Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Friso Weijers

Redacteur monitoren, laptops en mobile

Apple iPad Air 2020 Review

'Netnietpro' is fijne tablet

06-01-2021 • 12:00

156 Linkedin

Gulden middenweg

In het kort

Ben je nu op zoek naar een luxere iPad die zich leent voor net iets meer dan alleen contentconsumptie? Voor ongeveer 250 euro minder dan een nieuwe iPad Pro kost, heb je een apparaat met hetzelfde moderne design, een haast even fraai beeldscherm met een helaas wat tegenvallende afstelling, en een even rappe als moderne soc. Je kunt er bovendien dezelfde accessoires bij gebruiken, zoals de fijne Apple Pencil 2 en het Magic Keyboard. De superdunne behuizing is niet de stevigste en ook de accuduur heeft te lijden onder de formfactor.

Pluspunten

  • Fraai ontwerp
  • Krachtige soc
  • Geschikt voor dezelfde accessoires als iPad Pro
  • Klein verschil in featureset met iPad Pro

Minpunten

  • Korte accuduur
  • Kleurweergave scherm kan beter
  • Dure geheugenupgrades en accessoires

De iPad Air vult sinds enige jaren het midden van Apples iPad-line-up. Hij bevindt zich wat prijs en uitvoering betreft ergens tussen de goedkope iPad zonder achtervoegsel en de dure iPad Pro. Bij Apple hebben de goedkopere toestellen vaker 'afdankertjes' van eerdere high-end modellen aan boord en dat gold ook voor de iPad Air uit 2019, een soort samenraapsel van onderdelen uit de eerste- en de tweedegeneratie-iPad Pro en de iPhones van het jaar daarvoor. Door de behoorlijke hardware die Apple zijn tablets steevast meegeeft in combinatie met het goede tablet-ecosysteem van iOS, leverde dat toch nog een prima tablet op. Evengoed waren er pijnpuntjes die wel al waren opgelost op de high-end iPad Pro, die in 2018 een volledig opnieuw ontwerp had meegekregen. Zo kon je bij de iPad Air uit 2019 nog steeds alleen de eerstegeneratie-Apple Pencil gebruiken, voorzien van het nogal onhandige oplaadsysteem waarbij de pen onder in de tablet moest worden geprikt.

Afgelopen najaar vernieuwde Apple zijn middelste iPad eindelijk met een compleet nieuwe look: een scherm met ronde hoeken en smalle randen in een zeer platte behuizing met rechte zijkanten. Dat kennen we natuurlijk al van de iPad Pro. Natuurlijk zitten niet alle features van het dure topmodel in de nieuwe Air, maar zo op het oog komt het apparaat in elk geval een stuk dichter in de buurt van Apples beste tablet. Weet de nieuwe iPad Air daarmee de juiste balans te vinden? Dat zie je in deze video.

Behuizing en features

De nieuwe iPad Air 2020 lijkt als twee druppels water op de iPad Pro van 2020, een paar kleine besparingen en veranderingen uitgezonderd. De nieuwe Air heeft dus een symmetrische, smalle rand rondom een afgerond scherm. De zijkanten, die juist volmaakt recht zijn, bestaan samen met de achterkant uit één stuk aluminium. Spectaculair is het 'nieuwe' ontwerp van de Air misschien niet meer, zeker nu Samsung zijn recentste Galaxy Tab-modellen van hetzelfde slanke ontwerp heeft voorzien, maar wel oogt de iPad Air 2020 een stuk meer bij de tijd dan zijn voorganger. De iPad Air 2019 zag er met zijn brede zwarte bezels toch wat gedateerd uit, zeker als je in aanmerking neemt dat hij duurder was dan de meeste tablets van de concurrent. Net zoals bij de iPhone 12 en 12 mini kun je de iPad Air in een aantal vrolijke pastelkleuren bestellen. Zo heeft de aluminium behuizing van ons testmodel een mintgroene kleur. Het kleurenschema voor de iPad Pro blijft, net als bij de Pro-iPhones, ingetogener.

Kijkende naar de onderstaande tabel, waarin we de specificaties van de hele huidige iPad-line-up naast elkaar hebben gezet, valt je misschien op dat de iPad Air 2020 vrijwel even groot is als de iPad Pro 2020 in de 11"-uitvoering. Lengte en breedte zijn identiek. Hoewel marginaal dikker, is de iPad Air 2020 met zijn 6,1 millimeter nog steeds een uiterst dunne tablet. Met 458 gram is het bovendien de lichtste iPad, behalve de veel kleinere iPad mini. Het slanke formaat is fijn in gebruik en ziet er fraai uit. Net als bij de iPad Pro lijkt de stevigheid wel het kind van de rekening. Afgaande op onze voorzichtige buigpogingen hoef je niet al te veel kracht te zetten voordat het dunne metaal meegeeft. Ook het glas aan de voorkant lijkt niet erg dik; bij het tekenen of tikken met de pen zien we al snel kleine 'golfjes' op het scherm.

Apple iPad mini 2019 Apple iPad 2020 Apple iPad Air 2020 Apple iPad Pro 2020
Afmetingen hxbxd 203,2x134,8x6,1mm 250,6x174,1x7,5mm 247,6x178,5x6,1mm 11"
247,6x178,5x5,9mm
12,9"
280,6x214,9x5,9mm
Gewicht 301g (Wifi) 490g (Wifi) 458g (Wifi) 11"
471g
12,9"
641g
Schermdiagonaal 7,9" 10,2" 10,9" 11"
12,9"
Schermresolutie 2048x1536, 324ppi 2160x1620, 264ppi 2360x1640, 264ppi 11"
2388x1668, 265ppi
12,9"
2732x2048, 265ppi
Refreshrate 60Hz 60Hz 60Hz 120Hz
Kleurbereik DCI-P3 sRGB DCI-P3 DCI-P3
Camera achter 8Mp (primair) 8Mp (primair) 12Mp (primair) 12Mp (primair)
10Mp (ultrawide)
Lidar-scanner
Camera voor 7Mp 1,2Mp 7Mp 7Mp
Authenticatie Touch ID
(homeknop)
Touch ID (homeknop) Touch ID
(zijkant)
Face ID
Soc Apple A12 Apple A12 Apple A14 Apple A12Z
Werkgeheugen 3GB 3GB 4GB 6GB
Opslag 64GB
256GB
32GB
128GB
64GB
256GB
128GB
256GB
512GB
1TB
Prijs vanaf € 459 € 389 € 669 11"
€ 899
12,9"
€ 1119
Aansluitingen Lightning Lightning
Smart Connector
USB-C
Smart Connector
USB-C
Smart Connector
Accessoires Apple Pencil 1 Smart Keyboard
Apple Pencil 1
Magic Keyboard
Apple Pencil 2
Magic Keyboard
Apple Pencil 2

Het ontwerp van de nieuwe iPad Air mag dus weer een mash-up zijn van ideeën die we al eerder hebben gezien, uniek in Apple-land is wel de inlogmethode. De infraroodcamera voor gezichtsherkenning, of Face ID, waarover iPad Pro's en iPhones beschikken, was kennelijk te duur en voor een homeknop met vingerafdrukscanner is in het nieuwe design geen ruimte. Apple koos dus voor een vingerafdrukscanner in de powerknop, wat sommige Android-smartphones en tablets al eerder hadden. De scanner werkt prima, maar je zult bij het ontgrendelen altijd even moeten nadenken over de oriëntatie van de iPad. Dat klinkt voor de hand liggend, maar is het in de praktijk niet, omdat de voorkant symmetrisch is. Gelukkig geeft de iPad Air op het vergrendelscherm een tip waar de knop zich bevindt, zoals iPad Pro-modellen met Face ID een pijl naar de camera in beeld tonen als je die per ongeluk afdekt.

De iPad Air 2020 heeft geen camera-eiland zoals de iPad Pro 2020 en de iPhone 11- en iPhone 12-modellen. In plaats daarvan lijkt de cameraopstelling op die van de iPad Pro uit 2018: één enkele camera die helaas weer behoorlijk uitsteekt. Op de iPad Air zitten dus geen ultragroothoekcamera, geen flitser en geen lidar-dieptecamera, die je wel bij de iPad Pro 2020 aantreft. Zo lang je niet intensief met augmented reality aan de slag gaat of je tablet graag als fotocamera gebruikt, zul je het gemis bij de iPad Air 2020 misschien niet eens opmerken. Ook met de iPad Air 2020 kun je wel van AR-apps gebruikmaken, al zou het kunnen dat het 3d-beeld minder stabiel over de scène wordt geprojecteerd. Sommige AR-apps hebben bovendien al aanvullende functionaliteit die alleen op apparaten met lidar werkt.

Aan de zijkanten van de iPad Air 2020 zitten net als bij de iPad Pro 2020 op vier plekken gaatjes voor de luidsprekers, maar bij de iPad Air zitten stiekem maar op twee plekken luidsprekers. In portretmodus komt het geluid daardoor enkel van links. Bij het kijken naar video in landschapsmodus heb je daarvan geen last en is het stereobeeld prima, evenals de algehele geluidskwaliteit.

De iPad Air 2020 heeft dezelfde aansluitingen als het Pro-model: USB-C in plaats van Lightning, en een Smart Connector aan de zijkant voor het toetsenbord. De USB-C-poort maakt dat je makkelijker accessoires kunt gebruiken met de nieuwe iPad Air. Zo kun je direct geheugenkaartlezers of externe beeldschermen inpluggen, waar je bij modellen met Lightning, zoals de iPad 2020 en iPad Air 2019, een apart verloopstukje nodig hebt.

Update 6-1 16:00 - Eerder stond op deze plek dat je op de iPad Pro 2019 met Lightning-poort geen accessoires als kaartlezers of beeldschermen kan aansluiten, maar dit kan wel via een adapter. Het artikel is hierop aangepast.

Doordat de iPad Air 2020 even groot is als de iPad Pro 2020, kun je ook op deze tablet het Magic Keyboard aansluiten. In de speciale toetsenbordhoes van Apple klikt de tablet magnetisch op zijn plek. Het geheel voelt veel fijner aan dan het toetsenbord dat Apple voorheen verkocht, zoals we al in de review van de iPad Pro 2020 opmerkten. Niet alleen tikt het een stuk lekkerder, doordat de hoeveelheid travel omhoog is gegaan, ook heeft Apple een touchpad toegevoegd. Zo kun je iOS ook met een aanwijspijl bedienen in plaats van alleen met aanrakingen, wat prettiger werkt als de tablet onder een hoek voor je staat. Uniek aan het Magic Keyboard is de scharnierconstructie waardoor de tablet als het ware lijkt te 'zweven' boven de toetsen. Een prijzige luxe, want met 339 euro kennen we weinig toetsenbordaccessoires voor tablets die nóg duurder zijn.

Scherm en pen

Apple voorziet zijn iPads over het algemeen van uitstekende beeldschermen en de nieuwe Air is, gelet op de specificaties, geen uitzondering. Het gelamineerde ips-paneel heeft een diagonaal van 10,9" en is daarmee nét iets kleiner dan het 11"-scherm van de iPad Pro 2020. Tenzij je de twee naast elkaar legt, zal dat niet opvallen. De resolutie van de iPad Air 2020 bedraagt 2360x1640 pixels, wat goed is voor de pixeldichtheid van 264ppi die ook door alle recente iPads behalve de iPad mini wordt benaderd. Ook kan het scherm weer een groot deel van het brede DCI-P3 kleurbereik laten zien. Veruit de meeste andere Apple-apparaten van de afgelopen jaren kunnen dat ook, maar de 'basis'-iPad nog altijd niet.

Net als alle iPads van dit moment ondersteunt ook de iPad Air peninvoer, maar het nieuwe model kan eindelijk met Apples tweedegeneratie-Pencil overweg, net zoals de iPad Pro 2018 en 2020. De tweede Pencil is een stuk handiger in gebruik dan de eerstegeneratie-Pencil, te gebruiken bij de iPad Air 2019 en de iPad 2020. Zo kan de nieuwe pen magnetisch aan de zijkant worden vastgemaakt en draadloos worden opgeladen, dus de knullige oplaadconnector is niet meer nodig. Door de vlakke kanten rolt de pen niet makkelijk weg en evenmin is hij voorzien van een dopje dat makkelijk kwijtraakt. Helaas moet je de Pencil nog altijd los aanschaffen. Met 135 euro, 36 euro meer dan de eerste generatie, is het een duur accessoire.

Het belangrijkste verschil tussen het scherm van de iPad Air 2020 en dat van iPad Pro 2020 is de refreshrate. Die is bij de iPad Air nog steeds 60Hz, waar de Pro-modellen van een 120Hz-ProMotion-scherm zijn voorzien. Het bewegen door de interface voelt daarmee net wat minder soepel en vloeiend aan en dat is ook relevant als je bij de iPad een Pencil gebruikt. Door de lagere refreshrate lijkt de digitale 'inkt' minder vanuit de punt van de pen te vloeien, wat vooral opvalt bij snellere pennenstreken. Eerlijk is eerlijk, ook de iPad Air 2020 biedt een uitstekende teken- of schrijfervaring en als je de Pro niet in handen hebt gehad, zul je er vermoedelijk content mee zijn.

  • Piekhelderheid wit (33% schermoppervlak)
  • Contrast
  • Gemiddelde grijswaardenfout
  • Gemiddelde kleurfout

We hebben uiteraard onze vaste serie metingen uitgevoerd op het scherm van de iPad Air 2020 door middel van een X-rite i1 Display Pro-colorimeter en Portait Displays Calman Ultimate-analysesoftware. Het scherm van de iPad Air 2020 haalt nagenoeg exact de beloofde 500cd/m² aan helderheid. De meeste andere iPads komen daar ook aan; enkel de geteste iPad Pro-modellen bieden nog een iets hogere maximale helderheid. Het contrast ligt rond de 1200:1, zoals je van een ips-paneel kunt verwachten, dus ondanks de redelijk hoge piekhelderheid en het grote kleurbereik is de iPad Air 2020 niet geschikt voor hdr-weergave. De iPad Pro 2020 doet het op dat vlak niet beter, maar er gaan geruchten dat Apple het duurste model in zijn line-up binnenkort van een scherm met miniledbacklight voorziet, dat het contrast in potentie aanzienlijk verbetert en daarmee hdr-weergave mogelijk maakt.

Wat kleurweergave betreft merken we op dat ons testmodel van de iPad Air 2020 minder goed is afgesteld dan de iPad Pro 2020 en ook de meeste andere iPads waarmee we vergelijken. Dat zit hem vooral in de kleurtemperatuur. We hebben uiteraard de functie True Tone uitgeschakeld voor deze test. Standaard is het beeld te blauw, wat tot uitdrukking komt in de verhoogde grijsafwijking in bovenstaande grafiek en de kleurtemperatuur van om en nabij de 7000 kelvin. Zonde, want de kleurfout is zoals altijd zeer laag en de gamma-afstelling is ook bijna perfect. De DCI-P3 kleurdekking is met 97 procent eveneens uitstekend.

Hardware en accuduur

De iPad Air 2020 beschikt over de gloednieuwe Apple A14 Bionic-soc, ook te vinden in de iPhone 12-serie. Die is, net als de A12-soc in de vorige iPad Air en de iPad van dit jaar, voorzien van zes cpu-cores en vier gpu-rekenkernen. Uiteraard is de chip per kern een stuk sneller geworden. Gekeken naar de prestaties per rekenkern is de Air 2020 zelfs de snelste tablet die Apple nu verkoopt, doordat de iPad Pro 2020 nog van een oudere A12Z Bionic-soc is voorzien. Deze 'opgevoerde' variant van de A12 Bionic-soc uit de iPhone Xs-serie heeft echter meer cpu- en gpu-rekenkernen dan de A14. In tests van multicore-cpu-prestaties is de iPad Air 2020 daardoor niet de snelste. Datzelfde geldt als we kijken naar de gpu-prestaties.

Hoewel de verschillen in rekenkracht tussen Air en Pro nu beperkt zijn, verwachten we dat het onderscheid met de komende update van de iPad Pro weer groter zal worden. Ook de huidige Pro-modellen hebben daarbij meer werkgeheugen, hoewel de iPad Air 2020 met 4GB ram wel een kleine upgrade heeft gehad dan de iPad Air 2019 met 3GB. Evengoed is de nieuwe iPad Air anno 2021 een van de krachtigste tablets die je kunt kopen, met fijne software en een ecosysteem aan apps dat je ook in staat stelt die rekenkracht nuttig te gebruiken. Voor contentconsumptie en standaardtaken voldoet zelfs de basaalste iPad nog ruimschoots.

Wat wellicht níet ruimschoots voldoet, is de hoeveelheid opslag die Apple het basismodel van de iPad Air 2020 opnieuw heeft meegegeven, slechts 64GB, waar de instap-iPad Pro begint bij 128GB. Je wordt dus haast gedwongen te 'upgraden' naar 256GB, wat een meerprijs van liefst 200 euro oplevert. Andere capaciteiten zijn er niet, terwijl je de iPad Pro nog met 512GB of 1TB kunt bestellen.

De iPad Air 2020 is voorzien van een 28,6Wh-accu, waarmee de capaciteit een stukje lager uitvalt dan bij het uitgaande model met een 30,2Wh-accu. Dat terwijl het scherm van de nieuwe iPad Air groter is en de soc krachtiger is geworden. Weinig verrassend zien we in onze beide accutests dat de looptijd korter uitvalt. Was de iPad Air 2019 een van de best scorende iPads van de afgelopen jaren in de webbrowse-test, het 2020-model eindigt juist als een van de hekkensluiters, met een ruim twee uur kortere looptijd. In de videotest geeft de iPad Air 2020 zelfs drie uur toe op de voorganger. Ook bij een hertest ging het beeld al na acht uur op zwart.

  • Accuduur bij webbrowsen (helderheid @ 250cd/m²)
  • Accuduur bij video kijken (helderheid @ 250cd/m²)
  • Procent vol na 30 minuten
  • Laadtijd
Accuduur bij video kijken (helderheid @ 250cd/m²)
Tablet tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Apple iPad 2017 (A1823)
13u35m
Apple iPad Pro 10.5" 2017 (A1709)
13u21m
Apple iPad Mini 2019 (A2124)
12u6m
Apple iPad Air 2019 (A2123)
11u16m
Apple iPad Pro 9,7" 2016 (A1674)
11u6m
Apple iPad Pro 12.9" 2017 (A1671)
11u2m
Apple iPad 2018 (A1823)
10u3m
Apple iPad Pro 12.9" 2020 (A2232)
10u2m
Apple iPad Pro 12.9" 2018 (A1895)
9u57m
Apple iPad Air 2020
7u57m
Apple iPad Pro 12,9" 2015 (A1652)
6u48m

De nieuwe iPad Air mag sneller leeg raken, fijn is dat het apparaat zich wel snel laat opladen. Voor het eerst zit er namelijk een 20W-lader in de doos, waar je het zelfs bij de iPad Pro 2020 nog met een 18W-exemplaar moet stellen. In combinatie met de kleinere accu zit de iPad Air 2020 zo beduidend sneller vol dan iedere andere iPad van de afgelopen jaren, althans met de meegeleverde oplader.

Conclusie

Ben je nu op zoek naar een luxere iPad die zich leent voor net iets meer dan alleen contentconsumptie, dan vormt de iPad Air 2020 een interessante aanbieding. Voor ongeveer 250 euro minder dan een nieuwe iPad Pro heb je een apparaat met hetzelfde moderne design, een haast even fraai beeldscherm, met een helaas wat tegenvallende afstelling, en een even rappe als moderne soc, die in sommige opzichten zelfs de soc in de iPad Pro naar de kroon steekt. Je kunt er bovendien dezelfde uitstekende accessoires bij gebruiken, zoals de Apple Pencil 2 en het Magic Keyboard, waarbij je dankzij de USB-C-aansluiting meer mogelijkheden hebt om andere apparaten te verbinden. Bijster stevig is de behuizing niet en ook de accuduur heeft te lijden onder de superdunne formfactor, maar toch is de iPad Air 2020 in de praktijk een fijne tablet.

Hoewel we verwachten dat de weggelaten features als de lidarcamera, FaceID-functionaliteit en 120Hz-refreshrate voor veel gebruikers geen enorm gemis zullen vormen, zou het goed kunnen dat je uiteindelijk toch duurder uit bent met een iPad Air 2020 dan je misschien had verwacht. Dat maakt deze 'netnietpro' minder aantrekkelijk dan je op het eerste gezicht zou denken. Om te beginnen ligt de startprijs 100 euro hoger dan bij het uitgaande model. Wil je meer dan een magere 64GB opslag, dan is je enige optie om daarbovenop nog eens 200 euro uit te geven aan een 256GB-model. De prijsstelling van de fraaie accessoires, die voorheen alleen aan Pro-gebruikers waren voorbehouden, lijkt daarbij afgestemd op Apples duurste tablet. Voorzie je je nieuwe iPad Air van alle mogelijke toeters, bellen en accessoires, dan ben je zomaar richting of over de 1000 euro kwijt, en is het relatieve prijsverschil met een vergelijkbaar uitgeruste iPad Pro ineens een stuk minder groot.

Evengoed blijft het verschil in featureset en prestaties tussen Air en Pro op dit moment opvallend klein, waarmee de iPad Air 2020 je een leuke besparing kan opleveren. Apple zal dat ook hebben ingezien. Naar verluidt staat er zeer binnenkort weer een nieuwe iPad Pro klaar. Features als een snellere soc en een miniledscherm moeten het Pro-model dan weer op de kaart zetten als het onbetwiste topmodel in Apples line-up.

  • Apple iPad Air 2020 64GB
  • Apple iPad Air 2020 256GB

Laagste prijzen voor: Apple iPad Air (2020) Wi-Fi 64GB Grijs
Winkel Beoordeling Prijs Totaal

Amazon.nl

Score: 3 (286)

€ 588,-

€ 588,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 588,-
Opsturen € 0,-
iDEAL € 0,-
Totaal € 588,-

Bekijk

YourMacStore

Score: 5 (90)

€ 599,01

€ 599,01

Kostenoverzicht

Productprijs € 599,01
Pakketpost (> €20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 599,01

Bekijk

Belsimpel

Score: 5 (304)

€ 608,-

€ 608,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 608,-
Pakketpost losse hardware € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 608,-

Bekijk

Bol.com

Score: 4 (214)

€ 608,-

€ 608,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 608,-
Pakketpost (vanaf € 20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 608,-

Bekijk

BCC

Score: 5 (572)

€ 609,-

€ 609,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 609,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 609,-

Bekijk

Laagste prijzen voor: Apple iPad Air (2020) Wi-Fi 256GB Grijs
Winkel Beoordeling Prijs Totaal

Belsimpel

Score: 5 (304)

€ 769,-

€ 769,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 769,-
Pakketpost losse hardware € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 769,-

Bekijk

YourMacStore

Score: 5 (90)

€ 769,-

€ 769,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 769,-
Pakketpost (> €20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 769,-

Bekijk

Bol.com

Score: 4 (214)

€ 769,-

€ 769,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 769,-
Pakketpost (vanaf € 20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 769,-

Bekijk

Amazon.nl

Score: 3 (286)

€ 769,-

€ 769,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 769,-
Opsturen € 0,-
iDEAL € 0,-
Totaal € 769,-

Bekijk

Coolblue.nl

Score: 5 (679)

€ 779,-

€ 779,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 779,-
Verzending € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 779,-

Bekijk

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (156)

Wijzig sortering
Zo kun je nu ook op de iPad Air geheugenkaartlezers of externe beeldschermen aansluiten, wat niet gaat bij modellen met Lightning, zoals de iPad 2020 en iPad Air 2019.
Dit is gewoon niet waar maar echt een hardnekkige mythe. Er zijn gewoon multi-kaartlezers (waar je ook usb sticks in kan steken) met een lightning aansluiting die prima werken, het file systeem kan er ook prima mee overweg. En er zijn ook gewoon lightning naar HDMI/DVI/VGA verloopstukjes waar je vervolgens elke monitor mee aan kan sluiten. Sterker nog, het kan beide zelfs al met de 30 pins connector die inmiddels toch al echt wel bejaard is.
Klopt. Op mijn iPad 3 had ik al een geheugenkaartlezer.
Waarmee las je die dan uit? Tegenwoordig heeft Apple een files app, ik neem aan dat je daarin USB bestanden kan zien tegenwoordig? Maar hoe zat dat 'vroeger' / eerst :p dan?

[Reactie gewijzigd door Joost124 op 6 januari 2021 20:59]

Ook waren er apps die konden importeren naar hun eigen storage binnen de app. Je kon dan dus alleen bij die bestanden via die betreffende app.
In de foto's app komt een tab 'importeren' rechts onder. Werkt prima. Gebruik het nog wekelijks om foto's op mijn iPad te zetten en te bewerken.
"Vroeger" zat er gewoon een import knop in de Photo's app waar je media van USB/SD naar device kon kopieren.
Zo was het dacht ik. Af en toe klaagde de iPad dat het geen goedgekeurd accessoire was.
Vroeger? Damn.... ontopic: Ik gebruik nog altijd 'Image Capture'. Handige tool om foto's en videos te kopieren/verplaatsen naar je Mac. Mega-recht-toe-recht-aan... :9
Daar heb ik me inderdaad vergist, heb de tekst aangepast. Dank voor je reactie!
volgens mij heeft de ipad air 2020 een usb-c aansluiting...
Kan de ipad deze ook gebruiken om apps op te installeren, films op te slaan uit de Netflix/Disnet+/etc... apps, of offline muziek op op te slaan (die zonder teveel gedoe uit te lezen is).
Ik zou als een gebruiker van Apple apparatuur graag deze functies zien , maar zover ik weet bied Apple hier helaas heel weinig ondersteuning in. (apps is misschien teveel gevraagd, maar muziek en films op slaan op een extern medium is in mijn ogen iets wat wel mogelijk zou moeten zijn)

Het klopt dat het uitlezen en plaatsen van bestanden prima gaat, en ook dat films die ik zelf op een extern medium zet door de ipad afgespeeld kunnen worden. Maar tot nu toe moet ik deze echt handmatig opzoeken en starten, en zijn er geen mogelijkheden deze makkelijk af te spelen.
Wat ik vaak doe is vanaf een usb stick een seizoen van een serie op de ipad zetten. De map sleep ik dan in de map van VLC, zodat alle afleveringen daar automatisch in de library komt te staan. Werkt perfect 😎 Zelfde geldt voor muziek. Apps installeren / appdata als netflix afleveringen van de ipad op een usb stick opslaan kan inderdaad niet, tenzij je hem gejailbreakt hebt misschien? Misschien heb ik wat gemist hoor, maar die dingen kunnen trouwens toch ook niet op android?
Met iOS moet je je bestanden feitelijk in de app van VLC droppen.
De laatste keer dat ik dat deed voor mijn iPad was vrij omslachtig via iTunes en daar de media import functie van VLC via iTunes gebruiken.

Op Android sleep je je media naar een willekeurig map, en VLC zal het voor je vinden. Dat is toch minder omslachtig.

Nadeel voor Android is wel dat veel media apps je telefoon scannen voor media, wat een beetje rommelig en minder efficiënt lijkt.

Je kunt op Android ook extern geheugen gebruiken om content af te spelen, ik heb vaak genoeg hele series op een sd kaartje gezet via de kaartlezer pc, en die weer in mijn Android phone gestopt. Als je je Netflix app op bijvoorbeeld je geheugenkaartje zet, zal de app daar ook naartoe downloaden.

Of dit op iOS ook kan, dat heb ik zelf nooit geprobeerd.

[Reactie gewijzigd door Stpan op 7 januari 2021 03:28]

Sterker nog Apple maakt zelf daar eigen kabel voor lightning naar digitale AV adapter voor de mensen die geïnteresseerd zijn heb ik hier een link!

https://www.apple.com/nl/...-naar-digitale-av-adapter
Over de conclusie en dan met name in het filmpje, het valt me enorm op dat er heel vrolijk wordt gezegd dat onder andere de prijs van het toetsenbordje het verschil met de iPad Pro wel erg klein maakt.
Daarbij vergeten zijn natuurlijk wel dat je dat toetsenbordje bij de iPad Pro ook niet gratis krijgt.
Het verbaast me daarom des te meer dat er geen vergelijking wordt gemaakt met de MacBook er ook in deze prijscategorie zit en voor die 1100, een betere processor, meer werkgeheugen, meer opslag geheugen én een langere accuduur biedt.

Om dan te reageren op @hiostu een usecase voor deze iPad zou ik dan eerder verwachten bij mensen die te weinig geld hebben voor de iPad pro maar wél gebruikt maken van een snelle en veelzijdige tablet voor bijvoorbeeld het schrijven en tekenen met de aple pensil, of die vaak gebruik maken van apps zoals notability maar dan wel als je meer waarde hecht aan een super compacte tablet boven een ulta-dunne en veel snellere laptop

[Reactie gewijzigd door i-chat op 6 januari 2021 12:44]

Klopt, een vergelijking met Macbooks vind ik ook interessant.

Ik ben op zoek naar een tweede scherm voor mijn MBP. Tot nu toe nog geen degelijke gezien. Volgens mij leent sidecar zich daar prima voor. Zaken als toetsenbord zijn dan overbodig. Dat drukt de kosten.
Ik vraag me alleen in grote mate af of enkel/vooral het gebruik als 2e scherm de aankoopprijs kanrechtvaardigen er zijn usb-c touchscreens te koop voor ongeveer de helf van dit geld

De de tablet an sich moet dan voor jou ook enige (behoorlijke) meerwaarde bieden
Mijn MBP heeft geen USB-C. USB-C-only draagbare schermen (touch is een leuke extra) zijn voor mijn use-case niet adequaat. Ik wil backward compatibility met HDMI. Maar Sidecar werkt via WLAN ook prima.

De schermen van die draagbare schermen zijn trouwens om te huilen: de helderheid is bij vrijwel allen dramatisch slecht, en de kleurweergave is ronduit triest. Sommigen hebben een eigen batterij; geen pré maar een leuke extra.

Je hebt gelijk dat zo'n iPad meer use-cases heeft dan enkel tweede scherm (batterij, touch, Sidecar, iOS software, goede helderheid & kleurweergave), en die moet je dan ook kunnen gebruiken.

Ik denk dat ik gezien mijn thuissituatie van mijn werkgever zo'n tweede draagbare scherm prima gefinancierd krijg, maar als ik zeg een iPad nodig te hebben zullen de wenkbrauwen fronsen.
Mijn MBP heeft geen USB-C
Maar Sidecar werkt via WLAN ook prima.
Weet je het zeker? Zover ik weet werkt Sidecar alleen op de nieuwere macbooks, niet op je <=2015 macbook pro.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 6 januari 2021 15:23]

Ah ja, dat was het inderdaad. Opmerkelijk. Maar op die iPad werkte het ook al niet. Je hebt wel third-party applicaties die hetzelfde kunnen, maar dat ging ook niet werken op die (oudere) iPad.
Ik adviseer je gewoon een "normaal" goed scherm te nemen. Voor de prijs van een iPad Pro + standaard kan echt een hoop mooie schermen krijgen. Neem een 4K scherm met AdobeRGB of DCI-P3 coverage en hebt prachtig beeld zoals je macbook.

Denk bijv. aan zoiets: pricewatch: Dell UP2720Q Zwart (~1300 euro)

ConceptD 7271 kost je €1609 maar heeft als bonus ook nog eens 120Hz G-Sync Ultimate / HDR support voor je gaming PC. Productivity by day, gaming by night. Prachtig scherm, zeker voor dat geld.

Maarja niet draagbaar natuurlijk, maar je zegt dat het voor thuis is - dan wil je gewoon ergonomisch zitten en goed groot beeld toch?

Apple's meuk heeft allemaal focus op DCI-P3 coverage, dus als je beeld wilt dat overeenkomt met je iPhone, iPad en macbook, dan neem je een scherm met zoveel mogelijk DCI-P3 coverage.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 6 januari 2021 15:29]

waarrom niet gewoon zoiets?
https://www.aliexpress.co...b201602_,searchweb201603_

heeft ook gewoon mini DP en HDMI, poweren van het scherm kan je doen met een powerbank zoals deze
https://www.aliexpress.co...b201602_,searchweb201603_

[Reactie gewijzigd door maevian op 6 januari 2021 17:25]

waarrom niet gewoon zoiets?
Dat zij best wel brakke schermen,

als alternatief zou ik dan (vooral als sidecar niet werkt eens kijken of duet display wel werkt, die zijn volgens mij beter compatible met oudere tablets, oudere macs en zelfs met windows 10.
ik gebruik zo een schem en zie echt niet wat er brak aan is
Een QHD monitor met Freesync en 144 Hz heb ik al, maar daar kan ik niets mee. Heb een fatsoenlijk draagbaar scherm nodig.
tja draagbaar dan maar een iPad. Ik heb een iPad pro met simkaart erin - heb je meteen een 4G modem erbij :) en lekker notities kladderen met pencil.

--- maar helaas, niet voor je (vermoedelijke) 2015 macbook. De 16" is wel mooi en een stuk stiller, tijd voor een upgrade? :)

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 6 januari 2021 15:37]

Ik zit hier achter een Philips 43" UHD TV als 2e beeldscherm. Superlicht en dun (in verhouding). Misschien kun je er een mooie draagbare tas om heen maken. hehehehe... Ik zie vaak genoeg mensen met A1 mappen rondlopen.
Ik weet niet hoe mobiel je precies moet zijn. Soms out-of the-box denken kom je met hele mooie oplossingen.
Daarvoor heb je dan toch ook geen ipad air voor nodig maar zou met een gewone ipad toch ook werken?

Ik dacht btw dat het asus draagbare scherm wel goed was van wat ik las in reviews.
Hier is mijn compare. Ik kom er niet uit.

https://tweakers.net/pric...2;710351;1574336;1628912/

Vereisten
* Geen coil whine
* Goede helderheid
* HDMI en USB-C
* Voorkeur 14"
* Kleuren mogen niet teveel verschillen van primaire scherm
* Batterij, touch, USB-PD, verticaal kantelbaar mag.

Wanneer ik me verder verdiep in een toestel blijkt dat de helderheid vies tegenvalt, of de kleuren.
Toen ik sidecar eens uittestte met m’n iPad Pro 11” (vorige generatie) dan kon ik het scherm NIET gebruiken voor invoer, enkel als extra scherm.

Ik weet niet of je je hiervan bewust bent gezien de vermelding van “touch is een leuke extra” in je reactie?

(Gewoon ter info)

PS: misschien lag het wel aan mij, verder geen onderzoek naar gedaan ;)
Daar kun je ook prima een gewone IPad voor gebruiken, heb je geen air voor nodig
Welke doel je specifiek op? De iPad die ik heb liggen werkt om de een of andere reden niet met Sidecar.
Ik heb een Ipad 2020 en een IMac, en ik kan die prima samen gebruiken met Sidecar. Gewoon aanzetten in het instellingenscherm van de Mac, ipad selecteren en gaan.Net nog even getest.

[Reactie gewijzigd door elhopo op 6 januari 2021 15:22]

Ze moeten recent genoeg zijn. Mijn iPad kan het ook niet.
Helaas hebben Apple laptops nog geen touch screen en al helemaal helaas heeft Apple geen convertibles. Anders had ik dat M1 model gekocht. Ik vermoed dat Apple dit onderscheid bewust in stand houdt, anders verkopen ze aan een bepaalde doelgroep alleen nog een MacBook Air met arm soc maar geen iPad (pro) meer.
Voor nu, over 2-5 jaar is dit gewoon de line-up:

mini, air met 2 verschillende formaten, pro met 2 verschillende formaten. Allen met of zonder los toetsenbord en muis en dan de M3 processor op verschillende snelheden.

Lekkere basis line-up die ze super concurrentieel in de markt kunnen zetten en dan keihard cashen op het eco-systeem eromheen.

Dit ziet iedereen toch al 10 jaar aankomen?
Helaas hebben Apple laptops nog geen touchscreen. Ik vermoed dat Apple dit onderscheid bewust in stand houdt, anders verkopen ze niet genoeg devices
Ik kan me slecht voorstellen dat dat Apple een mb pro met touchscreen als concurrent voor de iPad zou kunnen zien

De mb pro heeft met de m1 een veel zwaardere cou en met 16inc een veel groter scherm

Een MacBook Air zou daar misschien voor in aanmerking komen maar ik denk dat voor de meesten hoe dan ook andere afwegingen gelden: formaat, gewicht, wel of niet als losse tablet te gebruiken, tablet apps of desktop software
Omdat MacOS natuurijk geen touch OS is. Daarvoor hebben ipad OS.
Misschien begrijp ik het niet goed, maar waarom zou je een vergelijking willen maken tussen een tablet en een laptop?
Over de conclusie en dan met name in het filmpje, het valt me enorm op dat er heel vrolijk wordt gezegd dat onder andere de prijs van het toetsenbordje het verschil met de iPad Pro wel erg klein maakt.
Daarbij vergeten zijn natuurlijk wel dat je dat toetsenbordje bij de iPad Pro ook niet gratis krijgt.
Hier stoorde ik mij ook enorm aan, echt complete onzin die afsluiter.
Toch wel een ander apparaat, een tablet of een laptop. Ik denk dat als je op zoek bent naar een Tablet, de keuze niet snel zal vallen op een MacBook. Maar je hebt gelijk, voor minder geld heb je een beter apparaat, als touch niet belangrijk is. Denk dat dat ook de rede is waarom Apple nooit touch op een laptop zal hebben.
@PrinsPace en @harmvzon in mijn reactie doelde ik 'natuurlijk' op de nieuwe macbook air m1, die met zijn 13 inc scherm echt nauwelijks groter is dan de grootste ipad pro. daarnaast heb ik wat ervaring met de ipad en de folio keyboards van Logitec ... ik kan uit ervaring zeggen dat die met zo'n keyboardcover behoorlijk dik (en zwaar) worden. wat maakt dat een ipad-als-laptop niet of nauwelijks te prefereren is boven een echte laptop.

vooral nu met de komst van de M1 chip die in één klap alle hitteproblemen en overige meuk-problematiek van de vorige generaties oplost en het feit dat dat systeem debiel zuinig is (zelfs zo zuinig dat je hem bijna met een telefoonlader kunt gebruiken, maakt dat er al helemaal geen verschil meer is. dan zijn dat touchscreen, het los te koppelen toetsenbord en de nét iets hogere brightness van de ipad pro nog het enige voordeeltje dat er te halen is, en zou deze ipad air het gewoon afleggen. zelfs met de (iets) goedkopere folio keyboard.
Ja ik heb ook nooit zo geloofd in het iPad als laptop. Ik mis toch echt een 'volwaardig' besturingssysteem. Persoonlijk gebruik ik mijn iPad meer om te consumeren, dan om iets productief mee te doen.
Andersom pak ik niet de laptop voor dingen die ik met de tablet doe. Dan zit dat toetsenbord in de weg of mis ik de touch.
Natuurlijk zijn er mensen waarbij de functie van de twee apparaten meer overlappen, maar ik zou als ik op zoek ben naar een tablet, geen laptop kopen en vice versa.
In dat geval kan ik je helemaal volgen, ipad-als-laptop mensen heb ik nooit zo begrepen. Dat is het gewoon allemaal net niet. Je ziet ook vaak dat de toetsenbordhoes zo nauw verweven is met de tablet dat die er eigenlijk niet meer wordt afgehaald, wat gebruik als tablet in de weg zit.
Heb de iPad Air 2020 al vanaf de release, wat een fijne apparaat :) Dit is de eerste iPad die in samenwerking met het Magic Keyboard daadwerkelijke mijn Macbook voor het grootste gedeelte van de tijd kan vervangen :) Heel fijn dat als ik snel wil browsen en typen het toetsenbord kan gebruiken, en hem dan in een beweging eraf haal en als tablet kan gebruiken op de bank.

Totaal geen klachten over de accu duur hier, en wat betreft de 64GB, ik vraag me oprecht af of mensen dat nodig hebben? Met alles in de cloud tegenwoordig etc? Nou heb ik geen honderden apps geïnstalleerd staan etc, gebruik het voornamelijk voor browsen, media consumptie etc, maar heb nog 38GB vrij....

Beetje jammer dat de Tweakers review pas maanden na de release komt....
Beetje vreemd dat er met geen woord gerept wordt over de 'gewone' iPad 2020. Ook de vergelijkingstabellen staan vol met iPad modellen tot zelfs uit 2015, maar de huidige 'standaard' iPad ontbreekt gewoon.

Je wordt onderhand ook wel knettergek met de naamgevingen. Mijn zoon heeft nog een iPad Air 2 uit 2015, maar nu is het weer gewoon iPad Air. Ten tijde van de Air 2 was het ook niet zo dat dit een premium model was tov de 'gewone' iPad want er was alleen Air. Maar vooral als je prijzen, specs of reviews opzoekt is het gewoon enorm frustrerend om de juiste modellen te vinden.
Valt mee. Er zijn 4 smaken. Mini, gewoon, Air en Pro.
Twixie schrijft:
Ten tijde van de Air 2 was het ook niet zo dat dit een premium model was tov de 'gewone' iPad want er was alleen Air. :)
Zelfs een iPhone 4 staat nog in pricewatch. Ja, je moet een idee hebben van wat wanneer geleverd is, maar het is allemaal terug te zoeken en te vergelijken.
Ik heb zelf de iPad Pro uit 2018, toen het design aangepast werd naar de huidige versie met de smalle randen. Softwarematig en op vlak van prestaties ben ik zeer tevreden van het toestel. Ik gebruik het dagelijks zeer intens en het gaat overal met me mee.
Nu is er 1 groot probleem: de fysieke stevigheid. Een jaartje geleden is de iPad in kwestie geplooid, je kan duidelijk een buiging in de behuizing zien en het scherm is wat golvend nu. De rechterbovenhoek staat iets naar achter.
Iets later merkte ik ook dat links in het midden nu een knik in de iPad zit.
Uiteraard viel dit niet onder de garantie van Apple en zit ik nu nog steeds met een gebogen iPad...
Hopelijk is deze versie wat steviger gemaakt zodat die wel degelijk dagelijks intens kan gebruikt worden.

1 ding is zeker, ik koop nooit meer een Apple product net na een redesign, niet anders dan miserie mee.
Ik heb hetzelde met mijn 2019 grote ipad pro en heb een siliconen hoes. Volgens apple niet erg genoeg. Onder mijn screenprotectot inmiddels twee grote barsten en me niet bewust van zelf veroorzaken. Ik heb spijt vd €1400 uitgave hiervoor.
Ja een ongelukje zit in een klein hoekje. Jammer dat repareren zo achterlijk duur is. MIsschien kun je het zelf proberen, maar dat kost ook zeker 400 euro.
Maar de screenprotector is nog volledig heel. Het is ook niet gebarsten terwijl ik het in gebruik had. Ik verdenk het krom trekken in combi met algemeen te flexibel ontwerp. Hij had een mm dikker moeten zijn met dikkere behuizing.
Ik ben verbaasd dat mijn ipad het nog doet ondanks die buigingen. En dat er geen enkel barst in het scherm zit.
Dat ik het zelf ook niet weet. Het ding zit als sinds dag 1 in de hoes van Apple (Niet meer dan een simpele flap eigenlijk).
Het staat vast dat het ding ergens een duw heeft gekregen, anders zou die niet gebogen zijn.
Wat me stoort is dat die duw tijdens normaal dagelijks gebruik voorkwam en permanent de behuizing verbogen heeft, waaruit ik concludeer dat dit 'Pro' toestel helemaal niet zo pro is.
Als ik een toestel koop met 'Pro' in de naam verwacht ik dat het dagelijks meerdere uren gebruikt kan worden, zowel op bureau als onderweg, en dus ook alle krachten kan verwerken die er bij horen.

Over de service die bij een 'Pro' toestel hoort ben ik ook al niet te spreken, dure vervanging was de enige optie.
Ja het is jammer dat onder andere Apple er voor heeft gezorgd dat het voorzetsel pro niets meer betekend. Het is niet meer gelinked aan professional, maar een loze marketingterm.
ik ben toch wel benieuwd wie dit soort tablets nog koopt eigenlijk. Mijn tablet is een vrij goedkoop media consume device voor een keer een filmpje in bed te kijken of voor mijn dochtertje om iets op te kijken. Dat werkt meer dan prima op een tablet van 180 euro. Verder gebruik ik eigenlijk tegenwoordig zelden nog een tablet. Voor wat serieuzer werk en het maken van content pak ik een laptop of zelfs een desktop PC (foto & video bewerking). Simpel content bekijken gaat meestal gewoon via telefoon.

Voor wat voor use cases gebruiken mensen dit soort tablets, die een dergelijk hoge aanschaf prijs rechtvaardigd?
Goede vraag. Hierbij mijn use cases en de waaroms.

2014 - iPad Air 2 (350 euro, tweede hands)
2020 - april. iPad Air 2019 (425 euro, tweede hands)
2020 - december. iPad Air 2020 (625 euro, nieuw)

Ten eerste, dik tevreden over de iPad Air series en updates. De iPad Air 2 gaat nog steeds goed mee (zevende jaar). Dus een stukje product-serie loyaliteit komt hierbij kijken.

iPad Air 2019 aangeschaft om notities te maken met de Apple Pencil 1. De Notability app werkt heel goed met de Apple Pencil. Ook ProCreate (photoshop voor iPads) werkt lekker voor zowel werk als prive.

Overstap naar iPad Air 2020. De nieuwe vormgeving vind ik erg mooi en het was maar een kleine investering. Ik heb de iPad Air 2019 verkocht voor bijna dezelfde aanschafprijs.

De iPads hebben een relatief hoge economische restwaarde. Uiteindelijk kom je uit op 6 - 8 euro per maand, als je het tweede hands hebt gekocht. Zodoende heb ik De iPad Air 2019 maar 8 maanden gebruikt voor 20 euro.

De hoge aanschaf prijs is voor mij niet heel erg relevant. Mijn maandelijkse kostprijs is mijn uitgangspunt, gecombineerd met mijn wensen, design, gemak en doeleinden.
Ik ken een aantal mensen die gestopt zijn met laptops en geswitcht zijn naar een ipad pro. Het voordeel is onder andere accuduur en draagbaarheid. Het bevalt hun allemaal erg goed. Persoonlijk zie ik het ook niet zo zitten, maar als je tablet meer is dan alleen een beetje media consumption dan heeft het wel zin om iets meer uit te geven aan snelheid en betere schermen.
Persoonlijk ben ik niet zo'n fan van Apple, maar ik moet toegeven dat ze hun tablet os echt wel een stuk serieuzer nemen dan Google dat doet.
Eigenlijk is het jammer dat Google zelf geen tablets meer produceert / gaat produceren. Samsung is vrijwel de enige fabrikant die echt moeite steekt in Android tablets (op zowel het lage-, als het midden- en hoogsegment).
Ik heb geprobeerd om te werken op puur en alleen deze iPad Air (4). Nu moet ik zeggen dat qua performance het allemaal vloeiend werkt, maar toch mis je af en toe de volwassenheid van in mijn geval MacOS (Windows idem). Daarom toch maar voor een M1 Macbook Air gegaan en de iPad voor media consumptie en simpele taken.
Voor veel taken werkt een Ipad prima, MAAR het is nooit zo functioneel als een macbook/reguliere notebook.

- De prijzen van de Ipads zijn vergelijkbaar, zeker met een toetsenbord, en storage upgrade erbij
- Storage is minimaal op tablets en erg duur voor een upgrade
- Aansluitingen Ipad zijn nihil, een beetje Laptop (muv Macbooks) heeft van alles (Hdmi, UsbA, UsbC, audio jack, Sdcard slot).
- Multitasking op een Ipad is matig te noemen
- File management gaat wel op een ipad maar komt niet in de buurt van een gewoon OS
- Accuduur van een Ipad komt niet in de buurt van een moderne Laptop/macbook
- Ipad heeft niet de levensduur van een Laptop/macbook
- Reparatie (vervangen accu bijv.) is bij de Ipad niet eenvoudig en zeker niet zelf te doen terwijl dat bij een laptop/macbook prima te doen is.

De echte voordelen van een Ipad Air 4 of een Pro is het gewicht en formaat. Alhoewel een Ipad Pro met een Magic keyboard ook snel in de buurt van een Macbook Air kan komen.
Voor media consumptie op de bank en wat snelle mails en het gebruik van wat apps is de Ipad top.

Allround wint de moderne Laptop/Macbook op de meeste vlakken en gaat langer mee.
De iPad Air 2020/Pro werkt voor de meeste opleidingen (je krijgt flinke studentenkorting op Apple-producten) prima als notitieblok en algemene laptopvervanger, tenzij je een opleiding doet die specifieke Windows/Mac-pakketten nodig heeft. (IT, grafisch design)

Ik heb zelf tijdens niet-technische vakken vroeger een Google Nexus-tablet gebruikt om notities bij te houden en documenten te lezen. Een fysiek toetsenbord en een pen zouden meer dan welkom zijn geweest! Ik gebruik mijn Pro 2020 nu voor lezen, notities maken, diagrammen tekenen, tweede scherm, bedieningspaneel muziek en als laptopvervanger op reis. Ik gebruik deze ook wel eens voor games met een Bluetooth Xbox-Controller voor een luie zondagochtend in bed, maar dan vooral streaming via SteamLink. Dat gaat hartstikke goed.
Ik heb zelf inderdaad ook juist mijn iPad 2018 met Apple Pencil gekocht om aantekeningen te maken, waarbij de Pencil bijna de hoofdreden was. Voor mij kan het alleen echt niet functioneren als laptopvervanger maar aantekeningen maken op slides maakt het het geld al waard.
Om die reden heb ik de vriendin destijds een microsoft surface tablet aangeraden voor de studies.
Met toetsenbordje eraan is dit gewoon een volwaardige laptop.
Hij typt lekker, het enige wat minder is dat die op de schoot minder goed typt.
Maar niet slecht, zodat het perfect nog doenbaar is voor die paar keer dat je dat toch doet.

Verder kan ze het toetsenbord eraf klikken als het een typisch klein bankje is in een aula en met de pen notities nemen op de slides.

Ze gebruikt hem daarbuiten met de stand alleen tijdens het koken of voor in bed series te kijken.

Als puur multimedia tablet zoals je een ipad gebruikt doet het onder. Maar voor werk doeleinden scoort het dankzij het feit dat het gewoon een full desktop OS is wel beter.

Ik heb er zelf ook een lager gespecced ouder 2dehands model van dat meegaat op reis altijd.
Vroeger gebruikte ik de iPad hiervoor, maar die was soms toch te beperkt als ik even een computer nodig had. En voor series kijken is zelfs de surface handiger omdat ik daarvoor de extra stand niet uit mijn tas moest halen voor mijn iPad en deze steviger staat op het bed.

Als ik voor werk reis gaat de surface dus mee ipv een iPad voor mijn entertainment op de hotelkamer.
Het is bij mij een laptopvervanger "in sommige gevallen"

Ik kan er mijn werk niet op doen, maar waar ik voorheen met de laptop in de woonkamer/in de tuin ging zitten om te browsen/winkelen is dat nu de iPad. Ook gaat de laptop niet meer mee op reis/in de trein, tenzij het een zakelijke reis is.
Als ik in mijn omgeving kijk dan zie ik diverse merken echt hun desktop/laptop zelden tot nooit meer aanraken. Veel mensen gebruiken hun telefoon/tablet tegenwoordig ook echt voor het browsen van het web, Netflix, maar ook grote Word bestanden, presentaties, fotobewerking, video's monteren etc.

Ik zelf vind mijn laptop onmisbaar (en ik denk dat de meeste Tweakers nog veelvuldig gebruik maken van hun PC) maar ik ken genoeg mensen die hun PC's misschien nog 3x in het jaar opstarten en waarbij de tablet het apparaat voor alles is geworden.

Ik kan mij dan ook best indenken dat mensen voor een tablet met een dergelijk prijskaartje gaan, zeker omdat deze tablets vaak jaren en jaren meegaan.

[Reactie gewijzigd door robcoenen op 6 januari 2021 12:18]

Klopt, maar ik zie twee bewegingen:

1. Grotere telefoons, waardoor mensen ook meer media (dus die filmpjes etc) via de telefoon consumeren. Daardoor niet meer een tablet pakken. Dan alleen voor serieus de laptop aanslingeren.
Zelf werk ik altijd met mijn MacBook (en de iPad is nu bijna 10 jaar en gebruik ik nooit), terwijl ik zelfs naar een kleinere telefoon ga.

2. Inderdaad een groep die alleen de telefoon en de tablet gebruiken.

Maar de groep die zowel een telefoon, tablet en laptop/pc gebruiken is beperkt.
Ik ben juist weer naar een kleinere telefoon (iPhone 12 mini) gegaan omdat ik niet zo grote handen heb en dat formaat voor alles wat ik met mijn mobiel doe fantastisch vind.

De iPad Air 2 (2015) wordt hier voor van alles gebruikt van het kijken van Netflix tot aan roblox en programmeren in scratch (de kleine).

Op mijn Mac doe ik foto's bewerken, filmpjes monteren en andere werkzaamheden.
Toevallig ben ik ook naar een kleinere telefoon gegaan (12 mini).
Al het andere doe ik op de MBP.

iPad vaak alleen voor mij dochter, hoewel ik die nu ook met een muis heb leren werken.
Ik heb al 10 jaar geen desktop aangeraakt. Laptop wordt ook al 5 jaar alleen voor tekstverwerken gebruikt en het backuppen van data. De rest gebeurt allemaal op de ipad.
Touchscreen werkt zoveel fijner voor entertainment, browsen, shoppen. Zelfs simpel foto editten is makkelijker omdat er zoveel keuze is in apps en je met een pencil ook nog eens nauwkeurig kan werken.
Even snel een pdf of factuur openen of ondertekenen is ook zo gedaan. Korte mails beantwoorden typt net zo snel als bijv op je telefoon typen.
Daarnaast ook makkelijk mee te nemen in de tas en een lange accuduur.

De prijs is hoog maar je krijg er een goedgebouwd apparaat voor terug met top specs, een goed scherm, vloeiende OS en bovenal jarenlang updates.

Toevallig laatst mijn 8 jaar oude laptop vervangen voor een macbook m1. Fantastisch ding maar toch zit ik weer de meeste tijd op mijn ipad.

Maarja ik doe dan ook geen grafisch zware dingen dus voor de echte tweaker is een krachtige pc of laptop inderdaad onmisbaar

[Reactie gewijzigd door Valinor op 6 januari 2021 12:52]

Hoeveel tijd heeft het je gekost om een lap tekst als hierboven netjes te krijgen op je iPad? ;)
Ben gewoon even benieuwd.. Beetje surfen zal prima gaan, maar voor het serieuze werk niet denk ik.
Ik heb geen ervaring met een iPad, maar ik typ vrijwel al mijn reacties hier op Tweakers op mijn (Android) telefoon. Gaat prima. Veelal is het gewoon een kwestie van wennen... Het is vooral het gebruik van codes met [ en ] wat wat trager gaat, maar eenmaal gewend waar je die dingen vindt op je touch keyboard valt zelfs dat ook wel mee.
Ligt er aan of daar een fatsoenlijk toetsenbord voor gebruikt wordt of niet. Maar ik zie ook gewoon generaties die lappen tekst op hun smartphone typen met het touchbordje. Ik moet er zelf niet aan denken, maar met een fatsoenlijk toetsenbordje welke je magnetisch aan je tablet kan klikken is het in sommige gevallen zelfs beter typen dan menig el cheapo laptop. Dat is natuurlijk niet zo fijn op je schoot, maar zodra je een tafeltje heb werkt het prima...
Haha, was inderdaad op mijn ipad getypt. Typ in portrait met 2 duimen en het typt net zo snel als op een mobiele telefoon dus prima te doen. Maar voor serieuze Word-werk pak ik inderdaad de laptop. Combinatie Word+Ipad+keyboard vind ik ook niet fijn werken.

[Reactie gewijzigd door Valinor op 6 januari 2021 14:34]

Waarom dat laatste niet? Ik wil juist de ipad gaan gebruiken voor mijn studie waar ik zowel artikelen lees, maar ook eea zal moeten gaan typen. Waarom is dat laatste niet fijn?
Het multitasken voornamelijk. Op de laptop werkt het beter en sneller. Meerdere programmas open hebben, vensters naast elkaar. Snel meerdere bestanden downloaden, bestandsformaten wijzigen. Bestandsbeheer.
Op de ipad werkt het allemaal minder lekker.
Wanneer ik serieus aan het werk ben wil ik niet tegen kleine frustraties/irritaties aanlopen en op een laptop is er altijd wel snel een oplossing te vinden.
Vergeet niet dat iPad OS hét tekenprogramma voor concept art en productontwerp ondersteunt; Procreate. Om deze reden heb ik zelf laatst een ipad pro 2018 aangeschaft. Het werkt echt brilliant.
Procreate is niet zo goed om daarvoor een ipad te kopen.....
Voor heel veel professionele én juist ook 'huis tuin en keuken' enthousiastelingen wel hoor.
Leuke aan Procreate is dat je er als leek heel erg snel mee uit de voeten kan en als pro idem dito.
Voordat je meer dan 600 euro gaat uitgeven voor een tablet, zal het toch wel iets meer moeten bieden dan dat. Ga de zakelijke gebruiker nu niet vergelijken met een consument, want dat is totaal andere doelgroep.
Mee eens, maar hoeveel mensen zijn er wel niet die juist zakelijk willen beginnen of als freelancer aan de slag willen gaan. Maar zelfs in het 'hobby' segment is €600+ uitgeven aan een hobby echt geen luxe. Hoeveel Tweakers geven niet significant meer uit aan een game PC, een RTX 3080 is al een stuk duurder en al bijna vier maanden niet leverbaar (high demand). Hoeveel Wacom tekenborden worden er wel niet verkocht, diegene met geïntegreerd display zijn significant duurder dan een iPad. Heb je fotografie als hobby, ben je al significant meer kwijt dan dit. Speel je Warhammer, ben je dit al kwijt aan een legertje. etc.

En het is natuurlijk niet ALLEEN om te tekenen, je zou er geen €180 tablet meer bij hoeven te hebben als media consumeer device. Afhankelijk van wat je normaal op een laptop/desktop doet, zou een iPad zelfs een laptop/desktop vervanger kunnen zijn. Zeker niet voor mij, maar ik heb zo een iPad er gewoon naast voor andere zaken waar een laptop/desktop gewoon minder geschikt voor is. Dat dagelijks met een laptop slepen van huis naar werk is al 10+ jaar geleden gestopt toen ik m'n eerste iPad kocht.
Dat vind jij. ;)

Gezien het enorme succes dat Apple heeft met hun duurdere varianten en de bijbehorende pennetjes denken veel gewone consumenten daar anders over. Daarbij zoals @Cergorach aanhaalt, je hobby mag best wat kosten. En voor veel mensen alleen Netflix kijken in bed ook. :+

[Reactie gewijzigd door Graft op 6 januari 2021 16:23]

Voor mij wel :P. Als ik het vergelijk met het drama wat Wacom (icm met photoshop) heet dan weet ik het wel. Ik gebruik het dan ook in professionele context, maar zelfs als je als hobby graag tekent dan is het alsnog het overwegen waard. Zoals hier ook wordt gezegd, er zijn zat mensen die een RTX 3080 kopen puur voor het gamen, waarom dan geen tablet voor 600 euro.

[Reactie gewijzigd door lewtfish op 6 januari 2021 16:38]

Ik eigenlijk ook, naar mijn mening is 64GB onvoldoende en zit de 256GB versie te dicht op de prijs van een iPad Pro.

Het gebruik van de Apple Pencil vind ik wel een uniek item. Werkt super prettig om aantekeningen te maken, een bestaande PDF te bewerken, boeken markeren, remote whiteboarding etc. Dit kan tegenwoordig echter ook op het goedkopere model en indien je 120hz wil (wat je wel merkt met schrijven) moet je toch weer naar de pro.
Ja goede vraag. Voor dataconsumptie gebruik ik mijn telefoon en voor data productie mijn laptop en eigenlijk nog veel vaker als kladblok mijn Remarkable. Wat moet ik hiermee?

Het vervangt voor mij zeker niet de Remarkable qua feel voor tekenen, schrijven en lezen (e ink is veel fijner lezen van artikelen en zo), en accuduur, en als laptop volstaat hij niet.
Ik ga echt geen content op mijn telefoon kijken, en dan is het mooi groote scherm wel mooi van mijn ipad (2017). Ook 40% van mijn internet gebruik doe ik op m'n ipad: lekker snel, en niet zo'n miniscuul 6,4" schermpje als op m'n telefoon.
Ik gebruik mijn ipad vooral om op te tekenen (voor werk). Heb ook een digitizer met scherm (huion kamvas, zoiets als een wacom cintiq), maar het scherm, de pen en palm rejection van een ipad maakt het imho de beste digitale tekentool die er is.

Ik heb nu een normale ipad (niet pro), maar ik overweeg de 12.9 inch, puur vanwege de schermgrootte.
Ik gebruik mijn pro heel veel voor werk als plastisch chirurg in ziekenhuis. Tijdens spreekuur heel handig om tekeningen voor patiënt te maken met uitleg of anatomie apps te gebruiken om ingrepen uit te leggen. Vind ik prettiger werken dan op een pc aanwijzen. Tevens staan er veel medische boeken op als naslag.
En pre-Corona gebruikte ik hem veel tijdens vergaderingen, dan wel met keyboard. Voor notities etc.
Nu voor teamsmeeting, maar dan is het geen meerwaarde op een laptop/desktop.
Dus voor mij wel een vast item in m’n werktas, waar hij ook nog eens stuk lichter is dan een laptop.
Ik gebruik een 2018 Pro voor onder andere foto- en videobewerking. Met de USB-C kan ik mijn camera/drone rechtstreeks aansluiten, de data overzetten, kopiëren naar een externe SSD, bewerken en uploaden naar social media of een website. Deze zou dit ook prima kunnen uitvoeren, alleen toen waren er verder geen iPads met USB-C.

Voor jouw situatie is deze iPad inderdaad zwaar overkill. Ik heb thuis alleen een antieke laptop voor die 1-2 taken die ik niet met de iPad geregeld krijg, voor de rest heb ik geen PC meer in huis. Daarnaast is de iPad ideaal als reispartner, waar deze veel minder ruimte en gewicht inneemt tov een laptop. Dan kan ik op locatie al aan de slag met het bewerken van mijn media, maar ook gewoon filmpje kijken of internetten.
Je kan beter vragen: Wie niet? Hele volksstammen zitten elke avond uren op de bank te gamen / surfen / Youtube, Netflix, Uitzending Gemist of live tv te kijken / op een ‘gewone’ iPad, die met 128 GB ook al € 488 dus 2,7 keer zoveel kost.

Dan wil je toch een wat beter beeldscherm. Onze iPad 3 is zeven jaar lang uren per dag gebruikt en er mankeerde nog niets aan. Het is dat internetbankieren er niet meer mee kon anders hadden we hem nog steeds gebruikt.

Je ziet veel mensen de desktop/laptop wegdoen en een tablet of zelfs telefoon gebruiken. Die nemen dan meestal wel een wat luxere uitvoering.

Als je er vier, vijf jaar of langer mee doet zijn de prijzen ook nog wel te doen: Pakweg € 100 per jaar / € 0,25 per dag.
Apple eco systeem 😉. Ik vind het heerlijk om op alle devices dezelfde apps en mogelijkheden beschikbaar te hebben in huis. Mijn vriendin doet ook heel veel met Procreate en gebruikt de iPad ook als haar dagboek met de apple pen. Zelf gebruik ik hem meer voor aandelen/Teams en onenote.

Verder hebben we ook een family iCloud abbo voor alle foto’s en filmpjes van ons gezin. We zijn volledig locked en helemaal content.

Ik denk dat we gezamenlijk +- 6-7 uur per dag op onze iPads bezig zijn. Prive en zakelijk. Jij zegt hoge aanschafprijs ik zeg goedkoop.

Ik zou het verschrikkelijk vinden om met een laptop te moeten lopen. Gelukkig is iedereen zijn situatie anders 👍
Iets kan véél geld kosten en tóch niet duur zijn ;) de iPad is zo'n voorbeeld: járenlang support, fantastische hardware, en ja het kost veel geld maar prijs per uur gebruik is lager dan de concurrentie.
Het verschil in beeldscherm kwaliteit van een tablet van €180 en een iPad Air van zelfs 7 jaar geleden is nog steeds enorm. Het scherm wat in het 2020 model zit is zelfs beter dan dat. En als de oude iPad Air vervangen gaat worden, wordt dat ook weer gedaan door een iPad Air 2020.

De reden voor mij is kwaliteit, duurzaamheid en iOS. Natuurlijk is iOS geen vergelijkbaar product met het OS dat op de standaard laptop/desktop zit, maar waarvoor het gemaakt is werkt het uitstekend! Primair gebruik ik het voor webbrowsing, veel epub lezen, pdf lezen, filmpjes, af en toe een spelletje, etc. Maar wat het zo handig maakt is dat als ik meer nodig heb, ik het er ook mee kan doen. Ik zat voor de crisis een groot deel van de dag in het OV (~4 uur per dag) en als er dan wat moest gebeuren dan kon ik zonder al teveel gehannes een remote server of PC overnemen via bv. RDP of Teamviewer (dat is niet leuk/werkbaar op een smartphone). Als ik een verslagje moest typen kon dat en als er toch geen werkstation beschikbaar was bij de klant (wat in 99% van de gevallen wel zo was) kon ik alsnog 80% van de werkzaamheden doen. Aantekeningen maken tijdens een vergadering, etc.

Ik heb recent zakelijk een MS Surface Go 2 aangeschaft van hetzelfde formaat om deze eens naast een iPad te leggen (en als Windows laptop naar die 1% klanten mee te nemen waar toch geen werkstation beschikbaar is).

Als ik even de optie heb, kruip ik ook liever achter mijn Windows werkstation met mooie grote schermen, een muis en een mechanisch toetsenbord. Maar ook tijdens de crisis wordt de iPad nog veel gebruikt, heel veel tekst lezen werkt nog steeds beter op een tablet dan op een monitor imho.
Ik gebruik telefoon, iPad en MacBook allemaal heel veel. Heb de iPad pro 11 2018, en ik heb mijn laptop eigenlijk nooit meer op mijn schoot op de bank. Browsen en tekenen is veel fijner op de iPad.

Qua hardware zie ik nu het volgende:
- Laptop kan een desktop worden, ik werk vooral op extern scherm met extern toetsenbord en muis.
- Tablet kan een laptop worden, met extern toetsenbord en muis.
- Ik neem de laptop denk ik niet mee op mijn volgende vakantie. Dat heb ik de afgelopen 10 jaar wel gedaan.
Ik heb lange tijd van werkgever een ipad te leen gehad. Einde cursus moeten inleveren, miste hem wel na 2 jaar gebruik. Nu ik weer studeer heb ik de air gekocht omdat ik ook 2nd gen pencil wilde en snelle soc voor photo editing/futureproofing. Gebruik het vooral om al mijn notities/oefeningen digitaal te maken met goodnotes. Is op een heleboel manieren veel prettiger dan op papier en voor mij 80% waar ik de ipad nu voor gebruik.

Macbook vervanger is het 0% voor mij, macbook ernaast is voor pdf's lezen, internetten (met toetsenbord) en gespecialiseerde software. Toen mijn macbook voor 5 dagen op reparatie ging heb ik de ipad aan mijn caldigit usb-c pro dock gehangen. Dan had ik er een 32" extern 4k scherm bij. Dat werkte voor geen meter, resolutie bleef hangen op die van de ipad. Muis/toetsenbord werkte, maar helemaal niet prettig. Multitasking heel gelimiteerd.

Heb ernaast ook nog een kobo voor boeken te lezen. Ipad kan die ook niet vervangen vind ik, epaper scherm is heel gespecialiseerd maar heel pretting savonds in bed.

[Reactie gewijzigd door cedrix5 op 6 januari 2021 14:12]

ik wissel regelmatig van dsktop naar tablet en het is handig dat ik in Safari dezelfde linkjes zie staan.
Als ik dan wissel naar telefoon of tablet kan ik ook dezelfde betaalde applicaties zien. Maak ik een foto op telefoon, dan heb ik deze ook op tablet en desktop... En ga zomaar door.

Er zat heel veel kleine dingen die ik op de tablet die. Ander moet ik vanuit de keuken naar boven lopen om iets op de desktop te doen.
Ik neem ook de tablet wel eens mee (hobby matig) want doen of ik texten niet te lezen op een kleine telefoon en hoef ik ook gene grote laptop mee te nemen.

Usecases te over!
Ik heb meerdere Android tablets gehad welke ik na verloop van weken steeds mijnder ging gebruiken. Begin dit jaar een Ipad mini gekocht en ik was verbaasd over hoeveel beter de tablet ervaring met IOS was.

Daarna ProCreate aangeschaft voor 11 euro en sindsdien verslingerd aan digitaal tekenen. lekker op de bank, tijdens het Nexflixen etc.

Nu, speciaal voor Procreate, een iPad air 2020 aangeschaft met een pencil 2 en nog geen seconde spijt. Wat een feestje.

[Reactie gewijzigd door Ngangatar op 6 januari 2021 14:46]

Ja ik vraag mij dat ook af eigenlijk wat naast het consumeren van content de toegevoegde waarde is. We zijn vorig overgestapt van een android tablet (wel altijd goedkope) naar IOS. En dat was een hele vooruitgang.

Ik gebruik hem zelf niet, maar de kinderen hebben deze (Ipad 8, basisschool) en ze gebruiken hem dan voor teams e.d en te browsen. Maar ik heb geprobeerd om samen met mijn zoon een verslag in word te maken (extern toetsenbord + muis) maar wat een drama, tekst typen is geen probleem, maar plaatjes erin zetten en binnen de juiste verhouding en positionering op het blad was om te huilen.

Ook zelf een beetje gespeeld met Excel, maar ook daar heb je weinig opties (Google Sheets werkte wel goed). Voor mijzelf zou de Surface Go ook een waardiger alternatief zijn, maar dit is natuurlijk voor mijn eigen usecase. Want ondanks dat de Ipad een geweldig apparaat is voor media consumptie e.d. blijft het voor mij persoonlijk een verschrikkelijk ding om op te "werken"....

[Reactie gewijzigd door ruud82 op 6 januari 2021 15:24]

Meer nog, als je bereid bent om Apple (iOS) los te laten kan je voor iets meer dan 300€ een 10' tablet kopen met pen (Samsung Tab S6 Lite), weliswaar met een lagere resolutie (HD).
Goede vraag. Ikzelf heb een pc en als gevolg van het overlijden van de laptop van m’n vriendin ook voor haar een pc gebouwd. Met videokaart zodat ze er ook af en toe een spelletje op kan spelen. Als aanvulling hierop een iPad Air gekocht ik beneden het web te browsen, online te shoppen en de reguliere mail bij te houden. Ondanks dat het meeste ook op de telefoon kan, is de iPad een stuk groter en dat is zeker voor gebruik samen erg fijn. Andere optie was een ‘game’-laptop, die aardig aan de prijs zijn. Daarvoor nu dus een simpele game pc + tabblad gekocht. Keuze voor Apple was puur voor het merk en het ecosysteem. Een Android tablet voldoet wat dat betreft waarschijnlijk ook.
Ik heb zelf een iPad Pro 2020 model 256GB model omdat hij prima als soort laptop te gebruiken is.
Bedenk dat voor velen de iPad Pro's (vandaar ook de naam) voor de professional bedoeld zijn. Als in, zakelijk gebruik. Voor de doorsnee huis en tuin toepassingen heb je 't niet echt nodig nee. Met nog wel een kanttekening. Ik vond in de tijd van de iPad Air e.d, toen de 1e pro's ook kwamen, de Air echt niet zo geweldig qua performance (voor thuis gebruik). Toen ik naar de Pro overstapte had ik voor het eerst echt een rappe en vloeiende gebruikerservaring die voor mij alleen daarom al de meerprijs waard was. Zeker icm een pencil die zowaar een keer goed werkte!

Zelf gebruik ik al jaar en dag de iPad voor notities en schetsen icm de pencil. Makkelijk uit te wisselen en te verrijken met elk medium (tov bijv de ReMarkable die op dat vlak nogal beperkt is).
Daarnaast ook voor meer uitgewerkte artwork, zowel vector formaat als meer gedetailleerd werk in ProCreate.
Ook gebruik ik 't als 2e of 3e scherm waar je direct op kunt tekenen, wat me de kosten bespaard van een tekentablet (ook niet goedkoop). Integratie met Mac OS bovendien veel beter.
Dat ik 't daarnaast ook nog kan gebruiken om 's wat te browsen, lezen, filmpjes kijken e.d. is mooi meegenomen. Alles op een telefoon schermpje doen is niet mijn ding. En de laptop erbij pakken doe ik ook niet zo snel.

En voor de zakelijke gebruiker maakt 't qua prijs niet zoveel uit. Je schrijft ruim de helft af en de marge die overblijft tussen Air / Pro is zodanig klein dat je die makkelijk kunt verantwoorden als het in gebruik ook sneller / beter / veelzijdiger is en je daarmee tijd en kosten bespaard. De meesten verkopen 'm naderhand op Marktplaats zonder 't in de boeken te zetten en dan maakt 't onderaan de streep zelfs helemaal niks uit ... sterker nog, je kunt er meestal zelfs geld aan overhouden omdat de economische waarde zo hoog blijft.

Trouwens, de iPad Pro met de Pencil V2 loopt toch wel redelijk snel leeg vs de oudere Pro die ik had zonder de V2 (wireless charging) pencil. Ik denk dat ik er dan zeker goed aan heb gedaan om voor de pro te kiezen en niet voor de air, want die is dan zo leeg. Naast het betere scherm van de pro wat in mijn situatie toch wel erg prettig is.

Als ik 't zou gebruiken voor andere toepassingen zoals binnen m'n eigen netwerk streamen e.d. wat ik in het verleden wel gedaan heb, nooit voor een iPad kiezen, maar voor een Android tablet. Het gesloten eco systeem van de iPad is dan echt een hell. Blijf je binnen de lijntjes kleuren dan vind ik ipad gewoon prettiger dan welke Android tablet dan ook. Zeker icm een pencil.

[Reactie gewijzigd door xs4me op 6 januari 2021 17:28]

In mijn omgeving zie ik min of meer hetzelfde als robcoenen. Met name 50 plussers die hun laptop 'noodgedwongen' gebruikten voor web, email, bankzaken en fotobeheer zijn grotendeels overgestapt op 'n moderne (grotere) smartphone. De laptop werd vervolgens in 'n kast opgeborgen en zelden nog gebruikt, alleen om ooit nog een specifiek document of foto op te duiken.

Inmiddels zie ik dezelfde mensen hun smartphone gebruik aanvullen met 'n tablet, specifiek dus iPads. Nu heb ik 't wel over de reguliere iPad, niet de besproken iPad Air. Waarschijnlijk zouden zij de Air te prijzig vinden, zeker voor dergelijk eenvoudige toepassingen.

Nu valt 't me tevens op dat dit gebruik zich niet langer beperkt tot consumptie, maar steeds vaker ook games en simpele productiviteit of creativiteit apps. Ik vermoed dat Apple's software gebruiksvriendelijkheid en de soepele, snelle interface van iPadOS hieraan bijdragen. Zij vertrouwen op 't beheer van de App Store en de drempel om allerlei nieuwe apps te proberen ligt bijzonder laag. Deze ouderen zijn geen deskundige computergebruikers en waarderen de simpele en overzichtelijke werking van iPads. Ook na langere tijd blijft de iPad rap reageren en betrouwbaar in z'n eenvoud. In 't verleden waren er storende meldingen van verlopen trial- of adware of complexe Windows instellingen op hun (budget) laptops, waar men zich over bezorgde. Hiermee vergeleken vindt men de iPad een verademing, zonder dat men gelooft enige functionaliteit te hebben moeten opgeven.

Enfin, dit zijn slechts mijn beperkte ervaringen, maar ik heb wel de indruk dat deze tamelijk wijdverspreid zijn. Welke mensen kopen duurdere iPads, zoals bovenstaande Air? Ik vermoed mensen die 't financieel wat ruimer hebben en gecharmeerd zijn van bovenbeschreven ervaring met iPadOS, diens apps en Apple's algehele ecosysteem. Er zijn nogal wat krachtige toepassingen mogelijk, dankzij die A14 chip. Het werkt namelijk doorgaans nogal prettig en betrouwbaar, als de beperkingen je niet dwarszitten.
Ik ben iPad gebruiker van het eerste uur en heb nu met de iPad Air 4 mijn 4e iPad in 10 jaar tijd gekocht.
Voor mij is de iPad mijn primaire computing device (privé, zakelijk gewoon een Windows laptop)
Daarnaast heb ik nog een MacBook Air voor die dingen die niet op de iPad kunnen of gewoon makkelijker werken op een keyboard/muis georiënteerd systeem.(en dat worden er steeds minder)
En tenslotte ook net nieuw de iPhone 12 mini (van de zaak), lekker compacte telefoon, want als het groter moet, heb ik de iPad al.
Ik geef toe dat de prijzen van Apple producten best fors zijn, maar ze hebben na jaren ook nog steeds een behoorlijke resale value.
Ik heb mijn oude MacBook Pro uit 2011 nog voor 250€ verkocht. Probeer dat eens met een 9 jaar oude Dell.
Ook mijn oude iPad zou nog zo’n 300€ waard geweest zijn, als deze geen schade gehad zou hebben.
Met andere woorden als je naar de TCO over langere termijn kijkt, is Apple minder duur dan het op het eerste gezicht lijkt. En je krijgt er een sublieme afwerkingskwaliteit voor terug. Die 9 jaar oude MacBook voelde nog aan als nieuw.
Ik heb enkele maanden geleden mijn iPad Air 2 (still going strong...) doorgeschoven naar mijn 80+ schoonouders (voor wie een wereld opengaat..) en me deze Air 2020 aangeschaft. Inderdaad een zeer fijne tablet.

Ik verbaas me enigszins over de opmerkingen over batterijduur want in mijn ervaring is die uitstekend en beter dan die ooit bij de iPad Air 2 was. Nu zijn sommige reviews zeer positief over de batterijduur ("langer dan 10 uur"), anderen iets minder; wellicht hangt het af van het testprotocol, in het bijzonder wellicht de gekozen helderheid. Laptop Mag bijvoorbeeld meldt 10h29 min browse time maar aan 150nits helderheid.

[Reactie gewijzigd door Myaimistrue op 6 januari 2021 12:21]

Wat ik eigenlijk ook mis is in dit soort reviews is de vergelijking met oudere modellen, zoals de iPad Air #1 en #2. Die dingen zijn voor veel zaken zo goed dat ze rustig 7+ jaar meegaan. Zelf gebruik ik nog dagelijks de iPad Air #1, welke waarschijnlijk later dit jaar wordt vervangen door het iPad Air 2020 model.

Ik ben zelf even gaan kijken naar de oudere reviews voor deze serie tablets:
iPad Air 2019: reviews: Apple iPad mini en iPad Air 2019 - Gaten vullen in de line-up
iPad Air #2: reviews: Apple iPad Air 2: op de toekomst voorbereid
iPad Air #1: reviews: Apple iPad Air: van zwaargewicht naar lichtgewicht

Ik ben nog steeds zeer happy met de beeldkwaliteit van mijn oude iPad Air, dus even vergeleken met de resultaten van de oude review en het 2020 model is op alle fronten beter. Het enige wat minder is, is de batterijduur, ik vraag me echter af of er geen aanpassingen in de video endurance test zitten die dit mogelijk kunnen verklaren. Maar in de iPad Air #1 zat een 32,9Wh batterij, in het 2020 model een 28,6Wh batterij, in de iPad #2 een 27,8Wh batterij.

Vergeet ook niet dat je iPad Air 2 al 6 jaar oud is en de batterij al lang niet meer zo optimaal functioneert als 6 jaar geleden. Daarnaast is het verschil tussen de iPad Air 2 en het 2020 model ook een stuk kleiner qua batterij en duur dan bij de vorige modellen.
Over het gemis van de 120Hz, als je het nooit hebt ervaren, kun je het ook niet missen :)
Maar als ik over op de Ipad van mijn ouders scroll, zonder 120 Hz, nooit meer dat!
Ik heb een iPad Pro uit 2017 en zo’n nieuwe met 120Hz maar om nou te zeggen dat ik een enorm verschil zie... Nee, maar waarschijnlijk scroll ik te weinig? Ja, het scherm van de nieuwe pro is mooier, maar dat kan ook omdat het groter is misschien maar ik moest echt in de specs kijken om te zien dat het 120hz is. Misschien nu ik het weet en ik er op ga letten dat ik het merk ;-)
iPad Pro 2017 is de 10.5 inch versie of de tweede generatie 12.9 inch versie, heb zelf de 10.5 inch, dit was de eerste generatie Pro met ProMotion 120 Hz. Het 2016 (9.7) Pro model had nog geen ProMotion. Het 2015 12.9 inch model had ook geen ProMotion.

Omdat beide versies 120 Hz ondersteunen zie je natuurlijk geen verschil :D
Ah duidelijk, dan heb ik de 2016 model.. (9.7) Maar ik zie dus niet het verschil. Misschien moet ik de nieuwe vaker gebruiken ;-)
De een is er ook gevoeliger voor dan de ander vermoed ik. Dit laat zien dat dus niet iedereen 120 hz perse nodig heeft :) Dus in die zin zullen er vast en zeker meer zijn die amper het verschil zien/merken.
Je kan er dus eigenlijk beter nooit aan beginnen ;)
Eigenlijk niet nee. Ik heb een Asus gaming laptop met 144Hz scherm. Als ik die aan de netstroom hang schakelt het scherm automatisch over naar 144Hz. Komende vanaf 60Hz op de accu kijkt dat ineens hartstikke fijn maar als je terug gaat naar de accu en het scherm weer 60Hz weergeeft is het net of je naar 30Hz kijkt. Lijkt echt schokkerig vergeleken met 144Hz
Wat men voor videomateriaal dan ook vaak niet doet. Voor veel mensen zijn videos van 60 hz onderhevig aan het 'soap opera' effect, maar dat is een vooroordeel gebaseerd op ervaringen uit het verleden. Laat een kind enkel kijken naar 60 hz content en daarna naar 23,976 hz, en zie wat de voorkeur heeft.
Je kan er dus eigenlijk beter nooit aan beginnen ;)
Je hebt hier gewoon een heel goed punt, uitstellen tot je het niet meer kan uitstellen :) (mits je het niet nodig hebt natuurlijk). Ik had 90Hz op de OnePlus 7 Pro, maar ben teruggeschakeld naar 60Hz omdat het verschil al groot aan voelde en mijn tablet gelijk wilde gaan vervangen voor een 120hz scherm (waarbij de 90Hz van mijn telefoon weer op achterloopt).

Ik denk dat ik voor nu gewoon wacht tot zowel mijn tablet als telefoon hierover beschikken. Bij een laptop heb ik hier minder last van en ik game voor de rest ook niet. Maar alleen het scrollen merkte ik een mega verschil.

[Reactie gewijzigd door Dhr.Maassen op 6 januari 2021 14:01]

Persoonlijk had ik gehoopt dat ze iets verder af zouden staan van de iPad Pro met hun specificaties, waardoor er ook een iets zachtere prijs zou zijn. Ik vind de prijs net teveel (liever rond de 500 euro), maar het design spreekt me erg aan. De versie van vorig jaar had gewoon een te ouderwets design.

Ik hoop dat de iPad Mini 2020 de sweet spot gaat raken, door uit te komen tussen de 400 a 500 euro. Dan zou ik veel sneller naar dat model neigen. Maar wat betreft de Mini variant kan ik moeilijk hun beleid volgen.

[Reactie gewijzigd door Dhr.Maassen op 6 januari 2021 12:06]

Twee factoren hebben een rol gehad in mijn keus voor de Pro in plaats van dit model, en die staan niet in de pro's en cons (wel in de tekst)

Het hogere refreshrate scherm is écht een welkome toevoeging bij de Pro, dat heeft deze Air niet. Ga na of je daar wat aan hebt voor je de keuze maakt, want voor youtube, netflix, en een groot deel van de games maakt het niet uit.

De tweede factor is, zoals in de tekst staat: "Door de lagere refreshrate lijkt de digitale 'inkt' minder vanuit de punt van de pen te vloeien" - probeer het eens uit in de Apple Store (of elders), wanneer weer open. Want op de Pro teken en schrijf je een stuk fijner.

Prijsverschil is flink, maar veel gebruikers schaffen toch het keyboard en de pen aan, relatief is het verschil dan al weer kleiner. Ik zou ieder een Air aanraden tenzij je veel erop gaat tekenen/schrijven en hogere hz nodig hebt.
Eventueel kun je, mocht je voor de 120 Hz willen gaan, een refurbished 2017 iPad Pro model kiezen. Ik had m'n setje - iPad Pro 10.5 256GB 4G met Smart keyboard en Apple Pencil - voor €550 kunnen kopen, dan wel op marktplaats maar werkt nog net zo goed.
Toen ik mijn Pro kocht waren zulke prijzen voor zo'n zet niet beschikbaar, goeie deal en de 2017 kan inderdaad nog jaren mee.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True