Door Donovan Kerssenberg

Redacteur

Apple iPad Air 2022 Review

Meer van hetzelfde, maar is dat erg?

19-04-2022 • 06:00

131 Linkedin

Zoek de verschillen

In het kort

De iPad Air 2022 lijkt in veel opzichten op de versie uit 2020 en dat is helemaal niet erg. Het oude model deed erg veel goed en de versie uit 2022 doet het op veel vlakken nog wat beter. Vooral de krachtige M1-processor en de verbeterde frontcamera zijn welkome veranderingen, en daarmee komt de tablet dichter bij de iPad Pro te liggen. Ook het feit dat je dezelfde accessoires, zoals de Apple Pencil 2 en het Magic Keyboard, kunt gebruiken op deze tablet is een mooie bijkomstigheid. Als je je niet stoort aan de iets mindere kleurafstelling van het scherm, de erg dunne behuizing en de zwakke accu, is dit een erg fijne tablet om mee te werken.

Pluspunten

 • Krachtige soc
 • Geschikt voor dezelfde accessoires als iPad Pro
 • Klein verschil in featureset met iPad Pro

Minpunten

 • Korte accuduur
 • Zwakke behuizing

Getest

Apple iPad Air (2022) Wi-Fi, 64GB opslag Grijs

Prijs bij publicatie: € 678,-

Vanaf € 649,-

Vergelijk prijzen

Apple heeft onlangs de vijfde iteratie van de iPad Air uitgebracht, de iPad Air 2022. Deze tablet vult nog steeds het gat tussen de goedkoopste iPad en de dure iPad Pro. Heeft het apparaat nog bestaansrecht als middenmoter tussen de andere twee iPad-modellen? Je leest het in deze review.

Behuizing en features

De iPad Air 2022 ziet er hetzelfde uit als zijn voorganger. De tablet heeft dezelfde symmetrische smalle rand en hetzelfde afgeronde scherm met dunne bezels. De zij- en achterkant bestaan uit één stuk aluminium en ogen hetzelfde als die van de iPhone 13 en iPad mini-toestellen. De overeenkomsten houden daar niet bij op. Als we kijken naar de verdere specificaties, zien we dat de tablet precies even lang en breed is als zijn voorganger. Ook het scherm is op het eerste gezicht en op papier identiek, met exact dezelfde resolutie en grootte. Alleen het gewicht is met enkele grammen toegenomen, maar dit is te verwaarlozen. Helaas is de behuizing van de nieuwe iPad Air net zoals die van zijn voorganger niet erg stevig. Bij het torderen van de tablet voel je duidelijk dat het apparaat meegeeft en je hoort het zelfs kraken. Toch is de tablet stevig genoeg om te voorkomen dat je hem makkelijk in tweeën breekt. In onderstaande tabel hebben we alle specificaties van de 2020- en 2022-versies naast elkaar gezet.

Apple iPad Air 2022 Apple iPad Air 2020
Afmetingen hxbxd 247,6x178,5x6,1mm 247,6x178,5x6,1mm
Gewicht

461g (wifi)

465g (5G)

458g (wifi)

460G (4G)

Schermdiagonaal 10,9" 10,9"
Schermresolutie 2360x1640, 264ppi 2360x1640, 264ppi
Refreshrate 60Hz 60Hz
Kleurbereik DCI-P3 DCI-P3
Camera achter 12 megapixel (primair) 12 megapixel (primair)
Camera voor 12 megapixel 7 megapixel
Authenticatie Touch ID
(zijkant)
Touch ID
(zijkant)
Soc Apple M1 Apple A14
Werkgeheugen 8GB 4GB
Opslag 64GB
256GB
64GB
256GB
Prijs vanaf € 678,- € 669,-
Aansluitingen USB-C
Smart Connector
USB-C
Smart Connector
Accessoires Magic Keyboard
Apple Pencil 2
Magic Keyboard
Apple Pencil 2

Apple lijkt keihard vast te houden aan de filosofie om niet af te wijken van een winnende formule. Net als het vorige model heeft de nieuwe iPad Air een vingerafdrukscanner in de powerknop, en die scanner lijkt ook net zo goed te werken. Omdat de voorkant symmetrisch is, kan het soms gebeuren dat je bij de eerste oogopslag even moet zoeken naar de powerknop, maar de iPad helpt je door op het scherm aan te geven waar de knop zit.

Ook de cameraopstelling ziet er hetzelfde uit als die van het vorige model, maar schijn bedriegt. De iPad Air 2022 heeft een nieuwere camera aan de voorkant, die een stuk beter presteert dan die van de vorige versie. De camera aan de achterzijde is hetzelfde gebleven en steekt net zo ver uit als die van de voorganger. Het apparaat plat op tafel leggen resulteert in hetzelfde gewiebel als bij het model uit 2020. De ultragroothoekcamera, flitser en lidar-dieptecamera zijn op dit model niet te vinden; daarvoor zul je nog steeds moeten uitwijken naar de iPad Pro. Ondanks de afwezigheid van deze extra’s is het toch mogelijk van AR-apps gebruik te maken. Het 3d-beeld zal daarbij wat minder stabiel over de scène worden geprojecteerd. Sommige AR-apps hebben daarnaast al aanvullende functionaliteit die alleen op apparaten met lidar werkt. Wij verwachten niet dat mensen die met augmented reality aan de slag gaan of hun tablet graag als fotocamera gebruiken, voor dit model zullen gaan. De kans dat je deze functies mist, is klein.

De zijkanten van de iPad Air 2022 hebben net als die van de iPad Air 2020 en iPad Pro 2020 op vier plekken gaatjes voor de luidsprekers, maar twee van de vier bevatten daadwerkelijk luidsprekers. Daarnaast heeft de iPad Air in liggende toestand nog steeds stereogeluid, iets wat niet van alle iPads kan worden gezegd. Toch zijn de andere gaatjes niet voor de sier en geven ze het geluid goed door als de gaatjes met speakers erachter worden bedekt. Het mag inmiddels geen verrassing meer zijn dat de geluidskwaliteit van de iPad erg goed is.

Net als de vorige versie is de nieuwe tablet niet uitgerust met een Lightning-, maar met een USB-C-aansluiting. Apple zegt overigens dat de aansluiting op deze tablet twee keer zo snel werkt, met 10Gb/s in plaats van 5Gb/s. Dat zou van pas komen als er in een keer veel media wordt overgezet. Zo kun je direct geheugenkaartlezers of externe beeldschermen inpluggen, waar je bij modellen met Lightning, zoals de iPad 2020 en iPad Air 2019, een apart verloopstukje nodig hebt. Daarnaast heeft de iPad Air 2022 op de achterzijde een magnetische connector voor het Magic Keyboard. Deze speciale toetsenbordhoes van Apple kan magnetisch worden verbonden met de iPad Air en heeft een toetsenbord en een trackpad. Hierdoor kun je iPadOS besturen met een aanwijscursor en hoeft het scherm niet altijd te worden aangeraakt. Uniek aan het Magic Keyboard is de scharnierconstructie waardoor de tablet als het ware boven de toetsen lijkt te 'zweven'. Dit is een hele fijne uitbreiding die de tablet professioneler laat overkomen, maar het is wel een dure extra: op het moment van schrijven kost de hoes ongeveer 290 euro.

Scherm en pen

Met het risico in herhaling te vallen: het gelamineerde ips-paneel van de iPad Air 2022 lijkt als twee druppels water op het scherm van de vorige iPad Air. De schermen zijn even groot (10,9’’), hebben dezelfde resolutie (2360x1640 pixels) en zijn op papier even helder. De pixeldichtheid is 264ppi en het scherm kan een groot deel van het brede DCI-P3-kleurbereik laten zien. De enige twee punten waarop de iPad Air het op dit vlak aflegt tegenover de Pro zijn de refreshrate en hdr-weergave. De Air komt niet boven de 60Hz en de Pro haalt 120Hz. Daarnaast heeft het miniledscherm een hoger contrast en hogere piekhelderheid, en daarmee is het geschikt voor hdr-weergave. De vorige iPad Air heeft deze mogelijkheid niet.

Hoe zit het in de praktijk; zijn de schermen echt identiek? Wij hebben met behulp van de SpectraCal C6-colorimeter en Portrait Displays Calman Ultimate-analysesoftware gekeken of de door Apple geclaimde waarden daadwerkelijk worden gehaald en of ze gelijk zijn aan die van de iPad Air uit 2020.

 • Piekhelderheid wit (33% schermoppervlak)
 • Contrast
 • Gemiddelde grijswaardenfout
 • Gemiddelde kleurfout

Als we kijken naar de helderheid kunnen we inderdaad zeggen dat de iPad Air 2022 exact even helder is als de iPad Air uit 2020. Beide tablets hebben een helderheid van 514cd/m2. Dat is overigens de enige waarde die identiek is. Het scherm van de nieuwe iPad Air 2022 lijkt beter te zijn afgesteld dan de iPad Air 2020. De grijsafwijking is met een ΔE van 1,30 stukken beter dan de iPad Air 2020 die een ΔE van 4,50 haalt. Ook de kleurafwijking is minder erg dan bij de voorganger. De iPad Air uit 2022 heeft een ΔE van 0,9 en de Air van 2020 een ΔE van 1,60. Het contrast van de nieuwe iPad is daarnaast ook verbeterd. Met een verhouding van 1453:1 doet de tablet het een stukje beter dan het model uit 2020, dat 1213:1 haalt. De kleurtemperatuur van de iPad Air 2022 is 6732 kelvin. Dat is iets beter dan de 7000 kelvin die de voorloper had. Wat de algehele kleurdekking betreft, is er praktisch niets veranderd.

Update 19-4 17:00 - Door een menselijke fout correspondeerde de resultaten in de afbeeldingen niet met de waardes in de grafieken. De grafieken zijn bijgewerkt en de review is daarop aangepast.

De iPad Air 2022 ondersteunt ook de Apple Pencil. Net als de iPad 2020 kan het apparaat overweg met de tweede generatie pennen. De tablet heeft een speciale markering aan de lange zijkant, waaraan de pen magnetisch kan worden bevestigd en draadloos kan worden opgeladen. De Pencil werkt zeer soepel, maar is met een prijs van ongeveer 131 euro wel een prijzig accessoire.

Hardware en accuduur

Twee van de weinige aspecten waarbij het verschil tussen de iPad 2020 en iPad 2022 goed is te zien, zijn de accu en de processor. De A14 Bionic-soc uit de 2020-versie heeft plaatsgemaakt voor de krachtige M1-soc. Dat is dezelfde soc die al in de iPad Pro zat en ook wordt gebruikt in de MacBook Air. Dit maakt de iPad Air 2022 een stuk krachtiger en het gat tussen deze tablet en de iPad Pro een stuk kleiner. De chip heeft acht cpu-cores, acht gpu-cores en 8GB ram aan boord, en kan daardoor erg goed meekomen met de krachtigere iPads. Het wordt sowieso steeds moeilijker om aan de prestaties van de gemiddelde app te zien hoe krachtig de processor is. Alles loopt namelijk snel en vloeiend. Alleen bij de zwaarste games, zoals Genshin Impact, ervaar je bij de hoogste instellingen regelmatig framedrops. Dit is makkelijk op te lossen door voor de op een na hoogste instelling te kiezen. Met betrekking tot de opslagruimte is er helemaal niets veranderd. Het goedkoopste model heeft nog steeds 64GB en het duurste model 256GB. Voor meer opslagruime zul je moeten uitwijken naar de iPad Pro.

Wat draadlozeverbindingsmogelijkheden betreft, is het wederom zo dat de iPad Air 2020 en iPad Air 2022 nagenoeg gelijk zijn. Beide apparaten hebben Bluetooth 5.0 en Wi-Fi 6 aan boord. De Wifi+Cellular-versie van de iPad Air 2022 heeft daarnaast de mogelijkheid om verbinding te maken met 5G-netwerken, waar het vorige model alleen met 4G overweg kon.

De nieuwe iPad Air is uitgerust met een 28,6Wh-accu, een iets kleiner exemplaar dan die van zijn voorganger. Toch is het Apple gelukt om meer uit de accu te halen. De efficiëntere M1-chip gebruikt minder energie en zorgt ervoor dat de accu sneller wordt opgeladen. Althans, op papier. In de praktijk lijken de twee tablets het stokje steeds van elkaar over te nemen. Tijdens onze browsetest houdt de iPad Air 2022 het met 7 uur en 44 minuten een uurtje korter vol dan het exemplaar uit 2020. Dat maakt de iPad Air 2022 op dat gebied een van de slechtst scorende iPads. Gelukkig weet de tablet iets beter te scoren tijdens onze videotest. Het apparaat houdt het daarin bijna drie uur langer vol dan zijn voorganger: 10 uur en 25 minuten tegenover 7 uur en 57 minuten. Een score waarmee het apparaat net onder het gemiddelde eindigt.

 • Accuduur bij webbrowsen (helderheid @ 250cd/m²)
 • Accuduur bij video kijken (helderheid @ 250cd/m²)
 • Procent vol na 30 minuten
 • Laadtijd

Zoals je kunt zien in bovenstaande tabel zit de echte vernieuwing in het oplaadmechanisme. De iPad Air 2022 laat alle andere iPads met gemak achter zich. Het apparaat is na een half uurtje laden al voor meer dan de helft gevuld, terwijl de andere modellen de 20 procent niet eens halen. Alleen de iPad Air van 2020 weet het met 26 procent een stuk beter te doen dan de rest, maar die prestatie valt nog steeds in het niet bij de 55 procent die het model uit 2022 haalt. Het is dan ook geen verrassing dat de iPad Air 2022 slechts anderhalf uur nodig heeft om volledig te worden opgeladen. De iPad Air uit 2020 doet er een uur langer over; de rest heeft ruim drie, vier of zelfs vijf uur nodig.

Conclusie

De iPad Air 2022 heeft erg veel overeenkomsten met de iPad Air uit 2020 en lijkt daardoor een ‘meer van hetzelfde’-tablet te zijn. Dat is helemaal niet erg. Alles wat de iPad Air uit 2020 goed deed, doet de iPad Air 2022 net zo goed of net wat beter. Dat komt doordat de nieuwe iPad de krachtigere M1-processor en twee keer zoveel werkgeheugen aan boord heeft. Dat maakt deze tablet niet alleen erg snel; de efficiëntere chip zorgt er ook voor dat de iets kleinere accu langer meegaat en sneller kan worden opgeladen. Daarnaast is de camera aan de voorkant vernieuwd en schiet hij mooiere plaatjes dan zijn voorganger. Deze verbeteringen maken het gat tussen de iPad Pro en de iPad Air 2022 een stuk kleiner en dat is mooi meegenomen. Dezelfde formfactor maakt het bovendien mogelijk dat je bestaande randapparatuur, zoals de Apple Pencil 2 en de Magic Keyboard, kunt blijven gebruiken.

Is de iPad Air 2022 daarom de beste tablet die je kunt kopen? Helaas niet. De behuizing geeft een beetje mee als je hem stevig beetpakt en tijdens het torderen kraakt hij zelfs. Daarnaast is de accuduur in sommige gevallen korter dan die van andere iPads.

Gelukkig wegen deze nadelen niet op tegen de vele voordelen en kun je rustig voor deze tablet gaan. Wij kunnen ons voorstellen dat je geneigd bent het exemplaar uit 2020 te kiezen omdat er niet zo heel veel verschillen zijn tussen de twee apparaten, zeker omdat het oude model 50 tot 100 euro goedkoper is. Toch denken we dat het nieuwe model je net wat meer bang for your buck geeft omdat de M1-processor een stuk krachtiger is en er genoeg overhead is als er in de toekomst met zwaardere applicaties moet worden gewerkt. Je zou de aanschaf van de iPad Air 2022 zelfs als een mooie besparing kunnen zien als je eerder dacht aan het aanschaffen van de iPad Pro. Die overweging gaat zeker op als je de lidar-camera, FaceID-functionaliteit en 120Hz-refreshrate kunt missen.

Reacties (131)

131
123
66
5
1
44
Wijzig sortering
" Dat maakt deze tablet niet alleen erg snel; de efficiëntere chip zorgt er ook voor dat de iets kleinere accu langer meegaat en sneller kan worden opgeladen."

Wat een vreemde conclusie als uit het overzicht duidelijk blijkt dat de accu minder lang meegaat dan de voorganger.
Er staat niet "langer dan de vorige editie" wel, langer dankzij de chip ;)
Deze tablet vult nog steeds het gat tussen de goedkoopste iPad en de dure iPad Pro. Heeft het apparaat nog bestaansrecht als middenmoter tussen de andere twee iPad-modellen? Je leest het in deze review.
Deze inleiding is meteen de laatste verwijzing naar die goedkoopste iPad. Wat volgt is een vergelijking met de Pro en de vorige Air. De vraag of deze Air bestaansrecht heeft tussen de goedkoopste iPad en de Pro wordt stomweg niet beantwoord.
Dat was ook mijn eerste en enige vraag: waarom is deze iPad Air beter dan de goedkopere iPad (2021)?
Ondersteuning van Pencil 2, lichter, beter en groter scherm, snellere SOC, USB - C, en een moderner uiterlijk. Helaas geen face ID.
De Air heeft ook een gelamineerd scherm. De 9th hem iPad voelt niet als een budget device, totdat je hem naast een Air of Pro houdt.
Arg, die foto van die iPad die op zijn scherm zonder hoesje op stenen ligt doet echt pijn aan mijn hart.
Hahaha, we hebben er zacht materiaal onder gelegd tijdens het fotograferen er is niks beschadigd ;)
Pfff wat is je favoriete smaak? Bitter of zuur?
Knap hoe ze klanten richting de ipad pro verleiden met prijzen. De 64GB versie wil je niet, dus daar is de 256GB. Waarvan de prijs ineens heel dicht bij die van de Pro 128GB ligt. Enerzijds kan je denken hiermee op de Pro te besparen, anderzijds kan je ook denken dat je voor dat geld net zo goed de Pro kunt halen.

Edit: de 128GB Pro is zelfs iets goedkoper in de pricewatch dan de 256GB Air.

[Reactie gewijzigd door brobro op 19 april 2022 08:19]

Even gecheckt: ik heb de ipad air 2020 met 64gb al meer dan een jaar in gebruik. Wat moet ik met de 35gb die nu nog vrij is? Daar houd ik het nog wel een paar jaar mee vol.
Foto’s staan in icloud. Apps heb ik allemaal al. Games speel ik niet, dus dat zou de rede kunnen zijn dat ik niet meer dan 64gb nodig heb.

Mijn gebruik: youtube, spotify, aandelen analyse, code review, documentjes lezen, e-mailen. Apple shortcuts maken.

[Reactie gewijzigd door DeuTeRiuM op 19 april 2022 07:51]

64gb is gewoon erg weinig voor een tablet van 700 euro.

[Reactie gewijzigd door lordawesome op 19 april 2022 08:40]

Het is apple… Dat is altijd veel geld voor mindere specs!

Ik was altijd een grote fan. Maar ben sinds 1 jaar nu volledig overgestapt. Noooooit meer apple!
Minder specs? Misschien opslag. Maar speclijstjes is niet alles he.

Misschien vergeten dat hier een Apple M1 in zit? Overpowered chip voor de iPad Air wat mij betreft.
Ze hadden beter de iPhone SOC er in kunnen doen met wat meer storage is misschien 1 a 2 GB meer ram.

Achja, andere kant... als je meer nodig hebt kan je altijd meer geld uit geven. dat is de apple manier.
Je enige andere alternatief voor tablets is Samsung. Maar.. dan zit je met Android en op Tablet gebied zijn ze niet net zo ver als Apple.
Echt volledig? Toe maar.
Ik ben juist de andere kant op gegaan. Android tablets ben ik meteen van af gestapt. Android telefoons waren nog wel te doen. Na een aantal Galaxy’s (S4, S6, S9+) nu een iPhone 13 aangeschaft. Voornaamste reden was de muziek software zoals garage band. Ben nog steeds tevreden met de stap. De app’s zijn beter, de berichtgeving is beter. Ik heb ook nog een S20 van werk. Jammere was alleen dat de Galaxy Watch 4 de iPhone niet ondersteund. Vreemd omdat de Tizen horloges van Samsung dat wel deden en dat Wear OS ook iPhone ondersteund. Dus ook maar een Apple Watch aangeschaft.
Zie het andersom: je krijgt de mogelijkheid een goedkopere versie te kopen als je met minder opslag genoegen wil nemen. Als je niet gamed of mobiel films bewerkt is 64Gb een zee van ruimte. Daarnaast kan je natuurlijk ook nog iCloud opslag aanschaffen.
In jouw user case is het geval dat je aan 64gb voldoende hebt. Ik zelf heb een ipad 128gb en maak wel gebruik van de extra 64gb omdat ik er films, boeken enzo op heb staan die ik wil bereiken zonder gebruik te hoeven maken van internet. Dit omdat ik op plekken kom waar internet niet altijd voor handen is.

Zo heeft ieder zijn user case en zijn er daarom verschillende geheugen. Al vind ik het wel jammer dat de 128gb er niet tussen staat. Hierdoor word de stap wel gelijk een stuk groter.
boeken enzo
Hoe groot zijn boeken?
Zo heeft ieder zijn user case en zijn er daarom verschillende geheugen. Al vind ik het wel jammer dat de 128gb er niet tussen staat. Hierdoor word de stap wel gelijk een stuk groter.
Het probleem is vooral dat Apple-storage zo belachelijk duur is.
Hoe groot zijn boeken?
Depends, is het puur tekst of veel illustratie en hoeveel van die boeken zet je op je device?

En Apple storage mag dan veel geld kosten, maar als je er langer mee kan doen dan de concurrentie, dan is het eigenlijk helemaal niet zo duur... iPad #1 4+3 jaar gebruikt, iPad Air 2 6+1 jaar gebruikt (en wordt nog steeds gebruikt), ik verwacht een dergelijk gebruik ook van mijn iPad Air 2020 met 256GB opslag.

En we hebben jaren lang (niet goedkope) Android devices in huis gehad (smartphones en tablets), als ik die vergeleek met Apple devices van dezelfde generatie dan werd ik helemaal happy van de schermkwaliteit van de Apple devices. Daarnaast werden die Android devices veel vaker vervangen, maar dat kan ook aan de gebruiker hebben gelegen... ;-)
Daarnaast werden die Android devices veel vaker vervangen, maar dat kan ook aan de gebruiker hebben gelegen
Wel een "recurring theme" in mijn ervaring. Aankoopprijs is hoger bij Apple devices, maar je doet er langer mee, dus is het in totaal goedkoper.
Het probleem is vooral dat Apple-storage zo belachelijk duur is.
Lokale opslag wel, icloud valt dan wel weer mee. 2 TB kost je 9,99 per maand.
usb-c dus gewoon stick of schijf aan hangen :Y)
Dat is zo android way of thinking....
Mijn gebruik: youtube, spotify, aandelen analyse, code review, documentjes lezen, e-mailen. Apple shortcuts maken.
Kortom basics en een fractie van wat er beschikbaar is en het toestel kan (muziekproductie bv)
Als ik meer wil dan basics, koop ik wel een pro ;-) MacBook heb ik pro, ipad dus basic.
Een ipad is 'basics', een AIR is dat echt niet.
Kost zelfs iets meer dan de "11 pro :Y)
Je hebt gelijk, ik ben nu met die keuze bezig en zo werkt het inderdaad. Ik vind het een beetje jammer dat de 11” pro waarmee de Air in prijs concurreert niet terugkomt in de vergelijkingen.
Ik heb niet lang geleden (check het “je hebt iets gekocht en je moet het delen topic) een iPad Pro 11” 2021 model gekocht.

Ik twijfelde tussen deze Air met 256GB of de Pro met 128GB. Uiteindelijk voor de Pro gekozen vanwege alle extra’s t.o.v. de Air
Idd en dan is het scherm bij deze expres wat minder afgesteld, en als je ze dan beide in de winkel ziet liggen wil je gewoon de pro
De prijs voor de air was al in die range voordat er een pro te koop was
Heel interessante video van Marques Brownlee over dit onderwerp: https://youtu.be/pwHNannxolo
Juist door deze prijsstelling heb ik besloten om een Apple refurbished 2020 11” iPad Pro te kopen in plaats van de nieuwe M1 Air: je krijgt simpelweg veel meer tablet voor minder geld.

De A12Z processor was al extreem snel met iPad OS, voor wat ik er mee doe (content consumptie) is de M1 overkill; dan prefereer ik toch echt het 120 Hz display, de betere speakers, FaceID, de betere camera’s en 128 GB opslag boven de hogere benchmarkscore van de M1.
Je hoeft eigenlijk geen tablet nieuw te kopen want ze gaan lang mee en zijn gemaakt van goeie kwaliteit, en je moet natuurlijk wel een beetje geluk hebben met wat je koopt. Heb er toevallig dit weekend 1 opgehaald. Dit was wel een M1 pro variant met wat geheugen, aanzienlijk goedkoper dan een nieuwe en bleek nog geen maand oud.
Ik zocht gewoon de beste tablet met de beste tabletapps en de langste softwaresupport: dan kom je al vrij snel uit bij de iPad…
Je zegt eerst dit;
voor wat ik er mee doe (content consumptie)
Hou je jezelf niet een beetje voor de gek? Voor een beetje media consumptie heb je niet de beste tablet apps in z'n algemeenheid nodig en de Samsung software support is ook gewoon goed. Juist de browser en media players zijn op Android beter. Een Samsung tablet heeft de betere schermen en vaak ook betere speakers.

Als je graag een ipad wilt is dat goed, maar je redenen kloppen niet helemaal.
[...]
en de Samsung software support is ook gewoon goed.
Als je de software-ondersteuning op Samsung-tablets in het prijssegment van de gewone iPad gewoon goed vindt, dan ben je wel erg snel tevreden.
Al is de support van Samsung maar 3 jaar, dan nog is het volgens mij goedkoper om een nieuwe te kopen die weer 3jr support heeft. Apple is mooi, maar echt nogal overpriced
5 jaar is toch best oké?
Sure, ik heb ook naar Samsung tablets gekeken. Modellen met een 120 Hz display kosten niet veel minder dan de refurb iPad Pro die ik heb gekocht, doe mij dan maar de creature comforts en gegarandeerde support van de iPad... Ook qua accesoires heb je bij de iPad veel meer keus dan bij andere merken.

Huawei en consorten heb ik links laten liggen, net als de goedkope speelgoedtablets met een garbage-tier Mediatek SoC.

[Reactie gewijzigd door donny007 op 19 april 2022 08:20]

Je bent nu de nieuwprijs van een android tablet met de tweedehands prijs van een ios tablet aan het vergelijken...
Voor 300 euro heb je een Mi Pad 5 met 120hz scherm en SD860 soc. Voor zo'n 100 meer heb je de Pro variant.
Draaien daar veel DAW apps op? (Cubase, Reason, Ableton , ... ) :Y)
Als er een Android versie voor is dan lijkt me dat wel ja. Zie dat Cubase en Reason beschikbaar zijn iig.
Ondertussen wel ja maar hoop andere synth apps simpelweg niet (trust me, anders kocht ik geen iPad)
Prima toch als dat voor jou de belangrijkste factor is.
Als ik de rest kan met een tablet die de helft kost, vind ik het moeten uitgeven van +700€ best frustrerend.
Daar koop ik analoge Moogsynth voor. (daar heeft ipad dus ook apps voor, en goed dat ze klinken) maar ....
die Moog zal binnen 20 jaar nog werken, de iPad ? |:(
en de Samsung software support is ook gewoon goed.
Wat versta je onder gewoon goed?
Pas een A51 telefoon geïnstalleerd voor iemand en van alle Samsung bloatware die je na een verse install moet uitschakelen werd ik niet vrolijk.
Moet uitschakelen? 99 % heeft daar heb last van. De vele bloatware op samsung is van vroeger. Nou is a51 niet meer de de nieuwste.
Zit ook gewoon veel zooi op die op de achtergrond draait, enige manier om die services eruit te slopen is ADB. Scheelt toch een paar % batterij.
Een tablet met een zwakke accuduur en een zwakke behuizing voor bijna 700 euro?
Dan pas ik en ga ik kijken naar alternatieven.

Ik vind een iPad erg leuk, ik heb er nu ook eentje die gelukkig nog wat jaartjes mee kan, maar daar gaat geen andere iPad voor in de plaats komen met zulke prijzen.

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 19 april 2022 06:37]

Je kan nog altijd de gewone iPad kopen.
een 2018 model met een A10 CPU.... ja hij kost maar -400eur maar je koopt gewoon een heel oude tablet.
Ik heb nu nog een 2018 ipad en doet het op zich nog prima al 3 of 4 jaar, spelletjes , telegram, surfen alles doet nog prima.
je zegt het juist, je hebt em al 3-4j... op die moment was dat een zeer goede keuze en device voor zijn prijs.

en natuurlijk doet hij het nog goed, de vraag is eerder of je daar NU nog nieuw in wil investeren.

[Reactie gewijzigd door d3x op 19 april 2022 11:06]

Ja en alles doet het nog steeds prima hierop, en de accu duur is ook nog heel erg goed.
Nadeel daarvan is dat ook daar de accu de laatste jaren wat minder lang meegaat en hij nog steeds maar 3 GB RAM heeft. Daar kun je net een beetje mee surfen, maar 2 applicaties tegelijk openhouden is al moeilijk.
Daar kun je net een beetje mee surfen, maar 2 applicaties tegelijk openhouden is al moeilijk.
Dat is gewoon niet waar, tenzij je het hebt over applicaties zoals fotoshop of dat soort programma’s. Reguliere apps draaien prima naast elkaar op de gewone iPad en de accu is gewoon prima in orde, zeker voor een tablet in die prijsklasse.
Dat valt echt heel erg mee IOS is geen android, dat het al 8gb ram minimaal nodig heeft.
Als je het over een app als fotoshop etc heb kan nog snappen, maar de meeste apps kan je prima naast elkaar draaien op 3GB ram.

Ik heb zelf de Ipad 2018 nog dus een model van 4 jaar terug, maar de spelletjes draaien nog prima, telegram doet het, youtube, surfen op het web etc.
De Air is precies even dik en stevig als de iPad Pro. Heb ze hier allebei in huis. En de batterij gaat even lang of kort mee als de Pro 11”. Wel een beetje aan de korte kant.

Als je een hoesje neemt, zoals wij, krijg je een ‘smart folio’ ipv ‘smart cover’ zoals voorheen. Die zit aan de voor en achterkant. Daar worden ze wel een beetje dik en zwaar van, maar ze voelen dan helemaal solide. Al vind ik ze zonder hoesje nog fijner.

In ieder geval, als je deze Air een zwakke behuizing vind hebben, heeft de Pro dat ook, en wij ervaren het niet zo.
Mijn Air2022 voelt ook gewoon goed aan. Geen gekraak o.i.d.
Het lijkt er op dat je pech kunt hebben als ik zo rond kijkt.

[Reactie gewijzigd door Deltos op 19 april 2022 09:52]

Ik heb twee tablets voor de kids gekocht paar weken geleden. Ik zat eerst ook te denken aan een iPad maar die prijzen oef!

Het blijft toch ontzettend veel geld voor een tablet die af en toe casual wordt gebruikt. 370 voor een ipad of 220 voor een Galaxy Tab dan is de keuze heel snel gemaakt.
Totaal geen vergelijk, bouwkwaliteit en support levensduur en restwaarde zijn bij de Ipad gewoon een stuk beter.
Btw dit artikel gaat over een Ipad Air, een model als dat is al helemaal niet met een galaxy tab te vergelijken.
Een tablet met een zwakke accuduur en een zwakke behuizing voor bijna 700 euro?
Dan pas ik en ga ik kijken naar alternatieven.
Niet te vergeten de magere 64Gb standaard opslag en de inmiddels ouderwetse 60hz refreshrate. Juist op zo'n groot scherm maakt 120hz echt een groot verschil (vind ik).

[Reactie gewijzigd door Theratron op 19 april 2022 17:26]

een zwakke behuizing
Ik weet niet welke iPad je nu heb, maar ik heb de iPad Air 2020 en ik heb eerlijk gezegd niet de klagen over de behuizing. Het is net als elke andere tablet, voorzichtig doen met je hardware. Hiervoor een iPad Air 2 en daarvoor een iPad #1 gehad. Bij de vorige modellen heb ik altijd een metalen case gehad voor transport, niet voor dit model (omdat ik niets fatsoenlijks kon vinden)...

Ik vraag me sterk af of de case van de iPad Air 2020/2022 daadwerkelijk minder stevig is dan de iPad Air 2, dat lijkt me ook lastig te testen.

Wat betreft batterijduur, die gaat er (significant) op vooruit ivm. het iPad Air 2 model:
reviews: Apple iPad Air 2: op de toekomst voorbereid
Die is bij mij 6 jaar meegegaan (en wordt nu gebruikt door iemand anders), ik verwacht iets dergelijks ook van de iPad Air 2020 en daarbij extensie ook het 2022 model.
Is de iPad Air 2022 daarom de beste tablet die je kunt kopen? Helaas niet.
Wat is dan wél de beste tablet?
De iPad Pro 11”. Enige minpunt dat ik daar op heb kunnen vinden is dat de Face ID wat minder betrouwbaar is dan ik van Apple apparaten gewend ben. Voor de rest: stevig, goed scherm, snel, usb-c aansluiting, werkt fantastisch met Apple Pencil.
Ik vind de FaceID wel goed werken, alleen wel onhandig dat ie aan de zijkant zit en je deze soms bedekt met je hand als je media aan het kijken bent
Ik denk dat het daardoor komt. Mijn iPad heb ik meestal in landscape, waarbij de camera aan één zijkant zit (maar niet direct zichtbaar welke door de symmetrie), en vaak ook plat liggend of lager staand dan wanneer je je iphone vast hebt. Daardoor meer kans dat je niet goed in beeld bent of bijvoorbeeld je hand in de weg zit.
Het voordeel voor mij is dat de iPad Air geen FaceID heeft, maar TouchID via de aan/uit knop.
Wat is dan wél de beste tablet?
It depends..

Wat zijn je wensen, wat wil je er mee doen? Ga je voor specs, ga je voor OS software support, ga je voor apps, mediaconsumptie, werk, iets anders?

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 19 april 2022 07:54]

en daar komt idd het cruciale punt... iedereen reageert hier zoals gewoonlijk vanuit zijn eigen gebruiks optiek..... om dan discussies op te starten voor zeer specifieke zaken... deze reviews helpen daar trouwens niet bij want ze vergelijken alleen met zichzelf en voor zeer beperkt funtioneel visie en als je iets koopt zal je zelf moeten uitzoeken wat je nodig hebt en wat je daarvoor wil gebruiken.

Bij mij start het probleem al bij 680eur. Als je weet dat een mipad5 maar 400eur kost (het is geen gelijk vergelijk i know en ander doelpubliek en sw support etc... maar toch) die natuurlijk android is maar wel batterij duur heeft in de range van het dubbel. Dus als je geen apple connectie hebt (eco systeem) en gewoon een random tablet zoekt dan heb je eigenlijk geen nood aan deze dure apples (hoewel ik jaar en dag dat apple tablet de enige echte tablet gevonden heb) ze zijn gewoon te duur voor gewoon wat algemeen gebruik. De M1 is een pracht design van cpu+gpu en toch komt dit hier niet tot zijn recht in deze tablet. Anderzijds zou ik niemand een oudere tablet aanraden want je weet zo al dat apple nu 100% focus geeft op de optimalisatie van deze nieuwe architectuur en de rest gewoon achterwege laat.
Dat zie je weinig zeg, een nogal matige kleurafstelling bij apple producten. Voor zover ik weet is die juist altijd goed.

Overigens hebben ze naar mijn mening precies genoeg gedaan om toch voor de pro te gaan, mocht ik een ipad willen. 120hz, betere accuduur, sterkere behuizing, wel 4 speakers, 128gb. Vooral die 64gb is weer lullig te noemen. Net te krap (voor mij in ieder geval) dus dan moet je weer voor 170(!!!) euro upgraden naar 256gb. Kan je net zo goed de pro kopen.

[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 19 april 2022 06:56]

In mijn ervaring is de accu duur precies net zo goed als bij de Pro 11” M1.
En de nieuwe Air heeft ook 4 speakers.

We hebben hier thuis altijd de kleinste geheugen configuratie, die komt nooit vol. We consumeren met name, en we hebben een 200Gb iCloud abonnement met voornamelijk fotootjes.

Ik zie zo weinig verschil dat ik heel vaak de verkeerde iPad oppak, terwijl ik een zilveren met witte hoes heb, en manlief een zwarte met dito hoes. Opengeslagen hou je ze alsnog niet uit elkaar. Tot de FaceID niet werkt, dan merk ik het pas.
En de nieuwe Air heeft ook 4 speakers
Nee, nog steeds gewoon twee stereospeakers (in landscape).
Oh, Ik dacht echt vier. Maar opzoeken wijst uit dat jij gelijk hebt. Hij klinkt wel echt goed, veel beter dan een Air 2019 in ieder geval.
In mijn ervaring is de accu duur precies net zo goed als bij de Pro 11” M1.
En de nieuwe Air heeft ook 4 speakers.
Nope ... :)
De zijkanten van de iPad Air 2022 hebben net als die van de iPad Air 2020 en iPad Pro 2020 op vier plekken gaatjes voor de luidsprekers, maar twee van de vier bevatten daadwerkelijk luidsprekers.
Pro was toen ik mijn iPad Pro met M1 kocht ook gewoon de betere keuze.

Prijs verschil was toen exclusief Magic Keyboard iets van 200 euro maar je kreeg met de Pro gewoon veel meer tablet voor die 200 euro.

- Betere camera
- extra camera
- LiDAR
- Meer storage
- Betere SOC
- Beter scherm
- 4 speakers

Heb toen ook niet getwijfeld. Maar gemiddelde consument snapt dit allemaal toch niet.
Is de wet van het midden eh. Verkoop 3 versies, de meeste mensen zullen de middelste versie kiezen.

Overigens is zo'n ipad pro echt een koopje vergeleken met een iphone. Ding is echt mega high end en kost minder dan de pro iphones. Geeft aan wat voor een bizarre winstmarge er op iphones zit.

Als ik nu een tablet zou willen zou het ook absoluut een ipad pro zijn, en dat terwijl ik geen enkel apple product bezit.
“The compromise effect”
Over de gehele range van producten ga je meer verkopen en meer inkomsten genereren.

Apple doet dit al jaren heel erg goed en zie je echt terug binnen elke product groep.
Overigens is zo'n ipad pro echt een koopje vergeleken met een iphone.
Goede camera's en 5G schijnen niet cheap te zijn..
Zit er op iPads minder marge dan op iPhones?
5g kost zeker wat, qua camera's heeft de pro vrijwel dezelfde setup toch, inclusief lidar en faceID?

Alsnog kost een pro 11 inch met 5g 1050 euro, de iphone 13 pro max is 1185. En die wordt in grotere oplage gemaakt, wat kosten drukt.
Apple lijkt inderdaad het enige merk waarbij stilstand als een verbetering verkocht wordt. Elk ander merk wordt afgeslacht als een opvolger slechts marginale verbeteringen heeft ten opzichte van zijn voorganger.
Apple komt weg met 64 GB opslag, een matig afgesteld scherm met een verversingssnelheid van slecht 60 Hz, een behuizing die piept en kraakt als bij de eerste de beste Yarvik of Denver van de Aldi, maar dan wel voor een whopping € 700.

Je moet echt wel fan zijn om dan nog voor de Air te kiezen.
Nou nou, stilstand… Een M1 processor, betere camera, sneller laden… Het is gewoon een refresh, geen compleet nieuw product. Gebeurt in tablet/smartphone/PC- land continu. Voor de prijs vind je eigenlijk geen prettigere tablet. Ik ben zelf sinds jaar en dag fan van Google en Microsoft’s eigen producten (Ik heb al jaren Pixel telefoons en Surface laptops) maar voor een prettige tablet kom je al heel gauw bij Apple uit. De Air is gewoon een mooi product voor wie de normale iPad te langzaam en verouderd vindt, en de iPad Pro weer te overdreven. Ik heb de Air 5 nu al een maand met veel plezier in gebruik in ieder geval, als eerste Apple product sinds de iPhone 3G. Licht, werkt goed en is super snel, geen wazige bloatware en je weet dat je over 4-5 jaar ook gewoon nog ondersteuning hebt. Dat maakt Samsung als enige serieuze concurrent niet waar.
Klopt, dat hadden wij ook en achteraf bleek het ook niet te kloppen, we hebben de review hierop aangepast.
Het idee van een tablet + goed toetsenbord ben ik voorstander van voor binnenshuis gebruik. Het enige dat mij vaak tegenhoudt is de beperkte software (lees: geen volledige MacOS). Ik heb bepaalde extensies nodig binnen Google Chrome die je niet op een mobiele browser kunt installeren. Hoe kijken jullie hier tegen aan?
Volledige macOS? Op een iPad? Waarom zou je dat willen? MacOS is niet geschikt voor touch besturing. (kleine iconen, besturingselementen, etc.). Wel zouden ze de apps op iPad kunnen verbeteren (doen ze ook), maar heel macOS wil ik niet op een iPad.
Welke extensies hebt u nodig?
Het idee van een tablet + goed toetsenbord ben ik voorstander van voor binnenshuis gebruik. Het enige dat mij vaak tegenhoudt is de beperkte software (lees: geen volledige MacOS). Ik heb bepaalde extensies nodig binnen Google Chrome die je niet op een mobiele browser kunt installeren. Hoe kijken jullie hier tegen aan?
Zolang Apple geen volwaardige versie van XCode uitbrengt voor de iPad zien ze de iPads nog niet als laptopvervanger.
Ken er niks van maar , wat is dit?
https://apps.apple.com/be/app/xcode/id497799835?mt=12
Zolang Apple geen volwaardige versie van XCode uitbrengt voor de iPad zien ze de iPads nog niet als laptopvervanger.
Dat is Xcode voor de Mac. Je linkt naar de Mac App Store. Er is helaas inderdaad geen Xcode voor iPads. De Mac-versie kan uiteraard wel apps voor de iPad (en de andere Apple platformen) compilen.

[Reactie gewijzigd door RefriedNoodle op 19 april 2022 11:15]

Mijn advies als je een iPad Air/pro koopt met een m1 soc, neem een 256gb. Ik heb zo het idee dat er op termijn nl een mogelijkheid komt om te kunnen dual booten en te kunnen switchen tussen iPadOS en MacOS (mits er een toetsenbord en trackpad zijn verbonden), maar dat er hiervoor wel een ondergrens is voor storage vanwege 2 os’ en. (En omdat een iPad met MacOs uiteraard nooit goedkoper mag zijn dan de goedkoopste mac , vanwege commerciële redenen).

Bijv minimale systeemeisen van ipads die Mac OS zouden kunnen draaien:
-m1 soc
-minimaal 128 of 256gb storage
-toetsenbord verbonden met iPad middels smart connector.

[Reactie gewijzigd door Halo_Master op 19 april 2022 12:34]

Grotendeels mee eens. We gaan wel wat offtopic hier, maar ik denk eerder dat MacOS en iPadOS naar elkaar toe zullen groeien, helemaal nu ze dezelfde processor hebben. Er is zeker een case te maken voor dualboot, maar ik denk dat 2 verschillende OS'en voor 1 apparaat niet in de Apple-filosofie van "it just works" past. Maar ze hebben iPadOS niet voor niets afgesplitst van iOS, en de iPads hebben nu ook meer ram dan een app kan/mag gebruiken, dus ik denk echt wel dat er iets van een fusie van die twee in zit op de langere termijn.

Geheugen ben ik het wel met je eens... Ik denk echt dat die 64GB alleen maar aangeboden wordt om met een lagere vanaf-prijs te kunnen adverteren; als de keus eenmaal op de iPad is gevallen dan is het upsellen naar meer geheugen een kleinere horde.
Playgrounds werkt best goed hoor. Ik doe veel iOS en iPad development tegenwoordig in swiftui gewoon op mijn iPad Pro. Je kan zelfs TestFlight gebruiken met playgrounds en je apps lanceren.

Het is niet zo uitgebreid als xcode maar playgrounds is echt een leuk begin. En zowel xcode als playgrounds kunnen met elkaars workspaces overweg.
Leuk om te lezen. :) Ik zal hem eens installeren op mijn Mac.

[Reactie gewijzigd door HenkEisjedies op 19 april 2022 17:00]

Nee nee playgrounds draait op iPad. Xcode draait op Mac
O ja klopt maar bedoelde niet dat je playgrounds voor iPadOS en playground in xcode door elkaar haalde. Sorry voor de verwarring.
Titel (edit om 06:49, titel is inmiddels aangepast):
'Apple iPad Air 2020 Review'

Titel:
'Apple iPad Air 2020 Review'

Verder zijn de plus/minpunten nog steeds grotendeels hetzelfde (letterlijk voor twee pluspunten en twee minpunten). Iets te veel copy/paste.

De ondertitel van deze review is 'Meer van hetzelfde en dat is niet erg'. Waarom is het niet erg dat de nadelen van toen nog steeds de nadelen van nu zijn? Zou je juist niet wat meer verbeteringen verwachten na twee jaar ontwikkeling en een tussenmodel t.o.v. de laatste review?

Dit leest alsof het met roze brilglazen op in elkaar gekopieerd/geplakt is.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 19 april 2022 06:49]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee