Door Chris Broesder

Redacteur mobile

Apple iPad Pro 2020 Review

De dansende cirkel die alles verandert

30-05-2020 • 06:00

345

Singlepage-opmaak

Magic Keyboard

In deze review is de nieuwe aanwijzer van groot belang omdat die de iPadOS-ervaring behoorlijk beïnvloedt. Die aanwijzer, of cursor zo je wilt, kan bestuurd worden met een bluetoothmuis of een losse trackpad, maar ook met de trackpad die op het Magic Keyboard zit. Die hebben we uitgebreid getest.

Het Magic Keyboard is een beestje van een heel andere klasse dan het toetsenbord dat je bij de voorgaande uitvoeringen van de iPad Pro kon kopen en dan hebben we het niet alleen over de hogere prijs. De Smart Keyboard Folio-toetsenborden voor iPad Pro hadden geen trackpad en geen backlight, de toetsen hadden weinig travel en de bovenkant van het toetsenbord vormde een geheel, zodat er geen water in kon komen. Ze tikten niet geweldig, maar waren wel lekker licht en dun.

Het Magic Keyboard is dat niet. Inclusief iPad Pro weegt het 1323 gram. Dat is ongeveer een kwart meer dan de 12,9”-iPad Pro 2018 met bijbehorend toetsenbord en ook meer dan de nieuwste MacBook Air, die 1290 gram weegt. De Magic Keyboard moet dan ook tegenwicht bieden aan het grote scherm van de iPad Pro, waar natuurlijk ook nog de hardware achter zit. Licht uitvoeren was dus vermoedelijk geen optie, want dan zou hij te gemakkelijk omvallen.

De iPad Pro met Magic Keyboard is bovendien relatief dik: net iets meer dan anderhalve centimeter. Dat is ongeveer gelijk aan een MacBook Air met 161mm of een 13”-MacBook Pro met 156mm, maar die lopen naar de zijkanten toe af, en ogen en voelen wat slanker aan. De iPad Pro met Magic Keyboard is dan ook niet de draagbaarste tablet met toetsenbord die we ooit hebben gezien, hoewel we er overigens in de praktijk geen problemen mee hebben om hem mee te dragen.

Daarnaast is het bijzonderste aan het iPad Pro plus Magic Keyboard-setje ten opzichte van een laptop natuurlijk dat je de tablet eraf kunt halen als je niet hoeft te tikken of ‘muizen’. In de tijd dat we de iPad Pro in gebruik hebben, laten we het toetsenbord meestal op tafel staan en pakken we de iPad er na werktijd vanaf om bijvoorbeeld even een ontspannend spel als Monument Valley te spelen. Die flexibiliteit is erg fijn en we kunnen ons ook voorstellen dat het ideaal is voor bepaalde beroepen waarvoor je niet altijd het toetsenbord bij je hoeft te dragen, maar soms wel.

iPad Pro 2020 met Magic Keyboard productfoto'siPad Pro 2020 met Magic Keyboard productfoto'siPad Pro 2020 met Magic Keyboard productfoto'siPad Pro 2020 met Magic Keyboard productfoto's

Bouwkwaliteit en ontwerp

Het Magic Keyboard is bijzonder goed gebouwd, wat we ook verwachten voor deze prijs. Het toetsenborddeel buigt bijna niet en alles sluit mooi aan. Ook beschermt het de iPad Pro zo goed mogelijk, omdat het overal net even uitsteekt. De iPad Pro kun je op de standaard zetten, waarbij hij door sterke magneten op zijn plek wordt gehouden. Het ‘magische’ is vervolgens dat de iPad boven het toetsenbord lijkt te zweven. We moeten zeggen: het heeft cachet. Zelfs als je hem zover mogelijk achterover laat hellen, kun je nog prima bij alle toetsen. Die hoek is net genoeg voor ons, maar we kunnen ons voorstellen dat het voor lange mensen die rechtop zitten als ze tikken, net niet ver genoeg is.

Een ander puntje van kritiek is dat er door dit ontwerp geen plek is voor functietoetsen en die missen we soms. Zo moet je de helderheid van de backlight van de toetsen, waarmee we overigens op zichzelf erg blij zijn, aanpassen in de instellingen. Er is meer dan genoeg ruimte op de plek waar het scherm boven zweeft, maar als je daar functietoetsen zou plaatsen, kun je er niet goed bij doordat het scherm in de weg zit. Het voordeel van een tablet die bijna boven je toetsen zweeft, is dat het scherm lekker dichtbij is.

De polyurethaanlaag die over het toetsenbord heen zit, voelt een beetje aan als rubber, maar dan minder stroef. Helaas hebben we wel gemerkt dat deze wat kwetsbaarder is dan bij een laptop. We denken dat we tijdens het tikken met ons horloge tegen het toetsenbord aan hebben gezeten, waardoor de toplaag op een bepaalde plek een beetje open is gegaan. Dat mag eigenlijk niet gebeuren bij normaal gebruik.

Het scharnier dat de iPad Pro op zijn plaats houdt, is bijzonder stevig. Het beweegt pas als je wil dat het beweegt en dat is prettig. Minder fijn vinden we het openklappen van de iPad Pro in de Magic Keyboard. Omdat het toetsenbord een stuk lichter is dan de tablet zelf, moet je de onderkant tegenhouden en kun je hem dus niet, zoals met de meeste laptops, met één hand openklappen. Dichtklappen kan wel met één hand.

Tikken en trackpad

Scissor keysDe toetsen op het Magic Keyboard zijn erg fijn. Natuurlijk tikt het heel anders dan een toetsenbord met Cherry-switches van je persoonlijke voorkeurskleur, maar voor zulke platte toetsen zijn ze erg fijn. Ze hebben zogeheten scissor-switches en geven een duidelijke feedback als ze worden ingedrukt. Ook wordt het indrukken altijd goed geregistreerd, waardoor we met plezier deze hele review op dit toetsenbord tikken.

Toch was dat in het begin wel anders. We moesten wennen aan het gemis van een bovenste rij toetsen. Een escapetoets om bijvoorbeeld uit de fullscreenmodus van een YouTube-video te gaan is er niet. Gelukkig kun je die wel instellen, door een van de toetsen ‘wereldbol’, caps lock, control, option of command in te stellen als escapetoets. Ideaal is anders, maar het werkt. Ook is de herhaalsnelheid van toetsen standaard erg langzaam, maar ook dat is naar wens in te stellen.

Voor de trackpad geldt hetzelfde. Als je daarop wilt tikken in plaats van altijd helemaal doordrukken, kun je dat gelukkig instellen. Een aantal dingen kun je instellen onder Algemeen bij Toetsenbord of Trackpad. Voor de wat specifiekere dingen moet je bij de toegankelijkheidsopties zijn. We gaan bij Software dieper in op de instelbaarheid en de nieuwe aanwijzer.

De trackpad is evenals het toetsenbord van goede kwaliteit. Er is een duidelijke tik als je hem indrukt, de aanrakingen worden goed geregistreerd en je kunt hem op elke gewenste plek induwen. Wel is hij wat kleiner dan je misschien gewend bent van een MacBook of andere laptop. Zelf hebben we dat niet als storend ervaren. Dat komt ook doordat je de snelheid van de aanwijzer kunt instellen.

Usb-c

Er zit ook een usb-c-poort op de Magic Keyboard, maar die is alleen bedoeld om op te laden. Er vindt geen datatransfer plaats via deze poort, dus accessoires aansluiten kan niet. Ook is de maximale snelheid met 22W passthrough iets beperkter dan bij de iPad Pro zelf, die 30W maximaal vermogen aankan. We horen links en rechts berichten dat niet alle usb-c-laders compatibel zijn met de usb-c-poort op de Magic Keyboard, dus dat is iets om op te letten.

Toch is het handig dat deze poort er is. Zo hoef je geen usb-c-kabel rechts uit het midden van de iPad Pro te laten steken als hij in het Magic Keyboard hangt. Bovendien is het begrijpelijk dat de poort niet gebruikt wordt voor dataoverdracht, want die zou plaatsvinden via de Smart Connector, waarmee de iPad Pro met het Smart Keyboard communiceert, en dat zou trager zijn dan direct via de iPad Pro.