Apple presenteert iOS 15 voor iPhones en iPadOS 15

Apple heeft op zijn eigen ontwikkelaarsconferentie iOS 15 aangekondigd. De upgrade bevat onder meer een nieuw systeem voor notificaties en profielen. In iPadOS komen onder meer widgets op het homescreen.

Notificaties krijgen grotere foto's van contactpersonen en iconen. Daarnaast komt er een 'notificatiesamenvatting' van meldingen waar gebruikers in het verleden pas later interactie mee hadden. Berichten van andere mensen komen niet in die samenvatting.

Daarnaast komen er profielen, een functie die rond vijftien tot twintig jaar geleden in featurephones zat. Daarmee kunnen gebruikers kiezen dat tijdens werktijd alleen collega's meldingen kunnen sturen. Ook het homescreen verandert met de profielen. Apple noemt die profielen Focus. Die status wordt eveneens tussen apparaten gesynchroniseerd.

Browser Safari krijgt ondersteuning voor extensies en een nieuw ontwerp, met de url-balk onderaan. Met vegen kunnen gebruikers wisselen tussen tabbladen. Daarnaast komt er een functie om tabbladen te groeperen.

In de Camera-app en de Foto's-app komt een functie voor tekstherkenning. Dat werkt nog niet in het Nederlands. Bovendien komt er objectherkenning in om bijvoorbeeld dieren te herkennen. Foto's krijgen bovendien een plek in de Spotlight-zoekfunctie. Er is te zoeken op personen, locatie of elementen in de foto. In het For You-tabblad komen gegenereerde video's van foto's en filmpjes met muziek eronder van Apple Music. Met Memory Mixes kunnen gebruikers dat zelf aanpassen.

Facetime krijgt ondersteuning voor Spatial Audio, waarbij het geluid van mensen lijkt te komen van de plek waar ze op het scherm zijn. Daarnaast zijn er verbeteringen voor audio, zoals het blokkeren van achtergrondgeluid. In video komt er onder meer een grid-view bij voor het zien van alle personen in een groepsgesprek. Ook komt er een portretmodus voor Facetime.

Daarnaast kunnen gebruikers videomeetings inplannen via Facetime en die zijn bruikbaar buiten het Apple-ecosysteem. Dat gebeurt via de browser. Daarnaast is er Shareplay om samen in sync audio en video te consumeren.

De Berichten-app krijgt ondersteuning voor andere Apple-diensten, zoals TV, Safari, Podcasts, News, Foto's en Music. Zo kunnen gebruikers zaken delen en de apps onthouden in een nieuwe Shared With You-sectie van die apps.

Bovendien komt er ondersteuning voor het vervangen van huissleutels, badges voor kantoren en hotelkamers met de functie Keys met ultrawideband in de Wallet-app. Daarnaast komen er Amerikaanse rijbewijzen in de Wallet-app.

Ook komt er een Translate-app voor iPads en iPhones in het besturingssysteem. Gebruikers kunnen daarmee gesprekken vertalen zonder knoppen te hoeven indrukken. Daarnaast komt er een mogelijkheid om teksten te vertalen in het menu waar nu al knippen en plakken in staat.

De toetsenbord-app krijgt ondersteuning voor Nederlands met QuickPath. Daardoor kunnen gebruikers van het toetsenbord van Apple vegen om te typen. De Weer-app krijgt nieuwe animaties en kaarten voor luchtkwaliteit, in elk geval in de VS. De Kaarten-app krijgt onder meer informatie over hoogteverschillen en belangrijke plekken. Bij navigatie is meer informatie over rijstroken, zebrapaden en verkeerslichten te zien. Knooppunten komen in 3D beschikbaar in bepaalde steden. Bovendien komt er een mogelijkheid voor navigatie te voet met augmented reality. Dat gebeurt voorlopig nog niet in de Benelux. Eind dit jaar is het enkel in Amerikaanse steden.

De Gezondheid-app krijgt een deelfunctie, om zo met familie en vrienden gezondheidsdata te delen. Er komt een functie om de loop in de gaten te houden met de bewegingssensor van iPhones. In de VS kunnen gebruikers data delen met medische professionals.

iPadOS

Gebruikers van iPads kunnen met de nieuwe versie widgets op het homescreen plaatsen, iets dat op iPhones sinds iOS 14 kan. Er is een groter formaat widgets voor iPads die ontwikkelaars kunnen toevoegen aan hun apps. Applade App Library komt op iPads; er komt een knop voor op de dock.

Ook het systeem voor multitasking is aangepakt. Er komt een menuutje aan de bovenkant van het scherm voor het openen van meerdere apps tegelijk. Daarnaast is er een menu onderaan dat alle openstaande vensters van een bepaalde app laten zien.

Apple heeft de functie Quick Note toegevoegd. Dat werkt met een veeg vanuit de rechteronderhoek. Daarmee kunnen gebruikers notities toevoegen aan apps en die bewaren in de Notes-app. In Notes zitten tags en gebruikers kunnen andere gebruikers noemen om ze een melding te sturen. Daarnaast komt er een app die Swift Playground heet en waarmee je apps kan maken voor iPads.

Daarnaast komen er in iPadOS 15 meer keyboardshortcuts. De eerste bèta van iOS 15 en iPadOS 15 komt deze week uit, de release volgt in het najaar. Alle iPhones en iPads die iOS 14 en iPadOS 14 kunnen draaien, krijgen de upgrade naar versie 15. Dat geldt dus voor de iPad Air 2 en nieuwer en de iPhone 6s en nieuwer.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

07-06-2021 • 19:51

166 Linkedin

Lees meer

Reacties (166)

Wijzig sortering
Beschikbaar op:
 • iPhone 12
 • iPhone 12 mini
 • iPhone 12 Pro
 • iPhone 12 Pro Max
 • iPhone 11
 • iPhone 11 Pro
 • iPhone 11 Pro Max
 • iPhone XS
 • iPhone XS Max
 • iPhone XR
 • iPhone X
 • iPhone 8
 • iPhone 8 Plus
 • iPhone 7
 • iPhone 7 Plus
 • iPhone 6s
 • iPhone 6s Plus
 • iPhone SE (1st generation)
 • iPhone SE (2nd generation)
 • iPod touch (7th generation)
 • iPad Pro 12.9-inch (5th generation)
 • iPad Pro 11-inch (3rd generation)
 • iPad Pro 12.9-inch (4th generation)
 • iPad Pro 11-inch (2nd generation)
 • iPad Pro 12.9-inch (3rd generation)
 • iPad Pro 11-inch (1st generation)
 • iPad Pro 12.9-inch (2nd generation)
 • iPad Pro 12.9-inch (1st generation)
 • iPad Pro 10.5-inch
 • iPad Pro 9.7-inch
 • iPad (8th generation)
 • iPad (7th generation)
 • iPad (6th generation)
 • iPad (5th generation)
 • iPad mini (5th generation)
 • iPad mini 4
 • iPad Air (4th generation)
 • iPad Air (3rd generation)
 • iPad Air 2

[Reactie gewijzigd door robcoenen op 7 juni 2021 21:58]

Vooral de support voor de iPhone 6S is iets waar veel concurrentie van kan leren. Het betekent heel simpel dat een telefoon van 6 jaar oud nog wordt voorzien van een nieuw besturingssysteem. Bij veel merken en type toestellen mag je blij zijn dat je na 3 jaar nog wat krijgt.
De wat oudere ipad mini’s zijn echter al afgeschreven van updates helaas
De iPad Air 2 uit 2014 krijgt i.i.g. tot de release van iPadOS 16 updates. Dat maakt 8 jaar feature-updates.

Dan plakt Apple daar vaak ook nog security-updates achteraan want de iPad Air uit 2013 heeft onlangs nog een iOS 12 update ontvangen.
iPad mini 2 van 8 jaar geleden. Dat noem jij de wat oudere ipad minis. 8)7
Das waar, maar heb er nog een aantal vol in gebruik hier.
8 jaar updates vind ik nog erg veel hoor, bij de meeste andere aanbieders heb je max 4 tot 5
De ipad mini 3 krijgt inderdaad geen update. deze stamt echter alweer van 2014, dus niet zo vreemd.
Beetje appels met peren vergelijken. Apple kan dit doen omdat ze zowel de software als hardware leveren. Een android update hoeft daarentegen niet per se te kijken welke hardware er gebruikt wordt door andere fabrikanten (doen ze wel deels volgens mij). Maar zou dus goed kunnen dat een nieuwe versie niet meer lekker draait op sommige socs.

Aan de ene kant is zolang support wel fijn, echter kan het ook het OS tegenhouden om grote updates te doen, omdat het altijd rekening moet houden met oude hardware.
Aan de andere kant, mircosoft maakt zelden de hardware waar het opdraait en het support een OS jaren op miljarden hardware combinaties. Dus het kan prima
Dat klopt, maar bij Android telefoons zit daar nog de fabrikant van de telefoon tussen. Een Dell of HP levert niet de Windows updates. Het probleem is dus eigenlijk gewoon dat die fabrikanten een “eigen” versie hebben van Android.
Valt op zich mee. Google levert alleen de updates voor het Android OS, daarna is het aan de fabrikanten van de apparaten om te testen of er problemen zijn met de soc's en hun GUI sausje.
Probleem wat veel fabrikanten hebben (in mijn optiek dan) is dat ze per jaar soms 10 verschillende apparaten uitbrengen. Dan heb je bij elke update flink wat te testen.

Ik zelf heb jaren lang iPhones gebruikt maar omdat ik dual sim wilde en Apple dat maar niet had uiteindelijk naar Android overgestapt, Xiaomi. Ook omdat die een goed langdurend update beleid hadden. Helaas heeft mijn mi 5S maar 2,5 jaar security updates gehad. Daarna kreeg ik nog wel bugfixes maar zonder de nieuwste security patches. Dat lijkt mij nou juist het belangrijkste, voor een apparaat dat permanent online is. Ik ben dus maar weer terug gegaan naar Apple, puur vanwege die langdurende support, en snelle updates.
Inmiddels heb je 'dual' sim iPhones! In Europa echter wel 1 eSIM en 1 fysieke sim. Misschien een optie voor jou om dit zo te gebruiken?
Klopt ja, ik heb nu een iPhone die dat ondersteund. SE 2020 :)
Apple kan dit doen omdat ze zowel de software als hardware leveren.
Iedere willekeurige Windows PC die met Vista overweg vaak zelfs XP kan gewoon Windows 10 installeren. Veel complexere situatie als op Android. Iedereen kan gewoon zelf een bak met losse componenten in elkaar flikkeren en verwachten dat het redelijkerwijs werkt.

Natuurlijk heeft Apple best wel een grote winstmarge. Maar zonder die winstmarge weten ze voor het zelfde geld toch meer te doen qua support dan de gemiddelde Android telefoon waar meestal weinig tot geen winstmarge op zit.
Bizar inderdaad. Die heb ik nog liggen en een update naar 15 had ik absoluut niet verwacht.
Ze hebben aangekondigd dat je ook op iOS 14 kan blijven hangen. Het wordt een optie om naar iOS 15 te gaan.
iOS now offers a choice between two software update versions in the Settings app. You can update to the latest version of iOS 15 as soon as it's released for the latest features and most complete set of security updates. Or continue on ‌iOS 14‌ and still get important security updates until you're ready to upgrade to the next major version.

[Reactie gewijzigd door pBook op 7 juni 2021 23:53]

Erg goed om te weten. De update van de iPad 2 naar hoger dan 8 maakte hem bijna onwerkbaar traag. Dus ik adviseer iedereen die een oude iPad heeft die toch nog naar 15 kan eerst even te kijken wat die update doet qua snelheid.
Maar laten we eerlijk zijn die eerste paar jaar was het natuurlijk ook voor Apple nog uitzoeken hoe dit allemaal ging werken op de mobile markt. Had zelf ook issues met mijn iPad 1 die op iOS 5 echt niet meer mee kon.

Maar sinds dat er ook meer focus is bij Apple met hun services tak is het logisch dat ze langer support geven om zo weer meer geld te verdienen.
Hmm, lijkt niet de grote verwachte verbetering om van iPadOS een serieus multitasking OS te maken.
Heb zelf geen ervaring met iPad Pro (enkel Air 2 momenteel), maar komt toch vaak terug in reviews terug dat het OS de hardware limiteert.
Een iPad Air 2 t.o.v. een iPad Pro is geen vergelijking. Echt niet. Niet in snelheid; extra mogelijkheden met de Apple Pencil en vooral niet in beeld en geluid. En laten we eens ophouden om de Ipad als laptop vervanger te willen gebruiken. Een Ipad is een ander apparaat met andere mogelijkheden die vragen om een andere manier van werken. Daar waar ik met een laptop op pad ben, heb ik nog pen en papier mee, tijde Ipad niet en daar wen ik steeds meer aan.
Ik zeg toch ook niet dat Air 2 te vergelijken valt met een Pro. Maar het gekke is dan toch dat ze hetzelfde OS hebben.

Maar waarom zou de iPad niet als laptop vervanger kunnen werken?
Hardware: hetzelfde of zelfs beter: touchscreen en minileds
Een iPad Pro met toetsenbord is zelfs duurder dan een vergelijkbare MBP!
De iPad verdient de Pro benaming enkel voor grafische artiesten zoals tekenaars. Ik kan me geen andere Pro gebruikers bedenken waarbij de iPad Pro wel echt Pro is, puur door het OS. Niet developers, muzikanten of wat dan ook.
En dat niet enkel mijn mening, maar van zo ongeveer iedere reviewer.

Waarom zou de iPad Pro niet een specifieke GUI met onderliggende manier van werken met processen kunnen hebben voor tablet gebruik en een specifieke GUI voor laptop gebruik?
iPadOS en MacOS staan onderliggend zeer dicht bij mekaar. Na het gesukkel van Microsoft weet ik niet of je met kleine GUI aanpassingen 1 GUI kan maken voor beide gebruiken. Maar als er 1 bedrijf is dat iets kan maken, is het wel Apple.

Ik vind het gewoon spijtig dat al die kracht niet optimaal gebruikt kan worden. Dan koop ik liever een laptop en een simpele tablet voor consumptie. (Wat waarschijnlijk de reden is van Apple om het zo te doen)
Inderdaad. Er zitten wat nieuwe menuutjes voor openstaande apps in. Maar ik lees bijvoorbeeld niets over het actief houden van apps in de achtergrond. Achtergrondtaken (audio, voip e.d. uitgezonderd) zijn nu beperkt tot 5 minuten, waarin je een request kunt doen voor een nieuwe backgroundtask. Die wordt dan uitgevoerd op een tijdstip naar believen van het OS.
Kans dat de echte veranderingen beter uitgediept worden in de platforms state of the union die straks begint. Daar komen ook wat zaken aan bod die voor ontwikkelaars interessant zijn, ipv deze marketing sessie voor het grote publiek.
Helaas, ook in de platforms state of the union ook geen woord over veranderingen met betrekking tot apps die in de achtergrond zijn gezet. Het verhaal over concurrency raakte daar wel een beetje aan, maar op de keper beschouwd ging het hier over taalconstructies om de verschillende threads van een-en-dezelfde app beter te synchroniseren. Geen moeizame completion handlers meer maar andere constructies die code beter leesbaar en beheersbaar maken. Dat is winst voor de developer, maar een gebruiker die een app in de achtergrond zet heeft er geen baat bij.
Ik zag het ook ja. Was een beetje tegenvallende SOTU. Voor mij veel te veel focus op xcode cloud en async/await waarvan ik het nut niet zo zie, behalve om de transitie vanuit sommige andere talen makkelijker te maken…
De lijst van sessions die we de komende dagen krijgen staat inmiddels ook online:
https://developer.apple.com/wwdc21/forums/
Ook daar zie ik geen indicatie dat er wijzigingen in de multitasking gaan plaatsvinden op iPadOS. Het blijft 2 actieve apps naast elkaar (split screen) of over elkaar (slide over), waarbij apps als Safari en Mail wel meer dan 1 venster open kunnen hebben. Bijvoorbeeld een e-mail bericht gecentreerd openen over de Mail app (links) en Safari (rechts). Dat is echt teleurstellend, zeker op iPads met een M1 chip.
Er is een hoop veranderd hoor. Zo zit er bijvoorbeeld een mogelijkheid om de cursor op de iPad van een rondje naar een precision mouse te veranderen.

Heel veel features die je niet in de Keynote zag maar die wel zijn doorgevoerd. Dat doet Apple meestal. De komende week zullen er nog een hele hoop features bij komen.

Zo zit er ook ‘eindelijk’ een swipe functie op t toetsenbord voor Nederlands.
Daarnaast komen er profielen, een functie die rond vijftien tot twintig jaar geleden in featurephones zat.
Altijd als Apple iets toevoegt moet er natuurlijk even bij gezegd worden dat het totaal niet origineel is en al 13829 jaar bestond.
Ik hou echt van de iPad(s) maar iPadOS limiteert ze inderdaad enorm. Al die ononthoudbare gestures, beperkte keuze in schermindeling, de widgets die enkel op iOS beschikbaar zijn en zo zijn er nog ontelbaar veel voorbeelden.

Hopelijk kan deze het tij keren.
Het probleem is dat de verwachtingen behoorlijk hoog waren, na de presentatie van de M1 iPad Pro met 16 GB RAM. Want, wie zou nou zo’n iPad uitbrengen zonder significante software verbeteringen? Helaas dus. Multitasken is iets verbeterd (op basis van de demo), maar niks aan de files app. Geen apps waarvoor je nou die iPad zou kopen.

Ik vind zelf de SharePlay in Facetime erg handig dat je je scherm kunt delen. Kan ik eindelijk (schoon)ouders helpen met hun iPhone en iPad als ik niet in de buurt ben.
Het is een vaker besproken onderwerp: een iPad pro is eigenlijk veel geschikter met macos achtig software. Dan wordt de keuze voor klanten echter of een laptop of een iPad. Nu kan Apple zowel een iPad Pro als een MacBook verkopen (aan de mensen die het toch wel betalen).
iPadOS is incompleet in mijn ogen, apple devs hebben minder belangstelling voor iPadOS dan voor IOS, dit ken je ook terug zien in apps zo als t-mobile, paypal, radio538 enz.. die aps zijn na al die jaren nog steeds niet geoptimaliseerd voor iPadOS, tuurlijk ze werken maar in protrait met een keyboard van de jaren 80, en dan nog geen eens de apps of full screen krijgen alleen maar een uitgerekde versie , ipad ken zo veel meer,vooral de pro, maar er is geen aandacht er voor,

Ik zelf had een ipad pro 11” 2018, en nu een ipad pro 12.9” 2021 , maar in al die jaren weinig verbeteringen, tuurlijk hebben ze pas geleden ontdekt dat er een muis bestond maar tot nu toe werk dat nog steeds niet zo als een muis behoord te werken, iets wat zefs mijn nokia n8 al kon besturen, zo als een muis hoord te werken,

Ik ben echt een fan van de ipad pro, mja als apple zo door gaat woord dit tog mijn laatste ipad, veel geld voor weinig, zie ze;fs geen verschil met de a12 en m1 chip in reactietijd, alleen maar omdat iPadOS incompleet is en niet weet hoe of wat,

apple devs doe hier wat aan aub,

We hebben niks aan menutjes en dergelijken, we willen optimalisatie, meer uit de ipad halen dan 25%, daarom is het een pro apparaat tog?

[Reactie gewijzigd door KuroHana op 7 juni 2021 22:17]

Niet met je eens. Ik koop anders wel een MacBook, heb bewust gekozen voor een tablet.

Van mij mag per direct de externe keyboard functie en muis support er worden uitgehaald. Het gemak en de souplesse van een iPad is helemaal goed zo. Alleen een iets logische Finder, dat zou een puntje van verbetering kunnen zijn.

Ik ben superblij met mijn 12,9" iPad Pro M1. Dat mini-led scherm is zo adembenemend mooi. O+
Daarom werd er door de meeste mensen die een review maakten ook geadviseerd dat je beter voor stukken minder een MacBook Air of zelfs een MacBook Pro te kopen ipv een Ipad Pro 12,9 met een smart keyboard omdat toch nog goedkoper is
Als dat zo belangrijk is, waarom dan niet gewoon een MacBook?
Want dat werkt niet met een touchscreen en is niet makkelijker meenemen (met name op reis en vakantie).

[Reactie gewijzigd door Rhinosaur op 7 juni 2021 22:24]

Sorry hoor, maar een laptop is letterlijk gebouwd om draagbaar te zijn. Ik draag dit apparaat dagelijks mee van en naar het werk! De MacBooks zijn wat zwaarder dan een iPad (alhoewel de nieuwe airs ook mooi licht zijn dacht ik), maar qua ruimte passen ze beide makkelijk in een tasje toch!
Het is al jarenlang een klacht ook van de Pro Max gebruikers. De interface is waardeloos voor grotere schermen. Moet dit nu allemaal in een iOS update? Kunnen die apps niet gewoon uit de App Store worden geüpdatet? Ik zie ook af van een iPad, waar je een M1 kan krijgen, zonder de kracht echt van te benutten.
De VPN-achtige implementatie is wel echt geniaal. Geen gedoe meer met vpn’s en toestanden. Gewoon inclusief bij (betaalde) iCloud. Nice.

Je zal zien dat Google nu wederom mee moet, ook al gaat dat in tegen hun verdienmodel. Dus dit is goed nieuws voor alle gebruikers.

[Reactie gewijzigd door Naafkap op 7 juni 2021 20:02]

Google heeft al een paar jaar een gratis VPN, maar deze is alleen actief bij openbare wifi netwerken.

Sinds een tijdje hebben ze ook een betaalde VPN inbegrepen bij Google One (een soortgelijk abonnement als iCloud+) die je altijd kan gebruiken, maar die is vooralsnog exclusief aan de US.
Apple is toch echt een meer International merk dan Google waarbij heel veel functies nooit de usa verlaten.
Ik wil dan graag even opmerken dat ook de keynote van vandaag weer een festijn van nieuwe USA features was.

Kleine greep uit de keynote:
Er zijn weer allemaal nieuwe functies voor kaarten terwijl de updates voor kaarten van de afgelopen jaren pas in een handjevol landen/grote steden te gebruiken zijn. Bij de nieuwe weer app moet ik ook nog maar zien welke functies er naar Nederland en héél veel andere landen komen aangezien we hier al jaren met een uitgeklede weer app zitten. De translate app krijgt een update, maar volgens mij worden er maar 2 nieuwe talen toegevoegd als ik het me goed herinner.

Al met al snap ik je vergelijking dus niet echt.
USA festijn een dan maar 3 dingen opnoemen.
Ik zou nog wel even door kunnen gaan (helaas), maar ik gaf al aan dat het een kleine greep uit deze keynote was.
Volgens mij hoort dit andersom te zijn. Google is meestal de eerste die dingen buiten de USA uitbrengt, soms ook voordat het überhaupt in de USA gebruikt kan worden. Bij Apple beginnen ze altijd eerst in de USA. En jaren later mag je hopen dat iedereen in de EU het kan gebruiken… (kijk naar de kaarten app… waardeloos)
We hebben hier echt jaren op Apple Pay moeten wachten, nadat Android al jaren NFC-betalingen had voor Apple Pay überhaupt ergens ter wereld uitkwam....
Je reageert op iemand die aangeeft dat het prettig is dat je geen gedoe meer hebt met VPN’s en vervolgens noem je de Google VPN’s als voorbeeld…

Daarbij denk ik niet dat mensen die enthousiast zijn over iCloud+ snel een Google VPN zullen gebruiken :p
Ik reageerde op "Je zal zien dat Google nu wederom mee moet". Het lijkt erop dat de VPN vooral is aangekondigd als tegenhanger van de VPN die in Google One zit.
Apple en Google zijn wel de 2 grootste spelers op gebied van mobiele besturingssystemen, daarom is deze vergelijking toch wel relevant lijkt me.
Ik weet niet of je er op vooruit gaat als al het verkeer via een VPN achtige oplossing via Google gaat lopen?
Als het enkel verkeer in Safari versleutelt is het bijzonder beperkt. Ik wil een VPN voor alle data, niet enkel in Safari.
Ik snap het niet, waar gaat het hier over icloud en vpn achtige implementaties?
Ik zit niet te wachten om een VPN abbo op de icloud te hebben. Defeats the purpose een beetje.
Lijkt me juist goed voor Googles verdienmodel. Kunnen ze nog meer data vergaren.
Ik kijk vooral uit naar de focus profielen
Ja hoewel ik echt had gehoopt op een betere dual sim ondersteuning met app cloning. Ik ga geen twee telefoons dragen en gebruik bijvoorbeeld Whatsapp voor zowel werk als privé. Nu ben ik aangewezen op Android om twee keer Whatsapp te kunnen gebruiken.

Ik heb geen zin om mijn werk- en privé nummer te mixen, dat wordt chaos in mijn hoofd haha

Mentaal ben ik bijna zover om over te stappen naar het Apple ecosysteem (heb ook nieuwe laptop "nodig"), maar de gebrekkige dual sim functionaliteit van de iPhone houd mij echt tegen. Als laatste overigens, maar het is een echte deal breaker voor mij helaas.
Wat houd je dan tegen ik heb whatsapp privé en whatsapp 4 business voor zaken nummer.

Je kan in contacten app prima aangeven privé of zakelijk nummer is, dus dan belt die ook automatisch met de juiste Sim.
En kan aangeven met welke Sim je standaard wil bellen, en zelfde geld voor data ik heb zo gedaan alleen data van de werk sim gebruiken .
Toch mis ik nog veel dingen voor dual sim. Zo kun je niet makkelijk zien of een iMessage bericht naar je privé of werk nummer is verstuurd. De contacten app zou eigenlijk ook groepen moeten kunnen ondersteunen zodat je dit veel beter kunt scheiden. Nu staan alle contacten door elkaar heen…
Oh ja zou kunnen ik gebruik Imessage nooit alleen voor eens een sms van 2fa, en zakelijke contacten heb ik er maar een paar.
Ik werk voor een groot bedrijf wat meerdere vestigingen heeft en daarvoor de IT doe, dus alleen mijn mijn directe collega's als contact en alle klanten eigenlijk niet.

Als ik iemand moet bellen voor iets hebben we een ticket wat door de helpdesk is gemaakt, en die zetten telefoonnummer etc er ook in(En anders zoek ik in outlook/skype naar het nummer).
Ik gebruik voor privé whatsapp, en voor werk whatsapp business (via dualism in mijn iPhone 12 Pro Max).
Nee joh, gewoon whatsapp voor je privé nummer en whatsapp business voor je zakelijke nummer. Gaat prima samen op één (dual sim) iPhone.
Voor whatsapp wel ja. Totdat je bijv signal of telegram gaat gebruiken...
Nee joh, gewoon whatsapp voor je privé nummer en whatsapp business voor je zakelijke nummer. Gaat prima samen op één (dual sim) iPhone.
Zelfs op enkel sim toestel, je moet alleen de verificatiecode ergens kunnen ontvangen maar dat hoeft niet op dezelfde telefoon te zijn.
Inderdaad. Zal voor werk perfect zijn.
Hoop verbeteringen maar weinig spectaculaire dingen. Anja rijbewijs in de Wallet. Dat zou ik graag ook in NL zien net als de ovChip...
In 2016 zei de RDW dat het rijbewijs op de smartphone in 2020 beschikbaar zou zijn.... Hopelijk kijken ze mee en zien ze nu hoe het moet. https://www.rtlnieuws.nl/...s-ook-als-app-beschikbaar
Iets meer credit voor de RDW! EU wetgeving is het enige dat het al die tijd heeft tegengehouden. Niet kennis of kunde.
Mooi! De Air 2 kan nog een rondje mee! Hij is wel wat trager dan vroeger, zolang iPad OS 15 niet trager werkt op de Air 2 dan iPad OS 14 dan houd ik hem nog :)

En eindelijk extensies in Safari!
Echt waanzinnig dat ze hem nog ondersteunen, had ik echt niet verwacht! Ding komt uit 2014, toen gaf oa Tweakers al aan dat hij erg future proof moest zijn met die SoC, maar dat ie 7 jaar ondersteuning zou krijgen.... Wow.
Had ik ook niet verwacht! Ik dacht echt dat dit het laatste jaar zou zijn. En hij werkt nog vrij soepel voor wat browsen en basic apps.

Ik had hiervoor een iPad 3, en die werd met de komst van iOS 8 onbruikbaar traag. Ding was pas 2,5 jaar op de markt. Gelukkig gaat het met de air 2 een heel stuk beter!
Geloof het of niet, maar wij hebben hier zelfs nog de "new iPad" in huis, de eerste met een retina scherm. Die zat nog iets vóór de iPad 3 (hoewel dat eigenlijk de derde iPad was). Dochterlief van 4 kijkt er iedere dag een kwartiertje filmpjes op met kidstube. De gewone YouTube app werkt er inmiddels niet meer op. Maar voor haar doet ie nog best goed wat ie moet doen, haha.
Weet niet hoe lang je hem al gebruikt zonder factory reset, maar ik merk nooit wat van traagheid.
Zelfs mijn oude se merk ik niks van dat trager is, gewoon elk jaar met de grote release aan itunes factory reset en de nieuwe ios er schoon op.

Zet dan ook geen mega backup terug met 1000den foto's en weet ik het allemaal, meeste vinkjes en schuifjes staan allemaal uit.
Ja is het wat meer werk moet weer ergens beetje op inloggen, maar zo verklein je de kans op problemen om oude gegevens terug te zetten(En maak je device niet gelijk 2 keer zo traag weer).
Heb toevallig pas een verse install gedaan, en geen volledige backup teruggezet. Alleen icloud contacten enzo.

Maar nogmaals, een beetje trager dan toen ie uitkwam merk ik wel. Maar niet storend. En al helemaal niet in verhouding tot wat ik met de iPad 3 heb meegemaakt toen ik hem had geupdate naar iOS 8.
Uiteraard het zal vast niet zo vloeiend werken als een ipad 2020 ofzo, nu ios15 op mijn oude se aan downloaden van 2016 :).
Ook het systeem voor multitasking is aangepakt. Er komt een menuutje aan de bovenkant van het scherm voor het openen van meerdere apps tegelijk. Daarnaast is er een menu onderaan die alle openstaande vensters van een bepaalde app laten zien.
Ik was gisteren in de MediaMarkt om te oriënteren naar tablet (zeer vermoedelijk iPad Pro) en vroeg me al af hoe het multitask systeem nou precies werkte. Kon nou niet makkelijk achterhalen hoe ik meerdere apps naast elkaar kon draaien. Want juist dat soepel schakelen tussen een paar apps vind ik belangrijk.
Apple heeft de functie Quick Note toegevoegd. Dat werkt met een veeg vanuit de rechterronderhoek. Daarmee kunnen gebruikers notities toevoegen aan apps en die bewaart in de Notes-app. In Notes zitten tags en kunnen gebruikers andere gebruikers noemen om ze een melding te sturen.
Lijkt me erg handig om snel notities op te kunnen roepen.
Daarnaast komt er een app die Swift Playground heet en waarmee je apps kan maken voor iPads..
Ik heb nog nooit in mijn leven een Apple apparaat gehad, maar gezien ik serieus op zoek ben naar een opvolger van mijn Samsung Tab S2 die het jaren gaat uithouden en volle ondersteuning kan krijgen in apps ga ik toch de overstap maken. Berichtgeving als deze zijn voor mij alleen maar meer positief!
Ik gebruik al meer dan 6 jaar een Android telefoon, maar op tablet space is iOS gewoon het beste. Ik koop gewoon weer een iPad. Er is geen tablet die in de buurt komt
Ik zou dolgraag na 11 jaar Android eens een keer overstappen naar iPhone maar door dit soort updates vraag ik me telkens af wat voor gemakken er nog altijd ontbreken in iOS. Profielen, tekstherkenning, objectherkenning, een zoekfunctie voor foto's, vertalingen, een veegtoetsenbord, een assistent die context herkent, voice search in de webbrowser... een hoop functies die al jarenlang een vanzelfsprekendheid zijn, blijkbaar gloednieuw hier.
Nee hoor, een hoop van die features was al beschikbaar als losse apps. Het fijne is nu dat er een hoop ingebouwd zit en waarschijnlijk behoorlijk naadloos samenwerkt. Elk jaar komen er een paar van die handige featured bij. Waar ik vroeger een qr reader app had, herkent de camera app nu zelf qr codes. Waar ik Shazam nodig had om muziek te herkennen vraag ik het nu gewoon aan Siri... dat soort dingen.
Nou voor mij totaal niks ik kan er alles mee wat ik wil, het is maar net wat jij met je telefoon doet.
Zoals die nieuwe functies tekst/objecten herkennen nog nooit nodig gehad, zoekfunctie in de foto's ook niet, veegtoetsenbord ook niet al kon dat al(Door taal in engels te zetten).
Een assistent dat staat sowieso al uit vind ik de grootste waanzin die er is, ik hoef niet tegen mijn mobiel te schreeuwen zet mijn wekker of iets(Wat 2 tellen werk is om zelf te doen).

Profielen zit er ook nog niet in waarom zou meerdere profielen willen op mijn persoonlijke device ?, ook een werk en prive sim in 1 iphone kan prima 1 profiel hebben.
Verder was er al voldoende mogelijk via apps maar wordt er gewoon meer geïntegreerd, waardoor je minder losse apps nodig gaat hebben.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 7 juni 2021 21:39]

Ik heb die overstap 2 jaar geleden gedaan. En je mist aan het begin wel wat dingen, maar je ontdekt ook weer nieuwe dingen (bijv. swipen om terug te gaan, spatiebalk ingedrukt houden om cursor vrij te verplaatsen etc.). Het is gewoon even wennen, na de gewenning mis je niet echt veel eigenlijk.
By default doet mijn Samsung al deze dingen ook (10 jaar iOS user geweest hier :P ).
Die swipes waren voor mij juist de reden dat ik een overstap naar Android durfde te wagen.

Overigens geen haat op beide, het zijn beide topfabrikanten.

Het enige wat ik mis is de Apple Watch voor Apple Pay, op dit gebied is Apple imho nog altijd heer en meester.
Mijn Android doet die dingen ook gewoon.
Net zoals een fatsoenlijke gezichtscanner dat in het donker werkt ook nog tot de fantasiewereld behoort op Android.
Het belangrijkste verschil tussen iOS en Android is dat Apple zoveel als mogelijk naar 'on device' processing probeert te gaan. Google daarentegen verwerkt zeer veel op servers, het is sneller (tot nu toe dan) maar het zorgt ook voor privacy problemen.
In de foto’s app zelf in je al lang zoeken op onderwerp hoor. Volgens mij wordt er nu alleen toegevoegd dat je ook vanuit zoeken buiten foto’s de foto’s in de resultaten ziet.
Nu ik zit in het zelfde schuitje maar meer omdat er geen kleine androids meer uitkomen.

Het lijkt er op dat notificatie gebeuren eindelijk in de buurt van Android komt.
Net zoals het homescreen.

Want dat is/was toch wel een drama bij Apple.
Apple daarentegen heeft een walled garden en in principe komt het neer op het vertrouwen van een organisatie en niet vertrouwen van een ander. Op gebied van privacy is er nog steeds hoop aan te merken op Apple.
Ben ik met je eens. Uiteindelijk zie ik het meer een keuze tussen 2 kwaden waarbij de ene net iets minder kwaad is. Het ding met online privacy is dat het uiteindelijk altijd op vertrouwen aankomt.

De Walled Garden is een ding maar in de praktijk keek ik op Android ook al jaren niet meer buiten de Play Store en de producten die Google aanbood.
Zeer fijne update in dit keer! Facetime updates zijn echt mega. :)
Heel veel interessante privacyverbeteringen!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee