Samengevat
De iPad Air 2 heeft een zeer dunne en lichte behuizing, die fijn is om vast te houden. Het verschil met de eerste Air is echter niet groot. Interessanter is de Touch ID-vingerafdrukscanner, die je kunt gebruiken om in te loggen en waarmee je in de toekomst ook betalingen kunt doen. De grote vernieuwingen moeten echter gezocht worden op hardwarevlak. De iPad Air 2 bevat namelijk een nieuwe processor die flink sneller is dan die in de eerste iPad Air; hij heeft meer geheugen en een mooi scherm met verminderde reflecties. Daarmee is de Air 2 wat beter en vooral een stukje toekomstvaster dan zijn voorganger. Minpunt vinden we dat het basismodel nog steeds slechts 16GB opslaggeheugen heeft, en de accuduur is net wat minder dan bij zijn voorganger. De oude Air is met zijn nieuwe prijs van 399 euro overigens een prima koop voor mensen die niet per se het nieuwste van het nieuwste willen.
Eindoordeel
Soms draait het bij een product om de buitenkant en soms om het binnenwerk. Toen Apple vorig jaar bijvoorbeeld de iPad Air introduceerde, was de grote vernieuwing overduidelijk de veel dunnere en lichtere behuizing, hoewel de prestaties er ook op vooruit waren gegaan.
Dit jaar gaat het bij de iPad Air 2 om het binnenwerk. De tablet is wel wat dunner en lichter dan zijn voorganger, en dat is zeker welkom, en de Touch ID-vingerafdrukscanner is een fijne toevoeging, maar de grote veranderingen zijn onder de motorkap te vinden, in de vorm van Apples nieuwe A8X-soc. Deze is op alle vlakken een verbetering ten opzichte van de A7-chip uit de eerste iPad Air, maar hij zet ook de net uitgekomen A8-chip uit de nieuwe iPhones op flinke achterstand.
In deze review gaan we natuurlijk in op de verbeterde behuizing, Touch ID en de nieuwe versie van iOS. Daarnaast gaan we diep in op wat er allemaal anders is aan de A8X-soc en wat Apple daarmee voor ogen heeft.