Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

iPad Air 2 en iPad Mini 3 Preview

Voorspelbare opvolgers van goede tablets

Tot slot

De twee nieuwe iPads die Apple heeft laten zien, zullen weinig mensen omver blazen. Het zijn in essentie erg conservatieve en voorspelbare upgrades, waarbij je de iPad mini 3 nauwelijks een upgrade kan noemen. Hoewel we Touch ID zeker kunnen waarderen kun je moeilijk zeggen dat het de meerprijs van 100 euro ten opzichte van het huidige model waard is.

Ook de iPad Air 2 is niet het toppunt van innovatie, maar dit model bevat wel genoeg vernieuwingen om echt van een nieuw product te spreken. De A8X lijkt zo op papier een beest van een chip, de ondersteuning voor 802.11ac is erg welkom, net als Touch ID, de dunnere behuizing is een knap staaltje vakmankunst en het scherm lijkt inderdaad minder te reflecteren.

Het zijn echter verbeteringen waar mensen niet per se om stonden te springen. Niemand heeft ooit geklaagd dat de Air te dik was, het scherm niet mooi genoeg, of de processor niet snel genoeg. Apple heeft vooral de sterke punten nog verder verbeterd, maar mogelijkheden voor verdere ontwikkeling laten liggen.

Als Apple echt voor ogen heeft dat mensen de Air 2 soms als laptopvervanger inzetten, dan had meer opslag bijvoorbeeld niet misstaan, of meer desktop-achtige features in iOS. Maar ook dat is niet het geval: iOS 8.1, de versie waar deze nieuwe iPads mee in de markt worden gezet, bevat maar een paar algemene wijzigingen ten opzichte van 8.0. En 8.1 kun je natuurlijk ook op eerdere iPads installeren.

Dat alles gezegd hebbende is de iPad Air 2 duidelijk beter dan zijn voorganger, en dat was al een van de beste tablets die je kunt kopen. Wie dit najaar dus op zoek is naar een nieuwe tablet moet hem zeker overwegen. Dat kunnen we van de iPad mini 3 moeilijk zeggen.

De meest interessante opties zijn dit najaar misschien nog wel de huidige modellen. Zowel de iPad Air als iPad mini Retina worden namelijk in prijs verlaagd waardoor ze respectievelijk 399 en 299 euro gaan kosten, en dat is voor beide tablets een hele goede deal.

Reacties (155)

Wijzig sortering
Waarom werd er nergens geen melding gemaakt van de softsim? Heb ik er over gelezen of vind Tweakers dit niet belangrijk? Dit is IMHO de meest belangrijke evolutie op middenlange termijn.
Mensen die een iPad Mini willen kunnen beter de Mini retina 32 gb nemen als de Ipad Mini 3. Die verdubbeling van je opslag geheugen doet IMO meer goed voor de UX dan Touch ID op een tablet.
Ik kan eigenlijk alleen maar hopen dat niemand die Mini 3 gaat kopen om zo aan Apple te laten zien dat ze hier niet mee wegkomen. Een heel jaar voorbij en geen (noemenswaardige) upgrade doorvoeren...

Zal over een jaar eens kijken of de Mini 4 verrassender is, anders verkoop ik mijn Mini 2 en schaf dan een fatsoenlijke Android tablet aan.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 16 oktober 2014 23:11]

Heb je nu echt na twee jaar een nieuwe tablet nodig? En heb je het zo hard nodig dat je de overstap naar een heel ander OS overweegt? Dat begrijp ik niet van mensen, ik kan me voorstellen dat mensen kiezen voor een Android device omdat ze het fijner vinden werken (er is in de wereld ruimte voor masochisten ;-) of voor een misplaatst ideologisch denkbeeld van 'vrijheid' op het platform... Maar alleen puur naar de hardware kijken terwijl de software prima draait vind ik bijzonder kortzichtig.

En ga nu weer niet beginnen over Safari en het refreshen van tabs, pak dan een andere browser, ik heb nergens last van met Atomic Web Browser (¤1,79):
https://itunes.apple.com/...l-screen/id347929410?mt=8
Maar het kopen van een alternatieve browser (waarvoor dank voor de tip, meteen uitproberen op mijn iPad 3!) gaat toch helemaal tegen het principe van Apple in? Want Safari is onderdeel van iOS en zou dan moeten vallen onder 'it just works'. Maar dat doet het niet, want deze reactie die ik net typte was alweer verdwenen omdat ik even een andere tab ging checken.... Als ik alle apps sluit in de multitask dan heb ik opvallend minder last van dat refreshen overigens, dus het lijkt wel met het geheugen te maken te hebben. In ieder geval voor Safari. Dus dat de nieuwe Mini geen extra werkgeheugen krijgt maar wel TouchID mag wat mij betreft wel als kritiek worden gezien, zeker als de Mini 2 nog in de verkoop blijft.
, zeker als de Mini 2 nog in de verkoop blijft.
Laten we niet vergeten dat de iPad 2 pas in maart dit jaar uit de verkoop is gehaald terwijl met iOS 7 de iPad al stukken slechter ging presteren. Blijkbaar maakt dat Apple niet zoveel uit.
Begrijp me goed, Apple maakt fantastische producten, maar dit soort gedragingen pleit niet voor ze..
Maar hoeveel van ons gebruiken IE als primaire browser onder Windows? Een hoop zakelijke OSX gebruikers gebruiken ook gewoon Office 2011 als primair office pakket. Geen start knop onder Windows 8 en mensen installeren Classic Shell, mensen hoeven zichzelf niet te beperken door de beperkingen van een OS of software pakket...

TouchID is momenteel imho puur een gimmick, leuk om er bij te hebben, maar onafhankelijk geen ¤100 waard (mits dit de enige verbetering is) of de reden om een nieuwe iPad aan te schaffen...
Ik vind mezelf geen masochist omdat ik van een ipad 1 naar een androidtablet overgestapt ben. Vind mezelf meer iemand die zelf wil weten wat ie met zijn product doet en dat ook mag doen.
Die vrijheid is juist wel handig. Ik heb nu bv al twee jaar met een goedwerkende browser naar keuze kunnen werken, kon ik op mijn iPad niet want daar was er niet zoveel vrijheid voor ontwikkelaars.

[Reactie gewijzigd door Lekker Ventje op 17 oktober 2014 06:50]

Ik heb al sinds de iPad 1 (heb nu een iPad 3, zie geen reden om te upgraden) Chrome geinstalleerd staan. Geen enkel probleem...
Maar voor iOS 8 konden alternatieve browser niet van dezelfde optimalisatie gebruik maken als Safari, Apple had deze features gewoon achter slot en grendel. Veel ander soorten alternatieve apps kunnen nog steeds geen gebruiken van dezelfde optimalisatie als de apps van Apple zelf.

Bij Android kunnen App ontwikkelaars wel voor alles alternatieve apps maken en nu niet gaan zeggen dat Apple's apps al goed genoeg voor je zijn.
Er zijn inderdaad wat beperkingen met iOS, maar tot op heden bijna allemaal apps voor gevonden (zeker niet allemaal van Apple zelf) om de functionaliteit te hebben die ik nodig heb en daadwerkelijk heel veel gebruik zonder te jailbreaken. Een heleboel mensen hebben de openheid van Android helemaal niet nodig, heck, ik zou zelfs durven zeggen dat de openheid van Android voor de meeste mensen teveel verantwoordelijkheid is als ik zie welke meuk er allemaal geïnstalleerd word...

Qua optimalisaties waren die voor bv. video behoorlijk naadje op de iPad #1, gewoon niet voldoende rekenkracht, maar we zitten nu al op de iPad Air (2) en we hebben nu zeeën van rekenkracht. Forceert ontwikkelaars ook om out-of-the box oplossingen te bedenken en behoorlijk efficiënt te schrijven. Het voordeel blijft dat voor de meeste ontwikkelaars iOS prioriteit #1 is om voor te ontwikkelen omdat nog steeds het meest winstgevende platvorm is zonder een enorme berg extra werk (legio verschillende hardware testen en ondersteunen).
Het is natuurlijk mooi en leuk, maar de prijzen die Apple voor z'n spullen vraagt zijn niet voor iedereen weggelegd.

IK had hetzelf niet verwacht, maar Ik zie steeds meer ontwikkelaars lonken naar en overstappen op webapps (html5), heb je alle markten in een klap. En dan, en nu doet zich er iets vreemds voor want laat juist Safari (ondanks dat iOS8 nuook webgl ondersteund) opeens lang niet zo compatible als Chrome en FF met standaarden. Hoeven het overigens niet te hebben over MSIE wat dat is een regelrechte ramp.
Html 5 is leuk maar het heeft ook grote nadelen:

- het performed slechter, native is en blijft sneller
- het intergreerd niet met specifieke technieken als healthkit, homekit, metal, etc...
- het heeft niet de native look & feel ondat je het moet na-maken
- het integreerd niet met iCloud.
- als er nieuwe ontwikkelingen zijn moet je maar afwachten of je gebruikte framework het gaat indersteunen ( zie healtkit, etc...)
Onderschrijf alles wat je zegt. Echter html5 spul bereikt een veel grotere markt en als ontwikkelaar ben je niet afhankelijk van een bedrijf (Apple/ Google/ Microsoft) voor zaken als goedkeuring app, etc. Wat ik vooral begrijp is dat (jonge) ontwikkelaars meer ruimte willen, de steeds beter wordende mogelijkheden van html5 biedt veel ontwikkelaars die ruimte. Daarnaast lijken mensen het beu te zijn geld neer te leggen voor apps die ze een of 2 keer gebruiken, wat ook te zien valt in terugloop van apps verkopen. (zie link beneden). Webapps zijn toegankelijker, je kan kijken als het wat is en hebben andere verdienmodellen. Daarnaast zijn er veel "hobby" ontwikkelaars die helemaal geen behoefte hebben om een developers account aan te schaffen bij een van de giganten.


Zie ook:
http://www.dutchcowboys.n...leen-nog-voor-gratis-apps
Geen store die met 1 druk op de knop te gebruiken is.
Je hebt helemaal gelijk. Daarnaast vind ik HTML5 een hel als het om compatibiliity gaat (eigen mening), vooral als je het vergelijkt met geroemde maar ook gehate flash. Echter het gaat inmiddels toch behoorlijk hard met de ontwikkeling vooral op (online) games gebied. Natuurlijk zullen die nooit de power van allerlei zaken hebben die de kracht van specifieke hardware benutten, aan de andere kant zit je als ontwikkelaar niet in de tang van app en playstores stores wat betreft afhankelijkheid in de ruimste zin van het woord.

[Reactie gewijzigd door zap8 op 17 oktober 2014 12:49]

anders verkoop ik mijn Mini 2 en schaf dan een fatsoenlijke Android tablet aan.
Dan kun je lang gaan zoeken. Want kwa tablet-besturing en interface is Android op de tablet echt minder dan iOS.
Vind ik alleszins toch.* (was je er vergeten bijzetten).
De keuze qua smartphone/tablet/laptop/pc/... is en blijft een persoonlijk.
[...]Want kwa tablet-besturing en interface is Android op de tablet echt minder dan iOS.
... Vind jij. Ik vind Windows 8.1 beter/fijner dan zowel iOS als Android op een tablet, maar dat maakt het nog niet 'het betere' OS.
Ik denk dat de iPad mini 2 met 32 GB uit het assortiment gaat. Als je meer dan 16GB wil zal je een mini3 moeten kopen. Dat was bij vorige versies ook al. Alleen de basis versie van de oude iPad blijft, voor de rest moet je een nieuwe versie kopen.

/edit: ik zie nu dat de mini 2 met 32GB in het assortiment blijft. Da's wel een goede deal dan, 350 euro.

Overigens:
En 8.1 kun je natuurlijk ook op eerdere iPads installeren.
Is dit niet waar. Op een iPad 1 kan je geen iOS 8 installeren (en geen 7 en 6 ook niet). Dus voor mij is de air 2 een mooie upgrade. Nu nog wachten tot je hem kan kopen.

[Reactie gewijzigd door zonoskar op 17 oktober 2014 12:10]

Ik denk dat die laatste zin meer gaat over de iPad Mini Retina en de Ipad Air. Die qua hardware hetzelfde als de iPad Mini 3en hebben ook nog eens dezelfde software aan boord.
Ik snap niet dat iedereen zo bezig blijft met het geheugen. Sure, een ding als "X aantal geheugen is genoeg voor iedereen" gaat niet op, maar de meeste mensen slaan geen bakken met data op hun tablet op, die gebruiken vaak wat er gewoon al op staat plus wat losse apps zoals Facebook en een of andere reisapp zoals 9292ov, en dat is het dan wel zo'n beetje. Een goede browser en een constante internet verbinding zijn tegenwoordig eigenlijk al belangrijker dan 'de rest'.

Natuurlijk zijn er altijd randgevallen waarbij je je tablet op reis mee neemt naar een plek waar geen internet is en waar je van plan was flink veel films te kijken, en dan kan het prettig zijn om heel veel opslag te hebben, maar wie gaat er nou tegenwoordig nog op vakantie om iets te doen wat je ook thuis kan doen?

Daarnaast is er juist voor de mensen die wel veel opslag willen, of verwisselbare opslag een tal van andere opties. Je kan een Apple apparaat met meer geheugen kopen, of een ander merk met uitbreidbaar geheugen. Hell, je kan een mobiele data server kopen waar je dan via wifi alles vanaf kan streamen en het goedkoopste product met het minste geheugen kopen en toch nog doen wat je wil.

Zou meer geheugen leuk zijn? Ja. Maar dat maakt nog niet dat het apparaat opeens miljoenen keren vaker verkocht zou worden. De verkopen blijven op het moment echt niet uit om dat er geen 1TB opslag in zit o.i.d. Het is op het moment een afweging tussen kosten, verkopen en UX, en zolang ze goed blijven verkopen is er voor een fabrikant (in dit geval Apple) geen reden om opeens met gigantische veranderingen te komen. Dat geldt natuurlijk ook voor andere verbeteringen waar mensen altijd over weten te klagen: iedereen wil dat er nieuwe dingen komen, maar wat dat dan precies moet zijn (behalve upgrades van wat er al is) weten de meesten niet te vertellen. Klagen om het klagen en vernieuwen om het vernieuwen lijkt vooral in trek te zijn, want de noodzaak om gigantische aanpassingen te doen is er op het moment blijkbaar gewoon niet.

Misschien dat na deze update het product minder verkocht wordt, of niet stijgt, wat dan voor de volgende upgrade misschien een grotere verandering betekent. Maar in dit geval was het onnodig gezien de verkopen toch al niet achter bleven. (en dat is waar een bedrijf naar kijkt, niet naar het formaat verkochte ePenis ;) )
Ik denk dat er veel meer mensen zitten te wachten op meer geheugen dan die domme TouchID op een tablet. Het feit dat het telkens weer aan bod komt wil toch zeggen dat het een beetje een pijnpunt is. In deze tijd dat opslag geen drol meer kost is hun belachelijk hoge meerprijs voor extra geheugen echt niet te verantwoorden.
domme TouchID
Wat is er dom aan TouchID? Het werkt en het is een goede toevoeging.
telkens weer aan bod
Waar komt het 'telkens' weer aan bod? Volgens mij alleen bij een select groepje reageerders op Tweakers.net.
In deze tijd dat opslag geen drol meer kost
Dus volgens jou kost opslag heel weinig? Waar haal je dat idee vandaan?
niet te verantwoorden
Hoezo is het niet te verantwoorden? Zelfs als geheugen compleet gratis was voor de fabrikant is het nog te verantwoorden: je kan als bedrijf namelijk je bestaansrecht beter verantwoorden door meer te verdienen door meer geld te vragen voor meer opslag.

Je neemt net zoals de meeste mensen die een idee komen spuwen aan dat commerciële bedrijven maar liefdadigheid moeten bedrijven en je zo veel mogelijk moeten geven voor zo min mogelijk geld. Denk je serieus dat dat iets is waar commercie voor bestaat? Het is misschien niet leuk dat dingen geld kosten, en het zou heel prettig zijn als je heel veel meer van alles had, maar je weet van te voren nou eenmaal dat diverse kenmerken van producten zo bepaald worden dat ze winstgevend zijn, en het liefst zo uitgezocht dat het maximaal winstgevend is.

Je post klinkt heel erg naar het idee dat je recht hebt op van alles, en dat daarom bedrijven en fabrikanten het maar voor je moeten regelen. Zo werkt het niet. Jij kan een idee vormen over wat jij graag wil hebben, en dan naar dat idee handelen bij je productkeuze. En dat is het dan wel zo'n beetje. Apple heeft geen monopolie, er zijn zat andere mogelijkheden, en als het je niet zint ben je zelfs vrij om een beter product te ontwerpen en op de markt te brengen.
Flash geheugen kost Apple echt niet veel hoor. Het starten met 16GB is gewoon een manier om mensen naar de ¤100 duurdere 64GB te duwen. waardoor ze zo weer enkele 10jes extra marge pakken. En ik snap heel goed dat mensen daar chagrijnig van beginnen te worden.

Wat ik zelf ook gemerkt heb op mijn zakelijke iPad Air 16GB (echte capaciteit 11,7GB) is dat ik om iOS 8 te installeren eerst ongeveer de helft van de opslag vrij moest krijgen. Ik heb echt niet veel data op de machine staan, alleen een paar 100MB aan kranten, een paar foto's en een beetje muziek. Verder een app of 20 gericht op zakelijk gebruik. De iPad apps gebruiken gewoon al heel veel ruimte tegenwoordig. Ik moest zelfs Word, Excel en PowerPoint (elk ongeveer 400MB groot) eraf halen om de update te installeren. Dat is toch niet klantvriendelijk? Bij welke Windows machine zou zoiets nooit geaccepteerd worden. Alleen dat al vind ik een reden voor Apple om te starten bij tenminste 32GB.

Maar ja, we lijken het toch weer te pikken, want ze zullen ongetwijfeld weer als zoete broodjes over de toonbank gaan. En ik moet zeggen dat, behalve dat het erg moeilijk is om echt productief te worden: de Air 1 is bloedsnel en werkt erg prettig.
Dus om dat app-makers veel ruimte gebruiken moet Apple het oplossen? What's next, de supermarkt moet je boodschappen thuisbrengen om dat je meer koopt dan wat in er je auto past?

Je zegt dat je 'echt niet veel data' hebt, maar wat wordt er dan als 'vrij' weergegeven? En hoeveel GB gebruik je? Een paar nummers noemen (maar dan juist de nummers waar je niks aan hebt) en dan zeggen dat het aan je eigen productkeuze ligt helpt niemand... Verder kan je ook de update via iTunes installeren, wat een stuk minder ruimte kost. Er is dan namelijk geen ruimte nodig voor de download, geen ruimte nodig voor het uitpakken en geen ruimte nodig voor tussentijdse veranderingen tijdens de upgrade.
Bij welke Windows machine zou zoiets nooit geaccepteerd worden. Alleen dat al vind ik een reden voor Apple om te starten bij tenminste 32GB.
Sorry hoor, maar daar ga je grondig de mist in. Ben je de Surface van Microsoft vergeten? Die zaten binnen no-time vol, het instap model met 64GB was eigenlijk gewoon vol op het moment dat je hem kocht en je basis apps geïnstalleerd had. De 128GB versie ging wat langer mee, maar ook die was gewoon vrij snel te vol om ook je data op mee te nemen. Stel dat je Windows Phone bedoelt: ja, die kan inderdaad i.t.t. Desktop Windows met wat minder geheugen toe. Maar ook die eet graag flink wat GB'tjes op. Dan is een apparaat dat 16GB (= 14.9012 GiB, de daadwerkelijke waarde) heeft en 12.2GiB over laat voor de gebruiker nog lang zo gek nog niet. Dat geeft 2.7GiB voor je basis apps en OS. Dat is wat iOS doet op WiFI+3G apparaten.

Als Apple (of een andere fabrikant, doet er eigenlijk niet toe in dit voorbeeld) het instapmodel zou schrappen, dan gaan mensen weer klagen dat het product niet goedkoop genoeg is.

Dat zegt niet dat we niet allemaal graag heel veel ruimte zouden willen hebben. Daarom zijn er meerdere opties en kan je zelf kiezen hoe veel je wil. En ja, dat kost geld, en ja, er zitten flinke verschillen tussen, want Apple verdient graag geld. Boohoo.

[Reactie gewijzigd door johnkeates op 17 oktober 2014 21:04]

Dus volgens jou kost opslag heel weinig? Waar haal je dat idee vandaan?
Simpel feit... In een iPhone 6 kost de opslag 9 hele US dollars.

Ik denk dat ik ook voor Joecatshoe spreek als ik zeg dat de 'frustratie' (groot woord maar soit) hem vooral zit in het feit dat Apple vaak niet levert wat heel veel mensen wel verwachten voor bedrag X. In dit geval dus 400 euro voor een tablet met weinig opslag, weinig RAM, relatief verouderde processor (want oud model heeft zelfde processor) enzovoorts. Het is onzin dat men daarmee zou suggereren dat alles maar gratis zou moeten zijn of dat men recht heeft op van alles, maar het is wel degelijk een valide punt in de 'relatie consument-producent' vanuit de consument bekeken. Zéker daar Apple het alleenrecht heeft op iOS en daarmee mensen die graag iOS gebruiken dwingt genoegen te nemen met deze hardwarematige beperkingen, en er alsnog de hoofdprijs voor durft te vragen.

Het is gewoon gezonde kritiek, het lijkt haast alsof jij het je persoonlijk aantrekt...
Op een BOM is 9 USD erg veel hoor. Sure, als je 1 telefoon wil hebben en je elk onderdeel voor een paar dollar koopt zal het wel meevallen, maar als je een paar cent verschil maakt in je bronmateriaal of onderdelen kan je daar flink op voor- en achteruit gaan. Stel je voor dat een SMD condensator een paar cent per stuk zou kosten, dan zou de industrie even hard moeten nadenken... flash chips zijn er in diverse soorten en smaken, als je een beetje rondklikt kom je er achter dat de prijzen behoorlijk tegenvallen. 9 USD voor 1 chip klinkt als weinig, maar voor een miljoenen productie is dat gewoon erg duur.

Om een of andere reden komen er altijd mensen met meningen over producten dat het allemaal anders had moeten zijn, terwijl ze zelf eigenlijk van begin tot eind totaal de expertise niet hebben om ook maar 1 onderdeel uit het hele proces te regelen. Wat als de R&D van de iPad zo veel geld kostte dat dat geld terugverdiend moest worden door de iPads 500 euro duurder te maken? Dat zou niet heel fijn zijn als je dan een iPad wil kopen. Dus misschien dat iemand bedacht heeft dat je dan de instapper wat goedkoper moet maken zodat je verlies draait (want ja, een BOM kostenplaatje is voor productie leuk, maar ontwerpen en bouwtekeningen etc. komen niet gratis uit de lucht vallen) en dan steeds wat meer marge op je modellen met andere kenmerken moet zetten om het terug te verdienen. We weten het niet, het zijn interne cijfers.

En om op het Apple-specifieke gedeelte in te gaan: de consument-producent relatie is bij Apple erg lastig te vergelijken met welke andere producent dan ook. Het is al heel lang bekend dat Apple weinig aantrekt van alles wat buiten Apple gebeurt. Woorden als 'dwang' en 'verplichten' hebben er alleen weinig mee te maken. Je kan het product wel kopen, en je kan het product niet kopen. De keuze is ALTIJD aan jezelf. Beperking is net zo'n woord. Het is als of je een bedrijf personifieert en het dan aftekent als zijne een entiteit die 'manke' producten bij mensen probeert te slijten.

Het is allemaal geen gezonde kritiek, maar een herhaling van wat de gemiddelde consument al jaren loopt te spuien, en niemand heeft er wat aan.

[Reactie gewijzigd door johnkeates op 17 oktober 2014 20:50]

Voor die mensen is er nu dus de iPad mini 2 met 32 GB geheugen voor 349 euro, die is dus meer dan 100 euro in prijs verlaagd! (en daarmee misschien wel in één klap de iPad met de beste prijs/kwaliteitsverhouding voor veel mensen)

[Reactie gewijzigd door Luke_msx op 17 oktober 2014 08:42]

Eigenlijk wel gek dat de nummertjes weer terug zijn. Na de iPad 2 was het gewoon de nieuwe 'iPad'. En een iPad Mini 2 is er officieel ook nooit geweest, althans, niet in die naam.
Dat komt omdat het zonder nummertjes een complete puinhoop wordt in begrijpbaarheid voor de consument. De iPad Air was effectief een reboot voor de iPad lijn, vandaar dat ze ook met nieuwe nummering werken, een hoop mensen zien niet zoveel noodzaak in een iPad 8, maar een iPad Air 2 klinkt een stuk wenselijker...
Die nummertjes zijn juist geniaal in zijn eenvoud. De hp pavilion e1740dt daar snapt geen kip wat van.
Volgens mij staat de "e" voor "entry level" en de "1740" voor schermdiagonaal (17") en type processor en is de "dt" een code die wordt gebruikt om aan te tonen hoeveel RAM, welke merk videokaart o.i.d. mee aan te tonen.

Dergelijke benamingen hebben zeker een nut. Ik weet ook niet precies hoe die code's zijn opgebouwd maar vaak is er wel het een en ander aan af te leiden.

Nu hoeft die "kip" daar ook niks van te snappen; in de winkel staat er normaliter een informatiebordje naast het apparaat in kwestie waar alle technische details op staan en er zal altijd een verkoper rondlopen. Die productcode is vooral handig zodat je online reviews en prijzen op kunt zoeken alvorens het te kopen.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 17 oktober 2014 08:42]

De iPad Mini 2 is voor 299 euro echt een koopje!

Verder zijn het vooral doorontwikkelingen van wat eigenlijk al de beste tablets op de markt waren. De Air was inderdaad al bizar dun, deze nog wat dunner, mooi meegenomen maar verder niet heel interessant. Ik vond het zelf wat vreemd dat ze zo erg inzetten op foto's maken want serieus, wie doet dat nou? Ze vestigden wel veel aandacht op het bewerken van foto en video en dat begrijp ik wel, met de nieuwe synchronisatie opties tussen iPhone, iPad en Mac is het veel makkelijker om foto's op een andere device te bewerken. En het bewerken van een foto op de bank met je iPad is een stuk chiller dan op je iPhone, simpelweg omdat je een groter scherm hebt.

De Air 2 blijft wel een technisch meesterwerk, zoveel power en technologie in zo'n kleine behuizing, prachtig gemaakt. Maar voor mij was de 5K iMac toch wel het hoogtepunt van de avond, die iPads waren leuk voor erbij.

[Reactie gewijzigd door Mr Ton op 16 oktober 2014 23:12]

Ik vond het zelf wat vreemd dat ze zo erg inzetten op foto's maken want serieus, wie doet dat nou?
Dat zal je nog verbazen. Was afgelopen zomer in Venetië en daar lopen hele meutes met hun tablets plaatjes te schieten. Ziet er maf uit, maar het gebeurt wel.
Zou zelf ook niet snel een tablet als camera gebruiken. Was echter in Italië op reis en zag meer tablets als smartphones als camera (vooral de iets oudere generatie; 50+).
Compactcamera's en duurder zag je wel nog het meest.
Dit zijn mooie verbeteringen, maar de verbeteringen waar de meeste mensen op zitten te wachten zitten er niet op:

1. Zet de stereo speakers niet bij elkaar, want dan heb je nog geen stereo geluid, maar plaats een van de speakers aan de andere kant van de behuizing.
2. Softwarematig ondersteunt iOS het misschien niet, maar SD kaart ondersteuning zou erg handig zijn
3. HDMI ondersteuning voor eenvoudige hi-res aansluiting op een beamer of TV

Leuk dat hij dunner is of Touch ID, maar zoals al gezegd voegt dit bar weinig toe.
3. HDMI ondersteuning voor eenvoudige hi-res aansluiting op een beamer of TV
Daar heeft Apple Airplay voor, en anders is er gewoon een verloop kabeltje voor HDMI te koop
http://store.apple.com/us...htning-digital-av-adapter
Wat ik wel vind is dat tweakers klakkeloos de marketing termen overneemt van Apple. Zo kan apple steed allles blijven vormen. Iedereen wordt door deze termen naar binnen gezogen en denk in het zelfde framework van Apple. De review komt dan snel over als extra marketing voor Apple in plaatst van het informeren van een nieuw product.

Als je gewoon utilitair kijkt naar deze apparaten wat blijft er dan van over? Zijn deze functies niet te vinden in andere goedkopere hardware? en is design alles?
Dit is ten eerste een preview, geen review. En over welke marketingtermen heb je het precies?
Hallo Wout laat als eerste zeggen dat ik altijd erg blij ben met jou previews/reviews. Altijd ben je erg scherp tijdens je reportages. Na het lezen van deze preview 3x opnieuw herken ik niet mijn originele kritiek. De kritiek was overstated.
Als in de het verhaal geen connotatie aan die termen zou zijn gehangen, dan zou je een punt hebben. Op het internet zijn veel pages te vinden die niet veel meer zijn als de onverkorte weergaven van de persberichten van bedrijf X of Y. Bij dit stuk herken ik deze kritiek echter niet.

Tweakers heeft een warme belangstelling om de effecten te ervaren van het minder reflecterende scherm. Vertrekkende vanuit de gebruikersbeleving is dit misschien wel het meest "innovatieve" aan de Ipad Air2. De houding van Tweakers lees ik als technische nieuwsgierigheid, maar wel eerst zien dan geloven.

Kritisch is Tweakers over de preoccupatie van Apple met de dunheid van de behuizing waardoor kansen voor verbetering van het batterijvermogen blijven liggen. Ook zet Tweakers vraagtekens bij het nut van een vingerprint reader in een tablet en het vermogen van de de A8X SoC. De Air2 gebruiken als desktopvervanger? Is die markt wel zo veelbelovend? Een beetje wazig verhaal, te onduidelijk voor Apple marketing om op in te springen. Zijn games de drive voor het processor vermogen? Kan, maar dan wordt iets anders in de komende review belangrijk: hoe warm wordt de Air2 onder belasting? En wat doet de accu in zo'n situatie? De A8X moet haast wel een Die shrink zijn van de A8 (deze info mis ik in het artikel, voor zover ze bekend is), met anderhalf keer zoveel transistoren. Maar de weer dunner gemaakte behuizing maakt een check van de thermische prestaties noodzakelijk.

Tenslotte benoemd Tweakers nog het karige opslaggeheugen. Het afwezig zijn van een SD kaart wordt niet benoemd, maar dit is zo Apple dat het wat mij betreft geen deel hoeft uit te maken van verhaal. De afwezigheid van het SD geheugen maakt de de 16GB wel nijpender. SD had in dit kader opgenoemd kunnen worden. Ook in het licht van de camera met hogere resolutie, en de desktop aspiraties, is het achterblijven van de geheugengrootte voor mij een groot vraagteken.

Kritiekloos overkloppen van Apple specs. Nee, ik herken het echt niet. Ik zou het artikel zelfs gezond kritisch willen noemen. Bij het inkloppen van deze reactie bekroop mij nog wel een ander gevoel. Hoe duidelijk is de beeldvorming van Apple over de doelgroep van de Air2. Apple is de ongekroonde koning van het gebruikerservaring gericht ontwikkelen. De Air2 is een mooie evolutie van de Air1, maar de richting waarnaartoe is voor mij onduidelijk geworden. Overexposure van Apple nieuws zou een ander kritiekpunt kunnen zijn. Dit is denk ik een lastige kip of het ei discussie. Apple info trekt veel lezers. Wat Apple doet wordt door vele als belangrijk ervaren. Tweakers kan moeilijk anders denk ik. Als ze ook maar weer eens gezellige reviews over behuizingen, koelertjes en processorontwikkelingen blijft doen is het mij goed (hint).

[Reactie gewijzigd door teacup op 18 oktober 2014 10:32]

Dit is idd gewoon een upgrade tov de air van vorig jaar.
Maar blijft niet uit dat dit een zeer goede upgrade is.
Mn de a8x soc is , op papier, een monster.
Om een concurrende tablet neer te zetten zullen alle android tablet producenten moeten gaan aankloppen bij nvidia voor de soc. Qualcomm kan voorlopig niet meekomen.

Ben benieuwd naar de eerste benchmarks, maar ook naar de 12/13 inch versie, die begin volgend jaar uit zal komen.

Wat betreft innovatie? Tja, wat wil je dan van een tablet? Dual app onscreen? Ik denk dat die feature is gereserveerd voor de 12/13 inch ipad. Iedereen die nu zo teleurgesteld is, die had ook als eerste geroepen dat apple deze feature had gestolen van android.
Er is sprake van dat de 12/13 inch tablet met zowel ios als macos zou kunnen gaan werken.

Dus apple heeft een ipad uitgebracht met een beter scherm, dunner en luchter en heeft in 1 jaar de performance met 40% opgekrikt, en daarbaast nog dunner en lichter gemaakt met dezelfde accuduur en touchid toegevoegd...,
Prima toch?
In het artikel wordt niets over de accuduur gezegd. We kunnen inderdaad aannemen dat Apple zich ten doel stelt de accuduur gelijk of iets beter te maken dan die van zijn voorganger, de Ipad Air 1. Zeker weten doen we het niet. De display heeft dezelfde resolutie als die van de de Air 1, die zal niet veel meer gebruiken. Maar of de accu in de dunnere behuizing dezelfde ruimte kan claimen als ze doet in de Air 1 is niet erg waarschijnlijk. De verandering van SoC? Wat maakt dat uit voor het verbruik? Als ze meer performance heeft, dan is kort door de bocht een schaalverkleining nodig om het verbruik niet te doen toenemen.

Die dunne behuizing is zonder meer prachtig, dat zal iedereen kunnen beamen. Wel denk ik dat bij veel gebruikers een (nog) langere accuduur als een belangrijke innovatie zou worden aangemerkt.
De iPad mini 3 is inderdaad een waardeloze upgrade maar simpel te verklaren:

er ligt gewoon nog behoorlijk wat voorraad van de mini 2 op de schap en daar moeten ze van af. Zodra die uitverkocht zijn gaat debuut het assortiment vermoed ik en heb je alleen nog de mini 1 voor ¤249 en de 3.

Overigens verkoopt Apple nu 54 (!!!) verschillende tablets als je alle combinaties meetelt.
Een andere verklaring is dat ze de A8 processoren niet aangesleept krijgen...
Ik kan nog steeds niet snappen waarom Apple ervoor gekozen heeft om de iPad Mini 2 niet van een fatsoenlijke upgrade te voorzien. De A7 SoC is op zich rap genoeg, maar de toevoeging van extra RAM en WIFI-AC hadden geen kwaad gekund. Wellicht ook een idee om 32 GB opslag standaard te maken aangezien er geen geheugenslots aanwezig zijn om het opslaggeheugen mee uit te breiden.

Ook zou het fijn zijn geweest als ze de zwakke punten van het "retina" scherm hadden aangepakt; iets waar de redactie van Tweakers.net nogal wat op had aan te merken bij de review van de Mini 2 (retina).

Feitelijk betaal je voor de "Mini 3" dus ¤ 100 meer dan de "Mini 2" (die in prijs wordt gereduceerd) en krijgt er enkel een ander kleurtje en een "touch-ID" voor terug ? Sorry hoor, maar dit vind ik ronduit schandalig en absoluut Apple-onwaardig. Zoals ik in een andere reactie aangaf zou dit onder Steve Jobs niet zijn gebeurd.
Even je argumenten eruithalen:
- dezelfde A7 soc, geen 2GB RAM (A8X)
- geen WiFi-AC
- standaard 32GB opslag
- geen geheugenslots
- slechte 'retina' van mini 2.
en nog wat blabla.

Volgens de Apple filosofie 'groter = duurder' moest de kleine Retina Mini scherper geprijsd worden dan de Air. En om de scherpe prijs van ¤400 te halen moest Apple features doorstrepen, zo simpel is het. Vorig jaar heeft Apple bespaart op het Retina scherm. Dit jaar koos Apple om te besparen op de soc, AC en camera.

- Over het scherm is niks te gezegd, en zolang niemand het scherm uitgebreid heeft onderzocht is jouw argument over de mini 3 scherm dus gewoon onzin.

- De Air 2 is de enige iOS device met 2GB RAM, zelfs de peperdure iPhone 6 / 6+ heeft 1GB. Dat je Apple kwalijk neemt dat ze bij een product van ¤400 de 2GB RAM upgrade dit jaar doorstrepen vind ik dus onzin. Had je je argument op de iPhone 6 / 6+ (of misschien Air 1) gericht, dan had je een punt.

- WiFi AC wordt door een hele kleine groep gebruikt. Niet alleen dat, de toegevoegde waarde van AC is op een goedkope tablet gewoon klein. WiFi N behaalt prima snelheden, en zonder benchmarks of laboratorium tests gaat niemand het verschil merken.

- Geheugenslots ga je nooit op Apple devices tegenkomen. Ze zijn onbetrouwbaar (snel data corrupted), ze zijn langzaam en je raakt ze kwijt. En ze kosten onnodig veel ruimte en geld in het apparaat.
Nu kan je wel roepen dat er snelle geheugenkaarten te koop zijn, maar het blijven geheugenkaarten: ze zijn onbetrouwbaar en ze raken snel beschadigd. En Apple verdient natuurlijk veel geld met de geheugen upgrades (¤200 voor 128GB), waardoor ze op andere vlakken de prijs juist scherper kunnen maken.

- 32GB: nogmaals, de prijspeil moet behaald worden. En nogmaals, had je het over de iPhone 6+ met adviesprijs van ¤800 voor 16GB, dan had je een punt.

[Reactie gewijzigd door mohf op 16 oktober 2014 23:48]

Een hoop blabla om het teleurstellende beleid van Apple goed te praten. Het vaagste vind ik nog wel argumentatie om het ontbreken van geheugenslots goed te praten!

Als gebruiker kies ik zelf wel of ik het (minimale) risico van onbetrouwbaarheid en corruptie opweegt tegen het (enorme) voordeel van meer opslag! En dan ook nog de absurde meerprijs goedpraten want Apple is zo'n goed bedrijf dat ze die winst gebruiken om de basisprijs laag te houden... Laag...?!?!

Dream on...
Apple doet geen geheugenslot omdat je dan te makkelijk bestanden (mp3, films) kunt delen met je buurman. En dat mag niet en Apple heeft ook liever dat jouw buurman deze bestanden gewoon in de iTunes store koopt. Helaas betekent dat minder gebruikersgemak, maar gelukkig zijn er vele Android tablets waar wel een geheugenslot op zit om uit te kiezen.
Van mijn 5 uitgewerkte argumenten kies jij er één uit: geheugenslot. Vervolgens ga je proberen mijn argument eronderuit te halen en jouw eigen mening aan te zetten. Je negeert mijn volgende subargument, die jouw argument nog steeds kapot maakt:
En ze kosten onnodig veel ruimte en geld in het apparaat.
Dat jij graag met geheugenkaarten wil werken, geeft al aan dat jij een tweaker bent, graag met je telefoon sleutelt, risico's wil nemen en voor best bang for the buck gaat. Je zegt indirect dat je een OS wilt met een open ecosysteem. Daarom is Android voor jou beter geschikt dan iOS. Net als ik, als hobbyist programmeur en Electrical Engineer, want ik heb ook Android.

[Reactie gewijzigd door mohf op 17 oktober 2014 00:20]

Als je een geheugenkaart wilt ben je een tweaker? 8)7
Ik werk parttime in een elektronicazaak en zelf mensen in de 70 vragen of hun tablet een geheugenkaart kan slikken voor de foto’s en video’s van hun kleinkinderen.
Enige reden dat Apple producten geen microsd kaart slot hebben is omdat ze zo kunnen doen aan upselling. Easy money.
hun tablet een geheugenkaart kan slikken voor de foto’s en video’s van hun kleinkinderen
Onzin argument als camera's een SD kaart gebruiken en tablets een micro SD. Dat past niet.
De meeste SD kaarten die in de winkel liggen bestaan uit een micro-SD de in een SD kaart zit. Die kan je dus makkelijk omzetten tussen je camera en tablet. En Micro-SD gaat tot 128 Gb aan betaalbare formaten. Dat si ds minimaal 16+128 GB aan oplag, meer als Apple je tegen welke prijs ook gaar leveren.
En die kun je gewoon gebruiken met de camera connection kit... SD en USB opslag...
Het is dus gewoon mogelijk.
- Geheugenslots ga je nooit op Apple devices tegenkomen. Ze zijn onbetrouwbaar (snel data corrupted), ze zijn langzaam en je raakt ze kwijt. En ze kosten onnodig veel ruimte en geld in het apparaat.
Nu kan je wel roepen dat er snelle geheugenkaarten te koop zijn, maar het blijven geheugenkaarten: ze zijn onbetrouwbaar en ze raken snel beschadigd. En Apple verdient natuurlijk veel geld met de geheugen upgrades (¤200 voor 128GB), waardoor ze op andere vlakken de prijs juist scherper kunnen maken.

- 32GB: nogmaals, de prijspeil moet behaald worden. En nogmaals, had je het over de iPhone 6+ met adviesprijs van ¤800 voor 16GB, dan had je een punt.
16GB anno 2014 is gewoon belachelijk. Zeker als je bedenkt dat Apple nou niet bepaald de Lidl onder de merken is. Hoezo scherpe prijs? 499,00 voor 16GB is eigenlijk heul duur!
Newsflash:
http://www.theverge.com/2...ment-pricing-release-date
Google has just announced the Nexus 9, an Android 5.0 tablet that the company designed in collaboration with HTC. Pre-orders will begin on October 17th and you can expect the tablet to start showing up in stores on November 3rd. Nexus 9 is available in either black or white and comes in three configurations: 16GB for $399, 32GB for $479, and an LTE-enabled 32GB model for $599. Sadly, you can't expand that storage through microSD, so we'd recommend opting for the 32GB SKU. (The LTE version and a "sand" color won't be released until "later this year.")
Scheelt 100$, qua prijs heb je een punt, maar verder is er niks belachelijke aan.
Sterker nog, je hebt dus nu al een iPad mini 2, mét retina display en 32 GB geheugen voor $349 (hier 349 euro) en daarmee is die dus fórs góedkoper dan die Nexus 9.

Knappe jongen die me kan uitleggen waarom een Nexus 9 130 dollar duurder mag zijn dan een iPad mini 2. De resolutie is gelijk, de A7 CPU komt nog steeds mee met de top qua performance en de bouwkwaliteit van de iPad mini is heel erg hoog.

Apple heeft hier juist een ijzersterk staaltje uitgehaald, en niemand hier lijkt dat te zien: de Nexus 9 gaat het heel moeilijk krijgen tegen de iPad mini 2.

Er gaan héél veel iPad mini 2's verkocht worden het komende jaar. Mark my words.
Ik vind jouw argumenten echter ook discutabel.
Je stelt dat Apple moet bezuinigen op het kleinere model, wat helemaal niet zo is. Sterker nog, ze hebben de marges op het model verkleind. De marges zijn kleiner doordat de mini 2 nu 100 goedkoper is. Dus, ze geven je dezelfde hardware van een jaar geleden maar nu met een TouchID voor een meerprijs van 100 euro. Dat is niet bezuinigen, maar oplichten.
Apple heeft vorig jaar de 5s, mini 2 als de Air dezelfde soc laten delen. Waarom? Dat drukt de kosten. Ze hadden nu hetzelfde kunnen doen met de Air 2 en de mini 3. Dat was goedkoper geweest qua inkoop van materialen. Nu zijn de marges gewoonweg kleiner.
Apple heeft ook niet op het scherm bespaard, aangezien het retina werd. Dus nee, van bezuinigingen kon er niet worden gesproken. Zodoende is het ook onaanvaardbaar dat er nu niets is toegevoegd, behalve de TouchID en mogelijke coating.
Het argument van Wi-Fi AC is onzinnig. Dus omdat een kleine groep het gebruikt dient het weggelaten te worden? Apple stelt altijd high end te zijn, waarbij alle nieuwe producten de AC standaard ondersteunen. De mini 3 had dat net zo goed moeten doen.
Ik heb nooit gezegd dat ik het overal mee eens ben met Apple's keuzes. Ik reageer op iemand's drogredenen die hij als argumenten aanzet.

Ik zou nooit een iPad mini 3 halen, als de mini 2 ¤100 goedkoper is. Sterker nog, door de lage prijs van de mini 2 overweeg ik hem nu te halen, als mijn eerste tablet.

Als ik Apple was, zou ik net als vorig jaar, dit jaar weer één goede A8 soc (of A8X) maken en die gebruiken voor de iPhone 6, Air 2, Mini 3.

Apple heeft vorig jaar op het retina scherm van de Mini 2 bespaart, zie de Tweakers review:

reviews: De iPad mini Retina: eindelijk high-end
Ook de kleurweergave is niet zoals we vandaag de dag van een Retina-scherm verwachten. De weergave van grijs is prima, maar de kleurreproductie vertoont met een gemiddelde dE2000 van 6,56 behoorlijke fouten, vooral bij de weergave van blauw. Ten opzichte van de vorige iPad mini is er een kleine verbetering te zien, maar in deze test komt de Retina-versie van de mini niet in de buurt van de iPad Air.

De naam Retina stond ook voor goed contrast en accurate kleurweergave

Hoewel de iPad mini Retina superieur is aan de iPad Air als het aankomt op scherpte, bevindt hij zich in een mindere categorie als het aankomt op contrast, kijkhoeken en kleurreproductie. Daarmee laat Apple de naam Retina een beetje verwateren, want die stond in het afgelopen jaar niet enkel voor hoge resoluties, maar ook voor goed contrast en accurate kleurweergave.
We weten nog steeds weinig over de Mini 3. Naast Touch ID zal het scherm (hoop ik) ook verbetert zijn, anders begrijp ik de prijs van de Mini 2 absoluut niet.

[Reactie gewijzigd door mohf op 17 oktober 2014 00:27]

Ik vind dat verhaal over prijspijl echt onzin. 2 Gb RAM, AC en de snelste SOC is een kleine luxe tablet kan Samsung met de TabPro 8.4 wel, LG kon het met de G pad ook en zelfs op de bay trail tablets van Asus en Acer zijn die dingen nog standaard(een bay trail draait op Java verwerking rondjes om welke Snapdragon dan ook).

En dan nog: je betaald 100 euro meer om alleen Touch ID te krijgen. Dat is echt absurt, hoe je het ook bekijkt.

En tot slot: De iPad Mini Retina kon vorig jaar wel dezelfde hardware als de Air krijgen, waarom zou dat dit jaar niet kunnen?
- Geheugenslots ga je nooit op Apple devices tegenkomen. Ze zijn onbetrouwbaar (snel data corrupted), ze zijn langzaam en je raakt ze kwijt. En ze kosten onnodig veel ruimte en geld in het apparaat.
Nu kan je wel roepen dat er snelle geheugenkaarten te koop zijn, maar het blijven geheugenkaarten: ze zijn onbetrouwbaar en ze raken snel beschadigd. En Apple verdient natuurlijk veel geld met de geheugen upgrades (¤200 voor 128GB), waardoor ze op andere vlakken de prijs juist scherper kunnen maken.


Zoveel onzin bij elkaar om het ontbreken van iets wat standaard hoort te zijn goed te praten, bij jou heeft de indoctrinatie goed gewerkt! Apple kan tevreden zijn. _/-\o_
Net als dat Apple een paar jaar terug zei dat 3,5" groot genoeg was voor een telefoonscherm en ze nu opeens ook met een 5,5" scherm aan komen zettenvanwege de concurrentie. Net als dat Apple zei dat je niet kleiner dan 10" op een tablet moet hebben maar toen bleek 7" best populair en opeens kon een kleiner scherm heel goed op een tablet. Als er veel vraag naar is heeft Apple straks ook gewoon geheugenslots.

[Reactie gewijzigd door Lekker Ventje op 17 oktober 2014 06:59]

Dus als iemand een andere mening heeft is ie geïndoctrineerd. Mooie manier van discussiëren.

De belangrijkste reden dat er geen in zit denk ik vergelijkbaar met de reden waarom er geen dvd-spelers meer in de laptops zitten. Ze gaan gewoon voor zo dun en licht mogelijk, en aangezien de meeste mensen die dingen niet gebruiken, kun je een extern apparaat kopen als je het toch wel wilt.
Verder heeft mohf gewoon een punt dat er veel haken en ogen zitten aan een geheugenkaart. Voor foto's en muziek werkt het best ok, maar andere zaken gewoon erg gevoelig.

Wat geheugenslots betreft is de trend eerder dat ze verdwijnen dan dat ze erbij komen. Zie ook de Nexus aankondigingen van Google deze week.
prima, dan geen geheugenkaart slot....
maar ook geen usb poort? Ook erg handig -en- vele malen meer betrouwbaar.

De USB poort -en- sd slot waren voor mij de reden om een Surface te kopen, en geen iPad.

Maar voor ieder wat wils... ;-)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Call of Duty: Black Ops 4 HTC U12+ dual sim LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6 Battlefield V Samsung Galaxy S9 Dual Sim Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True