Apple brengt iOS 15, iPadOS 15 en watchOS 8 volgende week uit

Op 20 september brengt Apple iOS 15, iPadOS 15 en watchOS 8 uit. De nieuwe besturingssystemen staan op de iPhone 13-modellen en nieuwe iPads en Apple Watch die dinsdag aangekondigd zijn, maar zijn ook beschikbaar voor veel oudere modellen.

Apple noemt de releasedatum van 20 september bij de introductie van de iPhone 13-serie en de vernieuwde iPad en iPad mini. De besturingssystemen werden tijdens Apples WWDC-conferentie in juni aangekondigd, Tweakers publiceerde toen een preview aan de hand van bètaversies.

De nieuwe versies van iOS en iPadOS krijgen aanpassingen in de manier waarop notificaties weergegeven worden en een Focus-modus. Dat is een samenvoeging van Niet Storen en de automodus die al langer bestaat, gecombineerd met nieuwe instelmogelijkheden.

Verder wordt de interface van iPadOS meer gelijkgetrokken met die van iOS, met widgets die tussen iconen van apps kunnen staan. Ook zijn er wijzigingen die multitasking op iPads gemakkelijker moeten maken.

Apple was ook van plan om een systeem voor het detecteren van kindermisbruik te implementeren in iOS 15 en iPadOS 15, maar na veel kritiek van onder meer beveiligingsonderzoekers, privacyactivisten en juridische deskundigen besloot Apple dat uit te stellen tot een nader te bepalen datum.

Besturingssysteem iOS 15 iPadOS 15 watchOS 8
Beschikbaar voor iPhone 6s en nieuwer iPad mini 4 en nieuwer
iPad Air 2 en nieuwer
iPad (5e generatie) en nieuwer
Alle iPad Pro-modellen
Watch Series 3 en nieuwer

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

14-09-2021 • 20:59

124 Linkedin

Lees meer

Apple kondigt Watch Series 7 aan Nieuws van 14 september 2021

Reacties (124)

Wijzig sortering
iOS 15, waarbij de iPhone 6S uit 2015 zijn zesde! OS upgrade krijgt. Je betaalt wellicht wat meer voor een iPhone, maar als je dat wil, kan je er heel lang mee doen en veilig mee werken.
Even uit nieuwsgierigheid, stel je koopt zo'n telefoon en zet er bijvoorbeeld een nieuwe accu in. Hoe bruikbaar is de telefoon dan nu nog in dagelijks gebruik? Of bijvoorbeeld de Iphone 6S met IOS 14 nu?
Prima. heb zelf een SE, zelfde chip, die met nieuwe batterij echt prima loopt met beta. Is mijn “bijtelefoon”. Doe er niet zo heel veel mee.

Je gaat er niet het nieuwste spel op spelen, maar meer ‘productie’-apps doen het prima. Funda bvb. Of gewoon browsen. Muziekje spelen.

De nieuwste chips zijn fenomenaal en doen computationele dingen met bvb. foto’s waar je u tegen zegt. Maar de A9 is ook een prima chipje, die de basisdingen mooi afhandelt.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 14 september 2021 21:54]

Om even context te geven (maar er ook weer niet bizar veel tijd aan te spenderen...): de volgende cijfers komen van geekbench 5, enkel singlecore (tabellen in comments zijn niet zo handig):

Model Geekbench % van 6S
iPhone 6S 529 100%
iPhone 7 725 137%
iPhone 8/x 909 172%
iPhone 11 1305 247%
iPhone 12 1570 297%
S21+ 5G 969 183%

Geekbench claimt dat het crossplatform vergelijkbaar is. In dit geval is de aller-allerbeste Android nog geen 2x sneller dan de 6 jaar oude iPhone 6s.

Als ik dan de cijfers van https://www.anandtech.com...s-2100-galaxy-s21-ultra/4 ernaast leg waarbij je de prestaties van de ARM X1 cores tegenover de A14 in een iphone 12 kan vergelijken, dan lijken die rond de ~70% van de A14 te vallen. Dat zou ze een equivalente score om en bij de 1100 geven. Om maar een extra datapunt erbij te halen.

Als je dus de állernieuwste állersnelste Android smartphone hebt, is de CPU in singlecore taken nauwelijks 2x sneller dan een 6 jaar oude iphone 6s. Heb je je Android al langer dan een jaar, dan is het verschil nog kleiner.

Als je het zo bekijkt is het niet verwonderlijk dat een 6s nog best mee kan.
Als iemand die zowel de iPhone 6s als nieuwere Android high end modellen tegelijk heeft gebruikt kan ik je vertellen dat deze Geekbench cijfers geen goede representatie zijn van de gebruikerservaring. Multicore geeft wat dat betreft beter beeld.

Maar goed, gebruikerservaring is persoonlijk natuurlijk.
Wil ik wel een béétje geloven, niet helemaal.
In veel taken zal singlethreaded snelheid toch wel leiden, als je echt iets computatief sneller wil doen helpen een legertje tragere cores dan weer. In games op de desktop zien we nog stééds dat een hogere singlethread zich vertaalt naar meer frames. Een bloedsnelle quadcore kan het daar beter doen dan een uit de kluiten gewassen 64-core. Over het algemeen telt dat voor de gebruikservaring van een smartphone ook.

Maar goed, eventjes opnieuw gedaan voor multicore en een paar modelletjes toegevoegd.

Model Geekbench % van 6s
iPhone 6s 967 100%
Galaxy S7 1179 122%
iPhone 7 1288 133%
iPhone x 2057 213%
Pixel 4 2184 226%
iPhone 11 2970 307%
S21+ 5G 3073 318%
ROG Phone 3 3241 335%
iPhone 12 3382 350%
iPhone 12 Pro Max 3937 407%


Daarnaast: bvb een S7 heeft na Android 8 (2017) geen major updates meer heeft gekregen, vergeleken met de 6s die dus later deze maand nog een major update krijgt.
Heeft de S7 dan het voordeel van minder features te moeten draaien of nadeel van minder optimalisatie doorheen OS-versies?

[Reactie gewijzigd door Arrigi op 15 september 2021 15:33]

Dat zijn theoretische cijfers, in de praktijk valt de snelheid van een 6s behoorlijk tegen hoor (bron: eigen ervaring). Dit is helemaal niet gek voor een 6 jaar oud apparaat (en zelfs goed te noemen) maar het is niet te vergelijken met moderne smartphones.

Toevoeging: hiermee bedoel ik de praktijkervaring, iets opzoeken op internet, apps openen, spelletjes etc starten op moderne smartphones vrijwel instant waar bij oudere iPhones lang geen sprake van is.

[Reactie gewijzigd door unreal0 op 16 september 2021 10:15]

Het is nog steeds een 2x verschil. Da's veel.

In desktop CPUs spreek je dan van een AMD A10-7890K tegenover een 9900K, min of meer. De een een budget CPU van jaren geleden, de andere tot voor kort de aangeprezen single-thread koning.

Ik zeg nergens dat het sneller is dan bestaande modellen, hooguit dat het niet verwonderlijk is dat het ding nog bruikbaar is. Sommige budget Androids die vandaag verkocht worden zijn nauwelijks krachtiger.
Ik moet ook zeggen dat ik totaal niet meer het idee heb iets tekort te komen. Waar een jaar of wat geleden de stappen nog erg groot waren zie ik nu niets waarom ik mijn XS Max zou willen upgraden. Ik zit zelden met een lege accu (dus is ie op zich groot zat), scherm is prima, camera goed zat, formaat is wat mij betreft ook prima.
Zo lang je geen spelletjes erop speelt is er weinig reden voor een upgrade tot de ondersteuning afloopt.

En dan zijn ze nog duurder geworden ook; 1259 euro inmiddels voor de 13 Max. Ik wacht mooi af tot ie van ellende uit mekaar valt of de ondersteuning stopt.
Ik gebruik de iPhone X en ook die voelt nog snel genoeg voor alledaags gebruik. Qua spelletjes doe ik eigenlijk alleen Pokémon GO en dat gaat prima.

De X had al een OLED scherm en FaceID. Eigenlijk loopt het camerasysteem het meest achter. Maar dat is nou juist de verbetering waar ik het minst om geef gezien ik maar af en toe & van dichtbij fotografeer.
Ik heb tot vorige maand ook een X gebruikt en was hier nog hartstikke tevreden over. Was eigenlijk aan het wachten op de 13 mini, maar helaas ging mijn X kapot, dus heb nu een 12 mini. Toptelefoon waar je tegenwoordig inderdaad vele jaren mee kan doen.
Hier ook een XS max, en op zich geen problemen mee.

Nu wil het toeval echter dat ie laatst gevallen is en nu een groene streep door het beeldscherm loopt. Nu is de keuze om het beeldscherm te laten vervangen of een nieuwe telefoon.

Prijzen voor beeldscherm vervanging zijn ook niet mals (als je originele iPhone onderdelen wil), dus ik zit nu in dubio.
Mooi moment om een nieuwe te kopen!
Dat gevoel heb ik ook.
MS Teams, webex, Google Maps, Flitsmeister, Waze en ook Carplay doen het prima.
Hij wordt wel vrij warm en de batterij gaat snel leeg bij video conferencen met MS Teams/webex.

Verder is de performance nog prima (voor een werk telefoon).
Maar mijn Xr gaat ook snel leeg met Teams of Slack videobellen.

Of mijn Macbook, for that matter.

Dat is zo’n beetje de meest energie-intensieve toepassing. Immers je hebt constant de camera/microfoon aan, het scherm is aan, er moet encoding/decoding plaatsvinden en er is zowel download als upload. Dus camera, scherm, cpu en connectivity allemaal tegelijk.
Ik heb zelf de iPhone 7 nog in gebruik. Deze is inderdaad recent voorzien van een nieuwe originele accu en komt qua snelheid niks te kort: alle dagelijkse apps werken nog steeds erg vlot en prima bruikbaar.
Echt fantastisch. Ik heb gisteren weer enorm verlekkerd naar de keynote gekeken en wat zou ik graag een iphone 13 mini en een watch 7 willen hebben.
Maar dan pak ik mijn iPhone 8 en begin ik rationeel te denken: wat mis ik eigenlijk aan mijn iphone 8?
Hij is nog steeds snel, krijgt de komende 2/3/4 jaar misschien nog wel updates, accu is nog steeds goed en ik kan er eigenlijk alles mee wat ik wil.
Het design is nu wat ouderwets en de camera is niet te vergelijken met de 13, maar alleen daarvoor is een upgrade van 800 euro niet te verantwoorden voor mezelf.

De watch 2 doet voor een groot deel eigenlijk ook nog wat ik wil. De accu gaat nog 2 dagen mee, de notificaties werken nog prima en voor sporten werkt het eigenlijk ook nog naar behoren. Het enige mankement aan de Watch 2 is dat er geen nieuwe watch faces worden toegevoegd en dat Siri tergend traag is. Wellicht gaat die Watch 7 er nog wel komen eind van het jaar.
Dat Siri traag is, allez. Maar geen nieuwe watch faces klinkt wel een beetje als "planned obsolescence" - al is het natuurlijk niet nódig.
Apart.
Zo klinkt het inderdaad. De watch 2 werd verkocht in 2016/2017 en kreeg in 2019 de laatste update naar WatchOS 6.3. Bij het uitbrengen van WatchOS 6 werd al duidelijk dat nieuwe modellen nieuwe watch faces kregen maar dat de Watch 2 dit niet kreeg.

Voor Apple begrippen is dit dus echt heel kort en ik begrijp nog steeds niet waarom de Watch 2 maar zo weinig faces kreeg.

[Reactie gewijzigd door yorroy op 15 september 2021 11:16]

iPhone 6S werkt nog prima met iOS14. Redelijk snel en geen crashes. Niet alle nieuwe features, maar in ieder geval wel security updates.
Mijn vader gebruikt nog een 6S en is nog steeds tevreden over de prestaties.
Hij heeft de accu pas geleden nu voor de 2e keer vervangen (elke keer dus na 2 jaar) en kan daarmee weer prima uit te voeten.

Tuurlijk is mijn iPhone 12 Pro een stuk sneller, maar voor het bellen, muziek luisteren, whatsappen en het opzoeken van bustijden functioneert het prima (en eigenlijk nauwelijks onder mijn 12)
Heb als tweede telefoon hier een 6S in gebruik. Dat gaat nog heel soepel. Als ik in 2019 niet de mogelijkheid had om in de VS een Xs te kopen had ik de 6S nog steeds als eerste telefoon in gebruik.
Toevallig een nieuwe accu in mijn SE (2016) laten zetten afgelopen weekend. Wereld van verschil weer, want hiervoor lag hij wel erg vaak aan de lader (originele accu nog), maar nu kom ik er weer makkelijk een dag mee door. Qua performance is er geen app die ik er niet op kan draaien, van licht gamen tot browsen en wat simpele apps.

Wat mis ik? Een goede camera, vooral bij weinig licht, en soms zou je willen dat er meer geheugen in zat, waardoor een game niet opnieuw gestart hoeft te worden ipv dat die nog in cache staat.
Mijn 6s doet het nog geweldig. Verslikt zich soms alleen een paar tellen als CarPlay aangesloten wordt. Maar dat is niet heel gek omdat hij dan meerdere apps tegelijk actief heeft.
Al met al gaat hij nog zeer goed mee.
Ik gebruik nog dagelijks mijn iphone 6S met de laatste updates. Heb daarnaast iphone en een Huawei gehad van de zaak. Vergeleken met de Huawei uit 2018 loopt mijn iphone 6S als een malle.

Enigste belemmering waar ik nu mee zit is de beperkte opslag. Dit is nog een toestel met 16GB en dat is best lastig aan het worden. Zeker met het updaten naar een nieuwe iOS. Accu begin dit jaar vervangen en kan weer prima mee. Verwacht dan ook nog met gemak een jaartje met mijn 6S te kunnen doen.

Volgende jaar komt er een nieuwe iPhone maar tot die tijd redt ik mij prima met dit ‘oude’ toestel :)
Mijn zoontje (14) is nog erg blij met mijn 'oude' 6s, dus voor dagelijks gebruik en (eenvoudige) spelletjes geen enkel probleem.
Ik gebruik de se nog dagelijks
Je hoort vele het is een wereld van verschil, maar ik heb toch het tegenovergestelde gemerkt.
Het hangt heel erg sterk van je gebruik van hoe je het toestel gebruikt, ik heb op het werk ook met de oude se of te wel een kleine 6s wel eens de batterij gewisseld.

Als je alleen eens een whatsappje bekijkt en eens nieuws ofzo bekijkt zal het mee vallen, maar doe je er meer mee gaat ook die nieuwe batterij het zwaar krijgen.
Het probleem ligt erin IOS wordt groter en zwaarder maar alle apps ook, dus het beperkte geheugen van de 6s houd toestel langer actief en de batterij moet meer werken hierdoor.

Je toestel gaat dus ook hierdoor uiteindelijk sneller leeg lopen, je zal het niet direct merken maar wel na enige tijd.
Zeer bruikbaar, eerlijk gezegd! Mijn oude 6s is nu in gebruik als werktelefoon: authenticator, absentieregistratie via werkapp, Microsoft Teams, Whatsapp videobellen, Carplay/navigatie.. eigenlijk kan ik er alles soepel mee doen, zonder het gevoel te hebben dat de telefoon tekort schiet.

Daarnaast werken Netflix etc gewoon prima.. (net zoals ze op een iphone 4s zelfs nog werken, maar dan merk je wel dat het apparaat trager is..)

De 6s was voor zijn tijd een prima (en wellicht baanbrekend) toestel als het gaat om prestaties. Op diezelfde manier hebben veel mensen nog steeds erg veel plezier van een i7 2700K bijvoorbeeld in dagelijks gebruik.
Prima. Die van mij heb ik bijna 6 jaar en werkt nog prima. Ik heb er één keer een nieuwe accu in laten zetten en merk nu wel dat die ook wat minder wordt. Ieder jaar kijk ik weer naar wat Apple aan iPhones uitbrengt en vind dat ze mooie features hebben maar als ik kijk naar wat ik echt nodig heb dan voldoet m'n 6S nog prima. Ik heb ook nog steeds een Apple Watch Series 0 :+ Zolang m'n spullen voldoen, hou ik ze.
Ik heb een 6s als secundaire telefoon en ik heb alleen last van de slijtage van de batterij. Browsen, youtube, netflix en bellen gaat gewoon vlot en goed. Ik speel er dus geen games op, dan kan je verdacht lang doen met een telefoon.
Ik heb een 6S Plus. Batterij is 2 jaar geleden vervangen en holt nu in kwaliteit achteruit. Gezondheid staat nu op 93% wat op zich prima is.

Feit is wel dat de batterij echt veel minder lang meegaat in vergelijking met bijvoorbeeld iOS 10. En dat tel ik de gezondheid even niet mee.

Het is ook wel logisch want die oude processor moet veel meer doen om de telefoon draaiende te houden gedurende de dag dan toen bij release 😃

Maar ik sluit me aan bij de rest: telefoon is goed bruikbaar, maar dus wel met slechte camera, kortere batterijduur en heel soms websites die crashen ivm te weinig geheugen denk ik. Ik ga hem nog een jaar gebruiken in ieder geval 😉

[Reactie gewijzigd door marhalm op 15 september 2021 10:42]

Ik heb tot afgelopen voorjaar de 6S als daily telefoon gebruikt. Natuurlijk is mn iPhone 12 sneller maar het was zeker bruikbaar, zeker niet storend langzaam. Reden van vervangen was uiteindelijk de slechte accu icm de lightningport die versleten was waardoor opladen een uitdaging werd.
De vriendin gebruikt nog elke dag haar 6S als haar main phone
Mijn vaders iPhone SE 1 is na 5 jaar op het einde van z’n leven (landbouw dus toestel heeft het zwaar te verduren gehad), zijn mening: “5 jaar, dat begint er toch al een beetje op te lijken”.

En eigenlijk heeft hij groot gelijk. Er is geen enkele reden waarom een smartphone voor een niet-techfan minder dan 5 jaar moet kunnen meegaan (los van verbruiksproduct batterij dan), zeker nu het een volwassen product is en de dagdagelijkse taken voor de grote groep gebruikers wel hetzelfde blijft.

Een toestel dat nu geschikt is voor gewoon gebruik, is dat binnen 5 jaar ook nog. Goed dat die toestellen ook zo lang ondersteund worden. Idealiter kan je zelfs kiezen om enkel beveiligingsupdates te ontvangen, zodat je toestel niet onnodig trager wordt door nieuwe features die je toch niet gebruikt (voor personen zoals mijn vader dan). Volgens mij kan dat bij Apple vanaf nu ook, echt knap.

We moeten af van het idee dat een smartphone na 3 jaar rijp is voor het stort. (Als je niet perse de nieuwste features wil hebben). Een minimale ondersteuning van 5 jaar is toch echt wat we mogen verwachten.

In ons huishouden op dit moment 3 iPhones SE 1 in gebruik (niet speeltelefoons voor kinderen maar echt eerste gebruik), en 1 iPhone 7.

[Reactie gewijzigd door Dashter op 14 september 2021 22:26]

5 jaar voor iemand met zo’n beroep vind ik knap. Ik ken ook een boer en die bestelt zijn telefoons geloof ik in bulk omdat ie elke paar maanden wel een keer sneuvelt… zal wel aan de persoon liggen 😋
Vroeger kocht hij elke 6 maanden een smartphone van 150 euro wegens “gaat toch snel stuk”, en dat gingen ze ook.

iPhone in een degelijk hoesje is op lange termijn goedkoper gebleken. Ideale voorbeeld van goedkoop = duurkoop.
Je hebt speciale bouwvakkerstelefoons, zoals van CAT (is niet van hen maar een rebrand maar OK). Ze zijn vrij duur, maar wel rugged. Die ga je niet snel stuk krijgen. Helaas het updatebeleid is niet al te best. Ze hebben ook dumbphones, dat zou interessant kunnen zijn.

Als een telefoon 5 jaar oud is, dan is bij dagelijks gebruik de batterij gaar. Die gaat na 500 cycles toch echt duidelijk minder krachtig zijn. Een iPhone 6s is nog redelijk eenvoudig open te krijgen, denk ik (heb enkel 5s en 8 batterij vervangen en zat duidelijk verschil in qua complexiteit). Om nog maar te zwijgen van mogelijke effecten van een hete zomer.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 15 september 2021 00:23]

Daarom ook: behalve de batterij, dat is een verbruiksproduct, maar kan je eenvoudig (laten) vervangen ;)
Die heeft mijn broertje en zo stevig zijn ze niet.
Al met al kun je beter een iPhone/Android nemen en dan in zo’n hoesje die je dicht moet schroeven.
Dat was het eerste wat ik dacht toen ik las bouwvakkers telefoon las. Het probleem met zo'n gespecialiseerde telefoons is dat enkel de functie rugged belangrijk wordt en je dus met een "slechte" telefoon komt te zitten die je niet stuk krijgt. Slechtst denkbare scenario. Je kan hem wel nog altijd weggooien en zeggen dat je hem verloren bent :+
Als iemand die tot begin vorig jaar bijna 9 jaar lang een Iphone 4s heeft gebruikt kan ik dat beamen!
Maar de 4s was wel echt onbruikbaar traag geworden op de laatste OS toch.
Viel reuze mee. Ja, ik kon de nieuwste games en andere apps niet meer installeren maar alles wat er op stond (aan oudere app versies) deed het nog.

Plus hij had de originele batterij nog!
Zwaar positief punt aan Apple ja. De ondersteuning. Ik heb als festival telefoon (is nu al even niet meer gebruikt :( ) een leeco le pro 3. Snapdragon 820, ding is een half jaar jonger dan de iphone 6s. Werkt nog perfect qua snelheid voor dagelijks gebruik. 1 heel groot verschil: ik moet er zelf ieder jaar de nieuwste linaege OS op zetten zodat ik de laatste android draai. Dat zou niet moeten. Ik hoop echt dat de EU voet bij stuk houdt en 7 jaar support er doorheen drukt.
Blijkbaar kun je ook e-mail tracking op IOS 15 en Monterey uitschakelen.
Een knappe prestatie! De 6s zou wel eens een record kunnen zetten, als die volgend jaar ook nog meegenomen wordt.
iOS 15, waarbij de iPhone 6S uit 2015 zijn zesde! OS upgrade krijgt. Je betaalt wellicht wat meer voor een iPhone, maar als je dat wil, kan je er heel lang mee doen en veilig mee werken.
Dezelfde upgrade line up als vorig jaar. Dat is indrukwekkend! Als je nagaat dat de Ipad mini 4 uit 2015 een A8 processor aan boord heeft en de Iphone 6s uit 2015 een A9 en de volgende Ipad mini uit 2019 met een A12 processor komt, zoals de Iphone XS had, dan was mijn verwachting geweest dat de Iphone 6s en Ipad mini 4 uit sept 2015 langzaamaan hun ondersteuning zouden verliezen.

Maar op zich prettig dat dit niet gebeurt.

De keerzijde: los van de ondersteuning door apple heb je ook met app makers te maken gaan krijgen die de ondersteuning gaan stoppen. Dat doen ze gelukkig alleen voor oudere OS versies. Nu al deze apparaten iOS 15 krijgen hoef je hier ook niet bang voor te zijn en draait alles weer een jaar verder. Hoogstens dat het werkgeheugen van de oudste devices langzamerhand voor app ontwikkelaars belemmerend gaat worden. Zoals anderen al schrijven: de nieuwste games lopen niet lekker.

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 20 september 2021 15:37]

Dat mijn iPad Air 2 nog steeds de update krijgt :D
Mooi werk he. De mijne ook.
Maar de accu is wel vrij snel leeg. Zit erover te denken om die te laten vervangen want verder doet hij het eigenlijk nog prima.
Zelde hier, soms valt ie gewoon uit als er nog 30% op de teller staat, na een reboot doet ie het ook gewoon weer. Ook maar eens kijken voor een vervangende batterij.
Ook eens complete reset proberen als in alle data eraf alsof je hem doorverkoopt en dan weer met eigen iCloud installeren dat heeft veel gefixed bij mij. Zorg wel voor complete backup
Goede tip, ga ik proberen!
Heb ik ook, mijn zoon trekt hem binnen een paar uur leeg. :)
Geweldig, mijn SE die ik 5 jaar geleden kocht voor 320 euro (128GB) en die ik pas van een nieuwe batterij heb voorzien (20 euro plus 20 minuten priegelen) krijgt nog steeds ondersteuning!
Dus mijn vorige telefoon, iPhone 6S krijgt ook iOS 15! Knap hoor!
Tenzij die je telefoon super sloom maakt. Dat weet je nog niet.
Ik vond dat altijd wel meevallen. Mijn ouders gebruiken vaak mijn oude toestellen, de ervering is natuurlijk anders dan een nieuwer model maar ze zijn zeker nog goed bruikbaar.

Edit: vlak na een update vindt er weer iets van indexing plaats in het toestel. nachtje laten doorwerken en daarna echt volledig rebooten schijnt te helpen. Veel mensen zetten hun telefoon zelden uit maar in zo'n geval soms wel nuttig.

[Reactie gewijzigd door SirLenncelot op 14 september 2021 21:35]

Ik heb er wel last van gehad, vooral de iPad 3 na iOS 8 krankzinnig traag. Ook na itunes reset zonder backups etc. En dat dus na 2,5 jaar al.. Máár de Air 2 uit 2014 draait nu nog steeds best snel met iPad OS 14. Nog prima bruikbaar voor wat browsen en simpele apps.
Toevallig vorige week mijn iPad mini (1st gen) gedowngraded van iOS 9.3.5 naar iOS 8.4.1 en dat maakt aardig wat verschil. iOS 9 was ook het laatste iOS dat het apparaat kreeg, maar was daar eigenlijk te traag voor. Games zoals Knights of the Old Republic, Rayman Run en Real Racing 2 draaiden niet soepel meer en eigenlijk zelfs onspeelbaar. Op iOS 8 is het nog een prima apparaat. Met prima apparaat bedoel ik trouwens oude apps/games draaien, muziek luisteren (Apple Music) en Netflix kijken. Veel nieuwe apps werken niet meer zoals Youtube. En aardig wat websites functioneren niet op de oude Safari browser. Maar het draait dus niet traag op iOS 8.

iOS 15 beta heb ik getest op een iPhone SE (2016) en dat toestel draait het nieuwste OS nog soepel.

[Reactie gewijzigd door L23 op 14 september 2021 22:35]

Hoe heb je dat voor mekaar gekregen? Ik heb hier nog een ipad 2 die te ver doorgeupgraded is.
Aardig wat stappen. Maar je houdt de iPad voor de gek waardoor het denkt nog op iOS 6 te draaien. Vervolgens kan je officieel updaten naar iOS 8.4.1.

https://iphonewired.com/common-problems/103515/
Ik merkte dat vanaf ios7 naar ios8 de killing voor de ipad 3 was. Zelfs wat typen ging met enorme lag.
Ha, de iPad vind ik dan weer juist tegenvallen. Mijn Air (uit 2013?) krijgt al een tijdje geen updates meer en laat zelf standaard apps als FaceTime crashen. De Air 2 die mijn ouders gebruiken loopt al vast op de NRC-app…
De air (air 1) heeft maar 1 gb ram. Hmm op de air 2 heb ik geen nrc app, maar apps als twitter, teletekst, safari, ziggo go enzo gaat prima. Wellicht een keer de air 2 van je ouders clean install?
Ik heb ook een iPad Air 2. Gisteren net iPadOS 14.8 op geinstalleerd. Ik heb nooit een clean install gedaan en de NRC app (versie 10.0.1 van een maand geleden) draait prima.

Het is leuk dat Apple die apparaten zo lang ondersteunt, maar het houdt ook innovaties tegen, schat ik zo. Die iPad Air 2 en de iPhone SE (1st gen) die ik ook heb zouden niet vooruit te branden zijn als Apple eindelijk eens goede multitasking aan het OS zou toevoegen. Backgroundtasks in een app zijn nog steeds sterk gelimiteerd. Je kunt ze schedulen, maar dan starten ze alleen op als (if and when) het device vrijwel idle is. Na 5 minuten wordt zo'n backgroundtask weer afgebroken en moet je een nieuwe task schedulen. Dan is het weer afwachten geblazen wanneer die backgroundtask weer start.
Volgens mij hebben ze wel iets geleerd nadat de upgrades de ipad 2 volledig onbruikbaar maakten. Daar was veel verontwaardiging over. Daarna heb ik het niet meer gezien dat een apparaat onbruikbaar traag werd.
Nou ja, opzich telefoon wordt wel iet slomer. Maar niet onbruikbaar. Vond mijn iPhone eerlijk gezegd nog best soepel! Ik had een andere reden voor vervanging: ik wilde iets nieuws hebben en 32GB was gewoon niet genoeg.
Met beta profile nu al RC te downloaden ;)
Apart alleen dat het geen incrementele update is?
Na de event dacht ik ik installeer alvast de beta (8 ) aangezien de RC/GM er bijna moet zijn, en die beta stabiel genoeg moet zijn.
6 GB verder beta 8 geinstalleerd, lees ik vervolgens deze berichten.
Even opniew naar software update; ja hoor iOS 15 beschikbaar... wéér 6GB downloaden... Waarom niet gewoon alleen die paar MB verschil tussen beta 8 en de GM?

[Reactie gewijzigd door SambalBij op 14 september 2021 21:45]

Na het event komt altijd de RC/GM versie, en beta 8 was er vorige week.
Met de final versie krijg je altijd een volledige ios download, dit om te zorgen dat alles goed weer draait.

Als die dan nu deze week nog steeds goed draait, wordt dit bestand gewoon aan het publiek voor iedereen aangeboden.
Inderdaad, wel even een uurtje wachten a.u.b. mijn downloads gaan nu al traag genoeg en ik moet nog een paar devices updaten.
Download is al klaar haha
Gestopt, altijd problemen met de mail. Bij verschillende providers
Is er eigenlijk iets bekend over de release date van de nieuwe MacOS? Tot mijn verbazing had in überhaupt niks gehoord over nieuwe MacBooks. Zat daarvoor eigenlijk wel achter de livestream geklauterd…
Dat is bijna nooit op het september evenement.
Dat zal wel in oktober komen met de aankondigingen van nieuwe Mac apparaten.
Is er iemand die de RC van iOS 15 draait en weet of de apps van Rabobank, ING en ABN werken?

(Keertje tijdelijk geen toegang gehad omdat de apps niet geüpdatet waren)
Rabobank werkt sinds beta versie 1
ING app werkte ook al vanaf een bepaalde beta versie toen ik instapte.
Ben hem al aan het binnen halen, als je beta profiel heb kan je nu de golden master of release Candidate downloaden die dan als goed is volgende week voor publiek uit komt.
Klopt.. ik ga nu kijken of de standaard apps die ik gebruik het al doen onder iPadOS15...
Heerlijk dat dit nog steeds uit komt voor de iPad Air 2. Ik zei twee updates geleden ook al dat die de laatste ging zijn. Mooi niet :)
Vanaf de iPhone 6s beschikbaar, die is nog uit 2015, 6 jaar oud. Erg netjes!
Volgens mij wordt swipen in Nederlands ook eindelijk beschikbaar in ios15, dus geen 3rd party app meer nodig.
Klopt inderdaad moet zeggen het is wel grappig, maar vele trager dan even met 2 vingers tikken.
Moet zeggen dat ik het heel soms doe, maar 9 van de 10 keer gewoon weer terug ga tikken(Heb de beta even gedraaid).
Je moet er het brein voor hebben denk ik ofso. Mijn neefje gebruikte altijd al swype. Is niet normaal hoe snel hij kan typen daarmee. Hele zinnen in een swype beweging. Zelf heb ik het een poosje gebruikt maar het lukt mij echt niet om daar automatisme in te krijgen. Ik zit dus vastgeroest aan typen.
Het zou vast kunnen dat je er inderdaad een ritme in moet krijgen ja, het lukt mij wel maar toch bepaalde woordjes gaan wel eens fout.
Ik wacht dus toch altijd even om te kijken wat ik swipe, soms even 1 woordje ofzo of 2 lukt me wel maar laat mij maar lekker tikken voor een hele zin.

Ach nu is er voor de gene die het wil het er gewoon :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee