Applemuseum in Westerbork sluit de deuren, computers deels naar Amac-directeur

Het bestuur van het Applemuseum in Westerbork heeft besloten te stoppen en de deuren te sluiten. Door de coronacrisis en het tekort aan vrijwilligers lukt het niet het museum draaiende te houden. De voorwerpen van het museum gaan naar twee nieuwe eigenaars.

Het Applemuseum kan niet meer door, schrijft RTV Drenthe, omdat door de coronacrisis te weinig bezoekers het museum bezoeken en omdat er geen vrijwilligers meer zijn om het draaiende te houden. Doordat de kosten wel doorliepen de afgelopen maanden, moet de deur dicht.

Het museum was onder meer eigenaar van een werkende Apple Lisa, de geflopte eerste computer van Apple met icoonbesturing. De computers en andere voorwerpen die in het museum stonden, worden ondergebracht bij twee nieuwe eigenaren. Een deel gaat naar het techniekmuseum Oyfo in Hengelo, het andere deel gaat naar Amac-directeur Ed Bindels die in Utrecht werkt aan het grootste Applemuseum van Europa.

In het museum stonden tientallen Applecomputers opgesteld in werkende staat, waarop zelfs oude spellen te spelen waren. Alle computers waren aan het museum geschonken. Het museum streefde er naar om niet alleen een museum te zijn waar bezoekers de computers konden zien, maar ook konden ervaren. Het museum werd gerund door een stichting.

Applemuseum Westerbork. Foto: Applemuseum.

Door Stephan Vegelien

Redacteur

16-06-2021 • 14:21

136 Linkedin

Submitter: _Arjen_

Reacties (136)

Wijzig sortering
Voor diegenen die nu reageren ‘jammer dat ik dat museum niet kende, ik had er best heen gewild’: onze medetweaker @WHiZZi heeft een tijdje geleden het HomeComputerMuseum in Helmond opgericht. Dat museum draait met behoorlijk succes en is zeker een bezoekje waard :)
O+ Ik heb ook al contact gezocht met de oprichter van het Apple Museum Utrecht overigens. Gewoon om te kijken hoe we elkaar kunnen helpen.

Grappig detail is dat we met het HomeComputerMuseum hier nog een aantal reparaties hebben gedaan voor het Apple Museum Westerbork.

En inderdaad, in Helmond (vlakbij Eindhoven, in de Brainport regio) zitten we met een 1090m2 groot pand en zijn we open van woensdag t/m zondag van 11:00 tot 18:00 (zondag van 12:00 - 17:00) en voor maar €8,88 kun je hier, naast de zo goed als complete Apple-collectie, nog een kleine 400 computers uit de periode tussen 1975 en 2006 werkend zien en mee spelen. Of je loopt door 's werelds grootste collectie Boxed PC games heen (2000+ dozen!) of 's werelds grootste collectie CD-i, Philips computers, Tulip computers e.v.a.. Of gewoon een computer zien die gebruikt is voor de film Titanic en True Lies, of een computer gebruikt door de NASA..

(en we zijn makkelijk bereikbaar met openbaar vervoer omdat we echt in het centrum van Helmond zitten)
Ben toch heel benieuwd, vanwaar de prijs van € 8,88? Klinkt als een symbolische betekenis die ik niet ken... Geopend op 8-8-2008?
Nou.. het is in 2018 begonnen als €8 .. want 8 bit (2 mensen wordt dan 16 bit ... ). Echter in 2020 werden we als museum verplicht om online tickets aan te bieden. Dat is niet gratis, dus hebben we deze prijs doorberekend en is het €8,88 geworden.. (2 personen is dan €16,67).
Ach, koffie en appelgebakje bij, €13,37 ?
Maar ja, lastig met mensen dat contant willen betalen met dat wisselgeld :+
(of zitplaatsen)
Reken maar eens om naar gulden!
Welke gulden?

Je moet dan wel weten welk jaar anders is het gokken qua inflatie.

Ik zou nu op 4,03 fl uitkomen. Niet heel spannend.
Het was natuurlijk een grapje, maar heb je niet de verkeerde kant op gerekend?
2,20371 * 8,88 = 19.56 (als je creatief afrond), ofwel, het jaartal dat (volgens https://www.computerhistory.org/timeline/1956/ ) directe keyboard input in computers z'n intrede deed - toch wel echt een mijlpaal in het mogelijk maken van Personal Computers.

Mooi bedacht, toch?
Ah oke, ja fair enough.

Ik heb omreken.nl gebruikt en die doet standaard van gulden naar euro zie ik.
Dat is geniaal, geweldig! Helmond is wel een beetje ver weg. Maar mocht ik daar ooit komen, dan kom ik zeker naar HomeComputerMuseum.
Of (als we toch creatief gaan doen) doe je 2,20 x 8,888 = 19,55 (geboortejaar Steve Jobs).
Jaarabo a €80,86 😋
fl. 19,57 ? nog steeds niet echt een begrijpelijk bedrag.
Misschien kan de prijs 6,66 voor de Apple-fans zijn, die mogen dan alleen daar naar kijken :) Of 66,6 of 666, Apple was altijd al duurder…
Heb je ook een goed verkooppraatje om vriendinnetjes mee te krijgen? :p
We hebben een roze iMac met een Barbie spel.. en ook een mooi aantal spelcomputers om op te spelen. Of eventueel Internet bekijken zoals het in 1997 was (via een proxy en web.archive.org). En leuke meubels die passen bij het jaar waar de computer vandaan komt. We hebben ook veel kledingzaken in het centrum van Helmond waar je op loopafstand vandaan zit. Hoeveel moet je er nog hebben?
Dat zal niet moeilijk hoeven zijn! Mijn vriendin komt uit Helmond. De eerste keer dat ze me uitnodigde in Helmond (zo'n 130 km van mijn woonplaats) vroeg ze me mee naar het HomeComputerMuseum. Dat was een bloedhete dag in augustus vorig jaar; de airco deed zijn werk prima daarbinnen :) Het museum was heerlijk rustig (iedereen lag op het strand te smelten), dus we hebben de hele middag naar hartenlust oude computerspelletjes gespeeld tot sluitingstijd.

Echt een aanrader voor een date dus tijdens deze hete dagen! :Y

[Reactie gewijzigd door Jerrythafast op 16 juni 2021 17:45]

Je kunt daar "bijna onbeperkt" gratis op een Photoplay cafe pc spelen om met het spel Amore Amore te laten zien hoe goed je liefdeskennis is.

Op zaterdag is een weekmarkt voor de deur om mooie freubels te kopen en als je het combineert met een bios, is je dag helemaal geslaagd.

Hier is nog een oude blog van mij van het oude pand:
Kiswum.com: Opening HomeComputerMuseum in Helmond
Fijn dat er ook aandacht is voor de katja
Oeh! Ik heb een Philips spelcomputer die niet in de collectie zit :D
https://en.wikipedia.org/wiki/Philips_Videopac%2B_G7400

[Reactie gewijzigd door Crazy Harry op 16 juni 2021 17:20]

Leuk spul, ik heb hem ook. Maar die staat er zo te zien toch bij ;)

https://www.homecomputerm...ps/philips-videopac-7400/

Ik heb nog een werkende G7200 met ingebouwd zwart/wit beeldscherm, die zie ik er zo snel niet bij staan :)
Klopt, de G7200 hebben we niet. En uitlenen is zeker een optie, we doen dat voor een aantal computers die erg zeldzaam zijn (bijvoorbeeld een Amiga 3000T) en hebben zelfs een aantal soorten overeenkomst. In alle varianten zit gratis toegang tot het museum :)
Ben ik dan zo scheel dat ik hem hier over het hoofd zie?
https://www.homecomputermuseum.nl/collectie/philips/
Als het museum je aanstaat en de eigenaar ook kun je overwegen die (tijdelijk) in bruikleen te geven onder voorwaarden die jij aantrekklijk acht.

Zo kunnen veel mensen genieten van wat jij hebt zonder dat ten koste van jou of jouw spullen gaat.
Toegeven; de aankleding is erg netjes gedaan, inclusief patroontjes behang om de sfeer en tijd te beleven. kuddos!
Ik heb nog een HP mainframe uit 1991, compleet, welke in de weg staat.
Als je interesse en ruimte hebt voor een fancy PA-Risc.
Ik zal deze komende winter een restoratie geven.
Nice, wat voor een? Een superdome?
Haha nee,
Een HP 9000 827S,
Compleet met terminal, orginele rack kast, monitor enzevoort
Ooh die ja, die ken ik nog wel. Hadden we op de HTS als servers. Mooi spul. Zal wel flink wat verbruiken.

Ik heb er zelf verschillende gehad. Maar geen servers, alleen workstations. J210XC, was echt een bakbeest. Nu alleen nog een 712/80.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 16 juni 2021 21:34]

Mijn grootste trots is mn Sun V890 volledig geconfigureerd,
135KG of fun
Nice!!! Dat is echt een mooi apparaat. Toen was enterprise hardware nog mooi (mooier dan consumenten spul zelfs dat toen van die lelijke grijze dozen waren).

Ik vond alleen de UI van HP het fijnst (VUE, niet het latere CDE dat ook voor Sun beschikbaar was). Maar helaas zijn ze daar later mee gestopt.

Ik heb zelf van Sun nog twee stuks Netra T1 AC200 gehad. Die hingen ook echt in een datacenter, toen had je nog geen VPS dus dit was mijn alternatief. Draaide er toen FreeBSD op. Het kostte me 18,50 per maand aan colo dus dat viel ook wel mee.. Al waren de dingen langzamer dan een raspberry pi :) (500Mhz en 512MB RAM als ik het me goed herinner :') ). Eind jaren '90 heb ik ook nog een Sun X Terminal gehad en een Sparcstation V.

Helaas waren die vrij lelijk (anders dan de Fire V100 bijv.) maar het maakte ook niet zoveel uit want ze hingen toch bij de colo. Ik heb ze pas nog weg gedaan :'( Oh en ik heb nog een Sun Ray 2 staan hier, maar ik denk dat ik die ook maar weg doe want je kan er niks meer mee. En ik heb nog een VT520.

Ik mis dat wel, die tijd met al die coole architecturen en OS'en. Toen was er nog echt verschil tussen systemen. PA-RISC, SPARC, DEC Alpha, RS6000, MIPS, Itanium (later)...

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 16 juni 2021 22:20]

Ben zelf een verzamelaar van veel SUN apparatuur, (2 racks vol ) hun hadden altijd iets apparts,
Zoals een Co-processor zodat je X86 onder sparc kon draaien.
Me hypervisor (Die is dan wel van HP) is verbonden met een SAN gebaseert op Sparc. Goede ZFS 😀👍,
Maar heb zelf meer van de laatste generatie, vlakvoor de overname door Oracle.
Als het geen usecase heeft staat het gauw in de weg.
Maar gooi je apparatuur niet in de trash, daar is het te zeldzaam voor 😀
Plus er is letterlijk een parkeer garage om de hoek (die geen knoop kost ;) )
Voor een appel en en ei?
Ik was minstens 4 uur binnen in het museum en moest iets volgens mij van 6 euro betalen. Nou dat vind ik wel mee vallen voor een parkeer garage midden in de stad.
Goed bezig!

Ik heb hier nog steeds de beloofde doos met Windows phone/mobile/RT items staan om te versturen. Schandalig :+
8,88 euro wat is dat voor raar bedrag? Zit daar een reden achter? :)

Was 9,00 euro dan niet makkelijker geweest? :+
Er komen steeds meer computermusea, zo lijkt het. In Zwolle zit het Bonami computermuseum, ook een aanrader. Ontzettend veel computers die je ook zelf mag gebruiken.
Toch enorm jammer. Ben er zelf een aantal jaren geleden geweest. Ze hebben een prachtige, volledige collectie.Een Apple dedicated museum is toch wat anders dan een algemeen home computer museum. Zonde.
Ik kende dat museum niet. Dank voor de tip. Op de eerste foto herkende ik meteen de joystick van toen. Die heeft aardig wat moeten verduren.
Als het kwaad geschied is een nieuwsberichtje de deur uit doen, jammer dat er niet eerder aandacht geweest is op de FP, wie weet wat er allemaal mogelijk was geweest met de leden hier.
https://www.duic.nl/cultu...-europa-opent-in-utrecht/

Er is al een nieuw huis voor de verzameling gevonden.
Utrecht is dan ook inderdaad veel makkelijker dan Westerbork.
Het is niet in Westerbork.

Het is in monumenten-dorp Orvolte. Daar stoppen normaal gesproken vele bussen met Japanners / Chinezen en weet ik wat niet; dat is een enorme toeristische trek-pleister!

Zelf was ik daar de oude boerderijen en middeleeuwse werktuigen aan het bekijken, toen ik bij wijze van spreke "struikelde" over dat Apple-museum. Nou geef ik weinig om Apple dus ik heb geen kaartje gekocht, maar ik heb een praatje gemaakt daar met de mensen die het runnen, en die leken me echt wel thuis daar op die plek.

Ze gaven aan dat er maar 2 (open) Europese Apple museums waren destijds: Moskou (visum nodig en bewijs van waar je verblijft), Rome was toen dicht geloof ik en Orvelte. Nou, als je serieuze Apple fan bent in de Benelux of West-Duitsland woont lijkt me de keuze snel gemaakt wat het centraalst gelegen is! En in Orvelte parkeer je gratis en kan je nog in een rustige omgeving een fijne wandeling over de hei maken. Want: bovendien gaan Chinezen graag naar Friesland / Drenthe / Overijssel (Giethoorn) omdat voor hun "schone" lucht ook een toeristische trekpleister is. En dat heeft de Randstad natuurlijk niet (en Brabant waar ik zelf woon nog minder helaas).

Cuby & The Blizzards kregen ook de grootste Blues-artiesten naar Grolloo in Drenthe; wie wil kan er echt wel komen.

Dus Orvelte heeft vele voordelen boven Amsterdam; gewoon ook een openlucht-museum maar dan niet verpest door drugs-handelaren, zatte toeristen, stank, parkeer-problemen, verkeersinfarcten, overhoop worden gereden door aso-fietsers en 100 ijssalons op een rij.

Maar het zal natuurlijk zo zijn dat museum-dorp Orvelte lang dicht geweest is; ik was er eens in de winter in februari en dan is er geen hond. En de meesten zullen denk ik een impuls-bezoek aan het Apple-museum brengen, omdat ze Orvelte bezoeken.

[Reactie gewijzigd door kidde op 16 juni 2021 16:21]

Ik ben er 2 jaar geleden geweest, en het was echt in het centrum van Westerbork ( was er voor de fiets 4-daagse ) Ze waren wel er net naartoe verhuist vanuit Orvelte
Ah ok, bedankt; wist ik nog niet. Had niet door dat het al zo lang geleden was dat ik er zelf geweest was.
V.z.i.w. zit (of zat?) er ook eentje in Praag.
Ze gaven aan dat er maar 2 (open) Europese Apple museums waren destijds: Moskou (visum nodig en bewijs van waar je verblijft), Rome was toen dicht geloof ik en Orvelte.
Dan hadden ze dat toch fout. Want in Praag is in het centrum ook een Apple museum. Ben er een jaar of 4 geleden geweest. Was leuk, best groot, alleen helaas niet interactief. Nergens aankomen.

Inmiddels is hij wel gesloten omdat de collectie gestolen zou zijn (?). Zal wel juridische onenigheid zijn geweest.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 16 juni 2021 20:27]

Neu, Westerbork fiets ik zo naar toe. Utrecht is anderhalf uur met de trein.
Kwestie van perspectief, ik ken zo drie noordelijke provincies die het niet met je eens gaan zijn :) .
Einde van de wereld hé ;)
Nee, da’s Camping Buitenland in Zandpol, met Floortje als mede eigenaar :)
Dat - en richting: De afstand Amsterdam naar Groningen is ook altijd veel langer dan de afstand Groningen - Amsterdam.

Tenminste, dat is mijn ervaringen. Als ik 'met Westerlingen' afspreek in Amsterdam dan is het voor mij heel normaal om vroeg weg te gaan zodat ik 'gewoon' om 8:30 in Amsterdam aanwezig kan zijn. Andersom lijkt onmogelijk.
Als Groninger moest ik hier om lachen :P want het is waar!
Hé herkenbaar....

Als ik met mijn vrouw naar Limburg afreis voor familie bezoek kijken de kinderen ons aan alsof we van een andere planeet komen.

[Reactie gewijzigd door Multimediaknaller op 17 juni 2021 07:32]

Jammer, weer een reden minder voor de Randstadjers om te zien hoe de rest en het grootste deel van Nederland er uit ziet.
Maar Groningen is ook heul ver weg!! Amsterdam niet! Duh... :+ ;) :>
Toen ik mijn vriendin (nu vrouw) leerde kennen ging ik elk weekend tussen Utrecht en Groningen met de trein. Nou is dat een betere motivatie dan werk, maar ik heb de randstedelijke instelling nooit gesnapt. Zelfs nu ik in Beilen woon, een half uur dichterbij, doen mijn vrienden uit Utrecht/Amsterdam nog alsof het een soort epische queeste of vakantie naar Zweden is om langs te komen.
'laagdunkend', ' bijzonder respectloos'
En ik vond het een grappige post die ik deels ook wel herken.

Niet overal meteen zo serieus op reageren... ;)
Ik woon in één van die provincies en wist niet eens van het bestaan af van het museum.
Niet dat ik het museum had bezocht als ik wél had geweten van het bestaan, maar ik ken wel mensen die dat misschien wel hadden gedaan.

Sowieso staat/stond het museum niet echt bovenaan de lijst met 'dingen te doen in Westerbork'... :+

[Reactie gewijzigd door Kjoe_Ljan op 16 juni 2021 15:04]

Het "grappige" is dat voormalig kamp Westerbork bij Hooghalen ligt, dus zelfs als je dat zou willen bezoeken moet je niet in Westerbork zijn.
Met de tractor woon ik een half uurtje rijden van Westerbork, was mij niet bekend :'(
En hoeveel mensen uit Utrecht hebben daadwerkelijk de Dom beklommen? Meeste zeggen toch echt dat ze dat zo vaak "kunnen" doen, maar vervolgens komt het er nooit van.
Dat lijken mooie plannen van een echte liefhebber. De locatie is ook goed bereikbaar en het zou niet erg zijn als er wat meer activiteit komt in The Wall (het winkelcentrum waar het museum komt). Vind het ook mooi dat hij ook de tijdgeest weer wil geven en niet alleen maar 'apparaten laten zien'.

Nu helpt het in mijn geval dat ik in Nieuwegein woon: een keertje naar dat museum is voor mij makkelijker dan naar Westerbork rijden.
Je bent niet alleen, er wonen héél veel meer mensen op een half uur van The Wall dan op een half uur van Westerbork.
Sorry, als ik had geweten dat er een noodlijdend Applemuseum was in Westerbork, dan had ik er ongetwijfeld eerder aandacht aan besteed, maar ik hoor er nu ook voor het eerst van via het RTV Drenthe-artikel.
Misschien wel leuk om andere 'minder commerciële zaken' eens in het zonnetje te zetten. Zo zijn er een aantal van dit soort musea, en zijn ook de hackerspaces best wel tof om te belichten. Ook een club als AwesomeRetro (en awesomespace) is voor velen hier onbekend, maar volgens mij prima op z'n plek.

[Reactie gewijzigd door killercow op 16 juni 2021 16:36]

Toevallig zijn we net aan het nadenken over een videoserie over computermusea in Nederland. Nog niks concreets, maar hou vooral de site en ons Youtube-kanaal in de gaten. En als je tips daarvoor hebt, stuur me vooral een DM.
Koffie staat klaar hier in Helmond.. en je hoeft maar 4 musea af trouwens (Helmond, Zoetermeer en Zwolle en dan Utrecht) want je mag jezelf pas officieel museum noemen als je een publiek opengestelde ruimte hebt waarin je een collectie conserveert. Dus iemand zijn zolder is geen museum ;)
Het is een mooi museum geworden op de nieuwe locatie. Ik hoop dat jullie nu weer gewoon open mogen blijven vanwege de pandemie, want ik wil graag weer even langskomen met de kinderen.
We zijn inderdaad weer open als voorheen
De UvA heeft er ook 1, Edo Dooijes was een heel bijzonder mens :

https://ub.fnwi.uva.nl/computermuseum/
Sowieso wist ik niet dat het bestond. Dan ga je het ook niet bezoeken als je een keer op vakantie bent in de buurt…
Toen ik laatst op vakantie was heb ik gewoon rond gekeken wat er te doen was in drente en toen kwam deze netjes langs, was er dan ook naartoe gegaan als er mensen naar binnen mochten.

Jammer voor het museum. Gaan we het in de toekomst wel in Utrecht bekijken :)
Klopt, zo werkt het, zo ben ik ook eens in het video-spel-museum terecht gekomen in de buurt van Epe als ik me goed herinner.

Maar dan moet je maar net in een vvv-foldertje of zo zien dat dat er is. Voor hetzelfde geld zit je net buiten de gemeente of andere arbitraire grens die de vvv hanteert.

Daarnaast heb ik meer dan eens meegemaakt dat een bepaalde expositie net dicht was of nog niet open was op het moment dat ik in de buurt was.
Het is toch niet de rol van de media om musea rendabel te houden?
Een beetje mvo is goede pr voor de meeste media.
Goede PR levert geen centen op. Veel media hebben een behoorlijk probleem om de lonen te betalen, en ook T.net is niet immuun. Je ziet het bijvoorbeeld aan dat ge-experimenteer met "Premium".
Het levert geen directe centen op en is dus lastig meetbaar, maar een goed imago komt deels voort uit sterke pr en een goed imago levert een enorme bijdrage aan het bedrijfsresultaat lijkt me. Experimenteren met Premium is een mooi voorbeeld van proberen te cashen op je imago, met een twijfelachtige inzet en een heel onzeker resultaat. Ze pakken het gelukkig nog voorzichtig aan, ben benieuwd wat er gaat gebeuren als de betaalmuur er is. Ik persoonlijk vermijd al de Premium stukjes, om mezelf er bij voorbaat niet van afhankelijk te maken. Weer een extra abonnement zie ik niet zitten.
Integendeel. Goede PR is van levensbelang. Om bij het voorbeeld van het Premium-experiment te blijven: T.net loopt op eieren als het hierover gaat.

Als PR geen centen op zou leveren, hadden ze geen uithangbordjes geplaatst, maar Premium gewoon ingevoerd, punt. En als het niet goed uitpakte, gewoon weer gestopt.

Of wat dacht je van deze? https://www.ad.nl/euro-20...hun-contract-al~a7a0c994/

[Reactie gewijzigd door laptopleon op 17 juni 2021 11:00]

Dit is ook het eerste waar ik aan dacht. :/
Het is weer lekker makkelijk om een negatieve comment te plaatsen. Als museum leef je echt niet alleen van publiciteit in de nieuwsmedia.
Jokuh, KRGT probeert alleen maar te zeggen dat het museum wellicht steun had ontvangen als de stichting wat eerder de media had opgezocht.
Inderdaad heb ik die insteek, kwestie van zelf als stichting een persbericht eruit sturen via de ANP rollen / lokale media, sociale media, beetje stalken en dan hopen dat het op tech sites zoals Tweakers terecht komt.

Nu is het te laat, in zo verre, er is een nieuwe locatie, maar de huidige vorm stopt met bestaan, ik kan mij voorstellen dat de oude vrijwilligers / eigenaren best wel buikpijn hebben gehad van dit debacle. :)
Misschien zijn ze wel opgelucht.
Het is toch niet negatief bedoeld. Juist eerder dat als Tweakers eerder aandacht had gegeven dat er mogelijk best een Crowdfund van de grond was gekomen of zoiets.

Aan de andere kant, Utrecht is wat bereikbaarder dan Westerbork.

Enige nadeel is dat "The Wall" (waar dat museum komt) een nogal troosteloze lokatie is, als je het mij vraagt.

* Keypunchie zal zeker langsfietsen zodra het open is.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 16 juni 2021 14:34]

Enige nadeel is dat "The Wall" (waar dat museum komt) een nogal troosteloze lokatie is, als je het mij vraagt.
Ik vond het altijd al vrij kansloos om alleen maar supergrote winkels allemaal in 1 lange rij neer te willen zetten. Dat heeft nog nooit ergens sfeer gebracht.

Maar inmiddels kunnen we wel objectief aantonen dat het The Wall experiment aardig mislukt is.
Ik ga heus wel eens naar een winkel daar, maar alleen gericht. Daar 'gezellig' winkelen is er niet bij.
Wel handig parkeren en datgene kopen wat je nodig hebt, maar dat had ook gewoon een stel winkels op een rij kunnen zijn op een industrieterrein, ipv een enorm gebouw.
Je beschrijft perfect de term "Boomsesteenweg" bij de zuiderburen overigens :) Vlaanderen staat ram vol met baanwinkels langs steenwegen. Totale catastrofe qua ruimtelijke planning en verkeer, geen idee waarom Nederland dat is gaan nadoen...
Het is niet dat Tweakers aandacht moet geven, maar dat het museum misschien in samenwerking met Tweakers aandacht had kunnen vragen.
Met een museum als dit.zit je in Drente gewoon op de verkeerde plek, dan heb je bij voorbaat geen bestaansrecht, in een stad waar jonge mensen komen zoals Utrecht komt een Apple museum misschien wel tot z'n recht
Ja, in Westerbork zal inderdaad niet veel toerisme zijn, daar zit niets historisch significants dat mensen zouden kunnen bezoeken en kunnen combineren met een bezoek alhier, natuurlijk.

Sarcasme terzijde, een Apple Museum is natuurlijk niet alleen interessant voor jonge randstedelijken. Daar is echt wel een markt voor te vinden, ook in Drenthe. Dat er dan een coronacrisis is dat een dergelijke niche museum dan uiteindelijk de kop kost doet daar weinig aan af. Ze waren dan in Utrecht net zo hard gesloten geweest en hadden de (veel hogere) huur en kosten ook daar niet meer kunnen opbrengen.

Spijtig, want ze hadden een aantal mooie apparaten, maar gelukkig gaat deze inboedel niet verloren en komt deze terecht in andere musea.
Ja, in Westerbork zal inderdaad niet veel toerisme zijn, daar zit niets historisch significants dat mensen zouden kunnen bezoeken en kunnen combineren met een bezoek alhier, natuurlijk.
Klopt, Kamp Westerbork is namelijk gelegen in Hooghalen. ;-)
Inderdaad, direct naast de een van de grootste radiosterrenwacht van de wereld.
Voor jou een cursus Nederlands. :+
schoolbussen
Jodenvervolging
Applemuseum
Applemuseumbezoekers
Je hebt helemaal gelijk! _/-\o_
Onzin - laatst nog geweest met m'n gezin en het was best druk met allerlei gezinnen. Dus dat zijn ook gewoon mensen die interesse kunnen hebben in oude Apple zooi ;)

Moest het ergens aangegeven zijn, dan waren we er misschien wel even langsgegaan zelfs.
Wel bestaansrecht, maar geen optimale locatie.
Westerbork was een prima plek, genoeg toerisme. Al vraag ik me af of de af- of aanwezigheid van jonge mensen zoveel invloed heeft. Die kennen die computers waarschijnlijk niet eens meer als het niet toevallig in hun interessegebied ligt.
Er is toch ook een BMW museum?
https://www.bmw-welt.com/en/locations/museum.html

Apple heeft een lange geschiedenis, waarin ze, of je het leuk vind of niet, een toonaangevende rol in industrieel ontwerp hebben vervuld.

Kijk maar eens hoe een desktop *voor* en *na* de oorspronkelijke Mac eruit zag.
Kijk maar eens hoe een laptop *voor* en *na* de Powerbook 140 eruit zag.
Kijk maar eens hoe een mobiele telefoon *voor* en *na* de iPhone eruit zag.

Dat is in ieder geval historisch absoluut interessant. (Om over hun culturele invloed met reclamecampagnes als 1984, Think Different en iPod oortjes, te zwijgen).

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 16 juni 2021 14:40]

Ik ben ook niet zo'n fan van apple (to put it mildly). Maar heb wel genoten van mijn bezoek aan dit museum.

Vooral kunnen spelen met een nextstation was best cool.
Ik ben er 1 keer met een dochter geweest. Voor mij was het een trip back 2 memory lane: veel spul wat je van dichtbij hebt meegemaakt in museum kwaliteit top notch functionerend te kunnen zien tig jaar na dato is een speciale ervaring. Als klokhuis vrijwilliger kon ik mij vaak herinneren wanneer iets uitkwam (nieuw, wellicht veel te duur :)), daarna in de uitverkoop ging, 1e reparaties. overtollige materialen verkoop en dan steeds weer terug zien bij issues. Ik moest wel lachen bij een adb gravis joystick met een plastic stokje. Dat was nou net niet zo slim gedesigned dat plastic stokje qua levensduur. Maar voorwaar 2 stuks om mee te spelen in Orvelte. Mjjn 1e ervaring was een Apple ][ met 4k geheugen die voor het kleine bedrag van pakweg 16k guldens via Vlasveld computers in Leiden 12KB ram bij kreeg. iets 24 ram chipjes (4116?) en 3 selector chipjes. Daarbij zet een ][+ schildje waarmee het ][ schildje op de bovenplaat verving. Met Klaas heb ik meermalen van mening verschild, volgens hem bestond enkel een ][plus schildje, niet in mijn ervaring.
Met 16KB kon je na 'int' en 'himem:16384' via casettebandje en je audio in poort startrek (appletrak) spelen.

Ik moet nog ergens een 9" crt op de kop tikken, heb bij een SE/30 de achterkant geraakt, zonder .. echter .. ... :(
Er zijn zoveel musea over multinationals! Denk aan de VoC, Nintendo, Ford, Ferrari (etc etc automerken genoeg) Philips en zo nog veeeeel meer. En dat is ook terecht want in geval van Apple bijvoorbeeld, kun je 'echt' terug in de tijd en zien hoe niet alleen het bedrijf, maar ook de technologie zich heeft ontwikkelt.
Ik denk dat een museum met alle projecten die google ooit geprobeerd heeft best interessant kan zijn, zeker als het niet door google zelf bestuurd/beïnvloed wordt en dus een geschiedgetrouw beeld geeft van Google door de jaren heen.

Denk bijvoorbeeld aan Google Ara, Google Buzz en Google+, Google Allo, Google Body.
Je noemt drie partijen die op verschillende markten minstens eens een revolutionaire impact hebben gehad, waarvan Apple het meest en het langst. Er valt meer dan zat negatiefs over deze bedrijven te zeggen, met name Amazon en Google, maar ook Apple, maar de wereld van nu zou er technologisch veel grijzer uitzien zonder de invloed van deze partijen.
Een aantal jaar geleden nog in Orvelte bezocht met een prima zeer persoonlijke rondleiding door een enthousiaste vrijwilliger. Opnieuw een verhuizing, hopelijk lukt het nu wel in Utrecht om dit te behouden.
Een computremuseum in Orvelte... dat past niet echt naar mijn idee.
Tenzij het heel erg oude computers zijn.
Ik kwam nog het merk "Foonly" tegen laatst in een documentaire van Captain Disillusion.Wat een interessante tijd was dat, en wat is het nu saai eigenlijk.
Tja, van Orvelte heb ik nog nooit gehoord, maar het geeft me wel een 1984-gevoel. :P
Ja, daar in Orvelte ben ik ook geweest.
Het was bijzonder om in een dorp wat zo zeer 'vroeger' uitstraalt een Apple museum te vinden. Ik heb genoten van de rondleiding, destijds. _/-\o_
Eén lid van de groep (een computer-noob) had écht geen trek in de rondleiding. De gids liet hem gratis meegaan en liet hem achteraf beslissen of hij het de toegang waard vondt. Hij betaalde uiteindelijk zelfs een mooie fooi. :)

Als ze in Utrecht ook zo'n enthousiaste vrijwilligers neer gaan zetten, dan wil ik er vast nog wel eens een kijkje nemen...
Ik zijn ook naar dat museum gewest toen het nog in Orvelte zat. Super enthousiaste mensen daar. Mooie plek om m’n oude iMac heen te brengen nadat hij niet meer werkend te krijgen was.
Daarna ook vaak op verschillende fora regelmatig onder de aandacht gebracht na de “dan gooi ik dat Apple ding maar weg” postings.
Heel jammer dat ze het niet gered hebben. Ze hadden echt een mooie verzameling bij elkaar. En Apple musea zijn zeer zeldzaam helaas.
Met name Klaas Rietsema en ega hebben heel, heel veel betekend voor de spullen, initiatieven, bemensing van het apple museum daar. Verschil van inzicht (commercieler willen zijn) bij het stichtingsbestuur heeft die minder commerciele periode daar beeindigd.
En nu, tja, helaas heeft Klaas gelijk gekregen, erg jammer dat dossier Westerbork verkeerd heefft uitgepakt. Is ergens overheidswege (die musea hebben langere adems) een plekje te vinden ? Het is niet zozeer enkel een merk, maar met name overzich van een periode van techniek gezien vanuit en bepaalde tak van sport. Van ringkerngeheugen naar eerste persoonlijke computer tekst gebaseerd naar het steeds meer gebruikersvriendelijke OS landschap van nu.
Jammer, heel jammer allemaal .. :(
Ow wat rot om zoiets dan weer te horen. Zo je passie naar de (****) vanwege bestuursonenigheid. Eeuwig en eeuwig zonde.
De collectie zal nu zeker uit elkaar vallen.
Slechts 1 bezoekje en dat kleine museumpje had toch wel een plek in onze erg goede herinnering gestolen.
Jammer dat het voor ons te ver weg was. Anders waren we zeker vaker gegaan.
Ik vind het met name sneu voor Klaas, veel van het materiaal, de passie, tijd en energie zijn vanuit hem gekomen. Ik had begrepen dat hij het als een zware last maar ook lust ervaarde. Weinig dagen voor jezelf hebben (want veel tijd in het museum) maakte het lastig. De opvolgers zullen beste bedoelingen hebben gehad, maar een pensionado die wel 40 tot 50 jaar met computers te maken heeft gehad kun je moeilijk evenaren qua kennis en kunde.
Hier ook goede ervaringen gehad met dit museum. 1 keer langs geweest in het oude pand (ja met de vochtschade & schimmel) en een paar jaar later in het nieuwe.

Het leukste is eigenlijk dat het niet gewoon spullen in een vitrine zijn, maar werkende computers waarbij je ook even de tijd krijgt om ze te mogen ervaren en een nostalgisch praatje te maken. Ja, ook de Lisa.
En dat op de dag dat bekend wordt gemaakt dat het grootste Apple museum in Utrecht komt...
Dat gaat over hetzelfde, staat ook beschreven in het stuk dat een deel hierheen gaat.
Zonde, ben hier zelf wezen kijken toen ze nog in Orvelte zaten. En hoewel het vast niet heel rendabel is, was de priverondleiding door een van de vrijwilligers erg cool :)

(en dat ondanks ik absoluut geen apple fan ben)
Heb daar nog een Mac Lisa/XL aan gedoneerd.
Mooie machines, 1MB, 3,5 inch floppy en 5 MB externe harddisk.

[Reactie gewijzigd door jvhulten op 16 juni 2021 20:16]

Grappig ben hier ooit geweest, nog een lamp gekocht (gemaakt van een oude iMac) en moest aan dit museum denken toen ik het vanochtend op de radio hoorde over het museum van Amac.

[Reactie gewijzigd door nils7 op 16 juni 2021 14:39]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee