- Apple iPad (2022)
- Apple iPad Pro (2022)
In het kort
Met de iPad (2022) blaast Apple de iPad-zonder-achtervoegsel nieuw leven in met een vernieuwd ontwerp. De tablet heeft een kleurecht scherm, goede systeemprestaties en uitgebreide, lang ondersteunde software. Helaas is de accuduur ten opzichte van de voorganger verslechterd. Ten opzichte van duurdere modellen is hij bovendien uitgekleed; het scherm heeft een lager contrast, een slechtere kleurdekking en een niet-gelamineerd ontwerp voor slechtere kijkhoeken. Bij de instap-iPad passen ook mindere accessoires, zoals de verouderde eerstegeneratie-Apple Pencil die op een onhandige manier moet worden opgeladen, en een minder mooi toetsenbord. Dat alles is tot daar aan toe als de iPad (2022) een echt instapmodel was gebleven. De vanafprijs van 589 euro oplopend naar bijna 1000 euro voor de duurste uitvoering staat daar echter haaks op.
Pluspunten
Getest
Apple iPad (2022, met usb-lader) Wi‑Fi + Cellular 256GB Roze:strip_exif()/i/2005416236.png?f=thumblarge)
Prijs bij publicatie: € 979,-
Vanaf € 503,77
In het kort
De iPad Pro (2022) 12,9" is de beste tablet die je nu kunt kopen, maar of het ook een goede koop is, is de vraag. Hij is veel duurder dan de iPad Pro (2021), die al erg aan de prijs was. Daarbij zijn de vernieuwingen ten opzichte van het oude model beperkt. Het 2022-model heeft een nog snellere soc en het handige hovertrucje, dat van pas komt als je de Apple Pencil erbij gebruikt. Beide zijn nice-to-have en kunnen voor bepaalde gebruikers een verschil maken. Ook de iPad Pro (2021) was al ontzettend snel en had verder nagenoeg dezelfde specificaties, waaronder het vooruitstrevende miniledscherm met zijn uitstekende hdr-beeldkwaliteit. De nieuwe Stage Manager in iPadOS 16 met de mogelijkheid om apps in vensters te gebruiken, alsmede het beeld uit te breiden naar een externe monitor, komt ook naar het oude apparaat.
Pluspunten
Minpunten
Nadat de grote iPhone-introductie in september heeft plaatsgevonden, grijpt Apple het najaar vaak aan om nog even wat andere producten te introduceren, precies op tijd voor de feestdagen. Deze oktober werd een stel nieuwe Macs verwacht op basis van Apples nieuwe M2-soc, maar het liep anders. De herfst van 2022 brengt alleen nog twee nieuwe tablets: de iPad (2022) en iPad Pro (2022).
De iPad Pro is het absolute topmodel in Apples tabletline-up en op sommige punten zo snel en geavanceerd dat het bijna belachelijk wordt. De iPad Pro (2021) was al de snelste tablet op de markt en in het 2022-model heeft Apple een nog betere soc geplaatst: de M2, die je ook in recente MacBooks terugvindt. Het grote 12,9"-model, dat het onderwerp is van deze review, heeft nog steeds het uiterst vooruitstrevende miniledscherm met meer dan 10.000 ledjes, supersnelle Wi-Fi 6E-, 5G- en Thunderboltverbindingen, en een haast idiote 16GB ram en tot 2TB opslag. Al die hardware is verwerkt in een plak van glas en aluminium die met 6,4mm superdun is. Dat mag wat kosten. De prijsstijgingen die Apple dit jaar in Europa doorvoert, gaan ook aan de iPad Pro niet voorbij. Voor de prijs van een wifimodel dit jaar had je vorig jaar nog een 5G-variant met dezelfde opslagcapaciteit. Het allerduurste topmodel doorbreekt zelfs de grens van 3000 euro.
Beter 'budgetmodel'
Ondanks het hardwaregeweld van Apples toptablet, is de nieuwe iPad-zonder-achtervoegsel interessanter. De goedkoopste serie van het fruitmerk leidde in de afgelopen jaren een beetje een kwijnend bestaan, waarbij een gedateerd ogende behuizing telkens een beetje werd opgelapt met een iets minder oude soc, wat nieuwe software en her en der een nieuwe feature uit een van de duurdere modellen. De iPad (2021) had zo als allerlaatste Apple-apparaat een fysieke thuisknop, zo'n ouderwets exemplaar dat je nog echt kunt indrukken. Ook zo'n reliek uit het verleden is de 3,5mm-aansluiting, die je verder alleen nog op Macs tegenkomt.
Met de iPad (2022) brengt Apple zijn instapmodel eindelijk bij de tijd, door het te voorzien van het nieuwe design dat in de afgelopen jaren achtereenvolgens werd uitgerold in de Pro-, Air- en mini-series. Dat betekent een compactere en dunnere behuizing met daarin een scherm met mooi afgeronde hoeken. Het paneel wordt omgeven door een smalle, symmetrische schermrand zonder thuisknop. Op het eerste gezicht lijkt de iPad (2022) daarmee sprekend op de iPad Air (2022) van dit voorjaar. Helaas is de prijs daar ook naar, wat een beetje haaks staat op de positionering als instapmodel. Zelfs de allergoedkoopste iPad (2022) gaat voor niet minder dan 589 euro over de toonbank. Bestel je een wat luxere uitvoering en daarbij ook een paar accessoires, bijvoorbeeld het nieuwe Magic Keyboard Folio, dan ben je gemakkelijk meer dan 1000 euro kwijt.