niet goed werkt of dat je accu leegtrekt.
Heb zelf lange tijd LineageOS nightlies gedraaid en ben het hiermee eens. Zodra het voor het publiek uitkomt, kun je er meestal wel gewoon mee werken. Daarom is het een bèta en geen alfa.

Je moet er echter wel rekening mee houden dat de API wordt aangepast; als die bijvoorbeeld permissies of andere contextuele vereisten hebben aangepast, kun je makkelijk kapotte apps tegenkomen. De bèta is er juist zodat ontwikkelaars hun kapotte apps kunnen repareren voor de volledige versie uitkomt en helemaal aan het begin van de bèta is dat nog niet gebeurd.
Lichtelijk overdreven al vraag je het mij, want echt gigantische issues(niet bellen, geen webbrowser) treden zelden op.
Oh, bellen en browsen zal wel los lopen idd, maar vergeet niet dat het het OS is waar tientallen apps op draaien. Als opeens, ik noem maar wat, MS Office het niet meer doet wegens een of andere aanpassing in iOS waar Microsoft niet van wist, kan dat best vervelend zijn.
Alsof het ‘stable’ channel nooit bugs bevat. Als je tech-enthousiast bent en niet net van plan bent om een week op vakantie te gaan met alleen je telefoon als computing devices, dan is het echt niet alsof je met een tikkende tijdbom rondloopt.

De publieke bèta is wel bedoeld voor mensen die er tegen kunnen dat dingen minder stabiel zijn of niet werken. De bedoeling is namelijk dat je die bugs rapporteert, zodat Apple ze kan oplossen.
Je daily phone wil je gewoon laten werken en niet klooien met battery drains, apps die ineens niet werken. Als je daar tegen kan, ga vooral je gang. Maar als iemand vraagt “hoe stabiel het is” dan is dat een signaal dat de beta niet voor die persoon is. En anders (om Henk spaan te quoten): vraag het mij dan niet! 😀
Helemaal met je eens. Mijn daily telefoon moet het gewoon doen. Mijn tablet is voor de lol dus die draait de bèta.

Hoeveel keer ik wel niet last heb gehad met slechte versies die aanvoelde als bèta’s (Samsung en Sony) heeft mij toen doen switchen naar iPhone. Sindsdien niet meer de beleving dat ik een tester ben.
Sorry ik wist niet dat ik toestemming nodig had om te mogen reageren met mijn mening. Oh, dat heb ik niet...
Dat apps soms niet stabiel zijn is niet eens zo heel erg. Voor mij is het meest vervelende dat de batterijduur enorm afneemt (niet geoptimaliseerd, het versturen van reports naar Apple, etc...)
Dat is zeker een belangrijke factor waarom ik betas niet op mijn iPhone 13 Pro zet, maar alleen op test apparatuur. En ja, dat is een afweging die iedereen voor zichzelf moet maken.
Met iOS 16 B3 gaat mijn batterij zo'n 15% langer mee dan iOS 15.5
Hoe stabiel het ook is, er wordt gewoonweg aangeraden om het niet op je main toestel te installeren. Als je een iPhone achter de hand hebt liggen zou ik het gewoon daar op installeren. Ik verwacht niet dat er grote onstabiele dingen inzitten, maar het is niks voor niks een beta build. :P
Draaide de Dev 1 op mijn iPhone 13 en die was niet super stabiel, Dev 2 is een stuk beter en OK voor dagelijks gebruik, geen vervelende dingen tegen gekomen.

Gave / enge functie is dat iOS 16 ALLE text op fotos herkent en zoekbaar maakt (en catalogiseert). Zo is zoeken naar woorden als SSID en password erg makkelijk indien je fotos maakt van de stickers op routers en modems :-)
Dat doet iOS 15 ook al bij mij.
Ja, je kan vermoedelijk text selecteren op een foto of screenshot die je gemaakt hebt en dan alleen via Spotlight. Maar zoeken naar text in the Photo app doet dit nog niet op iOS 15 - wel op iOS 16.
Zie ook deze thread op Reddit: https://www.reddit.com/r/...earch_for_text_in_photos/
Stabiel genoeg, anders zouden ze hem niet publiek maken.

Het is echt de afweging voor jezelf of je technisch handig genoeg bent om eventuele issues op te lossen (bvb. backup terug zetten)

Zelf stap ik meestal pas bij publieke bèta 3 ofzo in.

Heel ruwweg is de beta-fase van iOS 3 maanden (of eigenlijk 100 dagen). De eerste maand is nu voorbij, ik stap pas eind tweede maand in. De derde maand is namelijk echt hoofdzakelijk cosmetische bugs.

Overzicht beta-versie geschiedenis:
http://www.thinkybits.com/blog/iOS-versions/

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 11 juli 2022 21:32]

Bij iOS 15 heb ik alle public beta's gedraaid zonder enige problemen, maar dat was puur voor mij. Dus garantie tot aan de voordeur. Bij iOS 16 zal ik dat niet doen, omdat er geen features in lijken te zitten die voor mij interessant zijn. (ik weet niet meer waarom ik bij iOS 15 het wel deed, maar ik had er toentertijd een reden voor)

N.B. Ik verwacht dat de public beta's van Apple relatief veilig zullen zijn. Ongeacht de disclaimers en waarschuwingen is het natuurlijk geen goede marketing als je 'public beta' echt instabiel blijkt.
Volgens mij ben ik toen beta’s gaan draaien vanwege de mondkapjes detectie en ontgrendelen via apple watch. Maar dat waren minor versies (15.x). Geen major
Niet. Het is de eerste public beta.

(Overigens zelf nooit noemenswaardige issues gehad met bèta’s…. Maar garantie tot aan de voordeur!)
Beetje een mixed bag, ik heb de beta sinds de developer beta en dit is wat ik momenteel vooral heb ondekt met mijn Iphone 13 Pro:

- Je iPhone gaat sneller leeg (denk wel zeker 10 tot 20% sneller (ook nog met Dev beta 3 / Public beta).
- Je iPhone wordt vaak sneller warm, waardoor het scherm vaker donkerder wordt om af te koelen, met dev beta 3 / public beta heb ik dit wel minder gemerkt.
- Kep 2 keer een crash gehad in 5 weken, dus het valt best mee.

Verder geen rare dingen gemerkt, op wat kleine visuele errors / bugs na.
Dus ja, het is helemaal aan jezelf :)
Uit nieuwsgierigheid gebruik ik al vele jaren public betas. Nog nooit echt onwerkbare problemen gehad. Je moet er alleen niet vanuit gaan en het kan soms frustrerend zijn als er een app nog niet werkt.
Als iOS developer installeer ik het altijd alleen op test devices. Ik zie geen reden om het op mijn ‘daily driver’ te installeren waar ik op wil kunnen vertrouwen. De enige reden waarom ik het mensen (non-developers) in mijn omgeving zie doen, is om hip te doen. Mijn collega-developers doen het ook nooit op hun daily driver.
Ik installeer sinds iOS 11 de beta's vaak, op mijn dagelijkse iPhone en ook iPad. Doorgaans gaat het prima, alleen bij iOS 13 had ik issues in de eerste twee beta's. Het blijft te adviseren, als je echt zekerheid wilt, het niet te doen, maar doorgaan gaat het wel goed hier.

iOS 16 werkt, tot dusver, prima.
Ik ervaar geen enkel probleem hier. Zit op de developer 16 beta 3
Beta van MacOS Ventura is ook uit, aan het downloaden nu.

Zie best veel vragen in de comments over de stabiliteit, imho, als je jezelf af moet vragen of het een goede idee is om te installeren, wacht maar tot na dat public release komt en dan nog par weekjes wachten, want je gaat wel bugs tegen komen.


Edit: hoe stom dat klinkt, beste feature van iOS16 is dat je nu eindelijk keyboard haptics hebt, ongelofelijk dat Apple al een tijdje de standaard voor vibraties heeft gezet, maar dat dit tot heden niet mogelijk is.

Merk wel dat feedback nog summier is.

[Reactie gewijzigd door Luinwethion op 11 juli 2022 23:53]

Edit: hoe stom dat klinkt, beste feature van iOS16 is dat je nu eindelijk keyboard haptics hebt, ongelofelijk dat Apple al een tijdje de standaard voor vibraties heeft gezet, maar dat dit tot heden niet mogelijk is.
Dit kan met Gboard al een tijdje, voor diegene die deze feature willen maar niet een beta will installeren.
Dat was het eerste wat ik geprobeerd hebt toen ik de switch makte van de pixel naar de iPhone, en heb geen 2 dagen kunnen volhouden.

3rd oarty keyboards in iOS was een leuke idee maar uitvoering was ver van wat je in Android ziet. Gboard voor iOS zelf is enorm laggy en buggy.
Hm, apart. Ik gebruik het al jaren zonder noemenswaardige bugs. Misschien kan een oudere iPhone het minder goed aan?
Grappige is, dit jaar vind ik iOS echt weinig boeiends hebben, maar Ventura zit boordevol features (met de 'iPhone als webcam' met stip bovenaan.

Daarentegen: iOS betas heb ik wel vaker gedraaid en nooit problemen, maar MacOS beta's toch wel wat meer issues mee gehad.

Hoe dit riedeltje doorgaans bij mij gaat: "Ik ga het niet doen dit jaar, ik ga het niet doen dit jaar, ik ga het niet doen dit jaar. Downloading..."
Bèta’s zijn leuk, maar altijd even een backup-je maken als je er mee wilt spelen.

Let ook op dat sommige apps (met name bankapps) mogelijk niet werken.

/sire
Ik heb altijd een dev versie op mijn daily draaien en heb tot op heden nooit problemen gehad met bankapps (ASN, Rabo, ABN, Knab, Revolut)
In het verleden absoluut meegemaakt dat Rabo/ABN niet werkten.

De reden waarom het vaak juist bank-apps zijn is dat die uit veiligheidsoverwegingen allerlei dingen doen om te detecteren of er niet met de telefoon gerommeld is. Een bèta-profiel/onbekend OS kan die veiligheidsmaatregelen triggeren.
Dat heb ik weliswaar altijd met Android beta gehad op pixels, maar nooit op iOS.

En meestal met apps van traditionele banken, met Vivid, N26, Bunq, nooit issues mee.
Enig idee of er ooit een firewall komt in iOS? Vind het erg gek dat dit er nog altijd niet is, voor een bedrijf dat zo graag je privacy wil beschermen... Intussen kunnen apps communiceren met wie en wat ze maar willen... of mis ik nog iets belangrijks? De "Ask app not to track" functie is toch geen firewall, niet?
Juist omdat ze je willen beschermen geeft iOS je niet zelf de mogelijkheid om instellingen te veranderen aan je firewall. Elke telefoon heeft natuurlijk iets van een "firewall".
Because iOS achieves a reduced attack surface by limiting listening ports and removing unnecessary network utilities such as telnet, shells, or a web server, no additional firewall software is needed on iOS devices.
Bron: https://apple.stackexchan...ded%20on%20iOS%20devices.
Jammer dat itsme momenteel niet werkt op iOS 16 beta, hopelijk brengen ze snel een update uit.
werkte bij mij wel op de dev. release 2. Nu in dev release 3 opent de app en sluit weer af. Dat is idd niet zo fijn

In beta 1 dev. werkte itsme tergend traag en dus niet werkbaar, want tijd was verstreken etc
Is het 'probleem' opgelost dat je spontaan iemand belt als je iets te laat bent met ophangen van een bestaande call (de rode knop verdwijnt dan uit beeld) en je belt het nummer dat dan op die plek staat.
dit:
Reddit
Apple Community
Fucking irritant. Ik gebruik nu de aan/uit knop om calls op te hangen.
Ik weet niet of ik zo blij word van het nieuwe Lock Screen. Het lijkt nuttig maar het zit maar snel en half in elkaar lijkt het. Ik vind het erg onoverzichtelijk waar ik nu moet zoeken voor mijn instellingen (de helft staat in Focus, de andere helft in je Lock Screen zelf, en waar kan ik de instellingen voor mijn wallpaper vinden? Moet ik nu om mijn wallpaper te veranderen heel mijn Lock Screen opnieuw op gaan bouwen?), je krijgt allerlei prompts die maar half uitgelegd worden of niet kloppen (“create a new wallpaper” maar eigenlijk ga ik een Lock Screen maken?), en de Sleep Mode lijkt er maar als een filter bovenop gegooid te worden waardoor heel je scherm dimt en kleuren uitgewassen worden.

Ook een leuke: Na het linken van mijn Lock Screen aan de sleep focus modus is mijn Home Screen ook ongevraagd op de schop gegaan en ik weet niet hoe ik die pagina weer weg krijg, de iOS 15 manier werkt niet meer.

Ja het is een eerste public beta en er kan nog veel veranderen, maar ik ben zo’n puinhoop niet gewend van Apple, normaal zitten features redelijk goed in de software gebakken en zijn ze in de eerste public beta al relatief goed uitgewerkt. Het linken met focus modus is dan wel weer goed bedacht en lijkt prima te werken.

Ik heb ook het idee dat ik driekwart van de gepresenteerde features mis op mijn iPad; geen veranderingen aan het Lock Screen naast het lettertype van de klok, en Stage Manager krijg ik niet want ik heb geen M1. Dan blijft er bijna niks meer over…?
Het zijn de kleine dingen die handig zijn. WiFi wachtwoord kan je nu bekijken en kopiëren, zeer handig. En text op gemaakte fotos worden nu automatisch herkent en zoekbaar. Dus pas op met wat je fotografeert.
Weet iemand of er met deze nieuwe lockscreen functionaliteiten de mogelijkheid bijgekomen is om te bepalen of je wel of niet een lockscreen krijgt na het unlocken van je telefoon?

Ik bedoel dus dat je na face unlock naar boven moet swipen.

[Reactie gewijzigd door Thalion987 op 12 juli 2022 08:55]

neen dat zit er niet in
Ik hoop dat Apple nu ook een keer de standaard iCloud mail adres laat aanpast met wederom een nieuw OS. Maar het is weer oude wijn in nieuwe zakken. Met een nieuwe mail staat deze standaard op je gebruikelijke iCloud mail account. Ik wil graag dat een alternatief mail account is ingesteld. Dan hoef geef ik namelijk mijn iCloud account niet prijs. Apple is toch zo keen op privacy?
Je kan een eigen domein toevoegen aan je iCloud account. En daarnaast kan je je default email account instellen. snap het probleem mischien niet?

[Reactie gewijzigd door Docc op 12 juli 2022 13:02]

Heb je dat weleens geprobeerd. Het is bij mijn weten al lang, heel lang wel mogelijk tot het systeem zegt dat er een storing is. En dan kun je icloud opnieuw als default instellen. De default wijzigen dat zou pas een uitkomst zijn.
Ja de default anders ingesteld dan iCloud. In iOS kan je dat vinden onder settings -> e-mail -> default
Klopt, in de standaard mail neemt icloud altijd ‘poleposition’.
Als je naast icloud ook een ander account hebt.

Zoals je het schetst heb ik het zo al opgelost maar in termen van kunstig ontwerpen komt het bij als werkend alternatief over.
Het was al off topic, maar ik was blijkbaar niet helemaal helder direct na de lunch 8)7

[Reactie gewijzigd door twkr18526 op 12 juli 2022 17:18]

Ik verwacht dat de prijzen in euro's eerder zullen stijgen. Er zijn nu meer euro's nodig dan voorheen om een x product in dollars te kopen.
Amerikanen zijn momenteel goedkoper uit in Europa dan een aantal jaar geleden. Voor ons daarentegen is een reisje Amerika duurder geworden.
Haal je niet iets door de war? Als de dollar sterk staat tov de euro, betekent dat juist dat de euro-prijzen omhoog kunnen gaan.
Excuses, jij en @Rupkeii hebben gelijk 8)7 Ik haalde het een beetje door elkaar.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee