Door Friso Weijers

Redacteur

Apple iPad en iPad mini Review

Niet verbluffend, wel aanraders

31-10-2021 • 06:00

208

Apple iPad en iPad mini

  • iPad (2021)
  • iPad mini (2021)

In het kort

De Apple iPad (2021) is een verre van verbluffende update. Toch is het, ondanks het nogal gedateerde ontwerp, een goede keus als je een nieuwe iPad wilt hebben, want hij geeft je voor een relatief aantrekkelijke prijs toegang tot Apples uitgebreide ecosysteem. Onder de motorkap zit een aantal fijne vernieuwingen ten opzichte van het model van vorig jaar, waaronder dubbel zoveel opslag, een flink snellere processor en een veel betere frontcamera. Net als voorgaande modellen heeft de iPad (2021) een goede accuduur, een prima lcd en jarenlange softwareondersteuning.

Pluspunten

  • Prima accuduur
  • Goede frontcamera
  • Helder, kleurecht beeldscherm
  • Groot aanbod van tabletapps, langdurige ondersteuning
  • Goedkoper dan andere iPads

Minpunten

  • Niet-gelamineerd scherm
  • Gedateerd ontwerp
  • Geen stereoluidsprekers in landscape

In het kort

De iPad mini (2021) is een absolute aanrader voor wie een kleine tablet zoekt, want kleine Android-tablets zijn erg dungezaaid en over het algemeen basaal uitgevoerd. Het nieuwe ontwerp maakt een groter scherm in een kleinere behuizing mogelijk en biedt ook wat andere vernieuwingen, zoals USB-C en stereoluidsprekers. De iPad mini laat daarbij en passant zien dat de duurdere iPad Air (2020) wel een update kan gebruiken, want de iPad mini heeft een snellere processor, een beduidend langere accuduur, een achtercamera met flits en een frontcamera van betere kwaliteit. Daarmee is het misschien wel de beste midrange-iPad van dit moment.

Pluspunten

  • Nieuw ontwerp met USB-C en stereoluidsprekers
  • Goede frontcamera
  • Helder, kleurecht beeldscherm
  • Groot aanbod van tabletapps, langdurige ondersteuning

Minpunten

  • Duurder dan voorganger
  • Geen toetsenbordconnector

Waar de duurste Apple iPads voorzien worden van belachelijk snelle chips en bijzondere innovaties als een miniledscherm, lidarscanner en Thunderbolt-ondersteuning, verloopt de vernieuwing aan de andere kant van Apples tabletline-up met een slakkengangetje. Dat geldt zeker voor de goedkoopste iPad, die enigszins verwarrend simpelweg 'iPad' heet. In de afgelopen jaren bleef de tablet een verzameling van verouderde componenten in een gedateerd design. Geef de fabrikant eens ongelijk; Android-tablets van de afgelopen paar jaar zijn ook niet echt gangmakers. Hoewel ze er weleens nieuwer uitzien, met een design geïnspireerd op dat van de hedendaagse iPad Air en Pro, blijven ze verstoken van het uitgebreide software-ecosysteem waartoe ook de budget-iPad je toegang geeft. Er is dus alle reden om aan te nemen dat de iPad (2021) weer een succes wordt, ook al is hij opnieuw maar een ietsiepietsie beter dan het model van vorig jaar.

Ook de iPad mini krijgt dit jaar een update. De oude mini stamt alweer uit 2019, dus dat was hard nodig. Apple heeft de iPad mini (2021) hetzelfde design gegeven als de iPad Air (2020), met smalle, symmetrische schermranden, een scherm met ronde hoeken en een vingerafdrukscanner in de vlakke zijkant. De mini was en is een beetje een vreemde eend in de bijt. Waar kleine Android-tablets vooral ultrabudgetexemplaren zijn, heeft Apples minitablet high-end specificaties. In de line-up staat het tabletje dus ook boven de iPad (2021), gelet op de prijs en featureset. In deze review nemen we beide nieuwe tablets onder de loep.

Behuizing en features

Juist omdat het totaal niet vernieuwend is, is het ontwerp van de nieuwe budget-iPad anno 2021 haast bijzonder. Het design gaat terug tot de allereerste iPad Air uit 2013 en de significantste vernieuwing sinds die tijd is een wat groter scherm, dat er ook al sinds modeljaar 2019 inzit. Met het nieuwe ontwerp van de iPad mini (2021) is het basismodel de allerlaatste iPad met brede boven- en onderranden en een thuisknop onder het scherm. Dat is nog zo'n ouderwetse, fysieke knop die je echt kunt indrukken, zoals in de iPhone 5S tot en met 6S. Hij is voorzien van Apples eerstegeneratie-Touch ID-sensor, die minder snel en betrouwbaar werkt dan Touch ID-sensoren in nieuwere apparaten. Wat de iPad (2021) ook nog als enige heeft, is een Lightningpoort in plaats van USB-C. Je vindt zelfs nog een 3,5mm-jack voor je hoofdtelefoon. Dat laatste verzacht het gebrek aan stereosluidsprekers in landschapsmodus een beetje; alleen in portretmodus komt het geluid bij de iPad (2021) van links en rechts. Met de klank van de luidsprekers is overigens niets mis.

iPad mini (2021) en iPad (2021)
iPad mini (2021) en iPad (2021)

Afgezien van het topmodel iPad Pro met 12,9"-display is de budget-iPad het grootste en zwaarste model in de line-up. Hij is overigens wel een stuk lichter dan een echt oude iPad, bijvoorbeeld de genoemde iPad Air uit 2013, mocht je vanaf daar upgraden. Met 7,5mm is de iPad (2021) ook het dikste model dat Apple nu verkoopt, wat een beetje wordt verstopt door de aflopende zijranden. De aluminium behuizing lijkt stevig gebouwd, maar het is her en der wel duidelijk dat Apple heeft bespaard op de uitvoering. We noemden al de verouderde thuisknop; een ander detail is het niet gelamineerde scherm (meer daarover verderop), waardoor een klein tikje op het scherm klinkt als een luide 'tok', wat een beetje goedkoop aandoet.

Apple iPad (2021)Apple iPad (2021)Apple iPad (2021)Apple iPad (2021)

De iPad mini (2021) heeft zoals gezegd wel een vernieuwd ontwerp, hoewel je eigenlijk precies weet hoe het ding eruitziet als je ooit een iPad Air hebt gezien. Dat was op zijn beurt ook een mash-up van ideeën die we al eerder zagen bij de iPad Pro-reeks. Het nieuwe design geeft de nieuwe iPad mini een veel modernere uitstraling en ook in de praktijk is het handig. In een behuizing die precies even breed, maar wel een stukje korter is dan de oude mini, past een groter 8,3"-scherm. Naast klein is de tablet ook erg licht, met 293 gram, slechts zo'n 20 procent meer dan de iPhone 13 Pro Max.

Apple iPad 2021 Apple iPad mini 2021 Apple iPad Air 2020 Apple iPad Pro 2021 (11") Apple iPad Pro 2021 (12,9")
Formaat
(l x b x h)
250,6 x
174,1 x
7,5mm
195,4 x
134,8 x
6,3mm
247,6 x
178,5 x
6,1mm
247,6 x
178,5 x
5,9mm
280,6 x
214,9 x
6,4mm
Gewicht (wifi) 487g 293g 458g 466g 682g
Authenticatie Touch ID (homeknop) Touch ID
(zijkant)
Touch ID
(zijkant)
Face ID Face ID
Luidsprekers Stereo (portrait) Stereo (landsc.) Stereo (landsc.) Stereo (landsc.) Stereo (landsc.)
Poorten Lightning
Smart Conn.
3,5mm-jack
USB-C USB-C
Smart Conn.
Thunderbolt 4
Smart Conn.
Thunderbolt 4
Smart Conn.
Camera voor 12Mp f/2.4 (uw) 12Mp f/2.4 (uw) 7Mp f/2.0 12Mp f/2.4 (uw) 12Mp f/2.4 (uw)
Camera achter 8Mp f/2.4 12Mp f/1.8 12Mp f/1.8 12Mp f/1.8
10Mp f/2.4 (uw)
Lidar
12Mp f/1.8
10Mp f/2.4 (uw)
Lidar

De bouwkwaliteit van de iPad mini (2021) voelt goed aan, al zouden we net als bij de iPad Air (2020) niet te hard gaan sjorren aan de behuizing. Die is erg dun en in het midden aan de rechterzijkant zit net als bij de iPad Air en Pro een 'raampje' in het metaal voor de Apple Pencil. Rechts aan de bovenkant zit zoals bij de iPad Air de powerknop met ingebouwde Touch ID-functie, linksbovenaan zitten de volumeknoppen: een wat vreemde locatie, maar het went snel. Midden tussen de knoppen zitten gaatjes voor de luidsprekers, want de iPad mini (2021) heeft eindelijk luidsprekers die in landschapsmodus in stereo kunnen werken, in plaats van in portretstand zoals bij het vorige model. Rekening houdend met het kleine formaat is het geluid uitstekend en bovendien kunnen de luidsprekers erg hard.

Apple iPad mini (2021)Apple iPad mini (2021)Apple iPad mini (2021)Apple iPad mini (2021)
Apple iPad mini (2021) - USB-C poort
De Apple iPad mini (2021) heeft nu een USB-C poort

Vanwege de kleine behuizing moet de iPad mini (2021) helaas weer de Smart Connector missen, die wel op alle andere iPads zit. Een toetsenbordaccessoire zul je via bluetooth moeten verbinden, wat minder robuust is dan een fysieke connector. Apple verkoopt ook geen eigen toetsenbordje voor de mini, zoals het wel doet voor andere iPads. Met de overgang naar het nieuwe design, gaat de 3,5mm-jack verloren op de nieuwe iPad mini. Lightning maakt plaats voor USB-C, waarmee je zonder adapter kunt verbinden met bijvoorbeeld een kaartlezer of beeldscherm.

Nieuwe camera('s)

Geïnspireerd door de pandemie worden er de laatste tijd steeds meer apparaten aangekondigd met een verbeterde frontcamera voor videobellen. Zo ook de iPad (2021) en iPad mini (2021), die dezelfde luxe frontcamera hebben als de iPad Pro-reeks van dit jaar. een 12-megapixelsensor achter een ultragroothoeklens met een beeldhoek van 122 graden. Dat maakt dat ook de nieuwe budget-iPad de functie Center Stage ondersteunt, of Middelpunt in het Nederlands. De iPad cropt het beeld van de sensor en daardoor kan de camera je een stukje volgen. Komen er meer personen in beeld, dan zoomt de camera automatisch uit om iedereen in beeld te houden. Het is een verrassend leuke functie, die ook uitstekend werkt in de praktijk. Hieronder kun je een demonstratie zien op de iPad Pro (2021). In de TechHub-video bovenaan de pagina zie je ook een voorbeeld op de iPad (2021).

Als je vaak aan videobellen doet, is de nieuwe camera dus een leuke toevoeging. Zeker bij de iPad (2021) is ook de vooruitgang in beeldkwaliteit aanmerkelijk, want de voorganger had nog het 1,2-megapixelfrontcameraatje dat ooit te vinden was in de iPhone 5-reeks. Een klein nadeeltje blijft dat de camera bij beide iPads in de korte kant zit. Zet je hem in landscape voor je neer, dan zit de camera dus vrij ver van het midden van het scherm, waardoor het voor de tegenpartij kan lijken alsof je langs haar heen praat.

De iPad mini (2019) heeft naast de vernieuwde frontcamera ook een vernieuwde achtercamera met 12 in plaats van 8 megapixels en een lichtgevoeligere lens. Bovendien heeft de camera een flits, wat de iPad Air (2020) niet heeft.

Beeldscherm en pen

Apple iPad mini (2021)

Bij het vernieuwde ontwerp van de iPad mini (2021) past uiteraard een volledig nieuwe display, met niet alleen een andere diagonaal van 8,3", maar ook een nieuwe beeldverhouding van 3:2. Alleen Apples duurste en goedkoopste tablets hebben nog de klassieke 4:3-beeldverhouding. Ten opzichte van het 7,9"-4:3-scherm van de iPad mini (2019) is het scherm smaller, maar wel langer geworden; het totale beeldoppervlak neemt met ongeveer 5 procent toe. Het Liquid Retina-scherm, zoals Apple ips-lcd's in zijn apparaten aanduidt, heeft een resolutie van 2266x1488 pixels. Het DCI-P3 kleurbereik en de beloofde maximale helderheid van 500cd/m² blijven ten opzichte van de iPad mini (2019) gelijk, hetzelfde geldt voor de 60Hz-refreshrate.

Wel ondersteunt de nieuwe iPad mini de tweede generatie Apple Pencil, die handiger werkt dan de eerste. De pen laadt draadloos op, kan magnetisch aan de zijkant worden bevestigd en heeft geen dopje dat makkelijk kwijtraakt, zoals de eerste Apple Pencil. Je moet hem er zoals bij alle iPads wel los bij kopen en met 130 euro is hij bepaald niet goedkoop, maar de tekenervaring van Apples pen is erg fijn. Op de iPad Pro's is die ervaring nog iets beter dankzij het 120Hz-scherm van die apparaten.

Op internet verschenen na de introductie van de iPad mini klachten over 'jelly scrolling'. De linkerkant van het scherm ververst trager dan de rechterkant in portretmodus, zodat lijnen bij het scrollen krom gaan lopen. Dat komt vermoedelijk doordat de displaycontroller bij de iPad mini aan de lange kant zit. Zoals ieder lcd-scherm ververst het paneel van de iPad mini van boven naar beneden, gezien vanaf de locatie van de controller. Als je hem in portretmodus vasthoudt, begint de refresh dus aan de rechterkant. In het gebruik viel het effect af en toe op, maar heel storend is het wat ons betreft niet. We misten eerder de 120Hz-refreshrate van de meeste courante smartphones en ook sommige tablets, die zeker op het wat grotere scherm van een tablet een vloeiendere beweging had kunnen opleveren. Ook leek de lcd bij het scrollen nogal trage responstijden te hebben, net als de iPad (2021).

Apple iPad 2021 Apple iPad mini 2021 Apple iPad Air 2020 Apple iPad Pro 2021 (11") Apple iPad Pro 2021 (12,9")
Schermtype Lcd (ips) Lcd (ips) Lcd (ips) Lcd (ips) Miniled-lcd (ips)
Diagonaal/verhouding 10,2" (4:3) 8,3" (3:2) 10,9" (10:7) 11" (10:7) 12,9" (4:3)
Resolutie 2160x1620, 265ppi 2266x1488, 327ppi 2360x1640, 264ppi 2388x1668, 265ppi 2732x2048, 265ppi
Refreshrate max. 60Hz 60Hz 60Hz 120Hz 120Hz
Kleurbereik sRGB DCI-P3 DCI-P3 DCI-P3 DCI-P3
Helderheid max. 500cd/m² 500cd/m² 500cd/m² 600cd/m²

Sdr:
600cd/m²
Hdr:
1600cd/m²

Overig

Geschikt voor Apple Pencil

True Tone

Geschikt voor Apple Pencil 2

True Tone

Gelamineerd scherm

Geschikt voor Apple Pencil 2

True Tone

Gelamineerd scherm

Geschikt voor Apple Pencil 2

True Tone

Gelamineerd scherm

Geschikt voor Apple Pencil 2

True Tone

Gelamineerd scherm

Hdr-scherm

Nieuw aan het scherm van de iPad (2021) is ondersteuning voor True Tone, wat alle andere courante iPhones en iPads ook hebben. Door middel van een kleursensor kan het scherm zijn kleurtemperatuur automatisch aanpassen aan het omgevingslicht en dat is een leuke nice-to-have. Als je een boek of webpagina leest met een witte achtergrond, ziet het scherm er net wat papierachtiger uit.

De overige specificaties van het scherm van de iPad (2021) zijn gelijk aan die van het voorgaande model en daarmee mist de budget-iPad weer enkele key features van de duurdere modellen, waaronder de iPad mini, Air en Pro. Het zichtbaarste onderscheid is dat het scherm niet is gelamineerd of voorzien van een antireflectiecoating, waardoor het contrast bij veel omgevingslicht afneemt en het scherm dieper in de behuizing lijkt te liggen. Daarbij komt het kleurbereik van de iPad (2021) niet verder dan sRGB in plaats van DCI-P3 bij de meeste andere Apple-apparatuur (iPads, iPhones, Macbooks, iMacs) en de penondersteuning blijft beperkt tot de eerste generatie Apple Pencil.

  • Max. helderheid
  • Contrast
  • Min. helderheid
  • Kleurtemp.
  • Gemiddelde grijsafwijking
  • Gemiddelde kleurafwijking
Piekhelderheid wit (33% schermoppervlakte)
Tablet Gemiddelde helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Apple iPad Pro 12,9" (2021)
626
Apple iPad Air (2020)
514
Apple iPad mini (2021)
511
Apple iPad (2021)
509
Apple iPad (2018)
507
Apple iPad (2020)
506
Apple iPad Mini (2019)
503
Apple iPad (2019)
502
Contrast
Tablet Gemiddelde contrast in verhouding (hoger is beter)
Apple iPad mini (2021)
1380:1
Apple iPad Air (2020)
1213:1
Apple iPad (2021)
1089:1
Apple iPad (2020)
1048:1
Apple iPad (2019)
992:1
Apple iPad (2018)
975:1
Apple iPad Mini (2019)
886:1
Minimale helderheid
Tablet Gemiddelde helderheid in cd/m² (lager is beter)
Apple iPad Air (2020)
0,42
Apple iPad (2020)
1,88
Apple iPad Pro 12,9" (2021)
2,14
Apple iPad mini (2021)
3,02
Apple iPad (2021)
3,26
Apple iPad (2019)
3,36
Apple iPad (2018)
3,80
Kleurtemperatuur wit
Tablet Gemiddelde graden in kelvin (lager is beter)
Apple iPad (2021)
6.723
Apple iPad Mini (2019)
6.737
Apple iPad (2018)
6.777
Apple iPad (2020)
6.800
Apple iPad Pro 12,9" (2021)
6.828
Apple iPad mini (2021)
6.896
Apple iPad (2019)
7.033
Apple iPad Air (2020)
7.033
Gemiddelde grijsafwijking
Tablet Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Apple iPad mini (2021)
2,00
Apple iPad Pro 12,9" (2021)
2,20
Apple iPad (2018)
2,70
Apple iPad Mini (2019)
3,10
Apple iPad (2021)
3,70
Apple iPad Air (2020)
4,50
Apple iPad (2019)
4,70
Apple iPad (2020)
5,80
Gemiddelde kleurafwijking (excl wit)
Tablet Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Apple iPad mini (2021)
1,10
Apple iPad Pro 12,9" (2021)
1,20
Apple iPad Mini (2019)
1,30
Apple iPad Air (2020)
1,60
Apple iPad (2021)
1,70
Apple iPad (2018)
1,90
Apple iPad (2019)
2,00
Apple iPad (2020)
3,00

We hebben onze X-rite i1 Display Pro-colorimeter en Portait Displays Calman Ultimate-analysesoftware erbij gepakt om beide iPad-schermen door te meten. De beloofde helderheid van 500cd/m² wordt, zoals bij andere iPads, vrijwel exact gehaald. Voor iPads hebben beide schermen een bovengemiddeld contrast, maar Android-tablets in dit prijssegment zijn vaker uitgerust met oledschermen, die het op dit punt beter doen. De kleurtemperatuur is bij beide schermen nipt aan de koele kant, waarbij we True Tone voor deze test uiteraard hebben uitgezet. Bij de iPad (2021) komt de gemiddelde grijsafwijking of ΔE uit boven de zichtbare grens van 3, maar is het scherm wel beter afgesteld dan bij de twee voorgangers. De iPad mini (2021) scoort het best van alle courante iPads en alle deelmetingen op een na leveren op deze tablet een onzichtbare afwijking op.

  • iPad (2021)
  • iPad mini (2021)
Apple iPad (2021) - SchermtestsApple iPad (2021) - Schermtests
iPad mini (2021) - SchermtestsiPad mini (2021) - Schermtests

Kijken we naar de kleurafwijking, dan doet de iPad mini (2021) het iets beter dan de iPad (2021), hoewel beide een nagenoeg perfect resultaat laten zien. We hebben voor deze test beide tablets sRGB-afbeeldingen laten zien en de iPad mini (2021) blijkt uitstekend in staat het bredere kleurbereik van het scherm, 97,4 procent van DCI-P3 in onze meting, daarop af te stemmen. Het sRGB-kleurbereik wordt vrijwel zonder onder- of oververzadiging afgedekt. De iPad (2021) biedt een sRGB-dekking van 95,5 procent en mist een klein beetje verzadiging in groen, vandaar de licht verhoogde afwijking ten opzichte van de iPad mini (2021).

Hardware: A13 en A15

iPhone 13 en 13 mini

Hoewel de chip in de presentatie niet expliciet werd genoemd, is de Apple iPad mini (2021) feitelijk het eerste apparaat dat Apple heeft aangekondigd met de nieuwe A15-soc. Dezelfde soc zit ook in de iPhone 13-serie. Voor de iPad mini (2021) gaat het om de variant met vijf gpu-cores die ook in de iPhone Pro-modellen zit, maar wel zijn de twee snelle Avalanche-cpu-cores zo'n 10 procent lager geklokt. Daarmee liggen de singlecoreprestaties van de A15 in de iPad mini (2021) ongeveer op hetzelfde niveau als die van de A14 in de iPad Air (2020), tenminste in Geekbench 5. Multicore wint Apples kleinste tablet het wel van de courante iPad Air. Ten opzichte van de oude iPad mini, waarvan we alleen een Geekbench 4.1-resultaat beschikbaar hebben, scoort de iPad mini (2021) 66 procent hoger in deze benchmark. De iPad mini (2021) is kortom een zeer snelle tablet en tablets van de concurrentie die even klein zijn, hebben vaak een stokoude en erg trage processor.

  • Geekbench 4.1 - Single
  • - Multi
  • Geekbench 5 - Single
  • - Multi
Geekbench 4.1 - Single
Tablet Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
Apple iPad Pro 12,9" (2021)
7.572
Apple iPad mini (2021)
7.087
Apple iPad (2021)
5.477
Apple iPad Mini (2019)
4.770
Apple iPad (2018)
3.482
Geekbench 4.1 - Multi
Tablet Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
Apple iPad Pro 12,9" (2021)
28.442
Apple iPad mini (2021)
18.904
Apple iPad (2021)
13.828
Apple iPad Mini (2019)
11.365
Apple iPad (2018)
5.928
Geekbench 5 - Single
Tablet Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
Apple iPad Pro 12,9" (2021)
1.720
Apple iPad Air (2020)
1.591
Apple iPad mini (2021)
1.577
Apple iPad (2021)
1.329
Apple iPad (2020)
1.113
Geekbench 5 - Multi
Tablet Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
Apple iPad Pro 12,9" (2021)
7.293
Apple iPad mini (2021)
4.616
Apple iPad Air (2020)
4.139
Apple iPad (2021)
3.320
Apple iPad (2020)
2.209

De iPad (2021) beschikt over de Apple A13-soc uit de iPhone 11-serie, een generatie nieuwer dan de A12 uit het oude model. Dat levert in Geekbench circa 50 procent winst op. Ten opzichte van de iPad (2018) met Apple A10-soc scoort de iPad van dit jaar zelfs meer dan dubbel zo hoog. Daarmee is de iPad (2021) hoogstwaarschijnlijk de snelste tablet in zijn prijsklasse. De in onze Pricewatch populairste, vergelijkbaar geprijsde Android-tablets, de Galaxy Tab S7 FE en Xiaomi Mi Pad 5, hebben we niet getest, maar andere apparaten met dezelfde soc als die tablets scoren in deze benchmarks circa 25 procent lager dan de iPad (2021).

Apple iPad 2021 Apple iPad mini 2021 Apple iPad Air 2020 Apple iPad Pro 2021 (11") Apple iPad Pro 2021 (12,9")
Soc Apple A13 Apple A15 Apple A14 Apple M1 Apple M1
Ram/opslag 3GB/64GB
3GB/256GB
4GB/64GB
4GB/256GB
4GB/64GB
4GB/256GB
8GB/128GB
8GB/256GB
8GB/512GB
16GB/1TB
16GB/2TB
8GB/128GB
8GB/256GB
8GB/512GB
16GB/1TB
16GB/2TB

Fijn is dat Apple de opslagcapaciteit van de iPad (2021) een upgrade heeft gegeven. Het basismodel begint nu bij 64GB en de startprijs van 389 euro is hetzelfde gebleven, dus dat is een goede deal. Voor het nieuwe 256GB-model betaal je wel meer dan de 128GB upgradeoptie van vorig jaar: 559 in plaats van 489 euro. Ook de 4G-variant is enkele tientjes duurder. Alle versies hebben 3GB werkgeheugen, minder dan alle andere iPads. Je zult bij het overschakelen tussen apps of webpagina's vaker even moeten wachten totdat hij weer is ingeladen. De iPad mini (2021) geeft je dezelfde keuze als voorgaande jaren: 64 of 256GB, beide gecombineerd met 4GB werkgeheugen. Door de A15-soc is er nu 5G-ondersteuning op het model waar een simkaartje in past. De eerdere versie en opvallend genoeg ook de courante iPad Air (2020) blijven nog steken op 4G. Alle versies van de iPad mini zijn een stuk duurder geworden. Het wifimodel kost 110 euro meer dan zijn voorganger; het cellular model is zelfs 130 euro duurder.

Software: iPadOS 15

Beide iPads draaien iPadOS 15, dat ook beschikbaar is voor veel eerdere iPads, waarvan de iPad Air 2 uit 2014 de oudste is. Dat duidt erop dat je ook bij de iPad (2021) en iPad mini (2021) een lange ondersteuningsperiode mag verwachten. In iPadOS 15 zit een aantal verbeteringen die ook in iOS 15 te voorschijn komen. Zo zijn er opgefriste Weer- en Kaarten-apps en heeft Safari nieuwe functionaliteit, hoewel de tabbladen op de iPad nog steeds bovenaan blijven staan. Ook zijn er dezelfde verbeteringen aan het notificatiesysteem, met gegroepeerde notificaties, het notificatieoverzicht en de Focusmodus met filters voor notificaties die je ver kunt customizen.

iOS 15 preview - iPad-widgetsiOS 15 preview - iPad-widgetsiOS 15 preview - iPad-widgetsiOS 15 preview - iPad-widgets

IPadOS 15 bevat ook vernieuwingen die de iPhone met iOS 14 vorig jaar al kreeg. Op je homescreen kun je nu widgets tussen iconen plaatsen, waarbij er voor de iPad extra grote versies beschikbaar zijn die de ruimte beter opvullen. Net als in iOS 14 is er nu ook een Appbibliotheek op het meest rechtse scherm, zodat je niet altijd alle app-iconen in beeld hoeft te houden. Op de iPad kun je hem ook oproepen met een knopje op het dock. Multitasking werkt een stuk intuïtiever, doordat je het met een klein knopje met drie puntjes bovenaan iedere app kunt oproepen. Bovendien is er een nieuw menu: de Shelf, of Strip in het Nederlands, waarin alle vensters van een app onder in beeld te zien zijn. Tot slot biedt iPadOS 15 je de mogelijkheid om makkelijker notities te maken. Je kunt vanuit de rechteronderhoek vegen om snel iets op te schrijven, en als je dat vanuit een app doet, kan de iPad meteen een link of schermafbeelding invoegen bij je krabbel.

iOS 15 preview - iPad-multitaskiOS 15 preview - iPad-multitask

Op het scherm van de iPad mini (2021) wordt de interface ongeveer 20 procent kleiner vertoond dan op de iPad (2021) en de meeste andere iPads, zodat je ondanks het kleinere formaat niet veel minder schermruimte overhoudt. Het scherm van de nieuwe iPad mini heeft wel een vrij smalle beeldverhouding, waardoor je in landschapsmodus minder verticale ruimte hebt dan op iedere andere iPad. In directe vergelijking met de iPad (2021) ziet het er wat krapjes uit. Voor multitasking of voor bijvoorbeeld tekenen of schrijven zouden wij liever een groter scherm hebben, maar onbruikbaar is de iPad mini (2021) daarvoor zeer zeker niet.

iOS 15 preview - Quick Note op iPadiOS 15 preview - Quick Note op iPadiOS 15 preview - Quick Note op iPad

Accuduur

Apple iPad 2021 Apple iPad mini 2021 Apple iPad Air 2020 Apple iPad Pro 2021 (11") Apple iPad Pro 2021 (12,9")
Accucapaciteit 32,4Wh 19,3Wh 28,9Wh 28,7Wh 40,9Wh

De iPad (2021) is net zoals zijn voorganger voorzien van een accu van 32,4Wh. Blijkens onze drie vaste tests van de accuwerktijd is de accuduur daarmee ongeveer hetzelfde als vorig jaar: zo'n 10 tot 11 uur videokijken of webbrowsen. Dat is best goed als je naar de rest van Apples aanbod kijkt. Alleen de iPad Pro 12,9" (2021) gaat soms nog langer mee.

  • Browsetest Wifi
  • Browsetest 4G
  • Videotest
Accuduur bij webbrowsen wifi (helderheid @ 250cd/m²)
Tablet Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Apple iPad Pro 12,9" (2021)
11u39m
Apple iPad (2021)
10u43m
Apple iPad (2020)
10u37m
Apple iPad (2019)
9u33m
Apple iPad mini (2021)
8u57m
Apple iPad Mini (2019)
8u47m
Apple iPad (2018)
8u26m
Apple iPad Air (2020)
8u7m
Accuduur bij webbrowsen mobiel netwerk (helderheid @ 250cd/m²)
Tablet Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Apple iPad (2020)
10u13m
Apple iPad (2021)
10u9m
Apple iPad (2019)
9u4m
Apple iPad Pro 12,9" (2021)
8u55m
Apple iPad (2018)
8u54m
Apple iPad mini (2021)
8u41m
Apple iPad Mini (2019)
8u36m
Accuduur bij video kijken (helderheid @ 250cd/m²)
Tablet Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Apple iPad Pro 12,9" (2021)
12u35m
Apple iPad Mini (2019)
12u6m
Apple iPad (2021)
10u48m
Apple iPad (2020)
10u37m
Apple iPad (2019)
10u5m
Apple iPad (2018)
10u3m
Apple iPad mini (2021)
9u53m
Apple iPad Air (2020)
7u57m

De iPad mini (2021) heeft een 19,3Wh-accu, net wat meer dan de iPad mini (2019) met een 19,1Wh-accu. In de twee browsetests gaat de nieuwe iPad mini ongeveer even lang mee als het oude model, maar in de videotest blijkt de accuduur een stuk korter. Over het geheel genomen is de accuduur van de iPad mini dus ondergemiddeld, maar voor een kleiner apparaat is dat ook niet meer dan gebruikelijk. Bovendien is uitgerekend de vergelijkbaarste grotere tablet, de iPad Air, de hekkensluiter in het huidige iPad-assortiment als het op accuduur aankomt.

  • Procent vol na 30 minuten
  • Laadtijd
Procent vol na 30 minuten
Tablet Gemiddelde toename acculading in % (hoger is beter)
Apple iPad mini (2021)
35
Apple iPad (2021)
34
Apple iPad Air (2020)
26
Apple iPad Pro 12,9" (2021)
18
Apple iPad Mini (2019)
17
Apple iPad (2019)
12
Apple iPad (2018)
12
Laadtijd
Tablet Gemiddelde tijd in uren en minuten (lager is beter)
Apple iPad mini (2021)
2u9m
Apple iPad (2021)
2u11m
Apple iPad Air (2020)
2u29m
Apple iPad Pro 12,9" (2021)
3u12m
Apple iPad Mini (2019)
3u17m
Apple iPad (2018)
4u34m
Apple iPad (2019)
4u40m

Bij beide iPads zit een 20W-oplader in de doos, hoewel de iPad mini (2021) in onze test in praktijk met maximaal 19W laadt. De iPad (2020) werd ook al met zo'n lader geleverd, maar de iPad en iPad mini uit 2019 hadden nog een 12W-lader. Dat verklaart waarom de nieuwe apparaten het in deze test vrij goed doen. In vergelijking met smartphones is het natuurlijk niet zo bijzonder dat het laden twee uur duurt, maar die hebben over het algemeen een kleinere accu.

Conclusie

De iPad (2021) is een verre van verbluffende update. Datzelfde geldt, ondanks het volledig nieuwe design, ook voor de iPad mini (2021), die er precies hetzelfde uitziet als de iPad Air van vorig jaar, maar dan kleiner. Toch zijn beide apparaten aanraders in hun respectieve categorieën, wat ook te maken heeft met het gebrek aan concurrentie. Android-tablets lenen zich nog steeds vooral voor mediaconsumptie, terwijl Windows-tablets vaak duurder zijn en Chrome OS-tablets nog nauwelijks voorkomen. Zo wordt de keuze voor een iPad wel erg voor de hand liggend. De meesten zullen dan tevreden zijn met de iPad (2021), ondanks het nogal verouderde ontwerp. Onder de motorkap zit een aantal fijne vernieuwingen ten opzichte van vorig jaar, waaronder dubbel zoveel opslag, een flink snellere processor en een veel betere frontcamera. Net als voorgaande modellen heeft de iPad (2021) een goede accuduur, een prima lcd, jarenlange softwareondersteuning en toegang tot Apples uitgebreide ecosysteem.

De iPad mini (2021) is allicht een aanrader voor wie een kleine tablet zoekt en heeft zo mogelijk nog minder concurrentie. Kleine Android-tablets zijn er nauwelijks meer en wat er is, lijkt vooral gericht op kinderen of mensen die veel minder willen besteden. De iPad mini (2021) is high-end in zijn kunnen en laat en passant zien dat de duurdere iPad Air (2020) wel een update kan gebruiken. Zo heeft de iPad mini een snellere processor met (optioneel) 5G in plaats van 4G, een beduidend langere accuduur, een achtercamera met flits en een betere frontcamera. Daarmee is de iPad mini (2021) als je verder kijkt dan het formaat, misschien wel de beste midrange-iPad van dit moment.

  • iPad (2021)
  • iPad mini (2021)

Pluspunten

  • Nieuw ontwerp met USB-C en stereoluidsprekers
  • Goede frontcamera
  • Helder, kleurecht beeldscherm
  • Groot aanbod van tabletapps, langdurige ondersteuning

Minpunten

  • Duurder dan voorganger
  • Geen toetsenbordconnector

Reacties (208)

208
196
99
1
1
67
Wijzig sortering
Waarom is die iPad mini zoveel duurder dan de reguliere iPad? :?
Omdat Apple's iPad lijnen na de iPad Air 2 voor een tijdje willekeurig door elkaar heen liepen. De iPads die ik hier met "20xx: *iPad naam*" aanduid zijn de "standaard" iPads of beter verwoord: volgen elkaar op.

In het begin was het uiteraard vrij simpel. Als je de beste iPad wou hebben, kocht je gewoon de laatste:

2010: iPad
2011: iPad 2
2012: The new iPad

In 2013, toen Apple de 4de generatie iPad aankondigde, besloten ze ook het kleinere broertje, de iPad mini, te introduceren. De pitch voor de iPad mini indertijd was dat het een kleinere, budget-vriendelijkere iPad was. De iPad, al sinds 2010, werd verkocht voor $499 (we doen deze in dollars, ik ga niet zoeken achter de euro-prijzen van 11 jaar terug). De iPad mini werd verkcoht vorr $329.

Vanaf 2013 had je dus een keus; ofwel ging je met de normale high-end "iPad with Retina Display" of wel ging je voor de budget-vriendelijke iPad mini. De iPad mini gebruikte ook oudere SoCs.

2012 cont: iPad with Retina Display

Daarna volgde de iPad Air. En hoewel dat nu een afzonderelijke lijn is van de normale iPad lijn, was "Air" indertijd niet meer dan gewoon een andere marketing naam zoals "the new" en "with Retina Display" dat waren voor de 3de en 4de generatie. De iPad mini 2 was echter wel op gelijke voet met de SoC van de iPad Air. Voor de iPad mini 3 bleven ze weer een jaar hangen terwijl de Air 2 de A8X kreeg.

2013: iPad Air
2014: iPad Air 2

Als je van daaruit de nieuwste mainstream iPad wou hebben, was je plots aangewezen op de iPad Pro 9,7". Deze iPad Pro was de opvolger van de iPad Air 2. De 9,7" versie lanceerde pas in 2017, maar de 12,9" en mini 4 kwamen uit in 2016. Andermaal deed de iPad mini 4 het met een verouderde chip (de A8) terwijl de "normale" (nu "Pro" genoemde) iPads doorgingen met de A9X.

2015: nog steeds de iPad Air 2
2016: iPad Pro 9,7

Van daaruit wordt het alleen maar rommeliger. Apple lanceerde wat zij de "5de generatie" iPad noemen (ondanks dat dat gewoon de iPad Air uit 2014 was). Vanaf hier was het de gewone "iPad" lijn die achter begint te lopen op de nieuwste SoCs. Terwijl de Pro-modellen doorstoten naar de A10X, blijft de iPad hangen op de A9. De opvolger van de normale lijn is hier dus de iPad Pro 10,5.

2017: iPad Pro 10,5
2018: nog steeds de iPad Pro 10,5

Ondertussen blijft Apple jaarlijks nieuwe "iPad" modellen uitbrengen. Maar de 6de generatie blijft de huidige voor 1,5 jaar en de 7de generatie hergebruikt de SoC van de 6de. Als gevolg loopt de "iPad" lijn nu 2 jaar achter op de meest recente SoCs.

Meanwhile, ondanks dat de Pro modellen de daadwerkelijke opvolger zijn van de iPad 1-4, en iPad Air's komt Apple tot de realisatie dat de stijgende prijs van de iPad Pro klanten gaat wegdrijven als hun enige andere optie een low-budget iPad is met 2 jaar oude hardware. Tijd om een nieuwe lijn te introduceren.

Als gevolg wordt de iPad Pro 10,5 opgevolgd door de duurdere iPad Pro 11 in 2018 én de iPad Air in 2019. Apple noemt deze Air vervolgens de 3de generatie om door te tellen op de nu 5 jaar oude Air 2 (ondanks dat de Air 2 eigenlijk de 6de generatie iPad was en er ondertussen ook nog 2 andere generaties tussen beide tablets zitten). De Air 3 wordt verkocht voor $499, niet heel toevallig de prijs die iedere mainline-iPad tot dantoe heeft gehad (met als enige uitzondering de twee iPad Pro modellen).

Met de 3de Air volgde ook, na jaren, de 5de Mini. In tegenstelling tot voorgaande Mini's was deze echter wel up-to-date met de rest van de lijn wat hardware betreft. Allen gebruikte nu de A12 (de toen-huidige iPad 6th gen gebruikte de A10). Als gevolg kwam er voor het eerst een Mini die duurder was dan de "iPad" lijn. Maar ondanks de naam is de "iPad" hier al een tijdje niet meer de "mainline" iPad, die titel keert nu terug naar de iPad Air lijn.

2019: iPad Air 3rd
2020: iPad Air 4th
2021: nog steeds de iPad Air 4th

Hoewel Apple vervolgens de iPad Mini niet jaarlijks update zoals het doet met de andere tablets, komt de iPad mini 6th gen wel uit, als enige, met een A15 terwijl de iPad 9th het moet doen met een A13.

tl:dr;

De iPad begint als Apple's high-end tablet, krijgt dan een fancy merknaam met Air, krijgt een andere fancy merknaam met Pro en springt vervolgens terug naar de Air-naam die nu als lijnnaam dient in plaats van marketing naam terwijl de oude "iPad" lijn terug gebracht wordt als Apple's low-budget tablet lijn. Ondertussen wordt de Mini-lijn geherpositioneerd uit het vaarwater van de nieuwe goedkope "iPad" lijn als een kleinere versie van de nu mainline "iPad Air" lijn.
Thanks voor deze uiteenzetting. Duidelijk :)
My goodness, dit had haast een Plus artikel kunnen zijn
De Mini had eigenlijk Air Mini zouden moeten heetten. Zou een stuk duideljker zijn.
Omdat de reguliere iPad een stuk minder krachtig is en nog een oud ontwerp heeft. De iPad mini moet je eigenlijk met de iPad Air vergelijken.
Het is een pro in zakformaat, kijk naar de benchmarks zo zie je dat een A15 niet veel onderdoet voor een M1. Je kan daar ook een ssd en een scherm op aansluiten via een hub en met een Bluetooth magic keyboard voor iMac en een muis op Bluetooth maak je daar ook een computer van. De mini 6 is veelzijdig en is niet alleen een verkleinde iPad.
Ik raad iedereen de instap ipad al jaren af. Want het is een apparaat waar netflix op gekeken wordt, en zolang je geen stereo speakers hebt is het apparaat daar gewoon niet geschikt voor. Het is echt triest dat Apple nog steeds dit soort basale functies achter houdt om zo te upsellen naar een duurdere ipad.

Edit:

Gezien het grote aantal mensen dat mij komt melden dat stereospeakers onzin zijn, denk ik dat het het beste is dat de review wordt aangepast, en de ipad mini er een minpunt bij krijgt:
Bevat stereo speakers.

[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 22 juli 2024 14:50]

Raar advies. Ik doe net het omgekeerde, en heb nog nooit veel klachten gehoord. Ik heb vorige week deze nieuwe versie gekocht (upgrade van heel oud model ipad), en vind het zelf een zeer degelijk toestel voor een mooie prijs. Ik ben absoluut geen apple-fanboy (ben bvb absoluut geen macos fan), maar voor tablets is die basis ipad volgens mij al jaren de beste keuze. Het zijn zeer degelijk gebouwde vlotte toestellen met een goede accuduur.
Hangt van het gebruik af of de basistablet de beste keuze is.
Dat klopt natuurlijk helemaal!

Met auto's is het identiek. Koop je een tweezitter, een gezinsauto of een vrachtwagen?

De nieuwe instap iPad is wel een alleskunner onder de tablets, er zijn weinig pure tablets (dus geen 2 in 1) die beter inzetbaar zijn, met uitzondering van de iPad Pro's voor bv creatievelingen.
Mja, dit gaat wel wat voorbij aan het punt dat Ruw ER wil maken. Of je nu een tweezitter, een gezinsauto of een vrachtwagen koopt: ze hebben allemaal veiligheidsgordels omdat het nu eenmaal een basic feature is. Dat zou anno 2021 ook het geval moeten zijn voor stereospeakers in een moderne tablet.
Ik ervaar hetzelfde. Heb de iPad 4 van de oudjes in de familie vervangen voor deze instap iPad en het is een perfect apparaat voor ze. Snel, prima batterijduur en lang security updates (deze groep koopt niet iedere 2-3 jaar een nieuwe tablet). De meerwaarde van de Air zullen ze nooit merken, maar € 50-100 minder uitgeven aan een Android toestel is direct merkbaar.
Het is inderdaad ideaal voor ouderen of kinderen, ik heb hem zelf ook aangeraden voor mijn ouders. Voor (mijn) eigen gebruik maakt het gebrek aan stereo wel weer minder interessant. Ik zou hem niet zo snel aanschaffen om die reden nu.
En vergeet ook niet de ondersteuning van Apple met updates. Mijn Ipad is nu 4 jaar oud en krijg nog steeds updates. Dat was met mijn Lenovo Android tablet wel anders… na een half jaar een update naar een nieuwe Android versie, terwijl deze al een jaar uit was op dat moment. Daarna niets meer…

Maar wel stereo speakers! 👻

[Reactie gewijzigd door DennisD1973 op 22 juli 2024 14:50]

Je hebt een punt. In de meeste android tablet of telefoon review werd danwel in de commentaren danwel in de review zelf het gemis van stereo speakers als minpunt aangedragen... blijkens de ipad gebruikers is dat een onterechte minpunt. Jammer dat de uitvinding van Alan Blumlein in 1930 in gebruik is genomen, want stereo is maar onzin zo ook ik haal uit de commentaren. Ergens twijfel ik ook aan de oprechtheid van de commentaren want no way dat mono voor films en muziek beter klinkt dan stereo en hoger.
Het punt is dat kleuters stereo vaak niet missen en ouderen met koptelefoons zitten. Hier in huis bvb met die Oral-B tandenborstels in hun oren …..
Welk zichzelf respecterend filmliefhebber kijkt er nou een film op een iPad? Als hij daar al voor gebruikt wordt zal dat veelal in combinatie zijn met een koptelefoon of oordopjes. En dat doe ik zelf ook ondanks dat ik een iPad pro heb.
no way dat mono voor films en muziek beter klinkt dan stereo en hoger.
Stereo of mono heeft niks met goed of slecht geluid te maken. Muziek wordt tegenwoordig vaak mono geconsumeerd: smart speakers, BT speakers, koffergrammofoons, vrijwel overwal waar je geen koptelefoon of oortjes gebruikt, luister je mono.

In de jaren 60 en de decennia die erop volgden had je in de popmuziek vaak extreme stereo mixen. Nu, in het tijdperk van de dj's, heb je beide kanalen gelijk, en ook meteen dynamiekloos. Het past allemaal prima in een MP3 met een lage bitrate.

Alleen de mensen die er echt voor gaan zitten, genieten nog van stereo (of surround) muziek en filmgeluid. Daar kan stereo de muziekbeleving verbeteren.

Bij radio en muziek van deze eeuw kan stereo me weinig boeien. Vooral als ik een cd uit de jaren 80 luister, het liefst als ik alleen thuis ben, zodat het geluid wat harder kan, dan kan ik heel erg van stereo uit een goede installatie genieten!

Ik vind dat de geluidskwaliteit van een iPad belangrijk is, maar of je nu in landscape mode stereo hebt of niet maakt denk ik niet veel uit, zeker niet voor de doelgroep.
Stereo? Djeezes uit welk tijdperk kom jij? Als je films kijkt op je tablet dan wil je toch gewoon Spatial Audio?

Ik bedoel maar: je adviezen zijn ook gebaseerd op een gedateerd geluidsformaat ;)
Ik opteer voor een hovering halo met speakers rondom die rond je hoofd zweeft. :D
Ik raad juist bijna iedereen de instap iPad aan, het ligt er net aan waar vijf je hem gebruikt.
Wat ik merk is alleen voor op de bank/ bed/ spelletje/ eens mee weekendje weg, waarom zou je dan een iPad mini of air of pro kopen.

Het instap model is meer dan prima hiervoor, ik heb een iPad WiFi 2018 en werkt nog uitstekend.
Mijn ouders een iPad WiFi 2017 en ook nog meer dan prima, en zelfs een iets ouder type voldoet wellicht nog.

Ik heb de ipad 2018 model gekocht toen ik de iPad Air 1 uit 2013 had nog, deze ging toen niet meer mee naar nieuwe software dus na 5 jaar eens vervangen(maar had op zich nog best mee gekund).

Maar wat doet het gros met een iPad, een beetje internet/ bank zaken/ spelletje of lezen is het instap model meer dan prima.
Bedoel je dan ook de 64 gig versie? Denk na over de aanschaf van een tablet, maar 64 gig lijkt me zo weinig. Hoeveel opslag heb je nodig bij normaal gebruik?
Tsja wat is ‘normaal gebruik’ ik heb een iPad met 32Gb en dat voldoet prima.

Foto’s neem ik met m’n telefoon. Dus dat vreet op de iPad geen ruimte en gebruik daar de iPad ook niet/nauwelijks voor.

Af en toe eens een serietje downloaden voor onderweg, en dan voldoet 32Gb prima.
Verder gebruik ik’m voor wat basic internetten op de bank. Een film of uitzending streamen naar AplleTV.

Maar dat is voor mijn gebruik. Ik weet niet of je’m als notebook vervanger gaat gebruiken, dan is 32 of 64Gb natuurlijk karig.
Hier een 64gb ipad air 2019 en nog nooit ruimte gebrek gehad, daarintegen is mijn iPhone weer een 256gb waarvan ruim over de 100 in gebruik is
Ik heb de 32gb zelfs nog en kom prima rond, heb er zelfs wel eens weekje België was wat offline series ik gezet van Netflix.

Mijn iPhone is 64gb en daarvan nog 37gb over(vorige maand gereset), die gaat veel sneller vol door alle whatsapp rotzooi, foto’s die je maakt enzo.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 22 juli 2024 14:50]

Ik heb een iPad Air2 64GB met nog 50Gb vrije ruimte. Dus het is maar wat je ermee doet. Ik sync dit ding bijv niet met mijn iCloud, dus geen (een handvol) foto's er op. Verder een paar games en apps, maar die nemen dus niet zoveel ruimte in.
Paw Patrol gaat prima zonder stereospeakers hoor, althans ik hoor geen klachten :-).
Haha precies dit. Echt een apparaat voor de kinderen dit. We hebben hier even veel tablets als kinderen. Peppa Big in mono geluid is misschien voor de ouders ook iets beter te verdragen 😂
Anoniem: 37334 @Okasha31 oktober 2021 13:03
Peppa Pig (en ik heb niet eens kinderen!) :+

En spaar alvast voor Fysio en Optometriekosten! :o

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 37334 op 22 juli 2024 14:50]

Doe je nu de aanname dat ze er heel lang op zitten elke dag op basis van vooroordelen? Dat ze kijken zegt niets over de lengte hè.
En dan komen ze op school en mogen ze, bij goed gedrag.. Juist. Gebruik maken van een tablet. En tijdens de lockdown maakten ze gebruik o.a. gebruik van Squla. En dat werkt het best op een.. Je raad het al. :D

Je klinkt als iemand zonder kinderen. Of in ieder geval als iemand zonder praktijkervaring er mee.
Heb juist wel veel ervaring mee, vandaar mijn kritiekpunt op lui ouderschap.

>En dan komen ze op school en mogen ze, bij goed gedrag.. Juist.


Dus? Dit is gewoon een voorbeeld van slecht onderwijs. Er zijn andere beloningen die geen schermtijd vereisen.

Om een nuance bij mijn opmerking te plaatsen: ik kan mij voorstellen dat er specifieke gevallen zijn waarbij een tablet wel een constructieve bijdrage heeft aan de ontwikkeling van een kind. In de praktijk zie ik mensen hun kinderen achter de tablet plaatsen omdat ze lui zijn en het kind op een makkelijke manier stil willen houden.

[Reactie gewijzigd door n0elite op 22 juli 2024 14:50]

Ik heb ook veel ervaring met electra, maar dat maakt mij nog weinig geschikt als operator in een kerncentrale. 👍

Het lijkt mij inderdaad goed om kinderen zoveel mogelijk af te schermen van elke vorm van moderne techniek. Het is immers niet zo dat later in hun leven/opleiding/carrière er ooit gebruik van gemaakt gaat worden. Dus kunnen ze er beter geen ervaring mee opdoen.

[Reactie gewijzigd door xxxneoxxx op 22 juli 2024 14:50]

Ongefundeerd oordelen is slecht burgerschap
Netflix en co kan je op iedere Apple TV doorsturen via AirPlay (2). Je tv vangt dat gebrek helemaal op.

Mijn Air van de eerste generatie met 4g daar heb ik nog steeds plezier van. De baseline iPad met of zonder 4g blijft gewoon de beste keuze voor de meeste mensen. Ik doe ook niets meer dan internetten en films kijken. En die iPads hebben ook nog een hoofdtelefoon poort iets wat die duurdere modellen missen. Qua geluid mis ik niets zeker met zo n oud model wat ik nog in huis heb. Werkt hier nog prima.
Op een tablet komt Netflix veel beter uit de verf met een goede koptelefoon.

[Reactie gewijzigd door Sebazzz op 22 juli 2024 14:50]

Het stereo effect is bij een klein toestel niet zo groot. Daarvoor zitten de speakers eigenlijk te dicht bij elkaar. De kwaliteit van het geluid is bovendien niet echt top. Als stereo geluid belangrijk is, dan raad ik mensen aan om een externe speaker of oortjes te gebruiken.

Met kleine toestellen als een ipad (mini) kan natuurlijk wel een soort stereo effect gecreëerd worden. Je moet dan echter filters gebruiken om het geluid meer "ruimtelijk" te laten klinken. Dat werkt wel, maar ik ben beslist geen fan van dat soort geknutsel aan het geluid. Het heeft ook onnatuurlijke bijwerkingen.

Verder is Netflix maar één toepassing. Er zijn ook genoeg mensen die de ipad voornamelijk voor andere zaken gebruiken.
Degenen die komen melden dat stereo speakers onzin zijn, zijn hoofdzakelijk mensen die:
a) Hun usecase projecteren of willen opleggen aan anderen, ofwel;
b) Leiden aan cognitieve dissonantie, ofwel;
c) Blinde fanboys zijn.

Ik ben verstokt gebruiker van Android telefoons, omdat ik een iPhone domweg niet kan betalen en ze overpriced vind. Ook het gesloten systeem en de geringe aanpasbaarheid binnen het OS staat mij tegen.

Echter: Als het om tablets gaat zou ik blind voor een iPad (2021) kiezen.
Ik kijk zelden video's of Netflix op een tablet, dus voor mij zouden het gemis aan stereo-speakers niet eens een gemis zijn.
Dat het scherm niet gelamineerd is vind ik een gevalletje "schraalhans is keukenmeester", maar zelfs daar zou ik nog overheen kunnen komen. De calibratie van het scherm is in ieder geval veel beter dan in menig Android tablet.

Wat mij blind naar een iPad drijft als het om tablets gaat:

1. Bij Android zijn de apps opgeblazen telefoon apps. Op iPad native tablet-apps. Dat oogt zoveel beter;
2. Bij de meerderheid van Android tablets verouderde, trage soc's. iPad is zoveel sneller;
3. De iPad kent zijn gelijke niet als het om updates gaat. Je doet er dus veel langer mee.

De enige Android tablet die op veel gebieden mee kan komen met Apple is een duurdere Samsung. Mooi (AMOLED) scherm, snelle soc, inmiddels beter updatebeleid (dat het nog steeds niet haalt bij de iPad), goed geluid. Maar ook bij Samsung blijf je modderen met opgeblazen telefoon apps en dat zie je op een goed scherm nog veel beter. En voor € 385 krijg je ook bij Samsung niet de kwaliteit van een iPad.

Dus lang verhaal kort: voor de manier waarop ik een tablet zou gebruiken kom ik uit op Apple. Dat is puur persoonlijk en het kan heel goed zijn dat anderen andere afwegingen maken en kiezen voor een Android tablet. Prima toch?

Op telefoongebied kom ik, alleen al gezien de inhoud van mijn portemonnee, uit op Android. Daarbij vind ik het fijn als ik mijn telefoon naar mijn hand kan zetten.

[Reactie gewijzigd door arnold63 op 22 juli 2024 14:50]

Ik heb geen enkele tablet gezien met goede audio?

Ik heb een keer een lenovo in handen gehad met “surround” geluid, en het klonk inderdaad goed mits je er goed voor stond want de speakertjes zaten aan de onderkant,
als je hem kantelt kom je weer uit op hetzelfde, surround geluid aan je rechterkant 🙂

Een koptelefoon is beter en anders een bluetooth speaker kan al wonderen en kun je ook gebruiken voor telefoon.
De Nvidea Shield tablet heeft anders redelijke stereo speakers....
Je hebt gelijk hoor, dat er voor de prijs best stereo speakers in mogen zitten.

Maar het gaat óók om de kwaliteit van de speakers. Mijn iPad heeft fijner mono-geluid dan mijn moeders Samsung in stereo (klinkt wat schel)
Slecht advies. De instap iPad is voor veel mensen meer dan genoeg.

Netflix kijken gaat uitstekend met de speakers of je hoofdtelefoon. Je zit zelfs een 3,5 mm aansluiting bij wat ideaal is voor veel mensen. Je wordt dus niet op kosten gejaagd om verplicht draadloos te moeten gaan.

Snelle processor, betere camera en jarenlange software ondersteuning maakt dit een prachtige upgrade.
Anoniem: 302359 @Ruw ER31 oktober 2021 14:56
Ik raad iedereen de instap ipad al jaren af. Want het is een apparaat waar netflix op gekeken wordt, en zolang je geen stereo speakers hebt is het apparaat daar gewoon niet geschikt voor. Het is echt triest dat Apple nog steeds dit soort basale functies achter houdt om zo te upsellen naar een duurdere ipad.

Edit:

Gezien het grote aantal mensen dat mij komt melden dat stereospeakers onzin zijn, denk ik dat het het beste is dat de review wordt aangepast, en de ipad mini er een minpunt bij krijgt:
Bevat stereo speakers.
Je keurt een apparaat af in zijn totaliteit af voor 1 hele specifieke eis die jij hebt, maar de rest van de wereld eigenlijk niet zo boeit. In plaats van te accepteren dat jouw eis niet zo breed gesteund wordt ga je maar een beetje vreemde sarcastische edit in je post plaatsen en een sneer naar de mensen die wel blij zijn met het product. De meeste mensen kijken Netflix niet via de blikken stereo speakers van een tablet maar gebruiken hiervoor een koptelefoon/speaker of het audio/video signaal word volledig naar een TV gestreamd. Je maakt een hoop heisa over iets wat in praktijk voor de meeste mensen totaal verwaarloosbaar is.
Dit lijkt gewoon zoeken naar iets negatiefs over een krachtig en lang ondersteund apparaat in zijn klasse.
Iedere moderne tablet heeft stereo speakers. Ongeacht de fabrikant. Behalve deze ipad. Waarom hebben letterlijk alle andere tablets het dan?
Alleen jammer dat de ondersteuning na twee jaar ophoudt
Dan moet je ‘m wel op dag 1 gekocht hebben anders houdt het na een paar maandjes al helemaal op…
Iedere moderne tablet heeft stereo speakers. Ongeacht de fabrikant. Behalve deze ipad. Waarom hebben letterlijk alle andere tablets het dan?
Deze iPad heeft dan ook gewoon stereo speakers.

[Reactie gewijzigd door Donstil op 22 juli 2024 14:50]

Het gaat (al de hele tijd) om de mini niet om de 'gewone' iPad.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 14:50]

Het gaat (al de hele tijd) om de mini niet om de 'gewone' iPad.
Nee hoor het ging om de normale iPad:
Ik raad iedereen de instap ipad al jaren af. Want het is een apparaat waar netflix op gekeken wordt, en zolang je geen stereo speakers hebt is het apparaat daar gewoon niet geschikt voor.
Iedere moderne tablet heeft stereo speakers. Ongeacht de fabrikant. Behalve deze ipad. Waarom hebben letterlijk alle andere tablets het dan?
Maar goed ook de Mini heeft stereo speakers dus echt iets veranderen doet het niet mocht hij toch de Mini bedoelt hebben.

[Reactie gewijzigd door Donstil op 22 juli 2024 14:50]

Welke andere moderne tablets? Sorry, maar Apple heeft gewoon bijna een monopoly in de tablet markt. iPad is naast de merk naam ook de categorie naam en dat is niet voor niks. Android is leuk, maar er zijn gewoon niet genoeg tablet apps.
Anoniem: 715452 @cmegens31 oktober 2021 15:38
Een Surface go 3 (of 2) heeft stereo speakers. Wat niet wegneemt dat apple inderdaad een monopolie heeft hoor. :)
Apple is marktleider maar een monopolie heeft het zeker niet. Vergis je niet in hoeveel modellen Samsung verkoopt. Ja dat zijn vaak goedkopere Tab A-modellen (ook voor de kids) dus qua omzet doet Apple het wel veel beter. Kijk je echter naar afzet dan ligt Samsung op kop. Ik denk vooral omdat veel ouders helemaal geen 350 euro (over) hebben voor een tablet voor hun kind. Dan kom je bijna automatisch bij Samsung uit, of een niche merk zoals Kurio.

Wel eens wat betreft Android op tablets. Ik gebruik zelf liever liever een iPad (Pro) dan een Android-tablet, en bij smartphones precies andersom. Hopelijk brengt Android 12L daar verandering in. Wordt wel eens tijd dat er meer dedicated tablet apps komen.
Iedere moderne tablet heeft stereo speakers. Ongeacht de fabrikant. Behalve deze ipad. Waarom hebben letterlijk alle andere tablets het dan?
Omdat ze willen dat je er airpods bij koopt.
AirPods worden ongetwijfeld vaker verkocht aan iPad Air en pro kopers dan de instap modellen.
Gezien het succes van de iPad, waar dat ondertussen in vele gezinnen een synoniem geworden is voor een tabblad, ook al is het een Samsung of lenovo, zal Apple daar in het productteam meermaals over nagedacht hebben qua use cases in dit specifieke marktsegment.

Andere woorden, waarom zou je er iets instoppen wat 99% van de gebruikers niet gebruikt?

Maar de echte reden kan alleen gegeven worden door Apple.
Wat gek, want bij elke hobbyzaak hebben ze wel Bluetooth koptelefoons of Lightning-naar-3,5mm verloopjes als je perse nog techniek uit de jaren 80 van de vorige eeuw wil gebruiken.
Moet je niet van consistenter zijn in je argumenten? Ik bedoel, hier noem je een 3.5 mm jack denigrerend
techniek uit de jaren 80 van de vorige eeuw wil gebruiken
, maar enkele posts hierboven verdedig je mono, wat nou ook niet echt de meest uhm up-to-date techniek is.
Het is niet zozeer mono, maar maar speakers aan 1 kant. Er zijn wel 2 speakers aanwezig, maar niet in links-rechts configuratie in landscape modus.
Verloopjes is een oplossing voor een probleem dat er nooit hoeft te zijn.

Bluetooth koptelefoon moet opgeladen worden, daar zit ik niet op te wachten.

Kortom, de 3,5mm aansluiting is heel handig. Hij zit toch niet in de weg? Ik zou niet weten wat ik met een iPad zonder 3,5mm aansluiting zou moeten. Ik kijk filmpjes op bed met oortjes in. Dat gaat dus niet met dit ding.

[Reactie gewijzigd door 12345j op 22 juli 2024 14:50]

Gelukkig zijn er ook oortjes direct met Lightning aansluiting, deze zitten nog steeds bij de iPhone voorbeeld geleverd.

Ja je kan niet je eigen oortjes dan gebruiken, maar het is wel mogelijk.
Oortjes bij de iPhone… dat is al even geleden hoor.
Nou ja ik gebruik ze ook niet de meegeleverde Lightning oortjes bij mijn 11 pro max, ik gebruik de AirPods maar het kan wel.
Gelukkig zijn er ook oortjes direct met Lightning aansluiting, deze zitten nog steeds bij de iPhone voorbeeld geleverd.
Daar zijn ze sinds de iPhone 12 mee gestopt.
Ah oke nog geen 12 gehad goed ik gebruikte ze niet, ik heb nog een 11 pro max en dus geen behoefte gehad aan een upgrade na de 12.
Het zou kunnen dan dat ze er bij de se 2020 ook niet meer bij zitten, sinds dat doosje nu een stuk dunner is geworden van de iPhone(door dat er ook geen stekker bij zit).

Eigenlijk nooit echt actief opgelet want gebruik ze nooit, dus ook op werk let ik er eigenlijk niet op.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 22 juli 2024 14:50]

Maar deze Ipad mini heeft een USB-C aansluiting en geen lightning poort, hoe connect je dan met een oortje met draadjes?
Wat een gekl**t met die aansluitingen. Ik gebruik al jaren een Rugged earphones met 3,5 mm. Met een stevigere draad dus.
als ik een duurdere Ipad wil dan moet ik dus ook meteen nieuwe kopen die waarschijnlijk vrij vlot kapot gaan (mij kennende met die dunne draadjes).
Dat gedoe met Bluetooth wil ik ook niet. Voornaamste reden is dat de oordopjes dan altijd nog verbonden zijn met een ander apparaat en dat je ze op moet laden.
Ik heb nu al 2 jaar ofzo airpods en werkt prima, en opladen zit ik niet mee is 1 keer in de 2 weken ofzo effe.
Als ik ze uit doe en doosje laden ze ook nog eens(Doosje laad ze ook op), en ze zijn maar alleen verbonden met mijn Iphone.
Ja, maar die airpods kosten echt best wel duur. Ik heb goede rugged dopjes voor 3 tientjes gekocht ooit. Voor dat geld krijg ik qua geluid niet hetzelfde.
Dit zou voor mij een reden te zijn om de gewone Ipad te kopen. Scheelt een boel centen.

En volgens mij is dat de bedoeling, meer geld uit m'n zak kloppen door 3,5 mm Jack eruit te halen. Mensen die geen standaard iPad kopen maar een duurder model zijn vast ook wel bereid €200 neer te leggen voor Airpods. Ik vind dat het een keuse moet blijven of je airpods gebruikt of een 3,5 mm Jack. Waarom zouden ze 'm ander weglaten, voor de waterdichtheid.....bij een iPad? Nee, dit doen ze puur voor de extra winst.

[Reactie gewijzigd door Centurion183 op 22 juli 2024 14:50]

Je -1 is terecht. Want een iPad heeft tot vandaag de dag nog gewoon een 3.5mm headset aansluiting. Wel even bij de feiten blijven ipv te bashen ;)
Netflix kijken op een ipad doe je toch niet standaard, en anders met headphones op.
Ik heb dit opgezocht, en het verschilt per land, maar in Amerika kijken Netflix gebruikers zo’n 20% op een tablet. Ik kijk zelf het liefst op een TV, maar ik kan niet ontkennen dat er hier in huis veel wordt gekeken op een iPad, en dat weet ik ook van familie. Van alle gebruikte modellen (Air 2013, 2017-2021 instap iPads) heb ik nog nooit iemand horen klagen over het geluid. Er wordt veel ‘tussendoor’ gekeken, en dan maakt het minder uit denk ik. Voor het kijken van een film met echt vet geluid, gaan ze ervoor zitten en wordt de TV/geluidsinstallatie aangezet :)
Hier thuis kijkt echt niemand met hoofd telefoons. We hebben al jaren geen tv meer. Nou ja het scherm hangt er nog om te gamen.
Maar in al die jaren hebben we nog mooi hoofdtelefoons gebruikt. En dat gaat prima. Maar de noodzaak voor stereo speakers zie ik ook niet zo.
Je gaat gewoon veel te kort door de bocht... Ja als je Netflix kijkt op je iPad en je gebruikt de speakers dan had het leuk geweest om stereo speakers te hebben, maar om daar de tablet gelijk volledig mee af te raden? Dat lijkt me alleen van toepassing als Netflix kijken met speakers je primaire doel is voor het apparaat en dat lijkt me voor heel veel mensen niet het geval.

Het is ook erg flauw om vervolgens net te doen of mensen juist helemaal geen stereo speakers zouden willen terwijl ik vooral mensen zie die zeggen dat ze ze niet missen, dat is heel iets anders.
Ik weet niet waarom deze op -1 staat want om eerlijk te zijn

Zou ik misschien niet zozeer alle speakers opofferen maar duurdere ipads hebben soms 4 speakers zodat je zowel in landscape als in portait. Stereogeluid hebt

Dan zou ik ook liever voor meer accu kiezen en dan met airpods erbij
Ik begrijp niet dat men überhaupt speakers in dat ding steekt. Iedereen kijkt Netflix met oortjes. Idem voor laptops eigenlijk. Dat Apple zoveel moeite doet om tig speakers in de mbp te steken is wat mij betreft de domste designkeuze die je kan maken.

[Reactie gewijzigd door lowieken op 22 juli 2024 14:50]

Haha dat is natuurlijk grote onzin 😂

Of laat ik het neutraler verwoorden; buiten jouw manier van gebruiken toont de meerderheid vast wel eens een YouTube filmpje. Of doet effe beeldbellen met een groepje. Of zet 2 kindjes tegelijk achter een tablet of laptop. Dus best logisch om speakers te hebben.

Ik zie me de reacties al voor me als er een tablet wordt uitgebracht zonder speakers 😜
Je aanname dat de instap iPad alleen voor Netflix gebruikt wordt is niet valide. De meeste mensen die ik ken gebruiken hem voor email en browsen, o.a. vanwege het grote scherm.
De instap iPad heeft gewoon stereo speakers dus je bent lekker aan het trollen.
Heb je de review gelezen?
Ik neem juist de instap ipad omdat ik er eigenlijk alleen netflix mee doe.
Stereo of mono valt niet op als ik dat ding op mijn schoot heb in bed.

[Reactie gewijzigd door leonbong op 22 juli 2024 14:50]

Ik heb jou eigenlijk nog nooit een Apple apparaat zien aanraden ergens. ;)

Stereo speakers is een leuke toevoeging maar geen absolute must. Zeker niet op deze formfactor waar staging helemaal niet zo groot is / goed kan.

Ja je dan toch gaat netflixen of youtuben, pak dan een setje oordoppen of een koptelefoon oid. Dan heb je gewoon veel beter geluid.

Ik heb ook stereospeakers op m’n ipad zitten. Zowel in landscape als in portrait. Heel leuk, maar had van mij net zo goed dual mono mogen zijn. Zolang het maar verstaanbaar is vind ik alles prima eigenlijk.

De instap ipads zijn absoluut geen slechte apparaten. Zeker niet in vergelijking met het android alternatief.

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 22 juli 2024 14:50]

Ik heb vaak zat apple producten aangeraden. Zo wilde mijn broer carplay in zijn audi e-tron, die heeft nu een SE.

Wat mij nogal opvalt onder apple gebruikers, als Apple een detail helemaal goed heeft, worden ze erom geprezen, als ze een detail missen, is het ineens niet belangrijk. Enorm bijzonder hoe men zo kan denken.

Wat je ook ziet, mensen willen geen minpunten toegeven over iets wat ze gekocht hebben en tevreden mee zijn. Zo bracht HTC jaren geleden een verschrikkelijk slechte telefoon uit, kreeg een laag cijfer op tweakers. In de comments mensen die het toestel hadden, ieder minpunt werd op zwakke manieren van tafel geveegd, was niet belangrijk e.d.

Of op een auto website, ging een artikel over een auto van 30k. Ik zeg, schande dat je geen multilink ophanging krijgt voor 30k, en nog met mcpherson zit. Toen kwamen een paar mensen die de desbetreffende auto hadden mij even vertellen wat een onzin ik praat, multilink was overrated etc. Terwijl alle concurrenten het boden.

Bijzonder eh.
Wat mij nogal opvalt onder apple gebruikers, als Apple een detail helemaal goed heeft, worden ze erom geprezen, als ze een detail missen, is het ineens niet belangrijk. Enorm bijzonder hoe men zo kan denken.
Maar het klopt het wel. Stereo speakers zijn geen must, maar wel gewoon een goed detail die ik zeker in de high end apparaten verwacht.

Kijk stereo placement met twee speakertjes die vrijwel naast elkaar zitten (30 cm maximaal) is leuk, maar zal geen wonderen verrichten. Derhalve is de functie an sich mij absoluut geen pluspunten waard. Het ontbreken ervan in landscape is mij dan ook niet zoveel waard. Ik heb hier een iPad 2 en een iPad 10.5 pro en als ik hetzelfde bekijk dan merk ik vooral dat de verstaanbaarheid belangrijk is. En het kwaliteitsverschil tussen de twee iPads qua geluid zit hem niet zozeer in het stereobeeld, maar vooral in de helderheid van spraak en het niet vervormen van het laag. Als ik op m'n telefoon het linker speakertje afdek kan ik dit effect nabootsen.

Voor echt lange kijksessies pak ik eigenlijk altijd wel een headset. Sowieso veel beter.
Of op een auto website, ging een artikel over een auto van 30k. Ik zeg, schande dat je geen multilink ophanging krijgt voor 30k, en nog met mcpherson zit.
hmm. Klinkt als Mazda 3 ;)
Ik kijk nooit Netflix op m’n iPad maar gebruik wél vaak de Pencil. Stereospeakers kunnen me gestolen worden en bovendien werkt mono ook prima….

M’n vader heeft ook net de nieuwe “grote” iPad gekocht. De beste man is 92, die heeft ook niet zo’n behoefte aan stereo speakers maar wél een fatsoenlijk groot scherm om een spelletje op te doen en wat te browsen en zo.

Ik heb m’n kinderen een tijdje geleden Netflix op m’n iPhone XR laten horen (stereo speakers!) en die stonden wel even te kijken van dat “rare geluid”.. die zijn stereo niet eens gewend en hoewel m’n oudste nu wel vaak in-ears gebruikt schakelen ze net zo makkelijk terug naar mono.
Ik geloof er echt geen snars van dat je kinderen stereo geluid vreemd vinden. Heb je nooit muziek op staan in de auto, heb je geen surround set bij de TV die stereo geluid weer kan geven.
Kijk niet iedereen hoeft evenveel waarde te hechten aan stereo geluid, maar het is complete onzin om 2 speakers aan 1 kant te prefereren over 1 speaker links en 1 speaker rechts. Waarom hebben ALLE andere ipads het anders?

Ik heb weer echt het gevoel tegen een apple boi te praten die ieder minpunt niet wil zien en de gekste dingen erbij gaat halen om te vertellen dat een minpunt geen minpunt is.

[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 22 juli 2024 14:50]

Mijn oren staan ook niet aan 1 zijde van mijn hoofd.
Ik ben ook iemand die niet van de stereo geluid is. Ik weet niet meer of het van Windows 95 naar 98 was of van Windows 98 naar XP. Maar de muziek die op de oude Windows gewoon goed voor mij. En ik vond het slecht klinken in de nieuwe Windows. Bij sommige liedjes werd ik er zelfs licht in me hoofd van. Volgens mij was het onder andere bij Beethoven Fur Elise die bij de Windows werd meegeleverd.

Ik heb toen een hele tijd de oude media player gebruikt omdat ik toen niet precies wist wat het probleem was. Nu heb ik een Media player classic waar ik de kanalen kan instellen. En ik stel daar dan altijd in dat me linker en rechter box / oordopjes allebei de kanalen afspelen zodat ik gewoon aan allebei de kanten hetzelfde hoor.

Ik heb bijvoorbeeld ook een keer bij iemand die surround sound had een film gestopt omdat ik er gewoon niet goed tegen kon. Me televisie zal vast wel stereo geluid hebben maar daar heb ik dan minder last van omdat het wel vanuit 1 richting komt in plaats van dat de ene box links staat en de andere rechts en er veel dichter op zit met de boxen van de computer.
In de auto heb ik meer herrie van buiten en valt het niet zo op. Geen surround set van de TV.
Geen idee waar je tegen denkt te praten, ik ben nergens karmakoning van Apple onderwerpen dus het zal niet tegen mij zijn vermoed ik zo.
Dus dan snap je precies waarom stereo speakers eigenlijk onzinnig zijn. Mooi.
De halve wereld heeft een mono Sonos staan. Ze weten niet beter.
Zeker voor de instap-iPad is het geheugen toch wel aan de lage kant. 3GB is gewoon niet goed genoeg meer in deze tijd. Een beetje game gebruikt al snel 1GB+ en de browser ook honderden MBs per tabblad. Heb je een paar dingen openstaan dan sluit de eerst geopende App zichzelf al snel af, terwijl Apple multi-tasking toch heel erg probeert te promoten de laatste jaren, maar op de instap iPad is dat toch echt lastig.

Daarnaast vind ik het verouderde ontwerp juist heel fijn. Zolang het goed werkt is het prima. Het is nog steeds een mooie tablet. Bij tablets zijn de dunne bezels van tegenwoordig een keuze voor form-over-function. Zelf leg ik graag mijn vingers op de rand als ik ze niet gebruik. Zeker als je dingen doet die twee handen vereisen is dat zeer welkom.
iOS gaat veel efficiënter met ram km waardoor er minder nodig is vergeleken met bv Android.
Als Apple in de hogere modellen er meer RAM inzet kun je ervan uitgaan dat 3GB afgeknepen is — fabeltje dat IOS geoptimaliseerd is want ik heb genoeg apps die crashen op mijn pro.
Dan zijn het dus slechte applicaties en ligt het niet aan iOS.
De belachelijke hoeveelheden RAM die je op sommige Android apparaten krijgt zou van mij niet hoeven, maar 3GB is eind 2021 wel erg karig en niet heel erg toekomstbestendig.
Het is wel efficiënter dan Android misschien, maar 3GB in een iPad is zeker geen 8GB in een Android tablet, misschien 4. Ik heb nu een iPhone SE (gen 2) en die heeft ook 3GB aan geheugen en het houdt niet over. Als ik de camera app open dan worden direct alle andere zware apps gesloten. Op een iPad waar je veel meer doet met multitasking is dat heel erg irritant.

Het maakt het nog gekker dat de processor prima geschikt is voor werkelijk alles. Wil je 4K-video gaan bewerken dan kan de processor dat prima aan, maar de limiterende factor is hier het geheugen. De CPU-kracht vs de RAM-grootte is totaal uit verhouding.
Het lijkt bijna alsof ze willen dat je een duurdere koopt voor zware videobewerking en veel multitasken ;)
Ik heb zelf de instap-iPad uit 2018. Er zijn zeker tijden geweest dat ik het irritant vond dat ik, als ik van app switchte, hij de eerste app weer opnieuw moest opstarten nadat ik terug wilde switchen. Dat was inderdaad met name bij apps die veel geheugen vroegen. Sinds iPadOS 14 is dat al een stuk verbeterd. Nu met de nieuwste iPadOS heb ik er bijna geen last meer van. Natuurlijk is dat subjectief, maar zelfs op mijn iPad uit 2018 is multitasken nu prima te doen. En deze heeft 2GB aan RAM aan boord zitten. Met 3GB kom je denk ik best een eind.
Valt best mee zoals al gezegd iOS is geen Android, wat al 8gb ram tot 12 nodig heeft om deftig alles te kunnen doen.
iOS gaat veel efficiënter met zijn geheugen om, ik heb nog een iPad uit 2018 met 2gb en werkt nog uitstekend.

Bedenk ook dit is het instap model voor simpele gebruiker, deze gaat geen 10/12 tabs actief open houden om er mee te werken.
Deze doet een beetje bank zaken/ online shoppen en internetten/ eens een spelletje op de bank of bed of met een weekendje weg.
Honderden mb’s per tabblad?! 😅😅

Ik kon het niet geloven. Maar inderdaad Chrome gebruikt honderden mb’s per tabblad. Dat is echter precies waarom je Android en iOS niet met elkaar moet vergelijken, want uit diezelfde test bleek dat Safari gemiddeld maar 12 mb per tabblad gebruikte.
Groot aanbod tablet apps is niet iets wat de iPad nog van Android onderscheid. En dat dit onder hetzelfde punt valt als lange ondersteuning (wel een pluspunt) vind ik raar.

[Reactie gewijzigd door ilfamo op 22 juli 2024 14:50]

Kwantiteit en kwaliteit aan aanbod aan apps heb je op ieder platform. Ik heb niets gemist.
Ik vind het aanbod juist slecht. De meeste apps zijn waardeloos of worden na een tijd niet meer ondersteund. Ik gebruik mijn tablet nog maar zelden.
Android is nooit gemaakt voor tablets en de applicaties al helemaal niet. Dat zijn uitgerekte telefoon-apps binnen Android.
Tijdje al geen android tablet in handen gehad denk ik? Apps op android zien er allang niet meer uit als uitgerekte telefoon apps.
Gisteren nog 1 gekocht. Een goedkoop mormel om aan de muur te hangen voor m’n domotica.
Als je je er dan iets beter in had verdiept dan alleen maar 'een goedkoop mormel om aan de muur te hangen voor m'n domotica', dan had je het wel kunnen weten.

En een fatsoenlijke Android tablet testen alvorens je conclusie te trekken helpt ook wel.
Dus het klopt, je hebt al een tijdje geen fatsoenlijke Android tablet meer in je handen gehad. Als je dat nou gewoon had gezegd in plaats van doen alsof je er heel veel verstand van hebt.
Komt omdat er al járen geen fatsoenlijke Android tablets meer gemaakt worden ;) (omdat er ook geen fatsoenlijke tablet-specifieke apps zijn waarschijnlijk)
Wat een onzin, er zijn menig apps voor Android beschikbaar die wel voor tablets zijn ontworpen. Natuurlijk zijn er ook apps die uitgerekte telefoon UIs tonen, maar dat heeft de iPad ook.
In de conclusie is er te lezen dat dit zoveel beter is dan een Android tablet, zonder ook maar 1 letter te besteden aan desbetreffende Android tablet in heel de review.
Dit is als een review lezen van een BMW auto, met vergelijkingen tussen BMW auto's, om vervolgens een conclusie te krijgen dat het een betere auto is dan een Audi.
Als dat de conclusie is, laat het dan ook zien in de review.

Het is mij nog steeds volstrekt onduidelijk waarom de Mini een aanrader is, tenzij je al helemaal in het Apple ecosysteem bent gezogen en een iPad je enige optie is.
In het stukje in het kort staat:
De iPad mini (2021) is een absolute aanrader voor wie een kleine tablet zoekt, want kleine Android-tablets zijn erg dungezaaid en over het algemeen basaal uitgevoerd.
Dat lijkt mij een prima onderbouwing?
Is dat een onderbouwing, laat staan "prima"? Zeggen dat er weinig Android-tablets zijn die direct concurreren met de iPad mini zegt absoluut niks over of deze wel of niet beter zijn dan de iPad mini, en een veralgemening van de hele markt in de vorm van "over het algemeen basaal" doet daar ook niks aan af. Dat is geen onderbouwing, dat is gewoon puur ontkenning en aan de kant zetten van een hele categorie op basis van een vreemd vooroordeel omdat de Android markt veel gevarieerder is dan de iPad lijn en daarmee dus natuurlijk een veel breder spectrum aan kwaliteit moet beslaan.
Beter dan een Android tablet, lees anders. Een Android van 220€ is mega basic een iPad kan wel voor een stuk krachtigere apps gebruikt worden. Het is waar je behoeften zijn met zo n apparaat. Een Android is totaal geen miskoop als je gewoon het houdt bij de basis. Er zijn ook duurdere modellen en daar kan je ook meer mee. Het verschil is gewoon de software. :) iPad os vs Android.

[Reactie gewijzigd door Meiklokje op 22 juli 2024 14:50]

Waar haal je precies die 220 vandaan? Want ik zie toch echt 390 euro staan bij de ipad, en daar heb je ook een prima Android tablet voor. En als je naar die 560 van de mini kijkt dat is helemaal belachelijk, dan is het dus alleen echt de moeite als je per se een (te) kleine tablet wil.
Ik heb het over een lenovo met 4g. Heb je voor 220€ of minder bij online winkels. Doet ook zijn ding. Bij Apple betaal je 2,5 meer de prijs voor een baseline met 4g. 8)7

Ik speel geen games, bewerk geen video s en zit niet te fotoshoppen. Probeer eens zo n Android. Je krijgt er zoveel voor terug. Simpel, goedkoop en goed.

Internetten
Films kijken
Boeken en tijdschriften lezen
Muziek streamen.

Voor de rest is dat voor mij genoeg.

[Reactie gewijzigd door Meiklokje op 22 juli 2024 14:50]

Heb zelf een Chromebook tablet, werkt imho zelfs nog lekkerder.
Gebruik Samsung Galaxy Tab 5Se
€359,- | 400 gram !! | 4 speakertjes Stereo!! Flexibel OS

[Reactie gewijzigd door g_v_rijn op 22 juli 2024 14:50]

Dit is als een review lezen van een BMW auto, met vergelijkingen tussen BMW auto's, om vervolgens een conclusie te krijgen dat het een betere auto is dan een Audi
Wat ook gewoon zo is natuurlijk :+
Sinds wanneer is een BMW beter dan een Audi?
😂😂😉😉
Sinds wanneer is een Audi beter dan een BMW?
😂😂😉😉
IFTFY :+
De huidige lineup is een rommeltje.

iPad
A13
Smart connector
Lightning
Geen gelamineerd display

iPad Mini
A15
Geen smart connector
USB-C
Gelamineerd display

Hadden ze geen ruimte voor de Smart connector op de Mini?
Of omdat de ontwikkelkosten voor een nieuw iPad Mini Smart Keyboard groot is tegen het aantal verkopen van de Mini.
Of dat het ergonomisch zal zijn voor het kleine formaat?

Het is al een kleiner display tov andere iPads en dan neemt je scherm weergave ook af door het on screen keyboard.

Eigenlijk vind ik het ook raar dat de gewone iPad niet gelamineerd is.
Bij Apple betaal je toch evenveel voor omruil van Ipad bij schade.
En je kan zelf het scherm toch niet vervangen.

En wat is het voordeel t.o.v een iPhone <> Max model en de iPad Mini?

[Reactie gewijzigd door mrooie op 22 juli 2024 14:50]

De mini is gewoon weg te klein voor een bruikbaar toetsenbord. Dus heeft het geen nut om er een smart connector aan toe te voegen. Je kan altijd een bluetooth toetsenbord gebruiken.

Voordeel iPad mini tov iPhone Max.
1. De prijs. Een iPhone Pro Max begint op meer dan het dubbele van een iPad mini.
2. Een iPad mini heeft een groter scherm.
3. Een iPad mini kan iPad apps draaien.
4. Een iPad mini kan twee apps tegelijkertijd open hebben.
5. Een iPad mini ondersteund de Apple Pencil.

Ja, er zijn voldoende redenen om voor een iPad mini te kiezen.
Eigenlijk vind ik het ook raar dat de gewone iPad niet gelamineerd is.
Bij Apple betaal je toch evenveel voor omruil van Ipad bij schade.
En je kan zelf het scherm toch niet vervangen.
De glasplaat van de niet gelamineerde iPad’s zijn wel degelijk te vervangen. Heb op het werk al 4 keer zo’n glasplaat vervangen en dat voor €30 per stuk. Zakelijk vind ik de niet gelamineerde iPad’s echt een uitkomst.
Apple is gewild. Dus je zorgt ervoor dat men juist ook moet kiezen. :)
Ik heb een kritische noot bij "gedateerd ontwerp", op welke manier wil je hier nog vernieuwend in kunnen zijn? Transparante behuizing? See-through OLED? Extreem dun, maar 5x zo duur?
Die hele zin daar vlak onder is ook wat apart.
Android-tablets ... Hoewel ze er weleens nieuwer uitzien, met een design geïnspireerd op dat van de hedendaagse iPad Air en Pro, blijven ze verstoken van het uitgebreide software-ecosysteem waartoe ook de budget-iPad je toegang geeft.
Wat wordt hier geprobeerd te zeggen?
Ja als je een android tablet heb kan je niet in de store van Apple, wat wel met de goedkoopste Apple tablet kan (ja ... Duh). Zo kan je met de aller duurste Apple tablet ook niet in de "super de puper mega uitgebreide" Android store kopen wat wel met sub 100 euro android tablets kan, niemand zal daar van op kijken.

En de tijd dat we alle telefoons een Apple kloon noemen is toch al een jaar of 10 voorbij, laten we dan ook niet suggesties doen alsof de meeste android tablet geïnspireerd zijn op de tablets van Apple.
De instap-iPad heeft nog altijd dikke vezels aan boven en onderzijde (of links/rechts zo je wilt). Dat ontwerp is ‘gedateerd’, zeker als je het naast de iPad mini, iPad Air en iPad Pro ziet.
Je moet eens in de 3 jaar natuurlijk wel afwisselen tussen ronde randjes en vierkante randjes he :)

[Reactie gewijzigd door Navi op 22 juli 2024 14:50]

Toch zijn beide apparaten aanraders in hun respectieve categorieën
Waarom krijgt de iPad 2021 dan geen Great Value award ( https://dpgtechnology.nl/awards ).
Dit product biedt een uitstekende prijs-prestatieverhouding. De koper krijgt veel waar voor zijn geld; het product werkt als beloofd. Mogelijk is het functioneel beperkter of vertoont het ruwe kantjes, maar de prijs maakt dat goed.
Het is niet de goedkoopste of beste tablet maar het all-roundpakketje zoals snelle processor, lange support en het complete ecosysteem (als je ook al een iPhone hebt bijv) maakt het een prima keuze vind ik.

Zelfde geldt ook voor de mini denk ik:
De iPad mini (2021) is een absolute aanrader
Die verdient dan ook wel een award vind ik als het een absolute aanrader is.

[Reactie gewijzigd door CyberMania op 22 juli 2024 14:50]

Voor de prijs van de Ipad is het eigenlijk en no-brainer.

Het klopt helemaal dat het nergens in uitblinkt,
behalve in de prijs. Als je de optelsom maakt en je weet dat je er 4 a 5 jaar makkelijk mee vooruit kunt zonder ergens zwaar hoeven in te leveren dan is het een prima alternatief.


Voor mij persoonlijk ook een beter alternatief dan een chromebook. Beetje serieuze chromebook kom je uit op +400 euro maar ben je redelijk beperkt.
Het is voor de kopers te hopen dat deze iPads geen last hebben van witte puntjes in het scherm. Mijn iPad Air (2019) heeft dat nu al voor de 2e keer. Helaas is de garantieperiode nèt verlopen waardoor Apple hem weigert te vervangen, ondanks dat deze 2e iPad vorig jaar in gebruik is genomen en dus nog geen jaar oud is.
Vervelend zoiets maar je weet dat de winkel waar je de iPad gekocht hebt verantwoordelijk is voor garantieafhandeling?

Tenzij je de tablet direct via Apple gekocht hebt, dan zijn ze ook na het eerste jaar verantwoordelijk en daar houden ze zich naar mijn ervaring ook aan. Zelf al een keer uitstekend geholpen tijdens een vakantie in Zuid-Frankrijk door de Apple winkel in Nice terwijl het product meer dan één jaar in ons bezit was.
Ik heb ook zon wit puntje op mijn iPad air 2. Een tablet uit 2014 :P

Still going strong
Groot voordeel van een iPad is is dat je als consument altijd de zekerheid hebt dat je een goede tablet in huis haalt. Bij de concurrentie verschilt de duurzaamheid en algehele kwaliteit sterk per merk en per type.

Ik snap de reacties over video kijken op een tablet zonder koptelefoon niet. Ik doe dat regelmatig in bed met een iPad en ik heb nergens last van, afgezien van af en toe lelijke strepen van de glasplaat vegen. Ik wissel weleens af met mijn TV, maar ik zet nooit mijn koptelefoon op, tenzij mijn bovenbuurman lawaai maakt.

Is het echt zo moeilijk voor te stellen dat iedereen anders is en dus anders om gaat met een tablet?

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 22 juli 2024 14:50]

Groot voordeel van een iPad is is [sic] dat je als consument altijd de zekerheid hebt dat je een goede tablet in huis haalt.
Groot nadeel van een iPad is dat je als consument geen controle hebt over het apparaat. Een niet-technicus die gewend was om geen reclame te zien, was er verbaasd over dat je bijvoorbeeld geen YouTube zonder reclame op een iPad kan kijken. Een andere negatieve ervaring was dat iets simpels als Kodi (om media direct van een SMB share af te spelen) er niet op werkt, waardoor je server-side zaken moet inrichten on de tekortkomingen van een iPad te compenseren.

Nee, een Pi-hole helpt niet bij het YouTube probleem, want content en reclame komen van hetzelfde domein.

Hiermee schrijf ik de iPad niet af, maar het is geen oplossing voor iedereen. Ongetwijfeld werkt het allemaal beter als je in het geheel in het Apple ecosysteem zit. Als je daar niet in zit, dan is het goed om eerst te onderzoeken of een iPad kan voldoen aan de verwachtingen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 14:50]

Groot nadeel van een iPad is dat je als consument geen controle hebt over het apparaat. Een niet-technicus die gewend was om geen reclame te zien, was er verbaasd over dat je bijvoorbeeld geen YouTube zonder reclame op een iPad kan kijken.
Ik heb geen Android tablet dus ik kan het niet testen, maar begrijp ik goed dat je daar standaard geen reclames bij YouTube krijgt en geldt dat dan voor alle soorten reclame?

Ik ben het wel eens dat de 'beperkte' netwerkmogelijkheden soms wel irritant zijn op een iOS device. Er is (soms) omheen te werken, maar dat zou wellicht ook anders mogen zijn.
Nee daar (op Android) krijg je ook gewoon reclame tenzij je een abonnement hebt of een app gebruikt die geen reclame toont of iets anders extra’s doet.

Ik gebruik op m’n iPad en iPhone gewoon de YouTube app niet die ene keer dat ik daar iets wil zien en heb een ad blocker geïnstalleerd. Dat werkt wel.
Op een iPad gebruik je MrMC (Kodi fork) of infuse, gewoon vanaf een SMB share.
Een niet-technicus die gewend was om geen reclame te zien, was er verbaasd over dat je bijvoorbeeld geen YouTube zonder reclame op een iPad kan kijken
Kan wel. Er zijn genoeg Adblockers in de Appstore te vinden die ook advertenties in applicaties kan blokken. En je kan op Youtube.com op een iPad ook gewoon advertenties blokkeren. Het heet een Adblocker voor Safari. Staat in de AppStore en meeste zijn gratis.
Een andere negatieve ervaring was dat iets simpels als Kodi (om gestolen media direct van een SMB share af te spelen)
Fixed that for you
Je kunt prima zonder reclame YouTube kijken op een iPad. Daar heb je alleen maar een YouTube premium abonnement voor nodig.
Wat betreft Kodi hoef je ook niet al te ingewikkeld te doen zolang je je maar aan de native door iOS ondersteunde audio/video formaten houdt.
En zo zijn er nog legio meer oplossingen waardoor een iPad al sinds jaar en dag geldt als een prima content consumptie device.

Waar hij dan weer niet zo geschikt voor is, is je gepirate meuk afspelen en advertenties blokkeren binnen apps. Dat laatste kan trouwens wel zolang je de browser gebruikt voor bv. YouTube. Safari heeft ook op iOS prima ad blocking.
Klopt ik gebruik ook nooit koptelefoon bij de iPad, en anders zijn er toch Bluetooth oortjes of koptelefoon(gelijk van irritant draadje af).

Of een verloop stekkertje voor je eigen oortjes, en anders oordoppen met directe Lightning aansluiting zoals ze bij de iPhone al zitten ook.
Duurzaamheid in wat ? Duurder is niet beter. Ik heb een Lenovo van 220€ en die werkt net zo goed als een baseline iPad die 2,5 keer meer kost. Mijn Lenovo is niks plastic fantastic en is van glas en heeft usb c wat die iPad nog niet eens heeft. Je hebt op een iPad 7 jaar support maar op het einde heb je een slome brick van 340€ tot 1200€ voor die iPad Pro s. In die tijd is mijn Lenovo even snel in al die jaren als ik m gekocht heb. Ik zie de meerwaarde niet om nog een iPad te kopen. iPad os voegt niets toe een iPad blijft een iPad al hangt daar nog een duur toetsenbord aan vast en zo n onnozel pennetje. Terwijl zo’n ding hooguit voor mediaconsumptie gebruikt wordt. Ik weet niet waar jij die argumenten haalt dat android ondermaatse producten zijn. Het is niet alleen maar overpowered processorkracht wat een tablet goed maakt. Je hebt niks aan een A13 of een M1 als hij binnen een paar jaar gebrickt wordt tot een langzaam onbruikbaar stuk schrot wat je hopen geld heeft gekost. En dat lapt Apple met alles. Ik heb hier nog een Sony tablet z2 liggen met android 5.0. En daar draait alles nog op. De eerste iPad met iOS versie onder dan 10 was al gaar voor de vuilbak. De eerste generatie en eerste generatie mini kon ik al weg kieperen omdat apps op een hogere iOS versie gedraaid moeten worden voor wat radio, tv en het kijken van wat series. Begin aub niet over duurzaamheid van Apple producten. Ik heb meer weg gekieperd van Apple dan de android spullen die nog werkend en bruikbaar in mijn kast liggen. Dat geldt ook voor mijn surface 3 met Windows 10 met een onnozele atom processor. Zegt genoeg wat Apple is. Nest.
Vervelend voor je dat je zulke slechte ervaringen hebt met tablets van Apple, maar ik denk dat je gewoon pech hebt gehad.
Duurder is niet beter.
Mijn eigen mening is genuanceerder: duurder is niet altijd beter. Ik heb in het verleden weleens spotgoedkope juweeltjes aan devices gescoord, daarom weet ik dat het kan. Maar om dat te kunnen moest ik me wel heel erg goed inlezen voordat ik tot aankoop over ging.
Ik weet niet waar jij die argumenten haalt dat android ondermaatse producten zijn.
Dat heb ik helemaal niet gezegd. Ik heb gezegd dat een iPad kopen veel meer zekerheid geeft op een fijne ervaring. Dat is niet hetzelfde als zeggen dat alles met Android ondermaats is.
Ik heb hier nog een Sony tablet z2 liggen met android 5.0.
Dat is nu typisch iets dat ik niet wil. Ik wil een tablet met een up-to-date OS, zo lang mogelijk. Bij Apple heb ik altijd die zekerheid. Van een fabrikant van een Android device moet ik maar zien of die zijn beloften na komt.

Aangezien je zo rijkelijk strooit met je eigen ervaringen, hier zijn de mijne:
Ik heb voor mijn werk jarenlang 32 iPad 3 tablets beheerd. Duurzaamheid: circa 5-6 jaar. Viel mij een beetje tegen voor zulke dure dingen, maar het is langer dan wat jij noemt.

Ik heb zelf een wat nieuwere iPad die qua snelheid en levensduur de iPad 3 ruimschoots overtreft.
Voor wat gebruik jij m ook.

Ik heb niets meer nodig dan

Internetten
Muziek streamen
Tv, films en series kijken
Boeken en tijdschriften lezen.

Gewoon basic. En daar vind ik een iPad gewoon knijterduur.
Ik zit niet te telewerken of te bankieren op een mobiel apparaat. Android gaat zo lang mee tot de updates van de apps er mee stoppen op de geïnstalleerde os versie. In die tijd heb ik meer iOS devices kunnen weg kieperen omdat die apps een hogere versie van iOS nodig hebben. Apple is niks dan geplande veroudering. Je hebt geen iOS 15 nodig voor Netflix en tv maar blijkbaar bij bepaalde apps wel. Het blijft tv en muziek. En dat is iedere keer een grap van 340 tot 1200€ voor niks omdat ontwikkelaars het nodig vinden om hun apps op oudere devices totaal onbruikbaar te maken terwijl die processor in zo n oude tablet perfect die taken aankan. Ik geef geen hopen geld aan zo n wegwerp product meer uit. Mijn surface 3 werkt niet met apps en kan worden gebruikt met een webbrowser. En dat ding is al zo oud. Niks bricken maar gewoon gebruiken. Waarom een app als de internet browser het ook doet ? Nee idem met die Lenovo van mij. 220€ is nog beter dan wat Apple vraagt en dat is na 12 jaar ook voor de vuilbak. In die tijd heb ik meer iPads kunnen vervangen door dit geforceerde iOS app versie probleem. Waarom zou ik hopen geld aan ramen een deuren moeten uitgooien. Een oud Android os maakt je device niet obselete. Het is de ziekte van de mens om maar altijd maar te kopen en nieuw te willen terwijl je altijd hetzelfde product in handen hebt. iOS blijft iOS een iPhone of een iPad van eender welke versie ook. Apple is alleen maar op je geld uit met het onbruikbaar maken van devices. Nog altijd mensen doen geloven dat de laatste software en het nieuwste van het nieuwste je leven beter maakt. Terwijl we met zijn allen met die devices iedere keer opnieuw iedere keer hetzelfde met die apparaten doen. En dat gaat er bij mij gewoonweg niet in. Zoals een goede film een goede film blijft hoe vaak je m ook bekijkt. Ik zie de meerwaarde niet om altijd maar te kopen terwijl alles hier nog perfect zijn dienst doet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.